NORSK FEIRING PÅ MADEIRA!

Slik EM hadde utviklet seg ble det maks uttelling for Norge den siste spilledagen på Madeira.

BRONSE TIL NORGE OPEN!

Mot slutten var det klart at Norge ville sikre plass i VM neste år i åpen klasse. Det som etter hvert ble mer interessant var om det norske laget kunne klatre til pallplass. Det så bra ut i forhold til at Italia som lå som nr. 3 på slutten møtte de to nasjonene som var suverene helt på toppen, Nederland og Sveits. 

Og Italia stivnet på oppløpssiden. Da de gikk seg på et stortap mot Sveits i nest siste kamp, og Norge samtidig knuste Frankrike gikk vårt lag forbi og inntok 3.plassen med bra margin før siste kamp. Kun teori kunne da ta fra Norge bronsen. I siste runde ble det en jevn kamp for Norge mot Hellas (tap med 1 IMP), men det gjorde ingenting. Norge kunne tålt et stort tap, og da også Italia tapte siste kamp var Norge hele 15,5 VP foran dem til slutt.

Fortjent feiring for de norske bronsegutta!

Dermed har Norge blitt veldig stabil i medaljekampen i de internasjonale mesterskapene. Det ble jo bronse i Bermuda Bowl (VM) også tidligere i år. 

Vi gratulerer med bronse til Geir Helgemo, Tor Eivind Grude, Boye Brogeland, Chrstian Bakke, Terje Aa og Allan Livgård, samt NPC Tolle Stabell og Coach Sten Bjertnes! 

Nederland vant OPEN foran Sveits. Verken Danmark (11) eller Sverige (14) klarte å komme seg med til VM neste år.

NEGLEBITING I DAMEKLASSEN

I LADIES kunne det norske laget selv kontrollere det med å sikre topp-8 plassering den siste spilledagen, og dermed være klare for VM. Men da det ble to tap ble det fryktelig spennende. Både Irland og Estonia var veldig nære det norske laget til slutt, og til slutt var irene kun 1 VP bak Norge som altså klarte å klamre seg til 8.plassen og dermed får nok en sjanse til å spille VM (Venice Cup) neste år. 

Turneringens aller siste spill (mot Italia) kom godt med for damelaget. Hadde det gått galt ville Irland endt foran Norge.

Marianne Harding og Ann Karin Fuglestad spilte 4 hjerter som N/S. Det ser ut som en nesten-slem dette, men med kun tre trumf hos syd blir det for vanskelig å vinne tolv stikk. Hvis spillefører løser trumfen (kongen fulgt av finesse) blir hun hengende med for mange spar. Riktig spill er vel å trumfe to spar og håpe trumfen ikke gir en taper. Men da blir det normalt en spartaper i tillegg til en trumftaper. Det ser nesten ut som de kan gå an å jobbe frem ett ekstra kløverstikk også, men det blir litt mye arbeid, og litt for kronglete. Det var kun noen svært få som vant tolv stikk i dette spillet, og de spilte utgang. 

Hvis Italia hadde kopiert Norge sin +450 for 4 hjerter med 11 stikk (eller vunnet kun ti stikk i utgang) ville Norge falt til 9.plass. Da de italienske damene meldte slem og gikk en bet ble det 10 IMP til Norge, en sukkerbit i bånn på listen som enkelte kaller det, 10 IMP til Norge. Og da var det klart at det blir tur til VM i Marokko i 2023!

Klare for VM: f.v. Jon-Egil Furunes (Coach), Anne-Lille Helleman (NPC) og spillerne Ann Karin Fuglestad, Torild Heskje, Marianne HArding, Liv Marit Grude, Gunn Tove Vist og Bodil Nyheim Øigaarden.

Dameklassen ble vunnet av Polen foran Sverige og Israel. De danske damene gjorde også en god jobb og ble nr. 5. 

SOLID AVSLUTNING FOR SENIORENE

De norske seniorene har spilt sterkt på Madeira og ligget godt plassert gjennom hele mesterskapet. Mot slutten så det ut til å bli litt spenning om kanskje topp-8 plassering kunne ryke. Men med middels siste dag mot god motstand sikret de 7.plass, vel 12 VP foran den triste 9.plassen. 

En sterk prestasjon av seniorlaget, og en fin opptur etter at det ikke gikk så bra i VM tidligere i år. På laget spilte:

Odd Frydenberg, Lars Eide, Sverre Johnsen, Åsmund Stokkeland, Arve Farstad og Jan Mikkelsen.

Sverre Johnsen var spillende kaptein og Åse Mogstad Coach.

Polen vant også seniorklassen. Danmark ble nr. 2 og Sverige nr. 3, med andre ord en  fremragende skandinavisk innsats i denne klassen.

For det norske mixlaget ble det en tung affære dette mesterskapet. De vant syv av 21 kamper, og endte som nr. 19. Vi hadde større tro på mix-laget, erfarne spillere og flere av dem med internasjonal erfaring. Det gikk ikke denne gangen, men vi får tro mesterskapet er en god erfaring og at Norge Mixed kan hevde seg bedre neste gang.


 

Lekker spilleføring av Helgemo

I kampen mot Skottland på mandag fant Geir Helgemo en elegant spilleføring som det er vanskelig å tenke seg hvordan han kom på. Dessverre satt det slik at det ikke var nødvendig, men vakkert var det likevel.

Syd åpnet med 3 kløver, og Geir (vest) doblet. Nestemann høynet til 4 kløver, og etter to passer meldte Helgemo 4 hjerter som virker nokså normalt.

Fra nord kom en trumf i utspill, og Helgemo tok de tre store trumfene. Da oppdaget han at 3 kløveråpneren hadde fire trumf, og derfor sannsynligvis 4-6 i hjerter og kløver, for nord må nesten ha dobbel kløver siden han sa 4 kløver. Det ser mørkt ut, for det er en trumftaper, og med spar konge bak som er veldig sannsynlig er det to spartapere samt en rutertaper, sannsynligvis fire stikk til N/S og i så fall en bet. Har du fantasi nok til å se noen mulighet om det sitter som det sannsyligvis gjør, begge de sorte kongene bak?

Etter tre runder trumf kom et veldig uvanlig trekk, spar dame fra hånden! Det er nesten som man må klype seg i armen - spilte han virkelig det?

Nord stakk med spar konge og spilte spar knekt tilbake til esset, syd fulgte farge. Nå tok Helgemo for ruter ess, og syd fulgte med tieren. Dermed var fordelingen klar, syd hadde startet med 2-4-1-6 og satt nå med den største trumfen og ellers bare kløver. Helgemo spilte inn syd på trumfstikket hans og visste at han ville få kløver tilbake til saksen slik at håndens tredje spar kunne kastes på det andre kløverstikket. Simsalabim, dermed var de tilsynelatende fire taperne forvandlet til tre, og +620 kunne noteres. Etter denne spilleføringen fortjente spillefører at det ikke satt sånn som det gjorde:

Kløver konge satt i saksen, så en vanlig klubbspiller ville også vunnet 4 hjerter. Dermed ga ikke spillet særlig utslag, Skottland Ø/V var i 3NT og fikk ni stikk, 1 IMP til Norge. 

Merk den ekstreme sperrestilen. Åpningen 3 kløver i åpning er en ting. Det skjedde ved flere bord. Men å løfte til 4 kløver er en melding som ikke passer med makkerens åpningsstil. Skottene var dermed helt ute og syklet, en doblet kløverkontakt blir blodbad selv i gunstig sone. Det kunne ikke Ø/V vite, og en dobling fra øst ville vært for uttak. Nok en dobling fra vest over 4 kløver ville fungert denne gangen, men det kan en annen gang føre til at makkeren melder 4 spar på en firekorts farge hvor 4 hjerter godt kan være beste kontrakt.  

EM AVSLUTTES ONSDAG

Det gjenstår kun to kamper i EM (tre i Mix-klassen). I OPEN er Norge i praksis klare for VM neste år. Kun mikroskopisk teori kan frata Norge den plassen, og det er mye mer sannsynlig at de kan kapre bronsemedalje. Det norske laget ligger på 4.plass, fattige 0,32 VP bak Italia. Nederland og Sveits er langt foran og kjemper om gull og sølv. I de to siste kampene skal Norge spille mot Frankrike og Hellas som ligger på henholdsvis 15. og 18.plass. Italia skal møte de to topplagene Nederland og Sveits, så muligheten for norsk medalje i den klassen bør være stor. Bak Norge er det en luke på 18VP til Polen.

I dameklassen kjemper Norge en hard kamp for å holde seg på topp-8 og kvalifisere laget til VM. De norske damene er på 8.plass før de to siste kampene, nesten 12 VP foran Irland på 9.plass. Det er dessuten små marginer til de foran, og Norge skal onsdag møte Frankrike (nr. 6) og Italia (nr. 14).  

I seniorklassen er det omtrent samme situasjon. Norge SENIOR har falt litt på listen og ligger som nr. 8, men skal møte to sterke nasjoner, Sverige (4.plass) og Israel (3.plass).

Det kan altså bli tre norske lag som kvaller til VM, men med en ikke så god avslutning kan det også bli kun ett lag, det i åpen klasse.

Kampen mot Tyskland i OPEN ble en ellevill affære med mange svingspill. Hele 115 IMP ble scoret, sluttresultat 75-40 til Norge (17,45 VP).

Et deilig gevinstspill for Norge var dette:

Det vanligste resultatet på dette spillet var +620 eller +650 til Ø/V i sparkontrakt. Det var også en lang rekke +100 og +200 på Ø/V etter motspill mot 5 ruter doblet, eller udoblet. 

Mot Allan Livgård og Terje Aa var N/S med til 6 ruter doblet over 5 spar som ville gått bet med riktig motspill. Det norske paret fikk med seg motspillstikkene og noterte +500 etter kløver ess i utspill.

Christian Bakke og Boye Brogeland var med til 5 ruter som de fikk spille udoblet. Bakke fikk hjerter knekt i utspill. Idet forsvaret kommer inn i hjerter må de ta de to kløverstikkene. Motspillet klikket, og Bakke skrapte sammen elleve stikk og +600. Spillet ga 15 IMP til Norge.