HCL PAR: Brogeland-Bakke til topps!

Etter at laget med tre nordmenn ble slått ut av Polen i lagturneringens kvartfinale var det over på parturnering i Dehli. Det gikk bra for nordmennene, og særlig for Boye Brogeland og Christian Bakke som gikk helt til topps. De vant foran to bulgarske par, og på 4.plass kom Geir Helgemo og Zia.

Alle resultatene, spill osv. finner du her.

I parturnering betyr som mange ganger nevnt småspillene akkurat like mye som utganger og slemmer. Og Bakke-Brogeland fikk med seg mange poeng i typiske parturneringsspill, både ekstra stikk her og der og noen deilige +300 og +500 hvor de fikk doblet motparten. Men det var også et "stort" spill som var interessant. Brogeland satt syd med dette:

Med Ø/V i gunstig sone åpnet vest med 4 hjerter. Nord og øst passet. Hva ville du meldt nå?

En må vel nesten vurdere slem her? Det skal i alle fall uhyre lite til for at det står slem. En litt pessimistisk variant er å si 5 kløver, men å klinke til med 6 kløver har vel noe for seg det og?

Brogeland sa imidlertid 4NT først, "to steder å spille". I første omgang tar makkeren det som begge minor. Bakke (nord) sa 5 ruter, og da meldte Brogeland 6 kløver. Nå har han antagelig vist noe slikt som dette så nord kan korrigere til 6 ruter om han har for eksempel singel kløver og 4-5 rutere?

I alle fall var det ganske så perfekt å være optimistisk da Bakke hadde litt bits and pieces som passet godt mot syds kort:

Mot 6 kløver spiller vest ut hjerter konge som stikkes med esset fulgt av kløver ess. Da viser vest renons, så øst har knekten tredje i kløver. Hvordan spiller du videre?

Det eneste som nå kan true denne slemmen er at det blir to rutertapere. Ofte er det den som sperremeldte som er kort i en slik farge, men husk her har vest allerede vist renons i kløver. Han kan ha noe sånt som 1-8-4-0 fordeling, men det kan like gjerne være 4-8-1-0. Selvsagt kan det være andre fordelinger, også med kun syvkorts hjerterfarge siden hans sperremelding var i gunstig sone. 

Her gjelder det altså om å spille ruteren slik at det ikke blir to tapere.

Det er en fin safevariant her, galt kun om øst er renons i ruter da det må spilles en stor ruter fra syd før bordet spilles inn på trumfdamen og østs siste trumf blir tatt ut.

Etter en andre runde kløver med kongen spilte Brogeland ruter ess. Vest fulgte med treeren og øst med femmeren. Så kløver til damen, Med J-9-8 gjenværende i ruter mot K-3-2 spilte han nå ruter 8. Hvis øst ikke har flere rutere  (vest startet i så fall med Q-10 fjerde) vinnes simpelthen med kongen fulgt av ruter mot J-9, kun en rutertaper. Men øst fulgte farge på ruter 8, og idet han la ruter 7 lot Brogeland åtteren seile. Ryker den finessen til tieren eller damen står resten, ruterfargen gir kun en taper. Sitter det slik kunne han kanskje fått tretten stikk, og det er ikke så ofte man tenker så mye på safevarianter i parturnering. Men dette er et spill hvor mye kan ha skjedd, bla. må Ø/V ha en billig stamp, så hvorfor ikke sikre seg slemmen som trolig må gi bra score selv om en går glipp av overstikket. 

Slik det satt var safespillingen nødvendig:

Ruteren ble altså spilt med esset, så etter tredje runde trumf til damen ruter 8 som fikk seile idet øst la syveren. Øst kunne ingeting gjøre, og Brogeland tapte kun ett ruterstikk. Pluss 1370 som ga delt topp, 96%.