Arrivederci Montecatini!

Det er ingen tvil om at alle tilreisende til Toscana hadde fine dager der under åpent bridge EM, og for mange andre steder i det forlokkende området. Men det er vel ingen tvil om at enkelte ting ved Europamesterskapet satte en liten demper på opplevelsen for mange. Spillestedet ble flyttet, og det fra et fint spillested i sentrum til elendige forhold utenfor byen. Årsaken til flyttingen er oppgitt til å ha noe å gjøre med forsikringspenger, og uenighet om penger mellom det italienske bridgeforbundet og EBL. Det er merkelig at slikt kan skje like før mesterskapet som har vært planlagt lenge. 

Det var forskjellige ting spillerne irriterte seg over selv om de fleste beholdt det gode humøret. Særlig det med at spillestedet ble endret kort tid før mesterskapet irriterte. De fleste hadde bestilt sine hotelrom i sentrum av Montecatini, og der lå det fantastisk flotte spillestedet. Like før EM ble det altså endret, og da var det for sent å flytte hotell, og det var dessuten heller ikke kapasitet til å huse særlig mange nært der vi endte opp med å spille. Det var en kjøretur ut av byen, og kvaliteten på det spillestedet som til slutt ble brukt var elendig. Vi spilte faktisk i et enormt telt. Det kunne vel gått sånn noenlunde, men det ble veldig nært ren fiasko når værgudene forærte Montecatini stekende sol og tempraturer opp i mot 40 grader.  Det er som mange vet mange bridgespillere som ikke akkurat har stålhelse, og mange av dem er godt oppe i årene. Det kunne ikke gå bra. Flere kollapset, noen måtte sendes på sykehus. For mange ble hele oppholdet fullstendig ødelagt.

EBL med presidenten i spissen har lagt seg helt flat og offisielt gitt sin unnskyldning. Det er jo bra at de gjør det, men holder ikke helt likevel, synes jeg. Kritikken har vært massiv. Riktignok ble det satt opp shuttlebusser, men det tok de betalt for. Ikke bare ble det praktisk sett mer ukomfortabelt for deltakerne, men spillerne måtte altså også betale mer for et mye dårligere produkt. Det holder ikke! 

Det jeg her sier, som selvsagt også er kritikk, er undertegnedes personlige oppfatning og ikke skrevet på vegne av NBF. Men mange har tatt til orde for at de forskjellige bridgeforbundene burde avgi offisielle klager til EBL på vegne av sine medlemmer som deltok i EM.

Etter det jeg har hørt vil saken mellom det italienske bridgeforbundet og EBL faktisk ende i retten. Vi kommer tilbake til hva som skjer i denne saken om det da blir det etterspill som det kan tyde på. 

Jeg avslutter dette siste reisebrevet fra Italia med et spill som kom i siste runde av semifinalen for par. (Giver nord, alle i sonen)

Mange kommer i slem med slike kort, men med 4333 på svarhånden og 32 hp til sammen er det ofte bare elleve stikk. Siden syd har 4234 fordeling er det mye bedre i trumfkontrakt med 4-4 tilpasningen i spar fordi dobbeltonen gir en stjeling så det blir fem sparstikk, og tolv i alt hvis ruteren løses med fire stikk.

Mange av slemspillerne gikk imidlertid bet. Særlig de som var i 6 grand hadde problemer med å få tak i det tolvte stikket. Det går an, og noen fikk det relativt enkelt da de fikk hjerter eller kløver ut fra vest, og det ga enten to hjerterstikk eller tre kløverstikk, mens det uten favørutspill i en av de fargene er kun ett hjerterstikk eller to kløverstikk. Selv med favørutspill er det kun elleve sikre, men det tolvte kommer ved å gjette ruteren for fire stikk. Det gjøres med kongen fulgt av liten til esset som tar med seg vests tier, så finesse med ruter 9 som blir riktig spill her, men feil om vest har J10x i ruter.

Noen vant 6 spar, og noen få, bla. den unge australeren Justin Mill vant 6 grand uten favørutspill i hjerter eller kløver. 

Justin Mill (tidligere Justin Howard) fra Australia

Justin (27) er et supertalent av de sjeldne som sin unge alder til tross har masse erfaring ved bridgebordet, også internasjonalt. Noen husker sikkert at han var på lag med Jon Sveindal og Arild Rasmussen da de vant bronse i åpent lag i Tromsø-EM for to år siden. Han er en av de få som har vunnet flere turneringer før fylte 10 år (!), og han deltok i juniorturnering første gang som seksåring hvor han vant i klassen under 16 år.

Han fikk spar ut mot 6 grand og vant hos syd. Kløver til knekten fulgte, så resten av sparstikkene. Etter det fant han ruteren slik beskrevet, og vest kom under press. Det hele kom ned til en sluttposjon hvor vest måtte holde fire kort (etter fire sparrunder, fire ruterrunder og en kløverrunde). Han holdt kongen dobbel i både kløver og hjerter, og Justin kunne spille han i en av de fargene for å få oppspill til kombinert saks damen dobbel på hånden og esset dobbel på bordet i den andre - tolv stikk! Pluss 1440 var verd 98% i semfinale B, i semifinale A ville det gitt 100%!.

Det resultatet kunne ikke jeg matche, spesielt ikke siden vi ikke var i slem engang, men stoppet i 4 grand. Men jeg slo ham i antall stikk.

Vest spilte ut hjerter 9 som fikk løpe til damen. Nieren var konvensjonelt utspill som viste honnør-10-9, og øst la lavt. Da var det tolv stikk hvis ruteren ble løst. På fire runder spar gjorde øst en feil da han kastet hjerter knekt, kanskje for å hjelpe makkeren som ikke visste hvor knekten var. Men det avkastet kostet stikk, for nå var vest moden for skvis for det trettende stikket da ruteren ble løst med fire stikk. Før den siste ruteren så det slik ut:På ruter dame måtte vest enten kaste kløver eller hjerter, og fra nord kastes motsatt. De tre siste tas med ett ess og to stikk i den andre fargen. Å notere +720 berget spillet selv om slem kunne vinnes, det ga 62% mens 3 grand med tolv ville gitt kun ca. 40%.

 

Slitsomme dager for de norske parfinalistene

Ingen av de seks norske parene i EM-finalen for par i åpen klasse fikk dreisen på det i det knallsterke feltet.

Tyrkiske Kubac-Zorlu vant.

 Her har du sluttresultatet.

Heller ikke Helgemo-Helness (Monaco) fikk til noen stor turnering selv om de luktet på en topp-plassering. De slet og slet, men greide i alle fall å bli nr. 11 til slutt. Ole Berset og Terje Lie endte som beste norske par som nr. 20.

En litt skuffende parfinalle for Norge, selv om det er sterkt å få med så mange par til finalen ble dermed avsluttet lørdag ettermiddag her i Montecatini, og slitne bridgespillere vender nesen hjem etter lange bridgedager i tropevarmen.

Arrivederci Italia!    

Et EM-spill - korrigert versjon

Et spill fra EM par som ble fortalt i bloggen forleden ble litt feil da det hadde sneket seg inn en feiltrykk, Beklager feilen. Her er spillet i korrigert versjon:

Spilleføringen klar allerede under meldingsforløpet!

I dette spillet fra parturneringen var det mulig å få så mye informasjon i meldingene at man kunne planlegge spilleføringen før blindemann var lagt opp! .

 
Syd (spilet er vridd for å få syd som spillefører) hadde fått vite at makker hadde minst fem spar, kontroll i ruter, og han var med på notene da syd slemvinterte. Dessuten hadde vest vært ikke med et svakt innhopp i hjerter. På Key-Card Blackwood får syd vite at makker har tre key-cards, altså spar A-K og kløver A. Syd fortsatte med et spørsmål om trumfdamen, og på det svarte nord at han hadde den og han viste samtidig kløver konge med 6 kløver. Hva melder du nå?

Det står i 7 spar, det vet du fordi nords hånd altså har AKQ i spar minst femte, og kløver A-K. Men du kan også telle tolv sikre stikk i grand (fem i spar, A-K i hjerter, AK i ruter og AK i kløver. Hvis nord har seks spar er det tretten toppstikk i grand. Hvis han har kløver knekt eller ruter dame er det også tretten toppstikk. Hvis ikke han har ett kort av de kortene som gir det trettende er det likevel store muligheter i 7 grand. Nord kan ha tre hjerter, og da er det tegnet for en tosidig skvis, hjerter mot vest, kløver mot øst, og ingen kan holde ruteren mot slutten. Og om nord ikke har tre hjerter har han mange kløver, og da ligger det an for en såkalt show-up skvis mot øst i kløver og ruter. Og det betyr at rutfinesse ikke må tas, hvis øst må holde kløveren mot slutten vil han kun klare å holde to ruter, så spillefører kan toppe ruteren og også vinne om vest har ruter dame dobbel! Så å ta sjansen på 7 grand siden det er parturnering må våre en bra sats. Slik så hele spillet ut:


Nord hadde ikke seks spar, og heller ikke ruter dame/kløver knekt, så det er bare de tolv toppstikkene du visste om i meldingsforløpet. Og han hadde heller ikke tre hjerter, noe som ville vært verdifullt. Flytt en av østs hjertere over til nord og en kløver fra nord til øst, og den nevnte tosidige skvisen ville fungert. Idet alle stikkene cashes og spillefører fortsatt har overgang mellom nord og syd måtte i så fall vest holde en hjerter og øst en ruter i det som blir en trekorts sluttposisjon, og ruteren ville da vært fordelt 2-2 til slutt! Sluttposisjonen med de kortene (nord har tre hjerter) kan du pusle litt med selv.

Her, siden nord hadde kun to hjerter måtte imidlertid øst ha ruter dame, eller vest ruter dame dobbel. For show-up skvisen kommer nesten av seg selv. Syd vinner utspillet (kløver eller hjerter), tar av seg kløver dame og ess-konge i hjerter, og spiller spar til nord, A-K i kløver, og sparen til bunns. Før det siste sparstikket ser det slik ut:

På spar ess må øst ned på kun to ruter, og syd vet da at øst har bare to ruter fordi han jo har en kløver, så syd topper ruteren til slutt, finessen er unødvendig. Da faller østs dame i dette tilfelle (han måtte holde kløver 9 og gå ned på kun to ruter) , men det ville også gått bra om vest hadde hatt ruter dame dobbel fra start! Å ta sjansen på 7 grand fremfor den bombesikre 7 spar var verdifullt i parturnering; +2220 for 7 grand ga 91% mens de som fikk +2210 for 7 spar måtte nøye seg med 51%.

  

Gode norske resultater i par

Til finalen i åpen klasse gikk hele seks norske par, meget bra av 52 kvalifiserte par. Finalen startet i dag og avsluttes i morgen, lørdag.

Det er ganske oppsiktsvekkende at brødrene Høyland klarte å motivere seg for semifinalen i par etter å vunnet lagfinalen. De ble beste norske par på 4.plass i semien. Helness- Helgemo var riktignok foran dem (2.plass), men de representerer jo Monaco. Hoftaniska- F. Helness ble nr. 8, Stokkeland-Johnsen nr. 21, Sivertsen-Stokkvik nr. 22, Berset-Lie nr. 23 og Voll-Kindsbekken nr. .31.

I damefinalen kom Vicky Chediak og Ranja Sivertsvik sterkt i begynnelsen og klatret opp på medaljeplass. Det stoppet imidlertid opp, og de endte til slutt som 13, likevel en bra prestasjon.

I veteranklassen ble Johnny Holmbakken-Petter Lindqvist nr. 10.

 

 

 

 

 

EM-semifinale for par

Mens lagmesterskapet ble avsluttet spilte de som ikke lenger var med der parkvalifisering over to dager.

Fra Norge kvalifiserte hele 9 par seg til semifinale A i åpen klasse. Hvis vi regner med Helgemo-Helness (Moncaco) og undertegnede (New Zealand) som også kom videre blir det mange nordmenn i a-semien, og forhåpentligvis flere av dem i finalen som spilles fredag og lørdag.

Resultater, kvaliken i åpen klasse finner du her.

Vicky Chediak og Ranja Sivertsvik kom seg til finalen i damepar som spilles i dag torsdag.

I veteranklassen greide Petter Lindqvist og Johny Holmbakken å komme seg videre til finalen via semifinale B hvor de tok en sterk 2.plass. 

Stolte gullvinnere

Her er de stolte norske gullvinnerne i EM for lag idet det fikk medaljene sine:

Gullguttene: Harald Eide, Sven Olai Høyland, Lars Eide og Sam Inge Høyland.

Norsk gull!

Etter Norge som bridgenasjon har slitt litt internasjonalt i det siste slo vi tilbake voldsomt i Montecatini EM med gull i lagturnerigen. Norsk bridge er vel på vei mot friskmelding nå?

HIGHLANDERS, laget med brødrene Sam Inge og Sven Olai Høyland gjorde det utrolige da de vant EM finalen for lag mot Hellas i dag. I første sett lå de norske kraftig under, men de slo kraftig tilbake og vant den jevne kampen.

Nå skal gullmedaljene feires her i Italia!

 

Far og sønn Eide (Lars og Harald) kan slippe jubelen løs. EUROPAMESTERE!!!

Så var Sam Inge og Sven Olai også ferdige med siste sett. Full jubel!

fra venstre, Sam Inge Høyland, Harald Eide, Sven Olai Høyland og Lars Eide

Fantastisk skandinavisk dag! NORGE TIL FINALE!

"Highlanders" gjorde en helt fantastisk prestasjon tirsdag i EM i Montecatini da de vant sin semifinale i EM for lag. Norsk bridge er BACK!!

I tillegg vant Danmark damefinalen, så det var feiring utenfor spillelokalene etter spillingen i kveld.  

På det norske laget som er i EM-finalen (!) spiller "gamlefar" Lars Eide og hans sønn Harald med brødrene Sam Inge og Sven Olai Høyland.

I finalen møter de Hellas som har overrasket stort. De var ikke blant favorittene, så det betyr at det norske laget har en fair sjanse for gull!!

Min odds for finalen som spilles i morgen er at det er en ren 50-50 affære.

Da jeg spurte min gamle juniormakker (men det er nesten 40 år siden) Lars Eide om ett godt spill fra semifinalen sa han jeg har godt utspill, men det ble feil...


Lars var i utspill mot 6 hjerter og prøvde liten ruter ut fra AKQJ10 - en klassiker! Hvis makker har ruter 9 kan han gi deg en kløverstjeling, et fantastisk motspill.

Harald hadde fire ruter, men MEN...., likevel (mot oddsen) ikke ruter 9...Slik så nemlig hele spillet ut:

 

Heldigvis var det at spillefører litt overraskende vant første stikk for ruter 9 ikke avgjørende for kamputfallet, overstikket kostet kun ett imp, +980 mot +1010.

Jeg er enig med Lars, det var et godt utspill. 

 

Highlanders i semifinalen!

Team HIGHLANDERS stod for en stor bragd i dag i Montecatini-EM da de vant begge sine knock-out kamper og er kvalifisert for semifinalen i EM for lag. På laget spiller Sam Inge og Sven Olai Høyland og far og sønn Lars og Harald Eide. I kvartfinalen skjedde også det at storfarvorittene LAVAZZA røk ut mot Greece. Det norske laget har gjort det fantastisk allerede, men det er ingen grunn til at det skal stoppe her!

Alle de andre norske lagene har røket ut av lagturneringene. 

 

Bilder fra Montecatini-EM

Etter den gode norske dagen i EM har jeg tatt meg den frihet å "stjele" noen fine bilder av to lag som gjorde det skarpt:

"Gry forever" ble nr. 2: Bakke, Simonsen, Grude og Johansen omkranser "Gry" (Liv Marit Grude)

 

Team Norden var hele tiden i toppen i dameklassen. F.v. Sivertsvik, Chediak, Brogeland, Rahelt, Bekkouche og Holmøy. 

 

Tre norske lag til sluttspill i Åpent lag!

Endelig ble det litt opptur for norsk bridge i EM i Montecatini. Av de seksten lagene som skal spille knock-out kamper er hele tre norske - hyggelig for norsk bridge.

De unge spillerne på "Gry forever" (Simonsen, Bakke, Grude og Johansen) kom helt oppe på 2.plass i kvalifiseringen.  "Highlanders" (S.O. og S.I. Høyland, L. og H. Eide) kom på 3.plass og Heimdal (Grøtheim, Tøndel, Aa, Livgård, Austberg og Berg) fulgte godt opp med 6.plass.

I dameklassen kom lag Norden på 5.plass og ble kvalifisert for sluttspill, etter stort sett hele tiden å ha ligget på topp-3. På det laget spilte Tonje Brogeland, Stine Holmøy, Vicky Chediak og Ranja Sivertsvik sammen med danske Bekkouche og Rahelt.

Sluttspillskampene blir overført på BBO i dag, mandag fra kl. 10.30.

Mitt eget lag med danske Røn som makker og to australere var godt med og hadde sjansen til å kvalle helt til siste slutt. Men det ble for mange kjempesvinger av typen 5-6 VP ut (dobbeltsvinger) og da er ikke marginen å 6VP opp til topp 16 stor. Vår sponsor spilte ganske godt, men var veldig kostbar på noen sånne spill, som dette:

Dette var en hånd i en av de siste kvalikkampene. Mange åpnet med 2 kløver og meldte 2 spar over 2 ruter. Da sa makker 2 grand, og åpneren kunne si 3 hjerter. Svarhånden støttet til 4 hjerter. Hva melder du da?

Det er vel ingen dårlig sats å si 7 hjerter, men har man avtalt litt system så meldes 4 grand - Key-Card Blackwood, og etter null (eller ett) key-card fra makker spørres etter trumfdamen. Den har makker, og er det vel ikke noen dårlig sats å si 7 hjerter?

Slik så hele spillet ut:

Pluss 1510 for 7 hjerter med tretten var uavgjort i en rekke kamper, men mange andre meldte bare lilleslem. I vår kamp stoppet de i 6 hjerter ved vårt bord, et spill du kan håpe gir plusscore, men kanskje blir det uavgjort. Men vår australske venn hadde et svakt øyeblikk og endte i ugang! Dermed tapte vi 10 imp på at motparten meldte "bare" lilleslem i stedet for å vinne 11 imp, og 21 imp i sving i en kamp som endte uavgjort koster spillet over 5VP. 

Montecatini-EM: Nå er det lagkamp som gjelder

Etter at Thor Erik Hoftaniska ble beste nordmann i parmixen (11.plass sammen med Kathrine Bertheau, Sverige) var det over på lagturneringer. I går gikk første dag av lag-kvalifiseringen av stabelen, i tre klasser: Åpen, Damer og Senior.

Best ut i åpen klasse kom lag Highlanders bestående av Harald og Lars Eide, Sam Inge og Sven Olai Høyland) med en sterk 4.plass halvveis i kvaliken. Et lag som kaller seg Gry forever (årsaken til lagnavnet er en lang historie) med Steffen Fredrik Simonsen, Christian Bakke, Lars Arthur Johansen og Tor Evivind Grude har også en kjempfin sjanse til å komme seg videre til knock-out sluttspillet (topp-16) med 6.plass så langt. Flere andre norske ligger på "skuddhold" og kan med en god andre dag komme seg videre.

I dameklassen spiller Vicky Chediak, Ranja Sivertsvik, Tonje Brogeland og Stine Holmøy på lag med danske Maria Rahelt og Nadia Bekouche (lag Norden), og de ligger på en flott 2.plass så langt. Kvaliken avsluttes altså i dag, søndag, og vi kommer tilbake med resultater og spill.  

En god innspurt?

Kanskje kan vi få en god innspurt av de norske i mix-finalen for par. I første del av siste spilledag klatret Heskje-Ovesen en del og det er svært jevnt foran dem. Hoftaniska-Bertheau er fortsatt best av de norske og ligger som nr. 16 i øyeblikket med omtrent 30 spill til å spille.

Håpet om mange norske gladspill mot slutten ble vekket da dette spillet kom på BBO:

Ø/V har 2-3 spar i kortene, og da Zimmermann meldte en gang til etter at Thoresen hadde flyttet fra 1 grand til 2 spar viste ikke det norske paret noen nåde. Motspillet satt vel ikke helt hundre prosent, men det ble likevel +500 og en skyhøy score.  

Svak norsk dag i mix-finalen

Selv om det er en god prestasjon å kvalifisere seg til en EM-finale må det være lov å si at de norske resultatene etter første dag (av to) i mixfinalen er litt skuffende. Thor Erik Hoftaniska er beste norske så langt på 16. plass (av 52) sammen med Kathrine Bertheau. 

Marianne Harding (med Simon Gillis) lå lenge ganske høyt oppe, men halveis i turneringen ligger hun litt under middels (30). Siv Thoresen-Thomas Charlsen (27), Torild Heskje-Jo Arne Ovesen (28) og Bodil Øigaarden-Steffen Simonsen (40) har en hel spilledag til å spille seg oppover på listen.

Etter dagens spilling er det slutt på mix-delen av EM, og i morgen starter lagturneringen. Av de 119 påmeldte lagene har hele 16 lag norske navn i oppstillingen. I dameklassen har tre lag norsk innslag, og i Senior starter ett norsk lag.  

Vi håper selvsagt på gode norske resultater i lagturneringene, men det kan kanskje bli tungt å følge opp de sterke prestasjonene fra Tromsø-EM for to år siden da det ble sølv (Høyem, Hornslien, Berset og Lund) og bronse (Sveindal og Rasmussen) i åpen klasse.  

Nordmenn til mixfinalen

EM for mix-par blir avsluttet i morgen, fredag. I finalen over to dager deltar 52 par, en to-spills runde mot alle de andre parene.

Siv Thoresen og Thomas Charlsen ble best av de norske i semifinale A med 15. plass. 46 par par fra semifinale A og seks par fra B danner finalefeltet. I tillegg til Thoresen-Charlsen kom disse norske spillerne videre til finalen: Marianne Harding sammen med engelske Simon Gillis (23), Bodil Nyheim Øigarden- Steffen Fredrik Simonsen, (33) og Thor Erik Hoftaniska sammen med svensk/norske Kathrine Berttheu. Dessuten klarte Jo Arne Ovesen-Torild Heskje å komme seg videre via nåløyet semifinale-B der de ble på 3.plass.

Mange klager på utur når det går dårlig i parturnering. Det er nok som oftest bare halve sannheten. Hvis en går nøyere gjennom spillene så er det ikke sjelden både flaks og utflaks involvert. I det lange løp får man antagelig de poengene man fortjener. Her er et eksempel på veldig god hjelp fra motparten etter at jeg hadde valgt feil i meldingene.

 

Da øst var med til 3 hjerter over vår 2 spar valgte jeg å si 3 spar. Det er i teorien feil når vi ser at 3 hjerter ville gått bet, og 3 spar egentlig er helt håpløst med to hjertertapere, to rutertapere og også to kløvertapere. Men "try with a little help from your friends"...

Vest spilte ut sin single hjerter til liten, nieren og esset. Det fulgte spar til nieren, så hjerter fra bordet. Om det skulle være noen sjanse til i alle fall åtte stikk måtte motparten gjøre noe feil i motspillet. Øst tok sine to hjerterstikk og spilte trumf som gikk til knekten, så spar ess. Da fulgte liten ruter fra nord, og øst tok for damen. Nå så det nokså naturlig ut for han å presse syds trumf med hjerterspill. Syd stjal med den nest siste trumfen, så ruter knekt som øst stakk med esset. Dette var igjen:

 

Det var mange måter å bete denne 3 sparkontrakten, og også i sluttposisjonen kan øst spille ruter eller kløver, og det blir åtte stikk. Men øst var i "trumfmatt-modus" og spilte hjerter 10 som ble stjålet med spar 10, og i det stikket ble vest skviset i minorfargene! Dermed var det +140 til N/S, og et potensielt elendig spill var snudd til en veldig god score. 

Seks norske par i semifinale A (mix par)

I tillegg til Steffen Fredrik Simonsen-Bodil Nyheim Øigarden (12) og Geir Brekka-Mona Lindstrøm (13) som ble nevnt i forrige innlegg kom tre par til med norske spillere seg videre til semifinale A som er den mest sannsynlige veien til finalen.


Etter litt klabbeføre i lag-mixen kom flyten for Bodil og samboer Steffen Fredrik i par-kvalifiseringen

De tre andre kvalifiserte er Marrianne Harding (spiller med engelske Simon Gillis, nr. 20) Astrid Steen Lybæk-Kristian Ellingsen  (38), Jan Petter Svendsen-Lis Blågestad (48) og Thomas Charlsen-Siv Thoresen (61). Fra a-semien vil 46 par gå til fianalen (må antageligvis ha ca. 51%). Seks par fra semi-B fyller opp det 52 par store finalefeltet som spiller torsdag og fredag, så andre norske som spiller i B har en sjanse de også, men da må de score mange prosent! 

Brukbar norsk dag i mix-par i EM

Steffen Fredrik Simonsen- Bodil Nyheim Øigarden ble nr. 12 i mix kvalfiseringen, og best av de norske parene (262 par deltok totalt). Geir Brekka - Mona Lindstrøm gjorde det også veldig bra og ble nr. 13. Flere andre norske kvalfiserte seg til A-semifinalen, men de som ikke gjorde det har en liten sjanse via nåløyet i B-semifinalen hvor kun seks par går videre til finalen. I semifinale B blir det mange kjente navn på listen da svært mange internasjonale toppspillere faktisk ikke klarte å komme seg til semifinale A. 

Mer detaljert om dette, og hvem som spille hvor i semifinalen kommer i morgen da det i skrivende stund ikke er helt klart hvor mange som går videre fra kvaliken til semifinale-A, fordi de som er slått i i dag fra lag-mixen har rett til "drop in" i semifinale-A.

 

Resultat fra mix-kvaliken finner du her.

 

Knepent tap i kvartfinalen

Det ble over og ut for siste norske innslag i EM for mix-lag da Helgeness tapte en jevnspilt kamp mot lag Zimmermann (14 IMP).

Spennende kamp da Helgeness gikk videre

Lag Helgeness lå under med 11 IMP ved halvtid i sin første sluttspillkamp mot franske Puillet i mix-EM. I andre halvrunde snudde det imidlertid, og de tok over ledelsen i kampen etter dette spillet:

Med nord (Helgemo) som giver og Ø/V i sonen åpnet Helgemo med 2 ruter som viste en svak 2 åpning i en majorfarge. Øst gikk inn med 3 kløver, og Larsson sa 4 ruter som ba Helgemo om å melde fargen sin. Nord sa 4 hjerter, og øst meldte 4 spar som syd doblet. Hun spilte ut hjerter ess som stod, altså visste hun at Helgemo bare hadde femkorts farge. Hva ville du gjort i andre stikk?

Jada, det er temmelig opplagt å ta for ruter ess, og det gjorde Larsson. Senere kunne hun vente på de to trumfstikkene, +200. Hele spillet så slik ut:

Ved det andre bordet var Helness også i 4 spar doblet. Der tok syd for hjerter ess og fortsatte med hjerter! Helness stjal og tok for spar ess, så tre store kløver med ruteravkast, kløver til stjeling som satte opp resten av kløveren, og hjerter til stjeling. Så eni godspilt kløver og bort med vests siste ruter, og det ble bare to trumftapere og en hjertertaper. Pluss 790 gjorde at de vant 14 IMP på spillet. 

Like etterpå gikk 16 IMP samme vei da motparten var i en grei slem i kløver, men den var bet med hjerter ess ut og hjerter til stjeling. Helgemo lightnerdoblet, og Larsson fant utspillet - en doblet bet. Ved det andre bordet stampet motparten mot Helnessene sin slem, og det kostet 1100. Dermed ledet det norsk-svenske laget med 17 IMP.

Det så lyst ut med fem-seks spill igjen, men så fikk det franske laget inn noen småimp etterfulgt av en fet 16 imper da Helness-Helness lot motparten spille 5 kløver som stod hvor det norske paret hadde 5 hjerter i kortene slik det satt. En delkontrakt gikk så riktig vei, og Helgeness ledet med 1 fattig IMP da fire spill gjensto!

Nådestøtet ble gitt da Helgemo i lukket rom og franskmannen som satt nord i åpent rom måtte gjette denne ruterfargen i en majorutgang:

A 10 8 4 3

mot

J 6 2

Franskmannen spilte ruter knekt uten å tenke seg særlig om, men det ble feil da han foran esset femte hadde Q x og dekket, og makkerfen hans fikk to ruterstikk med K9x. Helgemo ventet litt med ruterfargen og fikk bra peiling på fordelingen. Det måtte sitte dobbelton foran, og han spilte ruteren for kun en taper med liten til tieren. Det var verd 12 IMP.

Den spennende og jevnspilte kampen ebbet ut med 11 IMPs seier til lag Helgeness som i kveld spiller kvartfinale. Kampene i EM overføres selvsagt på BBO.  

 

  

   

Helgeness til sluttspill

Laget med Tor og Gunn Helness sammen med svenske Jessica Larsson og Geir Helgemo kom seg videre til Knock-out sluttspillet (Round of 16) i EM for mixlag. Mens sluttspillkampene pågår spiller mange av de som er slått ut en en-dags Board-a-Match turnering, mens andre tar seg en hviledag i sommervarme Montecatini. I morgen tirsdag starter mix-par hvor det er nye sjanser for de mange norske parene som ikke hadde noen suksess i mix-lag.


Det var et par-tre norske lag som hadde en viss kontakt med topp-16, men de endte bare litt over middels til slutt. Ett av de var mitt eget lag. Med et par-tre kamper igjen å spille var det muligheter, men i nest siste kamp ble vi helt utspilt av et lag som traff på det meste. Her er et av gladspillene de med letthet dengte inn:

Hvordan ville du og din favorittmakker meldt disse kortene etter at syd passer som giver? (Syd/ingen i sonen) 

De fleste på vests plass åpnet med en sterk, kunstig 2 kløver, og noen svarte 3 ruter med østs kort, naturlig og positiv melding. Andre svarte 2 ruter - såkalt waiting - og vest skulle finne en gjenmelding med sine 26 hp. For mange er det hopp til 3 grand, 25-27, mens de som bruker såkalt Kokish kan får vist den hånden via 2 hjerter (viser iht. Kokish enten hjerterfarge, eller 25-27 grand) så 2 grand over svarerens obligatoriske 2 spar (rele). Meldes slik er det bedre plass, og de kan enklere finne eventuell tilpasning, som i dette tilfellet 4-4 tilpassen i spar. Storeslem i spar er helt glimrende. Mot oss hadde de ikke så sofistikerte metoder, og vest hoppet til 3 grand over 2 ruter. Øst tenkte ikke mer enn tre-fire sekunder før han smalt til med 7 grand!

Storeslemmen i grand er heller ikke så dårlig, men mye dårligere enn 7 spar da i grandkontrakt må ruteren gå. Det kom hjerter 10 ut til knekt, dame og konge. Spillefører tok for ruter konge, og det gikk liten var fra nord mens syd fulgte på med knekten! Hvis spillefører så tester sparen vil hun oppdage at nord startet med singelton spar. Sannsynligheten for at nord har lang ruter øker betraktelig, og det behøves ikke mer enn fire ruterstikk for å vinne tretten stikk. Så å ta ruterfinesse med nieren er ikke dumt spilt, men det ville blitt nitrist i dette tilfellet siden hele spillet så slik ut:

Ved vårt bord så ikke vest problemet, hun spilte i tredje stikk, uten å teste sparen først, ruter til esset. Da tieren falt var det 1520 til notering i ett av kampens første spill . Fulle av selvtillit etter den starten dundret de på med gode spill, og vårt håp om avansement i turneringen var snart over.