Stenberg 2NT

Bruker du og makker "Stenberg" 2NT, eller Jacoby som det kalles i utlandet?

De fleste gjør det, og det er en god konvensjon å ha en krav-til-utgang melding som direkte svar på 1 i major. Da kan man ofte i fred og ro få undersøkt en hel del og fastslå om det er sannsynlig med slem, kanskje storeslem. Det er imidlertid veldig mange versjoner av konvensjonen, og hvilken struktur man har for de videre meldingene er viktig å avklare. 

Vi skal ta med et stort svingspill fra Realbridge Lag 2022, en turnering med veldig mange deltakende lag. Den foregår på tre nivåer. Mer om dette og link til kampene som blir spilt finner du her. 

Tilbake til Stenberg 2NT. Det er som nevnt mange måter å gjøre de videre meldinger på etter at det har startet 1 MAJOR -2NT. Noen har en melding (typisk 3 kløver) for å vise minimum så kan svarmelderen ta kapteinsbindet og spørre mer, for eksempel om åpneren har kortfarge. Det gjør svareren kun hvis slem fortsatt kan stå mot minimums åpning, hvis ikke melder han simpelthen 4 i majorfargen for ikke å fortelle noe mer om kortene til motparten. Hvis åpneren har ekstra verdier viser han det direkte. Og svarhånden kan uansett hva åpnerens melding viser i stedet for å ta kapteinsbindet vise mer om sine egne kort hvis han ikke er så sterk at han kan finne ut nok selv, men slem kan kanskje stå om kortene sitter bra sammen.

Det er viktig å bruke denne og lignende konvensjoner fullt ut bare om det er muligheter, ikke spørre og grave når informasjonen kn er til nytte for motparten. Ingen grunn til å vise hva du eller makker har hvis du allerede vet hva sluttkontrakten er. Da er det ingen grunn til helt unødvendig å sladre i kortene 

I dette spillet fra en kamp i Realbridge Lag 13.februar var konvensjonen nyttig, men spillet viser også at man må tenke seg godt om selv om det er veldig bra informasjon man får.

Dette er svarhånden (nord):

Makker har åpnet med 1 hjerter og du har svart 2NT - Stenberg. Litt senere har du fått mer informasjon. La oss si at du har fått vite at makker er renons i kløver. Dessuten får du - via Key Card Blackwood og deretter konge spørsmål vite at makker har trumfesset og ruter konge. Hva melder du?

Ruter konge er jo et viktig kort, det gjør at du har fem enkle ruterstikk. Og vi har ingen kløvertapere siden åpneren er renons. Ved ett bord i en lagkamp meldte nord 7 hjerter. Men da tror jeg han hadde glemt noe (med forbehold om at det er noe i makkerparets meldinger som betyr noe annet enn det jeg gjetter på).

Ruter konge, renons i kløver og trumfesset er ikke nok til at det blir tretten stikk i hjeterkontrakt her. Man blir ikke kvitt nok spar hos syd på ruteren! 

Om åpneren hadde hatt syvkorts hjerter ville det vært storeslem. Samme hvilken fordeling han da har i ruter/spar blir det nok stikk (nok sparavkast).

Ved det andre bordet i lagkampen på RealBridge stoppet N/S i 6 hjerter. Siden dette var i faresonen kostet spillet hele 17 IMP.

Et snodig poeng er at det er storeslem her, men ikke i hjerterkontakt med ti trumf til sammen. Men 7 ruter står!

I ruterkontrakt blir det greit, kløver kan trumfes hos syd, den korte trumfehånden, og hjerterfargen gir to avkast hos hovedhånden i den usannsynlige ruterkontrakten.

Jeg vil generelt ikke anbefale å lete etter slike superkontrakter, typisk med færre trumf enn i en annen farge, og kanskje i minorfarge fremfor majorfarge. Men med den informasjonen nord har her - makker har 5-6 hjerter med esset, renons i kløver, og ruter konge (som regel dobbel, tredje eller fjerde)-  så er det kanskje mulig å se for seg de to hendene mot hverandre? I så fall, med det bildet i hodet, er det kanskje mulig å komme på at 7 ruter må være enhelt fantastisk kontrakt?

Du kan jo se litt på hvordan ville du og din faste makker ville meldt. Og hva ville svarhånden ha fått informasjon om før den siste avgjørelsen, 6 hjerter/7hjerter tas.

 

 

Gull på Gullkysten

Etter to uker med store festivaler her "Down Under" blir det de nærmeste ukene mer norsk stoff her i bloggen. Men jeg runder av Down-Under turneringene med litt fra finalekampen i Gold Coast Teams i Australia.

Det ble en nordmann på toppen av pallen da Gold Coast Congress ble avsluttet lørdag. Undertegnedes lag vant en litt rotete finale, og på laget mitt spilte tre eks-New Zealandere, Nick Jacob, Liam Milne og James Coutts (de har flyttet til Australia) og to australiere, Tony Nunn og Paul Dalley.

Selv har jeg vært med på minst fem finaletap i denne turneringen, og to av dem med norske makkere (Jon Sveindal og Terje Lie). Kun en gang tidligere siden jeg havnet i New Zealand i 2008 har det blitt seier i dette australske mesterskapet. Så seieren på lørdag smakte veldig godt.

Jeg kaller finalen rotete fordi den var preget av store feil fra begge lag. Selv var jeg nesten svimmelt sliten de to siste dagene, ikke så rart kanskje siden det pågikk i åtte dager med spilling fra morgen til kveld. Og rett før denne festivalen var det NZ-Congress i syv dager. Men sliten tror jeg flere andre var og...

I det andre av fire sett likte jeg dette spillet godt:

Motparten spilte en nesten hensynsløs aggressiv stil, langt over det som er vinnende i det lange løp etter min mening. Men det kan være vanskelig å spille mot den typen bridge og.

Det merkelige er at åpningsstilen - intervallet fra de beste kortene de kan ha og de dårligste - er så vill at det av og til gjør makkerparet som sådan litt passivt når det er snakk om å sperrre som svarer og åpneren har brukbare kort for sin åpningsmelding. Da tør de ikke tråkke til, og ender opp med å slippe inn motparten når de kunne fulgt opp åpningsstilen med en kilevink i tillegg til åpningen. Det var flere eksempler på dette. I  dette spillet åpnet vest med en slags "Ekrens 2 hjerter" som viste begge major og maks 8 poeng. Her har jo vest en fin hånd for åpningen i sonen, men siden de gjør det så ofte med nesten ingenting (og kanskje 4-4 i fargene) selv i faresonen turde ikke øst å hoppe til 3 spar som virker opplagt. Han sa kun 2 spar. Makker Nick Jacob på syds plass doblet opplysende. Jeg sa 3 ruter som viste litt verdier, uten det ville det blitt Lebensohl 2NT. Syd sa 3 spar spørsmål om stopper, og 3NT ble kontrakten. 

Fra vest kom liten kløver i utspill til liten fra syd og knekten. På kløver tilbake la øst damen og kongen vant stikket. Det var syv stikk fra topp, og ett til i spar, men øst måtte ikke få fatt i kløverstikkene sine. Så den fargen måtte sitte 6-2 hvis dette skulle gå bra. Spar til kongen vant neste stikk, og det var åtte sikre. Nå måtte det sitte helt perfekt for å få tak i det niende. Det kom dog litt av seg selv. Fem ganger ruter fulgte og dette var igjen:

Nå var det bare å ta hjerter ess som tok med seg øst single dame, så mer hjerter. Uansett hva vest setter seg igjen med på det tidspunktet må han gi spillefører det niende i spar eller hjerter (hvis han for eksempel holder igjen en hjerter til vil hjerter knekt gi det niende). 

Ved det andre bordet spilte de 3 ruter med ti stikk.

I det neste spillet fra tredje sett var det nokså udramatisk ved vårt bord:

 

Makker (vest) åpnet med 2 spar som for oss viser sekskorts farge og fra ca. 7 gode til 10 poeng. Nord sa pass. Noen ville sikkert meldt inn 3 hjerter, men det er tøft å melde inn på tre-trinnet med en ordinær femkorts farge. Så 4 spar ble kontrakten uten at N/S meldte noe som helst.

Nord spilte ut sin single ruter og fikk seg senere en stjeling idet han kunne spille inn makkeren sin i hjerter idet han selv var inne på trumfesset. Mer enn tre stikk kunne de ikke få. Kløvertaperen forsvant senere på østs fjerde ruter, +620.

Ved det andre bordet ville den kanskje mest aggressive og kreative (?) spilleren på motstanderlaget skape noe, tror jeg. Han åpnet nemlig med 1NT med vests kort! 

For dem viser 9-13 og grandfordeling. Men 1NT fikk ikke den samme sperreeffekten som 2 spar, for nå valgte nord (Dalley) å gå inn med 2 hjerter. Øst doblet opplysende, og syd (Nunn) sa 4 hjerter direkte. "Grand"åpneren sa 4 spar, og etter pass fra nord og øst sa syd 5 hjerter. Ikke unaturlig doblet øst, men etter spar ut til esset og ruter med det samme fra nord fikk spillefører tak i elleve stikk ved å godspille den femte ruteren, samt at han underveis spilte liten kløver mot damen (øst måtte legge liten for ikke å gi spillefører to kløverstikk). Så med 5 hjerter doblet med hjemgang til Ø/V ved det ene bordet, og 4 spar med hjemgang til N/S ved det andre bordet ble det vunnet ugang i begge retninger, 14 IMP inn.   

Shaky kamp

Gold Coast Congress går mot slutten. I dag lørdag er det igjen kun en sesjon i en IMP-parturnering samt at finalen i hovedturneringen for lag skal spilles over fire sett før det blir "Dinner Dance" i kveld.

Mitt lag vant semifinalen vår ganske greit, men ikke uten snubleskjær. Motstandere i finalen blir et sterkt australsk lag, men ikke forhåndsfarvorittene med fire av seks australske landslagsspillere som skal til VM i mars. De har vunnet mye de siste årene og var førsteseedet, men kom ikke en gang til kvartfinale denne gangen. Det laget vi skal møte er avsolutt sterkt nok til å slå oss, men vi har selvsagt en bra sjanse. 

I semifinalen gikk det greit resultatmessige hele veien, men vi trynet kraftig i noen spill. Så ledelsen var aldri helt sikker.

Før siste sett skulle det en del til om det skulle gå galt, men det startet i første spill med en skummell slem hvor makker kunne funnet et ess-utspill fulgt av mer av fargen til stjeling og en bet. Det skjedde ikke, og vi tapte 16 IMP. Etter noen litt mer udramatiske spill plukket jeg selv opp disse hyggelige kortene som nord:

Makker åpne med 1 ruter. Over 1 hjerter fra meg sa han 1 spar. Nå kunne jeg si 3 hjerter som krav, sleminteresse og det setter trumfen. Fargen er ikke egentlig helt god nok til det, men det var syvkorts, og jeg ville prøve å gjøre det enkelt. Makker løftet til 4 hjerter. Det tyder på en miserabel hånd (ville kontrollmeldt med god hånd), men noe må han ha, for han åpnet jo. For å minske sjansen for at de skulle funne riktig utspill hoppet jeg rett til 6 hjerter. Det kunne kanskje være slik at de har to sparstikk å hente, men kanskje kommer kløver eller trumf ut så forsvinner spar på ruterfargen. Vel, det var i alle fall en tanke bak det, men slemmen var ikke god selv om den hadde sjanser. Spar konge kom i utspill fra øst. Dårlig nytt?

Nei, de hadde ikke to kjappe spartapere, men utspillet var dårlig nytt likevel. For om ikke spar kommer i utspill så beholdes spar ess, og da kan ruter eventuelt godspilles med stjeling for sparavkast. Trumfen må sitte rundt. En bitte liten ekstra sjanse er at QJ sitter dobbel i hjerter.

Med spar ut måtte trumfen selvsagt sitte samt at ruteren må gi et kjapt sparavkast. Jeg tok for spar ess, så A-K i hjerter og det viste seg det ville bli en hjertertaper. Hva nå?

Det er jo en uungåelig trumftaper, så nå må ruteren ordne seg for sparavkast før de kommer inn i trumf og tar sparstikket sitt. 

Med slik ruterfarge er riktig spill å ta esset fulgt av finesse. Sitter damen tredje hos øst rekker man akkurat å bli kvitt spartapere. At damen sitter tredje i stedet for dobbel bak er oddsmessig 3 mot 2, eller 60/40%. Men andre ruter gikk til knekten og damen og de tok sparstikket sitt pluss ett trumfstikk - to bet. Vel fortjent kanskje, det var ingen god slem. Slik satt det:

Som du ser var det bare å toppe ruteren så ville det vært å notere en meget fet +1430 på listen. Ved det andre bordet var de i utgang, ytterligere 13 IMP feil vei. Merk at 6 ruter er en ganske bra slem. Og med åpne kort står 7 ruter (toppe ruteren, sette opp hjerteren med en stjeling). 6 hjerter står det også, men da må man altså spille med åpne kort. 

I den andre semifinalen var 6 hjerter med to bet uavgjort spill.

Våre motstandre fikk altså to store svingspill (16+13) på det siste settets tolv spill, men vi vant en lang rekke med ett-sifrede IMP og holdt greit unna sammenlagt.

  

Til semifinale

Gold Coast Congress pågår fortsatt og avsluttes lørdag. Det som var sagt å bli en litt amputert festival i forhold til de 60 (!) årene den har blitt arrangert (jubileum i år) er ikke akkurat noe lite arrangement i år heller. Foruten 70 lag i A (Open) deltar det lag i flere klasser, 248 lag totalt på startstreken. Men i år stoppet grenserestriksjoner mange fra å planlegge tur fra andre lang selv om grensene mellom Australia og New Zealand ble åpnet nå i februar. Dermed er jeg den eneste deltakeren fra NZ som normalt sendee hundrevis av spillere til denne festivalen. Det er også noen få tilreisende fra Europa, USA og noen få andre steder. 

I lagturneringen spiller jeg med min faste makker Nick Jacob som har flyttet Australia. Vi er på lag med fire australiere, to av dem opprinnelig fra NZ. Det gikk bra i kvalifiseringen over tre dager. Seier og dermed direkte plass i semifinalen for oss og laget som ble nr.2. Fire andre lag kjemper fredag forrmiddag om de to andre semifinaleplassene. 

Jeg tar med et spill med voldsom fordeling og mange stikk begge retninger. Dette er et slikt spill hvor det er fryktelig vanskelig å vite hvem som har høyeste kontrakt, hvem som egenltig stamper.

Jeg satt nord med dette. Øst åpnet med 2 kløver, sterkt/utgangskrav. Syd passet, og vest sa 2 ruter. Jeg hoppet til 4 ruter som sperremelding, og øst sa 4 hjerter. Da meldte makker på syds plass 5 ruter og vest 5 hjerter. Nå hadde ingen noe å tilføye. Spillefører gikk to bet (kunne greid seg med en bet), men +100 var normalt ikke noe å bli rik av for oss slik hele spillet så ut:

Det var ikke jeg som hadde sperremeldt her. Det var øst!

Hans sterke åpning 2 kløver fungerte som en sperremelding, eller den meldingen klarte i alle fall å overbevise oss om at det var de som hadde de beste kortene. Det er ikke så ofte vi har slem i kortene i spill hvor en av motspillerne åpner med utgagnskrav!

Men som du ser, slik det sitter kan vi vinne 6 ruter som N/S.

Å ha sånn spill på listen er litt nervepirrende før sammenligning da det godt kan bli et stort tapsspill. For eksempel kan det på det andre bordet ha blitt spilt 5 ruter doblet med elleve eller tolv stikk, eller kanskje 6 ruter doblet med hjemgang. Heldgivis slapp vi med skrekken denne gangen da våre lagkamerater hadde et kanonspill på sin liste, de hadde fått spille 4 hjerter med ti stikk, +420 og 11 IMP inn.

Hard kamp om EM-billetter

Det ble en steinhard kamp om å få representere Norge i EM på Madiera i juni da det ble spilt finaler i kvalifiseringen i klassene VETERAN og MIX. Mer om dette kan du lese på NBF i et innlegg som du finner her. Der er det også link til alle spillene (RealBridge).

Her tar vi bare med at veteranlaget som nå kvallet til EM er det samme som skal spille VM i mars, og på det laget spiller: Lars Eide, Odd Frydenberg, Arve Farstad, Jan Mikkelsen, Sverre Johnsen og Åsmund Stokkeland. Laget som ble slått i veteranfinalen bestod av Tor Bakke, Asbjørn Kindsbekken, Peter Marstrander, Rune Brendeford Anderssen og Jan Trollvik.

I mix-klassen ble det en veldig jevnspilt finale. Laget med Lisbeth Glærum, Ole Berset, Dag Stokkvik og Tonje Brogeland ledet med få spill igjen, og hvis jeg har lest resultatene korrekt glapp seieren i aller siste spill. Vinnerlaget som har sikret seg Maderia-tur består av Maja Rom Anjer, Atle Sætersdal, Harald Eide og Stine Holmøy.

Vi tar med det siste spillet hvor det handlet litt om hvor optimistisk man bør være.

Du sitter vest og er giver, Ø/V er i sonen.

Etter din åpning med 1 ruter og makkers svar 1 hjerter melder du 1 spar. Da sier makker 1NT og det er din tur. Hva melder du nå?

Ved det ene bordet i mix-kampen sa vest 2 ruter i denne situasjonen, og det virker vel nokså normalt. Ved begge bordene i veteranfinalen ble 2 ruter også valget, og ved de tre bordene gikk altså meldingen slik:

Kontrakten ble altså ved de tre bordene 2 ruter hvor ble det ni stikk ved de to veteranbordene, ti stikk i mix-finalen.

Harald Eide var vel yngstemann i dette feltet og kanskje derfor mest optimistisk? Han så at det det fort kan være veldig mange stikk her om ruterfargen går, så han tok sjansen på å invitere med 2NT. Det viser i en slik sekvens ca. 16 poeng, pluss-minus, og det hadde han ikke, man til gjengjeld kort med stort stikk potensiale. Holmøy løftet til 3NT. 

Neste spørsmål blir:

Ville du likt å være i 2 ruter, eller 3NT? 

Svaret er nok at kontrakten 2 ruter er å foretrekke, i alle fall i teorien. For det er kun åtte sikre stikk i grand. Men utgangen har sjanser.

Hvis forsvaret starter med hjerter risikerer de å godspille det niende for spillefører i den fargen. Kløver ut fra syd mot 3NT gir spillefører det niende. Men det kom spar konge i utspill. Da kunne N/S fått tak i beten, men da motspillet ikke klaffet senere føk kontrakten hjem. 

Spillet ga 10 IMP til vinnerlaget. Og seiersmarginen var?

....7 IMP

Råspennende kamp!

 

 

 

Parturnering

Den årlige festivalen Gold Coast Congress er godt i gang i ferieparadiset Broadbeach i Australia (Surfers Paradise), og bridgefolket storkoser seg. Det ble med ett år uten GCC, i fjor, da Covid satte en stopper for en av de mest tradisjonsrike bridgefestivalene i verden. Årets festival er nr. 60 i rekken, den første ble arrangert i 1962. Det blir behørig feiret, og selv om det er færre internasjonale spillere her i år er det en skikkelig massemønstring.

Lørdag startet det hele med kvalifisering i parmesterskapet. Det ble spilt i flere klasser, og over 300 par var på startstreken pluss at det ble spilt sideturneringer. 

I A-klassen (Open) deltok 108 par. Kvalifiseringen gikk veldig bra for makker Nick Jacob og meg. Finalen består av 28 par og da ble det tøffere for oss i starten. Men etter 2 av 3 sesjoner har vi kommet oss opp på skuddhold med muligheter for en topp plassering idet siste sesjon spilles mandag formiddag. 

Parturnering er en spesiell disiplin. Det holder som regel å spille god bridge, men i PARTURNERING gjelder det også å finne den hårfine balansen i å ta noen sjanser man ikke tar i lagkamp, dvs. gå for maks, for eksempel spille grandkontrakt i stedet for trumfkontrakt for å få det lille ekstra som ikke teller særlig mye i lagkamp. Her er et eksempel fra den første sesjonen i finalen, og her ble det topp eller bunn.

Giver vest. Ingen i sonen.

Ø/V passer hele tiden. 

Hvilken kontrakt ville du likt å spille i parturnering?

Standard kontrakt var naturlig nok 4 hjerter. Over min grandåpning overførte Jacob til hjerter, og over 2 hjerter fra meg tok han sjansen på å foreslå 3NT. Den sekvensen viser normalt femkorts farge og gir grandåpneren et valg mellom 3NT eller 4 i majorfargen. Åpenbart tenkte syd på parturneringselementet. Jeg hadde 3334 fordeling med honnører over alt, og tenkte også parturnering og at her er det sikkert et spill hvor vi skal spille grand i stedet for trumfkontrakt med åtte majorkort til sammen (vi hadde ni, men...). Så 3NT ble kontrakten, og øst spilte ut ruter 3, fjerde høyeste. Vest stakk med ruter ess og spilte ruter 8 tilbake. HVordan ville du spilt videre?

Det er klart dette blir et kanonspill hvis hjerteren løser seg. Da får de kun for ruter ess og kløver ess, og +460 kan ingen slå i hjerterkontrakt. 

Hvordan spille hjerteren?

Det så ut som at øst hadde fem ruter og vest tre, så vest er kanskje litt favoritt til å ha hjerterlengde. Men vi vet ingenting om spar- og kløverfordelingen, så det er neppe noen grunn til å spille friskt på finesse over vest. Jeg spilte hjerter ess og hjerter. Øst fulgte med småkort begge gangene, og jeg toppet. Men vest hadde ikke flere, det var ikke han som hadde tre hjerter, men øst. Slik så hele spillet ut:

Nå ble det nitrist. Etter at jeg satte opp hjerteren og vest spilte en tredje runde ruter var det fortsatt en ba sjanse, vest kunne ha kløver ess også slik at han med to godspilte ruter ikke ville komme inn. Men siden øst hadde det kortet ble det et forferdelig resultat - en bet.

Jeg kunne nok spilt mye bedre her selv om å finne hjertervalget er vanskelig. Kløver burde antagelig ha blitt spilt først, og da vinnes i hvert fall utgangen, og trolig med ti stikk for en meget god score. 

Noen veldig få fikk elleve stikk i hjerterutgang (tippet hjerteren). Resten spilte 4 hjerter med ti stikk. Alle ville fått elleve i trumfkontrakten hvis hjerteren hadde løst seg enkelt, men da ville vi scoret de deilige 10 poengene ekstra, 460 mot 450. Så her ble det en forsmedelig bunn hvor det fort kunne blitt en topp uten å ha gjort noe spesielt bra.  

 

 

 

 

Ut på tur, aldri sur!

Endelig!

Da blir det Cold Coast Congress i Australia, på vanlig måte face-to-face nå i februar etter at fjorårets festival ble avlyst. Etter strenge og stadig skiftende grenserestriksjoner pga. pandemien har det dog vært vanskelig å planlegge for tilreisende fra andre land. Normale år har det vært flere amerikanere her, noen fra Europa, mange fra flere forskjellige land i Asia, og hundrevis av spillere fra New Zealand på plass. Denne gangen blir det kun en liten håndfull tilreisende, og en av dem er meg som etter en del om og men kom meg over fra New Zealand og sitter og skriver før spillestart her på et hotellrom i Broadbeach, Gold Coast.

Det blir uansett en stor turnering. Lørdag morgen braker det løs med parturnering hvor det deltar bortimot 400 par i de forskjellige klassene (110 i åpen).

Det har som regel vært med noen nordmenn på besøk under denne festivalen. Forrge gang (2020) tok Terje Lie turen og spilte med meg. Vi var på et lag som kom helt til finalen i hovedturneringen for lag, men selv om det til slutt ble en fin 2.plass er det en sånn historie en helst vil glemme da seieren røk helt mot slutten. Selvsagt blir man påminnet den opplevelsen nå i aller første bulletin i årets festival. 

Terje og jeg satt over siste halvrunde (seksmannslag) bla.fordi Terje hadde knapt med tid til å komme seg til flyplassen, men også fordi alle tre parene hadde spilt omtrent like bra i finalen. Det var ingen grunn til ikke å stole på dem. Og svært lenge så det veldig bra ut. Her er hva de skriver i bulletinen i dag:

Team WARE (Michael Ware - Nick Jacob - Geo Tislevoll - Terje Lie - Max Henbest - David Wiltshire) had led throughout the entire final against Team CORNELL (Ashley Bach - Matthew Brown - Michael Whibley - Alex Antonios - Nabil Edgtton). After 45 out of 48 boards, WARE was in the lead by 30 IMPs. With three boards to go, it seems quite improbable to recover. But as they say, it ain’t over until the fat lady sings…

Tre spill igjen altså. Da meldte våre gutter en slem som ikke kunne vinnes, utgang ved det andre bordet. Det ble fulgt opp med en tvilsom avgjørelse av en av våre så motparten fikk enda et stort gevinstspill. Vi ledet fortsatt før siste spill, og da kom dette:

Det andre laget meldte som N/S 6 kløver som enkelt stod. Det er dog normalt. Hvis vårt lag kopierte det var vi vinnere. 

Et langt meldingsforløp inkluderte en misforståelse da han ene spurte om noe høyere enn trumfen på femtrinnet, det for å finne ut hva som var riktig kontrakt, 6 kløver eller 6 ruter. Overtenking, synes jeg, og en slik melding når man allerede er i lilleslem bør bety at man er intererssert i storeslem. Og det meldte nord som trodde de hadde alle nøkkelkortene (essene og trumf konge)!

I aller siste spill var laget vårt altså i 7 kløver i et spill hvor de mangler ett ess, men med nord som spillefører. Og øst må treffe hjerter ut for å bete, hvis ikke blir det tretten stikk!

Vi måtte vente en stund på utspillet..., ville han bomme?

Nei, for vest doblet sluttkontrakten 7 kløver, og syd hadde meldt hjerter (Lightnerdobling). Så øst spilte ut hjerter, bordets først meldte sidefarge - en bet.

Triste saker. Det var bare å si "sånn går no dagan" og til Terje Lie: "God tur hjem"...

Lange dager

Fra torsdag i forrige uke til idag, torsdag 17.februar har bridgespillere i New Zealand og Australia (og fra noen andre land) spilt New Zealand Congress, men på Realbridge pga. Covid. Å spille hver dag i en uke tar på, men det er moro og. Spesielt når det går ganske bra.

Det gjorde det for mitt lag i lagturneringen selv om det endte med et kraftig magaplask i finalen mot et sterkt australsk lag som moste oss helt. Før det ble det en smått sensasjonell seier i semifinalen mot 2/3 av New Zealand sitt landslag, og det tredje paret deres var soleklart i bildet for uttak til VM i mars også. 

Jeg spilte med en dame som nylig har flyttet hit fra USA og på lag hadde vi et annet mix-par samt et par med en juniorspiller og en som såvidt har passert junioralder. Jeg visste laget var ganske bra, men det føltes likevel litt som en seier å gå til kvartfinalen. Så derfor ble det noen "bonuskamper" til, og seieren mot mine til vanlig lagkamperater på NZ sitt lag i semien smaket særdeles godt. At laget kom så langt i turneringen medførte kun en negativ ting, det ble ingen hviledag.

I skrivende stund er det en dag igjen i NZ PAR som har pågått i tre dager. Der ble det spilt kvalifiserng hvor parene etterpå blir plassert i A-finale, B-finale osv. etter plasseringen i kvaliken, med 28 par i hver gruppe. Det må medgis at undertegnede er litt mør nå idet syvende dag med spilling fra morgen til kveld starter.

Her er et spill fra parturneringen hvor det dreide seg om å melde, eller ikke melde når kortene er litt sånn på vippen. Slikt er litt tilfeldig om det går bra, eller ikke, og det handler også litt om hva makker vil forvente av den meldingen du avgir hvis den er meldt med litt tynne blader:

       NORD

Øst er giver og alle i sonen. Øst åpnet med 1 spar, og makker på syds plass doblet opplysende. Vest sa 1NT som etter dobling viste 8-10 poeng. Dette er antagelig siste sjanse til å melde i dette meldingsforløpet. Slenger du inn 2 hjerter? 

Jeg tror ikke makker bør forvente alt for mye fra en eventuell 2 hjertermelding. Men det viser vel ofte ca. 6-8 poeng, kanskje 9, eller kanskje litt mindre med god fordeling. Med mye mer en det nærmer det seg vel en dobling av 1NT? Her har du 4 poeng, inkludert en verdiløs spar knekt. Det er dog bra å ha femkortsfarge (makker har minst tre hjerter), litt fordeling, og ruter dame ser ut til å være et fint kort - kanskje...

Jeg slengte inn 2 hjerter vel vitende at det ikke behøver å gå bra, spesielt hvis makker forventer en del mer.

Over 2 hjerter sa øst 3 spar, makker 4 hjerter, og vest 4 spar. Jeg passet, øst passet og makker sa 5 hjerter. Nå doblet vest som et lyn! Vel, det var bare å håpe og be. Og makker hadde sannnelig for sine meldinger!

Mot 5 hjerter spilte øst ut spar ess som ble stjålet hos syd. Trumfesset ble tatt, så i gang med ruteren. I tredje runde ruter forvant en kløver, så den fjerde ruteren. Det hjelper ikke vest å trumfe den fjerde. I så fall forsvinner en kløver til, og så etter et eventuelt kløverskift (for sent) som stikkes med esset spilles den femte ruteren som nords siste kløver kastes på. Vest kan ikke få mer enn to trumfstikk, elleve stikk og +850.

Det er som du ser bet i 5 hjerter (doblet) med et usannsynlig kløverutspill fra øst. Da rekker ikke spillefører å bli kvitt alle sine kløvertapere. 

Pluss 850 ga 100%. Ett par til var i 5 hjerter og vant den, og to par spilte 5 hjerter med en bet. De må ha rotet bort kontrakten da de begge fikk spar ut. De spilte kanskje to runder trumf og fikk kløverskift i tide for forsvaret?) Resten spilte 4 spar som Ø/V. Det må vel ha skjedd etter at nord ikke meldte, for om nord gir lyd fra seg kan vel neppe syd gi seg på 4 spar. 

For å gjenta det, jeg sier på ingen måte at dette (å melde i den situasjonen) nødvendigvis var bra, eller lurt, men sånn er bridgen - det er tross alt et spill. Og for å gjenta en annen ting: å vinne poeng ved å være heldig er like verdifult som om man gjør noe bra!

 

  

WBT: SCORWAY til topps!

Det skotsk-norske laget SCORWAY vant finalen i WBT Champions 1 (World Bridge Tour). På vinnerlaget står alle disse oppført (det er tillatt med mer enn seks spillere som rullerer på å spille i lagturneringer online):

Dette var såklart en meget fin triumf, og det smakte kanskje litt ekstra for Christian Bakke og Boye Brogeland som skal spille sammen for Norge i VM om litt over en måned.

Finalen ble vunnet med 84-53 mot et lag med navnet APRES-BRDIGE CHAMPS. Det laget bestod av noen amerikanere, et par polakker og noen tyske spillere, alle velkjente navn i internasjonal bridge. 

Vi tar med et spill fra finalen som fort kunne gått motsatt vei. Slem ved det ene bordet, utgang ved det andre. Sånne spill får alltid stor betydning da det blir dobbelsving. I dette tilfellet 13 IMP inn om slem vinnes, 13 IMP ut om den går bet, altså 26 IMP i sving i kampen. Vinnermarginen var på 31 IMP, men det viser likevel hvordan kun ett enkelt spill kan svinge voldsomt i lagkamp.

Barnet Shenkin er artig kar og en meget god bridgespiller som har vært med i internasjonal bridge i alle de år. Han er egentlig skotsk, men han har bodd i USA i mange år. 

Barnet var som nord havnet i 6 hjerter og fikk kløver 9 i utspill fra øst til esset, vest fulgte med tieren. 

Det ser egentlig håpløst ut med to rutertapere, men Shenkin så hva som skulle til.

Ser du hva som må til her?

En mulighet er selvsagt at en av dem har KQ dobbel i ruter - en veldig marginal sjanse. Hvis ikke det er tilfellet ser det ut til å måtte bli to rutertapere. En ruter kan riktignok kastes på spar, men hvios trumfen er tatt ut blir det ikke trumf igjen hos syd til å stjele nords (nord blir hovedhånden) tredje ruter. Setter det deg på sporet?

Shenkin vant altså utspillet med kløver ess og stjal en kløver. Han tenkte kanskje at det var en viss mulighet for KQ-tredje i kløver slik at knekten kunne bli godspilt. Kongen kom på hos vest. Men utspillet, om han skulle tro på østs utspil, tydet etter deres metoder ikke på at kløver satt 5-3. Så den videre spilleføringen tror jeg var (slik det satt) en liten skjønnhetsfeil, men han kom i mål. For nå spilte Shenkin trumf til tieren og stjal enda en kløver. Det kunne gått galt slik det satt:

For idet han stjal kløver for andre gang kunne vest kastet spar og spolert det fine spillet som nå kom, men antagelig burde ha skjedd allerede. Det er ikke så lett for vest å kaste spar, for husk nord har vist fire spar i meldingene. Vest kastet ruter som ser naturlig ut å gjøre, og siden kløverstjelingene ikke førte til noe ekstra for spillefører gikk Shenkin over på den planen som måtte til for å vinne 6 hjerter.

Han dukket en ruter til forsvaret. Vest kom inn og spilte trumf til nord ess. Så kom fire runder spar. Alle sparene må spilles før den siste trumfen tas ut! Siden den med den tredje trumfen (vest) også har fire spar går dette bra. Vest følger farge (spar) hele tiden, en ruter forsvinner fra syd, og nords tredje ruter trumfes hos syd med den siste trumfen (damen) på den siden mens vest altså har igjen trumf. Vest kan ingenting gjøre.

Hvis trumfen tas ut i tre runder må det bli to rutertapere i denne kontrakten. 

Spillet ga altså +1430 som var verd 13 IMP da N/S ved det andre bordet spilte utgang. 

Fra NZ Bridge: Ren gjetting?

I Norge har NBF klart å arrangere bridgefestival også i COVID-tider. Her i New Zealand har det vært litt strengere covid-regime enn de fleste steder, og timingen for vår festival har også vært uheldig slik at vår den (NZ Congress) har blitt kansellert gang på gang. Ikke siden 2019 har vi fått den gode festival-følelsen med sosialt samvær i tillegg til morsomme turneringer å spille. Akkurat nå er det ikke så mange restriksjoner, men fortsatt begrensing på antall folk samlet, så kongressen ble flyttet til Realbridge. Det er ikke helt det samme.

Denne uken startet det med NZ Teams, hovedturneringen vil mange si. Siden min faste makker er i ferd med flytting til Australia ble det til at vi ikke skulle spille disse to ukene. Men fra neste helg blir det (hvis covid vil, dvs. ingen av oss blir smittet) Gold Coast Congress i Australia, og etter det VM i Italia (hvis covid vil...). Min makker i denne online-kongressen ble en amerikansk (opprinnelig tysk) dame som nylig har flyttet til New Zealand. På lag vårt fikk vi to svært unge, men talentfulle spillere samt et ganske solid mix-par. De er alle bra, men likevel var det litt overraskende at vi kom oss gjennom kvalifiseringen (70 lag) på topp-8 og får spille kvartfinale i helgen. Derfra blir eventuelt mer avansement bare bonus.

Og vi kvalifiserte oss med en svært liten margin. I ett spill fikk jeg en ikke uvanlig gjetteposisjon, et slikt spill hvor det meste kan være riktig, eller galt. 

Vest er giver og Ø/V i sonen.

Du sitter øst og hører makker åpne med 1 hjerter. Nord sier 1 spar. Du melder 2 kløver, naturlig rundekrav. Syd spretter rett i 4 spar, og din makker sier 4NT. Hva er det slik du og din makker spiller? Nord passer, og hva melder du nå?

Vi har ikke snakket om dette, men jeg trodde ganske sikkert hun mente 4NT som "to steder å spille", dvs. ruter + hjerter. Eller er det kanskje ment som noe sånt som 2,5 steder å spille, med litt kløvertilpasning? Det siste forslaget er fordi med bare ruter og hjerter (lange farger) kunne hun jo simpelthen sagt 5 ruter. Noen bruker vel både 4NT og 5 ruter som veldig lange farger i en tofarget hånd, men at den ene av de to meldingen viser ulike lengde (flere hjerter). Jeg hadde ingen peiling hva makker mente det som...

Det blir gjetting. For her kan det stå 5 kløver, 6 kløver, 7 kløver, eller kanskje vi bør spille ruterkontrakt. 

Hva ville du meldt nå?

Jeg vil ikke påstå noe om hva som er riktig, men bestemte meg ganske fort og sa 6 kløver. Det er sannsynlig makker har singel (eller renons) i spar, og da er det klart at 6 kløver kan være for lite hvis hun har de riktige kortene, eller det kan være akkurat passe. Men det kan være et tilfelle av for "mye Møllers tran" og...

En fordel med å melde slem tilsynelatende med konfidens er at kanskje motparten stamper, og å spille mot en eventuell 6 spar doblet er vel greit. Og kanskje de stamper om min 6 kløver-melding var feil og det ikke står slem vår vei også.

Da jeg sa 6 kløver meldte makker 6 ruter, og jeg måtte passe. Det behøver ikke være så galt, spesielt om hun har noe så ekstremt som 6-6 fordeling. Slik så hele spillet ut:

Slemmen var knallhard, men siden det satt snilt var det ingen problemer i 6 ruter. Makker stjal god hjerteren, og både trumfen og hjerteren satt fint. Det ble kun en spartaper.

En heldig +1370.

Det ga 12 IMP da de spilte utgang ved det andre bordet. Det var fine IMP (og verd mange VP i en tolv spills kamp) i en kvalifisering hvor laget vårt endte fattige 0,18 VP foran det første laget som ikke kom med i kvartfinalen. 

Å spille god bridge er selvsagt det beste, men å gjette riktig av og til er poengivende det og...

 

 

 

WBT Champions Cup: SCORWAY vant swiss'en

I WBT-turneringen som pågår på BBO var hele tiden det skotsk-norske laget SCORWAY med i tetbildet i kvalviseringen (Swiss/Monrad). I siste runde møtte de De BOTTON som også har norske spillere på laget. Den kampen endte med soleklar seier til SCORWAY som dermed tok seieren i kvaliken. I skrivende stund spiller de semifinale. 

På det skotsk-norske laget spiller:


Fra den siste grunnspillkampen mot De BOTTON tar vi med et veldig hyggelig svingspill for SCORWAY.

Med syd som giver og alle i sonen satt Nils Kåre Kvangraven øst med dette:

Syd åpnet med 1 hjerter. Etter pass fra vest hoppet nord til 2NT, utgangskrav med hjerterstøtte. Ville du vurdert å melde noe nå i sonen?

Det har blitt vanlig å melde aktivt i denne posissjonen, altså etter slike 2NT svar type Stenberg. Motparten har 9+ trumf i sin majorfarge, og det kommer neppe til å straffedoble. Hensikten er litt å forstyrre, men også hjelpe makker med et utspill. Det kan til og med dreie seg om utspill mot slem hvor makkers kort kanskje ikke tilser noe opplagt utspill. I gunstige soneforhold kan det og være fint å melde med fordelingshender over slike 2NT-svar for eventuelt å finne en stamp.

Likevel, de fleste vil si det er friskt å melde med dette, men Kvangraven slengte inn 3 spar. Syd sa pass og vest, Geir Brekka løftet til 4 spar. Nå var nok ikke Kvangraven særlig beykymret, så lenge makkeren har spartilpasning kan ikke 4 spar være så galt. Kanskje en god stamp, og Ø/V har sannelig satt press på N/S som ikke fikk kommunisert særlig mye. Og det var bedre enn "ikke så galt": Nord doblet 4 spar, og det gikk pass rundt. Meldingen gikk altså slik:

 

Slik så hele spillet ut:

 

Det er et sparvalg i spillet i sparkontrakt. Nords spar dame og syds spar ess kan jo sitte motsatt, i så fall er på et tidspunkt liten til kongen løsningen, men skivebom slik det satt her, det ville gitt to trumftapere. Men om sparen tippes står faktisk 4 spar uansett motspill.

Kvangraven fikk trumfet to hjerter hos øst og gjettet sparen. Dermed ble det ti stikk med en taper i hjerter, en i kløver og en i trumf, og en massiv +790 til notering.

Se på stakkars nord, han har 17HP og makkeren har åpnet, og så er det ingen mulighet til å bete motpartens 4 spar!

Merk at selv om motspillet mot 4 spar doblet skulle gå for eksempel spar ess, hjerter til kongen, kanskje ett kløverstikk og så spar derfra står 4 spar likevel. Da får ikke spillefører trumfet to hjerter hos vest, men han kan i stedet spille god ruteren. 

Ved det andre bordet meldte ikke øst. Dermed fikk N/S fredelig spille 4 hjerter hvor det var ti stikk (det tapes to ruterstikk og en ruter til stjeling - med beste motspill).

Med +790 og +620 var det hele 16 IMP til SCORWAY!

Pluss 790 til Ø/V var faktisk resultatet ved fem av 18 bord.

 

 

 

WBT Champions Cup

Nå i februar spilles WBT Champions Cup 1 (online, på BBO) hvor det deltar 18 lag. Mange av dem har norske spillere med. Ett av de lagene - SCORWAY - har gjort det skarpt i Round Robin og ledet lenge. I skrivende stund (før de siste fire kampene) ligger de på 2.plass. De fire beste går til semifinalen og både semien og finalen spilles fredag. SCORWAY er en Norge-Skottland kombo. 

Alle lagoppstillinger, resultater og annen informasjone om denne turneringen finner du her.

Her er et spill fra kampen mellom SCORWAY og LEVINE, et amerikansk profflag som har med Geir Helgemo og Tor Eivind Grude. Kampen gikk klart i favør av SCORWAY, og dette spillet bidro til det. Ta først syds hånd og vurder hva du ville gjort slik det utviklet seg.

Giver nord. Ø/V i sonen

 

Geir Brekka satt syd og så at makker Nils Kåre Kvangraven åpnet med 1NT som i deres system i den posisjonen og disse soneforholdene viser 11-13 poeng. Øst doblet - sterkt/straffebetont -  og det var Geir sin tur. Hva ville du meldt nå?

Å sperre med 3 ruter er kanskje en god variant?

Geir sperret imidlertid med en mer uvanlig melding, 3NT!

Hvor ofte går det 1NT som blir doblet, så 3NT fra nestemann, altså etter å ha blitt straffedoblet i 1NT?

Jeg tror meningen med meldingen må være at han har en lang minorfarge, og en bra farge, og om makkeren vil kan han stå med på 3NT. For ingen sier vel 3NT i den situasjonen med balanserte, gode kort. Da passes på 1NT i håp om å få spille den kontrakten doblet. Både 1NT og 3NT doblet kan jo være livsfarlig med disse kortene, for ikke sjelden har de som dobler en sterk hånd og en god farge. Jeg tror neppe Geir hadde som plan å stå med på 3NT hvis den ble doblet?

Vest meldte imidlertid 4 spar over syds 3NT. Da gikk det to passer tilbake til syd. VIlle du meldt nå?

Det er gunstig sone. Du har en bra syvkorts farge. Det er sannsynlig det kan bli nok stikk slik at 5 ruter er en god stamp. Et faremomentet med det er vel at om du går et par doblede i 5 ruter så viser det seg kanskje at motpartens utgang ville gått bet i sin utang. 

Geir meldte 5 ruter som ikke overraskende ble doblet.

Slik ble altså hele det litt uvanlige meldingsforløpet:

Og slik så hele spillet ut:

Nei, motparten hadde ingen utgang. Langt i fra. Om motspillet sitter mot 4 spar får N/S tre trumfstikk, to ruterstikk og for kløver ess - tre bet. Det ville vært +300, eller om de hadde klart å doble den kontrakten +800.

Men 5 ruter gikk bra det og, nokså heldig kanskje.

Siden sparfinessen gikk, trumffinessen gikk, og rutereren satt 2-2 stod 5 ruter doblet etter sparutspill fra vest.

Det ga 550 og 9IMP siden N/S ved det andre bordet spilte 3 ruter med elleve stikk (+150).  

Det er imidlertid en mulighet for å bete 5 ruter, men da må Ø/V være særdeles nøyaktige i motspillet. 

De kan to hjerterstikk, men så må de skifte til kløver slik at esset slås vekk. Det ser ut som en kløver kan kastes på spar, men nå er det en blokkering i spar.

Etter kløver ess er slått vekk tar spillefører trumffinesse og ut med trumfen. Idet han på et tidspunkt spiller spar må vest dekke i første sparrunde! Gjør han det blir det blokkering med A-2 hos nord, og singel knekt eller tier hos syd. Spillefører får ikke tak i det tredje sparstikket og blir hengende med en kløvertaper!

(Merk at beste spill i spar her er å spille spar 10. Du håper jo i dette tilfellet at vest IKKE dekker. Det er større sjanse for at vest ikke dekker spar 10 enn spar knekt om det kortet spilles i første sparrunde)

Klassiker, men ikke alt for vanskelig?

Under en treningskamp forleden dukket det opp flere klassikere, spesielt når det gjelder spilleføring. Vi tar med et spill som kanskje ikke inneholder noen komplisert tankegang. Likevel, en ser ofte at ganske gode spilleførere gjør feil i slike spill.  

Det er lagkamp, og du og makker har meldt dere opp i 6 spar med øst som spillefører:

Dette er en fin slem uten veldig mange honnørpoeng til sammen. Grunnen til at det er meget gode sjanser for tolv stikk selv om det mangler noe av de foreskrevne antall HP for slem er at det er fin tilpasning. Og det bør en kunne finne ut med et brukbart system.

Vests kort mot en vanlig åpningshånd er normalt nok til utgang, men ikke mer. Men siden øst har litt ekstra og singelton hjerter vokser vest sine korts verdi. En singelton i en rød farge er positivt set fra vest sitt synspunkt, da er alle vests honnører veldig virksomme. Og kløverkombinasjonen ypperlig. Hvis øst hadde hatt singel kløver ville det vært mer som skulle til hos øst for å dekke opp tapere i rødfargene, og da ville slem vært mindre sannsynlig. 

Å melde 6 spar med dette er godt meldt. Så gjenstår å vinne den, for det er ikke noen 100% slem. 

Du får hjerter konge i utspill fra syd. Hvordan spiller du?

Her handler det først og fremst om å unngå to trumftapere.

Men først, hvordan bør en slik sparfarge spilles om en ser kun på fargen isolert sett?

Svaret på det er avhengig av hvor mange stikk du behøvre i fargen for å vinne kontrakten sin. 

Hvis du går for maks uttelling i fargen isolert sett sier "læreboka" at liten til damen er best i fargens første runde. Det gir størst sjanse for fem sparstikk. Men det er ikke nok å kunne fargebehandling. Man må også se på hvilken kontekst fargen er i. 

Hvis du spiller slik (liten til damen) vil det ikke gå galt veldig ofte. Men om syd vinner med kongen over damen blir det et kjedelig valg neste gang om nord i fargens andre runde følger med liten spar. Du må velge:

1. Satt syd med K-J dobbel fra start? I så fall må du nå toppe ut knekten.

Eller,

2. Har syd fått for singel konge over damen? I så fall må du nå ta finesse over nords gjenværende J-x.

Siden du tåler en trumftaper, men ikke to (selvsagt) er det en safevariant her som tar med seg alle sitser hvor det er mulig å unngå to tapere.

Du må jo tape to sparstikk om syd har K-J-x eller alle de fire uteværende trumfene. Men med alle andre sitser er det 100% safe å spille esset først!

Husk du mangler kun K-J-3-2. Hvis enten kongen eller knekten faller under esset er det bare is og brus, du kan ikke tape mer en ett sparstikk. Og om begge følger med liten spiller du deg over til vest og spiller liten spar derfra. Om ikke syd har to sikre sparstikk fra start (altså KJ igjen nå) må nå nord følge med enten knekten eller kongen samme hvordan det sitter, for dte er kun de to sparene ute. Altså har du ingen problemer lenger. 

Siden dette er en godt meldt kontrakt synes jeg det i dette tilfellet bør spilles safe til og med om det er parturnering for å sikre seg slemmen som vil gi god score selv om du muligens går glipp av ett overstikk noen ganger. I lagkamp er det helt opplagt å spille på safevarianten og ikke tenke på det mulige overstikket og fargebehandlingen som er best om en tenker på beste sjanse for full uttelling i fargen. 

Derfor altså, i stikk to spar til esset. Slik satt det i treningskampen:

 

Her gir altså spillefører ved å spille trumfesste først på en måte opp tanken på et mulig overstikk og spiller slik for å sikre seg at det ikke blir to spartapere. Slik det satt ga det en ekstra bonus, for idet kongen falt var det bare å spille seg over til vest for å ta finessen over nords gjenværende knekt-x og notere alle tretten stikkene.

Er du en optimist?

Det spillet vi ser på i dag er fra en simultanturnering. 

Du har fått utlevert en hyggelig hånd, og makker åpner i første hånd. La oss si hun åpner med 1 i minor, for noen 1 kløver hvis det er med de fleste balanserte hender (som ikke er 15-17 poeng), eller kanskje 1 ruter hvis det kan innebære balansert hånd/ beste minor. Det spiller ikke særlig stor rolle hvilken minoråpning det er slik meldingene går etterpå. 

Hvis øst åpner med 1 kløver viser du ruterfargen. For de som spiller med kløverføringer blir det meldingen 1 spar som kan være et 1NT svar (6-9), eller ruterfarge, sterk eller svak hånd. Hvis dere spiller med naturlige svar på 1 kløver kan du simpelthen si 1 ruter. Og om makker åpner med 1 ruter vil det for mange bli logisk å svare 2 ruter hvis det spilles med omvendt minor slik at meldingen 2 ruter er krav. 

Uansett hvordan den starten blir vil makker med sin neste melding vise 18-19 balanserte, for eksempel etter den enkle starten 1 kløver - 1 ruter ved å hoppe til 2NT. 

Hva tenker du om dette etter den informasjonen?

Det må være en sannsnlig slem det her. Du har kun 13 poeng, så til sammen blir det 31 eller 32 poeng til sammen. Men å tenke sånn med slike kort blir å være alt for mye "point counter". For her har du stikk! Som så mange ganger før sagt, resultatet på et spill avgjøres ikke av antall HP, men av hva kontrakten er og antall stikk du får!

Vi bør satse på slem. Et lite problem kan være at når vi har 31-32 poeng til sammen, men er ganske sikker på at det må være tolv stikk på en eller annen måte, kan det hende vi mangler A-K i en farge, eller kanskje mangler vi to ess til og med. Så de videre meldinger blir veldig avhengige av hvilke avtaler man har hvis man vil gjøre det litt vitenskapelig for å forsøke å finne ut mest mulig. Det er mulig 6 ruter er beste slem, for eksempel om makker har mesteparten av sine honnørpoeng i spar og hjerter og kanskje kun kløver Q-J, eller bare kløver damen er mulig også. Da kan de ta (minst to kløverstikk i grandkontrakt, mens 6 ruter trolig er en sikker kontrakt.

Så kommer det alltid viktige momentet, det er parturnering det dreier seg om. Det er såpass stor sannsynlighet for at 6NT står at det synes jeg er en fristende sats å ta. Skulle det være så galt at vi ikke har kløverkontroll og de kan ta beten, er det ikke sikkert de finner kløverutspilll.

Kan det stå storeslem?

Selvsagt. 

Det er ikke så vanskelig å se for seg hender hvor det er tretten stikk, eller tolv stikk med bra sjanser for det trettende. 

Så det koker ned til om du er optimst, eller en spiller av den litt mer forsiktige typen. 

La oss si du enten direkte over makkers 18-19 melding sier 6NT, eller etter noen mer eller mindre formålsløse (?) forsøk på å finne ut mer ender opp med å si 6NT til slutt. 

Slik så kortene ut mot hverandre:

Joda, her var det tolv toppstikk. Og siden makker har hjerter knekt er det mulighet for det trettende ved hjelp av en vellykket hjerterfinesse. Når vi vet kortene er det altså 50/50, og det er egenltig litt for liten prosentsjanse for storeslem. Men for all del, det blir et kanonspill halvparten av gangene om du er i storeslem med dette. 

Det er ikke vanskelig å se at det kunne vært tretten toppstikk. Hvis de tre poengenen Q-J i hjerter hadde vært kongen ville det vært "claim" i stikk en, ingenting å spille om. Og om åpneren hadde de honnørene her, men firekorts spar ville det vært to sjanser for tretten stikk, enten 3-3 i spar eller hjerterfinesse. Men åpneren hadde jo maks også (19 poeng) og det kunne vært forskjellige andre honnører som for eksempel A-Q i kløver, en ubrukbar ruter knekt osv. Med mange 18-19 hender ville det ikke vært noen god sjanse for storeslem, så å gi seg i lilleslem er greit nok.

De som var optimistiske fikk betalt for det denne gangen:

Det var tretten enkle stikk i grand siden syd hadde hjerter konge. 

Tre par meldte 7NT og delte toppen med det , de fikk +38 av 40 mulige poeng. Tre par var i 7 ruter med tretten (og ett par i 7 ruter med en bet). De som var i 6NT fikk også en hyggelig pluss på spillet, litt over 70%. Å stoppe i 6 ruter ga litt under middels. Omtrent en fjerdedel av parene var kun i utgang.