Youth Championships: Klart for PARFINALER!

Mens vi venter på at finalene i Youth Championship Pairs starter i Italia tar vi med et spill som ble omtalt i bulletinen (fra gårsdagens spilling).

Spillet viser at det er ikke alltid i de tilfellene det blir kjempescore eller bunn det er interessant bridge. Det er mye fin bridge i dagligdagse spill, og i parturnering er det enormt viktig å kjempe for det lille ekstra hele tiden. Det er derfor parbridge er veldig intenst, hver minste ting teller. Slurver man litt med hensyn til ett lite overstikk, eller en mulig ekstra bet i lagkamp koster det også, men ikke så mye. Har man gjort det rette i storspillene blir det bra liste i lag. Men ikke nødvendigvis i parbridge...

Først kan du ta stilling til nords hånd med nord som giver og Ø/V i sonen:

Sperremelding? Det kan bli feil å sperre hvis egen side har hjerterkontrakt som kanskje misses. Men samtidig er det bra å åpne høyt og luftig om motparten har kortene.

Pass? Det virker tamt med en slik hånd?

1 kløveråpning? Det kan funke, men ikke om det er dårlig tilpasning og makker med sine 13-14 poeng går på til 3NT (eller slem). Hvis makker har hjerterfarge funker dog åpning med 1 kløver veldig bra, for med hjerter som trumf vil nords hånd være verd veldig mye.

Dette er altså en hånd som ikke passer helt for noen ting, men i gunstig sone forstår jeg godt at Magnus Sætre (nord) valgte åpningen 4 kløver.

Som du ser doblet øst og vest meldte 3 spar. Ø/V har en bra sjanse i den kontrakten, og Anders (syd) gjorde det riktige da han kjempet med 4 kløver som bør kunne vinnes med de fleste normale hender nord kan ha for sin sperremelding. Slik kortene er, og med så sterk 4 kløveråpning som Magnus faktisk hadde er det dog en sjanse i 3NT, men som oftest vil å spille der bli fiasko og føre til et betelass. Hjerterkontrakt kan gå bra det også, men om motparten starter med to ganger ruter blir nord kort og rar i trumf.

Mot 4 kløver spilte øst ut en liten spar. Magnus nølte ikke lenge før han ba om damen som må ha en god sjanse for å vinne stikket siden øst hadde doblet opplysende. Å ta finessen kan dog koste, men da damen vant første stikk forsvant nords single ruter med det samme på spar ess. Så trumf til knekt, honnør fra nord og esset. Øst prøvde ruter ess, men for sent. Nord trumfet, og nå kom et fint trekk da Magnus gikk på hjerteren før han tok ut trumfen. Om trumfen tas ut blir det en hjertertaper. Men altså, hjerter ble spilt før uttrumfing. Om hjerteren sitter 3-3 spiller det ingen rolle, men her ga det ett ekstra stikk siden øst med de to gjenværende trumfene fulgte farge på hjerterspillingen. Dermed kunne nord fjerde hjerter trumfes hos syd og det ga ett ekstra stikk. Fin bridge! Det eneste som ble tapt var ett stikk til trumfesset! Jeg tipper Anders ikke tenkte på at han kanskje kunne ha en stjeleverdi i kløverkontrakt med syds kort da han sa 4 kløver(?).

Å vinne tolv stikk i delkontakten ga ikke kjempescore (litt under middels) til de norske paret, men å ta med seg alt og få sånne ekstra poeng er viktig!

EM for par (ungdom): Norske medaljesjanser i morgen!

Gode plasseringer i kvalfiseringsturneringene i EM for ungdomspar gir grunn til å håpe på flere medaljer etter at det ble norsk gull (til to norske spillere) og også sølv til Norge (en spiller) i mix-par tidligere i mesterskapet.

På den siste kvalifiseringsdagen i dag klatret Nicolai Heiberg-Evenstad og danske Christian Lahrmann til fjerdeplass i U-26. Det paret blir av mange regnet blant favorittene i morgendagens finale. Også Magnus Sætre og Andreas Brogeland nevnes i den sammenhengen. I kvaliken var de hele tiden der oppe og endte til slutt på 6.plass.

Hvis vi har forstått regelverket korrekt er det de 18 beste som får spille finale i den klassen. På 18.plassen finner vi nettopp de nevnte mix-mestrene, Ida Marie Øberg og Marius Dalemark Austad. De kom noen få tideler foran Sofie Græsholt Sjødal som ble nr. 19 med Clara Brun Pedersen fra Danmark.

I kvaliken i U26 W (damer/jenter) ble Maren Idland Sægrov og Erleta Plana (sølvvinner i mix-par) på en sterk 3.plass.

Og endelig, i U-16 ble det norsk 4. og 6.plass i kvaliken til Hansen Moe; Markus på 4. og Brage to plasser bak.

Alle resultatene finner du på mesterskapssiden, her. Der kan du også følge med på live-update underveis i finalene i morgen. Da er det spillestart tidligere enn de andre dagene, finalene starter kl. 09.00. Tredje og siste finalesesjon starter kl. 15. Samtidig med finalene blir det spilt en turnering over to sesjoner for de som har blitt slått ut.

Det blir også overføring på BBO, og vi kommer tilbake med flere spill og rapporter her i bloggen i morgen.

Salsomaggiore: Kamp om finaleplasser

I EM for par - Ungdom gjenstår to sesjoner i alle klasser. Flere norske deltakere kjemper godt for å komme seg til A-finale i morgen.

I U-26 ser det svært lovende ut både for Anders Brogeland – Magnus Sætre (nr. 5 med 56,07%) og Nicolai Heiberg-Evenstad med sin danske makker Christian Lahrmann (nr. 8 med 54,87%). Det førstnevnte paret gjorde jo det skarpt forleden i Åpen EM for par hvor de kom seg til A-finale blant mye mer erfarne spillere. Og i det mesterskapet gjorde jo Nicolai det enda bedre da han vant bronse sammen med Thor Erik Hoftaniska.

Ida Marie Øberg og Marius Dalemark Austad innehar i øyeblikket 16.plassen med 51,29%. For å kvalle må man være på topp 18 av de 35 parene.

I U-26W (damer/jenter) ser det lovende ut for Maren Idland Sægrov og Erleta Plana som ligger på 5.plass med 54,75%. I den klassen går 10 av 17 par videre.

I U-16 er det Brage Hansen Moe som sammen med Wolpert (USA) ligger best an av de norske med foreløpig 3.plass (56,88%), mens Markus Hansen Moe med sine svenske makker Nordquist har ramlet litt på listen og ligger som nr. 13 med 50,94%. I den klassen går 16 av 28 par til A-finalen.

Det var i denne parturneringen forventet mye av det nye danske stjerneskuddet Christian Lahrmann som spiller med det norske stjerneskuddet Nicolai Heiberg-Evenstad. De startet fælt i denne kvaliken, men toppnivået deres er skyhøyt. Derfor er det ikke overraskende at de nå er tilbake på ganske trygg plass og vil temmelig sikkert kvalle til A-finalen hvor de kan bli veldig farlige.

Her er et spill fra dagens sesjon hvor det ble litt hjelp å få, men Nicolai gjorde det riktige med sin avgjørende, siste melding.

Øst åpnet med 1 kløver, pass fra syd og 1 hjerter fra vest. Nicolai (nord) sa 1 spar før øst og syd passet. Da kom vest tilbake med en god melding, 3 ruter. Slik det sitter vil det i ruterkontrakt normalt bli ti stikk. Og +130 til Ø/V ville gitt 81% den veien og altså fattige 19% til Nicolai og Christian. Men nordmannen var med til 3 spar. Øst og syd passet igjen før vest doblet med pass rundt.

Det er egentlig helt greit å doble i den situasjonen i parturnering hvor vest må prøve og beskytte sin egen pluss-score, for han tror jo egen side har det. Og det er da også en bet i 3 spar doblet. Men øst som hadde fått støtte i ruter dengte ned ruter ess i utspill, og da var Nicolai nærmere. Fortsettelsen ble hjerter dame i skift og to runder hjerter til. Dermed fikk Nicolai sin sjanse. Han stjal høyt og kunne spille innkassere ruter dame. Spar til knekten var innaket, og ruter konge ga kløveravkast. Fem tapere var blitt til fire, og +530 for 3 spar doblet med ni stikk ga ren topp. Om Ø/V hadde fått tak i en doblet bet ville fortsatt Nicolai og Christian fått pluss med -100, men kun litt over middels.

Ungdoms EM for par - kvalifisering

16th European Youth Championships i Salsomaggiore, Italia pågår nå OPEN PAIRS.

Det stiller norske spillere i tre av de fem klassene; U-26 (4 par med minst en norsk spiller), U-26W (2) og U-16 (2). Det skal spilles to dager med kvalifisering så det er mulig å reparere en dårlig eller moderat start. For å få spille A-finale man være på topp 18 i U-26 hvor det deltar 35 par. I U-26W er det 10 av 17 par som går til A-finale, og i U-16 hvor det deltar 28 par vil 16 få spille A-finale. Det betyr at det er god grunn til å håpe på mange norske finalister i finalene, og kanskje kan det kjempes om medaljer igjen etter den flotte innsatsen i mix-par.

Mesterskapene avsluttes onsdag med finaler hvor det skal spilles alle mot alle med litt forsjellig antall spill per runde i de forskjellige klassene.

I dagens første halvdel av kvalifiseringen gikk det bra for flere norske spillere. I U-26 ligger Magnus Sætre og Anders Brogeland som nr. 3 etter en sterk siste sesjon (61,69%). De tre andre parene med norske spillere ligger også i grei posisjon, så det bør være gode sjanser for at mange av dem er klare for onsdagens finale etter kvaliken er over i morgen.

I U-26W ligger Erleta Plana og Maren Idland Sægrov på 4.plass. I U-16 er det Hansen Moe på 3. og 6.plass etter at både Brage (nr. 3 med sin amerikanske makker) og Markus (nr.6) som har svensk makker var oppe og luktet på tetplassen underveis.

Når man spiller godt og har bra gli kommer det gjerne også noen gavepakker. Dette spillet bød ikke så alt for store problemer i meldingene for de fleste N/S-parene i U-26 klassen.

Hvordan bør det meldes etter at vest passer og Ø/V forholder seg tause i hele meldingsforløpet?

Som mange ganger nevnt er småspillene like viktige i parturnering som slemmer og utganger (delkontrakter, ekstra stikk osv. kan gi like mange eller flere matchpoints som store scorer). Vi ser vel og snakker vel likevel mest om de store spillene. I dette spillet var det en høy kontrakt på gang, og det var en god sjanse i meldingene til å skaffe seg et godt spill for dem som satt N/S. De som satt Ø/V kunne lite gjøre med det hele og var prisgitt hva N/S gjorde.

Dette er en god storeslem i hjerter. Det er veldig mange måter å vinne den på, og nesten ingen brukbar plan vil føre til bet slik som det sitter. Ved samtlige bord ble det hjerterkontrakt, og alle spilleførerne fikk tretten stikk.

Mot Ida Marie Øberg og Marius Dalemark Austad - gullvinnerne i mixturneringen i helgen – hadde trolig N/S en gedigen misforståelse. Nord åpnet med 1 hjerter og syd sa 2NT som var utgangskrav med hjerterstøtte. Da meldte nord 3NT. Det må ha vært ment som (avtalt som?) en konvensjonell melding (renons i spar?), men syd oppfattet antagelig ikke det. For han sa 4 hjerter, og da gikk det pass rundt! Pluss 710 ble ikke N/S rike av. Det ga faktisk hele 93,6% til det norske paret som i dette tilfellet slapp å gjøre noe for å få seg en gladscore. To andre par stoppet i utgang. At det er bra nivå i U-26 er helt sikkert, og resultatene på dette spillet viser også det. For på hele 10 av 17 bord ble resultatet +2210 for 7 hjerter med tretten stikk.

EM: GULL OG SØLV TIL NORGE!

Det ble en fantastisk triumf for IDA MARIE ØBERG og MARIUS DALEMARK AUSTAD i Ungdoms EM for par i Salsomaggiore, Italia i går. De ledet mixifinalen omtrent fra start til mål og vant til slutt med hele 5,7% margin til nr.2. En så stor seiersmargin er en sjeldenhet.

Det fantastiske resultatet ble fulgt opp av at norske Erleta Plana kom på 2.plass sammen med sin svenske makker Castor Mann. Det ble mer svensk på 3.plass, bronsen gikk til Andrea Abragi som spilte med polske Dominika Lucka.

Norsk på toppen av pallen i Salso, og norsk-svensk på 2.plass!

Her er et spill fra 2.sesjon hvor vest måtte gjette hva som var rett i meldingsforløpet:

Nord er giver og Ø/V i sonen. Nord åpner med 1 ruter og makker på østs plass sier 1 spar. Syd passer og det er vest sin tur. Det er ganske logisk å si 2 hjerter. Da dobler nord og det følger pass fra øst og syd. Så syd har straffepasset på nords opplysende dobling og har nok en "halvmeter" med hjerter. Hva gjør du nå?

Ida Marie Øberg plukket ut i 3 kløver som nord doblet. Nå var doblingen straff, men det var ingen flere steder å rømme lenger. Så 3 kløver doblet ble kontrakten. Blindemanns kort var en positiv overraskelse:

N/S fikk kun to trumfstikk og for ruter ess etter et ikke alt for skarpt motspill, men kontrakten kan nok ikke rokkes uansett. Pluss 870 for doblet delkontrakt med ett overstikk ga 100% til det norske paret, et godt bidrag til en knallsterk totalscore og overlegen EM-tittel.

I dag (mandag) starter OPEN PAIRS i fem klasser, U-31, U-26, U-21, U-16 og U-26W.

Mesterskapssiden med alskens informasjon og alle resultatene finner du her.

 

 

 

Salsomaggiore: ØBERG OG DALEMARK AUSTAD LEDER!

Etter første sesjon (av 3 x 16) i finalen i Mix-par EM for ungdom leder Ida Marie Øberg og Marius Dalemark Austad. De lå godt an hele sesjonen og fikk til en knallsterk avslutning som førte til hele 70,22 %!

Erleta Plana og Castor Mann (Sverige) ligger på 11.plass med 52,47%. På 15.plass finner vi Thomas Tøsse og hans danske makker Sophie Bune mens Nicolai Heiberg-Evenstad og Sofie Græsholt Sjødal på 23.plass.

Her er et spill fra den første sesjonen hvor en avgjørelse på høyt meldetrinn ble avgjørende. Og den avgjørelsen ble påvirket av en vurdering som syd fikk i første melderunde. Ta syds kort og vurder situasjonen:

Vest er giver og ingen i sonen. Det går pass fra vest og nord før øst åpner med 1 hjerter. Melder du inn 2 ruter eller blir det pass? Igjen dreier det seg om et meldestilspørsmål. Mange liker å ha sekskorts farge for å gå inn på to-trinnet, eller hvis det bare er femkorts farge ha skikkelig åpning, eller bedre fordeling enn dette. Men ganske mange melder vel inn ganske automatisk med slike kort.

Det kom 2 ruter innpå fra syd mot det norske paret, og da sa vest 3 ruter for å vise en god løft av hjerteren. Nord spratt i 5 ruter, og øst doblet før det gikk pass rundt. Slik så hele spillet ut:

Det var litt uheldig for N/S at de hadde 3-3 i begge de sorte fargene. Så det ble for mange tapere: to i spar og tre i kløver. Dermed ble det tre doblede utenfor sonen, -500 som var akkurat litt for mye mot Ø/V sin +420. Øberg-D.Austad vurderte godt da de ikke meldte over 5 ruter, og de fikk 87,5% for +500.

Siden sparfinessen ryker for dem som spiller hjerterkontrakt blir det tre tapere i hjerterkontrakt. Å spille 4 hjerter med ti stikk ga 55% til Ø/V, og det skjedde ved de bordene syd ikke meldte inn så det ikke ble noen mislykket stamp. Men mislykkede stampemeldinger kan fungere av og til om motparten gjetter feil og melder videre. Det skjedde ved en del bord hvor Ø/V gikk på til 5 hjerter over 5 ruter, og da fikk N/S inn en søt +50 som var verd 79 %. Noen åpnet med vests kort, og da ble det vanskelig for øst å ikke melde 5 hjerter, enten etter et slemforsøk eller om N/S kom med og meldte 5 ruter. Det var også ett par som havnet i 6 hjerter selv om de manglet to ess.

MIX FINALE UNGDOMS EM

Det er fire par med norsk innslag i feltet som består av 26 par i mix-parfinalen i Ungdoms EM.

Vi nevnte Heiberg-Evenstad og Græsholt Sjødal som vant kvaliken. De andre er Ida Marie Øberg og Marius Dalemark Austad (nr. 6 i kvaliken), Erleta Plana som spiller med svenske Castor Mann (nr. 7) og Thomas Tøsse som spiller med danske Sohpie Bune (nr. 11).

I finalen ble det en grusom start for vinnerparet i kvaliken. Etter seks spill hadde de 24%! Men det er langt igjen, og om de kommer seg opp til middels etter første sesjon skal det kunne gå å komme seg i posisjon igjen før innspurten. Det skal spilles tre sesjoner.

Mye bedre har det gått i starten for Øberg-Austad som i skrivende stund ligger på 2.plass. Det er dog kun spilt åtte spill. Tøsse-Bune ligger på 8.plass.

Noen ganger er bridge brutalt og en kan bli ribbet for poeng uten å ha så mye å gjøre med det. Her er et spill fra starten av mix-finalen. Du får prøve deg med vest sine kort:

Nord er giver og N/S i sonen. Nord passer, og din makker på øst sin plass åpner med 3 hjerter, pass fra syd. Hva melder du?

Dette har mye med stil for sperreåpninger å gjøre. Der Heiberg-Evenstad og Sjødal satt N/S passet vest på 3 hjerter. For å gjøre det må paret ha en konsekvent aggresiv stil og ikke fravike den sånn at åpningen kan innebære brukbare kort noen ganger, null og niks andre ganger. Her ble å passe helt rett:

Sparutspill er best mot hjerterkontrakt. Syd tenkte nok at det kunne være mulig å få seg en stjeling med å spille ut kløver da syd har to sikre inntak i trumf. Men det ble det ikke, nord hadde ikke inntak i det hele tatt. Kløverutspillet ble vunnet med esset, så ruter konge som presset ut esset i den fargen. Nå var det for sent å skifte til spar. Så de eneste stikkene spillefører ga bort var til ruter ess og trumfstikkene. Med rett valg i trumf kunne spillefører faktisk fått ti stikk etter kløverutspillet. Da må det spilles trumf til tieren og damen og neste gang spille kongen som tar med seg esset, og knekten faller. Det ble imidlertid tre trumftapere etter liten hjerter til kongen etter å ha kastet unna en spar- og en kløvertaper på ruter. Så det ble ni stikk, Ø/V +140. Hvilken prosentscore tror du det norske paret fikk for -140?

NULL %!

Flertallet var i 4 hjerter med en eller to bet, resten gikk bet i 3 hjerter.

UNGDOMS EM FOR PAR

I Salsomaggiore, Italia fortsatte spillingen etter finalen i lag og BAM i Ungdoms VM med parturneringer. Nå spilles 16th European Youth Pairs Championship.

Det er mixturneringer i helgen, i to klasser, Mixed Pairs og U-16 Mixed Pairs. Fra mandag blir det så OPEN PAIRS i fire klasser, U-31, U-26, U-16 og U-26 Women.

I mixen gikk det veldig bra for de norske, og aller best for Sofie Græsholt Sjørdal og Nicolai Heiberg-Evenstad som toppet kvalifiseringen med 63,97%. Flere andre norske kvalifiserte seg til A-finalen som vi kommer tilbake til i neste innlegg senere i dag. 

Alle resultater, bulletiner og diverse informasjon finner du på mesterskapssiden, her. Spillingen kan også følges på BBO.

 

Ungdoms VM: SØLV til NORGE U-16 i BAM!

Det ble en hyggelig avslutning for de norske i Salsomaggiore, Italia da det norske U-16 laget kom på pallen i BAM-turneringen med en sterk 2.plass i sin klasse. Kina vant turneringen.

Vi gratulerer til:


 

Pallplass til slutt!

Sverige vant gull I U-26 klassen etter at de slo USA i finalen. Kampen var jevn veldig lenge, men Sverige ledet såvidt før de siste spillene. Da slo de til og vant 68-1! I det siste finalesettet i den klassen var det flere slemspill som gikk i favør svenskene. Her er et av dem:

Giver syd, Ø/V i sonen.

Hvilken kontrakt bør N/S spille med disse kortene?

Lilleslem i ruter er temmelig sikker. Ruterkontrakt er sikrest, men 6 spar er også bra.

Hva med storeslem?

Meldingene startet med 1 spar-2 kløver og så 2 ruter fra åpneren. Nå skiltes veien for de to parene. Svenskene satte ruter som trumf og fant ut at trumfdamen manglet. Konklusjon: 6 ruter.

Det amerikanske paret fikk spar som trumf da nord støttet sparen i andre melderunde. Deretter fant de ut at alt som fantes av toppkontroller var på plass og at trumfen (spar) var ok, så de meldte de 7 spar.

Storeslem i ruter er litt bedre enn 7 spar, for i ruterkontrakt kan det ordne seg selv om sparfargen sitter skjevt. Kløvertaperen forsvinner på den andre hjerterhonnøren. Uansett må ruteren ordne seg for at det skal bli tretten stikk. Det er egentlig ikke så dårlig sjanse. Ruteren kan sitte 2-2, eller idet en honnør legges ned kan det spilles på finesse over den med knekten eller damen tredje. Men selv om dette godt kan ordne seg er sjansen for liten til at det bør meldes storeslem. Det er dog sånn i bridge at det ikke alltid er rettferdig i enkeltspill, og om USA hadde vunnet dette spillet ville det gitt mange sure IMP ut for svenskene. Sånn ble det ikke:

Det ble en rutertaper i begge kontraktene, og Sveriges +920 og +50 ved det andre bordet ga 14 IMP som bidro til overkjøringen av det amerikanske laget mot slutten av finalen.

For hardt?

I en treningskamp forleden meldte begge N/S-parene optimistisk i det spillet vi skal se på her. For hardt meldt? Tja, om en har meldt for mye kan det jo bli et gladspill...

Nord ble spillefører i 6 spar uten motmeldinger. Øst spiller ut hjerter konge. Hva er beste spilleplan?

Vest må nok ha spar konge hvis dette skal ordne seg. Inne på hjerter ess må det spilles trumf. Men hvordan bør trumfen behandles? Liten til knekten fulgt av esset er en mulighet, og da kan trumftaper unngås om vest har spar konge dobbel. Men skjer det er det fortsatt mulighet for to tapere, en i hver rødfarge. Men at at det ikke blir rutertaper er det jo en bra sannsynlighet for.

En annen trumfvariant er dobbelfinessen - damen som dekkes med kongen, så over til syd for å ta dyp finesse i håp om at vest har K-10-x fra start. Eller en kan forsøke å toppe ut østs spar 10 dobbel. Det er altså flere muligheter med hensyn til bare trumffargen, men det er imidlertid et annet moment her. Det er jo mulig å få kastet syd små hjertere på ruteren. For eksempel: spar til knekten som står, ned med spar ess som kanskje ikke feller kongen, men trumfen sitter 3-2, så i gang med ruteren. Hvis ruterfargen går kan en rekke å bli kvitt to hjertere fra syds hånd og trumfe nords andre hjerter med syds siste trumf. I så fall blir det kun en trumftaper. 

Ved det ene bordet ble det spilt trumf til knekten og ned med spar ess som felte vests konge. Trumfen ble tatt ut, og det som gjensto var å spille ruteren uten taper, hjertertaperen gikke det ikke an å bli kvitt lenger. Å toppe ruteren virker naturlig, men det går an å tenke på å spille esset, så gå over til syd og ta finesse i håp om knekten fjerde hos vest. Vest har jo kun to spar og øst tre, så det er kanskje bitte litt større sjanse for lengde i ruter hos vest(?). Joda, vest hadde ruterlengden (fire), men spillefører var fornøyd da han toppet ruteren og hele sitsen så slik ut:

Dermed ble det kun en hjertertaper og +1430.

Ved det andre bordet ble det spilt trumf til knekten, over på kløver ess og trumf dame. Da ble det trumftaper siden vest fikk dekket med singel konge i andre trumfrunde, og østs tier voks opp til stikk. Spillefører var fortsatt ikke fortapt og ville vunnet om øst satt med trekorts ruter siden spillefører i så fall ville rukket å bli kvitt syds småhjertere. Spillefører i gang med ruteren, men øst kunne trumfe tredje gang med tieren og innkassere hjerterstikket. En bet, og 17 IMP i sving,

Jeg skal ikke si noe veldig bastant om hva som er beste spilleplan i denne knallharde slemmen. Det er sikkert noen flere mulige variasjoner, for eksempem gå i gang med ruteren etter en runde trumf osv. Men merk at den spilleføreren som gikk bet misset et lite poeng. Etter at han hadde "bommet" trumfen og øst satt mastertrumfen spar 10 gjorde spillefører det helenkelt for øst ved å spille ruter A -K og så damen i tredje runde. Da ville selv en motspiller i halvsøvne se hva som var i ferd med å skje. Nords hånd er skjult for øst, så spillelfører burde spilt ess-konge, og så idet knekten faller spilt ruter 8 i tredje runde. Det vil jo for øst se ut som en liten ruter...Øst bør selvsagt trumfe, men hvis han "sover" og tror at den åtteren vil bli trumfet på bordet gir åtteren avkast av en hjerter, så mer ruter og det er for sent for øst å trumfe, den andre hjerteren forsvinner og kontrakten fyker hjem.

Ungdoms VM - Surt tap i kvartfinalen

I dag (torsdag) avsluttes Ungdsoms VM for lag i Salsomaggiore, Italia.

Det ble en trist avslutning for det norske laget i U26W klassen. De spilte kvartfinale tirsdag og var nok ansett som favoritter mot Japan. Det var på forhånd absolutt begrunnet håp om at Norge skulle kunne komme seg til seminfinalen siden Japan kom på 8.plass i grunnspillet mens Norge ble nr. 3, og i grunnspillet slo de norske det japanske laget med 32-0 i innbyrdes oppgjør. Men bridgeresultater er ikke matematikk...

Norge startet kvartfinalen glimrende og tok en god ledelse i de første av fire sett. I de to neste settene viste Japan at de ikke hadde tenkt å gi seg og knappet kraftig innpå. Før de siste 14 spillene ledet Norge med 11 IMP. Så skar det seg ganske kraftig, og en stund i det siste settet stod det 0-35 i favør Japan. Norge knappet innpå i de siste spillene, men det ble likevel Japan som gikk videre til semifinalen.

I BAM-turneringen kjemper det norske yngstelaget helt i toppen idet siste spilledag pågår.

Gli og ugli

kamper hvor det går bra, men så snur det, er det ofte slik at om man melder hardt sitter det skjevt og det blir bet, men stopper man i delkontrakt sitter alt snilt sånn at det står i utgang. Her er et sånn spill fra U-26W lagets kvarfinale mot slutten da kampen ble tapt:

Ville du likt å være i utgang med disse kortene, eller er det greit å spille delkontrakt?

De fleste åpner med øst sine kort. La oss si syd dobler opplysende etter 1 hjerter fra øst. Gjør det noen forskjell på vests vurderinger i meldingene? Hva om syd ikke dobler men melder inne 2 ruter?

Det er klart at ruter konge og spar konge ser ut som gode kort etter dobling eller innmelding. Men det er to opplagte kløvertapere og en eller to spartapere. Slik Ø/V sine kort ser ut sammen er altså utgangen 4 hjerter avhengig av spar ess foran, i utgangspunktet en 50% sjanse. I tillegg må ikke trumfen sitte 3-0 med alle tre trumfene hos syd. Alt i alt er det vel en grei utgang, men stoppes i delkontrakt vinnes spillet ganske ofte. Men ikke i det triste sistesettet i kvart’n. For Norge stoppet i 3 hjerter, Japan meldte utgang. Spar ess satt hos syd, og dermed var det +620 til Japan mot +170 til Norge. Spillet ga 10 IMP til Japan som vant kampen med...10 IMP...

Ungdoms VM: Norge videre i U26W

De norske damene/jentene er videre til sluttspillet i sin klasse i Ungdoms VM for lag. De ble nr. 3 i sin klasse (U-26W) i Round Robin som ble avsluttet i dag, en meget bra prestasjon.

Dessverre blir det ikke kvartfinale for de to andre norske lagene i U-21 og U-16 klassen, så de spillerne må over i BAM turneringen som starter i morgen.

U-21 laget var inne på topp-8 før siste kamp, men et ganske lite tap mot USA i den siste kampen gjorde at de røk ut bare 4-5 VP bak 8.plassen som ville gitt viderespill.

U-16 laget var ikke så langt unna heller da det dro seg til siste kvalik-dag, men de greide ikke å kjempe seg inn og sikre kvartfinaleplass.

Her er et spill fra dagens spilling hvor motspillet og motspillsavtaler spilte en rolle. 

At nord havner i 4 spar med disse N/S-kortene er ikke så merkelig i lagkamp. Og det er ingen dårlig utgang, den avhenger normalt av at sparen ordner seg, for det er bare to hjertertapere og en rutertaper. Men som du ser er det en trumftaper denne gangen siden øst har spar dame tredje, og da er det jo en bet i 4 spar - i teorien. Men selv om det er fire "opplagte" tapere kan slike utganger fyke hjem, og det skjer ganske ofte og...

Øst spiller ut stor hjerter. Så spørs det hvilke avtaler man har. Noen bruker fordeling med damen tredje eller mer i bordet, andre bruker forsatt styrke/svakhet. Begge deler har sine fordeler, men denne gangen var å bruke fordeling fantastisk i den possen, fordi Sofie Sjødal (de bruker fordeling med damen tredje på bordet) visste at makkeren hadde enten toeren singel, eller trekorts hjerter. Det var mest sannsynlig det var singel, så Sofie spilte liten hjerter i andre stikk, og Kaja Brekke kunne trumfe. Den lille hjerteren fra øst var Lavinthal (lavt for laveste farge), og kløver fra Kaja i tredje stikk kunne Sofie trumfe, så ruter til esset og nok en kløver til stjeling - to bet! Norge +200.

Ved det andre bordet tok også øst for hjerter ess mot Erleta Plana (nord) og Marit Idland Sægrov sin 4 spar. Men øst spilte (uvisst av hvilken grunn) hjerter 10 i andre stikk. Det oppfattet vest også som Lavinthal, men her var det høyt kort og ba om høyeste farge. Ikke urimelig underspilte vest ruter ess, men da vant Erleta for den single ruterkongen og kunne like etterpå notere +620 og 13 IMP til Norge på vei mot kvartfinale i VM.

 

 

 

 

Blir det kvartfinale(r)?

Alle de tre norske lagene i VM Ungdomslag har en bra mulighet til å komme seg videre. Det er i dag (mandag) det avgjøres, fra i morgen er det utslagskamper og BAM-turnering for de som er slått ut. 

I dame/jenteklassen (U-26W) ligger Norge svært godt an til å kunne avansere siden vårt lag ligger på 4.plass etter to av tre dager med grunnspill.

I U-21 ligger Norge på den utsatte 8.plassen, og i U-16 på 11.plass ikke langt bak nr. 8. En god norsk dag kan gi norsk kvartfinalespill i tre klasser!

Her er et spill fra gårsdagens spilling som viser med all mulig tydelighet at en aldri må gi opp. Det må sies det skjedde litt  "With a little help from my friends", som de sier...men slike IMP er akkurat like viktige som andre IMP.

Kontrakten ble 4 hjerter stort sett over alt. Sånn som det sitter er det to rutertapere, to trumftapere og en kløvertaper, altså bør det bli to bet.

Jørgen L. Norby og Johan Bjørkan kom i 4 hjerter, og mot Jørgen (nord) som ble spillefører kom ruter dame i utspill mot denne normale, men egentlig håpløse utgangen (slik som det sitter). Øst var hjelpsom da han lå unna med kløver ess. Da kunne Jørgen kaste unna syds andre kløver på spar. Det begynte å lysne litt...

Så A-K i trumf og ruter som gikk til vests gjenværende single konge. Derfra kom kløver til dobbeltrenons som ble trumfet med avkast av en ruter fra nord. Dermed slapp han unna med en rutertaper og to trumftapere, ti stikk og en massiv +620 til notering.

Ved det andre bordet gjorde ikke Einar Osen og Kristian D. Austad noen feil i motspillet og tok inn +200 for to bet mot samme kontrakt. Norge vant 13 IMP på spillet som bidro til norsk seier 20-0 i kampen mot Uruguay.  

 

VM UNGDSOMSLAG: Grei start for de norske

De tre norske lagene som spiller Ungdoms VM for lag i Salsomaggiore fikk en ganske grei start.

Det norske jentelaget (U26W) tapte mot lederlaget Polen, men vårt lag vant alle de andre kampene sine i går relativt klart og ligger på 2.plass før søndagens spilling. Grunnspillet avsluttes mandag. Det er 16 lag i jente/dame-klassen.

U-21 laget startet godt og lå nr. 3 etter fire av seks kamper, men et par tap på slutten av dagen gjorde at de falt litt på listen. Åttendeplass (av 20) etter åpningsdagen er imidlertid en ok start som gir gode muligheter videre i turneringen.

For våre yngste representasjonsspillere i U-16 klassen ble det en tøff start med et stortap, men etter det plukket de godt med poeng og ligger på 11.plass av de 18 lagene i den klassen, et greit utgangspunkt for å kunne kjempe om plass i sluttspillet etter tre dagers grunnspill er over.

Mer informasjon finner du på NBF sin side i en artikkel som blir oppdatert, klikk her (VM Ungdomslag i Italia). På mesterskapsiden finner du alle resultater, live update, bulletiner og annen informasjon om mesterskapene i Salsomaggiore (det er fem klasser). Den siden får du opp om du klikker her. Merk at det også overføres kamper på BBO.

Her er et spill fra runde 4.

 

Der Johan Bjørkan og Jørgen L. Nordby (U-21) satt Ø/V meldte det ungarske paret 1NT-2 hjerter overføring, og da syd sa 2 spar passet nord. Det er ikke urimelig, og det meldingsforløpet ble kopiert ved en rekke bord. Men kortene sitter bra sammen som gjør at det er en ganske bra utgang med kun 24 HP til sammen og ikke noe spesiell fordeling. Ø/V har to hjerterstikk og trumfesset. Dermed må minorfargene løses uten taper. Det er to muligheter: enten må kløveren gir fire stikk, eller ruter dame kan sitte i saks. Kløveren forsøkes først av de to vinnersjansene. Da den fargen ordner seg med fire stikk er det ti enkle, en ruter forsvinner hos nord på syds fjerde kløver. Det er dog en fordel av trumfen sitter 3-2, for om den sitter 4-1 kan det bli trøbbel om forsvaret finner hjerterutspill og spiller tre runder hjerter må nord trumfe og ville i så fall hatt samme lengde i trumf som den med for eksempel esset fjerde. Motspillere bør da ligge unna to ganger med esset sitt. Spilles en tredje runde trumf da stikkes med trumfesset fulgt av en fjerde hjerter som fører til at den som eventuelt har fire trumf i mot får ett trumfstikk til for sin fjerde trumf.

Men det satt fint (3-2), så dette kunne være en sjanse for Norge om vårt N/S-par kunne komme seg i utgang.

Da Kristian D. Austad overførte til 2 spar sa Einar Osen 2NT (!) som jeg antar betyr maksimum med trekorts støtte. Da overførte Austad en gang til med 3 hjerter og løftet til 4 spar over syds 3 spar. En feil i motspillet gjorde at det ble ett overstikk, og med +450 og -170 ble det 7 IMP til Norge.

Ungdommene er i gang i Italia

Da er ungdoms VM i gang. Det spilles åtte spill per kamp i grunnspillet (Round Robin). I U-21 og U-16 er det 20 lag så det skal spilles 19 kamper (alle mot alle) før det blir Knock-Out kamper. Dame/jente lagene spiller 15 kamper.

Allerede i mesterskapets første spill ble det sving i mange kamper. Hvordan bør disse kortene meldes med nord som giver og ingen i sonen? 

Nord åpner med 1 ruter. Hvis N/S får melde i fred vil det nok bli 3NT ut av dette, og det er en god utgang. Selv med spar ut er det gode sjanser, for det er nok at en av minorfargene gir full uttelling blir det minst ni stikk. Det er imidlertid en ting en må huske på hvis det kommer spar ut, og det er å lasjere i første sparrunde. Det ser ikke så viktig ut, for om det skal tjene til noe å ligge unna i første sparrunde så må sparen sitte 7-2 samt at den som kommer inn idet en minorfarge skal spilles god ha dobbelton spar, altså hvis ingen minorfarge gir full uttelling.

Å spille 5 kløver eller 5 ruter ser greit ut det og. Det er nok at en minorfarge ordner seg så blir det kun en taper i minorfargen og eventuelt en spartaper.

Men nesten ingen N/S par fikk melde i fred. Etter nords 1 ruter meldte øst enten 2 spar eller 3 spar som sperremelding.

For Norge U-21 spiller i dette mesterskapet Anders Brogeland sammen med Nicolai Heiberg-Evenstad. Begge var i A-finalen i EM for par åpen klasse forleden der Nicolai vant bronsemedalje. I dette spillet satt Anders (U-21) syd i Norges kamp mot Sverige. Øst hoppet til 3 spar etter Nicolai sin åpning 1 ruter. Anders doblet, og Nicolai Heiberg-Evenstad meldte 3NT med nords kort. Slik så hele spillet ut:

Det kom spar ut som korrekt ble lasjert. Og den lasjeringen var nødvendig siden ingen av minorfargene var gående. Da ble det ti stikk, Norge +430 siden vest kunne slippes inn, og øst kunne ikke komme inn til sparstikkene sine.

Ved det andre bordet hoppet Kristian Dalemark Austad til 2 spar etter 1 ruter fra nord. Syd doblet, og Einar Osen (vest) løftet til 3 spar. Etter dette er det vel ikke så mye å si på at det svenske N/S-paret havnet i 5 kløver. Der ble det en bet med en taper i hver av fargene spar, ruter og kløver, Norge +50. Dermed vant Norge 10 IMP på spillet. Svenskene tok imidlertid nesten igjen den tidlige ledelsen, men Norge vant kampen 10-9 i IMP.

I Norge U26W sin kamp ble det uavgjort spill med 5 i minor med en bet ved begge bord.

Norge U-16 var litt uheldige her da de kom i 5 kløver med en bet mens motstanderlaget var i 3NT som ble vunnet.

Omtrent halvparten av parene vant 3NT, resten gikk bet i 5 i minor, og noen få gikk (flere) bet i 3NT da de glemte å lasjere i første runde spar.

U-16 laget fikk en tøff start og måtte tåle stort tap i åpningskampen sin mot Polen som tradisjonelt er blant favorittene. Vi tror våre yngste representanter kommer sterkere etter hvert, og det er vel greit å ha gjort unna en sånn kamp i starten. I U-26W startet Norge med en seier og et tap, mens U-21 laget fikk to små seiere i starten.

KLART FOR VM UNGDOMSLAG

I dag (lørdag 12.7) starter VM Ungdsomslag i Salsomaggiore, Italia. Norge har med lag i tre av de fem klassene. Vi stiller i U16, U21 og U26W (Women). Hvem som spiller på de forskjellige norske lagene og mer informasjon finner du i en artikkel på NBF sin side, her. Ytterligere informasjon om mesterskapet, resultater, bulletiner osv. finner du på mesterskapsiden, her.

Norsk juniorbridge har fått frem en rekke gode, talenfulle spillere som ofte gjør det bra. Derfor er det er god grunn til å håpe på gode norske resultater og kanskje medaljer i Italia.

De lagene som slått ut i lagturneringen vil de siste dagene få spille i en Board-A-Match turnering (BAM) . Mesterskapet avsluttes 17.juli.

Undertegnede vil selvsagt følge med på mesterskapet og rapportere både spill og resultater her i bloggen underveis.

 

 

Mye "bare nesten"

Åpent EM er over, og det ble vel ganske mye «nesten» for de norske deltakerne selv om det på siste spilledag ble medalje til Norge da Nicolai Heiberg-Evenstad og Thor Erik Hoftaniska kom på 3.plass i OPEN PAIRS. I alle de andre mesterskapene var nordmenn med og yppet seg, men det ble altså bare nesten denne gangen. I VM i Danmark neste måned håper vi på mer edelt metall.

Vi tar med et spill fra den første turneringen i Poznan, mix-lag. Gunn og Fredrik Helness spilte på lag CONTRACT KILLERS. De avanserte til Round of 32 hvor de møtte det amerikanske profflaget JANICE. Før det siste settet (14 spill) var det jevnt. Laget med de to norske trengte kun ett svingspill for å ta over amerikanernes lille ledelse.

Tidlig i settet kom dette spillet som er interessant både i meldingene og spillet, men i spilleføringen er det interessant mest før en etter hvert finner ut hvordan det sitter. Først kan du ta stilling til nords situasjon som giver. Dette har mest med stil å gjøre, men påvirker ofte det hele slik at det kan bli forskjellig kontrakt ved de to bordene. Spørsmålet er: åpner du eller blir det pass med disse kortene? 

Giver nord. Ingen i sonen.

La oss si du passer og makker på syds plass åpner med 1 ruter. Hva melder du? Det blir vel 1NT eller 2NT (invitt). Makkers åpning er i tredje hånd, og da kan det av og til være mindre enn vanlig åpningstyrke. Og om makker ikke har 12-14 har han grandåpning (15-17) eller en ubalansert hånd hvor han vil melde en gang til over 1NT. Så å si kun 1NT har mye for seg for å stoppe lavt og forsøke å sikre seg en delkontraktscore. At man av og til oppvurderer sterke 14-poengere til 15-17NT gjør at å svare 1NT sjelden vil føre til misset utgang, og det kan godt føre til pluss-score, mens kanskje motstanderlaget går i minus fordi de kommer for høyt.

For CONTRACT KILLERS meldte nord sånn, og 1NT ble kontrakten. Syd hadde en god 13 poenger med bra stikkpotensiale. Er dette en god utgang med 24 HP til sammen?

Jo, det er en ganske bra utgang. Uansett utspill blir det ni stikk om ruteren gir fire stikk (2+1+4+2=9).

Ved det andre bordet åpnet nord med 1 kløver. Jeg sier ingen ting om hva som er rett eller galt i det lange løp med hensyn til å åpne eller ikke med 4-3-3-3 og 11 poeng. Det er nok litt tilfeldig hva som lønner seg i lengden. Her førte altså nords åpningsmelding til at de kom i utgang, og så skulle syd forsøke å få den hjem. N/S brukte et overføringsopplegg etter 1 kløver, og syd svartte derfor 1 ruter (4+ hjerter). Nord sa 1 hjerter som for dem viser to eller tre hjertere. Syd avsluttet meldingene med 3NT sånn at syd ble spillefører.

Hva er beste spilleplan i 3NT etter spar knekt ut fra vest? Noen ganger bør man lasjere med slikt, men spillefører stakk opp med det samme på bordet (spar ess) for å beholde spar konge som et senere inntak til syd og for å gå i gang med ruterspillingen fra nord. På liten ruter kom kongen på fra øst. Det kan jo godt være singel konge, men det tåles; det stikkes med esset fulgt av liten mot tieren. Det kan koste ett overstikk om øst startet med konge-knekt dobbel, men man om vest har knekt-9 fjerde må det nå spilles liten mot tieren for å vinne fire stikk i ruter (denges damen ned får vest to stoppere med knekt-9 fjerde fra start). Og sitter det slik og vest hopper på med knekten er det plutselig viktig at syd har to inntak, for ruter 10 blokkerer på en måte (ruter 10 må innkasseres mens det fortsatt er ett inntak til syd for å hente resten av ruteren). Så om syd hadde hatt igjen kun ett inntak (brukt opp spar konge i stikk en) og ruteren sitter slik kunne forsvaret ha slått bort det andre inntaket (hjerter ess) og ruteren ville vært blokkert. Spillefører (Adam Kaplan) hadde beholdt spar konge. Han stakk over ruter konge med esset før han spilte liten ruter med tieren. Slik så hele spillet ut:

Kontrakten var sikker hele veien, men da øst hoppet på med kongen i ruter og Kaplan korrekt spilte liten ruter mot tieren i andre ruterrunde fikk han bonus. Husk syds hånd er skjult, og vest la liten fra knekten dobbel gjenværende. Da ble det fem ruterstikk! Det er ikke så rart det skjedde, for vest håpet på at øst hadde konge-dame dobbel. I så fall ville å hoppe på med knekten vært feil, den ville blitt stukket av østs dame og to motspillstikk i ruter ville blitt til ett...

Dermed vant altså ruter 10 stikket i andre ruterrunde og med fem ruterstikk ble det to overstikk i 3NT, JANICE +460.

Å hoppe på med ruter konge er dog ikke dumt spiltav øst. En kan se for seg at syd ikke har så god ruter, og at vest har ruter ess og kanskje kun firekorts spar. Da bør øst vinne første ruterstikk og spille spar slik at vest senere har inntak på ruter ess til sparen sin. Så ingen gjorde noe galt, egentlig.

Ved det andre bordet ble altså kontrakten 1NT etter at nord hadde passet i åpning. Å være i 1NT kunne godt ha gitt sving inn, for den hardemeldte 3NT'en var langt fra sikker. Nords 1NT med ble vunnet med ti stikk, +180. Dermed tapte laget med de to norske spillet og lå noe mer under. De kom bra tilbake utover i settet, og det ble jevnt tikl slutt. Gunn og Fredrik sitt lag ble slått ut av turneringen med kun 14 IMP. Så det ble «bare nesten» igjen som det ble ganske mange ganger i Poznan.

NICOLAI - tidenes yngste medaljevinner i åpent EM?

Det ble medalje til Norge i kun ett av mesterskapene de to ukene Åpent EM pågikk i Poznan, Polen. Det var som tidligere meldt bronse i OPEN PAIRS til Thor Erik Hoftaniska og Nicolai Heiberg-Evenstad. 

At Nicolai vant bronsemedalje i EM den sterkeste klassen (OPEN) vekker oppsikt langt utenfor Norges grenser, fordi han fortsatt er kun 17 år! Det er klar ikke bare nordmenn for lenge siden har oppdaget at her har det kommet et usedvanlig talent på banen. Men å få ut talentet i en EM finale i åpen klasse er noe mer enn å være "ung og lovende".

Nicolai (17)

Bare det å komme seg til en A-finale i et sånt mesterskap er veldig sterkt. Det starter hundrevis av par, de fleste meget gode spillere, Via en semifinale krymper feltet til kun 26 par. Vanligvis er det ingen svake spillere og svært få ordinære spillere som kommer så langt, så i internasjonale A-finaler for par er det et skyhøyt nivå. Hoftaniska er selvsagt god og svært erfaren, men det er likevel utrolig at en 17-åring kan dominere både i semifinalen og lenge i finalen.

Det norske paret snublet veldig i den midterste sesjonen, men fullførte til tross for det som om det var et makkerpar med mange tiårs erfaring i topp internasjonal bridge. Mange ville falt sammen etter den nedturneren, så avsluntingen var egentlig nesten for sterk til å være sann. Snubleskjærene midtveis kostet kanskje gullmeldaljen, men å vinne bronse er uansett veldig bra.

Spørsmålet er: Er Nicolai tidenes yngste medaljevinner i et EM i åpen klasse? Det vet jeg ikke sikkert, men en av de yngste er han i alle fall helt sikkert.

At et makkerpar med to svært unge spillere fulgte opp Niclai og Thor Erik sin innsats med å kvalle til finalen er morsomt og lover godt for norsk bridge. Magnus Sætre og Anders Brogeland greide det ved å kjempe seg videre via nåløyet semifinale B (kun to par går videre derfra). De som ikke har erfaring fra slike mesterskap skal vite at i et kjempestort semfinale B felt er det en haug med toppspillere, så det var en meget sterk prestasjon. Da får være at det ble litt tøft for det unge paret i A-finalen. De startet finalen svakt, men spilte bedre utover. Det endte med 22.plass som er en veldig god prestasjon med tanke på at det startet 248 par i mesterskapet.

ZIMMERMANNS profflag vant til slutt lagturneringen da de slo det tyrkiske laget JEO HIDRO i finalen. Det ble imidlertid jevnt, og tyrkerne ledet halvveis i kampen.

I dag tar vi med et spill som viser at det var snubleskjer på veien også for gullvinnerne i OPEN TEAMS. Riktignok skjedde det tapspillet du får her etter at en motspiller fant en melding som neppe alle ville funnet?

Spillet er fra semifinalen der ZIMMERMANN slo et et polsk lag. Prøv dette meldeproblemet selv med østs kort.

Giver syd, Ø/V i sonen

Syd åpner med 4 hjerter og det går to passer til deg. Vurderer du å melde? Fordelingen er veldig fin, men styrken er ikke all verden med kun 8 HP. Og her blir det snakk om å spille på fem-trinnet med en makker som passet over 4 hjerter. Eller, det kan bli snakk om å spille mot 4 hjerter doblet hvis øst velger å doble, og vest har til å straffepasse.

De fleste passer nok med de kortene i den situasjonen. Men den polske øst doblet. Slik så hele spillet ut:

Etter østs dobling med nokså tynne blader passet syd, vest sa 4NT som betyr «to steder å spille», i dette tillfellet begge minor da med spar ville han normalt sagt 4 spar. Nord meldte 5 hjerter, pass-pass og det var vest sin tur igjen. Han hadde ingen intensjoner om å gi seg da han nok trodde makkeren hadde mer enn det der, og nå var det sannsynlig makkeren hadde maks en hjerter, trolig renons! Så vest meldte 5NT, nok en gang ba han makkeren melde mellom minorfargene. Øst meldte 6 kløver, og da det kom tilbake til nord doblet han.

6 kløver sto enkelt, det ble bare en spartaper. ZIMMERMANN måtte notere -1540.

Ved det andre bordet åpnet syd med 1 hjerter. Vest meldte inn 2 kløver før nord viste hjertertilpass og god løft med 3 kløver. Øst sa 5 kløver og syd 5 hjerter. Vest hadde ikke akkurat noe ekstra og kun femkorts farge, så han doblet 5 hjerter. Det ble kontrakten og det ble ti stikk, ZIMMERMANN +100. Dermed tapte gullvinnerne 16 IMP på spillet på et tidspunkt da det polske laget fortsatt hang bra med i semifinalen. Men ZIMMERMANN ble altså for sterke (igjen), både i den kampen og i finalen.

I den andre semifinalen ble kontrakten ved begge bord 4 hjerter i dette spillet. Der det ble ti stikk (N/S -420). N/S fikk altså spille 4 hjerter ved de bordene til tross for at Ø/V har slem i kortene, og det skjedde fordi vest ikke meldte inn mot syds åpningsmelding.

BRONSE TIL HOFTANISKA OG HEIBERG-EVENSTAD!

Da ble det endelig medalje til Norge. På aller siste spilledag ledet Thor Erik Hoftaniska og Nicolai Heiberg-Evenstad finalen i Open Pairs etter den første av tre sesjoner. Så kom noe som nesten må kalles en kollaps i andre sesjon, en periode som ikke lignet noe av det paret viste ellers i turneringen. "Fælt" tipper jeg begge sa, men de tok seg sammen etter å ha ramlet fra 1.plass til 5.plass. De vant siste sesjon og klatret tilbake til pallen!

Medaljen ble vunnet etter en formidabel sluttspurt. På de fem siste spillene ble det 2 x 100%, 90%, 77% og 63% og dermed var medalje sikret. 

På de to plassene foran det norske paret kom to polske par.

Alle resulater, bulletiner osv. finner du her.

Thor Erik og Nicolai på pallen

Da glien og storspillingen kom tilbake mot slutten stod gutta på. Her er et spill hvor de meldte knallhardt, men sluttkontrakten hadde ganske gode sjanser. 

Storeslem er temmelig hardt, det mente i hvertfall de fleste av Ø/V-parene i finalen. Fem par spilte utgang, fem var i lilleslem og ett par hadde en meldemisforståelse og spilte delkontrakt. To par var i storeslem, ett i 7 kløver mens det norske paret tok toppen med 7NT tretten stikk og +1520.

Hvis kløveren ordner seg er det tolv sikre stikk. Da er det forskjellige skvissjanser om ikke hjerteren sitter 3-3 eller J-10 dobbel. Her satt alt rundt og det var 14 toppstikk...

Litt heldig må det være lov å si, men det blir man når ofte om det spilles godt! 

 

Hoftaniska og Heiberg-Evenstad leder OPEN PAIRS FINAL!

Etter den første sesjonen i A-finalen for par leder Thor Erik Hoftaniska og Nicolai Heiberg-Evenstad med 65,8%. Fire par har skilt seg litt ut med mer enn 63%. Bak dem er det en luke til nr. 5 som har 55,1%.

Her er et spill fra en tidligere sesjon i parmesterskapet hvor Thor Erik og Nicolai vurderte godt:

Med Nicolai som vest og Thor Erik øst gikk det pass, pass og 1 hjerter fra øst. Syd meldte inn 1 spar, og med passet hand strakk Nicolai seg til 2 ruter. Hele meldingsforløpet ble slik:

Over vests 2 ruter hoppet øst altså som du ser til 3 spar - Splinter (kortfarge med rutertilpasning). Da ble vest sine kort enda bedre med null og niks i spar, bra sekskorts farge og ett ess. Det er også litt ekstra at det esset er en dobbelton. Så vest kontrollmeldte 4 kløver. Etter to kontrollmeldinger til kom 4NT - Key Card Blackwood - og konklusjonen ble 6 ruter. 

Ganske naturlig spilte nord ut spar konge. Om det skiftes til trumf i andre stikk som vel ser naturlig ut (?) ser det ikke så lett ut siden hjerteren sitter skjevt. Jeg har ikke fått detaljer om hvordan spillet gikk videre, men kontrakten ble i alle fall vunnet. Pluss 1370 var delt topp med ett annet par og 97,4% på veien til seier i semifinalen.