WORLD BRIDGE TOUR TOP 16

World Bridge Tour er noe nytt, en nye organisjon som er etablert for å avvikle seriøse eliteturneringer med fokus på å unngå det triste som skjer med all juksingen som er så ødeleggende for bridgen. WBT er en ny organisasjon, og det er norske Thomas Charlsen i samarbeid med Boye Brogeland som står bak initiativet. Martin Andresen er også involvert. Du kan lese mer om WORLD BRIDGE TOUR her, i et innlegg Brogeland la ut på Bridgewinners.com.

Akkurat nå arrangeres WBT TOP 16 hvor 16 internasjonale topp-par spiller en invitasjonsturnering. For Norge stiller Geir Helgemo-Tor Helness og Boye Brogeland-Espen Lindqvist.

Etter to spilledager av tre leder amerikanske Bramley-Hamman klart. De norske startet rolig, men med en god andre dag etter middels den første ligger Brogeland-Lindqvist på 2.plass før det hele avsluttes sent onsdag kveld. Helgemo-Helness kom ganske skjevt ut, men en meget sterk andre dag brakte dem opp på 5.plass før avslutningsdagen. 

Her er et spill som viser hvor viktig det er å sette press på motparten, for da må de gjette. Det kan noen ganger føre til at de tilfeldigvis havner i en gullkontrakt, men det er altså etter å ha gjettet. Når du presser et godt par til å gjette er det mye mer sannsynlig de kommer galt ut av det enn hvis de får "snakket sammen" i meldingene og finner ut hvordan kortene ser ut mot hverandre.

Øst åpnet med 1 kløver og Lindqvist meldte inn 1 hjerter. På ett-trinnet utenfor sonen synes jeg 1 hjerter er ganske opplagt innmelding, men overraskende nok passet noen på syds plass. Vest måtte etter deres system doble for å vise minst fire spar, og det var Brogeland sin tur. Han hadde firekorts hjerterstøtte, og det ville han vise makkeren sin, for syd kan jo ha gode kort og. Dessuten gjør et hopp det vanskeligere for motparten. Merk at vest ikke har fått vist noe særlig om hva slags hånd han har. Hoppet til 3 kløver viste ca. 6-9 med firekorts hjerterstøtte. Etter dette ble det gjettverk for Ø/V. Som eneste par i turneringen havnet de i 6 kløver. Det var hardt, men ikke en slem uten sjanser. Siden sparfinessen røk ble det en bet og 11 IMP til det norske paret. Alle de andre Ø/V-parene spilte utgangen 4 spar.

Hvordan det går i 3 hjerter, eventuelt doblet? Etter denne starten er det i praksis nesten umulig for Ø/V å doble N/S i 3 hjerter, men som et tankeeksperiment ser vi på hvordan det ville gått.

Spillefører har fem hjerterstikk og ett stikk i spar. Dessuten kan det fort bli ett stikk i ruter, og i så fall koster 3 hjerter doblet kun 300 mot en sikker utgang til Ø/V. Motspillerne mot hjerterkontrakt kan imidlertid få fatt i +500 med et veldig godt motspill. Da må de få tatt tre runder kløver slik at vest får kvittet seg med en ruter, så tre ganger ruter som vest kan trumfe med sin single trumf!

 

JULECUP I SOMMERVARME!

Jule- og nyttårsfeiringa er i gang, men for bridgespillere er dette også tiden for jul- og nyttårscuper i bridge!

I Norge har både klubber og bridgeforbundet lagt til rette for mange muligheter til å spille julecuper selv om covid-restriksjonene setter en stopper for å møtes slik vi er vant til, i festlig julesamvær som inkluderer bridge. Resultater finner du på NBF sin nettside.

Rett over nyttår (2.januar) spilles DRØMMEMAKKER CUP som er en auksjonsturnering organisert av Helgeland Juniorbridgeklubb. Der vil et stort antall toppspillere delta, og ikke bare norske spillere, men en rekke internasjonale stjerner har sagt seg villige til å bli «kjøpt» i auksjonen som ble svært vellykket. Mer om dette kan du finne her.

I New Zealand hvor jeg bor er vi superheldige. I noen måneder nå har landet vært så godt som covid-fritt, og vanlige face-to-face bridgeturneringer spilles. Sommeren har kommet på disse breddegrader, så det blir å spille i t-skjorte og kortbukse. Det blir i år varmt nok for dere som skal spille julecup i Norge også da det vel vil foregå hjemme i godstolen med laptopen som selskap.

Utenfor Auckland spilles i mellomjulen en julecup over tre kvelder hvor de som vil kan delta kun en eller to kvelder, men hovedturneringen sammenlagt går over alle tre kveldene. Selv spiller jeg med en uerfaren bridge «student». Det blir en del gjetting og uforutsette ting som skjer, men første kveld ble det god score da mye av det som nok ikke burde skjedd ikke kostet mange poeng. I ett spill fikk min erfarne makker til en gladscore jeg selv med 45+ års erfaring ved bridgebordet neppe ville fått tak i. Først meldeprøven som makker på syds plass fikk:

Øst åpnet med 1 spar, og vi er i gunstig sone. Hva ville du meldt nå?

I dette spillet handler det som det ofte gjør om ikke bare å tenke på første melding, men å legge en plan hvordan det kan meldes senere.

Simpelthen å melde inn 2 ruter virker normalt. Da har du selvsagt massevis ekstra, men behøver ikke bli utmeldt selv om meldingsforløpet skyter fart. Det er jo ofte sånn at om de har spartilpasning kan det skje. La oss si du sier 2 ruter, og de raskt er i 4 spar. Da kan du melde 4 grand .- «unusual NT» som i dette tilfellet normalt betyr begge minor, og siden du har meldt ruter allerede typisk noe sånt som seks-syv ruter og fire-korts kløver ved siden av. Makker velger/preferer hvor vi skal spille ut fra den forutsetningen. Men du har ikke fire kløver, sier du? Riktig, men idet makker nesten alltid melder kløver (hvis han prefererer ruter er du fornøyd) tar du ut i ruter, og da har du vist fire-korts hjerter ved siden av den lange ruterfargen, og makker prefererer på nytt ut fra de forutsetningene. Dette er vel en god plan?

Min makker hadde imidlertid andre planer. Hva med opplysende dobling først? Det er ikke helt galt, da kan du også ta ut makkers eventuelle kløvermelding i ruter for å fortelle at du ikke har en typisk doblingshånd. Hvis makker melder hjerter, blir dobling stor suksess! Et minus med opplysende dobling er nok at det kan gå pass rundt på 1 spar doblet av og til hvis makker har mange spar. Det kan jo bli bra, men hvis makker har noen rutere kan det også hende denne hånden ikke gir mange motspillstikk. Så selv ville jeg nok sagt 2 ruter.

Makker doblet over østs 1 spar, og nestemann sa 3 kløver som ble altertert og forklart som "Bergen Raise", minst firekortstøtte i spar og 6-9 poeng. På nords plass meldt jeg 4 kløver – ikke så uventet for syd kanskje – og øst passet. Hva ville du meldt nå?

Makker sa 5 ruter, en bra sats synes jeg. Det gikk pass rundt. Vest spilte ut en spar, og slik så våre kort ut:

Øst stakk med spar konge og spilte spar ess som syd stjal. Han la ned ruter ess-konge og det viste seg at vest hadde ruter dame singel fra start. Det er enkelt å vinne 5 ruter nå, selv om det skulle bli en taper i kløver kan fargen godspilles og gi avkast for alle syds hjertere. Du er fornøyd med at det ikke kom hjerterskift, for hvis en liten hjerter kommer fra øst i stikk 2 blir det et vanskeligere spill. Det er imidlertid parturnering, og etter denne starten ønsker du selvsagt å få tak i kløveren uten å gi bort kløverstikk. Hvordan bør fargen spilles? Du kan ta en enkel finesse. Om den ryker står resten, alle kløverstikkene gir avkast for syds hjerter. Alternativt kan du spille esset og forsøke å presse ut kløver konge mot trumf som blir fullklaff om øst har det kortet. Vest har vist 6-9 poeng, og Ø/V har ikke mange honnørpoeng til sammen utenom spar. Vest har trolig enten hjerter konge, eller kløver konge. For meg ser det mest naturlig ut å spille kløver til esset og la damen seile om øst ikke dekker.

Min makker plasserte imidlertid kløver konge hos vest og spilte kløver til damen. Slik så hele spillet ut:

Kløverfinessen over vest var suksess, og det ga tolv enkle stikk, ett overstikk i 5 ruter som er bra. Makker spurte bekymret om vi burde ha vært i slem, men jeg sa «nei, det tror jeg ikke du behøver å bekymre deg over». Og ganske riktig, +420 for 5 ruter med tolv stikk ga hele 92 %!

Å vinne 5 ruter akkurat ville gitt litt over middels det også.

Merk at østs motspill i stikk 2 neppe er korrekt når han ser ned på den kløverfargen og har fire må kløver selv. Han vet jo syd har singel spar og burde skiftet til hjerter konge da hjerter er den sidefargen Ø/V kan få flere stikk. Paradoksalt nok vil imidlertid det motspillet gjøre det lettere for spillefører å få tolv stikk da det etter den starten (hjerter konge i stikk to til esset) tyder på at vest har kløver konge. Så øst gjorde en liten feil i første stikk også. Han burde ideelt sett vunnet første stikk med spar ess (skjult kongen) og skiftet til hjerter konge. Da vet ikke spillefører hvem som har spar konge, og om vest har det kortet (og kanskje knekten) kan godt øst ha kløver konge.

SPILL MED EN DRØMMEMAKKER - Løp og kjøp!

Fristen for auskjonen til DRØMMEMAKKER CUP som skal spilles 2.januar nærmer seg, men dere som ikke har gitt bud har fortsatt sjansen. Auksjonen avsluttes 22.12 klokken 12 CET.

Helgeland Juniorbridgeklubbs prosjekt handler altså om å støtte juniorbridgen. De som ønsker å støtte får er en fin mulighet til å spille med en toppspiller i turneringen over nyttår. Auksjonen har gått bra så langt med fine bud på de aller mest kjente stjernespillerne. Det er imidlertid en rekke meget sterke spillere som fortsatt kan kjøpes til latterlig lave priser. Listen over spillere du kan by på finner du her. På toppen av listen ser du at det er noen kostbare spillere, men hvis du scroller nedover så er det mange interessante makkere som kan kjøpes for noen hundrelapper!

Alle informasjon om auksjonen og turneringen finner du her.

STØTT JUNIORBRIDGEN!

 

Norske online serier på BBO og RealBridge

Aktiviteten på de forskjellige online bridgeportalene blir stadig større, og stadig mer/bedre organisert. Det er mange internasjonale turneringer, men også flere norske arrangement.

Den 2.januar spilles DRØMMEMAKKER CUP som er en fundraising for juniorbridgen (juniorleir). Der kan man via en auksjon "kjøpe" seg en toppspiller via auksjonen som fortsatt pågår. Dermed kan du få spille med en kjent toppspiller, og samtidig støtte et glimrende prosjekt. Auksjone pågår fortsatt, men siste frist er 22.12. klokken 12.00 CET. Så hvis du ikke ligger inne med et bud er det fortsatt en sjanse. De mest profilerte internasjonale stjernene er kostbare, men det er mange gode spillere som kan bli din makker for en billig penge. Det blir garantert en morsom turnering, og som nevnt går pengene til et godt tiltak. Alt om dette prosjektet finner du på Helgeland Juniorbridgeklubbs side, her. 

Det har blitt spilt en førjulsserie (lag) på BBO. En ny serie starter 3.januar. Initiativtakere til dette er Kåre Bogø og Terje Lie, og altmuligmann med full kontroll på resultater og gjennomføring er Kristian Barstad Ellingsen. Resultatlisten fra den første serien ser til forveksling ut som en resultatliste fra seriemesterskapets 1.divisjon de siste årene, altså høyt nivå. Resultater, butler, spilldiagram osv. kan du finne her. 

NBF innbyr til en lagserie på RealBridge fra 1.februar. Der blir det "divisjoner", eller inndeling i klasser om du vil. Det blir en "åpen klasse" (A) samt B og C klasse som har begrensninger når det gjelder spillernes mesterpoeng og handikap. NBF sine medlemmer har fått nyhetesbrev om dette, og du kan også lese mer om dette tiltaket her.

I den norske førjulsserien var det som nevnt høyt nivå. Derfor tas med et spill hvor resultatene ved første øyekast så litt overraskende ut, for ingen fikk maks i noe som er ut som et ikke så vanskelig spill. Ved å se nærmere på hele spillet ble det ikke så vanskelig å se hvorfor ingen av de ti lagene hadde funnet frem til toppkontrakten.

Giver øst, alle i sonen.

Når en ser disse kortene og vet at øst er giver skulle man tro det var mulig å finne frem til 7 hjerter for eksempel via Stenberg 2NT, kortfargevisning og slikt. Ved samtlige ti bord var imidlertid kontrakten 6 hjerter med tretten stikk, Ø/V +1460. Det var dog en forklaring på hvorfor ingen fant storeslemmen:

Joda, det startet nok med 1 hjerter-2NT mange steder, men så ville nord være med på leken. Noen sa 4 kløver, andre hoppet til 5 kløver. Da blir det atskiilig verre for Ø/V, for ikke å si umulig å finne ut nok til at 7 hjerter kan meldes med styring. Det er viktig å ha noen gode avtaler om de sperrer etter en sånn start, men selv de som hadde gode avtaler fikk problemer med å finne ut nok til å ta sjansen på 7 hjerter.

I 7 hjerter er det ikke tretten stikk rett ned, men nesten. Hvis øst gjøres til hovedhånd må to spar og to kløver plasseres et sted, og hvis de taperne skal rett og slett trumfes er det jo en viss fare for å bli overtrumfet. Men det går fint med en slags kryss-stjeling og slik det sitter. En annen plan er antagelig bedre, å godspille vest sin hånd. Det går veldig greit når nord har K-Q tredje i ruter, men det ville gått bra med mye verre rutersits også.

Burde/kunne N/S stampet i 7 kløver?

Nei!

Det kan bli kun 1100 om motspillet klikker. Men Ø/V kan foruten trumfesset få tak i to sparstikk, ruter ess og to ruterstjelinger til øst, og det er seks doblede i sonen, +1700. Så en modig stamp i 7 kløver ville kun vært verd 2 IMP om de slipper med -1400, og da med fare for at Ø/V melder storeslem! 

 

TampAlt Main Event (online)

På BBO spilles fra 14 til 18.desember TampAlt Main Event. Det deltar hele 38 lag denne gangen, og tre av dem har norske spillere,  De Botton, Skeidar og Gillis.

Det skal spilles ti runder a 14 spill etterfulgt av kvartfinaler, semifinaler og finale. Lag Skeidar startet bra med to seiere. I den første kampen fikk Martin Andresen en skikkelig gladscore etter å ha plukket opp disse kortene som giver i første hånd med alle i sonen:

Det er vel nokså opplagt å åpne med 1 hjerter. Denne hånden er enten helt enorm, eller den kan være skikkelig farlig om makker ikke har tilpasning til en av fargene hvis syd naturlig nok er ambisiøs og melder på høyt trinn. Over Martins 1 hjerter sa vest 2 kløver, pass fra makker Geir Helgemo, og 3 NT fra øst. Ville du ha meldt nå?

Det kan være blink å si 4 ruter hvis makker har rutertilpasning. Det er et slikt spill hvor det godt kan stå utgang begge veier. Om nord ikke har tilpasning kan det bli kostbart å melde. Martin sa 4 ruter, og vest doblet. Det kom preferanse til 4 hjerter fra nord, og øst doblet før det gikk pass rundt. Blindemanns kort var ikke noe vakkert syn:

Mot 4 hjerter doblet kom kløver ut til stjeling. Ruter knekt ble spilt og vest stakk med kongen før han fortsatte med kløver som syd stjal. Liten ruter mot åtteren stakk vest med esset og spilte en tredje runde kløver. Syd stjal for tredje gang, men merk at nå har syd kun tre hjerter mens øst har fire!

Et åte ble lagt ut nå med ruter til hjerter 10. Og øst glefset over som en sulten lofot-torsk. Da han trumfet over med hjerter konge var det over. Øst hadde ikke flere kløver å spille og skiftet til spar til syds ess. Da var det bare å ta ut tre runder trumf og vise frem ruterstikkene, ti stikk!

Hvis ikke øst trumfer over blir det bet. Spillefører må være forsiktig for å unngå mer enn en doblet bet. Etter at hjerter 10 vinner stikk tas en hjerterfinesse, så må det spilles ruter, ikke satse på at hjerter sitter 3-2 og legge ned hjerter ess. Ved et bord ble det spilt slik og spillefører gikk 1100 i bet! Det burde altså blitt (minst) -200, men Martin kunne fornøyd notere en massiv +790.

Ved det andre bordet var også Johansen-Aaseng i 3 NT som Ø/V et lite øyeblikk, men da syd meldte 4 ruter doblet de og spilte motspill der. Den kontrakten ser ut til å ha sjanser. Om vest spiller ut trumf og fortsetter med trumf står 4 ruter doblet. Da avgis kun to trumfstikk og til hjerter konge. Men da spillefører ble kortet med kløverutspill og kløverfortsettelse idet vest var inne første gangen i trumf prøvde spillefører hjerter ess og mer hjerter. Vest trumfet og spilte en andre runde ruter som tok bort nords trumf. Øst fikk ett stikk i hjerter senere, +200 til Skeidar og 14 IMP inn. 

Det var noen få +790 til N/S, men mange flere som gikk en eller flere bet i ruter- eller hjerterkontrakter som N/S. Noen få hadde fått spille 3NT som Ø/V og vant dem, og noen andre vant 5 kløver hvor det kun handler om å unngå to spartapere.

I den andre kampen tok Helgemo sats i dette spillet:

Idet syd åpnet med 1 hjerter og hoppet til 3 spar over svaret 1 spar ble såklart nord sleminteressert, og storeslem var ikke utenkelig. Et par kontrollmeldinger fulgte før nord spurte med 4NT og fikk to Key-Cards, men benektet trumf dame. Er det riktig å melde storeslem nå? Ja, og nei. Nord vet det mest sannsynlig handler kun om trumen hvor syd har fire kort. I verste fall er det fire små, men selv da er det en brukbar sjanse. Siden syd hadde knekten var det en enda større sjanse.

Helgemo meldte 7 spar, og slik det satt var det tretten enkle stikk. Ved det andre bordet spilte de 6 spar, 14 IMP til Skeidar.Kun ifre av 38 N/S-par kopierte +2210 for 7 spar med tretten.

Alt om TampAlt Main Event inkludert bulletiner finner du her. 

 

VELLYKKET MESTERTREFF!

Mestertreffen 2020 – fire turneringer mandag til torsdag – ble for første gang arrangert online. Den relativt nye plattformen RealBridge ble benyttet. I all hovedsak ble det vellykket.

Alle resultatene, spilldiagrammer, link til å gå gjennom hvordan spillene foregikk på alle bord (!), samt kommentarer vinner du her.

Mange er fornøyde med RealBridge og mener det er en forbedring i forhold til BBO, og det beste onlinetilbudet akkurat nå. Det er sikkert fortsatt muligheter for forbedringer, men mange sier at å spille på RealBridge føles nesten som «real bridge», altså ikke så ulikt sånn som det er om man sitter ved bordet og spiller.

Det hjelper på at de fire spillernes kamera brukes så du ser makker og motstanderne når du spiller, og at du kan snakke med dem. Alertering og forklaringer blir derfor gjort på samme måte som om man spiller ved bordet, «face to face». I finalekamper kan det brukes «screen-modus» hvor det blir nokså likt som å spille med skjermer hvor du ser kun en av motstanderne. Da alterteres egne meldinger, og begge motspillerne ser den forklaringen du gir, men ikke makkeren din. Akkurat det er faktisk litt bedre enn når det spilles med skjermer på vanlig måte hvor det alteres og forklares kun til den som sitter på egen side av skjermen. Siden begge får forklaringen når skjermmodus brukes på RealBridge minsker sjansen for at feil forklaring kan påvirke spillet og føre til tvister etterpå.

Selv har jeg forsøkt RealBridge litt og synes det gir en helt annen følelse enn i annen onlinebridge. Som generell skeptiker til online turneringsbridge – av forskjellige årsaker – må jeg nå innrømme at det ser ut som det er en utvikling i riktig retning. En kan i alle fall håpe. Mitt viktigste håp er likevel at vi snart kan komme oss gjennom denne covid-perioden og får tilbake «ekte bridge», ved bordet «face to face».

«Lay-out» på RealBridge, og hvordan det hele foregår der er litt uvant for alle som er vant med BBO. Det er naturlig at det tar litt tid til å venne seg til noe nytt. Selv om de fleste virker å være fornøyde var det noen som hadde tekniske problemer under mestertreffen, og det er alltid enkelte som klager og er skeptiske. Uansett er de tilbakemeldingene jeg har fått, og kommentarer jeg har sett i sosiale media osv. tydelig på veldig mange mener at å spille på RealBridge var en positiv opplevelse.

Norsk bridge har vært så heldig at en del av de vanlige mesterskapene, for eksempel bridgefestivalen var mulig å gjennomføre også i dette merkelige året. NBF skal ha ros for også nå mot slutten av covid-året å ha gjennomført fine turneringer til tross for at strenge restriksjoner i øyeblikket setter stopper for vanlige, store arrangement.

I mestertreffens fire turneringer deltok omtrent 100 par hver dag unntatt onsdag som hadde det laveste oppmøtet (70 par). En ekstra gratulasjon går til SIGURD ØSTEBØVIK som vant to av de fire turneringene.

På ett av spillene i torsdagens turnering ble det en feilanalyse i kommentarene jeg hadde laget på forhånd. Det var et interessant spill, og da jeg oppdaget feilen så jeg hvor lite det skulle til før spillet ville vært enda mer interessant. Slik så det ut:

Hvis syd (eller nord) havner i 3NT og får spar ut kan det ikke satses på ruteren. Hvis motparten slippes inn, går det galt siden øst allerede har godspilt fem sparstikk. Eneste sjanse er at kløverfinessen går, og siden det slik det sitter er fem kløverstikk med en direkte finesse og en gjentatt finesse er det syv stikk fra topp. Vellykket hjerterfinesse gir det åttende. Hvis hjerter konge hadde sittet singel eller dobbel foran ville det vært ni stikk.

Idet fem kløverstikk tas, blir øst satt under press. Han kan ikke kaste hjerter, da blir det vire hjerterstikk og ti i alt. Men han kan kaste to ruter og en spar, og forsvaret har kontroll på beten. Hvis øst også hadde hatt ruter ess ville han vært ferdig på fem ganger kløver, skviset sønder og sammen i tre farger.

Ved å bytte om noen få kort blir spillet enda mer interessant og som tatt ut av en avansert bridge bok om spilleteknikk.

I dette tilfellet kommer spar 6 ut. Øst må la syd vinne første stikk siden vest må ha en spar som forbindelse til øst om vest kommer inn på ruter ess. Etter å ha vunnet for spar konge tas kløverfinesse og det blir fem stikk i den fargen. På de tre kløveravkastene øst må gjøre kan han ikke kaste en hjerter, da blir det tre hjerterstikk og ni i alt. Øst må kvitte seg med en spar og to ruter. Syd må da for å vinne kaste tre ruter og tviholde på spar 9 som er et særdeles viktig kort. Så spilles hjerter til damen, og dette er igjen:

Hvis spillefører leser sitsen korrekt nå kan spar 9 spilles. Vest får aldri for ruter ess. Øst får fire sparstikk, og syd må kaste sine tre rutere. Med to kort igjen må øst spille hjerter fra K-10 til kombinert saks – ni stikk!

MESTERTREFF - TORSDAG

Den fjerde og siste mestertreffen ble spilt på torsdag. Seieren gikk til ROY HUGO OLSEN-STIAN EVENSTAD med 65,43%. På 2.plass kom DAG HELDAL PAULSEN-JØRN MARKUSSEN med 65,05%, og 3.plassen gikk til THEA HOVE HAUGE-JON HELGE HERLAND med 62,97%.

Alle resultatene finner du her, og kommentarene som ble laget på forhånd finnes her.

I kommentaren til spill 7 på torsdag er det en feilanalyse i siste avsnitt. Kontrakten (3NT) går bet om Ø/V saker riktig. Det vil bli korrigert ganske snart.

Ukens skivebom i mine spådommer om hva som kunne komme til å skje rundt omkring var dette spillet som ble et skikkelig svingspill, men ingen gjorde det jeg antydet kunne skje:

I forslaget ender det altså i kløverkontrakt N/S hvor det heldig vinnes elleve stikk. Selv om vest finner skift til spar i det andre stikket, går det bra ved å stikke opp og spille ruter for to sparavkast før det spilles trumf. Ø/V får kun for hjerter ess og trumfesset.

Det kunne vel ha blitt kløverkontrakt der nord doblet 4 hjerter. Det var noen som doblet, men ved mange bord gikk det da pass rundt og vest spilte 4 hjerter doblet med ti eller elleve stikk. Hele seks par noterte +990 for 4 hjerter doblet med ett overstikk! Dessuten var det mange +790, og noen som vant 5 hjerter doblet (850).

Det ble imidlertid ikke spilt en eneste kløverkontrakt N/S!

Det skyldes antagelig at en god del på nords plass over åpningen 4 hjerter meldte inn 5 ruter som selvsagt godt kan være riktig melding. Hvis det dobles over 4 hjerter er det ikke sikkert det er bra med sparkontrakt om syd melder spar i stedet for som her foreslått sier 5 kløver. Det kan sett fra nords ståsted være bra i 4 spar hvis syd har femkorts spar, men om han for eksempel melder 4 spar med kun fire kort kan det godt hende at det er bedre i ruterkontrakt. 5 ruter kan også være bedre om syd melder 5 kløver hvis syd ikke har så god farge som dette.

Mot 5 ruter går det på flere måter an å ta minst en bet. Med spar ut, eller hjerter ut og skift til spar har forsvaret to sparstikk, ett stikk i hjerter og kløver ess = to bet. Men i praksis er det naturlig med hjerter knekt i utspill. Vest stikker over, og kan altså ordne to bet om han skifter til spar. Men han vet jo ikke om det er nord som har singel hjerter og øst dobbelton, eller motsatt. Det er jo de to skjulte hendene. Hvis vest forsøker en hjerter til trumfer nord. Det er fortsatt bet. Om spillefører tar ut trumfen og spiller kløver ligger øst unna to ganger med kløver ess, og bordet (syd) blir uten inntak.

De fleste gikk bet i 5 ruter, men to N/S-par noterte +850 for 5 ruter doblet med elleve stikk. Fra topp N/S til topp Ø/V var det altså en forskjell på 1840 poeng! Ett par fikk +810 for 4 ruter doblet med ett overstikk.

"Klagenemda" i aksjon

Når en analyserer og skriver forskjellige scenarier for 96 spill kan en bli litt litt firkantet i øynene. Da kan gode poeng oversees. Kommentarene til spill 2 i i tirsdagens Mestertreff er et eksempel på at det kan skje. Ingen unnskyldning, det var sløvt å ikke se det fine, instruktive poenget i det spillet. Da er det godt å ha "Klagenemda"!

I en e-mail i går fikk jeg klar beskjed om at kommentaren til det spillet var mangelfull.

Nord spiller enten delkontrakt i spar, eller en hardmeldt 4 spar. Det er perfekt tilpasning og ser ut til å være kun tre tapere. Som sagt i mine kommentarer til spillet blir det dog vanskelig om det spilles ut ruter fordi spillefører blir kortet i trumf med det samme, og en gang til idet øst er inne på trumfesset. Da blir vest "sjef" i trumf. 

Som "Klagenemda" påpeker er imidlertid kløver dame et naturlig utspill mot for eksempel 4 spar. Idet tieren kommer på må det være 10-9, eller singel tier. Vest har ikke råd til å legge tieren fra 10-x  i den situasjonen, det kan koste stikk.

Inne på trumfesset bør øst fortsette i kløver. Jeg skrev at øst i den situasjonen må gi makkeren kløverstjeling om ikke spillefører skal få ett stikk ekstra da nords 9-8 mot syds konge-6-4 har blitt en saksekombinasjon. Det er riktig, men selvsagt kan vest få to stjelinger!

Øst spiller altså kløver. Og idet man spiller en farge for å gi makkeren stjeling, eller håper på å gi stjeling, brukes Lavinthal. En klarere fargeskiftsituasjon finnes ikke enn når man nettopp har trumfet, da må det jo spilles en annen farge!

Her bør øst spille kløver 3, lavt kort som ønske om å få laveste rangerte farge tilbake, her ruter. Vest trumfer, og hvis han stoler på makkeren sin kan han elegant underspille A-Q-J-x-x i ruter til østs konge slik at øst kan gi vest enda en stjeling. Da blir det en bet i 4 spar etter et elegant, men logisk motspill.

Vest kan ikke legge ned ruter ess, da blir det ikke forbindelse til øst etterpå siden nord har singel ruter. Vest har fire trumf og vet defor at makkeren har singelton spar, så det er ikke mulig at øst har singelton ruter.

 

MESTERTREFF - ONSDAG

Det deltok 70 par i onsdagens Mestertreff på RealBridge (online). SIGURD ØSTEBØVIK vant for andre gang denne uken, onsdag sammen med SIMON EILERAAS. De noterte 67,59%. På 2.plass kom RUNE LØVÅS-ØYSTEIN OLSTAD (61,34%) like foran paret på 3.plass som var ARILD RASMUSSEN-HILDE BJØRLO (61,27%).

Hele resultatlisten finner du her. Der kan en også se på de forskjellige makkerparenes lister, alle spillene og det er tilgang til en fil hvor spillet gang kan gås gjennom stikk for stikk. 

I turneringens siste spill handlet det om å finne slem, og å få den på rett hånd. Her er mine "spådommer" om spillet, sakset fra kommentarfilen som du kan finne her.

Etter den gjennomgangen kan vi se litt på hva som skjedde da spillet forekom.

//


Her vil øst raskt være i 4 hjerter mange steder, enkelte etter å ha meldt inn 4 hjerter direkte. Da havner mest sannsynlig N/S i 5 kløver hvor det pga. at nord blir spillefører er tolv sikre stikk. En spar kan etter å ha tatt ut trumfen kastes på den tredje ruterhonnøren. Hvis øst spiller ut hjerter konge mot nords kløverkontrakt kan det bli tretten stikk også hvis spillefører tar en modig ruterfinesse med tieren, eller hvis vest på et tidspunkt finner på å kaste en ruter (han ser jo ikke nord sine kort).

Det ble på en måte feil av øst å la N/S spille 3NT, men han gjorde nok det fordi han hadde et håp om bet i den kontrakten med inntak til den lett godspillbare hjerterfargen. Med hjerter ut er det imidlertid ti sikre stikk, og det blir elleve om spillefører får fire ruterstikk. Selv om vest skulle finne på å spille ut spar dame mot 3NT er det ti stikk hvis spillefører dukker fra nord to ganger slik at Ø/V sin spar blir blokkert. Den starten (spar dame i utspill) gir imidlertid et kjedelig valg, og det kan bli lang nese hvis det dukkes fra nord to ganger, for etter spar dame vinner første stikk og spar knekt andre stikk kan det jo hende vest spiller esset i tredje stikk! Han kunne jo hatt AQJ femte eller sjette fra start.

Det blir kanskje flest kløverkontrakter her, og 6 kløver er en god lilleslem så lenge nord blir spillefører slik at spar konge er beskyttet. N/S: +430

//

N/S + 430 var et ganske vanlig resultat. Det ga litt over middels, de slo alle dem som var i 5 kløver med tolv stikk (420).

Åtte par fant lilleslemmen i kløver, og alle fikk kontrakten på nords hånd. Å notere +920 for 6 kløver med tolv ga nesten 90%. Sjalg N. Solum fikk tretten stikk i 6 kløver - alenetopp. Det skjedde ikke ved at han tok en sylfrekk ruterfinesse, heller ikke ved at det kom ruter ut fra øst som ville forært spillefører det trettende stikkete i den fargen.

Mot Solums 6 kløver kom hjerter konge i utspill til esset. I stedet for simpelthen å ta ut trumfen og ta tre runder ruter fikk han laget en skvisposisjon som hadde fungert om vest satt med spar ess sammen med de fire ruterne. I andre stikk hjerter til stjeling, trumf til syd, og nok en hjerterstjeling. Så resten av trumfene. Om ruteren gir fire stikk gjør den jo det til slutt også, det haster ikke med å prøve det. Her er sluttposisjonen sånn som det ville sett ut om vest faktisk hadde spar ess:

På kløver 10 fra syd er vest skviset og må kaste spar ess, eller gi opp ruteren. Merk at om en slik skvis skal fungere må man ha overgang til den andre siden, så det fungerer ikke om man prøver ruteren tidlig. I virkeligheten satt ikke vest med spar ess, men det ble likevel tretten stikk da han ganske tidlig slapp en ruter fordi han følte seg skviset med Q-J-10 i spar og knekten fjerde i ruter.

 

MESTERTREFF - TIRSDAG

Tirsdagens mestertreff fikk 100 par på startstreken. Helt til topps gikk TOM GJOS - LARS HELGESEN med 68,37%. På 2.plass kom JOHN IVAR SEIERSTEN-KENT ANDRE LIENG (64,96%), og tredjeplassen gikk til JOSTEIN OVERVATN-DAG SÆTHER (63,60%).

Alle resultatene finner du her.

Det er på forhånd laget kommentarer til alle de 24 spillene som ble spilt tirsdag. Kommentarene/analysene inneholder forskjellige mulige scenarier i meldinger, spill og motspill, og dette finner du her. 

Da spillsettet ble gjennomgått på forhånd merket jeg meg dette spillet som i teksten ble antydet kunne bli "dagens avis-spæll" for enkelte. Og det var endel som fikk gleden av å skvise hjem denne slemmen. 

//

Dette kan bli dagens «avis-spæll» for noen.

Idet øst velger å åpne med sin 11-poenger og en brukbar fem-korts farge havner han raskt i 6NT. Om øst passer i åpning kan de stoppe i utgang.

Det er elleve toppstikk, og det er ikke noe å si på å ta kløverfinessen som er en ren 50% sjanse for det tolvte stikket.

Hva syd bør spille ut er helt tilfeldig. Syd kan godt være uheldig og gi det tolvte stikket på et sølvfat ved å spille ut kløver. Da er spillet er over på sekunder. Idet syd finner hjerterutspillet er det verre, men spillefører har en sjanse. Han lasjerer første hjerter for å korrigere tempoet som det heter på skvis-språket. La oss si nord fortsetter med hjerter til vests ess. Da kan spillefører om han gjetter på at syd har kløver dame få til dette, for syd har blitt alene om å holde hjerteren også i tillegg til kløveren, og dermed er han et perfekt offer for en skvis. Alle spar- og ruterstikkene tas, og før den siste ruteren vil det se slik ut:

Idet ruter 8 spilles må syd enten kaste hjerter konge, eller gi opp en kløver. Hvis han kaster hjerter, tar spillefører de tre siste med A-K i kløver og hjerter 9. Syd ser han må holde hjerteren, og bør klare å kaste en kløver uten å avsløre seg. Men om spillefører leser sitsen kan han spille kløveren fra topp, og damen kommer på. Kløver knekt gir det tolvte stikket!

Hvis Ø/V får til dette får de en velfortjent kanonscore på dette spillet. Om syd i gunstig sone kaster innpå 1 hjerter over østs åpning vil kanskje vest bli spillefører i 6NT, og hjerter dame komme i utspill. Da blir det litt lettere å få til skvisen, for noe må jo syd ha for innmeldingen? Hjerterutspill fra nord lasjeres, og senere vil det bli den sluttposisjonen vi nettopp så på - syd er ferdig. N/S: -1440

//

Vel halvparten av de 50 Ø/V-parene meldte slem. Av dem vant 18 par slem, noen i grand og noen i ruterkontrakt. Åtte par gikk bet i slem. Pluss 1440 for 6 grand med tolv stikk ga 84%. De som spilte utgang, men fikk tak i det tolvte stikket fikk litt over middels.

En del av dem som fikk hjem slemmen fikk favøren i kløver som ble nevnt, men andre vant tolv stikk hjelp av kløver/hjerter-skvisen. Hvorvidt syd avslørte seg idet han måtte gå ned på kløver dame dobbel mot slutten vites ikke. Å være våken som motspiller og ha evnen til se hva som kommer til å skje (jeg blir skviset snart!) er viktig slik at kortene kan legges i vanlig tempo mot slutten. Da blir det et rent valg for spillefører: hvor er kløver dame plassert?

MESTERTREFF - MANDAG

Mandag ble den første av fire mestertreff-turneringer spilt med 98 par på startstreken. Det ble spilt på RealBridge som er det nærmest man kan komme face-to-face bridge når det spilles online.

Mandagens turnering ble vunnet av SIGURD ØSTEBØVIK - JIM IDAR HØYLAND med 69,06%. På andreplass fulgte JARLO MIKAEL JOHNSEN - ARIL BASMA (67,30%, og på tredjeplass kom ROAR VOLL - ASBJØRN KINDSBEKKEN (64,43%). Hele resultatlisten finner du her.

På forhånd laget jeg en gjennomgang av spillene med noen "spådommer" og analyser. Kommentarene er ikke ment å være noen fasit, heller ikke "par-score" eller GIB analyser, dvs. det makismale som kan vinnes. Det er mer noen forslag til forskjellie scenarier som kan skje enten det blir riktig eller galt. Praktisk bridge og noen muligheter som er der. Det legges i noen tilfeller føringer for hva undertegnede tror er mest fornuftige meldinger og/eller spilleplaner og motspill. Kommentarene for de 24 spillene som ble spilt mandag finner du her.

Det kan jo være artig å se på hvordan spådommene er i forhold til hva som virkelig skjedde da spillene forekom. Her er et interessant spill fra mandag:

Mine forhåndskommentarer var:

//

Et svært interessant og instruktivt spill. Det er ingen ting å si på om syd dobler opplysende over østs 1 ruter. Å doble er bedre enn å melde inn 2 kløver da syds kort kan passe godt i kontrakt med spar, hjerter eller kløver som trumf. Vest er nesten så sterk at han kan tenke på lilleslem i ruter, men mot 12-14 balanserte har han litt i minste laget. Det er da også en dårlig slem som bare har visse sjanser fordi alt sitter riktig. Og 6 ruter kan fyke hjem!

I 3NT med kløver ut vinnes første stikk hos øst, så spar mot vest. Siden esset sitter foran kan spar mot vest gjentas med tre sparstikk som resultat siden fargen sitter 3-3. Da er det elleve sikre, og det kan bli tolv. Beste motspill inne på spar ess er å fortsette med kløver. Da blir ikke syd utsatt for en skvis, for det er en avansert skvis som må til for det tolvte om syd ikke spiller en runde kløver til – en criss-cross skvis! For å få til det må spillefører ha kommunikasjon mellom hendene og komme ned i denne posisjonen til slutt:

Dette kan bli sluttposisjonen både i 3NT og 6 ruter (NT) hvis det ikke kommer kløver ut og kløver en gang til idet syd er inne. La oss for eksempel si det kommer trumf ut mot 6 ruter. Idet kløver dame på et tidspunkt spilles kan ikke syd dekke med kongen, for gjør han det kan en finesse tas med nieren som gir det tolvte stikket. Så sluttposisjonen kan bli slik som i vårt diagram.

Idet ruter dame spilles kastes hjerter 8, altså ned på singel hjerter ess hos øst. I det stikket blir syd skviset. Spillefører må riktignok lese sitsen. Men hvis syd kaster hjerter knekt spilles hjerter til esset som feller kongen, og kløver ess er inntak til hjerter dame som står. Hvis syd i stedet kaster kløver 6 spilles kløver ess som feller kongen, og hjerter ess er inntak til godspilt kløverstikk. Elegant!

Med hjerter ut mot grandkontrakt kan det vinnes tolv stikk hvis spillefører tør å ta kløverfinessen etter å ha godspilt sparen og så fått slått vekk sin siste stopper i hjerter. Med kløver ut, og mer kløver senere, fungerer ikke noen skvis, og spillefører får kun elleve stikk hvis ikke syd forsaker seg.

//

Sannsynlig result ble av meg antatt å være +660 til Ø/V med tro på at noen ville få tolv stikk, og noen få kanskje vant slem. Med fasit i hånd (alle resultatene) ser vi at 660 var et vanlig resultat og det ga omtrent middels. Å vinne tolv stikk i grand ga ca. 80%. Det er mulig noen av dem som fikk tak i det tolvte i 3 grand gjorde det ved hjelp av den fine skvisen, men flere fikk hjerter i utspill og vant et stikk der før de spilte god sparen og senere tok kløverfinessen for det tolvte.

Kun fire par var i slem, og tre av dem gikk bet. Einar Stre og Morten Eide var det eneste paret som meldte og vant slem da de noterte +1370 i 6 ruter. Det skjedde imidlertid ved at syd dekket kløver dame med kongen og finessen med kløver 9 på tilbakeveien ble tatt for det tolvte stikket. 

Mer fra USA-mesterskapet (online)

Her får du et av de såkalt kjedelige, uavgjorte spillene fra finalekampen i US-Nationals hvor Geir Helgemo og Tor Helness var på vinnerlaget.

Etter å ha vist begge major med en ganske sprek innmelding 2 kløver (dog i gunstig sone), spilte Helgemo ut ruter dame. Den fikk beholde første stikk. I andre stikk gikk det liten ruter til esset og nok en ruter. Spillefører angrep kløveren. Nå var det fare for å dytte på kontrakten. Sett at stor kløv fra spillefører blir stukket av syd (Helness). De kan ta ett stikk i ruter og har fire motspillstikk. Så spiller de vel hjerter (spiller ingen rolle), og dette er igjen (om syd stakk før det siste kløverstikket spilles:

Nord har vært under press lenge på alle disse kløverrundene. I det kløver knekt spilles er nord skviset sønder og sammen. Han klarer ikke å holde to hjerter og tre spar med kun fire kort igjen.

Dette forpurret Helness elegant ved å lasjere kløveren tre ganger! Da satt han igjen med A-8, og spillefører kunne ikke spille mer kløver, for syd får i så fall to kløverstikk. Dermed ble det kun de åtte toppstikkene, ingen skvis og en bet.

Ved det andre bordet forsøkte spillefører å godspille sparstikk og gikk automatisk bet etter ruterutspill - uavgjort spill.

 

Helgemo-Helness vant US-mesterskap (online)

Geir Helgemo og Tor Helness var på det vinnende laget (Levine) i det amerikanske mesterskapet i helgen, en turnering som var en erstatning for FALL NATIONALS som i år ikke kunne spilles på vanlig måte. Laget bestod foruten de to nordmennene av Levine, Wold, Meckstroth og Rodwell.

I finalen slo de et amerikansk topplag (Kolesnik) i en jevn kamp. Levine lå litt under, men vant siste sett og til slutt kampen med 11 IMP.

I denne finalen var det en rekke svært interessante spill. Et av spillene som bidro til at Kolesnik ledet før siste sett havnet Kit Woolsey i en knallhard storeslem. 

Nord spilte naturlig ut trumf mot 7 hjerter. Spillefører tok tre runder trumf, og det første mulige hinderet var passert, trumfsitsen var grei. I tredje ruterrunde forsvant kløver 9 fra øst. Så fulgte spar ess, spar til kongen og en spar til stjeling. Hvis den fargen hadde vært fordelt 3-3 ville det vært over, tretten enkle. Men så snilt satt det ikke. En ruter ble spilt til esset før nok en spar ble stjålet, og østs femte spar var godspilt. Men det ekstrastikket er kun det tolvte. Spillefører må velge nå, enten ta ruterfinesse, eller spille på at ruter dame sitter tredje, eventuelt en skvis?

Woolsey gjettet riktig da han ikke tok ruterfinesse, og han lot kløver ess ligge. Han spilte inn øst på den andre honnøren, og dette var blitt situasjonen:

På spar 6 fra øst er syd fanget i en slags criss-cross trumfskvis. Hvis han kaster ruter kan spillefører trumfe ut den da single ruterdamen og hente godspilt ruterstikk med kløver ess som inntak. Hvis syd i stedet kaster kløver kan spillefører ta for kløver ess som feller kongen, og den siste trumfen er inntaket til godspilt kløver dame. 

Vakkert!

Ja, det er som fra en avansert bok om skvis, og det er klart at kontrakten i teorien står mot slutten. Men spillefører må gjette på fordelingen. Hvis syd uten betenking kaster kløver 5 (blanker kongen) er det ikke sikkert han har igjen kløver konge singel, han kunne jo hatt 2-2-3-6 fordeling fra start. Så hvis spillefører tror det sitter slik, dvs. at syd har igjen en kløver til og kun ruter dame singel må det spilles ruter til stjeling etter å ha tatt sparstikket, for å beholde kløver ess som inntak til det han tror blir et ruterstikk. Men da blir ikke østs ruter godspilt, og han kan ikke lenger få det ekstra kløverstikket han kunne fått. Så spillefører må gjette litt på fordelingen.

Trumfutspillet er helt logisk og opplagt mot 7 hjerter. Men merk at med kløver ut vil ikke den elegante skvisposisjonen fungere fordi kløver ess blir tatt bort. Da vil spillefører nesten ganske sikkert gå to bet! Han stikker nok med kløver ess. Spar kan jo sitte 3-3, og hvis ikke kan ruterfinessen gå. Det blir den finessen han må sette sin lit til, to bet. Lilleslem i hjerter er imidlertid sikker uansett utspill, og ved det andre bordet spilte de 6 hjerter med tolv etter kløver ut som ble sluppet opp mot damen, og kongen vant forsvarets eneste stikk. Dermd kostet spillet 13 IMP for vinnerlaget.

Et svært interessant motspill som var viktig for vinnerlaget med de to norske spillerne kommer i neste innlegg.

 

 

SYSTEM OG AVTALER

Utfallet i mange spill avhenger av vurderinger og meldestill, men ofte er det hvilket system og hvilke avtaler man har som blir avgjørende. Vi tar med et spill fra en lagturnering i helgen hvor avtaler, eller for noen mangel på avtaler ble avgjørende.

Hvordan det meldes over makkers sterke 2 kløver gjøres forskjellig. Et bra prinsipp er å ha visse krav til fargekvalitet for å svare positivt i farge. Spesielt om det er en minorfarge er det ukomfortabelt for den sterke hånden hvis svaret er 3 kløver eller 3 ruter, for det tar bort så mye rom for den sterke hånden til å vise sine kort. Derfor bør slike svarmeldinger være nokså spesifikke, og man få heller svare 2 ruter med mange positive hender som ikke tilfredstiller de kravene til fargekvalitet man har avtalt. Hvis svaret viser en god farge kan det være veldig god informasjon, og med noen superterke 2 kløver-hender kan åpneren av og til rett og telle stikkene de har til sammen. 

Hva om motparten melder inn over vår 2 kløver?

Da kan man avtale at pass og dobler tar seg av to forskjellige svarhender. For de fleste virker det naturlig at pass viser negativ hånd (for eksempel 0-5 poeng) og dobler en positiv hånd. Noen bruker det motsatt slik at dobler er det svakeste, pass viser verdier.

Hva med fargemelding etter vår 2 kløver og en innmelding?

Jeg har kommet frem til at når de melder inn er det viktigere å få sagt fra om en 5+ korts farge med det samme da det blir særdeles ubehagelig hvis man dobler og for eksempel hører en sperremelding på fem-trinnet fra nestemann. Det er nok bedre å få varslet fra om fargen sin med det samme. Derfor har jeg med min makker avtalt at kravet til fargekvalitet for positiv svarmelding i farge ikke er det samme om de melder inn.

Her er spillet fra helgen, hvor du sitter nord og N/S er i sonen. Makker åpner med 2 kløver, nestemann hopper inn med 3 ruter. Hva melder du?

Jeg synes 3 spar er opplagt. Ved ett bord passed nord og mente nok at det viste verdier. Åpneren kom tilbake med 3 hjerter, nord sa 3 spar og syd løftet til 4 spar. Går du videre? Ved bordet passet nord, og det var helt forferdelig, kanskje mest pga. at de ikke hadde noen klar avtale om den første passen så syd misforstod. Åpneren må ha trodd den første passen viste negativ hånd, for slik så hele spillet ut:

Hvis syd hadde visst at nords første pass var ment som positiv hånd burde han selvsagt gjort mer enn å løfte 3 spar til 4 spar. Det blir imidlertid mye enklere for dem om nord melder 3 spar med det samme over vests 3 ruter. Da bør de kunne finne frem til storeslem som i praksis er helt nedlegg.

I kvartifnalen i denne turneringen med ganske sterke lag meldte tre par 7 spar, tre par var i 6 spar, og de to siste parene kom kun i utgang. I to kamper ble det uvanlige 17 IMP på ett spill til de som meldte storeslemmen.

Hvis du ikke allerede har gjort det kan det være nyttig å ta en prat med din faste makker om disse avtalene.

 

MOTSPILL

Av og til går motspillet galt og det kan bli litt diskusjon rundt hvem som gjorde feil. Eller for å si det litt mer positivt, makkerparet diskuterer hvordan de kunne løst motspillet på en bedre måte.

Her er et eksempel på dette fra en lagturnering forleden. Ta østs plass og vurder denne situasjonen i motspill mot en utgang:

Blindemann

Som øst åpnet du med 1 ruter og hørte 1 hjerter fra syd. Vest doblet (firekorts spar), og nord meldte 2 ruter som viste en god løft i hjerter (cue raise). Du sa 3 ruter, syd meldte 3 hjerter, og nord la på til 4 hjerter.

Vest spiller ut ruter knekt til esset. I andre stikk forlanger spillefører spar 2 fra nord, og du stikker med esset. Så forsøkes en stor ruter. Spillefører følger farge og vest kaster en spar. Hva gjør du nå?

Selv spilte jeg enda en ruter i håp om at makker kunne ha en trumfbeholding som blir forfremmet. Det ble helt feil siden hele spillet så slik ut:

Spillefører stjal høyt i tredje ruterrunde og spilte en halvmeter med hjerter. Vest kommer under press og blir skviset sønder og sammen, men han hadde jo i vårt tilfelle allerede gitt opp en spar. Spillefører presset ut spar ess og hadde to sparstikk med nords J-8 som ga avkast for to kløver hos syd - ti stikk og en massiv +620 til notering.

Kontrakten betes enkelt om jeg skifter til kløver i fjerde stikk. Vi får i så fall to sparstikk, ett stikk i ruter og ett i kløver. Var det en motspillsfeil å ikke skifte til kløver?

Jeg tenkte det med det samme at det var det, men makker kom raskt på banen og sa "unnskyld".

Hvorfor det?

Øst kan ikke vite hva som er riktig her. En tredje ruterrunde godt være riktig motspill hvis vest har litt bedre hjerter. Men vest vet det er feil fordi han ikke har god nok trumf.

Vest kan dessuten telle fire motspillstikk med to i spar, ett i ruter, og han ser at han kan få godspilt ett stikk i kløver i tide. For å være på den sikre siden kan han trumfe øst sitt ruterstikk og plante kløver konge i disken. Da kan det aldri gå galt. 

Det bør imidlertid være nok om vest legger styrkekast i kløver. Det motspillet ville gitt bet selv om vest hadde hatt kun K-J i kløver, og noen ganger kan jo øst ha bare seks ruter også slik at det er enda ett stikk å hente i den fargen. Styrkekast i kløver bør være nok. Kommer det styrkekastet bør øst spille kløver.

Generelt: Man legger ikke styrke, samme hva man har i fargen, hvis man ønsker en annen farge spilt! I dette spillet legger ikke vest styrkekast i en farge hvis han ønsker seg mer ruter for å få trumfforfremmelse.

Det er den som i motspillet vet hva som er riktig som må forsøke å dirigere motspillet, og han andre må i slike tilfeller stole på det makkeren foreslår.

 

 

 

Støtt juniorene - LØP OG KJØP

Auksjonen er i gang for "Drømmemakker-Cup som er en onlineturnering 2.januar. Inntektene går til et glimrende tiltak for juniorspillere, en junior-camp som Helgeland Juniorbridgeklubb skal arrangere i 2021. 

Auksjonen handler om å kjøpe seg en makker til turneringen, og listen over objekter består av en lang rekke toppspillere fra inn- og utland. Nå har du sjansen!

Så langt har det kommet inn gode bud på enkelte, men det er forstatt mange som er svært billige, eller ikke engang har fått noe bud på seg. For eksempel er det så langt gi-bort priser på verdensmestrene Tor Helness og Erik Sælensminde, internasjonale toppspillere som Malinowski og Erichsen og en rekke andre kjente navn.

Budlisten så langt (pr. 1.12.20) finner du her.

Minste bud er kr. 100 og du kan by over andre bud med minst kr.50.

Auksjonen pågår frem til 22.desember, men det er garantert muligheter for noen røverkjøp her. Og husk, i tillegg til at du vil få en hyggelig bridgeopplevelse støtter du opp om dette glimrende tiltaket.

All informasjon om turneringen, juniorcampen samt hvordan du kan legge inn bud osv. finner du her.

LØP OG KJØP!