Champions CUP: Ingen god dag for Studentenes BK

Det ble ikke den starten på Champions Cup som vi hadde håpet på for det norske laget, Studentenes BK. Etter en liten seier i runde 1 ble det tre strake tap, dog ikke med stygge sifre. Så kom en etterlengtet klar seier i runde 5, 15,75 VP som gjorde at de lå som nr. 7 av de 12 lagene, litt under middels. Det ble imidlertid et lite tap i dagens siste kamp, og dermed falt de til 9.plass.

Det spilles ti spill i hver kamp og de tolv lagene skal spille alle mot alle. Deretter blir det semifinaler og finale. Foreløpig leder Bridge Contact Club som er favorittlaget Sveits, og de leder klart. Bak dem er det jevnt. Fra Studentenes BK opp til nr. 4 er det etter seks kamper 16,7 VP.

De er altså bare litt over halvveis nå, så med en god dag i morgen kan Studentenes BK klatre på listen. De møter imidlertid det suverene lederlaget i morgenkampen fredag.

I runde 4 ble det tap med 12 IMP mot Irish Champions. IMP’ene irene fikk i den kampen kom stort sett i to spill etter hverandre. Det var to utganger som ble vunnet av de irske parene, de norske gikk bet, og det ga -12 begge gangene.

Her er det ene spillet som først og fremst var en utspillsprøve.

Giver nord, N/S i sonen

Du sitter øst og skal finne et utspill mot 4 hjerter etter ett av disse meldingsforløpene:

Bord 1: Nord åpner med 1 hjerter og det kommer 2NT – Stenberg fra syd. Nord sier 3 hjerter, minimum, og syd løfter til 4 hjerter. Utspill? Bestem deg før du leser hva som skjedde ved det andre bordet.

Bord 2: Nord åpner med 1 hjerter. Syd svarer 2 kløver, utgangskrav. Nord melder 2 ruter som (jeg tror) kan innebære en balansert minimumshånd, eller ruterfarge. Syd sier 2 hjerter (krav), og vest melder seg på med 2 spar. Etter to passer sier syd 4 kløver, sleminvitt i hjerter og kontroll i kløver. Nord slår av med 4 hjerter. Hva ville du spilt ut?

Det skal godt gjøres å spille ut noe annet enn spar etter meldingsforløpet ved bord 2 hvor makker har fått gitt lyd fra seg med sin sparfarge. Ved bord 1 derimot virker det temmelig naturlig å spille ut stor ruter fra Q-J-9 femte. Det gjorde den irske øst mens nordmannen på østs plass ved bord 2 spilte ut makkerens farge, spar. Slik så hele spillet ut:

Å la motparten komme med slik som den irske meldesekvensen lot det norske paret er normalt ikke gunstig. Vi liker jo alle å få meldt inn en farge med A-K i toppen for utspillet!

Der de norske satt N/S var svaret 2NT og Ø/V meldte ikke, normalt en fordel for N/S.

Jeg forstår heller ikke syds 4 kløver, men kjenner ikke detaljene i deres system. Selv ville jeg antagelig sleminvitert med 3 spar - Splinter - over nords 2 hjerter, normalt en god og beksrivende melding. Men denne gangen ville den meldingen gjort ruterutspill fra øst mer attraktivt. Men man kan aldri klandre en utspiller for å spille ut makkers farge!

Da den norske spillefører fikk ruterutspillet mot seg hadde Ø/V to ruterstikk og ett sparstikk i boks med det samme. Nå måtte spillefører tippe trumfen for å vinne utgangen. Toppe, eller ta finesse, det er nesten 50-50. Men uten noen informasjon er å toppe litt bedre. Det gjorde han, en bet.

Etter spar ut til honnør hos vest ved det andre bordet var ruter konge fortsatt gardert. Nå spilte det ingerolle om det ble en trumftaper, spillefører fikk kastet ruter på kløverfargen uansett. Det ble ti stikk ved det bordet. En nokså tilfeldig utvikling førte altså til utgangsving i Studentens disfavør, 12 IMP, akkurat den marginen Irland vant kampen med.

Ø/V har en bra sparkontrakt, en god stamp hvis det står i utgang N/S. Men det er altså en stamp mot en utgang som kan betes.

Ved fire bord havnet N/S i 5 hjerter, mest sannsynlig etter at Ø/V stampet. Tre av de N/S parene gikk bet i 5 hjerter. Foruten det norske N/S-paret gikk ett par til bet i 4 hjerter. Ved ett bord spilte Ø/V 5 spar meldt over N/S sin 5 hjerter. Det kostet 300, det er ni stikk i sparkontrakt om en løser ruteren uten taper.