YEH BROS CUP ONLINE - New Zealand fikk flyten!

I YEH BROS ONLINE 2020 (BBO) deltok 28 lag fra Asia og South Pacific (fra tre WBF soner samt noen enkeltspillere fra andre land). Det var forbudt med bakspillere av sikkerhetshensyn, men kampene kunne følges i streaming /rama, såkalt «delayed broadcast».

To australske og to New Zealandske deltok. Det var imidlertid ikke det antatt sterkeste laget fra New Zealand med to faste landslagspar og ett mulig landslagspar som gjorde det best av våre lag (de ble bare nr. 9 av 14 lag i sin gruppe). For oss var det moro at det i stedet var vårt lag som fikk en enorm flyt etter hvert.

Nick Jacob og jeg spilte på lag med to australiere (Justin Mill og Matt Mc Manus) og to kiwier (James Coutts, Michael Ware). I starten gikk det litt opp og ned, men mot slutten av kvalifiseringen ble det mye bedre og det endte med seier i gruppen. De fire beste fra hver gruppe gikk til kvart’en, og den vant vi mot et ganske sterkt lag, men det må innrømmes at i den kampen var vi nokså heldige.

Semifinalen ble litt enklere for oss mot et australsk lag, og så var det finale mot Hamphur Sugar Mills (India).

Det var tre dager med spilling, men korte kamper, og finalen bestod av kun to sett. Halvveis i finalen ledet inderne med 14 IMP etter at våre to par hadde hatt hver vår slem-blemme.

I andre halvrunde snudde kampen. Vi startet ved vårt bord med å spille 1 grand doblet som ikke var til å rokke. Så meldte makker en syltynn 3 grand hvor vi hadde 6-3 tilpasning i hjerter og kun 22 hp til sammen! 4 hjerter var håpløst, men 3 grand føk hjem og kampen var jevn. Derfra ble det nesten enveiskjøring.

Kanonspill, eller...?

Jeg følte vi definitivt var i ferd med å feste grepet da makker med litt hjelp fra motspillerne fikk hjem en vanskelig utgang etter god «card reading» mot slutten av spillet. Riktignok påpekte han selv at det fantes en bedre start på spillet enn det han valgte.

Utspillet ble stukket med hjerter ess. Nick tok to runder trumf fra bordet (øst) og oppdaget 3-1 sitsen. Det gjorde det vanskelig å få til en eliminasjon og et innspill som kunne se ut som eneste måte å unngå to hjertertapere, en taper i ruter og kløver ess som betyr en bet.

Nicks stoppet med trumfen etter to runder da han så det kunne være behov for overgang mellom hendene senere. Han spilte kløver konge som nord stakk og spilte hjerter 10 som fikk beholde stikket. Nå måtte nord spille kløver, og det var hans første sjanse til å kvitte seg med kløver 10 som skulle vise seg å bli et farlig kort for motspillerne. Han spilte imidlertid liten kløver fra tieren tredje gjenværende. Fra øst forsvant en hjerter, syd la knekten og spillefører damen. Kløver 7 ble spilt, og det var andre sjanse for nord til å slenge på tieren, men han la liten. Kløver 7 ble trumfet med knekten og disse kortene var igjen:

Spar 9 ble spilt til syds tier og kongen, og nord skulle gjøre et avkast. Det var hans siste sjanse til å kaste på kløver 10. Men husk nord så ikke vest sine kort, og vest kunne jo hatt kløver 9, ikke sant? I så fall vil å kvitte seg med tieren være å forære spillefører stikk for kløver 9, og det blir det tiende stikket. Etter litt betenking kastet nord ruter 9 i tredje trumfrunde. Det ga Nick en sjanse han grep begjærlig ved å spille kløver 8 og la nord få beholde for kløver 10 mens hjerter knekt forsvant fra blindemann. Avslutningen var at nord måtte spille ruter unna kongen slik at det ikke ble rutertaper. Dermed var det en fet +620 til notering.

Litt merkelig, for det som tidlig så ut som to hjertertapere og en i hver minorfarge (fire tapere) endte med kun en hjertertaper, ingen rutetaper, men nord fikk TO kløverstikk(!) som totalt kun er tre stikk totalt til forsvaret.

Et fint spill, og det er mye bridge i det også når det gjelder motspillet. Nord sa «well played» til Nick, og «sorry» til makkeren sin for at han ikke hadde kvittet seg med kløver 10. Men egentlig må vel syd ta på seg en del av skylden. Idet nord var inne tidlig og spilte liten kløver kunne syd satt i nieren i stedet for knekten, og problemet ville vært løst, nord kan ikke lenger bli et offer for innspill mot slutten sålenge syd har igjen knekten. Etter meldingene og spillet så langt er vest sine kort ganske tegnet, og om spillefører har Q-10 i kløver (sett fra syd sitt ståsted) i stedet for Q-8 spiller det ingen rolle for forsvaret om syd legger kløver 9, eller knekten.

Bedre plan/start?

Da laget vårt hadde et Zoom-møte etter finalen fikk Nick skryt av alle for å vinne den 4 spar-kontrakten, men da sa han: «Sorry, det var ikke særlig bra spilt». Hva mente han med det?

"Da spillet forekom tenkte jeg lenge og lette etter sitser for et mulig innspill, men jeg hadde vært for rask på labben i første stikk", sa han.

Og det stemmer nok.

Det er best å ligge unna hjerter dame og vinne andre hjerter hvis nord kan fortsette fargen. Da er det fortsatt flere innspillsmuligheter, spesielt om trumfen sitter 2-2. Om utspillet er singel hjerter dame (ganske sannsynlig) og trumfen sitter 2-2 er det svært gode sjanser. Selv med 3-1 i trumf er det visse muligheter (partiell eliminasjon). Spillet er dog komplisert så de forskjellige mulighetene kan spesielt interesserte pusle litt med selv. Det var uansett en vakker sluttposisjon slik spillet gikk, og både jeg og tilskuerne i den forsinkede ramaoverføringen syntes det var flott.

Ved det andre bordet spilte øst 4 spar. Spilt fra den siden var det nokså håpløst etter ruter ut fra syd gjennom vests dame. Da ble det en bet, og 12 IMP til New Zealand som til slutt vant finalen med 24 IMP.