Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Ungdoms VM for LAG: Trøbbel i starten for norske medaljevinnere

De to norske parene i U-26 Women, Sofie G. Sjødal/Agnethe H. Kjensli og Ida Marie Øberg/Thea Lucia Indrebø måtte finne seg i et solid favorittstempel forut for lagturneringen i Ungdoms-VM etter at de vant henholdsvis sølv og gull i parturneringen. Men slikt er ikke matematikk, og dette er en helt ny turnering. Lag-kvalifiseringen startet med en oppskriftsmessig seier, men så kom to ganske store tap. Deretter kom våre jenter i gang og vant tre store seiere. Etter første dag ligger de på 4.plass. Det er tre kamper til å spille i den klassen før det blir kvartfinaler. 

I lørdagens siste kamp vant det norske laget som kaller seg Sofies World 28-0 mot Chile som lå midt på tabellen før kampen. Her er et spill hvor et valg i spilleføringen er helt avgjørende.


Vest var giver og Ø/V i sonen. Vest åpnet på ett-trinnet, med 1 kløver for noen, 1 ruter for andre. Det var ganske populært å melde inn 1spar som nord i gunstig sone, og i så fall dobler øst (= hjerter), og syd støtter spar til 2 spar eller 3 spar. Det ender i 3 grand spilt av vest og nord spiller ut spar 5 til syds konge og esset. Hva ville du spilt i andre stikk?

Det ser kanskje naturlig ut å spille hjerter, men det er ikke sikkert det er riktig spilt. Slik det så ut ble det galt:

Hjerter fra vest i andre stikk til damen ble stukket med esset. Så spar tilbake gjennom A-10, og forsvaret fikk godspilt fargen sin. Dermed hadde spillefører kun to stikk i hver majorfarge samt, tre i ruter. Det er kun syv, og siden ikke rødfargene var medgjørlige måtte kløver angripes, men da hadde nord to godspilte sparstikk. Noen gikk to bet, andre en bet, mens flertallet gikk hjem kontrakten.

Hvordan? 

Det går bedre om det startes med kløver i andre stikk. Det er fordi nord har kløver ess. Hvis nord hadde hatt hjerter ess i stedet og ikke kløver ess ville spillefører ligget bedre an ved å spille hjerter først. For det handler om å beskytte sparkombinasjonen sin. Her var kløverspill tingen. Liten til damen vinner stikket. Så mer kløver og nord vinner det stikket. Nå er vest sin sparkombinasjon A-10 beskyttet, og det spiller ingen rolle hva nord gjør. Hvis hun spiller spar er det er rett opp i saks. Spilles hjerter til syds ess for å få spar gjennom har spillefører TRE hjerterstikk som sammen med tre i ruter, to i spar og ett i kløver er nok til vunnet utgang.

Sofie/Agnethe som N/S fikk fatt i en bet i 3 grand mens Ida Marie/Thea Lucia noterte utgang som var verd 12 IMP for SOFIES WORLD (Norge).

 

 

Kommentarer

I denne klassen blir det ingen kvartfinale, så det er viktig å være topp 4 når de er ferdig med round robin.

Totalt 1 kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.