Utspillsdobling

Å doble kunstige meldinger for utspill er en ganske vanlig strategi, men mange er ikke helt klare over at det kan være farlig. I de tilfellene en slik dobling er for dristig, og farlig, slipper man ofte unna om motparten ikke er så veldig gode, de vet ikke hvordan ta seg av det. Men særlig om det er sterke motstandere kan det skje skumle ting, av og til med «postnummer-score» som resultat.

Hvis de dobles med for svak farge, og/eller egen side ikke har noen verdier, kan de som har blitt doblet gjøre om spillet til et dramaspill ved å redoble og spille den kontrakten redoblet. Da står mange poeng på spill, mulig utgangsbonus og kanskje redobled overstikk!

Det kan skje om for eksempel grandåpneren ser at makkerens Stayman 2 kløver eller Puppet Stayman 3 kløver blir doblet (for utspill), og han selv sitter med en meget god kløverfarge. Redobler fra grandåpneren er da et forslag til å spille den kontrakten redoblet. Han som meldte den kunstige meldingen kan ikke stå med på det alltid, men har han noen stikk i sidefargene, og særlig om han har et par kort i den fargen som eventuelt blir trumfen i redoblet kontrakt, bør han passe ut og la grandåpneren spille den uvanlige kontrakten. Den kan ofte vinnes på rå styrke selv om det blir noen trumftapere.

Her er et skrekkens eksempel fra EM.

                                                

Øst var iren Tom Hanlon, en svært dyktig spiller. Irland har forresten gjort det bra i EM så langt og ligger på 6.plass før innspurten tirsdag og onsdag. Jeg kjenner selv Tom godt og har vært lagkamerat med han flere ganger i Australia. Han er dessuten en meget god pokerspiller. Men i dette tilfellet i Irlands kamp mot Frankrike ble det kanskje litt for mye poker og ikke så mye bridge? 

Syd åpnet med 1NT, og nord meldte 3 kløver – Puppet Stayman. Å doble nå kan nok noen ganger fungere godt. Men grandåpneren sitter bak, og øst har vel ikke noen sikker viten om at kløverutspill behøver å være bra? Dessuten er det altså en viss fare for at motparten kan straffe den (litt) for friske doblingen. Og det var akkurat det som skjedde. Syd redoblet, og det gikk lynraskt pass rundt.

«Ooops», tenkte nok Hanlon akkurat da…

Og 3 kløver redoblet var en bombesikker kontrakt. Den ble vunnet med utgangsbonus og ett redoblet overstikk, N/S +840.

Det kan nesten se ut som om det er mulig å vinne enda ett stikk, i alle fall med åpne kort, altså to redoblede overstikk og i så fall den «søte» scoren +1240.

Å ha -840 på lista er selvsagt ille nok, og pinlig, men her hadde i alle fall N/S en sikker utgang, dog utenfor sonen. Ved det andre bordet ble det +430 til N/S i 3NT. Spillet kostet defor 9 IMP for Irland i kampen som de likevel vant med hele 31 IMP. Om det hadde blitt enda ett overstikk ville den nokså feilplasserte doblingen kostet 13 IMP.

EM går mot slutten

I OPEN holder Norge koken, og mandag ble det god uttelling. Først ble Danmark slått kraftig (18,44 – 1,56 VP). Det var en solid nedtur for det danske laget som lå i posisjon til å kjempe om en topp-8 plassering (VM plass), mens kampen var en fortsettelse av den gode morske innsatsen som konsoliderte stillingen inne i den (VM) gruppen.

Lovende debut for Danmarks Christian Lahrmann (19), den yngste spilleren i EM (foto: VM bulletinen/Arianna Testa)

Etter to fine seiere til for Norge, mot Skottland (16,26 VP) og Island (13,75 VP) ligger det norske laget i åpen klasse på 4.plass. Det er 23 VP ned til niende og kun 13 VP opp til bronse. I morgen spilles tre kamper, og avslutningsdagen onsdag er det kun to kamper.

Norge DAMER vant sine to første kamper på mandag, men så ble det et ganske klart tap for England. Dermed ligger de som nr. 9. Det blir en knivskarp kamp for vårt damelag om å sikre seg VM-billetter.

Norge SENIOR ser ut til å klare det som nok var hovedmålet deres på forhånd, topp-8. Intet er sikkert med fem kamper igjen å spille, men marginen ned til den triste niendeplassen er nå 25 VP. Ser en oppover på listen er det kun 9 VP opp til bronse!

Norge MIXED har ikke fått det til og ligger i bunnsjiktet. Vi får håpe på en bra avslutning for dem, og så får de heller se dette mesterskapet som en nyttig erfaring.

Seniorlaget har imponert så langt i denne turneringen etter at det ikke gikk så bra i VM tidligere i år. I kampen mot Sveits ble det komfortabel seier med 27 IMP, og dette spillet bidro godt:

Arve Farstad (vest) var i 5 kløver doblet og vant den. Det er vanskelig å se hvordan den skal kunne vinnes om nord simpelthen spiller tre ganger spar. Det oppstår ingen skvis (nord kan holde ruteren), selv om det kan se litt ut som en mulig criss-cross skvis mot syd. Men 5 kløver ble vunnet noen andre steder også. Helgemo vant også 5 kløver doblet i Norge sin kamp i åpen klasse mot Island. Der kom to store spar ut, og nord visste at det ikke var flere sparstikk å hente. Så han skiftet til hjerter, uvisst av hvilken grunn, for det er vanskelig å se at hjerterskift kan haste i dette motspillet? Det er kanskje mulig, hvis det for eksempel haster med å ta hjerterstikk (da må vest har noe sånt som singel ruter konge og kan få kastet hjerter?), men skift til hjerter ble i alle fall fryktelig galt her.

Da Helgemo fikk hjerterskift i tredje stikk ble det greit for han. Syd måtte dekke, og med tre mulige inntak til øst i trumf var det «bare» å gå over der flere ganger og presse ut syds hjerter for etter hvert å ha ett godspilt stikk i den fargen (merk at syveren faller), og det stikket ga avkast for rutertaperen. Pluss 750 var for Norge OPEN verd 14 IMP da Island gikk en bet i 5 kløver doblet ved det andre bordet.

I Norge SENIOR sin kamp ga spillet enda flere IMP til Norge.

Farstad noterte som nevnt +750 for 5 kløver doblet med elleve stikk. Ved det andre bordet var Lars Eide (nord) i 4 spar. Øst spilte ut hjerter 10. Det er lett å se beten i dette motspillet, men det er hvis det er åpne kort. Øst kan få komme inn to ganger på sine minor ess og gi vest to stjelinger ved å spille hjerter hver gang. Det ville gitt to bet, og kun en bet kan skje på mange måter. Men Ø/V visste ikke sitsen, og da sveitsernes motspill ble feil noterte Eide som eneste mann i alle de fire klassene +620 for 4 spar med ti stikk! Spillet ga hele 16 IMP til Norge SENIOR.

EM: Hva har skjedd med Sverige? (Åpen klasse)

Det svenske laget åpnet EM som forventet, mange gode kamper og plassering på topp 3-4 i de første 15 rundene. Så kom en sjeldent voldsom kollaps. Syv kamper på rad ble tapt, flere av dem med stygge sifre. Det er nesten ikke til å tro når en leser resultatene som fra og med runde 15 var slik i VP:

En kamp i nærheten av middels, ellers soleklare tap, bla. mot Norge som vant med 17.17 - 2.83 VP. Sverige har et snitt på 4,3 VP på disse syv kampene. 

Hva har skjedd med det til vanlig solide svenske laget?

I søndagens siste kamp mot Serbia ble svenskene feid av banen og fikk kun 0,48 VP. 

Det er i alle fall tydelig laget deres kom fullstendig i ufase. Da blir ofte det meste galt, og her er et eksempel på hvor nitrist det kan være å spille bridge når alt man man prøver på blir feil.

      NORD

Jeg har dessverre ikke fått tak i meldingsforløpet her, Sverige-Serbia ble ikke overført på BBO. Det jeg vet skjedde viser likevel hvor trøsteløst det kan være noen ganger.

Det er grunn til å anta at syd åpnet med 3 kløver, og der det skjedde i andre kamper sa flere på vests plass 4 spar. Nå melder nord nokså automatisk 5 kløver, og jeg vil tro at øst over det meldte 5 spar. Om N/S stampet i 6 kløver eller ikke er usikkert, sannsynligvis ikke. I alle fall endte vest i 6 spar, og nord skulle finne et utspill.

Hvordan ville du tenkt før du sender i vei et utspillskort her?

Det er vel sannsynlig at en av dem er renons i kløver, hvis ikke er det merkelig at de har meldt seg opp i slem når de også mangler trumfesset. Hvis vi ikke har kløverstikk å ta som er det mest sannsynlige kan det kanskje hende makker har singelton ruter? Og du har jo et hurtig inntak i trumf og kan om det er slik gi makker en ruterstjeling. 

Fornøyd med ressonnementet?

Det er mye mulig den svenske nord tenkte omtrent i de baner, for en liten ruter ble utspillet hans.

Det ble feil.

Makkeren hadde ikke singel ruter, og kløverutspill ville betet slemmen direkte. Men det var sannelig forferdelig uflaks at 6 spar skulle fyke hjem selv etter ruter ut. 

N/S kunne tatt ett kløverstikk og trumfesset gir i så fall beten. 

Når man ikke får med seg et ess i en sidefarge mot en slem er det alltid fare for at de kan få kastet unna kort i den fargen og unngå taperen der. Men her var den eneste fargen kløveren kunne kastes på hjerter, og der har Ø/V syv kort. Altså måtte hjerteren sitte 3-3 for at dette skulle gå galt for svenskene.

Og det gjorde den.

Tre ganger hjerter før trumf ble spilt gikk bra for spillefører, bort med kløvertaperen hos vest, og så trumf. Dermed ble det en voldsom +980 til notering for Serbia. Ved det andre bordet var også Sveriges Ø/V-par i 6 spar, men der kom kløver ut og det ble en bet. Spillet ga 14 IMP til Serbia som vant kampen med hele 71-17. 

Det ser untektelig ikke særlig lyst ut for Sverige i OPEN etter noen fryktelige dager. De ligger på 17.plass, 25 VP bak England på 8.plass. Det er imidlertid åtte kamper igjen, og mye kan selvsagt fortsatt skje. Fire av svenskenes motstandere mot slutten er imidlertid lag på topp-8, Sveits, England, Polen og Litauen. Det er med andre ord ganske sannsynlig Sverige for en gangs skyld ikke klarer å kvalifisere seg til VM som går i Marokko i 2023.