Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Mer motspill

Nå er det bare ei uke til Marit Sveaas Internatsjonale bridgeturnering 2023 (MSIBT)  spilles på Lillehammer. Det må være lov å si at påmeldingen av ulike årsaker har gått tregere enn antatt. Men det er et stort antall utenlandske spillere påmeldt, og det tegner til å bli en sterk turnering. Med andre ord en turnering hvor man kan få prøvd seg mot kjente, internasjonale spillere i tillegg til mange av de beste norske. Det er dog slik at det i diverse kategorier (grupper) er meget pene premier å kjempe om hvis man ikke når opp i hovedpremieringen. Påmeldingsfristen har ikke gått ut, så her bør mange flere norske spillere kjenne sin besøkelsestid, melde seg på og ta turen til Lillehammer neste helg!

Alt om MSIBT med link til påmelding osv. finner du her. 

I dag skal vi ta for oss enda et motspill etter det litt uvanlige motspillet som ble presentert i forrige innlegg her i bloggen. 

                            Øst, blindemann

Syd, motspiller

Du sitter syd og skal spille motspill mot 4 spar. Det du vet er at vest har lang og god sparfarge og åpningshånd. Du har selv kastet innpå en kløvermelding. Makker spiller ut kløver 9.

Avtalen du og makker har er at med tre små spilles ut det minste kortet (norsk fordeling). Etter norske fordelingsutspill er nieren i utspill alltid dobbelton eller singelton - greit å vite. Så her vet du at du har to sikre kløverstikk. Om nieren er singel som du eventuelt får vite om i andre stikk har vest tre kløvere, og da kan du gi makker en stjeling med en tredje runde kløver. 

Siden du vet at begge kløverhonnørene vil gi stikk vinner du med kongen og spiller kløver ess selv om vest prøver seg med en falsecarding idet han legger knekten i første stikk. Du lar deg ikke lure, den knekten kan ikke være en singelton, for da har makker spilt ut nieren fra trekorts farge. I andre stikk følger både vest og nord så du vet hvordan den fargen sitter. 

Hva nå?

En første tanke er å "drepe" kløver dame, dvs. spille kløver til slik at vest må trumfe, og hvis ikke han trumfer vil makker gjøre det. Det er en liten feil med det resonnementet. Og spilles liten kløver i tredje stikk (Lavitnhal for ruter) dytter du på kontrakten slik det sitter.

Slik så hele spillet ut da det forekom i en lagturnering forleden:

Ved noen bord gikk det fort, tre runder kløver fra start. I tredje kløverrunde kastet bare vest ruter 10. Nord kunne stjele, forsvarets tredje stikk, men da var det ikke mer å hente for N/S - utgang til notering. 

Ja, mange har nok sett hva som ble feil her. Syd må ta for ruter ess i tredje stikk. Så først spilles en tredje runde kløver. For etter de tre første stikkene kan det ikke være noe å hente i andre farger enn trumffargen. Om makker har ett sikkert trumfstikk blir det bet av seg selv. Men det kan godt se slik ut, og da gjør kløverspillet at det blir en såkalt "uppercut" som fører til at nords Q-x i trumf blir forfremmet til betestikket. Spillefører har ingen mottrekk til det motspillet slik det sitter.

Det ville også blitt bet med dette motspillet ved hjelp av en fin "uppercut" om nord hadde hatt knekten tredje i trumf.

Etter min mening er å forfremme makkers trumf ved hjelp slike "uppercuts" noe av det morsomste en kan få til i motspill. Derfor får du enda litt mer om "uppercut" i neste innlegg. 

 

 

  

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.