Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

SHOWSPILL

Alt som presenteres i bridgeblogger, avisspalter og bridgemagasin må vel ikke være så seriøst? Det behøver ikke alltid være tekniske ting og «skolemester-artikler», synes jeg. Her er noen bridgehistorier/spill som i alle fall jeg synes er morsomme. Hvis du etter du har lest noe av det ikke synes det er morsomt kan du i stedet klikke deg over til sosiale media og lese flere ufyselige nett-troll kommentarer, eller kanskje ta fram The Bridge Encyclopedia og suse gjennom noen hundre sider om bridgeteknikk…

_______________________

Det er morsomt å tenke på det store antall venner man har fått i inn- og utland pga. bridgen. Og det dreier seg om et utrolig variert persongalleri.

Jeg møtte Jim Wallis fra Australia like etter jeg flyttet til New Zealand mot slutten av 2008. Han er en artig fyr, en typisk australier (av den hyggelige sorten…), kanskje litt sånn Crocodile Dundee type, og en gudbenådet kortspiller.

Jimmi sin merittliste internasjonalt er imidlertid ikke så imponerende, men det er fordi han de siste 25+ årene har valgt å spille profesjonelt med middelmådige, eller vel så ofte svake sponsorer.

Noen av dagens norske toppspillere må ha møtt Jimmi i noen juniormesterskap på sent 80-tall og tidlig 90-tall. Dessuten er han ofte til stede både i European Open, amerikanske Nationals osv.

Jimmi er en av de spillerne jeg har møtt som raskest ser kompliserte spill- og motspillpoeng. Vi må nesten opp på Helgemos nivå for å se noe lignende. Han elsker imidlertid spesielt litt finurlige spill.

Forleden fikk jeg anledning til å ta en tripp over dammen (det Tasmanske hav) til Australia fordi New Zealand nå har karantenefri «travel bubble» med nabolandet.

Det var for å spille poker. Da møtte jeg Jimmi et par kvelder. Han er en god "story-teller", og som vanlig ble det en endeløs rekke bridgehistorier. Det må innrømmes jeg har hørt mange av dem før etter mer enn 12 år her nede, men det kom også ett spill jeg ikke hadde hørt om.

Først en repetert historie (for mitt vedkommende) med et spill som Jimmi denne gangen hevdet oppstod igjen forleden i nesten samme forkledning som for omtrent 30 år siden. Syd er i 3NT med en sterk hånd (ca. 20 balanserte poeng), men blindemanns kort var ikke mye å skryte av selv om det var en bra farge der, og den så slik ut:

Problemet var at nord er helt uten inntak.

Jimmi fortalte at han var bakspiller da dette spillet forekom under NZ Bridge Congress (vår bridgefestival) i 1991, og det var en annen fargerik australsk bridgespiller som var spillefører, Michael Courtney. Noen norske spillere kjenner nok Courtney fra internasjonale turneringer, eller fra robberklubben TGR i London for han oppholdt seg ofte da han bodde i London noen år på 90-tallet.

Michael Courtney fant varianten

Det var umulig å komme til mer enn 6-7 stikk med håndens ressurser og kun ett kløverstikk som du normalt blir avspist med om motparten ligger unna en gang med kløver ess. Hvis kløver sitter 2-2 må du møte en særdeles svak motstander hvis han stikker med det samme om han har kløver ess-dobbel, slik at du får overgang med din andre kløver på hånden. Eventuelle godspilte kløverstikk blir liggende der borte på bordet, du kan aldri få tatt dem.

Esset singel foran vil løse problemet, vest får ikke ligget unna idet det spilles liten mot nord, og spillefører får beholde en kløver som brukes til å spille seg over til kløveren som i så fall står.

Courtney spilte liten kløver mot bordet, og siden esset ikke kom på fra vest spilte han på den eneste vinnersjansen som var der, liten fra begge hender! En gang hvert lysår - med en slik kombinasjon - sitter det som det skal:

Om det spilles liten til kongen må øst stikke, men da har vest kløverstopper og det blir kun ett kløverstikk til spillefører. Og om det sitter 2-2 vil 99 av 100 motspillere ligge unna en gang om det brukes honnør fra nord– også da blir det også kun ett kløverstikk til spillefører som må greie seg med stikkene han han kan skrape sammen med håndens ressurser. Og det blir alt for få stikk til å vinne 3NT.

Courtney ville ofte fått null kløverstikk siden han spilte liten fra begge hender, og om kløveren hadde vært fordelt 2-2 eller 3-1 endt opp med å gå en bet mer enn alle de andre som også ville gått noen beter i 3NT med ett kløverstikk. Men her, liten, liten (!) fra nord kom kløver ess «på luft», og med sin andre kløver i behold på hånden kunne han senere forsyne seg med seks kløverstikk og notere +460 for elleve stikk.

«Ha, ha», sa jeg den første gangen jeg hørte historien, og fulgte den gangen opp med å spørre: «men man må vel vente et par hundre år før dette dukker opp igjen?

Men nå fortalte Jimmi at akkurat den samme fargen kom forleden for spillefører, også da med null inntak og i kontrakten 3NT. Denne gangen var det Jimmis kone Toni, en solid bridgespiller som var spillefører i 3NT. Hun så ikke det fantastiske trekket liten fra begge hender som er eneste reelle sjanse, men hun fikk to stikk i fargen! Hun spilte liten til kongen, spilte seg så hjem på hånden og spilte nok en kløver til mot bordet. Vest som denne gangen hadde esset tredje burde selvsagt gått opp med esset andre gang, men må ha glemt å telle kløverne og lå unna en gang til. Med to kløverstikk fikk Toni ett stikk mer enn de fleste andre i den ganske normale kontrakten, og det ga en god score selv om hun gikk bet.

Jimmi: «Toni got club tricks! Thank God I didn’t play the contract, because I would have gotten no club trick at all!"

Gold Coast, Australia

På en tilfeldig kafe i Broadbeach, Gold Coast Australia i forrige uke møtte vi en eldre herremann som jeg kjenner fra New Zealand, en lokal klubbspiller. Jeg visste ikke at Jimmi kjente han. Å joda, sa Jimmi, han har jeg spilt mot, og her er det spillet jeg husker fra den runden (25 år tidligere). Frem med penn og serviett til å skrive på, og her er hånden jeg fikk presentert:

Parturnering

Du sitter på nords plass

Jimmi sin makker åpnet som syd med svake 2. Vest (herremannen fra NZ) meldte inn 3 kløver. Nord har syv-korts spartilpasning til makkers sekskortsfarge!

Hva ville du meldt nå?

Når en har holdt på med bridge snart et halvt hundre år så bør man kunne gjette hva han var ute etter med et slikt spill på en serviett, så jeg foreslo: «Du meldte vel 3NT, kanskje?»

Jeg vil ikke oppfordre til bløffmeldinger. Av og til kan de lykkes, men det er etter min mening en veldig overvurdert greie som ikke anbefales. Likevel…

Det kan se sykt ut å si 3NT her, men det er i gunstig sone, og en sånn bløffmelding kan kanskje være nok til å forvirre motparten. De har nokså sikkert en god utgang i sonen, kanskje slem i en av fargene til og med. Om 3NT udoblet blir kontrakten og du helt sikkert går en bøtte med bet blir det likevel mye mindre score på dem enn den scoren de kunne fått for utgang (eller slem) i sonen. Hvis du blir doblet må du krype til korset og si 4 spar.

Jimmi: «Yes, 3NT is what I bid, but that was not the point of the story”

Det gikk temmelig overraskende pass rundt på 3NT!

Slik så hele spillet ut:

Jada, det er en del å si om Ø/V sine meldinger her, kanskje særlig innmeldingen 3 kløver. Vest burde doblet opplysende over 2 spar. Og øst burde vel doblet 3NT også, eller meldt. Hva som i så fall ville skjedd om øst dobler og nord tar ut i 4 spar får vi aldri vite.

At svake-2 hånden inneholdt AK i hjerter var ikke det beste for bløfferen, men Ø/V kan likevel vinne 5 hjerter som er verd +650. Så hvor mange stikk det blir i 3NT udoblet er nokså irrelevant.

Har du noen gang spilt 3NT med tretten kort til sammen i en majorfarge?

Det tror jeg ikke har skjedd så mange ganger i bridgehistorien, så ganske svaret ditt er vel nei.

Hvor mange stikk tror du Jimmi fikk i den latterlige kontrakten 3NT spilt av nord?

Ø/V kan ta ti stikk i minorfargene, og det ser vel heller ikke så vanskelig ut? Det, seks bet og -300 vil uansett bli et godt spill for N/S da Ø/V kan vinne +650. På den annen side, om øst finner på å spille ut hjerter tar spillefører de ni første stikkene!

Men øst gjorde ikke det, han spilte ut sin minste kløver, i makkerens farge.

Deretter ble motspillet feil, men slik er det ofte når showspill oppstår.

På den utspilte kløver 3 gikk det liten, kongen og toeren. Nå spilte vest kløver ess, ikke det beste, men de kan fortsatt få fatt i de fem kløverstikkene og fem ruterstikk slik at de henter de seks betene som er der. Men da kløver ess ble spilt i andre stikk og Jimmi fulgte på med tieren begynte øst å tenke. Husk Ø/V ser ikke nord sine kort, og de har ikke peiling på hvor latterlige kort han har for sin 3NT-melding. Idet tieren kom på fra nord trodde øst at vests kløverfarge ville være gående hvis han bare passet på å kvitte seg med damen under esset for ikke å blokkere fargen!

Det gjorde han, «elegant» avblokkering med kløver dame, og nords kløver 9 var blitt en vinner!

Nå var det siste sjanse for forsvaret, vest måtte skifte til ruter for å ta fem stikk i den fargen og i alle fall to bet. Men vest trodde nords kort så helt annerledes ut og spilte mer kløver til nords nier som vant tredje stikk.

Ni stikk og mindre enn ni sekunder senere (syv sparstikk og to hjerterstikk) var det bare for Jimmi å notere +430 N/S for 3NT med ett overstikk.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.