God norsk innsats i online damemesterskap

I helgen gikk 1st European Online Womens Teams Championship av stabelen. Det foregikk på Realbridge. Det deltok 48 lag som spilte 10 kamper grunnspill før lagene etter plasseringene ble delt inn i finalpuljer. De var med fire lag med norske spillere.

Til A-finalen gikk NORDEN (Ann Karin Fuglestad, Liv Marit Grude, Marianne Harding, Torild Heskje, Gunn Tove Vist, Bodil Nyheim Øigarden) og VIKING GIRLS (Virginia Chediak, Gunn Helness, Åse Langeland, Erleta Plana, Ranja Sivertsvik, Maren Idland Sægrov, Ingunn Uran, Ida Wennevold).

Begge lagene gjorde det godt i A-finalen. VIKING GIRLS endte på 4.plass og NORDEN kom rett bak dem på 5.plass. Et tysk lag gikk helt til topps.

Mer om mesterskapet kan du finne ut på mesterskapssiden, her, eller du kan se alt som skjedde i hvert enkelt spill ved å gå inn på Realbridge, her. 

A-finalen startet glimrende for VIKING GIRLS. Her er kortene Ingunn Uran fikk utdelt som vest med nord som giver og ingen i sonen:

Nord passer og makker på østs plass åpner med 2NT, 20-21. Hva tenker du om dette? 

Med en god syvkorts farge er det vel klart at slem godt kan stå selv om makkerparet har mindre enn 30HP til sammen. Ingunn overførte til hjerter og avga en sleminvitt. Ved begge bord startet det med 2NT og 3 ruter fra vest, og ved begge bord doblet nord for ruterutspill.

Da makker Ida Wennevold var med på notene over sleminvitten ble det så Ingunn spurte om nøkkelkort. Øst viste fire, altså de tre andre essene og trumf konge. Da vest vest at en ruter kan kastes på spar ess. Ingunn gikk nå på med 5NT som spør om konge(r) og antyder at storeslem er mulig. Da øst viste kløver konge visste vest om tolv sikre stikk. Hvis øst også har spar dame eller kløver dame står det tretten stikk, eller øst kan ha noe i kløver eller spar som kan godspilles med å stjele et kort i fargen. Ingunn satset: 7 hjerter! 

Slik var hele meldingsforløpet:

Og slik så hele spillet ut:

Det var enkelt å vinne alle stikkene her, kløveren lot seg godspille med kun en stjeling. Merk at selv med skjevere kløversits går det helt fint å vinne tretten stikk, +1510.

Ved det andre bordet satt Chediak-Sivertsvik mot 4 hjerter! Dermed ga spillet 14 IMP i favør VIKING GIRLS

 

 

Bridge i ørska

Det har vært hektisk både i Norge og andre steder med mange store turneringer og mesterskap. Det neste internasjonalt er EM for nasjonslag som spilles i Herning, Danmark i tiden 24.juni til 4.juli. Mer om det og informasjon lagene som er tatt ut til det mesterskapet og link til mesterskapssiden finner du her.

Etter det er det både EM for nasjonslag i juniorklassene, og deretter åpent VM for juniorer som foregår i Wroclaw, Polen. Det kan du lese mer om her.

For mange proffene blir det også en tur over dammen til Nord Amerika for å spille US Summer Nationals som denne gangen foregår i Toronto, Canada i juli.

Og i høst blir det World Bridge Series (bridgeolympiaden) i Buenos Aires, Argentina.

Mens vi venter på alt det der og andre turneringer tar vi et lite tilbakeblikk på et mesterskap jeg selv spilte i mai, i Asia Pacific Congress i Bangkok.

Det er mange måter å vinne på i bridge, og ikke alltid er det god spilling som lykkes. Jeg kunne nok dratt fram noen gode spill, såkalte skrytespill, men det får bli en annen gang. Vi tar heller med en merkelig historie om hvordan det kan gå når helt ville feil skjer, og det likevel går bra. Det må vel være lov å nevne at vi totalt spilte 396 spill, så det var ikke sånn som det her hele tiden...

Om man er uvel og må spille bridge kan det ble vanskelig. Det var situasjonen for meg i Bangkok da jeg og tre andre fra New Zealand spilte i den transnationale lagturneringen. Allerede andre dagen (av 8 spilledager) ble det for mitt vedkommende en kraftig magesjau som varte i 6-7 dager, og mot slutten var det en fortumlet bridgespaltist uten energi som måtte spille 10 timer for dagen på vårt firemannslag.

Det gikk forbløffende bra, dog med svært hyppige toalettbesøk, noe jeg skal spare deg for detaljene om...

Men det kan bli noen rare spill når det er slik, man spiller egentlig i ørska. Spillingen var liekvel ganske bra, og når den er det er det merkelig hvor ofte man har flaks og lander på beina når unormale ting blir gjort. Det er ingen logisk grunn til at man skal ha flaks fordi spillingen ellers er ok, men all erfaring tilsier at om spillingen generelt er dårlig blir det nesten alltid katastrofespill om noe merkelig blir gjort.

I sluttspillet (semifinale og finale( hadde jeg først en helt vill og totalt misvisende melding i et enkelt og vanlig spill - men jeg var helt i ørska. Slikt kan skje når man er ganske utafor fysisk, og som oftest skjer det med normale kort, faktisk. For da slapper man kanskje litt av, «endelig et enkelt spill», liksom.

Jeg plukket opp en ganske balansert, god og skarp 18 poenger med en dobbelton, og åpnet med 1 kløver. Makker sa 1 hjerter, og med god firekorts hjerter sa jeg 4 hjerter. Makker gikk videre, og jeg våknet ikke før han sa 6 spar. Ja, han sa 6 spar, ikke 6 hjerter...

Forklaring: vi bruker overføringssvar på 1 kløver, og det var borte for meg et øyeblikk. Jeg hadde altså ikke vist firekorts hjerter, men firekorts spar og renons i hjerter!

Huttetu...

Men flaksen var i alle fall der, for jeg hadde firekorts spar også (4-4 i major) så trumfstøtte til makkers var på plass. Så kontrakten viste seg å være grei nok selv om makker fikk sjokk idet en helt annen blindemann ble lagt opp enn det han regnet med. Og 20-åringen på andre siden av bordet spilte slemmen godt, tolv stikk og +1430. Det var gevintsspill siden de stoppet i utgang ved det andre bordet.

Griseflaks...

En om mulig enda verre melding ble avgitt ganske tidlig i et senere sett som hadde startet bra. Jeg satt nord med vest som giver og alle i sonen. Vest passet. Min hånd hadde 8 HP, sekskorts par, singel hjerter, fire ruter og dobbel kløver. Jeg vurderte å åpne med 3 spar, men det var i sonen, og kanskje ingen grunn til å «pushe» for mye. Så jeg åpnet med svake 2 spar. Godt å ikke ha minimum av og til...

Men det var en helt annen hånd jeg hadde, kortene mine var feilsortert. Det ble oppdaget like etterpå da nestemann doblet og makker støttet sparen til tre-trinnet. To av mine kort var feilplassert! En av de to kløverne var en spar, og den single hjerteren var ikke hjerter, men en liten ruter. Jeg hadde åpnet med tidenes merkeligste svake 2 spar med dette:

Herreminhatt.

Men meldingsforløpet var ikke over, og med sparstøtte fra makker var det bare å melde mye mer. Over makkers støttemelding på tre-trinnet passet han til høyre, og jeg sa 4 spar. Dobleren sa 4NT, «to steder å spille». Makker passet, og han til høyre sa 5 kløver. Med minst et par par stikk ekstra for min første melding måtte det meldes mer: 5 spar!

En gylden "regel" er egentlig at når man har sperremeldt så skal man ikke melde mer senere. Men her ble det altså meldt og meldt, for kortene var jo helt annereldes enn det de tre andre ved bordet trodde.

Øst doblet 5 spar før det gikk pass rundt. Makker la opp de et par perfekte honnører, og hele spillet så slik ut:

I 5 spar doblet var det bare en taper i ruter og en i kløver, elleve stikk og +850.

Ta en titt på østs kort, han må ha følt seg fullstendig robbet som satt med AKQ i to farger og esset i ruter også, til sammen 24 HP! Og han som hadde åpnet med svake 2 spar ble plutselig helt gal og var med til fem-trinnet etterpå!

Hjerterutspillet ble stjålet, to runder trumf og så ruter. Øst fikk et rimelig kraftig sjokk da andre runde kløver ble stjålet, og jeg kunne bare si «sorry», som jeg selvsagt ikke mente så veldig...

Ved det andre bordet åpnet nord med 4 spar som en normal person. Syd var ikke med til 5 spar. Mine lagkamerater som var klart bedre enn oss i grunnspillet var skuffet over sin avgjørelse i dette spillet siden de frivillig meldte seg opp i 6 kløver som gikk en bet, +100. Men denne gangen ga det 14 IMP inn med resultatet fra vårt bord som vi leverte sammen med en «crazy» historie.

Griseflaks igjen, og de to verste meldingene i løpet av 8 dager med bridge ble til to deilige gevinstspill.

Norgescup online, 2024-2025

NBFs Norgescup online er en ny satsing av bridgeforbundet, og det ser ut som noe som mange kan ha glede av. Opplegget er for å gi NBFs medlemmer et godt turneringstilbud på nett.

NorgesCupe'en er godt annonsert flere steder, bla. på NBF sine sider, men vi nevner det her i bloggen også. Alle informasjon, påmeldingslenker osv. finner du her.

NBF arrangerer disse partneringene over et helt år fra den første turneringen 22.juni til juni 2025. Det skal spilles ti parturneringer på Realbridge.

De seks beste resultatene teller i sammendraget, så om man satser på sammendraget og får et dårlig enkeltresultat kan man bare gå på med krum hals og spille mer, og så kan de dårligste resultatene strykes. Men en kan også spille så mange eller få turneringer man vil og eventuelt delta bare i enkeltturneringer.

Det blir premier for hver enkelt turnering (20% av feltet), og bra pengepremier i sammendraget. 

Så her er det bare å melde seg på! Du kan spille selv om du har ferie og er på hytta eller i utlandet. "Online is everywhere" som man sier, så dette er virkelig noe for de bridgefrelste som liker godt å spille online. 

 

 

 

Fra lagfinalen: Omtrent som en boksekamp

Mot slutten av lagfinalen så det ut til at Bergen AK 2 (Høyland) skulle kunne sikre sølv bak de suverene norgesmestrene Bergen AK 1 (C.Bakke). Men bergenserne snublet i siste runde og gikk på et stort tap mot arrangørens lag, BK Missklikk. Dermed benyttet både Heimdal BK 1 (Austberg) og Kristiansands BK (Olsen) seg av anledningen og smatt forbi og vant henholdsvis sølv og bronse. Så det ble ikke engang medalje på medaljegrossistene fra Bergen.

I nest siste runde møttes Heimdal BK 1 (Austberg) Bergen AK 2 (Høyland). Sistnevnte lag vant den kampen klart og så ut som om de da hadde sikret medalje i alle fall, men nei. I denne kampen var det jevnt ved halvtid etter noe som lignet en boksekamp. Det smalt begge veier, enorme svingspill pga. voldsom satsing og skumle kort. Her er et eksempel:

Det står i 5 spar N/S. Heimdal BK sitt Ø/V par landet imidlertid i 5 kløver som ble doblet. Det er en mye dårligere kløverkontrakt enn ruterkontrakt, men det står ofte i 5 kløver. Med skjev kløversits skar det seg, to bet og Bergen AK +500.

Ved det andre bordet hoppet Svein-Olai Høyland (øst) til 4 ruter over nords åpning 1 hjerter. Syd meldte 4 spar, vests sa 5 ruter, og nord 5 spar. Høyland hadde til en melding til: 6 ruter! Ikke unaturlig doblet syd, han hadde tross alt to ess og en makker som hadde åpnet! Men lilleslemmen stod, N/S fikk kun ett hjerterstikk. Så det ble Bergen AK 2 +1540 som sammen med +500 fra det andre bordet ga uvanlige 19 IMP!

Et slikt spill må nødvendigvis gi mange svingspill rundt omkring. Det står jo elleve stikk i spar N/S også, og mange N/S-par fikk spille sparkontrakter. To par noterte +1540 Ø/V i 6 ruter doblet. I tillegg til S.O. Høyland - Eide noterte Helgemo-Bakke den gladscoren. Slik så resultatene ut for hele feltet:

Foruten en 11 IMP'er og en 12 IMP'er ble det mot slutten av runden to megasvingspill til, 15 IMP og 16 IMP, begge i favør av Heimdal BK 1. Her er det ene spillet:

Austberg-Rasmussen meldte som Ø/V 6 ruter. Lilleslemmen bød på ikke problemer i spilleføringen, det ble en spartaper. Heimdal +1370.

Ved det andre bordet hadde det bergenske Ø/V-paret større ambisjoner. De har super tilpasning og første- og andrekontroller over alt. Så de prøvde 7 ruter. Storeslemmen hadde noen marginale vinnersjanser om en ser kun på Ø/V sine kort. Det går bra om Q-J-10 sitter tredje i hjerter slik at fargen gir fire stikk ved å stjele kun en hjerter, og i så fall kan tre spar kastes fra vest på hjerteren. Den lille sjansen fungerer ikke så sparen må løses uten taper. Det kan jo sitte Q-J dobbel i spar, eller en bedre sjanse er singel dame eller knekt hos en motstander, slik at honnør feller den single honnøren og finesse tas over honnør tynt fjerde hos den andre motspilleren. Slik satt det ikke, og det ble en velfortjent bet i den for hardmeldte storeslemmen. Heimdal +100 og 16 IMP til trønderne.

Runden endte 42-41. Det skjer jo av og til at det blir svingspill med 15-16 IMP eller mer, men det er ikke så ofte at det blir tre sånne megasvingspill i en halvrunde.

Soleklar seier til Bergen AK 1 (C. Bakke)

Christian Bakke, Geir Helgemo, Tor Eivind Grude, Thomas Charlsen, Thor Erik Hoftaniska og Martin Andresen hadde mot slutten ingen problemer med å forsvare den gode ledelsen de hadde store deler av lagfinalen på Storefjell. Det ble en suveren seier, og seiersmarginen til nr. 2 var på hele 22,2VP!

I forrige innlegg antydet vi at det godt kunne bli dobbelt BAK da Bergen AK 2 (Høyland) lå på 2.plass før siste kamp, og de hadde en bra luke ned til forfølgerne. Men slik ble det ikke. Bergen AK 2 fikk i avslutningskampen juling mot BK Missklikk, arrangørens lag. Og det benyttet både Heimdal BK 1 (Austberg) og Krisitiansand BK (Olsen) seg av da de lagene fikk opp store seiere til slutt og smatt forbi Bergen AK 2 med medalje som resultat. 

GULL! Fra venstre f.v. Hoftaniska, Charlsen, Helgemo, Grude og Bakke. Martin Andresen bidro ikke til bildet, men ifølge andre på laget bidro han godt til seieren! (Foto: Thor Simonsen)

Sølv gikk til Heimdal BK 2 med Per Erik Austberg, Arild Rasmussen, Allan Livgård og Terje Aa. 

Bronse ble vunnet av Kristiansand BK med Jan Arild Olsen, Nils Kåre Kvangraven, Helge Stornes, Karl Christian Baumann og Geir Brekka.

Hele tabellen ble til slutt seende slik ut:

Alle enkeltresultater, spill, butler osv. finner du her.

I aller siste kamp kom et interessant spill, spesielt når det gjelder meldingene. 

Det er noen som ikke støtter til 2 hjerter med østs kort etter starten 1 kløver, 1 hjerter. De vil helst ha fire trumf for å støtte. Det har imidlertid blitt vanlig å gjøre det og det har mye for seg å støtte med slikt, kun trekorts trumf, men en minimums hånd som ikke passer til gjenmeldingen 1NT. Og alternativet 2 kløver andre gangen bør helst bety sekskorts farge. Hvis svarhånden er svak kan man med en slik stil ende i 2 hjerter på 4-3 tilpasning, men det er absolutt til å leve med. 

Nå man spiller slik at det støttes ofte med tre trumf i denne posisjonen må man ha et redskap for å finne ut mer om åpningshånden, spesielt om det faktisk er kun trekorts støtte til svareren, eller om åpneren har fire trumf. Til det brukes 2NT som en slags relemelding, spør om mer informasjon. 

Der Charlsen satt vest og Bakke øst startet meldingene slik:

Så langt har øst fortalt at han har kun trekorts hjerter og samtidig at han har femkorts kløver og neppe en helt jevn hånd da med det kunne han ha meldt 1NT i stedet for 2 hjerter. 

Nå støttet simpelthen Charlsen med meldingen 4 kløver - sleminvitt. Deretter fant de frem til slem, og Charlsen tenkte det neppe kunne være noe bedre i trumfkontrakt så han sa til slutt 6NT. 

Det er en ganske hardmeldt men sjanserik slem. Det er bare ti toppstikk (2+2+1+5=10), men muligheter i begge de røde fargene. Sånn som det sitter ordner det seg på flere måter, og da hjerteren etter hvert kommer i spill blir det greit å vinne slemmen siden hjerteren sitter veldig snilt med damen i saks og 3-3 fordeling i mot. 

I kampen ga spillet 13 IMP da Ø/V ved det andre bordet som eneste par stoppet i utgang. Ett par gikk bet i 6 kløver, ett annet gikk bet i 7 kløver. Resten meldte og vant lilleslem. 

Merk at maksimalkontrakten med åpne kort er 7 hjerter, en helt usannsynlig (og dårlig ) kontrakt. Siden hjerterfargen løser seg så fint er det bare å ta en sparstjeling på den hånden med kortest trumf (ekstra stikk) så blir det fem trumfstikk (hjerter) og totalt 2+5+1+5= 13.  

Dobbelt BAK i teten

Før den siste kampen i LAGFINALEN er de to lagene fra Bergen Akademiske BK på første- og andreplass. Bergen AK 1 - C. Bakke har fått opp en stor ledelse og kan tape sin siste kamp og likevel vinne finalen. De trenger faktisk kun 4-5 VP i siste kamp for å sikre NM-tittelen og det er om utfordrerne Bergen AK 2 vinner max i siste kamp. Det skjer neppe at lederlaget snubler så mye mot slutten at klubbkameratene Bergen Ak 2 - Høyland tar seg forbi.

Dermed blir den største spenningen kampen om sølv og bronse. Bergen AK 2 har over 8 VP margin ned til Heimdal BK 1 - Austberg på tredjeplass. Så gull og sølv vil mest sannsynlig gå til Bergen, men en vet aldri. Bak Heimdal er det Kristiansand BK - Olsen som er nærmest, og de må hente inn 6,3 VP på trønderne om det skal blir sørlandsk medalje. 

Bergen Ak 1 - C.Bakke har imponert voldsomt og vunnet fem av seks kamper så langt, og flere av kampene er vunnet med store sifre. Men i runde 5 kom deres eneste tap så langt, og det var mot klubbkamerantene på Bergen AK 2. Det ble imidlertid ikke noe stortap (7,05 - 12,95 VP), men smertet vel litt likevel. Her er et spill som bidro til at tapet ikke ble så stort. Først kan du ta stilling til en hånd, og spørsmålet er hvor aggressivt sperremelder du og din makker i første hånd gunstig sone?

Giver nord. Ø/V i sonen

Pass? Svake 2 spar, kanskje?

Christian Bakke klinket til med 3 spar! Øst doblet opplysende, og Tor Eivind Grude (syd) var med på notene: 4 spar!

Nå var det sannelig ikke så lett for Bergen AK 2 sitt Ø/V par å finne frem til den fine storeslemmen i ruter. Vest meldte 4NT - to steder å spille - og øst sa 5 NT - velg en slem. Vest meldte 6 ruter og der stoppet de og fikk tretten stikk, +1390.

Ved det andre bordet passet nord i første hånd, og Ø/V fikk melde i fred etter 2 kløveråpning fra øst. Hoftaniska-Charlsen meldte med bra styring til 7 ruter. Siden trumfen ikke satt 4-0 var det tidlig "claim" da tre runder trumf kan tas ut før en spar og en kløver kastes på hjerteren. Vests fjerde kløver kan så trumfes med østs siste trumf. Så det ble +2140 og 13 IMP til lederlaget som trolig er norgesmestre søndag ettermiddag. 

Tre av åtte N/S par noterte meldt og vunnet storeslem. Tre andre par var i 6NT, og ett par i 6 ruter mens ett N/S par var alt for forsiktige og spilte utgang. 

 

 

 

  

Siste fra lagfinalen, lørdag formiddag

Først må det nevnes at da vi her i bloggen før lagfinalen startet presenterte lagoppstillingene tok jeg bare en screenshot av det som stod på listen som lå ute på nettet, og da hadde mitt utpekte favorittlag som nå leder kun fire spillere oppført. Det er Bergen AK 1 - Bakke som foruten C. Bakke, Helgemo, Grude og Charlsen har med Thor Erik Hoftaniska og Martin Andresen også, og de har så langt har bidratt godt. Det har alle spillerne på lederlaget, og de leder med finalen 11,7 VP etter fire kamper. Men i siste halvrunde i 4. kamp som ble spilt i morgens klarte Kristiansand BK - Olsen å vinne settet, så Bergen AK 1 sin seier i den kampen ikke ble så stor.

Heimdal BK 1 - Austberg vant sin fjerde kamp med mer. Marginen mellom nr. 1 og 2 ble dermed litt mindre enn vi rapporterte i morges. Det blir sannsynligvis en spennende avslutning på dette mesterskapet. 

Klepp - Undheim som foreløpig ligger sist fikk til en fin seier mot laget som ligger nr. 3, Bergen Akademiske 2 - Høyland.

Alle resultatene finner du her.

 

 

Halvspilt lagfinale

Etter tre og en halv kamp av totalt syv kamper leder fortsatt Bergen Akademiske BK - Bakke. Lederlaget har fått en luke på 13,5 VP til Heimdal BK 1 - Austberg på 2.plass. Det skal imidlertid ikke mye til for at en sånn ledelse blir innhentet, et tap til lederlaget og seier til nr. 2, og det er jevnt. Bergen AK 2 - Høyland følger på 3.plass nesten 14 VP bak nr. 2, og de igjen har fått en luke (14,6VP) ned til fjerdeplassen.

Slik ser det ut så langt:

Som oftest gjør ikke arrangørklubbens lag det veldig skarpt i lagfinaler. Arrangørens lag har friplass og har ikke kvalifisert seg gjennom seks utslagsrunder. Så det laget behøver ikke alltid være på samme nivå. Men om arrangørklubben har spillere med god erfaring kan de selvsagt gjøre seg gjeldende. Og det har BK Missklikk som er arrangørens lag i denne finalen (BK Missklikk/Hemsedal BK arrangerer finalen sammen). 

Så langt i årets finale har arrangørlaget gjort det ganske bra. Her skal du se Tormod Røren-Lars Eide gå "all-in" i den halvkampen (runde 4) som ble spilt lørdag. 

Giver øst. Ø/V i sonen

Det var vel Eide (øst) som var den optimistiske her, synes jeg. Etter 2NT åpning (20-21) fra vest avga øst en sleminvitt. Da måtte det bli slem, vest var jo søkklasted med toppkontroller og hadde fin hjertertilpasning. Røren (vest) skulle spille 6 hjerter, og det kom kløver dame i utspill.

Slemmen er hardmeldt, men ikke så dårlig spesielt siden vest ble spillefører etter en overføringsmelding fra øst. Dermed er sparen beskytte mot spar gjennom i utspillet. Det er greit å se sjansene som er der. Hjerterfargen kan løse seg uten taper, da er man nesten i mål. Om det blir feilvalg i hjerter minker sjansen kraftig, men da kan jo ruter dame sitte dobbel så det blir tolv stikk med en hjertertaper da to spar i så fall kan kastes på ruteren.

Hvordan bør hjerteren spilles?

Det bør tas finesse i stedet for å toppe (ess-konge) med åtte kort til sammen. Damen tredje er større sjanse enn damen dobbel som det må sitte om en topper. Hvis det sitter 3-2 i hjerter er det hipp som happ hvilken vei finessen tas. Men det er 4-1 sitsene som gjør at kongen først er best. Hvis damen fjerde hos syd skal fiskes opp må knekten seiles rundt i fargens første runde. Da kan en tape til damen singel hos nord. Spilles esset og så finesse over syd får en tatt kun en finesse og taper til damen fjerde. Men kongen først tar med seg muligheten for damen singel hos syd, og om nord har damen fjerde kan det fiskes to ganger. 

Røren stakk kløverutspillet med kongen og spilte hjerter til kongen og hjerter mot øst. Nord kom på med damen som satt dobbel fra start, esset vant over damen og syds tredje hjerter ble tatt ut. 

Da så det lyst ut. Er det noe mer å tenke på i dette spillet? 

Ja. Siden det ikke ble trumftaper må det ikke sitte damen dobbel i ruter lenger. En greier seg nå med fire ruterstikk og kan tåle 4-1 sitser også. Men spilles ess-konge og en av dem har dame-10 fjerde blir det trøbbel.

Røren så safespillingen, esset fulgt av liten mot knekten. Om nord har dame-10 fjerde går dette fint, og om syd har det og nord ikke følger farge i andre ruterrunde legges knekten som syd stikker, så kan tieren dobbel gjenværende fiskes opp med en markert finesse. Og sitter det 3-2 spiller det ingen rolle hva en gjør, det blir fire ruterstikk ved å spille slik og 1+5+4+2 = 12 totalt. 

Det satt damen tredje i ruter så safespillingen i fargen var ikke nødvendig. Men Missklikk BK noterte en fet +1430 som ikke ble kopiert ved det andre bordet, 12 IMP.

Kun ett par til i feltet meldte og vant 6 hjerter, Jan Arild Olsen - Helge Stornes. Alle de andre Ø/V-parene stoppet i utgang med elleve eller tolv stikk. 

All informasjon om lagfinalen, resultater, butler, spill osv. finner du her.