HCL International Championship: TELLEFEIL I INDIA

I India (Dehli) ble grunnspillet i HCL International avsluttet onsdag. De 16 beste av 52 lag går videre til Round of 16 som spills torsdag.

Laget med norske Helgemo, Brogeland og Bakke (med Zia og brødrene Rimstedt), MAVERICKS ALL STARS avanserte til sluttspillet med 9.plass. Polen var på topp etter ti kamper.

De andre forhåndsfavorittene er også videre. En skal være klar over at det er endel sterke lokale lag også, bla. det indiske landslaget som før lagturneringen startet møtte verdenslaget som var identisk med «norske» Mavericks All Stars i en oppvisningskamp. Inderne vant den kampen.

MAVERICK ALL STARS skal møte LAKE MY LOVE i Round of 16, et indisk lag som ble nr. 8 i grunnspillet.

Mine venner på JOYJITS ARMY (New Zealand og Australia) ble nr. 2 i grunnspillet. De skal møte indonesiske DKI Red i round of 16.

Helgemo og Zia (Mavericks all stars) har ikke spilt veldig mye sammen så de er på ingen måte et etablert, fast makkerpar. Så selv om de begge er blant de aller beste spillerne i verden vil det av og til skje noe rart i meldingene. Her er et eksempel fra grunnspillskampen deres mot nevnte DKI Red. Prøv deg selv som syd som ikke akkurat hadde så mye å fare med, men likevel avgjorde spillets utfall:

         SYD

Meldingene gikk slik:

Når man skal finne et blindt utspill er det av og til ikke helt blindt, man har tross alt noe informasjon fra meldingene. Men her er det ikke så mye hjelp å få.

Vests (Zia) 2NT var overføring til ruter. Vests 4 hjerter ble forklart som Key Card Blackwood med ruter som trumf, såkalt Kick-Back. Øst viste med 4NT ett nøkkelkort (de fire essene og trumf konge er nøkkelkortene).

Hva ville du ha spilt ut?

Det er en eldgammel regel som sier "spill trumf ut mot storeslem". Selv har jeg mange ganger hevdet det er en regel som har gått ut på dato. Spesielt gjelder det etter litt «suspekte» meldingsforløp hvor de kanskje mangler trumfdamen, eller til og med kan mangle ett ess. Men er dette et slikt "suspekt" meldingsforløp?

Neppe, det ser ut som vest hadde full kontroll.

Tanken bak å spille ut trumf er at trumfen deres må være god nok siden de meldte storeslem med tilsynelatende god kontroll. Og alle andre utspill kan være favør siden de åpenbart er veldig sterke. Hvis ikke det skal spilles trumf ut her blir det dessuten ren gjetting om hvilken farge som kan være løsningen.

Syd spilte ut trumf, men det kommer utspilleren til å angre på en stund.

Huttetu!

Dette er en fin lilleslem. Kun noen veldig få par var kun i utgang, resten i lilleslem, foruten ved det bordet der Zia spratt i 7 ruter over 4NT.

Hvorfor i all verden gjorde han det?

Det var nok ikke noen kalkulert risiko den fargerike spilleren tok i dette tilfellet. Ryktene sier at han rett og slett telte feil på essene! En tellefeil av en av verdens mest profilerte spillere, hvor det altså handlet om å telle fra 0 til 5... Helgemo hadde ikke oppmuntret på noen måte med sine meldinger, så det var Zia som ene og alene førte dem til en i teorien latterlig storeslem. For å spille 7 ruter er mildt sagt spinnvilt.

Etter at utspilleren ikke traff kløver ut til nords ess er det imidlertid ikke så håpløst. Spillefører blir etter uttrumfing kvitt vests ene kløver på tredje runde spar. Men for at det skal bli tretten stikk må enten sparen sitte 3-3 slik at det også kan kastes to hjertere fra vest, eller hjerter konge kan sitte i saks. Totalt gir dette omtrent 68% sjanse.

Altså, det er etter utspillet...

Sparen ordnet seg med fem stikk og det var ganske raskt +2140 til notering. Spillet ga 13 IMP inn mot Ø/V +1370 ved det andre bordet (kløver ess ut mot vests 6 ruter). Om storeslemmen hadde gått bet ville det blitt 16 IMP den andre veien, 29 IMP sving i en kamp som MAVERICKS ALL STAR vant med 1 IMP.

«You can’t argue with success”

Det blir trolig ikke flere slike tellefeil i sluttspillet, så for meg er laget med bl.a. de tre norske spillerne fortsatt favoritt til å vinne denne turneringen.

Følg med i morgen på BBO, eller du kan finne live oppdatering av resultatene her.