Sirkus spill fra andre sida

Sånne spill som jeg kaller sirkus spill liker jeg ikke så godt når de forekommer. Det blir ofte for tilfeldig hva utfallet blir, og det slår ut alt for mye i forhold til andre spill hvor det handler om gode/dårlige avgjørelser, rett og slett om å spille god bridge. Særlig i korte lagkamper kan den typen spill være veldig irriterende da de kan avgjøre hele greia pga. tilfeldigheter.

Men samtidig er det god underholdning.

Forleden fortalte jeg et veldig spennnede spill fra seriemsterskapet hvor det var 23 stikk til sammen i de to retningene, selv om et bridgespill består av kun 13 stikk. Da blir det alltid veldig mange forskjellige resultater.

Jeg er på ferie i Norge akkurat nå, men i dag tar jeg med et hysterisk spill fra en turnering på andre siden av jordkloden i helgen, fra New Zealand.

Ta først utspillsprøven som noen fikk med nords kort:

Det var litt uklart hva 4NT var ment som (vests 6NT tyder på at han mente 4NT var invitt) da nord spurte om det før han skulle spille ut. Så her var du ikke så mye informasjon som kunne brukes. Hva spiller du ut?

Hvis du har bestemt deg om utspillet spoler vi litt tilbake og ser på en meldeprøve for øst:

La oss si du hører 1NT (15-17) fra makkeren din. Hva gjør du nå?

Det er klart at det står mest sannsynlig i 7 hjerter om makkeren din har ruter ess. Du må jo få dekket opp de to spartaperne også, men det er det god sjanse for, enten på kløver eller ruter, eller at han har det som behøves i spar. Han har jo tross alt grandåpning!

Så hvis makker har ruter ess er det en helt grei sjanse å ta hvis du melder 7 hjerter.

En mulighet er kanskje å overføre til hjerter og hoppe til 5 kløver som såkalt Exclusion Blackwood? Da vil makker svare på hvor mange ess han har, men han skal ikke regne med kløver ess. 

Å være litt mer praktisk av seg kan lykkes det og. For selv om ruter ess mangler må utspilleren velge hvilken farge han skal spille ut, og har han ikke opplagt ruterutspill fyker mest sannsynlig storeslem hjem. Derfor har jeg litt sansen for hva han som fortalte meg spillet gjorde, han satt øst og meldingene gikk:

Hvorfor ikke?

Alt vel, øst hadde gode forhåpninger om dette, men bare i ett sekund. For ruter ess kom i utspill fra syd, og hele spillet så slik ut:

En bet, neste spill.

Om øst hadde overført til hjerter og så meldt 7 hjerter ville det vært nord som avgjorde spillet med sitt utspill. Han kunne godt ha spilt ut kløver knekt, storeslem til notering.

Hva skjedde rundt omkring i salen på dette spillet?

I New Zealand i helgen var det en god del som åpnet med 1 kløver, svak grand åpning er ganske populært der. Det var naturlig nok mange som spilte lilleslem i hjerter, men det var også noen "syke" resultat både etter kløver- og grandåpning.

Vinnerparet spilte 7 hjerter med øst som spillefører - en bet.

Ved ett bord gikk det slik som i meldedigrammet i utspillsprøven helt øverst, og nord spilte ut kløver knekt - tretten stikk (egentlig fjorten...).

Ø/V + 1520

Ved et annet bord gikk meldingene slik før syd doblet 7NT:

Her var det visstnok Gerber som ble brukt, men hvis vest viste ett ess som han jo har vet jo øst at de mangler enten ruter- eller kløveresset?

Da syd doblet visste øst at dette var enten-eller, så han redoblet like godt.

Bridge er ikke bestandig alltid helt rettferdig, og her fikk Ø/V en "room top" etter å ha meldt 7NT vel vitende om at de mangler ett ess!

For nord spilte ut kløver knekt. Hvis reglene hadde vært annerledes ville det blitt ett redoblet overstikk, men det ble "bare"

Ø/V + 2280

 

 

 

OPPPSUMMERING: Medaljevinnere i 1.div, og nyopprykkede lag

Medaljevinnerne i 1.divisjon:

Gull til Hordaland 1: Thor Erik Hoftaniska, Thomas Charlsen, Martin Andresen og Geir Helgemo

Sølv til Nord-Trøndelag 1: Kristoffer Hegge, Håkon Otieno Kippe, Sverre Johan Aal, Ivar Berg, Jørn Aril Ringseth og Petter Aulid Eide

Bronse til Midt-Trøndelag 1: Lars Arthur Johansen, Steffen Fredrik Simonsen, Christian Bakke, Tor Eivind Grude, Espen C. Fasting, Terje Lie

Vinnerene i de tre 2.divisjonspuljene kvalifiserte seg for neste sesongs 1.divisjon. Det kan vel bli endring i noen av lagene, men de spillerne som var på vinnerlagene og skaffet plass i toppserien er:

Oslo 2: Siv Thoresen, Erik Eide, Jo-Arne Ovesen og Sam Inge Høyland

Buskerud 1: Vidar Smith, Geir Brekka, Jon Aabye, Øyvind Saur og Sigurd Evjen

Rogaland 4: Geir Austad, Marius Dalemark Austad, Jostein Austad, Svein Skarpenes, Kjetil Myhre og Boye Brogeland

Sirkus spill fra serieavslutningen

Av og til kommer spill hvor det er muligheter for å gjøre mange forskjellige, uvanlige aksjoner. Da blir det som regel sving.

En kan i ettertid diskutere hva som egentlig var den beste aksjonen i den gitte situasjonen, men som regel er det suksess, eller ikke suksess som blir avgjørende for hva de fleste bridgespillere mener om slikt.

Her skal du få se et sirkus-spill spill fra avslutningen av seriemesterskapet som ga enormt med sving i veldig mange kamper. Det er sikkert en haug med historier som kunne blitt fortalt om dette spillet, men vi tar med bare et par av dem.

Giver vest. Alle i sonen

SYD

Først kan du legge en plan for hva du vil gjøre om makkeren din (nord) etter pass fra vest åpner med svake 2 hjerter, og øst dobler.

Så til selve spillet, og dette er hva som skjedde i vinnerlaget Hordaland 1/Charlsen sin kamp mot Telemark 1 (Hogstad) som til slutt ble nr. 7 og dermed får fornyet tillit i toppserien.

Som du kan se står det i 6 spar Ø/V, mens N/S har en formidabel hjertertilpasning. Avhengig av system og mulige åpningsmeldinger av forskjellig slag både fra vest og nord blir det nødvendigvis mange forskjellige meldingsforløp med slike kort, og mange forskjellige sluttkontrakter- de fleste av dem doblet…

Merk Andresens høyning til 2 hjerter!

Selv er jeg tilhenger av å melde så høyt jeg kan og tør når det er voldsomt god trumftilpasning, bra fordeling og ellers svake kort. Det behøver dog ikke være riktig å klinke til med hoppstøtte, og av og til fungerer det kanskje like godt å ta det litt med ro, selv om det medfører at motparten får «snakket» bedre sammen.

Det skal sies at Andresen tok det igjen senere, han meldte både 5 og 6 hjerter selv! Hva han ville gjort om motparten meldte 6 spar får vi aldri vite…

Å spille 6 hjerter doblet er glimrende, kun en doblet bet, -200. Det er jo nedlegg i 6 spar andre veien, og de kan også vinne 6 ruter som riktignok kan betes om øst er spillefører, men da må det spilles spar ut fra syd! Dessuten er -200 bedre enn å sitte mot utgang.

Etter sånne spill sitter man alltid litt sånn med hjertet i halsen, for det kan jo skje mye rart ved det andre bordet. Likevel er det godt å ha gjort det beste en kan gjøre, men likevel kan det bli store tapsspill selv med et resultat ved eget bord som ville gitt gevinstspill i andre kamper. Her ble det ingen av delene da meldingsforløpet gikk slik ved det andre bordet:

Vest sin 2 spar viste spar og en minor, og 3 ruter var minst invitt til utgang med støtte i majorfargen. Vest kunne vurdert å vise en makshånd for sin åpningsmelding med 4 ruter, og i så fall har øst en bedre sjansen til å melde slem siden han da vet hvilken minorfarge vest har. Maksimalresultatet hvis ikke de melder slem men ikke får spille den er +500 hvis N/S stamper i 7 hjerter. 

Slik det gikk ble det altså 6 hjerter doblet ved det bordet også, +200 til Ø/V ved begge bord og et av disse "kjedelige", uavgjorte spillene...

Vi tar turen til en annen kamp og ser hva som skjedde der. Det er Oslo 1/Aaseng som endte på 8.pass mot Romerike og Glåmdal 1/Grime som ble nr. 10 og rykket ned til 2.divison, men var kun 1,33 VP fra å berge plassen. Dette er selvsagt ett av mange spill som med et annet utfall ville vært nok til å beholde plassen for det laget.

Ved det ene bordet spilte Furunes-Mikkelsen (Oslo) som Ø/V 5 ruter doblet. Det blir jo omtrent alltid +950 med slike kort, en trumftaper er alt, ett doblet overstikk, men syd fant faktisk spar ut til stjeling slik at N/S fikk to trumfstikk med singel knekt mot esset singel! Dermed noterte lag Aasen +750.

Ved det andre bordet satt Tom Johansen nord og Lasse Aaseng syd. Johansen er en spiller som ikke er redd for å gjøre det litt uvanlige.

Tom Johansen gjør ikke alltid det samme som alle andre

Tom åpnet med 2 hjerter i sonen. Han har ikke til det på en måte, men fordelingen er god så det er vel fristende å gjøre noe?

Da øst doblet opplysende var det Aaseng (syd) som fant tiden inne til en «busk-aksjon», han passet.

Som allerede nevnt er jeg tilhenger av å «hyle» så høyt jeg kan med god tilpasning for å sperre mest mulig, men vet godt at det av og til kan lønne seg å ta det rolig og «se hva som skjer». Det kan ha noe for seg det og.

Nå hoppet vest til 4 spar og det gikk pass fra nord og øst.

Hva tror du om dette nå?

Merk at vest altså klinker til med 4 spar etter først å ha passet i åpning. Da har han nesten garantert femkorts farge, for styrken hans kan jo ikke være så voldsom. Og øst har veldig ofte fire-korts spar.

Det betyr?

Makker (nord) er renons i spar!

Aaseng har jo sett litt av hvert av kreative Johansen opp gjennom årene, mest bra, av og til ikke. Og noen overraskelser har det vært. For selv om Tom er en meget god spiller kan han av og til være litt uforutsigbar både for motparten og makkeren sin.

Lasse tenkte at hvis Tom hadde vært ute med noe fanteri nå så skulle han sannelig få det tilbake, rett i panna.

Og om det er en vanlig, normal 2 hjerteråpning så står vel temmelig ofte 6 hjerter her med den informasjonen Aaseng hadde fått?

Renons i spar og hjerter ess sjette er det som behøves for at 6 hjerter veldig ofte står.

Så Aaseng la 6 hjerter i disken og sendte trauet gjennom med et smil om munnen; her skal du få du deg en overraskelse Tom!

Nå kan du sitte der, Tom. 6 hjerter!

Et særdeles uvanlig meldingsforløp, det må man ha lov til å si:

Slemmen stod ikke, men meldingen 6 hjerter var på en måte helt presis likevel, og Ø/V fikk kun +200.

Slik det gikk her ville aldri N/S fått spille 5 hjerter, og Ø/V vil aldri funnet på å melde slem etter denne utviklingen hvor de altså allerede hadde stoppet i 4 spar.

Spillet ga 11 IMP til oslolaget.

I dette spillet ble det i flere kamper større sving enn det. Noen steder var det doblet utgang med hjemgang N/S mot vunnet slem i spar eller ruter av samme lag andre veien, enkelte steder doblet.

Scorene i 1.divisjon og de tre 2.divisjonspuljene varierte fra fem par som noterte +850 i 5 hjerter doblet som N/S (samt et N/S-par som spilte 5 kløver doblet med +750), til Ø/V-scorene +1430 (ett par), to par som fikk +1540 i 6 ruter doblet, og seks par som noterte seg for +1660 i 6 spar doblet. Altså 2510 poeng i sving fra toppen N/S til toppen Ø/V.

Seriemesterskapet - siste spilledag (7)

kl. 14.25

Dette er skrevet akkurat idet spillerene er i ferd med å avslutte den siste kampen, så de resultatene som rapporteres her er uoffisielle.

Alle resultater for både 1. og 2.divisjon finnes på NBF (bridge.no) sine resulatsider. 

Det lå faktisk og vippet lenge i gullkampen i 1.divisjon. De to sterkeste utfordrerne til lederlaget Hordaland/Charlsen mot slutten var farlig nære utover i siste kamp. Og kampen mellom CHARLSEN og KINDSBEKKEN var lenge jevn utover i siste halvrunde. Så dro CHARLSEN litt i fra og sikret seg gull i denne sesongens 1.divisjon, selv om kampen deres til slutt jevnet seg litt ut igjen.

Seriemestre, 1.divisjon: Hordaland 1/CHARLSEN med Martin Andresen, Geir Helgemo, Thor Erik Hoftaniska og Thomas Charlsen.

Det ble sølv til Nord-Trøndelag KIPPE, 3,9 VP bak vinnerlaget, og bronse til Midt-Trøndelag/Johansen.

Ned i 2.divisjon rykker Østerdal 1, Lofoten og Vesterålen 1 og Hordaland 2.

Vi kommer tilbake med flere detaljer og kanskje noen flere spill i en oppsummering senere.

2.divisjon

I avdeling A hadde ikke Oslo 2/THORESEN alt for store problemer med å holde unna og rykke opp, og de vant puljen foran Midt-Trøndelag/TØSSE som slo bra i fra seg i andre halvrunde i det innbyrdes oppgjøret i siste kamp.

I avdeling B ble det plutselig ganske jevnt i en periode av avslutningskampen, og det kunne faktisk ha gått galt for Buskerud 1/SMITH. Men de skjerpet seg og vant klart i siste kamp, og dermed holdt det rutinerte laget veldig greit unna og vant puljen foran Sør-Trøndelag/Høyem.

I avdeling C ble det mer dramatisk enn en skulle tro sånn som det så ut før siste kamp, og før siste halvrunde. Rogaland 4/AUSTAD  gjorde det svært vanskelig for seg selv da de tapte stort i siste halvrunde samtidig som Midt-Trøndelag/GRØTHEIM hadde fått opp dampen i sin kamp. Da trønderne hadde spilt ferdig, vunnet og notert 13,24 VP hadde AUSTAD ett spill igjen. Og de ledet på det tidspunktet turneringen med kun 1 VP! Hvis det tapte det siste spillet ville ringrevene fra Trondheim rykket opp. Så det var sannelig mer enn teori for at det skulle gå galt for rogalendingene. Men det vant i stedet det siste spillet, så selv med tap i siste kamp ble det seier i turneringen til slutt, 2,8 VP foran GRØTHEIM. Dermed blir det en plass i det gjeveste selskap i neste sesong for laget fra Rogaland.

Seriemesterskapet - siste spilledag (6)

kl. 13.30

Så skal det hele avgjøres.

Hordaland/CHARLSEN kan avgjøre dette på egen hånd, hvis de ikke taper en del i andre halvrunde vil de vinne 1.divisjon. Men de møter et sterkt lag i den overførte BBO kampen som pågår akkurat nå, Møre og Romsdal/KINDSBEKKEN som godt kan skape trøbbel. Det kunne se ut som CHARLSEN satte inn det siste støtet da det spillet du nå får se gikk riktig vei.

Er dette en god slem, og i tilfelle hvilken slem er best?

Roar Voll (nord) meldte slik at hans hjertermeldinger ble til en mild sleminvitt, hvis ikke hadde han hoppet til 4 hjerter tidligere. Det var likevel ikke så enkelt for syd å gå videre, og 6 hjerter er da heller ingen sikker slem.

Men den er vel ganske bra?

Om en av motstanderne har K-J-x-x, eller øst har K-J-x er det helt håpløst. Men om vest har hjerter konge, og/eller en del andre sitser, knekten dobbel på en av sidene, og som for eksempel den det var på Hamar i dag, står 6 hjerter.

Det var kun en hjertertaper.

Hvordan er det med 6 ruter?

Det er også en bra kontrakt. Hvis ruteren ikke gir taper er det svært gode sjanser. Selv med en rutertaper sånn som det var kan det gå bra.

I Volls 4 hjerter ble det tolv stikk, KINDSBEKKEN +480.

Hoftaniska (nord) og Charlsen meldte slik etter at vest kom innpå med 1 spar etter syds åpning 1 ruter:

Nord sin 5NT var "pick a slam", og da syd foreslo ruterkontrakt satset nord på at det ville være bra nok ruterfarge hos syd. Jeg er ikke sikker på hvordan syds gjenmelding 3NT ble oppfattet/er definert, men det kan jo synes som om nord tok det som god hånd med ruterfarge?

Vest spilte ut hjerter knek mot 6 rutert, og Chrlsen vant etter hvert sin slem ved å presse ut østs hjerter konge. CHARLSEN +920. Det var 10 IMP, og det så lysegrønt ut for CHARLSEN.

Men i neste spill fikk lag KINDSBEKKEN spille 4 hjerter som greit ble vunnet hvor lagkameratene fikk være i fred i delkontrakt andre veien. Delkontrakten ble sogar vunnet, KINDSBEKKEN 13 IMP.

De var like langt, og KINDSBEKKEN jevnet like etter ut kampen.

Idet det er igjen kun 5-6 spill i de fleste kampene er Hordaland/CHARLSEN kun 3,1 VP foran Nord Trøndelag/KIPPE. Kun et par VP bak dem igjen ligger Midt-Trøndelag/JOHANSEN.

Ingenting er avgjort!

Seriemesterskapet - siste spilledag (5)

kl. 12.42

Her er resultatene ved halvtid i de siste kampene i 1.divisjon:

Hordaland/CHARLSEN har grepet på dette, men det er på ingen måte over. De har 5,2 VP mer enn Nord-Trøndelag/KIPPE som sammen med Midt-Trøndelag/JOHANSEN (9 VP bak lederlaget) ser ut til å være de som kan fravriste Hordaland/CHARLSEN gull. Da må det sikres stor seier i egen kamp i tillegg til litt hjelp fra Møre og Romsdal/KINDSBEKKEN som spiller mot lederlaget.

I nedrykksdramaet ser det ut til at 10.plassen vil bli besatt av ett av disse lagene:

Lofoten og Vesterålen/ELLINGSEN og Hordaland/HØYLAND rykker ned.

Mot slutten av første halvrunde i den BBO-overførte kampen fant Kvangraven-Tundal en lekker kontrakt:

Det startet med sterk, kunstig 1 kløver, og resten - relemeldinger - er jeg ikke sikker på hva betyr. Hva jeg imidlertid er sikker på er at de visste at de hadde 2-2 i hjerter og derfor fant ut at 4 spar må være bedre enn 3NT.

I 3NT som er normalkontrakten med vanlig system må det etter hjerterutspill tippes riktig i spar. Det virker unaturlig å løse sparen sånn som det her sitter, og lag CHARLSEN sin spillefører gikk to bet.

I Tundal (kontrakten kom på syds hånd) sin 4 spar kom det trumf ut. Da ble det kun ett stikk til forsvaret, for kløver ess,  KINDSBEKKEN+480, og spillet ga 11 IMP.

2.divisjon

Det ble ikke noe særlig av den "finalen" vi annonserte i avdeling A. Der viste nok Oslo/THORESEN at det er de som hører mest hjemme i 1.divisjon av avdelingens lag, og de har et soleklart grep på det hele før de siste 12 spillene.

Buskerud/SMITH har også et klart overtak før siste halvrunde i avdeling B. Det er litt jevnere der, og det kan skje ting om SMITH slakker av mot slutten.

I avdeling C har Rogaland/AUSTAD et tilsvarende grep på det, men i alle puljene må det spilles noen spill til før det er offisielt at det neste sesong blir 1.divisjon på de tre nevnte lederlagene.

Siste halvrunde starter akkurat idet dette innlegget legges ut i bloggen.

Seriemesterskapet - siste spilledag (4)

SISTE KAMP

Klokken 11.55

Hordaland/CHARLSEN skal altså forsøke å forsvare sin ledelse i denne siste kampen i sesongens 1.divisjon. Da møter de Møre og Romsdal/KINDSBEKKEN. Det er et lag som har gjort det skarpt i norsk toppbridge i en årrekke, og de kjemper om medalje i år også.

Kampen startet litt rolig. Ingen av lagene fant det drepende utspillet mot 3NT i første spill, men det var normalt.

Så kom dette:

Du sitter nord og hører 1 kløver fra øst og dobler fra makker. Ved det ene bordet sa vest pass, ved det andre 1 ruter. Hva melder du?

Som svar på opplysende dobling hopper man for å vise bra verdier, 10 poeng «give or take». Hoppmeldingen er ikke krav, men inviterende, og den som doblet opplysende får god beskjed om hvordan det ligger an og kan derfor ta en god avgjørelse om han har litt ekstra.

Det ser vel passelig ut med 2 hjerter her?

Joda, det er ikke feil.

Det er imidlertid klart at i denne situasjonen hopper de fleste til 2 i major også med fire-korts farge av og til når de har rundt 10 poeng, for husk at å melde på laveste nivå (1 hjerter) som svar på opplysende dobling kan være med absolutt ingenting.

Derfor bruker noen hopp til 3 i major (hvis hopp til 2 i major også er ledig) som en enda sterkere invitt for å skille middels bra hender med femkorts farge (8-9 poeng), eller brukbare kort med firekorts farge (ca. 10-11 poeng) fra en skarper hånd som du nesten har til 4 hjerter med. Dobbelthoppet i de situasjonene viser alltid femkorts farge.

Hvis en bruker det slik er 3 hjerter et alternativ, men jeg synes absolutt 2 hjerter er greit med disse kortene, altså. Det ser ikke ut som om AQJ i spar har full verdi med åpneren bak deg, og det finnes skarpere 10-poengere med femkorts farge som kanskje er mer aktuelle for den nevnte meldingen, om avtalen da er slik at dobbelthoppet viser den type hånd.

Spillet beviser ingenting om hva som er riktig og galt, enkeltspill gjør ikke det. Men slik det var brant begge lag en ganske bra utgang da både Kvangraven og Hoftaniska hoppet til 2 hjerter og fikk spille der.

Noen vil kanskje si at syd skulle meldt mer, han har jo 14 poeng, men det er jeg uenig i. Dette er 14 dårlige, helt flatt, og det er veldig sjelden utgang med dette mot den hånden nord annonserer.

Slik det satt er det mulig å vinne elleve stikk med kun en hjertetaper og en rutertaper. Men merk at trumfen løser seg ganske greit med en taper, og spar konge satt i saks hos den som ikke hadde åpnet.

Lag CHARLSEN fikk elleve stikk og vant 1 IMP da lag KINDSBEKKEN noterte kun +170.

Av og til er det vel ikke en skam å misse en (hardmeldt) utgang…

Så smalt det.

Helgemo-Andresen meldte en 7NT som stod, meget heldig. De hadde AK9-sjette i spar mot 10xx, og fargen måtte løse seg uten taper. Det gjorde den, og de noterte fete +2220 der Ekren-Berset spilte 6 spar med tretten stikk – CHARLSEN 13 IMP.

Spillet så slik ut:

Hvordan kunne det bli meldt 7NT med slikt?

Det skjedde fordi de også hadde 4-4 tilpasning i hjerter, og da den fargen ble satt som trumf i meldingene, og Helgemo på et tidspunkt sa 5NT som storeslemsinvitt, mente Andresen AK9-sjette i en for dem sidefarge burde være godt nok til å få etablert sparfargen med en stjeling eller to i hjerterkontrakt, og han hoppet til 7 hjerter! Helgemo korrigerte til 7 NT hvor det ville blitt tre bet om ikke sparfargen hadde vist seg å være gående (kløver konge kom i utspill).

Ekren-Berset satte spar som trumf og fant på et tidspunkt ut at trumfdamen manglet, derfor lilleslem.

Med fire-fem spill igjen leder CHARLSEN med 16-2. Både KIPPE (mot Hauge) og JOHANSEN (mot Grime) har fått opp bra ledelse i sine kamper. Alle de tre lagene har gullsjanser om CHARLSEN skulle slakke av. Vi kommer tilbake med halvtidsresultatene om litt.

Seriemesterskapet - siste spilledag (3)

Kl. 10.50, før siste kamp

1.divisjon

Telemark/HOGSTAD spilte bedre i andre halvrunde mot lederlaget Hordaland/CHARLSEN etter de ble knust 0-48 i de tolv første spillene. I andre halvrunde ble det 27-27. HOGSTAD fikk likevel bare 2,01 VP fra kampen, likevel sårt tiltrengte VP som kan bli nyttige for ikke å bli faretruende nær nedrykksstreken. De har litt over 5 VP ned til Østerdal/SKOGLUND som har den utsatte 10.plassen. Mellom HOGSTAD og SKOGLUND ligger Romerike og Glåmdal/GRIME. For Lofoten og Vesterålen og Hordaland 2 ser det ganske mørkt ut, men Lofoten og Vesterålen har i alle fall teoretiske sjanser.

Her er stillingen i toppen før siste kamp:

Og her er kampoppsettet for siste kamp som starter nå:

KINDSBEKKEN kan passere CHARLSEN med 20-0 i deres kamp mot lederlaget. Mest teori, kanskje?

Den kampen er i ferd med å starte og blir overført på BBO.

Hvis enten HAUGE eller KIPPE får til en stor seier i deres innbyrdes oppgjør kan de også passere CHARLSEN om det ikke klaffer helt for lederlaget i siste kamp. 

Medaljefordelingen og nedrykkskampen er fortsatt ganske uklar!

2.divisjon

I avdeling A er det perfekt utvikling for de nøytrale, for der blir det nærmest ren finale mellom Oslo/THORESEN og Midt-Trøndelag/TØSSE.

THORESEN ligger på topp før siste kamp, men de er bare vel 5 VP foran. Siden de to lagene møtes må TØSSE vinne siste kamp med 12-13 IMP, det er såvidt jeg kan se nok!

I avdeling B er det uhyre jevnt om førsteplassen, tre lag innenfor litt over 7 VP. Det er Buskerud/SMITH som leder, Sør-Trøndelag/HØYEM og Vestfold/KJERNSRØD.

I avdeling C står det mest sannsynlig mellom Rogaland/AUSTAD som leder med 7,5 VP foran Midt-Trøndelag/GRØTHEIM.

En kamp gjenstår, følg med!

Seriemesterskapet - siste spilledag (2)

Kl. 09.50

Vi følger kamp 10, 2.halvrunde

Det startet bra for HOGSTAD som ikke fikk et eneste IMP i første halvrunde i kampen mot CHARLSEN.

Allerede i første spill (13) fant Bergheim-Frydenberg en 5 kløverkontrakt (+600) hvor lagkameratene deres fikk spille 4 spar med to bet (-200), redusering i kampen med 9 IMP.

Ikke lenge etterpå kom dette:

NORD

La oss si du vet makkeren din har omkring 19-20 poeng og balansert hånd. Bruker du Stayman?

Hvis makker kan ha femkorts spar kan det være en mulighet å spørre, og gå for 4 spar om det er 5-4 tilpasning. Hvis ikke satses på 3NT fremfor en eventuell 4-4 tilpasning i spar. Men å spørre og grave gjør at du forteller mer om din makkers hånd også, og det er unødvendig om det likvel blir 3NT.

Selvsagt kan både 3NT og 4S være beste kontrakt om det er 4-4 tilpasning også, men en ganske vanlig strategi er å satse på grandkontrakt med 4333 hender hos svarånden mot grandmeldinger.

Hoftaniska sa 3NT uten å undersøke om det vantes spartilpasning.

Hogstad-Øberg havnet i 4 spar etter åpning 1 kløver og svarhånden (nord) viste sparfarge.

Helgemo-Andresen fikk fatt i beten mot 4 spar etter trumfutspill. Inne på kløver ess skiftet vest til hjerter 6, og da både hjerter konge og ruter ess satt feil ble det en taper i hjerter og kløver samt to tapere i ruter.

3NT gikk imidlertid bra da vest ikke unaturlig spilte ut ruter 10. Uten ruter ut blir det verre, men Charlsen-Hoftaniska noterte +600 og 12 IMP.

CHARLSEN holder fortsatt sin ledelse i 1.divisjon. I skrivende stund (omtrent midtveis i halvrunden) er det 7 VP ned til Rogaland/HAUGE. Men både de og et par andre lag kan forbedre sin VP-fangst i kamp 10 med en god avslutning på kampen, og i så fall knappe inn på ledelsen.

Seriemesterskapet 2021/22 - siste spilledag (1)

Søndag, kl. 9.19

Vi følger serieinnspurten og skal først se på hvordan det utvikler seg i siste halvrunde kamp 10, og deretter den siste kampen i sesongens seriemesterskapet for de to øverste divisjonene.

Det er jo slik at det ikke lenger lagene nødvendigvis har lokal tilknytning. Det spiller trønder på Rogaland, østlendinger og bergensere på lag fra trøndelag osv. For oversiktens skyld ser du her lagoppstillingene i 1.divisjon:


Det er 2 x Berg her, og brødrene er begge med i medaljekampen. På Rogland/HAUGE er det Erik, for Nord-Trøndelag/KIPPE spiller Ivar.

Lagoppstillingene i 2.divisjonspuljene finner du her.

Live oppdatering av resultater, her.

BBO kampen er runde 10, 2.halvrunde er oppgjøret mellom Hordaland/CHARLSEN og Telemark/Hogstad. Der fikk førstnevnte som leder turneringen opp en veldig stor ledelse etter de tolv første spillen i går kveld, 48-0. Dermed kan ikke CHARLSEN få så mange flere VP fra denne kampen, men de kan tape noen poeng i andre halvrunde og gi forfølgerne en sjanse til å knappe inn på ledeselen. Og HOGSTAD må forsøke å vinne tilbake litt, hvis ikke kan de rote seg inn i nedrykkskampen. 

Kampene har nettopp startet, og vi kommer med nyheter og spill om litt.

"LIVE" blogging fra avslutningen av serien

Seriemesterskapet er kanskje den mest prestisjetunge lagturneringen i Norge, muligens ved siden av Lagfinalen (finalen i NM for klubblag) som også har en veldig høy status.

Avslutningen av seriemesterskapet er nesten alltid spennende. Toppdivisjonen i Norge er jevn, det er mange lag som kan kjempe i toppen, men på litt mer uheldige dager kan de samme lagene være i fare for nedrykk.

Denne sesongens 1.divisjon er ikke noe unntak. Det kan bli en svært spennende avslutning søndag både når det gjelder hvem som skal bli seriemestre, medaljefordelingen og hvem som må ta turen ned i 2 divisjon. Og selvsagt også hvem som tar turen opp (vinnerne i hver av de tre 2.divisjonspuljene).

Undertegnede har tenkt å følge med hele veien i dag, fra det starter klokken 09.00 til siste kort er lagt klokken 14.15. Derfor blir det blogging underveis. Om ikke helt live så vil både resultateter, stillingen og spill komme ganske kjapt underveis. Vi ser også på utviklingen i 2.divisjon - hvem rykker opp? Du kan også følge med på en kamp fra 1.divisjon som overføres på BBO.

Før siste dag har lagene spilt ni hele kamper og en halvrunde i kamp 10. I de resultatlistene som ligger ute har lagene fått tildelt VP for kamp 10 i henhold til stillingen i den halv-kampen. Så med tolv spill til å spille der kan det kamperesultet endre seg mye, og det er altså 24 spill til etter det. Men her er hvordan det ser ut før de siste 36 spillene i alle puljene:

1.divisjon

Både CHARLSEN og HAUGE leder stort i den kampen som er halvspilt og kan ikke få veldig mange VP til før siste kamp. Lagene som forsøker å nærme seg lederlaget har dog muligheten til å øke på litt i siste halvrunde i kamp 10. I nedrykkstriden er det trolig slutt for HØYLAND, men både ELLINGSEN og særlig SKOGLUND har mulighet for å berge plassen med en sterk avslutning. 

2.divisjon avd. A

Det ser ganske grønt ut for Oslo/THORESEN, et lag som ofte har kjempet i toppen i 1.divisjon tidligere. Men det er nok VP til at det kan bli spenning om hvem som får spille i det gjeveste selskapet neste sesong. Og i siste kamp møtes THORESEN og Midt Trøndelag/TØSSE som er den hardeste utfordreren, så der blir det dobbeltsving så en grei seier til trønderne kan være nok til at de smetter forbi hvis de er nært nok etter kamp 10 er ferdigspilt. 

2.divisjon avd. B

Buskerud/SMITH er et annet lag med lang fartstid i toppserien, og nå kan de komme seg tilbake dit etter et opphold på andre nivå. Men to lag ligger nært nok til at det kan bli spenning her og.

2.divisjon avd. C

I flere tiår har Midt-Trøndelag/Grøtheim vært i toppen i norsk bridge, og medaljeskapet er fullt. Det er nesten merkelig å se det laget spiller i 2.divisjon. Nå kan de komme seg tilbake til toppserien, men Rogland/AUSTAD står foreløpig i veien for det, og det laget har en joker i ermet, selveste Boye Brogeland.

1.divisjon - kamp 9 (av 11)

I runde 8 tok Hordaland/CHARLSEN ledelsen i turneringen, men utfordrerne var mange og et par dårlige spill i neste kamp, runde 9 kunne endre stillingen dramatisk.

Da møtte lederlaget en av hovedutfordrerne, Nord Trøndelag/KIPPE.

Trønderne tok ledelsen 31-12 ved halvtid. For å vise hvor jevnt det var på dette tidspunktet i turneringen falt CHARLSEN på et tidspunkt underveis i kampen til 4.plass. KIPPE lå da som nr. 2, mens Rogaland/HAUGE hadde overtatt ledelsen. Mellom disse lagene lå også Møre og Romsdal/KINDSBEKKEN på omtrent samme poengsum, og et par andre lag var også på skuddhold.

Med andre ord, helt åpent!

Så kom CHARLSEN sterkt i andre halvrunde og snudde kampen mot KIPPE. Et av spillene som kom godt med var dette:

Det som mangler i det meldedigrammet er at vest åpnet med 1 kløver etter pass fra syd. Og det som kanskje også mangler er en melding fra nord, men Kippe valgte å passe i disse soneforholdene. Så det gikk 1 kløver (vest) - P - 1 hjerter - P, så 2 ruter revers fra vest og fortsatt pass fra nord. Resten ser du, og da Helgemo mente 5 kløver kunne være en bedre kontrakt enn 3NT og sa 5 kløver, la Andresen på til lilleslem da han definitivt hadde en god del ekstra. Logisk og greit!

Det bør vel strengt sett gå an å vinne syv trekk i kløverkontrakt. Å være i slem var godt nok da Midt Trøndelag/KIPPE sitt Ø/V-par spilte 4 hjerter med fem trekk, CHARLSEN 10 IMP.

Sluttresultatet i denne kampen ble 57-48 i favør av Hordaland/CHARLSEN (12.12 - 7-88 VP) og da samme lag startet veldig bra i kamp 10 vil de være i førersetet før siste dag, fulgt av Rogaland/HAUGE.

Undertegnede ser helt klart at det som så ofte tidligere drar seg mot en spennende innspurt i toppserien. Derfor vil andre halvrunde i kamp 10 i morgen tidlig, og deretter mesterskapets siste kamp blir fulgt nøye med noen rapporter her i bloggen utover dagen. Da vil vi også følge med på nedrykksstriden, og hvordan det går i kampen for opprykk i de tre puljene i 2.divisjon.

SERIEMESTERSKAPET, lørdag formiddag

Lørdag morgen fortsatte kamp 7 med andre halvrunde.

I BBO kampen fra 1.divisjon spilte Hordaland/CHARLSEN mot Midt-Trøndelag/JOHANSEN, og førstnevnte lag ledet 26-12 etter fredagens spilling.

Sperremelding?

Det ble jevnt og tett før Helgemo gjorde noe litt uvanlig som fungerte godt.

Hva åpner du med om du har fått utlevert denne hånden med i føreste hånd med ingen i sonen?

Det blir 1 ruter, eller 1NT.

Hvis du åpner med 1 ruter må du vurdere om hånden i andre melderunde skal vises som en 18-19 grand (hopp til 2NT), eller du kan hoppe til 3 ruter. Helgemo åpnet med 1NT, Grude med 1 ruter.

Etter Helgemo sin grandåpning som allerede sperrer mer enn 1 ruter gikk det pass-pass før nord doblet. Det viste enten en minor, eller begge major. Flertydige meldinger er populære forsvarsmeldinger, og det har mye for seg fordi man da får meldt med flere håndtyper. Men det er en svakhet, hvis motparten melder igjen vet ikke alltid makkeren til den som avga den flertydige meldingen om de har tilpasning. Og det har selvsagt Helgemo forstått, og derfor la han en liten sperremelding til: 2NT!

Meget sjelden, 1NT er doblet (riktignok ikke straff), men grandmelderen høyner et hakk!

Nå gikk det pass rundt, og slik var altså det uvanlige meldingsforløpet:

Og slik så hele spillet ut:

Dette var en blink, Ø/V fikk kjøpt kontrakten lavt og det var akkurat åtte stikk med seks i ruter og to ess, CHARLSEN +120.

Etter åpningen 1 ruter ved det andre bordet kom N/S med på en annen mpte, og til slutt ble Grude spillefører i 5 ruter udoblet. Der ble det tre bet, CHARLSEN +150.

Spillet ga 7 IMP til CHARLSEN.

N/S har kun tre tapere i hjerterkontrakt med den snille sparsitsen, men Ø/V kan holde hjerterkontrakt på ni stikk med helt perfekt motspill. Øst må, for eksempel etter ruter ess i utspill skifte til spar, og vest må ligge unna med esset en gang. Da kan Ø/V få komme inn på trumfesset og fortsatt ha overgang med spar til esset slik at øst får en stjeling i tredje spar-runde. Men N/S vil normalt kun spille delkontrakt, +140 eller kanskje mer sannsynlig +170.

Litt senere kom et skummelt spill hvor øst satt med:

 

Hva åpner du med om du sitter med disse kortene i første hånd, gunstig sone?

I disse soneforholdene er det vanlig i moderne bridge å klinke til med 3 melding med sekskorts farge. Det sperrer klart mer enn 2 spar (eller Multi), og kan kun bli feil om makkeren har sterke kort og det kanskje finnes bedre kontrakt(er) enn sparkontrakt. Ved begge bord åpnet øst med 3 spar, og denne gangen var det nettopp slik at det ble vanskelig for svarhånden da kortene imot sperrehånden så slik ut:

Her var det tretten toppstikk i grand og hjerterkontrakt med 3+5+4+1=13. I sparkontrakt er det kun tolv stikk siden det er en spartaper.

Å finne frem til riktig storeslem er i praksis veldig vanskelig, kanksje umulig etter 3 sparåpning, spesielt hvis stilen er slik de fleste topp-par spiller, åpning på tre-trinnet i gunstig kan være temmelig tynt, kanskje tynnere enn dette.

Ved begge bord ble det altså åpnet med 3 spar, og begge Ø/V-parene havnet i spar med tolv stikk, uavgjort spill. Selv om øst bruker Key-Card og finner ut om K-Q i spar er det vanskelig fordi han ikke vet om hjertertilpasningen, og i om han vet om K-D i spar er det heller en fare for å havne i 7 spar som ikke er så dårlig, men ville gått bet på Hamar i dag.

I de fire puljene, både 1. og 2.divisjon var det en rekke med 6 spar-kontrakter. Det var også noen som hadde funnet 7 hjerter eller 7 grand, men like mange som hadde meldt 7 spar og gått bet.

Hordaland/Charlsen fikk etter hvert bra grep på denne kampen og økte sin ledelse en god del. Til slutt vant de med 35 IMP, 16,51 – 3,49 VP.

ROGALAND/HAUGE leder etter syv kamper, men bare med 3,5 VP foran Hedmark og Opland/Bogø. Det er kun ca. 10 VP mellom 1. og 6.plass!

I kampen om å beholde plassen er det meget jevnt, og i øyeblikket ser det ut til at fem lag kjemper om to plasser i 1.divisjon neste sesong.

Resultater med løpende oppdateringm i 1.divisjon, her.

Resultatet for alle fire puljer inkludert de tre puljene i 2.divisjon, her.

Det skal spilles to hele (2 x 12 spill) og en halv kamp til i dag før det avsluttes med en og en halv kamp i morgen, søndag.

Jevnt i serieavsutningen (fredag)

På Hamar (det ble av meg beklageligvis skrevet Lillehammer tidligere) pågår siste helg i seriemesterskapet 2021-22 både i 1. og 2.divisjon. Fredag ble andre halvrunde av kamp 6 spilt samt en halvrunde i kamp 7. Det fortsettes lørdag og søndag til alle har spilt mot alle, elleve kamper.

I den sjette kampen hvor en halvrunde var spilt den første spillehelgen merker vi at Møre og Romsdal/Kindsbakken snudde fra å ligge under til stor seier i sin kamp og meldte seg på i medaljekampen. Etter halvspilt kamp 7 leder Rogaland/Hauge mesterskapet. Det er imidlertid mindre enn 9 VP ned til laget på 5.plass.

Vi vil følge utviklingen og rapportere litt her i bloggen. Du kan også følge med selv, for det overføres i hver runde en kamp fra 1.divisjon på BBO. Resultatoppdatering finner du her.

I runde 7 møtes Hordaland 1/Charlsen og Midt Trøndelag 1/Johansen. Førstnevnte fikk opp en ledelse på 15 IMP etter de første tolv spillene, mye takket være de to spillene du skal få servert her. Giver syd. Ø/V i sonen

Hva vil du ønsket å spille med disse kortene?

Svaret avhenger vel av hvor kløver dame befinner seg. Det er en uungåelig hjertertaper, og lilleslem i ruter avhenger av at kløveren løses uten taper. Så om 5 ruter eller 6 ruter er riktig vet man ikke, men det må normalt sitte jevnt i kløver også i tillegg til damen i saksen, så lilleslem er litt for hardt selv om det er noen 4-1 sitser hvor det ordner seg (tieren singel eller damen singel hos øst).

Bakke-Grude stoppet i 5 ruter. Da de viste seg at det måtte bli kløvertaper så det ut som om de hadde gjort det riktige, et mulig gevinstspill hvis motpartens N/S presset på for hardt? Dessuten kan det jo være mulig å havne i 3NT også, og den går bet med hjerterutspill.

Men hvis du ser nederst til venstre under diagrammet står det 6RU N =. Det betyr at slemnen ble meldt og vunnet ved det andre bordet.

Hva i alle dager?

Hoftaniska-Charlsen var i 6 ruter med førstnevnte som spillefører (nord). Spar dame kom i utspill. Hvis en skal tro BBO rapportering ble det en gedigen pådytt av slemmen, i alle fall for oss som ser alle kortene. En skal dog huske at verken vest eller øst visste særlig mye om nords kort annet enn at han hadde åpnet med 1 ruter og var veldig sterk.

Hoftaniska vant sparutspillet med esset. Han tok underveis ut trumfen, kløver ess og den andre sparhonnøren og stjal nords tredje spar før det ble spilt hjerter mot den skjulete, single damen. Med åpne kort ser en at vest kunne gjort det enkelt ved å gå opp med hjerter konge for å spille kløver, men vest ser som sagt ikke nords kort. Så han la liten og øst måtte stikke hjerter dame med esset. Han ante lite om kløver- og hjertersitsen. Han kan selvsagt bare fortsette med hjerter, men hva om nord har KQx i den fargen? Han kan faktisk også fortsette med spar til dobbeltrenons i dette tilfellet, for spillefører har jo 4-4 tilpass i kløver og vil fortsatt ha en kløvertaper selv om han kan stjele sparspill fra øst med avkast fra den andre siden. Det eneste øst ikke kan spille kløver...

Hoftaniska vant tolv stikk, +920 som var verd 11 IMP.

Av 48 lag i 1. og 2.divisjon var det kun ett som noterte +920. Det var en lang rekke utganger, noen i toppkontrakten 5 ruter, men mange i 3NT som kan gå bet om de får tatt fem hjerterstikk. De fleste vant 3NT spilt av nord (spar dame i utspill), og kun fire par gikk bet i 3NT etter hjerterutspill. Tre par gikk bet i 6 ruter

_________________________

Giver nord, N/S i sonen

Hva ville du åpnet med om du satt med disse kortene, gitt at du spiller et standard norsk system med sterke grander?

Det er populært å oppvurdere 14-poengere til 15, og en del par har etter hvert (mer eller mindre) omdefinert styrken til 14-16 (17). Dette er litt smak og behag, og jeg kan ikke se at det er noen beviser for at en stil fungerer noe særlig bedre enn en annen på dette, men det er klart det føles vel ofte godt å få startet med 1NT?

Hoftaniska åpnet med 1NT, og da ble det lett å finne utgang. Hvor god utgangen er kan imidlertid diskuteres, men det satt snilt og det var ingen problemer med å vinne ti eller elleve stikk:

Det er en bra utgang som godt kan stå selv om trumfen sitter 3-1.

Det fleste fikk elleve stikk i denne hjerterkontrakten, enten ved å tippe kløveren (liten fra syd, så liten fra begge hender), eller ved å eliminere spar og ruter før det spilles trumfesset og en til. Da blir vest innspilt om han da ikke lgger trumfkongen under esset.

Hoftaniska-Charlsen noterte + 650, og da N/S ved det andre bordet stoppet i delkontrakt ble det 10 IMP.

Etter åpning 1 i minor (vanligvis 1 kløver), hjertermelding fra syd og støtte fra nord har syd sånn akkurat på grensen til å invitere til utgang. Han har kun 10 poeng mot maks ca. 14, men han har femkorts farge. Det blir nok litt touch-and-go, kanskje. Om syd inviterer tar nord selvsagt i mot og melder utgang. Omtrent halvparten av N/S parene i de fire puljene (1.div + tre 2.div puljer) var i utgang.

Grand- eller trumfkontrakt?

Av og til er det litt for mye gambling på 3NT i stedet for minorkontrakt, og i noen tilfeller i stedet for majorkontrakt også. Det er ofte i parturnering hvor det lille ekstra grandkontrakt gir i poeng er gullkantet, hvis de kan få samme antall stikk som i trumfkontrakt.

Men også i lagkamp kan det være fornuftig å prøve 3NT i stedet for 4 hjerter eller 4 spar hvis begge hendene er balanserte, og det ikke er noe ekstra trumfstikk å få ved å trumfe en taper på den ene hånden.

En ser ofte toppspillere melder 3NT direkte som svar på makkerens grandåpning, og ikke tar (om)veien om Stayman hvis svarhånden har 4-3-3-3 fordeling. Sannsynligheten for at det er riktig er stor, men det er ingen garanti, for hvis de har åttekorts trumftilpasning og grandåpneren har litt fordeling (dobbelton) kan trumfkontrakt være riktig. I det lange løp lønner det seg nok å satse på grandkontrakt i slike tilfeller hvor svarhånden er helt "flat" mot grandåpning, tror jeg, for det er et annet moment også, det kan være lettere å skrape sammen til ni stikk enn ti.

Så er det hender hvor man har minortilpasning. Da satses ofte på grand, men det går jo galt av og til om man mangler stopper i en farge. Likevel, å prøve 3NT er populært hvis alternativet er å spille 5 i minor hvor du må fa tak i hele elleve stikk for å vinne utgang. 

En av verdens beste spillere gjennom tidene, Bob Hamman har en del "rules" han opp gjennom årene har kommet med (eller noe han bare har sagt, og andre har gjort det til "rules), og jeg tror det er han som sa: "When in doubt, bid 3NT".

I dette spillet fra World Bridge Tour på BBO var det naturlig å komme i 3NT hvis ikke motparten ga lyd fra seg. 

Giver øst. N/S i sonen

Paret har 28 hp til sammen, men i teorien er delkontrakt det de kan vinne om ikke det finnes en av to mirakelsitser i kløver. Veldig sjelden kan nok 5 ruter vinnes, men bare om nord har kongen singel i kløver (liten fra vest tar med kongen, så finesse over syds knekt gir null kløvertaper), eller syd har singel kløver knekt (da må damen spilles og fargen rulles opp).

At det ikke står utgang er fordi de 3 poengene de har i spar er verdiløse om ikke motspillerne gjør feil. Det skjer imidlertid ofte med denne kombinasjonen, han ene spiller ut fargen og makkeren legger i en nier eller tier over bordets Q-x eller Jx. 

Men alle melder selvsagt utgang.

Hvis øst åpner med 1 ruter har vest til omvendt minor (2 ruter som krav). Etter det er det for mange stoppervisning for å finne ut om 3NT er bra, men med slike kort som øst har bør han si 2NT etter min mening, selv med knekten dobbel i spar. Da blir det 3NT ut av det. Om de starter med 1 ruter-2 ruter og tenker for mye (er litt for "clever") kan de rote seg i 5 ruter. Men som du ser står ikke verken 3NT eller 5 ruter denne gangen om da ikke det er en av miraklesitsene i kløver, og det gjettes på hvilken. At det ikke står i 3NT er i teorien. I praksis står mye oftere 3NT enn 5 ruter! For eksempel er det ikke sikkert han som skal spille ut har et opplagt sparutspill.

Merk at om en av motspillerne melder inn spar blir det ikke lett å komme til 3NT, og da er det neppe bra heller, for da kommer det sparutspill.

Lasse Aaseng (øst) åpnet med 1 kløver, Tom Johansen sa 1 ruter, og åpneren sa 1NT for å vise hånden sin, en balansert 12-14 grand. Vest avsluttet med 3NT.

Slik det var kunne ikke syd vite at han skulle spille ut spar. Med hjerter 10 i utspill var det bare å ta ni sikre stikk, +400.

Ved det andre bordet meldte Ø/V 5 ruter og tapte to sparstikk og ett stikk i kløver, +50 til SKEIDAR, 10 IMP.

I puljen som bestod av åtte lag gikk tre lag bet i utgang, resten noterte utgangsbonus i grandkontrakt,

Avslutning, seriemesterskapet

På Lillehammer skal seriemesterskapets 1. og 2.divisjon avsluttes til helgen. 

I toppserien blir det et rotterace. Det er svært jevnt etter 5,5 kamper (akkurat halvveis), og lederlaget (Kippe) ligger kun 16 VP foran nr. 7 på listen!

Det er som kjent tolv lag med i 1.divisjon, og de tre nederste på listen etter 11 kamper (alle mot alle) rykker ned i 2.divisjon. Så her har veldig mange lag ambisjoner om å ta medalje, kanskje vinne, men flere av de samme lagene kan i stedet havne i nedrykksstriden om det ikke går så bra til helgen.

I 2.divisjon er det tre puljer, og vinnerne i hver pulje får plass i neste sesongs 1.divisjon.

Enkelte av de norske toppspillerne har denne uken deltatt i WBT (World Bridge Tour) Champions Cup III på BBO - en knallsterk turnering. De norske deltok såvidt jeg har fått med meg med blandet hell denne gangen, men fin trening var det nok forut for avslutningen av sesongens seriemesterskap.

Vi tar med et spill fra en av kampene i WBT denne uken.

Hvilken kontrakt er korrekt med disse kortene?

N/S har åtte spar og åtte ruter til sammen. Da spilles gjerne majorkontrakt.

Hvordan bør det meldes med øst som giver, og han passer?

Etter 2-over-1 systemet (2/1 er utgangskrav) går det 1 spar-2 ruter, 2 spar. Nå kan nord komfortabelt si 2NT (krav), og syd kan vise trekorts ruterstøtte. Da kan den gode ruterslemmen finnes.

Lilleslem er bra både i spar- og ruterkontrakt. Ruterkontrakt er nok best, den kan stå selv om sparfargen sitter skjevt (4-1) og den som har sparlengden sitter bak AKJ. 

Storeslem? 

Da må det sitte snilt. Men det er klart at om det behøves poeng for eksempel mot slutten av en utslagskamp kan 7 ruter være en brukbar sats. Det er nok likevel lilleslem i ruter som er den korrekte kontrakten i det lange løp med disse kortene.

Og 6 ruter ble hva Farstad-Svendsen (Skeidar) meldte. Slik det satt var det greit å vinne tretten stikk, nesten uansett hvordan det ble spilt.

Fire av tolv lag stoppet i utgang. Tre par spilte 7 ruter og noterte en fet +2140 for det. Resten spilte lilleslem, alle i ruterkontrakt!

 

 

 

London: nordmann til topps i lagturneringen også!

Etter at det ble norsk seier i parturneringen under EBU London Easter Festival fulgte Erik "Silla" Sælensminde opp med seier i lagturneringen på lag Crouch. Han spilte med Simon Gillis, og på laget deres var Peter Crouch og Zia Mahmoud. 

Vinnerlaget var til slutt helt likt i VP med et engelsk lag, men laget som Silla spilte på ble tildelt seieren pga. af flere antall seiere.

Det var endel andre norske med i London også. Hoftaniska ble nr. 5 med lag de Botton.  Fredrik Helness kom på 9.plass sammen med tre engelske damer. Og noen flere norske spilte også og gjorde det greit uten å nå helt opp. 

Her er en ganske vanlig meldesituasjon fra denne lagturneringen, og selv om den er vanlig er det mange forskjellige oppfatninger om hva som er best å gjøre.

Med øst som giver og N/S i sonen satt vest med:

Makker åpner med 2 kløver - utgangskrav, eller en veldig sterk 2NT hånd. Syd sier pass og det er din tur.

Hvordan er din og makkeren din sin avtale for denne meldesituasjonen?

Noen sier omtrent alltid 2 ruter som svar på 2 kløver.

Andre har lov å svare positivt i farge, men stiller høye krav til fargekvalitet for å gjøre det. Mange bruker minst to topphonnører i femkortsfarge, eller minst en topphonnør i sekskortsfare som regel.

Grunnen til at de ikke ønsker å svare 2 hjerter, og enda verre 2 spar eller 3 i minorfarge er at det tar bort mye plass for den sterke hånden som gjerne vil beskrive den. Det er egentlig en ganske fornuftig tanke det der, men personlig synes jeg mange går for langt i dette. Det kan godt være gull å få vist svarhånden også!

Jeg er tilhenger av å gjøre det enkelt her, naturlig positivt svar med hjerterfarge. Men det er kanskje ikke noe poeng å svare positivt med tynne femkortsfarger, og spesielt med 5332 hender da de som regel enklere kan meldes i neste melderunde. Dessuten er det god informasjon for den sterke hånden at han får vite om en bra farge.

I dette spillet gjør et enkelt, naturlig fargesvar 2 hjerter det ganske enkelt for Ø/V:

 

Sælensminde (vest) svarte 2 hjerter. Gillis sa 3 hjerter, og nå kunne vest si 4 ruter som viste kortfarge. Etter denne starten tok øst naturlig nok paret til 7 hjerter som i praksis var nedlegg. 

Ved det andre bordet startet det med 2 kløver - 2 ruter. Da er det litt ekkelt for den sterke hånden med denne håndtypen. Å si 3 ruter vil gjøre det vanskelig mot mange svarhender hvor han ikke har femkorts farge.

Men Ø/V ved det bordet hadde konvensjon, og en god konvensjon og!

Øst hoppet til 3 hjerter som viste firekorts hjerter og minst femkorts ruter. Det er en bra variant for å løse de hendene med firekorts major og lang ruterfarge (3 spar ville vist eksakt fire spar og minst femkorts ruter).

Det var en god start, men så ble hvordan avtalene for hvordan fortsettelsen var glemt (eller misforstått?), og paret stoppet i 4 hjerter!

Et stort paradoks, for de hadde en bra systemvariant som burde gjort det enkelt, men var blant ikke så mange Ø/V- par som stoppet kun i utgang hvor det var tretten toppstikk. De fleste Ø/V-parene var i slem, men ganske mange i lilleslem. 

Spillet ga 14 IMP til vinnerlaget. 

 

 

Påskenøtt nr. 3 - Løsning

Den forrige påskenøtten her i bloggen var ganske komplisert. Hvis du er en av dem som slet litt med det nokså tekniske innholdet der vil du kanskje finne dagens nøtt mer overkommelig?

Merk at i disse "nøttene" her i bloggen er det ikke noen 100% løsning en skal frem til, men det handler om finne den spilleplanen som er den beste.

Giver øst. Ingen i sonen.

 

Syd er spillefører i 3NT uten at motparten har latt høre fra seg i meldingene. Vest spiller ut spar 5, norsk fordeling.

Spilleplan?

___________________ 

Det ser ut som om sparfargen sitter 5-3, og mest sannsynlig er det at han som spilte ut spar har femkorts farge.Sitter spar 4-4 er det ingen problemer, forsvaret kan i så fall ikke få mer enn to sparstikk, hjerter ess og eventuelt ruter konge.

Det ser naturlig ut å ta en ruterfinesse her. Går den så har du også tid til å presse ut hjerter ess, for selv om rutefinessen går og det er fire ruterstikk er det fortsatt kun åtte sikre utenm hjerteren (2+0+4+2).

Poenget er dog at om ruter konge sitter i saksen er det ingen problemer i dette spillet.

Hva om ruterfinessen ikke lykkes?

Riktig rekkefølge

Med kun tre stikk i ruter er det kun syv stikk utenom hjerteren. Spillet handler om hva som må gjøres først. Da spillet forekom var det flere som stakk seg inn i spar og tok ruterfinessen. Da den røk og det kom spar tilbake ble de avhenige av at hjerter ess satt sammen med kun tre spar (en sparrunde kan lasjeres for å bryte forbindelsen i den fargen). Siden den med fem spar hadde hjerter ess ble det bet:

Løsningen finnes ved å spørre seg "hva skjer etterpå". Dvs. hva skjer om jeg tar ruterfinesse først, og den ryker. Det som skjer er at den andre sparstopperen blir slått vekk, og du må innom hjerter ess for å få nok stikk, med bet som resultat slik det sitter. 

Derfor bør det spilles hjerter først. Esset blir presset ut. Det kommer mer spar som lasjeres, og da har ikke øst flere spar. Så tas ruterfinessen, og om den går bra er det jo bare is og brus. Men selv om det sitter som i diagrammet går det bra, øst får for ruter konge, men vest sitter bare og ser på de godspilte sparstikkene sine. Spillefører får 2+3-3-2 = 10, og ville fått ni stikk selv om hjerter hadde vært fordelt 4-2. 

Påskenøtt nr. 3

Den forrige påskenøtten her i bloggen var ganske komplisert. Hvis du er en av dem som slet litt med det nokså tekniske innholdet der vil du kanskje finne dagens nøtt mer overkommelig?

Merk at i disse "nøttene" her i bloggen er det ikke noen 100% løsning en skal frem til, men det handler om finne den spilleplanen som er den beste. 

Giver øst. Ingen i sonen.

Syd er spillefører i 3NT uten at motparten har latt høre fra seg i meldingene. Vest spiller ut spar 5, norsk fordeling.

Spilleplan?

Løsningen får du i morgen.

 

Hoftaniska - Naas Olsen vant i London

Det pågår påskebridge i London, og påskeaften var det parturnering under EBU Easter Festival. Det deltok noen norske par, og helt til topps gikk Thor Erik Hoftaniska-Svein Aril Naas Olsen.

Kåre Bogø-Anne Bi Fossum fulgte godt opp med 4.plass.

Detaljer om EBUs påskemesterskap hvor det også er lagturnering finner du her. 

Her er et spill fra mesterskapet, av typen hvor det kanskje blir litt tilfeldig hvor poengene havner:

Giver nord, N/S i sonen. 

Det er vel nokså naturlig å havne i slem her? Er det en god slem?

Ja, spilt av øst er 6 hjerter bra. Kommer det spar ut fra syd er det tolv enkle stikk. Med annet utspill er det to sjanser. Kløveren kan av og til godspilles for to ekstra stikk, men da må Q-J være i en trekortsfarge. Det er den lille tilleggsjansen som bør prøves før primærsjansen som er å tippe sparen. Det må enten spilles på at nord har damen, eller esset. I utgangspunktet en ren 50% sjanse, men det kan jo komme spar i utspill så en slipper å gjette. Så å være i 6 hjerter her er greit.

Ved noen få bord meldte syd inn 1 spar over østs åpning 1 hjerter. Da er slem ikke så bra, større sjanse for at både esset og damen i spar er bak østs K-J. Men N/S er i ugunstig sone så de fleste sa pass med syds kort.

Som du ser ble det ingen suksess i kløverspillingen for de som korrekt forsøkte det før de måtte gjette i spar. Og da ble det dette coin-flip valget, liten til finesse eller liten til kongen. Spillefører bør dra tieren fra bordet, det kan friste nord til å dekke med damen, og i så fall er alt over.

Ett Ø/V-par hadde antagelig en Blackwood-misforståelse (det er utrolig hvor ofte det skjer), for de spilte 7 hjerter selv om de mangler ett ess - en bet etter spar ess i utspill.

Litt over halvparten av Ø/V-parene meldte slem. Kun tre av dem gikk bet (bl.a. mot vinnerparet).

En på østs plass fikk kun elleve stikk i 4 hjerter og noterte bare noen strøpoeng mer enn de som gikk bet i slem.

Å spille utgang med tolv stikk ga 34 % til Ø/V.

Av de som meldte og vant slem (bl.a. Blågestad-Lunna) fikk omtrent halvparten spar ess i utspill, resten tippet sparen senere.

Å notere +980 var verd 77%.