Nordisk: Norge Open knuste Island

I morgenkampen onsdag spilte begge de to norske parene på NORWAY OPEN solid mot Island, og mot slutten av kampen reiste Norge i fra og vant komfortabelt 17,74 - 2,26 VP (36 IMP). I skrivende stund spiller Norge mot Sverige som stiller med et toppet lag. 

Mot slutten av kampen mot Island traff Norge godt på slemmene. De vant først en litt heldig lilleslem i kløver (12 IMP) før Aa-Livgård fant frem til en glimrende slem med disse Ø/V-kortene: 

 

Hvordan ville du og din favorittmakker meldt? 

Det avhenger vel mye av system. Etter vanlige metoder og 1 kløver i åpning er det ikke så lett å finne frem til slem i kløver eller hjerter, begge er glimrende lilleslemmer. 

Aa-Livgård spilte 6 hjerter. Spilleføringen var en formalitet, maks en rutertaper, og det ble tretten stikk etter spar konge i utspill fra syd.

Ved det andre bordet spilte Island 4 hjerter med tretten stikk, 11 IMP til Norge. 

Norge leder OPEN ganske klart etter tre kamper.

I WOMEN gikk Norge seg på et klart tap mot Danmark (2,26 - 17,74 VP).

Juniorene har også startet sin turnering. De mer erfarne på Norge U 26 slo Norge U 21 klart før de skal møte lag både fra U-21 og U-26 klassen fra Danmark, Sverige og Finland. 

Alle resultater og annen informasjon finner du her.

 

Nordisk mesterskap - God start for Norge

Denne uken spilles Nordisk Mesterskap i Ørebro, Sverige. Norge deltar i alle klasssene, OPEN og WOMEN samt juniorklassene U21 og U26.

Informasjon om lagoppstillinger osv. finner du på NBF sin side, her.

Mesterskapssiden med resultatoppdateringen, presentasjon av alle lagene osv. finnes her.

Lagene i OPEN og WOMEN skal spille dobbel serie (to ganger mot hver av de andre (15 spill i hver kamp). Mesterskapet avsluttes torsdag kveld.

I går vant Norge OPEN sin åpningskamp mot Færøyene og fulgte opp med å slå Finland klart. Dermed leder Norge med 31,81 VP foran Island (27,65).

I dameklassen ble det tap mot Island for de norske i åpningskampen (7,64 VP), men de kom godt tilbake og slo Sweden Blue (15,51) i andre runde. Det holder til 3.plass så langt. 

Vi tar med et bra gevinstsspill fra OPEN.

Hvordan tror du dette spillet ender hvis du får se kun Ø/V sine kort og får vite at syd melder hjerter underveis?

GIVER ØST/Ø-V I SONEN: 

Det ser unektelig ut som et delkontraktspill. N/S har endel stikk i hjerterkonrtakt, avhening av bla. kløversitsen og om for eksempel syd har begge ruterhonnørene. En kan anta de greier omtrent 2 hjerter, men som sagt spiller fordelingen og honnørenes plassering en rolle når det gjelder det. Ø/V har på sin side minst fire topptapere i kløverkontrakt, og det kan fort bli mer enn en spartaper og kanskje to rutertapere. Med kun en hjerterstopper ser ikke 3NT ut som noen god kontrakt hvis man ser både øst og vests kort. En må jo innom N/S etter de har godspilt hjerteren mot grandkontrakt.

Det ser altså ut som et sånt spill hvor Ø/V spiller 3 kløver, eller om N/S er med til 3 hjerter så bør Ø/V la dem spille det og håpe de kan få tak i beten(e) og gå i pluss. 

Og joda, Aa-Livgård var i 3 hjerter som N/S, men kontrakten ved det andre bordet var ikke så opplagt. Slik så hele spillet ut:

Slik kortene sitter fordelt har N/S minst fem tapere i hjerterkontrakt, det kan fort bli to bet i 3 hjerter. Aa-Livgård greide seg med å gå en bet, Norge -50.

Ved det andre bordet spilte Bakke-Livgård 3NT som Ø/V! 

Normalt vil en slik 3NT gå bet med kun en hjerterstopper, for N/S godspiller hjerteren og spillefører har kun syv toppstikk i kløver og hjerter samt ruter ess. Han må innom motparten. Så med hjerter 5-3 kunne de ha sørget for å ha overgang til syd i den fargen, og om syd har spar ess er det håpløst, syd kommer inn til hjerterstikkene sine. Men her satt hjerteren 6-2, og syd hadde ikke noe hurtig inntak. Det er faktisk slik at om spillefører gjetter sparen (knektens plassering) så kan ikke 3NT rokkes!

Det norske paret fikk tak i to sparstikk og noterte en særdeles fet +600, 11 IMP til Norge.  

 

 

 

 

 

I OPEN har No

Norgesmestre for klubblag 2023

 

Helt suverene vinnere av NM for klubblag 2023 (fra venstre): Åsmund Forfod, Steffen Fredrik Simonsen, Karl Morten Lunna, Jørn Arild Ringseth, Kåre Bogø og Christer Kristoffersen

Studentenes BK vant overlegent!

Avslutningen  av lagfinalen ble egentlig en formalitet når det gjelder gullkampen. Studentenes BK kunne i den siste kampen i praksis ikke miste førsteplasssen selv om det var teoretisk mulig. De fullførte i god stil og snudde kampen mot Kristiansand til klar seier (15,08 VP). Dermed ble det til slutt den voldsomme seiersmarginen 24,79 VP!

Dette var virkelig en meget solid gjennomført turnering av Christer Kristoffersen, Kåre Bogø, Åsmund Forfod, Karl Morten Lunna, Steffen Simonsen og Jørn Arild Ringseth. De fire førstnevnte var på vinnerlaget i NM for klubblag også i 2022. Alle de tre parene hadde solid pluss på butleren (høyest av alle: Bogø-Kristoffersen)

Kampen om sølv og bronse ble beinhard. Den stod mellom Konnerud BK, TopBridge BK og Rubbestadneset BK som var plassert i den rekkefølgen før siste kamp. De to sistnevnte møttes i siste runde, mens Konnerud skulle opp mot Heimdal BK.

Det endte slik:

Sølv til til Konnerud BK: Hans Melby, Jarle Melby, Thor Holm, Sverre Nordseth, Per Arvid Andersen og Wiggo Andersen

Bronse TopBridge BK: Tom Johansen, Lasse Aaseng, Jan Mikkelsen, Jon-Egil Furunes, Åsmund Stokkeland og Sverre Johnsen

Resultatene er uofisielle og med forbehold om feilscoringer da de er tatt fra resultatlisten like etter kampslutt.

Alle resultatene finner du her.

Dessuten finner du masse bra stoff fra lagfinalen på Nils Kåre Kvangravens side, her.

Overraskelsen: Det er ingen overraskelse at de rutinerte spillerne på Konnerud BK sitt lag bet godt fra seg i denne lagfinalen. Men at de skulle gå rett i tet fra start, og at de skulle ha en teoretisk vinnersjanse før siste kamp var litt overraskende. Det ble en meget sterk 2.plass til slutt.

Skuffelsen: Det må nok være Heimdal BK sin innsats. Vi regnet det som veldig sannsynlig at de ville kapre en pallplass og kanskje kjempe om gull. De virket som om de aldri kom inn i noen skikkelig flytsone etter at de i aller første runde slo de suverene norgesmestrene fra Studentenes BK (norgesmestrenes eneste tap). Likevel, 5.plass og under middels var klart svakere enn en kunne forvente av det laget.

Prisen for dagens morsomste stikk bør vel gå til Trond-Are Nitter da han inne på spar ess (over nords konge) i første stikk tok dette ruterstikket i kontrakten 4NT:

Ruterfargen er egentlig uinteressant, den gir fem stikk ved hjelp av normal spilling siden K-Q sitter foran. Det fikk Nitter også, men det det startet altså med ruter 5, ruter 2, ruter 4, ruter 3....femmeren vant stikk i første ruterrunde. Gøy, men da samme Nitter spilte på skvis senere og fikk elleve stikk ble det 1 IMP tapt siden Johansen ved det andre bordet tok de tolv stikkene som var der ved hjelp av å godspille ruterfargen og ta en enkel hjerterfinesse. Spillet fikk ingen betydning for verken utfallet av kampen eller sluttresultatet i turneringen.

Samme Nitter (og Lutro) kjempet dog til siste slutt og avsluttet med denne hardmeldte slemmen:

Rubbestadneset stod på til 6 hjerter. Om det blir trumftaper er det håpløst. Men trumfen 3-2 er 68% pluss at det kan sitte knekten singel som er noen ekstra prosenter. I tillegg til trumfen må man unngå to kløvertapere. Det er en bra sjanse siden sparfargen også er så god. Om den ikke ordner seg ved å stjele spar gjenstår sjansen for at kløveren ordner seg.

Det satt gull; trumfen 3-2, spar dame satt singel (!), og dessuten satt kløver knekt dobbel foran. Det ble ikke meldt slem ved det andre bordet, og heller ikke ved noen andre bord! Dermed ble det vunnet spill til Rubbestadneset til slutt. Etter en god og heldig avslutning i kampen som TopBridge hadde hatt føringen i hele veien vant Rubbestadneset oppgjøret. Det holdt likevel kun til 4.plass for dem, men det siste spillet gjorde at sølvmedaljen glapp på målstreken for TopBridge da Konnerud avsluttet bra i sin kamp.

Lagfinalen: Det snør nok ikke oppover...

Idet det var igjen en kamp i Kristiansand mandag morgen var det omtrent like sannsynlig som at det skulle snø oppover at Studentenes BK ikke skulle vinne denne lagfinalen. Det snør nok ikke oppover, ikke i Kristiansand i hvert fall.

I siste kamp lå lederlaget riktignok under med 21-0 mot Kristiansand etter bare noen få spill. Studentenes behøver imidlertid kun vel 2 VP i siste kamp for å være helt bombesikre vinnere, og siden de kom tilbake i den første halvrunden og ligger under med kun 7 IMP er det i realiteten avgjort, også fordi Konnerud BK som lå på 2.plass ligger under med 8 IMP mot Heimdal.

Kampen om sølv og bronse står mellom Konnerud, TopBridge og Rubbestadneset.

De to sistnevnte møtes i siste runde. Mens Konnerud altså ligger under mot Heimdal, var det TopBridge som kom best ut i kampen mot Rubbestadneset og ledet 21-1 da dette spillet kom:

Her tok både Nitter og Lutro hardt i og meldte en bra lilleslem. Det var dog noen valg før det var slem til notering. Nord spilte ut spar 7. Nå lyser det sparstjeling mot spillefører hvis han slipper inn nord på trumfkongen som han godt kan ha. Derfor dengte Nitter ned trumfesset og spilte en stor trumf til. Litt overraskende var det syds som vant det stikket med ruter konge, han hadde dessuten tre trumf fra start.

Syd skiftet til kløver til esset, og syds tredje trumf ble tatt ut. Hva nå?

Det må finnes en plassering for kløvertaperen. Det går an å få dette helt om bakfoten hvis man begynner å tenke på å stjele god hjerteren. Men det er nok mot oddsen i dette spillet. Hvis syd har syv kløver som er sannsynlig, og singel spar som mye tyder på (og det får spillefører snart vite om) så sitter hjerteren 4-2. Og om damen sitter fjerde er det ikke nok inntak til øst til å stjele god den femte hjerteren. Dermed er det nok med oddsen å ta en stor hjerter, så spille seg over til vest for å ta hjerterfinesse med knekten. Det var akkurat hva Nitter gjorde, og slik å hele spillet ut:

Det er lett å ta tretten stikk hvis man ser alle kortene. Men det gjør man som kjent ikke ved bordet.

Friskt meldt og bra spilt av Nitter, og spillet ga 10 IMP til Rubbestadneset siden TopBridge spilte utgang ved det andre bordet. Medaljekampen er dermed ikke over idet andre halvrunde skal spilles om litt!

Før den siste halvrunden ser det slik ut bak det suverene lederlaget Studentenes BK:

2. TopBridge 79,72

3. Konnerud 78,65

4. Rubbestadneset 72,58

Merk at i Rubbestadnesets kamp mot TopBridge som sistnevnte leder med 7 IMP er det dobbelsving, så der skal det ikke så mye til før det blir endringer i pallplasseringene.

Lagfinalen: Ikke helt over, men...

Under lagfinalen i Kristiansand gjenstår kun en kamp. Gullkampen er ikke helt avgjort selv om Studentenes BK nesten er i mål. I runde 6 så de ut til å kunne avgjøre det hele før siste kamp, for på noen tidspunkt i andre halvrunde mot Topbridge BK var ledelsen stor nok til at de ville være matematisk sikret før siste kamp om det holdt seg ut kamp 6. Men mot slutten knappet TopBridge inn på ledelsen. Samtidig fikk Konnerud BK en stor seier, og de er nå på 2.plass ca. 18 VP bak lederlaget Studentenes BK. Det betyr at Studentenes BK kan sikre gull med litt over 2 VP i sin siste kamp mot Kristiansand BK, selv om Konnerud får full pott i sin siste kamp mot Heimdal BK. Det ser altså ganske grønt ut for Studentenes BK selv om de kanskje bør utsette gullfeiringen til i morgen.

Rubbestadneset på 4.plass er ikke så langt unna nr. 2 (Konnerud) og nr. 3 (TopBridge) og kan kapre bronse, eller faktisk sølv om alt klaffer i siste runde hvor de møter TopBridge. Alle resultatene finner du her. 

På Nils Kåre Kvangraven sin side kvangraven.no finner du også veldig mye informasjon samt bulletinstoff osv.

Det mest dramatiske som skjedde i første halvrunde av kamp 6 var da TopBridge sitt N/S-par hadde noe som ligner veldig på en Blackwood-blemme (?) og havnet i 7NT doblet hvor det ble meldt utgang stort sett over alt, selv om det faktisk var mulig å vinne 6 spar slik det satt.  Det kunne blitt "kun" to bet i 7NT doblet, og i så fall "kun" 15 IMP ut mot utgang ved det andre bordet. Men den trøstesløse, doblede storeslemmen var ikke særlig inspirerende å spille så det endte med hele seks doblede bet! En sjeldenhet, men mest bare trist. Det var egentlig godt gjort at TopBridge BK tok seg bra inn i kampen etter den kalddusjen, 20 IMP ut på et enkelt spill.

I andre halvrunde kunne mesterskapet blitt matematisk avgjort før siste kamp om ikke Studentenes BK hadde tråkket feil, eller om et kort hadde byttet plass i dette spillet:

TopBridge sitt N/S-par meldte korrekt til 6 hjerter vel vitende om at det måtte en vellykket kløverfinesse til for å vinne tretten stikk. (Nord ville meldt 6 kløver over 5NT med kløver konge) Storeslem står på kløver konges plassering, i praksis en 50% sjanse. Da Studentenes BK sitt N/S-par satset på storeslem og gikk bet slik det satt var det 14 IMP til Topbridge.

Er Studentenes BK i ferd med å feste grepet?

Det gjenstår to og en halv kamp i lagfinalen, så mye kan fortsatt skje. Studentenes BK har imidlertid fått en liten luke til de andre idet de er midtveis i kamp 5. 

Akkurat idet det kunne se ut som Studentenes BK var i ferd med å feste et ordentlig grep i gullkampen i lagfinalens kamp 5 kom et spill hvor Rubbestadneset reduserte pga. et valg i meldingene som kanskje ikke er helt etter læreboka?

                   VEST

Ingen i sonen. Du sitter vest og hører syd åpne med 1 spar. Dobler du opplysende?

I teorien er det ikke korrekt å doble opplysende med helt minimum om man ikke har bra tilpasning til umeldte farger, dvs. minst tre kort. Men det er jo fristende å være med her, spesielt utenfor sonen. Det som kan gå galt er at makker melder for mye med ruterfarge fordi han forventer mer enn to små i den umeldte fargen.

Mot Studentenes vest åpnet syd med 2 spar (8-10, 6 korts farge). Da er det vel enda mer tvilsomt å doble, og der sa vest pass. Det kom 4 spar fra nord, og det ble kontrakten.

Trond Are Nitter (Rubbestadneset) doblet etter 1 spar fra syd. Og joda, makkeren Rune Wichmann Haldorsen meldte ruter, men han hadde til nok en melding senere, og det ble en gullmelding: 5 kløver!

Rubbestadnesets 4 spar ved det andre bordet gikk to bet, Ø/V +100.

I 5 kløver ble det kun to rutertapere, Ø/V +400 og redusering av Studentenes ledelse med 7 IMP til 28 IMP ved halvtid. Trondheimslaget leder nå mesterskapet med omtrent 10-11 VP og det er TopBridge som er nærmest. Det to lagene møtes i neste runde.

Jevnt i lagfinalen

Før lagfinalens tredje dag ledet Studentenes BK, men bare 2 VP foran Rubbestadneset BK. De to lagene møtes i morgenkampen søndag, og kampen overføres i skrivende stund på BBO.

Rubbestadneset fikk først uttelling (8 IMP), men så fikk Studentenes fart i det med noen slemspill hvor de var både dyktige og heldige.

Christer Kristoffersen var i 6 hjerter, hardt meldt da de mangler både ett nøkkelkort og trumf dame. Men med ni trumf avhenger slemmen stort sett av at det ikke blir trumftaper. Det kom ruter 3 i utspill til esset. Hvordan ville du spilt? 

Ved det andre bordet var Rubbestadnesets N/S også i 6 hjerter og fikk ruter ut. Der ble det spilt hjerter til esset og hjerter til kongen for så å ta kløverstikk med avkast av ruter og spar fra syd. Men da ble det en bet siden hele spillet så slik ut:

Kristoffersen vant første stikk med ruter ess og spilte trumfkongen. Vests fulgte på med damen. Hvis han nå ønsket å spille på 3-1 sitsen som er med oddsen (restricted choice) måtte han skynde seg å ta kløverstikk da det ikke blir igjen inntak til nord hvis han spiller mer trumf. Tre store kløvere ga avkast for en ruter og to spar. Så hjerter til østs nier og finesse med tieren. Dermed ble det kun en spartaper, 17 IMP til Studentenes BK. 

Studentenes BK fulgte opp med nok en hardmeldt slem ved det andre bordet. Det satt greit og dermed var det 12 IMP til i favør laget fra Trondheim. Omtrent midtveis i halvrunden leder Studentenes BK med 36 - 14. 

LAGFINALEN, dag 2, rapport 2

Det ble storseier i lagfinalens tredje kamp for Studentenes som slo Steinkjer med hele 74 IMP (20-0 VP). Dermed er det laget from Trondheim som har tatt ledelsen i mesterskapet.

I den andre kampen lørdag møter Studentenes BK Konnerud BK som også har gjort det godt så langt og ligger på 2.plass. Kampen mellom de to lagene starter kl. 15.15 og overføres på BBO.

TopBridge BK så ut til å være i stortrøbbel mot Verdal lørdag formiddag, men de hentet seg noe inn. Likevel, det ble en fin triumf for Verdal som vant kampen med 11 IMP (12,38 VP).

Når det er nesten nok verdier til utgang den ene retningen, men det er motparten som melder utgang blir den som regel doblet. Det skjedde i dette spillet i kamp 3 under overføringen av Konnerud BK mot Rubbestqadneset BK på BBO som sistnevnte vant med 15 IMP. Etter det ligger Rubbestadneset på 3.plass like bak Konnerud.

Det skal ikke så mye til før 4 spar går bet her, og det var litt arbeid som måtte gjøres. Men slik det satt, og etter at meldingene hadde avslørt en del om hvordan det satt hadde verken Hans Melby (Konnerud) eller Helge Svendsen (Rubbestadneset) særlig store problemer med å finne veien til ti stikk. Kløveren blir godspilt ved å tippe sitsen, hjerter ess sitter hos syd og gjør at hjerterstikk kan godspilles ved hjelp av å presse ut esset mot trumf (stjele-finesse), og spar konge sitter i saks samt at trumfen er behagelig fordelt 2-2. Det ble ti stikk ved begge bord, +790 og uavgjort spill.

LAGFINALEN - dag 2, rapport 1

Lagfinalens andre dag startet med brak, for det første spillet i den tredje kampen var krutt.

Lederlaget etter to kamper, Konnerud BK møtte Rubbestadneset som lå på 2.plass etter fredagens spilling. Kampen ble overført på BBO.

Per Arvid Andersen (Konnerud) plukket opp denne hånden som nord:

Hva ville du åpnet med, 1 ruter eller 2 kløver?

Det er vel sterke nok kort til 2 kløver. Problemet med den åpningen er at det kan bli vanskelig å få vist kortene i neste melderunde. På den annen side er det heller ikke lett å få makker til å tro at du er så kanonsterk hvis du velger å åpne med 1 ruter.

Etter den vanlige starten 2 kløver – 2 ruter bruker dog enkelte hopp til 3 i major som fire kort i den fargen og fem eller ofte seks rutere, en ekkel håndtype å melde etter kunstig 2 kløver i åpning. Den varianten er perfrekt for disse kortene. Men som så ofte før, med skikkelig fordelingshånd blir det ikke fred å få, motparten har også fordeling.

Per Arvid Andersen åpnet med 2 kløver, og øst for Rubbestadneset sa 3 hjerter. Syd passet (negativ hånd), og det samme gjorde vest. Nå ble det nesten enklere i dette tilfellet, for nord kunne doble opplysende. Da syd meldte 3 spar løftet nord til utgang. Etter pass fra øst og syd doblet vest! Da nord la ned sine kort som blindemann i 4 spar doblet takket Wiggo Andersen (syd) høflig for det man må si er en hyggelig blindemann i en doblede sparutgangen. Slik så hele spillet ut:

En må ha forståelse for vests straffedobling av 4 spar. Det ble imidlertid ikke lett å spille motspill etter hjerter knekt ut til esset, og som alltid, når det blir doblet kan det være lettere for spillefører å lese sitsen.

Inne på hjerter ess i første stikk ba spillefører om spar konge som vest lå unna. Nå skiftet spillefører fot og gikk i gang med ruterfargen. Fordi vest har singelton hjerter kommer ikke øst med i dette motspillet i det hele tatt etter denne starten. Vest fikk kun tre trumfstikk, Konnerud +590!

Ved det andre bordet åpnet også nord med 2 kløver. Øst for Konnerud gikk innpå med kun 2 hjerter. Da det kom tilbake til nord valgte han å si 3 ruter i stedet for å doble. Syd meldte 3 hjerter – krav - noe måtte han jo si. Da nord foreslo 3 spar løftet syd til utgangen 4 spar. Ved det bordet holdt Jarle Melby (vest) fingrene unna doblingskortet. Så spillefører var ikke varslet om at det sannsynligvis satt skjevt i trumffargen.

Å spille 4 spar på nord sin hånd ser egentlig bedre ut enn der syd måtte spille 4 spar doblet og vant den.

Øst spilte ut hjerter til knekt og dame. Spillefører la ned en sparhonnør som vest stakk og spilte kløver ess som ble stjålet hos nord. Det var plutselig ikke så enkelt nå! Da spillefører dengte ned den andre sparhonnøren var det over, kontrakten måtte gå bet. Idet ruteren kom i vinden kunne vest med to sikre trumfstikk (og nå med de to høyeste trumfene) trumfe den tredje ruteren og ta ut nords siste trumf før forsvaret også fikk ett kløverstikk for østs konge – en bet.

Konnerud vant spillet med 12 IMP.

Scorene på dette spillet variert fra Konneruds +590 N/S til +600 Ø/V, og den scoren var for 4 spar redoblet med to bet!

I fortsettelsen av denne kampen plukket Konnerud noen flere IMP og ledet med 27-0 etter bare fire spill. Mot slutten av halvrunden var ledelsen oppe i hele 35-3 før Rubbestadneset kom til hektene. De vant en hardmeldt 4 hjerter som ikke Konnerud meldte (10 IMP). Så kom en vanlig 3NT hvor Nitter for Rubbestadneset åpnet med 3 hjerter mens Konneruds spiller med samme kort nøyde seg med 2 hjerter. Etter åpning på to-trinnet ble det noe lettere for motparten å finne utgangen, og da Konnerud brant den var plutselig kampen mye jevnere. Det ebbet ut med fire IMPs ledelse til Konnerud (35-31).

I dette morgensettet ble det en liten sesasjon da Verdal som ikke startet lagfinalen så bra i går fikk dreisen på det mot TopBridge og ledet hele 42-12. Samtidig fikk det andre laget fra Nord-Trøndelag stryk mot Studentenes (65-10), men dette er altså etter halvspilt kamp (14 spill).

Livescores finner du her.

 

Lagfinalen: KONNERUD BK LEDER

Lagfinalen (NM finalen for klubblag) startet i Kristiansand fredag og avsluttes mandag med den siste av syv kamper. 

Noen av de mest markante profilene i norsk bridge mangler i årets finale. Men dette er syv lag (+arrangørens) som har kommet seg gjennom seks utslagsrunder så noen svak finale er det ikke. Feltet er jevnt, og det er ikke lett å si hvem som skal stikke av med NM-titlene denne gangen. De fleste tips går vel i favør av Heimdal BK, Studentenes og kanskje TopBridge. Det kan imidlertid bli en finale hvor alle slår alle, og da kan det blir svært spennende. Kanskje blir klubben som vinner årets lagfinale en klubb som aldri tidligere har vunnet NM for klubblag. 

Etter de to første kampene er det KONNERUD BK som har tatt teten etter to fine seiere mot de to nord-trønderske lagene Verdal og Steinkjer. 

Alle informasjon om finelen samt bulletiner finner du i Nils Kåre Kvangravens blogg, her. 

Live oppdatering finner du her.  

Det viktigste er å melde og spille godt, da blir det gode resultater. Men bridge er og blir et spill, så flaks og uflaks spiller også en rolle av og til. Her er et spill fra runde 1 hvor noen følte seg litt snytt:

Giver øst. Ø/V i sonen

Hvordan bør meldingene gå etter pass fra øst?

Det avhenger selvsagt av om vest melder inne eller ikke. Om vest sier pass blir det for de fleste grandåpning fra syd, overføring til spar fra nord og superaksept fra syd for å vise maks hånd med firekorts sparstøtte. N/S mangler kanskje noen få HP for slem, men med nikorts trumf til sammen kan det godt være en god slem med omtrent denne samlede styrken. Nord har såvidt til et slemforsøk, og de bør finne frem til den fine kontrakten 6 spar. 

Om ikke 6 spar skal stå må øst ha alle de fire uteværende trumfene. Om vest har dem oppdages det, og knekten fjerde fiskes opp. Men om øst har ett trumfstikk (veldig usannsynlig) er det fortsatt en sjanse. En hjerter kan kastes på kløver. Om hjerter kommer i utspill må riktignok øst med trumfstikket ha minst tre kløver slik at en rekker å bli kvitt hjerteren. Så må ruterfinessen gå. Men merk at ingenting behøves i de andre fargene om trumfen sitter 3-1 eller 2-2. Med andre ord er dette en slem man absolutt bør være i. Men slik satt det:

Det kan hende noen meldte seg på i meldingene med vest sine kort, men Ø/V er i utgunstig sone. 

Fem av de åtte N/S parene meldte 6 spar og gikk en nitrist bet. En har jo grunn til å ha godt håp om at det er uavgjort spill når det en sjelden gang er slik. Det var det ikke for Steinkjer som gikk bet i 6 spar og måtte tåle slemvsving ut mot Rubbestadneset som stoppet i utgang. De to andre som var kun i utgang var Verdal og Konnerud, uavgjort spill med +450 i deres kamp. 

MARIT SVEAAS JUNIORS

Under Marit Sveaas arrangementet på Lillehammer forleden arrangerte Helgeland Juniorbridgeklubb (HJBK) juniorsamling og juniorturneringer.

Ungdommene koste seg i flotte omgivelser på Lillehammer (Foto: Ragna Gunn Bye)

HJBK har som målsetning å arrangere minst en nasjonal/Internasjonal samling hvert år. I år ble dette i form av MSIBT juniors.

Det ble arrangert parparturnering med kvalifisering og to finalenivå. I tillegg var det en nybegynnerklasse.

Hovedturneringen samlet 28 par fra Norge, Tsjekkia, Ungarn og Ukraina. Nybegynnerturneringen hadde 10 par.

Slik så pallen ut i A-finalen:

1. Dávid Selmeci - Benjamin Zázbrádi, Ungarn

2. Erleta Plana - Maren Idland Sægrov, Sandnes Juniorbridgeklubb

3. Zdenek Tomis - Adam Pyszko, Tsjekkia

Vinnerne av A-finalen, Selmeci og Zázbrádi fra Ungarn (Foto: Nils Kåre Kvangraven)

I B-finalen ble det norsk seier til Sebastian Lillejord - Alfred Johan Skråmestø Brandel, Farsund foran to tsjekkiske par. 

I nybegynnerpuljen gjorde disse det best:

1. Theodor Lillejord - Brage Hansen Moe, Farsund/Helgeland

2. Sienna Vedå Vangdal - Solveig Dræge, Os

3. Heine Ween Klungland - Chris Beutekamp, Farsund

Samlingen ble en stor suksess. Leder i HJBK Kurt Ove Thomassen forteller at de jobber videre med flere rekrutteringsprosjekter og kan love et nytt og spennende junior-arrangement i 2024.

Tilbakeblikk på lag SKEIDAR sin triumf i Polen

Den storfine, norske innsatsen i lagturneringen WBT Masters i Sopot forleden druknet litt i Marit Sveaas-turneringen som ble spilt i helgen på Lillehammer. Ufortjent. For lag SKEIDAR med Nicolai Heiberg-Evenstad (15), Stian Evenstad, Arve Farstad (78) og Lasse Aaseng stod for en skikkelig kanonprestasjon i Polen.

Alle resultater, butler osv. fra WBT Sopot finner du på World Bridge Tour sin hjemmeside, her.

Vi tar med et av mange gevinstspill fra kvalifiseringen som det norske laget vant. Dette spillet er ikke type spektakulært, men solid bridge er undervurdert i forhold til alt det oppfinnsomme som mange forsøker seg på.

Du sitter nord, er i andre hånd med alle i sonen. Vest passer og det er din tur. Åpner du med 1 spar, eller er du av den typen spillere som liker grandåpninger litt på siden av det foreskrevne?

Med to dobbletoner kan man åpne med 1NT, men ikke alltid. Om selv om det ikker noen sikker stopper med damen dobbel og knekten dobbel er det egentlig ganske fine honnører å ha hos grandåpner (oppspill opp mot lavhonnørene plassert i siste hånd gir ofte ekstra om makker har noe i fargen). Men det er særlig hvis du har 5-4 i minor at det kan være en bra strategi å åpne med 1NT med slikt. Og spesielt med fire ruter og fem kløver (og fire hjerter + femkorts minorfarge) som kan gi et gjenmeldingsproblem med slike 15-16 poengere. Med fem kort i den høyest rangerte av de to fargene har man sjelden noe stort problem i andre melderunde.

Det kan godt fungere bra å melde 1NT og få meldt fra om styrken med det samme. Men med femkorts majorfarge og firekorts minor tror jeg ikke det er så mye oppside med det, i alle fall ikke i lagkamp.

Slik "teori" er på en måte "i blodet" hos veteranen Arve Farstad, og han åpnet med 1 spar som antagelig de fleste leserne også ville gjort. Men jeg kjenner noen kjente turneringsspillere som vil prøvd seg med 1NT med disse kortene.

Spillet er ganske ordinært, men det ga SKEIDAR 13 IMP. Slik så det ut:

Farstad åpnet med 1 spar og Aaseng svarte 2 kløver som for dem er tvetydig; enten naturlig utgangskrav eller en bra løft i spar. Åpneren sa 2 ruter som var kunstig og viste at han ikke hadde minimum, og syd avsluttet med 4 spar. Der var det to hjertertapere og de manglet trumfesset, så det var en utgang som var avhengig av kløverfinessen. Den gikk, +620 til notering.

Ved det andre bordet må antagelig nord ha åpnet med 1NT, for de spilte i alle fall 3NT.

Om nord åpner med 1NT kan neppe syd kritiseres for å si 3NT direkte med denne fordelingen, selv om de kanskje har system til å finne 5-3 tilpasning. Det er ikke med helt trillrund hånd man bruker varianter for å finne trumfkontrakt etter makkerens grandåpning.

Her var 3NT riktig ille. Øst spilte ut stor hjerter og fortsatte med den andre store, fem hjerterstikk. De måtte få for spar ess også, med andre ord to bet. SKEIDAR +200, og spillet var altså verd 13 IMP for det norske laget.

Espen Erichsen vinner alt!

Marit Sveaas International Pairs ble avsluttet på Lillhammer på søndag med 24 par i A-finale og resten i B-finale. 

Unge Nicolai Heiberg-Evenstad fortsatte storspillingen etter suksessen i Polen forleden. På Lillehammer spilte han med Thor Erik Hoftaniska. De ledet så godt som hele tiden, men ble forbigått på målstreken. Andreplass i denne turneringen er likevel meget sterkt. 

Det var Espen Erichsen sammen med Richard Plackett fra Wales som snek seg forbi til slutt og vant. Topp 5 så slik ut:

B-finalen ble vunnet av det danske paret Lars Kirkegaard Nielsen - Fleming Poulsen. Alle resultatene finnes under resultater på bridge.no.

 

Espen går fra seier til seier!

Espen Erichsen som opprinnelig er fra Bergen har vært bosatt i mange år i England. Sammen med Plackett har han en eventyrlig periode nå hvor de går fra seier til seier. De vant nylig både Winter Games og Spring Fours, to prestisjetunge lagturneringer.  

Vi tar med et spenstig spill fra en av finalerundene på Lillehammer. 

Du sitter nord med disse kortene:

Øst åpner med 3 kløver. Kanskje litt overraskende melder makker på syds plass inn 4 hjerter. Vest melder 5 kløver og det er din tur. Hva melder du?

Min første tanke var å si 7 hjerter med det samme, men det er vel litt for sprekt? Noen ganger må man beskytte makker litt da han kanskje har strukket seg litt for å være med etter motpartens sperreåpning.  Men du kan jo prøve å ta med makker på råd å storesleminvitere med 6 kløver? La oss si du gjør det og makker slår av i 6 hjerter. Nå stampet vest i 7 kløver. Vel, din storslemsinvitt ble avslått så da må vil vel la dem spille stampemeldingen doblet?

Jeg gjorde det, 7 kløver doblet ble kontrakten. I ettertid har jeg funnet ut at det var nokså håpløst vurdert. Vest har neppe noe som ligner trumfstikk nå så selv om makker har så lite som A-Q-J sjette i trumf så går sikkert finessen. Stampen i 7 kløver kan godt være billigere enn vår score for 6 hjerter. Spesielt i parturnering er det antagelig riktig i denne situasjonen å satse på at 7 hjerter står selv om det virker inkonsekvent å ha bestemt seg for å stoppe i lilleslem, men så melde storeslem likevel. Slik så hele spillet ut:

 

Storslem står både i hjerter- og grandkontrakt, men avhenger av at at sparfinessen går (med tilliggsmulighet at ruter kan godspilles).

Å spille motspill mot 7 kløver kan ikke gi særlig med poeng om det ikke er så mye som +1700 som i så fall slår alle lilleslemmene. Her var det kun +1400, slått av en rekke +1460 samt noen storslemmmer. 

I A-finalen var mer enn halvparten av N/S-parene i storslem. Tre par var i 7NT, ett av dem doblet for den deilige scoren +2490!

I B-finalen var kun to par i storslem (7 hjerter). Der var det en lang rekke +1460 for 6 hjerter med tretten, men også noen +1400 for motspill i 7 kløver doblet (det ga ca. 25%). En kuriositet på bunnen av scorene for dette spillet er en +700 til Ø/V. Der hadde neppe øst meldt kløver i det hele tatt, og N/S må ha hatt en systemmessig misforståelse, eller kanskje bare en ren "misklikk"?, for kontrakten var 6 kløver spilt av syd (!) med syv sonebet...

 

 

Marit Sveaas 2023 (MSIBT)

I helgen spilles den internasjonale turneringen MARIT SVEAAS med en rekke internasjonale spillere på plass på Lillehammer. Det ble riktig nok et skuffende antall påmeldte noe som antagelig valg av datoer må ta noe av skylden for (?). 

Fredag ble det spilt kvalifisering, og 24 par spiller lørdag og søndag A-finale om de store pengene mens resten spiller om bra premier de også i B-finalen.

Kvalifiseringen ble vunnet klart av Geir Helgemo og Christer Kristoffersen. De fikk imidlertid en svak start i finalen og andre par har tatt over. Direkte fra stor suksess i Polen kom unge Nicolai Heiberg-Evenstad (15) som i helgen spiller med Thor Erik Hoftaniska. De har tatt ledelsen etter første sesjon. 

Alle resultatene finner du på bridge.no, og resulater samt spill fra A-finalen finner du her. 

Vi tar med et spill fra kvaliken. Mot oss spilte Espen Erichsen glimrende i dette spillet hvor han tok flesteparten av poengene:

Erichsen var i 5 ruter etter at øst hadde være med og doblet opplysende (etter 1 ruter-3ruter). Vest spilte ut hjerter konge og spilte mer hjerter i andre stikk. Syd stjal og tok ut trumfen. Han trumfet så den siste hjerteren og spilte tre runder kløver. Dette var igjen:

Nå ble øst elegant innspilt med liten spar til knekten. Øst må stikke og fikk valget mellom å spille spar til kombinert saks (spillefører lar den gå til nords nier), eller spille til dobbeltrenons som gir stjeling på den ene siden og avkast av en spar fra den andre. Elleve stikk!

Selvsagt er 5 ruter en bet om vest klarer å skifte til spar i andre stikk. Da må det bli to spartapere som sammen med det ene hjerterstikket gir beten.

Bør øst legge svakhet i hjerter for å få sparskift fra vest?

Han bør vel det, i alle fall om meldingsforløpet har gått slik at øst vet det ikke er flere hjerterstikk å hente. 

Men det er kanskje lov å si at vest kan finne sparskiftet også, men da må han være veldig fremsynt og se for seg det som faktisk skjedde. 

Fantastisk norsk prestasjon i Polen

I Sopot ble lagturneringen World Bridge Tour Masters avskuttet fredag. Lag SKEIDAR spilte glimrende hele uken og gikk helt til topps i grunnspillet før de også vant sin semifinale. I finalen ble det et marginalt tap etter at lagene ble enig om forkortet kamp, men de hadde allerede avtalt å dele de to første premiene.

Du kan lese mer om denne turneringen på WBT sin side, her.

På laget som stod for denne glimrende prestasjonen spilte LASSE AASENG, ARVE FARSTAD, STIAN EVENSTAD og hans sønn, 15.åringen NICOLAI HEIBERG-EVENSTAD.

Storspilling i Polen av det unge, norske supertalentet Nicolai Heiberg-Evenstad og hans lagkamerater!

Vi kommer tilbake med mer informasjon og spill fra WBT Masters så snart vi har fått snakket mer med vinnerne.

 

Lag SKEIDAR storspiller i Polen

I Sopot pågår den internasjonale lagturneringen World Bridge Tour Masters. Det gjenstår tre kamper av grunnspillet før det blir utslagskamper. Så langt har lag SKEIDAR storspilt og leder klart. Resultatene finner du her.  

Dette er voldsomt bra score, ca. 16 VP i snitt per kamp. På lederlaget spiller Nicolai Heiberg-Evenstad - Stian Evenstad og Lasse Aaseng - Arve Farstad. Begge de to parene har spilt glimrende og ligger som nr. 1 og 2 på butleren også.

Det må vel snø oppover om ikke SKEIDAR blir å finne i sluttspillet om plassene fra nr. 1 til nr. 4. Der velger vinnerne av grunnspillet motstanderlag først. Med en bra dag i morgen har Skeidar en god sjanse til å gå til topps og kunne velge seg motstander i den første utslagskampen. 

På 4.plass så langt ligger lag DE BOTTON som har med de to nordmennene Thor Erik Hoftaniska og Thomas Charlsen. 

Undertegnede har nettopp gjennomført en langdryg reise fra motsatt side av kloden til gamlelandet og derfor ikke fått fulgt med så godt. Men de neste dagene skal vi kunne få fortalt mer om det som skjer i Sopot og helt sikker også lagt ut noen spill. Det blir også oppdateringer her i bloggen fra Sveaas-turneringen  på Lillehammer som starter i morgen med lagturnering før hovedturneringen for par spilles fredag, lørdag og søndag. 

 

 

 

Godt motspill

Her er enda et motspill som er morsomt for motspillerne om det klaffer.

                                   NORD, motspiller

VEST, blindemann

Kontrakt: 4 spar spilt av øst

Øst har åpnet med 1 spar (minst femkort) og deretter vist minimum. Du (nord) har meldt inn 2 hjerter over vests 2 kløver-svar. Øst ble spillefører i 4 spar, og makker spiller ut hjeter 9. Du tar de to toppstikkene i hjerter. Øst følger først med syveren og så med hjerter knekt i andre stikk. Makker på syds plass følger med hjerter 3 andre gangen. 

Hva nå? 

Tror du på den hjerterknekten øst la i andre stikk? Hadde han to hjertere fra start?

Nei.

Våre avtaler er (bør være) at vi spiller det minste kortet ut fra tre små nettopp for å avklare om det er dobbelton eller tre korts farge vi har. Så hjerter 9 er dobbelton eller singelton, og nå vet du at det var to han startet med. Så øst hadde tre hjertere fra start, dvs. øst har igjen hjerter 10.

Her er det lett å se at det ikke kan bli noen andre stikk enn for ruter ess og muligens trumfstikk hos makker. Det er i slike situasjoner det er muligheter for å "trylle" frem et motspillstikk i trumf hos makker ved hjelp av en såkalt uppercut. Du bør ofte i slike situasjoner skynde deg å ta ett eventuelt sidestikk først, det er tryggest. Her kan det ikke bli flere stikk i ruter og kløver enn for ruter ess uansett (se den gode kløveren hos blindemann).

Så etter det ruterstikket, når det ikke er mulig å få flere stikk i ruter eller kløver er det bare å sende i vei en hjerter til å se hva som skjer. 

Nord startet altså med A-K i hjerter og ruter ess. Så spiller nord en tredje runde hjerter. Spillefører er sjanseløs, han må følge med hjerter 10. Syd kan stjele med spar knekt. Blindemann har heller ikke hjerter igjen, men trumfene hans er for små. En bet.

 

 

 

Mer motspill

Nå er det bare ei uke til Marit Sveaas Internatsjonale bridgeturnering 2023 (MSIBT)  spilles på Lillehammer. Det må være lov å si at påmeldingen av ulike årsaker har gått tregere enn antatt. Men det er et stort antall utenlandske spillere påmeldt, og det tegner til å bli en sterk turnering. Med andre ord en turnering hvor man kan få prøvd seg mot kjente, internasjonale spillere i tillegg til mange av de beste norske. Det er dog slik at det i diverse kategorier (grupper) er meget pene premier å kjempe om hvis man ikke når opp i hovedpremieringen. Påmeldingsfristen har ikke gått ut, så her bør mange flere norske spillere kjenne sin besøkelsestid, melde seg på og ta turen til Lillehammer neste helg!

Alt om MSIBT med link til påmelding osv. finner du her. 

I dag skal vi ta for oss enda et motspill etter det litt uvanlige motspillet som ble presentert i forrige innlegg her i bloggen. 

                            Øst, blindemann

Syd, motspiller

Du sitter syd og skal spille motspill mot 4 spar. Det du vet er at vest har lang og god sparfarge og åpningshånd. Du har selv kastet innpå en kløvermelding. Makker spiller ut kløver 9.

Avtalen du og makker har er at med tre små spilles ut det minste kortet (norsk fordeling). Etter norske fordelingsutspill er nieren i utspill alltid dobbelton eller singelton - greit å vite. Så her vet du at du har to sikre kløverstikk. Om nieren er singel som du eventuelt får vite om i andre stikk har vest tre kløvere, og da kan du gi makker en stjeling med en tredje runde kløver. 

Siden du vet at begge kløverhonnørene vil gi stikk vinner du med kongen og spiller kløver ess selv om vest prøver seg med en falsecarding idet han legger knekten i første stikk. Du lar deg ikke lure, den knekten kan ikke være en singelton, for da har makker spilt ut nieren fra trekorts farge. I andre stikk følger både vest og nord så du vet hvordan den fargen sitter. 

Hva nå?

En første tanke er å "drepe" kløver dame, dvs. spille kløver til slik at vest må trumfe, og hvis ikke han trumfer vil makker gjøre det. Det er en liten feil med det resonnementet. Og spilles liten kløver i tredje stikk (Lavitnhal for ruter) dytter du på kontrakten slik det sitter.

Slik så hele spillet ut da det forekom i en lagturnering forleden:

Ved noen bord gikk det fort, tre runder kløver fra start. I tredje kløverrunde kastet bare vest ruter 10. Nord kunne stjele, forsvarets tredje stikk, men da var det ikke mer å hente for N/S - utgang til notering. 

Ja, mange har nok sett hva som ble feil her. Syd må ta for ruter ess i tredje stikk. Så først spilles en tredje runde kløver. For etter de tre første stikkene kan det ikke være noe å hente i andre farger enn trumffargen. Om makker har ett sikkert trumfstikk blir det bet av seg selv. Men det kan godt se slik ut, og da gjør kløverspillet at det blir en såkalt "uppercut" som fører til at nords Q-x i trumf blir forfremmet til betestikket. Spillefører har ingen mottrekk til det motspillet slik det sitter.

Det ville også blitt bet med dette motspillet ved hjelp av en fin "uppercut" om nord hadde hatt knekten tredje i trumf.

Etter min mening er å forfremme makkers trumf ved hjelp slike "uppercuts" noe av det morsomste en kan få til i motspill. Derfor får du enda litt mer om "uppercut" i neste innlegg. 

 

 

  

Logikk i motspill

I motspill er det ikke sjelden slik at man ikke kan vite med sikkerhet hva som er best å gjøre. Det kan bli ren gjetting. Andre ganger har man mye informasjon samt kanskje fått god hjelp fra makkers singnal(er) til å vite med sikkerhet hva som er riktig. Så er det noen situasjoner hvor det ser ut som ingenting vil nytte. Et slags tips: I de situasjonene kan man forsøke å eliminere de alternativene som i alle fall ser helt håpløse ut. Hvis det da gjenstår kun en farge å spille, spill den selv om det kanskje ser unormalt ut, og selv om du kanskje ikke kan se hvorfor det skulle kunne nytte heller!

Her er et eksempel på en slik situasjon i et spill som jeg presenterte i en treningsøkt forleden.

Meldingene gikk slik:

Syds grandåpning viste 15-17. Etter Stayman 2 kløver fra nord havnet de i 4 hjerter, og du er godt fornøyd med at makker fant ruter i utspill. I slik tilfeller er det opplagt å stikke over tieren, ikke legge styrke. Det kan bli temmelig dumt å legge ruter 2 som styrke om den utspilte tieren er en singelton! Da blir du antagelig sittende å se på de der ruterstikkene resten av spillet, men du får ikke stikk for dem. Så du stikker over og fortsetter med stor ruter, makker følger med nieren. Du prøver en tredje runde ruter og er fornøyd med at den også gir stikk, makkers utspill var fra 10-9 dobbelton. Tre stikk til forsvaret, men hva nå?

Kan makker ha spar ess eller kløver konge?

Neppe, grandåpneren må tross alt ha poengene sine et eller annet sted. Og makker er også med i dette motspillet. Signaler er til en viss grad overvurdert etter min mening, det er ofte nok med sunn logikk. Men det er dog viktig i noen motspill at man signaliserer korrekt for å få til de beste motspillene. I tredje ruterrunde legger makker kløver 9, svakhet (lavt som styrke). Med kløver konge ville vest lagt styrke. Å spille spar eller kløver ser derfor helt nytteløst ut.

Kanskje fri seg med en trumf?

Nei, det frister heller ikke, det kan kun være til hjelp for spillefører hvis makker for eksempel har trumfdamen tynt tredje.

Å spille enda en ruter vil jo være til trippelrenons. Når det er renons både hos spillefører og hos blindemann er å spille den fargen normalt fy-fy. Det kan ofte koste stikk siden det kan stjeles på den ene siden og kastes en taper fra den andre ("ruff and discard"). Men her er det ingen tapere. Det er umulig at å spille spar eller kløver kan føre til noe som helst, og å spille til "ruff and discard" kan neppe koste noe? Og trumf tilbake kan altså hjelpe spillefører. Selv om du ikke ser hvorfor, kan det i en sånn situasjon være lurt å spille det kortet som gjør det usikkert hva som kan skje hvis alt annet er jo håpløst. Derfor spiller du ruter til trippelrenons!

Kanskje uten å ha tenkt gjennom hvorfor du gjorde det har du nettopp funnet et helt nydelig motspill!

Det starter altså med tre ruterstikk til øst, så en fjerde runde ruter til trippelrenons. Spillefører er sjanseløs!

Hvis han trumfer med kongen blir trumfsituasjonen slik:

Vest har nå fått forfremmet sin hjerterbeholdning til sikkert trumfstikk – en bet.

Hvis spillefører trumfer med fireren i fjerde ruterrunde setter vest i syveren som krever esset fra nord. Da vil vest ha igjen Q-9 bak KJ10 og det gir også vest sikkert trumfstikk (esset har jo blitt spilt).

Hva om spillefører trumfer med tieren idet den fjerde ruteren spilles?

Da må ikke vest sovne av å trumfe over med damen. Den vil jo bli overtrumfet med esset. Vest har i så fall kun igjen dobbelton 9-7 som spillefører tar ut med K-J. Da blir det null trumftaper og utgang til notering.

Nei, om syd trumfer med tieren må vest la syd vinne det stikket og lene seg rolig tilbake mens han kaster et annet kort og beholder sine trumfer. Da ser de gjenværende trumfene slik ut:

Igjen har vests trumfbeholdning blitt forfremmet til sikkert stikk og en deilig bet blir resultatet.

Med dette fine motspillet må det altså bli bet i 4 hjerter (hvis vest ikke sovner av og trumfer over syds tier).

Hva om øst ikke finner det glimrende motspillet?

Hvis øst skifter til trumf er spillet over på sekunder, vests trumfdame går i dragsuget.

Hvis øst spiller spar eller kløver i tredje stikk gjenstår et valg for spillefører. Han må tippe hvor trumfdamen er plassert, i utgangspunktet et 50-50 valg. Men syd vet at øst startet med fem rutere og vest med kun to. Da er det ledige plasser («vacant spaces») kommer inn i bildet. Vest som har kun to ruter og følgelig mange flere ledige plasser er favoritt til å ha trumflengden. Derfor er det korrekt å satse på finesse gjennom han. Et bestemt kort (her hjerter dame) sitter oftere hos den med lengde i fargen. Det er selvsagt ingen garanti, men etter for eksempel kløverskift bør det spilles hjerter konge fulgt av hjerter knekt som får seile – ti stikk.

I den nevnte treningskampen ristet øst litt på hodet etter de tre ruterstikkene og så ingen muligheter. Han spilte kløver. Disse spillerne har jo blitt opplært i å unngå å spille til dobbeltrenons og slike ting. Spillefører tenkte litt før hun tippet riktig i trumf og noterte utgang.

Et annet tips: Selv om dette motspillet så veldig fint ut tror jeg de aller fleste bør unngå å spille til dobbeltrenons og slike spektakulære ting. Det vil mye oftere koste stikk enn de få gangene det skaper fantastiske motspill.