Feilvalg som ikke koster

Av og til får vi valg som ser ut som er helt kritiske, enten vunnet kontrakt, eller bet. I noen tilfeller er det fortsatt en viss mulighet etter at feilvalget er tatt. Her er et sånt spill fra en lagturnering forrige helg. 

Meldingene kan sikkert diskuteres, men her har syd kun sagt at han har sånn akkurat nok til utgang, typisk med tre-korts spar. Med fire+ kort i trumf og utgangskort melder de fleste Stenberg 2NT. Uansett, så lenge nord får vite at syd har såpass med verdier og trumftilpasning går hun på til slem.

Øst spiller ut hjerter 4 (norsk fordeling). 

Hvordan spiller du ?

Det er to kløverstikk hos syd, og de gir avkast for to ruter. Det ser imidlertid ut til at det fortsatt vil bli en en rutertaper, så trumfen bør helst løses uten taper. Det går selvsagt bra nesten alltid, kun 3-0 sits i trumf den ene eller andre veien, og du gjetter feil med hvilken honnør du starter med gir trumftaper. 

Legger du ned esset, eller spiller du spar til kongen?

Siden motparten har forholdt seg tause er det ingen indikasjon på hvem som eventuelt har alle tre trumfene. Det er imidlertid som du snart skal få se en grunn til at det er litt bedre å starte med esset. Om du er så uheldig at trumfen sitter 3-0 og bommer på valget er det fortsatt en minimal sjanse for kongen singel i ruter, og den lille muligheten at hjerter dame sitter dobbel. Det er også en ekstra sjanse til som du får med det ved å legge ned esset først. 

Da spillet forekom la nord ned spar ess i andre stikk. Det var ikke hyggelig å se at øst kastet en kløver, så vest har plutselig sikkert trumfstikk. Kontrakten er i fare. Men så var det den den lille ekstra muligheten jeg nevnte, da.  

Du ville foretrukket å ha spilt spar til esset og oppdaget trumfsitsen, så tatt to store kløver med avkast av to ruter og tatt en markert finesse over vests trumf. Da blir det kun en rutertaper. Men altså, det kom hjerter ut til nord, og uheldigvis la vi ned med spar ess.

Nå er det tid for å forsøke alt som er av sjanser, for det blir en taper i trumf. Du må bli kvitt tre ruter. Derfor ned med den andre hjerterhonnøren. Hvis damen stuper har du tre avkast. Det skjer ikke.

Så trumf til bordets konge. Ikke ta kløver for A-K nå (du kan ta en honnør), du vil snart få seg hvorfor det blir feil. Trumf en hjerter, og sannelig kommer hjerter dame deisende. Da er det en forutsetning til som må til, vest må ha ruter konge. Dette er igjen:

Inne hos nord ser du på tre stikk hos syd, men det er ingen inntak. Du må ha hjelp.

Nå foræres vest stikk for trumfdamen sin. Vestmå enten spille kløver til syd og nords ruter forsvinner på A-K i kløver og hjerter knekt, eller spille unna ruter konge som du i så fall lar løpe til syds dame.

Grunnen til at du ikke kunne ta begge kløverhonnørene før du trumfet hjerter var at hvis det gjøres kan vest idet han er inne på trumfdamen fri seg med kløver og vente på å få beten med ett ruterstikk.

Pust pes, hjemspilt slem etter først å ha valgt feil.

 

BRIDGE MED NÅGO ATTÅT

I bridge er det ikke bare to, tre forskjellige nivå på spillerne, for eksempel svake/uerfarne, middels, eller sterke/erfarne spillere. Det kan være en enorme forskjeller og en endeløs rekke med forskjellige nivå. Det morsomme er jo at de svakeste godt kan slå de aller beste, i alle fall i enkeltspill.

Denne historien er på ingen måte men for å harselere med, eller latterliggjøre bridgemiljøer hvor nivået er lavt. Snarere tvert om! Dette er mer for å vise hvor fantastisk bridge er. Spillere på alle nivå har det kjempeartig med hobbyen sin.

På noen mer isolerte steder, hvis de da spiller bridge der i det hele tatt, foregår bridgen på en spesiell måte. Hvis det ikke blir særlig med innflytelse utenfra blir det ikke noen utvikling. Dermed kan vanlige klubbspillere fra større steder med større bridgemiljøer plutselig bli stjernespillere i forhold hvis de møter spiller fra slike miljø.

I New Zealand er nivået i de større byene ganske bra, men likevel jevnt over noe lavere en det generelle nivået i Norge, selv om de beste her antagelig kunne hevdet seg også i norsk toppbridge.

Dagens (bridge)artikkel handler om en fin tur i helgen til et sånt avsidesliggende sted hvor det også spilles bridge. Der ville ganske vanlige klubbspillere fra Norge vært storfavoritter!

I helgen fikk jeg være med på en litt spesiell bridge weekend. Noen av de mer velstående bridgespillerne i Auckland (hvor jeg bor) inviterte på tur til en liten by på østkysten av landet, Gisborne.

GISBORNE -.en vakker liten by ved Stillehavet

Vi bodde i et herskapshus fra 1800-tallet, nærmest et palass som er bygd om til hotell - ikke akkurat billig "accommodation". Å være der et par dager føltes som om vi var med i gammel engelsk film om aristokrater. Men så lenge det hele var ganske så sponset kunne en ikke akkurat styrtrik bridgejournalist fra Norge være med på turen og.

Gisborne er ikke store byen, men et vakkert sted, som kanskje kan minne om Grimstad, Kragerø eller noe i den retningen.

Denne perlen av en småby er på en måte langt unna alt annet i New Zealand, med Stillehavet rett utenfor stuedøra. De har en liten bridgeklubb der, og mye annet flott for turister. For eksempel viste et googlesøk at de har minst 19 vingårder i den lille byen og nærområdet! Så denne langhelga ble det tid både til bridge og andre aktiviter som for eksempel vinsmaking.

Det tok en halv time å gå til enden av den gamle piren i Tolaga Warf (ved Gisborne) og tilbake. Ytterst der ute er det bare endeløst med hav -  og neste stopp er i så fall Hawaii (dog en ti timers flytur)

Et par ganger i året har de litt mer enn en vanlig klubbturnering i Gisborne, men ikke større arrangement enn at det stort sett er lokale spillere med.

I fjor da New Zealand med jevne mellomrom var i lock-down som andre steder, dro vi dit da på et tidspunkt hvor de lettet litt på restriksjonene. Meningen var å spille en turnering da også. Men så ble det strammet inn pga. av Covid, og fjorårets bridgeturnering ble avlyst. Vi reiste likevel, og arrangerte privat turnering med tre bord (det var lovlig). Vi fikk låne bord, kort og kortmapper fra bridgeklubben. Vi hadde betalt startavgift for den turneringen. Da den ble avlyst forærte hun som hadde betalt startavgift (for de tre parene) pengene til klubben som takk for lånet av materiell som jo gjorde at vi kunne spille vår lille, private turnering. Den lille sponsinga var populær i klubben, og da vi kom dit igjen i år kalte de turneringen sin for "Friends of Auckland". Vi ble mottatt som helter!

Denne gangen var ni personer på tur. Jeg hadde frivillig meldt meg til å være reserve, reiseleder eller kall det hva du vil. Men så ble en av damene syk, og jeg var plutselig i aksjon. Resultatene fra denne turneringen betyr ikke mye, dette var mest sosialt. Men en bridgeartikkel må jo ha med noen bridgespill, så vi tar med noen ekstreme spill hvor valg i meldingene fikk stor betydning.

Naturlig nok var nivået ikke særlig høyt i denne turneringen. Jeg kjente igjen noen veldig få fjes fra større turneringer i New Zealand, men det var alt. Da vi startet forklarte turneringsleder at de lokale spillerne måtte være oppmerksomme på at disse absolutt velkomne gjestene fra Auckland brukte veldig spesielle system, men at ingen behøvde å være redde, gjestene ville forklare. Vel, Auklanderne på denne turen spiller naturlig, noen en slags Standard American, eller kanskje såkalt 2 over 1. Intet spektakulært. Omtrent en meldestil som ligner det de fleste bruker i Norge. Men det gjelder ikke bridgespillerne i Gisborne! Det er gammeldags ACOL som gjelder der, for samtlige: fire kort for åpning i alle farger og svak grand. Punktum.

Vel, så startet det hele.

Ganske tidlig handlet det ikke om system, egentlig, men kortvurdering.

                                           NORD

Meldingene startet slik ved vårt bord:

Min makker (vest) er en svært uerfaren spiller, men her var hun tøff og klinket til med 5 ruter.

Hva ville du meldt nå med nord sine kort?

Joda, det er klart det må meldes slem, og det bør ikke være så vanskelig å se at det godt kan være en nedlegg storeslem. Makker har tross alt meldt inn i ugunstig sone. Hvis han har de to majoressene er det antagelig 11, eller sannsynligvis 12 stikk i majorfargene (syd har ofte seks hjerter), pluss kløver ess, og kanskje et par ruterstjelinger på den korte trumfhånden også. Altså 14-15 stikk? 

Om det mangler ett ess, i så fall trolig spar ess, står ganske sikkert 6 hjerter.

Det må minst meldes 6 hjerter her. Storeslemsinvitt 6 ruter er greit også.

Er det noen mulighet for å finne ut at makker har to ess nå som meldingene har tatt av så veldig?

Vel, noen bruker faktisk 5NT som spørsmål om ess (Key Cards) hvis meldingene har ført oss opp på fem-trinnet uten at vi har hatt sjansen til å spørre. Men det blir kanskje litt for spesielt interesserte...

Uansett, de fleste må vel komme seg i slem her?

Syd mangler garantert ikke begge majoressene.

Vår motstander som nord syntes 5 hjerter var nok, og det gikk pass rundt på det.

Slik så hele spillet ut:

Ja, det var mer enn nok stikk her, enkelt tretten og +710 til motparten.

Da vi gikk tll neste bord berømmet jeg vest for 5 rutermeldingen og fikk en kledelig rødme i makkers fjes som "svar" på den kommentaren. Vi trodde vi ville få en gladscore for dette.

Overraskelsen var ganske stor da resultatene kom. Samtlige bord spilte 5 hjerter unntatt ved ett bord.

Ved kun noen få bord meldte Ø/V i det hele tatt.

Og ved det ene bordet som ikke spilte utgang i hjerter fikk de melde i fred, men nord (!) endte i kontrakten 2 hjerter!

Alt går an når det er uerfarne bridgespillere ved bordet, ingen ting bør overraske. Dette var dog litt spesielt.

Hvordan kan det gå an at det stoppes i 2 hjerter?

Ved det bordet satt et litt mer ambisiøst par som N/S, ambisiøst med hensyn til system. De hadde nettopp begynt å bruke Multi 2 ruter og hadde nok kun lært de mest vanlige svarene. Så nord meldte 2 hjerter – pass/korriger – for å finne ut hva slags Multi-åpning syd hadde. Og det fant nord raskt ut da det gikk pass rundt og de skulle spille 2 hjerter! Nyttig lærdom vil jeg tro...

Noe senere kom et spill som ville vært vanskelig selv for verdensstjerner:

Giver vest, ingen i sonen

     SYD

Makker på nords plass åpner etter pass fra vest med 1 spar. Hva ville du ha meldt nå, og hordan ville du ha planlagt de videre meldingene?

Dette er sannelig ekstreme kort, og det er egentlig ikke noe system som dekker slikt.

Det vanlige er å starte med et svar i lengste farge, så forsøke å få meldt hjerteren, forhåpentligvis med 3 hjerter. Det viser dog kun fire hjerter, og neste gang det er syd sin tur blir for eksempel 4 hjerter for å vise minst 5-6 litt tamt?

Nei, dette er ikke lett.

Over svaret 2 ruter melder nord 3 kløver. Du kan si 3 hjerter nå, men det er for de fleste fjerde farge krav (kunstig). Da melder makker 3 spar. Hva nå? 4 hjerter? 5 hjerter...kanskje? 6 ruter...kanskje?

Jeg vet ikke.

Selv satt jeg øst i dette spillet også og hørte syd svare 2 hjerter. Over makkerens 3 kløver sa syd 5 ruter! Det er et meldingsforløp en sjelden ser, i alle fall med 5 ruter som en åpenbar naturlig melding for dem (noen ville brukt et slikt unødvendig hopp til fem-trinnet - 3 ruter vil jo ha vært krav - som såkalt Exclusion Blackwood med kløver som trumf).

Over 5 ruter sa nord 5 hjerter, og syd passet. Så 5 hjerter var en ganske vanlig kontrakt mott oss i flere spill i Gisborne denne lørdagen...

Slik så hele spillet ut, og hvis noen har forslag til hvordan melde disse kortene med styring vil jeg gjerne høre de forslagene:

Hva som er beste kontrakt kan diskuteres. Det er vel ikke unaturlig at nord insisterer på sparkontrakt, og hvis syd etter hvert innser det er dårlig tilpasning kan de kanskje spille utgang i spar. Utgang i hjerter er bra det også, litt mer sårbart kanskje.

Både i hjerter- og sparkontrakt kan det vinnes tolv stikk slik det sitter. Selv i grand og ruterkontrakt er det teoretisk mulig å vinne slem, men det er jammen ikke lett å spille noen av de kontraktene med så håpløst dårlige med overganger mellom hendene.

I Gisborne varierte resultatene fra 100 til Ø/V for to bet i 6 ruter til en rekke utganger N/S som alle ble vunnet med fra ti til tolv stikk.

 

SYSTEM OG AVTALER

Hva slags avtaler de enkelte makkerpar kan være litt smak og behag. Og det er ofte slik at forskjellige metoder kan føre frem. Det viktigste er å ha noan avtaler så man ikke må gjette så ofte.

Det gis imidlertid ikke stilpoeng i bridge, så hvordan man finner frem betyr ingen ting for hvor mange poeng man får. Det er likevel en god følelse å ha bra kontroll i meldingene, og i det lange løp gir selvsagt kontrollerte meldingsforløp flere poeng enn om man gjetter mye!

Vi skal se på et spill hvor mange par fant frem til toppkontrakten, noen med bra kontroll, andre havnet der "på farta". Vi ser på en avtale som fungerer bra i dette spillet, og den vil ha mye for seg i mange andre spill også.

Slik de fleste spiller åpner syd med 1 kløver. Nord svarer 1 spar (eller 1 hjerter for å vise 4+ spar hvis de spiller med såkalte «kløverføringer»). Syds andre melding blir 1NT, 12-14. Hva bør nord melde nå?

Det er her avtaler kommer inn i bildet. De fleste spiller med en eller annen variant av check-back over åpners gjenmelding 1NT, og mange bruker XY-grand hvor 2 kløver tar seg av invitthender, og 2 ruter er utgangskrav.

Da spillet forekom sa mange på nords plass nokså automatisk 2 ruter - utgangskrav. De fungerer greit i dette spillet. Syd viser hjerterfarge, og nord blir sleminteressert. Kanskje 4 kløver Splinter nå (kortfarge, hjerterstøtte)?

I så fall er syd med på notene, og de bør finne den glimrende lilleslemmen i hjerter.

Selv om dette fungerte godt her tror jeg ikke det er den beste metoden å melde 2 ruter – utgangskrav – med sterke hender 5-5, spesielt hvis man har begge major. Det går an å avtale at 3 hjerter i denne posisjonen viser 5-5, krav til utgang. Det gjør det lettere for åpneren om han har kun tre-korts hjerter, og med litt mer utfyllende avtaler for disse sekvensene kan syd få differensiert sin håndtype på en god måte.

I denne situasjonen er det fint for syd å vite at nord har femkorts hjerter. Hvis det kan være 5-4 vet ikke syd hvis han har tre-korts hjerter om han skal støtte hjerteren, eller ikke. Og hvis syd med 2-3 i major melder 3NT vet ikke nord sikkert om han skal ta ut i 4 hjerter, eller passe på 3NT. Det kan godt hende at syd har 2-2 i major noen ganger. Med endel sånne 2-2-4-5 hender er gjenmeldingen 1NT den beste meldingen etter 1 kløver-1 spar.

Med 5-4 i major, eller andre hender med femkorts major brukes check-back (eller XY). Å avtale at hoppene til 3 i en lavere rangert farge enn svarfargen (spesielt med 5-5 i major) gjør det blir ganske komfortabelt.

Så til hva syd skal melde over en slik 3 hjertermelding hvis den viser 5-5.

Hvis han har 2-2 i major benekter han støtte til både spar og hjerter ved å melde 3NT.

Med tre-korts spar er det greit, men han har to muligheter for å støtte sparen. Han kan si 3 spar, eller 4 spar.

Dette er en «game-force»-situasjon, og da gjelder «Principle of fast arrival». Det betyr at siden vi skal i utgang uansett behøver man ikke melde utgang direkte, men kan støtte på tre-trinnet. Det vanlige er å definere det slik at støtte til en majorfarge med 3-melding er sterkere enn om det hoppes til 4 i situasjoner hvor utgranskravet er etablert.

Åpneren har med gjenmeldingen 1NT vist et nokså smalt styrkeintervall, 12-14, men det er likevel stor forskjell på 12 «flate» (kanskje 11 noen ganger) og en makshånd (13 gode eller 14) med massevis av kontroller.

Altså, hvis syd har tre-korts spar sier han:

3S = Tre spar, en god 12-14 hånd, som oftest 14, eller 13 med gode toppkontroller og kanskje ofte en dobbelton et sted

4S = Tre spar, minimum innenfor det intervallet han allerede har vist, nokså flat hånd

Dette er være veldig nyttig informasjon for svareren hvis han er så sterk at det kan stå slem

Hva om åpneren har støtte til hjerterfargen i denne meldesituasjonen?

Det kan være enda viktigere å få vist hva slags støttehånd for hjerter åpneren har her, for det er stor forskjell på flate minimumshender med tre-korts hjerter og gode 12-14 hender med fire-korts støtte. Kan han med hjerterstøtte skille de håndtypene åpneren kan ha på lignende måte som med sparstøtte?

Ja, hvis man setter seg inn i logikken i at 4 kløver og 4 ruter over 3 hjerter ikke kan være naturlig nå, for det gir ingen mening. Uten tilpasning til en av majorfargen vil syd ALLTID si 3NT i denne situasjonen.

Så 4 kløver og 4 ruter er ledig til å vise noe. Derfor er det greit å si at de meldingene viser hjerterstøtte og en god hånd, og at høyning til 4 hjerter viser en dårligere hånd.

Så over 3 hjerter viser:

4 kløver = Kontrollmelding (laveste mulige kontroll meldes av), hjerterstøtte, en god hånd, som oftest fire hjerter

4 ruter = Kontrollmelding som benekter første- eller andre rundes kontroll i kløver, hjerterstøtte og en god hånd. 

Hva menes med god hånd i denne konteksten?

Maksimum, men det kan også være "maks" med mindre enn 14 poeng hvis det er en "skarp" hånd, dvs. med mange toppkontroller (ess og konger).

Det er ofte litt skummelt å spørre om ess helt uten ess selv, for hva om makkeren har bare ett ess? I så fall mangler makkerparet tre ess og det blir bet på fem-trinnet.

Med kortene i eksempelet kan syd med disse avtalene melde 4 ruter over 3 hjerter. Hvis man spiller med såkalt "laveste cuebid" (dvs. første og andre rundes kontroll vises) benekter 4 ruter kontroll i kløver (men benekter ikke sparkontroll, for 3 spar over 3 hjerter er ikke kontrollmelding, men sparstøtte). At syd ikke har kløverkontroll (A eller K) er på en måte en god nyhet for nord. For han vet i så fall at syd har maks 3HP i kløver (maks Q-J). Dermed er det umulig at syd ikke har minst to ess, han må jo ha minst 10-11 HP i spar, hjerter og ruter. Så nord kan være trygg på at de som oftest tåler å spille på femtrinnet.

Siden syd denne gangen har tre ess meldes lilleslem via Key-Card Blackwood, med visshet om at 6 hjerter må være en god kontrakt.

Spilleføringen i 6 hjerter er en ren formalitet, og det ville vært gode sjanser for å vinne slemmen selv med skjev sits i majorfargene.

Hvem sa sjeldent?

Forleden fortalte vi her i bloggen et spill som ga hele 21 IMP utslag i MIX REALBRIDGE LAG. En sjeldenhet skrev jeg, med IMP skala som går til 24 IMP. Joda, det er sjeldent, men i samme turnering skjedde en så stor sving en gang til i en kamp noe tidligere.

Du får først en meldeprøve med disse kortene som syd:

GIVER VEST, ALLE I SONEN

        SYD

 

Meldingene starter:

Hva melder du?

Dette er en meget spillesterk hånd. De fleste vil vel stille og rolig si 2 hjerter, men med så god fordeling og sterke farger skal det ikke mye til før det er mange stikk til N/S. Likevel, å si «kun» 2 hjerter er fornuftig. Det går sjelden pass rundt når man har så ekstrem fordeling, og kommer det den minst lyd i form av støtte fra makker vokser denne hånden til himmels. Det er imidlertid slik med denne typen hender, de er farlige, for de kan spille helt vidunderlig hvis det er tilpasning hos makker, elendig hvis det ikke er det.

Ved det bordet meldingene startet slik tok syd en sats og meldte 4 hjerter. Det er i overkant tøft, men litt sympati må man ha for meldingen. I dette tilfellet kunne det ikke bli mer feil enn det var. Vest doblet, og det gikk pass rundt.

N/S har en bedre sparkontrakt, men det går ikke så bra det heller. Og sparkontrakt var ikke lett å finne etter den starten på meldingsforløpet.

Vest (Sjur Nedrebø) hadde som han formulerte det selv «valgt» å åpne med 1 ruter som vest. Med valgt mener han nok at det var et alternativ å åpne med 1 hjerter. Mange gjør det med femkorts major og sekskorts minor, om ikke hånden er veldig sterk (reversstyrke). Men det er korrekt å åpne med minorfargen med slikt.

Noen teoretikere sier at man alltid skal åpne med lengste farge. Det kan imidlertid være en bra strategi å åpne med majorfargen hvis det er en absolutt minimums hånd for å få fortalt om det femte kortet i en majorfarge så ikke det blir vanskelig å få vist senere. I så fall - åpning 1 i major - får man forsøke å melde minoren et par ganger senere og har i alle fall fått vist 5-5. Hvis meldingene går uten særlig hopp og sprett blir det ingen problemer med å åpne med minorfargen, så melde majorfargen to ganger så får man vist fem kort der, og følgelig seks kort i minorfargen. Men om meldingsforløpet tar av kan det bli farlig (for høyt og risikabelt) å melde majorfargen i det hele tatt etter å ha åpnet med 1 i minor med 5-6.

Med disse vest-kortene er det altså etter min mening helt korrekt med 1 ruter. Og det gjorde vest, kanskje med en liten bekymring angående hjerterfargen, men neste gang han skulle melde var den bekymringen borte; motparten var i 4 hjerter!

Kontrakten 4 hjerter doblet av syd ble ingen fest. Spillefører kunne nok fått et stikk eller to mer enn han gjorde, men endte opp med å gå hele seks doblede i sonen, -1700.

Ved det andre bordet fulgte vest den «skolen» hvor det åpnes med 1 i major selv med sekskorts minorfarge ved siden av majorfargen. Altså 1 hjerter, og da kunne vel ikke kontrakten bli 4 hjerter? Vel, kunne den ikke det?

Jo, kontrakten ble 4 hjerter også ved det bordet, men motsatt retning!

Da syd etter vests hjerteråning og øst svar 1 spar ikke sa et ord i meldingene ble utgang meldt Ø/V etter dette meldingsforløpet. Samme utgang ved det begge bord, men motsatt vei (!) er i alle fall en sjeldenhet. Det skjer imidlertid det også av og til, men som oftest ved at noen har mistforstått makkeren og passet et cuebid eller en Splintermelding. Her har begge sider meldt de de tror på og likevel kommet til utgangen 4 hjerter som N/S, og Ø/V!

Østs sin preferanse til 2 hjerter er korrekt melding. Vest bør dog ikke melde 3 hjerter da det typisk viser sekskorts farge, eller i alle fall en meget god femkorts farge og utgangsinteresse, for østs 2 hjerter-melding er typisk dobbelton her. Det er klart at vest føler kortene er sterke nok til en melding til, men da bør det meldes 3 ruter for å antyde 5-5 og utgangsinteresse. I så fall kan øst melde 3NT, eller de kan finne utgangen 5 ruter. Både 3NT (av øst) og 5 ruter står. Da øst høynet 3 hjerter til 4 hjerter der han nok kunne foreslått 3NT var katastrofen nær, om en da kan bruke et så sterkt ord om et bridgespill.

Syd som ikke hadde meldt i det hele tatt tok imot gavepakken og doblet. Det spørs om det er korrekt å doble, det er ingen umulighet at Ø/V «flykter» til 4NT, eller 5 ruter som begge deler står! 

Men 4 hjerter doblet ble kontrakten, og den gikk tre doblede i sonen, +800 til N/S. Med 800 og 1700 ble det +2500 til sammen på de to bordene, og det ga 21 IMP! Det var nok ganske irriterende for laget som noterte 21 IMP ut, for de tapte kampen med kun 6 IMP.

Slurvefeil

I bridge gjøres mange forskjellige typer feil. Det kan være komplieserte spill hvor løsningen ikke er så lett å få øye på. Det kan også være marginale feil hvor det må gjettes, hvor sjansen for det en er ikke så mye større enn det andre. Men det skjer også helt unødvendige feil, "dumme" feil om man vil, i spill hvor du ser det så klart like etter feilen har blitt gjort.

Det er mange poeng å hente på å unngå de "dumme" feilene, og de bør være lettest å unngå. For å forbedre den delen av spillet sitt må du ha noen gode vaner. Det handler om å bruke noen få ekstra sekunder før du gjør ting. Slike feil som jeg her snakker om er ikke kopliserte ting, men muligheter for unødvendige feilspill som du kan oppdage bare ved å ikke være så rask på labben.

I en klubbturnering forleden kom to slike spill med få minutters mellomrom. Ingen av spillene er avanserte/kompliserte og tabbene som ble gjort ved noen bør unngås av de aller fleste.

I spar vil spillefører få to stikk etter hvert. I den fargen er det en sånn tett og god kombinasjon hvor det kan se ut som det har ingen betydning hvilke kort du legger først og sist. Det kan imididlertid ha veldig stor betydning, og i dette spillet kan du ha spilt bort kontrakten om du var for rask på labben i første stikk.

Det er ofte naturlig å slippe utspillet mot hånden og stikke så billig som mulig. Ved noen bord vant spillefører første stikk med spar 9 og det skjedde etter maks ett sekund eller to etter at utspillet kom. Så tenkte spillefører, men for sent.

I 3NT er det to sikk i hver av fargene spar, hjerter og kløver. Ruterfargen er tett og god og kan gi tre stikk, og det blir ni totalt. Men da må du ha inntak til nord hvor den fjerde ruteren er (ditt redje ruterstikk), for hvis motspilleren med ruter ess ligger unna to ganger er det ikke overgang i ruterfargen. Slik så hele spillet ut:

Spar 9 tok altså første stikk. Så ruter dame som vant stikk, ruter 10 som også spillefører fikk beholde for, og øst vant for ruter ess i fargens tredje runde. Øst spiller spar. Syd har da KJ og nord Q10. Hvis syd legger spar konge ligger vest unna. Da vinner kongen stikk og med singel knekt og damen singel hos nord finnes ikke inntak, vest har jo igjen esset. Og med kun to ruterstikk i stedet for tre blir det en bet i utgangen. Hvis syd idet øst spiller spar forsøker knekten stikker vest med esset, og kongen blokker så det heller ikke da blir inntak til nord. 

Hvis spillefører tenker seg om noen få sekunder unngås denne unødvendige feilen.

Tell stikkene, og planlegg i alle fall litt om hvordan du har tenkt å spille kontrakten. Raskt fastslås at det må leves av ruteren, og da er neste spørsmål om det er inntak til den siden hvor det kommer til å ligge godspilte stikk. Og det er sikkert inntak til nord i spar hvis spillefører stikker med spar konge i første stikk. Med J-9 på hånden og Q-10 hos nord kan ikke motparten forhindre at spillefører kommer seg over til nord og får for den trettende ruteren, det niende stikket.

Noen spiller 4 hjerter med dette, andre har kanskje meldt seg opp i 6 hjerter. Det er parturnering, så du ønsker såklart å få maks med stikk selv om du er bare i utgang. Dermed bør spilleføringen her være den samme i 4 hjerter som i 6 hjerter.

Hva legger du på spar ess?

Du kan enten kaste en ruter, eller kvitte deg med en kløver. Hvis kløver ess sitter bak bør du kaste en kløver og håpe ruter sitter 3-3, i så fall blir det tolv stikk. Hvis derimot ruter sitter 4-2 og kløver ess foran må du kaste en ruter på spar ess. At ruter sittter 3-3 er 36% sjanse, og at kløver ess sitter foran er 50% sjanse. Følgelig bør du vel kaste en ruter på spar ess?

Nei, du bør ikke kaste noen ting på spar ess i første stikk. Hvis du glemmer den gode vanen med å tenke deg om noen få sekunder før det legges på fra blindemann i første stikk, og sier "stikk med esset" har du skapt deg en helt unødvendig gjetteposisjon.

Sparutspillet bør trumfes på hånden. Vent med spar ess til du vet hva du bør kaste! Så tas trumfen ut i de nødvendige antall rundene før du tester ruteren med ruter ess fulgt av K-Q slik at du er inne hos nord idet du finner ut rutersitsen. Sitter fargen 3-3 står håndens fjerde ruter, og du kaster en kløver på spar ess:

Hvis ruteren hadde vært fordelt 4-2 ville du i stedet kastet den fjerde ruteren som i så fall ikke kan gi stikk, så trumfes en spar før den (med slik rutersits) eneste sjansen for tolv stikk forsøkes, kløver til kongen:

Denne typen feil kan ofte unngås ved å ta seg noen (få) sekunders tenkepause i starten. Det er viktig å bruke noen sekunder senere i spillet også i noen situasjoner selv om det hele ser opplagt ut. Men tipset i dagens innlegg er først og fremst å gjøre dette til en vane: 

TENK DEG ALLTID OM NOEN SEKUNDER FØR DU LEGGER PÅ TIL DET FØRSTE STIKKET!

Hopp i fjerde farge

"Alle" spiller med melding i fjerde farge som kunstig krav, og de fleste definerer det som utgangskrav. For eksempel:

1.

2 ruter = kunstig utgangskrav.

Noen bruker såkalt XYZ hvor 2 ruter i en slik situasjon på samme måte som fjerde farge ikke viser ruterfarge, men er kunstig utgangskrav.

Spørsmålet er, hva betyr hopp i fjerde farge?

2.

Det er ikke uvanlig å si at dette viser 5-5 og er utgangskrav. Med kun 5-4 og usikkerhet om hva som er beste utgang meldes simpelthen 2 ruter først, kunstig krav.

Det går imidlertid an å bruke denne hoppmeldingen i fjerde farge som Splinter med sparstøtte. I så fall vil hopp til 4 ruter i denne situasjonen kunne defineres som renons og fastsette spar som trumf.

Hopp i fjerde farge stigende (fjerde farge er høyere rangert enn fargen svarer først meldte) bør imidlertid helt klart være Splinter med støtte i makkers sist meldte farge, for i slike situasjoner har man ikke bruk for en slik melding som naturlig melding. Eksempel:

3.

3 spar viser her kortfarge i spar, hjerterstøtte og en sterk hånd. 

Hva hopp i fjerde farge hvis det er i lavere rangert farge betyr (som i eksempel 2) blir et avtalespørsmål for det enkelte makkerpar

_______________________________

Her er et eksempel fra en turnering i forrige uke, et spill hvor en slik meldesituasjon oppstod:

Etter standard meldemetoder starter det med 1 kløver-1 hjerter, og så 1 spar fra åpneren (eller 1 kløver-1ruter for de som bruker kløverføringer, så 1 spar). Hva nå?

Ø/V bør vel egentlig finne frem til slem uansett hva avtalene er, men da spillet forekom i en ganske bra turnering var det ikke så mange Ø/V-par som spilte slem. Noen var i 6 spar, og ett par spilte 6 kløver. Ingen meldte storeslem.

Det er nesten en bra storeslem i spar, og en ganske god storeslem i kløverkontrakt.

Det satt slik at det kunne vinnes tretten stikk i sparkontrakt, men med spar som trumf blir man i praksis avhengig av 3-2 i trumf fordi det må trumfes et par ruter hos øst, eller et par hjerter hos vest for å komme til tretten stikk (seks trumfstikk, hjerter ess og fem kløverstikk. Da blir spillefører på et tidspunkt etter å ha trumfet to røde tapere nødt til å trumfe for å komme seg over til den andre siden for å ta ut trumfen. Følgelig har han ikke mer enn tre trumf på noen av sidene, ikke noe særlig om en motstander har fire trumf.

I kløverkontrakt er det en bedre storeslem da man har ni trumf til sammen og bedre kontroll. I 7 kløver er det ganske enkelt om spar sitter 3-2, og en får med seg flere 4-1 sitser i spar også.

Spar satt komfortabelt 3-2. Det er ikke sikkert man bør ta tretten stikk i 6 spar for det, for det er muligheter for å vinne de tolv stikkene som behøves for kontrakten med en del 4-1 sitser hvor det er risiko for å gå bet i lilleslem om man er for grådig. Du kan jo selv som trening sette opp noen hender N/S med 4-1 i spar og forsøke deg på spilleføringen.

Det er helt greit å spille lilleslem med disse kortene, og i parturnering er nok 6 spar å foretrekke fremfor den enda sikrere kløverslemmen. 

Hvordan melde disse kortene? Du kan jo prøve deg med ditt og din favorittmakker sitt system og avtaler. Men husk det er enklere når du har sett kortene...

 

SOLKLUBBEN

Solklubben BK er en av flere klubber som spiller ukentlige turrneringer på RealBridge. 

Solklubben arrangerer også sydenturer med bridge både for- og ettermiddager og mye annet moro. Avreise for neste bridgetur til Albir i Spania er 9.oktober og varer i to uker. Mer info om dette finner du på Facebook (Solklubben BK sin gruppeside), eller på klubbens hjemmeside.

Kontraktinformasjon Solklubben, finner du her.

Fra tirsdagens spilling tar vi med dette spillet hvor vi først ser på syd sin avgjørelse i meldingene. (Ø/V er i sonen)

          SYD

La oss si du har fått vite at øst har en meget sterk hånd og vest en svak hånd med lang sparfarge. Du får nå fire spørsmål:

1. dobler du 4 spar om kun øst og vest har meldt?

2. dobler du 4 spar om makker har sperremeldt i kløver, eller melder du kanskje 5 kløver?

3. Hva om øst starter med 1 kløver (sterk), vest hopper til 2 spar (svakt, lang spar), øst sier 4NT og gir opp med 5 spar idet vest viser 0 nøkkelkort. Dobler du 5 spar?

4. Med samme informasjon som i spørsmål nr. 3, vurderer du kanskje å stampe i 5 kløver over 4 spar?

Det er klart at det er fristende å doble 4 spar, og enda mer fristende å doble om Ø/V er på fem-trinnet. Men det var ingenting som kunne nekte spillefører elleve stikk i sparkontrakt. 

Vinnerparet tirsdag kveld ble David Ueland-Lisbeth Glærum. I dette spillet var det udramatisk ved deres bord, de spilte 4 spar med +650 som ga dem strø under middels selv om det i teorien er maks score for Ø/V. Ett par fikk kun ti stikk og ett par var i 4 hjerter hvor og fikk ti stikk. Nedenfor en lang rekke +650 for 4 spar med elleve kom to ganger +800 til Ø/V for mislykket stamp i 5 kløver doblet hvor det var hele fire bet. Nest topp Ø/V gikk til Jane Pedersen-Ivar Borøy som var i 5 spar doblet og vant den, +850 (Jane var spillefører). Og toppen noterte Trond Baardsen-Birgit Nygård seg for da sistnevnte noterte +990 for å vinne 4 spar doblet med ett overstikk. 

MIX REALBRIDGE LAG - avgjort i toppen

Det gjenstår noen kamper i NBFs MIX REALBRIDGE LAG, men vinnerne er allerede kåret. Stillingen i toppen er slik:

Laget på tredjeplass kan bli forbigått av et par lag som har en kamp igjen å spille hvis de får en storseier til slutt, men nr. 1 og 2 er sikre. 

I siste runde var det en slags finale mellom MED FOKUS PÅ IDA og ABISCO. Vi fortalte et dramatisk svingspill fra kampen hvor vinnerlaget innkasserte uvanlige 21 IMP på ett spill. De vant kampen soelklart (63-10) og sikret dermed seieren i turneringen. ABISCO hadde vinnersjanse før kampen, men med det klare tapet falt de nedover på listen. Hele resultatlisten, som sagt med noen lag som har igjen en kamp finner du her.

I "finalekampen" gikk en rekke spill i favør av MED FOKUS PÅ IDA, men de fleste gevinstspillene var ensifrede i IMP. Her er ett hvor nord fikk en meldeprøve.

Giver øst, ingen i sonen

NORD

Syd åpner med en 15-17 NT. Det er klart at om syd har fire eller fem hjerter er det en opplagt utgang som må meldes. Derfor melder nord 2 kløver - Stayman. Men litt forventet melder syd 2 spar. Hva ville du meldt nå?

2NT vil være invitt. Hvis ny farge etter først å ha meldt Stayman er krav (mest vanlig) er det ingen andre alternativer enn 2NT som invitt, eller 3NT. Jeg har sympati for ABISCO sin nordspiller som sa 3NT. Å nøye seg ned en invitt er selvsagt greit det også, og det skjedde ved det andre bordet. I sånne spill er det imidlertid slik at det ikke så ofte er akkurat åtte stikk. Og slik var det egentlig i dette tilfellet også. Antall stikk var avhengig av sitsen, og motspillet.

Mot 3NT spilte Bodil Nyheim Øigarden (vest) ut liten spar som er en bra sjanse i denne konteksten. Syd har fire spar, men det skal ikke mye til hos øst før vest sin spar blir god om øst altså har noe å sette i som hjelp i første stikk og senere kommer inn igjen. Og det hadde Steffen Simonsen. Han vant med spar dame og spilte sin minst spar tilbake til knekten og kongen. Bodil skiftet til kløver. Spillefører kunne ta fire kløverstikk, men så måtte ruterfinessen forsøkes. Går den bra er det ni enkle stikk. Hvis vest hadde hatt ruter konge måtte hun etter den starten skifte til hjerter til østs ess i tredje stikk, så sager nok en spar fra øst effektivt opp syds sparbeholdning, og forsvaret får fem sparstikk og for hjerter ess, to bet. Men siden øst hadde ruter konge hastet det ikke. Øst kom inn på det kortet og spilte spar 8. Forsvaret fikk de fem sparstikkene samt for ruter konge og hjerter ess - tre bet, +150 til MED FOKUS PÅ IDA.

Ved det andre bordet inviterte nord (Allan Livård) med 2NT etter først å ha meldt Stayman. Ida Wennevold hadde minimum og passet. Som sagt så står ikke 2NT heller, men likvel vil det uansett blir et lite pluss-spill siden de er ett trinn lavere. 

Vest ved det bordet spilte vest ut hjerter. Øst stakk og skiftet perfekt til liten spar. Da hadde de fått draget på det, og etter tieren fra syd og vests konge. så liten spar tilbake kan de få de fem sparstikkene via en dobbelfinesse over spillerfører, og i tillegg til hjerter ess i første stikk ville det blitt en bet og kun 3 IMP i sving. Men derfra klikket motspillet, og syd ble sluppet inn. Ida kunne ta hjerter- og kløverstikkene og kontrakten var allerede sikret. Da øst mot slutten blanket ruter konge og spillefører toppet ut kongen ble det hele elleve stikk i 2NT, +210. Dermed vant turneringens vinnerlag 8 IMP på dette spillet.  

Dramatisk spill og nesten maksimum (IMP)

Imp-skalaen går som de fleste vet fra 0 IMP (0-10 differanse i score ved de to bordene) til maksimum på et spill som er 24 IMP (minst 4000 i differanse). Å oppnå maks IMP score skjer omtrent aldri. Men i RealBridge MIXLAG klarte i alle fall et lag som kaller seg "Med fokus på Ida" en dobbelscore som ga uvanlige 21 IMP! Og Ida (Wennevold) hadde en av hovedrollene. 

Først prøv deg først på utspillsproblemet som en av nordspillerne fikk i dette dramatiske spillet.

Du sitter nord med dette. Øst er giver og alle i sonen. Meldingene går:

Makker doblet altså 6 spar. Hva spiller du ut?

De fleste bruker såkalt Lightnerdobling mot slem hvis den som ikke har utspillet dobler. Det betyr at det skal spilles ut noe unormalt. Hva som er (mest) unormalt kan av og til diskuteres, men det er i alle fall ikke den fargen makker har meldt som skal spilles ut, for det (makkers farge) er det mest normale av alle utspill. Det kan være at makkeren har en renons og vil ha en stjeling. Derfor prøves som regel utspillerens lengste farge (størst sjanse for å finne renons hos makker der). Andre ganger kan det være logisk at dobleren vil har bordets først meldte farge i utspill (spesielt om det er 6NT som er doblet). 

Nord spilte ut spar som neppe kan være riktig? Men han måtte uansett valgt mellom ruter eller kløver, og det blir nok et 50-50 valg i dette spillet som så slik ut:

Med ruter ut mot 6 hjerter doblet blir det to trumfstikk til syd. Og hvis syd skifter til kløver i andre stikk etter å ha stjålet utspillet blir det enda en bet med ett stikk i kløver til forsvaret, +500. Kløverskift i andre stikk er logisk siden syd vet at nord har fire spar og vest følgelig er renons. 

Med spar ut var det tolv enkle stikk, kløver knekt forsvant på den femte ruteren etter uttrumfing. Pluss 1660 til Ø/V som var Bodil Nyheim Øigarden og Steffen Simonsen.

Ved det andre bordet gikk meldingene slik:

Ida Wennevold (syd) og makker Allan Livgård fikk være i fred i 5 spar doblet. Det står i 6 spar hvis kløveren løses med kun en taper. I 5 spar doblet fant Ida kløveren og noterte ett doblet overstikk og den hyggelige scoren +1050. En kan aldri vite om det er et gevinstspill i sånne spill når det kan vinnes slem, og N/S kan jo være i 6 spar ved det andre bordet. Men da lagkameratene i stedet hadde vunnet doblet slem som Ø/V ble det dobbelscoren +2710 som altså er verd 21 IMP.

Om nord hadde funnet ruterutspillet mot 6 hjerter doblet og fått tak i en bet ville det likevel blitt tapt spill med +200 og -1050, men i så fall "bare" 13 IMP ut. Og med ruter ut til stjeling og kløverskift som gir to doblede i 6 hjerter blir det også et stort tapsspill, 1050-500=550 som gir 11 IMP. 

Slemspill

Her i New Zealand er det omtrent covid fritt, og det spilles masse "face-to-face" bridge nå. Hver helg er det store turneringer, og det er veldig populært. Det er tydelig bridgefolket har savnet "ordentlig" bridge. 

I helgen var det en nasjonal parturnering. Som mange ganger nevnt er det litt feil å fokusere for mye på slemspillene og andre store spill i parturnering. Alle spill teller likt. Hvis du går 1400 i bet blir det ofte 0%, men i neste spill kan du score 100% for ett ekstra overstikk i en delkontrakt! I par blir det i så fall 50% på de to spillene, i lagkamp ville du tapt en bøtte med IMPs. Det er dette som gjør parturneringsformen så intens. Men selv om det her er riktig er det slik at det snakkes mest om de store spillene i pausene og etter bridgen også når vi spiller parturneringer.

Her er par slemspill fra helgens spilling. I det første handler det om meldeteknikk og kanskje også litt vurderinger.

Etter tre ganger pass til deg vurderer du åpning 2 kløver, men velger å åpne med 1 spar. Makker sier 3 ruter - Minisplinter - eller kanskje strekker han seg til 4 ruter - Splinter - med sin passede hånd. Det betyr i dette tilfellet singel ruter, minst fire trumf og maksimum for sin pass. 

Du kan se at det er nokså perfekt tilpasning og at slem er veldig sannsynlig, omtrent sikker. Det skal ikke mye til for at det står storeslem! 

Dine to små ruter kan trumfes opp. Hvis makker har spar ess og dekning i kløver er det ikke tapere i det hele tatt i sparkontrakt. Om han har noe sånt som tre små kløver må han ha noen hjerterhonnører, og er det K-Q gir de to avkast for kløver. Men hvordan vite det sikkert?

Hvis du spør med 4NT - Key Card Blackwood får du som forventet svaret 1 nøkkelkort, og det er spar ess. Har du og din makker noe system over svarene 5 kløver og 5 ruter på 4NT?

De aller fleste spiller med at neste meling (fargen over svaret) når man viser 0 eller 1 nøkkelkort er spørsmål etter trumf dame. Det har du ikke bruk for her, for du har trumfdamen selv. Dessuten brukes vanligvis 5NT for å bekrefte at alle nøkkelkortene og trumf dame er på plass - storeslemsinvitt og spørsmål etter konge(r). 

Ingen av de verktøyene er nyttige her. Det du trenger å vite er om makker har dekning i kløver slik at vi ikke har en uungåelig taper i den fargen. 

Noen bruker melding i en en høyere rangert melding (enn trumdame-spørsmålet) som spørsmål etter tredje rundes kontroll i fargen, dvs. damen eller dobbelton. Det ville vært nyttig i dette spillet. Svaret er rett og slett 6 i rumfargen som "nei, har ikke tredje rundes kontroll", eller 7 i trumfargen som "ja, det har jeg".

Slik så spillet ut:

 

En glimrende storeslem. Veldig få fant frem til 7 spar, og de som gjorde det tok nok bare en sjanse med vests kort, en ikke så hårreisende gambling da øst må ha noen honnører i kløver/hjerter for å ha for sin splinter-melding. Men det var flere i utgang (!) enn i slem, så de som var i 6 spar med tretten stikk fikk 62%, bra betalt. 

Selv spilte jeg denne turneringen med en ung og lovende damespiller. Det gikk litt i rykk og napp, men siden det ble veldig jevnt mot slutten var vi med å kjempe om seieren, men vant dessverre ikke (1% bak). Da er det alltid slik at det er en rekke spill man kan regne ut ville gitt seier hvis det riktige hadde blitt gjort. Her er det spillet jeg vil huske best fra helgen, en drømmesjanse til å få en topp. Men det var vel litt lotteri?

ØST

Meldingene gikk slik:

Forklaring:

1 kløver = Presisjon, minst 16 HP uansett fordeling

2 ruter = Minst 5 ruter, minst 8 HP

Resten var naturlig. 

Hva ville du ha spilt ut?

Denne gangen er vi unnskyldt for ikke å spille ut makker farge. Men ingenting er fristende av de andre tre fargene. Hvis ruter var umeldt farge ville ruter knekt pekt seg ut, men med lang ruterfarge til venstre for oss kan det bli en grusom favør (og som du snart skal se, ruter knekt er en favør her).

Det står altså mellom hjerter eller kløver. 

Makkers 3 spar er sperremelding. Kan makker ha særlig mye mer enn et par sparhonnører? Neppe, motparten har tross alt i full fart meldt slem.

Jeg syntes hjerter ut unna kongen opp mot den sterke hånden, og med bra kort hos syd også virket for aggressivt .Kløver ut fra knekten er også uappetittlig, og kan gi spillefører ekstra stikk, men det virket for meg tryggere. Så det ble kløverutspill. Håpet var at det ville bli en bet etterhvert siden ruteren vil gi ett stikk mindre enn de forventer, og kanskje får jeg også for hjerter konge. Men nei... 

Kløverutspillet ga spillefører ett ekstra stikk, og spillefører simpelthen satte opp ruterfargen, tolv stikk og N/S +1440. Men det ekstra kløverstikket behøvde han for så vidt ikke siden han kan få tre sparstikk slik det sitter, og det er nok til å vinne tolv etter å ha satt opp ruteren, 3+1+5+3 = 12. Det han behøver er imidlertid å unngå hjerterutspill. Finnes det utspillet er det umulig å vinne 6 grand.

Litt overraskende var ingen andre par i slem! Spillet ga derfor 0% til oss (-1440), mens å bete slemmen ville gitt 100%. Topp-bunn sving var i denne turneringen verd ca. 5% på sesjonen.

 

 

 

Uvanlig variant

I en lagturnering forleden kvalifiserte 10 lag seg til sluttspillet. Av dem var det kun ett lag som gikk bet i den utgangen som du skal få prøve deg på i dag. Det spørs dog om ikke flere ville gått bet om utspill og motspill hadde vært perfekt. Men utgangen kan vinnes uansett, dog etter et ganske uvanlig trekk i spilleføringen.

Spillets gang er ganske avansert, og noe temmelig uvanlig må altså gjøres for å vinne kontrakten. Så her gjelder det å holde tunga rett i munnen.

__________________________

SPILLEPRØVE

Giver syd. Ingen i sonen

Ved de fleste bordene åpnet syd med 1NT. Overalt meldte vest innpå for å vise hjerterfarge. Enten sa de 2 hjerter naturlig, eller de meldte 2 ruter i henhold til såkalt "Mulit-Landy". Den konvensjonen fungerer slik at mot 1NT viser 2 kløver begge major som mange er vant med (Landy), men også 2 ruter brukes som kunstig melding og viser en langfarge i ukjent major (Multi-prinsipp). Mer om den konvensjonen kan du lese bl.a. her. 

Ganske raskt havner syd i 3NT. La oss si vest spiller ut spar 9. Hvordan ville du spilt nå?

Det ser helt normalt ut å satse på kløveren. På kløver ess følger vest med damen. Den ser jo veldig singel ut, men behøver ikke være det. Med damen dobbel kan vest i denne situasjonen godt legge den på med en gang for å forvirre spillefører, for vest ser jo at damen kommer på i andre runde uansett. Og spillefører kan ikke gjøre feil om det sitter slik (damen dobbel hos vest) - han har i så fall seks enkle kløverstikk. Så la oss si at damen er singel. Og om ikke den er det ville vel dette spillet ikke blitt presentert som et spilleproblem heller... 

Hvor sitter ruter ess?

Det kan vi ikke vite med sikkerhet, men med god hjerterfarge ville ofte vest ha spilt ut den fargen om han har inntak. Trolig har vest veldig god hjerterfarge, men ikke ruter ess og håper at øst skal kunne komme inn for å spille en gang hjerter gjennom som sett fra hans synsvinkel kan være nok (hvis han har noe sånt som AKJ-sjette som ikke er usannsynlig).

Vi antar at det sitter omtrent slik som den sitsen som faktisk forekom på søndag:

Spar kommer i utspill. Spillefører starter normalt med kløver ess. Hvis kløverfargen godspilles ved å gi øst for stopperen hans kommer han inn og spiller hjerter. Da tar forsvaret i tillegg til kløverstikket de har fått tre stikk i hjerter, og øst legger styrke i ruter så de får med seg for ruter ess. Det gir en bet. Så det går ikke bra hvis kløverfargen godspilles med det samme.

Ser du det nøkkeltrekket?

Nøkkeltrekket

Spillefører må spille hjerter for å bryte forbindelsen!

Hjerter sitter riktignok veldig ofte 6-1 her, men det ser uansett nokså unaturlig ut å spille slik.

Det ville gått bra å spille hjerter allerede i andre stikk, eller tredje stikk etter å ha tatt for kløver ess, for eksempel liten hjerter fra hånden. Det er imidlertid "double-dummy" (åpne kort) og en variant som er mest for problemløsere som ser av GIB analysen at 3NT kan vinnes uansett motspill. Å gå på kløveren er normalt. Etter å ha tatt to store kløver og oppdaget sitsen "ser" imidlertid spillefører at de må få fem stikk om han spiller god kløveren. Noe drastisk må gjøres i stedet. 

Etter to runder kløver tror jeg det bør/må spilles ruter fra nord (å spille hjerter i den sitiasjonen kan føre til trøbbel, men den utivklingen som da kan skje kan spesielt interresserte få pusle litt med selv).

Altså, etter ess-konge i kløver spilles ruter fra nord til kongen som står, for om øst hopper på med ruter ess med en gang kan spillefører få tre ruterstikk siden knekten faller, og 3+0+3+3= 9 stikk totalt. Forsvaret kan i så fall ikke få mer enn for ruter ess og tre hjerterstikk. Så øst legger liten slik at spillefører ikke vil få mer enn to stikk i ruter. Ruter kongen vinner altså stikket, og nå må spillefører fri seg med liten hjerter fra hånden!

Vest vinner det stikket. Han kan ta tre hjerterstikk, men så er han selv helt satt ut av spillet, og spillefører har i så fall fått godspilt hjerter dame. Da blir det enkelt, 3+1+2+3 = 9. 

Og om han ikke tar de tre stikkene i hjerter, men ett (eller to), brenner han inne med stikkene sine. Hvis han for eksempel spiller mer spar og etter ett stikk i hjerter stikker spillefører og godspiller kløveren i ro og mak. Vest sitter ensom og forlatt med noen hjerterstikk som han aldri får for, det er ikke forbindelse mellom motspillerne. 

De fleste spiller ut en hjerterhonnør med slik farge. Da er den ene hjerterrunden vest spilte nok til å bryte forbindelsen mellom øst og vest. Kløveren kan godspilles, og alt var greit siden vest ikke har ruter ess.

For spesielt interesserte:

Det er noen fllere poeng i dette spillet og har med hvor spillefører stikker sparutspillet. Det kan bli noen kompliserte varianter mot slutten uansett hvor det stikkes i første stikk da forsvaret etter noen forskjellige mulige utviklinger kan få låst spillefører på den ene siden selv om nøkkeltrekket liten hjerter fra begge hender finnes på et tidspunkt. Dette er også noe som spesielt interesserte kan pusle med. Jeg har ikke gått helt inn i puslespillet her, og bruker aldri computeranalyse (GIB og slikt, det er "feigt" ), men forsøker gruble meg frem til løsningene selv. Det tar dog ofte mye tid å finne ut det computerne kommer frem til på et nanosekund eller to....

Det jeg er ganske sikker på er at kontrakten vinnes hvis første spar tas hos nord og det spilles liten hjerter fra begge hender med en gang, en spilleføring som ser helt unormal ut. Og det går såvidt jeg kan se også bra å vinne første spar hos nord og spille kløver til esset og så liten hjerter fra syd. Over til "klagenemda" ...

I praksis

På søndag spilte ett N/S par 3 kløver og noterte ti stikk, +130. Åtte lag fikk hjem 3NT, noen av dem fikk ti stikk. Kun ved ett bord unngikk vest å spille ut hjerter. Der gikk spillefører bet idet kløveren ble forsøkt godspilt med det samme. Forsvaret fikk det kløverstikket og får tre hjerterstikk og ruter ess - en bet. For å gjøre vondt verre kastet syd en hjerter i tredje hjerterrunde og gikk litt pinlig fire bet da vest fikk seks hjerterstikk! (det må ha antagelig ha vært pga. at feil kort ble lagt, det ser opplagt ut å kaste en ruter fra syd i tredje kløverrunde. 

 

 

 

 

Tynne åpninger - fordeler og ulemper

Like du å åpne med 11 HP? 

Det er vanlig å åpne med mindre enn de foreskrevne 12 poengene hvis det er ubalanserte hender, spesielt hvis fargene er bra. Det er stikk, og bridge handler egentlig ikke om antall HP, men hvor mange stikk man får!

Med balanserte hender er det et stilspørsmål, litt smak og behag, og det er vanskelig å si hvilken stil som vil fungere best i lengden. Jeg synes det er greit å åpne med kun 11 hvis hånden inneholder en bra femkortsfarge, eller kanskje også hvis det er 4432 og to gode farger - stikkpotensiale. Med 4333 og 11 tror jeg det lønner seg å passe.

Dessuten ser mange på om hånden inneholder majorfarger, og spsielt "boss-fargen" spar. Det har nok litt med system å gjøre også. Hvis det spilles med sterk 1 kløver vil åpning i farge vise maks 15, og intervallet for åpning med 1 i farge blir ikke så stort. Da vil for eksempel åpning med 1 ruter fulgt av 1NT nest gang bli innefor et ganske lite intervall, for eksempel 11-12 hvis åpning med 1NT viser 13-15. I et naturlig system vil intervallet for gjenmelding 1NT bli litt større, 11-14 hvis åpning med 1NT viser 15-17. Et større intervall for åpnerens andre melding kan gjøre det litt vanskeligere for svareren.

En fordel med tynne åpninger er at man setter press på motparten med en gang. En ulempe er at man noen ganger kommer for høyt fordi makkeren forventer litt mer. 

Her er et eksempel fra en lagturnering forleden hvor de fleste passet. Resultatet på spillet beviser selvsagt ingen ting. Vurder selv først, ville du åpnet med dette?

Dette er ikke en dårlig 11-poenger. To firekortsfarger, den ene fargen veldig god og den andre har tross alt en tier som støtte til honnøren. Men nord har ikke noen majorfarge, så det spørs om det er speiselt mye å tjene på å åpne. 

Ved de aller fleste bordene passet nord, og det gikk pass rundt. Ved ett bord gikk åpnet nord med 1 ruter. Makkeren svarte 1 hjerter, og nord sa 1NT fulgt av tre passer.

Øst traff bra da han ikke spilte ut kløver mot 1NT, men spar 7 (invittutspill mot NT. Det gikk spar 7, dame, konge, og nord lå unna. Nord har to sparstikk uansett, så om han stikker eller ligger unna i første stikk spiller ingen rolle i så måte, men det kan være en fordel å forsøke å beholde beholde spar ess som inntak til nord. 

Vest fortsatte med spar som ble stukket hos syd. En ruter ble spilt til liten fra vest, og kongen vant det stikket. Nå burde kanskje spillefører ha fortsatt med ruter dame for å i alle fall få fatt i ett ruterstikk til. Men det var så langt unna syv stikk at han håpet på at noe hyggelig skulle skje og spilte kløver 10 som fikk seile til vests dame. Derfra kom en spar til nords ess. En kløver ble spilt til esset, men ingenting hyggelig skjedde. Så spilte han nok en ruter fra syd. Vest stakk med esset og tok for den fjerde sparen sin. Nord kastet hjerter, og øst kvittet seg med en ruter. Forsvaret har allerede fått to sparstikk og ett stikk i hver av minorfargene, fire stikk, og øst sitter med tre stikk på sin hånd med A-K i hjerter og kløver konge. Altså minst en bet, men nå kan motspillerne utføre en fin skvis mot spillefører, en variant som vanligvis blir utført av spillefører. Vest spilte hjerter til østs konge, og dette var igjen:

Spillefører har fått fire stikk og har to stikk på hånden. Så det ser ut til å kunne bli en bet. Men nå innkasserer øst hjerter ess, og nord har ikke noe godt avkast. Det oppstår et såkalt skvis-innspill i motspill for den andre beten!

Om nord kaster ruter knekt idet øst tar for hjerter ess spiller øst sin siste ruter til nord som må spille unna J-7 i kløver til østs K-9. Hvis nord i stedet kaster kløver innkasserer simpelthen øst to kløverstikk, også da to sonebet og + 200 til ØV. Med pass rundt ved det andre bordet kostet denne gangen den tynne åpningsmeldingen 5 IMP.

 

Småkortene vokser...

Her i Auckland, New Zealand har vi hatt langhelg, den såkalte Queens Birthday weekenden med mandag som ekstra helligdag. Dermed var det duket for tre-dagers bridge, med parturnering etterfulgt av lagturnering søndag og mandag. Her er et spill fra parturneringen hvor en til vanlig sterk spiller ikke passet godt nok på småkortene sine.

Utspillet ser ut til å være en favør som på et vis ruller opp den fargen for muligens ett ekstra stikk. Det kan eventuelt brukes til å kaste en spar på. 

Hvilke tapere er det i 2 hjerter?

Det er to tapere i ruter, en i kløver og som oftest en i trumf. Og det kan bli to spartapere om ikke fargen sitter 3-3. Da blir det en bet. Hvis spar sitter 3-3 og trumfen 3-2 så blir det kun en spartaper og vunnet kontrakt. Å få tak i åtte stikk i stedet for kun syv vil være gullkantet.

Ruter 9 i utspill ga imidlertid en ekstra mulighet der.

En annen mulighet er å forsøke å få trumfet den fjerde sparen. Og sparen satt 4-2, så spillefører må få gjort noe med den fjerde sparen sin. Slik så hele spillet ut:

En måte å få til dette på er å dukke en spar med det samme. Det kommer kanskje to store ruter, så tar de kanskje ett kløverstikk og spiller den fjerde ruteren til trumfhøying. Men det går på bekostning av syds originale trumfstikk. Trumfen sitter etter det 2-2, og kan tas ut med A-K, og den fjerde sparen kan trumfes hos vest, åtte stikk. Og om de ikke spiller ruter som beskrevet, men for eksempel prøver to store kløver trumfer øst, så A-K i trumf fulgt spar A-K. Om en av dem kan trumfe den andre sparhonnøren er det med originalstikket hans, og spillefører har i behold den tredje trumfen hos vest til å stjele sin siste spar. Det blir kun en spartaper, en hjertertaper, to rutertapere og en kløvertaper, åtte stikk.

Hvis spillefører starter med to store trumf kan det bli bet fordi de kan ta ut vest sin tredje trumf idet de kommer inn, og det blir to spartapere.

Men tilbake til det ruterutspillet, nieren, som gir en sjanse der også. Spillefører kan vinne om han får godspilt ett ekstra ruterstikk. Se nøye på denne ruterkombinasjonen:

Det gikk altså ruter 9 i utspill fra syd til ruter 10, knekt og ess, og det så slik ut:

Hvis spillefører nå tar to store trumf må det godspilles ett stikk i ruter for å vinne 2 hjerter. Og spillefører forsøkte det, men skuslet bort nøkkelkortet.

Og det er?

RUTER 5!

Etter to store trumf spilte øst, uvisst av hvilken grunn ruter 5. Spiller det noe rolle om han spiller femmeren eller toeren?

Ja, det betyr nå en bet eller vunnet kontrakt!

Syd dekket fornøyd dekket femmeren med sekseren og det fikk en honnør på honnør effekt, men med femmere og seksere involvert! Etter ruter 5, ruter 6 fra syd brukte vest syveren og nord damen. Se hvordan det nå har blitt seende ut i fargen:

Nord har fått en særdeles uvanlig saksekombinasjon med K-4 over vests 8-3 mot toeren singel! Etter at det gikk slik spilte nord liten kløver til syds konge. Syd tok ut vests siste trumf, og det var ikke lenger noen mulighet til å vinne kontrakten.

Hvis spillefører hadde tenkt nøye gjennom dette og innsett at ruter 5 var et viktig kort ville han spilt ruter 2 fra øst i fargens andre runde. Den tar med seg ruter 6, ruter 7 legges fra vest og nord må stikke. Da ser det slik ut:

Forskjellen er at ruter 5 som i dette tilfellet er i behold nå har blitt et like stort kort som åtteren som er den nest høyest ruteren. Idet spillefører kommer inn spilles simpelthen ruter 5 som presser ut nords siste honnør, og ruter 8 er godspilt for ett sparavkast, kontrakten hjemspilt. 

Å vinne 2 hjerter ga 74%. Å gå en bet ga 21%.

Å skusle bort en tilsynelatende ubetydelig femmer er ikke daglidags. Og jeg tipper du sjelden eller aldri har opplevd å ende opp med en saksekombinasjon med K-4 på denne måten, en saks som på en måte har blitt tilsvarende solid som det å ha A-Q bak en konge...

 

   

Fra KM par i Oslo: Uvanlig score

 Er 1520 en uvanlig score?

Nei, egentlig ikke. Det er jo scoren for 7NT med tretten stikk utenfor sonen.

KM for par i Oslo ble spilt på RealBridge. Ida Wennevold og Maja Rom Anjer vant. 

Scoren +1520 forekom i den turneringen på en måte man sjelden ser. Det var Anne Bi Fossum og Ingunn Uran som fikk seg en god latter da Ingunn valgte å gå for den absolutte toppscoren med disse kortene:

Giver vest, Ø/V i sonen

ØST 

Ann Bi (vest) åpnet med 1 kløver, og Ingunn svarte 1 hjerter som var overføring, 4+ spar. Syd doblet, og doblingen ble forklart som hjreterfarge. Vest redoblet, og det betyr trekorts spar. Det gikk to passer til Ingunn etter denne starten:

VEST     NORD     ØST     SYD

1KL        Pass       1H (1)  Dobler (2)

Rdbl (3) Pass        ?

(1) 4+ spar

(2) Hjerterfarge

(3) Tre spar

Hva ville du meldt nå?

Det første en tenker på er å si 3NT. Med 17 HP kan det vel noen ganger tenkes at det er slem i kortene, men den nokså flate øst-hånden er ikke så spesielt god, og den har ikke blitt særlig bedre siden hjerter konge ikke er noe kanonkort med dobling bak. Ingunn tenkte nok på 3NT, men så vurderte hun det slik at her har egen side massevis av toppstikk. Så kanskje vi rett og slett skal spille 1 hjerter redoblet? Det kan kanskje bli feil hvis makker har kort hjerter, men er det sannsynlig? Ville ikke nord støttet hjerteren (meldt 2 eller 3 hjerter) om N/S for eksempel har ni hjerter til sammen?

Ingunn satset tøft og passet på 1 hjerter redoblet!

Meldingsforløpet ble altså kort og brutalt:

Kortene hos blindemann i den uvanlige kontrakten var hyggelige:

Syd spilte ut ruter 9 som gikk til knekten og kongen. "Ut med trumfen" heter det, men med 3-3 tilpasning har man ikke akkurat stålkontroll på fargen! Likevel, det er riktig å spille trumf her og få det over på grandspill så raskt som mulig. Ingunn spilte hjerter til knekten som sto i andre stikk. Så mer hjerter, og syd kunne ta ut spilleførers trumf. Men fire trumfstikk var alt N/S fikk, to redoblede overstikk!

Hvis ikke du visste scoren for 1Hxx med to overstikk så vet du den nå, det samme som meldt og vunnet 7NT utenfor sonen, +1520.

 

 

Oppsummering NORDISK - bra innsats av Norge

Resultatene i Nordisk var totalt sett meget bra for Norge. Alle lagene bortsett fra det åpne laget gjorde det bra, toppet av gull til damelaget og de yngste i klasse U-16.

I forrige innlegg her i bloggen ble veteranlagets sure 2.plass hårfint bak Sverige (0,42 VP) omtalt. Det er trist å ikke vinne når man er så nære, men det er likevel en sterk prestasjon. Både Sverige og Danmark sine veteranlag er gjengangere i sluttspillene i VM, så sølv er et flott resultat for Norge. 

Det samme gjelder U-26 laget som lenge ledet. Det var nok en ulempe at de måtte greie seg uten erfarne Christian Bakke i de tre siste kampene. De holdt likevel bra unna lenge, men måtte til slutt se seg forbigått av Sverige med fattige 2,39 VP. Norway Girls tok en fin 3.plass i den klassen.

I Mix-klassen ble det også 2.plass, der et stykke bak Danmark, men klart foran Sverige som ble nr. 3. 

Alle resultatene finner du her.

Mer informasjon, hvordan meldingene og spillene forløp finner du ved å logge deg inn på RealBridge.

Vi tar med et spill fra MIX hvor det først og fremst handlet om ha en fin avtale på repertoaret:

Giver syd. Ø/V i sonen.

      NORD

Makker på syds plass åpner med 1 kløver, og vest melder inn 1NT som er vanlig, sterk grand. Melder du noe nå, og i så fall hva?

Det vanlige er å si at dobler er straff og tar seg av sterke hender idet motparten melder inn en naturlig NT. Melding i farge etter motpartens grandinnmelding er ikke krav, dte viser bare en lang farge, ofte på seks kort. De er fristende å melde her, men det kan jo være null tilpasning i hjerter. Det er alt for lite til å doble som straffedobling. Pass er et alternativt, men det føles vel litt passivt?

Fredrik og Gunn Helness hadde den prefekte avtalen for denne situasjonen og slike kort da Fredrik (nord) kunne melde 2 kløver som begge major. Det er jo vanlig mot åpning 1NT, men her er det innmelding 1NT. Det er mye som tyder på at det er klart mer å tjene på å ha til rådighet 2 kløver som begge major i denne situasjonen også. Det eneste man mister er naturlig 2 kløver som ikke krav, sjelden så nyttig her.

Med denne avtalen bør 2 kløvermeldingen ikke love så sterke kort, med det vil man doble 1NT.

Slik så hele spillet ut:

Meldingene startet altså som beskrevet, og det fortsatte slik:

Gunn (syd) tok ganske hardt i da hun meldte 4 spar på direkten, friviliig utgangsmelding etter at motparten har vist sterk grand. Men kortene er glimrende, det må nesten være sjanser i 4 spar her?

Vest syntes at nå fikk det være nok, og doblet.  

Med syd som spillefører, kløveren jevnt fordelt og ruter konge beskyttet går det ikke å få betet 4 spar. Gunn vant ganske greit kontrakten, +590 til Norge.

Ved det andre bordet hadde ikke den islandske nord denne konvensjonen til rådighet, og nord foreslo 2 hjerter etter innmeldingen 1NT. Det ble kontrakten, og den kunne nok ha blitt vunnet. Den islandske nord gikk imidlertid en bet, 12 IMP til Norge.

 

Nordisk - marginene i mot for norske veteraner

For de norske veteranene ble det 2.plass i Nordisk, men kun 0,42 VP bak vinnerlaget Sverige. På det norske laget spilte Lars Eide-Odd Frydenberg, Arve Farstad-Jan Mikkelsen og Sverre Johnsen-Aasmund Stokkeland.

Når det er så liten margin kan selvsagt de som blir nr. 2 finne en haug med spill hvor noen få IMP kunne vært hentet og gitt seier i turneringen. Det er jo sånn at de som var litt foran til slutt også har mange spill de kunne fått fatt i litt mer, men det blir de som kom uheldig ut i racet som i dagene etterpå vil ergre seg over en del spill, ofte spill helt mot slutten. 

Vi bridgejournalister har en tendens til å fokusere på akkurat sånne ting, sensasjonshunger, "Spillet som (liksom) avgjorde", selv om det egentlig er bare tull og urettferdig mot den som kunne hentet de nødvendige impene mot slutten. Mye skjedde tidligere. Det ble tross alt spill 120 spill i turneringen.

Idet jeg gikk inn å ser på den rikholdige informasjonen på RealBridge med tanke på å se om det var et sånt spill mot slutten, så lyser turneringens aller siste spillet mot meg.

Ved begge bord åpnet vest med 2 spar. Den danske øst passet, og vest fikk spille delkontrakten. Der ble det åtte stikk, Danmark +110.

De norske øst høynet til 3 spar som jeg synes ser ganske normalt ut. Med så mange HP går det dog an å tenke seg at man får spille 2 spar som selvsagt er gunstig hvis det er bare åtte stikk. og om de konkurrerer melde 3 spar over dem. Kan de ha utgang? Ja, det er mulig, og i så fall er å melde 3 spar med en gang for å sette press på dem det beste. Men det er kanskje ikke så sannsynlig at de har utgang her? Likevel, å si 3 spar er en helt grei melding med tre-korts trumf, slik jeg ser det.

Men nå måtte vest vinne ni stikk om det ikke skal bli et lite tapspill. Det ser ut til å måtte bli to en kløvertaper, hjertertapere og to rutertapere slik det sitter.

Nord spilte ut hjerter ess og fortsatte fargen etter styrkekast fra syd. Kongen vant andre stikk. En kløver bli spilt fra øst nå, og det var bra spilt for det skulle vise seg å gi spillefører en sjanse til å vinne ni stikk. Nord stakk seg inn med nieren og skiftet til ruter. Det ga spillefører en ekstra sjanse i tillegg til den som hele tiden er der sett fra hans synspunkt, ruterfinessen. For om nord nå har spilt unna ruter knekt vil å spille liten fra øst presse syd til å gå opp med kongen. I så fall blir det kun en rutertaper og ni stikk i kontrakten. Hvis ikke nord har ruter knekt kan at han har ruter konge være siste sjanse. Med åpne kort ser vi at det ikke går bra. Og da spillefører la liten ruter vant syd med ruter knekt, tok hjerterstikket sitt og spilte kløver. Forsvaret hadde fått fire stikk, og syd måtte få betestikket for ruter konge senere. 

Hvis spillefører hadde lest sitsen perfekt kunne han vunnet ni stikk.

Det startet altså med to runder, hjerter, så inne på hjerter konge kløver som nord stakk og spilte ruter. Nå kan spillefører gå opp med esset, stjele en kløver, spille trumf til østs tier, stjele en kløver til og spille trumf til damen. Siden trumfen sitter 2-2 blir det igjen trumf hos øst, og den siste kløveren kan etter alt dette trumfes hos vest uten at vest blir fri for trumf. Dette blir sluttposisjonen:

Nå frir spillefører seg med hjerter. Syd kommer inn og må gi spillefører ruterfavør, eller spille hjerter som gir stjeling på den ene siden og avkast av en ruter fra den andre. Følgelig blir det kun en rutertaper, ni stikk, og Norge +140.

Hva ville det i så fall utgjort?

Slik det altså gikk, +110 og +50 til Danmark tapte Norge 5 IMP på spillet. Hvis den norske spillefører hadde vunnet 3 spar ville det blitt 1 IMP til Norge. I VP ville det i denne kampen utgjort 1,7 VP mer til Norge, mer enn nok til å vinne Nordisk Mesterskap.

 

SHOWSPILL

Alt som presenteres i bridgeblogger, avisspalter og bridgemagasin må vel ikke være så seriøst? Det behøver ikke alltid være tekniske ting og «skolemester-artikler», synes jeg. Her er noen bridgehistorier/spill som i alle fall jeg synes er morsomme. Hvis du etter du har lest noe av det ikke synes det er morsomt kan du i stedet klikke deg over til sosiale media og lese flere ufyselige nett-troll kommentarer, eller kanskje ta fram The Bridge Encyclopedia og suse gjennom noen hundre sider om bridgeteknikk…

_______________________

Det er morsomt å tenke på det store antall venner man har fått i inn- og utland pga. bridgen. Og det dreier seg om et utrolig variert persongalleri.

Jeg møtte Jim Wallis fra Australia like etter jeg flyttet til New Zealand mot slutten av 2008. Han er en artig fyr, en typisk australier (av den hyggelige sorten…), kanskje litt sånn Crocodile Dundee type, og en gudbenådet kortspiller.

Jimmi sin merittliste internasjonalt er imidlertid ikke så imponerende, men det er fordi han de siste 25+ årene har valgt å spille profesjonelt med middelmådige, eller vel så ofte svake sponsorer.

Noen av dagens norske toppspillere må ha møtt Jimmi i noen juniormesterskap på sent 80-tall og tidlig 90-tall. Dessuten er han ofte til stede både i European Open, amerikanske Nationals osv.

Jimmi er en av de spillerne jeg har møtt som raskest ser kompliserte spill- og motspillpoeng. Vi må nesten opp på Helgemos nivå for å se noe lignende. Han elsker imidlertid spesielt litt finurlige spill.

Forleden fikk jeg anledning til å ta en tripp over dammen (det Tasmanske hav) til Australia fordi New Zealand nå har karantenefri «travel bubble» med nabolandet.

Det var for å spille poker. Da møtte jeg Jimmi et par kvelder. Han er en god "story-teller", og som vanlig ble det en endeløs rekke bridgehistorier. Det må innrømmes jeg har hørt mange av dem før etter mer enn 12 år her nede, men det kom også ett spill jeg ikke hadde hørt om.

Først en repetert historie (for mitt vedkommende) med et spill som Jimmi denne gangen hevdet oppstod igjen forleden i nesten samme forkledning som for omtrent 30 år siden. Syd er i 3NT med en sterk hånd (ca. 20 balanserte poeng), men blindemanns kort var ikke mye å skryte av selv om det var en bra farge der, og den så slik ut:

Problemet var at nord er helt uten inntak.

Jimmi fortalte at han var bakspiller da dette spillet forekom under NZ Bridge Congress (vår bridgefestival) i 1991, og det var en annen fargerik australsk bridgespiller som var spillefører, Michael Courtney. Noen norske spillere kjenner nok Courtney fra internasjonale turneringer, eller fra robberklubben TGR i London for han oppholdt seg ofte da han bodde i London noen år på 90-tallet.

Michael Courtney fant varianten

Det var umulig å komme til mer enn 6-7 stikk med håndens ressurser og kun ett kløverstikk som du normalt blir avspist med om motparten ligger unna en gang med kløver ess. Hvis kløver sitter 2-2 må du møte en særdeles svak motstander hvis han stikker med det samme om han har kløver ess-dobbel, slik at du får overgang med din andre kløver på hånden. Eventuelle godspilte kløverstikk blir liggende der borte på bordet, du kan aldri få tatt dem.

Esset singel foran vil løse problemet, vest får ikke ligget unna idet det spilles liten mot nord, og spillefører får beholde en kløver som brukes til å spille seg over til kløveren som i så fall står.

Courtney spilte liten kløver mot bordet, og siden esset ikke kom på fra vest spilte han på den eneste vinnersjansen som var der, liten fra begge hender! En gang hvert lysår - med en slik kombinasjon - sitter det som det skal:

Om det spilles liten til kongen må øst stikke, men da har vest kløverstopper og det blir kun ett kløverstikk til spillefører. Og om det sitter 2-2 vil 99 av 100 motspillere ligge unna en gang om det brukes honnør fra nord– også da blir det også kun ett kløverstikk til spillefører som må greie seg med stikkene han han kan skrape sammen med håndens ressurser. Og det blir alt for få stikk til å vinne 3NT.

Courtney ville ofte fått null kløverstikk siden han spilte liten fra begge hender, og om kløveren hadde vært fordelt 2-2 eller 3-1 endt opp med å gå en bet mer enn alle de andre som også ville gått noen beter i 3NT med ett kløverstikk. Men her, liten, liten (!) fra nord kom kløver ess «på luft», og med sin andre kløver i behold på hånden kunne han senere forsyne seg med seks kløverstikk og notere +460 for elleve stikk.

«Ha, ha», sa jeg den første gangen jeg hørte historien, og fulgte den gangen opp med å spørre: «men man må vel vente et par hundre år før dette dukker opp igjen?

Men nå fortalte Jimmi at akkurat den samme fargen kom forleden for spillefører, også da med null inntak og i kontrakten 3NT. Denne gangen var det Jimmis kone Toni, en solid bridgespiller som var spillefører i 3NT. Hun så ikke det fantastiske trekket liten fra begge hender som er eneste reelle sjanse, men hun fikk to stikk i fargen! Hun spilte liten til kongen, spilte seg så hjem på hånden og spilte nok en kløver til mot bordet. Vest som denne gangen hadde esset tredje burde selvsagt gått opp med esset andre gang, men må ha glemt å telle kløverne og lå unna en gang til. Med to kløverstikk fikk Toni ett stikk mer enn de fleste andre i den ganske normale kontrakten, og det ga en god score selv om hun gikk bet.

Jimmi: «Toni got club tricks! Thank God I didn’t play the contract, because I would have gotten no club trick at all!"

Gold Coast, Australia

På en tilfeldig kafe i Broadbeach, Gold Coast Australia i forrige uke møtte vi en eldre herremann som jeg kjenner fra New Zealand, en lokal klubbspiller. Jeg visste ikke at Jimmi kjente han. Å joda, sa Jimmi, han har jeg spilt mot, og her er det spillet jeg husker fra den runden (25 år tidligere). Frem med penn og serviett til å skrive på, og her er hånden jeg fikk presentert:

Parturnering

Du sitter på nords plass

Jimmi sin makker åpnet som syd med svake 2. Vest (herremannen fra NZ) meldte inn 3 kløver. Nord har syv-korts spartilpasning til makkers sekskortsfarge!

Hva ville du meldt nå?

Når en har holdt på med bridge snart et halvt hundre år så bør man kunne gjette hva han var ute etter med et slikt spill på en serviett, så jeg foreslo: «Du meldte vel 3NT, kanskje?»

Jeg vil ikke oppfordre til bløffmeldinger. Av og til kan de lykkes, men det er etter min mening en veldig overvurdert greie som ikke anbefales. Likevel…

Det kan se sykt ut å si 3NT her, men det er i gunstig sone, og en sånn bløffmelding kan kanskje være nok til å forvirre motparten. De har nokså sikkert en god utgang i sonen, kanskje slem i en av fargene til og med. Om 3NT udoblet blir kontrakten og du helt sikkert går en bøtte med bet blir det likevel mye mindre score på dem enn den scoren de kunne fått for utgang (eller slem) i sonen. Hvis du blir doblet må du krype til korset og si 4 spar.

Jimmi: «Yes, 3NT is what I bid, but that was not the point of the story”

Det gikk temmelig overraskende pass rundt på 3NT!

Slik så hele spillet ut:

Jada, det er en del å si om Ø/V sine meldinger her, kanskje særlig innmeldingen 3 kløver. Vest burde doblet opplysende over 2 spar. Og øst burde vel doblet 3NT også, eller meldt. Hva som i så fall ville skjedd om øst dobler og nord tar ut i 4 spar får vi aldri vite.

At svake-2 hånden inneholdt AK i hjerter var ikke det beste for bløfferen, men Ø/V kan likevel vinne 5 hjerter som er verd +650. Så hvor mange stikk det blir i 3NT udoblet er nokså irrelevant.

Har du noen gang spilt 3NT med tretten kort til sammen i en majorfarge?

Det tror jeg ikke har skjedd så mange ganger i bridgehistorien, så ganske svaret ditt er vel nei.

Hvor mange stikk tror du Jimmi fikk i den latterlige kontrakten 3NT spilt av nord?

Ø/V kan ta ti stikk i minorfargene, og det ser vel heller ikke så vanskelig ut? Det, seks bet og -300 vil uansett bli et godt spill for N/S da Ø/V kan vinne +650. På den annen side, om øst finner på å spille ut hjerter tar spillefører de ni første stikkene!

Men øst gjorde ikke det, han spilte ut sin minste kløver, i makkerens farge.

Deretter ble motspillet feil, men slik er det ofte når showspill oppstår.

På den utspilte kløver 3 gikk det liten, kongen og toeren. Nå spilte vest kløver ess, ikke det beste, men de kan fortsatt få fatt i de fem kløverstikkene og fem ruterstikk slik at de henter de seks betene som er der. Men da kløver ess ble spilt i andre stikk og Jimmi fulgte på med tieren begynte øst å tenke. Husk Ø/V ser ikke nord sine kort, og de har ikke peiling på hvor latterlige kort han har for sin 3NT-melding. Idet tieren kom på fra nord trodde øst at vests kløverfarge ville være gående hvis han bare passet på å kvitte seg med damen under esset for ikke å blokkere fargen!

Det gjorde han, «elegant» avblokkering med kløver dame, og nords kløver 9 var blitt en vinner!

Nå var det siste sjanse for forsvaret, vest måtte skifte til ruter for å ta fem stikk i den fargen og i alle fall to bet. Men vest trodde nords kort så helt annerledes ut og spilte mer kløver til nords nier som vant tredje stikk.

Ni stikk og mindre enn ni sekunder senere (syv sparstikk og to hjerterstikk) var det bare for Jimmi å notere +430 N/S for 3NT med ett overstikk.