Lenge leve optimisten(e)!

Ett resultat av 48 i 1. og 2.divisjon skilte seg veldig ut på dette spillet fra seriemesterskapets siste spillehelg.

Vi kaller vest for «Optimist 1» og øst «Optimist 2». I ettertid mener vest at øst var mest optimistisk, øst mener motsatt. Jeg synes vest var den som tilsynelatende hadde drukket for mye Møllers tran, men det kan kanskje diskuteres. De meldte i alle fall som om de hadde stjålet kortene. (Giver syd, N/S i sonen)

   VEST

Etter to passer åpner nord med 1 ruter og øst dobler opplysende. Syd passer og det er din tur. Hva melder du?

Jeg mener svaret 1 spar er ganske opplagt. Det er dog en hyggelig hånd mot makkerens opplysende dobling, men hvis ikke øst kan melde noe mer er vel som oftest 1 spar greit? Planen med å melde spar først er at da kan en være med å konkurrere om kontrakten med hjertermelding senere om det er et slikt spill, for vest har faktisk en god hånd vel vitende at makkeren har tilpasning i majorfargene om han da ikke har en oversterk hånd med kløverfarge.

Vel, «Optimist 1» meldte 2 ruter!

Hva betyr en melding i motpartens farge som svar på makkers opplysende dobling slik du og din makker spiller?

Vanlig definisjon for den meldingen er at det enten viser en sterk hånd, utgangskrav, eller begge major (typisk 4-4) og ca. 10-11 poeng - en invitthånd. Vest har ingen av delene, men han har jo passet først, så utgangskrav kan meldingen ikke være. Så det viser derfor begge major og en invitthånd. 2 ruter er nok i overkant friske takter vil mange mene, men kanskje litt forståelig om man altså er optimistisk? Og som han sa «jeg likte kortene». Joda...

La oss si du er den som valgte meldingen 2 ruter med vests kort. Da kommer 3 ruter fra «Optimist 2», kravmelding. Du sier 3 hjerter, og øst melder nå 3 spar. Hva tror du er i ferd med å skje?

Det må være krav, såklart, men du begynner vel å bli litt urolig nå. Ved bordet løftet «Optimist 1» til 4 spar. Da kom vel et lite sjokk for han, «Optimist 2» hoppet til 6 hjerter. Det kan vel være en bra slem, men med litt antydning til kledelig rødfarge i fjeset passet vest og ventet spent på å få se blindemanns kort idet nord spilte ut ruter konge.

Her var nok tranflasken ganske tom etter dette meldingsforløpet. Men lilleslemmen var faktisk nedlegg etter ruter ut som selvsagt alle spiller med nords kort. Det var bare å stjele seg over til vest og ta finessen i trumf, så ut med trumfen etterfulgt av sparhonnørene. Deretter over til vest igjen med ruter til stjeling for å innkassere sparstikk med kløveravkast – easy game, vunnet slem.

Det ville blitt bet med et usannsynlig kløverutspill fra de kortene nord satt med, for da kommer ikke spillefører seg over for å få tatt finessen i trumf uten at N/S kommer inn og får tatt beten i kløver.

Resultatene i de to øverste divisjonene viser at en tredjedel av Ø/V-parene spilte delkontrakt! Det er vel litt tamt selv om makkerparet har kun 23 HP til sammen. Så vest var vel inne på noe med sin spreke 2 rutermelding? Men slik det var ville våre helter mot flere lag tapt 6 IMP mot delkontrakt (!) ved det andre bordet hvis nord hadde hatt et naturlig kløverutspill mot slem. Resten av Ø/V-parene var i utgang, og de to optimistene var (selvsagt?) det eneste paret som noterte usannsynlige +980.

Det må vel være lov å si at dette var heldig. Ja, mange vil vel på godt norsk si det var griseflaks? Og når noen er så heldige nevner vi ikke navn. Men på vests plass satt i alle fall ikke Tom Johansen, for han sitter øst når han spiller med Lasse Aaseng.