USA: Nordmenn i parfinale

Som tidligere nevnt spilles det en rekke turneringer i Fall Nationals i Atlanta, USA. Det er både lag- og parmesterskap i tillegg til BAM (Board-A-Match). I skrivende stund pågår finalen i Blue Ribbon Pairs med flere norske spillere i aksjon. 

Det har også vært spilt dame-par som ble avsluttet i går. Der ble Sofie Sjødal nr. 3 i finalen sammen med amerikanske Arti Bhargava.

I Blue Ribbon Pairs ble Geir-Helgemo og amerikanske Richard Zeckhauser nr. 2 i kvalifiseringen. De falt til 9.plass i semifinalen, likevel et godt utgangspunkt for finalen.

Felre andre norske spillere gikk til semifinale. Og i semifinalen endte Christian Bakke og Boye Brogeland på 5.plass, et glimrende utgangspunkt for finalen. Erik Berg sammen med engelske Peter Crouch ligger også godt an etter 8.plass i semifinalen. Tor Eivind Grude kvalifiserte seg til finalen som nr. 40 sammen med engelske Richard Plackett.

Dette spillet er fra Blue Ribbon Pairs og er sakset fra en artikkel i bulletinen skrevet av Barry Rigal. Rigal satt selv syd.

Det er klart at ruter ut til stjeling beter denne hardmeldte utgangen enkelt, men vest spilte ut hjerter. Øst stakk med esset og skiftet til kløver ess. En liten kløver i skift ville antagelig vært bedre motspill. Etter kløver ess kom mer kløver til syds konge. Nå spilte Rigal A-K i trumf. Vest fulgte med to sine små spar mens øst la sekseren først, så knekten. Nå ble kløver 10 spilt. Hvis vest trumfer er han innspilt og må enten spille hjerter som gir spillefører tre avkast for ruterne sine, eller spille ruter som gir stikk for damen mens resten av ruterne forsvinner på hjerter. Hvis vest kaster en hjerter trumfes hos nord fulgt av hjerterstikk. Enten blir spillefører kvitt tre rutere, eller om vest trumfer hjerterspillingen må han spille ruter tilbake og spillefører unngår rutertaper.

Øst kunne fått til et lumsk motspill her om han etter starten som ikke var den beste for forsvaret legger spar knekt under esset i første trumfrunde. Hvis det kortet er ekte, dvs. singelton spar knekt som det godt kan være slik meldingene gikk, har vest Q-8 fjerde i trumf fra start. Hvis det sitter slik og spillefører legger ned en sparhonnør til før han trumfer kløver 10 med spar 9 blir det to trumfstikk til vest. Så spillefører vil antagelig spille kløver 10 etter kun en runde trumf. Da kan vest trumfe med damen og spille ruter som øst stjeler med spar 6 – betestikket!

Alle bulletinene finner du her.

 

Kostbart svingspill

I Atlanta fortsetter i dag (tirsdag) det amerikanske høstmesterskapet med Soloway KO Teams. Samtidig spilles det som nok er hovedturneringen for par i Fall Nationals, Kaplan Blue Ribbon Pairs. Parturneringen foregår over tre dager, kvalifisering, semifinale og finale. 

I går ble Mitchell Open BAM (board a match) avsluttet med seier til lag DWYER. På det laget spilte de svenske brødrene Ola og Mikael Rimstedt samt søsteren Cecilia Dwyer Rimstedt.  

På 10.plass kom lag ROSENTHAL (Bakke, Brogeland og Helgemo). Erik Berg sitt engelske lag fulgte på 11.plass, og Johansen, Grude og Kvangraven sitt lag ble nr. 17.

I Soloway KO Teams ble Livgård-Aa sitt lag slått ut av lag AMOILS med fattige 14 IMP i Round of 16.

Lag HANS fortsetter suksessen. De slo ut et helnorsk lag i Round of 32, og i Round of 16 ble det seier med 10 IMP mot det sterke amerikanske lag LEVINE. De tre australierne og en fra New Zealand spiller i skrivende stund kvartfinale mot lag ZIMMERMANN. HANS har en liten ledelse midtveis i det tredje av fire sett. 

Mot slutten av Round of 16 kampen kom et spill som vi tipper Kevin Bathurst (LEVINE) helst vil glemme fortest mulig.

Nord doblet altså 4 spar og spilte ut ruter 7. Hva tenker du om dette?

Hva kan nord har for doblingen sin av 4 spar?

Han har trolig A-Q-x i trumf og singel ruter. Hvis ikke nord har det meste er doblingen helt vill. Det lyser ruterstjeling lang vei. Idet Nord kommer inn i trumf vil han nok få spilt inn syd som spiller ruter tilbake til stjeling. Hva kan gjøres med det?

Bathurst stakk ruterutspillet hos øst og spilte trumfsyveren som fikk seile til nords dame. Og ganske riktig, som forventet kom hjerter til syd og ruter derfra som nord kunne trumfe.

Pent motspill, nord underspilte altså A-Q i hjerter for å få inn syd så han kunne spille ruter til stjeling. Forsvaret fikk tre trumfstikk og ett hjerterstikk, N/S +200.

Men dette var nok bortspill av den doblede kontrakten. Amerikaneren burde sett for seg denne utviklingen og tatt den sjansen som er der, kløverfinessen. Ruterutspillet vinnes hos vest, så kløver til damen og kløver ess som gir avkast for vests hjerter 6. Så først trumf. Nå kommer aldri syd inn, og nord får kun for de to trumfstikkene - ett doblet overstikk. Det utgjør jo litt av en forskjell, +990 i stedet for -200.

Ved det andre bordet spilte Meckstroth (nord) 4 hjerter doblet. Det satt fælt, og selv Meckstroth kunne ikke få mer inn ni stikk, Ø/V +100. Dermed tapte lag LEVINE 7 IMP på spillet. Om Bathurst hadde vunnet sin 4 spar ville det blitt 13 IMP inn i stedet, 20 IMP i sving i kampen de altså tapte med 10 IMP. 

 

US FALL NATIONALS: God norsk spilling

I det amerikanske høstmesterskapet i Atlanta pågår fortsatt den første lagturneringen, Soloway KO teams. Men det fortsetter med flere andre mesterskap, og Fall Nationals avsluttes med REISINGER (BAM) mot slutten av uken.

I Soloway KO Teams ble laget med Thor Erik Hoftaniska, Thomas Charlsen, Stian Evenstad og Nicolai Heiberg-Evenstad slått ut av lag HANS (tre australisere og en kiwi) i Round of 32. Men Terje Aa og Allan Livgård sitt lag JUSTER er fortsatt med da de søndag avanserte til Round of 16 som spilles i skrivende stund. Etter ett av fire sett leder laget med de norske med 13 IMP mot det sterke profflaget AMOILS.

Det spilles samtidig med de siste utslagsrundene i Soloway Teams en Board-a-Match turnering, MITCHELL OPEN BAM (Board-a-Match). I den turneringen var det kvalifisering på søndag, finalerundene spilles i dag. Helt til topps i kvalfiseringen gikk lag LEVINSON som har med tre nordmenn, Lars Arthur Johansen, Nils Kåre Kvangraven og Tor Eivind Grude.

Christian Bakke, Boye Brogeland og Geir Helgemo fulgte godt opp på lag ROSENTHAL som ligger på 6.plass.

Et engelsk-basert lag har med Espen Erichsen og Erik Berg som ligger på 22.plass. Kvalifisert til finalerundene blant 52 lag er også lag GILLIS (50) som foruten Simon Gillis har med Arild Rasmussen, Erik Sælensminde og Per Erik Austberg.

I en rotete Round of 32 kamp kom altså det helnorske laget med bla. unge Nicolai Evenstad til kort mot lag HANS. Australierne er imidlertid litt i trøbbel i andre sett i sin Round of 16 kamp mot knallsterke LEVINE (USA).  

BRUTALT

Etter at første jevnt endte likt fikk australierne brutal behandling i dette spillet hvor du først får et spørsmål om hva du ville gjort med syds kort:

Øst åpner med 1 kløver etter standard system. Dobler du opplysende med syds kort?

Er dette et lurespørsmål, spør du kanskje nå? For svaret virker temmelig opplagt. N/S er i ugunstig sone, men så klart det må dobles opplysende med dette!

Det får være grenser for å være forsiktig. Hånden er jo nesten ideell for en opplysende dobling selv om 4-4 i major ville vært enda bedre. Men 4-3 i majorfargene er godt nok, og syd har tross alt 14 HP! Så hvorfor spør jeg om dette?

Vel, det er alltid farlig å melde, men oftere farlig å ikke melde da man kan bli utmeldt og gå glipp av egen kontrakt, kanskje til og med egen utgang. Men som sagt tidligere om dette, det er jo farlig å stå opp om morran og!

Sartaj Hans doblet. Da var ikke veteranene Berkowitz-Meckstroth nådige:

1 hjerter doblet ble ingen hyggelig kontrakt å spille for Andy Hung. Ø/V fikk til en slags krysstjeling i spar og ruter, og det endte med tre doblede bet, Ø/V + 800.

Ø/V har ikke utgang, og de har heller ikke styrke nok det. Egentlig gjorde Edgtton-Whibley det på en måte bra som som Ø/V ved det andre bordet da de stoppet lavt i 1NT. Syd doblet imidlertid opplysende der også, men Edgtton (vest) gikk ikke for en straffedoblings-situasjon ved å redoble. De spilte altså 1NT som Ø/V og fikk syv stikk, +90. Det kostet 12 IMP.

Et stykke uti det andre av fire sett leder LEVINE kampen med 22 IMP.

Tøffe tak

Dette spillet er fra søndagens spilling i Soloway Teams i Atlanta. Her var det voldsomt tøffe tak. Du kan prøve deg med vests kort.

Giver syd. Ø/V i sonen

Det var den samme starten på meldingsforløpet ved begge bord:

2 ruter fra syd etter østs dobling er en overføringsvariant og viser en god løft til 2 hjerter. Idet nord sier han ikke tror det står mer enn 2 hjerter går det to passer tilbake til vest. Ville du meldt noe nå?

Ved det andre bordet passet Versace i denne situasjonen, og 2 hjerter ble kontrakten.

Hampson meldte 3 ruter. Men det var ikke slutt med det. Nord passet på 3 ruter, og Greco på østs plass høynet til 4 ruter! Hva tror du han har nå?

Øst må ha en monsterhånd, han så jo at vest ikke meldte første gangen. Men kan det virkelig stå i utgang på fem-trinnet?

Vets dobbelton i spar er bra. Trumfen er ok. Hampson så vel litt på kløverkombinasjonen også, 10-9-8 kan være nyttig, kanskje mye bedre enn tre bitte små. Og det var sannelig korrekt. Hampson la på til 5 ruter!

Slik så hele spillet ut:

Ved det andre bordet spilte altså N/S 2 hjerter og fikk ni stikk. Mot Hampson sin 5 ruter spilte nord ut trumf. Ruter 9 vant første stikk. Hampson spilte i andre stikk liten spar fra bordet. Nord kom inn og spilte nok en trumf. Den ble vunnet hos øst, så vest beholdt A-Q i trumf så han kunne trumfe spartaperne høyt. Spar ess ble spilt, så spar til stjeling med ruter dame. Nord kastet en hjerter. Det blir verre for spillefører om nord kaster en kløver i det stikket. Inne hos vest ble kløver 10 spilt, nord dekket med kongen og esset vant stikket. Så den siste sparen stjålet med esset. Hvis nord hadde kastet kløver da den første sparstjelingen ble tatt, så enda en kløver nå i tillegg til at det var spilt en runde kløver ville spillefører vært i trøbbel siden nord plutselig ikke har flere kløver, og han har fortsatt en trumf. Hvordan komme seg over til øst for å ta ut nords siste trumf? Men nå var det for sent for forsvaret. Hampson kunne ta nok en kløverfinesse og notere elleve stikk, +600 og 12 IMP.

Dramatisk spill i USA

Under Fall Nationals i Atlanta, USA har de kommet frem til utslagsrundene i Soloway Knock Out Teams. Det helnorske laget med Thor Erik Hoftaniska-Thomas Charlsen og Nicolai Heiberg-Evenstad - Stian Evenstad spiller i Roundof 32 mot et lag med tre australiere og en fra New Zealand. Det går ikke så bra for nordmennene. I andre sett gikk det veldig dårlig og de har en bortimot umulig oppgave. Så det blir mest sannsynlig over på en annen turnering for det norske laget, i alle fall fra mandag.

Det vil nå bli Board-A.Match turneringer (BAM), men selvsagt er det flere parturneringer også. I høstmesterskapet er BAM en viktig turneringsform. Nå spilles Mitchel Open BAM, mot slutten av uken spilles den prestisjetunge REISINGER som også er BAM.

Det går bedre for Allan Livgård-Terje Aa i round of 32. De spiller på lag JUSTER som leder sin kamp med 32 IMP etter to av fire sett.

HVEM BRYR SEG OM HONNØRPOENG?

I kvalfiseringen kom et spill av den særdeles sjeldne sorten. Ta Pierre Zimmermann (øst) sine kort. Nord var Nicolai Heiberg-Evenstad, syd pappa Stian.

Giver vest, N/S i sonen

 

Vest åpnet med 3 kløver. I gunstig sone kan det slik mange spiller være meldt med veldig tynne blader. Nord meldte inn 3 hjerter. Zimmermann sa 5 kløver, syd 5 hjerter, pass fra vest og 6 hjerter fra nord! 

Zimmermann doblet etter mindre enn 1 nanosekund. Slik så N/S sine kort ut:

Øst fikk ikke mye i motspill mot slem med sin monsterhånd, 21 HP, tre ess og to konger.

Nicolai trumfet ruterutspillet. Siden trumfen satt 2-1 ble to runder trumf tatt før spar ess ble presset ut. Det var fortsatt to trumf igjen hos nord til å trumfe syds gjenværende rutere, og syd sin hånd stod etter hvert. Spar ess ble alt øst fikk for, tolv stikk og +1660 til N/S som til sammen hadde 14 HP!

Ved det andre bordet følte kanskje Hoftaniska-Charlsen de var litt uheldige selv om de nok så hvor godt N/S spiller i hjerterkontrakt. Det norske paret var i 6 ruter Ø/V, en glimrende kontrakt hvor det normalt er kun en hjertertaper. Motspillet ble funnet, hjerter ut til nord, kløver tilbake til stjeling - en bet. Men -50 var ikke farlig, sammen med resultatet ved det andre bordet ble det likevel 17 IMP inn. 

 

Jevnt i Larvik storturnering

Mens noen norske spillere har tatt turen over dammen for å spille amerikansk høstmesterskap (se forrige innlegg her i bloggen) spilles det bridge på hjemmebane i Norge også. I helgen gikk Larvik Storturnering av stabelen. Det deltok 32 par. Hele resultatlisten og alle spillene finner du her. 

Det ble en veldig jevn affære. Lasse Aaseng - Kåre Bogø ledet kun en gang, etter siste runde! Det var bare 0,3% mellom de tre første parene. Terje Lie - Espen C. Fasting ble nr. 2, og Odd Frydenberg - Lars Eide nr. 3. Det var noen par like bak dem også!

Bogø meldte godt i dette spillet og ga Aaseng en god mulighet til å vurdere hva som var riktig:

Aaseng (syd) åpnet med 2 kløver, og Bogø meldte 2 ruter. Øst slengte innpå 2 hjerter i gunstig sone. Da passet Aaseng. Det er jo en kravsituasjon, og syd ga nord sjansen til å melde en farge. Uten femkorts farge doblet Bogø opplysende, og Aaseng sa 2 spar. Nå tok Bogø med seg 3 hjerter - krav. Aaseng som ikke på det tidspunktet visste hva nord ønsket sa 3NT med sine ene hjerterstopper. Meldingsforløpet var bra så langt, for syd visste jo at makkeren hadde fått med seg at det ikke ble meldt 2NT direkte over østs 2 hjerter. Så et lass med hjerterstoppere har neppe syd.

Nå tok Bogø ut i 4 spar. Hvorfor gikk han den omveien til utgangen 4 spar?

Det måtte være fordi han hadde ganske gode kort, med andre ord en (mild) sleminvitt. Aaseng antok nord hadde noe sånt som et par konger utenom hjerter, og det var akkurat hva han hadde. Konklusjon: 6 spar.

6 spar er en bra slem, dog ikke noen bombesikker kontrakt. Men der er en slem du ikke har noe mot å være i.

Det satt veldig snilt, og da ble det tretten stikk. En kløver kastes fra nord på syds tredje ruter, kløverfinessen går og fargen godspilles med en stjeling. Pluss 1460 ga delt topp (med Chediak-Sivertsvik), 14 av 15 mulige poeng.

To par til var i 6 spar, men de fikk tolv stikk. Det var også to par i 6 kløver med tolv. Resten spilte utgang.

De som ble nr. 2 og 3 i turneringen satt begge N/S og noterte +710 for 4 spar med tretten stikk som ga akkurat middels. 

 

 

 

Det amerikanske høstmesterskapet

I Atlanta, Georgia har det amerikanske høstmesterskapet (US Fall Nationals) startet.

Vanligvis deltar mange nordmenn i de amerikanske mesterskapene (Nationals), så også denne gangen. Vi skal forsøke å følge med i de forskjellige turneringene, og spesielt følge med på de norske spillernes innsats. Den prestisjetunge REISINGER starter på fredag. Du kan finne resultater, bulletiner osv. her.

Mange lag med norske spillere startet bra i SOLWAY KO SWISS TEAMS. Dessuten har det blitt en norsk seier allerede i Atlanta. På fredag vant Sofie Sjødal på en overbevisende måte en parturnering hvor det deltok 106 par. Sofie spilte med Arti Bhargave fra California. De scoret nesten 65% og var eneste par over 60%.  

Før vi får tak i spill fra høstmesterskapet sakser vi et spill fra bulletinen. Fred Stewart skriver bulletin-spalten Tips For Beginners som dette spillet er hentet fra. Så det er ikke veldig avansert stoff, men i den spalten finnes likevel nyttige tips for spillere som ikke er så erfarne. 

Du skal som syd spille 6 spar og er fornøyd med vests utspill, ruter knekt. Dermed er den mulige taperen i den fargen borte, men det er fortsatt mulighet for å tape stikk både i kløver og hjerter. Planen blir å få utnyttet kløverfargen. Hvis den er fordelt 3-3 er det enkelt, den gospilles med en stjeling. Hva om kløveren sitter 4-2? 

Problemet er inntakene, og det som i alle fall ikke bør gjøres er å ta tre under trumf om trumfen sitter 3-1. Hvis kløver ikke sitter veldig snilt må du ha nok inntak til både stjele to kløvere, og senere hente den femte, godspilte kløveren. Det betyr tre inntak, to til å stjele kløver, ett til å hente det godspilte stikket. Spar dame, hjerter ess og kløver ess er tre inntak. Men du kan ikke spille kløver til esset og mer kløver, i så fall har du kun to inntak igjen der borte.  

Du kan ta en stor spar fra hånden, begge følger. Så bør du gi bort ett kløverstikk og beholde esset som inntak. De spiller et eller annet tilbake, og idet du kommer inn kan du ta nok en stor spar fra hånden, så kløver til esset og en kløver stjeles høyt. Nå spilles bordet inn med spar til damen. Hvis kløveren satt 3-3 står de to siste kløverne, men om den satt 4-2 må du trumfe en kløver til. Den femte kløveren er godspilt, og hjerter ess er inntak til å hente det stikket som gir avkast for hjertertaperen hos syd.  

 

Seks bord, ett spill, seks forskjellige scorer!

Det må være lov å si at dagens spill er temmelig spesielt. Det er fra helgens spilling i det som i New Zealand kan sammenlignes med seriemesterskapet i Norge. Her i landet er det et mesterskap for landets syv bridge soner, og det spilles med ett lag fra hver sone i Open, Ladies, Seniors og Intermediate. Det er egne mesterskap for hver klasse, men også et sonemesterskap for alle klassene sammenlagt.

I åpen klasse stiller altså syv lag, ett lag har oversitt i hver runde. I det spillet du får presentert her ble det ved de seks bordene seks forskjellige resultater, i seks forskjellige kontrakter!

Først kan du ta vests kort og vurdere hva du selv ville meldt i to variasjoner.

Giver syd, ingen i sonen

     VEST

Du hører syd åpne med 3 kløver. Hva melder du?

Ved ett bord hoppet vest rett i 6 hjerter, en praktisk melding, kanskje? Men det kan jo godt stå kun utgang. Eller det kan godt stå i storeslem om makkeren har spar konge og ruter ess.

Dobler er vel «læreboksmeldingen». I så fall får du (kanskje) 4 spar fra makkeren! Da ligger du godt an selv om det ikke er noe 100% sikker vei videre uansett. Hvis makker har spar konge og ruter ess (to nøkkelkort) er storeslem sannsynlig. Men kanskje kan makker ha kun spar konge femte, og i så fall kan sparfargen godt sitte 4-1. Det kan stå i 7 hjerter, men om øst har singel eller renons i hjerter kan det være farlig også og bedre i sparkontrakt hvor hjerterfargen kan godspilles med en stjeling.

Uansett blir det ikke enkelt å vite sikkert hva som er rett her etter syds sperremelding. Og det er jo derfor vi sperremelder!

En annen variant som skjedde noen steder var at syd passet. Da åpner vest med 2 kløver og får 2 spar til svar. Hvilken avtale har du og din makker når det gjelder positivt svar i farge?

Jeg liker at det stilles krav til fargekvalitet for å svare positivt i farge på 2 kløveråpning. Det gjør det ofte enkelt for den sterke hånden om svaret lover minst to honnører femte, eller en honnør sjette. Hvis man har den avtalen må man svare 2 ruter først selv med positiv hånd hvis fargen ikke er så god. Noen mener det med fargekvalitet for svaret ikke gjelder om svareren har to farger og positiv hånd, for eksempel 5-5 hender da det blir ukomfortabelt å melde slike hender etter først å ha svart 2 ruter. Uansett, etter 2 kløver - 2 spar bør det vel gå greit å finne frem til toppkontrakten? Men hva er egentlig toppkontrakten med disse kortene?

Både 7 spar og 7 hjerter er bra kontrakter. 7NT er også ok. Det er imidlertid en hake ved prosjektet 7 spar spilt av øst. Det kan komme hjerter ut til stjeling!

I 7 hjerter går det bra selv med 4-0 sitsen i trumf fordi syd har knekten fjerde. Etter å ha lagt ned en honnør oppdages sitsen, og øst spilles inn fulgt av hjerterfinesse. Det blir tretten stikk i 7 NT på samme måte.

Det ble altså seks forskjellige resultater her:

Ved ett bord meldte vest 4 kløver over syds åpning 3 kløver. Nord sa 5 kløver, og etter to passer sa vest 5 hjerter. Pessimistisk, men øst behøver jo ikke ha noen ting. Kanskje burde øst løftet til slem? Han passet, pg de noterte en trist +510.

Han som hoppet til 6 hjerter direkte over 3 kløver fikk tretten stikk og noterte +1010. Det kostet imidlertid 9 IMP da lagkameratene stampet i 7 kløver og betalte ut 1400 for seks doblede bet.

En østspiller fikk hjem 7 spar etter kløver konge i utspill. Ved ett annet bord der syd hadde åpnet med 3 kløver meldte Ø/V seg opp i 7 spar, men der doblet nord - Lightnerdobling - som ber om unaturlig utspill. Dvs. det skal i alle fall ikke kløver ut. Der ville kanskje syd funnet hjerter ut til stjeling, men vest fryktet det og flyktet til 7NT hvor det raskt ble tretten stikk og +1520!

Ved det siste bordet doblet også nord 7 spar, men ved det bordet flyktet ikke vest til 7NT. Der hadde ikke syd meldt kløver. Så syd spilte ut kløver konge. Det var jo mer sannsynlig at nord var renons i kløver enn hjerter? Merk at vest hadde ikke meldt hjerter underveis. Så 7 spar doblet føk hjem, Ø/V +1770!

Motspill - hva ble feil?

I motspill handler det signaler og avtaler, men også om sunn fornuft. Da det spillet du får her forekom i en lagturnering gikk motspillet galt ved flere bord. Og flere steder var øst og vest uenige om hvem som hadde skylden for det dårlige spillet. Hva mener du?

Du spiller ut hjerter ess mot syds 4 spar. Fra makker kommer hjerter 3 og spillefører følger med en litt større hjerter, så toeren er borte. Har makker lagt styrke?

Ja. For hvis øst ønsket å legge svakhet burde han ikke lagt treeren som kan være vanskelig å lese som svakhet, men et tydeligere svakhetskast. 

Hva betyr så styrkekastet i denne situasjonen?

Styrkekast betyr først of fremst "fra mitt ståsted ser det ut som om du bør fortsette med den fargen". I alle fall i min verden betyr det ikke så mye hva man har i fargen, men hva man ønsker skal skje videre. 

Hvis det var tre hjertere hos nord kan styrkekastet være fordi øst har damen og ikke ser noen grunn til at det skal skiftes farge, de kan jo ha tre hjerterstikk å hente. Eller i trumfkontrakt som dette kan øst ha dobbelton hjerter og ønsker seg en stjeling. Vest fortsetter i så fall normalt (med trekorts hjerter hos nord) med kongen og en til.

Her har imdlertid blindemann dobbelton hjerter. Når bør det legges styrke da? Er det noe poeng i å legge styrke fra damen, de kan jo ikke få tre stikk i fargen? 

Ja, det kan nok være et poeng hvis spillet er slik at vest må underspille hjerter konge fordi han behøver skift til en annen farge. Men det blir veldig spesifikt. Slik jeg ser det betyr styrkekast på essutspill (lover A-K) mot trumfkontrakt hvor det er dobbelton på bordet i utspilt farge at man ønsker kongen og en til, fordi man kan trumfe over bordet (det blir annerledes om vest har meldt hjerter og øst har støttet). Spilleførers kort kan godt se slik ut:

Hva har øst da? Jo, det blir dobbelton hjerter hos han, og spar konge singel! Hjerter konge og nok en hjerter beter kontrakten "enkelt" siden øst kan trumfe over nords trumf med kongen, og ruter ess gir beten. 

Sånn trodde en motspiller det så ut og spilte i andre stikk hjerter konge og så nok en hjerter. Men det var pådytt av kontrakten da hele spillet så slik ut:

Etter tre runder hjerter var det over, spillefører trumfet den tredje hjerteren, tok ut trumfen og spilte ruter. Siden den fargen ordnet seg (3-3) forsvant en kløver fra syd på den fjerde ruteren. 

Ved begge de bordene hvor N/S noterte +620 var spillerne på østs plass misfornøyde. En sa: "Jeg la jo styrke i hjerter. Så du kunne spilt liten hjerter til meg, og jeg skifter til kløver. Vi får i så fall satt opp kløverstikk som er betestikket idet du kommer inn på ruter ess".

Vest prøvde seg med at han trodde øst kunne hatt dobbelton hjerter, men fikk ikke særlig medhold.

Hvem synes du har skylden for pådytten?

Det avhenger nok litt av avtaler om hvordan man signaliserer. Men uansett er det slik dette spillet så ut øst som kunne regulert dette motspillet om han hadde kjent igjen en klassisk motspillsvariant som ble beskrevet i denne bridgeboken som ble utgitt for nesten 90 år siden (!).

Fantastisk bridge bok (utgitt i 1934)

I denne boken står det mye bra! En variant som ble beskrevet med eksempler som ligner dette spillet er det såkalte "Queen Play". Det er når makker spiller ut et ess eller konge (som lover A-K) og man selv har Q-J i fargen. Da legges damen som lover knekten. Med dame-knekt legges jo knekten hvis makker spiller ut et lite klort, men på essutspill som lover kongen er det annerledes. Da viser damen enten singel dame, eller Q-J. Det gir god informasjon og fleksibilitet for utspilleren i det videre motspillet.

Hvis øst gjør det (legger hjerter dame) på det utspilte esset er det i dette spillet trygt for vest å spille liten hjerter i andre stikk. Øst kommer inn og skifter til kløver, et logisk skift. Dermed får forsvaret satt opp betestikket med full kontroll. Ø/V +100.  

 

SPILLEPRØVE

Dette er kanskje mest et show-spill med en nokså uvanlig konklusjon. Men tankegangen, måten å danne seg et bilde av hvordan det sitter og tenke ut hvordan man kan utnytte det man vet er relevant i mange mer vanlige spill.

Vests sparåpning viste minst femkorts farge. Etter at begge motspillerne hadde meldt avsluttet syd meldingsforløpet med 4 hjerter. Der kan du ta over. Planlegg spillet etter at vest har spilt ut A-K i kløver, damen kom på fra øst i andre stikk, og så kommer en tredje runde kløver fra vest mens øst kaster en ruter. En opplysning til, i første trumfrunde kaster vest en ruter. Så du vet øst startet med tieren fjerde i trumf.

Spilleplan?

Nå som du antagelig har tenkt deg litt om går vi gjennom hva vi vet. Problemet er å få fatt i ruter ess som ville gitt vårt tiende stikk.

Pussig nok vet vi fordelingen allerede etter det fjerde stikket. Vest er renons i hjerter og har fem (eller seks) spar, og vi vet han startet med femkorts kløver. Følgelig hadde øst 1-4-6-2 fra start (det kan være 0-4-7-2).

Hvis øst har spar 10 eller dame singel er det enkelt, du får tre sparstikk og ti stikk totalt. Men hva om vest har Q-10-x-x-x i spar fra start?

Om vest hadde hatt kun trekorts kløver kunne vi fått til et innspill mot han etter en haug med trumf, ved å spille spar ess og så knekten eller nieren. Hvis han da hadde hatt kun spar og ruter igjen måtte han ha hjulpet deg. Men vi vet han startet med femkorts kløver, og han kommer til å holde en kløver og fri seg med det kortet, og da taper du to sparstikk.

Hvis du tar alle trumfene blir det kun fire kort igjen. Vest går på den siste trumfen ned på tre spar og en kløver og får to sorte stikk (ikke flere trumf igjen) til slutt - en bet.

Det er ikke vest som skal spilles inn i dette spillet. Du vet at øst ikke vil ha sorte kort igjen etter du har tatt en runde spar. Du kan også ta begge sparhonnørene etter kun tre runder trumf. Hvis øst stjeler er han innspilt, men hvis ikke kan du spille inn øst i i fjerde trumfrunde (!) og han vil ikke ha noe kort å fri seg med. Øst må spille ruter! Dette blir situasjonen i sluttkampen som vil stå kun mellom spillefører og øst:

Øst får nå for sine fjerde hjerter, et stikk du selvsagt ikke behøver å gi bort. Så må altså øst gi deg to stikk tilbake med ruter rett opp i saksen. Du gir bort ett stikk tilsynelatende unødvendig, men får to stikk tilbake og to spartapere forsvinner fra hånden. Det tapes altså de to kløverstikkene i starten og ett trumfstikk (!).

Pussig konklusjon: for å vinne denne utgangen må spillefører gi bort ett trumfstikk med en slik potte tett trumffarge.

Finn en feil med dette?

Hvorfor står det et spørsmålstegn for østs fjerde trumf?

Fordi det kan være hjerter 3 han har igjen. Han kan ha avblokkert de større hjerterne for å unngå innspillet! Da får du ikke puttet han inn med å spille hjerter 4, han følger elegant med treeren, og du taper to sparstikk senere.

Dvs. slik sluttposisjonsdiagrammet er her har spillefører «glemt» å trumfe med hjerter 4 i tredje stikk. Hvis spillefører trumfer med fireren og beholder hjerter 2 kan ikke øst unngå dette innspillet!

Lasjere (eller ikke) i trumfkontrakter

Denne artikkelen er som den forrige litt sånn lærebokstoff for de som liker å "studere" bridge.

I dag følger vi opp den forrige artikkelen som handlet om å lasjere som spillefører, dvs. ligge unna (typisk med et ess) når man kunne ha stukket. Det er typisk i grandkontrakter, men denne gangen ser vi på situasjoner hvor det kan være godt spilt og kanskje nødvendig å lasjere også i trumfkontrakter. Det som blir beskrevet i disse artiklene er dog like mye om å oppdage når det ikke bør lasjeres. En vanlig feil er nemlig at det lasjeres nokså automatisk, kanskje fordi mange ser det med lasjering som en ekspertvariant. Sannheten er at å lasjere kan være akkurat de motsatte av hva du bør gjøre i akkurat det spillet!

Hvorfor kan det være aktuelt å lasjere i trumfkontrakt?

I grandkontrakt er jo som regel poenget med å lasjere å bryte forbindelsen mellom motspillerne så de ikke kan få tak i langfargestikk. I trumfkontrakt er ikke faren for langfargestikk til motspillerne noe problem, men det er andre ting som gjør at de kan være en god variant å lasjere. Men det er også i trumfkontrakter viktig å oppdage det de gangene det er helt feil spilt!

Hvorfor kan det være noen grunn til å lasjere (eller ikke lasjere) når motparten angriper en sidefarge i vår trumfkontrakt?

Det handler ofte om hvem av motstanderne du ønsker skal komme inn senere. Kanskje kan du unngå at den «farlige» motstanderen kommer inn? Med farlig mener vi den motspilleren som kan spille en farge du er svak i fra riktig side sett fra motspillernes synspunkt. Det kan også være det handler om egne overganger og det å gjøre det komfortabelt senere i spillet.

Senere i spillet...

Her er et tips for dette og egentlig alt som handler om spilleføring:

Spillefører må alltid tenke på hva som vil eller kan skje senere i spillet, idet motparten (må) slippes inn.

Hvis du som spillefører tenker sånn kan det hende du oppdager hva som kan gjøres for å unngå en ukomfortabel utvikling.

Vi starter med en veldig enkel farge, og her handler det altså om trumfkontrakt. La oss si du spiller hjerterkontrakt:

Motspilleren til venstre spiller ut spar konge (lover konge-dame). Bør du lasjere? (Det kan også hende motspilleren til venstre spiller ut for eksempel damen og han til høyre legger styrke.)

Er det noe poeng i å lasjere i dette tilfellet?

Det kommer an på hvordan resten av spillet ser ut, og igjen: hva du vil skal skje senere i dette spillet.

Dette er jo en farge som i trumfkontrakt kan gi et ekstra stikk ved å trumfe en spar hos nord, hvis nord og syd har like mange trumf, eller nord har færre trumf enn syd. Da gir stjelingen ett ekstra trumfstikk. Men man må også se på om syds to små spar kan kastes på vinnere på den andre siden. I så fall bør hele tanken om å trumfe en spar glemmes.

Hva kan gå galt om man lasjerer med esset sitt i trumfkontrakt?

Kanskje kan motparten trumfe idet den fargen spilles en gang til. Men i mange tilfeller er det veldig usannsynlig, kanskje helt utelukket.

Før en lasjerer (automatisk) bør en tenke på hvem er det jeg ønsker å holde utenfor videre i spillet. Hvis det er motstanderen til høyre kan du lasjere. Hvis det ikke spiller noen rolle kan du stikke og spille en til hvis det for eksempel med fargen vi nettopp så på kun handler om å få trumfet en spar hos nord. Men la oss si majorfargene ser slik ut i en hjerterkontrakt:

Du får spar konge i utspill. Hvis det er slik at å trumfe en spar hos nord ser gunstig ut og du stikker fulgt av nok en spar kan det bli trist. De kan la øst vinne sparstikket og derfra kommer en trumf. Hvis vest nå har esset kan det hende de kan få spilt tre runder trumf. Uten trumf igjen hos nord blir det ingen stjeling på den siden, og du sitter og ser på en spartaper til på hånden.

Hvis du lasjerer er det ikke sikkert de har ressurser til å få inn øst for å spille trumf, og du kan komfortabelt sikre ett ekstra trumfstikk ved senere å spille spar ess og spar til stjeling.

Det kan være andre kombinasjoner av kort som også gjør at en slik lasjering er godt spilt. Typisk kommer spar konge i utspill, og øst legger knekten som i en sånn situasjon lover tieren. Hvis du stikker og spiller noe annet kan vest om han kommer inn underspille spar dame til østs tier hvis det beste motspillet er at øst er inne og spiller en farge gjennom spillefører. Det kan du som spillefører forhindre ved å lasjere siden det da fortsatt er den «ufarlige» motspilleren som er inne, i dette tilfellet vest, og øst vil ikke kunne komme inn i den fargen i alle fall.

Vi skal nå se på et spill som forekom i en treningskamp forleden.

Syd havnet i 4 spar uten at motparten meldte noe. Vest spilte ut hjerter konge. Er dette en situasjon hvor det bør lasjeres?

Spillefører lasjerte, og jeg antar vedkommende var litt for rask på labben og kanskje tenkte «ekspertvariant», dermed en «auto-lasj».

Helt feil!

La oss se på sjansene i dette spillet. Det er en hjertertaper, den kan ikke forsvinne. Kløver ess kan sitte foran, da ser det lyst ut. Ruteren kan gi null taper, men da må øst ha kongen eksakt dobbel. Hvis øst har trekorts ruter hjelper det ikke om han har kongen. Det er ingen variant å spille ruter knekt her siden du ikke har mellomkortene i fargen. Spilles knekten vil øst dekke om han har kongen, og du blir i tredje ruterrunde sittende med bare småkort - en taper. Da får du taper om øst har kongen dobbel også!

Ruteren bør spilles med liten til damen, og om den vinner stikket spilles esset. Nå kan jo kongen komme på luft slik at knekten står i tredje ruterrunde - null taper i fargen. Men om øst har ikke har kongen dobbel i ruter må det bli (minst) en rutertaper. Da tapes ett stikk i hjerter, ett i ruter (hvis den sitter 3-2), og det er fare for to kløvertapere om vest har esset.

Om øst faktisk har ruter konge tredje er det er denne sitsen du er redd for og må prøve å finne en spilleplan som likevel kan gi deg ti stikk:

Da spillet forekom lasjerte altså spillefører hjerter konge i første stikk. Et viktig kort i dette tilfellet er hjerter knekt. Hvorfor skal du få se om litt hvis ikke du allerede har løst dette problemet.

Etter at vest vant første stikk for hjerter konge fortsatte hun med hjerter dame. Spillefører kom inn og tok ut trumfen. Så ruter til knekten – korrekt spilt – og ruter ess. Men nå var det over, det måtte bli en rutertaper og to kløvertapere i tillegg til at Ø/V fikk ett stikk i hjerter - en bet.

Riktig spilleplan her er å stikke med hjerter ess i første stikk, så prøve sjansene i tur og orden. Muligheten for kun en kløvertaper fordi esset sitter foran bør om nødvendig prøves til slutt. Om øst har kløver ess sitter det der mot slutten også.

Inne på hjerter ess i første stikk spilles to runder trumf fulgt av ruter til damen og ruter ess. Begge følger, men kongen kommer ikke på under esset. Det må altså bli en rutertaper. Nå blir det bet om det spilles en tredje runde ruter for å godspille den fjerde ruteren.

Men det haster ikke!

Etter denne starten ser det slik ut:

Det der ruterstikket kan altså godspilles senere. Du vet øst har igjen ruter konge, og du vet vest ikke har flere kort i den fargen. Det har blitt til en perfekt innspillsituasjon hvor vest kan spilles inn på hjerter dame. Idet vest vinner det stikket må hun spille kløver som gir stikk for kongen, eller spille hjerter til dobbeltrenons som trumfes på den ene siden mens en kløver forsvinner fra den andre. Først nå godspilles den fjerde ruteren ved å gi øst for kongen. Det tapes ett stikk i hjerter, ett i ruter og ett i kløver - utgang til bokføring.

Konklusjon: Å lasjere er ikke noe en bør gjøre automatisk. Om det er riktig eller feil avhenger av hvordan hele spillet ser ut. Å tenke utover i spillet, om hva som vil/kan/bør skje senere er avgjørende for hva du bør gjøre i starten.

LASJERE, ELLER IKKE?

Litt lærebokstoff i dag, for de som liker å "studere" litt, også bridge.

I denne artikkelen og den neste her i bloggen skal vi se litt på det med lasjering, eller ligge unna når man kan ta stikket (typisk ikke stikke første gang med et ess i grandkontrakt).

Å lasjere blir av mange sett på som en slags ekspertvariant, og idet spillere kommer over begynnerstadiet blir teknikken raskt lagt til deres repertoar. Det er imdlertid fort gjort at man bruker teknikken for automatisk, for «det er jo liksom en ekspertvariant». Det kan faktisk godt hende det er helt feil å lasjere hvis en ser på hele spillets kontekst. Også svært gode spillere feiler av og til når de gjelder dette. Et litt avansert eksempel kommer mot slutten av denne artikkelen.

Tips: Hvis du tenker på å lasjere, vær sikker på at du vet HVORFOR du lasjerer i det bestemte spillet.

Den mest åpenbare situasjonen hvor lasjering (ligge unna når man kan ta stikket) er i grandkontrakt, i den utspilte fargen. Det gjøres for å bryte motspillernes forbindelse i den utspilte fargen. La oss si du har:

Det kommer en liten hjerter ut fra nord mot din grandkontrakt. Det er jo svært ofte sånn at du må innom motparten for å godspille egne stikk du kan ta for idet du kommer inn igjen. Hvis hjerteren i dette tilfellet sitter 4-4 spiller det ingen rolle hva du gjør i starten, de vil få tre hjerterstikk i det de kommer inn igjen, og de får totalt tre hjerterstikk om du lasjerer også. Men om hjerteren sitter 5-3 kan det være du tjener på å lasjere (ligge unna) to ganger, og så stikke tredje gang. Stikkes med esset første eller andre gang kan han med trekorts hjerter spille inn makkeren i fargen hvis det er han med trekorts hjerter som kommer inn idet du må slippe dem inn. Hvis du lasjerer to ganger, og han med trekorts hjerter kommer inn (for eksempel på ett ess) er det ikke sikkert den motspilleren med femkorts hjerter har noe inntak, og han/hun blir sittende å se på hjerterstikkene sine resten av spillet!

Dette er vel å bra, og kjente ting for de fleste.

Men så er det altså slik at mange spilleførere, i noen tilfeller selv gode spillere lasjerer i spill hvor det er feil å lasjere.

Når er det slik at du ikke bør lasjere?

Hvis du har dine stikk, kanskje en haug med stikk uten å slippe dem inn kan det være feil å lasjere.

Den største feilen er dog å lasjere når du har en annen svak farge. Hvis de skifter til den andre fargen blir det kanskje verre for deg, og du kunne simpelthen stukket og tatt dine stikk!

En annen ting mange spilleførere overser er når de faktisk rår over en ganske sterk kombinasjon i den utspilte fargen, kanskje en kombinasjon hvor mellomkortene er i ferd med å vokse til stikk. Her er et eksempel på en slik farge:

Du får hjerter 3 (norske utspill) ut fra nord mot din grandkontrakt. Etter liten fra bordet (øst) legger syd damen. Å lasjere nå vil i de aller fleste spill være feil. (I alle fall i spill hvor du har sånn cirka 8-10 stikk.) For denne hjerteren er plutselig i ferd med å bli til to sikre stikk for deg siden du kan stikke syds dame med esset. Etter denne starten er en vanlig sits i denne fargen omtrent slik ut fra start:

Hvis du lasjerer (legger hjerter hjerter 6 er syd inne og spiller mer hjerter. Om du nå tar for esset har nord (som sitter igjen med K-J-2 etter første stikk) to stikk i fargen senere. Hvis du først lasjerer og så legger hjerter 10 andre gangen vinner nord med knekten eller kongen og spiller en sin lile hjerter i tredje runde av fargen, og du må på med esset. Nord får etablert ett hjerterstikk til i tillegg til stikkene de fikk i første og andre stikk. Så om du lasjerer blir det tre stikk til dem i hjerter. Hvis du derimot stikker med esset over syds hjerter dame i første stikk vil du etter hvert få to stikk i fargen. De har igjen kun kongen og knekten som er høyere enn dine hjertere, og tar de for de stikkene vil østs hjerter 9 bli en vinner.

Det handler med slike fargekombinasjoner om å "se" potensialet i mellomkortene som kanskje vokser hvis du kan "slakte" en honnør med en høyere honnør.

Vi tar med en litt mer skjult variant på akkurat dette siste.

Vest har åpnet med 1 minor, nord har meldt inn 1 spar, og øst doblet negativt (hjerter). Idet vest kom tilbake med 1NT sa øst 3NT.

Nord spiller ut spar 10. Du legger liten fra blindemann (øst) og syd kommer på med kongen. Hva nå? Bør du lasjere?

Først ser vi litt på hva vi rår over i denne utgangen. Selv om kløveren sitter 3-3 er det kun 1+2+0+4=7 sikre stikk. Du må altså innom ruter ess for å få etablert flere stikk.

Så ser vi på hvordan vi tror sparfargen sitter fordelt.

Nord meldte, så sparen sitter ofte fordelt 5-2. Kan den sitte 6-0? I så fall er det kanskje lurt å la syd få for spar konge, for om han startet med kun en spar kan han ikke fortsette fargen. Syd må skifte til en annen farge, du får kommet inn og godspilt ruteren mens spar ess i behold. Men hvordan ser sparfargen ut da, hvis den er fordelt 6-1?

I så fall startet altså syd med singel konge, og nord har spilt ut spar 10 fra Q-J-10-9 sjette. Ikke umulig, men svært lite sannsynlig.

Nei, det sitter nok 5-2. Det er ingen 100% garanti her, men nesten. Det er ganske tegnet: nord har spilt ut spar 10 – mellomsekvens – fra Q-10-9 femte. Dvs. syd startet med K-J dobbel. Hvis du lasjerer kommer spar knekt fra syd i andre stikk, og nords spar blir godspilt. Hvis han har ruter ess går dette galt for deg, du taper fire sparstikk og til ruter ess – en bet.

Men se på mellomsparene nå som N/S har brukt to store spar i første stikk, to store kort som du kan stikke. Slik ser hele spillet ut:

Det kommer altså spar 10 i utspill til kongen fra syd. Lasjerer du nå går det galt, en bet ganske raskt. Syd fortsetter med spar knekt til esset. Nord kommer inn og får tatt sparstikkene.

Hva blir igjen i spar om stikker over kongen med esset?

Dette:

Du stikker altså kongen og tieren med esset i stikk en og spiller ruter. Nord kommer inn, men de kan ikke få fatt i sparstikkene. Hvis nord spiller damen kan han ta for nieren, men da står åtteren. Om nord spiller liten spar blir syd inne på den nå single knekten. Sparfargen er blokkert for dem!

Ps. Det er klart at her ville N/S lyktes bedre om nord hadde valgt å spille ut en liten spar. Men å spille ut liten i stedet for tieren fra en slik mellomsekvens kan også koste stikk. Nord var uheldig, men slipper unna hvis ikke spillefører «leser» hvordan det sitter og stikker med det samme.

Vi gjentar et par tips fra starten av denne artikkelen:

- Ikke lasjer automatisk bare fordi det er en såkalt «ekspertvariant»

- Hvis du tenker på å lasjere, vær sikker på at du vet HVORFOR du lasjerer i det bestemte spillet.

Lasjering er en teknikk som som oftest forekommer i grandkontrakter. Det er imidlertid situasjoner i trumfkontrakter hvor det også kan være riktig å ligge unna, for eksempel med et ess. I neste innlegg her i bloggen kommer litt om det å lasjere – eller ikke – i trumfkontrakter. 

BRIDGE FOR ALLE - Tenerife 2023

Mange bridgespillere lot høst være høst og ble med på bridgeferie på Tenerife nå i november. BRIDGE FOR ALLE (BFA) arrangerer, og det spilles turneringer daglig i perioden 8.-22.november. Alle resultatene finner du her.

Ikke så vanskelig å kose seg her!

Det hele foregår i flotte omgivelser på Hotel Gran Costa Adeje. I tillegg til bridgespillingen er det mye annet en kan ta seg til, også "vanlig" ferie på stranden osv. Det er også temaundervising, og for dem som aldri får nok bridge kan det spilles facitbridge i mer uformell atmosfære på bridgepuben på kveldene. 

Det blir nok et slikt arrangement på Tenerfie i januar.

Her er et spill fra torsdag. Ta vests plass og legg en plan for meldingene.

La oss si makker åpner med 1 kløver og dere får melde i fred. Da vil de fleste si 1 hjerter, og makker støtter til 2 hjerter. Det kan slik mange melder være med kun trekorts støtte hvis hånden ikke passer til å melde 1NT. I så fall må vest ta med seg en system-melding for å finne ut om det er tre- eller fire hjertere hos åpneren. Det vanligste er å bruke 2NT som et spørsmål om det. La oss nå si du får vite at makker har fire hjertere, men kun vanlig åpningsstyrke. Blir du sleminteressert? Kan det være tryggere i 6 kløver enn 6 hjerter hvis du satser på slem?

Alt det som ble sagt det er teori, for som så ofte får du ikke melde i fred. Syd melder inn i gunstig sone. Noen på syds plass sa 1 ruter, andre 2 ruter, og kanskje noen hoppet til 3 ruter og. Hva nå?

En dobling fra svarhånden er for uttak og normalt med lengde i umeldt(e) majorfarge(r). Her har ikke vest spar, men hva skal han melde? Jeg tror det går an å doble med dette uansett, for så å ta ut i kløverkontrakt om makker melder spar.

I dette tilfellet kan det nok ha skjedd at også nord meldte seg på, han har lang sparfarge. Så hvordan meldingene gikk ved de forskjellige bordene på Tenerife vet jeg ikke. Svært få fant frem til toppkontrakten, ikke så rart siden Ø/V neppe fikk være i fred. Slik så hele spillet ut:

Det står i 6 hjerter. Om det kommer spar i utspill må riktignok trumfen sitte 3-2. Da kan trumfen tas ut i kun i tre runder, og kløverfargen gir avkast for østs andre spar. Vests lille spar kan deretter trumfes med østs siste trumf, og vests hånd står bortsett fra den ene ruteren. Om hjerter hadde vært fordelt 4-1 ville det ikke gått bra, da ville det blitt bet etter sparutspill. 

Hvordan er det med kløverkontrakt? 

Med tikorts trumf til sammen er det liksom trygt. Men det står ikke mer enn elleve stikk i kløverkontrakt om motspillet sitter. Der er det nemlig ingen avkast for spar på sidefarge og det må bli en taper i spar og en i ruter.

I A-puljen var ett par i 6 kløver spilt av øst. De vant den siden ruter ess ble spilt ut slik at ruter konge ga avkast for en spar hos vest. 

To par var i toppkontrakten 6 hjerter og delte toppen for +1430. 

Det optimale resultatet for Ø/V er i teorien +800. Det er hvis N/S stamper i 6 spar. For å få +800 (fire doblede utenfor sonen) må det spilles godt i mot. Det gjorde ikke det ene paret som spilte mot 6 spar doblet. De fikk kun tak i to doblede. Selv tre doblede bet (+500) ville blitt bunn! Foruten de tre parene som vant slem noterte alle de andre Ø/V-parene sonegutgang.

Å få fatt i +800 mot 6 spar doblet bør vel kunne gå bra? Øst spilte ut hjerter til vest. Det er vest som nå bør finne motspillet, ruterskift. Idet han kommer inn på trumfesset spilles øst inn, og ruter til stjeling gir ett ekstra motspillstikk. De får dermed to trumfstikk, to hjerterstikk og ett kløverstikk - fire bet. I stedet for bunn ville +800 plassert Ø/V rett bak slemmelderne, og de ville fått 75% på spillet. 

 

 

 

Gode kort og godt system...

Å tenke i bridge er selvsagt er en fordel. Men å tenke for mye kan slå feil ut. Her er et eksempel på hva kanskje kan kalles overtenking i et spill fra den australske uttaksturneringen som pågår denne uken i landets hovedstad, Canberra.

En kan si mye om australiere, men en ting er sikkert, de har sikkelige uttaksturneringer for landslagene sine. I denne ukens «trials» for laget til neste års VM i åpen klasse spilles det lange utslagskamper, face-to-face. Det var med åtte lag fra start, og allerede kvarfinalene pågikk over to dager, 120 spill. Dette spillet er fra semifinalene hvor det var de samme spillene i begge kampene.

Du kan ta vests plass og vurdere det hele.

Giver nord. Alle i sonen.

Vest har sannelig en kruttsterk hånd, 25HP. Overraskende nok åpner makker med 1 kløver i andre hånd. Du tenker storeslem med det samme, men det haster vel ikke med å melde det?

Hvis åpneren har helt minimum kan det nok være et «hull» et sted, spesielt hvis stilen er å åpne ofte med 11 poeng. La oss si du svarer 1 hjerter. Makker løfter til 2 hjerter. For de fleste kan det være med kun trekorts trumf hvis han har en hånd som passer bra for hjerterkontrakt.

En bør ha en mulighet til å finne ut om det er tre eller fire trumf åpneren har de gangene han støtter ditt 1-over-1 svar. Til det brukes av mange 2NT som krav, et spørsmål etter mer informasjon. Så la oss si du melder det.

Makker melder 3NT som viser kun trekorts hjerter. Men med jevn hånd støttes sjelden med trekorts, da gjenmeldes normalt 1NT over svar 1 i majorfarge. Så hvis åpneren har en relativt jevn hånd med kun tre hjertere må han ha litt fordeling for å støtte, i alle fall en svak dobbelton for å forsvare høyningen til 2 hjerter i dette tilfellet.

Jeg tipper spilleren på vests plass var fornøyd med systemet sitt og den informasjonen han hadde fått så langt. Og nå hadde han enda en fin systemvariant på repertoaret, 4 spar som Key Card Blackwood i stedet for 4NT. 4 spar for å spørre er jo lavere enn 4NT og kan derfor gi noen fordeler enkelte ganger. Øst viste ett nøkkelkort som du allerede vet er hjerter konge. Vest spurte nå om trumfdamen (hjerter). Øst viste med meldingen 6 kløver hjerter dame (5 hjerter ville sagt "nei, jeg har ikke trumfdamen") og kløver konge.

Flott system?

Kanskje det. Men hva nå?

Vel, du og jeg, og de fleste vanlige dødelige i klubben og andre steder ville vel ha sagt 7NT for lenge siden. Det må da være spill for det?

Vår (anti)helt på vests plass hadde imidlertid andre planer. Jeg tipper han var litt påvirket av den stilen som mange spillere spesielt i Australia har blitt tilhengere av, svært tynne åpningsmeldinger selv med balanserte hender. De mener den aggressiviteten lønner seg, men jeg er nokså tvilende til det. Det må da ofte bli litt vanskelig hvis man ikke vet om det er minst 12 poeng på den andre siden, eller i alle fall 11 gode poeng?

Vest så nok for seg at det kunne være en liten dobbelton spar eller en liten dobbelton ruter på den andre siden, så det kunne være det trettende stikket ville komme ved å stjele et kort på den siden med tre trumf (ekstra trumfstikk). Og vest vet at trumfen er brillefin, A-J-10-8 mot K-Q-x. Så det kan om nødvendig trumfes høyt og senere kan trumfen tas ut med fire store trumf i fire runder om nødvendig. Godt fornøyd med alt dette avsluttet vest med 7 hjerter. Slik så altså hele meldingsforløpet ut:

   VEST                       NORD                     ØST                        SYD

Det var så absolutt tretten stikk, men også i grand. Slik så Ø/V sine kort ut:

Det var bare en «feil» ved dette, i tillegg til at det faktum at det var tretten kompakte stikk i grand, selvsagt. Hele spilet så nemlig slik ut:

Straff som fortjent vil jeg påstå. Siden hjerteren (trumfen!) satt 5-1 ble det en bet i 7 hjerter.

De tre andre bordene i semifinalen spilte (selvsagt?) 7NT, og laget til han med det lekre meldingsforløpet måtte tåle tapt spill med uvanlige 20 IMP (-2220 og -100).

Konklusjon: Det kan bli kostbart å tenke for mye...

God spilleføring mot slutten av EM-kvaliken

Da det gjenstod tre spill av finalen i EM kvaliken for mixlag ledet «Bridgeblanding» med kun 5 IMP. Da kom dette spillet som Ingunn Uran løste på en perfekt måte i en ganske stresset situasjon i kampen.

Giver øst. Ingen i sonen.

Nord gikk inn med 2 kløver – begge major – over Ingunn sin 1NT i tredje hånd etter pass fra øst og syd. Over nords 2 kløver meldte Haldor Sunde 3 kløver, og Ingunn avsluttet med 3NT.

Nord spilte ut hjerter dame. Det er lett å se med åpne kort at liten hjerter i utspill ville vært enda bedre, men det kan man nesten ikke spille ut med slik hjerter, det kan gi spillefører et billig stikk om syd ikke har noe å hjelpe til med i fargen.

Etter hjerter dame ut i samme kontrakt ved begge bord stakk begge på syds plass over damen med kongen, korrekt motspill for ikke å blokkere fargen (sitte igjen med singel konge). Nord kunne jo hatt åtteren i stedet for syveren, i så fall er motspillernes hjerterfarge helt tett uansett.

Vest lasjerte i første stikk, og hjerter 9 kom tilbake, nok en gang ble det lagt liten hjerter fra vest. Nå var det på et vis «frosset» for N/S. Hvis nord stikker over nieren har han igjen kun J-7, og vest har saks A-8. Så nieren vant andre stikk, og en spar forsvant fra øst. Da skiftet syd til spar. Begge spilleførere prøvde tieren (å legge åtteren blir det samme her), nord knekten og øst damen. En kløver til tieren fulgte, og sitsen i den fargen åpenbarte seg. Herfra gikk spillet forskjellig ved de to bordene, og spillefører for laget som tapte finalen fant ikke det fine sluttspillet - en bet ved det bordet.

Ingunn fortsatte slik etter at kløver 10 ga stikk:

Kløver ess, kløver til kongen og ruter knekt. Syd dekket knekten med kongen, ikke korrekt motspill, med to store til høyre skal man dekke den andre gangen. I dette tilfellet spilte ikke det noen rolle. Det gikk altså ruter knekt, konge ess, ruter til tieren og ruter mot hånden. Det var syv stikk og spillefører hadde også fortsatt hjerter ess. åtte sikre. Nord måtte ned på fire kort og da ble det ikke greit for han som måtte holde 2-2 i majorfargene. Det så slik ut:

Hvis nord hadde gått ned på singel spar ess og tre hjertere ville Ingunn simpelthen satt opp ett sparstikk og kommet inn på hjerter ess for å ta det sparstikket, totalt: 2+1+3+3= 9 stikk. Og holder nord tre spar og en hjerter i sluttposisjonen vil spilleførers hjerter A-8 gi to stikk.

I diagramsituasjonen hadde Ingunn full oversikt og fortsatte med hjerter ess og nok en hjerter til nord. Han måtte avslutte med spar ess og spar til vests dame, det niende stikket. Pluss 400. Pent spilt!

Siden spillefører altså gikk en bet ved det andre bordet ga dette kjærkomne 10 IMP til vinnerlaget mot slutten av den jevne finalen.

Ingunn hadde full oversikt!

De spilte de samme spillene i veteranfinalen. Der ble det ved det ene bordet en bet i 3NT selv om spillefører kom seg til samme sluttposisjon, men feilet. Ved det andre bordet spilte Ø/V 3 kløver og fikk ti stikk. Pluss 130 var i den kampen verd 5 IMP siden 3NT gikk bet, mens det ville blitt 7 IMP ut med +130 hvis 3NT hadde blitt vunnet.

EM-lagene i mix og veteran er klare

I helgen ble det spilt kvalifisering for EM mixlag og EM veteranlag. EM skal spilles i Herning, Danmark i perioden 28.juni - 4.juli 2024.

Norges lag i EM mixlag blir Ingunn Uran, Haldor Sunde, Ranja Sivertsvik, Marianne og Egil Homme. Kvalifisert for EM for veteranlag er dette laget: Erik Rynning, Øyvind Ludvigsen, Jon-Egil Furunes og Stein Bjerkset

I mix-finalen møtte vinnerlaget (som kalte seg Bridgeblanding) et lag (som kalte seg La-La Land) besående av Langeland, Lindstrøm, Brekka og H.Eide. Sluttresultatet i favør Bridgeblanding etter finalens 48 spill ble 95-79.

Her er et svingspill fra finalen hvor du kan prøve deg selv som øst:

Først, hva åpner du med?

Vanlig meldeteori sier at du skal åpne med lengste farge. Det er ikke nødvendigvis så praktisk med femkorts major og sekskorts minor. En kan komme på etterskudd med majorfargen. Men åpnes med 1 i majorfargen får man ikke vist den sjette kløveren. Både åpning med majorfargen og 1 i minor kan fungere. En måte å gjøre det på er å åpne med 1 i major med svakere åpningshender enn dette da det elles kan bli vanskelig å få majorfargen meldt senere hvis meldingsforløpet tar av. 

Ved det ene bordet ble det åpnet med 1 kløver, ved det andre 1 hjerter. 

Her er hvordan meldingen startet etter åpning med 1 kløver:

Det var forsåvidt en gunstig start for øst, makkeren fikk meldt hjerter billig - tilpasning funnet! Idet nord støttet ruteren gikk øst rett i 4NT - Key Card spørsmål. Men Marianne Homme på syds plass hadde ikke sagt sitt, hun sa 5 ruter. Hva betyr makker (vest) sine meldinger nå?

Etter innmelding over 4NT må man ha avtaler om hva de forskjellige meldingene betyr. Motpartens melding tok bort rom, men for å kompensere for det har vi tilgjengelig både pass og dobler.

Noen bruker såkalt DOPI (D=0 KC, P=1 og neste melding 2KC uten trumfdamen osv.). Det kan gjøres motsatt for D or P, men det viktigste er at man har en klar avtale.

Jeg vet ikke om de som satt Ø/V ved det bordet hadde gode avtaler, men det kan godt være. Vest sa pass, og øst slo av i 5 hjerter. Selv om kanskje svaret viste ett nøkkelkort var ikke øst sikker på om trumfen var helt sikker, og de kan godt sitte skjevt her sånn som syd driver og melder.

Og over østs 5 hjerter meldte syd igjen, nå sa hun 5 spar! Vest doblet, og både nord og øst passet. Ø/V ble ikke rike av å spille mot 5 spar doblet da hele spillet så slik ut:

I kontrakten 5 spar doblet kunne ikke Marianne Homme komme inn på bordet for å spille spar opp mot syd idet forsvaret spilte kløver som hun måtte stjele. Hun måtte derfor gjette om spar ess eller spar dame satt singel. Etter å ha meldt aktivt giddet hun ikke å gjette feil her og klasket trumfkongen i disken. Deremed ble det med de to hjertertaperne og kun en i trumftaper, Ø/V +100.

Ved det andre bordet valgte Haldor Sunde å gjøre det enkelt, han åpnet med 1 hjerter. Det er som sagt en ulempe med det, han får aldri vist at han har seks kløver hvis skulle vise seg å være interessant. Men det fungerer ofte godt med majoråpning hvis man har 5-6 og makker har tilpasning til majorfargen. Ved det bordet gikk meldingene slik:

Da Sunde fikk ett ess til svar på 4NT tok han sjansen på lilleslem. Den ble enekelt vunnet, og vinnerlaget noterte seg for 13 av de 16 Imp'ene de vant kampen med.

Det hadde kanskje ikke vært noe å si på om det ble tretten stikk i 6 hjerter? Hvorfor det?

Vel, syd er renons i kløver. Merk at spilt av vest kan 6 hjerter betes i teorien. Da må det komme kløver ut fra nord, et usannsynlig utspill om da ikke syd Ligthnerdobler 6 hjreter (dobling av slem ber om unaturlig utspill). Kommer kløver ut fra nord trumfer syd og tar ruterstikket - en bet.

Men Sunde hadde fått kontrakten på østs hånd. Syd tok for ruter ess og resten stod. Selv ville nok tenk vel og undert lenge før det utspillet og kanskje prøvd en spar, eller kanskje...? Ja, liten ruter ut er litt fristende for å forsøke å få inn makker. Om nord har knekten blir det en spesielt vakker bet, ruter unna A-K-Q til knekten, kløver til stjeling! Men denne gangen blir et sånt ekspertutspill som gir lang nese hos utspilleren idet blindemann dukker opp med ruter knekt-10...

Merk at dette er en sånn spørresituasjon hvor 4NT som spørsmål er litt høyt. Over 5 ruter-svar på 4NT (og hjerter er trumf) blir det ikke plass til å spørre om trumf dame. Så her måtte Sunde gjette. Han valgte altså å si 6 hjerter! Det kan jo være at vest har femkorts trumf også, og da går det som regel bra selv om hun ikke har trumf dame. Men har hun fire små hjerter må det sitte 2-2, og er det kun trekorts trumf hos vest kan det være for hardt med slem.

En løsning som er beskrevet i en artikkel i BIN i fjor handler om å bruke spørsmål etter Key Cards lavere enn 4NT hvis hjerter, ruter eller kløver er trumf. Med hjerter som trumf kan 4 spar være spørsmålet om antall Key Cards. I så fall ville svaret med ett Key-Card blitt 5 kløver, mer komfortabelt. Da kan man spørre om trumf dame med 5 ruter og stoppe i 5 hjerter om det kortet mangler. 

Hvis ikke man har sånt "fancy stuff" på repertoaret må det gjettes i denne meldesituasjonen. Og det gjorde jo Sunde på en god måte!

 

 

Chamipons Cup, Ladies - Uheldige danske damer

I dameklassen i Champions Cup spilte Danmark (Odense) seg frem til finalen mot Frankrike. Det ble et særdeles surt tap for de danske damene. Det franske laget hadde pga. bedre plassering i grunnspillet (Frankrike nr. 3, Danmark nr. 4) en carry-over på 0,1 IMP for å skille lagene om de kom likt. Og det ble likt 88-88 IMP i de spillene som de spilte. Dermed ble sluttresultatet slik i dansk disfavør:

Det hører med til historien at de danske damene tok ledelsen med 2 IMP, eller 1,9 inkludert carryoveren da det gjenstod to spill. Da meldte begge lag korrekt lilleslem. Men Frankrike var i 6NT, +990, og danskene var i 6 ruter, +920. Det utgjorde 2 IMP, og det franske laget var 0,1 IMP foran...det siste spillet ble uavgjort.

  

 

Studentenes BK ble nr. 4

Det ble tap for det norske laget i semifinalen i European Champions Cup. De møtte Bridge Addura ASD, en Israel-Polen-Italia kombinasjon. Etter halvspilt kamp lå Studentens BK under med 35 IMP. De norske spillerne kjempet godt og tok innpå, men måtte se seg slått med 28 IMP. Bridge Addura vant deretter finalen mot Bridge Contact Club (Sveits) så det norske laget røk altså ut mot turneringens vinnerlag.

Etter at Studentenes BK hadde spilt fantastiske den andre dagen var det grunn til å håpe om avansement til finalen. Det gikk altså ikke, og etter semifinalen virket det som det var slutt. Det ble et klart tap i kampen om f.plassen.

Her er et spill som er litt typisk for semifinalekampen. Det ble slik kortene satt fordelt hos Ø/V først og fremst avgjort i meldingene.

Nord giver. Alle i sonen.

 

 

Du åpner med 1 spar og makker svarer 2 kløver som er utgangskrav. Du melder 2 ruter, og makker sier 2NT. Det er krav og på en måte naturlig, men også en melding som ofte brukes i 2-over-1 for å finne ut mer om åpnerens hånd. Så hva bør du fortelle om nå?

Du har to ting å fortelle om, den sjette sparen og den femte ruteren. Sier du 3 spar eller 3 ruter?

Den norske nord meldte 3 spar - sekskorts farge. Da sa syd 3NT, Nord kunne ikke vite sikkert om han skullle ta ut. Han passet og de skulle spille 3NT etter dette meldingsforløpet:

Syd visste også det var rutertilpasning, men han visste bare om 4-4 tilpasning. Hvis nord hadde sagt 3 ruter og vist femkorts ruter over 2NT ville antagelig syd blitt mer ivrig på ruterkontrakt. Men nord ønsker jo å si fra om den gode sekskorts sparfargen også.

Dette handler litt om avtaler, men kanskje bør åpneren si 3 ruter i slike situasjoner. Da kan svareren som andre gangen meldte 2NT vise dobbelton spar på veien til 3NT, for om han sier 3S nå i tredje melderunde har han ikke mer enn to spar. Dermed finner man som oftest både 6-2 spartilpasning og en eventuell rutertilpasning hvis åpneren får fortalt om fem trumf som for svareren kan være interessant. Det er sjelden fristende å satse på minorutgang med kun 4-4 tilpasning hvis 3NT er akutelt.

Det var ikke det at 3NT var så veldig dårlig. Hjerter 2 kom i utspill til damen og kongen. Hvis ruteren går, eller vest må få komme inn for å få godspilt ruteren, er det gode sjanser. Kløveren gir jo muligheter også. Men idet øst kom inn på ruter konge og spilte hjerter gjennom ble det bet.

Ved det andre bordet fant N/S frem til den bedre kontrakten 5 ruter. Der ble det bare en taper i hjerter og en i trumf, elleve stikk. Demed kostet spillet 12 IMP for Studentene i en halvrunde hvor det altså ikke gikk helt på skinner. 

Å bli nr. 4 i Champions Cup er et godt resultat, men jeg tipper likevel de norske spillerne var litt skuffet etter den siste spilledagen. Men slik vi kjenner dem hang de vel ikke med hodet så veldig lenge.

 

Champions Cup dag 2: Kanonspilling av Studentenes BK!

Etter en litt trøblete første dag i Champions Cup spilte Studentenes BK seg kraftig opp. De lå på 9.plass etter 6 av 12 kamper. I første kamp fredag møtte det norske laget det suverene lederlaget Sveits, Bridge Contact Club som er Zimmermanns proffer. Den kampen endte med klar norsk seier, 15,29 - 4,71 VP (19-2 i IMP). Dette ble fulgt opp av fire strake seiere til, og Studentenes BK klatret voldsomt på listen. Til slutt var de nr. 2 og dermed klare for semifinalen i første gruppe, de lagene som skal spille om plasseringene nr. 1 til nr. 4. De andre lagene deles inn i to grupper til, nr. 5 til nr. 8, og nr. 9 til nr. 12 for å avgjøre lagenes endelige plasseringer. 

Det ble med det ene tapet mot Studenenes BK for Zimmermanns lag som ikke lot seg ryste av det tapet og seilte inn til soleklar seier i kvalifiseringen. Sveits velger semifinalemotstander blant nr. 3 og nr. 4, så Studentenes BK kan ikke lenger møte Zimmermanns lag før i finalen.

Her er et spill fra Studentenes BK sin kamp mot Bridgescanner som ble nr. 4. Valg av åpningsmelding fikk stor betydning. Ta syds kort og bestem deg for hva du åpner med hvis du spiller med et vanlig system og 15-17 NT.

Giver nord. N/S i sonen.

Det starter med pass både fra nord og øst. Hva ville du åpnet med?

1 kløver? 1NT? 

Denne håndtypen, 2-2 og 4-5 i minorfargene, brukbare dobbeltoner er en grandhånd samme hvilket grandinervall den er i. Er det helt en 15-17NT?

Mange velger å ikke melde slike 4-5 hender som grandhånd og åpner med 1 kløver. I så fall blir det litt kjelkete i andre melderunde hvis makker svarer på ett-trinnet. Da blir det å velge mellom 2 ruter revers, eller 2NT som viser 18-19. Av de alternativene synes jeg 2NT er klart best.

Noen av dem som automatisk åpner med 1NT med slik fordeling og 15-16 poeng synes denne hånden er litt vel sterk for det. De vil oppvurdere syds hånd til 18 pga. av den gode kløverfargen. Dette blir litt et stilspørsmål, smak og behag...

For Bridgescanner åpnet Vainikonis (syd) med 1 kløver. Da doblet Simonsen (vest) og nord sa 1NT. Ringseth (øst) meldte 2 kløver som viste begge majorfargene. Han behøver ikke ha så mye for å gjøre det i denne situasjonen, for han vet det er bra kort og tilpasning til major hos makkeren som doblet opplysende. Hva nå med syds kort?

Vel, har du sagt A må du si B, tenkte kanskje syd og meldte 3NT. Nå er det da også slik at et svar 1NT etter motpartens dobling ikke bør meldes med 6-7 flate poeng, det kan være ganske farlig, spesielt om man ofte åpner ganske tynt. Så nord bør ha en ok hånd for sitt grandsvar etter vests dobling, som regel 8-10 poeng. 

Syd gikk altså rett i 3NT, men det ble fryktelig feil. Simonsen doblet og det gikk pass rundt. Kontrakten var slik det satt fullstendig feilplassert. Det kostet flesk at nord ble spillefører.

Ringseth spilte ut spar 2 (norske) etter kanskje å ha vurdert om hjerter ut var tingen. Sparutspill var best siden det kom den veien, gjennom syds Q-6, og Simonsen satt bak K-J. Den nokså triste, doblede utgangen gikk tre bet, Studentenes +800.

Ved det andre bordet åpnet Christer Kristoffersen med en litt "konservativ" 1NT selv om han neppe er uenig i at hånden er nære på verd 18. Bogø (nord) hadde ingen ting å tilføye og 1NT ble kontrakten. Det kom spar ut der også, men den veien, unna K-J fjerde. Det ga Christer ett ekstra stikk i spar med det samme, tieren vant første stikk. Da var det syv sikre og han fikk med seg et åttende stikk også. Med +120 ved det bordet ga spillet 14 IMP til Studentenes BK.

Slike valg av åpningsmelding kan slå ut litt tilfeldig. Jeg mener mange oppvurderer grandhender litt for ofte. Det behøver ikke å være så dumt å ha maximum av og til! Dessuten sperrer faktisk 1NT litt! Få kort i majorfargene gjør at sjansen for at motparten kan ha majorkontrakt øker. Denne gangen var det akkurat sånn!

Her var det opplagt å komme med i meldingene for Simonsen som hørte 1 kløver fra syd. Der Kristoffersen åpnet med 1NT var det ikke så lett for Ø/V.

Ø/V har en fin-fin sparkontrakt. Den ville Simonsen-Ringseth funnet og antagelig notert +140. Det går med åpne kort an å vinne ti stikk i sparkontrakt Ø/V. Ruterfinessen med damen går, så det er kun en taper i minorfargene. For å vinne hele ti stikk i sparkontrakt må begge majorfargene tippes riktig. Det er kun ett kjapt inntak til øst så det er kanskje ganske naturlig å spille spar til kongen siden spillefører vet at syd har de sterkeste kortene. Da blir det to spartapere. 

Seks Ø/V-par var i 4 spar! Ett av dem vant den, de andre gikk en bet (N/S +50) unntatt ved ett bord hvor det ble to bet (N/S +100). Videre var det tre par i 3NT som N/S, ingen suksess, men Studentenes +800 var "room top". Ett N/S-par var i en trist 5 kløver doblet og gikk 500 i bet. 

 

 

 

 

 

Champions CUP: Ingen god dag for Studentenes BK

Det ble ikke den starten på Champions Cup som vi hadde håpet på for det norske laget, Studentenes BK. Etter en liten seier i runde 1 ble det tre strake tap, dog ikke med stygge sifre. Så kom en etterlengtet klar seier i runde 5, 15,75 VP som gjorde at de lå som nr. 7 av de 12 lagene, litt under middels. Det ble imidlertid et lite tap i dagens siste kamp, og dermed falt de til 9.plass.

Det spilles ti spill i hver kamp og de tolv lagene skal spille alle mot alle. Deretter blir det semifinaler og finale. Foreløpig leder Bridge Contact Club som er favorittlaget Sveits, og de leder klart. Bak dem er det jevnt. Fra Studentenes BK opp til nr. 4 er det etter seks kamper 16,7 VP.

De er altså bare litt over halvveis nå, så med en god dag i morgen kan Studentenes BK klatre på listen. De møter imidlertid det suverene lederlaget i morgenkampen fredag.

I runde 4 ble det tap med 12 IMP mot Irish Champions. IMP’ene irene fikk i den kampen kom stort sett i to spill etter hverandre. Det var to utganger som ble vunnet av de irske parene, de norske gikk bet, og det ga -12 begge gangene.

Her er det ene spillet som først og fremst var en utspillsprøve.

Giver nord, N/S i sonen

Du sitter øst og skal finne et utspill mot 4 hjerter etter ett av disse meldingsforløpene:

Bord 1: Nord åpner med 1 hjerter og det kommer 2NT – Stenberg fra syd. Nord sier 3 hjerter, minimum, og syd løfter til 4 hjerter. Utspill? Bestem deg før du leser hva som skjedde ved det andre bordet.

Bord 2: Nord åpner med 1 hjerter. Syd svarer 2 kløver, utgangskrav. Nord melder 2 ruter som (jeg tror) kan innebære en balansert minimumshånd, eller ruterfarge. Syd sier 2 hjerter (krav), og vest melder seg på med 2 spar. Etter to passer sier syd 4 kløver, sleminvitt i hjerter og kontroll i kløver. Nord slår av med 4 hjerter. Hva ville du spilt ut?

Det skal godt gjøres å spille ut noe annet enn spar etter meldingsforløpet ved bord 2 hvor makker har fått gitt lyd fra seg med sin sparfarge. Ved bord 1 derimot virker det temmelig naturlig å spille ut stor ruter fra Q-J-9 femte. Det gjorde den irske øst mens nordmannen på østs plass ved bord 2 spilte ut makkerens farge, spar. Slik så hele spillet ut:

Å la motparten komme med slik som den irske meldesekvensen lot det norske paret er normalt ikke gunstig. Vi liker jo alle å få meldt inn en farge med A-K i toppen for utspillet!

Der de norske satt N/S var svaret 2NT og Ø/V meldte ikke, normalt en fordel for N/S.

Jeg forstår heller ikke syds 4 kløver, men kjenner ikke detaljene i deres system. Selv ville jeg antagelig sleminvitert med 3 spar - Splinter - over nords 2 hjerter, normalt en god og beksrivende melding. Men denne gangen ville den meldingen gjort ruterutspill fra øst mer attraktivt. Men man kan aldri klandre en utspiller for å spille ut makkers farge!

Da den norske spillefører fikk ruterutspillet mot seg hadde Ø/V to ruterstikk og ett sparstikk i boks med det samme. Nå måtte spillefører tippe trumfen for å vinne utgangen. Toppe, eller ta finesse, det er nesten 50-50. Men uten noen informasjon er å toppe litt bedre. Det gjorde han, en bet.

Etter spar ut til honnør hos vest ved det andre bordet var ruter konge fortsatt gardert. Nå spilte det ingerolle om det ble en trumftaper, spillefører fikk kastet ruter på kløverfargen uansett. Det ble ti stikk ved det bordet. En nokså tilfeldig utvikling førte altså til utgangsving i Studentens disfavør, 12 IMP, akkurat den marginen Irland vant kampen med.

Ø/V har en bra sparkontrakt, en god stamp hvis det står i utgang N/S. Men det er altså en stamp mot en utgang som kan betes.

Ved fire bord havnet N/S i 5 hjerter, mest sannsynlig etter at Ø/V stampet. Tre av de N/S parene gikk bet i 5 hjerter. Foruten det norske N/S-paret gikk ett par til bet i 4 hjerter. Ved ett bord spilte Ø/V 5 spar meldt over N/S sin 5 hjerter. Det kostet 300, det er ni stikk i sparkontrakt om en løser ruteren uten taper.