NORGE mot NEDERLAND - enveiskjøring!

VM-kvalifiseringens avslutningsdag var meget spennende - hvilke nasjoner ville kvalle til VM i mars?

I OPEN kan resultatene og stillingen kamp for kamp leses som om Norge hadde kontroll hele veien. Underveis var det likevel mer usikkert. Mot sterk motstand siste spilledag og en medberegnet 0 VP i siste kamp mot Italia for å ikke stille opp, ville et stort tap kunne sette kjepper i hjulene for det norske laget.

Da Norge hadde kommet helskinnet gjennom kampen mot Sverige lørdag morgen så det lyst ut, men så skulle de opp mot det sterke nederlandske laget.

Kampen ble imidlertid ren enveiskjøring, nederlenderne fikk egentlig rundjuling. Det er klart at en haug med gode avgjørelser i den lange turneringen bidro til at Norge klarte det, men det var på mange måter i denne kampen de norske avgjorde det hele og sikret plassen i VM. Slik så det ut i IMP-kolonnen etter den overskjørselen:

 

Norge OPEN gjorde jobben sin. F.v. Tolle Stabell (NPC), Terje Aa, Geir Helgemo, Allan Livgård, Tor Helness, Tor Eivind Grude, Christian Bakke og Sten Bjertnes (coach) (foto: NBF)

_______________________________________________

I kampens andre spill kom dette.

Østs 1NT var mini-NT, ca. 9-12 HP. Helgemo (syd) var kanskje litt sprek da han suste innpå over østs 1NT i ugunstig, men mot slike mini-NT’er er det om mulig enda viktigere å være med enn ellers. Hvis ikke kan man fort bli utmeldt.

Helness-Helgemo sin innmelding 2 ruter mot 1NT er flertydig og viser hjerterfarge, eller fire-korts spar og en lang minorfarge. Vest doblet (verdier), og nord måtte finne ut hvilken versjon syd satt med. Det norske paret landet i 3 ruter.

Nab-Drijver - det nederlandske paret som gjorde det best hvis man leser butlerlisten - doblet til slutt 3 ruter. Det så ut som om det skulle bli en doblet bet med en kløvertaper, to trumftapere og sannsynligvis to spartapere. Det er to trumftapere, for om syd spiller ruter knekt dekker vest, og nieren vil etter hvert gi forsvarets andre trumfstikk.

Sitsen var imidlertid magisk. Ø/V kan ikke spille trumf uten at de mister det andre trumfstikket sitt! Og hvis forsvaret ikke spiller trumf får spillefører stjålet en spar hos nord, og det blir kun en taper i hver av de svarte fargene i tillegg til to trumftapere.

Øst så dette med at det faktisk var en stjeleverdi hos nord for en spar og stakk over den utspilte kløverkongen med esset før han skiftet til liten trumf. Helgemo la tieren, og dermed smuldret forsvarets andre trumfstikk bort! Hvis vest ikke dekker tieren står den, og damen kommer på under kongen (og esset) etterpå. Vest dekket tieren med damen, men da stakk Helgemo med kongen og spilte ruter mot knekten – kun en trumftaper.

Dermed endte det med ni stikk og en deilig +870 til Norge.

Ved det andre bordet fikk Bakke spille 1NT som øst og gikk en bet, -50. Spillet ga 13 IMP i norsk favør, og de hadde tatt føringen i kampen.

Nab-Drijver virket allerede å være litt rystet, og like etter gikk de bet i en hårfin 5 ruter. Bakke-Grude fikk den hjem, og Norge ledet 25-3 etter tre spill.

Like etterpå kom Bakke-Grude en hardmeldt 4 hjerter med 22 balanserte poeng til sammen. Det ble spilt delkontrakt mot Helgemo-Helness. Bortsett fra at trumfen satt 5-0 (?) satt det veldig snilt, og utgangen ble vunnet. Norge gikk opp i 35-3, og i de neste spillene ble det noen små IMP til. Før det nest siste spillet stod det 39-5 til Norge. Det så slik ut:

Nab-Drijver var allerede blitt gjort til statister i denne kampen, og i dette spillet meldte de svakt.

Det vanlige hvis man spiller med 2-over-1 som utgangskrav er at etter et 2-over-1 svar viser åpnerens hopp direkte til 4 i sin farge minimum med en lang farge (normalt syv-korts) – en beskrivende melding. Det viser en hånd som er litt for god for sperremelding. I nederlendernes system er imidlertid svaret 2 kløver tvetydig, enten forskjellige invitthender, eller vanlig utgangskrav. Jeg skjønner uansett ikke helt at 4 spar er riktig melding. Østs hånd er en monsterhånd, åttekorts farge og bare topp kontroller i tillegg til en renons! Kanskje vest burde meldt videre, hva vet jeg. Det stoppet i alle fall i utgang hvor slem er nedlegg om ikke sparen sitter 4-0. Det var tolv enkle stikk.

Ved det andre bordet møtte Bakke-Grude ingen ringere enn Muller-De Wijs. Det paret er av mange er ansett som ett av verdens aller beste par.

Bauke Muller vant sin første VM-tittel i 1993 da Nederland slo nettopp Norge (med Helness-Helgemo) i VM-finalen i Chile. Muller har vært et slags idol for meg i mange år, nesten på høyde med Geir Helgemo og amerikanske Bob Hamman. Derfor må jeg med litt dårlig skjult stolthet nevne min største triumf i bridge som kom nettopp mot Bauke og hans Nederland. Jeg har riktignok vært med å tape mot dem  flere ganger, men jeg vil aldri glemme at vi, lille New Zealand sensasjonelt slo ut de regjerende verdensmestrene i kvartfinalen i VM 2017 (Bermuda Bowl). Det skjedde dog ikke på en sånn måte som på lørdag, for det norske laget filleristet dem! Og selv om De Wijs-Muller kanskje er et av verdens beste par var det ved i lørdagens kamp unge Grude og Bakke som så sånn ved det bordet!

Etter en veldig god liste så langt meldte Bakke-Grude også godt i spill 9.

Igjen var det en mini-NT som startet det hele, denne gang fra nord. Bakke meldte inn 4 spar over mini-NT’en. I disse soneforholdene må det innebære en god hånd, og Grude gikk på til slem. Enkel og logisk bridge. Like etterpå var det bare å bokføre +1430.

Massakren var fullført, 52-6 til Norge.

Bauke Muller, kanonspiller. Men mot Tor Eivind og Christian fikk han kjørt seg

Klassiker

Fra damenes VM-kvalifisering tar vi med et spill med et interessant motspillspoeng. Det er også mulig for spillefører å gjøre et litt uvanlig, men godt påspill i dette spillet. 

Det var et lite ekstra poeng sånn som kortene så ut i VM-kvalifiseringen, så jeg har tatt meg den friheten å endre kortene litt for å gjøre det mest mulig likt klassikeren i læreboka. 

Ta først østs plass:

Ved mange bord åpnet nord med 1 kløver, og øst meldte inn 1 spar. Syd doblet for å vise hjerter, og det kan diskuteres hva nord bør si. Selv mener jeg 1NT er beste melding, og at det i denne situasjonen ikke nødvendigvis innebærer sparstopper. Noen flate åpningsmeldinger er helt umulige å melde i denne situasjonen. Her har selvsagt nord et brukbart alternativ til 1NT, 2 kløver.

Hvis man bruker den avtalen (1NT lover ikke stopper) må syd om han også mangler stopper spørre om sparstopper etterpå hvis hun sikter seg inn på 3NT. Andre (de fleste?) mener at 1NT i denne situasjonen vil love sparstopper, og mange meldte derfor 2 kløver over doblingen. Da sa syd 3NT, og vest spilte ut spar 7. Spillefører legger knekten. Hva bør østs plan for dette motspillet bli?

Det ser naturlig ut å legge spar dame, men er det beste motspill i denne situasjonen?

Syd er markert med A-9-x i spar, eller fjerde, men da ser det dårlig ut for forsvaret. Så øst antar syd har eksakt A-9-x. I så fall har spillefører to sparstikk uansett. Da kan det være best å legge liten spar og la syd få sikket, spillefører vil jo få to sparstikk uansett. Hvorfor dette er et poeng får du se om litt.

Se litt på hvordan spillefører vil tenke i 3NT. Hvis hun får på spar dame fra øst og stikker (som virker naturlig) kan hun telle opp to sparstikk (etter hvert), to i hjerter, og etter ha presset ut kløver ess fire kløverstikk. Det blir åtte stikk totalt. Altså må spillefører få seg ett ruterstikk også for å vinne 3NT.

Så etter spar ut til damen og esset må spillefører gjette hvilken minorfarge som må spilles først. Det ser naturlig ut å angripe kløver først, men det blir feil om vest har kløver ess og øst ruter ess. Det går bra sånn som det satt her fordi øst har kløver ess. Det blir tatt vekk fra øst, og hun blir uten inntak. Spillefører kan i ro og mak presse ut ruter ess etterpå. Men om øst og vest bytter ess vil det være riktig å spille ruter først. Hvis østs ruter ess blir presset ut først (hvis hun har det esset i stedet) blir hun uten inntak. Og om øst altså har ruter ess og ikke kløver ess, kan hun noen ganger ligge unna med ruter ess. Da kan spillefører skifte fot etter ett ruterstikk og sikre ni stikk ved å presse ut kløver ess. Bommes på hvilket ess øst har blir det bet om spillefører stikker over spar dame i stikk en siden vest kommer inn og spiller sin siste spar, og øst får godspilt fargen med minoresset sitt i behold.

Hvis spillefører ser dette problemet kan hun gjøre seg uavhengig av å gjette hvilket ess øst har, og sikre seg kontrakten hvis øst og vest har hvert sitt ess. Hun legger spar knekt fra nord og hvis øst bruker damen ligger syd unna - en ganske uvanlig variant med denne kombinasjonen! Ethvert skift til annen farge fra øst er velkomment. Hvis det fortsettes med spar tas finessen.  Så presses ett av minoressene ut. Hvis spillefører starter med den fargen øst har esset er det ingen fare sålenge vest har det andre. Og om spillefører starter med den fargen vest sitter med esset går det også bra, for vest har etter dette ikke flere spar å spille. Øst får aldri godspilt fargen sin og spillefører får enkelt godspilt nok minorstikk i tide.

Øst kan imidlertid gjøre det bedre. Idet den utspilte spar 7 dekkes hos nord kan øst legge liten! Da har vest en spar i behold, og om spillefører presser ut feil ess først slik at vest kommer inn spiller hun sin siste spar mens øst har sitt sideess i behold. Øst får godspilt sparen og kan hente beten idet hun kommer inn på esset sitt.

Da spillet forekom i damens VM-kvalifisering hadde ikke nord hjerter knekt. Dermed kunne det bli feil av spillefører å lasjere i stikk en, for hjerterskift ville i så fall skapt problemer. Så det var egentlig ikke helt lærebokas klassiker slik spillet så ut i virkeligheten.  

I Norges kamp mot Tyskland var de norske damene på hugget og fightet sterkt for VM-billetter. Det så bra ut, og de vant kampen 14-6 VP, men vi husker det likevel endte trist. De kom bak den 8.plassen de behøvde med minimal margin. I dette spillet vant Vist-Heskje 3NT som N/S, mens mot Harding-Fuglestad ble det en bet i samme kontrakt, 12 IMP til Norge.

. . 

MED ÅPNE KORT (Spill fra VM-kvalifiseringen)

Det ble sannelig noen morsomme og spennende dager for både spillerne og oss som fulgte med på VM-kvalifiseringen. Det må dog innrømmes det ble vanskelig å følge med på alt siden det var forskjellige spill i de fire klassene og dermed ble veldig mange interessante ting som skjedde.

Det ble riktignok ingen morsom avslutning for de norske damelandslagsspillerne da VM-plassen glapp med minimal margin. Det var selvsagt i løpet av turneringen mange spill hvor de kunne ordnet det, men de andre som lå litt foran (og bak) har også mange slike spill å vise til.

Som sagt før er det derfor litt dumt å se på spillene mot slutten, men det gjør man likevel.

Norge Damer var altså inne på topp-8 før turneringens aller siste spill hvor de tapte 11 IMP. Ett enkelt IMP til ville vært nok. I det siste spillet ble et valg om det skulle åpnes eller ikke avgjørende for utfallet. Siden utgang sto ble det tapt spill for Norge siden det ble startet med pass som godt kunne vært riktig. Om den norske spilleren hadde åpnet ville 8.plassen vært sikret. Også om det hadde sittet skjevt i det spillet ville de norske damene kunne jublet for VM-billetter. Surt.

Uansett, all ære for innsatsen til Gunn Tove Vist, Torild Heskje, Ann Karin Fuglestad, Marianne Harding, Bodil Nyheim Øigarden, Liv Marit Grude og non-playing-captain Anne-Lill Hellemann.

Det fremgangsrike damelandslaget kommer garantert sterkt tilbake. De har vist at laget er å regne med i internasjonal toppbridge. Til VM i Italia kommer de dog ikke, med mindre Norge kommer med som reserve, noe som ikke er helt usannsynlig. Det kan godt være at en nasjon fra en annen sone velger å ikke dra til VM i Europa i disse covid-tider.

Det norske SENIORLAGET gjorde jobben sin på en solid måte etter en svak start på turneringen. Det skal bli spennende å se hva de kan få til i VM. På laget spilte: Lars Eide, Arve Farstad, Odd A. Frydenberg, Sverre Johnsen og Aasmund Stokkeland.

I OPEN spilte det norske laget alt fra helt glimrende bridge til noen kamper hvor det var en del rusk. Totalt sett synes jeg lagets innsats var veldig oppløftende. Alle tre parene hadde hyggelig pluss på butleren. Ungdommene Tor Eivind Grude og Christian Bakke spilte tøff og god bridge og opptrådde som om de hadde 30 års erfaring i internasjonal toppbridge. Terje Aa og Allan Livgård spilte veldig sterkt i denne turneringen og var det norske paret som kom høyest på butleren (med + 0,54 IMP i snitt per spill). Det var har vært store forventninger til Tor Helness og Geir Helgemo sitt comeback for det norske landslaget. De har innfridd. Riktignok så vi noen merkelige ting, men i veldig mange runder «rulet» de akkurat sånn som i sine aller beste sesonger. Vi skal i det neste innlegget her i bloggen se hvordan HH filleristet nederlandske Nab-Drijver som var nær toppen på butleren til slutt. Det sammen med Grude-Bakke sin sterke spilling ved det andre bordet i den kampen førte til det kanskje mest imponerende kampresultatet som altså kom mot råsterke Nederland.

Tolle Stabell var non-playing captain for Norge OPEN, og Sten Bjertnes coach.

DRAMAET MOT SVERIGE

Før den nevnte kampen mot Nederland møtte det norske laget Sverige i morgenkampen lørdag. Norge måtte få til en solid dag da de skulle spille kun fire kamper og ville få påført den 0’en for å ikke stille opp mot Italia i siste runde.

Kampen mot Sverige ble et fyrverkeri selv om den bestod av kun ti spill. Det startet med et «pang» i spill 1, men det som skjedde var ganske naturlig. Etter 3S-4S fra N/S meldte vest ved begge bord (Aa og O. Rimstedt) nokså naturlig inn 5 ruter. Det kom utrolige gode kort hos blindemann. Begge ble doblet i 5 ruter, og kontrakten stod i røyk og damp, +550. Så kampen startet på et vis med et av disse «kjedelige» uavgjortspillene…

Sverige vant spill 4 stort da svenskene var mye mer optimistiske og var med helt til 5 hjerter over 4S med ganske få HP (fin fordeling) og 5-3 tilpasning. I den kontrakten satt det snilt, elleve stikk. Norge var litt tamme i det tilfellet og lot Sverige spille 3 spar som ble vunnet med ti stikk, 12 IMP til Sverige.

Så kom dette veldig interessante spillet:

Ved begge bord var nord i 4 spar og fikk singel kløver ut fra øst.

For tilskuerne er det enkelt, det er «bare» å spille trumfen for en taper, ikke sant? Esset og en til, liten fra nord og kongen kommer på -  easy game….

Det er i slike tilfeller det er fort gjort å bli litt for smart som tilskuer eller kommentator. For løses sparen her er det feil spilt hvis man ønsker å spille med oddsen. Kongen tredje hos vest er større sjanse enn kongen dobbel hos øst. Det er 3 mot 2, eller 60-40 i %.

Både svenske Sylvan og Helness spilte selvsagt korrekt spar ess og spar til damen. Da ser det ut til å bli en bet med to trumftapere og to rutertapere.

Den svenske øst spilte hjerter 9 da han var inne på spar konge. Spillefører fikk etter hvert to rutertapere og gikk en normal bet.

Livgård for Norge skiftet imidlertid til ruter. Det ser «dumt» ut for tilskuerne, men er langt i fra så dumt sett fra øst sitt synspunkt. Husk han ser kun tre små ruter hos syd, og aner ikke hjertersitsen som for eksempel godt kan være slik at nord har knekten.

Er det noe Lavinthal i dette spillet som kan hjelpe øst?

Vel, det blir i så fall komplisert.

Begge vestspillerne la i første stikk kløver 7. Tanken var kanskje "Lavinthal", for å si «ikke spill ruter» siden utspillet i dette tilfellet så veldig ut som det er fra kortfarge. Det tror jeg er feil prinsipp her, men det er såklart opp til hvert enkelt makkerpar å avtale.

Det må slik jeg ser det være en helt soleklar situasjon før det blir Lavinthal. Generelt er dette en styrke/svakhet situasjon, og i så fall bør vest legge sin aller minste kløver for å si at «denne fargen har jeg kontroll på».

For øst var ikke dette så enkelt. Han vet ikke hvordan kløveren ser ut en gang. Nord kunne hatt knekten eller kongen (vest syver så tross alt ut som svakhet), og i så fall kan det godt haste med ruterskift.

Ruterskiftet var favør, men det så fortsatt ut som om Ø/V skulle kunne få to ruterstikk senere, og dermed beten. Men nå hadde Sylvan fått lillefingeren, og da tok han hele hånda.

Han vant ruterskiftet med tieren. Nå spilte han ikke trumf, det var for tidlig. Han spilte hjerter til syd og stjal en kløver. Deretter nok en hjerter til syd, og den tredje hjerteren ble trumfet. Det strippet vest for annet enn kløver og trumf knekt. Dette var blitt posisjonen:

Nå tok svensken for ruter ess. Idet det skjedde fikk jeg flere meldinger av typen: «Vest må ikke stjele ruteresset!».

Det spiller ingen rolle hva vest gjør nå.

Hvis vest stjeler og spiller kløver konge kaster simpelthen nord den ene rutertaperen. Så må vest spille mer kløver til syd og spillefører blir av med den siste ruteren. Han taper altså to trumfstikk og ett kløverstikk (!) i 4 spar.

Hvis vest ikke stjeler ruter ess spiller simpelthen spillefører trumf. På samme måte får vest for kløver konge (en ruter forsvinner) og må til slutt gi spillefører kløverstikk som gir avkast for den siste ruteren.

Sylvan så dette fine poenget og noterte +620, 12 IMP til Sverige.

Norge var i ferd med å bli utspilt. Stillingen var 1-29 i IMP som ville gitt kun litt over 2VP til Norge hvis det hadde holdt seg kampen ut. Det begynte å se skummelt ut med hensyn til VM-billettene.

Etter en delkontrakt hvor Helgemo fikk ett stikk mer enn ved det andre (surprise) og 1 IMP innkom Norge voldsomt tilbake.

I denne runden var det noen tekniske problemer med hensyn til lyden for kommentatorene, og jeg puslet litt med det da spill 28 startet. Det var litt vanskelig å følge med, og spillet gikk i hundre.

Da jeg like etterpå skulle se på hva som foregikk hadde allerede Helgemo vunnet ni stikk i 3NT på mindre enn ni sekunder. Spillet så ikke så veldig interessant ut, men det var det.

Vest hadde åpnet med svake 2 hjerter. I siste hånd sa Helgemo (syd) 2NT – naturlig, sterk grand – og Helness la på til 3NT.

Vest fant et godt utspill, spar ess. Ikke bare fikk Ø/V satt opp sparen, men han tok bort inntaket til nords kløver. Det ser vanskelig ut nå siden det ikke er inntak til kløveren, øst kan jo ligge unna med kløveresset to ganger. Men det skapte ikke særlig store problemer for den norske trollmannen, og spillet var som sagt over etter kort tid.

Han lasjerte spar dame i andre stikk, så vant han med kongen og spilte kløver til kongen og kløver til nord - av og til sitter esset dobbel. Men øst hadde tre kløver og lå korrekt unna to ganger. Da tok Helgemo tre hjerterstikk som strippet øst for annet enn sparstikket sitt, kløver ess og ruter. Det så slik ut:

Helgemo lot øst få for kløver ess. Han kunne ta sparstikket, men så måtte han spille ruter unna kongen til spilleførers kombinerte saks, damen på bordet og esset på hånden – ni stikk.

Ved det andre bordet åpnet Terje Aa (vest) med 2 ruter – såkalt «søppelmulti». Det viser en svak hånd med en majorfarge. Allan Livgård valgte å passe (normalt lang ruter) før Peter Fredin (syd) sa 2NT og nord løftet til utgang.

Etter dette spilte Aa ut ruter knekt til damen, kongen og esset. Fredin spilte kløver, og Livgård lå unna to ganger. Fredin ante ikke hvor spar ess satt. Vest kunne hatt kløver ess i stedet for spar ess. Hvis vest har spar ess er det bare å godspille kløveren med inntak på spar konge. Igjen, såre enkelt med åpne kort for oss tilskuere! Men hva om øst har spar ess…?

Fredin tok hjerterstikkene, og øst kastet en spar og to ruter. Nå hadde spillefører sikkert spill om øst satt med spar ess. Og det satset han på i denne situasjonen:

Ruter 10 og mer ruter bragte inn øst. Nå ville det som sagt enkelt blitt ni stikk om han hadde hatt spar ess siden spillefører ville fått for spar konge. Men slik det satt ble det to bet!

Norge vant spillet med 12 IMP. Opphentingen hadde startet.

Etter et uavgjort spill kom det siste spillet hvor Aa nok en gang åpnet med 2 ruter, denne gangen en ganske sprek åpning vil jeg si.

Nord gikk innpå med 3 ruter. Livgård (øst) sa 3 hjerter – pass/korriger (dvs. han har noe tilpasning til begge majorfargene). Nå sa Fredin 3NT.

Aa spilte ut hjerter til østs ess og knekten kom tilbake. Dermed tok de fem hjerterstikk og kløver ess i full fart, to bet.

Ved det andre bordet passet den svenske vest, og Tor Helness åpnet med 1NT!

Det er det mange som ikke liker slike grandåpninger. Hvis de åpner med grand med sekskorts farge ønsker de å ha gode stoppere i sidefargene. Jeg har imidlertid veldig sansen for Helness sitt åpningsvalg. Åpnes med 1 ruter får han et vanskelig gjenmeldingsproblem. 2 ruter blir en undermelding, 3 ruter en overmelding, og det fører til at man må spille på tre-trinnet hvis makkeren er svak. 1NT gir den fordelen at styrken er fortalt med det samme. Dessuten har han skjult en litt uvanlig hånd. Akkurat det skulle komme godt med i dette spillet!

Helgemo løftet til 3NT, og øst spilte naturlig ut en spar. Tor hadde ikke annet å gjøre enn å ta finessen. Da den røk var det igjen en situasjon som var enkel for tilskuerne, men nesten umulig for motspilleren. Vest kan skifte til hjerter, og i så fall henter de fem hjerterstikk og kløver ess som sammen med sparstikket de fikk gir tre bet!

Så enkelt er det ikke ved bordet. Husk vest ser kun sine egne og syd sine kort. Han fortsatte naturlig nok med spar. Spillefører hadde kun åtte stikk likevel. Ta han de åtte nåblir det bet, for da vet motspillerne plutselig alt. Ofte er det med lang og god farge det beste å ta stikkene for å sette press på motparten, etter prinsippet: «ta nån stikk så forsvinn det nån stikk hos dem».

Men ikke her.

I dette tilfellet er det viktig å ikke ta ruterstikkene, for nords hånd er så godt kamuflert! Og om han får lurt til seg ett stikk i kløver har han sine ni  (2+0+6+2=9).

Tor vant med spar ess i andre stikk og spilte kløver til kongen og esset. Noen svensker i chatten på Realbridge lurte på om øst kunne finne skiftet til hjerter nå. Igjen, husk at øst ikke aner noe som helst om hva nord har. Nord kan godt ha en trillrund hånd med hjerterhonnør. Det virket sett fra øst sin synsvinkel nokså naturlig å godspille sparen sin med hjerter ess som inntak. Det ble ikke noe av de inntaket. For da øst fortsatte med en tredje runde spar tok Helness resten, elleve stikk (2+0+6+3) i en kontrakt som med åpne kort var tre bet to ganger!

Norge hadde hentet nesten inn svenskenes store ledelse, og kampen endte med et lite tap, 25-29 IMP.

Puh…

Dermed beholdt Norge sin fine posisjon før de siste kampene, og fortsettelsen ble som kjent god nok.

Klagenemda raskt på pletten...

I dag var en av "klagenemda"s medlemmer rask på pletten (denne gang representert ved Frode Holen).

Det gjelder det siste innlegget her i bloggen, den 3NT-kontrakten i Norge-Tyskland (OPEN) hvor jeg sa "ruter eller hjerter ut beter" (unna esset tynt fjerde). Det stemmer ikke hvis spillefører legger det opp korrekt slik det sitter.

Øst spilte ut ruter mot 3NT. Hvis spillefører nå går på spar tidlig - som ser naturlig ut -  og gir bort ett stikk i den fargen blir det bet. Forsvaret får godspilt ett ekstra stikk i ruter og har beten med tre ess, det ekstra ruterstikket og ett sparstikk. 

Men spillefører kan gjøre det bedre, i alle fall double dummy (åpne kort).

Han vinner ruterutspillet med kongen. Så hjerter konge. Det ser ut som spillefører kan få fatt i to sparstikk (finesse), to i hjerter, to i ruter og tre i kløver. Men hvis de stikker hjerteren med det samme og spiller ruter ser det ut som det ikke blir inntak til syd (det siste kløverstikket) hvis forsvaret ligger unna med kløver ess to ganger.

Kontrakten kan vinnes likevel.

Utspillet stikkes med ruter konge. Hjerter konge spilles. La oss si de vinner og spiller ruter som tar bort inntaket til syd. Da kan spillefører spille kløver som de ligger unna. Så sparfinesse, hjerter dame, spar ess og mer kløver. Nå blir det ping-pong mellom øst og syd. Vest blir sittende å se på det potensielle sparstikket deres. Øst må til slutt gi spillefører innntak til syd på hjerter knekt, og det blir 2-2-2-3 = 9 stikk.

Hvsi forsvaret ligger unna med hjerter ess kan spillefører fortsette med hjerter dame (åpne kort) siden fargen sitter 4-4. Hvis de stikker den andre hjerteren og fortsetter med hjerter får de godspilt ett ekstra stikk i den fargen. Men da kan spillefører godspille tre kløverstikk, og han har inntak på ruter dame. Til slutt tar han sparfinessen. Også da vinner han han 2+2+2+3=9 stikk, og forsvaret får i så fall kun de tre essene og ett eksta hjerterstikk. 

Det er i alle fall klart at 3NT var en bedre utgang enn 4 spar som kanskje går to bet (om spar sitter 4-1), mens 3NT likevel kan stå. Men det gikk vel kanskje litt fort her på morraskvisten, så takk til "klagenemda".   

 

To av fire norske lag til VM

Seniorlaget holdt hodet kaldt siste spilledag i kvalifiseringen og var aldri utenfor topp-8 i de fire siste rundene, selv om det ble tre tap (og en stor seier). De endte på 7.plass og skal spille VM hvor jeg tror de kan gjøre det veldig godt hvis de får til en bedre start på turneringen enn i denne kvalifiseringen.

Jeg hadde stor tro på Norge OPEN før kvalifiseringen, og mistet ikke troen. Men tvilen kom snikende da de i lørdagens første kamp så ut til å bli utspilt av Sverige. Det lå under 1-29 etter fire spill. Den IMP-marginen tilsier et par VP, og det kunne blitt stressende å få.

Mot slutten av den Sverige-kampen kom de norske mesterlig tilbake, og i neste kamp knuste de sterke Nederland. All tvil til side...

Etter det var det ganske trygt selv om vi visste de i siste runde ville ta den 0'en fsom alle de andre nasjonene hadde tatt for å ikke møte opp mot Italia. Før "oversitten" mot Italia var Norge allerede sikret topp-9.

Og det ble 8.plass til slutt. Det ga egentlig VM-billetter med grei margin. For Italia har friplass som VM-arrangør og de ble på en omdiskutert (og i mine øyne flau) 3.plass i kvalifiseringen uten å ha spilt et eneste kort. Dermed går også nr. 9 til VM fra OPEN, og det ble England. Sveits (Zimmermanns profflag) vant og Nederland ble nr. 2.

Både Sverige og Danmark kvalifiserte seg i OPEN. I denne klassen ble det Hungary som var den uheldige nasjonen, det kom på plassen bak siste kvalik-plassering (England) med mindre enn 1VPs margin.

Det ble en enda frykteligere avslutning for Norge LADIES. Til slutt manglet de 1 IMP i siste kamp mot Tyskland. De havnet til slutt på den triste 9.plassen 0,27 VP bak 8.plassen. Det var etter å ha vunnet siste kamp 14-6 VP. Ett eneste IMP til ville gitt 0,28 VP ekstra. Jeg sier ikke mer...

Før siste spill var Norge inne på topp 8 og slik det gikk til slutt kunne de tape 10 IMP i det spillet. Tyskland vant 11 IMP og Norge Damer var nr. 9. 

Et lite håp for de norske damene kan det være at Europa visstnok har retten som 1.reserve hvis et lag fra en annen sone velger å ikke komme til VM i Italia i mars. Det kan jo godt skje. Men dette er riktignok ubekreftet.

I MIXED gikk det klart dårligere enn forventet for Norge. De slet på nedre halvdel av tabellen mesteparten av turneringen. Siste spilledag ble det i alle fall tre fine seiere av fire. De ble nr. 17 til slutt. 

____________________________ 

Det var voldsomt med potensielt stoff å skrive om fra denne kvalifiseringen, mer enn i vanlige mesterskap. Det er fordi i et vanlig EM spiller alle klassene samme spill, i denne kvalifiseringen på RealBridge var det forskjellige spill i de fire klassene. Derfor har jeg en god del interessante spill på blokka og vil her i bloggen presentere noen av dem de nærmeste dagene.

Fra Norge Open sin siste kamp som var mot Tyskland i runde 30 går tar jeg med dette spillet hvor Livgård brøt en slags regel ("regel", vil jeg si). Det er "ikke spill ut fra esset tynt fjerde mot NT". Spesielt hvis det er esset tynt fjerde i en minor er det ikke så ofte et godt utspill. "Trenger ikke godspille esset ditt", sier noen. "Ess er inntak", sier andre.

I praksis hadde Allan ikke noe særlig valg. Meldingene han som øst hadde sett var:

2NT ble forklart som generell utgangsinvitt. Og nordmannen satt med:

Her blir det kanskje hjerterutspill for de fleste, men det kan like gjerne være ruterutspill som er tingen. Eller for den sakens skyld kløverutspill hvis makker har den fargen. Det er gjettverk. Øst kan nesten like godt ta bort J-8 i spar (sparutspill er utelukket) og stokke de elleve andre kortene, så trekke ett kort på slump...

Livgård spilte ut ruter. Det skulle vise seg å være godt nok.

N/S spilte et ganske standard system med 15-17 NT. Nord hadde oppjusert denne 17-'poengeren til 18.

Er du enig, er dette godt nok til å kalle det 18-19?

Nei, mener jeg. Og viktigere, "nei" mener Tor Helness også som satt med kortene.

Det er en bra verdi (sparfargen), resten av verdiene er ikke så bra i det hele tatt. Men jeg kjenner mange som oppjusterer grandhender (14 til 15-17 NT, 17 til 18-19 NT)  ganske automatisk såsnart de har en bra femkorts farge, og noen bare det er en femkorts farge.

Kanskje denne hånden ville vært litt nærmere 18-19 hvis sparfargen hadde vært noe sånt som A-Q-10-9-x?

Vel, den avgjørelsen betød delkontrakt (1NT) eller utgang i dette spillet. Sving på gang siden Tor Helness åpnet med 1NT og ble spillende der.  

Ved første øyekast så det ut som om 3NT var ganske bra. Sparfargen blir godspilt med en taper, og motparten har tre ess. Merk at om de hadde havnet i 4 spar ville det vært helt dødt, taper til tre ess og ett trumfstikk. Det er egentlig en dårlig utgang dette.

Ruter og hjerter ut beter. Spillefører må innom for mye før han kommer til ni stikk, og Ø/V får godspilt ett langfargestikk i en av rødfargen. Denne gangen var å spille fra esset tynt fjerde bedre enn bare å "godspille esset sitt". Tyskeren gikk til slutt to bet, +100 til Norge.

Tor Helness fikk svakt motspill mot seg i 1NT og fikk "lurt" til seg ni stikk, +150 så spillet ga 6 IMP til Norge.

 

 

 

 

 

VM-kvalifisering - "lynrapport" før avslutningen

Norge Damer er "inne i øyeblikket!

I dameklassen ble det et lite nederlag mot England i dagens første kamp. Så kom en knallkamp av de norske mot Sveits, seier med 18,71-1,29 VP. Med fire kamper igjen ligger Norge på 8.plass i den klassen, akkurat inne blant de som får VM-billetter.

Svenskelandskampen

Det har historisk klang, "svenskelandskampen". Norge skulle opp mot Sverige i morgenkampen i OPEN, og svenskene kjemper som Norge hardt for å komme seg til VM.

Det så veldig stygt ut for Norge i den kampen, og det så til å gå på et stort nederlag. Etter fire spill stod det 29-1 til søta bror. Men så kom det norske comebacket. Det var veldig viktig for sjansene til å holde seg høyt nok på listen og sikre plass i VM.

Mot slutten gikk det altså vår vei. Først fikk Helgemo hjem en 3NT på en elegant måte, bet ved det andre bordet.

I siste spill ble en åpning med 1NT av Helness veldig riktig med sekskorts ruterfarge og ellers jevn hånd. Det var vanskelig for svenskene å finne motspillet mot 3NT der det kunne blitt to bet, og nordmannen fikk hele elleve stikk.

Det gode resultatet ble godt støttet av at Terje Aa ved det andre bordet åpnet foran grandhånden med 2 ruter (svak med en major) med femkorts hjerter. Det førte til at svenskenes 3NT kom på den andre hånden, og Aa-Livgård tok enkelt to bet. Dermed ble nesten forspranget hentet inn, tap likevel, men med kun 4 IMP.

Norge beholdt 6.plassen etter den kampen, før de fire siste rundene, hvor Norge kommer til å få 0 i siste kamp hvor de ikke kommer til å møte opp mot Italia. Det er jo det samme som for de andre nasjonene, de har alle boikottet italienerne.

Kanonkamp mot Nederland (OPEN)

Norge tok kommandoen umiddelbart i kampen mot Nederland, et av verdens beste landslag. Det ble mer eller mindre enveiskjøring og Norge vant med hele 52-6 IMP som er nesten full pott, 19,86 – 0,14 VP. I den kampen var det noe av den beste bridgen jeg har sett av Norge i denne turneringen. Både Helness-Helgemo og Grude-Bakke hadde full kontroll på sine meritterte motstandere.

Det glimrende resultatet bragte Norge opp på 4.plass, og plutselig ser det veldig, veldig lyst etter at det i de siste rundene, og i begynnelsen av svenskelandskampen har sett litt mer usikkert ut.

Norges to neste kamper i den klassener mot Frankrike og Tyskland. Hvis de kampene går sånn noenlunde bra vil vårt lag fort kunne ha en luke ned til det første laget som ikke kvalifiserer seg til VM. Det ville vært bra før vi får den 0’en alle har fått for manglende oppmøte mot Italia. Vi kommer tilbake med noen spill fra siste spilledag i en oppsummering i kveld (norsk tid).

I seniorklassen har Norge i de siste rundene ligget på tilsynelatende trygg grunn i forhold til kvalifisering til VM. Det ble imidlertid et tap mot Belgia i det lagets første kamp for dagen. Etter det er Norge på 6.plass, og marginen ned til den sure 9.plassen er på 7,5 VP.

Følgelig er ingen ting sikkert, men med full klaff kan det blir tre norske lag som sikrer seg retten til å spille VM.

Heia Norge!

Damelandslagets trumfkort

I tillegg til gode bridgekunnskaper, masse erfaring og at de er en sammensveiset gjeng, hva er damelandslagets «trumfkort»?

De er tøffe!

Det gjelder dog å finne den hårfine balansen i dette. For mye Møllers tran er ikke av det gode heller, for å være «tøff i trynet» gir noen uheldige resultater av og til. Men kombinert med god bridgeforståelse er det bedre å være tøff enn å sitte med lua i hånda!

For de norske damene tror jeg slikt oftere blir bra enn dårlig.

Her er et "småspill" som ble til et stort spill fra en tidligere kamp i VM-kvalifiseringen. Det har kanskje ikke har så veldig mye med tøffhet å gjøre, men...

Ta vest sin plass og vurder hva du ville gjort med disse kortene:

Giver øst, alle i sonen

Øst åpnet med 1 spar og Marianne Harding (syd) gikk innpå med 1NT. Det er vel helt naturlig å straffedoble nå?

Mange har fluktsystem når de blir straffedoblet i 1NT, og noen spiller slik at det ikke går an å spille 1NT doblet i det hele tatt. Det har jeg ikke sansen for, i alle fall ikke når en bruker sterk grand. Det er ofte slik at motspillet mot 1NTx blir krampaktig. Bedre enn å håpe de skal kunne finne en 4-4 tilpasning på to-trinnet er det å la det stå til av og til. De deilige +180, eller noen ganger +380 er fine scorer. Så får man heller rødme kledelig de gangene det blir kostbart. Ganske ofte er det slik at å flykte blir enda verre hvis det ikke finnes tilpasning.

Vest doblet 1NT, og Harding-Fuglestad hadde ingen ting å tilføye. Hva ville du spilt ut mot 1NT doblet?

Vest spilte ut spar konge, makkers farge. Det er ofte et bra utspill, men her var det veldig feil.

Marianne stakk og kunne presse ut kløver ess med sikkert inntak på hjerter ess selv om motparten kan ligge unna med kløver ess et par ganger. Derfra var det greit å vinne 1NTx, og i grunnen mest snakk om antall overstikk.

Marianne Harding: "Doblet du meg i 1NT?"

Det endte med åtte stikk, +380.

Utspillet var skivebom, men mesterparten av skylden for det triste resultatet for Ø/V må nok øst ta. Den åpningsmeldingen er i alle fall for mye Møllers tran, selv om jeg ikke vet hvordan Ø/V har definert stilen og systemet sitt. Hvis åpningen per definisjon viser en normal åpningshånd bør kanskje øst ta ut, og da finner de en grei delkontrakt i hjerter.

Ved det andre bordet passet Heskje (øst) og det gikk 1NT med pass rundt. Øst kunne kanskje vært med og vist begge major i siste hånd, uten at det er noen garanti for at det blir noen suksess (i sonen).

Vist spilte ut hjerter dame som ga en mye bedre effekt for forsvaret en utspillet mot Harding sin 1NT. Spillefører lasjerte et par ganger før Ø/V sin hjerter ble godspilt. Heskje lå unna med kløver ess to ganger, stakk så og spilte liten spar til vests konge. Vist tok hjerterstikket sitt, og spillefører kastet en ruter fra nord og en spar fra hånden. Det er jo inntak til nord på ruter knekt til å kunne hente kløverstikket, men det vet ikke spillefører sikkert.

Nå fant Vist en lumsk skift, liten ruter!

Spillefører kunne hoppet på med ruter knekt, men visste ikke at det var bra. Hun la liten ruter fra nord og vant med ruter dame over østs nier. Da hun i neste stikk prøvde seg med ruter konge lå vest unna. Dermed ble blindemann en øde ørken, og det ble en bet i kontrakten.

Dette lille, uskyldige spillet ga 10 IMP til Norge.

Omtrent halvparten av N/S-parene vant 1NT. Pluss 380 til N/S var såklart det beste resultatet. Det var noen flere som gikk bet i 1NT i tillegg til paret som spilte mot Norge, og det var også noen få som hadde skrapet sammen til +110 til Ø/V i hjerterkontrakter.

I dag avsluttes altså denne VM kvalifiseringen. Norge Damer må få til en god sluttspurt for å komme seg til VM. Det har jeg stor tro på at de får til!

Heia Norge, og heia norske damer!

Ungdommene i slemsonen

Tor Eivind Grude og Christian Bakke er antagelig det yngste makkerparet i denne VM kvalifiseringen, åpen klasse. Deres alder til sammen er mindre enn veldig mange enkeltspillere.

De spiller en moderne, tøff bridge, og er ambisiøse. Makkerparet blir sikkert enda mer finjustert etter hvert, og det er ingen tvil om at de vil bli veldig nyttige for det norske landslaget i mange år fremover. De veletablerte spillerne i den norske landslagsgruppen må jo på et tidspunkt erstattes!

Grude-Bakke har allerede en god del internasjonal erfaring. Men på det ypperste mesterskapsnivå er de fortsatt ferske. I denne kvalifiseringen har de vært involvert i en haug med spennende slemspill. De har ikke truffet på alt, men de har sannelig bidratt med en rekke fine resultater når de har vært i slemsonen.

____________________________________________________ 

 

Med disse kortene var en god del par i storeslem som normalt er enkelt å vinne både i 7 spar, 7 hjerter og 7 spar. Å spille storeslem i spar er dog avhengig av trumfsitsen. Nord satt faktisk med fire spar, og det ble bet i 7 spar noen steder. Dessuten kan det en sjelden gang bli bet i 7spar om det sitter 5-0 i hjerter og det kommer hjerter ut til stjeling. Også i 7 hjerter kan det bli bet hvis hjerteren sitter 5-0, eller om spar sitter 5-0 og det kommer spar ut til stjeling. Selvsagt er både 7 spar og 7 hjerter bra kontrakter!

Kontrakten 7 NT er imidlertid helt overlegen. Den er kun av avhengig av at en av majorfargene oppfører seg. Og 7 NT var kontrakten Grude-Bakke spilte. Glimrende bridge!

_________________________________________ 

 

Her meldte Tyrkia lilleslem i hjerter, og skal jeg være ærlig ble den spilt dårlig da spillefører gjorde seg avhengig av 4-3 sits i spar for å få tolv stikk. Det er med bedre spilleføring gode muligheter for tretten stikk her.

Grude-Bakke var mer ambisiøse i meldingene.

Da vest (Grude) hadde hørt 2-over-1 GF fra makkeren, så 4 kløver cuebid over hans egen 3 hjerter som viste 5-5 endte det med en Key-Card Blackwood sekvens. Se på Grudes hånd når han får vite at makkeren har spar ess, hjerter ess og kløver ess. Rutertaperen går på kløveresset, og det vil dreie seg om sparfargen. Det måtte være spill for 7 hjerter, og det kan være ganske nedlegg og.

Grude tok sjansen på 7 hjerter.

Det var en tøff, men fin storeslem. Men det er ikke helt rett frem å spille den hjem hvis enten spar sitter 5-2, eller trumfen er fordelt 4-1 som det aktuelt satt.

Ruter knekt kom i utspill til esset. Grude spilte spar til esset, kløver til kongen og liten spar til stjeling. Så tok han for kløver ess og kastet en ruter. At kløver dame kom på gjorde at han nok fikk mistanke om at alt ikke nødvendigvis satt trill rundt.

Spillefører har nå et valg. Han kan spille på spar 5-2 og trumfen 3-2, eller spar 4-3 og si så fall kan trumfen sitte 4-1.

Hvis spar sitter 5-2 må trumfen sitte jevnt slik at han kan få stjålet en spar til. For at det skal gå bra må trumfen sitte rundt. Med esset dobbel i trumf igjen hos øst må han nemlig trumfe ruter, og så for å komme seg hjem igjen til slutt etter å ha trumfet en spar til, trumfe enda en ruter. Eller han må spille trumf til hånden og stjele en spar til med trumfesset. Da rakner det slik det satt i trumffargen.

Alternativt kan han etter å ha trumfet en spar rett og slett ta ut trumfen og få tretten stikk hvis spar sitter 4-3.

Situasjonen var kritisk, han måtte velge.

Grude spilte liten trumf til hånden og lot det single trumfesset ligge enn så lenge. Han hadde fortsatt mulighet for å velge begge de mulige variantene. Nå går han bet om han trumfer en spar til med trumfesset, nord får trumfstikk. Men det ville altså vært riktig spilleplan om trumfen satt 3-2 og sparen 5-2.

Grude tenkte en stund, og funderte nok litt på det med den hjerternieren som kom på i det han spilte seg over til hånden. Kunne trumfen sitte 4-1?

Til slutt satset han på det og ga opp det med en sparstjeling til. Han spilte trumf til esset, stjal en ruter og kunne ta ut nords siste fjerde trumf. Siden spar satt 4-3 stor resten, +1510 for vunnet storeslem!

Hva er beste sjanse, spar 4-3 og trumfen 4-1, eller spar 5-2 og trumfen 3-2? Vel, trumfen 3-2 er 68%. Spar 4-3 er 62%. Altså er det marginalt større sjanse for trumfen rundt enn sparen jevnt fordelt, men å spille på det ville gått galt.

Dette er veldig marginalt og nesten hipp som happ. I slike situasjoner gjelder det å ha teften i orden, det er viktigere enn prosentregning!

_______________________________________________

I dette spillet fra den fine seieren mot lederlaget Sveits ble det vurdert godt av det unge, norske paret.

 

Med Bakke som nord og Grude syd, og det velkjente topp-paret Brink-Drijver Ø/V gikk meldingene slik:

Det norske paret bruker en såkalt «good-bad 2NT» i denne meldesituasjonen. Nords 2NT viste bra kort og enten en minorfarge ved siden av hjerteren, eller lang hjerter. Med mindre og likevel interesse for å melde (fordelingshånd) kunne han meldt 3 ruter direkte. Denne hånden er vel på grensen mellom «good» og «bad», men Bakke vurderte den til «good» selv om det ikke er så mange HP. Godt vurdert synes jeg, glimrende hjerterfarge og fine, stikkgivende kort samt renons i spar. Østs 3 spar melding var avslørende denne gangen. Nå vurderte Grude veldig bra, han så for seg renonsen i spar. Kanskje kan nord ha singelton, men i så fall er han trolig sterkere i form av HP, for eksempel KQ i ruter.

Lilleslemmen er meget god med kun 24 HP til sammen. Kun veldig skjev sits i ruter og/eller trumf kan gjøre det vanskelig. Spilleføringen var en formalitet. Bakke stjal sparutspillet, tok en stor trumf og så at den fargen ikke satt verre enn 3-1. Så spilte ruter til esset og mer ruter. De fikk for ruter konge, og på det tidspunktet kunne han «claime». En ruter kunne trumfes med trumfesset, så ut med trumfen og hånda står.

Kun ett par til meldte 6 hjerter, ellers var det en endeløs rekke med 680 for utgang.

I den neste artikkelen (eler den etter der igjen) skal du få se et interessant og vanskelig slemspill fra runde 26.

VM-kvalifiseringen - mot en spennende lørdag (korrigert versjon)

Det kommer til å bli veldig spennende lørdag idet de fire klassene avgjør hvem som skal få representere Europa i VM som etter planen skal spilles i Italia i mars 2022.   

Norge hadde håp om flere lag til VM. Det kan vel bli ett, to eller tre lag som kvaller slik det ser ut nå med fem kamper igjen i OPEN og LADIES, fire kamper til å spille i SENIOR og MIXED.

Det norske laget i MIXED har ikke fått det til å klaffe og er uten sjanse til å kapre VM billetter, de kjemper i bunnen av tabellen.

I de tre andre klassene kan det gå bra. 

Best an ligger Norge SENIOR som startet turneringen svakt. Før siste spilledag innehar de 5..plassen (de åtte beste kvaller). Norge skal lørdag spille mot (nasjonenes plassering så langt i parantes) Belgia (10), Danmark (2), Skottland (14) og Polen (9). Rundt middels siste spilledag vil antagelig holde.

I LADIES gikk de greit fredag bortsett i kampen mot Tyrkia. Da gikk det helt galt og Norge stod igjen med 0 VP. Før avslutningsdagen ligger Norge på 12.plass (av 20), ca. 10 VP bak nr. 8 som selvsagt er målet nå. De norske damene har igjen disse nasjonene: England (7), Sveits (18), Russland (5), Irland (19) og Tyskland (8). Innsatsen til det norske damelaget har vært litt opp og ned i denne turneringen, men spiller de på sitt beste tror jeg dette kan gå og vi får se dem i VM.

I OPEN ble fredag en solid dag resultatmessig mot god motstand. De vant fire kamper og hadde oversitt i en runde (12VP). Det holdt til 6.plass så langt. Det er bra, men vi må huske at Norge ikke har blitt påført den 0'en flere andre har fått for ikke å stille opp mot Italia. Norge sin kamp mot Italia er satt opp i siste runde.

I denne klassen vil også de på 9.plass komme med til VM fordi VM-arrangøren Italia blir å finne på topp 8, og de har friplass. Italia vil trolig bli nr. 2 uten å ha spilt etter den massive boikotten vi har sett. Så langt har ingen spilt mot dem, og dette går mot en total boikott. Det er nesten umulig å se for seg at noen av det fem som skulle ha spilt mot dem på lørdag gjør det. Norge står oppført som Italias motstander i siste runde. Selvsagt kan det bli surt for de norske å sitte å se på kampene og vite at de får 0 VP hvis de ligger på vippen, VM-plass eller ikke. Det får så være uansett hvor mye man støtter boikotten, eller om man har andre synspunkter, alle de andre nasjonene har fått 0 VP.

Så langt har jeg ikke sett noen offisiell uttalelse fra Norsk Bridgeforbund. Enkelte andre nasjoners bridgeforbund har kommet med slike uttalelser, spesielt fordi det italienske forbundet har kommet med meget krass kritikk av de nasjonene som nekter å stille opp mot Italia. Det har ført til en voldsom verbal "krig" i sosiale media hvor det mer eller mindre er Italia mot resten. Hva som skjer videre er usikkert, men siste ord er garantert ikke sagt, også fra offisielt hold. Det kan bli skikkelig bråk.

Vel tilbake til det sportslige. Som tidligere nevnt har Norge OPEN tøff motstand mot slutten, pluss at det altså antas at det blir 0 for Norge mot Italia. I de fire andre kampene skal Norge møte Sverige (8), Nederland (5), Frankrike (7) og Tyskland (17). Det er ca. 20 VP ned til den sure 9.plassen. Noen av lagene bak har imidlertid unnagjort sin Italia - 0, men som Norge har ikke England fått den 0'en, og de ligger på 9.plass akkurat nå. Jeg tror Norge OPEN har dette i sine egne hender, og vil klare det. Mitt tips er at det holder med vel 40 VP i de fire kampene Norge skal spille på lørdag. 

Fra gårdagens spilling tar jeg med et helt crazy spill. Det skjedde i Norge OPEN sin kamp mot Russland der Norge vant med 15.52 -4,48 VP, eller 18 IMP. 

Først, er du tilhenger av tynne åpningsmeldinger? Ville du åpnet med dette i andre hånd (pass fra syd) i ugunstig sone?

Om vest åpner eller passer bør ikke ha så stor betydning, men av og til skjærer det seg for selv meget sterke makkerpar. Mange liker å åpne med 10-11 poeng når de har to farger spesielt hvis de har majorfarger. Her er sparfargen glimrende, men hjerterfargen svak. Det må være en nedre grense et sted. Jeg tipper enkelte som har litt sansen for tynne meldinger med slikt ville passet med dette, men kanskje åpnet hvis kløver dame var hjerter dame.

Dette blir imidlertid et stilspørsmål, smak og behag rett og slett. Hva som blir best i enkeltspill beviser ikke så mye. 

Russlands vest åpnet, og meldingene gikk slik:

Dette behøver ikke være så tullette, men syd dobling bekymrer nok. vest med den hjerterfargen der. Når du nå får se alle kortene så blir det klart at "kartet" ikke stemmer  i det hele tatt med "terrenget".

Terje Aa (syd) syntes det fikk være nok nå, motparten var tross alt i 7 hjerter! Gjennom meldingsforløpet hadde han nok håpet de ville melde lilleslem i hjerter og at han hadde to trumfstikk som er sannsynlig mot hjerterkontrakt. Og kanskje fryktet bitte litt at K-J i hjerter ville dukke opp bak han så en for hardmeldt lilleslem (mangler i så fall ett nøkkelkort og trumf dame) kunne fyke hjem!

Nei, ingen ting av de scenarioene skjedde, Russland meldte storeslem i et spill hvor kun to Ø/V par vant utgang. Vanlig kontrakt var 4 hjerter med bet, noen vant den altså, og det var også noen (etter åpning fra vest) som var i 5 hjerter med et par bet. 

Lite visste Terje (syd) om at makkeren Allan Livgård også hadde ett ess. Her har det gått fullstendig galt for det russiske paret og det er ikke noe poeng å forsøke å forklare dette meldingsforløpet.

Da røyken hadde lagt seg hadde russeren gått fire doblede, +1100 til Norge.

Ved det andre bordet passet Grude med vests kort. Nord åpnet med 2 spar, spar og en minor og under åpning. Bakke (øst) doblet opplysende, og da syd passet gjorde Grude om doblingen til straff ved å passe. N/S hadde 5-3 i spar, men nord tok en sjefsavgjørelse og flyktet til 3 kløver som Grude doblet. Ikke det at det er særlig mye bedre i 2 spar doblet, men...

Ø/V kunne vel fått tak i litt mer enn to doblede i 3 kløver, men +300 til Norge var sammen med det "umulige" resultatet fra det andre bordet verd 16 IMP.

Det er utrolig mye å velge mellom når en skal skrive fra denne turneringen fordi de spiller forskjellige spill i alle klassene. De som ønsker å fordype seg i alle informasjonen som er tilgjengelig finner mesterskapssiden her. Og alle detaljer om meldingsforløp, spill og motspill finner du på RealBridge, her.

I en av de kommende artiklene skal jeg skrive om noen ordentlige slemmer, ikke slikt tull som dette egentlig var. Og nettopp Grude-Bakke har vært involvert i en haug med slemspill i denne turneringen. Noe har gått galt, men de har også meldt og vunnet noen nydelige slemmer. 

 

  

VM-kvalifisering FREDAG - Feil forventninger

Norge OPEN startet den meget viktige fredagen med en liten seier mot mot Israel (11,85 VP), men det var sannelig en skummel kamp.

I samme runde greide Norge LADIES å få til en kanonkamp mot sterke Nederland, norsk seier 18,71 - 1,29 VP og klatret til 8.plass! Dessvrere tapte de norske damen den neste kampen og ramlet ned til 10.plass. 

I dagens andre kamp møtte Norge OPEN England. Det gikk veldig bra fra start, og det kunne seg ut som om Norge skulle kunne greie en stor seier. Da det gjenstod noen få spill spilte England et par delkontrakter som så ut som mulige utganger, men med lite HP til sammen var det mest sannynlige at det ville bli delkontrakter ved det bordet Norge satt den retningen også. England vant elleve stikk i den ene delkontrakten, ti stikk i den andre. Dette kunne da bare bli omtrent uavgjort, eller kanskje pluss-spill og en enda større seier enn de lå an til? 

Så lett er det ikke. 

Forventningene vi som så på hadde skulle vise seg å være feil. De to engelskmennene som satt N/S fant hvert sitt veldig gode utspill. Her er det første, syd satt med (Ø/Alle):

Og meldingene gikk slik:

Vests 1 hjerter viste 4+ spar. Norge (Ø/V) hadde klatret til noe som måtte være en hardmeldt utgang.

Hva ville du spilt ut?

Med hjerter ut er det minst ti, fort elleve stikk i den utgangen. Men da den engelske syd spilte ut ruter 6 ble det vanskeligere. Det var det eneste utspillet som skapte problemer, og det endte etter hvert med en trist bet. Dermed ble det tapt spill (6 IMP) for Norge i stedet for et fint gevinstspill som mange av oss tilskuerene trodde det kunne bli da vi så Norge kom seg i utgang. 

I neste spill ble nok en hardmeldt utgang meldt av Norge Ø/V, og nord satt med dette:

Meldingene gikk slik med Norge Ø/V:

Østs 3 hjerter var sperrebetont.

Hva ville du spilt ut?

Den engelske nord spilte ut kløver. Det var blink selv om det kunne blitt bet også med spar ut. Slik så hele spillet ut:

Med kløver ut var det helt håpløst. Spillefører dengte ned trumfesset og en til som ofte fører frem, og han er dessuten redd for å slippet dem inn siden det ser ut tiol at de kan få kløverstjeling. Dermed tapte han to trumfstikk og to sparstikk.

Hvis spillefører vinner med kløver 9 i første stikk og spiller trumf må syd i teorien hoppe på med en honnør for å bete utgangen. Men vest tør neppe ta finessen hvis syd legger åtteren. Finessen kan ryke til honnør dobbel eller singel, så kommer kløver til stjeling, og det ville vært ti enkle ved å spille esset og en til.

Hvis syd hoppe på med trumfhonnør er han helt sikker på bet om nord har spar ess. Så vinner han neste trumf og spiller inn nord i spar før han får en stjeling med mer kløver fra nord.

Norge gikk altså en bet, og siden England stoppet i delkontrakt ble det 7 IMP ut i stedet for et mulig vunnet spill. For 4 hjerter ser ok ut.

Det er kun en hjertertaper om ikke esset spilles først. Det er to spartapere. Den tredje sparen kan trumfes hos vest. Hvis det gjøres og trumfen tas ut med kun en taper (med annet utspill enn kløver) ser det ut til at kløveren må løses siden øst blir fri for trumf. Men nord er utstyrt med både kløverholdet og ruter konge og vil bli ganske automatisk skviset. 

Hvis det kommer spar ut bør N/S også bete 4 hjerter. Syd vinner med esset og spiller sin single kløver. Så må syd hoppe på med trumfhonnøren sin for å få beholde den lillte trumfen idet han kommer inn. Nord har fortsatt spar konge som er inntaket han behøver for å kome inn for å syd en kløverstjeling. 

Det ble alså en del IMP ut mot slutten av kampen mot England, til tross for optimistiske forventninger om at de skulle kunne bli IMP-inn. Likvel ble det seier med 10 IMP, 13,43 -6,57 VP.

Etter det lå Norge på 6.plass. I neste runde er det oversitt for det norske laget i OPEN  (12 VP) før de møter Østerrike, og så Russland. 

NORGE-FRANKRIKE (Ladies) - omtrent som en boksekamp

I andre runde av LADIES (onsdag) var kortene helt ville, og det var et enormt potensiale for sving i en rekke spill. Det kom bl.a. tre slemsspill på rad og ett slemspill litt senere. Dessuten var det flere marginale og potensielt kostbare avgjørelser som måtte tas i mange spill.

De norske damene kom ut av denne bataljen på en god måte, Frankrike ble slått.

Spill 11: Vanskelig valg i trumffargen. Vist gjettet riktig, den franske damen bommet. 10 IMP til Norge

Spill 13: Slem avhengig av en finesse. Frankrike var i utgang, Nyheim Øigarden-Grude meldte slem og vant den! Ytterligere 13 IMP til Norge.

Spill 14: Fin slem meldt av begge lagene, uavgjort spill.

Spill 15: En «nesten-slem», kanskje. Grude-Øigarden meldte den og fikk den hjem til tross for skjev trumfsits, men veldig heldig sits i en sidefarge. 13 nokså heldige IMP til Norge

Spill 16: Et vanskelig spill med glimrende dobbel-tilpasning begge veier. I den ene retningen sto 5 spar, de andre kunne nesten vinne 5 hjerter. Spillet gikk galt for Norge, 14 IMP til Frankrike.

Spill 18: En normal lilleslem med gode sjanser. Men det måtte gjettes hvilken finesse som skulle tas. Norges spillefører gjettet feil, Frankrike traff. 14 IMP til Frankrike.

Alle disse seks spillene forekom altså i en ti-spills kamp, og da røyken hadde lagt seg var resultatet Norge-Frankrike 44-30 (14,56-5,44 VP).

Vi tar med det første svingspillet hvor Gunn Tove Vist (vest) - Torhild Heskje (øst) spilte mot Donatella Halfon (nord) og den den smått legendariske multi-verdensmesteren Sylvie Willard.

Slik gikk meldingene:

Nord spilte ut hjerter 3 og Willard stakk med esset før hun korrekt skiftet til kløver.

Legg merke til at syd ikke brukte hjerter konge i stikk en, det vanlige kortet å legge i den situasjonen. Dette er en vanlig forekommende «expert false carding» hvis man ønsker å gi spillefører feil inntrykk av hvor honnørpoengene sitter. Når syd stikker med esset er det jo mulig utspillet var fra kongen, og spillefører kan da kanskje plassere kortene feil idet hun senere skal velge hvordan en farge skal spilles. Men var det så lurt denne gangen?

Gunn Tove Vist er selvsagt fullstendig klar over at slikt kan skje, men en spiller av hennes kaliber føler nøye med og leter alltid etter «clues» for å kunne plassere motpartens kort riktig for å gjøre de best mulige valgene.

I dette spillet er det et valg i spar, og syd hadde åpnet.

Det er muligens ikke så sikkert Villard sin false-cardingen var så bra. Det ville kanskje vært bedre å vise frem så mange HP som mulig så kanskje spillefører synes det er lite sannsynlig at syd har spar ess, men kanskje spar dame. Denne kontrakten handler nemlig mest om trumfvalget.

Sparfargen isolert sett skal uten indikasjoner spilles med en finesse. Å spille spar fra øst til kongen gir imidlertid ikke så mye dårligere sjanse. At den som sitter foran kongen har damen er i teorien like stor sjanse som at hun har esset. Ut fra det er finesse eller spar til kongen like bra hvis fargen sitter 2-2. Hva med 3-1 sitsene?

Det lille ekstra det gir å ta finessen er at den foran kongen kan ha A-Q-x. Mot det er det en 3-1 sits som gjør at spar til kongen blir riktig, singel dame bak. Det er imidlertid prosentvis en mindre sjanse enn A-Q-x foran.

Så finessen er teoretisk riktig, uten indikasjoner.

Her blir det imidlertid som du ser galt å ta finessen, forsvaret får to trumfstikk pluss hjerterstikket og ett stikk i kløver.

I praksis har man veldig ofte «clues» som kan være viktige når det er to mulige varianter som ikke gir så forferdelig forskjellige vinnersjanser.

Spillet gikk altså hjerter ut til esset, kløver fra syd til liten fra vest og nords konge, kløver tilbake til damen og esset. Det med plasseringen av HP kan uavhengig av mulig falsecarding ikke bli helt klart i dette tilfellet samme hvordan spillefører plasserer hjerterhonnørene. Hun får ingen informasjon om hvem som har de tre honnørpoengene i ruter.

Hvis spilleprøver tror påspillet i stikk en (hjerter ess) er ærlig så har syd A-J i hjerter (og nord kongen), og spillefører fikk vite at syd har kløver dame. Hun kan også ha ett, to eller tre poeng i ruter. Det er ikke så mange poeng til sammen, så i så fall har hun spar ess. Det begynner kanskje å ligne litt på at nord som høynet til 2 hjerter har nettopp spar dame sammen med hjerter konge og den kløverkongen hun allerede har vist?

At spillefører ikke rår over spar 8 er også et lite poeng. Hun må nemlig trumfe to hjerter hos øst. Hvis syd har A-Q-8 kan det bli problemer med å unngå to trumftapere uansett.

Vel, slike betraktninger kan noen ganger gjøre valget nokså klart, men ikke her. Uansett, Gunn Tove var på hugget.

Gunn Tove valgte riktig mot verdensmester Villard

Hun trumfet i fjerde stikk en hjerter og spilte spar. Syd la liten, og Gunn Tove prøvde kongen. Så nok en hjerterstjeling, A-K i ruter med avkast av den siste hjerteren, og trumf. Da begge forsvarets gjenværende trumf kom på i det stikket var det en pen +420 til notering. Ved det andre bordet tok den franske spilleføreren sparfinessen og gikk bet, 10 IMP til Norge.

VM kvalifiseringen - Det svinger

VM-kvalifiseringen er en lang turnering, veldig mange kamper. Dog er det korte kamper (10 spill), men utviklingen i turneringen viser tydelig hvordan det kan svinge mye i slike, lange turneringer. Gode perioder blir avløst av dårlige, eller motsatt.

Et godt eksempel er Norge Senior som etter et par dager så ut til å være hektet av. Så fikk de draget på det og tok en lang rekke seiere, og selv om det ble tap i siste kamp mot Tyrkia på torsdag ligger de nå på 6.plass med gode sjanser til å sikre seg plass i VM.

Frankrike leder seniorklassen, mens Danmark i øyeblikket er oppe på 3.plass.

Damelagene spilte fem kamper torsdag. Norge Damer som lå på 8.plass før denne dagen startet glimrende med å slå både Spania og Danmark, men så kom tre tap. Etter det ligger de på 10.plass, men god med kontakt til topp-8 som vil gi billett til VM. Sverige leder dameklassen.

I neste artikkel vil jeg fortelle litt om den forrykende kampen Norge-Damer spilte mot Frankrike i går. Det er sjelden det er så mye fart i kortene. Heldigvis kom Norge best ut av det og vant kampen.

I MIXED ble det en seier, en uavgjort og tre tap på torsdag. Norge ligger som nr. 18.

Det norske laget i OPEN har vel følt sterkest av alle de norske lagene at det svinger. De så råsterke ut etter to dager og ledet før de startet dag 3 med en fin seier. Etter den kampen ledet Norge nokså klart! Så kom en ganske lang og tung periode med kun en liten seier og en rekke tap. Norge ramlet til rundt grensen for VM-kvalik. Så i runde 18 kom et bra lyspunkt da Spania ble slått 18-2 VP. Etter et lite tap i runde 19 kom en veldig oppløftende seier mot lederlaget Sveits. Det er Zimmermann (Helgemo-Helness sin tidligere arbeidsgiver) sitt profflag som leder turneringen klart også etter tapet mot Norge.

I torsdagens siste kamp tapte Norge Open mot Polen. Det ble 5,46 VP. Etter det ligger vårt lag på 7.plass.

Mot Polen ble det lite utslag, men Polen fikk inn en stor sving i det spillet vi her tar med.

Giver syd. Alle i sonen.

Vest skal spille 4 spar. Der Norge var Ø/V hadde meldingene gått slik:

Østs 3 hjerter var utgangsinvitt med sparstøtte.

Nord spilte ut hjerter konge og fortsatte med damen i andre stikk. Syd stakk over den med esset og spilte trumf. Det er en uunngåelig kløvertaper, så sparen må løses uten taper. Normalt er dette en soleklar finesse. Gjør det noen forskjell at meldingen og motspillet gikk slik som beskrevet?

Det ser litt rart ut at syd spiller spar hvis det er unna kongen. Men selvsagt kan det hende han gjør nettopp det, for med kongen dobbel eller tredje i spar så ser han jo at den kommer til å bli fisket opp uansett. Er det fristende å forsøke å toppe ut trumfkongen? Og hvordan er det med honnørpoengene?

Nord har maks 10 HP (KQ i hjerter, kløver ess og kanskje ruter knekt) om han ikke har spar konge. Det er ganske lite for en overmelding på to-trinnet i faresonen, men det er vel ikke slik at hånden hans er noe bedre om han har spar konge singel selv om det da (på et vis) er 13 HP? Han kan også ha syv-korts hjerter selv om han da kanskje ville meldt 3 hjerter.

Nei, ingenting er sikkert her, det er og blir et valg.

Den norske vest tok sparfinessen. Men slik så det ut fra start:

En bet, +100 til Polen.

Ved det andre bordet gikk meldingene slik:

Eneste forskjell er at syd doblet østs 3 hjerter.

Nord tok for K-Q i hjerter og skiftet til ruter. Spillefører stakk på hånden og spilte kløver. Nord tok for esset og spilte nok en ruter. Polakken valgte deretter å spille på at spar konge satt hos nord og dengte ned spar ess. Dermed ble det en sterk +620 til notering for Polen, og 12 IMP til dem.

Kun fire spilleførere fikk hjem 4 spar. Det var ellers noen delkontrakter, men også en lang rekke -100 for 4 spar med en bet.

Sånne spill er fryktelig kostbare. Bare tenk om spar konge sitter hos syd og Norge vinner 4 spar mens Polen går bet. Da er det 12 IMP mortsatt vei og hele 24 IMP i sving i kampen. Det ville i så fall gitt 12,18 VP til Norge i stedet for kun 5,46 VP og et par plasser opp på tabellen!

Men altså, å tenke sånn blir vel egentlig litt sånn «hvis tanta mi hadd hatt…xxxx….så ville hun vært onkel'n min»…

MELDESTIL: Bør det åpnes med 11 poeng?

Svaret på spørsmålet i overskriften er at dette først og fremst er et stilspørsmål.

Noen åpner alltid med 11 HP selv om det er en helt balansert hånd. Så begynner enkelte å åpne med 10-poengere også. Jeg tror ikke nødvendigvis en sånn super-aggressiv stil er vinnende. Det er dog et poeng at å være først ute (melde først) har noe for seg, på lignende måte som i poker. Du kan på en måte få tatt kommandoen i spillet.

Tynne åpninger gjør at man kan sette press på motparten, «kjøpe» kontrakter når de har høyere kontrakter, og kanskje de ikke finner utganger til og med. Nedsiden er egentlig ikke at det er så farlig å åpne fordi det kan bli kostbart, men at det blir større intervall for åpningen. Det kan noen ganger gjøre det vanskelig for svareren, og egen side kan havne for høyt.

Jeg har tro på en såkalt tight-aggressiv stil. Dvs. åpne tynt med fordelingshender, spesielt hvis fargen(e) er bra så det kan gå bra også om det ikke er tilpasning i noen farge. Med jevn fordeling tror jeg det er best å passe med 11, spesielt om det er 4-3-3-3 fordeling. Med 4-4-3-2 erl nok noen få hender med 11 er bra nok, da kaller jeg dem 12 poengere.

For eksempel så vi i en kamp i den pågående VM-kvalifiseringen noe slikt som dette:

Dette er en åpningshånd slik jeg ser det, en bedre hånd enn mange 12-poengere som alle åpner med. At man har «boss-fargen» spar er også et poeng. Og de to fargene er ypperlige, de har et stort potensiale for å kunne gi stikk! Når alt kommer til alt er det jo det - antall stikk - bridge handler om, ikke antall honnørpoeng!

Med femkorts farge kan det også være grunn til å vurdere å oppvurdere noen hender selv om det er 5-3-3-2 fordeling. Men med damen tynt femte og slikt er det ikke sikkert fargen er så stikkgivende. Fargekvalitet er en av faktorene som er viktig når det gjelder sånn «handevaluation».

Da vi fulgte kampene på RealBridge forleden, kom det i mange kamper flere sånne marginale avgjørelser. Vi så en spiller som passet med A109-femte i spar, 5-3-3-2 fordeling og 11 poeng. Greit nok. Men like etter åpnet samme mann med 5-3-3-2, også 11 peong, da hadde han kløverfarge. Det var riktignok en god kløverfarge, så jeg ville åpnet med begge de hendene. Men om man måtte velge åpning med kun en av de to hendene med 5-3-3-2 og 11, så tror jeg det ofte er den med sparfarge - «boss fargen» - det har mest for seg å åpne med.

Alt dette koker ned til stil og hva makkerskapet bestemmer seg for. Det er ikke så lett å si med sikkerhet hva som er best i det lange løp.

I et fast makkerskap bør man diskutere dette, bestemme seg for en stil og følge den.

Helness-Helgemo har en fin meldestil etter min og veldig mange andres mening. De spiller som oftest aggressiv og tøff bridge. Åpningen er dog sjelden med 11 balanserte. Da må det være noen spesielt bra med kortene. Jeg har sett at de passer med noen hender som mange automatisk åpner med, og hender jeg selv synes er akkurat på grensen (og derfor som regel åpner med). Det gir selvsagt ingen mening å argumentere mot dette parets stil på dette området, deres resultater i snart tre tiår taler for seg selv.

Her er en hånd fra VM-kvalifiseringskampen mot Danmark. Øst satt i første hånd, ugunstig sone.

Åpner du?

Utfallet er nokså tilfeldig.

Slik hele spillet så ut hadde Ø/V en hjerterstopper, men kun sikker stopper hvis vest blir spillefører da han satt med K-x i hjerter. Om øst havner i grandkontrakt vil liten hjerter ut fra syd gi spillefører et meget kjedelig valg.

Selv om de får ett stikk i hjerter må kløverfinessen gå for at 3NT skal kunne stå slik kortene var (kongen må sitte hos nord). Altså er utgang usikkert, men ok. Med andre ord kan ikke pass kritiseres pga. utfallet på spillet, at 3NT tilfeldigvis fyker hjem i praksis.

Hvor god er denne hånden?

Den er temmelig rusten, mange knekter...

Men det er positive faktorer og.

K-J dobbel er ingen ideell kombinasjon, og det samme kan sies om en ugardert dobbelton knekt. Det er dog to-tre plussfaktorer også. Øst har 4-5 fordeling (stikkpotensiale). Han har sparfarge, den høyest rangert fargen. Og kløverfargen er bra, tieren er et godt kort som gir stikkpotensiale.

Helness åpnet ikke, greit nok. De endte til slutt i 4 kløver med ti stikk, +130.

Av østspillerene var det 10 som passet. Da endte Ø/V i delkontrakt, eller noen steder spilte de motspill mot høye hjerterkontrakter N/S med bet. De 18 andre på østs plass åpnet, og +600 i 3NT var et ganske vanlig resultat.

Ett enkelt spill beviser ingen ting. Og resultatet ville som nevnt blitt motsatt hvis kløver konge satt hos syd i stedet for hos nord. I så fall vinner de som er i delkontrakt IMPs, for utgangene går bet. Det er små marginer i bridge.

Hva med disse kortene?

Du sitter øst. Ingen er i sonen, og du er i andre hånd. Nord passer.

Åpner du?

Med dette åpnet nesten alle, inkludert Christian Bakke for Norge. Makkeren hadde 12 ganske ordinære poeng med femkorts hjerter. Til tross for åpning av øst stoppet endel par i delkontrakt. Men utgang stod Ø/V selv om den var litt avhengig av grei sits. Igjen, resultatet kunne godt vært motsatt og de i delkontrakt ville vunnet IMPs.

Som alltid har det vært flere slike marginale avgjørelser i den pågående turneringen. Når spillerne ved de to bordene velger forskjellig, åpning eller pass, blir det ofte svingspill.

Hva som er best stil skal jeg ikke begi meg inn på å påstå noe sikkert om. Jeg tror dog at jeg kan påstå at det lønner seg å bestemme seg for en stil og være trofast mot den.

 

VM kvalifiseringen - Det begynner å dra seg til

I VM kvalifiseringen begynner det å dra seg til nå, spesielt i OPEN og SENIORS som har spilt noen dager nå og er omtrent halvveis i turneringen. 

OPEN

Etter en meget god start de to første dagene fortsatte det norske laget i OPEN med en overbevisende seier i morgenkampen onsdag, 16,59 VP mot Tyrkia. Så møtte de veggen, og det ble tre strake tap før Belgia ble slått med liten margin i dagens siste kamp.

Etter seieren i morgenkampen lå Norge på topp, og det begynte å se ut som en luke til de bak. Men det snur fort, og etter en nedtur resten av dagen ligger Norge på 4.plass. Fortsatt har det norske laget en hyggelig posisjon, de er 20 VP foran nr. 10. Det er egentlig de åtte beste som kvalifiserer seg til VM, men også nr. 9 kommer med så lenge Italia er på topp-8, for de er arrangører av VM neste år. Og på topp-9 blir Italia uansett, uten å spille! De får jo 12 VP i alle kamper siden boikotten mot dem fortsetter, ingen lag møter opp for å spille kampene mot dem! Så det aller viktigste i denne turneringen er å ikke havne på den triste 10. plassen som er det første laget som ikke får VM billetter.

LADIES

De startet sin turnering onsdag. En litt nølende start for Norge mot Portugal ble fulgt av to klare seiere (bla. mot Frankrike) og ett tap (med 9 IMP mot Polen). Etter fire runder ligger de norske damene på 8.plass.

SENIOR

De norske seniorene slet veldig de to første dagene, men onsdag fikk de draget på det. Fire strake seiere bragte dem opp på 11.plass idet 11 av 23 runder er spilt. VM billetter er i aller høyeste grad innen rekkevidde.

MIXED

I denne klassen ble det en skuffende norsk dag. Oversitt (bye, 12 VP) ble fulgt av tre strake tap, og Norge ligger i bunnsjiktet. Vi håper og forventer at de skal spille seg oppover tabellen de tre siste spilledagene.

_______________________________________ 

Vi tar med et spill fra seniorenes come-back. Dette er fra runde 11 da Norge møtte Bulgaria. Ta vests plass og vurder den situasjonen som oppstod.

GIVER ØST, Ø/V I SONEN

Ved det bordet Odd Frydenberg satt syd og Lars Eide nord åpnet den bulgarske øst med svake 2 spar. Frydenberg doblet. Hva ville du meldt nå med vests kort? 

Det må støttes her, det må settes press på motparten. Å si 3 spar er en mulighet, selv heller jeg litt mot å klinke til og si 4 spar direkte selv om dette er i ugunstig sone. 

Den bulgarske vest sa 3 spar, greit nok. Det meldte den norske vest ved det andre bordet også.

Der Norge satt N/S gikk to passer over 3 spar og Frydenberg (syd) meldte 4 hjerter.

Blir du grisk nå og dobler? Det gjorde bulgareren, og selv om jeg sitter med fasit i hånd, altså har sett alle kortene, så tror jeg det må være lov å si at å doble er litt naivt. Hvis 4 hjerter blir kontrakten er det nok gull få den doblet, men hva om de flykter til 5 kløver? Litt usannsynlig, kanskje, men likevel...

Og det var akkurat det som skjedde. Slik så hele spillet ut:

Hvis vest passer syds 4 hjerter-melding er det ikke usannsynlig at nord passer også. Han kan jo ikke vite at syd har kun femkorts hjerter. Å doble først og så melde utgang på egen hånd med en 4 i major-melding viser som oftest minst sekskorts farge.

Her hadde dog Frydenberg et problem slik meldingene gikk. Han kunne ha doblet en gang til etter 2 spar - 3 spar, men da føler han at det er fare for ikke å finne 5-3 tilpasning i hjerter. Ved det andre bordet doblet syd en gang til etter samme start, nord sa 4 kløver og der spilte de.

Siden Frydenbeg prøvde 4 hjerter kunne (ville?) de altså blitt spillende der om ikke vest ble grisk og doblet. Da han gjorde det trodde ikke Lars Eide (nord) på det prosjektet. Han prøvde 4NT - begge minor. Frydenberg sa 5 kløver, og da det kom rundt til øst doblet han. Tross alt hadde svake-2 åpneren nydelige motspillskort.

Og kontrakten 5 kløver doblet var på ingen måte noen dans på roser. Det bør helt klart bli bet selv om det ser ut som om det er kun to tapere. Det blir alt for mye "arbeid". I så måte kan man si at vests dobling av 4 hjerter var "korrekt", men da må man spille godt motspill etterpå!

Det gjorde ikke bulgarerne.

Detaljene om spileføringen kort for kort i dette spillet og andre interessante spill finner du ved å klikke på denne linken: RealBridge. Det er en ypperlig plattform i så måte, du finner absolutt alt som har skjedd.

Frydenberg fikk snellet hjem elleve stikk og en utrolig +550!

Ved det andre bordet gikk nord bet i 4 kløver! Spillet ga 13 IMP til Norge. 

Alle resultatene, butler osv. finnes også på RealBridge. Den offisielle mesterskapssiden med informasjon om systemer, resultater, bulletiner osv., finner du her.

 

 

Kan Italia vinne VM-kvalfiseringen uten å ha spilt?

SYNSPUNKT

I den pågående VM-kvalifiseringen har boikotten av Italia ført til en bisarr situasjon. Italia får «gratis» 12 VP per kamp uten å spille ett eneste kort, de nasjonene som ikke møter opp får 0 VP.

Det er ikke usannsynlig at ingen spiller mot Italia! Etter at de ti nasjoner som skulle spilt mot Italia de to første dagene ikke stilte opp vil det bli usedvanlig upopulært om noen spiller sin kamp mot italienerne. Vi får se…

Å notere 12 VP i snitt per kamp er bra, og Italia klatrer sakte på listen etter hvert som topplagenes gjennomsnittlige score som vanlig blir lavere og lavere utover i turneringen.

Etter 10 av 31 runder ligger det ikke-spillende laget på 6.plass av 31 najsoner.

Spørsmålet er: kan Italia vinne hele kvaliken uten å ha spilt?

I så fall blir det en av historiens merkeligste, og jeg vil si pinligste seiere. Jeg kan ikke finne noe lignende i noen sport. Det nærmeste er kanskje australieren Steven Bradbury sin gullmedalje på skøyter, kortbane i Salt Lake City 2002. Han var egentlig en god idrettsmann, Bradbury, og hadde deltatt i mange mesterskap tidligere, inkludert OL. Men hadde vært utsatt for mye rart forut for 2002, bla. nakkebrudd. Det var nærmest et under at han igjen kunne delta i OL. Han var veldig svak da han vant gullmedaljen. Bradbury hadde ikke en sjanse til å følge med de andre i finalefeltet og lå 15 meter bak da 50 meter gjenstod av løpet. Men i siste sving ble det en mega-crash og alle motstanderne falt omkull. Som i slow-motion seilte Bradbury fra sisteplass forbi alle som lå og rullet rundt på isen, og tok gull.

Den historien er komisk, men på mange vis en gladhistorie.

Det som skjer nå i bridgen får av de aller fleste applaus. Men det er i grunnen tragisk at det ble slik.

Boikotten dreier seg som kjent om at Italia har med Fulvio Fantoni på laget. Han er tilbake etter suspensjon for juks, en straff de fleste mener var for mild. Svært mange vil rett og slett ikke spille mot Fantoni.

Hvor organisert det hele er, eller om boikotten i det hele tatt er organisert vet jeg ikke. Hvis ikke det er planlagt er det en enorm snøball-effekt som finner sted etter at de første lagene lot være å stille opp i starten av turneringen. 

Hvem har skylda for den merkelige situasjonen som har oppstått?

Mine kommentarer her gir uttrykk kun for mine egne synspunkter, selv om det publiseres i denne bloggen på NBF sin side. Jeg kjenner ikke i detalj NBF sitt offisielle syn på saken så det jeg sier videre her står kun for min regning.

Jeg er en av mange som applauderer lagene som boikotter Italia.

Jeg liker Fantoni like lite som hans argeste fiender.

Han jukset i mange år, bevisene var soleklare.

Han «stjal» i flere år både pengepremier og titler fra andre.

Han har aldri vist tegn til skyldfølelse/dårlig samvittighet.

Det virker som han og hans fans synes det bare var uflaks at de ble hekta!

Men er det han alene som bør få skylda for det som skjer nå?

Nei.

En kan si at han aldri burde meldt seg til tjeneste. Hvis vi holder hodet kaldt må det likevel kunne gå an å se fakta, at han har sonet den (alt for korte) straffen han ble tildelt. Jeg synes han likevel burde holdt seg unna. Men i teorien gjorde han ikke noe galt da han ba om å bli vurdert for det italienske laget.

Det italienske bridgeforbundet gjorde en kjempetabbe. Etter min mening vitner det om total mangel på dømmekraft at de tok ut Fantoni på laget.

European Bridge League visste nok ikke at det ville bli så dramatisk som dette. De stakk etter min mening rett og slett hodet i sanden. Jeg nekter å tro at de ikke kunne sagt at Fantoni ikke var velkommen til å delta. Det er mulig de følger «regla», men i så fall må det skje noe med det regelverket både i EBL og World Bridge Federation. Den internasjonale bridgefamilien har fått nok.

Denne merkelige situasjonen har blitt en stor snakkis verden rundt. Du kan finne mye om saken i flere forskjellige innlegg bla. på bridgewinners.com.

En ting er bra, turneringen som foregår online i disse dager er ikke et offisielt EM, det er kun kvalifisering til VM og European Champions Cup. Å dele ut medaljer til et lag som ikke har konkurrert i det hele tatt ville vært for dumt rett og slett. Likevel, det er stor prestisje forbundet med dette «mesterskapet». En topp plassering vil være en triumf for lagene som oppnår det.

Italia vil trolig ende med 12 i snitt selv om det kan bli en justering opp i forhold til snitt hos de andre osv. Mest sannsynlig er det at de får en totalscore som tilsvarer 12 i snitt.

Hva er den sannsynlige vinnerscoren blir i årets kvalik?

Det er selvsagt umulig å si. Norge leder med litt over 14 i snitt per kamp så langt, men lederlagets gjennomsnittlige score vil alltid falle utover i turneringen, og det gjenstår 2/3 av kampene. Et poeng er dessuten at hvis alle lar være å spille mot Italia vil det bli utdelt 0 VP til 30 lag og kun 12 VP totalt i de 30 kampene. Dermed blir det totale antall IMP utdelt mindre enn om kampene hadde vært spilt (20 VP delt ut), altså blir ikke denne gangen middels score 10 VP x antall kamper. Middels blir under middels! Derfor er det grunn til å anta at vinnerlagets gjennomsnittscore blir noe lavere enn tidlgiere år. Hvordan nivået i feltet er betyr også noe. Så vidt jeg har fått med meg er det ganske jevnt nivå i denne turneringen. Det tilsier som regel en ikke så høy vinnerscore.

Vinnerlaget i EM har ofte hatt rundt 13 VP, pluss-minus, i snitt per kamp. Da Norge vant EM i 2018 hadde laget 12,6 VP i snitt. Det er kanskje ikke veldig sannsynlig at Italia vinner uten å ha spilt. Men de kommer ganske sikkert på topp-5, og muligens også topp-3.

Det hele er fullstendig latterlig, men likevel ikke mye å le av. Hvis dette er morsomt, er det i beste fall tragikomisk.

Råsterkt av Norge i "Open"

Her en rapport fra andre dag i VM-kvalifiseringen for Europa som pågår på RealBridge

NORGE

Norge OPEN hadde en meget sterk dag tirsdag. Fire av de fem kampene ble vunnet, kun ett tap (mot Portugal).

Dermed har Norge en komfortabel posisjon på toppen av tabellen, 9 VP foran Sverige på 2.plass. Danmark ligger på 3.plass.

Ned til 9.plassen (8 nasjoner kvaller til VM) er det hele 25 VP. Hvis Italia som er arrangør av det kommende VM er på topp 8 blir også nr. 9 kvalifisert siden VM-arrangørene har sikret plass i mesterskapet.

Vi tar med et par spill fra andre spilledag nederst i denne artikkelen.

ITALIA

Boikotten mot Italia fortsetter. Alle de ti lagene som skulle ha spilt mot Italia så langt har valgt å ikke stille opp. Italia ligger dermed på 6.plass på tabellen, en ganske bisarr situasjon, for de har 120 VP (10 x 12-= VP) uten å ha spilt ett eneste kort!

Det gjenstår å se om alle nasjonene følger opp og uteblir fra kampene sine mot det italienske laget. Eller vil noen najsoner spille kampen selv om det i denne situasjonen vil bli svært upopulært siden alle de som boikotter får 0 VP i den runden?

Så langt har ingen av lagene helt i toppen fått den 0’en for å ikke møte opp, unntatt Ungarn som likevel ligger på 9.plass.

Norges kamp mot Italia er satt opp i den aller siste runden (31).

FORTSETTELSEN

VM-kvalfiseringen pågår til og med lørdag.

Norge Open har altså spilt seg til en meget gunstig posisjon etter en tredel av turneringen er ferdigspilt. Ikke for å være negativ, men det er et faktum at programmet så langt har ikke vært det hardeste for Norge - på papiret. Det er likevel meget sterkt å ha 14,1 VP i snitt per kamp. En så god start gir trygghet. Så jeg tror de norske vil være helt klare for de mange tøffe kampene som vil komme de neste dagene. Programmet de neste dagene ser dog ganske tøft ut:

ONSDAG

Fem bra lag, en ganske tøff dag for Norge.

TORSDAG

Dette er eneste dag hvor de spiller seks kamper, og her blir det også skarp motstand.

FREDAG

Fredag skal de norske spille kun fire kamper og har en oversitt (12 VP). Alle de fire nasjonene Norge møter den dagen er blant kandidatene til å kapre VM-billetter.

LØRDAG

Det blir en særdeles tøff siste dag for Norge.

Slik det norske laget har fremstått de to første dagene har undertegnede til tross for det tøffe programmet stor tro på at Norge skal kjempe høyt oppe helt til slutt.

_________________________________

I seniorklassen har lagene spilt syv kamper. Norge har slitt tungt, og det må være lov å si at resultatene så langt er klart svakere enn forventet. Det er imidlertid langt igjen, og Norge bør kunne avansere på tabellen.

Det har blitt mange tap, men i runde 7 kom i alle fall en storseier da Spania ble slått 19.66 – 0,34 VP. Før onsdagens spilling ligger Norge som nr. 18 av 23 lag i den klassen, nesten 15 VP under middels.

Mixed-klassen startet tirsdag, og Norge møtte Sverige i første kamp. Svenskene har et sterkt mix-lag, og Norge lå tidlig i kampen klart under. De norske hentet imidlertid inn forspranget og vant en jevn kamp. Så fulgte et par små nederlag før en stor seier i dagens siste kamp førte laget litt over middels. De ligger i en grei posisjon på 10.plass (av 21 lag) etter dag 1 for den klassen.

Dameklassen starter sin turnering onsdag.

Det var morsomt å se på de norske i går. Helgemo-Helness ser ut til å ha funnet noe nært toppform til denne turneringen. De to andre parene (Aa-Livgård og Grude-Bakke) har også spilt godt så langt.

I runde 8 møtte Norge Croatia. Det var ikke så mange spill som ga utslag i den kampen, men det som var av større svingspill gikk i favør av Norge som vant kampen 25-4 i IMP (15,75-4,25 VP). 

Giver nord. N/S i sonen.

Terje Aa satt syd med dette og hørte 1 spar fra makkeren. Ville du meldt nå?

«Regla» sier at 0-5 poeng i utgangspunktet er pass som svar på åpning 1 i farge. Her er det dog fristende å melde. Majorhonnørene er gode, og spesielt om makker har noe sånt som 5-5 i major og en maks hånd. Da kan det godt stå i utgang. Så det er fristende å svare 1NT. Det behøver dog ikke bli heldig å melde hvis makker har en balansert minimumshånd.

Terje Aa svarte 1NT.

Slik så hele spillet ut:

Over syds svar 1NT ville Allan Livgård i utgang, mest sannsynlig 3NT. Men han tok med seg 2NT – utgangskrav – for å undersøke mer. Svarhånden kunne godt hatt lang hjerterfarge for sitt 1NT-svar, og da ville fort 4 hjerter vært beste utgang.

De endte i 3NT.

Vest spilte ut kløver dame. Kløverfargen med åtte kort til sammen kunne andre ganger gitt potensiale for flere stikk, men da det gikk kløver dame, ess og kongen fra øst så ikke det så lovende ut.

Terje presset ut spar ess. Vest skiftet til hjerter som gikk til østs konge. Siden sparen satt 3-3 ble det enkelt ni stikk, 4+2+2+1=9, og en fet +600 til Norge.

Ved det andre bordet stoppet Croatia i 2 spar og noterte +140 for ni stikk. Dermed ga spillet 10 IMP i favør Norge. Nesten over alt var det delkontrakter på dette spillet. Noen få var i 3NT og gikk bet, og kun tre par i tillegg til det norske paret vant 3NT

Noen spill senere var kontrakten en hardmeldt 3NT ved begge bord med disse kortene:

Merk at ved begge bord åpnet nord med 1NT med 14 poeng og 2-2-4-5 fordeling. Hånden er god og kanskje verd 15 med så god femkorts farge, men hva med fordelingen? Et viktigere argument for grandåpning enn at hånden er verd noe mer enn de 14 man teller opp er den håpløse gjenmeldingen nord får om han åpner med 1 kløver. Han kan si 1NT andre gangen, men har litt for gode kort til det. Å si 2 ruter vil bli revers, og det har han på ingen måte til. Nords andre melding kan selvsagt være 2 kløver, men det er også ubehagelig med femkorts farge. Grandåpning med dette gir ingen garantier, men trolig vil det være åpningsmeldingen som gjør det enklest for makkerparet.

Mot Croatia sin 3NT spilte Christian Bakke ut spar 8. Det gikk liten, liten og damen. Spillefører gikk på hjerteren med tieren la løpe, Bakke (øst) la sin minste, og Grude lå unna med A-Q-7-x! Så hjerter 8 dekket med nieren, knekten og damen. Merk at nå har Grude full kontroll med A-7 bak syds K-6-5.

Grude skiftet til kløver 7, sin høyeste kløver (de bruker invitt inni spillet) for at makkeren ikke skulle bli optimist med hensyn til kløverfargen (husk øst ser ikke nords kløver). Nord la damen og Bakke vant med kongen. Derfra kom spar som gikk til vests knekt, og kontrakten måtte gå bet.

Ved det andre bordet var ikke motspillet så skarpt mot Livgård (nord) sin 3NT. Øst spilte litt uheldig ut liten kløver, og nord vant stikket med kløver 9. Idet hjerter 10 ble spilt la øst slavisk fordeling, hjerter 9. Det koster stikk med denne kombinasjonen, for åtteren blir like stor som syds hjerterhonnører, og vest får kun to stikk i fargen. Husk at Grude fikk tre stoppere i fargen siden Bakke ikke skuslet bort nieren under tieren, men brukte hjerter 9 til å dekke hjerter 8 i stedet!

Mot Livgård stakk vest hjerter 10 med damen, og de fortsatte å hjelpe til da vest vridde til ruter. Det er jo riktig at vest ikke ser nords kort, men ruterskiftet føltes bra det og for Livgård. Han la nieren som krevde østs dame. Nå spilte han hjerter mot «monsterkortet» hjerter 8. Vest la lavt, åtteren stod. Hvis vest stikker opp med esset har spillefører tre hjerterstikk hos syd, men ikke så lett med hensyn til inntak. Vel, hjerter 8 stod, og spillefører skiftet fot, han satte opp kløveren. Etter hvert lå det ni stikk foran Livgård, +600 og 10 IMP til Norge.

Alle resultater fra VM-kvalifiseringen finner du her.

Detaljer om meldinger og spill fra alle kampene finner du på RealBridge, her.

VM kvalifisering - tirsdag morgen

En lynrapport fra morgenkampen, tirsdag.

I den runden var det kun den åpne klassen som spilte. Norge fortsatte den fine spillingen og slo Romania med 15,05 - 4,95 VP.

Vi fulgte kampen og kommenterte fra det bordet Helgemo-Helness spilte. Der var det potte tett bridge av det norske paret med unntak av ett litt uheldig spill som ble tapt. Medkommentator Kåre Bogø sa det nokså treffende om Helness-Helgemo sin spilling: "Dette er som å sjå dem i gammeldagan".

Med en grei liste av Grude-Bakke ved det andre bordet var de mange små'impene nok til 30-14 totalt i IMP. Med akkurat samme sifre vant Sverige sin kamp, og de leder fortsatt turneringen, og Norge er fortsatt på 2.plass.

Italia fortsetter å plukke 12-0 seiere siden også denne rundens mostander (Lativa) unnlot møte opp. Boikotten mot det italienske landslaget fortsetter altså, og det blir spennende å se om det i det hele tatt blir noen nasjoner som stiller opp mot italienerne. Boikotten skyldes som de fleste nå vet at Italia har med Fantoni på laget sitt, og det er ikke populært etter at han har kommet tilbake etter det mange er en alt for kort suspensjon etter jukseskandalen for noen år siden.

I dette spillet satt tor Helness som giver i gunstig sone med disse kortene:

Hva ville du meldt, eller ville du vurdert pass?

Det blir litt for kvalmt å passe med slike kort i disse soneforholdene. Tor sitt valg, sperreåpningen 3 kløver er bra synes jeg. Det førte til at de fant en fin stamp i 5 kløver over motpartens 4 spar.

Aktive meldinger fra N/S gjorde at det var vanskelig for Ø/V å gå på til 5 spar som muligens kan vinnes (kun to tapere, men litt vanskelig med 4-0 sits i spar og 4-2 i hjerter), og 4 spar er i alle fall nokså greit å få hjem. I 5 kløver doblet ble det kun en bet, -100.

 

 

Spill fra VM kvalifiseringen - Med fasit i hånd

Vi som ser på kampene fra VM-kvaliken som pågår denne uken har det lett. Med fasit i hånd - alle kort åpne - ser vi hva som er riktig kontrakt, hvordan den bør spilles, og eventuelt hvordan det beste motspillet bør finnes. Ved bordet er det annerledes og langt i fra så opplagt. Derfor ser en at internasjonale spillere gjør feil, og det er lett å bli kritisk som tilskuer.

Helt i starten av VM-kvaliken mandag så vi fin bridge av Norge avløst av noen spill som gikk veldig galt. Resten av dagen ble det meste riktig for de norske som ligger på 2.plass, noe vi rapporterte om i forrige innlegg.

Vi skal se på et par spill fra starten hvor begge deler skjedde.

Her ble Allan Livgård som nord spillefører i 4 hjerter etter at vest hadde doblet en kunstig rutermelding fra syd. Vest spilte lydig ut ruter 5 til damen og esset. Hvordan ville du spilt videre?

Det er en fare for å tape ett sparstikk i tillegg til ett i ruter og to i kløver. Ruterutspillet var imidlertid velkomment da det ga mulighet å få godspilt ruter knekt som en spar kan kastes på.

Ved det bordet Wales satt N/S ble syd spillefører i 4 hjerter, og ruter konge kom i utspill fra Helgemo (vest). Spillefører stakk og spilte to store trumf, og det viste seg at vest hadde startet med trumftieren singel og øst tre små. Spillefører stoppet uttrumingen og spilte kløver mot syd. Helgemo kom inn og skiftet til spar. Da måtte damen prøves, men Helness (øst) hadde kongen. Sammen med det sparstikket ble det så en rask bet da hele spillet så slik ut fra start:

Livgård (nord) fikk altså ruter ut fra øst. Da han stakk med ruter ess over damen var det i grunnen samme situasjon som ved det andre bordet. Livgård spilte to store trumf, men i stedet for i neste stikk å slippe inn motparten (vest) i kløver stakk han i andre runde trumf over med trumfesset og spilte ruter mot knekten. Vest stakk med kongen og spilte spar. Nå hadde spillefører ruter knekt godspilt og behøver ikke ta sparfinessen. Men hvis han stikker opp med spar ess, tar ut den siste trumfen, kaster en spar på ruter knekt og spiller kløver blir det fortsatt bet. Det er fordi nord etter slik spilling blir uten inntak. Idet vest vinner med kløver ess over tieren låser de spillefører inne hos syd med sparspill så han må spille kløver unna damen dobbel. Da ville han tapt tre kløverstikk i tillegg til ruterstikket de har fått.

Livgård så at det var nødvendig med ett senere inntak til nord for å kunne spille en andre runde kløver mot syd. Det gjelder å tenke fremover!

Han stakk med spar ess og lot trumfknekten være. I stedet tok han for ruter knekt og kastet spar, så kløver mot syd idet han fortsatt hadde trumfknekten som inntak. Vest stakk med kløver ess og spilte spar som syd kunne stjele. Så trumf over til nord, og hjerter knekt tok ut øst sin siste trumf. Nå kunne han spille kløver mot damen dobbel. Siden øst hadde kongen ble det kun to kløvertapere og en rutertaper. Pluss 620 og +100 ved det andre bordet var verd 12 IMP. God bridge.

Kontrakten 4 hjerter var ganske standard på det spillet. Nesten en tredel av spilleførerne gikk bet.

Litt senere ble det imidlertid galt for samme par. Jeg var tilskuer og kommenterte på RealBridge, og da dette spillet forekom fikk jeg noen meldinger med kommentarer fra nokså skråsikre tilskuere - de hadde fasit i hånd.

Giver vest, Ø/V i sonen.

Spillet ser veldig ordinært ut. De fleste spillere i den lokale bridgeklubben åpner med 1NT som syd, nord overfører til hjerter før han foreslår 3NT. Syd som da vet om femkorts hjerter tar ut i 4 hjerter siden han har en dobbelton som er stjeleverdi, og sparen kan godt være skummel i grand også.

I moderne bridge spiller imidlertid mange topp-par med variable grandåpninger. De liker utenfor sonen (eller gunstig sone) å bruke den aggressive mini-granden, 8-12, 10-12 eller lignende styrke. Det er vanskelig å spille mot, men gir også noen ulemper. Du må åpne med 1 i farge med vanlige, balanserte 15-17 hender, og det medfører oftere innmlenger fra motparten. Det går ofte bra, men noen ganger blir det litt vanskelig. Det er litt gi og ta dette, og selv skal jeg ikke påstå hva som gir best resultater i det lange løp. Under første dags spilling i denne turneringen var det et par spill hvor mini-granden fugnerte godt. Men herren tar og herren gir... 

Etter pass fra vest passet også Livgård (nord) med den balanserte 11-poengeren. Etter pass fra øst også måtte Terje Aa (syd) åpne med 1 kløver fordi 1NT i disse soneforholdene ville vært mini-grand, normalt 9-12 HP. Nord sa 1 ruter som viste hjerterfarge (kløverføringer). Øst meldte inn 1 spar, og syd doblet for å vise tre-korts hjerter (støttedobling). Hva bør nord melde nå?

Med fasit i hånd tenkte jeg som så alle kortene at her ville det bli hjerterkontrakt uansett. Men se litt på nords hånd. Han vet at ikke syd har 9-12/13 balanserte da han ville åpnet med 1NT med det. Hvis syd har balansert hånd er det normalt 13 gode eller 14-17. Så det bør være gode sjanser for utgang, og også om syd er ubalansert bør det være gode sjanser i 4 hjerter. Og hvis er syd ubalansert vil de havne i 4 hjerter hvis nord kan få vist hva han har. Nords hånd ser imidlertid veldig «grand» ut om syd også er balansert, og spar konge er en stopper.

Livgård-Aa har en god konvensjon på repertoaret i denne situasjonen, såkalt XYZ hvor 2 kløver og 2 ruter (utgangskrav) er kunstige meldinger. Å si 2 kløver innebærer normalt enten at han ønsker å spille 2 ruter (åpneren sier normalt automatisk 2 ruter over 2 kløver med vanlig åpningshånd), eller at 2 kløvermelderen en invitthånd. Men spesialvarianten er 2 kløver først, så 3NT neste gang som forslag til kontrakt med femkorts farge og ellers jevn hånd.

Det er lett å se når man ser alle kortene at 4 hjerter er beste utgang. Men sett fra nords synsvinkel er det ikke vanskelig å se for seg mange balanserte hender hos syd hvor 3NT er mye bedre. Nord sa over syds støttedobling av østs 1 spar 2 kløver og foreslo 3NT.

Burde syd tatt ut i 4 hjerter?

Lett å si det også med fasit i hånd, men han har tross alt balansert hånd, og spar dame ser ut til å være et fint kort i grandkontrakt. Syd passet, og de var som eneste par i «salen» i 3NT mens resten spilte 4 hjerter.

Øst spilte ut spar. Helt naturlig prøvde spillefører damen, for om øst har spar ess har nord fortsatt K-x i spar, og hvis øst kommer inn på hjerter ess er i så fall spar konge beskyttet. Men vest kunne stikke over spar dame og spille spar tilbake. Dermed var spillefører uten sparstopper, og østs spar var godspilt. Det blir raskt to bet om det spilles hjerter.

Livgård tok i stedet ruterfinessen og var kjapt oppe i åtte topp stikk (1+0+4+3=8) uten hjerterstikk i det hele tatt. Det var nå to sjanser for å vinne utgangen. En bitte liten, J-10-8 kunne ha sittet tredje i kløver slik at kløver 7 ville gitt det niende stikket. En bedre sjanse er at øst har fire kløver. Da ville han blitt satt under press med fire runder ruter. Han kunne i så fall ikke holdt fire kløver, hjerter ess og alle sparstikkene. Men han må jo holde fire kløver hvis han er den motspilleren som stopper fargen. Så snart han kaster to spar for å holde hjerter ess singel og fire kløver kan spillefører godspille hjerterstikk fordi øst i så fall ikke lenger har nok sparstikk til å bete. Bare prøv selv, gi øst kløver knekt, 10 eller 8, og en spar, hjerter eller ruter mindre – han er ferdig idet ruterstikkene tas.

Men slik satt det ikke, og det ble en nitrist bet.

Ekstra ille føles det nok når man innser etterpå at kontrakten kunne vært vunnet, men det er med et helt ulogisk påspill i første stikk. For å vinne må spillefører legge liten spar fra syd på utspillet. Da må vest legge tieren for at ikke spillefører skal få to sparstikk. Idet vest legger tieren kan spillefører (med åpne kort) bare stikke med kongen, og det single sparesset blokker fargen for Ø/V. Spillefører kan derfor presse ut hjerter ess og får elleve stikk, Ø/V får kun for de to majoressene!

Å spille slik er dog feil, og vil fullstendig dumt veldig ofte. Utspilleren som meldte spar har jo som regel esset. Og har han noe sånt som A-J femte vil spar dame vinne første stik, og hjerterstikket kan gis bort til øst som forhåpentligvis har esset.

På en ellers fin liste med bl.a. en fet +790 ble denne -50'en i 3NT en stygg flekk. Spillet ble selvsagt veldig feil for dem, men med litt god vilje, det var vel litt uheldig også? Og man må altså som tilskuer huske på at det ikke er vanskelig med fasit i hånd.

God norsk dag i "OPEN" - Boikott av Italia

I VM kvalifiseringen som spilles på RealBridge startet Norge med et par ikke så sterke kamper, men så kom tre seiere på rad, to av dem med kalass-sifre. Dermed ligger Norge på andreplass etter fem kamper, 2 VP bak ledende Sverige. Det deltar 31 najsoner. På det norske laget i OPEN spiller Tor Eivind Grude-Christian Bakke, Allan Livgård-Terje Aa og Tor Helness-Geir Helgemo.

Hele resultatlisten og enkeltresultater finner du her. Hvis du ønsker å se mer nøye på spillene finnes alt som skjedde, melding for melding og stikk for stikk på RealBridge.

I seniorklassen er det spilt tre kamper. Norge vant sin første kamp, men det kom deretter to tap på rad og de ligger på 16.plass av 24 lag. Norge Senior har kun 4,5 VP under middels og det er gode muligheter til å spille seg oppover på resultatlisten med mange dager med spilling som gjenstår. 

Vi tar med et spill fra Norge sin kamp (Open) mot Skottland hvor skottene ble fullstendig utspilt. Sluttresultat ble 59-0 i IMP (20-0 VP)!

Vest spiller 3NT uten motmeldinger. Fra nord kommer kløver knekt i utspill til liten, liten og damen. Idet ruterfargen angripes kommer nord inn på ruter ess og spiller kløver 10. Hva gjør du nå, opp med kongen eller liten fra øst?

Å legge liten er riktig hvis syd har esset tredje, for å blokkere fargen for dem. Syd vinner i så fall med esset i fargens tredje runde og har ingen flere kløver å spille. Om kongen legges på i andre kløverrunde kan syd (om han har esset) stikke og spille kløver til nord å han får tak i alle kløverstikkene. Å legge kongen i andre kløverrunde er selvsagt løsningen hvis nord har kløver ess.

Hvis ikke N/S spiller med spesielle honnørutspill mot NT, type Journalist eller lignende hvor knektutspillet viser to eller ingen høyere har spillefører et valg. Hvis utspillet viste to eller ingen høyere må syd ha esset. Da er sjansen at syd har to eller tre kløver. Hvis syd har esset tredje i kløver fra start må spillefører legge liten i andre kløverunde. De vinner de stikket og har fisket opp kongen i motspill, men nord er uten inntak til langfargestikkene siden fargen blir blokkert. 

Det er typisk at Geir Helgemo gjorde det riktige her. I dette tilfellet var han imidlertid godt hjulpet av motpartens metoder. For på systemkortet til Punch-Peterkin som satt N/S står det at mot NT.kontrakter er knektutspill det høyeste kortet. Fra for eksempel AJ10x spiller de ut tieren. Vel å bra som metode kanskje, men i dette tilfellet avslørernde. Så Geir visste at esset satt hos syd om ikke nord hadde "faket" og spilt ut irregulert i forhold til sine metoder. Geir la lavt, knekten vant stikket og esset hos syd tok tredje stikk. Slik så hele spillet ut:

Det som er kjedelig er om den utspilte knekten etter standard metoder er fra AJ10x(x), eller J109x(x). Om spillefører lar tieren beholde stikket i andre kløverrunde i håp om blokkering risikeres at utspilleren tar for esset og feller kongen i tredje runde av fargen! 

Ved det andre bordet satt Livgård-Aa N/S og på deres systemkort står det at de spiller ut knekten både fra honnør-kn-10 og fra sekvens med knekten på topp. Da ble det gjetting etter kløver knekt ut og kløver 10 fra nord idet han var inne på ruter ess. Den skotske spilleføreren la kongen. Syd vant med esset og hadde en tredje kløver å spille til nord som tok to stikk til i fargen og beten. Spillet ga 12 IMP til Norge.

Av 28 scorer var tre i delkontrakt. Åtte lag gikk bet i 3NT, mens 17 av Ø/V-parene vant 3NT.

Boikott av Italia i Åpen klasse

Det foregår en stilltiende boikott av Italia sitt lag som har med Fulvio Fantoni. De fem lagene som så langt skulle ha spilt mot Italia møtte rett og slett ikke opp!

Fantoni er en av spillerne som ble avslørt i den store jukeseskandalen for noen år siden. Har er formelt sett ferdig med sin suspensjon, men oppfatningen blant flertallet av internasjnale spillere er ganske klart at han ikke burde fått delta, og/eller ikke burde blitt tatt ut av det italienske forbundet og ikke burde vært godtatt av European Bridge League. Uansett, det som har skjedd er at de lagene som skulle møte Italia ikke la inn spillernavn i line-up'en på RealBridge.

I henhold til regelverket kan lag som nekter å spille bli diskvalifisert. Det er dog visstnok en spesiell regel som sier at de kan unngå diskvalfikasjon hvis spesielle hensyn er til stedet. Hvor grensen går for det er litt mer uklart. Og hvis alle nasjonene ikke møter til kampene mot Italia så kan vel ikke WBL diskvalifisere alle lagene!

Bl.a. på Bridgewinners spekuleres det om hvor dette skal ende, og noen antyder at de nasjonene som ønsker å boikotte kan dekke seg bak at de rett og slett var for sene til å legge inn "line-up'en". En slik foreseelse gir ikke diskvalifikasjon, men en advarsel og straffepoeng.

Så langt har altså fem nasjoner av fem mulige ikke møtt opp mot Italia, og resultatet av kampene de skulle ha spilt er 12-0 VP. Så Italia ligger etter fem kamper på en 7.plass med 60 VP uten å ha spilt ett eneste kort. 

Av 28 scorer var tre i delkontrakt. Åtte lag gikk bet i 3NT, mens 17 av Ø/V-parene vant 3NT.    

VM-kvalifiseringen fortsetter tirsdag klokken 10. Seniorene starter sin fjerde runde kl. 11.35, og da starter MIX-klassen sin turnering også. Damkeklassen starter spillingen på onsdag.