Mer internasjonal bridge på BBO

Denne uken går nok en ALT-turnering på BBO, MINOR ALT INVITATIONAL 1.

Disse invitasjonsturneringene er stort sett for internasjonale toppspillere, og det er en fin måte for proffspillere å tjene noen kroner nå som det ikke spilles noen store live-turneringer.

De deltar denne gangen åtte lag som spiller Round Robin (grunnspill) før det blir kvartfinale, semifinale og finale mot slutten av uken for de fire beste i grunnspillet. Kampene starter hver dag klokken 16 norsk tid.

To lag har med norsk spillere:

GILLIS som foruten Simon Gillis og nederlenderne Bas Drijver-Sjoert Brink har med norske Boye Brogeland, Espen Lindqvist og Erik Sælensminde.

Lag LEBOWITZ består av to svensker, noen amerikanere og norske Tor Eivind Grude-Christian Bakke.

Det vil som vanlig i disse turneringene bli tusenvis av bakspillere. Kampene blir dog ikke overført i vu-graph (rama), men du kan bakspille dine favoritter ved simpelthen å gå til det bordet de spiller. Her er nick-names for spillerne på de to "norske" lagene:

Hjemmesiden for denne turneringen med alt av resultater, butler, bulletiner osv. finner du her.

GOD START FOR LAG GILLIS

Begge disse lagene startet med en fin seier. Bakke-Grude sitt lag gikk seg imidlertid på et tap i andre runde.

Lag GILLIS står med to solide seiere så langt. Det skyldes bla. at både Brogeland-Lindqvist og Sælensminde-Gillis fikk til noen skikkelige gladlister. I den andre kampen traff Brogeland-Lindqvist veldig bra i slemspillene. Her er et par spill hvor mange av parene i det sterke feltet fikk problemer.

Når/hvis syd viser en hånd god nok for utgangskrav over nords åpning 1 spar er det vanskelig å stoppe i utgang.

Mange bruke 2 kløver som tvetydig så det kan inneholde en limithånd med trekorts støtte. Jeg er usikker på hva Boye har vist når han melder som han gjorde her, han svarte 2 kløver og sa 4 spar over nords gjenmelding 2 ruter. Antageligvis er denne hånden maks for de meldingene av syd. Lindqvist (nord) gjorde det riktige da han ga opp og passet på 4 spar, for slem er ikke bra selv om den ikke er helt uten sjanser. For å unngå to rutertapere må både ruter ess og kløver konge sitte hos øst, eller øst må ha A-Q dobbel i ruter. Slik satt det ikke, og fem av åtte N/S-par gikk bet i slem. I GILLIS sin kamp skjedde det, og spillet ga 13 IMP da det ble to bet i 6 spar ved det andre bordet

Her meldte det norske paret godt. Syds 3 hjerter over gjenmeldingen 1 NT var "suit-set", dvs. svarhånden sier at hjerter er trumf, og han er sleminteressert. Hvis man vil invitere til utgang gjøres det via 2 kløver (XY).

Over 3 hjerter kom noen kontrollmeldinger og Key Card Blackwood, og de luktet litt på storeslem før de endte i 6 hjerter.

Lilleslem er høyt nok, men storeslem er langt i fra dårlig. Den står om trumfen ikke gir taper og ruteren kan godspilles. Hvis hjerteren er taperfri blir det kun problemer om vest har ruter dame femte da. Hvis ikke det sitter slik kan ett ekstra stikk i ruter godspilles for å kunne kaste kløvertaperen.

Det satt snilt, og det var derfor tretten enkle stikk. Det var imidlertid nok med lilleslem, og GILLIS vant 11 IMP da N/S ved det andre bordet stoppet i utgang. Tre av de åtte N/S-parene spilte kun utgang.

Det nærmer seg PARFINALE!

Årets parfinale går av stabelen i Kragerø 18.-20. september.

Idylliske Kragerø er stedet for parfinalistene i september

NM for par (PARFINALEN) har alltid hatt en høy status i norsk bridge, og for mange er den nok sammen med LAGIFINALEN (finaleb i NM for klubblag) det største man kan få delta i. 

Spillingen vil foregå på Kragerø Resort. Det sies å være et fantastisk sted fem minutter med båt fra Kragerø sentrum.

I kretsene pågår NM PAR-kvalifisering i kretsmesterskapene. Mange kretser har allerede gjennomført det og kvallet sine representanter til årets parfinale.

Informasjon om kvalifiserte deltagere og andre ting (resultater når vi kommer så langt) som angår PARFINALEN finner du her.

I årets parfinale vil det delta 48 par, litt mindre enn færst planlagt. Det er fordi årets bridgefestival var litt amputert, og noen av de turneringene som ville gitt plass i parfinalen for vinnerparet ble ikke arrangert. Vinnerparet fra NM Mix-par har dog en plass.

I 2019 vant Sam Inge Høyland og Jo Arne Ovesen som allerede har kvalifisert seg til årets finale og blir ett av favorittparene.

Fra parfinalen i 2019. Ingen blir overrasket om noen disse kjemper om tittelen også i 2020.

 

 

 

 

RAPPORT FRA FINALEN I ALT MIX III

Andre halvrunde i finalen mellom ZORLU (Tyrkia) og DONNER (Norge, Sverige og USA) startet forrykende. Helgemo-Larssons lag DONNER ledet altså med 8,1 IMP ved halvtid, og i aller første spill økte ledelsen.

Flertallet av internasjonale topp-par spiller med femkorts majoråpninger. Helgemo sverger til fire-korts hjerteråpning, og i dette første spillet var det blink. Det tyrkiske paret fant ikke en gang sin ni-korts hjertertilpasning. Det må medgis at det også skyldtes at Per-Ola Cullin meldte inn en slags psykisk 1NT(om de da ikke har «Comic NT» på repertoaret?) med åtte gående kløver! Det tyrkiske paret endte i delkontrakt i ruter hvor Helgemo spilte 5 hjerter doblet med hjemgang, 12 IMP inn!

Ledelsen var da oppe i 20,1 IMP, men så kom to store svingspill ut. Det ene var at det tyrkiske laget fant en fin storeslem som ikke ble funnet ved det andre bordet. Etter tre spill stod det i halvrunden 21-12 (11 IMP utslag per spill!) i favør av ZORLU som plutselig ledet kampen med 0,9 IMP.

En delkontraktssving gikk i favør DONNER, men like etter fant den tyrkiske spillefører absolutt alt i en sparutgang. Hun spilte helt «på merket» og noterte 620. Det bli ikke kopiert, og kontrakten kollapset ved det andre bordet, tre bet. Med 14 IMP til ZORLU idet spillet lå plutselig DONNER under med 8,1 IMP.

For en thriller!

Midtveis i halvrunden kom dette spillet hvor Geir satt øst og skulle spille motspill:

BLINDEMANN

Meldignene hadde gått slik:

Geir satt altså øst og spilte ut spar konge som vant stikket, og vest la spar 7 som så ut som svakhet. Geir så kun det vi ser her, og han skiftet til hjerter 8 som ville være helt gull om vest hadde hatt hjerter dame. Slik så hele spillet ut:

Spillefører kunne sluppet hjerterskiftet til damen og enkelt vunnet kontrakten. Kontrakten kan dessuten vinnes uansett motspill, og hjerterskift er nok det eneste som kan skape trøbbel.

Da spillefører ikke slapp hjerteren (var vel redd for hjerter konge hos vest og spar gjennom A-J) ble det bet, men Ø/V måtte være forsiktige. Kløveren kunne ikke utnyttes før forsvaret hadde fem stikk.

Ruterfinessen ble tatt og røk til østs dame. Geir fortsatte med ruter som ble vunnet hos nord for å beholde inntak til syd på ruter 10. Så ble det spilt tre ganger kløver som vest vant. Kløveren var godspilt. Nå må vest spille hjerter for at Ø/V skal kunne ta to hjerterstikk, og det tror jeg nok Jessica ville funnet uansett. Geir hjelp imidlertid til så godt han kunne og kastet spar dame i tredje kløverrunde. Hjerter kom fra vest, en bet.

Ved det andre bordet startet det også med spar konge i utspill mot nords 3NT, og kongen fikk beholde stikket. Men der hadde tydeligvis ikke Ø/V det helt klart med hensyn signalene sine, for øst fortsatte med spar rett inn i nords A-J. Kontrakten ble etter den starten vunnet med to overstikk.

Spillet ga 11 IMP til lag DONNER som tok tilbake ledelsen, men kun med 2,1 IMP.

Om det hadde vært spennende så langt så ble det ikke noe mindre dramatikk i spill 9.

Noen har kanskje ikke helt klar avtale for denne doblingen. Siden vest ikke kunne melde første gangen er det logisk at det er straffedobling, en sterk hånd med god spar bak åpneren.

Øst spilte ut spar til liten og kongen. Nå er det ikke lett for vest å vite hva som er riktig, og hun fortsatte med en hjerterhonnør, svakhet fra øst (lavt kort styrke, så han la syveren, så tydelig svakhet som mulig). Hva nå?

Husk Jessica (vest) så ikke mer enn sine egne kort og blindemann (syd). Hun fant etter å ha tenkt seg lenge om det beste skiftet, liten kløver! Spilleførers beste forsøk ville da vært å legge kongen (slik det satt), og så dukket fra Q-x hos syd idet øst spiller kløver knekt og pinner ut nords tier senere. Men han la kløver 10, øst dekket med knekten. Nå har Ø/V fire kløverstikk uansett. Spillefører forsøkte å lasjere, men øst fortsatte med kløver til esset og mer kløver derfra. Kontrakten var dømt til minst -300. Mot slutten så Helgemo at det ikke var nødvendig å cashe inn to doblede bet og fant motspillet som ga en enorm +500 for tre bet!

Glimrende motspill!

Det var enda mer dramatisk ved det andre bordet!

Michielsen (nord) endte i 1 grand redoblet!

Etter en litt skummel start på spillet så det ut som om det kunne bli minst to redoblede -600, eller kanskje tre redoblede og en helt grusom -1000!

Motspillerne ble imidlertid litt for ivrige etter å få tatt den redoblede beten, så motspillet var langt fra perfekt. Spillefører fikk til slutt seks stikk som kostet «kun» -200. Dermed ga det skumle spillet 7 IMP til DONNER, og de ledet kampen med 9,1 IMP.

Det kom et spill hvor ZORLU vant 1 IMP for et overstikk, Donner fortsatt foran, nå med 8,1 IMP.

Etter et uavgjort spill kom det som kanskje kan kalles avgjørelsen. ZORLU sitt Ø/V par meldte - litt umotivert vil jeg si - slem hvor de manglet to ess. Larsson-Helgemo spilte 5 kløver med elleve stikk. De to essene ble raskt tatt mot ZORLU sin "slem", og spillet ga 10 deilige IMP inn for lag DONNER som ledet med 18,1 IMP.

Sa jeg avgjørelsen?

Vel, å lede med 18 IMP er bra, men det er langt ifra noen sikker ledelse selv om det kun gjenstår fire spill. Situasjonen minnet meg litt om den grusomme avslutningen på Gold Coast finalen tidligere i år, en hendelse jeg uten suksess har forsøkt å fortrenge. Da forsvant en ledelse med 30 IMP i de tre siste spillene.

Det er ikke over før det er over…

"Briljant, Jessica!"

Det var hva Geir Helgemo utbrøt da hennes vakre motspill var funnet i kampens tredje siste spill. Med glimt i øyet (vil jeg tro) repliserte den tyrkiske spilleføreren «I hate her».

Michielsen-Cullin spilte 3NT uten at Ø/V hadde meldt, og med ruter ut ble det to bet.

Ved Helgemo-Larssons bord var det mye farligere da vest åpnet med 1 hjerter, og derfor ble hjerter 3 naturlig nok utspillet mot nords 3NT. Det gikk liten, hjerter 10 og nords dame. Spar ble spilt til kongen og esset.

Nå står kontrakten hvis ikke vest spiller et bestemt kort. Ser du med åpne kort hvilket kort?

Jessica fant det riktig skiftet, og det riktige kortet selv om hun altså ikke så mer enn sine egne kort og syd sine.

Det må spilles ruter 9!

Hvis hun skifter til ruter 3 går det ruter 10 og damen fra øst. Idet øst spiller liten ruter tilbake til kongen og vest så spiller ruter 9 blokkerer spillefører for østs to siste ruterstikk ved å legge lavt fra J-5 gjenværende. Øst har jo A-8-7 bak og stikker han over vests nier står jo nords knekt. Og legger han liten ruter er ikke hans kort interessante lenger!

Å skifte til ruter konge hjelper heller ikke. Den vinner stikket, og ruter 9 i neste stikk går til tieren og damen. Da er det øst som er inne, og vest kan ikke komme inn igjen for å spille gjennom nords gjenværende ruter J-5.

Å skifte til ruter 9 er altså løsningen, og den ble funnet.

Det gikk ruter 9, 10, dame, liten ruter tilbake til kongen, og nå kom ruter 3 fra vest som gjennomspilte nords J-5 med østs A-8-7 bak!

Et riktig kanonmotspill, og DONNER beholdt sin gode ledelse.

En fin triumf for Geir Helgemo og Jessica Larsson

Da var det nesten over, for i nest siste spill ble en tynn 3NT vunnet ved begge bord. Kun et ekstremresultat til slutt kunne ha tatt fra DONNER seieren. Det kom imidlertid en helt standard utgang som ikke ga utslag, og DONNER vant finalen med 70,1 – 52.

På vinnerlaget spilte foruten Jessica Larsson og Geir Helgemo disse: Gary Donner, Per-Ola Cullin, Marion Michielsen og Cecilia Rimstedt.

FINALESEIER etter forrykende andre halvrunde!

I ALT MIX II finalen ble det seier til lag DONNER med Jessica Larsson og Geir Helgemo.

VI GRATULERER!

Vi kommer om en liten stund tilbake med en fyldig rapport fra den spennende og svært interessante avslutningen av kampen.

ALT MIX III: Spennende finale! (halvtidsrapport)

I ALT MIX III finalens første sett tok tyrkiske ZORLU ledelsen i starten med mot lag DONNER, men DONNER sine spillere spilte veldig tett og kom seg foran til halvtid.

Stillingen er 24-16, og de 24 IMP’ene ble vunnet ble vunnet kun ved hjelp av småsvinger, den største svingen de vant var +5 IMP!

Når det ene laget vinner 11 av 16 spill tyder det på at de rett og slett spiller bedre. Men vi får se i andre halvrunde, det skal spilles kun 16 spill.

Det var imidlertid ZORLU som fikk inn det store svingspillet (13 IMP) som så slik ut:

Den tyrkiske spilleføreren fikk kløver ut mot 3NT. Hvis den fargen hadde vært fordelt 4-2 eller bedre ville det vært ni sikre stikk (1+1+2+5), men da det var kun fire kløverstikk å hente måtte spillefører få tak i ett ekstra i ruter.

Kløversitsen ble oppdaget umiddelbart da den andre kløverhonnøren ble tatt fra bordet. Nå har spillefører et valg, ta ruterfinesse som gir det niende med en gang hvis syd har ruter dame, eller spille ruter A-K-J i håp om å sette opp den fjerde ruteren. Merk at det etter denne starten er kun ett inntak hos øst, spar ess..

Hva er beste variant i ruter?

Det er fort gjort å tenke at ruterfinesse er best (50%), men hvis den ryker går det galt selv om det er tre ruterstikk ved å spille fargen fra topp, for nord kan skifte til spar. Da ryker inntaket til den fjerde ruteren hos øst. Det skiftet må imidlertid finnes hvis nord kommer inn på ruter dame mens vests ruterhonnører blokkerer.

Ved å toppe vinnes hver gang fargen sitter 3-3 (36%), men også om tieren eller damen sitter dobbel, eller singel. Det er dog også et poeng at syd har kun en kløver og derfor er favoritt til å ha ruterlengde. Den aller beste spilleplanen er nok i alle fall å spille en ruter til esset i andre stikk, så kløver til øst for å se om fargen gir fem stikk. Gjør den det tas kun de ni stikkene i full fart. Etter denne starten ville spillefører også kunne claimet ni stikk om tieren eller damen i ruter hadde kommet på i første ruterrunde. 

Spillefører tok ruterfinesse i tredje stikk, og kontrakten kunne gått bet om nord hadde skiftet til spar som tar bort inntaket til den fjered ruteren fordi vests honnører blokkerer. Men syd hadde i andre kløverrunde signalisert hjerter, og nord skiftet derfor naturlig nok til hjerter konge. Vest stakk og kunne avblokkere ruterhonnørene mens spar ess var i behold. Siden ruteren ga det nødvendige ekstra stikket ble det vunnet 1+1+3+4=9 stikk, ZORLU +600.

Gary Donner fikk spar 8 ut mot sin 3NT. Han lasjerte som kanskje ikke er best her (?), og syd vant det første stikket. Hjerter dame kom tilbake, lasjert, og neste hjerter ble vunnet med esset. Siden kløveren ikke satt var det båre åtte stikk fra topp. Da spillefører tok alle sine sidestikk før han forsøkte ruterfinessen i et forsøk på å vinne ni stikk fikk han ikke flere stikk, heller ikke for den andre ruterhonnøren sin, og kontrakten gikk to bet.

Med -200 ved det bordet ble det 13 IMP ut for lag DONNER.

Andre halvrunde følger nå fredag kveld start ca. klokken 22.30 norsk tid).

Det ser jo ut til å bli jevnt, men merk at DONNER har carry-over 0,1 IMP slik at om de faktiske IMP’ene i kampen er like til slutt så vinner DONNER turneringen.

I siste halvrunde skal Jessica Larsson-Geir Helgemo som ikke spilte i det første settet på banen for lag DONNER. Kampen overføres på BBO.

Helgemo og Larsson til finalen!

I ALT MIX III (på BBO) gikk lag DONNER med Geir Helgemo og Jessica Larsson greit til finalen da et fransk lag ble slått i semifinalen. Etter overkjøring i første halvrunde (57-1) kunne de koste på seg å tape den andre halvrunden og likevel gå videre til finalen med god margin (40 IMP).

I finalen som i skrivende stund (kl 21 norsk tid) nettopp har startet spilles 2 x 16 spill. finalemotstander er det tyrkiske laget ZORLU.

 

SURT TAP (trodde jeg...) VAR SEIER!

Torsdag ble siste runde i kvalifiseringen og kvartfinalen spilt i ALT MIX III, en internasjonal lagturnering som spilles på BBO. Det «norske» laget DONNER vant sin siste kvalik-kamp og ble nr. 3 (av 14 lag). Deretter ble det kvartfinale mot det franske laget GRAND SUD.

Å kalle lag DONNER for norsk er vel å ta litt hardt i da lagets eneste nordmann er Geir Helgemo. Men vi kan vel med litt god vilje kanskje etter hvert regne makkeren, svenske Jessica Larsson som halvt norsk? Laget er mer svensk med Per-Ola Cullin, Marion Michielsen (egentlig nederlandsk) og Cecilia Rimstedt samt amerikanske Gary Donner.

Siste kvalifiseringskamp startet med et spill som igjen illustrerer at en normal fargebehandling ikke nødvendigvis er riktig i det aktuelle spillets kontekst.

Geir Helgemo (øst) åpnet med 1 grand. Mange vil automatisk åpne med 1 kløver med slikt, men hva har de så tenkt å melde i andre melderunde? Det blir etter et forventet 1-over-1 svar et håpløst problem med gjenmeldingen, og å åpne med 1 grand er mye bedre da det løser det problemet og viser styrken med det samme.

Etter overføring til hjerter fra vest sleminviterte hun. Da hun senere fikk vite om to Key-Cards uten trumfdamen hos øst meldte hun 6 hjerter. Hun hadde tross alt 16 poeng og en god sekskorts farge mot makkerens grandåpning, men det manglet ett nøkkelkort (ruter ess) samt trumf dame. Hun håpet nok øst hadde tre-korts hjerter, og med stor tiltro til Geir sine kvaliteter som spillefører meldte hun slemmen.

Øst var altså spillefører, og syd spilte ut spar 3. Hvordan ville du spilt kontrakten?

Det er en taper i ruter. Hvis vi ser kun på trumffargen så er det teknisk korrekt å spille hjerter ess og så ta finesse. Det er bedre enn å spille hjerter til nieren som tar med seg like mye (damen i saks) om hjerteren sitter 3-2, men en direkte finesse i fargens første runde kan tape til singel dame. Esset først tar i alle fall med seg singel dame hos nord. Det er imidlertid ikke veldig mye dårligere å toppe (40-60) som blir riktig her siden damen sitter dobbel hos nord.

Men det er altså hjerterfargen isolert sett.

Siden det ikke kom ruter ut er det en sjanse selv om hjerteren gir en taper hvis spillefører kan bli kvitt vests rutere i tide. Det er også en spar som må plasseres et sted.

Geir vant sparutspillet med esset og spilte hjerter til esset (av og til kommer damen på), spar til kongen og spar til stjeling med hjerter 9. Så spilte han kløver til kongen og hjerter konge. Siden damen falt var det tolv enkle stikk.

Hvis trumfdamen ikke hadde kommet på under kongen ville det fortsatt vært muligheter hvis den med damen tredje i trumf følger kløver tre ganger slik at spillefører blir kvitt begge vest sine rutere før motspilleren kan trumfe. De kombinerte sjansene gir nok totalt sett en bedre sjanse enn å satse alt på hjertervalget.

Meldt og vunnet slem var verd 11 IMP da Ø/V ved det andre bordet stoppet i utgang.

KVARTFINALEN

Kampen mot det franske laget ble veldig spennende. For noen av oss som logget oss på BBO etter at kampen hadde startet var det en bristende forutsetning fordi vi ikke hadde fulgt helt med helt på alt. Forklaring på det kommer til slutt i denne artikkelen. La oss se på hvordan slutten av dramaet så ut for bl.a. meg.

Med ti spill (av 28) igjen ledet det franske laget med 2 IMP, men da kom dette:

Marion Michielsen (nord) var i 4 spar doblet. Øst spilte ut ruter ess og skiftet til kløver. Forsvaret tok to stikk i den fargen og spilte en tredje runde kløver som nord trumfet. Marion simpelthen tok en ruterstjeling før hun tok ut trumfen og kunne kaste den siste ruteren på det tredje hjerterstikket fra syd, +790.

Det er klart 4 spar kan betes på flere måter. De kan for eksempel med et double-dummy motspill få to kløverstikk, ett i ruter og to hjerterstjelinger (vest har i teorien to inntak). Men det er mye lettere med åpne kort enn ved bordet.

Mot Jessica (vest) og Geir spilte nord 4 spar udoblet så spillet ville bli vunnet med 5 IMP selv om kontrakten ble vunnet.

Geir spilte ut kløver knekt til esset. Nå er det et vanskelig for vest å vite hva som er riktig. Med så god kontroll på hjerteren valgte hun å skifte til trumf for å begrense mulighetene for å trumfe ruter hos syd. Spillefører vant det stikket hos syd og spilte ruter dame som fikk gå rundt til østs ess. Han spilte mer trumf, og det ble igjen kun en trumf hos syd. Nord stakk og tok en ruterstjeling. Nå kunne ikke spillefører komme seg over til nord for å ta ut øst sin siste trumf på noen annen måte enn å spille hjerter. Hvis det spilles kløver fra syd vinner øst og forsvaret tar et ruterstikk – en bet. Etter ruterstjeling hos syd ble det derfor spilt hjerter til damen som ville fungert fint om ikke fargen satt 5-0. Men Geir kunne stjele og tok for kløver konge før de også fikk et ruterstikk – to bet!

Spillet ga 14 IMP og DONNER tok en 12 IMPs ledelse.

Like etterpå gikk et motspill mot 3NT galt for DONNER, 12 IMP ut og lagene stod helt likt med kun åtte spill igjen. Så kom noen overstikk-imps i favør DONNER og en fin dobbelscore i et delkontrakts-spill, og «vårt» lag ledet med 10 IMP idet tre spill gjenstod etter at begge lag hadde meldt og vunnet en fin slem. Da DONNER tapte 2 IMP i nest siste spill var ledelsen 8 IMP, og et «kjedelig» spill til slutt ville for dem vært å foretrekke.

Og det kom et spill som normalt ikke vil gitt mer utslag enn en kanskje en delkontrakts-sving, men nokså uheldig ble spillet kostbart.

En opplysende dobling som etter min mening er normal og nokså opplagt startet det hele. Doblingen over motpartens 1 spar ble avgitt med fordelingen 2-3-3-5 og 14 poeng. Makkeren sa 2 hjerter som normalt ville vært en greit nok kontrakt. Åpneren som hadde en sterk hånd doblet opplysende med singel hjerter. Da doblingen ble passet ut og gjort om til straffedobling var de ute å kjøre i den hjerterkontrakten, og pga. veldig skjev sits ble det -500 i et spill hvor motparten kun kunne vinne delkontrakt.

Ved det andre bordet åpnet ikke DONNER sin spiller med 1 spar, men med en 1 sterk, kunstig kløver. Dermed kunne ikke nestemann doble opplysende, og de var «out of the woods».

Lag DONNER endte i 2 spar. Med det utspillet som kom så det vel ut som det kunne vinnes ni stikk, +140. Det ville i så fall gitt tapt spill med 8 IMP med -500 ved det andre bordet, og kampen ville endt helt likt! Hva regelen om hva som skjer er i et sånt tilfelle er i den turneringen vites ikke, men det ble ikke noe poeng da spillefører vant kun åtte stikk, +110, og spillet ga det franske laget 9 IMP. Ifølge scoren på BBO hadde det franske laget vunnet kampen med 1 fattig IMP.

Trodde i alle fall noen av oss som så på.

Like etterpå kom en gladnyhet for oss som holdt med det norsk/svensk/amerikanske laget. De hadde 3,1 IMP carry-over fra kvalifiseringen pga. bedre plassering der. Det var ikke tatt med i scoren på ble vist på BBO. Dermed vant DONNER kvartfinalen med 2,1 IMP og er klare for semifinalen!

Spillerne på lag DONNER visste selvsagt det riktige resultatet og at de hadde vunnet det nervepirrende oppgjøret. Mange tilskuere var sikkert også klar over det, men både jeg og flere andre son fulgte med så på IMP'ene som stod på BBO og trodde DONNER hadde gått seg på et surt tap.

Både semifinalen og finalen spilles fredag. Kampene kan følges på BBO og det starter (sa vidt jeg vet) klokken 17 norsk tid.

Turneringens web-side med resultater, bulletiner og annen informasjon finner du her.

 

Dagens største svingspill?

I ALT MIX III er det spilt ni av ti kvalifiseringskamper før kvaliken avsluttes torsdag og de går løst på sluttspillet for åtte av de 14 lagene.

Etter en bra første halvdel av turneringen ble det noen kamper da svært mye gikk galt for lag DONNER med Jessica Larsson og Geir Helgemo. Det kunne se ut som om de var i ferd med å sette kvartinalebilletten i fare, men ¨siste kamp onsdag ble vunnet stort, og laget ligger før siste kamp på 4.plass og går sannsynligvis videre.

I en av kampene hvor mye gikk på tverke kom dette spillet som ga enormt utslag.

Hvilken kontrakt ville du ønsket å være i med disse kortene. 6 hjerter? Storeslem i hjerter?

Larsson-Helgemo meldte 7 hjerter. Hvis det ikke kommer trumf ut er det fort tretten enkle stikk. To av øst sine kløvere kan trumfes og de to andre kastes på ruter konge og spar ess. Slik så hele spillet ut:

Mot Helgemo sin 7 hjerter fant syd trumfsyveren ut fra dame-7 dobbel!

Det var fortsatt sjanser sett fra spilleførers synspunkt, men nå må det en del til for å lykkes. Det kan trumfes kun en kløver, og for å finne plassering for tre kløver på hånden må det settes opp ett ekstra stikk i spar. Helgemo fikk maksimert sjansene sine da utspillet av hjerter 7 gjorde at ble ett ekstra inntak til vest ved å dekke utspillet med hjerter 8 som han gjorde. Inne hos vest ble en spar trumfet, så kløver til stjeling og nok en spar til stjeling før han tok ut forsvarets siste trumf. Ruter var inntak til vest, og idet spar ess ble tatt var han avhengig av at spar kongen falt (spar konge tredje opprinnelig), men da det ikke skjedde ble det en bet.

(Hvis spar konge hadde vært i en trekorts farge ville det eneste betende utspillet vært hjerter dame)

Ved det andre bordet hadde ikke Ø/V meldt slem! Det er svakt, det er jo tolv enkle stikk i dette spillet, og tretten om det ikke kommer trumf ut. Dermed tapte DONNER 13 IMP. Hvis syd hadde spilt ut noe annet enn trumf ville det blitt 17 IMP den andre veien, 30 IMP i sving! Å stoppe i 6 hjerter med tolv eller tretten stikk hadde denne gangen vært nok til å vinne 13 IMP (26 IMP i sving).

Ved ett bord ble 7 hjerter vunnet etter utspill av kløver ess. Åtte Ø/V-par var i lilleslem som selvsagt ble vunnet, og fire forsikte par spilte utgang.

 

Spill fra ALT MIX III

I ALT MIX III (på BBO) ble tirsdag den sjette kampen av 10 kvalifiseringskamper avsluttet. Jessica Larsson og Geir Helgemo sitt lag DONNER ligger fortsatt på 4.plass, og åtte lag går videre til kvartfinalen.

I runde 6 opparbeidet DONNER en stor ledelse, men de tapte 17 IMP på fire av de siste spillene for likevel til slutt å vinne kampen 30-17.

Kampens siste spill så slik ut:

Helgemo (øst) åpnet med 1 kløver og syd doblet opplysende. Larsson sa 1 hjerter, og nord hoppet til 4 spar. Øst har fin hjertertilpasning, men det er ikke slik at man kan bare melde 5 hjerter «på farta». Makkers svar 1 hjerter viser kun 6+ poeng og minst 4 hjerter. Har vest en helt ordinær hånd for sitt 1-over-1 svar har ikke Ø/V noe som helst å gjøre på fem-trinnet. I en slik situasjon hvor meldingene har kommet så høyt må åpneren passe med en vanlig åpningshånd selv med tilpasning til makkeren og håpe hun kan komme tilbake med en melding.

Helgemo passet, og etter pass også fra syd hadde Larsson et valg hva hun skulle gjøre. Et alternativ er å melde ruter som kanskje ville vært det mest fristende hvis øst hadde åpnet med 1 ruter, men å doble er det mest fleksible siden øst åpnet med 1 kløver. Det kan sett fra vest sitt ståsted godt være at øst har langfarge i kløver slik at det er kløverkontrakt Ø/V skal spille. Dessuten er det langt fra alltid at motparten har så mange trumf til sammen, og om øst har tre-fire spar, kanskje med honnør er det mulig det beste Ø/V kan gjøre er å spille motspill mot 4 spar doblet.

Larsson doblet, og Helgemo tok ut i 5 hjerter. Nå syntes Larsson slem var sannsynlig og løftet til 6 hjerter.

Det kom et litt merkelig utspill, ruter 3.

Det kjedelige for spillefører er at hun ikke trygt kan få lagt ned en hjerterhonnør først og så eventuelt ta finesse over syd som åpenbart er favoritt til å ha lengde i hjerter, for det er ikke noe sikket inntak til øst. Hvis det spilles for eksempel hjerter til esset må det i så fall spilles en andre runde ruter for å komme inn igjen på østs hånd, og det er sannelig ikke sikkert går bra med ni ruter til sammen (selv om det her faktisk sitter 2-2 i ruter).

For en spiller av Larssons kaliber er det imidlertid nokså naturlig å ta en direkte finesse i hjerter i denne konteksten, selv om det vanligvis er uvanlig spill med en slik farge.

Larsson lot hjerter knekt seile i andre stikk og kunne like etter notere vunnet slem da det kun var en kløvertaper, en kløver kunne kastes på spar ess.

Pluss 980 er selvsagt et kanonspill, men fikk de betalt for det?

Det er ikke alltid man får hva man fortjener.

Ved det andre bordet åpnet øst med 1 ruter. Etter et lignende meldingsforløp hvor syd hadde doblet opplysende og nord sagt 4 spar foreslo vest 6 ruter. Da doblet nord! Hvorfor det?

Dette er en såkalt Lightnerdobling som ber om unaturlig utspill, dvs. i alle fall ikke utspill i den fargen egen side har meldt som er det mest normale å spille ut. En slik dobling er ofte for å få seg en stjeling. Nord har en makker som doblet opplysende, og om nord kan få fremprovosert et hjerterutspill som hun kan trumfe er det sannsynlig at syd har verdier som gjør at de kan få (minst) ett stikk til som i så fall er beten.

Og det var for så vidt riktig.

Hvis syd spiller ut hjerter mot 6 ruter blir det to bet da nord får enda en stjeling etter å ha skiftet til kløver til esset. Men det er en hake ved prosjektet som det ikke sjelden kan være når det gjelder Lightnerdobling mot slem. Motparten kan flytte til en annen kontrakt!

Opp gjennom årene har jeg sett noen vellykkede Lightnerdoblinger, men også mange «Lightner-katastrofer». Det er alltid et dilemma. Hvis man ikke dobler for å dirigere utspillet fyker slemmen kanskje hjem, og om man dobler flytter de kanskje til en annen kontrakt (ofte 6 grand) som står!

Idet 6 ruter ble doblet sa øst 6 hjerter. Syd trodde ikke på den og doblet. Men også ved det bordet ble det tolv stikk, +1210 som var verd 6 IMP for lag DONNER sine motstandere.

I kun en av de syv kampene ble resultatet 6 ruter doblet med to bet etter hjerterutspill (N/S +300). Det var lederlaget BYRNES som fikk inn det fantomresultatet, og de vant 12 IMP på spillet til tross for at deres Ø/V par spilte kun 5 ruter med tolv stikk etter spar konge i utspill, +420.

Pluss 420 til Ø/V ga altså i den kampen et stort gevinstspill mens +980 Ø/V ga 6 tapte IMP for Jessica og Geir i deres kamp.

Fem av 14 Ø/V-par meldte og vant slem, to av dem noterte +1210 for 6 hjerter doblet med tolv.

Vi tar med et «horror-spill» fra en av de tidligere kampene.

Du sitter nord og er giver, N/S i sonen, og motstandere er Jessica Larsson (vest) og Geir Helgemo.

Etter din åpning 1 kløver hører du 1 spar fra øst, pass fra syd og 2 kløver fra vest som viser en god sparløft. Hva melder du nå?

Ja, dette er som så ofte et spørsmål om avtaler.

Hva betyr dobler?

Det kan avtales som at man har en god kløverfarge rett og slett. Men er det så nyttig? Med en god sekskorts farge og gode kort er det ofte bedre å si 3 kløver og ta bort melderom for motparten.

Dobler kan brukes som «en god hånd», eller mer som en ren opplysende dobling som bør være med fokus på tilpasning i de andre fargene, spesielt umeldt major.

Nord doblet, øst sa 2 spar, og da hoppet syd til 4 hjerter!

Hva nå?

Jeg synes det nå er lite annet å gjøre enn å passe og håpe det beste. Nord må ha fått litt panikk her og ha tenkt at det kunne ha vært en misforståelse med hensyn til doblingen, og hun sa 5 kløver. Nå mente Helgemo (øst) det fikk være nok og doblet. Slik så hele spillet ut:

Dette var skivebom av nord. Kontrakten 5 kløver ble ikke noen fest, og da røyken hadde lagt seg hadde spillefører gått 800 i bet.

Er 4 hjerter noe særlig bedre?

Vel, for det første er det langt i fra sikkert den blir doblet. For det andre, N/S spiller vel ganske bra i hjerterkontrakt?

Ved det andre bordet åpnet Marion Michielsen også med 1 kløver, men der hoppet øst til 2 spar, svakt innhopp. Jeg er enig med Helgemo sin 1 spar heller enn et svakt innhopp med østs kort (og å være enig med han når det gjelder bridge er ikke dumt). Det er dog klart at hoppet til 2 spar kan fungere bra det også.

Johan Upmark (syd) passet, og vest høynet til 3 spar. Etter pass, pass var det Upmark sin tur. Han har en hånd med endel spillestyrke hvis det er tilpasning hos makkere, og han så klart og tydelig for seg kortfarge i spar hos nord. Da kunne det vel godt være at nord hadde tre, kanskje til og med fire hjerter?

Svensken sa 4 hjerter, og det gikk pass rundt.

Vest spilte ut spar ess og skiftet til en liten trumf til esset. Upmark gikk for gull. Han trumfet en kløver med det samme og spilte ruter til damen som vant det stikket. Så kløver ess og kløver til stjeling, og siden det satt så snilt 3-3 var resten av kløverfargen godspilt. Problemet var at han begynte å bli veldig kort og rar i trumf selv. Med kun K-10 dobbel gjenværende i trumf spilte han kongen før han lukket igjen øynene og fortsatte med den single tieren som han kastet en ruter på fra nord. Da hjerterfargen satt 3-3 var trumfen ute hos alle inkludert han selv. Øst kunne kun ta for spar konge som ville vært forsvarets tredje stikk. Da han ikke gjorde det, men spilte liten spar tok Upmark resten da bordet stod!

Elleve stikk i 4hjerter ga en smått utrolig +650 til N/S som sammen med +800 i favør lagkameratene Ø/V ved det andre bordet var verd hele 16 IMP.

INSTRUKTIVT (to spill)

Fra videopptaket av en kort treningsøkt forleden (Trening 3) går vi gjennom en gang til to spill som var litt ekstra interessante. Selv om det ble sagt endel også da spillet forekom ser vi litt nærmere på disse ganske instruktive spillene, også for de som ikke så videoen. 

Først en spilleprøve:

FARGEBEHANDLING

Det skal spilles 3 grand etter at nord hadde vist 22-24NT, og syd løftet til 3NT.

Et hint: Med forskjellige fargekombinasjoner har man lært seg standard fargebehandling. Det er imidlertid ikke alltid det er riktig spill av fargen i spillets kontekst. Man må se på helheten, hvor mange overganger det er mellom hendene, og hva som kan skje hvis man gjør det ene eller det andre. 

Det spilles lagkamp/IMP.

Nord ble altså spillefører og øst spilte ut kløver konge. Her er det rutinemessig å lasjere kløveren to ganger. For dere som er ferske bridgespillere: å lasjere, eller ligge unna når man kan stikke, er i spill hvor det handler om å bryte forbindelsen mellom motspillerne i den fargen (kløver). Det er jo grandkontrakt her, og håpet er at øst ikke kan komme inn å få tatt kløverstikkene sine. 

Øst får både for kløver konge og kløver dame i neste stikk, og nord vinner med kløver ess i tredje stikk. Vest hadde dobbel kløver fra start og kastet en spar i tredje kløverrunde. 

Hvordan spiller du videre?

I planleggingen av grandspill teller vi først de sikre stikkene, og her er det 2+3+1+1 = 7 stikk. Vi må få tak i to til, og det kan godt være ett stikk til i hjerter. Men selv om hjerteren gir full uttelling blir det kun åtte stikk. Vi må altså få flere stikk i ruter, og det er det gode sjanser for. Hvordan bør ruterfargen spilles?

Før vi går videre ser vi på denne ruterkombinasjonen.

Det er jo isolert sett en finesse, ikke sant? Med slik farge spilles normalt fra syd, for eksempel liten til knekten. Hvis den finessen holder tas esset, og det blir fire ruterstikk hvis kongen sitter singel i saksen. Alternativt er dobbelfinesse, det vil si man kan dra damen fra syd. Hvis den dekkes kan det senere tas en finesse med nieren. Dette gir fire ruterstikk hvis K-10 sitter foran. For å kunne ta en sånn dobbelfinesse må det dog være to inntak til den siden fargen må spilles fra (her syd). En tredje mulighet er å dra damen først, så toppe ut tieren dobbel hos øst hvis damen blir dekket med kongen.

Ingen av de mulige fargebehandlingene er korrekt i dette spillet. Vi må ikke glemme i hvilken kontekst ruteren skal spilles. Husk vi må gjøre alt vi kan for å unngå at øst kommer inn. Hvis han har kongen dobbel (eller flere) i ruter er det ingenting vi kan gjøre, øst vil komme inn å få tatt sine kløverstikk (fire i alt) og det blir en bet. 

Riktig spill her er å denge ned ruter ess. Vi trenger ikke mer enn tre ruterstikk (2+3+3+1=9). Hvis vest har ruter konge får vi tre ruterstikk. Ved IKKE å ta ruterfinesse får vi med oss en ekstra sjanse til, øst kan ha ruter konge singel! Det hadde han ikke, men det var likevel nødvendig å starte med esset. 

Etter tre runder kløver, den siste stukket med esset bør altså ruter ess spilles. Så mer ruter til damen og kongen. Hvis ruter hadde vært fordelt 3-2 ville det vært tre enkle ruterstikk. I dette tilfellet oppdages 4-1 sitsen i fargen, og spillefører har en markert finesse etterpå for tre ruterstikk totalt med J-9 over vests 10-5. Merk at syd har kun ett inntak (hjerter dame) til syd, og det må brukes til å ta DEN siste ruterfinessen, over vests tier. 

Hvis hjerter dame brukes i fjerde stikk for å spille ruteren "normalt" blir det bet om syd spiller liten ruter fra syd til knekten. Det blir i så fall kun to ruterstikk, for det er ingen måte å komme seg over til syd for å ordne seg tre ruterstikk med denne sitsen i mot. 

Det kan hende denne safespillingen koster ett overstikk (vest har ruter konge dobbel), men det sikrer kontrakten om den i det hele tatt kan vinnes. Egentlig synes jeg nesten de som spiller korrekt med ruter ess først heller fortjener ett herlig overstikk hvis østs ruter konge faller singel enn at de som spiller feil får overstikket hvis det sitter snilt og ruteren gir fire stikk med normal fargebehandling. Med den sitsen (kongen  singel) får de som spiller riktig ti stikk (fire ruterstikk), mens de som spiller feil og tar ruterfinesse går bet!

KORTVURDERING

I det neste spillet handler det litt om kortvurdering i meldingene, men også om spilleføringen i de mulige kontraktene. Først syds melde"problem":

 

Det er alle i sonen og syd er giver. Etter pass fra syd og vest åpner nord med 1 spar. Øst passer, og det er syd sin tur til å finne en melding. Hva ville du meldt?

Svaret på det avhenger i stor grad av avtaler. Noen bruker Toronto, andre mini-splinter osv. Men hva man skal melde avhenger også av vurdering av disse kortene, og litt hvilken turneringsform det er, parturnering eller lagkamp. Det spilles altså i dette tilfellet lagkamp (IMP). 

Hvor sterk er syds hånd?

Vi talte jo opp 9HP her, men idet makker melder spar vokser hånden ganske kraftig pga. den gode fordelingen. Det er vel ikke feil å plassere denne hånden i gruppen "invitt til utgang" (10-12), men det kan hende selv det er litt forsiktig. Det hadde vært ideelt her å kunne brukt mini-splinter som er hopp til 3 hjerter for å vise en invitthånd med singel hjerter. Da kan man finne en hardmeldt utgang i forhold til samlet honnørstyrke når kortene sitter bra mot hverandre. Hvis ikke det er på repertoaret blir det et valg mellom å invitere, eller sørge for at vi kommer oss i utgang. Uten mini-splinter vil ikke jeg ta sjansen på å invitere i lagkamp da det er mange minimushender hos åpneren som vil gi ti stikk mot disse kortene. Å være i utgang alltid vil selvsagt føre til bet noen ganger. I parturnering kan det argumenteres mer for å kun invitere til utgang da flertallet av bordene nok er i delkontrakt om nord har minimum, og da er det greit å dele poengene heller enn å få et veldig trist bet med 4 spar en bet, og kanskje heller håpe på et greit pluss-spill om en får tak i ett ekstra stikk. 

Hvis vi bestemmer oss for utgang er det best å få vist hånden mest mulig korrekt i tilfelle åpneren har en monsterhånd, for det kan godt stå slem hvis han har noe sånt som Axxxxx - Axx - A - KQx. Ja, med de 17 poengene står det faktisk normalt i 7 spar!

Vi har jo passet i åpning, så hvis vi bestemmer oss for å sørge for at det blir utgang av dette, kan vi melde 4 hjerter hvis det er avtalt som Splinter. Makker vet vi har passet, så hva slags hånd vi har får han uansett et bra bilde på. 

Noen vil kanskje synes dette er hardt, og jada, det kan sikkert diskuteres.

SPILLEPRØVE 

Uansett, kontrakten ble 4 spar spilt av nord ved vårt bord. 

Noen ville kanskje meldt inn 2 hjerter som øst, men selv om det er fristende er kanskje østs kort littegrann for svake for det i sonen?

La oss si øst spiller ut hjerter dame mot 4 spar. Spilleplan?

Det er ingen tapere i majorfargene. I kløver er det en taper, og problemfargen er ruteren. Om spillefører spiller den selv kan det bli tre tapere siden spillefører ikke har åtteren (!). Hvis for eksempel tieren spilles dekker vest og kongen blir stukket med esset. Vest blir sittende igjen med Q-8 bak syds 9-5-3 og Ø/V får to ruterstikk til som sammen med ruter ess og ett stikk i kløver gir beten. 

Det er imidlertid et klassisk mønster for eliminasjon og innspill i dette spillet. Mange trumf på hver hånd og muligheter for å eliminere sidefarge(r) for så å sette inn motparten på et tidspunkt hvor de må hjelpe spillefører med problemfargen. 

Vinn hjerterutspillet med esset. Hjerterstjeling hos syd kan tas senere, men for rekkefølgen her er det greit å gjøre det med det samme. Så to runder trumf, den siste tatt hos nord. Dette er igjen:

 

Nord er inne og spiller nå kløver og legger liten fra syd idet øst følger farge. Vest blir innspilt og må gi hjelp. Hvis han spiller kløver tilbake blir det ett ekstra i den fargen som gir ruteravkast. Hvis vest spiller hjerter er det til dobbeltrenons og trumfes hos syd mens en ruter forsvinner fra nord, og det blir maks to rutertapere. Endelig, hvis vest spiller ruter går det også greit for spillefører fordi det er forsvaret som først åpner fargen. Hvis vest spiller liten ruter må nord legge liten. Selv om øst i det stikket ikke må bruke esset som her er det gode sjanser etterpå. Og om vest spiller ruter dame (eller knekt) dekkes simpelten med kongen. Selv om øst stikker kongen med esset er det bare is og brus, og forskjellen fra om spillefører selv angriper ruteren er at nå har spillefører igjen 10-9 hos syd, og forsvaret har kun en større ruter.

En ekstra analyse for spesielt interesserte

Et siste poeng i dette spillet er at Ø/V har en glimrende hjerterkontrakt. Da spillet forekom ga 4 spar med ti stikk en veldig god score til N/S. Det var ikke fordi det var så mange som gikk bet i 4 spar, men det var ganske mange bord hvor Ø/V fikk spille 4 hjerter! I den kontrakten sitter det glimrende, ruter konge i saks og kløver ess foran konge-dame. Det er kun tre tapere, en i spar, en i trumf (hjerter) og en i kløver. Det ble ved mange bord +620 til Ø/V! 

Ser du hvordan 4 hjerter kan betes?

Det er et vanskelig motspill. Forsvaret (N/S) mot hjerterkontrakt må få tak i en kløverstjeling hos nord. 

La oss si syd spiller ut spar konge. Da kan nord sitkke over og spille kløver. Det er imidlertid ikke så lett for syd, for han må ligge unna med kløver ess og nord kan jo ha singel kløver. Han må imidlertid ligge unna første kløver fordi idet nord kommer inn på trumfesset må han ha en mulighet til å spille inn syd. Eneste mulighet er i kløverfargen. Nord vinner med trumfesset og spiller sin siste kløver til syds ess, så kløverstjeling og en bet. (det går også an å bete med et usannsynlig kløverutspill selv om esset blir spilt da syd i så fall har inntak i spar til å få gitt stjelingen)

 

 

 

 

 

ALT MIX III

Fra 24. til 28.august spilles ALT MIX III.

__________________________________________________________________________________________________________________

Den første ALT MIX III - bulletinen som er ført i pennen av danske Christina Lund Madsen er for en stor del viet amerikaneren Justin Lall sin tragiske bortgang i forrige uke. Jlall som han kalles ble bare 33 år.

Det er en spesiell og veldig populær mann som har forlatt det internasjonale bridgemiljøet alt for tidlig. Foruten å være en ekstremt skarp bridgespiller var han "annerledes". Og det var han på en særdeles god måte slik at alle som kjente ham, ja også alle som bare hadde møtt ham en eller noen få ganger simpelthen elsket ham. 

Du kan lese mer om Justin Lall og hans alt for korte liv flere steder, bl.a. på bridgewinners.com og i den nevnte bulletinen som du kan finne her.  

Vi sakser dette bildet og et sitat fra Christinas fine ord i ALT-bulletinen:

Hemant Lall sa en gang: "Justin used to be known as my son - now I'm known as Justin's father"

 

                                                                                  RIP JUSTIN

____________________________________________________________________________________________________________________

ALT MIX III

Det er uvanlig spedt med norsk innslag i denne ALT-turneringen, men den ene nordmannen som er med holder i alle fall standarden (åvælsåde') - Geir Helgemo spiller med Jessica Larsson på lag DONNER. Det er flere svensker med på laget som har Gary Donner som kaptein.

Etter de to første av ti kvalifiseringskamper ligger de på 4.plass. De åtte beste etter kvalifiseringen går til sluttspillet. 

I første kamp fikk svenske Johan Upmark et utspillsproblem hvor det handler om avtaler. Har du og din makker avtalt denne situasjonen?

Øst var giver, og Ø/V i sonen. Ved Upmark (syd) sitt bord gikk meldingene:

Hva betyr nords dobling? Vil hun ha sin egen farge (spar) i utspill, eller ber doblingen om noe annet?

Det er ikke så mye å tjene på dobling av 3 grand som "spill ut min farge" da det vil utspilleren som oftest gjøre uansett. Det kan bare ha noe for seg hvis det er skikkelig beteplukk (mange bet), noe som nok veldig sjelden er tilfellet. Det har mer for seg å bruke dobling som "spill ut noe annet", og vanligvis er det "spill ut bordets først meldte farge".

Det gjorde Upmark, og det måtte hjerter ut for å ha en sjanse til å bete 3 grand!

Etter hjerter 2 ut kunne forsvaret ta fire stikk i fargen med liten til tieren, liten tilbake til esset og hjerter gjennom vests beholding en gang til. Det var kanten, og da spillefører ikke hadde noen god grunn til å toppe ut kløver konge ble det en doblet bet idet finessen i den fargen ble tatt, +200 til lag DONNER.

Vi så at øst åpnet med 1 ruter. Ved det andre bordet åpnet Geir Helgemo (øst) med 1 kløver. Det er en sånn litt ekkel hånd når det gjelder gjenmelding da over makkerens sannsynlige hjertersvar har ikke åpneren noen perfekt gjenmelding. Jessica sa 1 hjerter, og nord meldte inn 1 spar. Geir meldte da 2 ruter, revers, og pga. av dette gjenmeldingsproblemet har mange definert akkurat den reversen (2 ruter) som muligens litt svakere enn andre reverser.

Jeg er enig med åpningen 1 kløver og ikke den "strategiske" løsningen 1 ruter for å ha en enklere gjenmelding. Etter å ha åpnet med 1 ruter kan man på et vis komfortabelt melde kløver andre gangen, men den starten fører til at det gis et bilde av en annen fordeling  i fargene (flere ruter enn kløver, eller like lange farger).

Over reversen 2 ruter krevde Jessica med 2 spar, og over 2 grand fra øst viste hun ruterstøtten. Geir avsluttet med 3 grand. Nord turde ikke doble etter disse meldingene som tydet på at Ø/V var veldig sterke. Syd hadde ingen spesiell grunn til å spille ut noe annet enn makkers farge, spar.

Etter sparutspillet ut tok Geir kløverfinessen, og pga. av vest hjerter 9 (!) kan ikke forsvaret få tak i mer enn tre hjerterstikk siden nord var inne. Det må to gjennomspill av denne hjerteren hos vest for å få fatt i fire motspillstikk.

Dermed ble det en enkel +600 til Geir og Jessica, og 13 IMP til lag DONNER. 

 

TRENING 3 (video)

I dag får du et video-opptak av en individuell treningsøkt på BBO. Underveis i spillingen forsøkte jeg å gi noen kommentarer både når det gjelder meldinger, spill og motspill. Det må presiseres at det som blir sagt skjer spontant, ingen redigering, så det kan godt skje at det blir sagt noe feil, at noe blir oversett osv.

De mest interessante spillene kan det godt hende jeg kommer tilbake til her i bloggen for dem som ikke velger å «bakspille» treningsøkta ved å se videoen.

I denne økta spilte jeg med en robot og hadde roboter som motspillere. Det er bare en av mange måter å trene på. Hvis man spiller robot-turnering på BBO er fordelen at du selv får spille kontraktene hver gang egen side er spillefører (du blir flyttet fra blindemann til spilleførers plass). I turneringene har man imidlertid ikke så god tid selv om det normalt er rikelig, men det kan blir litt stress hvis det skal analyseres og forsøksvis sagt si noe fornuftig underveis. Så i dette opptaket spiller robotmakkeren min sine egne kontrakter, og da går det lynfort. Det blir ikke så lett å følge med og si noe særlig fornuftig da. Jeg kan komme tilbake til noen av de spillene hvis noe spesielt interessant skjer.

I denne debuten min når det gjelder å lage denne type videoer gikk spillingen ganske bra for robotmakkeren min og meg, men senere kan det godt hende det blir mange flere dårlige spill. Det kan imidlertid være minst like nyttig å gå gjennom spill i ettertid hvis det har gått dårlig!

I dette opptaket er det åtte spill og videoen varer ca. 36 minutter.

Her er opptaket:

 

TRENING (2)

I morges forsøkte jeg meg på et videoopptak av en treningsøkt da jeg spilte robot-turnering på BBO. Tanken var å kommentere og forsøke å si hvorfor de forskjellige valg blir tatt i meldinger og spill. Det ble bare nesten bra, og jeg kommer ikke til å legge ut akkurat den videoen selv om det ble lovet at slike videoer vil komme her i bloggen. Det må nok trenes litt på å lage slikt før hvordan beskrive analysene og tankeprossessene blir bra nok slik at det blir nyttig for de som følger med. Men det kommer nok noen sånne videoer i bloggen senere...

Under dagens treningsøkt som var en parturnering gikk det ganske bra med meg og robotmakkeren, så det var ingen grunn til å forkaste videoen pga. av resultatet. I det aller første spillet kunne jeg imidlertid gjort det mye bedre.

Giver nord. Ingen i sonen.

Min dobling viste begge major, typisk 4-4. Det er en måte å definere dobling etter motpartens innmelding 1 ruter. De som spiller med "kløverføringer" liker å si at dobling i denne situasjonen viser hjerterfarge, greit nok, men å få vist to majorfarger med en gang før motparten kanskje begynner å støtte, eller sperremelde har også mye for seg.

Da makker sa 1 spar var min hånd sånn midt i mellom litt forsiktig invitt til utgang og en litt tøff 4 spar-melding. Når en spiller med roboter får en forklaring på hva deres meldinger betyr, og det ble forklart at nords 1 spar var firekorts farge, ikke bare tre spar som kanskje noen vil tillate her da åpneren kan ha en veldig vanskelig gjenmleding. Ruter dame er ikke noe fint kort i denne konteksten, men resten er bra, og jeg valgte å gå rett i utgang som kanskje er litt hardt i parturnering.

Når en spiller slike turneringer med og mot roboter er det en funksjon som jeg liker, og det er at hver gang du blir blindemann blir du flyttet over på andre siden av bordet og får spille kontrakten. Dermed blir det mye spilletrening. Så idet spillet startet var jeg plutselig på nords plass og fikk spar knekt ut fra øst mot 4 spar.

Det er to rutertapere og en kløvertaper. Men det er ikke ti stikk rett ned selv om det kun er tre tapere, og det er en mulighet for at trumfen sitter 4-1. I så fall har vest trolig fire trumf, for selv om utspill av singelton trumfknekt ikke akkurat er etter min smak er det mer sannsynlig at øst har det enn at han har spilt ut fra knekt-10 fjerde i trumf. 

Vi talte altså opp en kløvertaper, men hva kan vi gjøre med den fjerde kløveren. Hvis trumfen tas ut i tre runder blir vi hengende med den fjerde kløveren siden vi får trumfet kun en kløver. Men en kløver kan kastes på syds fjerde hjerter. Hvordan bør spillet legges opp?

Jeg valgte å stikke med spar konge og spilte hjerter med det samme i håp om at de stakk med en gang. Øst er litt favoritt til å ha hjerter ess etter innmeldingen, for husk han har antagelig ikke AK i ruter siden han ikke spilte ut en stor ruter, men valgte å spille ut spar knekt. Hjerter til knekten vant imidlertid stikket, og nå så det litt farlig ut å spille mer hjerter da de kanskje kan få en stjeling med en tredje runde hjerter. Kontrakten står jo enkelt om trumfen sitter 3-2. Jeg må innrømme at det så litt ut som om sparen satt 4-1 med knekten singel (som jeg også sa i det der litt rotete opptaket), men det er ikke sikkert. Så etter hjerter knekt vant stikket spilte jeg spar til damen. Da viste det seg at mistanken om trumfsitsen var riktig:

Etter å ha tatt to trumfrunder med kongen og damen ble det vanskelig å få tak i ti stikk. Jeg ble i hvert fall i fortsettelsen avhengig av at vest fulgte hjerter fire ganger, eller at han hadde fire kløver slik at begge nords småkløvere kunne trumfes. Jeg gikk en trist bet, men det ga litt overraskende hele 46%. Det var nok et bortspill, og en kjedelig start på turneringen.

Kontrakten kan nemlig vinnes på flere måter. Hvis en satser på at trumfen sitter som den gjør går det bra om det ikke tas noen flere trumfrunder, men beholder spar Q76 hos syd mot A98 hos nord. Da kan det spilles AK i kløver og kløverstjeling lavt, og senere kan den fjerde kløveren trumfes med damen. Idet den fjerde hjerteren på et tidspunkt spilles hjelper det ikke vest hva han gjør. Hvis han ikke trumfer forsvinner en ruter fra nord. Hvis vest setter i en liten trumf trumfes over, og alle nord sine trumfer gir stikk etter hvert. Det blir fire sparstikk + to stjelinger hos syd, A-K i kløver og to hjerterstikk = 10.

Å notere +420 ville gitt delt topp med en spiller (av 52) som vant 4 spar, 99% score.

Her gikk det mye bedre:

Etter min ruteråpning var planen å hoppe til 2 grand om ikke nord svarte med sparmelding. Nord sa imidlertid 1 hjerter, og øst meldte 1 spar. Nå er fortsatt 2 grand 18-19, men jeg tenkte dobler (støttedobling, trekorts hjerter) var mer fleksibelt med dette da sparstopperen så temmelig tynn ut. Med en dobbelstopper i spar ville jeg nok heller ha vist håndtypen og styrken med 2 grand med det samme over 1 spar fra øst. Å velge støttedobling fungerte bra da neste melding over motpartens 2 spar ble 2 grand som fortsatt må være 18-19NT siden nord passet andre gangen. Jeg tenkte på å doble 2 spar, men det fører ikke til noe fornuftig, og jeg får et håpløst meldeproblem over for eksempel 3 kløver fra makker som han trolig vil melde med for eksempel fire hjerter, fem kløver og svake kort.

Det ble bedre å vise styrken, for over 2 NT tok robot-makkeren en fresk og god, dog knallhard avgjørelse med 4 hjerter siden han visste om trekorts støtte og 18-19. Hardt meldt synes du med 3HP? Ja, men jeg liker nords kortvudering her. Han (hun?) har 6-4 fordeling og renons i motpartens farge, og han/hun vet om en nikorts trumftilpasning

Og det var riktig vurdert, for 4 hjerter var en god kontrakt.

Igjen ble jeg altså flyttet over til nords plass i spilleføringen. Man slipper å være blindemann i de turneringene!

Øst spilte ut en liten kløver til esset, vest la kongen.

Planleggingen startet med å se på hvilke tapere det er. (husk en ser ikke på det tidspunkt Ø/V sine kort). Det er en kløvertaper, en rutertaper og ofte en hjertertaper. Igjen er det slik at det er en MULIG taper til, i kløver siden nord har fire kort i fargen. Hva kan gjøres med det? Den fjerde kløveren kan ikke kastes på noe medmindre ruterfargen kan gi ett ekstra hvis den sitter 3-3 (som vi ser ikke går bra), og hvis det trumfes to kløver må den andre stjelingen tas med en honnør som godt kan føre til to trumftapere. 

Vel, kløveren må gjøres noe med før uttrumfing, for spilles trumf kan de kanskje få tatt ut syds tredje trumf før en eneste kløverstjeling er tatt. Så i andre stikk spilte jeg kløver 10 til vests dame. Derfra kom en liten spar.

Det motspillet er på et vis en gavepakke. Vi har jo ingen spartaper her, men det gjør ikke noe om vi får en spartaper hvis vi bytter det stikket som gis til dem i den fargen med en taper. Det byttet er greit å ta hvis vi tjener noe på det, og det gjør vi her.

Idet vest spilte spar 3 er det bare å kaste en ruter fra nord. Altså bytting av stikk, spillefører får en "unødvendig" spartaper, men i stedet ingen rutertaper. Fordelen med byttet er for spillefører at med det motspillet blir spar konge godspilt, og den brukes senere til å kaste en av nords kløvere.

Øst stakk med spar ess og spilte liten kløver til trumf med åtteren og overtrumfing med hjerter dame, forsvarets tredje stikk. Men resten stod, og idet den stjelingen ble tatt var det nesten sikkert at det ville gå bra. Bare om vest hadde hatt singel trumf dame sammen med kun to kløver (usannsynlig) som ville gjort at øst hadde fått ett trumfstikk senere, eller vest hadde hatt alle fire trumfene ville det blitt bet etter denne utviklingen. A-K i trumf tok ut resten av trumfene, og spar konge ga avkast for nords siste kløver.

Ti stikk i 4 hjerter ga hele 93%. Det var overraskende at det ble så gått betalt, for det bør gå greit å vinne 4 hjerter for egen maskin om vest ikke spiller spar som gjorde det enkelt. Med et annet motspill må to kløver trumfes hos syd for å få de ti stikkene. Den første stjelingen med åtteren kan vest trumf over, men senere kan den fjerde kløveren trumfes med en honnør. Siden hjerter knekt deretter faller under syds ene gjenværende honnør blir det kun en trumftaper i dette spillet.


 

 

 

TRENING, og nyttig bruk av BBO

I nøden spiser fanden fluer heter det, og i disse coronatider tyr mange til online bridge over hele verden. Det er imidlertid noen som egentlig ikke synes online bridge er i nærheten av det å spille på ordentlig, face to face. Jeg er en av dem, men hvis bridgeabstinensene blir for ubehagelige blir det til at også jeg tyr til spilling online av og til.

Det er som tidligere nevnt mange bra ting med online bridge generelt, og BBO spesielt. Å følge vu-graph overføringer er både morsomt og lærerikt. Undervisning fungerer bra på BBO. Mulighetene for å trene og følge opp det som skjedde er gode. Alt som har skjedd under spillingen ligger der i filene under ditt nick-name. Det er mange funksjoner i BBO-portalen som kan utnyttes.

Jeg er ikke særlig sofistikert når det gjelder computerfunksjoner og slikt. Mange som spiller mye på BBO er sikkert mye mer avanserte, mens andre kanskje er ganske ferske online-spillere nå som online bridge har økt mye i omfang, også i Norge. Det jeg imidlertid kan si noe mer eller mindre kvalifisert om er hvordan trene i bridge på best mulig måte, og i dette tilfellet hvordan utnytte mulighetene på BBO best mulig.

I den videre gjennomgangen beskrives med noen bilder hvordan dere som ikke har holdt på med BBO så lenge kan finne frem på web-versjonen av Bridge Base Online hvis dere ønsker å trene, ikke bare spille mer eller mindre tilfeldig bridge.

Meldetrening

 

Her kan du og makkeren din gå inn på «Practise» og opprette et meldebord for å trene på meldesystemet. Du får disse valgene:

Merk at der er det også muligheten for å opprette et opplæringsbord (teaching table) som kan brukes hvis du har tenke å lære noen bridge, eller trene dem. På opplæringsbordet er det mange muligheter.

Men la oss si du og makkeren din ønsker å trene meldinger, finpusse systemet og spesielle konvensjoner. Da velges «Bidding table» hvor du oppretter bordet. Der er det mange muligheter bl.a. til å melde bestemte nedlastede sett med kort, og å legge inn parametere for kortene slik at dere får trent på spesielle håndtyper, for eksempel Stenberg-hender osv.

Når det gjelder meldetrening er det et viktig poeng som må nevnes både når det gjelder meldemodulen på BBO og andre program. De tar ikke hensyn til innmeldinger. Det er i moderne bridge ofte forekommende, og å «glemme» den delen er ikke bra. En bør også fokusere på hvordan gjøre det hvis forskjellige innmeldinger kommer. Det kan for eksempel gjøres ved å bruke de hendene man har meldt uten innmeldinger ved å gå gjennom dem en gang til og si «la oss si han meldte inn 2 ruter, hvordan melder vi da?» osv.

Gjennom slik meldetrening kan makkerparet få gjort mange nyttige avtaler som over tid vil gi poeng!

Noen liker å trene meldinger ved å bruke hender fra meldedueller i bridgemagasiner og slikt. Det kan være moro, men om det er veldig nyttig kan diskuteres. I slike meldesett har de ofte laget veldig spesielle problemhender, ting som ikke er så frekvent. Det er nok mer nyttig å få meldt mange hender – mengdetrening – og ikke fokusere så mye på resultat i enkeltspill.

Spilletrening

Det er etter min mening nyttigere og morsommere å bruke noen av funksjonene på BBO til å gjøre noe spesielt enn å bare gå inn på et bord for å spille tilfeldig, kanksje mot tilfeldige spillere.

Å spille mye er i utgangspunktet bra, og for de mer uerfarne er det nyttig og gir utvikling. For spillere som har kommet opp på et visst nivå er det dog ikke sikkert at endeløs, tilfeldig BBO-spilling gir så veldig god effekt. Det kan til og med gi uvaner. Det er greit nok som tidtrøyte, men for de som ønsker at spillingen skal gi god treningseffekt går det an å bruke tiden man setter av til BBO-spilling på en bedre måte.

En grei måte å arrangere god trening på er å sette opp lagkamper mot og med lagkamerater og venner. For dem som har ambisjoner om fremgang gir det best effekt om man går gjennom spillene sammen med makker etterpå. Husk alt som har skjedd ligger lagret på BBO.

Mange kjenner nok til det her, men for ordens skyld, du kan altså finne alt som har skjedd ved å klikke på «handrecords»:

Dette finnes på åpningssiden før du logger inn til selve portalen hvor spillingen foregår. Idet du klikker på "hand records" får du frem dette:

Du kan endre dato for å gå tilbake til spill fra tidligere. Spillene kan klikkes gjennom både når det gjelder meldinger og spillet, stikk for stikk. Dette kan være veldig nyttig både for egenutvikling og for å kunne diskutere med makker for å gjøre klarere avtaler.

Også om det kun er du og makkeren din kan spillingen legges opp slik at du får noen interessante parametere for å vurdere spillingen. Enten får dere med to motspillere dere ønsker å spille mot, eller dere kan benytte roboter som motspillere

Det går an å spille tidligere spilte vu-graph overførte lagkamper hvor resultatene ved ditt bord blir sammenlignes med det som ble gjort av toppspillere. Å bruke roboter som motspillere ved ditt bord er ikke et så dårlig alternativ. De er ikke dårlige spillere, men gjør enkelte merkelige ting - hvem gjør ikke det. De er imidlertid ganske konsekvente og er kodet med et meldesystem de følger ganske bra. Du kan når som helt klikke på meldingene deres for å få vite hva de betyr. Dessuten er robotene tålmodige "folk". Hvis du tar en kaffepause eller noe sånt, eller du og makker har lyst til å diskutere noe venter de uten å klage...

Enten du bruker roboter eller spiller mot noen du kjenner og ønsker å spille mot er filene fra disse kampene å finne i systemet og kan brukes slik at dere spiller kort fra allerede spilte lagkamper. Dette synes jeg er en morsom måte å trene på.

For dere som ikke kjenner til denne funksjonen skal jeg her vise hvordan det kan gjøres. Disse eksemplene og bildene er også fra web-versjonen av Bridge Base Online.

På denne siden: 

som de fleste kjenner til velges for eksempel «casual» og du får disse valgene:

 

Da startes et bord, og spillerne som blir plassert der kan være du makker og to andre ordentlige spillere, eller motstanderne kan som sagt være roboter hvis du er i beit for motstandere en dag.

Idet bordet er startet finner du dette ikonet med tre streker øverst til venstre på siden:

Idet du klikker på det får du frem dette:

Du klikker på «deal source» og får disse valgene:

Du kan så velge «random deals» og får spille helt tilfeldige spill. Du kan også klikke «random vu-graph deals» som gir en fil med spill som forekom i en eller annen tilfeldig kamp som tidligere har blitt overført på BBO. Jeg liker å buke «specific vu graph deals» som du ser jeg har klikket på her, og så skrive inn for eksempel Bermuda Bowl i "search". Da får du valget mellom forskjellige mesterskap fra tidligere år.

Hvis en sånn kamp velges blir resultatene ved ditt bord sammenlignet med resultatene fra begge de to bordene da kampen forekom.

Det er artig å se hva en Meckstroth eller en Helgemo gjorde i det spillet du har spilt! For ved de to bordene du blir sammenlignet med satt det internasjonale toppspillere, og det er både interessant og nyttig treningsmessig å sammenligne hva du og makker gjorde med kortene, selv om dine motspillere selvsagt ikke er av samme standard som i den virkelige kampen.

Man kan også trene helt alene på BBO. Robot world er et sted på BBO hvor det spilles turneringer. Du får robot-makker og robot motspillere. Da er det lov å klikke på de meldingene som blir avgitt av robotene, også robotmakkeren din sine meldinger, for å få forklaring på hva meldingene betyr. Uansett om robotene som de fleste levende bridgespillere kanskje gjør noen rare ting av og til så er det fin trening, og spesielt fordi du kan klikke deg gjennom spill og meldinger etterpå å se på ha som kunne vært gjort annerledes. Hvis du ikke finner noen god løsning på et problem kan du godt spørre noen andre. Å ha en mentor eller coach er bra, men om du ikke har det vil de fleste toppspillere svare deg på noen spørsmål om bridgespill av og til.

Bakspilling

Det kan være nyttig å se på bridge, spesielt hvis det er kamper spilt av gode spillere. Hvis kommentatorene også er gode kan flertallet av spillere som følger kampene som tilskuere få nyttige tips.

Bridgevideoer

Det finnes masse bridgestoff på nettet, også videoer. Noen videoer som kom for en tid siden kalles «Over the shoulder». Der følges en toppspiller i det han/hun spiller og samtidig forteller sine tankeprosesser. Boye Brogeland har bl.a. vært «star» i noen sånne videoer.

Fremover vil jeg forsøke å lage noen videoer selv hvor jeg spiller noen spill og snakker/analyserer underveis for å si hvordan jeg tenker før jeg tar en avgjørelse. Det kan åpenbart gå begge veier, og de som velger å se på kan selvsagt ha sine egne meninger om det som blir sagt er klokt, dumt, feil, helt på jordet osv. Uansett er kan det være interessant å se/høre forskjellige innfallsvinkler når det gjelder meldinger, spilleplaner og motspill – det kan være «food for tought» som det heter på elendig norsk. Så forhåpentligvis kan det forsøket gi noen bra tips i alle fall til dere som ikke er så veldig erfarne.

Jeg har registrert at slike videoer lages av enkelte bridge bloggere, og det er tydeligvis populært. En av dem er en kamerat i Melbourne, Australia, Pete Hollands som lager veldige fine og instruktive videoer.

Lykke til med treningen!

«to be continued»

YEH BROS CUP ONLINE - New Zealand fikk flyten!

I YEH BROS ONLINE 2020 (BBO) deltok 28 lag fra Asia og South Pacific (fra tre WBF soner samt noen enkeltspillere fra andre land). Det var forbudt med bakspillere av sikkerhetshensyn, men kampene kunne følges i streaming /rama, såkalt «delayed broadcast».

To australske og to New Zealandske deltok. Det var imidlertid ikke det antatt sterkeste laget fra New Zealand med to faste landslagspar og ett mulig landslagspar som gjorde det best av våre lag (de ble bare nr. 9 av 14 lag i sin gruppe). For oss var det moro at det i stedet var vårt lag som fikk en enorm flyt etter hvert.

Nick Jacob og jeg spilte på lag med to australiere (Justin Mill og Matt Mc Manus) og to kiwier (James Coutts, Michael Ware). I starten gikk det litt opp og ned, men mot slutten av kvalifiseringen ble det mye bedre og det endte med seier i gruppen. De fire beste fra hver gruppe gikk til kvart’en, og den vant vi mot et ganske sterkt lag, men det må innrømmes at i den kampen var vi nokså heldige.

Semifinalen ble litt enklere for oss mot et australsk lag, og så var det finale mot Hamphur Sugar Mills (India).

Det var tre dager med spilling, men korte kamper, og finalen bestod av kun to sett. Halvveis i finalen ledet inderne med 14 IMP etter at våre to par hadde hatt hver vår slem-blemme.

I andre halvrunde snudde kampen. Vi startet ved vårt bord med å spille 1 grand doblet som ikke var til å rokke. Så meldte makker en syltynn 3 grand hvor vi hadde 6-3 tilpasning i hjerter og kun 22 hp til sammen! 4 hjerter var håpløst, men 3 grand føk hjem og kampen var jevn. Derfra ble det nesten enveiskjøring.

Kanonspill, eller...?

Jeg følte vi definitivt var i ferd med å feste grepet da makker med litt hjelp fra motspillerne fikk hjem en vanskelig utgang etter god «card reading» mot slutten av spillet. Riktignok påpekte han selv at det fantes en bedre start på spillet enn det han valgte.

Utspillet ble stukket med hjerter ess. Nick tok to runder trumf fra bordet (øst) og oppdaget 3-1 sitsen. Det gjorde det vanskelig å få til en eliminasjon og et innspill som kunne se ut som eneste måte å unngå to hjertertapere, en taper i ruter og kløver ess som betyr en bet.

Nicks stoppet med trumfen etter to runder da han så det kunne være behov for overgang mellom hendene senere. Han spilte kløver konge som nord stakk og spilte hjerter 10 som fikk beholde stikket. Nå måtte nord spille kløver, og det var hans første sjanse til å kvitte seg med kløver 10 som skulle vise seg å bli et farlig kort for motspillerne. Han spilte imidlertid liten kløver fra tieren tredje gjenværende. Fra øst forsvant en hjerter, syd la knekten og spillefører damen. Kløver 7 ble spilt, og det var andre sjanse for nord til å slenge på tieren, men han la liten. Kløver 7 ble trumfet med knekten og disse kortene var igjen:

Spar 9 ble spilt til syds tier og kongen, og nord skulle gjøre et avkast. Det var hans siste sjanse til å kaste på kløver 10. Men husk nord så ikke vest sine kort, og vest kunne jo hatt kløver 9, ikke sant? I så fall vil å kvitte seg med tieren være å forære spillefører stikk for kløver 9, og det blir det tiende stikket. Etter litt betenking kastet nord ruter 9 i tredje trumfrunde. Det ga Nick en sjanse han grep begjærlig ved å spille kløver 8 og la nord få beholde for kløver 10 mens hjerter knekt forsvant fra blindemann. Avslutningen var at nord måtte spille ruter unna kongen slik at det ikke ble rutertaper. Dermed var det en fet +620 til notering.

Litt merkelig, for det som tidlig så ut som to hjertertapere og en i hver minorfarge (fire tapere) endte med kun en hjertertaper, ingen rutetaper, men nord fikk TO kløverstikk(!) som totalt kun er tre stikk totalt til forsvaret.

Et fint spill, og det er mye bridge i det også når det gjelder motspillet. Nord sa «well played» til Nick, og «sorry» til makkeren sin for at han ikke hadde kvittet seg med kløver 10. Men egentlig må vel syd ta på seg en del av skylden. Idet nord var inne tidlig og spilte liten kløver kunne syd satt i nieren i stedet for knekten, og problemet ville vært løst, nord kan ikke lenger bli et offer for innspill mot slutten sålenge syd har igjen knekten. Etter meldingene og spillet så langt er vest sine kort ganske tegnet, og om spillefører har Q-10 i kløver (sett fra syd sitt ståsted) i stedet for Q-8 spiller det ingen rolle for forsvaret om syd legger kløver 9, eller knekten.

Bedre plan/start?

Da laget vårt hadde et Zoom-møte etter finalen fikk Nick skryt av alle for å vinne den 4 spar-kontrakten, men da sa han: «Sorry, det var ikke særlig bra spilt». Hva mente han med det?

"Da spillet forekom tenkte jeg lenge og lette etter sitser for et mulig innspill, men jeg hadde vært for rask på labben i første stikk", sa han.

Og det stemmer nok.

Det er best å ligge unna hjerter dame og vinne andre hjerter hvis nord kan fortsette fargen. Da er det fortsatt flere innspillsmuligheter, spesielt om trumfen sitter 2-2. Om utspillet er singel hjerter dame (ganske sannsynlig) og trumfen sitter 2-2 er det svært gode sjanser. Selv med 3-1 i trumf er det visse muligheter (partiell eliminasjon). Spillet er dog komplisert så de forskjellige mulighetene kan spesielt interesserte pusle litt med selv. Det var uansett en vakker sluttposisjon slik spillet gikk, og både jeg og tilskuerne i den forsinkede ramaoverføringen syntes det var flott.

Ved det andre bordet spilte øst 4 spar. Spilt fra den siden var det nokså håpløst etter ruter ut fra syd gjennom vests dame. Da ble det en bet, og 12 IMP til New Zealand som til slutt vant finalen med 24 IMP.

Verdens beste bridgefamile? - Et intervju

Helness er jo et familienavn som både nasjonalt og internasjonalt forbindes med bridge. Gunn er en spiller med suksess både nasjonalt og internasjonalt, og hun er gift med Tor Helness som siden 70-tallet har vært en av Norges og verdens beste spillere. Sønnen deres Fredrik (30) har kommet sterkt de siste årene og oppnådd en rekke gode resultater.

Tor har jo blitt intervjuet både på TV og andre steder i årevis. Her tar vi en «prat» med de to andre bridgespillerne i bridgefamilien, Gunn og Fredrik som begge gjorde det skarpt under bridgefestivalen på Lillehammer nylig.

Vi snakker først litt med Gunn.

GeO: Traff du Tor gjennom bridgen, Gunn? Og hvor lenge siden er det at dere ble et ekte «bridge-ektepar»?

Gunn: Ja, vi møttes på en fredagsbridge. Han spurte om jeg trengte makker og jeg svarte, nei jeg er opptatt. To år senere fikk vi Jonas. Nå har vi vært gift i 31 år.

GeO: Jeg har jo selv kjent Tor godt helt siden vi var juniorer på 70-tallet og synes egentlig ikke han har forandret seg særlig mye. Hva synes du om det, Gunn, er han den samme friskusen han var da han kom fra Bodø til Oslo for over 40 år siden?

Gunn: Ja, i hvert fall samme bajasen…

E' d' muli? Bajas? Jeg?

GeO: "Helgeness" (Tor og Geir Helgemo) er regnet som et av verdens beste par, men du har selv betydelig internasjonal erfaring og gode resultater, Gunn. Hva er det største du har vært med på i bridge selv?

Gunn: To gull med Tor i EM på Tenerife (2005). Å slå Kina som var regjerende verdensmestere i bridge OL i 2016 (med Ida Wennevold) da Norge Damer kom til kvartfinalen. To mix-gull med Fredrik, særlig den siste nå i mix lag. Det morsomste var kanskje verdens største monradbølge med «Naas» (Svein Arlld Naas Olsen) i NM mix par 2013 hvor vi datt ned på bord 32 med 4-5 runder igjen, men vant.

Det er resultatene Gunn nevnte, men vi vet det er mange flere toppresultater som kunne vært nevnt. Hun har 14 norske titler og er mestvinnende damespiller i Norge.

EM GULL I MIX LAG 2005! Vinnerlaget f.v. Gunn, Tor, Boye og Tonje Brogeland, Espen og Helen Erichsen. (Gunn og Tor vant i samme EM gull i parmixen også)

GeO: Hvordan er det for deg å spille med din egen ektemann? Er det stor forskjell å spille med sønnen Fredrik?

Gunn: Å spille med Tor er spennende, utfordrende og krevende. Å spille med Fredrik er fortsatt utfordrende, men atskillig mindre krevende. Med Fredrik kan jeg slappe av, og det kan også være gøy og gå bra, selv om jeg gjør en feil eller to.

GeO: Fredrik som er 30 år gammel har jo blitt en svært dyktig spiller. Hva med de to andre barna, eldstemann Jonas, og den yngste, datteren Mona – spiller de bridge?

Gunn: Jonas ble pokerspiller og har ikke hatt tid til å lære seg bridge ordentlig, men det har blitt noen sesjoner på BBO med Tor det siste året. Mona har vært på et par juniorleirer, men det har ikke blitt noe utenom det.

Det er ingen hemmelighet at det har vært noen turbulente år for bridgefamilien Helness, og i det siste også en del usikkerhet med hensyn til helse.

GeO: Vil du si noe om hvordan det har vært, og hvordan situasjonen er nå?

Gunn: Det har vært stressende til tider, og varte lengre enn vi håpet. Men nå føles ting nok så normalt igjen, både skattemessig og helsemessig. Bridgeformen hans er i hvert fall på topp.

Gunn (t.v.) har vunnet internasjonale damemedaljer både med Lise Blågestad (bildet) og Siv Thoresen.

Gunn sin ferskeste medalje er gull i NM for mixlag under den nylig avholdte bridgefestivalen på Lillehammer sammen med sønnen Fredrik og ekteparet Erichsen.

For Fredrik ble det mer enn en seier på Lillehammer. Han vant faktisk alle tre turneringene han stilte opp i! Før triumfen med mamma Gunn ble både Patton og NM Monrad lag vunnet. Det bør ikke være noen overraskelse for noen at han gjør det bra, men å vinne alt er helt uvanlig og nesten litt i overkant.

GeO: Ble du overrasket over en så utrolig triumf-uke og bedre resultater på festivalen en pappa, selveste Tor Helness, Fredrik?

Fredrik: Nei det vil jeg ikke si. Jeg hadde gode lagkamerater og gode makkere, og jeg møter alltid opp med troa på meg selv og de jeg spiller med.

(Det må nevnes at Tor også vant medaljer på Lillehammer, og rett i forkant av festivalen var han på vinnerlaget i onlineversjonen av Spingold, en av verdens mest prestisjetunge lagturneringer)

GeO: Hvor gammel var du da du startet med bridge?

Fredrik: Jeg er ikke helt sikker, men det var mot slutten av videregående. Så jeg var vel 18-19 år gammel.

Fredrik har jo åpenbart allerede nådd toppsjiktet i Norge og også oppnådd gode resultater internasjonalt. For noen år siden ble det for eksempel to år på rad seier i Marit Sveaas internasjonale turnering sammen med pappa Tor.

GeO: Hvordan ser du for deg fremtiden din i bridgen, og hvor langt strekker ambisjonene seg?

Fredrik: Jeg har store ambisjoner. Foreløpig er planen å leve av bridge i London, og noe internasjonalt. På sikt håper jeg å få meg en god, fast makker som også er interessert i å lykkes i USA. Jeg har ikke satt meg noe bestemt mål, men å vinne ett eller flere amerikanske Nationals og å vinne Bermuda Bowl for Norge er vel det jeg drømmer om.

Fredrik satser stort på bridgen!

GeO: Du hadde jo et opphold i London for en tid tilbake, og det var vel først og fremst bridgerelatert?

Fredrik: Ja, jeg bodde ett år i London hos Espen Erichsen og hans familie. Det ble en del klubb-bridge og turneringer der borte. Skulle til å flytte til London da coronaen stoppet all bridgen. Da ble det tilbake til Norge.

Med foreldre som er aktive på høyeste nivå er det naturlig å bli påvirket av begge de to i sin bridgeutvikling. Pappa Tor er vel likevel først og fremst læremesteren.

GeO: Hvordan har Tor vært som mentor opp gjennom årene?

Fredrik: For meg har det fungert veldig bra. Jeg takler presset og kjeftingen hans bedre enn de fleste vil jeg tro. Stort sett så overser jeg det bare. Og hvis man overlever det, så tror jeg han er en av de beste mentorene man kan ha. Han går aldri lei av å snakke om bridge eller svare på spørsmål, så lenge du hører etter når han gir deg svarene.

Det er en kjent sak at toppspillere har forskjellig stil, og angriper både systemteori og spill/motspills- teknikk på forskjellig måte.

GeO: Hva er det du liker best med den bridgen Tor står for?

Fredrik: Jeg liker at det er en stil der man setter høyt press på motstanderne, ved å sperre så høyt som mulig, og balansere ofte, uten å ta alt for store sjanser. En av de første tingene Tor lærte meg er at vi ikke lar motparten spille på 1 og 2 trinnet hvis vi ikke må. Sånn jeg har blitt lært opp og ser på det, så vinner man ved å gjøre færrest mulig feil, og å gjøre det vanskeligst mulig for motparten å gjøre rett.

Situasjonen i dette merkelige Covid-året er uvanlig og usikker for oss alle, og det er ikke lett å planlegge noe som helst.

GeO: Har dere likevel planer for bridgen fremover?

Gunn: Åpent VM online med damelandslaget, TopBridge (klubben), kretsen og trening hver søndag. Ellers usikkert.

Fredrik: Noen online-turneringer, TopBridge og i kretsen. Flytter tilbake til London med en gang live bridge starter opp igjen der.

GeO: Takk for praten, og lykke til fremover. Vi får håpe ting normaliserer seg og vi kan treffes igjen om ikke alt for lenge, kanskje som ofte før til en kald drink i Helness-residensens hage på Nordstrand i Oslo!

Mot LAGFINALEN 2020!

Det drar seg mot årets LAGFINALE - sluttspillet i NM for klubblag.

Det er som vanlig nødvendig å komme seg gjennom alle rundekampene, og en kamp gjenstår - sjetterunden - før finalelagene er klare.

Trekningen for sjette runde er gjort og vinnerne av disse kampene får spille om NM-medaljer i årets LAGFINALE (mine favoritter er uthevet):

Finalen var ment å gå av stabelen i mai, men ble utsatt pga. corona-situasjonen. Nå ser det ut til at det skal kunne gå bra å gjennomføre finalen i NM for klubblag 2020.

Arrangører er Larvik BK og Horten BK. Spillestedet blir Grand Hotell Farris i Larvik og det skal spilles fra 15. til 18. oktober.

Resultater i alle rundekampene, hvem lagene bestod av osv. finner du her.

 

YEH BROS CUP - 0% treff, imp inn likevel...

I onlineturneringen YEH BROS CUP ble kvalifiseringen for 28 lag avsluttet lørdag formiddag, og kvartifinalen gikk også på kvelden.

Vårt lag lyktes godt i kvalifiseringen, og med en bra avslutning ble det seier i gruppe A (14 lag). Det var to grupper og de fire best i hver gruppe gikk videre til kvartfinalen. To av parene på New Zealand sitt landslag i fjor sammen med et par som Nick Jacob og jeg kjemper om landslagplass med ble bare nr. 9 i vår gruppe.

I kvartfialen møtte vi INDIA ("FORMIDABLES"), et ganske sterkt lag som har bra resultater både i onlineturneringer og tidligere, bla. i USA. Vi vant kampen med 12 IMP, men i dette tilfellet innrømmes gladelig at vi var heldige. Makker hadde i to spill valget mellom å åpne med 1 i farge, eller 2 kløver (utgangskrav) og bommet i begge tilfellene. Men vi vant spillene! 

Her er de to hendene, og du kan selv vurdere hva du ville åpnet med:

1.

Giver vest, alle i sonen

VEST

1 ruter? 2 kløver?

2.

Giver vest, N/S i sonen.

VEST

1 hjerter? 2 kløver?

1.

I det første tilfellet står dte altså mellom åpningen 1 ruter og kravmeldingen kløver?

De er mange som hevder at åpning med 1 i farge er best med to- og trefargede hender. Et argument man ofte hører er at "det går ikke pass rundt uansett, for hvis makker passer så balanserer de i siste hånd". Vel, det er nok ikke helt sant...

Hva melder du i neste runde hvis du åpner med 2 kløver og makker svarer 2 ruter med den 4-4-5-0 hånden?

Hvis du åpner med 1 ruter blir det ikke noen neste hvis du spiller med meg i alle fall, for jeg passet og 1 ruter ble kontrakten.

Vi hadde brent en opplagt utgang. Uten at det var noe særlig å glede seg over fikk Nick to stikk for mye da nord spilte ut hjerter dame. Utspillet kostet to stikk. Spillef kunne ta ut trumfen og spille den andre hjerterhonnøren fulgt av hjerter mot tieren som ga inntak slik at sparfinessen tas. Tolv stikk i 1 ruter, og +170 - et pinlig resultat når det står i 5 hjerter.

Ved det andre bordet satt Jaggy Shivdasani vest. Han er Indias mest kjente spiller og har i mange år bodd i USA hvor han spiller profesjonelt.

Han åpnet også med 1 ruter, men makkeren hans var mer optimistisk enn meg og svarte 1 hjerter. Jeg tror ikke det er vinnende i lengden fem "softe" poeng og 3433 fordeling. Hvis makker er sterk vil han etter 1-over-1 svaret alt for ofte melde for hardt og en havner på tre- eller firetrinnet med bet.

Da øst hostet opp et svar var det Jaggy sin tur til å være optimistisk:

Hoppet til 5 kløver var Exclusion Blackwood (spør om nøkkelkort utenom kløver). Jeg tipper øst angret seg for svaret sitt nå. Jaggy pushet på til 6 hjerter. Det er ingen hårreisende slem, men for hardmeldt. Hjerteren må sitte 3-2, og selv om det ser ut som ingen tapere utenom hjerter må nok sparfinessen gå også. Her, med den trumfsitsen var det sjanseløst, og våre lagkamerater noterte +100 for en bet, og vi vant 7 IMP!

Av og til er man litt som Fetter Anton...

2.

1 hjerter? 2 kløver?

Helt mot slutten av kampen tenkte kanskje Nick at han ikke skulle ha noe av at det gikk pass rundt på ett-trinnet igjen og åpnet med 2 kløver med sekskortsfargen og (19)20 poeng. Det er antagelig oftere feil enn riktig. Og det var feil da jeg hadde singel hjerter og bare en knekt! Det var spill for 5 kløve (øst hadde fem kløver), men vi havnet i det som oftere har sjanse, en nokså dårlig 4 hjerter.

Ved det andre bordet åpnet Jaggy med 1 hjerter og da motparten var med i meldingene klarte de å stoppet i 3 kløver som ble vunnet med overstikk.

Vår 4 hjerter-kontrakt var håpløs, men for en gang skyld bommet inderne som så langt hadde spilt bra gjennom denne kampen motspillet, og vi fikk inn en pluss på en liste som så ganske skummel ut (7 IMP igjen).  Lagkaeratene hadde imidlertid en solid liste så det holdt akkurat..

Vi vant altså 14 IMP på disse to feil valgene av åpningsmelding, og kampen ble som nevnt vunnet med 12 IMP!

Er vi like heldige i semifinalen kan det bli finale...

 

 

YEH BROS CUP - mirakelsits, men...

Fra fredag til søndag spilles YEH BROS ONLINE, en turnering for lag i Asia og South Pacific. Blant de 28 lagene deltar to fra Australia og to fra New Zealand, og makker Nick Jacob og jeg spiller på ett av dem. Det er en full Round Robin før det blir kvartfinale, semifinale og finale, og for dem som ikke går videre blir det en IMP-parturnering lørdag kveld og søndag. I denne turneringen er det av sikkerhetshensyn forbudt for bakspillere som tar bort en av mulighetene for uhumskheter, "self kibitzing" som mye tyder på at er mer omfattende i onlineturneringer enn mange har trodd. Hjemmesiden med resultater osv. er her.

I en av kampene fredag kveld fikk makker Nick en sjanse til å få hjem en hardmeldt utgang. Dog måtte det skje ved litt hjelp fra forsvaret. Han var den første til å påpeke at sjansen ble skuslet bort. Nick er alltid knallhard mot seg selv (for streng?) - en litt uvanlig egenskap blant bridgespillere.

Min nye makker Nick Jacob (31) - en ydmyk herremann

Vest (Nick) var i 4 hjerter etter at syd hadde hoppet inn med en svak 2 spar over min 1 kløver, og N/S hadde vært med til 3 spar.

Spar 4 kom ut til esset, og det så nokså mørkt ut med to rutertapere og sannsynligvis (minst) to kløvertapere. Den umiddelbare sjansen en kan håpe på er mirakelsitsen A-Q dobbel i kløver foran kongen som gjør at det blir kun en kløvertaper!

Spillefører startet med tre ganger trumf (nord hadde trekorts). Så tok han for spar konge og spilte ruter til damen og esset. Det kom ruter tilbake til nieren som krevde kongen, og syd fridde seg med ruter. Knekten ga ett avkast for kløver, men situasjonen var ekkel, for øst var inne. For å få spilt kløver mot kongen måtte han nå spille seg over til vest i trumf, og da hadde ikke øst flere trumf. Håpet var der fortsatt, nord kunne jo ha A-Q dobbel i kløver, og da blir det en kløvertaper og ti stikk. Men det satt slik:

Spillefører måtte tape to kløverstikk slik spillet hadde gått. Liten til kongen ble fulgt av liten kløver, og syd som kom inn på damen kunne fri seg med spar (det var ikke trumf igjen hos øst).

Å sette opp ruterstikk før kløver angripes er muligheten, og Nick ville kanskje fått til med sin plan om trumfen hadde vært fordelt 2-2. For her var det en annen mirakelsits i kløver som gjør at kontrakten kan vinnes om ikke N/S finner et skarpt motspill.

Spillefører må få godspilt ett ruterstikk for ett kløveravkast, så få til et innspill mot slutten. Ruter må altså angripes tidlig. Hvis det startes i andre stikk med ruter til damen og esset og nord spiller mer spar, ruter eller trumf går det bra. Det spilles liten trumf til knekten og damen, så ruter til nieren og kongen. Syd kan fri seg med ruter, og en kløver forsvinner fra vest. Så spilles trumfesset og trumf til tieren. Dette er igjen:

Vest er inne og spiller kløver. Nord må legge liten (hvis han tar for esset faller jo damen senere), og kongen vinner stikket. Så mer kløver og forsvarets to kløverstikk er frosset! Dette skjer fordi syd har eksakt Q-10 dobbel. Hvis han hadde hatt dame-liten kunne han avblokkert damen under kongen, og nord ville fått to stikk med A-10. Etter kløver konge spilles altså kløver til syds nå single dame, og syd må spille spar eller ruter til dobbeltrenons som stjeles hos øst mens vests siste kløver forsvinner!

Jada, dette kunne N/S unngått. Nord må idet han er inne på ruter ess spille liten kløver som trolig er det beste motspillet i den situasjonen med mange andre sitser og. Spillefører må opp med kongen for å ha en sjanse. Men idet han spiller mer ruter og syd kommer inn kan han ta av seg kløver dame og fri seg med en tredje runde ruter, og spillefører kan ikke unngå å tape ett stikk til i kløver. 

Best sjanse er det antagelig hvis spillefører i andre stikk går over på hjerter dame og spiller liten ruter derfra, til nieren om nord legger liten. Da får han det til, og for å unngå at det skjer må nord på ruter 2 fra vest hoppe på med esset og skifte til liten kløver.

Et vanskelig spill som kunne fått en vakker avslutning, men å si "sorry" tre-fire ganger, og "I  butchered it" er nok i overkant ydmykt av makker. Det er vel heller slik at om han hadde fått hjem 4 hjerter her så ville det vært "trylling".

 

CUP ER CUP! - Engerdal BK slo ut topplag

I rundekampene (NM for klubblag) er det cup, og da er det vinn eller forsvinn. Store favoritter går ikke alltid videre, David har alltid en sjanse mot Goliat. I 5.runde fikk vi det som må kunne kalles en riktig oddsbombe da Engerdal BK 1 gikk videre på bekostning av TopBridge 1 fra Oslo.

Skal det bli lagfinale på laget fra Engerdal BK? Fra venstre: Jo Gaute Åsgård, Frank Foss, Odd Harald Sundet og Geir Moen. (Svein Næsheim har spilt i to tidligere kamper)

Engerdal er en ganske liten østlandskommune (1268 innbyggere). For meg og andre som har levd en god stund er det ikke noen bridgespiller som er den mest kjent Engerdølen, men Gjermund Eggen, Engerdal som vant tre gull i VM på ski 1966

Men det spilles bridge i Engerdal og, og de har noen spillere som gjør det bra i nasjonale turneringer. I seriemesterskapet spilte laget fra Engerdal BK i 4.divisjon og rykket opp til 3.divisjon. I NM for klubblag 5. runde skulle de opp mot en av turneringens favorittlag som hadde bla. Fredrik Helness på laget, og han vant som kjent alt han stilte opp i under bridgefestivalen forleden.

Mot topplaget fra Oslo burde normalt ikke Engerdal ha særlig stor sjanse, men cup er cup som det heter. De gikk til verket med voldsom optimisme og så lite respekt som mulig. TopBridge ble kanskje tatt litt på senga, og da IMP’ene skulle telles opp hadde Engerdal BK 1 vunnet med 110-75!

Her er et spill fra kampen:

                NORD

Jo Gaute Åsgård som nord hadde fått utleverte en syv-korts farge, men den var jo ikke akkurat toppsterk. Merk soneforholdene, N/S er i ugunstig. Ville du vurdert å melde noe i første hånd?

Det er noe positivt å si om nords hånd, 7-4 fordeling gir ofte muligheter for endel stikk. De fleste ville vel passet likevel, men Åsgård klinket til med 3 hjerter! Øst meldte inn 3 spar, syd sa 4 hjerter og vest 4 spar. Etter pass fra nord og øst meldte syd 5 hjerter, og det økte vel nord sin puls noe. Ø/V doblet og 5 hjerter doblet ble kontrakten.

Om nord noen sekunder ble litt nervøs så tenkte han nok også at dette behøver vel ikke å bli så galt. Selv om det blir et par doblede bet så er det kun -500, og motparten har helt sikkert utgang, kanskje slem. Blindemanns kort var imidlertid helt perfekte for den modige sperremelderen:

I 5 hjerter ble det kun en bet, -200 og et kanonspill for N/S.

I dette spillet er det såkalt dobbel-tilpasning begge veier, dvs. de to sidene har hver sine to farger med god tilpasning. Da er det som regel veldig mange stikk i begge sidenes kontrakter. Her er det faktisk tretten stikk i sparkontrakt Ø/V. Det er imidlertid ikke så lett å melde slem, spesielt ikke med så friske meldinger fra N/S.

Ved det andre bordet gikk meldingene slik med TopBridge N/S:

Jeg har blitt fortalt at etter syds dobling var vests 2 ruter tvetydig, enten en svak løft i spar, eller naturlig melding med sterke kort.

Siden syd hadde doblet opplysende kunne nord ganske trygt hoppe til 4 hjerter, han visste jo om en viss hjertertilpasning. Øst meldte 4 spar, og der stoppet de.

Slike tvetydige meldinger som vests melding var i dette tilfellet har noe for seg og fungerer bra om ikke meldingene skyter fart. Det er imidlertid ikke så bra med tvetydigheter når motparten er aktivt med. Da kan det for åpneren bli uklart hvilket av alternativene svarhånden har, og siden det blir lite melderom vet ikke svareren hvor sterk åpneren er når han melder.

Det er imidlertid ikke så lett å melde slem med disse kortene uansett.

Engerdal sitt Ø/V-par fant altså heller ikke sparslem, og de var helt sikkert litt bekymret for at +510 for 4 spar med tretten stikk kunne bli tapt spill. Men det ga 7 IMP i favør Engerdal siden N/S hadde sluppet så billig ved det andre bordet.

Nords syltynne 3-åpning er vel egentlig ikke helt å anbefale i ugunstig sone, men det er lov å satse friskt og gripe sjansene sine, spesielt i et oppgjør hvor man føler man er underdogs. Det betalte seg denne gangen!

Ps. Hvis en ser kun på Ø/V sine kort er dette en god slem. Men med kløver ut kan det bli bet selv i 5 spar om ruteren sitter annerledes, og bommes. Den fargen går det imidlertid ikke an å bomme slik det satt. Den fjerde og femte ruteren hos vest gir avkast for to kløver hos øst.

Hvis en hadde visst både øst og vest sine kort idet man sitter og melder er det egentlig nesten et sånt spill hvor man enten skal stoppe i 4 spar (for ikke å risikere å gå bet i 5 spar etter kløverutspill og å ha bommet ruteren), eller melde 7 spar. I praksis blir det dog med såpass begrensede verdier i form av honnørpoeng enten utgang eller lilleslem i slike spill. Og det kan jo godt komme hjerter ut mot 6 spar om det sitter annerledes i kløver, og da vinnes tolv stikk selv om ruteren gir en taper.