18th World Youth Teams Championships

I Veldhoven, Nderland fortsatte ungdommene som hadde spilt Ungdoms EM for par med lagbridge fra i dag morges, mandag. Det spilles i mange klasser, og Norge har med lag i tre av dem, U-21, U-16 og U-26 Women. 

De norske lagene fikk en litt rusten start, men det ver veldig langt igjen. Round Robin (kvalifiseringen) avsluttes ikke før fredag. Så blir det kvartfinaler og semifinaler i helgen og finaler på mandag. De tre norske lagene tapte sine åpningskamper, men i U-21 og U-16 skal det spilles hele 19 kamper før det er om å gjøre å være på topp-8, i dameklassen 21 kamper! Vi håper og tror på at de norske vil være med å sette preg på disse turneringene. 

For de norske lagene spiller: 

U-21

For dette laget er Lars Eide Non Playing Captian (NPC) og Kristian Ellingsen coach. Ellingsen er coach også for damelaget og NPC for laget i klasse U-16, så han får det vel veldig travelt denne uken.

U-26 Women

Svein Olay Høyland er NPC

U-16

I morgenkampen mandag kom dette spillet som skapte stor sving i mange kamper:

 

Normalt så åpner øst med 1 spar. Hva ville du sagt med syds kort?

Å hoppe til 5 ruter ser normalt ut, spesielt i gunstig sone. Det gjør det sannelig ikke enkelt for Ø/V, men vest bør nok melde. Er dobling straffedobling? 

Det har blitt vanlig i moderne bridge at det ikke bør være straffedobling når man dobler meldinger på veldig høyt trinn i første melderunde. Det er vel ikke direkte for "take out" heller, men mer valgfritt. I så fall kan vest doble, og øst bør kanskje vurdere å melde? Hvis doblingen er avtalt slik bør makkeren som regel ta ut med skjev fordeling. Vel, dette er lettere med fasit i hånd, og som allerede nevnt er det på ingen måte enkelt. Men så er det derfor man bruker sperremeldinger og!

I Norge U-16 sin kamp var spillet fredelig da begge Ø/V-parene spilte 4 spar med tolv stikk, uavgjort spill.

I U-21 sin kamp fikk Polen spille 5 spar med elleve stikk, +650. Norges Ø/V-par fikk kun tak i +100 da de spilte mot 5 ruter doblet. Dermed vant Polen 11 IMP. 

(Dameklassen spilte andre kort)

Størst sving med disse kortene ble det i kampen mellom Danmark og Israel i U-21. Ø/V for Israel vant 6 spar, mens det danske Ø/V-parett gikk bet i samme kontrakt etter kløver ut til esset og hjerter tilbake til stjeling. Pluss 1430 og +100 var verd 17 IMP for Israel.

 

 

 

 

Over på lagbridge for ungdommene

Det åpne (transnasjonalt) europeiske parmesterskapet for junior ble avsluttet lørdag. Søndag er det pause, men mandag starter det med lagbridge samme sted, Veldhoven i Nederland. I en uke spilles 18th World Youth Championships i fem klasser, U-16, U-21, U26, U-26 Women og U-31. Norge stiller lag i klassene U-16, U-21 og U-26 Women.

Det vil selvsagt komme rapporter og spill her i bloggen da vi vil følge godt med på de gode norske juniorenes kamp om flere internasjonale medaljer.

Internettsiden med alle lagoppstillingene og annen informasjon finner du her. 

 

 

Ungdoms EM: Sølv i U-26 Women

Thea Louise Indrebø - Ida Marie Øberg kjempet lenge om gull i damenes parturnering i EM i Veldhoven. De ledet før siste sesjon, men da spurtet det greske paret Tziara - Pollatou sterkest og vant med 2,23 % margin til det norske paret. Et engelsk par kom på 3.plass foran det andre norske paret i den finalen, Maren Idland Sægrov - Erleta Plana.

I U-21 kjempet Anders Brogeland - Magnus Sætre godt for pallplass, men det måtte ta til takke med 4.plass til slutt, 1,52 % bak bronseplassen. Vahk- Pedmanson, Estland vant med et amerikansk par på 2.plass, og det ble danske bronsevinnere. Nicolai Heiberg-Evenstad kom på 8.plass sammen med sin franske makker.

Alle resultatene finner du her.

Vi kommer tilbake med mer fra avslutningen av parmesterskapene i morgen.

Ungdoms EM: Nå skal det avgjøres

Parturneringene i ungdoms EM går mot slutten. Det gjenstår kun en sesjon i finalene i ungdoms EM i Veldhoven.

I dameklassen (U-26 Women) leder norske Thea Louise Indrebø-Ida Marie Øberg. En ganske bra ledelse skrumpet imidlertid mot slutten av andre sesjon, så de ligger bare bitte litt foran et gresk par. Det andre norske paret i den klassen kjemper også om medalje. Etter en sterk andre sesjon (63%) ligger de på 4.plass

I U-21 ligger Magnus Sætre-Anders Brogeland på 7.plass og Nicolai Heiberg-Evenstad med fransk makker på 8.plass før siste sesjon. Det kan altså med en sterk avslutning bli medalje i begge de klassene, mens Jonas Brekke og hans svenske makker i U-16 ikke har fått det helt til å klaffe i finalen.

Her er et spill som ga god uttelling for Indrebø-Øberg.

Giver nord, N/S i sonen.

Hvordan bør meldingene gå med disse kortene?

Nord åpner med 1 hjerter og bør vel si 2 kløver over syds svar 1 spar. Så er det syd sin tur, og selv om det er litt hardt er det vel ikke så galt å si 2NT – invitt? I så fall blir det opp til nord om de skal være optmistiske eller ikke. Bør nord passe, eller legge på til utgang?

Nord har ikke mye ekstra, men kunne godt ha hatt dårligere kort. Dessuten er det fine mellomkort i begge fargene, med andre ord bra stikkpotensiale.

De norske lederparet endte i 3NT.

Vest spilte ut ruter 4. Slik kløveren sitter gir den tre stikk, nettopp pga. de fine mellomkortene. Med to ruterstikk etter utspillet blir det til sammen åtte sikre stikk. Det skal lite til før spillefører får tak i ett ekstra stikk i ruter, eller i hjerter. Motspillet klaffet ikke for det danske paret som satt Ø/V, og det rullet inn hele ti stikk! Pluss 630 ga ren topp, 100% til våre jenter. Mer sånn i siste sesjon så kan dette gå veien!

Kamp om medaljer

I dag (lørdag) spilles finalene i Undoms EM for par. Flere norske par kvallet, så det er håp om norsk medalje(r) etter den fine innsatsen i mix-par tidligere i uken.

I finalen for U-21 har Magnus Sætre og Anders Brogeland fått en bra start. Nicolai Heiberg-Evenstad spiller med franske Leo Rombaut, og de blir ganske sikkert å regne med utover i finalen. Are Borgar Landsvik med engelsk makker var uheldig og kom akkurat like utenfor topp-18 som var grensen for å få spille finalen i den klassen.

I U-26 Women spiller Erleta Plana-Maren Idland Sægrov og Thea Lucia Indrebø - Ida Marie Øberg. Mot slutten av første finalesesjon har sistnevnte par tatt ledelsen med det andre norske paret på 2.plass!

Jonas Brekke kvalifiserte seg til finalen i U-16 sammen med svenske Matteo Nordqvist. 

Vi kommer tilbake til utviklingen i fianalene senere i dag og da også med spill fra lørdagens spilling. 

Ungdoms EM for par, fredag ettermiddag

Det ser bra ut for de norske juniorene i parturneringen i EM. 

I skrivende stund er fire av seks sesjoner ferdigspilt i kvalifiseringen. I U-21 henger både Anders Brogeland - Magnus Sætre og Nicolai Heiberg-Evenstad godt med og bør absolutt klare finaleplass da 18 par av 40 går til finalen. Anders og Magnus som ledet etter gårsdagen ligger på 3.plass med litt over 59 %. Nicolai med sin franske makker på 4.plass har 57%. For å gå til finalen behøves rundt middels, kanskje litt over (i øyeblikket har 18.plassen 50,27 %). Hvis det går som vi har stor tro på, minst to norske par i finalen i den klassen kan det bli kamp om medalje for de norske. I tillegg ligger Are Borgar Landsvik bare litt under middels med engelsk makker, så også han kan meget vel kjempe seg inn i finalen.  

I dameklassen (U-26 Women) ser det også bra ut. Thea Lucia Indrebø - Ida Marie Øberg fikk til en knallsesjon i morges med hele 67 %, og med det klatret de til 5.plass. To norske par følger på de neste plassene; Maren Idland Sægrov - Erieta Plana på 6.plass og Sofie Grasholt Sjødal - Kaja Brekke på 7.plass. I den klassen kvaller 8 par av 20 til finalen.

I U-16 ligger Jonas Brekke på 7.plass med svensk makker. Også i den klassen er det 8 par som går videre.

Mesterskapssiden med all informasjon og link til "live update", running score finner du her.

 

 

 

Brogeland-Sætre leder U-21 Par

I Ungdoms EM i Veldhoven leder Anders Brogeland og Magnus Sætre parkvalifiseringen (U-21) etter den første av to kvalfiseringsdager. Finalen spilles på lørdag. Nicolai Heiberg-Evenstad ligger på 6.plass sammen med sin franske makker Leo Rombaut. 

I U-26 Women ligger Maren Idland Sægrov og Erieta Plana på 3.plass, og Sofie Grasholt Sjødal - Kaja Brekke på 7.plass. 

I U-16 har Norge med kun en spiller, Jonas Brekke som foreløpig ligger omtrent på middels med svensk makker.

Her er et spill fra torsdagens spilling som viser hvor små marginene av og til er, og hvordan en avgjørelse som i parturnering kan synes fornuftig påvirker resultatet mye.

Giver nord, N/S i sonen

Her satt lederparet i U-21, Anders og Magnus N/S. Nord åpnet med 1 hjerter, dobler fra vest og 3 ruter som ble alertert fra syd. Det viste firekorts hjerterstøtte og en grei hånd, et slags mixed raise, så syd har vel ca. 8-10 poeng. Melder du nå som vest?

Nei, det kan du nok ikke, makkeren vil regne med mer for den meldingen i direkte posisjon over 3 ruter, og kanskje han løfter til 4 spar på feil grunnlag. Så du passer. Da går det 3 hjerter fra nord og pass-pass tilbake til deg. Hva nå, er det fristende å melde 3 spar?

Ja, det er litt fristende av to grunner. Ø/V er utenfor sonen, og med en ok doblingshånd hos makker kan det godt være 8-9 stikk i sparkontrakt. Dessuten er det neppe sannsynlig at de kan doble deg, N/S har tross alt nikorts tilpasning i hjerter. Så selv om det er to bet i 3 spar blir det trolig et bra spill om du slipper udoblet (-100) hvis N/S har 3 hjerter i kortene. En fordel med å melde nå er at makker forstår du ikke har så mye siden du ikke meldte 3 spar forrige gangen det var din tur. Dessuten er det ikke så stor fare for at N/S melder en gang til og kanskje har 4 hjerter i kortene, det verste som kan skje, men de har tross alt stoppet i delkontrakt allerde. Så om det hadde dreid seg om lagkamp ville pass vært helt opplagt (etter min mening), en vil ikke risikere motparten ombestemmer seg og melder utgang som kanskje fyker hjem. Men dette var altså parturnering.

Det er ingen garantier, og det er vel klart at "bokbudet" er pass her. For det kan godt være at N/S vil gå bet i 3 hjerter, eller de kan ha 4 hjerter i kortene, så å si 3 spar er litt gambling.

Vest meldte 3 spar. Han bet seg kanskje litt i leppa da det etter pass fra nord og øst kom 4 hjerter fra syd! Nå har vest skapt svingspill. Hvis 4 hjerter går bet har han skapt et kanonspill til Ø/V, hvis utgangen står blir det elendig score til Ø/V.

Slik så hele spillet ut:

N/S har bare 23 HP til sammen og ikke spesielt skjev fordeling, men likevel er det ti enkle stikk i 4 hjerter slik det sitter. Det ga 86 % til lederparet. Å spille 3 hjerter med ti stikk ville gitt 31 %.

For å ligge i toppen i et Europamesterskap må man i tillegg til å spille godt (selvsagt) treffe flere ganger enn man bommer i denne typen spill.

 

Ungdoms EM: Parademarsj mot gull

Det ble egentlig en parademarsj for Sofie Grasholt Sjødal og Nicolai Heiberg-Evenstad da de vant mix-par under Ungdoms EM i Veldhoven, Nederland.

Det er mulig å se av resultatene at den kanskje viktigste egenskapen det overlegent beste paret viste var evnen til få å sneket til seg ekstra stikk i kontraktene sine. Men de spilte gode motspill og meldte godt også. Her fant de frem til en bra slem:

Det er noen hull her og der, men det er likevel en god slem hvis en ser kun på N/S sine kort. Om ruterfinessen går er det nokså sikkert spill, da kan det bli kun en trumftaper om den fargen tippes feil. Det som ser ut som en kløvertaper behøver ikke bli det, to kløvere forsvinner på ruteren selv om øst har ruter konge. I så fall må trumfen tippes. 

Grasholt Sjødal og Heiberg-Evenstad meldte 6 hjerter.

Slik det sitter blir det ingen hjertertaper om ikke spillefører velger å ta finesse gjennom vest. Og ruter konge sitter i saksen, men fjerde så det bør ikke bli mer enn tre ruterstikk. Men det skal lite til før det blir fire ruterstikk, og det blir det hvis vest kaster en ruter på alle trumfrundene. Og det er en mulighet for skvis mot vest slik kortene sitter om spillet times perfekt, vest må holde tre rutere og er alene om kløverholdet også. De variantene som kan oppstår kan du pusle litt med selv.

Det suveren vinnerparet meldte 6 hjerter og vant alle stikkene. Pluss 1010 var delt topp med ett annet par og ga 97%.

Merk at +510 for 4 hjerter med tretten stikk ville gitt 76%.

Anders Brogeland - Ida Marie Øberg som var ganske nære pallen (kom på 5.plass) var ikke så heldige her, for det var de som satt i mot det andre paret som notertet +1010 for 6 hjerter med tretten stikk. Det spillet kostet antagelig pallplassen for Anders og Ida Marie.

I dag startet kvalifiseringen i parturneringene i klassene (16, U-21, U-21. U-26 Women, og U-31. Mesterskapene avsluttes lørdag. 

Soleklar seier til Sofie og Nicolai!

Sofie Grasholt Sjødal og Nicolai Heiberg-Evenstad vant European Youth Mixed Pairs helt overlegent. Til slutt var det hele 5% foran neste par. Et fransk par ble nr. 2 og et tyrkisk par kom på 3.plass. Det norske paret ledet omtrent fra start til mål og hadde stort sett full kontroll, en meget overbevisende seier. 

Knusende seier til Sofie og Nicolai!

Sofie vant dette mesterskapet også forrige gang (2018), da sammen med Christian Bakke,

Anders Brogeland - Ida Marie Øberg kom sterkt utover i turneringen og ble til slutt nr. 5 ikke langt unna pallplass.

På 11.plass finner vi The Lucia Indrebø med svensk makker, og på 12.plass Kaja Brekke - Are Borgar Landsvik.

Vi kommer tilbake med spill fra denne turneringen i neste innlegg.

I dag starter Open Pairs i aldersbestemte klasser. 

Alt om 15h European Youth Pairs Championship som foregår i Veldhoven, Nederland finner du her, 

Ungdoms EM: Sofie og Nicolai i klar ledelse i mix-par!

Etter første dag av mix-par i EM for ungdom leder Sofie Grasholt Sjødal og Nicolai Heiberg-Evenstad. De har fått opp en stor ledelse etter tre av seks sesjoner med 65,49%. Neste par på listen har litt under 60%. Det ser lovende ut, men det skal altså spilles hele torsdagen også før medaljer eventuelt er sikret. 

Ungdoms EM for par (European Youth Championships) foregår i Veldhoven i Nederland. Fra fredag spilles Youth Pairs i fem klasser, U,-31, U-26, U-21, U-16 og Women. 

Sofie og Nicolai er spillere som en stund allerede har hevdet seg i åpen klasse blant norske og internasjonale stjernespillere. Nivået deres holder derfor i massevis i ungdoms EM, men det er ikke dermed sagt at det blir suksess. Det spilles parturnering med det som er av tilfeldigheter.

Fra resultatene på åpningsdagen er det lett å se at det norske lederparet stadig har fått tak i ekstra stikk, og et annet tydelig trekk er at de er kapable til å straffe motparten. Det er ikke få kontrakter de har doblet for å få tak i det lille ekstra. Her er et eksempel hvor det for et erfarent par er fristende å straffedoble motparten på lavt trinn, men hvor det er litt touch-and-go som det ofte er om man får tak i nok i motspill til å slå en eventuell utgang egen vei.   


Sofie og Nicolai satt N/S. Nord åpner med 1 hjerter. Det er vel ingen ting å si på at øst dobler opplysende med perfekt fordeling og 11 poeng. Syd har glimrende kort for å redoble for å vise minst 10 poeng og interesse for å straffedoble motparten. 

Problemet her er soneforholdene. Siden N/S er i sonen må de få fatt i fire bet (+800) for slå egen utgang, hvis det står utgang egen vei da. Om det blir to eller tre doblede bet (+300 eller +500) blir de slått av de N/S-parene som vinner utgang.

Idet det går pass, pass etter syds redobling melder øst 1 spar. Det er klart syd er fristet til å straffedoble, men må altså også ta med i betraktningen at motparten er i gunstig sone.

Da Sofie og Nicolai gikk for å straffedoble 1 spar burde kanskje vest som vet de sannsynligvis er på 4-2 tilpasning tatt ut i 2 kløver, men det er en annen historie.

Det norske paret gikk for å spille motspill, og kontrakten ble 1 spar doblet. De spilte bra i mot, for spillefører fikk kun for de to majoressene, A-K i kløver og to trumfstikk, dvs. to doblede bet og +300 til N/S. Men er det nok? Står det i 3NT N/S?

Det ser mulig ut å skrape sammen til ni stikk, men før spillefører får de stikkene får fort Ø/V fem stikk etter kløver ut som er naturlig fra begge sidene (vest vet at nord har hjerterfarge). Da får forsvaret for de to majoressene og tre kløverstikk - en bet i 3NT.

Kun to par i hele feltet fikk hjem 3NT etter svakt motspill, og +300 for å ha spilt mot 1 spar doblet med to bet ga hele 91,3%.

Alt om Ungdoms EM, resultater, bulletiner osv, finner du på mesterskapssiden, her.

 

EM FOR PAR, UNGDOM

I Veldhoven, Nederland har 15th European Youth Championships startet i dag, tirsdag 25.juli. Det er flere mesterskap, og det foregår frem til 29.juli. 

De første to dagene spilles MIXED PAIRS og IMP PAIRS. I IMP'en deltar kun en norsk spiller, men i mixen deltar hele seks norske par av de 49 parene som spiller. I første sesjon gikk Sofie Grasholt Sjødal og Nicolai Heiberg Evenstand hardt ut og tok ledelsen, og flere av de andre norske parene fikk en grei start.

Vi kommer selvsagt tilbake med mye mer om EM par for ungdom. Mesterskapssiden finner du her.

 

 

Fra USA til Skandinavia

Det amerikanske sommermesterskapet er over, og nå er det for mange over til Skandinavia for å spille. Den danske bridgefestivalen er allerede ferdigspilt, og i helgen starter den svenske. På Lillehammer starter den norske bridgefestivalen lørdag 5. august. 

I Chicago ble SUMMER NATIONALS avsluttet med at lag FLEICHER (Martel-Fleicher fra USA, Lorenzini-Bessis fra Frankrike og Sementa-Versace fra Italia) vant finalen i Spingold hvor de slo lag Bremark som bestod av svenske spillere og en italiener.

De norske som var slått ut av Spingold avsluttet med å spille ROTH SWISS TEAMS hvor lag Rosenthal (Helgemo, Bakke og Brogeland) ble nr. 6. Levinson (Grude, Kvangraven og Brekka) ble nr. 17 etter å ha kvallet til finalerundene i en turnering hvor det startet med hele 137 bord!

I Spingold-finalen var det en rekke store spill, både lille- og storeslemmer. Her er ett av dem:

Giver vest, alle i sonen

Hvordan ser du på det om makker åpner med 3 spar og du har dette å bidra med? Og hva er avtalene over en slik sperremelding?

Sementa meldte 4 kløver som ble alertert og forklart som Key Card Blackwood. Noen bruker kanskje den meldingen som naturlig, men det er neppe nyttig særlig ofte. Andre bruker det vel som cuebid (kontrollmelding), og det kan ha noe for seg. Det italienske paret har antagelig funnet ut at det er sjelden svarhånden til en 3 åpning har bruk for å kontrollmelde da det er han selv som må ha kanonkort og normalt kontroll i alle farger for å gå på mot slem over makkerens sperreåpning. 

Vest viste ett nøkkelkort (trumfkongen). Øst sa 5 hjerter, spørsmål om spesifikk konge. Noen bruker spørsmål om trumfdame i en slik situasjon, men det er neppe veldig nyttig heller i denne settingen hvor vest har åpnet med 3 spar og øst går på rett mot slem.

Vest fortalte om kløver konge, og øst kunne telle tretten stikk om ikke vest satt med kun sekskorts spar (usannsynlig) for sin sperremelding i sonen. Øst meldte 7 spar. Slik så hele spillet ut:

 

Sementa kunne vel like godt meldt 7NT, men det kunne kanskje vært en liten ekstra sjanse i trumfkontrakt om vest mot formodning satt med kun sekskorts trumf.

Spillet var rett frem, claim etter første stikk, FLEICHER +2210. 

Ved det andre bordet var ikke øst så optimistisk og BREMARK sitt Ø/V par stoppet i 6 spar. Dermed ga spillet 14 IMP til vinnerlaget.

Hvor mye de vant finalen med?

14 IMP.

 

  

US SUMMER NATIONALS går mot slutten

Det amerikanske sommermesterskapet i Chicago går mot slutten. I hovedturneringen for lag (SPINGOLD) har lagene med norske deltakere røket ut, det ble slutt i Round of 16. Nå gjenstår kun finalen i den turneringen, og de fleste av de som er slått ut av Spingold har spiilt  ROTH OPEN SWISS TEAMS hvor det har vært kvalifisering. Der ble ROSENTHAL (Bakke, Brogeland, Helgemo) kvalfisert med 2.plass. LEVINSON (Kvangraven, Brekka) gikk også videre 21. plass.

I SPINGOLD var det vel ingen direkte sensasjon at ZIMMERMANN ble slått av FLEICHER, et lag bestående av italienske, franske og amerikanske toppspillere. Men det var en sensasjon at ZIMMERMANN sitt stjernelag ble feid av banen med 100 IMP!

I finalen møter FLEICHER det svenske laget (pluss en italiener) BREMARK som er laget som slutt ut ROSENTHAL i Round of 16. 

En liten sensasjon i SPINGOLD var det at lag HANS ikke var lungt unna å nå finalen før de ble slått av BREMARK. HANS består av spillere fra Australia samt en spiller fra New Zealand. Halvveis i semifinalen mot BREMARK ledet lag HANS, men mot slutten ble svenskene for sterke og vant til slutt med 35 IMP. Her er et spill fra perioden BREMARK tok kommandoen i den kampen:

Du kan forsøke å legge en spilleplan i 4 spar etter ruter 7 ut til esset og mer ruter, vest følger da med en mindre ruter. 

Det blir fort to spartapere, men kan kanskje bli kun en trumftaper hvis det treffes på hvem som eventuelt har esset dobbel. Men om det blir to trumftapere som du må regne med må nok hjerterfinessen gå. Og gjør den det er det muligheter for å få tre hjerterstikk slik at du ikke blir avhengig av kløver konge hos vest også.

Jeg tror hjerterfinesse i stikk tre er riktig spilt, men det er selvsagt sagt med fasit i hånd.  

Slik hele så spillet ut:

Meldingene er litt uvanlige (1S-4S), men det er fordi det paret spiller Presisjon hvor syds åpning er begrenset til 15 poeng. 

Syd for lag HANS spilte trumf til damen og østs ess. Øst spilte spar tilbake, og syd la liten slik at vest kom inn. Derfra kom kløverskiftet og det ble bet med to spartapere en rutertaper og en kløvertaper. 

Med hjerter til knekten i tredje stikk ville det gått bra da han ville rukket å få tre hjerterstikk og dermed ett avkast for en kløver fra syds hånd. 

Ved det andre bordet fikk syd det litt enklere da vest spilte ut hjerter så spillefører måtte prøve finessen i første stikk. Den holdt, så ruter til liten og syds dame som vant stikket. Nå tok Upmark nok en hjerterfinesse og kunne gå på trumfen etterpå. Han tapte kun to trumfstikk og ett stikk i ruter da en kløver fra syd forsvant på det tredje hjerterstikket. Ti stikk og pluss 420 var verd 10 IMP på veien mot finale mot lag FLEICHER. 

 

SPINGOLD: De norske gikk videre

I det amerikanske sommermesterskapet i Chicago har lagene kommet til Round of 16 i SPINGOLD som er hovedturneringen for lag. De tre lagene med norske spillere som var i Round of 32 gikk alle videre til Round of 16. All informasjon om årets US Summer Nationals finner du her. 

I onsdagens runde ble det jevnt for danske Dennis Bilde sitt lag (Lebowitz) som slet seg videre med 11 IMPs margin. Det spillet vi tar med her kom godt med. Syd hadde ikke mye å fare med, men fikk likevel hovedrollen.

Giver nord. N/S i sonen.

         SYD

Øst (Bilde) har åpnet med 1 spar og hoppet til 3 spar over vest sitt svar 2 kløver. Hoppet til 3 spar var "suit set", dvs. han har en meget sterk farge som kan være trumf selv om vest ikke har noen tilpasning. Vest løftet til 4 spar før øst spurte med 4NT. Vest viste ett nøkkelkort. Øst sa 5NT, storeslemsinvitt (og/eller spørsmål om spesifikk konge), og vest tok imot storeslemsinvitten med et hopp til 7 spar. Hva ville du spilt ut?

Det er en gammel regel som sier "trumf ut mot storeslem", men det er en regel jeg selv har forkastet for lenge siden, for noen ganger er det bare til hjelp for spillefører. Men i dette tilfellet kan det umulig koste noe å spille ut trumf, den fargen må være tett. Så hvorfor spille blindt ut i en annen farge og risikere å ødelegge noe makker har i den fargen?

Syd tenkte ikke slik og spilte ut hjerter. Hele spillet så slik ut:

Det er for hardt med 7 spar, men den har jo bra sjanser. Og med hjerter ut var det såre enkelt, 6+4+1+2= 13 stikk og +1510. Uten det utspillet må hjerteren tippes.

Ved det andre bordet stoppet Ø/V i 4 spar og fikk tolv stikk (bommet hjertervalget), +480. Spillet ga Bilde sitt lag 14 IMP, og de vant altså den jevne kampen med 11 IMP.

 

 

US SUMMER NATIONALS 2023

I Chicago er det amerikanske sommermesterskapet godt i gang. Det har allerede blitt avviklet endel mesterskap, for eksempel Von Zedwitz Pairs som ble vunnet av svensken Ola Rimstedt sammen med Zia Mahmood. 

I damenes parturnering spilte Sofie Grasholt Sjødal og amerikanske Arti Bhargava meget godt i kvalifiseringen som de vant. I finalen fikk de det ikke like godt til og endte  som nr. 11. 

Nå er den prestisjetunge lagturneringen Spingold i gang. De spilte i går den første utslagsrunden (R of 64).

Vi har funnet endel norske spillere på startlisten, og det er stort sett de vanlige som har tatt turen til USA denne gangen også; Boye Brogeland, Christian Bakke og Geir Helgemo spiller på ROSENTHAL, Thor Erik Hoftaniska spiller med det unge stortalentet Nicolai Heiberg Evenstad på lag FREDIN, og Geir Brekka, Nils Kåre Kvangraven og Tor Eivind Grude spiller på LEVINSON. Alle de tre "norske" lagene gikk videre til Round of 32.

Her er et spill fra Round of 64 hvor avtaler spiller en rolle, men til slutt koker det ned i vurderinger. Det må være lov å si syd satt med en meget spesiell hånd.

Du sitter altså som syd med disse kortene. N/S er i faresonen, Ø/V utenfor sonen. Øst åpner med 2 spar som er en vanlig svake 2. 

Din tur.

Hvordan bør avtalene være i en sånn situasjon? Hva er 3 spar for eksempel? Noen bruker det som Michaels Cuebid, andre mener det bør være spørsmål om stopper (typisk en veldig spillesterk hånd med god og lang minorfarge. Hva med 4 spar, eller 4 NT? 

Jan Jansma meldte 4NT, begge minor. Nord hoppet til 6 kløver. Syd har en meget spesiell hånd, to renonser er ikke dagligdags. Og trumfen er helt i orden. Hva med ruteren? Det står fort i storeslem om makkeren har ruter konge, og det er vel bare håpløst i 7 kløver om nord har to små ruter. Er det sannsynlig at han hopper til 6 kløver uten topphonnør i trumf og ingenting i ruter?

Nei.

Jansma meldte 7 kløver, og slik så hele spillet ut:

Storeslemmen var lett å vinne slik det satt, ruteren kunne godspilles med noen stjelinger, +2140. Det ble imidlertid bare uavgjort spill. Ved det andre bordet meldte syd 3 spar over østs 2 spar. Det må antagelig for dem ha vært avtalt som begge minor, for over 4 spar fra vest hoppet nord til 6 kløver som syd løfet til 7 kløver. Tøff og god bridge!

Ingen garanti

Her får du en spilleprøve som nok ikke har noe 100% løsning, for det er vel ingen garanti samme hva du velger i dette spillet. Men du kan jo forsøke å finne ut hva du tror gir best sjanse.

Lagkamp. Giver nord. Alle i sonen.

Motparten har ikke meldt, og du har havnet i 4 hjerter som syd. Det ble kontrakten ved begge bord i en lagkamp. Fra vest kommer kløver 10 i utspill. Hva tror du om dette, og hvordan legger du opp spillet?

Kløverutspillet er antagelig singelton eller dobbelton. Det vet du ganske sikkert fordi du ser kløver 9, og det er helt uvanlig at det spilles ut en tier fra lang farge, for eksempel 10-x-x eller 10-x-x-x. Utspill av en tier viser normalt 10-9 på topp i fargen, eller kortfarge. Hvis det er singel kløver vest startet med er det fare for stjeling. Er det noe du kan gjøre med det?

Ved det ene bordet spilte syd rett etter nesen; han vant kløverutspillet hos syd og spilte trumfdamen som fikk seile. Øst stakk med kongen og spilte kløver som vest sjal. Derfra kom vests siste trumf, og dermed gikk denne kontrakten bet siden det satt slik fra start:

Spillefører hadde tapt til trumfkongen og en stjeling i andre runde kløver. Senere ble det to tapere i ruter - en bet.

Ved det andre bordet tenkte syd på dette med eventuell kløverstjeling og fant en spilleplan som fungerte godt. Etter å ha vunnet første stikk i kløver spilte han to store spar og trumfet nords tredje spar med hjerter knekt. Så spilte han trumf til esset og mer trumf. Øst kom inn på trumfkongen og spilte kløver som vest kunne stjele. Men da han stjal så det slik ut:

Forsvaret får en kløverstjeling også om det spilles slik. Og vest fikk altså stjeling for sin tredje trumf, men slik spillet nå hadde gått var han innspilt med ingen kort å fri seg med som ikke ville hjelpe spillefører. Frir han seg med spar trumfes hos syd mens en ruter forsvinner fra nord. Og om vest spiller ruter blir det kun en rutertaper. Ø/V får kun for trumfkongen, en stjeling og ett stikk i ruter, utgang til bokføring.  

 

 

Hvilken rekkefølge?

I en lagkamp kom begge sydspillerne i 3NT etter 1NT-3NT, og ved begge bord kom hjerter dame i utspill fra vest. Hvordan ville du spilt denne utgangen?

Det ser så opplagt ut å prøve ruterfinessen. Går den er det ni toppstikk (1+2+5+1=9) og muligheter for overstikk. Men sitter ruter konge hos vest er ikke dette spillet noe problem for noen, alle vinner utgang.

Av og til når det er en sånn sjanse som gir lett spill er det om å gjøre å se om det er noen ekstra mulighet som kan prøves uten at det forpurrer hovedsjansen.

Ved det ene bordet i denne lagkampen tenkte ikke syd sånn og bare satte i gang. På den utspilte hjerterdamen ba han om esset, spilte kløver til esset og ruter dame som fikk seile. Men øst hadde ruter konge og spilte hjerter gjennom syds K-10. Spillefører la tieren, vest vant med damen og spilte hjerter 9 til kongen (øst fulgte farge). Nå var det kun åtte stikk, og vests hjerter var godspilt. Spillefører forsøkte liten kløver mot Q-10 og la tieren idet vest la liten. Hvis knekten hadde vært hos vest og kongen hos øst ville damen bli godstpilt og gitt det niende stikket. Men øst stakk med kløver knekt og spilte liten spar. Spillefører trodde vest hadde en sparhonnør og valgte å gå opp med esset for å begrense nederlaget - en bet. Hele spillet så slik ut:

Hvis spillefører forsøker spar 10 etter denne utviklingen taper den til kongen og vest får tak i hjerterstikkene sine. Ø/V ville i så fall fått ett sparstikk, tre hjerterstikk samt ett stikk i ruter og ett i kløver – to bet. Så å gi opp med spar ess mot slutten og gå kun en bet var kanskje ikke så galt?

Jo, dette var nok var dårlig spilt. Det bør tenkes som syd ved det andre bordet; hvis rutefinessen går så går den senere i spillet også!

Hvor kan det niende stikket komme fra hvis ruteren (senere i spillet ) viser seg å gi kun fire stikk?

Kløver som ble prøvd ved det ene bordet var selvsagt en mulighet – men da måtte knekten ha vært hos vest og kongen hos øst. Sparen gir en bedre sjanse, en eller begge sparhonnørene hos øst (75%). Men skal man få prøvd sparen for det ekstra stikket må det tenkes på timingen. Det nytter ikke å spille første sparrunde etter at vest har fått godspilt hjerteren! Derfor bør spillefører vinne med hjerter ess og spille spar til tieren i andre stikk. Den ryker til vest damen, men nå kan ikke vest spille hjerter da det i så fall blir rett inn i syds K-10. La oss si vest skifter til kløver. Spillefører prøver tieren, øst dekker med knekten og kløver ess vinner. Nå forsøkes ruterfinessen. Hvis den går er det altså helenkelt også om finessen prøves nå i stedet for i starten. Øst stikker imidlertid med kongen og spiller hjerter. Spillefører har fortsatt hjerterstopper, og idet han kommer inn kan han forsøke den andre sparfinnessen for det nødvendige niende stikket siden ruter viste seg å gi kun fire stikk. Og siden øst har den andre sparhonnøren blir det to sparstikk og totalt 2+2+4+1=9 stikk.

SPILLEPRØVE

I dag skal vi se på en spilleprøve i en utgang som umiddelbart ser ut til å avhenge av et bestemt valg. 

Giver øst. Ø/V i sonen

Du skal altså spille 5 ruter med åtte trumf til sammen, i stedet for 5 kløver med ni trumf. Den femte kløveren gir ikke noe nyttig avkast i ruterkontrakt, så her er det ikke den fordelen som det av og til kan være med kontrakter på 4-4 fremfor 5-3, eller til og med 5-4 i en annen farge. Hvilken utgang er best?

Svaret på det spørsmålet får du etter at vi har gått gjennom spilleføringen i 5 ruter.

Vest spiller ut spar ess og fortsetter med kongen som syd stjeler. Velg spilleplan.

Joda, det ser ut som denne utgangen avhenger av valget i kløver. Men det er ofte slik at man kan prøve andre sjanser først, og/eller forsøke å finne ut mye som mulig før det kritiske valget tas. Her er det ingen andre sjanser enn kløvervalget, men hvis det er mulig kan det lønne seg å forsøke å innhente informasjon før valget tas.

På stor trumf fra syd i tredje stikk følger begge. Nå er det en variant å vente litt med trumfen og spille hjerter, i alle fall etter å ha tatt maks to trumf. La oss si det spilles hjerter til kongen i fjerde stikk, esset fra øst fulgt av nok en hjerter til knekten. Vest følger med femmeren og nieren. Nå spilles mer trumf og begge følger i andre trumfrunde. Idet en tredje stor trumf tas hos syd kaster vest en spar. Nå gjenstår altså et valg i kløver, toppe og håpe på 2-2, eller ta finesse som er riktig hvis kløver dame sitter tredje. Men hvis kløver sitter 3-1, hvem har i så fall trekorts?

Det vet du ikke, men det koster ikke noe å ta sidestikk for å forsøke å finne ut mer om fordelingen. Så de to hjerterstikkene tas. Allerede i tredje hjerterrunde er vest fri for hjerter og kaster en spar. Hvordan tror du vest og østs fordeling er?

Det er nok ikke noen 100% garanti her, men det er faktisk ganske sikkert hvordan det ser ut om vest og øst er spillere som melder ganske normalt.

I utgangspunktet var det naturlig å tenke at vest har flest spar, derfor er det flere "ledige plasser" hos øst for andre kort, så han er favoritt til å ha flest kløvere. Men det vi fant ut om hjerter- og rutersitsen endret det bildet, for vest staret altså med to hjerter og to ruter, øst med fem hjerter og tre ruter. Hvis øst har kun tre spar har vest syvkorts farge og ville kanskje sperremeldt, eller meldt mer senere, og øst ville kanskje ikke meldt så mye som 3 spar (?). Sparen sitter mest sannsynlig 6-4, for med fem spar hos øst ville han hatt fordelingen 5-5-3-0 og hadde trolig sagt 4 spar i stedet for 3 spar.

Som sagt, ingen garantier, men det er meget sannsynlig at øst har fire spar, fem hjerter (det vet vi) - 3 ruter  (som vi også vet) og en kløver, dvs. 4-5-3-1 fordeling, altså singelton kløver! 

Da spillet forekom tenkte spillefører omtrent sånn og la ned kløver konge som begge fulgte med småkort på, så kløverfinesse over vest. 

Slik så hele spillet ut:

En litt merkelig konklusjon på dette er at kontrakten 5 ruter er bedre enn 5 kløver. I ruterkontrakt kunne spillefører få tatt ut trumfen og testet sidefargen hjerter for å innhente informasjon om fordelingen før kløvervalget måtte tas. I kløverkontrakt har ikke spillefører noen mulighet til å ta sidestikk før trumfen tas ut da det kan gi motparten stjeling, så der må kløveren tippes uten noen ekstra informasjon om fordelingen.

På rett hånd?

Hvis det dreier seg om marginale slemmer «krangler» vi noen ganger etter spillet om det var en god nok slem, eller om man burde stoppet utgang. Slike diskusjoner forekommer både om noen fikk hjem en hardmeldt slem (var det flaks?), eller om det ble bet (uflaks?). Prosentsjanser er en ting, men det er vel en gammel «sannhet» som sier: «En god slem er en slem som står», uavhenig av hva prosentsjansen for slemmen var om en ser bare på de to hendene mot hverandre.

I det danske mesterskapet for dame-par var det en slik slem. I det tilfellet handlet det også om å få slemmen på rett hånd. Og hva som er rett hånd kan av og til være litt tilfeldig.

Ofte er det slik at det lønner seg å spille kontrakten av at den som har de beste kortene. Det er for det første fordi motspillerene i så fall ikke får se alle de gode kortene på bordet og dermed vil de få det vanskeligere med å finne det svake punktet. Dessuten er det ikke sjelden en fordel at utspillet går gjennom den svake hånden som blindemann og rett inn i spillerens hånd hvor de fleste honnørene finnes.

I den nevnte mesterskapet i Danmark var det imidlertid motsatt i dette spillet hvor det faktisk var best at den med de svakeste kortene ble spillefører.

Giver vest, N/S i sonen

Er dette en bra slem?

Både 6 hjerter og 6 spar er brukbare slemmer, men 6 spar er klart bedre enn 6 hjerter. I hjerterkontrakt må ruterfinessen gå, og hjerteren må gi kun en taper. I sparkontrakt er det bedre sjanser. Hvis sparen sitter 3-2 og hjerteren kan godspilles for fire stikk vil to hjerterstikk gi avkast for to rutere hos syd. Da blir det bare å stjele en av nords rutere og kaste en ruter på den andre kløverhonnøren.

Det kan komme ruter ut som er ubehagelig hvis syd er spillefører. Og det er jo syd som har de overlegent sterkeste kortene med hele 24 HP. Om det kommer ruter ut og syd er spillefører må finessen gå i første stikk, for spillefører har ikke fått satt opp hjerteren til ruteravkast. Hvis den svake hånden (nord) er spillefører, vanligvis ikke det beste, er det en bedre sjanse i 6 spar, for da er ruteren beskyttet og spillefører får tid til å godspille hjerteren. I så fall vinnes tolv stikk i 6 spar om det ikke sitter alt for galt.

Hvis trumfen (spar) sitter 4-1 med en 4-1 sits som kan løses uten taper (knekten singel eller fire spar med knekten hos øst) må ruterfinessen gå også i sparkontrakt fordi det må tas fire runder trumf.

Sparen satt 3-2, men det norske paret Torild Heskje og Tove Haugen fikk 6 spar på syds hånd som normalt altså vil vært det beste med så stor forskjell i styrke på de to hendene. Sånn som kortene så ut var det fare på ferde om vest fant ruterutspillet. Slik så hele spillet ut:

Som du ser står 6 spar spilt av den svakeste hånden, nord. Ruteren er beskyttet, og spillefører tar simpelthen ut trumfen og godspiller hjerteren som gir fire stikk selv om den sitter 4-1, fordi øst har singel honnør.

Joda, det ville blitt bet om vest hadde truffet ruterutspillet siden øst satt med ruter konge. Selv ville jeg kanskje prøvd kløver dame i utspill, men mot det norske paret valgte vest å spille ut trumf. Dermed føk 6 spar hjem, og det ga delt topp med ett annet par (96,9%) på veien mot norsk bronsemedalje i mesterskapet.

Dansk bridgefestival

Mange norske spillere gleder seg til den norske bridgefestivalen på Lillehammer i august. Det er også en del spillere som tar turen til Sverige for å spille deres festival i forkant av den norske. Og i Svendborg på Fyn foregår den danske bridgefestivalen akkurat nå.

I det danske mesterskapet for damepar ble det norsk bronse. Etter en god avslutning tok Torild Heskje - Tove Haugen tredjeplassen.

Bronse til Torild og Tove!

Vi tar med et spill fra det danske damemesterskapet. Det er et typisk parturneringsspill hvor mange poeng avgjøres tidlig i meldingsforløpet.Det er også et godt eksempel på at i parturneriing er småspillene like viktige som utganger og slemmer.

(Dansk diagram, så B betyr bonde = knekt)

Vest og nord passer før øst åpner med 1 i minor, andre steder med en svak grand. 

Hvilken minor åpner du med hvis du spiller med sterk grand og har 12-14, jevn hånd og 4-4 i minorfargene? 

Mange åpner slavisk med laveste firekortsfarge. Akkurat med 4-4 i minor er det noen ganger litt ukomfortabelt da 1 kløver for de fleste ikke viser farge, men kanskje kun minst to kløver, minst tre for noen. For de som bruker beste minor (minst trekorts) spiller det nok ingen rolle hvilken minor de åpner med. Men for de som viser minst fire ruter med åpningen 1 ruter kan det være gunstig å få sagt fra om fargen med en gang i tilfelle det blir en konkuransesituasjon i meldingforløpet og makkeren har støtte i ruter. Det gjør det lettere for henne å meldt.

Mot Heskje-Haugen ble det åpnet med 1 i minor. Syd for det norske paret gikk innpå med 1 hjerter. Hva bør vest melde da?

Det er ikke så enkelt med "vanlige" avtaler. Hvis østs 1 kløver viste minst tokorts kløver er det ikke gøy å støtte kløveren med fire små, Hvis øst åpnet med 1 ruter som minst firekorts kan vel vest si 2 ruter.

Kanskje vest bør doble? Noen gjør det med slikt, men det er ikke så gøy å gjøre det heller med kun tre spar da makkeren tror vest har firekorts spar.

En løsning er å bruke dobler som 4+ spar og 1 spar som benekter (!) sparfarge så har man den meldingingen (1S) til rådighet med denne typen kort hvor man ønsker å melde men ikke har spar, og ikke nok poeng til 2-over-1. Dvs. ca. 6-9 poeng med en eller begge minor, eller en hånd som passer for 1NT-svar, men uten hold i hjerter.

Mot det norske paret passet vest, og det gjorde nord også. Bør øst melde noe mer?

Tja, jeg tror det, riktignok med fasit i hånd. Ø/V kan dog neppe ha mye i kortene etter pass fra vest. Men med kortfarge i hjerter, singel- eller dobbelton er det ofte riktig å være med en gang til med en opplysende dobling. Vest kan jo ha til en straffepass også noen gagner (lang hjerter bak). Og det er som regel for tamt å gi seg allerede på ett-trinnet. Men for all del, det er ingen garantier for hva som blir rett eller galt i slike situasjoner. 

Mot det norske paret ga øst opp og passet. I den lille kontrakten 1 hjerter var det fem hjerterstikk pluss A-K i kløver, mer kunne det ikke bli, N/S +80. Det ga delt topp med tre andre par og hele 90,6 %.

Scorene varierte veldig, men bare mellom +80 til N/S og +110 til Ø/V som kan vinnes i delkontrakt i kløver ved å gjette riktig i kløverfargen. Det må spilles til finesse med kløver til nieren første aller andre gang, ikke satse på en honnør foran og spille liten til knekten, så liten til damen andre gangen, da blir det tre kløvertapere). Å spille for eksempel 2 hjerter som N/S med en bet ville gitt middels. To par delte toppen Ø/V med +110 for ni stikk i kløverkontrakt, og det ga hele 96,9% til Ø/V.