Ungdoms VM SINGEL: Nesten nok en norsk medalje

Ungdoms VM har vært en sammenhengende triumf for de norske jentene som vant "alt" i par og lag.

De to siste dagene ble det spilt singelturnering i alle klassene. Det er morsomt, men også nokså tilfeldige greier. Det blir en litt annen måte å spille bridge på når man ikke har sin faste makker å støtte seg til. Hva de makkerne man får tildelt finner på betyr også mye. Men selvsagt, spiller man godt er man normalt med der oppe i en sånn turneringsform også.

Christian Bakke som reiser hjem med gull fra Bord-A-Match turneringen kom til finalen i U-26, men der ble det ikke noe sus.

I dameklassen spilte kun Thea L. Indrebø av våre gulljenter, de andre hadde begynt på hjemreisen. Thea hadde ikke mistet lysten på medalje og kjempet hardt for en tredje runde på pallen etter to gullmedaljer. Men denne gangen manglet det litt, dessverre noen veldig få poeng. Hun endte på 4.plass bak en italiensk jente som vant gull ganske klart, men Thea like bak sølv- og bronsevinnerne fra Serbia og Kina.

 

"Can't win them all", men likevel nok en sterk prestasjon av Thea Lucia Indrebø

Dermed er Ungdoms VM ferdig, og for et VM det har vært sett med norske øyne. Det lover meget godt for norsk bridge fremtid internasjonalt!  

På veien mot gull (flere spill fra Opatija)

Her er et par spill fra Ungdoms VM og våre gulljenters vei mot triumfen i lagturneringen.

Spillene er fra de siste kampene i kvalifiseringen hvor Norge (SOFIES WORLD) vant kamp etter kamp. Begge parene spilte solid og godt hele veien. Etter kvalifiseringen var det jo Knock Out-spilling (vinn eller forsvinn), og da bare fortsatte de å vinne som jo er helt nødvendig om man skal gå helt til topps...

Disse spillene var blant mange andre gode spill med på å legge grunnlaget for VM-seieren.

I dette spillet ble sluttkontrakten 3 ruter av vest ved omtrent halvparten av bordene etter vests åpning 3 ruter og pass rundt .

Agnethe Hansen Kjensli ga imidlertid ikke opp i siste hånd (som syd) og sa 3 hjerter. Sofie Græsholt Sjødal løftet til utgang. Kontrakten kan betes om vest etter ruter konge i utspill skifter til kløver dame. Da tar de to kløverstikk og en kløverstjeling i tillegg til ruterstikket de allerede har fått. Det motspillet ble ikke funnet.

Fortsettelsen ble mer ruter i andre stikk, og Thea stjal. To runder trumf med liten til kongen og liten til esset avslørte den snille trumfsitsen. Så spilte hun spar til nord og stjal den siste ruteren etterfulgt av to sparstikk til.

Eliminasjonen var fullført og det var kun igjen trumf og kløver hos nord og syd. Nå spilte Agnethe liten kløver til syveren!

Øst kunne stikke den med nieren, men bare for å være innspilt. Hun måtte gi nord stikk for kløver konge, eller spille spar til dobbeltrenons som ville gitt stjeling hos syd med kløveravkast fra nord, noe som gir kun to kløvertapere.

Merk at det ikke hjelper forsvaret om vest setter i kløver dame idet innspillet skjedde. Da dekkes fra nord med kongen, og syds kløver 10 kommer i spill. Øst får for A-J i kløver, men tieren stopper så fargen. Da blir det også ti stikk med to kløvertapere og en taper i ruter.

Pluss 420 var selvsagt et kanonresultat, spesielt siden gullvinnerne fra parturneringen, Ida Marie Øberg-Thea Lucia Indrebø hadde fått spille 3 ruter som Ø/V med +110. Så selv en bet i 4 hjerter ville gitt vunnet spill!

Spillet ga det norske laget 11 IMP.

Her er en meldesituasjon hvor det nok handler om å se en god mulighet og mye om hvor optimistisk man er. Nord satt med:

Sofie (nord) åpnet med 1 ruter og hørte øst doble. Agnethe (syd) meldte 1 spar, vest passet, og det var Sofies tur.

Hva ville du meldt nå?

Sofies forteller hvordan hun tenkte: «Nå så jeg at hvis makker har ett stikk til meg ser det ut som om 3NT kun står på å finne ruter dame, hvis ikke makker har det kortet. Siden det var i sonen var det en fin mulighet til litt IMP inn».

En slik 3 grand-melding i andre melderunde fra åpneren viser normalt en sterk hånd med gående, eller nesten gående farge og litt stoppere her og der. Det meldes normalt slik når man er for sterk for 3 ruter (ikke krav) i andre runde, og det gjøres med kort hvor det er quick-tricks å hente. Disse kortene lignet på det, men i teorien er det litt mindre enn "læreboka" tilsier. Hva så? Men det var selvsagt freske takter. For all del, det var en brukbar, dog litt optimistisk gambling. Slik så hele spillet ut:

Øst spilte ut to store kløver før hun skiftet til hjerter konge til det single esset. Det er klart at her kan det være aktuelt å ta ruterfinesse over vest siden den som doblet 1 ruter (øst) ofte er kort i den fargen. Men ruter ess først, og da var det nok deilig å se ruter dame komme på!

Da var det ti sikre stikk så det handlet kun om antall overstikk. På all ruteren ble øst satt under et enormt press. Det endte med at Sofie tok resten og kunne notere en «fet» +660. Etter all ruteren kunne ikke øst holde både tre spar og kløverhonnøren sin (kun tre kort igjen). Selvsagt kunne spillefører tatt sparfinesse og fått de samme stikkene som ved hjelp av skvisen, men det er jo risikabelt spill.

Ved det andre bordet var Øberg/Indrebø med til 3 hjerter som Ø/V over N/S sin 3 ruter som står i ni eller ti stikk avhengig av motspillet (fire ganger kløver mot 3 ruter gjør at vest får trumfstikk, men det blir likevel ni stikk). I 3 hjerter ble det en bet, kun -50. Så spillet ga definitivt "litt IMP inn", 12 IMP til gull-jentene våre.

Medaljedryss i Opatija (bilder)

 

Fortjent VM-gull til Thea Lousie Indrebø, Ida Marie Øberg, Sofie Græsholt Sjødal og Agnethe Hansen Kjensli

Christian Bakke (nr, 3 fra venstre) og hans lagkamerater triumferte i BAM'en

 

(Bildene er sakset fra mesterskapets bulletin)

 

Spill på vei mot GULL

Her er et par kjappe gevinstspill fra finalen i U-26W som altså ble vunnet av Norge med laget SOFIES WORLD.

I det tredje av fire 14-spills sett var det ganske jevnt. Med et par spill igjen ledet SOFIES WORLD med 7 IMP. Da kom dette:

Ida Marie Øberg-Thea Lucia Indrebø hadde ingen problemer, og avtalene deres passet godt her. Over nords 1 hjerter hoppet Thea (øst) innpå med 2 spar som i deres system viser omtrent åpning med sekskorts farge i sonen (10-14). Syd støttet hjerteren, og Ida (vest) meldte enkelt og greit 4 spar. Thea hadde ingen problemer med å vinne den. Det ble elleve stikk, NORGE +650.

Ved det andre bordet gikk som du ser den kinesiske øst innpå med 1 spar. Syd sa 2 hjerter og vest 2 spar. Sofie (nord ) meldte 3 hjerter, og da sa øst 3 spar som ble sluttkontrakten med elleve stikk, Kina + 200 og 10 IMP til det norske laget som dermed tok en litt større ledelse før de siste fjorten spillene, 17 IMP.

Det kinesiske paret meldte nok ikke så godt i det spillet. Kanskje burde øst doblet 3 hjerter om de har det som utgangsinvitt i denne posisjonen. Det er en bra avtale i situasjoner hvor motpartens meldinger har tatt fra egen side sjansen til å avgi en utgangsinvitt. Men feilen er nok størst av vest som bare sa 2 spar. Når man støtter er det alltid viktig å få vists styrken sin med det samme, og derfor spiller mange med "god løft", eller cueraise som det kalles. Her ville 3 hjerter - en god løft i spar - vært tingen, og øst ville/burde da meldt utgangen.

Så et spill for Sofie og Agnethe koste seg i motspill i et av de tidligere settene. Det ble faktisk noe så sjeldent som et skvisinnspill i motspill!

Indrebø-Øberg kom i 4 spar med øst som spillefører etter at øst meldte inn 1 grand og vest brukte "Smolen" (viste fem spar og fire hjerter). Det kom et litt heldig utspill for spillefører, liten kløver som trakk nieren, kongen og esset. En trumf ble spilt til vest, så hjerter opp mot kongen som vant stikket da nord la lavt. Motspillet videre var ikke helt skarpt, og det lot den norske spilleren vinne ett overstikk og +650.

Ved det andre bordet meldte ikke øst inn 1 grand over nords ruter sånn om den norske øst gjorde, og da ble meldingene litt mer unøyaktige. De endte i 3 grand, en kontrakt som også kan vinnes på flere måter, men 4 spar er en bedre kontrakt.

Agnethe spilte ut hjerter til Sofies ess fulgt av mer hjerter til kongen. Spillefører spilte seg over til vest i spar og trakk kløver knekt. Det så jo ut som hun hadde kontroll på alt og gode muligheter for minst ni stikk, men hun så nok ikke den spesielle sluttposisjonen som skulle oppstå. Øst følte seg nok trygg på at dette skulle bli hjemspilt utgang.

Kløver knekt ble dekket med kongen og esset. Så kjørte hun i vei med sparstikkene sine, og slik så det ut etter de var innkassert:


N/S holdt igjen akkurat de riktige kortene så du kunne gjennomføre et skvisinnspill mot spillefører!

I diagramsituasjonen ble det spilt kløver 9 som fikk seile til syds tier. Agnethe tok for hjerter dame med drepende effekt, for hva skal øst kaste nå?

Merk hvor viktig det var at syd hadde igjen ruter 10 i sluttposisjonen, for et mulig avkast fra østs hånd idet syd spiller hjerter dame er å blanke ruter konge. Men da spiller syd ruter til nords ess som feller kongen. Øst kastet en kløver, men Agnethe kunne da fri seg med kløver til den nå single damen. Øst var innspilt bare for å måtte spile unna K-J i ruter til nords saks!

Det der vil jeg kalle et GULLMOTSPILL!

Vakkert! 

Norske juniorer til topps igjen!

I Ungdoms VM ble lagturneringene avsluttet tirsdag, og det ble nok en fantastisk dag for norsk bridge.

Etter at de norske parene i dameklassen (U-26W) vant gull og sølv i parturneringen var de naturlige favoritter i lag. Det er imidlertid ikke like lett å nullstille seg, og i en helt ny turnering teller ikke poengene som er vunnet tidlgere. Sofie Græsholt Sjødal-Agnethe Hansen Kjenli, Thea Lucia Indrebø-Ida Marie Øberg viste enorm styrke da de spilte seg frem til finalen hvor de møtte det sterke kinesiske damelaget. Det ble en jevn og spennende finale som det norske laget (SOFIES WORLD) stort sett ledet hele veien. I det siste settet fikk de opp en bra ledelse midtveis, men kineserne spurtet godt. Det holdt likevel, finaleseier med 6 IMP! VM-GULL for andre gang på mindre enn en uke! Bedre kan det simpelthen ikke gjøres!

 


GULL!!!

Undertegnede som er på andre siden av jordkloden har nettopp våknet opp til de strålende nyhetene, og her i bloggen kommer vi tilbake med mer, spill og forhåpentligvis flere bilder fra bragden i Kroatia litt senere.

Dermed har våre jenter vunnet "alt" i dette VM og har verdensherredømmet i den klassen.

I BAM-mesterskapet var det gresk-israelsk-norske laget GREISNOR i toppen hele veien. På det laget spilte Christian Bakke. Og bare for å topp jentenes gull ble det gull til Bakke også da GREISNOR vant A-finalen.


Christian Bakke til topps i BAM'en på en stor norsk dag i Opatija

Det er to spilledager til i Ungdoms-VM, og da skal det spille singelturnering.

 

Ungdoms VM: Nok en gullmulighet for jentelaget!

Det norske laget SOFIES WORLD hadde full kontroll i semifinalen i lagturneringen for damer (U-26W) i Opatija, Kroatia. Polen ble slått med 51 IMP i en kamp det norske laget ledet fra start til mål og vant tre av fire sett klart (i andre sett ble det 2 IMP i favør Polen).

I finalen møter vårt lag sterke Kina. Ett av parene på det laget var sammen med de to norske parene på pallen etter parturneringen hvor det ble gull og sølv til Norge, bronse til Kina. 

Det er altså en muliget for at våre jenter rasker med seg "alt", men dette blir nok en tøff kamp. Skulle det bli finaletap er det fortsatt sølv til Norge, og de fire unge damene har uansett resultat i den kampen gjort en formidabel innsats så langt i Ungdoms-VM.


Nok en plass på pallen er sikret. Kan det bli gull?

Etter lagturnerignen er ferdigspilt blir det singelturnering som avslutning av det åpne verdensmesterskapet.

I Board-A-Match kvalifiseringen fikk etter hvert Christian Bakke sitt lag GREISNOR (Greece/Israel/Norge) mer og mer dreisen på det. Han spiller sammen med en gresk spiller, og lagkameratene er to spillere fra Israel (som altså lagnavnet tilsier). Etter en sterk avslutning toppet de kvalifiseringen delt med ett annet lag. Fianlerundene i den turneringen er tirsdag, og de 14 beste i kvalifiseringen spiller i A-finalen, resten i B-finalen. 

Her er et spill fra SOFIES WORLD sin triumf i semifinalen.

Ved det ene bordet spilte Øberg/Indrebø 4 hjerter som Ø/V og gikk en normal bet. Det går an å toppe ut ruter dame, men det er med åpne kort.Ruterfinesse er korrekt og beste sjanse med den fargen. 

Ved det andre bordet åpnet øst i 3.hånd med 1 hjerter. Agnethe Hansen Kjensli (syd) sa 4 kløver og vest 4 hjerter før Sofie Græsholt Stjødal sa 5 kløver som ble doblet. Også i den kontrakten handler det om fargekombinasjoner, fiske eller toppe.

Kløverfargen må fiskes selv om mange vil vurdere å topp med ti (beste sjanse med ti kort til sammen uten kongen). Sparfargen bør også fiskes (det er også beste sjanse med en slik sparfarge, åtte kort hvor man mangler damen). Agnethe vant kontrakten og noterte +550 som var verd 11 IMP som birdro til at SOFIES WORLD tok en fin ledelse etter de første fjorten spillene. 

Sofie fortalte meg mandag kveld at hun kanskje burde sagt 4 spar over vests 4 hjerter. Hun sa at hun kom på det, men like etter hun allerede hadde sagt 5 kløver. Det er litt typisk når man har en ganske opplagt melding til rådighet (her 5 kløver).

Hva betyr 4 spar i denne meldesituasjonen? Kan hun ikke risikere at makkeren passer og de blir en tullekontrakt uten tilpasning i spar hos syd?

Nei, Sofie mente at Agnethe ville forstått 4 spar-meldingen. Logisk sett kan det ikke være mer enn femkorts farge siden hun hadde passet i 2.hånd utenfor sonen. Dermed må 4 spar i en sånn posisjon innebære kløvertilpasning. Syd må ta ansvar og korrigere til 5 kløver uten spartilpasning, for 4 spar er bare et forslag i denne posisjonen.

Det ville vært tilfellet om syd hadde meldt inn 2 kløver eller 3 kløver også sålenge nord har passet først. Slikt er ikke sytem eller avtaler, men logikk.

Hva gjør vel det, 5 kløver doblet var nok et kanonresultat for de norske jentene som vet det blir tøft å slå de sterke kinesiske spillerne i finalen. Men vår spillere vil gi alt, og satser på gull igjen. Kampen blir overført på BBO fra klokken 10.00 på tirsdag.

LYKKE TIL!.   

Showspill fra Opatija (parturneringen)

 Her et lite tilbakebllkk på parturneringen i Ungdoms VM i forrige uke. 

Christian Bakke og hans greske makker Ioannis Oikonomopoulos (jeg tviler litt på at jeg greide å stave det navnet korrekt, sorry...) slet litt i par, men kom seg til A-finalen og greide en 9.plass til slutt. I dette spillet var det imidlertid ingen grunn til å være misfornøyde, det ble en av turneringens klareste topper:

Christian satt øst og hans makker vest. Christian forteller:

"Syd åpnet med 1ru (minst 5 eller 4441). Pass fra vest, 1hj fra nord og dobler fra meg. Syd redoblet som support (trekorts hjerter). Vest passet, og nå tenkte nord 2-3 minutter før han passet, og jeg antok han var redd det skulle gå pass rundt. Så jeg tok sjansen på pass!" 

Sluttkontrakt 1 hjerter redoblet av nord, et spill i god juniorånd!

Kløver ess ble utspillet og alle fulgte med små kjort (vests firer var styrke). Det fulgte kløver unna kongen til vests dame og hjerter gjennom. Dermed kunne Ø/V få tak i et tredje kløverstikk, og spillet utviklet seg til en ren henrettelse. Da røyken hadde lagt seg var kontrakten på ett-trinnet gått to redoblede bet i faresonen, +1000 til "the good guys"! 

 

Ungdoms VM: Greit avansement for de norske jentene

I Kroatia ble kvalifiseringen for lag avsluttet søndag. I U-26 Open, U-21 og U-16 ble det spilt kvartfinale på kvelden, mens i dame/jenteklassen gikk kun fire lag videre, og de spiller semifinale mandag samtidig med de andre klassenes semifinaler. 

For de fire suksessrike norske jentene som nå spiller på lag SOFIES WORLD ble det en meget sterk avslutning i lag-kvaliken. De vant seks kamper på rad etter et par feilskjær i starten, og til slutt var de nr. 2. I semifinalen møter det norske laget Polen. Det kan altså godt bli mer edelt metall for Thea Lucia Indrebø, Ida Marie Øberg, Sofie G, Sjødal og Agnethe H. Kjensli. 

I yngsteklassen gjorde lag SHARKS det bra. for det laget spilte to engelske og en svensk spiller foruten norske Anders Brogeland og Are Borgar Landsvik. De ble nr. 3 i kvalfiseringen. I kvartfinalen ble et imidlertid tap, likevel en sterk prestasjon å komme så langt! 

Her er den mest sektakulære enkelthånden fra lagkvalifiseringen:

Med slikt blir det gjetting. Tolf kort i de sorte fargene, og massevis av topphonnører i fargene! Her er det meningsløst å snakke om honnørpoeng, disse kortene har et enormt stikkpotensiale. Du tenker før noen har meldt at her kan det stå alt mulig, kanskje storeslem, men om makker har ingenting, eller de feilaktige kortene uten tilpasning behøver det ikke være så flott. Det skal imidlertid lite til hos makker før det står slem.

Ved en god del bord åpnet makkeren med 1 hjerter! (Syd var giver og passet, Ø/V i sonen). Da er det neppe mennesker på denne jordkloden som med østs kort ikke vil presse på til slem, og umiddelbart tenker vel han/hun på storeslem. Tross alt behøver makker kun kløver konge og ruter ess (7HP) for at 7 spar skal ha gode sjanser. Men det kan jo hende makker har helt feil honnører og?

Hvis makker åpner og du ikke havner i slem med disse øst-kortene er du en av de største pessimistene jeg har hørt om.  

De få som ikke meldte slem i Opatija gjorde det etter at makkeren passet i andre hånd. Flertallet var i slem som ikke hadde noen mulighet slik det satt, for det er faktisk spartaper også i dette spillet:

Er pass eller åpning 1 hjerter korrekt med vest sine kort?

Det er det ikke noe godt svar på, og det handler mye om stil. Åpning vil fungere godt om det finnes tilpasning, da er vest sine kort mye bedre enn mange 12 poengere vi alltid åpner med. JEg ville nok åpnet, og det som tipper det i favør av åpning er en veldig god farge, og noen fine mellomkort i den lengste fargen som kan gjøre at det blir greit selv uten tilpasning i hjerter (for eksempel i grandkontrakt). Men det er klart at å åpne kan føre oss for høyt. Det er liekvel ingen grunn til å skylde på vest (om hun åpnet) for at det ble en så håpløs slem her. De som åpnet visste jo ikke at makkeren satt med en helt uvanlig hånd som ikke er enkel å melde, og helt umulig å beskrive. Jeg synes nok alle de som gikk bet i slem i dette spillet skal ta det med fatning. Neste spill!   

Ungdoms VM: Direkte semifinale i U-26W (dame/jenteklassen)

I forrige innlegg sa vi at det er noen kamper søndag før det avgjøres hvem som skal spille kvarfinale, men vi nå fått opplyst at det ikke er kvartfinale i dameklassen, men direkte semifinale for de fire beste. Det norske laget SOFIES WORLD lå på 4.plass etter første dag og har en fin sjanse til å klare den "cutten". I så fall kan det bli nok en pall-plassering for våre fire dyktige, unge jenter etter den fantastiske parturneringen. Først og fremst gjelder det altså å bli på topp-4 etter ni runder (Det deltar 10 lag i den klassen).

I yngsteklassen (U-16) deltar Are Borgar Landsvik og Anders Brogeland for Norge på lag SHARKS. De norske guttene har med seg to lagkamerater fra England og en svensk spiller på laget. De ligger før siste dag i kvalifiseringen på 5.plass, og det skal bli spennende å følge dem utover søndagen! 

 
Vi får håpe lag SHARKS kan haie til seg mange poeng i dag (søndag)! (For ordens skyld, han eneste vi ser ansiktet på er ikke ukjente Peter Bertheau, og han spiller ikke...han er for gammel til å spille i "Under 16")

All informasjon og resultater fra UNGDOMS VM finner du her.

 

Ungdoms VM for LAG: Trøbbel i starten for norske medaljevinnere

De to norske parene i U-26 Women, Sofie G. Sjødal/Agnethe H. Kjensli og Ida Marie Øberg/Thea Lucia Indrebø måtte finne seg i et solid favorittstempel forut for lagturneringen i Ungdoms-VM etter at de vant henholdsvis sølv og gull i parturneringen. Men slikt er ikke matematikk, og dette er en helt ny turnering. Lag-kvalifiseringen startet med en oppskriftsmessig seier, men så kom to ganske store tap. Deretter kom våre jenter i gang og vant tre store seiere. Etter første dag ligger de på 4.plass. Det er tre kamper til å spille i den klassen før det blir kvartfinaler. 

I lørdagens siste kamp vant det norske laget som kaller seg Sofies World 28-0 mot Chile som lå midt på tabellen før kampen. Her er et spill hvor et valg i spilleføringen er helt avgjørende.


Vest var giver og Ø/V i sonen. Vest åpnet på ett-trinnet, med 1 kløver for noen, 1 ruter for andre. Det var ganske populært å melde inn 1spar som nord i gunstig sone, og i så fall dobler øst (= hjerter), og syd støtter spar til 2 spar eller 3 spar. Det ender i 3 grand spilt av vest og nord spiller ut spar 5 til syds konge og esset. Hva ville du spilt i andre stikk?

Det ser kanskje naturlig ut å spille hjerter, men det er ikke sikkert det er riktig spilt. Slik det så ut ble det galt:

Hjerter fra vest i andre stikk til damen ble stukket med esset. Så spar tilbake gjennom A-10, og forsvaret fikk godspilt fargen sin. Dermed hadde spillefører kun to stikk i hver majorfarge samt, tre i ruter. Det er kun syv, og siden ikke rødfargene var medgjørlige måtte kløver angripes, men da hadde nord to godspilte sparstikk. Noen gikk to bet, andre en bet, mens flertallet gikk hjem kontrakten.

Hvordan? 

Det går bedre om det startes med kløver i andre stikk. Det er fordi nord har kløver ess. Hvis nord hadde hatt hjerter ess i stedet og ikke kløver ess ville spillefører ligget bedre an ved å spille hjerter først. For det handler om å beskytte sparkombinasjonen sin. Her var kløverspill tingen. Liten til damen vinner stikket. Så mer kløver og nord vinner det stikket. Nå er vest sin sparkombinasjon A-10 beskyttet, og det spiller ingen rolle hva nord gjør. Hvis hun spiller spar er det er rett opp i saks. Spilles hjerter til syds ess for å få spar gjennom har spillefører TRE hjerterstikk som sammen med tre i ruter, to i spar og ett i kløver er nok til vunnet utgang.

Sofie/Agnethe som N/S fikk fatt i en bet i 3 grand mens Ida Marie/Thea Lucia noterte utgang som var verd 12 IMP for SOFIES WORLD (Norge).

 

 

Gull og sølv til Norge i VM!

Det ble en fantastisk dag for norske bridge i Opatija i går da de norske jentene tok en imponerende dobbeltseier i parturneringen.

THEA LUCIA INDREBØ og IDA MARIE ØBERG vant mesterskapet, og SOFIE G. SJØDAL - AGNETHE H. KJENSLI fulgte opp med å vinne sølv.

Det var håp om medalje i dameklassen etter god spilling av begge parene i kvalifiseringen, men at det skulle bli dobbeltseier var nesten i overkant. Fantastisk!

Glade gulljenter etter bragden i Kroatia, Thea Lucia tv. og Ida Marie

Sølv til Agnethe og Sofie

GRATULERER til alle de fire kjempeflinke spillerne!!! 

WORLD YOUTH CHAMPS: Alle de norske til parfinale!

I Opatija, Kroatia spilles det 6. World Youth Open Championships i perioden 20.8. til 29.8.

Det deltar flere norske spillere i disse ungdomsmesterskapene. Mesterskapene er såkalt "åpne" dvs. man behøver ikke spille med en makker fra samme nasjon som sin egen. En forhåndsomtale om World Youth Champs finner du her på NBF sin side.

Det skal spilles både PAR, LAG, SINGEL og BAM (Board-a-Match).

Først er det parturnering hvor de har kommet frem til finalespillet hvor det spilles A og B-finale.

I dame/jenteklassen (U-26W) spilte Sofie G. Sjødal og Agnethe H. Kjensli sterkt andre dag og klatret helt til 2.plass. Også Ida Marie Øberg og Thea Lucia Indrebø gjorde det skarpt og kvalfiserte seg til A-finalen som nr. 9. I den klassen skal 14 par spille A-finale på fredag. 

I yngsteklassen (U-16) spiller Anders Brogeland-Are Borgar Landsvik og de kvalifiserte seg til A-finalen via 23.plass. I den klassen skal 26 par spille finale, og vi håper de norske gutten klatrer på fredag. 

Christian Bakke spiller i eldsteklassen (U-26) med en gresk makker. Etter en ganske første dag klatret de og kvalifiserte seg som nr. 17. Også i den klassen spiller 26 par A-finale.

Mesterskapssiden finner du her.

 

Jo Arne Ovesen og Ingunn Uran vant festivalpriser

SKEIDARPRISEN

Under Norsk Bridgefestival ble det kåret en festivalpris for beste spill, og en journalistpris til den som publiserte spillet. De prisene gikk henholdsvis til Jo Arne Ovesen og Ingunn Uran.  Ingunn spilte med Jo Arne og likte godt hva hun så da pris-spillet forekom. Det førte til at hun skrev en god artikkel som ble nominert for en mulig pris - og vant! Nyheten er publisert flere steder, men vi tar det med her i bloggen også hvor NBP sin pressemelding og Urans artikkel sakses.


God oversikt og fin spilleteknikk ga Ovesen Skeidarprisen

Norsk Bridge Presse (NBP) sin pressemelding: 

NBP har inngått et samarbeid med møbel- og interiørkjeden SKEIDAR som sponser årets pris med gavekort hos Skeidar til en verdi av kr. 3.000 til spiller og kr.1. 500 til journalist. Årets jury har bestått av Thor Erik Hoftaniska, Kristoffer Hegge og Knut Kjærnsrød (leder). Juryen har valgt å dele ut Skeidarprisen for beste spill på Norsk Bridgefestival 2019 til Jo-Arne Ovesen, journalist var Ingunn Uran. Spillet ble omtalt i bulletin nr. 3.

Juryens begrunnelse:

«Spillet er teknisk godt gjennomført og leder fram til en sluttposisjon som slett ikke er dagligdags kost for de aller fleste. Spillefører viser dessuten god oversikt ved å kreve resten med fem kort igjen. I tillegg har journalisten gjort en god jobb med rapporteringen.»

Her følger artikkelen skrevet av Ingunn Uran:

Generalsekretæren blir skvist

Av Ingunn Uran   

I runde 3 av NM Mix Par møtte vi generalsekretæren Allan Livgård med makker Maja Rom Anjer.

Etter sparinnmeldingen unngikk vi 4H som (nesten) alltid går beit. Sluttkontrakten 3NT var allerede et godt utgangspunkt for en solid pluss, men Jo Arne Ovesen så tidlig at Nord ville få det svært tungt da ruter 4 i utspillet indikerte at syd satt med lengde i spar og ruter. .

Ruter ut til K og spar10 tok seg av to første stikkene. På den andre runden spar kastet generalsekretæren ruter 9. Syd kunne brutt skvisen med å spille to ganger kløver, men det var ikke så lett å se så tidlig i spillet. Aktuelt ble fortsettelsen ny ruter som gikk til A mens bordet saket en liten hjerter.

Nå satte Ovesen seg godt til rette i stolen mens han skottet bort på generalsekretæren som vred seg litt der han satt.

Tredje runde spar måtte syd stikke, ellers godspilles bare et hjerter-stikk. Nå kom hjerter Q i skift og Kongen vant stikket i bordet. Kløver til K, spar Q og ruter Q ble innkassert.

Sluttposisjonen var følgende:


Hva skulle generalsekretæren i Nord kaste da ruterdame ble spilt fra hånden med avkast av en hjerter hos vest? Spillefører Jo-Arne Ovesen hadde oversikt, han la opp korta og claimet 11 stikk for +83.

Her er Ingunn Uran spillefører ved en annen anledning. I Drammen både spilte hun selv og var suksessfull journalist!

 

For vanskelig?

Dette spillet ble for vanskelig for meg under en turnering i Australia i forrige uke. Og det skal vel en litt for stor dose «double-dummy play» (åpne kort) for å løse denne oppgaven? For mange var det vanskelig å se den vinnende planen selv med åpne kort.

Når det meldes (for) hardt må det spilles godt, dette er et godt eksempel. Mange meldte lilleslem i spar som N/S etter at vest hadde sperret med 3 ruter, og øst støttet ruteren. 

Selv ble jeg spillefører i 6 spar som nord og fikk ruter 9 ut fra øst til esset. Så to runder trumf som viste at vest hadde en trumf og øst to trumf fra start.

Hvilke sjanser er det?

Vinnersjansen(e) er små må det medgis. Til N/S sitt forsvar kan sies at om en av dem hadde hatt hjerter 10 ville det vært en ren 50% sjanse, hjerterfinessen.

Her er det en hjertetaper selv om vest skulle ha kongen, mellomkortene er ikke gode nok. Jeg så en annen sjanse i hjerter, at øst hadde 10-9 dobbel. Det er langt fra umulig å finne hjerter konge tynt tredje hos vest siden han jo allerede hadde vist singelton spar.

Hva om vest har kongen singel i hjerter?

Da er det selvsagt best å legge ned hjerter ess. Men sitter vest med kongen singel har likevel øst en stopper i fargen med 10-9-6-4. Bare prøv selv. Øst kan etter hjerter ess som feller kongen hos vest dekke både åtteren og senere dekke syveren fra nord og vil til slutt vinne hjerterstikk for sekseren. Sannelig sjelden at en sekser er et nøkkelkort i en slem!

Om nord eller syd hadde hatt hjerter 6 (!) ville kongen singel i hjerter hos vest vært nok ved å legge ned esset og senere dobbelfiske østs 10-9-5-4. Det er imidlertid ikke særlig stor sjanse for singel konge hos vest heller, for da har vest singelton i begge majorfargene. Det ble derfor til at jeg dro hjerter dame i håp om å finne 10-9 dobbel hos øst. Etter det var det ingen mulighet for tolv stikk lenger siden det faktisk satt slik fra start:


Det beste hjerterspillet er altså slik det sitter å legge ned esset. Som sagt har øst fortsatt en stopper, og det ser ut til å måtte bli en taper i kløver også i tillegg til hjertertaperen. Men det går faktisk bra ved hjelp av et vakkert innspill.

La oss si spillefører etter to runder trumf spiller hjerter ess og her kommer altså kongen deisende fra vest. Så fortsettes med hjerter 7 eller 8 som øst dekker, og syd vinner med knekten. Syd sin lille ruter trumfes hos nord. Så innkasseres kløver ess. Deretter spilles resten av syd sine trumf, og før den siste ser det slik ut (kun N/S og øst sine kort er da interessante):


Dette sluttposisjonsdiagrammet er basert i at det har kommet kløver konge i utspill. Posisjonen blir den samme med ruter ut og den beskrevne spilleplanen (ned med hjerter ess osv...), bare med den forskjell at uten kløverhonnør i utspill har øst K-Q i kløver i firekorts-posisjonen. Det hjelper han ikke i det hele tatt.

På spar konge kastes en kløver fra nord. Øst må holde to hjerter. Han må altså kaste en kløverhonnør (hvis han har igjen K-Q), eller som her kaste kløver 7. Hvis han kaster hjerter blir det jo to hjerterstikk til spillefører. Øst er ferdig og moden for innspill.

Øst kaster altså i diagramsituasjonen en kløver og får så for sin nå single kløverhonnør før han må avslutte fra 10-6 i hjerter til spilleførers kombinerte saks, Q-5 hos syd og 7-3 hos nord. Spiller øst med to kort igjen hjerter 10 stikkes, og syveren står. Om øst spiller hjerter 6 legges lavt fra syd og nords syver gir stikk.

Som jeg spurte i overskriften: dette er vel litt for vanskelig (?), og kanskje heller ikke helt med oddsen (?) siden hjerteren må sitte akkurat slik, og øst må dessuten ha begge kløverhonnørene også for at det skal går bra. Jeg liker (etter å ha gått beit) å tro at 10-9 dobbel i hjerter hos øst er en større sjanse, men det hjelper ikke i regnskapet...Og for all del, det hadde vært vidunderlig å få hjem den for harde slemmen på denne måten.

Etter å ha bommet hjerterspillet så du ut til å bli to bet, for da kan det bli to hjertertapere. Men det ble i alle fall det samme innspillet (på et vis) mot øst for elleve stikk som faktisk var verd 2 IMP, -50,  mens spillefører i 6 spar ved det andre bordet gikk to bet (-100).

 

Kostbart svingspill

Denne uken er mange australske og newzealandske spillere samlet i vakre Coffs Harbour, Australia, et sted som egentlig er «in the middle of nowhere» mellom storbyene Brisbane og Sydney.


Hundrevis av bridgespillere koser seg i Coffs Harbour (Australia) denne uken

Coffs Harbour Congress startet med Swiss Pairs, parturnering med IMP-scoring. Det er etter min mening den mest tilfedige turneringsformen, spesielt i store felt hvor nivået er ujevnt (her var det 126 par i åpen klasse i den første turneringen). Du får uforholdsmessig godt betalt for standard utganger og slemmer, og kan bli brutalt behandlet om motparten gjør det riktige i de store spillene. Og du har ingen lagkamerater som kan redde deg, «lagkameratene» er på et vis alle parene som sitter motsatt retning, og gjennomsnittscoren de får til er sjelden i nærheten av det som kanskje dine motspillere fikk til. Men dette slår selvsagt begge veier. Det blir dog en stor fordel å sitte med kortene. Svært mange liker turneringformen likevel. Det har en sjarm og gir flere par en sjanse til å vinne kamper. Om de lykkes i ett eller to store spill kan kampen være vunnet selv om de kanskje blir utspilt i mange mindre viktige spill (færre IMP i sving).

Her er et skremmende svingspill fra siste runde på torsdag.


La oss si du åpner med 1 hjerter og nestemann sier 2 hjerter – Michaels Cuebid. Dvs. nord har minst 5-5 i spar og en minorfarge. Makker sier 2 spar – overmelding av nords spar – og det er såkalt cueraise (god løft) som viser hjerterstøtte og minst invitt til utgang. Syd sier 4 spar og det er din tur.

Hva ville du meldt?

Jeg synes et hopp til 6 hjerter er en praktisk og god melding. Slem må ha en bra sjanse, og om det skulle stå i 7 hjerter er det uansett vanskelig å finne ut det med sikkerhet.

Før du skal ta stilling til hvordan spille 6 hjerter som syd dobler: hva ville du spilt ut mot 7 kløver om syd stamper i 7 kløver over din 6 hjertermelding? Ruter ess, kanskje?

Tilbake til din slem. La oss si du får spille 6 hjerter etter at syd dobler deg. Her er hva du ser idet nord spiller ut spar ess:

Du trumfer og spiller trumf. Det viser seg at nord har to trumf.

Hvordan spiller du ruteren?

Syd har minst tre ruter, for nord har jo vist minst ti kort i de sorte fargene. Derfor må det nok være klart beste sjanse å spille på at syd har «alt» i ruter, han har ofte alle fire, og hvis han har tre bør du også ta dobbelfinessen. Du bør dra knekten, faktisk, og la den seile. Det blir kun galt om nord har damen singel. Hvis du starter med ruter ess i fargens første runde ruter blir det bet slik det satt, med en rutertaper og en taper i kløver:

Dobbelfinessen i ruter er egentlig temmelig markert. Ved å løse ruteren uten taper blir det en fet +1660, noe som skjedde ved flere bord.

En haug med vestspillere gikk bet i 6 hjerter doblet, og mange gikk bet i 6 hjerter udoblet. Men med slik vanvittig fordeling skjedde mye annet rart også. Selvsagt var det en del doblede sparkontrakter på forskjellig trinn, og det varierte fra +500 til +1100 for Ø/V.

Syd ville i stedet for å stampe i 6 spar, eller doble 6 hjerter skutt gullfuglen om han i stedet meldte 7 kløver. I alle fall om ruter ess kommer i utspill!

Da har syd sjansen for et riktig kanonspill. Utspillet trumfes fulgt av trumf til esset. Så nok en ruterstjeling, og sparknekt får seile (vest er markert med kort spar, trolig renons). Finessen gjentas, så spar til kongen, nok en ruterstjeling og spar ess gir avkast for den single hjerteren. Deretter er det bare å kryss-stjele, og 7 kløver doblet vinnes! Det skal med andre ord ikke så mye feiltråkking til for at dette spillet gir en sving på mer enn 3000 poeng!

Rykter...og facts

Det har kommet noen meldinger til meg angående ryktene om Zimmermanns lag som ble omtalt her i bloggen. Noen sier at også Frank Multon ikke blir med videre, av samme grunn som at Helness-Helgemo ikke er aktuelle for spill for Sveits. Uten å ha studert WBF sine karanteneregler for skifte av nasjon har jeg bragt på det rene at det visstnok er 10 års karantene hvis man ønsker å skifte nasjon for andre gang. Det gjeldre franskmannen Multon på samme vis som Tor Helness og Helgemo som i så fall ville skiftet til en tredje nasjon. Og det er helt uaktuelt med ti års karantene. Å gå tilbake til den opprinnelige hjemnasjonen gir ikke samme lengde på karantenen. Det trodde jeg var to år, noen hevder det er tre år også hvis man "flytter" til sitt hjemland.

At Zimmermanns mangeårige partner Multon ikke blir med er vel opplagt hvis det dreier seg om ti års karantene, men det er overraskende at Zimmermann ikke velger en løsning så han får spilt med han i fortsettelsen. Dessuten har det stått enkelte steder at laget blir som vi her antydet, med de to nederlenderne, to polakker og Zimmermann OG Multon. Hvordan det skal gå til vet ikke jeg med den ti-årsregelen...

Hva som er rykter og hva som er fakta, og hva det til syvende og sist blir til får vi vente og se. Men at Helness-Helgemo kan være aktuelle for Norge igjen er i alle fall en reell mulighet. 

Rykter, bløffmeldinger og annet fanteri

Det har gått noen rykter om endringer for Pierre Zimmermanns profflag som i noen år nå har representert Monaco. Tor Helness og Geir Helgemo har vært fast inventar på laget, men det har vært utskiftninger, bla. da italienerne Fantoni-Nunes ble grepet i juks.

Nå antyder ryktene, også i noen publiserte artikler online, at Zimmermann skal endre på både laget sitt og også på hvilken nasjon de skal spille for. Intet er verken benektet eller bekreftet 100% så vidt jeg vet, men det blir etter det som sies Sveits, Zimmermanns opprinnelige hjemland for laget hans nå.


Pierre Zimmermann på flyttefot?

Ryktene sier også at Helgemo-Helness ikke blir med videre. Erstatterne blir visstnok nederlenderne Sjoert Brink og Bas Drijver, lag Zimmermanns motstandere og overmenn i Spingold-finalen i Las Vegas forleden.

Som følge av dette har Monaco trukket seg fra Bermuda Bowl som går i Kina i september. De var kvalifisert via EM i fjor, men nå skal Polen som akkurat ikke kvallet spille i stedet for Zimmermanns lag, Monaco.

Hva betyr dette i tiden fremover for Helness-Helgemo?

Mest sannsynlig vil det gå kun kort tid før de er hyret av en annen sponsor, men de kommer neppe til å spille for Monaco lenger. Kan vårt tidligere ankerpar på landslaget komme tilbake for Norge?

Hvorfor ikke?

Det tror jeg de aller fleste ville likt, og det vil i så fall forsterke landslaget. Selv tror jeg det norske mannskapet i VM (Bermuda Bowl) senere i høst har medaljesjanser og til og med kan vinne hele greia om alt klaffer. Likevel er det trolig slik at medalje- og gullsjanser vil bli ytterligere styrket om Helness-Helgemo blir med for Norge igjen i fremtiden.


Kommer det norske flagget på disse guttas brystkasser igjen?

Årene før Helness-Helgemo ga seg for Norge var storhetstiden vår som kulminerte med norsk gull i VM og EM (2007 og 2008). Norge kvallet til VM i 2009, men så kom en lang mørketid, fire VM (Bermuda Bowl) ble spilt uten at Norge var kvalifisert.

Det ser ut til at pila peker oppover igjen. Norske spillere har gjort det skarpt i mange internasjonale turneringer de siste årene. Norge vant siste EM for nasjonslag og er blant favorittene i VM i Kina til høsten. Vi har dessuten fått opp et meget sterkt ankerpar igjen, Brogeland-Lindqvist som regnes blant de beste parene i verden. Det er en solid norsk spillerbase med spillere på internasjonal nivå bak dem. Om Helness-Helgemo skulle komme tilbake å spille for Norge ville vi stilt med to par som regnes helt i den ypperste verdenstoppen, og da ville det vært grunn til å håpe på mange flere medaljer i årene som kommer.

Foruten Zimmermann selv og hans faste makker Franck Multon og det nevnte nederlandske paret blir polakkene Gawrys-Klukowski med Zimmermann videre, skal man tro det som sies og skrives. Klukowski har kommet fort og knallsterkt inn i verdenstoppen og er fortsatt kun i tyveårene. Gawrys er en veteran som har vært i verdenstoppen i rundt 40 år, eller kanskje mer.

Selv husker jeg Gawrys fra mange europeiske turneringer på 80 og 90-tallet. Et minne er fra EM for par i Roma i 1995 hvor han spilte med en enda eldre herremann, Lasocki som fortsatt er med og spiller seniorbridge for Polen. I 95-mesterskapet i Roma var de fullstendig overlegne med resultater som nesten er umulige, et snitt langt oppe på 60% tallet i en så lang og sterk turnering er nesten uhørt og uvanlig i internasjonal bridge. De hadde flere sesjoner over 70%. Normalt i slike lange og tøffe turneringer er vinnerscoren godt under 60% i snitt, og enkelte ganger vinnes med bare rundt 55-56%. Dette er ikke ment som noen påstand om at noe muffens foregikk, de har jo alltid vært fantastiske spillere. Selvsagt kan de ha hatt den perfekte turneringen hvor alt gikk veien for dem hver dag i hel en uke.

Selv spilte jeg med Geir Helgemo i Roma den gangen i ’95. Vi scoret bra, men kunne aldri ha vært i nærheten av vinnerscoren selv om vi hadde gått på vannet. I et litt for krampaktig forsøk på å vinne medalje mot slutten droppet vi en haug med plasser, men ett minne fra en runde mot et annet polsk par sitter godt i minnet.

En annen polakk som senere har blitt ekskludert fra WBF gjorde det også bra i den turneringen, Cesary Balicki. Han spilte ikke i akkurat den turneringen med sin senere faste makker Zmudzinski (et makkerpar som ble grepet i juks), men en annen polsk landslagsspiller. De kom til bordet med en svær hale med bakspillere. Det var en god del som satt bak oss også, det er det alltid når Geir Helgemo spiller. Så dette var et oppgjør med intens stemning.


Det kan jo være aftig å bløffe av og til?

Liker du bløffmeldinger?

Det gjør ikke jeg.

Min oppfatning er at psykiske meldinger er veldig overvurderte. Det kan være morsomt av og til, og skaper sving. Det kan godt gå bra, men det er en hake ved det selv om det lykkes i noen spill, for det vil uvilkårlig skape en viss usikkerhet i makkerparet. Makkeren til en frekvent bløffmelder vil aldri kunne vite om bløfferen faktisk har det han sier han har, eller om det er bare vas, og han kan jo være utstyrt med de riktige kortene for sin melding også noen ganger! Så snart som makkeren til den frekvente bløfferen begynner å forstå hva som foregår de fleste gangene det bløffes begynner det fort å bevege seg over i en uetisk gråsone, det blir som om makkerparet har hemmelige avtaler.

Det kan gå flere år mellom mine bløffmeldinger. Men mot Balicki og hans makker syntes jeg som var den soleklart minst profilerte spilleren ved bordet at det oppstod en drømmesituasjon, utstyrt med disse usle bladene:

Geir var giver, og vi var i gunstig sone. Det gikk to passer til meg. Hva ville du meldt, og i så fall hva, om du da ikke bare passer som selvsagt ikke kan kritiseres med 1 HP?

Svake 2 hjerter, kanskje? Det kan neppe gå veldig galt, men det ikke noen veldig stor oppside heller.

Kanskje tråkke til med en «syk» 1 grand? Det kan lykkes, men det kan også gå fryktelig galt om makker har en vanlig 9-10 poenger. Han har jo ingen grunn til å forstå at det er ugler i mosen.

Jeg tenkte at her må jeg må gripe sjansen og finne på noe, dette er en «chance of a lifetime», liksom. Og det er jo ganske sannsynlig motparten har slem i kortene. Så jeg åpnet med 1 spar. Det beste er hvis de har en fet sparkontrakt, men en annen fordel med å bløffe med sparmelding er at om makker har en haug med spar og er med og støtter har jeg i alle fall litt stikkpotensiale med singelton og tre trumf.

Eller? Nei, det var ikke særlig stikkpotensiale, det skal være sikkert…

Over 1 spar gikk det dobler fra Balicki, og Helgemo støttet ja, men han løftet kun til 2 spar. Det så ikke så dumt ut, men så doblet nestemann og det gikk pass fra meg. På den andre siden av skjermen gikk Balicki i en kjempeboks, han tenkte flere minutter. I de minuttene ble jeg mer og mer skjelven og tenkte at om det nå går pass rundt blir det tidenes rødeste fjes på meg som trolig har dummet meg ut for evig tid. Å spille 2 spar doblet uten verdier og trolig en 3-3 tilpasning vil neppe gå særlig bra.


Skal jeg spille 2 spar doblet, kanskje?

Da trauet kom tilbake under skjermen kom imidlertid tidenes overraskelse: Balicki hadde meldt 6 hjerter, pass fra både makker og nestemann! Fra meg kom med en litt skjelvende hånd passlappen raskt på bordet. Den kontrakten gikk ikke bra da de var i slem på 4-1 tilpasning!

Motspill mot 6 hjerter høres bedre ut!

Polakkene hadde hatt en gedigen meldemisforståelse med hensyn til doblingen av 2 spar. Han ene trodde de hadde hjertertilpasning. Han som hadde svarsdoblet mente han hadde vist en minororientert hånd. Han hadde singel hjerter, og trodde åpenbart at makkeren som hoppet til 6 hjerter måtte han en monsterhånd med lang, solid hjerterfarge.

Slik som kortene så ut sammen kunne de vinne 7 grand, 7 kløver og 7 spar (!). Med andre ord ville min 2 spar doblet endt med null stikk hvis det hadde blitt kontrakten. Men de gikk i stedet tre bet i 6 hjerter, og takk for det…

Allerede da blindemann kom opp ropte spillefører på turneringsleder. Han så de hadde syv fete spar til sammen og forstod noe måtte være galt, og han var ikke særlig fornøyd med kontrakten han skulle spille. Det kom en polsk (!) turneringsleder til bordet, og han fikk referert meldingsforløpet før han gikk rundt og så på kortene våre. Så sa han det vanlige, «spill videre og tilkall meg etter spillet» før han forsvant med det jeg sverger på var et lite smil om munnen. Da han etter spillet kom tilbake spurte han Helgemo om jeg hadde bløffet tidligere i turneringen, noe Geir avkreftet. Resultatet stod selvsagt, og alt var greit. Det var litt mumling og småfliring blant bakspillerne, og ved bordet gikk det voldsomt i polsk den andre veien. Geir kom raskt under luka og sa med steinansikt til meg, selvsagt på norsk: «Jeg har lyst til å gapskratte, men vi venter med det til vi er i baren etter sesjonen».


Geir H: Vi skal flire, ja, men litt senere...

Jeg bløffet ikke senere i turneringen, og heller ikke før det hadde gått veldig mange år.

NM MONRAD LAG avsluttet festivalen

Det siste mesterskapet under festivalen i Drammen var NM Monrad Lag. Den turneringen ble vunnet av lag BOEK med Bjørn Olav Ekren og de tre ungdommene Christian Bakke, Tor Eivind Grude og Lars Arthur Johansen. De var bare vel 3 VP foran Fram Larvik som ledet etter første dag. Spillerne på sølvlaget, Tom Johansen, Lasse Aaseng, Martin Andresen og Arve Farstad kan med såpass liten margin opp til toppen sikkert finne flere spill som ville vært nok til å ta seieren, som man sier, men sannheten er at lag BOEK var klart foran mot slutten og vant til tross for et stort tap for 4XL i siste kamp. 4XL ble nr. 4 like bak bronseplassen som ble besatt av Noe Rusk med Aksel Hornslien, Siv Thoresen, Jo Arne Ovesen og Terje Lie.


(Kan ikke se Ekren på bildet som er "lånt" fra bulletinen, men veteranen på laget var absolutt med å bidro til seieren!)

Hele resultatlisten , spillstensiler og butler finner du her.

På butleren var Per Ove Grime og Cato Sundeng det beste paret med +1,78 IMP i snitt pr. spill. De spilte alle 14 rundene. Foran dem var en enkeltspiller, Morten Pettersen (spilte fem runder).

Det er et slags ordtak som sier "Når man har løpt og løpt for å komme seg på bussen så slutter man å løpe når man er ombord"

Det var kanskje litt tilfellet for laget som vant Monraden? I alle fall var innsatsen ikke den beste i dette spillet helt mot slutten i siste kamp, hvor altså seieren var så godt som sikret uansett:


Lag BOEK sitt Ø/V-par kom galt ut her da de endte i 6 spar som gikk tre bet.

Ved det andre bordet synes jeg Allard-Jensen meldte enkelt, logisk og godt. De endte i 6 ruter som er en veldig god slem. Den er nedlegg om ruteren er uten taper (kongen i saks), og selv om det er trumftaper kan sparfargen være uten taper. Meget gode sjanser.

Hvis en skal tro det som ligger i BBO fila (det hender operatørene feiler) så ble slemmen vunnet etter et svakt motspill. Det ser som sagt ut som om det er bet i slemmen slik det sitter med en taper i trumf og en i spar. 6 ruter kan dog vinnes om sitsen leses korrekt. Spillefører må plassere nord med all sparen og kløver konge.

La oss si det kommer hjerter ut. Spillefører tar ruterfinesse og får mer hjerter på seg. Nå blir det bet om han går for en enkel sparfinesse som trolig er beste sjanse. Hvis han av en eller annen grunn får troen på at nord har alt i spar, minst fire stykker (husk nord viser seg å ha singel ruter) kan han skvises siden han også har kløver konge. I forskjellige varianter kan spillefører komme til en sluttposisjon omtrent som dette:


Merk at spillefører må kaste to spar hos vest for å få plass til kløver dame hos blindemann, og det kortet er den ene  trusselen mot nord. Den andre trusselen er ikke spar knekt, men østs tredje spar!

På hjerter til esset er nord ferdig. Syd har ingenting å hjelpe til med. Om nord kaster kløver konge tar selvsagt spillefører for damen før han avslutter med to sparstikk. Hvis nord holder kløver dame går sparen, og spillefører vinner det siste stikket for spar 9, eller mer artistisk hvis han vil, for spar 5.

Festivalkonge og prinsesse ble kåret basert i mesterpoeng. Øyvind Saur var i tet i den konkurransen etter fine resultater gjennom uken, men Tor Eivind Grude smatt forbi til slutt ved hjelp av seieren i lagturneringen.

Mia Eline Statle ble festivalprinsesse.

Da er i prinsippet sesongen over, men det går ikke lenge før det braker løs med bridgeturneringer igjen. Og det er heller ikke lenge til VM hvor det skal bli veldig spennende å følge de norske lagene.

Neste år skal bridgefestivalen spilles på Lillehammer hvor det var suksess-festivaler i en mange år på rad. 

NM MONRAD LAG, første dag

I denne siste hovedturneringen under Norsk Bridgefestival har de 75 lagene spilt to av tre sesjoner. Fram Larvik har tatt ledelsen med Lasse Aaseng, Tom Johansen, Martin Andresen og Arve Farstad. Hele listen med butler og spillstensiler finner du her. 

I runde 6 (av 8 runder fredag) møtte lederlaget laget som kaller seg "Noe rusk" (Ovesen, Thorsen, Hornslien og Lie) som ligger på 2.plass før innspurten lørdag. Fram Larvik vant med 5 IMP, men tapte dette spillet hvor det er et ekkelt valg for spillefører.

 

Det var standard å være i 4 hjerter, og nesten like standard at øst spilte ut spar knekt. 

Hvordan spiller du?

Det du vet er at spar knekt normalt er fra kortfarge fordi du selv rår over spar 10. Noen ganger kan utspillet være fra dobbelton, men mest sannsynlig er det singelton spar. Dermed har spillefører to mulige spilleplaner siden det kun er to tapere utenom trumfen. Du kan ta sparfinessen og vinne elleve stikk om den går. Alternativt kan du spille hjerter ess og mer hjerter. Det er for best mulig å unngå at øst skal få stjeling om vest kommer inn. Hvis hjerterfinessen ryker vinner forsvaret det stikket, to minor ess og en (minst) sparstjeling. Sånn sett kan det virke naturlig å spille trumfesset og en til, men behøver det være riktig?

Hva om øst har hjerter konge og tre korts trumf?

La oss si du spiller hjerter ess og mer hjerter, og øst vinner for kongen mens vest ikke har flere trumf. Det er sannsynlig at vest har i hvert fall ett inntak, at han har minst ett av minoressene. Øst spiller inn vest og får sparstjelingen du forsøkte å unngå at han skulle få, og du går bet i en kontrakt hvor det kunne blitt elleve stikk via en enkel trumffinesse. På den annen side, hvis trumfen sitter 2-2 er det sikkert spill med esset og en til, det eneste du da kan miste er ett mulig overstikk.

Ovesten spilte hjerter til esset og mer hjerter. Ved det andre bordet tok spillefører trumffinessen. Slik så hele spillet ut:

Denne gangen var det riktig å unngå trumffinessen og spille esset og en til. Han som tok finessen gikk bet da øst fikk seg en stjeling, den andre spilleføreren vant sin utgang og noterte utgang verd 10 IMP. Uten å ha regnet nøye på det sitter jeg med en følelse av å ta hjerterfinessen gir litt bedre sjanse enn å spille esset og en til, og den planen gir også ett ekstra stikk hver gang kongen sitter i saks. Ett IMP er heller ikke å forakte i korte lagkamper. Hvis utspillet er singel spar som du tror ganske sikkert det er, er sannsynligheten stor for at han som bare har en spar (mens han andre har fem spar) sitter med tre trumf, og da er å spille esset bare gullkanet om kongen er singel hos vest.

Litt over halvparten av N/S parene vant utgang, resten gikk bet. Noen av de som vant den fikk annet utspill mot seg.

Her et spill som ga sving i mange kamper (runde 5).

Ville du likt å være i slem med dette? 

Mye avhenger av om vest åpner. Dette er et stilspørsmål, åpne med 11 balanserte. eller ikke. Jeg mener det ikke er et enten-eller. Noen jevne 11-poengere er fryktelig svake, for eks. 4333 hender, og man bør passe. Men med to bra firekortsfarger og 11 hp er hånden verd like mye som mange 12-poengere vi åpner med. Her hadde vest fine, "rene" honnører, og firekorts spar som er et pluss. Martin Andresen åpnet. Da havnet han og Arve Farstad i 6 kløver.

Det med åpningsstil har ikke noe med resultatet på dette spillet, for det var ganske tilfeldig om slem stod eller ikke. Sparfargen må spilles for null taper, så normalt må finessen gå (pluss en liten ekstra sjanse for spar dame singel hos nord, for riktig spill er esset først, så finesse hvis da ikke damen faller).

I drammen satt syd med D-10 dobbel i spar, og slem ble meldt og vunnet ved omtrent en fjerdedel av bordene.

Hvis ikke man får en brijant ide om å ta en vridd finesse i spar, dvs. knekten fra nord, vinnes 6 kløver med kun en taper i hjerter.

En spillefører gikk bet i 6 kløver og må ha forsøkt den vridde finessen. Den sparvarianten forutsetter imidlertid at to kort sitter på bestemt sted (spar dame må sitte hos nord og spar 10 hos syd), og det gir kun 25% sjanse. En enkel sparfinesse gir jo som kjent 50% sjanse.

For lederlaget var spillet verd 13 IMP da motstanderlaget var i 5 kløver med tolv stikk ved det andre bordet.

 

PATTON - det beste turneringsformatet?

Torsdag ble Patton-turneringen spilt under bridgefestivalen i Drammen, 57 lag på startstreken.

Seieren gikk til lag PATTON med Tor Eivind Grude – Christian Bakke og Øyvind Saur-Lars Arthur Johansen. De vant med kun 1 VP margin foran laget som kalte seg Helt Nils og bestod av Aleksander Flakstad-Jacob Duschek og Nils Kåre Kvangraven-Kenneth Syversen. På 3.plass kom lag Hel med Espen Haugstad-Lisbeth Glærum og Ann-Mari Mirkovic Juvik-Bjørn Inge Hanssen på laget.


Tannlege Øyvind Saur har bevist voldsom bridgeform de siste dagene (vant to dager på rad), men ryktene sier har også har vist talent som vokalist! Kanskje kan det være en fremtidig karriere for han hvis han går lei av å grave i tennene på folk?

Kanskje er Patton det ultimate turneringsformatet, det som forutsetter ”skills» i alle faser av bridgen?

Hvorfor det?

Mange mener lagkamp er den «beste» bridgen. For å gjøre det godt i lag forutsettes at man melder godt. Et presist meldesystem og gode meldevurderinger er svært viktig, for utscoringen gir relativt større uttelling for store spill som slemmer og utganger. I spilldelen gjelder det først og fremst å vinne sin kontrakt, så safespilling er bla. en viktig faktor. Du må selvsagt spille godt for å lykkes i lagkamp også, men overstikk, en ekstra bet og slikt teller ikke relativt sett så mye som i parturnering. God meldeteknikk favoriseres.

I parturnering teller alle spill likt. I alle spill deles det ut like mange matchpoints, uavhengig av om det er en liten delkontrakt eller en slem. Du får ikke flere poeng for å være alene i 7 grand, kanskje doblet, og vinne den for +2490 enn i neste spill å spille 3 ruter med et overstikk du er alene om for +130. Derfor er parturnering intenst, alle spill teller like mye. I lagkamp er det en del spill som er ganske uinteressante. Derfor synes jeg parturnering inneholder enda mer «bridge» enn lagkamp, og par er turneringsformen som stiller større krav til selve kortspillingen enn meldesystem og slikt, selv om det hjelper på å melde godt i par også. I par er det dog en del tilfeldigheter med at du er prisgitt hvem du spiller mot i de enkelte spill, og hva de gjør akkurat mot deg og makkeren din. Så har vi Board-A-Match (eller såkalt Point-a-Board, alt etter om det scores 2-0 på hvert spill og 1 for uavgjort, eller 1-0 og et halvt poeng for uavgjort spill) som sjelden spilles i Norge. Den turneringsformen er en del av Patton-formatet. Jeg mener det er en super turneringsform som stiller store krav til spill-teknikk og motspill.

I BAM spilles for såvidt lagkamp, men spillene scores bare som vunnet eller tapt, uavgjort blir det bare når scoren ved de to bordene er helt lik. Pluss 110 og lagkameratenes minus 100 ved det andre bordet er altså vunnet spill, men uavgjort spill i lagkamp (0 IMP). Så i BAM teller alle spill like mye.

Det får altså et klart parturneringselement, men noe annerledes, for du sammenlignes kun med ett bord og kan ikke ta de mange "sikre" matchpoeng du ville fått i parturnering ved å dele score med en rekke andre bord.

BAM er en meget intens spilleform som bla. spilles mye under det amerikanske høstmesterskapet (f.eks. den prestisjetunge turneringen Reisinger).

Turneringsformen i PATTON er et slags hybrid. Der spilles lagkamp med BAM beregning, men det utgjør bare deler av de VP’ene lagene får. Det er like viktig å få tak i 630 hvis motparten har 600 (gir 2-0) som å vinne 3 grand hvis motparten har gått bet, utgangsbonusen gir ikke noe ekstra i så måte. Men i PATTON er det et element av det å få fatt i store scorer også, og unngå store tapsspill (800 i bet og slikt) som ikke betyr mer enn tapt spill i BAM. For i PATTON bli en stor del av VP’ene avgjort av lagets totalscore. Altså må man hele tiden tenke på å beskytte de store scorene også, man må finne slemmer osv., og kan ikke flyte bare på gode spilleføringer i delkontrakter!

Altså forutsetter PATTON «alt», noe av det som er viktigst i lagkamp og robber, og noe av de som er viktigst i parturnering/BAM.

Personlig mener jeg PATTON er den beste turneringsformen, den som setter mest krav til spillerne, men det er det sikkert mange som er uenige i.

Her er et spill som illustrerer bra hvordan Patton fungerer.

I lagkamp ville alt handlet mye om N/S kommer i utgang, eller ikke, og selvsagt om de vinner den.

Om det kommer ruter ut mot 3 grand blir det vanskelig, spillefører har åtte toppstikk og tar normalt sparfinessen for det niende med magert resultat. Da blir det flere bet om finessen tas tidlig. Kontrakten kan imidlertid fort vinnes om spillefører leser sitsen korrekt, og motspillet ikke er korrekt. La oss si det kommer ruter dame ut og øst legger styrke. Spillefører kan selvsagt vinne med en kjapp hjerter mot bordet hvis vest legger liten. Men da blir det to bet om vest fyker opp og spiller ruter.

Hvis spillefører i stedet kjører i gang med kløverboka, det gamle «trikset»: ta noen stikk så forsvinner det noen stikk (for motparten), er det en litt bedre sjanse. Øst kommer i trøbbel. Etter halvmeteren med kløver blir det kun igjen seks kort. Hva skal øst holde? Hvis han holder fire ruter blir det igjen kun to kort, og om det blir singel spar konge og en hjerter kan spar konge toppes ut. Hvis øst holder to spar og fire ruter kan spillefører fri seg med ruter og kanskje få spar tilbake til nords saks tilslutt?

Nei, det går ikke, for vest kommer inn i ruter og tar for hjerter ess som øst da kan kaste spar knekt på, og beten hentes deretter med ruterstikkene. Det skal imidlertid ikke så veldig mye glipp til i motspillet til før 3 grand vinnes, men med ruter ut bør det bli bet.

Ved mange bord hvor kontrakten var 3 grand kom imidlertid hjerter ut, og da ble kontrakten lett vunnet. Så i lagkamp avgjøres dette spillet mest i meldingene, så utspillet selvsagt.

I Patton, eller BAM, kan det godt hende spillet avgjøres bare ved hjelp av et lite overstikk, eller en ekstra bet. Spillerne må "fighte" hele veien!

Hvis du er i 3 grand og får ruter ut blir det et ekkelt valg. Skal du ta sparfinessen og risikere to bet, eller skal du ta dine åtte stikk. Det avhenger alt av hvor spar konge sitter, selvsagt. Etter noen kløverrunder kan det hende du får en feeling av hvor spar konge sitter, og da blir det et annerledes valg enn i lagkamp hvor du normalt bare må gå for utgangsbonusen som betyr så mye. I BAM kan du ved å ta åtte stikk vinne spillet hvis motparten ved det andre bordet er i 3 grand og går to bet!

Psykologi og evne til å tenke på hva som mest sannsynlig er kontrakten ved det andre bordet og hvordan de sannsynligvis spiller den kontrakten får stor betydning i BAM/Patton.

Flere steder ble det delkontrakt i kløver, normalt spilt av nord. Der er det ti stikk med riktig motspill. Hjerter ut bør føre til at øst får seg en hjerterstjeling, men så er det slutt. Spillefører får etter hvert godspilt ruter konge som gir ett avkast for spar, og syds fjerde hjerter gir parkering for nok en spar fra nords hånd, +130 til N/S.

Noen steder fant ikke Ø/V stjelingen. Enten kom det annet utspill, eller vest returnerte ikke hjerter, og heller ikke spar som også holder kontrakten på ti stikk. Med for eksempel hjerter ut til esset og ruterskift fra vest i andre stikk blir det elleve stikk. De som noterte seg for +150 vant spillet 2-0 hvis N/S ved det andre bordet hadde +130, altså like stor BAM-gevinst som for de som var i utgang og vant den mot delkontrakt ved det andre bordet.

Fire par vant delkontakter i ruter doblet. En var i 2 ruter doblet med to overstikk, +580, to var i 3 ruter med utgangsbonus og doblet overstikk for 870, og ett par i 4 ruter doblet med hjemgang for +710. Merk i BAM ville de som noterte +710 kunne tapt spillet om N/S ved det andre bordet hadde +870, mens de hadde vunnet spillet like mye (2-0), både mot vunnet 3 grand og mot delkontrakt ved det andre bordet. I PATTON vil do en sånn score uansett være verdifull i regnskapet for totalscoren selv om spillet kanskje ble tapt i BAM-delen.

Noen synes slikt gjør turneringsformen BAM tilfeldig/vilkårlig. Jeg er uenig og mener det gjør turneringsformen veldig intens, og du må være helt på hugget i absolutt alle spill. Du aner ikke når et lite og tilsynelatende uvesentlig stikk svinger fra tapt til vunnet spill.

Antagelig mener flertallet at vanlig lagkamp er den beste bridgen. Lagturneringer er populære og synes å ha størst prestisje. I Norge er nok de to mest prestisjetunge turneringene Seriemesterskapets 1.divisjon og NM for klubblag, tett fulgt av NM for par (kanskje sidestilt med de to andre?). Like bak der følger antagelig NM for Monrad Lag og NM Monrad Par på bridgefestivalen. Internasjonalt rager selvsagt et EM eller VM for par høyt, men VM for lag synes å rage enda høyere.

Fredag og lørdag avsluttes bridgefestivalen med NM MONRAD LAG samt som vanlig flere sideturneringer.

Samtidig som PATTON ble spilt var det flere sideturneringer på torsdag, og alle resultater finner du på mesterskapssiden, her.