Hard kamp om EM-billetter

Det ble en steinhard kamp om å få representere Norge i EM på Madiera i juni da det ble spilt finaler i kvalifiseringen i klassene VETERAN og MIX. Mer om dette kan du lese på NBF i et innlegg som du finner her. Der er det også link til alle spillene (RealBridge).

Her tar vi bare med at veteranlaget som nå kvallet til EM er det samme som skal spille VM i mars, og på det laget spiller: Lars Eide, Odd Frydenberg, Arve Farstad, Jan Mikkelsen, Sverre Johnsen og Åsmund Stokkeland. Laget som ble slått i veteranfinalen bestod av Tor Bakke, Asbjørn Kindsbekken, Peter Marstrander, Rune Brendeford Anderssen og Jan Trollvik.

I mix-klassen ble det en veldig jevnspilt finale. Laget med Lisbeth Glærum, Ole Berset, Dag Stokkvik og Tonje Brogeland ledet med få spill igjen, og hvis jeg har lest resultatene korrekt glapp seieren i aller siste spill. Vinnerlaget som har sikret seg Maderia-tur består av Maja Rom Anjer, Atle Sætersdal, Harald Eide og Stine Holmøy.

Vi tar med det siste spillet hvor det handlet litt om hvor optimistisk man bør være.

Du sitter vest og er giver, Ø/V er i sonen.

Etter din åpning med 1 ruter og makkers svar 1 hjerter melder du 1 spar. Da sier makker 1NT og det er din tur. Hva melder du nå?

Ved det ene bordet i mix-kampen sa vest 2 ruter i denne situasjonen, og det virker vel nokså normalt. Ved begge bordene i veteranfinalen ble 2 ruter også valget, og ved de tre bordene gikk altså meldingen slik:

Kontrakten ble altså ved de tre bordene 2 ruter hvor ble det ni stikk ved de to veteranbordene, ti stikk i mix-finalen.

Harald Eide var vel yngstemann i dette feltet og kanskje derfor mest optimistisk? Han så at det det fort kan være veldig mange stikk her om ruterfargen går, så han tok sjansen på å invitere med 2NT. Det viser i en slik sekvens ca. 16 poeng, pluss-minus, og det hadde han ikke, man til gjengjeld kort med stort stikk potensiale. Holmøy løftet til 3NT. 

Neste spørsmål blir:

Ville du likt å være i 2 ruter, eller 3NT? 

Svaret er nok at kontrakten 2 ruter er å foretrekke, i alle fall i teorien. For det er kun åtte sikre stikk i grand. Men utgangen har sjanser.

Hvis forsvaret starter med hjerter risikerer de å godspille det niende for spillefører i den fargen. Kløver ut fra syd mot 3NT gir spillefører det niende. Men det kom spar konge i utspill. Da kunne N/S fått tak i beten, men da motspillet ikke klaffet senere føk kontrakten hjem. 

Spillet ga 10 IMP til vinnerlaget. Og seiersmarginen var?

....7 IMP

Råspennende kamp!