Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Damelandslagets trumfkort

I tillegg til gode bridgekunnskaper, masse erfaring og at de er en sammensveiset gjeng, hva er damelandslagets «trumfkort»?

De er tøffe!

Det gjelder dog å finne den hårfine balansen i dette. For mye Møllers tran er ikke av det gode heller, for å være «tøff i trynet» gir noen uheldige resultater av og til. Men kombinert med god bridgeforståelse er det bedre å være tøff enn å sitte med lua i hånda!

For de norske damene tror jeg slikt oftere blir bra enn dårlig.

Her er et "småspill" som ble til et stort spill fra en tidligere kamp i VM-kvalifiseringen. Det har kanskje ikke har så veldig mye med tøffhet å gjøre, men...

Ta vest sin plass og vurder hva du ville gjort med disse kortene:

Giver øst, alle i sonen

Øst åpnet med 1 spar og Marianne Harding (syd) gikk innpå med 1NT. Det er vel helt naturlig å straffedoble nå?

Mange har fluktsystem når de blir straffedoblet i 1NT, og noen spiller slik at det ikke går an å spille 1NT doblet i det hele tatt. Det har jeg ikke sansen for, i alle fall ikke når en bruker sterk grand. Det er ofte slik at motspillet mot 1NTx blir krampaktig. Bedre enn å håpe de skal kunne finne en 4-4 tilpasning på to-trinnet er det å la det stå til av og til. De deilige +180, eller noen ganger +380 er fine scorer. Så får man heller rødme kledelig de gangene det blir kostbart. Ganske ofte er det slik at å flykte blir enda verre hvis det ikke finnes tilpasning.

Vest doblet 1NT, og Harding-Fuglestad hadde ingen ting å tilføye. Hva ville du spilt ut mot 1NT doblet?

Vest spilte ut spar konge, makkers farge. Det er ofte et bra utspill, men her var det veldig feil.

Marianne stakk og kunne presse ut kløver ess med sikkert inntak på hjerter ess selv om motparten kan ligge unna med kløver ess et par ganger. Derfra var det greit å vinne 1NTx, og i grunnen mest snakk om antall overstikk.

Marianne Harding: "Doblet du meg i 1NT?"

Det endte med åtte stikk, +380.

Utspillet var skivebom, men mesterparten av skylden for det triste resultatet for Ø/V må nok øst ta. Den åpningsmeldingen er i alle fall for mye Møllers tran, selv om jeg ikke vet hvordan Ø/V har definert stilen og systemet sitt. Hvis åpningen per definisjon viser en normal åpningshånd bør kanskje øst ta ut, og da finner de en grei delkontrakt i hjerter.

Ved det andre bordet passet Heskje (øst) og det gikk 1NT med pass rundt. Øst kunne kanskje vært med og vist begge major i siste hånd, uten at det er noen garanti for at det blir noen suksess (i sonen).

Vist spilte ut hjerter dame som ga en mye bedre effekt for forsvaret en utspillet mot Harding sin 1NT. Spillefører lasjerte et par ganger før Ø/V sin hjerter ble godspilt. Heskje lå unna med kløver ess to ganger, stakk så og spilte liten spar til vests konge. Vist tok hjerterstikket sitt, og spillefører kastet en ruter fra nord og en spar fra hånden. Det er jo inntak til nord på ruter knekt til å kunne hente kløverstikket, men det vet ikke spillefører sikkert.

Nå fant Vist en lumsk skift, liten ruter!

Spillefører kunne hoppet på med ruter knekt, men visste ikke at det var bra. Hun la liten ruter fra nord og vant med ruter dame over østs nier. Da hun i neste stikk prøvde seg med ruter konge lå vest unna. Dermed ble blindemann en øde ørken, og det ble en bet i kontrakten.

Dette lille, uskyldige spillet ga 10 IMP til Norge.

Omtrent halvparten av N/S-parene vant 1NT. Pluss 380 til N/S var såklart det beste resultatet. Det var noen flere som gikk bet i 1NT i tillegg til paret som spilte mot Norge, og det var også noen få som hadde skrapet sammen til +110 til Ø/V i hjerterkontrakter.

I dag avsluttes altså denne VM kvalifiseringen. Norge Damer må få til en god sluttspurt for å komme seg til VM. Det har jeg stor tro på at de får til!

Heia Norge, og heia norske damer!

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.