European Champions Cup 2021

Fra torsdag 11.november til og med lørdag 13. spilles European Champions Cup i Pezinok, Slovakia. Dermed vil internasjonale turneringer face-to-face være tilbake for fullt.

                        EUROPEAN CHAMPIONS CUP

(foto: EBL)

Det skal i denne turneringen spilles 10 spills kamper i grunnspillet, alle mot alle (12 lag) før det blir semifinale og finale.

Feltet ser ut til å bli råsterkt da alle tolv landene som sender lag er kvalifisert/høyt seedet i europeisk bridge. Dette blir på mange vis tøffere enn et normalt EM hvor det deltar flere land, og en del noe svakere bridgenasjoner.

Nederland har med to lag da de er regjerende mestre (BC Onstein). Sveits stiller med Zimmermanns profflag som vant Europas VM-kvalifisering i august.

Norge stiller ifølge startlisten med de fire spillerne som vant lagfinalen forleden: Christian Bakke, Thomas Charlsen, Bjørn Olav Ekren og Ole Berset. I tillegg til dem har de fått med seg ett par til, Martin Andresen og Thor Erik Hoftaniska.

All informasjon om dette mesterskapet finner du her.

GOD SLEM?

Er dette en god slem?

Nei, det er det definitivt ikke hvis en ser kun på kortene uten kontekst. Sparfinessen må gå og det må en god del mer til. Enten må spar sitte 3-3 med kongen i saks slik at to ekstra sparstikk godspilles, og det gir i så fall to kløveravkast, eller om det ikke lykkes er det en liten sjanse etterpå. Man kan finne esset dobbel (eller singel) i kløver på en av sidene.

Sparfinessen må gå bra. Etter å ha testet om sparfargen gir full uttelling og funnet ut at det gjør den ikke spilles enten kløver til kongen og liten kløver fra begge hender i håp om at han foran kongen har kløver ess og må på med det "på luft", eller liten til damen først hvis en tror han foran damen har esset (og det må altså være esset dobbel). Dette er alt for liten sjanse for å vinne slem til at den bør meldes. Og om ikke motparten melder vil de fleste havne kun i 4 hjerter, for eksempel etter 20-21 NT i åpning. 

Hva om han foran den sterke hånden åpner med 1 ruter? Da er han storfavoritt til å ha spar konge, det mangler jo kun 13 HP. Og han har kløver ess, så selv om spar ikke sitter 3-3 er kløver ess lokalisert så en vet hvilken vei en bør satse på esset dobbel. 

I en amerikansk lagturnering så kortene slik ut (da spillet forekom var det Ø/V som satt med kortene som tilsa en potensiell slem):

Noen steder der nord åpnet med 1 ruter og øst doblet opplysende hoppet syd til 3 ruter - sperr. Det er normalt en bra strategi for å sette press på motparten, men her ble det på en måte feil. Det "pushet" på et vis Ø/V til slem. Vest hadde til en frivillig 3 hjerter, og noen steder hoppet syd helt til 4 ruter fulgt av 4 hjerter fra vest. Da var det ikke annet en logisk at øst gikk på til slem. 

Det er selvsagt mulig Ø/V melder slem selv uten syds sperremelding etter åpning 1 ruter av nord. Det kommer an på hvor mye vest tar i idet han svarer på østs opplysende dobling.

Tre av tolv lag meldte slem og vant den. Resten spilte utgang.

Etter ruter konge i utspill må sparen testes først. For eksempel ruter til stjeling, spar til damen, spar ess og spar til stjeling. Hvis fargen hadde vært fordelt 3-3 ville det nå vært bare å forlange tolv stikk, ut med trumfen og gi bort for kløver ess (to kløver sakes etter hvert på sparen). Siden spar satt 4-2 måtte den siste sjansen prøves, å finne kløver ess dobbel. Og nå var det plutselig bra sjanse for å finne kløver ess dobbel hos nord, for han hadde allerede vist fire spar, fire-fem ruter og to hjerter.

Etter uttrumfing og testing av sparen spilles simpelthen kløver fra vest til kongen, så liten kløver fra begge hender. Esset kommer "på luft". Med kun en kløvertaper ble det en fet +1430 til notering som tre lag vant 13 IMP for. Med bet i slemmen ville det blitt 13 IMP andre veien - en sving på 26 IMP.

Om det var fortjent eller ikke å vinne denne slemmen? Hva vet jeg, men det er en viss sannhet i at enhver slem som vinnes er en god slem...

GRATULERER KURT-OVE!

Kurt-Ove Thomassen har fått tildelt prisen for "Årets bridgeildsjel 2020".

Her fra "langt hold" føyer vi oss inn i den lange rekken gratulanter. Sjelden har en pristildeling vært mer fortjent!

Det er mange som gjør en god jobb når det gjelder rekruttering til norsk bridge. Ett navn har imidlertid i flere år nå vært i sentrum av dette gode arbeidet, Kurt-Ove Thomassen. NBF viste sin takknemlighet for Kurt-Oves fantastiske innsats ved å tildele han denne prisen. 

Prisutdelingen foregikk under JuniorCamp 2021 som Kurt-Ove har vært primus motor for. Camp'en på Lovund var for øvrig en kjempesuksess. 

Kari-Anne Opsahl holdt tale, og gruppen juniorer i bakgrunnen fikk æren av å dele ut selve prisen til en rørt Kurt-Ove Thomassen

Satsingen på rekruttering og å få barn og unge inn i bridgen er et enormt løft for norsk bridge og umåtelig viktig for bridgens fremtid. De som kjenner Kurt-Ove vet at det ikke stopper her. Det ryktes at han allerede har store planer for fortsettelsen.

Du kan lese mer om prisutdelingen og også se video av prisoverekkelsen og NBFs presidents tale i NBF sitt innlegg om saken, her.

 

 

Livgård-Aa til topps i onlineturnering

Vi fortalte forleden her i bloggen et spill hvor den fargerike svensken Peter Fredin lurte hjem en vanskelig utgang. Laget hans vant til slutt turneringen, ALT NEW COMPETITION 8 som ble avsluttet før helgen. På vinnerlaget spilte norske Allan Livgård-Terje Aa.

Alt om denne turneringen finner du her.

Fra bulletinen sakser vi et fint spill (skrevet av Toine van Hoof) som kunne vært hentet fra boken om skvis.

Vincent Demuy (USA, opprinnelig kanadier) var i 7 kløver. Det er vel litt i overkant høyt, men siden øst har K-J i ruter er det bra muligheter for en skvis. 

Spillefører vant trumfutspillet og tok ut motpartens trumf. Så A-K i spar og en spar til stjeling som gjorde at kun en motstander (vest) stoppet sparen, nords spar 8 var nå en trussel mot han. Dessuten var det en bitte liten sjanse for at Q-10-9 satt tredje i spar, og i så fall ville spar 8 vært godspilt allerede. Men slik satt det ikke. Så en halvmeter med trumf, og før den siste kløveren så det slik ut:

På kløver 9 med avkast av ruter dame fra nord måtte øst kvitte seg med en hjerter for å holde ruteren. Da var det vest sin tur til å føle presset i neste stikk, og ruter ess gjorde slutt på han og. Han kunne kastet spar 10, men i så fall ville spar 8 gitt det trettende stikket. Så også han måtte kvitte seg med en hjerter. Da forsvant spar 8 fra nord, og hjerter ess, hjerter til kongen og hjerter 6 (eller hjerter 3!) ga det trettende stikket siden fargen nå satt 2-2.

 

 

 

Beste utgang?

I USA pågår kvalifiseringsturneringer for lagene som skal spille det planlagte VM i Italia i mars. I innledende runder spiller de på RealBridge (online), men sluttspill vil foregå face-to-face. I "Open" har de allerede gjennomført første runde som avgjorde hvilke åtte lag som skal spille KO-kamper om å få være USA 1. USA har jo som kjent retten til å stille med to lag i Bermuda Bowl. Vinneren av dette sluttspillet blir USA 1, de som taper en kamp har ett "liv" til og vil kjempe videre for å få retten til å spille mot taperen av USA 1-finalen for å avgjøre hvem som blir USA 2.

I øyeblikket foregår "grunnspillet" i mix-trials. Derfra tar vi med et spill fra søndagens spilling hvor mange fikk satt sitt system på prøve for å finne beste kontrakt. Men hva er engetlig beste kontrakt i praksis?

Syd åpner med 1NT slik de fleste spiller om de bruker 15-17NT. Vest går inn med 2 spar som viser spar + en minor. Hvordan er du og din makker sitt system over det? Kan N/S finne 5-3 tilpasningen i hjerter etter denne starten? Men så er det viktigste spørsmålet: er 4 hjerter så mye bedre enn 3NT her?

Dillemma

I den kampen jeg fulgte passet vest ved det ene bordet idet syd åpnet med 1NT. Nord hadde system (en "Puppet Stayman" variant) til å finne ut om det var 5-3 tilpasning i hjerter og endte i 4 hjerter. Vest spilte ut kløver 9. Hvordan ville du spilt denne utgangen?

Det er stor sannsynlighet for at utspillet er en singelton. Da går det sannsynligvis galt om vest får komme inn på trumfkongen siden det blir kløverstjeling om øst har en sparhonnør så han kan få komme inn for å spille kløver. Og det har antagelig øst, vest kunne jo godt ha valgt å spille ut sparhonnør fra A-K i den fargen. 

Det er en mulighet å spille hjerter ess og nok en hjerter. Men det hjelper ikke om vest har tre hjerter, og den spilleplanen blir helt grusom om øst kommer inn på hjerter konge dobbel og gir makkeren kløverstjeling. Sitter det slik går spillefører bet i en utgang han kunne tatt tolv stikk ved hjelp av en enkel hjerterfinesse! 

Ved bordet tok spillefører hjerterfinessen, men det ble galt da det satt slik:

Vest vant for trumfkongen i fargens første runde og spilte spar ess fulgt av spar til kongen, så kløver til stjeling - en bet. Å spille hjerter ess og nok en hjerter ville fungert. Vest får for kongen, men siden vest ikke har flere trumf kan ikke forsvaret få for mer enn AK i spar.

Beste utgang?

Var 4 hjerter beste utgang?

Tja, det kommer litt an på hvordan det sitter og hvilket utspill de velger...

Ved det andre bordet meldte vest inn 2 spar (spar + en minor) over syds 1NT. Nord visste ikke helt hva han skulle gjøre for å finne ut om det kanskje var hjerterutgang som var best, eller kanskje 5 kløver. Det avhenger av hva syd har i ruter som selvagt må være vest sin sidefarge. Etter lang betenkning sa simpelthen nord 3NT. 

Om Ø/V godspiller sparfargen har spillefører ni sikre (1+1+1+6).

Vest spilte ut liten ruter til damen og esset. Spillefører hadde kun åtte sikre (0+1+1+6). Ofte er det riktig å ta stikkene i langfargen og la dem svette, men det blir litt klønete her siden syd også må finne tre avkast. Spillefører gikk i andre stikk over til nord på kløver konge og tok hjerterfinessen. Går den er det tolv enkle stikk. Men vest stakk med hjerter konge og spilte spar til østs konge fulgt av ruter derfra. Nå blir det et spennende øyeblikk for syd hvis det kommer liten ruter fra øst og hun selv prøver ruter 9. Men øst må på med kongen, og da står resten (elleve stikk) om de ikke tar det andre sparstikk (i så fall ti stikk). I praksis spilte øst ruter 10 da han var inne, og spillefører kunne puste lettet ut - utgang til notering. 

 

Bridge, bridge...noen andre aktiviteter...og så mer bridge

En haug med barn og unge samt forelesere, arrangører og noen foreldre er på plass på Lovund, en øy på Helgemlandskysten hvor JUNIOR CAMP 2021 går av stabelen i helgen.

Det meldes om stor avktivtet, og selvsagt mye bridge. Allerede på båten utover ble kortstokken tatt frem!

Vi kommer tilbake med mer fra dette fantastiske opplegget, og du kan også følge med litt på det som foregår under "camp'en" på denne web-siden som er spesielt dette arrangementet. 

Det er Helgeland Juniorbridgeklubb som er arrangør. Klubben fortsetter dessuten med sin Norsk Real Cup på fredager. I går spilte 24 par, og til topps etter en voldsom avslutning gikk Trine Haug og Margrethe Vassøy. Her var det litt friske takter av vinnerparet, men det lyktes.

"Never argue with success".

Syd fikk et utspillsproblem:

Hva ville du spilt?

Det står vel mellom spar og ruter. Makkers farge er en regel. Egen farge, "longest and strongest" som det heter er en annen. Uansett, å treffe eller bomme utspillet er veldig ofte litt tilfeldig. Syd valgte å spille ut en liten spar. Det var feil, men det var ikke for sent for N/S.

Hele spillet så slik ut:

Ja, østs 1NT innmelding er litt tvilsomt med 14 poeng og 4-4 major. Fordelen med litt "på kanten" 1NT-meldigner er at styrken fortelles med det samme. Ulempen med disse kortene er at man risikerer å ikke finner en majorkontrakt som kan være tingen med kun en ruterstopper. Her førte innmledingen til at vest tok sjansen på utgang so i teorien ikke er særlig bra. Teori og praksis er imidlertid to forskjellige ting... 

Hvis det kommer ruter ut mot 3NT er det helt håpløst. Nord får godspilt fem ruterstikk. I tillegg har de to ess, altså tre sonebet! Det ville gitt N/S ren topp.

Med spar ut fikk spillefører litt pusterom, men hun måtte innom flere ting før det ville begynne å se særlig lyst ut.

Sparutspillet ble vunnet med kongen, nord kastet ruter 3. Nå ble det spilte kløver til esset og kløver til tieren og damen. Å spille kløveren slik er korrekt da det må gis bort ett stikk i kløver uansett, og å ta finessen med tieren gjør at det blir fire stikk i fargen selv om syd skulle ha QJ-fjerde.

Nord kom inn og hadde fortsatt sjansen til å få et god spill ved å skifte til ruter. Da får spillefører de fire kløverstikkene, for spar konge og ett stikk i ruter - fortsatt to bet. Det er lett å finne det motspillet med åpne kort, men husk nord ser ruter dame dobbel og aner ikke hva øst har. Om øst har for eksempel ruter konge tredje gir ruterskift spillefører to stikk.

Nord skiftet til hjerter. Da var endelig spillefører ovenpå og kunne vinne med hjerter knekt for så å fortsette med hjerter. Hun hadde nå minst 1+3+1+4 = 9 stikk, og det ble hva hun fikk idet nord vant andre runde hjerter og - litt for sent - skiftet til ruter ess og nok en ruter. 

Pluss 600 ga ren topp til vinnerparet.

Etter opplysende dobling av øst som var populært ved de andre bordene endte det de fleste stedene med delkontrakt i ruter N/S (+110), eller noen steder i delkontrakt i kløver/grand Ø/V som normalt ble vunnet.  

 

 

MADNESS?

I forrige innlegg fortalte jeg et spill med svenske Peter Fredin i hovedrollen. Han er en kunstner ved bridgebordet. Det er selvsagt andre typisk kreative spillere i verdenseliten. Av nordmenn kan nevnes Boye Brogeland og Geir Helgemo. Fredin sin bok ble nevnt i forrige artikkel, og det er også skrevet bøker om de norske stjernene. Selv skrev jeg om Geir Helgemo da han var knappe 30 år ("Bridge i Helgemos verden", "Helgemo's World of Bridge" på engelsk), og senere har Brogeland sammen med David Bird gitt ut "Bridge at the Edge".

Dette er spillere som på samme måte som andre mer typisk "solide" verdensstjerner er veldig gode teknisk, men disse mest fargerike spillerene gjør ikke alltid det som forventes. Et kjennetegn ved denne typen spillere er at de tør gjøre det de tror på, selv om noe annet virker mer normalt å gjøre. Det må dog nevnes at de spiller tusenvis av spill gjennom et år, og det er viktig å være klar over at oftere enn man kanskje tror er det som skjer helt normalt.

For dere som lett blir veldig imponert av de mest kreative tingene er det viktig å advare litt. For de aller fleste lønner det seg ikke å forsøke seg på kreative aksjoner veldig ofte. Det vil det garantert bli lite poeng av! Å tilegne seg en generelt sett solid stil er det som vil gi mest poeng for 95% av spillerne. Men å tørre å ta en sjanse og kanskje få til et spesielt og artig spill av og til er selvsagt greit, hvis muligheten er god for det.

I dag skal du få se et spill jeg ble fortalt av en toppspiller, og han spurte «This is madness, right?».

Og det er det vel?

Døm selv når du får spillet presentert ligg lenger nede i denne artikkelen, er det fullstendig galskap?

Ishmael Del Monte er en proffspiller som bor i Las Vegas. Han er et fyrverkeri ved bordet, morsom å se på, neppe så enkel å spille med bestandig. Det er vel derfor han ikke akkurat er perlevenn lenger med noen av makkerne han har spilt med i USA, inkludert velkjente Zia, også en fargeklatt.

"Ish", kanskje ikke alltid like humble...

«Ish» som han kalles er opprinnelig fra New Zealand, men mange tror nok han er fra Australia hvor han bodde i en årrekke før han gjorde amerikaner av seg. Han kom raskt opp i toppbridgen som veldig ung i Auckland, og også internasjonalt sammen med Ashley Bach. «Ish og Ash» som de ble kalt vant det meste. I 1993 spilte de junior VM i Århus og møtte bl.a. det norske laget med bl.a. Geir Helgemo og Lasse Aaseng.

Lasse Aaseng spilte mot "Ish" i VM 1993

Å skrive om «Ish» er altså en oppfølger om kreative spillere, for han er en «Down Under’s Fredin». Jeg har aldri spilt med han, men var for et par år siden engasjert av en eldre australsk herremann på lag med «Ish» som spilte med en enda eldre australer (hans makker var godt over 90 år!). Det var et enormt styr fra start til mål, spesielt første dag. I de to første kampene hadde jeg og min makker to klinke middelslister og forventet omtrent uavgjorte kamper, men vi tapte den ene kampen 0-20 VP (med 70 IMP), men vant den andre med tilsvarende sifre, 20-0! Etter fire kamper ville ikke "Ish" sin makker spille mer, han hadde fått nok og ville dra hjem til Sydney. Vi var kun firemannslag og skulle spille en hel uke. Etter ydmyke forhandlinger ordnet det seg, og «Ish» holdt seg litt mer i skinnet i fortsettelsen. Men det var fortsatt fart og spenning ved deres bord.

I et spill meldte motparten 1S-2NT som Stenberg (Jacoby), og «Ish» meldte inn 3 hjerter med KQJ-fjerde i hjerter og helt jevn hånd, ingenting ved siden av! Det var selvsagt primært for utspillet, men fikk andre konsekvenser. Motparten hadde ikke gode nok avtaler for når motparten melder inn mot Stenberg. «Gamlefar» hadde esset tredje i hjerter og heller ingen ting utenom, men løftet til 4 hjerter – støtt med støtte! Nå trodde begge motspillerne at de hadde supertilpasning, for de satt begge to med tre må hjerter og trodde makkeren måtte ha singelton, kanskje renons i hjerter! Så de blåste ut i 6 spar hvor det var tre hjertertapere fra start. Meldingsforløpet var riktignok ikke helt over, for «Ish» sin makker tenkte lenge på om han skulle stampe i 7 hjerter. Men da han besinnet seg og lot dem spille den håpløse slemmen ble det for makker og meg et svært overraskende pluss-spill.

Galskap?

Det spillet du får i dag er fra US-Trials i forrige uke, uttakningsturneringen for USA sine landslag til VM i 2022. «Ish» spiller på lag DONNER, og de er med i kampen om å få representere USA idet åtte lag fortsatt henger med.

Du sitter vest med disse hyggelige kortene og er giver, N/S er i faresonen. Hva åpner du med?

Det kan se ut som et lure spørsmål, 1 ruter er vel standard med dette?

Ikke for «Ish», han åpnet med 1NT, 15-17!

Nord doblet (sterkt), og makker på østs plass sa 2 hjerter, overføring til spar. Det var ikke noen dårlig start med denne uortodokse grandåpningen. Meldingene fortsatte med at alle hadde noe de skulle ha sagt:

Syd sin dobling av 2 hjerter viste hjerterfarge. Da N/S var i 4 hjerter, og «Ish» hadde sett at makkeren var med til 3 spar tok han sjansen på 4 spar. Slik så hele spillet ut:

Å spille 4 spar doblet er vel ikke helt etter boka her, men ikke helt tullette. Det kan riktignok bli (minst) tre spartapere, to hjertertapere og en kløvertaper – sannsynligvis tre doblede bet. Og N/S har en bra sjanse i 4 hjerter. Og det skal spilles motspill først!

Motspillet startet dårlig, og så ballet det på seg.

Nord spilte ut ruter ess. «Ish» trumfet hos øst og spilte liten kløver mot den skjulte hånden, vest. "Grandhånden!"

Syd ante fred og ingen fare, vest hadde jo åpnet med 1NT! Så syd la liten kløver, kanskje hadde spillefører et valg med noe sånt som K-10?

Nei, den single kløverkongen vant stikket.

Så stående ruter (damen) med avkast av en hjerter fulgt av nok en ruter. Nord som nå var fri for ruter satte i trumfåtteren, og den ble stjålet over med nieren. Nå var spillefører nede på 3-3 i trumf, men han spilte likevel modig trumf! Nord vant med trumfdamen og spilte kløver til esset og stjeling hos vest. Mer stående ruter ble spilt, og nord trumfet med esset. Men da forsvant nok en hjerter hos øst. Disse kortene var igjen idet N/S hadde fått to stikk (to trumfstikk til nord):

Nord kunne ikke spille kløver og skiftet til hjerter til damen og esset. Nå hadde «Ish» full kontroll, han bare fortsatte med ruter og det eneste stikket N/S kunne få på dette tidspunktet var for syds trumfkonge. Idet røyken hadde lagt seg var det altså en uvirkelig +590 til Ø/V, en score som ikke finnes noen andre steder med slike kort. 

 

 

TYPISK FREDIN

Det foregår fortsatt et stort antall online-turneringer selv om face-to-face bridge har kommet i gang igjen både i Norge og andre steder i verden. ALT-turneringene er populære også for eliten.

Akkurat nå deltar Terje Aa og Allan Livgård på lag i FREDIN i Alt New Competition – Event 8. Laget består foruten de to nordmennene av noen svensker med velkjente Peter Fredin i spissen, og en sør-afrikaner. Det har blitt utviklet et divisjonssystem med ned- og opprykk, og laget med de to norske spillerne er i toppdivisjonen. De ligger i øyeblikket på 2.plass. Alle resultater fra ALT-turneringene og mange andre turneringer finner du på bridgescanner.

Peter Fredin er en av de mest fargerike spillerne i verdenseliten. Han er selvsagt en veldig god spiller, men det mest karakteristiske med svensken er at han ofte gjør fullstendig uventede ting. Og han tør spille på det han tror på selv om det kan se veldig dumt ut de gangene det går galt.

Fredin: "Jag bara måtte..."

_________________________________ 

Her er et spill fra ALT-8 denne uken.

Vest har slik de spiller vist 20-21 NT, og 3 kløver var Stayman. Så vest har fire eller fem hjerter.

Ta nords plass som motspiller og forsøk å tenke logisk.

Du velger å spille ut den minste kløveren fordi du i øyeblikket er polsk (de fleste polakker spiller ut det minste kortet fra dobbelton). Om du spiller ut kløver 5 eller 9 spiller ingen rolle for poenget i dette spillet. Spillefører legger liten fra blindemann (øst), makker (syd) bruker tieren før spillefører vinner med kongen. Så kommer spar 7 fra den skjulte hånden, vest. Hva gjør du nå, og hvorfor?

Må, eller bør du ta for knekten?

En god måte å tenke på i slike situasjoner hvor du ikke vet hva den skjulte hånden har er å tenke på hva han logisk sett kan ha, og hva han må ha for at du ta det stikket du ser du kan ta med det samme. Da finner du av og til ut med ganske stor sikkerhet at «nei, det kan ikke spillefører ha, for med de kortene ville han ikke spilt slik». Å tenke på denne måten vil veldig ofte være nyttig, og som regel ganske trygt. I dette tilfellet må makker kunne stikke spar 10 hvis ikke spillefører har AKQ7 i spar! Det har han vel ikke må det være lov å tenke, ingen spiller vel syveren fra AKQ7 mot 109 dobbel i en sidefarge i trumfkontrakt?

Det kan se ut som om det er greit å få makker inn, og har han noe sånt som KQx i spar vil det ikke være så bra å hoppe på med knekten. Neida, det er vel nesten paranoid å suse på med spar knekt her?

Dette er logikk. Og jeg sa «tenk logisk». Men det er ikke alltid det holder med logikk når du spiller motspill mot Peter Fredin.

Idet den polske toppspilleren Kalita (nord) la liten spar fikk han seg et sjokk da bordets spar 9 vant stikket! Slik så hele spillet ut:

Fredin kan simplethen ikke stoppe seg selv når han ser slike muligheter. Dette må være en av årets mest sylfrekke varianter, liten spar fra hånden i andre stikk med denne fargekombinasjonen!

Spar 9 vant altså andre stikk, så spar til hånden og nok en stor spar med ruteravkast. Så tok han for trumfesset og spilte den fjerde sparen med avkast av blindemanns siste ruter. Syd trumfet og spilte stor ruter som ble stjålet hos øst. Så kløver ess som tok med seg nords nier, og da kunne han presse ut kløver dame mot trumf siden syd satt igjen med kun Q-3 i fargen. Kløver ble spilt, og da syd la liten (hjelper ikke å dekke) kastet Fredin ruter fra hånden. Nord kunne stjele med åtteren, men deretter fikk forsvaret kun ett stikk til i trumf som på det tidspunktet satt fordelt 1-1.

Med andre ord, i ett spill hvor det i utgangspunktet var to rutertapere og to trumftapere (en bet), fikk Fredin ingen rutertaper, men hele tre trumftapere! Det ga en fet +420 som var 10 IMP inn siden Aa-Livgård fikk tak i en bet i 4 hjerter.

Slikt er vakkert og artistisk. Men det er vel kanskje ikke riktig spilt i dette tilfellet? Med kløver ut har kontrakten gode sjanser uten å lure motparten. Det spiller ingen rolle for Fredin, han elsker sånt. Kun en spillefører utenom han vant 4 hjerter.

Lorenzini (Frankrike) fant en spilleføring som førte frem. Han fikk kløver 9 i utspill og dekket med knekten, syd måtte på med damen og vest vant med kongen. Nå hadde også han gode utsikter i kløverfargen, kløver dame kan senere presses ut mot trumf. Fortsettelsen var tre store spar med ett ruteravkast, så spar 7 til nords knekt og nok ett ruteravkast fra øst - taper på taper. Nord spilte mer kløver til esset. Så kløver 7, og da syd la liten fra Q-3 kastet spillefører en ruter fra hånden (det hjelper ikke syd å dekke). Nord trumfet og spilte ruter som ble stjålet av øst. Da spilte franskmannen simpelthen trumf til esset og stjal den siste ruteren, så trumf. Siden trumfen på det tidspunktet satt 1-1 ble det forsvarets siste stikk.

Godt spilt, men Fredin sin frekke vinnervariant var mye morsommere.

Hvis du har lyst til å lese mer om den sylfrekke spilleren og kanskje som gjøre som bokens undertittel foreslår, se "Inside the remarkable mind of Peter Fredin", bør du få fatt i hans bok som kom ut i 2018 (skrevet av Jeppe Juhl, with Peter Fredin):

 

Klart for JUNIOR CAMP 2021!

Noe av det mest positive i forhold til bridge i disse covid-tider (positiv er jo egentlig fortsatt et hyggelig ord for de fleste av oss...) er at mange enkeltpersoner, klubber og bridgemiljø i Norge satser stort på barn og unge, på rekruttering.

Akkurat nå er det svært gledelig at JUNIOR CAMP 2021 snart vil gå av stabelen. Den vil foregå på Lovund, en øyperle med rundt 500 innbyggere på Helgenlandskysten.

Arrangementet pågår fra 24. til 26.september, og det er Helgeland Juniorbridgeklubb (HJBK) som står som arrangør.

Vi fikk noen kommentarerer fra primus motor og leder av juniorklubben, Kurt-Ove Thomassen idet han og mange andre er travelt opptatt med forberedelser.

Mye må ordnes på forhånd før det braker løs på Lovund

GeO: Alt klart før Junior Camp'en, Kurt Ove?

Kurt-Ove: Nesten, men puh, det er sannelig nok å gjøre på forhånd. Mye stress her nå. Men vi har fått enormt med hjelp fra bridgejuniorene på Lovund og «bridgeforeldre». Det er mange som bidrar til at dette skal bli en suksess!

Her er det medlemmer av HJBK, Andreas, Jannick og Joakim som står på for at det skal kunne bli junior-camp

GeO: Blir det mange deltakere?

Kurt-Ove: Det kommer til å delta 138 barn og unge. I tillegg kommer 35 bridgelærere og 20 andre voksne utover.

GeO: Er deltakerne fra deres eget distrikt?

Kurt-Ove. Nei, det vil delta barn og unge fra hele landet, fra Tromsø i nord til Lista i sør!

Innimellom stresset med forberedelsene forteller Kurt-Ove videre at interesse for bridge er nok for å kunne delta, det behøves ingen forkunnskaper. Deltakerne vil bli delt inn i fem nivå fra helt nybegynner til landslagsspillere/landslagsaktuelle. Fokus disse dagene vil selvsagt være på bridge. Det blir opplæring, jobbing med system osv., og også turneringsspilling. For deltakerne vil det imidlertid foregå mye annet moro på "fritida"!

En rekke av Norges (og verdens) beste bridgespillere med verdensmestrene Tor Helness og Boye Brogeland i spissen vil delta som lærere og forelesere. Her vil det bli mulig å lære noe av de aller beste!

Du kan lese mer om dette fantastiske arrangementet på Helgeland Juniorbridgeklubb og på en egen "Lovund webside" hvor det vil bli postet bilder, filmer, historier m.m.

 

Lagfinalen - Bergen Akademiske BK forsvarte NM-tittelen

Finalen i NM for klubblag er ferdigspilt, og Bergen Akademiske BK vant i år som i fjor. De spilte med samme mannskap i årets finale: Christian Bakke, Thomas Charlsen, Ole Berset og Bjørn Olav Ekren.

Norgesmestrene: Charlsen, Ekren, Berset og Bakke 

(bildet er fra bulletinen under fjorårets finale, men etter kun ett covid-år har de vel ikke blitt så veldig mye gamlere...?)

Det ble en spennende avslutning på søndag da siste kamp ble spilt. Det skjedde etter at det ble arrangert bankett lørdag på «Dampen» i Oslo. Banketten var etter rapportene en braksuksess med god mat (kokk), grilling, pianospilling og sang. I disse covid-tider er slikt supert for bridgefolket, en velfortjent og sårt tiltrengt oppmuntring. Men søndag morgen var det opp for å spille avslutningskampen.

Sunndalsøra BK var på forhånd en av medaljekandidatene i årets lagfinale. Alle de åtte lagene var for så vidt sterke nok til å ha ambisjoner om medalje, men likevel ble ikke rekkefølgen til slutt veldig overraskende. Det var kanskje litt overraskende at Sunndalsøra lå på topp før siste kamp med så god margin at de kunne sikret gull i mesterskapet selv med et lite tap i siste kamp. Og selv om det ble et større tap for lederlaget måtte en av utfordrerne få til en stor seier for å gå forbi.

Både Bergen Akademiske, Studentenes og TopBridge vant sine avslutningskamper klart. Bergen var nær full pott, og da måtte Sunndalsøra få fatt i 8-9 VP for å holde seg foran, et knepent tap ville holde. Deres eneste tap så langt i turneringen var med slike sifre, mot nettopp Bergen Ak. Men Stavanger BK (nr. 5 til slutt) ga sunndalingene kamp og lederlaget virket ikke så solid som tidligere i turneringen. Da andre halvrunde startet hadde Bergen Ak overtatt ledelsen. De var i ferd med å knuse sin motstander Sortland. Sortland ga imdilertid bedre motstand i begynnelsen av andre halvrunde, og samtidig fikk Sunndalsøra inn noen pluss-spill. Midtveis i runden lå de to lagene nesten helt likt, og på et tidspunkt var Sunndalsøra bitte litt foran igjen. Men mot slutten ble det en del IMP inn for Bergen samtidig som Sunndalsøra tapte terreng.

Til slutt var Bergen Ak 4,17 VP foran.

God spilling av Rogeir Paulsen, men det holdt "bare" til sølv

Sunndalsøra ble nr. 2, og selv om også sølvmedaljen var litt i fare mot slutten. De måtte hatt over 20 IMP til for å vinne, selvsagt noe mindre om det hadde blitt litt endring i den andre kampen. Så det lå og vippet en stund.

Man må føle med sunndalingene. Ulf Tundal har en haug med NM-titler. Roar Voll var med på klubbens vinnerlag i 2018. Men Jan Roger Strømsvåg («Festus») og Rogeir Paulsen har ikke vunnet lagfinalen før, og stort nærmere går det nesten ikke an å komme. "Sølv er nederlag" sa legendariske Kupper'n. Men er det alltid det? Jeg vil tro at sølvlaget ville vært fornøyd med den plasseringen hvis de hadde blitt tilbudt det på forhånd, men når det skjedde slik som det gjorde må det være bittert.

Gullmedaljen glapp, men Jan Roger "Festus" Strømsvåg er alltid like blid

Bergen Akademiske var de flestes favorittlag på forhånd. De var overlegne med samme mannskap i fjorårets finale. Selv om de slet litt mer i år viste de klasse mot slutten.

Studentenes BK og TopBridge var også i aller høyeste grad med i medaljekampen og med litt annet resultat i Bergen sin kamp også med i gullkampen selv om den mot slutten i realiteten stod mellom lagene som til slutt tok gull og sølv. Men både Studentene og TopBridge kunne godt ha kapret sølv. Studentenes som til slutt ble nr. 3 var kun 0,7 VP bak Sunndalsøra, og TopBridge på den triste 4.plassen kun 1,2 VP bak Studentenes BK.

På trondheimslagets bronselag spilte Kristoffer Hegge, Håkon Otieno Kippe, Lars Arthur Johansen, Tor Eivind Grude, Sverre Johan Aal og Petter Aulid Eide.

Best på butleren i årets finale ble Tor Helness-Martin Andresen (TopBridge).

Alle resultatene finner du her, og mer informasjon om det avsluttede mesterskapet på NM-siden, her. Dessuten finner du noen spill på Norsk Bridgepresse sin blogg, her.

Fra avslutningen av mesterskapet tar vi med dette spillet hvor Christian Bakke var den eneste som vant utgang.

Østs dobling viste spar, og vests dobling trekorts spar.

I Sunndalsøra mot Stavanger var det blitt kritisk nå for laget som kunne vinne gull. Etter å ha tapt ledelsen måtte de med fem spill igjen få inn noen pluss-spill. Dette var en mulighet. Voll skulle spille 4 hjerter, og det handlet slik motspillet gikk først og fremst om trumffargen. Spar 10 kom ut til esset, og vest fortsatte med spar 8.

Vanlig spill med slik trumf er esset og liten til damen. Det er plass til hjerter konge hos øst. Et alternativ er å spille på kongen hos vest, og at den er dobbel (må spille esset og liten fra begge hender). Det er imidlertid en tredje variant som ville lyktes i dette tilfellet, intrafinesse!

Voll spilte hjerter ess og mer hjerter, og det kan neppe kritiseres med den informasjon han hadde. Men da ble det to hjertertapere, en rutertaper og en spartaper - en bet.

Ved det andre bordet fikk Strømsvåg-Paulsen som Ø/V, og det ble en bet. Spillet ga derfor - 4 IMP, mens om 4 hjerter hadde blitt «tryllet» hjem ville det blitt + 9 IMP. Det ville imidlertid ikke vært nok til gull selv om de da ville vært ubehagelig nære vinnerlaget.

Og for vinnerlaget «tryllet» Bakke hjem 4 hjerter, dog med litt annen informasjon. Underveis hadde Ø/V meldt og støttet ruter, og over 3 hjerter foreslo vest 3NT.

Da Bakke til slutt var i 4 hjerter fikk han motspillet han trengte for å vinne kontrakten. For Ø/V kan bete 4 hjerter for egen maskin med spar 10 i utspill som øst valgte. Vest vinner med spar ess og kan skifte til sin single kløver. Så sørger vest for å komme seg inn i trumf mens han fortsatt har en trumf, og han kan spille inn øst i ruter for å få kløver til stjeling, betestikket. Men vest vant med spar ess og tok for ruter ess. Da var forbindelsen brutt mellom øst og vest, og det handlet om trumfvalget.

Bakke plasserte kortene riktig og spilte på intrafinessen siden vest måtte ha trumfkongen på grunn av sin 3NT-melding underveis.

Da Bakke kom inn i tredje stikk spilte han liten trumf fra nord og la nieren fra syd. Vest stakk med knekten. Idet spillefører var inne igjen hos syd dro han hjerter dame som tok med seg kongen og østs tier – kun en trumfaper!

En verdig avslutning for en verdig norgesmester, og det er det ingen tvil om at de tre andre på vinnerlaget også er.

 

Mot dramatisk avslutning av lagfinalen (delrapport siste spilledag)

Utgangspunktet var at Sunndalsøra BK kunne sikre gull selv med et lite tap i siste kamp mot Stavanger BK.

Førsteutfordrere var Bergen Akademiske og Studentene som helst måtte ha full pott om de skulle kunne vinne om da ikke Sunndalsøra gikk på et stort tap.

Vi fulgte Sunndalsøra-Stavanger på BBO.

Det startet med et spill hvor Sunndalsøra Paulsen-Strømsvåg var på grensen til slem, men manglet bitte litt. De stoppet i utgang, +450. Stavanger gikk på et hakk ekstra, men bråbremset i 5 hjerter. Ingen sving.

I spill 2 ble det muligheter for sving.

Roger Paulsen (vest) for Sunndalsøra åpnet med 1 spar og hoppet til 3 kløver over makkerens svar 1NT. Strømsvåg støttet, og via kontrollmelding i ruter og hjerter var ferden kort til 6 kløver. Er det en god slem?

Ja, det er det. Den avhenger i praksis av at enten kløveren ordner seg uten taper, eller at hjertefinessen går. Det er også muligheter hvis spar sitter 3-3 eller damen dobbel i spar (fire hjerteravkast på spar). Alt i alt en god slem!

Men intet lyktes, en bet. Ville Stavanger også melde slem?

Nei, det gjorde de ikke. De havnet i 4 spar!

Der er det normalt en bet to tapere i trumf samt en taper i både hjerter og kløver. Uavgjort spill?

Nei,

Sunndalsøras nord trodde det måtte noe spesielt til for å bete denne utgangen og spilte ut kløver konge! Da stod selvsagt 4 spar, 11 IMP til Stavanger.

Der var Sunndalsøra gode, men samtidig uheldige ved det ene bordet kombinert med et særdeles uheldig utspill ved det andre bordet.

Samtidig med at dette skjedde var Bergen Akademiske godt i gang i sin kamp mot Sortland og ledet 22-0.

Det begynte å bli den spenningen Sunndalsøra ikke ønsket seg.

Så kom noen uavgjorte spill og noen små-imp inn til Sunndalsøra, litt pusterom for lederlaget. Men så kom et valg hvor Sunndalsøra sin spiller valgte å invitere til soneutgang der Stavanger straffepasset 1 hjerter hvor motparten var i gunstig sone. Utgang ble meldt for Sunndalsøra, men det ble en bet. 1 hjerter doblet kostet 300. Det ga 9 IMP til Stavanger, og på dette tidspunkt lå Sunndalsøra under med mer enn de kunne tåle om en av utfordrerne kunne ta full pott.

Og Bergen Akademiske lå på det tidspunktet an til storseier. Det var plutselig ganske jevnt i gullkampen!

Ved det bordet de pga. BBO-overføringen startet med de siste spill-numrene hadde Sunndalsøra bommet i et spill og havnet i en nokså fæl 6 kløver. Det var mulig å havne i lilleslem i hjerter der – en mye bedre slem - men slik det satt går den også bet.

En sperremelding gjorde denne gangen at Stavanger ikke var i nærheten av slem og med utgang meldt og vunnet hadde Stavanger tatt en stor ledelse i kampen, 31-5 i IMP.

I stedet for at Sunndalsøra kunne ordnet gull selv i siste kamp var de plutselig havnet i angrepsposisjon før de siste fjorten spillene. For med overkjørsel i kampen Bergen Ak – Sortland er det bergenslaget som i skrivende stund leder turneringen, men lite skal til før det endrer seg! Både TopBridge og Studentenes leder sine kamper klart, så ingen ting er avgjort verken i gull- eller medaljekampen!

Andre halvrunde er i ferd med å starte nå klokken 11.50. Du kan følge avslutningen av dette dramaet på BBO om noen minutter.

Live oppdatering av resultater finner du her.

 

Sunndalsøra kan sikre gull på egen hånd (korrigert)

Før siste runde i finalen for NM klubber (Lagfinalen) på søndag leder Sunndalsøra BK med nesten 11 VP til nr. 2 på listen som er Bergen Akadermiske BK. Dermed kan Sunndalsøra sikre gull selv med et lite tap i sin siste kamp mot Stavanger. Den magiske grensen så vidt jeg kan se er 4 IMP som lederlaget kan tillate seg å tape med og likevel være sikret NM-tittelen. For i så fall kan ikke utfordrerne ta dem igjen selv med full pott i siste runde der Bergen Akademiske møter Sortland.

Også Studentenes BK på 3.plass har gullsjanse om de tar full pott i morgen tidlig og lederlaget skulle gå på en smell til slutt. Trondheimslaget ligger bare litt over 1 VP bak toerne, og de skal møte Kristiansand.

Teoretisk sett kan TopBridge på 4.plass vinne, men da skal mye skje. Sunndalsøra må tape stort, og ingen av de to lagene foran må få særlig med poeng, og TopBridge må ta full pott. I tillegg til de fire nevnte kan Alta på 5.plass oppnå medalje, men da skal veldig mye klaffe. Ganske så sikkert står medaljene mellom de fire førstnevnte lagene. 

Som det ser ut nå er det altså veldig sannsynlig at Sunndalsøra tar gull som klubben gjorde også i 2018. Men det skal spilles 28 spill først, og det gjenstår å se om sunndalingene holder nervene i sjakk. Laget har overbevist stort i denne turneringen og tapt kun en kamp. (mot Bergen Ak som slo lederlaget med 7 IMP).

I gårsdagens siste kamp (runde 6) så imidlertid lederlaget ut til å gå mot et tap mot Studentenes BK som ledet etter første halvrunde, mye pga. av dette spillet:

Syd var giver, alle i sonen.

Syd passet. Siden Studentenes vest åpnet med denne 10-poengeren ble øst bitte litt sleminteressert idet de fant spartilpasningen. Etter 1 ruter-1 spar, 2 spar spurte øst med 2NT (kunstig rele). Vest syntes korrekt nok at dette ikke lenger var 10 poeng, men en god hånd i den konteksten (sparkontrakt). Så da vest viste singelton hjerter og fire trumf gikk øst på mot slem. Det gjorde han såvidt jeg kan forstå (?) via en "falsk" kontrollmelding i kløver. Det er jo lov, og denne gangen lurte det motparten idet øst skulle spille den i utgangspunktet håpløse slemmen 6 spar.

Syd som hadde kløver ess spilte ut hjerter. Kippe så dette prosjektet var helt umulig, egentlig, men prøvde i alle fall. Han spilte ruter til knekten i andre stikk. Nord kom inn på damen, og husk han hadde hørt østs kontrollmelding i kløver! Så han skiftet til trumf. Da stod slemmen, for ruteren satt behagelig 3-3 og kunne godspilles med en stjeling. To ruterstikk ga avkast for østs to kløver! 

Nord var blitt lurt litt her, men han har nok i ettertid kommet frem til at å spille kløver idet han var inne er logisk uansett. Han ser jo at ruteren vil bli godspilt. Ø/V hadde ikke vært innom noen ess-spørring, og det kan vel hende øst faktisk har kløverkontroll, men bare en singelton? Nei, det stemmer ikke helt det heller. Med singelton kløver og en rutertaper ville nok spillefører ha prøvd kløver mot kongen for å godspille den. Men det er noe muffens her, hvorfor går han på ruteren med det same uten å ta ut trumfen? Kan han ha bruk for trumene senere? Men ruteren vil altså bli godspilt... 

Uansett, med utgang meldt av Sunndalsøra ved det andre bordet ga +1430 hele 13 IMP til Studentenes. Så de ledet, men Sunndalsøra kom tilbake i andre halvrunde og vant kampen med 8 IMP.

 

 

"Early days"

I lagfinalen har Sunndalsøra fått opp en bra ledelse, vel 17 VP foran Studentenes BK med TopBridge på 3.plass. Men som det heter på dårlig trøndersk, det er "Early Days".

De åtte lagene har spilt fire kamper. Det gjenstår altså tre kamper, 60 VP er mulig å få fatt i. Så mye kan skje, verken NM-tittelen eller medaljefordelingen er på noen som helst måte avgjort.

Alle resultater, butler og spill fra mesterskapet finner du her.

Annen informasjon om mesterskapet som foregår på "Dampen" i Oslo finner du på mesterskapssiden, her.

I forrige innlegg fortalte jeg om første halvrunde i kampen Sunndalsøra-Kristiansand som ble ren enveiskjøring i favør av førstnevnte lag. Kristiansand vant andre halvrunde og reddet på en måte stumpene, kampen endte likevel med klar seier til lederlaget, 15,37-6,63 VP.

I et av spillene som ga stort utslag i første halvrunde av den kampen fikk vest et meldeproblem:

Giver syd, Ø/V i sonen.

Etter pass fra syd åpner du vel som de fleste gjorde på "Dampen" med 3 kløver. Makker melder 3 spar, naturlig kravmelding. Hva melder du nå?

Helt uten fnugg av noe som helst i spar virker det sært å si 3NT. og begge på vests plass sa 4 kløver. Da kom (selvsagt?) makkeren med 4 hjerter. Hva melder du nå?

Tundal (Sunndalsøra) sa 5 kløver, mens Stornes forsøkte 4 spar. Å si 4 spar kan nok fungere hvis makkeren har noe sånt som 6-5 i major og god sparfarge. Det ble nesten riktig selv om øst hadde kun 5-5:

Mot Kristiansands 4 spar fant syd et utspill som kostet stikk, trumfesset. Det var ikke unaturlig å tenke på å spille ut trumf siden blindemann trolig kommer ned med noe sånt som 2-1, eller 3-1 i majorfargene. Da kan det være om å gjøre å stoppe spillefører fra å få trumfet hjerter hos vest.

Trumfutspillet kostet forsvaret et trumfstikk. Siden denne trumffargen med 5-1 tilpasning ga kun en taper etter den starten så det nesten ut som om 4 spar kunne fyke hjem. Men det ble tre hjertertapere, og dermed en bet.

Tundal var altså i 5 kløver. Det ser ut som om det blir bet om forsvaret tar sparstikket sitt. Men spillefører kan i så fall få fatt i to sparstikk (ta finessen med tieren) som gir to ruteravkast, og dessuten ta hjertefinesse slik at hjerter også gir ett avkast for ruter, tre avkast for rutertapere totalt sett. I så fall tapes kun ett stikk i spar og ett i trumf.

Nord hadde imidlertid ingen grunn til å spille ut spar, og han spilte ut ruter konge. Tundal vant med esset, tok to store trumf og spilte hjerter til damen. Da den holdt forsvant i neste stikk vest sin spar på hjerter ess, og forsvaret fikk kun ett stikk i ruter i tillegg til det ene trumfstikket de hadde krav på. Pluss 600 sammen med +100 for en bet i 4 spar var verd 12 IMP.

Bergen Akademiske var de flestes favoritt før mesterskapet. De ligger på fjerdeplass så langt, og kan muligens fortsatt vinne mesterskapet. Men det begynner å haste. Kampen mot lederlaget i morgen tidlig må nok vinnes.

Bergen Ak fikk skikkelig stryk mot TopBridge i runde 3. De lå også under mot Studentenes BK i neste kamp, men snudde til seier bl.a. på grunn av dette voldsomme svingspillet:

Syd sin 2 ruter-melding var overføring til hjerter og da nord kunne si 4 hjerter tok Bakke (øst) sjansen på 4 spar mot en makker som hadde passet i åpning. Det var perfekt, Ø/V hadde en formidabel dobbeltilpasning i spar og ruter.

Charlsen hadde ingen problemer med å vinnne ti stikk etter kløver ess i utspill fulgt av skift til hjerter konge, Bergen AK +620. Det ble en taper i trumf, en i hjerter og en i kløver. Om nord skifter til ruter i andre stikk må spillefører spille hjerter før han rører trumfen siden han må bli kvitt sin andre hjerter ved å stjele den. Da kan syd få en ruterstjeling, men som du ser er det i så fall med originalstikket hans i trumf.

Hegge (vest) hadde på repertoaret 2 åpning som kunne være med femkort. Han valgte åpningen 2 spar med en nokså spillesterk hånd (kun seks tapere) som Charlsen ved det andre bordet passet med.

Kanskje kunne øst vært med mer her, men han visste ikke at vest var så spillesterk, og med en håndtype som passet perferkt for østs sine kort. Da øst ga seg ut av det, og Ekren fikk være i fred i 4 hjerter ble det en fet dobbeltscore siden 4 hjerter også stod, +620 der også, men i motsatt retning!

I 4 hjerter ble det kun en taper i ruter og to i spar. Det ble altså vunnet utgang i sonen i begge retninger, og det var verd hele 15 IMP!

Lagfinalen, dag 2: Svingspill galore

Andre dag av lagfinalen startet med et fyrverkeri i kampen som ble overført på BBO, Sunndalsøra-Kristiansand. To sterke lag, og en kunne forvente en jevn og tøff kamp. 

Det staret imidlertid veldig bra for Sunndalsøra. Og så ble det bare enda bedre utover første halvrunde!

Her valgte nord å åpne med 3NT som viste en god hånd med veldig lang og god hjerterfarge. Jeg kjenner ikke N/S sine avtaler, men trodde ikke konvensjonen var ment for den håndtypen.

Uten å gi skylden til åpningsmeldingen så ble det et elendig resultat på spillet til slutt for Kristiansands N/S da de til slutt doblet 5 spar. Den kontrakten hadde ikke Roar Voll problemer med å vinne etter hjerter ut som han trumfet. Underveis trumfet han opp to ruter før syd fikk komme inn på trumfkongen idet han ikke hadde flere hjerter igjen. Da måtte han spille kløver, eller ruter til dobbeltrenons som gir stjeling hos øst og avkast av kløver fra vest. Spillefører slapp altså å gjette kløveren, og Kristiansand måtte notere en trist -850.

Det ble ikke noe bedre resultat for Kristiansand ved det andre bordet. 

Hva er "par" i dette spillet (par = det høyeste som i teorien kan oppnås på spillet)? "Par" på et spill er altså resultatet hvis alle gjør det teoretisk riktige med helt åpne kort. Det har egentlig ikke mye med praktisk bridge å gjøre.

N/S ser ut til å kunne vinne 6 ruter. Men den kan teoretisk sett betes ved at vest spiller ut hjerter til stjeling om syd er spillefører, eller at øst spiller ut liten kløver (!) om nord er spillefører. Vest kan i så fall komme inn på kløver konge og gi øst hjerterstjeling! Fantasibridge riktignok, men...

6 ruter er på en måte beste slem, men altså ikke den som kan vinnes med åpne kort for begge sider. Men 6 hjerter vinnes! Idet hjerter dame spilles oppdges sitsen, og en markert hjerterfinesse tas over vests knekt fjerde. Dermed blir det kun en kløvertaper.

Dermed blir "par" (bare teori,altså) at Ø/V melder 6 spar over N/S sin 6 hjerter, de blir doblet og går en bet, +200 til N/S.

Her er hva som skjedde i meldingene ved det andre bordet:

Rogeir Paulsens (syd) sin 1NT var overføring (viste kløver). Senere meldte han kanskje litt sprekt (?) 6 ruter, men det var på alle måter riktig (5 spar stod jo). Slemmen ble doblet, og øst kan selvsagt ikke klandres for at han ikke fant "double dummy utspillet" liten kløver som kunne ført til hjerterstjeling og en bet.

Da øst prøvde spar ess i utspill mot 6 ruter doblet fikk Strømsvåg tretten stikk siden Ø/V sitt mulige kløverstikk forsvant på hjerteren. Ett doblet overstikk i slem ga uvanlige +1740 (!) til Sunndalsøra som sammen med lagkameratene Tundal/Voll sin +850 ga hele 21 IMP!  

Etter kun fire spill stod det 46-0 til Sunndalsøra.

Etter 14 spill, (halveis i kampen) ledet Sunndalsøra med hele 62-9 IMP.

I sksrivende stund er andre halvrunde i ferd med å starte. Kan Kristiansand komme tilbake i denne kampen?

 

  

Lagfinalen: Sunndalsøra leder

I finalen NM for klubblag har de åtte lagene spilt to kamper og fortsetter fredag til søndag til de har spilt alle mot alle, syv kamper.

Etter første dag har Sunndalsøra BK (Voll, Tundal, Størmsvåg R. Paulsen) tatt ledelsen med litt over 18 VP i snitt. På 2.plass følger Studentenes BK, og på 3.plass ligger den kanskje største forhåndsfavoritten Bergen Akademiske BK som vant lagfinalen i fjor. Alle resultatene finner du her.

NM siden med all slags informasjon finne du ved å klikke her. 

Spillingen fortestter fredag morgen, og en kamp fra hver runde blir overført på BBO.

I den alle første runden fulgte vi Sunndalsøra - Alta. Det kom et par spill hvor det betende motspillet var vanskelig å finne. 

Vanskelig (1)

Først var det Sunndalsøra sitt Ø/V-par som skulle spille motspill mot 4 spar hvor lagkameratene spilte delkontakt ved det andre bordet. Altså mulighet for en såkalt dobbelsving.

Nord er i 4 spar, og han har vist hjerter ved siden av sparfargen sin. Med åpne kort er det ikke så vanskelig å se at Ø/V i tillegg til to trumfstikk og ett ruterstikk kan få en stjeling hos vest om de spiller hjerter tidlig nok. De har jo to inntak i trumf.

Det er imidlertid ingen som helst logisk grunn til å spille ut hjerter, ruter konge er standard utspill.

Hadde øst funnet det mirakuløse hjerterutspillet ville det blitt greit å bete. Samme hvem som vinner første runde spar spiller han mer hjerter. Og om det så er vest som kommer inn andre gang de kommer inn i trumf kan han få inn øst i ruter slik at han kan spille hjerter til stjeling - en bet.

Men det er altså med hjerterutspill, og etter det naturllige ruterutspillet er det mye vanskeligere selv om han skulle finne på å skifte til hjerter i stikk to. Det ble fortsatt i ruter ved bordet, og spillefører hadde raskt ti stikk.

La oss si øst etter ruter konge skifter til hjerter i andre stikk. Spillefører stikker og spiller liten trumf fra syd. Nå må vi huske at vest ikke ser nords kort. Det er et uhyre vanskelig motspill som må til, for vest må hoppe på med trumfkongen fra kongen tredje for å bete! Hvis han legger liten blir spar ess presset ut først, og øst har ikke flere inntak, dermed blir det ingen hjerterstjeling. Men hvis vest klarer å suse opp på trumf konge på liten fra syd, og så spiller mer hjerter blir det øst som kommer inn andre gang i trumf. Og kan han spille hjerter som vest kan sjtele siden han fortsatt har sin tredje trumf - en bet etter et fantastisk motspill.

Dette skjedde ikke, og Alta noterte +620. Med kun +170 ved det andre bordet ble et 10 IMP til Alta. Hvis kontrakten hadde gått en bet ville det blitt dobbeltscore +270 andre veien, 7 IMP, med andre ord 17 IMP i sving. 

Ved ingen bord ble sparkontrakt holdt nede på ni stikk.

Vanskelig (2)

Nord hadde vist en svake 2 åpning med hjerterfarge. Ekren var i 4 spar som øst og det kom to runder hjerter i utspill, den andre stjålet hos øst. Like etterpå var det blitt ti stikk, spillefører tapte to kløverstikk, Sunndalsøra +420.

Det var vanskelig å sette spillefører på prøve i denne utgangen, men det var en mulighet for forsvaret. Ser du den muligheten?

Ved det andre bordet var også øst i 4 spar etter svake 2 fra nord. Charlsen spilte ut hjerter ess. Så fant han et lumsk motspill da han i andre stikk skiftet til liten kløver. Nå må spillefører gjette.

Hvis nord har kløver ess dobbel og syd damen nå finessen tas. Hvis kongen legges og det sitter slik går det kløver ess fra nord, kløver til syds dame og kløver til stjeling, og det blir bet i en utgang hvor det kunne blitt elleve stikk med riktig kløvervalg. Men hvis det sitter som i diagrammet må kongen spilles fra bordet i andre stikk. 

Det går kanskje an å hevde at siden nord har en svake 2 hånd så er det mer sannsynlig at han har kun damen i kløver og syd esset. Men det er nok ingen garanti for det.

Alta sin øst tok kløverfinessen i stikk 2. Da gikk det raskt kløver dame fra nord, kløver til esset og kløver til stjeling - en bet. Spillet ga 10 IMP til Sunndalsøra.

I dette spillet var flere på syds plass på hugget og fant kløverskiftet som satte spillefører på prøve. Fire spilleførere gikk en bet, resten noterte +420.

 

 

  

FINALE, NM for klubber 2021

Årets finale i NM for klubblag – Lagfinalen – spilles fra torsdag 16.9 og avsluttes søndag 19.9.

Spillested er NBF Oslo sine nye lokaler i det gamle samfunnshuset i Nydalen, "Dampen".

All informasjon om årets Lagfinale finner du her.

Disse åtte klubbene skal spille finalen:

Stavanger, Sortland, Alta, Kristiansand, TopBridge (Oslo), Bergen Akademiske, Sunndalsøra og Studentenes (Trondheim).

Finalefeltet ser sterkt ut, og veldig jevnt. Så dette kan bli spennende.

Etter min mening er det minst fem lag som kan vinne uten at det er noen stor overraskelse, og alle åtte lagene bør ha medaljeambisjoner.

Hvis jeg skal peke ut et lag som favoritt blir det Bergen Akademiske som vant fjorårets finale med god margin. De stiller med samme lag i årets finale: Thomas Charlsen, Christian Bakke, Bjørn Olav Ekren og Ole Berset.

Kampene starter kl. 10 hver dag. Det blir overføringer på BBO, en kamp fra hver runde.

Undertegnede satser på å følge mesterskapet med argusøyne, så det vil bli mange rapporter her i bloggen.

Pinlig?

Et spill fra den amerikanske uttaksturneringen for USA sine VM-lag hadde et poeng som gjelder det med å lasjere - eller ikke.

Å lasjere (ikke stikke med det samme når man kan stikke) er av og til en effektiv teknikk for å bryte forbindelsen mellom motspillerne. Mange synes/tror det er en slags ekspert-variant og lasjerer litt for ofte og gjerne litt i hytt og pine. Det lasjeres noen ganger når man burde stukket, og det stikkes når det burde vært lasjert. Dette er selvsagt ikke så enkelt. Men det handler altså om å bryte forbindelsen, dvs. i et håp om at den motspilleren som kommer inn idet spillefører godspiller stikk som behøves ikke har flere kort i makkerens godspilte farge. 

Er dette et spill hvor det bør lasjeres?

Kortene er endret litt, men poenget det samme som da det forekom onsdag kveld.

Nord var i 3NT og fikk ruter knekt ut fra øst. Vest la på damen. Hva nå?

Om spillefører stikker med ruter konge har han åtte sikre stikk: fem i spar, ett i ruter og to i kløver. Det niende må komme fra hjerterfargen. Men idet de kommer inn på hjerter ess har de ruterstikkene sine. En mulighet er at ruter sitter 4-4 (ser ikke helt slik ut, men).

Kan det være noen variant å lasjere med ruter konge i første stikk?

Vel, det kan i alle fall bli veldig pinlig.

En ganske sterk spiller på nords plass lå unna med ruter konge. Det ble feil, og fryktelig lang nese samt trolig også en kledelig rød ansiktsfarge:

Vest fikk altså for ruter dame i første stikk idet nord altså kunne stukket, og vest spilte ruter tilbake. Da fikk ikke spillefører stikk for ruter konge en gang. Forsvaret tok seks ruterstikk og for hjerter ess - tre bet. 

Ved nesten samtlige bord ble det spilt utgang, og nesten alle gikk en liten bet. Så spillet ga ikke så stor sving for han som gikk tre bet, hans -150 ga 3 IMP ut. Det kunne vært verre om ruter satt 4-4. Da ville lasjeringen vært bortspill av kontrakten siden Ø/V i så fall ikke kan få mer enn tre ruterstikk og for hjerter ess om nord stikker med ruter konge med det samme.

Å gjøre slikt - ligge unna med en ugardert honnør når man kunne tatt stikket - er på en måte en nybegynnerfeil. De fleste gjør imidlertid den feilen kun en gang, for det pinlige øyeblikket i stikk to huskes lenge. 

Men var denne spilleføringen kun en penibel tabbe? 

Hvis man er snill, og det bør man jo være, så går det an å se på om det er noen sits hvor lasjeringen er korrekt. Og den finnes, men i så fall har vest funnet et godt motspill. Å satse på at det sitter akkurat sånn er nok som oftest feil, men likevel. Hva om Ø/V sine kort så slik ut fra start:

Ruter knekt kommer altså ut og vest legger damen i første stikk! Det er glimrende motspill slik det her sitter, for vest kan se at øst neppe har inntak.

Hvis vest stikker med ruter ess i stikk en og spiller ruter dame tilbake oppstår en klassisk situasjon for lasjering. Spillefører lar vest få andre stikk for ruter dame og stikker med ruter konge i tredje stikk. Så må han innom hjerter ess. Siden vest som på det tidspunktet er fri for ruter har hjerter ess går det bra. Det blir sogar ti stikk i 3NT.

Men vest så altså dette og la ruter dame i stikk en. For å vinne i det tilfellet nå må nord lasjere! Men det er altså den farefulle lasjeringen som blir så fryktelig pinlig om det kommer ruter gjennom og øst har esset. 

En variant som viser seg å være helt håpløs slik det sitter kan være en ren tabbe, men noen ganger kan det i alle fall ha vært en (liten) tanke bak det. 

Kostbare valg

I det spillet du i dag får servert fikk nord noen vanskelige valg. Utspillsvalget ble vel det mest kostbare.

Denne uke spilles første del av den lange turneringen USA-trials som skal bestemme hvilke lag som får representere USA i VM i mars. Spillingen foregår på RealBridge, men senere vil det også bli et sluttspill (trslagskamper) før de to lagene som får spille VM er kvalifisert.

I en av kampene mandag (amerikansk tid) kom dette underholdende spillet hvor nord satt med:

Giver syd, N/S i sonen

Ved noen bord åpnet vest med en 13-15NT etter pass fra syd. Hva ville du meldt nå?

Det bør ikke være snakk om å vise begge major her etter min mening. Det bør meldes spar, men hvor mange?

2 spar har kanskje noe for seg, for hånden er litt vel sterk spillemessig for 3 spar hvis det er definert som sperremelding. Først of fremst kan 3 spar bli galt om makker har brukbare verdier mot nords hånd, fordi han ikke helt kan se for seg en så spillesterk hånd. Men det er tross alt i ugunstig sone, så...

Kanskje klinke til med 4 spar?

Det er tøft, spesielt i disse soneforholdene. Men gjør nord det har han i alle fall meldt seg ferdig og kan rolig (?) vente og se hva som skjer.

Vel, der jeg så på meldte nord 3 spar. Øst sa 3NT, og det gikk pass rundt. Hva ville du spilt ut nå?

Å spille ut spar vil være i håp om at makker har et inntak og dobbelton spar. Å spille ut hjerter er et bra alternativ. Det er imidlertid et skudd i mørket det også, men å tenke på minorfarge i utspill er i alle fall utelukket.

Nord valgte å spille ut liten spar. Det kostet intet mindre enn ni stikk…

Spillefører vant første stikk med spar konge og hadde raskt ti stikk foran seg, Ø/V +430.

Ved det andre bordet ble resultatet 400, men til N/S! Der valgte nemlig nord å spille ut liten hjerter. Da tok N/S fem hjerterstikk før de avsluttet med syv sparstikk – åtte bet!

Det ga 13 IMP i den kampen, og selvsagt store utslag i andre kamper også.

Som du kan se har N/S en formidabel dobbeltilpasning i majorfargene og kan vinne elleve stikk i både spar- og hjerterkontakt.

Ved tre bord ble 3NT vunnet av Ø/V. Resultatene varierte naturlig nok veldig her, og fra tre ganger +430 til Ø/V var det mange forskjellige scorer opp til toppen N/S som var +1190 for 4 spar doblet med to overstikk.

MOLDE STORTURNERING - Spennende avslutning

Molde BK arrangerte sin Storturnering i helgen med 35 par på startstreken.

Åsmund Forfot-Erik Berg fikk opp en veldig stor ledelse etter første dag. Det ble likevel spennende, for søndag spilte lederparet kun rundt middels. Mot slutten gikk det litt på stumpene, men de holdt unna og vant med 12,3 MP foran Christian Bakke-Bård Kåre Græsli (topp-bunn var fra +16 til -16). På tredjeplass like bak de to parene kom Kåre Bogø-Geir Helgemo.

De to spillene vi tar med i denne omgang er fra lørdag.

God teknikk

Vanlig kontrakt var 4 spar, de fleste steder spilt av nord. Hjerter 10 er naturlig utspill, og da går det kongen, esset og stjeling. Ett hjertestikk gir kun avkast for en kløver, så det ser ut til at det må bli to kløvertapere og en rutertaper, altså ti stikk.

En god del fikk likevel tak i overstikket. Slik kløveren sitter går det an å få til et fint innspill ved hjelp av god spilleteknikk. Spillefører stjeler altså vests hjerter ess over syds konge i første stikk. For å få til sluttposisjonen som må til må ruter og kløver elimineres. For eksempel kan spillet gå slik:

Utspillet stjeles altså, og hjerter dame har blitt ett stikk. Så ruter konge til østs ess. Han fortsetter best med ruter eller hjerter. La oss si han spiller ruter til nords honnør. Underveis tas trumfen ut, og en ruter trumfes hos syd, hjerter dame innkasseres med kløveravkast, og syds siste hjerter stjeles hos nord. Eliminasjonen er fullført, og det blir seende slik ut:

Nå spilles kløver ess og en kløver til som vinnes av østs konge. Han må spille rødt kort til dobbeltrenons, og da trumfes hos syd mens nord sin siste lille kløver forsvinner.

Hvis øst forsøker seg med å legge kløver konge under esset fordi han ser han vil bli innspilt spilles simpelthen kløver mot knekten, og det blir også da elleve stikk. Å kvitte seg med kløver konge er imdilertid et godt forsøk. Det hjelper dog ikke her, men vest kunne jo hatt QJx i kløver.

Ved noen bord skiftet øst til kløver konge idet han var inne på ruter ess, men da ble det enkelt elleve stikk siden kløveren løste seg med kun en taper. Å notere +450 var likevel et hyggelig pluss-spill.

Syv stikk for mye

Her er kanskje lørdagens største svingspill.

Over vest sin åpning 1 kløver melder syd spar. Hvor mange?

Det kan diskuteres, men flere steder sa nord 3 spar. Øst får da et vanskelig meldeproblem. Det virker feil å passe. Å melde på firetrinnet kan bli feil det og hvis det ikke finnes tilpasning. Noen foreslo dobler (negativ dobling) som i alle fall bringer hjerteren på banen. Vest kunne ikke annet enn å si 3NT. Det ble kontrakten en del steder, og vinnerparet ble doblet i 3NT av N/S, Sverre Johan Aal-Hilde Aas Nøst.

3NT er håpløst om motspillet finnes. Nord kan spille ut hjerter, spesielt hvis syd har doblet og dermed bedt om hjerterutspill (bordets først meldte/viste farge). Syd vinner første runde hjerter og spiller spar til nords konge. Så mer hjerter til syd og mer spar, denne gangen gjennom vests Q-x mot renons. Forsvaret får i så fall syv sparstikk og tre hjerterstikk, seks bet!

Det går også bra for motspillerne denne gangen om nord spiller ut sparhonnør hvis han skifter til hjerter. Men hjerter ut er aller best, da får N/S tatt knekken på spilleførers Q-J-x i spar også, om han har det.

Mot vinnerparet fikk Aas Nøst-Aal tak i motspillstikkene sine i 3NT doblet og noterte +1400, ren topp!

Flere andre spilte 3NT udoblet og gikk fra en til tre bet, men to par vant 3NT! Det skjedde antagelig fordi nord tok to store spar med det samme.

Toppen Ø/V gikk til Johansen-Berset (4.plass til slutt) for 3NT med ti stikk – syv stikk mer enn det er i teorien. Så det ble altså fra +430 Ø/V til +1400 N/S, en sving på 1830 poeng.

HASTVERK (fra Norsk RealBridge høst)

Norsk RealBridge Høst spilles hver fredag og fortsatte i går med kveldsturnering. Hallgeir Gåsø-Ståle Frøyland vant kvelden like foran Per Haltbrekken-Jøran Aunan.

Vi tar med et par spill hvor «Hastverk» var stikkordet. Et tilfelle hvor hastverk førte mange par til feil kontrakt, og et annet hvor det hastet med å finne riktig motspill.

Hastverk (1)

Giver nord. Ingen i sonen.

Dette var kveldens første spill. Som du greit kan se har N/S en glimrende lilleslem i hjerter med disse kortene. Selv om hjerter satt 4-1 var det ganske greit å vinne tolv stikk siden sparfargen kunne godspilles med kun en stjeling (satt 3-3). Å score +980 for 6 hjerter med tolv stikk ga imidlertid hele 90%, kun slått av en altfor ambisiøs stamp i 5 ruter av ett Ø/V-par. Det kostet -1100.

Bortsett fra en meldt og vunnet slem var resultatene på spillet nokså trist lesing. Det var tre par som vant utganger i grand eller hjerter, men så kom en lang rekke med -50 og -100, de aller fleste i kontrakten 6NT!

Hvordan og hvorfor kommer så mange i 6NT når de har en fet åttekorts tilpasning i en majorfarge, en av dem har en renons, den andre en singleton?

Grunnen til at så mange spilte 6NT var at syd tok kommandoen fullstendig, og/eller noen steder også pga. at nord valgte feil melding i andre melderunde.

Ved alle unntatt to bord åpnet nord med 1 spar som jeg er enig med dem i selv om det kun er 10 rene HP. En på nords plass åpnet med 2 spar. Det er feil melding slik jeg ser det, dette er ikke riktig håndtype med en fire-korts majorfarge ved siden av. En spiller på nords plass passet. Ellers startet det med 1S-2K over alt.

Ved flere bord meldte nord 2 spar andre gangen. Det er feil, ingen grunn til ikke å fortelle om hjerterfargen! Kanskje tenker de noe sånt som at «jeg har åpnet med kun 10 poeng så her må jeg forsøke å sette på bremsene».

Feil!

Hvis du åpner med tynne verdier i form av rene poeng må du melde hånden korrekt etterpå, sånn som du melder andre mer vanlige åpningshender med to farger. Hvis ikke blir det håpløst for makker å melde godt.

Andre steder sa syd 2 kløver først, så rett i 4NT neste gang nokså uavhengig av hva nord meldte andre gangen. Hvorfor sånt hastverk? Og deretter gikk de rett i 6NT!

Etter 1S-2K, og 2H fra åpneren er det veldig komfortabelt etter systemet 2-over-1 hvor svaret 2K allerede etablerte utgangskrav. Syd kan støtte til 3 hjerter som pga. at utgangskravet er etablert viser sterkere kort enn 4 hjerter (Prinicple of fast arrival). Etter en sånn start (!S-1K, 2H-3H) er det vel omtrent umulig å ikke havne i 6 hjerter?

Det er ganske opplagt at å spille hjerterkontrakt må være glimrende med syds kort idet nord viser hjerterfarge. Spar kan trumfes hos syd, og det kan være det som skal til for å godspille mange flere stikk enn du har i grand. Mye tyder på at mange tenkte litt for mye «parturnering» her. De ville ha tak i det lille ekstra i grandkontrakt.

Så klart det kan være like mange stikk i grand noen (få) ganger, hvis for eksempel nord har noe sånt som AQJ10x i spar, men å satse på grand i dette tilfellet er en altfor stor gambling. Det er veldig stor sannsynlighet for at hjerterkontrakt er mye bedre.

Mot vinnerparet var N/S i en håpløs 7 spar med to bet (100%) etter at N/S et lite øyeblikk hadde vært innom 6NT. De som ble nr. 2 var også ganske heldige, de satt mot 6 hjerter med en bet og fikk 65% for det.

Hastverk (2)

Dette spillet er nokså uinteressant i lagkamp. De fleste vinner utgang i grand eller hjerterkontrakt som Ø/V. Det kan som du skal snart få se være interessant i lagkamp også, men i parturnering er islike spill alltid uhyre interessante og viktige. Ett bitte lite ekstra stikk gir stor uttelling.

Giver vest. Ø/V i sonen.

Å spille gode motspill avhenger ofte av å se for seg om motspillet haster, eller om en kan spille passivt mot og vente på stikkene sine. Noen ganger haster det, og hvis ikke motspillstikkene tas får kanskje spillefører resten. Andre ganger vil hastverk føre til at man tar for ess og konger og godspiller haugevis med stikk for spillefører.

I dette spillet var kun ett par i 4 hjerter med åtterkorts tilpasning. Mange satset på grand med øst sine kort etter sparmelding fra nord. Det er riktig å være i grand siden vest har tre spar. Om han hadde hatt to eller en spar ville fort hjerterkontrakt vært bedre.

Mot 3NT kan N/S hente tre sparstikk. De N/S-parene som gjorde det og noterte -630 fikk 60% og Ø/V fikk 40% for det som egentlig er maksimalt resultat siden det ikke blir mer enn ti stikk i hjerterkontrakt (tre spartapere).

Sa jeg ti stikk i hjerterkontrakt?

Nei, det står faktisk ikke i 4 hjerter. Nord starter med tre store spar og fortsetter med en fjerde runde av fargen. Syd stter i trumftieren, og nords J-9-3 blir til sikkert trumfstikk - betetstikket!

Mange steder kom spar ut mot østs 3NT (nord hadde meldt spar). Nord ser ikke østs kort, men antar at det sitter som vi ser i diagrammet, at øst har sparstopper. Hva bør han gjøre nå?

Der nord i andre stikk skiftet til ruter ble det elleve stikk. Syd fikk for ruter konge, og resten stod siden nord resten av spillet satt og så på to sparstikk han ikke kunne få for. Å vinne +660 ga 75% til Ø/V.

Ved ett bord kom kløver i utspill fra syd, spillefører vant med knekten og tok hjerterstikkene. På et tidspunkt gjorde syd den feilen at han kastet sin ene spar. Da fikk han like etterpå for ruter konge, men det var det eneste stikket forsvaret fikk, nord satt litt trist og så på A-K-Q i spar som han ikke kunne få for. Pluss 690 ga ren topp til Ø/V.

Vinnerparet spilte her mot dem som ble nr. 2, og antall stikk i 3NT ble avgjørende for parenes endelige plassering.

Etter innmelding 1 spar spilte Frøyland ut spar. Gåsø syntes det så ut som det kunne haste og grabbet til seg de tre sparstikkene før han spilte ruter 9. Nå må øst enten ha hatt en «blind spot», eller han satset alt på et hjerteren satt 4-1. For ved å gå opp med ruter ess står resten siden hjerteren går, og det blir i så fall ti stikk. Siden han tok ruterfinessen ble det kun ni stikk. Det ga ren bunn til Ø/V. For at det skal være riktig å ta ruterfinessen må hjerter sitte 4-1, og ruter konge må sitte eksakt dobbel i saksen slikt at den fargen går.

Et sånt spill føles kanskje ikke veldig interessant der og da. Men Ø/V fikk altså 0 matchpoints selv om de noterte meldt og vunnet utgang (!), +600. Ti stikk ville gitt 8 matchpoints til Ø/V. Til slutt var marginen mellom første- og andreplass kun 3 matchpoints...