Norge vant JERNBANE-EM

Etter et par år med utsettelser pga. pandemien ble Jernbane-EM arrangert i sør-tyskland i forrige uke, og Norge gikk helt til topps!

De norske gullvinnerne i Jernbane-EM

På vinnerlaget spilte John Våge, Arne Joar Basmo, Nils Hirth, Terje Hirth, Inge Mykland og Tor Bølum.

Ungarn kom på 2.plass og Frankrike ble nr. 3.

Her er et gladspill fra kampen mot Frankrike.

Giver vest, N/S i sonen.

Åpner du med dette?

Ja, det gjør i alle fall jeg, og det gjør vel de aller fleste. Det er kun 11 poeng, men fine kontroller og 5-4 fordeling. 

Det ble feil å åpne denne gangen, men det skyldes ikke at vest hadde kun 11 poeng, for det ville ikke hjulpet noe særlig med ett poeng til, for eksempel spar knekt. Og skylden for at det ble et forferdelig spill for det franske paret må nok heller øst ta enn vest?

Da John Våge (nord) doblet opplysende gikk det pass rundt. Arne Joar Basmo (syd) syntes det så bra ut å spille motspill mot 1 hjerter doblet selv om det alltid er en liten bekymring med å straffepasse når man er i ugunstig sone, for får vi mange nok bet til at det blir mer enn egen soneutgang?

Vest var ikke helt fornøyd med makkeren og mente han burde sagt 1 spar. Det er det nok fristende å være enig i selv om det er så opplagt med fasit i hånd.

Våge spilte ut to store spar før han skiftet til trumf. Spillefører kunne nok fått ett stikk mer enn han gjorde, men da syd kom inn på et tidspunkt og spilte kløver konge fikk forsvaret satt opp kløveren og spillefører endte opp med å kun få for de to essene sine! Fem doblede utenfor sonen, N/S +1100.

Den franske syd var i samme situasjon som Basmo idet også hans makker doblet opplysende mot 1 hjerter. Men Frankrikes syd satset på det han trodde var sikre +600 eller mer i 3NT. Da var ikke sikkert i det hele tatt...

Nils Hirth (vest) som spilte med sin tvillingbror Terje spilte ut kløver mot syds 3NT. Det var et ganske drepende utspill da det tok bort inntaket til syd og hjerterstikkene spillefører var avhengig av. Spillefører kan nok vinne 3NT om han innkasserer A-K i spar først, så spille hjerter. Da blir vest innspilt og må gi syd inntak i kløver eller på ruter dame. Det fikk ikke den franske syd til og det endte med hele tre sonebet i 3NT, Ø/V +300 og kanonspill for Norge ved begge bord og 17 IMP inn. 

 

WORLD BRIDGE TOUR (WBT) - et spennende prosjekt

World Bridge Tour er ny aktør i bridgen. Det er nordmannen Thomas Charlsen som står bak dette i samarbeid med blant andre Boye Brogeland og Martin Andresen. Flere andre har bidratt både med tilrettelegging og praktiske ting samt at det er mange investorer i prosjektet.

Vi har tatt en prat med Charlsen om hvor det hele står nå, og hvordan veien videre ser ut.

Først litt om hva WBT er, noe du også kan lese om på hjemmesiden deres, her.

WBT arrangerer turneringer, og den første tiden og i perioden hvor pandemien raste som verst har det vært online. Nå har de også kommet i gang med «ordentlige» turneringer face-to-face.

Vi fikk Thomas Charlsen på tråden for et intervju her om dagen. Her er hva han kunne fortelle.

GeO: Hei Thomas, hvordan går det med WBT-prosjektet akkurat nå?

Thomas: Det går fint, vi står på som bare det, og det er mange ting på gang. Men det er mye jobbing med det her, det skal jeg si deg.

GeO: Fortell først hvordan dette prosjektet startet.

Thomas: Det hele begynte som en idé om en egen organisasjon for noen år siden, og det er ingen tvil om at jukseskandalen(e) som virkelig tok av rundt 2015-2016 bidro til å forme tankene om å få til noe nytt til det beste for bridgen. Vi ønsket å ha en kontroll på startfeltet og å få til «rene» turneringer. Selskapet World Bridge Holding ble etablert i 2020 og er nå fullfinansiert takket være flere investorer.

På WBT sin hjemmeside finner vi deres kjerneverdier:

GeO: Etter å ha holdt på med dette en stund nå, hvordan føler du så langt at dere har lyktes med det dere ønsket å sette i gang?

Thomas: Det er gått bra og etter intensjonene. Vi ønsker å bidra til det beste for bridgen og mener en kursendring må til når det gjelder flere viktige ting. Vi innser at det er nødvendig med samarbeid med de eksisterende bridgeorganisasjonene for å lykkes. Og vi har fått til en god dialog både med Det europeiske bridgeforbundet (EBL), Norsk Bridgeforbund (NBF) og andre. Vi er glade for at NBF er svært positive og ønsker samarbeid med oss. Sånn sett så er det god grunn til å tro at vårt bidrag kan bli til en vinn-vinn-situasjon for bridgen.

GeO: Enkelte skeptikere har fremhevet at en ny organisasjon for bridge kan være en trussel mot de eksisterende organisasjonene, World Bridge Federation, EBL, NBF og andre. Hva tenker du om det?

Thomas. Vi ønsker ikke å være noen trussel. Vi ønsker som sagt å bidra. Som allerede nevnt føler vi at det er en bra dialog med de tradisjonelle organisasjonene. Men vi mener nytenking må til, og at en ny aktør går foran med det er vel noe alle i bridgen bør være glade for. Vi vil alle at bridgen som vi er så glad i skal blomstre. Uten villighet til å tenke nytt er det fare for at dette flotte spillet vårt kan miste sin popularitet og i verste fall dø helt ut.

En entusiastisk Thomas Charlsen foteller om WBT

GeO: De WBT-turneringene som har vært arrangert frem til nå nylig har foregått online. Er det primært online bridge dere satser på?

Thomas: Nei, egentlig ikke. Men i disse årene med pandemi har det vært naturlig, og den eneste muligheten har stort sett vært å spille online. Idet online bridge tok av på grunn av at lock-downs osv. gjorde at vanlig face-to-face bridge ikke var mulig ble det dessverre også en rekordstor økning i juksavsløringer. Og det er jo noe av det vi virkelig ønsker å ta tak i. Vi ønsker «ren» bridge, «rene» turneringer. Jeg tror vi har lyktes bra med å kontrollere dette i våre turneringer. Men som svar på spørsmålet ditt kan jeg si at vi ønsker å arrangere gode, prestisjetunge turneringer face-to-face også. Og det har vi kommet i gang med. WBT Masters på Lillehammer i månedsskiftet mai-juni var starten på det.

GeO: Hvem har deltatt i turneringene deres?

Thomas: Vi har fått med spillere fra mange nasjoner, både veletablerte internasjonale størrelser, mer ukjente spillere og juniorer. Vi har også hatt et spesielt opplegg for å få med juniorer og tilbudt dem å spille gratis. Spillere som det nye norske stjerneskuddet Nicolai Heiberg Evenstad og andre har vært med, og nevnte Nicolai spilte jo også i det sterke feltet under WBT Masters på Lillehammer. På Lillehammer deltok tolv lag, og blant dem flere landslag. De fleste lagene hadde med en eller flere utlendinger. Det ble nesten som et mini-EM. Vi ønsket flere lag på Lillehammer, men et visst etterslep og treghet i det hele i kjølvannet av pandemien som jo ikke er helt over ennå får ta skylden for at ikke flere deltok. Vi mener likevel at Masters på Lillehammer ble en suksess, og det tyder tilbakemeldinger fra mange deltakere på også. I kommende face-to-face turneringer er planen å få med 20 lag.

GeOUndertegnede deltok på Lillehammer og kan underskrive på at arrangementet var en suksess. Det føltes som å delta i et internasjonalt mesterskap, en godt organisert turnering, godt nivå og mye spennende bridge.

GeO: Hvor går veien videre for WBT?

Thomas: Når det gjelder turneringer ser vi nå veldig frem mot WBT MASTERS COPENHAGEN som arrangeres 10.-14.oktober. Det tror vi blir kjempebra. Vi har fått en god deal med Hotel NH Collection og alt ligger til rette for noen flotte bridge dager i Kjøben. Turneringen der nede blir en finale og årets siste for WBT. Vi hadde et ønske å få til tre sånne masters i år, men et meget tett internasjonalt turneringsprogram gjorde det vanskelig. Men planleggingen for neste år er allerede i gang.

Thomas: Når det gjelder videreutvikling av konseptet og ideer fremover så er det flere ting på gang. Bl.a. ønsker vi å få til interessant overføring av bridge; video, streaming og TV fra turneringer. Der har bridgen fortsatt mye å lære av andre idretter. For eksempel har vi sett at sjakken har fått til glimrende overføringer hvor de har funnet balansen i det hele. Bridge-TV er ikke så enkelt da spillet er komplisert og ikke så lett å presentere for et bredt publikum. Men det gjelder jo sjakk også. Så dette bør være mulig! Forenkling og varierte, underholdende sendinger er stikkordene, og å få til noe lignende som sjakken har fått til burde være mulig for oss også.

GeO: Dere heter jo World Bridge Tour, men er dette likevel mest et prosjekt som gjelder Skandinavia og Europa?

Thomas: Vi har også fått med spillere fra andre deler av verden. På sikt ønsker vi å videreutvikle det hele, en bredere horisont for å si det sånn, og forhåpentligvis få til WBT-turneringer på andre kontinenter. Til det trenger vi samarbeidspartnere på de kontinentene. Vi har allerede etablert noe kontakt, bla. der hvor du som regel befinner deg, i New Zealand og Australia.

GeO: Da takker jeg for praten, Thomas. Det var informativt og interessant. Lykke til videre med prosjektet WBT!

Vanskelig motspill

Dagens spill er fra en parturnering i helgen. Utspillet avgjorde en del her, og utspill er jo nokså tilfeldig av og til. Men hva flere valgte å satse på er nok ikke et bra utspill veldig ofte selv om det selvsagt kan være riktig. Selv med det for spillefører gunstige utspillet må det spilles godt, og spillefører må gjenkjenne varianten som oppstår. Med åpne kort kan dog denne utgangen betes.

Øst åpnet med 1 ruter og syd meldte inn 1 NT. Hva ville du meldt som vest i den situasjonen?

Å melde en farge på to-trinnet over motpartens grandinnmelding er ikke krav, det viser kun en langfarge og ønske om å kjempe med kontrakten. Den vanligste meldingen med gode kort er dobler, straffedobling. Men her har vest en veldig uvanlig hånd. Mange bruker 2 kløver som begge major her, på lignende måte som mot åpning 1 NT. Det kan kanskje fungere, og andre bruker 2 NT over motpartens 1NT som kunstig, tofarget hånd. Så her er det flere muligheter alt etter hvilke avtaler man har. 

Vest valgte å doble. Da hoppet nord til 3 kløver, sperremelding. Øst doblet som forslag til straff, og syd passet. Hva nå?

Vest meldte 4 hjerter, en praktisk melding. Det kan imidlertid være slik at 4 spar er kontrakten med vests kort, hvis for eksempel øst har singel eller renons i hjerter og firekorts spar. Men 4 hjerter ble det, og nord spilte ut spar 10. 

Hvordan spiller du?

Hvis utspillet er en singelton vil antagelig motparten ta to sparstjelinger i tillegg til spar ess og to minor ess - to bet. 

Hvis du legger liten spar og fargen ikke sitter 4-1 kommer syd til å legge liten fra AJx, og det blir atagelig etter hvert to spartapere i tillegg til de to minoressene. 

Men denne sparkombinasjonen gir en mulighet, hvis spillefører kjenner igjen varianten. På den utspilte spar 10 kan han legge kongen! Det får en god effekt i dette spillet hvor det så slik ut:

Hvis spillefører legger liten på utspillet følger syd med spar 3 og damen vinner stikket. Så tar spillefører fire runder trumf og spiller kløver til kongen. Syd stikker og er innspilt. Men han kan ta for ruter ess og spille kløver. Spillefører får to avkast på minorstikkene, men han blir hengende med to spar og taper to stikk til i den farge.

Det er klart at kløver til nieren ville fungert godt da den krever esset. Syd blir innspilt og må gi spillefører både for ruter konge og to kløverstikk som gir avkast for tre spar. Men dypfinessen i kløver er kanskje ikke så enkelt å få til, husk man ser ikke alle kortene!

Enklere blir det en bra vinnersjanse om spar konge legge på over den utspilte tieren. Da forvandles spilleførers spar til en ren finesse over knekten idet syd må ta for esset, og Ø/V har igjen Q-8-6-5 mot 9-4 og syd kun knekt-3.

I andre stikk skiter antagelig syd til trumf. Fire runder trumf tas, så spilles kløver til kongen. Nå er syd ferdig. Spiller han spar 3 får den løpe til nieren, og det blir elleve stikk siden vests ruter kan kastes på kløver dame. Hvis syd spiller kløver tilbake kastes ruteren hos vest, så spilles spar 9 som får løpe og det blir fem trekk. Syd må faktisk ta for ruter ess for å unngå at det skal bli elleve stikk! 

Men du ser kanskje at det burde bli en bet, i alle fall om det spilles motspill med åpne kort. Inne på spar ess over kongen i første stikk kan syd ta for ruter ess og kløver ess, så skifte til trumf. Da er det spillefører som blir innspilt og må gi bort et sparstikk, betestikket. 

Sparutspillet var ikke noe blinkskudd denne gangen. Men med en makker som har 15, 16 eller 17 poeng kan det godt fungere med dobbeltonutspill. Hvis grandmelderen har A-K i spar eller A-Q bak kongen, kan utspilleren få en stjeling.

Kløver knekt virker som det normale utspillet. Kommer det må syd også spille veldig godt imot for å bete utgangen. Han må vinne med kløver ess, ta for ruter ess og skifte til trumf. Da kan ikke spillefører unngå to spartapere da han må spille sparfargen selv fra hånden.  

 

 

 

NORSK FEIRING PÅ MADEIRA!

Slik EM hadde utviklet seg ble det maks uttelling for Norge den siste spilledagen på Madeira.

BRONSE TIL NORGE OPEN!

Mot slutten var det klart at Norge ville sikre plass i VM neste år i åpen klasse. Det som etter hvert ble mer interessant var om det norske laget kunne klatre til pallplass. Det så bra ut i forhold til at Italia som lå som nr. 3 på slutten møtte de to nasjonene som var suverene helt på toppen, Nederland og Sveits. 

Og Italia stivnet på oppløpssiden. Da de gikk seg på et stortap mot Sveits i nest siste kamp, og Norge samtidig knuste Frankrike gikk vårt lag forbi og inntok 3.plassen med bra margin før siste kamp. Kun teori kunne da ta fra Norge bronsen. I siste runde ble det en jevn kamp for Norge mot Hellas (tap med 1 IMP), men det gjorde ingenting. Norge kunne tålt et stort tap, og da også Italia tapte siste kamp var Norge hele 15,5 VP foran dem til slutt.

Fortjent feiring for de norske bronsegutta!

Dermed har Norge blitt veldig stabil i medaljekampen i de internasjonale mesterskapene. Det ble jo bronse i Bermuda Bowl (VM) også tidligere i år. 

Vi gratulerer med bronse til Geir Helgemo, Tor Eivind Grude, Boye Brogeland, Chrstian Bakke, Terje Aa og Allan Livgård, samt NPC Tolle Stabell og Coach Sten Bjertnes! 

Nederland vant OPEN foran Sveits. Verken Danmark (11) eller Sverige (14) klarte å komme seg med til VM neste år.

NEGLEBITING I DAMEKLASSEN

I LADIES kunne det norske laget selv kontrollere det med å sikre topp-8 plassering den siste spilledagen, og dermed være klare for VM. Men da det ble to tap ble det fryktelig spennende. Både Irland og Estonia var veldig nære det norske laget til slutt, og til slutt var irene kun 1 VP bak Norge som altså klarte å klamre seg til 8.plassen og dermed får nok en sjanse til å spille VM (Venice Cup) neste år. 

Turneringens aller siste spill (mot Italia) kom godt med for damelaget. Hadde det gått galt ville Irland endt foran Norge.

Marianne Harding og Ann Karin Fuglestad spilte 4 hjerter som N/S. Det ser ut som en nesten-slem dette, men med kun tre trumf hos syd blir det for vanskelig å vinne tolv stikk. Hvis spillefører løser trumfen (kongen fulgt av finesse) blir hun hengende med for mange spar. Riktig spill er vel å trumfe to spar og håpe trumfen ikke gir en taper. Men da blir det normalt en spartaper i tillegg til en trumftaper. Det ser nesten ut som de kan gå an å jobbe frem ett ekstra kløverstikk også, men det blir litt mye arbeid, og litt for kronglete. Det var kun noen svært få som vant tolv stikk i dette spillet, og de spilte utgang. 

Hvis Italia hadde kopiert Norge sin +450 for 4 hjerter med 11 stikk (eller vunnet kun ti stikk i utgang) ville Norge falt til 9.plass. Da de italienske damene meldte slem og gikk en bet ble det 10 IMP til Norge, en sukkerbit i bånn på listen som enkelte kaller det, 10 IMP til Norge. Og da var det klart at det blir tur til VM i Marokko i 2023!

Klare for VM: f.v. Jon-Egil Furunes (Coach), Anne-Lille Helleman (NPC) og spillerne Ann Karin Fuglestad, Torild Heskje, Marianne HArding, Liv Marit Grude, Gunn Tove Vist og Bodil Nyheim Øigaarden.

Dameklassen ble vunnet av Polen foran Sverige og Israel. De danske damene gjorde også en god jobb og ble nr. 5. 

SOLID AVSLUTNING FOR SENIORENE

De norske seniorene har spilt sterkt på Madeira og ligget godt plassert gjennom hele mesterskapet. Mot slutten så det ut til å bli litt spenning om kanskje topp-8 plassering kunne ryke. Men med middels siste dag mot god motstand sikret de 7.plass, vel 12 VP foran den triste 9.plassen. 

En sterk prestasjon av seniorlaget, og en fin opptur etter at det ikke gikk så bra i VM tidligere i år. På laget spilte:

Odd Frydenberg, Lars Eide, Sverre Johnsen, Åsmund Stokkeland, Arve Farstad og Jan Mikkelsen.

Sverre Johnsen var spillende kaptein og Åse Mogstad Coach.

Polen vant også seniorklassen. Danmark ble nr. 2 og Sverige nr. 3, med andre ord en  fremragende skandinavisk innsats i denne klassen.

For det norske mixlaget ble det en tung affære dette mesterskapet. De vant syv av 21 kamper, og endte som nr. 19. Vi hadde større tro på mix-laget, erfarne spillere og flere av dem med internasjonal erfaring. Det gikk ikke denne gangen, men vi får tro mesterskapet er en god erfaring og at Norge Mixed kan hevde seg bedre neste gang.


 

Lekker spilleføring av Helgemo

I kampen mot Skottland på mandag fant Geir Helgemo en elegant spilleføring som det er vanskelig å tenke seg hvordan han kom på. Dessverre satt det slik at det ikke var nødvendig, men vakkert var det likevel.

Syd åpnet med 3 kløver, og Geir (vest) doblet. Nestemann høynet til 4 kløver, og etter to passer meldte Helgemo 4 hjerter som virker nokså normalt.

Fra nord kom en trumf i utspill, og Helgemo tok de tre store trumfene. Da oppdaget han at 3 kløveråpneren hadde fire trumf, og derfor sannsynligvis 4-6 i hjerter og kløver, for nord må nesten ha dobbel kløver siden han sa 4 kløver. Det ser mørkt ut, for det er en trumftaper, og med spar konge bak som er veldig sannsynlig er det to spartapere samt en rutertaper, sannsynligvis fire stikk til N/S og i så fall en bet. Har du fantasi nok til å se noen mulighet om det sitter som det sannsyligvis gjør, begge de sorte kongene bak?

Etter tre runder trumf kom et veldig uvanlig trekk, spar dame fra hånden! Det er nesten som man må klype seg i armen - spilte han virkelig det?

Nord stakk med spar konge og spilte spar knekt tilbake til esset, syd fulgte farge. Nå tok Helgemo for ruter ess, og syd fulgte med tieren. Dermed var fordelingen klar, syd hadde startet med 2-4-1-6 og satt nå med den største trumfen og ellers bare kløver. Helgemo spilte inn syd på trumfstikket hans og visste at han ville få kløver tilbake til saksen slik at håndens tredje spar kunne kastes på det andre kløverstikket. Simsalabim, dermed var de tilsynelatende fire taperne forvandlet til tre, og +620 kunne noteres. Etter denne spilleføringen fortjente spillefører at det ikke satt sånn som det gjorde:

Kløver konge satt i saksen, så en vanlig klubbspiller ville også vunnet 4 hjerter. Dermed ga ikke spillet særlig utslag, Skottland Ø/V var i 3NT og fikk ni stikk, 1 IMP til Norge. 

Merk den ekstreme sperrestilen. Åpningen 3 kløver i åpning er en ting. Det skjedde ved flere bord. Men å løfte til 4 kløver er en melding som ikke passer med makkerens åpningsstil. Skottene var dermed helt ute og syklet, en doblet kløverkontakt blir blodbad selv i gunstig sone. Det kunne ikke Ø/V vite, og en dobling fra øst ville vært for uttak. Nok en dobling fra vest over 4 kløver ville fungert denne gangen, men det kan en annen gang føre til at makkeren melder 4 spar på en firekorts farge hvor 4 hjerter godt kan være beste kontrakt.  

EM AVSLUTTES ONSDAG

Det gjenstår kun to kamper i EM (tre i Mix-klassen). I OPEN er Norge i praksis klare for VM neste år. Kun mikroskopisk teori kan frata Norge den plassen, og det er mye mer sannsynlig at de kan kapre bronsemedalje. Det norske laget ligger på 4.plass, fattige 0,32 VP bak Italia. Nederland og Sveits er langt foran og kjemper om gull og sølv. I de to siste kampene skal Norge spille mot Frankrike og Hellas som ligger på henholdsvis 15. og 18.plass. Italia skal møte de to topplagene Nederland og Sveits, så muligheten for norsk medalje i den klassen bør være stor. Bak Norge er det en luke på 18VP til Polen.

I dameklassen kjemper Norge en hard kamp for å holde seg på topp-8 og kvalifisere laget til VM. De norske damene er på 8.plass før de to siste kampene, nesten 12 VP foran Irland på 9.plass. Det er dessuten små marginer til de foran, og Norge skal onsdag møte Frankrike (nr. 6) og Italia (nr. 14).  

I seniorklassen er det omtrent samme situasjon. Norge SENIOR har falt litt på listen og ligger som nr. 8, men skal møte to sterke nasjoner, Sverige (4.plass) og Israel (3.plass).

Det kan altså bli tre norske lag som kvaller til VM, men med en ikke så god avslutning kan det også bli kun ett lag, det i åpen klasse.

Kampen mot Tyskland i OPEN ble en ellevill affære med mange svingspill. Hele 115 IMP ble scoret, sluttresultat 75-40 til Norge (17,45 VP).

Et deilig gevinstspill for Norge var dette:

Det vanligste resultatet på dette spillet var +620 eller +650 til Ø/V i sparkontrakt. Det var også en lang rekke +100 og +200 på Ø/V etter motspill mot 5 ruter doblet, eller udoblet. 

Mot Allan Livgård og Terje Aa var N/S med til 6 ruter doblet over 5 spar som ville gått bet med riktig motspill. Det norske paret fikk med seg motspillstikkene og noterte +500 etter kløver ess i utspill.

Christian Bakke og Boye Brogeland var med til 5 ruter som de fikk spille udoblet. Bakke fikk hjerter knekt i utspill. Idet forsvaret kommer inn i hjerter må de ta de to kløverstikkene. Motspillet klikket, og Bakke skrapte sammen elleve stikk og +600. Spillet ga 15 IMP til Norge.  

 

 

 

Utspillsdobling

Å doble kunstige meldinger for utspill er en ganske vanlig strategi, men mange er ikke helt klare over at det kan være farlig. I de tilfellene en slik dobling er for dristig, og farlig, slipper man ofte unna om motparten ikke er så veldig gode, de vet ikke hvordan ta seg av det. Men særlig om det er sterke motstandere kan det skje skumle ting, av og til med «postnummer-score» som resultat.

Hvis de dobles med for svak farge, og/eller egen side ikke har noen verdier, kan de som har blitt doblet gjøre om spillet til et dramaspill ved å redoble og spille den kontrakten redoblet. Da står mange poeng på spill, mulig utgangsbonus og kanskje redobled overstikk!

Det kan skje om for eksempel grandåpneren ser at makkerens Stayman 2 kløver eller Puppet Stayman 3 kløver blir doblet (for utspill), og han selv sitter med en meget god kløverfarge. Redobler fra grandåpneren er da et forslag til å spille den kontrakten redoblet. Han som meldte den kunstige meldingen kan ikke stå med på det alltid, men har han noen stikk i sidefargene, og særlig om han har et par kort i den fargen som eventuelt blir trumfen i redoblet kontrakt, bør han passe ut og la grandåpneren spille den uvanlige kontrakten. Den kan ofte vinnes på rå styrke selv om det blir noen trumftapere.

Her er et skrekkens eksempel fra EM.

                                                

Øst var iren Tom Hanlon, en svært dyktig spiller. Irland har forresten gjort det bra i EM så langt og ligger på 6.plass før innspurten tirsdag og onsdag. Jeg kjenner selv Tom godt og har vært lagkamerat med han flere ganger i Australia. Han er dessuten en meget god pokerspiller. Men i dette tilfellet i Irlands kamp mot Frankrike ble det kanskje litt for mye poker og ikke så mye bridge? 

Syd åpnet med 1NT, og nord meldte 3 kløver – Puppet Stayman. Å doble nå kan nok noen ganger fungere godt. Men grandåpneren sitter bak, og øst har vel ikke noen sikker viten om at kløverutspill behøver å være bra? Dessuten er det altså en viss fare for at motparten kan straffe den (litt) for friske doblingen. Og det var akkurat det som skjedde. Syd redoblet, og det gikk lynraskt pass rundt.

«Ooops», tenkte nok Hanlon akkurat da…

Og 3 kløver redoblet var en bombesikker kontrakt. Den ble vunnet med utgangsbonus og ett redoblet overstikk, N/S +840.

Det kan nesten se ut som om det er mulig å vinne enda ett stikk, i alle fall med åpne kort, altså to redoblede overstikk og i så fall den «søte» scoren +1240.

Å ha -840 på lista er selvsagt ille nok, og pinlig, men her hadde i alle fall N/S en sikker utgang, dog utenfor sonen. Ved det andre bordet ble det +430 til N/S i 3NT. Spillet kostet defor 9 IMP for Irland i kampen som de likevel vant med hele 31 IMP. Om det hadde blitt enda ett overstikk ville den nokså feilplasserte doblingen kostet 13 IMP.

EM går mot slutten

I OPEN holder Norge koken, og mandag ble det god uttelling. Først ble Danmark slått kraftig (18,44 – 1,56 VP). Det var en solid nedtur for det danske laget som lå i posisjon til å kjempe om en topp-8 plassering (VM plass), mens kampen var en fortsettelse av den gode morske innsatsen som konsoliderte stillingen inne i den (VM) gruppen.

Lovende debut for Danmarks Christian Lahrmann (19), den yngste spilleren i EM (foto: VM bulletinen/Arianna Testa)

Etter to fine seiere til for Norge, mot Skottland (16,26 VP) og Island (13,75 VP) ligger det norske laget i åpen klasse på 4.plass. Det er 23 VP ned til niende og kun 13 VP opp til bronse. I morgen spilles tre kamper, og avslutningsdagen onsdag er det kun to kamper.

Norge DAMER vant sine to første kamper på mandag, men så ble det et ganske klart tap for England. Dermed ligger de som nr. 9. Det blir en knivskarp kamp for vårt damelag om å sikre seg VM-billetter.

Norge SENIOR ser ut til å klare det som nok var hovedmålet deres på forhånd, topp-8. Intet er sikkert med fem kamper igjen å spille, men marginen ned til den triste niendeplassen er nå 25 VP. Ser en oppover på listen er det kun 9 VP opp til bronse!

Norge MIXED har ikke fått det til og ligger i bunnsjiktet. Vi får håpe på en bra avslutning for dem, og så får de heller se dette mesterskapet som en nyttig erfaring.

Seniorlaget har imponert så langt i denne turneringen etter at det ikke gikk så bra i VM tidligere i år. I kampen mot Sveits ble det komfortabel seier med 27 IMP, og dette spillet bidro godt:

Arve Farstad (vest) var i 5 kløver doblet og vant den. Det er vanskelig å se hvordan den skal kunne vinnes om nord simpelthen spiller tre ganger spar. Det oppstår ingen skvis (nord kan holde ruteren), selv om det kan se litt ut som en mulig criss-cross skvis mot syd. Men 5 kløver ble vunnet noen andre steder også. Helgemo vant også 5 kløver doblet i Norge sin kamp i åpen klasse mot Island. Der kom to store spar ut, og nord visste at det ikke var flere sparstikk å hente. Så han skiftet til hjerter, uvisst av hvilken grunn, for det er vanskelig å se at hjerterskift kan haste i dette motspillet? Det er kanskje mulig, hvis det for eksempel haster med å ta hjerterstikk (da må vest har noe sånt som singel ruter konge og kan få kastet hjerter?), men skift til hjerter ble i alle fall fryktelig galt her.

Da Helgemo fikk hjerterskift i tredje stikk ble det greit for han. Syd måtte dekke, og med tre mulige inntak til øst i trumf var det «bare» å gå over der flere ganger og presse ut syds hjerter for etter hvert å ha ett godspilt stikk i den fargen (merk at syveren faller), og det stikket ga avkast for rutertaperen. Pluss 750 var for Norge OPEN verd 14 IMP da Island gikk en bet i 5 kløver doblet ved det andre bordet.

I Norge SENIOR sin kamp ga spillet enda flere IMP til Norge.

Farstad noterte som nevnt +750 for 5 kløver doblet med elleve stikk. Ved det andre bordet var Lars Eide (nord) i 4 spar. Øst spilte ut hjerter 10. Det er lett å se beten i dette motspillet, men det er hvis det er åpne kort. Øst kan få komme inn to ganger på sine minor ess og gi vest to stjelinger ved å spille hjerter hver gang. Det ville gitt to bet, og kun en bet kan skje på mange måter. Men Ø/V visste ikke sitsen, og da sveitsernes motspill ble feil noterte Eide som eneste mann i alle de fire klassene +620 for 4 spar med ti stikk! Spillet ga hele 16 IMP til Norge SENIOR.

EM: Hva har skjedd med Sverige? (Åpen klasse)

Det svenske laget åpnet EM som forventet, mange gode kamper og plassering på topp 3-4 i de første 15 rundene. Så kom en sjeldent voldsom kollaps. Syv kamper på rad ble tapt, flere av dem med stygge sifre. Det er nesten ikke til å tro når en leser resultatene som fra og med runde 15 var slik i VP:

En kamp i nærheten av middels, ellers soleklare tap, bla. mot Norge som vant med 17.17 - 2.83 VP. Sverige har et snitt på 4,3 VP på disse syv kampene. 

Hva har skjedd med det til vanlig solide svenske laget?

I søndagens siste kamp mot Serbia ble svenskene feid av banen og fikk kun 0,48 VP. 

Det er i alle fall tydelig laget deres kom fullstendig i ufase. Da blir ofte det meste galt, og her er et eksempel på hvor nitrist det kan være å spille bridge når alt man man prøver på blir feil.

      NORD

Jeg har dessverre ikke fått tak i meldingsforløpet her, Sverige-Serbia ble ikke overført på BBO. Det jeg vet skjedde viser likevel hvor trøsteløst det kan være noen ganger.

Det er grunn til å anta at syd åpnet med 3 kløver, og der det skjedde i andre kamper sa flere på vests plass 4 spar. Nå melder nord nokså automatisk 5 kløver, og jeg vil tro at øst over det meldte 5 spar. Om N/S stampet i 6 kløver eller ikke er usikkert, sannsynligvis ikke. I alle fall endte vest i 6 spar, og nord skulle finne et utspill.

Hvordan ville du tenkt før du sender i vei et utspillskort her?

Det er vel sannsynlig at en av dem er renons i kløver, hvis ikke er det merkelig at de har meldt seg opp i slem når de også mangler trumfesset. Hvis vi ikke har kløverstikk å ta som er det mest sannsynlige kan det kanskje hende makker har singelton ruter? Og du har jo et hurtig inntak i trumf og kan om det er slik gi makker en ruterstjeling. 

Fornøyd med ressonnementet?

Det er mye mulig den svenske nord tenkte omtrent i de baner, for en liten ruter ble utspillet hans.

Det ble feil.

Makkeren hadde ikke singel ruter, og kløverutspill ville betet slemmen direkte. Men det var sannelig forferdelig uflaks at 6 spar skulle fyke hjem selv etter ruter ut. 

N/S kunne tatt ett kløverstikk og trumfesset gir i så fall beten. 

Når man ikke får med seg et ess i en sidefarge mot en slem er det alltid fare for at de kan få kastet unna kort i den fargen og unngå taperen der. Men her var den eneste fargen kløveren kunne kastes på hjerter, og der har Ø/V syv kort. Altså måtte hjerteren sitte 3-3 for at dette skulle gå galt for svenskene.

Og det gjorde den.

Tre ganger hjerter før trumf ble spilt gikk bra for spillefører, bort med kløvertaperen hos vest, og så trumf. Dermed ble det en voldsom +980 til notering for Serbia. Ved det andre bordet var også Sveriges Ø/V-par i 6 spar, men der kom kløver ut og det ble en bet. Spillet ga 14 IMP til Serbia som vant kampen med hele 71-17. 

Det ser untektelig ikke særlig lyst ut for Sverige i OPEN etter noen fryktelige dager. De ligger på 17.plass, 25 VP bak England på 8.plass. Det er imidlertid åtte kamper igjen, og mye kan selvsagt fortsatt skje. Fire av svenskenes motstandere mot slutten er imidlertid lag på topp-8, Sveits, England, Polen og Litauen. Det er med andre ord ganske sannsynlig Sverige for en gangs skyld ikke klarer å kvalifisere seg til VM som går i Marokko i 2023.

 

EM: Det norske damelaget klatrer på listen

Søndag startet med et tap for det norske damelaget, men så kom to store seiere mot Ungarn og Tyskland. Dermed klatret Norge til 8.plass, akkurat inne blant dem som får plass i neste års VM om det ser slik ut til slutt. De tre klassene LADIES, SENIOR og MIXED har nå spilt litt over halvparten av kampene. 

Seniorlaget vårt fortsetter sin gode innsats og ligger på 4.plass, mens mix-laget fortsatt ikke får helt dreisen på det og ligger som nr. 18.

I OPEN ble det en liten seier mot Romania før det ble tap med omtrent samme sifre mot Sveits. I den siste kampen søndag fikk imidlertid det norske laget en solid trøkk, uberegnelige men av og til svært velspillende Ungarn slo Norge med hele 57-15 (18.33 - 1,67 VP). Dermed falt Norge til 7.plass. Det er fortsatt god margin fra Norge ned til den kjedelige 9.plassen (ikke VM plass), i øyeblikket litt over 16 VP. Åpen klasse har nå spilt 21 av i alt 29 kamper.

SVENSK KOLLAPS I OPEN

Det svenske laget er nesten alltid å regne med høyt oppe i internasjonale mesterskap. I årets EM så deg også slik ut, svenskene lå på topp 3-4 i de femten første rundene.Så skjedde noe merkelig, Sverige tapte syv kamper på rad! Dermed ligger de svært overraskende helt nede på 17.plass.   

HARDMELTE SLEMMER

Kampen i OPEN mot Sveits startet med et tøft spill å få i fjeset for Norge.

Gawrys-Klukowski sto på til 6 hjerter med dette, steinhardt meldt!!

De mangler ett nøkkelkort og trumf dame, og med kun åtte trumf til sammen er dette en for hardmeldt slem. Grude (nord) som hadde vært inne og meldt 2 ruter spilte ut ruter ess og fortsatte med en liten ruter. Hvordan ville du spilt nå?

Det må ha vært innmeldingen med få honnørpoeng som fikk Klukowski til å spille på en veldig fresk trumfvariant basert i at han trodde nord hadde god fordeling. Han stjal den andre ruteren før han spilte hjerter ess - begge fulgte med småkort - fulgt av hjerter 9 som fikk seile! Og det var en innerblink:

I dette spillet var alle unntatt Klukowski-Gawrys og ett par til i utgang. Det andre paret som var i slem i OPEN fant ikke denne hjertervarianten og gikk bet. Med +450 til Norge og vunnet slem til Sveits startet kampen med en svært uheldig 11-imper ut for Norge.  

Et brutalt tapsspill, altså, og Sveits var det eneste paret med +980 av alle parene i hele salen, fire klasser inkludert. I LADIES var det ingen som meldte slem. I SENIOR to slemmeldere, begge gikk bet, og i MIX-klassen var det ett par som meldte slem og gikk bet. 

Herren gir og herren tar heter det imidlertid. Mot slutten av kampen meldte Brink-Drijver for hardt da de kom i 6 spar med dette:

Slemmen hadde visse sjanser om en ser kun på N/S sine kort, men det er alt for hardt. Denne gangen ble det to bet, og da Grude-Helgemo spilte 4 spar med ti stikk ble det 11 IMP inn for Norge. 

Kampen endte med sveitsisk seier 34-25.

 

EM: Solid dag for Norge

I EM på Madeira spilte kun Mix-klassen tre kamper lørdag, de tre andre klassene ble det kun spilt to.

Dessverre har ikke Norge sitt mix-lag fått det til.og sliter langt nede på listen, de er nå nr. 19 av 22 nasjoner.

Damelaget vårt ligger fortsatt under middels, men lørdag slo de sterke Sverige såvidt før det også ble seier mot Irland. 14 plass så langt er langt fra forventningene, men det er kun 13 VP opp til 8.plassen (VM kvalik). I begge disse klassene er det fortsatt ikke halvspilt, så det er håp om klatiring på tabllen for de norske. 

Norge SENIOR gjør det fortsatt skarpt. Etter seier mot Nederland i første kamp lørdag tok de ledelsen i turneringen! Men så kom et klart tap for Island, og dermed var det tilbake til 3.plass, 

I ÅPEN klasse ble det to ganske klare seiere for Norge, mot Italia og Irland. Det holder til 3.plass etter 18 av 29 kamper. Norge er 10,5 VP bak Sveits som er på 2.plass, mens lederlaget Nederland har stukket fra og har nesten 40 VP mer enn Norge.

Norges kamp mot Italia i OPEN ble vunnet med 26-14, og det var svært få svingspill. Det eneste tosifrede utslaget kom i dette spillet:

Grude sin 2 ruter etter vest sin opplysende dobling viste hjerterstøtte (overføring), og såvidt jeg vet lover det en hyggelig hånd (direkte 2 hjerter er svakere). Da meldte Helgemo utgangen i hjerter som var en vanlig kontrakt rundt omkring i salen. 

Vest spilte mot 4 hjerter ut kløver A fulgt av liten kløver til østs dame. Helgemo valgte i det stikket å kaste en spar. Det er bytting av stikk - forsvaret får to kløverstikk i stedet for ett i kløver og ett i spar. Det gjør imdilertid at spillefører har litt bedre kontroll, han har ikke blitt kortet i trumf. Fra øst kom ruter knekt. Det var veldig sannsynlig at vest har kongen etter hans opplysedne dobling, så Helgemo lå unna den første ruteren. Det kom nok en ruter og Da stakk nordmannen med esset. Da kongen kom på under esset hadde Helgemo full kontroll. Han spilte liten ruter i den hensikt å stjele hos nord. Trumfkongen bak han som ikke hadde flere ruter gjorde at det ikke var noen fare. Vest satte i en trumf, men nord trumfet over, og trumfen ble tatt ut. Ruteren stod, ti stikk og +620 til Norge. 

Versace fikk ikke til dette ved det andre bordet etter at Brogeland fant et meget godt utspill, trumf, i stedet for å lette på en kløverhonnør. Versace gikk en bet, Norge +100 og 12 IMP, akkurat seiersmarginen i kampen.

Godt over halvparten av N/S-parene i OPEN gikk bet i 4 hjerter.

Dette spillet ga norsk gevinst også i dameklassen da Sverige gikk bet i 4 hjerter, Marianne Harding vant den og fikk sogar fem trekk som den eneste spilleføreren som fikk overstikk!

I SENIOR ble det i Norge sin kamp bet i 4 hjerter ved begge bord.

Norge MIX tapte spillet da vårt par gikk bet i 4 hjerter mens motstanderlaget Portugal fikk hjem utgangen. 

 

 

 

Norge slo Sverige - igjen

Svenskelandskampen er som tidligere nevnt et viktig begrep i norsk idrett. Å slå søta bror er noe av det viktigste for mange nordmenn. Så også i bridge!

Etter en oppløftende uke sett med norske øyne med to seiere i fotball mot vår erkefiende Sverige skulle det norske EM-laget i åpen klasse opp mot Sverige fredagens siste kamp, i runde 16. Det kom etter to tap, både Israel og Litauen ble for sterke, og Norge falt til 5.plass etter runde 15. Men i dagens siste kamp ble Sverige slått ganske kraftig, 39-6 i IMP. Det utgjør 17,17 – 2,83 VP, og dermed er Norge tilbake på 3.plass i sammendraget idet denne klassen har spilt noe over halvparten av kampene.

Nederland og Sveits har fått en liten luke i toppen av tabellen.

I tillegg til håpet om å kjempe om medalje er det selvsagt uhyre viktig å bli på topp-8 i EM da det gir plass i neste års VM. Fra Norge sin poengsum ned til 9.plassen er det i øyeblikket ca. 17 VP.

Alle resultatene for alle fire klassene, bulletiner osv. finner du her.

Damelaget vårt har slitt litt i starten av dette mesterskapet. Det ble ikke seier før i deres femte kamp, men da kom to seiere på rappen. De ligger likevel noe under middels på 14.plass av 19 nasjoner.

Seniorene har derimot startet meget bra. Fredag ble det tre seiere til, og Norge Senior har tapt kun en kamp så langt, den første hvor de tapte med 6 IMP mot Danmark. Vårt lag ligger på 3.plass.

Det norske mix-laget har som damelaget slitt noe i starten. De har vunnet to av seks kamper og ligger litt under middels på 15.plass av 22 nasjoner.

Det er langt igjen, så et par bra dager kan bringe både dame- og mix-laget opp så de kan være med å kjempe om VM-billetter.

I kampen mot Sverige i åpen klasse var Norge klart best, og Sverige tapte kampen pga. 4-5 utgangsspill. Feilvalg, litt dårlige avgjørelser hvor de norske gjorde det riktige, og dermed var omtrent 40 IMP tapt for svenskene. De vant kun noen småimp tilbake, og det endte altså med klar norsk seier.

Her er et par spill som gikk i norsk favør i "svenskelandskampen".

Begge Ø/V-parene var i 4 spar med vest som spillefører etter overføringsmelding fra øst.

Geir Helgemo fikk kløver ut fra nord og hadde tre kløverstikk med det samme. Siden trumfen sitter slik den gjør blir det tre trumftapere. Dermed må spillefører unngå rutertaper. To ruter kan kastes hos øst på de kløverstikkene, den andre honnøren og tieren. En ruter til kan kastes på vests fjerde hjerter, men spillefører må gjette hvor hjerter dame befinner seg. Det gjorde (som vanlig) Helgemo, og han tapte kun de tre trumfstikkene, +420.

Ved det andre bordet kom hjerter ut fra nord mot den svenske spilleførerens 4 spar. Da måtte han tippe kløveren, dvs. enten ta finessen med å la knekten seile, eller spille på at damen sitter tredje på en av sidene ved å trumfe en kløver. Han valgte feil, en bet og 10 IMP til Norge.

Så tar vi med en meldesituasjon hvor vest satt med dette (ingen i sonen og syd er giver):

Hvis syd åpner med en «vanlig» 1 kløver er det ganske opplagt å melde inn 1 ruter. Hva om syd åpner med 2 kløver etter Presisjon (minst fem kløver, åpningsstyrke)? Melder du inn 2 ruter?

Jeg tror de fleste norske turneringsspillere ville meldt inn uten å tenke seg særlig om. Og det er greit nok, ingenting feil med å melde med dette synes jeg.

Mange av de internasjonale topp-parene har faktisk en ganske konservativ stil når de gjelder innmelding på to-trinnet, spesielt hvis de er i sonen. Her var det alså ingen i sonen.

Slik innmelding på to-trinnet er veldig ofte sekskorts farge, eller hvis det er kun femkorts har de ofte en skikkelig åpningshånd. Dette er ikke mest fordi det er så farlig, at man kan bli straffedoblet, men minst like mye fordi det er lettere for makkeren hvis innmeldingen er konstruktiv, og egen side kanskje sitter på en utgang.

Disse kortene er kanskje i grenseland, men å passe kan fort gjøre at Ø/V blir på etterskudd, typisk når nord løfter til 3 kløver. Det er kanskje best å kaste seg inn med det samme.

Helgemo gikk innpå med 2 ruter. Det var det siste som ble sagt i det meldingsforløpet bortsett fra tre ganger pass!

I vests 2 ruter udoblet ble det tre bet, Sverige N/S +150.

Det er klart nord hadde et håp om en gjenåpningsdobling fra syd. Dobler fra nord ville vært negativ dobling. Syd så imidlertid ingen grunn til å doble opp med dobbelton ruter og helt minimum. Dermed gikk de glipp av å kunne spille motspill mot 2 ruter doblet, eller glipp av en fin sparkontrakt hvis nord hadde meldt første gangen. Men står det i utgang N/S?

Det står ikke i 4 spar – i teorien.

Forsvaret har to hjerterstikk, ett trumfstikk, og spillefører kan ikke bli kvitt nok ruter hos nord, så ett stikk i ruter til Ø/V blir betestikket. Men teori og praksis er som kjent to forskjellige ting!

Om syd er spillefører er ruter konge i utspill mot 4 spar helt naturlig. Hvis det er nord som spiller 4 spar kan ikke øst klandres for å spille ut sin single ruter. Med ett av de utspillene får spillefører raskt kvittet seg med to hjertere på A-Q i kløver.

Det ble en lang rekke +420, flest +450 og til og med noen +480 på dette spillet. Kun to par fikk betet utgangen, og den litt merkelige kontrakten 2 ruter av vest med tre bet ble spilt to steder i åpen klasse.

For Norge spilte Bakke-Brogeland 4 spar med elleve stikk, 7 IMP til Norge.

N/S +450 var uavgjort spill både i seniorenes og damenes kamp. Norge mixed tapte 9 IMP på dette spillet da motstanderlaget noterte +450, mens det norske paret N/S lot Ø/V spille 1 ruter etter åpning 1 kløver og 1 ruter innpå.

EM: Sterk dag i OPEN og SENIOR

Torsdag startet de tre EM-klassene LADIES, SENIOR og MIXED etter at OPEN har spilt hele uken.

Etter et par middelsdager ble torsdag en veldig solid dag av det norske laget i OPEN. Det ble tre fine seiere, mot England, Tyrkia og Wales. Etter det ligger vårt lag på 3.plass. I denne klassen nærmer lagene seg halvspilt serie.

Lederlaget i OPEN, Nederland har fått opp en liten luke, 14 VP foran Sveits og 20 VP foran Norge.

Norge SENIOR startet bra. Et lite tap for Danmark ble fulgt opp med to fine seiere. Etter første dag ligger laget på 4.plass av 19 nasjoner.

Norges damelag fikk ikke noen god start. Det ble to tap før de hadde oversitt i dagens siste runde (det er ujevnt antall lag i dameklassen). Det gir kun 15.plass blant 19 deltakende nasjoner. Men de har nettopp startet, og vi både håper og tror vårt erfarne damelag får opp dampen etter hvert.

Også mix-laget trøblet litt i starten. Det ble to tap, men en fin seier mot England (10 IMP). De ligger på 14.plass blant 22 lag.

I Norge sin kamp mot England løste Tor Eivind Grude en meldesituasjon bedre enn den engelske øst-spilleren i det spillet du her får presentert.

Giver syd, alle i sonen.

Syd åpnet med 2 hjerter, og Geir Helgemo (vest) meldte inn 3 ruter. Nord sa 3 hjerter og det var Tor Eivind sin tur. Han sa simpelthen 3 spar, en logisk melding etter min mening, og det fungerte bedre enn den engelske øst ved det andre bordet sin melding, han doblet nemlig opplysende. Doblingen er for å få både spar og kløver med i samtalen, men jeg tror det fungerer bedre i mange sånne situasjoner å doble med kun fire spar og kløverfarge, og ofte litt semitilpasning i ruter. Det er ofte bedre å få meldt fra om femkorts majorfarger med det samme heller enn å doble.

Over Grude sin 3 spar meldte Helgemo 4 ruter. Grude ga opp og passet.

Det ble to bet i 4 ruter, England -200. Ingen katastrofe, man må jo melde selv om det er fare for å gå bet noen ganger, og neste gang har Ø/V utgang i kortene.

Østs dobling ved det andre bordet fungerte mye dårligere siden engelskmannen over makkerens 4 ruter følte han nesten måtte annonsere sparfargen nå, på firetrinnet. Vest tok ut i 5 ruter, og nå syntes Bakke (nord) det fikk være nok, dobler!

Brogeland-Bakke fikk tak i +800 i 5 ruter doblet, 12 IMP til Norge som vant kampen med 16 IMP.

I det neste spillet som er fra Norge sin kamp mot Wales måtte motspillerne være nøyaktige.

Giver syd, Ø/V i sonen

      Motspiller

                                            Blindemann

Vest hadde åpnet med 1 hjerter, og det nord nå vet er at vest antagelig har en bra åpning med noe ekstra. Vest skal til slutt spille 4 hjerter.

Allan Livgård spilte ut ruter ess. Her er det litt sånn makkerparavtaler hva signalene betyr, noen bruker fordeling, de fleste norske spillere bruker imidlertid et enkelt opplegg med styrke/svakhet hvor styrke simpelthen betyr: Jeg tror du skal fortsette med den fargen makker! 

Aa (syd) la ruter 8, for de bruker høyt som styrke på honnørutspill. Spillefører la ruter dame for å lure nord til å tro at det var en singelton, men det lurte ikke Livgård. For Aa ville ikke lagt ikke ruter 8 fra 8-5-4, og det er det han må ha om vests dame er et ærlig kort (singelton). I så fall ville syd etter deres metode lagt ruter 4, tydelig svakhet. I dette tilfellet blir det samme resonnement om man bruker lavt som styrke. Syd legger femmeren styrke, og om vest forsøker å tåkelegge med damen hjelper ikke det. Nord vet at syd ikke ville lagt femmeren fra 8-5-4, men etter den metoden ruter 8 som så tydelig svakhet som mulig.  

Dette er et logisk, enkelt og godt motspill, Aa ba simplethen om fortsettelse! Da gjorde Livgård det, han spilte ruter konge og en til selv om han visste at vest kunne trumfe over syds trumf i tredje ruterrunde. Og det var akkurat det som skulle til får å bete denne utgangen.

Siden N/S fikk "drept" det mulige ruterstikket for spillefører, et stikk som i så fall ville gitt sparavkast, ble det senere en taper i spar i tillegg til trumfesset som sammen med de to ruterstikkene i starten ga en bet. 

Ved det andre bordet spilte Helgemo (vest) 4 hjerter etter å ha åpnet med 1NT. Det kom 3 ruter fra nord, dobler fra øst, 3 hjerter fra vest og høyning til 4 hjerter med pass rundt

Nord spilte ut stor ruter og tok den andre ruterhonnøren før han skiftet til spar. Det motspillet fungerte ikke. Ruter knekt var godspilt og kunne senere brukes til sparavkast, ti stikk og +620. Spillet ga 12 IMP til Norge. 

De spiller samme spill i alle klassene. I SENIOR betet også Jan Mikkelsen og Arve Farstad 4 hjerter mens Stokkeland-Johnsen som Ø/V stoppet i delkontrakt med ni stikk, +140 og 6 IMP til Norge. I Norge sin mix-kamp føk 4 hjerter hjem ved begge bord. Norge Damer hadde oversitt i den runden dette spillet forekom.

Merk at utgangen kan betes med en runde ruter og skift fra nord i andre stikk. Idet syd kommer inn på trumfesset kan han i så fall spille ruter til nord og få en tredje runde av fargen som han kan sette i trumf på.

I dette spillet ble utgang betet av de fleste, men det var en også en god del par som fikk hjem utgangen. Ett par vant 3NT som er håpløst om det kommer liten ruter ut og syd får beholde sin andre ruter slik at det er overgang til nord i ruterfargen idet syd kommer inn på hjerter ess.  

EM - Parturneringen

Ann Karin Fuglestad som skal spille på det norske damelaget i EM var den eneste av våre EM-spillere som deltok i parturneringen som har pågått de første dagene på Madeira. Hun spilte med Marianne Homme (Marianne Harding er Ann Karins makker i EM for nasjonslag som starter torsdag for dame- og seniorklassen).

I parkvalifiseringen deltok 54 par i en pulje som spilte samlet, seniorer og damer, men etter kvalifseringen ble de splittet opp i A og B finaler for henholdsvis damer og seniorer. I A-finalen for damer gikk det bra for det norske paret, de kom til slutt på 6.plass.

Fra i morgen er det altså over på lagbridge for Ann Karin og hennes lagvenninner. I parbridge blir det endel utslag i spill som går fort i glemmeboken i lagkamp. Her er et slikt spill fra damefinalen:

Giver vest, alle i sonen

Hvilken kontrakt kunne du tenkt det å spille med disse kortene?

I lagbridge vil de fleste finne spartilpasningen med slikt, og undersøke slemmulighetene. På veien mot lille-eller storeslem finner man ut at det ikke mangler noen nøkkelkort. En har massevis av stikk, men mangler trumf dame (spar). Det normale er da å melde lilleslemmen 6 spar, kanskje 6 kløver. Det gir imidlertid et par IMP ekstra for å spille 6 spar i stedet for kløverkontrakt om de spiller det ved det andre borfdet, det teller det og. Men det utgjør ikke så mye i lagkamp, altså. Dette spillet forekom dog i parturnering. 

Og Ann Karin og Marianne meldte 6NT! 

Det er en litt skummel kontrakt om det kommer hjerter ut fra øst. Hvis ikke sparfargen går, eventuelt tippes med topping eller finesse, blir det bet i grandkontrakt mens 6 spar/6 kløver er trygt. Trist i så fall, men bunn er bunn, og i parturnering kan en leve med det på en annen måte enn i lag, neste spill! Og går sparfargen er det jo tretten stikk både i grand-, spar- og kløverkontrakt.

Slik spillet så ut ble det godt betalt å få med seg det lille ekstra grandkontrakt ga. Det ble tretten stikk, +1470. Det var litt mer enn en rekke med +1460 for 6 spar med tretten, og det norske paret fikk hele 83% på spillet.

Ett par meldte storeslem i kløver og fikk toppen N/S for det. Ett par spilte 6 kløver og måtte finne seg i 0%! 

 

EM: Klart for spilling i alle klasser

Torsdag starter EM for de tre norske lagene i klassene Damer, Senior og Mixed. Det vil delta 19 nasjoner både i dame- og veteranklassen, 22 i Mixed.

I åpen klasse hvor det deltar hele 30 nasjoner har lagene spilt 10 kamper av i alt 29. De er altså et stykke unna halvveis, og det er derfor for tidlig å spekulere for mye om hvordan det skal gå til slutt.

EM er jo foruten eget mesterskap også kvalifisering for VM som skal spilles i 2023, og de åtte beste i hver klasse i EM får plass der fra Zone 1, Europa.

Norges lag i åpen klasse har spilt omtrent middels de to siste dagene. Onsdag var det kun to kamper, og både i Norges kamp mot Portugal og Spania ble det jevnt. Etter de ti rundene som er spilt ligger Norge på 5.plass.

Sverige startet dette mesterskapet skarpt og ledet før onsdagens spilling. Da snublet de ganske kraftig. Først ble det tap for Irland (7,45 VP), og det ble fulgt opp med et grusomt tap (-0,10 - 19,90 VP) mot Nederland som har overtatt ledelsen. Nederland tok egentlig full pott i den kampen, 68-3 i IMP som egentlig er 20-0, men merk minustegnet foran Sveriges 0,10. Begge lag fikk straffepoeng pga. sein spilling.

Svenskene ligger etter den dårlige dagen på 3.plass.

Mot Nederland gikk mye galt for søta bror. Et par eksempler:

Her ble det ved begge bord utgang i en 4-3 kontrakt i hjerter hvor det er enkelt i 3NT slik det sitter ved å lasjere eventuelt sparutspill. Vest er helt uten inntak. Men om vest hadde hatt ruter ess som inntak til godspilt sparfarge ville 3NT vært håpløst da ruteren må utnyttes.

Vest hadde ved begge bord hoppet inn med 3 spar som sperr, og både Nederlands og Sveriges N/S-par kom altså i 4 hjerter med nord som spillefører.

Begge spilleførerne tippet hjerteren med liten til esset og liten til tieren. Men så ble motspillet forskjellig ved det to bordene. Øst for Nederland fridde seg med kløver. En tredje trumfrunde ga litt gode nyheter for spillefører, men da Sveriges nord gikk på ruteren lå øst korrekt unna to ganger med ruter ess. Da ble syds hånd en øde ørken, to ruterstikk var alt svensken fikk i den fargen. Det endte med at han måtte gi bort to sparstikk i tillegg til ett i trumf og ruter ess, en bet, Nederland +100.

Ved det andre bordet satset muligens øst på at makkeren hadde singel ruter, og da ble motspillet for desperat og kostet to stikk. Inne på hjerter konge dengte han nemlig ned ruter ess og spilte mer ruter. Nord vant med kongen i andre ruterrunde og kunne ta en tredje trumfrunde før han hadde igjen en ruter som overgang til syd, og syds ruterfarge ble utnyttet med fire stikk totalt. Dermed ble det elleve stikk, to stikk forskjell pga. motspillet, Nederland +650 og 13 IMP.

I Norge Spania ble dette spillet uavgjort med N/S +600, 3NT ni stikk ved begge bord.

_______________________ 

Noe senere i denne kampen hvor Nederland var best i det meste gikk det veldig galt for Sverige i dette spillet:

Nederlands N/S spilte 3NT. Da vest på alle kløverstikkene kastet to ruter og øst også kastet sine rutere fikk spillefører det lett og tok alle tretten stikkene da han fikk fire ruterstikk, Nederland +520. Men det er jo alltid minst elleve sikre stikk i grand.

Rundt omkring i salen var det stort sett 460, 490 og 520 til N/S i 3NT, noen veldig få meldte 6 kløver og vant den. I Norges kamp mot Spania ble det spilt utgang ved begge bord. Sveriges N/S hadde større ambisjoner.

Jeg kjenner ikke det svenske parets avtaler, men hvis nords 4NT var spørsmål og det var han som spurte om Key-Cards ble det feil da nord følte seg forpliktet til å fortelle at alle nøkkelkortene var på plass med 5NT, i tilfelle syd er så sterk at storeslem er mulig. For da meldte syd ikke unaturlig storeslem med den lange kløveren og K-J i ruter i tillegg.

I slike spill er det mye bedre at den med den uvanlige, skjeve hånden spør. Om syd gjør det her vil han få vite "alt" nord sitter med. Slik det utviklet seg er det fra syds synsvinkel bare å se for seg at nord har litt mer, for eksempel A-Q--x-x i ruter så er det tretten enkle stikk. Men slik det så ut ble det for mye Møllers tran...

Storeslem er ikke helt sykt. Men spillefører må få fire ruterstikk for å komme til tretten. Hvis ikke Ø/V kaster ruter må spillefører ta finessen den ene eller den andre veien og finne ruter dame dobbel eller tredje, i så fall blir det 1+1+4+7=13. Merk at det ikke blir tretten med kun tre ruterstikk.

Siden vest var renons i kløver spilte Hult på finesse over øst med liten til knekten, ruter dame måtte jo være i en kort ruterfarge om det skulle gå bra. Svensken hadde rett i at det var øst som hadde kortest ruter, og om han hadde hatt ruter dame ville storeslemmen blitt vunnet. Men det var vest som hadde ruter dame, to bet.

I lilleslem i kløver bør det spilles annerledes, og 6 kløver er med riktig spill safe selv med spar ut. Etter sparutspillet tas øst sine trumf ut, så ruter konge fulgt av knekten som stikkes over med esset før ruter 10 får seile med sparavkast. Selv om vest får for ruter dame gir den siste ruteren hjerteravkast, og det er tolv sikre.

Siden det ble bet i 7 kløver og +520 til N/S ved det andre bordet kostet spillet 13 IMP for Sverige. Om det svenske paret hadde stoppet i 6 kløver villet det blitt 9 IMP inn i stedet, 22 IMP i sving på ett spill.

EM: Stortap mot Nederland

På tredje dag av EM møtte Norge først Belgia og vant en liten seier. I den andre kampen skulle det norske laget opp mot Nederland som knuste Norge i semifinalen i VM tidligere i år. Det ble et nytt ublidt møte med nederlenderne på tirsdag og vårt lag tapte 10-52 (1,56 - 18,44 VP). I dagens siste kamp slo Norge bra tilbake mot San Marino (17,45 VP), og med litt under middels denne dange og åtte spilt runder (av 29) ligger Norge på 5.plass. Sverige har tatt ledelsen. Resultatsiden finner du her.

I det andre spillet i kampen mot Nederland fant Verhess et bedre motspill enn Brogeland. 

Ved begge bord ble kontrakten 5 hjerter doblet av øst etter at syd hadde vært i 4 spar. Spar konge kom i utspill fulgt av skift til trumf. Spillefører stakk på hånden og spilte ruter 10. Brogeland stakk med kongen og spilte spar som viste seg å være til dobbeltrenons. Spillefører stjal på bordet og kastet en kløver fra hånden. Det kan se ut som om det fortsatt skal kunne bli en kløvertaper, men det blir det ikke. Spillefører stjal ruter dame og kjørte i gang med hjerteren. Da den var oppbrukt hadde han kløver dame dobbel på hånden. Idet vest skulle ned på to kort på den siste trumfen lå det A-x i kløver og ruter knekt der borte. Foran bordet satt syd med ruter A og K-10 i kløver, og han måtte gå ned på to kort først. Syd ble skviset sønder og sammen, elleve stikk og +650 til Nederland.

Etter samme start skiftet Verhees til kløver konge idet han var inne på ruter konge. Da var bordet helt dødt og forsvaret kunne vente på ett stikk i kløver, betestikket. Med +100 til Nedreland ved det bordet vant de 13 IMP på spillet.  

Noe senere kom dette spillet hvor Nederland stod på til 6 kløver, Norge stoppet i utgang.

6 kløver er ganske bra. Det er forskjellige muligheter for spilleplan. Etter hjerterutspill stjal den nederlandske syd en hjerter, tok for A-K i ruter med sparavkast og spilte seg over til syd på spar ess. Så stjal han den tredje hjerteren med kløver ess, stjal en spar og spilte trumfkongen. Nå, etter at han hadde brukt trumfesset til å dekke opp en hjerter var han avhengig av enten singel knekt eller dame i trumf, eller 2-2 sits. Slik det satt ble det +1370 og nok en gang 13 IMP til Nederland da Norge noterte +620 i 5 kløver ved det andre bordet.

Onsdag er det kun to kamper i åpen klasse, og torsdag starter spillingen i Dame-, Senior- og Mixedklassen. 

 

EM dag 2 - To store norske seiere!

Det norske laget i åpen klasse startet dagen med en litt tung kamp mot Polen. Det ble bare små utslag på spillene, og de fleste gikk i polsk favør. Ingen spill ga mer enn 6 IMP, og den tette bataljen endte med 25-6 til Polen.

Spillene som gikk polsk vei var typisk sånne 6-impere som der Polen meldte en knallhard utgang utenfor sonen. Kortene satt perfekt sammen og trumfen måtte ordne seg med ni trumf, damen manglet. Da den gjorde det ble det 420 til Polen, 170 til Norge og 6 IMP ut. Om det er en trumftaper eller ikke utgjør på slikt en 12 IMP-sving, -6 i stedet for +6 inn om det er bare ni stikk.

Med 5,20 VP i den kampen falt Norge til 5.plass. Men i de to neste kampene gikk det meget bra for Norge. Først ble Bulgaria feid av banen med full pott til Norge, 20 VP. Det ble fulgt opp med sterke 18,44 - 1,56 VP mot Kroatia. Etter det ligger Norge på 2.plass bak Litauen som litt overraskende leder med en meget høy score (84VP) etter sterk spilling i de fem første kampene.

Et spill i runde 4 ble de fleste steder avgjort i utspillet. Ved svært mange bord forærte utspilleren på øst sin stol spillefører det niende stikket i 3NT.

Hva ville du spilt ut etter 1NT fra nord (15-17) - 3NT som var et ganske vanlig meldingsforløp?

Allan Livgård var den norske spilleren som stod i fare for å bomme her. Han valgte å sende i vei ruter 5 (norske), og det var bra nok.

Dette er en helt vanlig 3NT selv uten hjerterstopper, for med 3-3 i hjerter hos N/S avhenger 3NT normalt kun av at hjerteren ikke sitter 5-2 hos motparten. Den satt 4-3, men som du ser satt både ruter og kløver uheldig, og det er bare åtte stikk med kun tre i de to fargene.

De som spilte spar ut fra øst forærte spillefører tre sparstikk da han hadde nieren og tieren som gjorde at vest sin dame ble rullet opp, og finesse med tieren ordner etter den starten tre sparstikk og ni i alt. 

Livgårds ruterutspill var altså nok til å bete kontrakten og de ikke feiler senere i motspillet. Spillefører hadde kun de åtte stikkene, Norge +100.

Noen forsøkte ruter 10 i utspill. Det ble kostbart. Da gikk knekten på draget i første stikk, og merk syds ruter 8 som etter ruter 10, liten, knekten og honnør blir et viktig kort. Etter den andre ruternhonnøren fra nord oppdages sitsen, og nå har det blitt en markert finesse med syds K-8-7 over østs 9-x. Da blir det fem ruterstikk til spillefører. 

Også Christian Bakke fikk liten ruter ut mot sin 3NT. Han tok tre runder ruter, og da måtte vest kaste riktig. Han visste ingenting om kløverfargen. Han må kaste to spar så blir det nok bet. Men han kastet en spar og en kløver, og da fikk Christian fem kløverstikk og endte opp med hele ti stikk i utgangen, +630 og 12 IMP til Norge.

Mot slutten av kampen mot Bulgaria gikk den bulgarske spilleføreren bet i en 6NT der det nesten er vanskelig å se for seg hvordan det gikk til. 

Den eneste måten å unngå tolv stikk på her ser ut til må ha skjedd omtrent slik: Spillefører har fått seg ett sparstikk for damen, og senere spiller han på skvisinnspill mot syd. Men hvorfor det? Alle i din lokale klubb vil vel bare ta kløverfinessen og ta tolv stikk?

Men altså å tenke skvisinnspill er muligheten for å tråkke seg bet her. Det var nettopp det som skjedde fikk jeg bekreftet fra Christian Bakke akkurat nå. Og Brogeland hadde vært med på å tegne dette bildet for spillefører da han som syd gikk innpå med 2 spar etter starten 1 hjerter fra vest og 2 kløver (en flertydig, kunstig melding) fra øst. Da er det kanskje ikke så rart at vest plasserte kløver konge hos syd?

Utspillet var spar 6 som gikk til liten, nieren og damen. Så ruter ess, hjerter til bordet og ruter K-Q for å se om knekten faller. Det gjorde den ikke, og spillefører hadde kun 1+6+3+1 = 11 sikre stikk. Vi som ser alle kortene vet jo at det fra start gikk an å ta tre kløverstikk i dette spillet, kongen sitter jo behagelig i saksen. Men det vet ikke spillefører, spesielt ikke siden syd hadde meldt.

Spillefører tok nå all hjerteren. Hvis syd har kløver konge blir han skviset, men spillefører må tippe på fordelingen. Bl.a. vet han ikke hvem som har ruter knekt. Til slutt satt Boye (syd) med spar ess, ruter knekt og en kløver. Han kunne godt (og kanskje vel så sannsynlig?) sittet med spar ess og to kløver med kongen, dvs. han var i så fall skviset. I så fall er det riktig å spille spar til syds ess for å få kløver opp i saksen med to kort igjen. Og det prøvde bulgareren, men det ble fiasko da Boye tok beten med spar ess og ruter knekt - en nesten magisk bet.

Aa-Livgård spilte også 6NT, men de noterte +1440 som ga 17 IMP til Norge og bidro godt til utklassingen av Bulgaria. 

 

 

 

EM - Spill fra åpningsdagen

De norske landslagene med støtteapparat befinner seg altså på Madeira hvor årets EM for nasjonslag spilles frem til 22.juni. 

Madeira er en øygruppe som tilhører Portugal, men er en selvstyrt region på nord-vestkysten av Portugal.

Funchal, Madeira Island - åstedet for EM 2022

Mesterskapet har startet for lagene i åpen klasse. Det startet fint for Norge med seier mot Serbia. Fortsettelsen var like bra mot Latvia, og som tidligere meldt leder Norge etter to kamper. Men det er langt igjen, lagene skal gjennom hele 29 kamper (16 spill i hver kamp). 

Mot Latvia vant Norge de aller fleste spillene, latvierne fikk bare noen få små-impere. Det var dog kun to spill med tosifret gevinst. Her er ett av dem:

Dette var kampens første spill. Vanlig kontrakt var 4 spar, enten spilt av syd, eller av nord hvis det hadde vært overføringsmelding involvert. 

Bakke (nord) åpnet med 2NT med 19 gode og god femkorts farge, og da ble han spillefører i 4 spar etter overføringsmelding av syd. Øst spilte ut ruter 6. Det er mange muligheter for å spille denne utgangen, og det er klart at det var greit å unngå hjerterutspill. Det er to finesser som kan lykkes i de sorte fargene, og husk at spillefører ikke aner hvordan det sitter. 

Bakke stakk opp med ruter konge i første stikk. Det var antagelig mest fordi han ville prøve trumffinessen, men det skulle vise seg det også var et godt trekk med hensyn til overganger senere. I andre stikk fikk spar dame seile. Øst lå unna, og Bakke spilte spar knekt. Idet vest i andre trumfrunde kastet ruter knekt var det på tide å skifte fot. Han gikk opp med spar ess og fant et fint trekk nå da han spilte kløver knekt fra nord. Øst stakk og skiftet til hjerter. Bakke stakk med esset og spilte to store kløver med hjerteravkast på den siste. Det passet bra at øst fulgte farge, men siden nords småkløvere var veldig små hadde nå øst den største kløveren med sekseren. Etter å ha blitt kvitt en hjerter hos syd stjal Bakke en kløver og spilte ruter til esset. Nå hadde han god kontroll og kunne spille den femte kløveren som var godspilt og satte press på øst med trumflengden. Nå var det ingen problemer med å få ti stikk lenger, det var nærmere overstikk. Det ble ti stikk (idet øst kom inn på trumfkongen helt mot slutten kunne han korte syd i trumf så ikke den tredje ruteren ga stikk), Norge + 420.

Ved det andre bordet spilte syd 4 spar og fikk ruter i utspill fra Geir Helgemo (vest). Nå startet vel latvieren litt klønete da han stakk med ruter ess, spilte ruter til kongen og dro spar dame som fikk seile til Tor Eivind Grude sin konge. Han skiftet til hjerter 10 til esset. Spillefører forsøkte seg med liten spar til syd og den tredje ruteren med avkast av en hjerter. Men øst kunne stjele og spille trumf som tok bort nords siste trumf. Forsvaret hadde to stikk, og da øst kom inn på kløver konge hadde de to stikk i hjerter også, to bet og + 100. Det ga 11 IMP til Norge. 

Det andre spillet som ga tosifrede antall IMP så slik ut:

Grude-Helgemo spilte 3 spar som Ø/V og gikk to bet, -200 som er et bra resultat da N/S kan vinne 4 hjerter i faresonen. Det var noen +620 til N/S, og en +790 for 4 hjerter doblet med ti stikk.

Mot Bakke-Brogeland gikk meldingene slik:

Da motparten var kommet så høyt som 4 spar syntes Bakke det fikk være nok, dobler!

Brogeland spilte ut ruter knekt som ga stikk. Så skiftet han til kløver 8 til liten og kongen hos nord. Bakke fortsatte med kløver som spillefører stakk hos vest. Så trumf, men Bakke hoppet opp med esset med det samme og spilte kløver som Brogeland kunne trumfe. De fikk også to ruterstikk til, tre doblede bet og +800. Det ga 12 IMP til Norge. 

Alle de tre norske parene, de to nevnte i disse spillene og Terje Aa - Allan Livård spilte første dag og har kommet godt i gang.  

 

 

 

 

EM - Norge rett i tet

EM for nasjonslag startet søndag på Madeira med to kamper i åpen klasse. Det deltar 30 nasjoner som skal spille en kamp mot hver av de andre.

Samtidig med starten i åpen klasse spilles en parturnering med makkerpar fra Senior og Dameklassen. De to klassene og Mixed-klassen starter sine lagturneringer på torsdag.

I åpen klasse ble det en fin start for Norge som vant begge kampene klart, mot Serbia (16,09 - 3,91 VP) og Latvia (17,97 - 2,03 VP). Det holdt til ledelse etter første dag. 

I fortsettelsen blir det tre kamper de fleste dagene, to kamper enkelte dager. 

Mye informasjon om mesterskapet finner du på den offisielle EM-siden, her.

Det er også lagt ut informasjon og linker til resultater og forskjellige medier på NBF sin side, her.

I dagens andre kamp kom det et spill som i en turnering med høyt nivå ikke burde gitt særlig utslag. I noen kamper ble det likevel stort svingspill. Av og til er det stakkaren som sitter der helt uten kort som blir den som avgjør spillet. Her er hva vest satt med:

(Giver øst, N/S i sonen)

Meldingsforløpene gikk som vanlig  forskjellig ved forskjellige bord. Vi kan antyde to mulige scenarier. Syd har åpnet med 1NT, nord har vist sparfarge som ikke syd har støttet, og så suser de på litt sånn hopp og sprett til 7NT! Alternativt kan det ved endel bord ha vært slik at syd har vist en bra åpningshånd med lang, god kløverfarge, og nord har vist sparfarge. Sluttkontrakt 7NT spilt av syd: Hva spiller du ut?

Dustespørsmål?

Ja det er vel egentlig det, men i bridgeturneringer er det slik at man av og til får sånne helt tilfeldige utspill som kan koste skjorta om man bommer. Her står det vel mellom ruter- eller hjerterutspill. En kan nesten like godt ta frem en mynt og flippe den for å avgjøre hva man skal spille ut.

Hvis du spiller ut et sort kort mot storeslem taper du 13 IMP. Hvis du spiller ut et rødt kort har du 50% sjanse til å vinne 17 IMP, eller tape 13 IMP, en "søt" liten 30-impsving.

Slik så hele spillet ut:

Norge var ikke involvert i dette tullet med utspillsprøve mot 7NT. 

Riktig kontrakt er 6NT som er bedre og tryggere enn 6 kløver eller 6 spar. I kløverslem er man avhengig av at ikke kløveren gir taper. I grandkontrakt er det tolv sikre selv med kun tre kløverstikk.

Brogeland - Bakke spilte 6NT og fikk tretten stikk da motspillerne ikke fikk med seg for hjerter ess, +1470. Latvia sitt N/S-par spilte 6 kløver med tretten stikk, +1390 og 2 IMP til Norge.

Og det er tretten stikk i spar-, kløver- eller grandkontrakt om ikke det kommer hjerter ut. 

Ved 5 av 30 bord var N/S i storeslem selv om de manglet ett ess! Hva skjedde med gode, gamle Blackwood?

To av storeslemsmelderne gikk bet. Tre av dem som meldte 7 fikk den hjem, ett sted 7NT doblet, +2490. 

De som fikk hjem storeslem spilte den selvsagt som syd, og det var ved de bordene stakkars vest uten ett eneste honnørkort som avgjorde utfallet i dette spillet