PRO AM, auksjonsturnering til støtte for rekruttering

Helgeland Juniorbridgeklubb arrangerer 3.mars en PRO AM - turnering online hvor man hadde mulighet for å "kjøpe" en kjent spiller. Den auksjonen er egentlig ferdig, men i skrivende stund er fortsatt Christian Bakke ledig for kjøp pga. av en feil. Han er en av de beste man kan få som makker, og inntektene av denne auksjonen av toppspillere går altså til rekrutteringsarbeid.

Selve auksjonen har allerede gitt bra med penger, og turneringen spilles altså 3.mars kl. 19. De som ikke allerede har "kjøpt" en spiller kan også delta, men ikke i A-puljen. Det blir garantert en flott turnering (på Realbridge) også i B-puljen med mange meget kjente toppspillere også i den andre puljen.

Mer om alt dette, resultat i auksjonen, startlisten for A-puljen osv. finner du her.

 

 

 

Brutalt (fra The Lederer Trophy)

Her er et spill fra The Lederer Trophy hvor De Botton med flere norske spillere nesten gikk helt til topps (rapport om det her i bloogen 26.februrar - "Sterk norsk innsats i the Lederer Trophy"). Her er et spill fra turneringen hvor Thor Erik Hoftaniska - Nicolai Heiberg-Evenstad ikke var nådige mot sine motstandere. 

Åpner du ofte tynt med balanserte kort? Dette spillet viser at det ikke alltid er så lurt. Det er klart det kan være fordeler med en offensiv meldestil, men det kan og være farlig om mostanderne er på hugget. 

Her passet både vest og nord. Nord som sa pass i andre hånd var Thor Erik, og enkelte ville nok åpnet med 1 spar med de kortene. Det gikk altså pass-pass, og i tredje hånd virker det vel ikke så farlig å åpne? Øst sa 1 ruter. Syd (Nicolai) passet, og vest meldte 1 spar. Da gikk det to passer, øst så ingen grunn til å melde noe mot en passet makker. Så dette så da riktig så rolig og trivelig ut. Men så smalt det. Nicolai doblet opplysende med syds kort. Vest var ingen ringere enn den uforlignelige svensken Peter Fredin. Han forstod hvor dette fort kunne ende, i 1 spar doblet som vil være grusomt. Så han tok ut på direkten med 2 ruter som kanskje ville være vanskeligere fpr N/S å få straffedoblet. Men da doblet Thor Erik med nords kort. Den doblingen må logisk si at han har en del verdier, men det er også logisk at det er spar han har siden vest flytter fra 1 spar. Nicolai stod med på doblingen. Så det ble å spille motspill mot 2 ruter doblet for det norske paret.

Det som startet så fredelig ble ikke særlig hyggelig for Ø/V. Øst spilte den doblede delkontrakten ganske bra, men så grusomt som det satt ble det likevel 800 i bet!

Det er farlig å stå opp om morran heter det, og det ser også ut til at det er farlig å melde i det hele tatt om man spiller mot Hoftaniska og Heiberg-Evenstad.

 

 

 

SPILLEPRØVE

Her er et spill hvor det handler om å kjenne igjen en variant som forekommer i forskjellige forkledninger. I dette tilfellet bør det vel ikke være alt for vanskelig å se løsningen, men flere bra spillere overså den. 

Som syd har du blitt spillende 4 hjerter ettter at øst har vært innpå med en sperremelding i ruter. Vest spiller ut ruter konge som øst stikker over med esset og tar for ruter dame, vest følger farge. Så kommer ruter knekt fra øst. Hva gjør du nå?

Hvis du trumfer lavt trumfer vest over og spiller spar. Da blir du avhengig av at de resterende trumfene sitter 2-2, for du kommer ikke over til syd for å ta en tredje trumfrunde. Hvis vest har ttrumfet fra akkurat tre trumf går det bra, trumfen tas ut og kløverstikkene innkasseres. 

Bedre er det vel å trumfe med nieren. Om øst har hjerter 10 vinner hjerter 9 stikket og du kan ta to runder trumf. Så igang med kløverfargen, for overgang til syd så du kan få tatt ut trumfen finnes ikke. Men hvis trumfen sitter 3-2 fra start går dette bra. De vil få ett trumfstikk ved å stjele en av kløverrundene, men deretter står resten.

Begge disse løsningene går galt om trumfen sitter 4-1 da de kan stjele og spille spar så det blir enten en spartaper eller en trumftaper til. 

Hva med å trumfe høyt (dame eller knekt)? Det stikket vinnes, så A-K i trumf. Men også etter den starten er det fare på ferde om trumfen sitter 4-1. Hvis den med fire trumf kan trumfe i andre eller tredje kløverrunde spiller han spar, og det må bli bet siden motspilleren har igjen en trumf som du ikke får tatt ut. 

Her er hele spillet før du får løsningen (om du ikke allerede har sett den).

Ved det bordet jeg satt trumfet syd høyt - feil spilt. Nå ville det blitt bet om vest hadde kastet en kløver. Og hva kan være mer naturlig enn å kaste en verdiløs kløver fra tre små? Men vest kastet en spar så spillefører etter to runder trumf rakk å spille tre runder kløver før vest kunne trumfe. Så en fjerde kløver med sparavkast. Vest kunne stjele, men nå sto resten. Utgangen ble altså vunnet, men det var etter feil av spillefører fulgt opp med feil av motspiller. 

Løsningen er enkel og logisk. vel, om man ser den er det veldig enkelt...

I tredje ruterrunde skal spillefører simpelthen kaste en spar fra h¨ånden. Samme hva motparten gjør nå får spillefører tatt for A-K i trumf, så spilt spar ess fulgt av spar trumfet hos syd og uttrumfing, resten står. Forsvaret får kun tre ruterstikk.

Den spilleføreren som trumfet høyt i tredje ruterrunde mumlet noe om fare for trumfhøyning hvis han lot øst beholde den tredje ruteren. Men det blir det ikke selv om vest viser seg å ha tieren fjerde i trumf. Hvis det kommer en fjerde runde ruter trumfes last hos syd, vest kan trumfe over, men da trumfes over hos nord fulgt av den andre store hjerteren, spar ess og spar til stjeling og uttrumfing. 

 

NM FOR KLUBBLAG, 5.runde

I NM for klubblag har 5.rundekampene kommet i gang. TopBridge 4 (Ovesen) består i NM av flere av spillerne på vinnerlaget i årets 1.divisjon. Så de hadde nok et favorittstempel i sin hjemmekamp på Jessheim mot Gubrandsdal BK. Men en må huske å lese lagoppstillingene før en annonserer favoritter...

Og Gubrandsdal (Fyrun) er sterkt lag bestående av Erik Berg, Even Morken, Kjell Gaute Fyrun og Ove Andersbakken. De vant rundekampen med sifrene 100-70 og er klare for 6.runde. I forrige runde slo de et annet sterkt lag fra Oslo (Aaseng). Så Gubrandsdal BK rensker godt ut i årets NM for klubblag og vil bli en av medaljekandidatene i lagfinalen om de greier det siste hinderet, 6. runden.

Soneutgang

Her er et spill fra kampen hvor Kjell Gaute Fyrun fikk snellet hjem en hardmeldt utgang.

Vest åpnet med 1 kløver. Andersbakken (nord) doblet. Øst passet, Fyrun (syd) meldte 1NT og Andersbakken meldte knallhardt 3NT! De meldingene er det vel delte meninger om, men «never argue with success» som det altså ble pga. at Fyrun altså vant utgangen. For meg er det en nokså soleklar innmelding 1NT med nords kort, men det var ikke jeg som slo ut TopBridge på Jessheim...

Vest spilte ut hjerter 4 til liten tieren og esset. Det kan se ut som vests utspill kan ha rullet opp hjerteren for spillefører. Fyrun fortsatt med hjerter 9. Det er godt spilt, spesielt om øst startet med 10-8 dobbel så nieren fisker opp vests knekt fjerde idet åtteren faller. Vest dekket med knekten og kongen vant stikket, men hjerter 2 og ikke åtteren kom fra øst. Nå hadde Fyrun skikkelig kommunikasjonsproblemer mellom de to hendene, noe som ofte er tilfellet når man har for dårlige kort i forhold til det trinnet man har meldt...

Fyrun fant et godt trekk da han spilte liten kløver fra nord! Litt overraskende kom kongen på fra øst. Derfra kom en liten spar til vests knekt og kongen. Så kløver ess, og tieren kom på fra øst. Oj, her går det bedre og bedre, tenkte nok Fyrun. For nå hadde han en markert finesse med kløver 9. Øst kan jo ikke ha K-J-10, da ville han neppe lagt kongen på liten fra nord. Problemet er et det kun er åtte stikk selv med tre stikk i kløver hvis det blir kun tre stikk i hjerter. Spillefører skulle gjerne tatt en hjerterkutt til også da det jo ser ut som om vest startet med J-8-x-x i den fargen. Men det er kun ett inntak til syd, så kun en av finessene kan tas. Derfor tok Fyrun etter ruter til esset den finessen som var sikker, kløver til nieren. Og nieren vant selvsagt det stikket, men han var inne hos nord og måtte bare cashe de vinnerne han hadde. Og da viste det seg at hjerteren sattt 3-3. Slik så hele spillet ut (med forbehold om noen av kortene, men det viktigste slik spillet gikk er kløver og hjertersitsen):

Den hjerterfinessen han tilsynelatende hadde mulighet for å ta ville ikke fungert. Fargen ga i stedet fire stikk av seg selv! Så da røyken hadde lagt seg lå det ni stikk på bordet, 1+4+1+3 = 9.

Ved det andre bordet kom også N/S i 3NT - det meldes hardt - men der ble nord spillefører. Øst spilte ut ruter og spillefører var sjanseløs. Det endte det med to bet og 13 IMP til Gudbrandsdal BK. 

I etterpåklokskapens klare lys

Øst var ikke fornøyd med seg selv og mente han burde lagt kløver 10 da det ble spilt liten fra nord. Er det så lett? Å legge liten i stedet for å ta stikket med kongen ville sett temmelig dumt ut om syd satt med kløver knekt. Da ville spillefører vunnet for knekten over østs kløver 10 og toppet ut kongen etterpå, fire kløverstikk!

Sett deg selv i østs situasjon ved å holde over syd og vest sine kort, for husk øst ser kun sine egne kort og nord sine. Så spilles altså liten kløver fra nord. Ikke så enkelt å legge tieren som det er med åpne kort?

Vel, den typen motspillsproblemer er vanlige, situasjoner hvor det handler om å se for seg de skjulte kortene og kombinere det med meldingene og hvordan spilleføringen legges opp. Da kan det vel hende øst kunne tenkt på at syd neppe har kløver knekt? For er det naturlig å spille kløver mot knekten med en sånn farge (nord: AQ9x, syd: Jx eller Jxx) etter at vest har åpnet med 1 kløver?

Det er dog ingen garantier selv om man er god til å visualisere de skjulte kortene. Så om dette var en feil av øst må man kunne si det var en mennesklig en.

Sterk norsk innsats i The Lederer Trophy

Tre norske og et par halvnorske (bor i England) spillere var på lag De Botton som ble nr. 2 i den prestisjetunge lagturneringen The Lederer Trophy. Foruten Janet D Botton var Nicolai Heiberg Evenstad, Thomas Charlsen, Christian Bakke, Thor Erik Hoftaniska og Arthur Malinowski på lageet. Irland vant turneringen.

Velkledde herremenn: Nicolai og Thor Erik toppet butleren

Her er et spill med en ganske uvanlig utvilking i meldingsforløpet. Spillet er fra kampen hvor De Botton slo vinnerlaget Irland. 

Thor Erik (nord) åpnet med 1 kløver og øst meldte inn 2 ruter. Ø/V bruker det som Michaels, dvs. begge major. Å bruke 2 ruter til det i stedet for naturlig gjør at man mister svakt innhopp 2 ruter. Det er til å leve med siden man med denne avtalet kan melde inn 2 kløver som naturlig mot åpning 1 kløver som de fleste bruker som minst to, eller minst tre kløver.

Nicolai meldte 2 spar. Jeg vet ikke sikkert hva deres avtale er for den kravmeldingen (øst har vist minst fem spar), men som du ser kan det tyde på at det viser ruterfarge for dem. Meldingen 2 hjerter kan også brukes som en kravmelding her og i å fall vise kløver. Dermed har man to måter å melde en av minorfargene, en melding for sterkere kort, en for å konkurrere i meldingsforløpet.

Vest var med til 3 hjerter, og Thor Erik foreslo 3NT. Vest var ikke heldig da han var med en gang til med meldingen 4 hjerter. For nå visste Thor Erik at syd måtte ha maks singelton hjerter, så etter paret først stoppet i 3NT smalt nord til med 6 kløver! 

Ved det andre bordet spilte N/S 3NT. Thor Erik hadde ingen problemer i lilleslemmen, og da kløver konge satt i saks tok han tretten stikk, +1390 og 13 IMP inn. 

Tid for litt sutring...

Da går Gold Coast Bridge Congress mot slutten. Det er en kjempefin bridgefestival over 8 dager. Norske spillere som kanskje kan tenke seg en ferie til andre siden av kloden anbefales å legge en sånn ferie til februar og ta med seg bridge, sommer og sol i Broadbeach (Gold Coast), Australia. Neste år går Godl Coast Congress av stabelen den første uken i februar.

Sol, sommer og bridge på Gullkysten

Det ble bare nesten for mitt lag som jeg velger å kalle et rekrutteringslag da fire av seks spillere er veldig unge, yngstemann 20 år. Vi var dog med i kampen om avansement til kvartfinalen helt til siste runde i kvalifiseringen. Da måtte vi ha minst uavgjort, kanskje en liten seier. Det ble tap med 9 IMP så vi manglet 10-11 IMP på å gå videre. Det var mange spill å hente de IMP'ene på, men jeg er fristet til å sutre litt over spesielt et spill hvor motparten tabbet seg ut, men var heldige og fikk den hjelpen de trengte. 

Min makker Leon Meier satt syd og meldte inn 1 spar over østs 1 ruter med disse kortene:

 

Slik gikk meldingene tilbake til han:

Hva ville du meldt nå? 

Det er vel nokså klart at syd bør melde, for med såpass bra kort og fin fordeling kan man ikke la motparten spille så lavt, vel? Kortene passer godt til en opplysende dobling. Da kan vi finne en bra delkontrakt, og om ikke annet presse motparten opp ett trinn hvis de melder mer. Dobler ble hva makker meldte, men da sa det PANG. Han som hadde sagt 2 ruter meldte 3NT! Hvorfor sa han 2 ruter først så de faktisk stoppet der hvis han har kort gode nok til 3NT?

Forklaringen var at vest ikke hadde sett syd sin innmelding 1 spar i første melderunde og trodde han avga enomvendt minorhøyning som er kravmelding. Det gjorde han ikke med 2 ruter etter innmeldingen med sine 13 HP, i stedet meldte han uten å vite  2 ruter, simpel høyning som viser 6-9 poeng. Så de hadde misset en helt opplagt utgang og ville fått +130 i delkontrakten i stedet for +600, i så fall 10 tapte IMP. Med litt hjelp av syd kom de seg i utgangen som selvsagt var meldt over alt.

Laget som slo oss såvidt i den kampen fortsatte å vinne og spiller i skrivende stund finalen.

Syd var selvsagt skuffet over det som skjedde i det spillet, men ingen kan vel klandre han for å melde en gang til selv om det tilfeldigvis var slik at motparten hadde gjort en kjempefeil

Her er et annet spill hvor unge Leon var heldigere og viste at det ikke mangler mot der i gården.

Hva villle du åpnet med som syd med denne spesielle hånden?

Meier startet stille og rolig med 1 ruter. Det går neppe pass rundt når man har slike kort selv.

Vest meldte inn 1 hjerter, og jeg (nord) sa pass. Øst meldte nå 2 ruter, såkalt cue raise, god løft i hjerter.

Hva nå? 

Meier hoppet høyt og luftig til 5NT som er såkalt pick-a-slam. Har du sett noe slikt før, at en som åpner på ett-trinnet og får pass fra makkeren presser makkerparet i slem i neste melderunde?

Fra nord kom 6 kløver som ble kontrakten. Slik så hele spillet ut:  

Lilleslem i kløver er perfekt. Merk at nord ikke behøver et eneste honnørpoeng for at slem står om han har tilpasning til en minorfarge, for eksempel noe sånt som xxx - xxxx - x - xxxxx, 0 honnørpoeng!

Dessverre satt ruteren 2-2, så det står tolv stikk i ruterkontrakt også. I kløverkontrakt kan godt ruteren sitte 3-1, fargen spilles enkelt god med en stjeling.

 

Storkamp i NM for klubblag

I NM for klubblag er det nå klart for nest siste kamp, 5.runde. Så det gjenstår kun to kamper å vinne for å komme seg til LAGFINALEN.

Det har vært trekning, og kampoppsettet for 5.runde finner du her. 

I fjerde runde var det storkamp i Trondheim mellom Studentene (Bogø) som vant mesterskapet de to foregående sesongene og Heimdal (Austberg), også et lag med uttalige triumfer i denne turneringen. Det blir ikke tre på rad for Studentene, for Heimdal var klart sterkest i denne kampen og vant 95-42.

På Heimdals lag som nå seiler opp som en av de store favorittene i mesterskapet spilte Allan Livgård, Terje Aa, Per Erik Austberg og Arild Rasmussen.

Vi tar med et par vanskelige avgjørelser som gikk veien for Heimdal.

Her var øst giver og ingen i sonen, og Terje Aa hadde fått utlevert nords kort. Meldingene gikk slik:

Hva ville du gjort nå?

Terje Aa meldte 6 ruter. Øst doblet og det gikk pass rundt. Slik så hele spillet ut:

Noen ville kanskje vurdert 2NT med syds kort over østs åpning 1 hjerter. Allan Livgård likte ikke det så godt med en slags mellomhånd, ikke sterk, ikke svak fordelingshånd som er de to håndtypene som passer best for en sånn 2NT - begge minor. Så han sa altså 2 ruter, og før røyken hadde lagt seg var han i 6 ruter doblet. 

Det kom hjerter ut som Allan stjal på bordet. Han tenkte at øst som doblet kanskje kunne ha K-J-x-(x) i trumf og seilte ruter 10 i andre stikk. Men vest vant det stikket for ruter knekt. Det kom spar fra vest til esset, så nok en rutefinesse. Denne gangen holdt den, øst hadde startet med kongen tredje. Og øst må vel ha kløver konge også? Eller doblet øst fordi han er renons i kløver og ville ha kløverutspill til stjeling?

Etter lang tenkepause spilte Livgård kløver til esset, og der kom den single kløverkongen deisende! Pluss 1090, mens Studentene spilte 5 ruter ved det andre bordet. 

To av de beste lagene i Norge i aksjon, fra venstre Terje Aa (med ryggen til), Kåre Bogø, Allan Livgård og Christer Kristoffersen

 Her er et spennende spill til fra storkampen:

Syd var fortsatt Allan Livgård, og meldingene startet slik:

Hva tror du nord har for hoppet til 5 ruter? Merk at han ikke meldte over 3 spar, så sterk er han ikke. Lang ruter og et et viktig kort må han vel ha, og det kortet er nok i hjerter. Allan Livgård løftet til 6 ruter. Slik så hele spillet ut:

Ved det andre bordet ble 5 ruter kontrakten. Det var ikke store problemer for Terje Aa i lilleslemmen. En spar kan stjeles hos syd, og den femte kløvern kan godspilles selv om fargen er fordelt 5-1. Nok en slemsving inn for Heimdal på veien mot klar seier over de regjerende norgesmestrene. 

 

 

 

 

 

Frem med læreboka i første spill

I Gold Coast Congreess (Australia) startet tirsdag lagturneringen med imponerende 388 lag på startstreken, dog i forskjellige klasser. I den sterkeste puljen (OPEN) spiller 148 lag. Det er spillere fra bortimot 20 nasjoner på denne bridgekongressen.

Allerede i første spill i vår kamp kom et spill hvor det var en læreboksvariant. Men å prøve seg på den varianten er ikke uten fare.

Giver nord. N/S i sonen

 

Som nord har du kommet i 4 spar uten at motparten har meldt. Øst spiller ut kløver konge. Planlegg spillet.

Det er fare for å få to kløvertapere, en hjertertaper og også en rutertaper hvis ruter konge sitter hos øst. Hvis ruter konge sitter i saksen er dette et spill som fort går i glemmeboka, alle vinner 4 spar. Kan det gjøres noe lurt hvis rutersaksen altså ikke går bra?

Ja, det er mulig å kutte forbindelsen til det andre kløverstikket. Da må vest med kløverhonnørene ha firekorts farge og følgelig makkeren ha kun to, og han med kun to kløvere må ha hjerter ess. En kan dukke første kløver, stikke den neste og spille hjerter. Da blir det utgang til bokføring om vest har hjerter ess og ingen flere kløvere da hjerteren hos nord gir avkast for kløver hos syd. Og slik satt det:

Øst får første stikk for kløver konge og fortsetter fargen. Vest vinner så for hjerter ess og spiller ruter, men du går opp med esset og tar ut trumfen, så QJ i hjerter med avkast av to kløvere fra syd. Deretter får Ø/V kun for ruter konge - ti stikk.

Hvis kløveren sitter 3-3 er det ingenting du kan gjøre med det. Men å dukke er godt spilt, dog ikke helt uten fare. Ser du faremomentet?

Hvis øst har fem kløvere og vest singelton kan den fine spilleplanen føre til at du blir sittende med kledelig rødfarge i fjeset etter spillet. Det går helt galt om øst har hjerter ess, og ruter konge faktisk sitter i saks. Da er å dukke første kløver rett og slett å spille ut en utgang hvor det egentlig er ingen problemer hvis man spiller rett frem etter nesen.  La oss si øst har xx - Axx-xxx-KQJxx. Hvis det spilles på læreboksvarianten får altså øst for den første kløverhonnøren og presser ut esset i stikk to mens vest sjeler! Så over til øst på hjerter ess og øst tar ett kløverstikk til. Da starter de altså med to stikk i kløver, en stjeling og hjerter ess - en bet. I så fall ville det vært nitrist å oppdage at ruter konge satt hos vest og det var bare å stikke i første stikk og ta ut trumfen og senere ta ruterfinessen. 

Det er nok riktig å ligge unna med kløver ess i første stikk selv om det kan gå galt. For 4-2 sits i kløverfargen er mer sannsynlig enn 5-1. Men sitter det 5-1 kan det være slik at ekspertene går bet mens de som ikke ser den beste spilleplanen vinner utgangen.

 

Auksjonsturnering - LØP OG KJØP!

Den 3.mars spilles en pro-am auksjonsturnering i regi av Helgeland Juniorbridgeklubb. I den forbindelse kan du støtte det flotte rekrutteringsarbeidet som drives ved å by på spillere fra mange nasjoner. 50 kjente, internasjonale spillere er objekter, og den som byr mest på en spiller i auksjonen får retten til å spille med vedkommene "proff" i den nevnte turneringen. Noe av inntektene går til permier i turneringen, men mesteparten går altså til rekrutteringsarbeid. Auksjonen avsluttes 24.februar.

Auksjonen har startet. Siden hvor du kan se alle objektene og hvor mye som etterhvert er budet som du må slå om du vil spille med en bestemt spiller finner du her. 

Norsk 4.plass i internasjonal dameturnering

I WBF WOMENS TEAMS ONLINE kom det norske laget VIKING GIRLS på 4.plass av 64 lag fra hele verden, en meget sterk prestasjon. På det norske laget spilte Ingunn Uran, Gunn Helness, Vicky Chediak, Ranja Sivertsvik, Åse Langeland og Lise Blågestad.

Foran VIKING GIRLS var det to lag fra USA på topp og et lag fra Ungarn på 3.plass.

Fra en av kampene tar vi med det spill hvor Ingunn Uran fikk dreisen på det. 

Det er ofte slik at når motparten har åpnet, men vi melder utgang er det litt lettere å plassere kortene. Men så gjelder det å dra nytte av det. Her hadde vest åpnet med 1 kløver før N/S meldte seg opp i en ganske knallhard 3NT med Ingunn (syd) som spillefører. 

Vest spilte ut liten kløver som ble vunnet hos nord. Første tanke er kanskje å ta rutefinesse over åpneren, men Ingunn tenkte nok at det haster ikke. Det er ikke farlig å slippe inn vest. Så hun startet med liten hjerter til tieren og vests knekt. Vest var temmelig innspilt og måtte gi spillefører en favør på en eller annen måte. Hun fortsatte med liten hjerter som fikk seile til syds dame. Nå var det plutselig mer case for ruterlengde hos øst siden vest har kløverfarge, og trolig hjerterfarge også. Så Ingunn traff ruteren med liten til kongen og ruter til markert finesse (siden vest var renons) med tieren. Så over på hjerter ess og nok en ruterfinesse. Vest fikk pustebesvær da hun måtte kaste på alle disse ruterne. Før den siste ruteren så det slik ut:

Det var nå åtte sikre stikk (0+2+4+2=8). Ingunn hardde full oversikt og sikret det niende. Vest kastet hjerterstikket sitt det ruter ess ble innkassert. Så kom kløver ess og nok en kløver til vests konge. Hun måtte så gi syd for spar konge, det niende stikket. Pluss 600 ga 12 IMP til VIKING GIRLS siden Vicky og Ranja fikk tak i en bet i 2NT (!) ved det andre bordet. Det skjedde også etter kløverutspill, men der startet spillefører med å bomme ruteren da hun i andre stikk spilte ruter til esset. Spillefører kunne nok vunnet 2NT likevel, men å gjøre det hadde ikke vært godt nok mot vunnet utgang til det norske N/S-paret.

 

 

NM for klubblag

I denne turneringen blir mange av rundekampene spilt online på RealBridge. En av kampene vi fulgte litt med på var mellom en av mesterskapets store favoritter, Bergen Akademiske 1(Bakke) mot Skjolden (Fidjestøl). For BAK spilte Thor Erik Hoftaniska-Thomas Charlsen og Tor Eivind Grude-Christian Bakke. Den lagoppstillingen ser jo ut som et norsk landslag. For Skjolden stilte Arnt Olav Fidjestøl, Sjur Arne Bøe, Jonnay Gjerde og Mariutz Amerek. Et bra lag det og, men BAK var naturlig nok storfavoritt. Skjolden ga imidlertid stjernelaget kamp. Her er et spill som gikk Skjolden sin vei. 

Giver vest. N/S i sonen

Ved det bordet BAK satt Ø/V havnet vest i 4 hjerter etter overføringssvar på vests åpning 1 kløver. Syd hadde underveis meldt 2 spar, ikke akkurat noe høyt hopp med god åttekorts farge? Nord spilte ut spar knekt til esset. Syd skiftet til sin single kløver selv om han altså har singelton trumf også. Og han traff makkeren hjemme. Nord tok to stikk i kløver og spilte selvsagt en tredje runde kløver til en deilig stjeling for syds single trumfnier - en bet allerede. Spillefører hadde ingen god grunn til å spille på at syd satt med to singeltoner og fikk en trumftaper til, dvs. det ble to bet og +100 til Skjoldens N/S.

Ved det andre bordet meldte BAK sin syd 1 spar etter 1 kløver - 1 hjerter fra vest og øst. Jeg forstår ikke helt 1 spar selv om også jeg ser soneforholdene. Vest støttet hjerteren, og øst meldte 4 hjerter. Etter to passer doblet nord. Den doblingen er vel ganske tvilsom selv om han på en måte har fått litt feil informasjon, syds innmelding 1 spar?

Å doble med lang trumf imot er et tveegget sverd. Noen ganger hjelper det spillefører så han får minst ett stikk mer enn om han ikke vet om skjev trumfsits. Andre ganger gir det selvsagt en hyggelig score med flere doblede beter. Her hadde forsåvidt nord rett, 4 hjerter kan ikke vinnes i teorien siden forsvaret har to kløverstikk, spar ess og minst ett trumfstikk for stjeling på syds hånd. 

Spillefører i 4 hjerter doblet var Mariusz Amerek, og ved det bordet var altså øst spillefører.

Her er det som du og jeg ser enkelt å ta de fire første stikkene idet syd spiller ut kløver. 7 Men kan nord i det hele tatt tenke sånn? Nord vet jo syd har singel hjerter. Har virkelig syd to singeltoner? Men hva kan den utspilte kløver 7 være fra?

Nord vant første kløver og skiftet til spar. Da ble det ingen stjeling med syds single trumf, men spillefører var ikke hjemme helt uten videre for det, forsvaret har jo et tredje stikk for nords andre kløverhonnør, og trumfen sitter surt. Amerek fant imidlertid løsningen som nords dobling hadde satt ham på sporet til å finne.

Idet syd var inne på spar ess spilte han mer spar og vest kom inn på kongen. Amerek spilte hjerter knekt. Det rullet opp hele hjerteren. Nord kan dekke, men da vinner esset og nieren faller fra syd. Så over på vests hånd og finnesse i hjerter over nords 10-6-2 gjenværende med syveren fra vest. Hvis nord dekker syveren med tieren stikker øst med damen. Så over til vest igjen, og hjerter til finesse over nords gjenværende 6-2 med østs 8-3! Bærre lekkert!

Skjolden Ø/V noterte altså +590, og spillet ga dem 12 IMP. Men det var BAK som til slutt vant kampen med 22 IMP, 94-72.

     

 

 

Bridge på nett og face-to-face

Balansen mellom onlinebridge og face-to-face bridge er forhåpentligvis i ferd med å bli funnet av de styrende som organiserer bridgen. I alle fall spilles ikke bare online som en kunne frykte det ville bli etter at online spilling ble så vanlig under pandemien. Mitt inntrykk er at de fleste foretrekker å møtes ved bordet for å spille, men tilhengere av online bridge finnes også.

WBF ONLINE WOMENS TEAMS

Akkurat nå spilles WBF Onine Women Bridge. Det deltar lag fra hele verden. Noen norske lag er også med. Turneringen kan følges på RealBridge. 

Så langt har VIKING GIRLS gjort det ganske bra i den verdensomspennende turneringen. Her er et spill hvor de viste at deltkontraktene teller de også i lagkamp.

Giver nord, alle i sonen

Åse Langeland (syd) åpnet etter pass fra nord og øst med 1NT. Gunn Helness (nord) meldte Stayman 2 kløver. Planen var antagelig å passe 2 ruter hvis syd meldte det. Eller, kanskje invitere tll utgang med 2NT over åpnerens 2 ruter - ingen major? Hvis syd svarer 2 hjerter på Stayman må vel nord si 2NT eller en brutal 3NT, men da syd sa 2 spar passet Gunn på noe som så ut som en god delkontrakt. Og det var det. Motspillet var på ingen måte skarpt, og Åse fikk spilt hjem hele ni stikk, VIKING GIRLS +140.

Ved det andre bordet meldte Ingunn Uran (vest) 2 kløver over motpartens grandåpning. Litt hardt, kanskje, siden det er i sonen og makker har passet først. Men det har en stor oppside hvis Ø/V har litt tilpass og det dreier seg om å kjempe om kontrakten. Og her traff hun godt. Lise Blågestad viste hjerter over 2 ruter fra nord, og da nord var med og sa over østs 2 hjerter avsluttet øst meldingene med 3 hjerter. Det norske paret kunne nok vunnet spillet ved å spille motspill mot 3 ruter også da den kontrakten går bet. Lise vant imidlertid ni stikk i 3 hjerter, VIKING GIRLS +140 den andre veien ved det bordet. Dobbelscoren var verd 7 IMP.

GOLD COAST CONGRESS

Undertegnede befinner seg i øyeblikket  i Broadbeach, Gold Coast, Australia hvor det skal spilles face-to-face bridge i en hel uke i sommer (!)varmen. For sekstiandre gang arrangeres Gold Coast Congress fra nå i helgen til neste helg, og det er som vanlig bra med spillere tilstede fra forskjellige kanter av verden. Neste år håper vi på at noen nordmenn tar seg en skikkelig ferie Down Under og også deltar i denne bridgekongressen.

 

 

 

Feil kontrakt

Av og til kommer man i feil kontrakt. Men alt håp er ikke ute før kontrakten har gått bet. Her er et eksempel fra en lagkamp forleden hvor lover, regler og turneringsleder fikk betydning. 

Giver øst, Ø/V i sonen

N/S var kanskje litt uheldige i meldingene etter at øst åpnet med 2 ruter - Multi, dvs. det ble forklart som "en major". Så syd antok det betød en vanlig svak 2 åpning i en majorfarge. Syd passet, vest sa 2 hjerter pass eller korriger. Hva ville du meldt som nord nå. Å passe er antagelig korrekt. Da vil det mest sannsynlig gå 2 spar fra øst og pass - pass tilbake til deg som kan melde, for eksempel doble opplysende. Men nord doblet 2 hjerter, normalt opplysende dobling og gode kort. Overraskende for nord passet øst, altså han har hjerterfarge. Da var det fare på ferde, og joda, syd hoppet til 4 spar. Kanskje burde syd hoppet kun til 3 spar. I så fall ville nord meldt 3NT og de hadde vært i den riktige utgangen. Men 4 spar ble kontrakten som ble en spilleprøve.

Vest spiller ut hjerter 9 til esset mot 4 spar. Du tar for spar konge, men hva blir det neste trekket?

På syds side av skjermen hadde syd altså fått opplyst at 2 ruter viste "en major". Makkerparet spiller imidlertid med 2 ruter som "en major, maks 7HP", altså en svak multivariant. Slurvete forklart. Og det har stor betydning, for hvis syd får den riktige infomasjonen kan ikke øst ha noen av minorkongene. Hvis det er en vanlig svake 2 hjerter øst satt med er det imidlertid mye mer sannsynlig at øst har en minorkonge, og åpningen var tross alt i ugunstig sone. Etter spar konge prøvde spillefører liten kløver fra nord, treeren fra øst og damen fra syd. Men da ble det bet i en utgang som kan vinnes:

Vest stakk kløver dame med kongen og spilte liten kløver. Spillefører gikk opp med esset, men nå kunne det ikke bli ti stikk lenger. Hvis han spiller mer kløver får vest for knekten og øst får en stjeling i tillegg til at vest må få for trumfknekten.

Da syd fikk vite at han burde blitt forklart at øst ikke kunne hatt mer enn 7 poeng følte han seg litt urettferdig behandling. Og betydningen av 2 ruter var "sløvt" forklart av vest, men bør syd få full justering? Hvor mye kan man tillate seg å stole på vests forklaring når det faktisk ligger et systemkort i nærheten også? Hvordan bør dette spillet eventuelt justeres pga. av feil forklaring?

Ikke vet jeg. Syd sa imidlertid at hvis han hadde visst at øst ikke kunne ha noen minorkonge fordi han har K-Q i hjerter (5 poeng) så ville han spilt kløver til nieren etter å ha tatt for trumfkongen. Da vil vest vært innspilt, sa han. Er det riktig?

Ja og nei. Se hva som kan skje om det altså vinnes med hjerter ess, spar konge innkasseres og så liten kløver til nieren som vest stikker med knekten. Hvis han nå spiller ruter eller liten kløver får spillefører kommet seg hjem i ruter eller på kløver dame og kan ta for A-Q i trumf. Da bør bli ti stikk. Men vest har en mulighet for et nydelig motspill idet han er inne på kløver knekt. Han kan spille kløver konge tilbake! Den må stikkes med esset, og nord er inne igjen! Mer kløver stjeler øst og spiller hjerter. Hvis spillefører stjeler høyt får vest to trumfstikk for J-8-x-x i tillegg til de to stikkene de allerede har. Og om spillefører stjeler lavt eller med tieren stjeler vest over, gir makkeren nok en kløverstjeling og får så forfremmet sin egen trumf til nok et trumfstikk med hjerter fra øst. Vakkert!

Men verken syd eller vest fikk sjansen til å briljere i dette spillet, og det skyldtes på en måte vest feilaktige forklaring. Heldigvis fikk ikke dette spillet betydning for utfallet av kampen. 

Ser du hvordan syd må spille for å vinne 4 spar for egen maskin?

Det er to muligheter. Den klart beste og egentlig ganske logiske hvis en tror vest har begge minorkongene er nok etter hjerter ess og trumf konge å spille hjerter til stjeling selv om han vest vest kan stjele over. Og Vest stjeler vel over, men da er han innspilt og må slippe inn syd. Hvis ikke vest stjeler over har spillefører bra kontroll på det hele.

En annen vinnervariant i 4 spar er spektakuær, men mer som eb skrivebordsløsning og neppe godt spilt. Etter spar konge kan faktisk det faktisk spilles ruter til tieren. Da får vest for ruter konge som sitter i saksen, men det kan likevel vinnes ti stikk ved å løse kløveren med liten til åtteren og knekten og senere spille damen som drar med seg både kongen og tieren! I så fall blir det en kløvertaper, en trumftaper og en rutertaper (!).

 

Et interessant spill, og alt dette oppstod pga. at N/S ikke kom i den "kjedelige" utgangen  3NT hvor det blir minst ni stikk. 

Lenge leve optimisten(e)!

Ett resultat av 48 i 1. og 2.divisjon skilte seg veldig ut på dette spillet fra seriemesterskapets siste spillehelg.

Vi kaller vest for «Optimist 1» og øst «Optimist 2». I ettertid mener vest at øst var mest optimistisk, øst mener motsatt. Jeg synes vest var den som tilsynelatende hadde drukket for mye Møllers tran, men det kan kanskje diskuteres. De meldte i alle fall som om de hadde stjålet kortene. (Giver syd, N/S i sonen)

   VEST

Etter to passer åpner nord med 1 ruter og øst dobler opplysende. Syd passer og det er din tur. Hva melder du?

Jeg mener svaret 1 spar er ganske opplagt. Det er dog en hyggelig hånd mot makkerens opplysende dobling, men hvis ikke øst kan melde noe mer er vel som oftest 1 spar greit? Planen med å melde spar først er at da kan en være med å konkurrere om kontrakten med hjertermelding senere om det er et slikt spill, for vest har faktisk en god hånd vel vitende at makkeren har tilpasning i majorfargene om han da ikke har en oversterk hånd med kløverfarge.

Vel, «Optimist 1» meldte 2 ruter!

Hva betyr en melding i motpartens farge som svar på makkers opplysende dobling slik du og din makker spiller?

Vanlig definisjon for den meldingen er at det enten viser en sterk hånd, utgangskrav, eller begge major (typisk 4-4) og ca. 10-11 poeng - en invitthånd. Vest har ingen av delene, men han har jo passet først, så utgangskrav kan meldingen ikke være. Så det viser derfor begge major og en invitthånd. 2 ruter er nok i overkant friske takter vil mange mene, men kanskje litt forståelig om man altså er optimistisk? Og som han sa «jeg likte kortene». Joda...

La oss si du er den som valgte meldingen 2 ruter med vests kort. Da kommer 3 ruter fra «Optimist 2», kravmelding. Du sier 3 hjerter, og øst melder nå 3 spar. Hva tror du er i ferd med å skje?

Det må være krav, såklart, men du begynner vel å bli litt urolig nå. Ved bordet løftet «Optimist 1» til 4 spar. Da kom vel et lite sjokk for han, «Optimist 2» hoppet til 6 hjerter. Det kan vel være en bra slem, men med litt antydning til kledelig rødfarge i fjeset passet vest og ventet spent på å få se blindemanns kort idet nord spilte ut ruter konge.

Her var nok tranflasken ganske tom etter dette meldingsforløpet. Men lilleslemmen var faktisk nedlegg etter ruter ut som selvsagt alle spiller med nords kort. Det var bare å stjele seg over til vest og ta finessen i trumf, så ut med trumfen etterfulgt av sparhonnørene. Deretter over til vest igjen med ruter til stjeling for å innkassere sparstikk med kløveravkast – easy game, vunnet slem.

Det ville blitt bet med et usannsynlig kløverutspill fra de kortene nord satt med, for da kommer ikke spillefører seg over for å få tatt finessen i trumf uten at N/S kommer inn og får tatt beten i kløver.

Resultatene i de to øverste divisjonene viser at en tredjedel av Ø/V-parene spilte delkontrakt! Det er vel litt tamt selv om makkerparet har kun 23 HP til sammen. Så vest var vel inne på noe med sin spreke 2 rutermelding? Men slik det var ville våre helter mot flere lag tapt 6 IMP mot delkontrakt (!) ved det andre bordet hvis nord hadde hatt et naturlig kløverutspill mot slem. Resten av Ø/V-parene var i utgang, og de to optimistene var (selvsagt?) det eneste paret som noterte usannsynlige +980.

Det må vel være lov å si at dette var heldig. Ja, mange vil vel på godt norsk si det var griseflaks? Og når noen er så heldige nevner vi ikke navn. Men på vests plass satt i alle fall ikke Tom Johansen, for han sitter øst når han spiller med Lasse Aaseng.

Svakt motspill

I en lagkamp forleden fikk ikke makker og undertegnede klaff i det motspillet vi ser på idag.

I Norge bruker de fleste norsk fordelingsutspill også mot NT-kontrakter. Det kan være bra, men kan også gi litt tvil om utspilleren har en honnør eller ikke. Mange kombinerer "norske" med Smith signal, dvs. det første kortet utspilleren følger på med i det spillefører går i gang med en farge indikerer om utspilleren likte utspillet, eller ikke. Noen bruker høyt kort som "liker utspillet" (for eksempel følger med åtteren fra 8-3-2 i en farge spillefører går på), andre bruker lavt kort som "liker". Det hjelper på for å løse slikt.

Andre bruker invittutspill mot NT, lite kort lover normalt en honnør. Det kan også være bra, men kan forvirre utspillerens makker med hensyn til hvor mange kort utspilleren har i den utspilte fargen.

Ingenting er perfekt.

Vel, her er problemet makker fikk med syds kort:

                                              BLINDEMANN (ØST)

MOTSPILLER (SYD)

Etter pass fra syd åpnet vest med 1 kløver (2+ kløver, vanlig åpning). Nord sa pass, øst viste hjerteren og syd meldte inn 1 spar. Vest doblet for å vise trekorts hjerter. og nord støttet sparen på to-trinnet. Ofte vil vi slik vi spiller melde på tre-trinnet direkte med firekorts trumfstøtte til en majorfarge, enten med 3 spar (sperrende), eller en melding som viser "mixed raise", dvs. firekorts trumfstøtte og typisk 7-9 poeng (vi bruker fargen under 3M som "mixed"). Men her har syd passet først, så nords støttemelding på to-trinnet kan nok godt innebære firekorts støtte, men det er ofte kun trekorts støtte. Øst sa 3 spar, spørsmål om hold, og vest meldte 3NT.

Mot vests 3NT spiller nord ut spar 2 (invitt) til liten fra øst, damen og vests ess. Spillefører spilte seg over på bordet på ruter ess og spilte hjerter. Hva nå?

Kan det hende spillefører forsøker å stjele ett hjerterstikk og så har han ni stikk, så hadde vi fire sparstikk å hente? Husk nord spilte ut spar 2, invitt!

Kanskje kan det være slik, vi må inn med det samme og ta sparstikkene. Men dette spillet handler om sparlengden hos vest og nord, og småkortene i fargen. Så hold tunga rett i munnen idet du leser videre.

Min makker føk opp med hjerter ess og spilte liten spar. Den gikk til nieren fra spillefører og knekten hos nord som fortsatte med spar 8. Hva nå?

Enten hadde nord kn-8-2 i spar fra start, eller han kan ha hatt kn-8-7-2. Spar 8 er på dette tidspunktet den største sparen utenom din konge, men hvis du lar nord beholde stikket for åtteren og han startet med kun tre spar brenner du inne med de to siste sparstikkene. Men hvis nord hadde kn-8-7-2 fra start må du la han få beholde for åtteren slik at han kan spille syveren til din konge så du får fatt i stikk for din femte spar, i så fall betestikket. Og har nord 8-7 gjenværende nå blokkeres fargen hvis du stikker med kongen!

Kan du vite om nord hadde tre eller fire spar fra start?

Makker stakk over spar 8 med kongen og satt selv igjen med 6-5 i spar. Da var det en amatørmessig blokkering på gang siden hele spillet så slik ut:

Spar dame, ess og knekt har altså gått i de to første sparrundene. I tredje sparrunde må syd la nord få for spar 8, da får N/S tak i den opplagte beten siden syd kan stikke over syveren i neste stikk og ta for sin femte spar. Men siden syd stakk over åtteren ble det nord som fikk sparstikk for syveren i fjerde sparrunde. Nitrist! Siden ruter dame satt foran og hjerteren satt snilt fikk spillefører 1+3+3+2= 9 stikk, +600. Ved det andre bordet hadde Ø/V latt N/S spille 2 spar med en bet, 11 IMP ut.

Som sagt ser det amatørmessig ut å blokkere sparen her, men var det så lett for syd? Burde nord ha rett og slett forutsett dette og spilt ut spar knekt?

Syd unnskyldte seg i pausen med at han trodde vest forsøkte å stjele ett hjerterstikk og så hadde ni stikk totalt (som det kanskje kunen ha vært om vest hadde hatt bedre kort i minorfarfgene).

Jeg sa: "Jeg kunne spilte ut knekten, da er problemet løst. Men er det en grunn til logisk å forstå at det mest sannsynlig er kun to spar hos vest?"

Da jeg spurte det spørsmålet stusset makker, men fant svaret. Ser du hvorfor vest ganske sikkert har kun dobbelton spar?

Hvis du fortsatt ikke har svaret, tips: vest er en meget god spiller.

En god spiller med esset tredje i spar (så fall tre spar hos nord) vil neppe stikke i første sparrunde i dette spillet. Spillefører vet ikke hvor hjerter ess er plassert. Følgelig vil han ligge unna to ganger med spar ess og stikke tredje gangen for å bryte forbindelsen i sparfargen, godt spilt og viktig om det er nord med kun trekorts spar som har hjerter ess. 

 

 

 

Spill 199 og tre ganger 15

NZ-Trials som avgjorde hvem som skal spille for New Zealand i Buenos Aires til høsten ble en maraton med for mange spill over for kort tid, i alle fall med kun firemannslag. Så vår Trials ble omtrent noe sånt som å løpe maraton for å ta ut noen til å løpe 1500 meter.

Mitt lag lå i finalen under med 39 IMP mot team BACH etter 64 av 96 spill. I det nest siste 16-spills settet spilte makker og jeg mot det beste paret på motpartens lag, og de to hadde på mange måter utspilt oss tidligere i kampen. Plutselig ble de mennesker, og selv om vi begge følte det ikke var mer bensin i tanken våknet vi litt da motparten begynte å gi oss ting. Det ble et "momentum change" omtrent som i en femsetts tenniskamp hvor en spiller har vunnet to sett og fått servebrudd i det tredje.

Vi vant de seksten spillene med 38 IMP og lå under med ett fattig IMP. Nå var det team BACH som følte presset!

Det siste settet startet uten særlig mye utslag. Før spill 199 av i alt 200 spill for mitt lag (vi hadde spilt 8 ekstraspill for å avgjøre semifinalen som først endte uavgjort etter 96 spill) ledet vi med 1 IMP. Da fikk vest utdelt denne hånden:

Syd åpnet altså med 3 spar der min lagkamerat Michael Ware satt vest. Hva ville du meldt?

Ware doblet opplysende. Nord meldte 4 spar, og øst Matt Mc Manus sa 4NT - to steder å spille, normalt på femtrinnet. Ware valgte imidlertid et tredje sted og goppet til 6 ruter som ikke akkurat var hva Mc Manus hadde håpet på!

Øst måtte ha noen verdier i hjerter/kløver så selv om hoppet til 6 ruter er knallhardt er det vel ikke helt spinnvilt? Slik så hele spillet ut:

Det kokte ned til et valg i hjerter. Ware fikk vel etter hvert nesten full telling på syd (Ashley Bach, verdensmester for par i 2016) og dermed at han hadde tre hjerter og nord kun to. I så fall er det marginalt med oddsen å spille på at syd for damen, han som har flest hjertere. Men Ware talte litt feil (hans egen ord) og trodde mot slutten at syd hadde startet med 7-2-0-4 fordeling. Siden momentum i kampen var 100 % vårt på dette tidspunktet gjorde ikke Ware feil i hjerter og vant tolv stikk, +920.

Ved vårt bord passet merkelig nok min 20-årige makker Leon Meier med syds kort. Etter å ha spilt bridge i kun 4 år (!) har han imidlertid kommet gjennom den der junior-greia hvor det skal meldes veldig aggresivt hele tiden. Og i ugunstig sone har vi blitt enige om en litt mer konservativ stil. Likevei ville ikke jeg kritisert en sperreåpning. Kanskje 2 spar? Men jeg har også sagt til han at vi forsøker å unngå svake 2 med syvkorts farge, en melding jeg personlig synes er ufyselig.

Leon Meier (20) - ikke helt juniorspiller lenger?

Nåvel, Leon passet altså med syds kort, og vest fikk lov til å åpne med en sterk, kunstig 1 kløver. Ofte er det feil å la dem melde i fred med slikt system. Det gikk pass fra meg (nord), 1 ruter (negativ) fra øst, og nå hoppet syd til 2 spar. Hva bør vest melde nå?

Ikke 3NT i hvertfall som vest valgte. Det ble kontrakten. Med det flotte resultatet ved det andre bordet var allerede spillet vunnet for oss uansett utfallet i kontrakten 3NT.

Når det hoppes til 3NT i en slik situasjon er det opplagt med en lang, god eller gående farge. Da er det som regel ikke tid til å godspille langfargestikk for å komme inn og hente dem senere. Her var det dog et nokså enkelt utspill med nords kort, kløver ess. Kløversitsen ble avslørt idet vest kastet en hjerter i første stikk. Det fulgte kløver til syds som tok to stikk i fargen, tre stikk i lomma. Nord har fortsatt to stikk til, den andre kløverhonnøren sin og spar ess. Det er med andre ord minst fem stikk til forsvaret.

Merk at nord bør spille kløver 6 i andre stikk til makkerens tier (eller damen om spillefører legger knekten), så følge på med femmeren idet syd tar forsvarets tredje stikket. Syd vet eksakt hvilke kløvere nord har, og derfor er ikke fordeling fra gjenværende nødvendig. Å spille de små kløverne i den rekkefølgen er Lavinthal (høy-lav for høyeste farge, spar). Begge motspillerne vet at det etter tre runder kløver vil bli en fargeskiftsituasjon. Her er det vel nokså opplagt for syd å spille spar uansett, men teknisk er den måten å spille kløveren på i stikk to og tre bra hvis det skulle være tvil om hva syd skal spille.

Etter tredje runde kløver spilte Leon spar, og vest tenkte at skulle han vinne denne kontrakten måtte syd ha spar ess slik at ikke nord fikk komme inn og ta beten med kløverstikket. Så han prøvde spar konge! Jeg tok esset og innkasserte vårt femte stikk for kløverhonnøren. Hvor mange bet det ble hadde kun akademisk interesse skulle det vise seg etter kampen, men på vårt fjerde kløverstikk kastet syd i forfjamselsen (gleden?) en spar - ett sparstikk! - men vi fikk likevel seks sparstikk og dermed SEKS bet i 3NT. Seks bet i utgang i et spill der lagkameratene våre vant slem - sjelden kost...

Tre ganger 15: Spill 15 i siste sett ga 15 IMP og finalen ble vunnet med 15 IMP da det siste spillet var en standard utgang, uavgjort spill.

Det var klart for feiring...

Seriemesterskapet - Valg av melding

Sperremeldinger gjør det ofte vanskelig for motparten, det må gjettes. I dette spillet fra kampen mellom årets seriemestre OSLO – THORSEN og MØRE OG ROMSDAL – KINDSBEKKEN var det en vanlig svake 2 åpning som ga syd et ekkelt valg. Vest var giver og alle i sonen. Syd satt med disse kortene:

     SYD

Vest åpner med 2 spar og det går pass-pass til deg. Hva ville du meldt nå?

Det er klart syd må melde, N/S kan jo godt ha en kontrakt her, kanskje utgang. Men ingen melding er perfekt med disse kortene. Å doble kan godt fungere, men det er litt kjedelig hvis makker melder ruter.

Møre og Romsdals syd doblet. Nord meldte 2NT som var Lebensohl, dvs. meldingen ber dobleren om å si 3 kløver. Så kan nord passe med kløverfarge, melde 3 ruter eller 3 hjerter hvis han har en av de fargene, og det meldes slik for å fortelle om svake kort. Direkte melding over doblingen viser bra kort hvis man bruker Lebensohl.

Over syds 3 kløver sa nord 3 ruter. Nå er det ekkelt, men hva kan syd gjøre? Han må passe selv med dobbelton ruter, for makkeren er svak. Syd må håpe makkeren har femkorts farge slik at kontrakten ikke blir for dårlig. Så 3 ruter ble kontrakten - ingen suksess:

Kontrakten 3 ruter ble elendig, og det endte med tre sonebet, OSLO Ø/V +300

Er det noe alternativ til å doble?

Sam Inge Høyland valgte å si 2NT. Det viser vel normalt litt sterkere kort (15-17) uten at jeg med sikkerhet vet hva slags avtale makkerparet har. Det er nok uansett et bra alternativ i denne situasjonen selv om man kanskje lyver på seg litt. Over syds 2NT løftet nord til 3NT.

Vest spilte naturlig nok ut en liten spar. Det kunne godt vært et bra utspill, øst kunne jo hatt tieren eller kanskje til og med en honnør. Men i dette tilfellet vant spar 10 første stikk. Hjerter ess ble presset ut, og nå har ikke Ø/V noen mulighet til å bete den knallharde 3NT-kontrakten. Spillefører hadde tid til å presse ut de sorte essene og det ble 2+3+1+3 = ni stikk, OSLO N/S +600.

For å bete 3NT tror jeg vest må treffe ruter ut. Spillefører slipper den til øst som skifter til spar til kongen og esset fulgt av nok en ruter. Da får Ø/V 1+1+2+1 = fem stikk.

Spillet ga OSLO THORESEN 14 IMP på veien mot gull.

Buenos Aires here we come!

I helgen skulle det avgjøres hvem som får representere New Zealand i World Bridge Games i Argentina til høsten.

Det ble en grusomt krevende trial-weekend over tre dager. Det var først en semifinale over hele 96 spill på firemannslag, ingen hvile. Vår semifinale endte uavgjort så det måtte spilles 8 ekstra spill. Med appelhøring i et spill i tillegg, og så mange spill ble det over tolv timer på bridgehuset den første dagen!

Det ble altså uavgjort i semien, men ekstraspillene gikk vår vei. I finalen skulle vi møte laget som var klare favoritter med fire spillere som har vært mer eller mindre faste på landslaget i en årrekke. De fikk en enkel semifinale så at de ble slått i finalen anses nok som en sensasjon.

Selv spilte jeg med 20-åringen Leon Meier, uerfaren spiller, men under press spilte han godt!

Favorittlaget dominerte i tre av de fire første 16 spill settene og ledet ganske klart. Mange trodde nok det var mer eller midre over. Men så ble det «momentum change», og det var jevnt før siste sett som gikk i vår favør. Dermed er vi kvalifisert for World Bridge Games i Buenos Aires.

På laget mitt spilte foruten Meier australieren Matt Mc Manus (som nylig har flyttet til New Zealand) med min tidligere makker Michael Ware. På laget i Buenos Aires vil det tredje paret være Matt Brown og Michael Whibley som var forhåndsuttatt.

Her er et spill som ble kostbart mot slutten av semien, og så jevnt som det var kunne det kostet plassen i finalen. En gammel ringrev satt øst og ble til tross av en ubehjelplig hånd avgjørende for spillets utfall. Prøv det selv om du treffer.

ØST

Nord åpnet med 1 hjerter. Etter en intelligent pass fra øst sa syd 2 kløver. Makker på vests plass meldte inn 2 spar, og nord sa 3 hjerter. Nå hadde ikke syd så mye melderom, og syd (Meier) meldte 4 spar som var Key Card Blackwood. Da doblet vest, og makkerparet brukte en slik dobling som det motsatte av hva de fleste gjør når det meldes noe i den fargen motspilleren har meldt. Doblingen sa: Ikke spill ut min farge!

Nord viste ett nøkkelkort, og syd meldte 6 hjerter. Hva ville du spilt ut nå?

Ja, spar skal altså ikke ut så det blir kløver eller ruter. Øst sendte uten særlig mye betenkning i vei en ruter. Slik så hele spillet ut:

Det var en dårlig slem når nord hadde Q-J i ruter i stedet for kongen. Men uten ruter ut står 6 hjerter da en ruter forsvinner på kløveren.

Vi bruker altså 4 spar som spørsmål om nøkkelkort hvis hjerter er trumffargen. Det er en bra konvensjon da det gir litt mer rom etter svaret, for eksempel for å spørre om trumfdamen. Men her ble en i utgangspunktet god konvensjon paradoksalt nok fiasko siden Ø/V hadde den avtalen om dobling for å be om annet utspill enn spar. Hvis en tradisjonell 4NT hadde vært meldingen som spurte om nøkkelkortene ville svaret slik vi spiller vært 5 kløver (1 nøkkelkort). Øst ville i så fall garantert spilt ut spar og slemmen hadde føket hjem.

Spillet kostet 13 IMP siden N/S ved det andre bordet spilte utgang med tolv stikk. Heldigvis kostet ikke spillet avansement til finalen, men det gjorde det litt vel spennende.

Fotofinish i 1 divisjon!

Det ble superjevnt i 1.divisjon. Til slutt ble Oslo – Thorsen seriemestre. På vinnerlaget spilte Thoresen, Ovesen, S.I. Høyland, E. Eide og Larsson.

Det var imidlertid kamp til siste slutt. Før siste kamp lå vinnerlaget og Hedmark og Oppland – Bogø omtrent likt. Begge lagene vant sin siste kamp, men oslolaget vant med litt større sifre og var 2,7 VP foran til slutt.

På 3.plass kom Midt-Trøndelag – Johansen med Simonsen, T.E. Grude, Kvangraven, Lie, Johansen og Fasting.

Alle resultatene for de fire puljene i de to øverste divisjonene finner du under "Resultater" på NBF sin side, her.

Tilbake til 1.divisjon neste sesong kommer Hordaland med «Høyland-laget», 2x Høyland (Jim og Sven Olai), T. Bakke og M.Eide som vant 2.div. avd. A klart.

Spillere som også vanligvis er å finne i 1.divisjon spilte i 2.divisjon avd. B denne sesongen og vant. Det er Midt-Trøndelag med Livgård, Aa, Austberg og Rasmussen som neste sesong blir å finne i toppserien. Opprykk også for et lag til fra Midt-Trøndelag som vant avd. C med spillerne O.J Tøsse, Fiplingdal, Sætre, Sætre, T.Tøsse og Kjensli.

Avgjørelsen

Det er egentlig feil å peke på et enkeltspill og kalle det for det avgjørende spillet i lange turneringer. Men vi gjør det likevel, særlig når det gjelder spill mot slutten. Dette spillet slo krafitg ut i siste kamp:

Utgang eller slem?

Å spille 6 ruter er bra. Det er enkelt tolv stikk om ruterfargen ordner seg. Gjør den det er det muligheter for alle tretten stikkene, for kanskje kan sparen settes opp og gi avkast for nords hjerter. Og om det blir en rutertaper kan det fortsatt vinnes tolv stikk om sparfargen er medgjørlig på en eller annen måte (K-Q-x, eller honnør-9 dobbelton hos øst). Slik så hele spillet ut:

Med åpne kort kan det vinnes tretten stikk i ruterkontrakt. Da må sparstikk godspilles for hjerteravkast (spar ess, så spar til stjeling som tar med seg både kongen og nieren fra øst, så senere presses vests dame ut mot trumf og åtteren står!). Dessuten kan ruter ess spilles fulgt av finesse over øst idet tieren faller fra vest, men det er langt i fra noe opplagt valg. Det er sannelig ikke lett å treffe så godt i spilleføringen uten noen indikasjoner, og de som var i slem gikk bet, unntatt ved ett bord.

For Hedmark og Oppland spilte N/S 6 ruter og gikk en bet. De var sammen med nesten halvparten av alle N/S-parene i de fire puljene med å gjøre det. Resten var i utgang, bortsatt fra vinnerlagets Erik Eide – Siv Thorsen som var det eneste paret som vant 6 ruter. Det var viktig, for med de IMP’ene holdt det til seriemestertittel!

Seriemesterskapet - Spennende innspurt!

Det ligger an til en spennende innspurt i serimesterskapets 1.divisjon. Idet to kamper gjenstår leder fortsatt Oslo 1 (Thoresen). Men Hedmark og Oppland 1 (Bogø) og et par-tre andre lag er nære nok til at det fort ikke er avgjort før etter siste spill er ferdig. Det er også et bikkjeslagsmål i bunnen av tabellen hvor det handler om ikke å bli på de tre siste plassene som betyr den tunge veien ned i 2-divisjon neste sesong.

I runde 9 var det jevnt mellom Oslo/Thoresen og Rogaland/Hauge etter første halvrunde, men i andre halvrunde handlet alt om Oslo-laget som vant kampen klart. Her er imidlertid et uavgjort spill:

Og det var et spill som ikke ble uavgjort mange plasser. Merk at øst har en øiten åpningshånd og vest har derfor nok til utgang. Men se på syds kort! Overraskende for den som satt syd hadde makkeren tilpasning til nikorts fargen hans, og et vitalt kort - kløver ess. Det nytter ikke å stoppe N/S fra å få tolv stikk i sparkontrakt. Av de 48 N/S-parene i de to øverste divisjonene spilte 12 av dem 6 spar doblet med hjemgang, +1660. Og den slemmen var altså nedlegg til tross for at de manglet tre av fem nøkkelkort! 

Dette er selvsagt et veldig skummelt spill, og det ble naturlig nok veldig mange forskjellige resultater rundt om kring. 

I kampen Oslo-Rogland ble det spilt 5 spar doblet ved begge bord, N/S +1050. Ved  hele 18 bord ble det spilt 4 eller 5 spar med 1050 eller 1190. Noen få steder spilte N/S sparkontrakt udoblet, og det var også noen som fikk spille 5 eller 6 hjerter doblet med noen få bet. Ett par fikk spille 5 hjerter Ø/V og vant den, Ø/V +650.

Siden 6 spar står er det teoretiske maksimalresultatet at Ø/V spiller 7 hjerter doblet og går 800 i bet.