Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Nasjonale turneringer

Det har vært en del internasjonal bridge i de siste, og mer blir det med EM for nasjonslag i Danmarki slutten av denne måneden, US Summer Nationals og senere, i høst World Series (bridgeolympiaden) i Argentina.

Samtidig foregår det hele tiden bridgeturneringer over hele landet. I helgen arrangerte Engerdal BK Femund bridgefesitval med par og lagturnering. Link til resultater og spill finner du under "Resultater" på NBF sine side. 

I denne festivalens parturnering gikk arrangørklubbens Frank Foss - Jo Gaute Åsgård til topps. 

Her er et spill fra turneringen hvor en kan undre litt på hvorfor noen fikk ni stikk i 3NT, for enten burde det vel bli bet, eller flere stikk en ni?

N/S har 25 HP til sammen og to balanserte hender. Da er det helt naturlig å havne i 3NT. Ett par spilte dog delkontrakt i spar og fikk ni stikk. Plus 140 ga akkurat middels,for halvparten av de andre N/S-parene spilte 3NT med en bet, den andre halvparten fikk ni stikk i 3NT. 

Ø/V kan starte med fire hjerterstikk. Deretter frir forsvaret seg i ruter eller kløver, og spillefører har ikke nok stikk utenom ruteren. Selv om sparen løser seg med full uttelling blir det kun 4+0+1+3 = 8 stikk. Følgelig må ruterfinessen gå for å kunne vinne utgangen. Det gjør den ikke, så går det omtrent slik blir en bet. 

De aller fleste var dog i 3NT med syd som spillefører etter 1NT i åpning. Og da var det ikke opplagt å spille ut hjerter. Å unngå det farligste utspillet er jo alltid gunstig og gir ofte en sjanse. Men her er det vel ikke lett uansett, om da ikke vest kommer inn på ruter konge og ikke finner hjerterskiftet. Med tre ruterstikk er det 2+0+3+3, så sparvalget må fortsatt løses. 

Det en kan lure på er hvorfor det ble akkurat ni stikk ved fire bord. Ved to av dem kom ruter ut fra vest. Det gir to ruterstikk og syv i alt. Så ved de bordene ble antagelig utgangen vunnet vet at spillefører med to ruterstikk i boks løste sparen og fikk 4+0+2+3 = 9. 

De andre som vant 3NT med ni stikk fikk spar ut fra vest. Da blir det fire sparstikk og åtte stikk i alt med kun ett i ruter. Så ruterfinessen må prøves. Idet den går galt er det vest som avgjør alt: det blir bet med hjerterskift, men det bør vel bli overstikk om han ikke spiller hjerter i det kritiske øyeblikket? Men det var altså ingen som fikk overstikk, og det kan man vel heller ikke forvente i en utgang som i teorien bør gå en bet. 

Et av parene som vant 3NT og fikk 62,5% for det var vinnerparet.

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.