Champions Cup dag 2: Kanonspilling av Studentenes BK!

Etter en litt trøblete første dag i Champions Cup spilte Studentenes BK seg kraftig opp. De lå på 9.plass etter 6 av 12 kamper. I første kamp fredag møtte det norske laget det suverene lederlaget Sveits, Bridge Contact Club som er Zimmermanns proffer. Den kampen endte med klar norsk seier, 15,29 - 4,71 VP (19-2 i IMP). Dette ble fulgt opp av fire strake seiere til, og Studentenes BK klatret voldsomt på listen. Til slutt var de nr. 2 og dermed klare for semifinalen i første gruppe, de lagene som skal spille om plasseringene nr. 1 til nr. 4. De andre lagene deles inn i to grupper til, nr. 5 til nr. 8, og nr. 9 til nr. 12 for å avgjøre lagenes endelige plasseringer. 

Det ble med det ene tapet mot Studenenes BK for Zimmermanns lag som ikke lot seg ryste av det tapet og seilte inn til soleklar seier i kvalifiseringen. Sveits velger semifinalemotstander blant nr. 3 og nr. 4, så Studentenes BK kan ikke lenger møte Zimmermanns lag før i finalen.

Her er et spill fra Studentenes BK sin kamp mot Bridgescanner som ble nr. 4. Valg av åpningsmelding fikk stor betydning. Ta syds kort og bestem deg for hva du åpner med hvis du spiller med et vanlig system og 15-17 NT.

Giver nord. N/S i sonen.

Det starter med pass både fra nord og øst. Hva ville du åpnet med?

1 kløver? 1NT? 

Denne håndtypen, 2-2 og 4-5 i minorfargene, brukbare dobbeltoner er en grandhånd samme hvilket grandinervall den er i. Er det helt en 15-17NT?

Mange velger å ikke melde slike 4-5 hender som grandhånd og åpner med 1 kløver. I så fall blir det litt kjelkete i andre melderunde hvis makker svarer på ett-trinnet. Da blir det å velge mellom 2 ruter revers, eller 2NT som viser 18-19. Av de alternativene synes jeg 2NT er klart best.

Noen av dem som automatisk åpner med 1NT med slik fordeling og 15-16 poeng synes denne hånden er litt vel sterk for det. De vil oppvurdere syds hånd til 18 pga. av den gode kløverfargen. Dette blir litt et stilspørsmål, smak og behag...

For Bridgescanner åpnet Vainikonis (syd) med 1 kløver. Da doblet Simonsen (vest) og nord sa 1NT. Ringseth (øst) meldte 2 kløver som viste begge majorfargene. Han behøver ikke ha så mye for å gjøre det i denne situasjonen, for han vet det er bra kort og tilpasning til major hos makkeren som doblet opplysende. Hva nå med syds kort?

Vel, har du sagt A må du si B, tenkte kanskje syd og meldte 3NT. Nå er det da også slik at et svar 1NT etter motpartens dobling ikke bør meldes med 6-7 flate poeng, det kan være ganske farlig, spesielt om man ofte åpner ganske tynt. Så nord bør ha en ok hånd for sitt grandsvar etter vests dobling, som regel 8-10 poeng. 

Syd gikk altså rett i 3NT, men det ble fryktelig feil. Simonsen doblet og det gikk pass rundt. Kontrakten var slik det satt fullstendig feilplassert. Det kostet flesk at nord ble spillefører.

Ringseth spilte ut spar 2 (norske) etter kanskje å ha vurdert om hjerter ut var tingen. Sparutspill var best siden det kom den veien, gjennom syds Q-6, og Simonsen satt bak K-J. Den nokså triste, doblede utgangen gikk tre bet, Studentenes +800.

Ved det andre bordet åpnet Christer Kristoffersen med en litt "konservativ" 1NT selv om han neppe er uenig i at hånden er nære på verd 18. Bogø (nord) hadde ingen ting å tilføye og 1NT ble kontrakten. Det kom spar ut der også, men den veien, unna K-J fjerde. Det ga Christer ett ekstra stikk i spar med det samme, tieren vant første stikk. Da var det syv sikre og han fikk med seg et åttende stikk også. Med +120 ved det bordet ga spillet 14 IMP til Studentenes BK.

Slike valg av åpningsmelding kan slå ut litt tilfeldig. Jeg mener mange oppvurderer grandhender litt for ofte. Det behøver ikke å være så dumt å ha maximum av og til! Dessuten sperrer faktisk 1NT litt! Få kort i majorfargene gjør at sjansen for at motparten kan ha majorkontrakt øker. Denne gangen var det akkurat sånn!

Her var det opplagt å komme med i meldingene for Simonsen som hørte 1 kløver fra syd. Der Kristoffersen åpnet med 1NT var det ikke så lett for Ø/V.

Ø/V har en fin-fin sparkontrakt. Den ville Simonsen-Ringseth funnet og antagelig notert +140. Det går med åpne kort an å vinne ti stikk i sparkontrakt Ø/V. Ruterfinessen med damen går, så det er kun en taper i minorfargene. For å vinne hele ti stikk i sparkontrakt må begge majorfargene tippes riktig. Det er kun ett kjapt inntak til øst så det er kanskje ganske naturlig å spille spar til kongen siden spillefører vet at syd har de sterkeste kortene. Da blir det to spartapere. 

Seks Ø/V-par var i 4 spar! Ett av dem vant den, de andre gikk en bet (N/S +50) unntatt ved ett bord hvor det ble to bet (N/S +100). Videre var det tre par i 3NT som N/S, ingen suksess, men Studentenes +800 var "room top". Ett N/S-par var i en trist 5 kløver doblet og gikk 500 i bet.