Fra NZ Bridge: Ren gjetting?

I Norge har NBF klart å arrangere bridgefestival også i COVID-tider. Her i New Zealand har det vært litt strengere covid-regime enn de fleste steder, og timingen for vår festival har også vært uheldig slik at vår den (NZ Congress) har blitt kansellert gang på gang. Ikke siden 2019 har vi fått den gode festival-følelsen med sosialt samvær i tillegg til morsomme turneringer å spille. Akkurat nå er det ikke så mange restriksjoner, men fortsatt begrensing på antall folk samlet, så kongressen ble flyttet til Realbridge. Det er ikke helt det samme.

Denne uken startet det med NZ Teams, hovedturneringen vil mange si. Siden min faste makker er i ferd med flytting til Australia ble det til at vi ikke skulle spille disse to ukene. Men fra neste helg blir det (hvis covid vil, dvs. ingen av oss blir smittet) Gold Coast Congress i Australia, og etter det VM i Italia (hvis covid vil...). Min makker i denne online-kongressen ble en amerikansk (opprinnelig tysk) dame som nylig har flyttet til New Zealand. På lag vårt fikk vi to svært unge, men talentfulle spillere samt et ganske solid mix-par. De er alle bra, men likevel var det litt overraskende at vi kom oss gjennom kvalifiseringen (70 lag) på topp-8 og får spille kvartfinale i helgen. Derfra blir eventuelt mer avansement bare bonus.

Og vi kvalifiserte oss med en svært liten margin. I ett spill fikk jeg en ikke uvanlig gjetteposisjon, et slikt spill hvor det meste kan være riktig, eller galt. 

Vest er giver og Ø/V i sonen.

Du sitter øst og hører makker åpne med 1 hjerter. Nord sier 1 spar. Du melder 2 kløver, naturlig rundekrav. Syd spretter rett i 4 spar, og din makker sier 4NT. Hva er det slik du og din makker spiller? Nord passer, og hva melder du nå?

Vi har ikke snakket om dette, men jeg trodde ganske sikkert hun mente 4NT som "to steder å spille", dvs. ruter + hjerter. Eller er det kanskje ment som noe sånt som 2,5 steder å spille, med litt kløvertilpasning? Det siste forslaget er fordi med bare ruter og hjerter (lange farger) kunne hun jo simpelthen sagt 5 ruter. Noen bruker vel både 4NT og 5 ruter som veldig lange farger i en tofarget hånd, men at den ene av de to meldingen viser ulike lengde (flere hjerter). Jeg hadde ingen peiling hva makker mente det som...

Det blir gjetting. For her kan det stå 5 kløver, 6 kløver, 7 kløver, eller kanskje vi bør spille ruterkontrakt. 

Hva ville du meldt nå?

Jeg vil ikke påstå noe om hva som er riktig, men bestemte meg ganske fort og sa 6 kløver. Det er sannsynlig makker har singel (eller renons) i spar, og da er det klart at 6 kløver kan være for lite hvis hun har de riktige kortene, eller det kan være akkurat passe. Men det kan være et tilfelle av for "mye Møllers tran" og...

En fordel med å melde slem tilsynelatende med konfidens er at kanskje motparten stamper, og å spille mot en eventuell 6 spar doblet er vel greit. Og kanskje de stamper om min 6 kløver-melding var feil og det ikke står slem vår vei også.

Da jeg sa 6 kløver meldte makker 6 ruter, og jeg måtte passe. Det behøver ikke være så galt, spesielt om hun har noe så ekstremt som 6-6 fordeling. Slik så hele spillet ut:

Slemmen var knallhard, men siden det satt snilt var det ingen problemer i 6 ruter. Makker stjal god hjerteren, og både trumfen og hjerteren satt fint. Det ble kun en spartaper.

En heldig +1370.

Det ga 12 IMP da de spilte utgang ved det andre bordet. Det var fine IMP (og verd mange VP i en tolv spills kamp) i en kvalifisering hvor laget vårt endte fattige 0,18 VP foran det første laget som ikke kom med i kvartfinalen. 

Å spille god bridge er selvsagt det beste, men å gjette riktig av og til er poengivende det og...

 

 

 

WBT Champions Cup: SCORWAY vant swiss'en

I WBT-turneringen som pågår på BBO var hele tiden det skotsk-norske laget SCORWAY med i tetbildet i kvalviseringen (Swiss/Monrad). I siste runde møtte de De BOTTON som også har norske spillere på laget. Den kampen endte med soleklar seier til SCORWAY som dermed tok seieren i kvaliken. I skrivende stund spiller de semifinale. 

På det skotsk-norske laget spiller:


Fra den siste grunnspillkampen mot De BOTTON tar vi med et veldig hyggelig svingspill for SCORWAY.

Med syd som giver og alle i sonen satt Nils Kåre Kvangraven øst med dette:

Syd åpnet med 1 hjerter. Etter pass fra vest hoppet nord til 2NT, utgangskrav med hjerterstøtte. Ville du vurdert å melde noe nå i sonen?

Det har blitt vanlig å melde aktivt i denne posissjonen, altså etter slike 2NT svar type Stenberg. Motparten har 9+ trumf i sin majorfarge, og det kommer neppe til å straffedoble. Hensikten er litt å forstyrre, men også hjelpe makker med et utspill. Det kan til og med dreie seg om utspill mot slem hvor makkers kort kanskje ikke tilser noe opplagt utspill. I gunstige soneforhold kan det og være fint å melde med fordelingshender over slike 2NT-svar for eventuelt å finne en stamp.

Likevel, de fleste vil si det er friskt å melde med dette, men Kvangraven slengte inn 3 spar. Syd sa pass og vest, Geir Brekka løftet til 4 spar. Nå var nok ikke Kvangraven særlig beykymret, så lenge makkeren har spartilpasning kan ikke 4 spar være så galt. Kanskje en god stamp, og Ø/V har sannelig satt press på N/S som ikke fikk kommunisert særlig mye. Og det var bedre enn "ikke så galt": Nord doblet 4 spar, og det gikk pass rundt. Meldingen gikk altså slik:

 

Slik så hele spillet ut:

 

Det er et sparvalg i spillet i sparkontrakt. Nords spar dame og syds spar ess kan jo sitte motsatt, i så fall er på et tidspunkt liten til kongen løsningen, men skivebom slik det satt her, det ville gitt to trumftapere. Men om sparen tippes står faktisk 4 spar uansett motspill.

Kvangraven fikk trumfet to hjerter hos øst og gjettet sparen. Dermed ble det ti stikk med en taper i hjerter, en i kløver og en i trumf, og en massiv +790 til notering.

Se på stakkars nord, han har 17HP og makkeren har åpnet, og så er det ingen mulighet til å bete motpartens 4 spar!

Merk at selv om motspillet mot 4 spar doblet skulle gå for eksempel spar ess, hjerter til kongen, kanskje ett kløverstikk og så spar derfra står 4 spar likevel. Da får ikke spillefører trumfet to hjerter hos vest, men han kan i stedet spille god ruteren. 

Ved det andre bordet meldte ikke øst. Dermed fikk N/S fredelig spille 4 hjerter hvor det var ti stikk (det tapes to ruterstikk og en ruter til stjeling - med beste motspill).

Med +790 og +620 var det hele 16 IMP til SCORWAY!

Pluss 790 til Ø/V var faktisk resultatet ved fem av 18 bord.