KNOCK OUT KAMPER i EM

Som nevnt i går (korrigert informasjon) her i bloggen, og i innlegget «Åpent EM i Poznan» er det altså utslagskamper for 60 lag i dag i OPEN TEAMS. Det vil føre til at 30 par går videre etter en dags spilling (4x14 spill), og det er to plasser til som går til de to beste i fortsettelsen av Swiss-kvaliken for det 63 lagene som ikke gikk videre.

Av de 60 som allerede er i Knock-Out spillet er det hele syv lag med norske spillere. Flere detaljer om dette, bl.a.hvilke norske spillere finner du i oppdatering 30.6. i det nevnte innlegget «Åpent EM i Poznan», her.

Etter omtrent halvspilt KO-kamp ligger flere av lagene med norske spiller bra an, og jeg tipper/håper at fire-fem av de lagene vil komme seg videre til R-32 som skal spilles i morgen, tirsdag.

Her er et spill fra det tredje settet, og vi ser først og fremst på hva som skjedde i ROSENTHAL sin kamp mot det danske laget COPENHAGEN. Først kan du ta stilling til denne meldesituasjonen:

1 kløveråpningen behøver ikke innebære kløverfarge, og svaret 1 hjerter lover minst firekorts spar (kløverføringer). Hva betyr dobling av «overføringssvaret»?

Slikt må man nesten ha avtaler om, hvis ikke blir det umulig for makkeren å vite hva som er rett. Jeg er ikke sikker på hva den danske nordspilleren tolket doblingen som.

En slik dobling kan avtales som en av flere muligheter, for eksempel:

- Doblingen viser hjerterfarge, dvs. en hånd man ville meldt inn 1 hjerter med hvis man hadde sjansen. I så fall bør/må? meldingen 1 spar være opplysende dobling mot sparmelding

- Doblingen er vanlig opplysende dobling mot sparmelding. I så fall bør/kan 1 spar være naturlig melding.

Jeg er ikke sikker på hva nord tolket syds dobling som, men meldingen hans tyder kanskje litt på at han trodde det var opplysende dobling? Eller er det grunn til å si 1NT som nord gjorde med de kortene han satt med hvis syd bare har vist hjerterfarge?

Kanskje er nords 1NT-melding  ok hvis doblingen lovte en hånd god nok til å melde inn 1 hjerter i faresonen? Et annet spørsmål er om det er noen god grunn til å doble med syds kort?

Uansett, mot Bakke-Brogeland ble nord spillende 1NT. Det gikk ikke bra. Det kom spar ut fra øst. Spillefører har to sparstoppere, men det er ikke lett å få mange stikk utenom det. Idet det ble spilt ruter til kongen og esset satte Ø/V opp sparen. Så var det omtrent slutt. Spillefører fikk ett stikk i ruter, for hjerter konge og to sparstikk – tre sonebet og ROSENTHAL noterte +300.

Det restultatet er vel normalt ikke direkte krise, for Ø/V bør normalt få hjem +110. Men da den danske øst-spillefører som spilte 2 spar ordnet seg en sluttposisjon han måtte gjette for å vinne åtte stikk, og bommet ble det +100 til Rosenthal ved det bordet også, 9 IMP til ROSENTHAL. Idet dette skrives gjenstår ca. 20 spill å spille, og kampen er ganske jevn.

I det spillet vi så på var det rundt 2/3 av Ø/V parene som gikk i pluss, det fleste i kontrakten 2 spar med åtte eller ni stikk. Bakke-Brogelands +300 som Ø/V var "room-top".  

POZNAN: OPEN TEAMS - dag 2

I kvalifiseringen for lag har det blitt spilt to dager nå.

I dagens nest siste kamp møttes to av favorittlagene, ZIMMERMANN og ROSENTHAL (med Bakke-Brogeland). Det ble omtrent som en boksekamp med svingspill i favør begge lag hele kampen gjennom. Idet røyken hadde lagt seg hadde ZIMMERMANN vunnet kampen, men bare med 5 IMP. Det var voldsom omsetning, hele 103 IMP ble utvekslet. Det var ett eneste butt-spill i den kampen, og det var en god slem ingen av lagene fant.

Fra en annen av rundene i dag tar vi med et spill hvor resultatene som tikket inn fra mange kamper nok var litt skuffende. Men det er jo lett for oss som ser på og dermed et alle kortene...

Du kan jo vurdere selv og se for deg et meldingsforløp med N/S sine kort med ditt eget system:

De som spiller systemet «2-over-1» starter med 1 hjerter-2 ruter, 3 kløver, eller noen velger 2 hjerter som åpnerens andre melding med slike kort. Det vanligste er at å si 3 kløver i den sekvensen viser tillegg, så det ser ut som en god melding for meg i alle fall. Da kan syd si 3 ruter (to-over-en meldingen var altså utgangskrav). Nord har ikke noe spesielt å si da, og dermed blir det vel 3 spar – fjerde farge og en slags hvilemelding («wiggle») som benekter sekskorts hjerter og antyder at nord ikke er sikker på hva som er rett utgang. Med bedre spar ville nord sagt 3NT. Da kan syd si 4 ruter som sleminvitt. Kanskje bør det innebære at syd ikke har kløverkontroll, for 4 kløver kan neppe være støttemelding nå, da kunne syd sagt 4 kløver direkte over 3 kløver (?). Hvis syd går på med 4 ruter etter dette bør ikke nord bekymre seg for ruteren, han har jo ikke lovet noe i den fargen. Så nord bør kontrollmelde 4 hjerter, og om 4 ruter faktisk benektet kløverkontroll, må nord har kløverkontroll for å si 4 hjerter. Da kan syd spørre etter nøkkelkort, og siden alle nøkkelkortene er på plass og trumfen er i orden (det vet jo syd...) bør syd deretter si 5NT som storeslemsinvitt. Kanskje bør nord ta imot den invitten? 

En annen variant noen beyttet seg av var å støtte hjerteren etter 1 hjerter-2ruter, 3 kløver, de sa 3 hjerter. Det var antagelig mest for å finne ut hvor god hjerteren var, ikke for å spille hjerterkontrakt til slutt. Da syd senere meldte Key-Card-4NT fikk han vite om hjerter dame, og noen som meldte sånn tok sjansen på storeslem, 7 ruter eller 7NT.

Det kan jo når syd vet om minst A-Q femte i hjerter og kløver ess godt være 11 røde stikk og to ess (for eksempel kan nord ha hjerter knekt også). Vel, mye av dette handler om avtalespørsmål. Og det var tydelig ikke alle hadde disse tingene helt avklart, for svært mange fant ikke frem til storeslem som er glimrende. Det er tretten stikk om ruteren ikke sitter verre enn 4-2 (84% for at det sitter enten 3-3 eller 4-2), og om ruteren sitter 5-1 eller 6-0 står 7NT likevel om hjerteren sitter 3-3. Med andre ord har 7NT omtrent 90% sjanse!

Som du ser er det 13 toppstikk (egentig 14...) denne gangen.

I toppkampen mellom VINCIGUERRA (Frankrike) og ROSENTHAL satt Bakke-Brogeland Ø/V mot 6 ruter med tretten stikk, +1390. Det resultatet ble kopiert ved det andre bordet. Litt under 40% av N/S-parene meldte storeslem, mange av dem som var i 7 spilte ruerkontrakt. De fleste andre spilte lilleslem, men faktisk stoppet nesten 10% av N/S-parene i utgang!

Etter søndagens spilling leder ZIMMERMANN 2VP foran ROSENTHAL. RUBENSTEIN (med Helgemo) ligger på 4.plass. Flere lag med nordmenn ligger godt an.

Det har vært litt uklare beskjeder når det gjelder formatet videre, men det blir Knock-Out kamper. Siste vi hørte nå i kveld er at i morgen er det er 60 lag som går over i KO-kamper. De resterende 63 lagene spiller om to plasser til Round of 32 som starter på tirsdag. Vi kommer tilbake med bekreftet informasjon om alt dette i morgen.   

POZNAN: LAGTURNERINGER

Da er lagene i gang med andre spilledag i kvalifiseringen i OPEN TEAMS og WOMEN TEAMS i Poznan.

Informasjon om lag med norske spillere finner du på mesterskapsiden HER, eller også i innlegget Åpent EM i Poznan på NBF sin side, HER. Der oppdateres diverse informasjon underveis, og du finner i dag en liste over de 14 lagene som har en eller flere norske spillere med.

Det deltar totalt 123 lag i OPEN TEAMS. Etter fire kamper på lørdag ligger ROSENTHAL (Bakke og Brogeland) på 4.plass.

I en av gårsdagens kamper handlet det om å være optimistisk eller ikke i dette spillet hvor nord kanskje fikk en slags hovedrolle:

Giver syd, alle i sonen.

La oss si makker åpner med 1 kløver og du viser sparfargen med 1 spar (eller 1 hjerter hvis dere bruker kløverføringer). Makker kommer tilbake med 1NT som viser 12-14 poeng. Hva tenker du nå? Bør det inviteres til utgang, eller skal man satse på delkontrakt uten å gi makker en lillefinger?

Det er jo snakk om en eventuell soneutgang noe som gjør at mange blir litt ekstra optimistiske. Mot Bakke Brogeland sa nord 2 kløver – checkback. Syd meldte 2NT som benektet majorstøtte og viste maksimum (2 ruter ville vist minimum), og nord løftet til 3NT. Det var ikke tingen:

Det norske paret tok raskt seks hjerterstikk og to sparstikk etter et nøyaktig motspill (styrke i spar fra øst), fire sonebet.

Ved det andre bordet åpnet syd med 1 ruter. Også der ble det en invittsekvens (tror jeg) via 2 kløver (XY NT?), men syd passet til slutt på 2 spar. Så Bakke-Brogelands lagkamerater spilte en fin, liten delkontrakt og fikk åtte stikk, +110. Spillet ga dermed 10 IMP til ROSENTHAL.

En kan diskutere om det er best å åpne med 1 kløver eller 1 ruter. Mange liker at alle balanserte 12-14 hender åpnes med 1 kløver. Andre som spiller med 2+ kløveråpning mener det er greit å åpne med 1 ruter med 4-4 i minor, for da har i alle fall åpneren fått vist en minorfarge.

Et enkelt spill beviser ikke mye om hva som er best, men i dette tilfellet kom godt over en tredel av N/S-parene i 3NT som gikk helt galt, og de fleste av dem gjorde det etter åpning 1 kløver. Av dem som åpnet med 1 ruter klarte flere å finne den fine delkontrakten i ruter hvor det ble ni eller ti stikk, andre spilte delkontrakt i spar. Ingen fikk høyere score enn +140 på N/S.

På 'an igjen i Poznan

Det er klart for den andre uken i Åpent EM i Poznan, Polen, og det betyr nye mesterskap, nye sjanser!

I morgentimene lørdag står det oppført 123 påmeldte lag med 616 spillere fra 44 nasjoner i OPEN TEAMS som starter i dag. Som i mesterskapene den første uken er disse mesterskapene også «transnationals», dvs. lagene kan godt ha med spillere fra flere nasjoner. Tolv av lagene (nesten 10%) har med en eller flere spillere fra Norge. Det skal spilles tre dager swiss-kvalifisering (monrad) før det blir sluttspillskamper for de 32 best plasserte lagene.

I WOMEN TEAMS er det påmeldt 21 lag. Det virker som om de (fleste?) norske damespillerne går for å spille i OPEN TEAMS, en måte å satse på som støttes!

Antallet lag osv. i de to mesterskapene kan kanskje endre seg noe frem til spillestart.

Mens vi venter på spill og resultater fra disse lagturneringene tar vi med et spill til fra mix-parturneringen som ble avsluttet i går.

Som mange ganger nevnt er parturnering spesielt intenst pga. at alle spill teller like mye. En kan få mye bedre prosentscore i en liten 2 ruter kontrakt man spiller, eller spiller motspill mot som i en 7NT. Vi så mange eksempler på parturneringens vesen de siste dagene. Spillere som vant sin 1NT akkurat, men +90 ga 10-12% siden nesten alle andre fikk tak i ett stikk til, +120 som altså er bare en minimalt bedre score og kun 1 IMP utslag i lagkamp, men enorm forskjell i prosentcore i par. Det var også flere tilfeller av at det lille overstikket ga uttelling i utganger også, eller små forskjeller som en ekstra bet osv.

Her tar vi med et spill hvor nesten samtlige bord spilte samme kontrakt, 6NT som i praksis er ganske nedlegg slik det sitter. Men du vet jo ikke hvordan det sitter når kontrakten skal spilles. Prøv deg selv og ikke titt på det fullstendige diagrammet før du har bestemt deg for en plan:

(Giver vest, ingen i sonen. N/S melder bare pass)

I lagkamp ville det med bra lag ved begge bord ikke gitt utslag siden det egentlig ikke gikk an å gå bet slik det satt. I parturnering handlet det først og fremst om å vinne kontrakten, men også forsøke å få fatt i det gyldne overstikket, hvis mulig.

Vest var spillefører i 6NT og fikk hjerter knekt ut ved de fleste bordene. Det er seks sikre stikk i majorfargene, to ruterstikk og to kløverstikk = 10. Men flere muligheter for ekstra stikk. Om hjerteren sitter 3-3 er det elleve stikk, og om sparen også sitter fordelt 3-3 eller en av dem har J-10 dobbel i spar er det tretten enkle. Men hva om ingen av de fargene gir ekstra stikk?

Vel, hvis sparen sitter 4-2 kan det den femte sparen godspillles så har man 4+3-2+2=11 og mulighet for det tolvte ved hjelp av skvis, snill hjertersits, eller kløverfinesse. Kløverfargen kan gi ett (eller to) ekstra stikk, og ruter 10 kan også ha betydning.Men man har jo ikke råd til å gi bort to stikk...

Hvis en starter med kløver og tar finesse en av veiene er det minst ett ekstra kløverstikk. Da er sjansen for tolv at enten en av majorfargene ordner seg, eller en skvis. Men om en mislykket kløverfinesse tas og det sitter snilt i spar eller begge majorfargene har man spilt bort overstikket. Hvis en bestemmer seg for å ta kløverfinesse først er liten til knekten bedre enn esset fulgt av knekten. Det er fordi syd kan ha damen dobbel eller tredje. I så fall blir det fire kløverstikk siden liten til knekten vinner stikk, og deretter dropper esset og kongen syds dame! Om nord har damen dobbel eller tredje og esset spilles fulgt av knekten som dekkes får syd stopper og det blir kun tre kløverstikk.

Slik så hele spillet ut:

Hvis det for eksempel vinnes med hjerter ess i første stikk fulgt av kløver til knekten blir det fire kløverstikk slik det sitter. Da er det tolv sikre, og veldig gode muligheter for det trettende ved hjelp av en skvis, dobbelskvis (de to motstanderne holder hver sin major), eller som her at en av majorfargene gir full uttelling. Så om kløver spilles slik blir det enkelt tretten stikk.

Det eneste paret i A-finalen som noterte tretten stikk i 6NT var Ranja Sivertsvik og Kåre Bogø.

Jeg skal ikke skråsikkert si noe om hva som er beste spilleføring i dette spillet, det overlater jeg til dem som er enda mer etterpåkloke enn meg selv.  Men "never argue with suksess" heter det jo.

Dette spillet illustrerer godt hvor viktig det er å treffe på slikt i parturnering. To norske par satt i mot 6NT med tolv stikk, +1440, og tre andre noterte den scoren som Ø/V. Siden to par ikke meldte slem ga +1440 for tolv stikk 54% score. Ranja og Kåre fikk imidlertid alle poengene og 100% score for sin +1470!

Medaljer til Danmark

Norge har altså ikke kapret noen medaljer så langt i EM, men det har våre danske venner. I seniorenes lagtunering gikk det danske laget til finalen. Der ble det imidlertid et klart tap for et polsk lag, men likevel sølv til Dorthe og Peter Schaltz, Steen Schou og Jørgen Cilleborg Hansen.

Også i mix-lag var det dansker på pallen. Christina Lund Madsen vant gull med sitt lag FERM. Som om ikke det var nok var Signe Buus Thomsen på motstanderlaget (ASHE) i finalen og vant sølv. Med andre ord en meget solid uke av de danske drenge og piger.

Man må satse litt av og til...

Her er et spill fra siste sesjon i A-finalen for mixpar finalen i Poznan i ettermiddag.

Både Bogø og Brekka satt øst og hørte 2NT fra makkerne sine, henholdsvis Sivertsvik og Lindstrøm. Etter å ha overført (Bogø med 4 kløver, Brekka med 3 ruter) meldte øst 4NT – Key Card Blackwood. Vest viste fire nøkkelkort. På 5NT fra øst – storeslemsinvitt og spørsmål etter spesfikk konge – sa vest 6 ruter, ruter konge! Da kunne øst faktisk ta en ganske kalkulert gambling på storeslem. Ruter dame var et gullkort. Mot vests AK gjør det kortet at øst "ser" tretten stikk om hjerteren går (1+7+3+2=13) og om 7 hjerter står vil det stå i 7NT også i dette tifellet. Det er et bitte lite faremoment her, at vest har A-K dobbelton i ruter, men det er veldig usannsynlig. Og det er dessuten bitte litt gambling å si 7NT med hensyn til de syv hjerterstikkene også, for i verste fall har vest kongen dobbel i hjerter. I så fall må hjerteren sitte 2-2. Om vest har trekorts hjerter (eller damen) er storeslem helt perfekt, og her som vest faktisk hadde bare dobbelton hjerter hadde hun knekten i tillegg som økte sjansen for at hjerteren går.

Riktig spill med denne hjerterfargen er defintivt ikke å ta direkte finesse med knekten som ville blitt fryktelig feil her. Det bør satses på å toppe, med den lille ekstrasjansen om slo til i dette spillet, nord satt med damen singel.

Jeg synes å ta den sjansen (å melde 7NT) med det som øst fikk vite i meldingene er en ok sats, kanskje spesielt i den situasjonen de norske parene befant seg i på det tidspunktet, de måtte opp og frem.

Det var altså tretten bord i finalen, og på tre av dem ble det spilt utgang (!) på dette spillet. Seks Ø/V-par spilte 6 hjerter, ett par var i 7 hjerter. Kun tre par tok sjansen på 7NT, og to av dem var altså norske par, og for +1520 fikk de 92%.

POZNAN: Bare NESTEN for de norske

Etter en lang, intens og sikkert slitsom bridgeuke er mix-, BAM- og seniorturneringene over i Åpent EM i Poznan, Polen.

Det ble ingen medaljer til de norske den første uken selv om mange par og lag var ganske godt med i kampen om det.

I seniorenes A-finale for par var Bjerkseth-Bakke bra med før siste sesjon, men de klarte ikke helt å følge opp sin sterke 2.sesjon. De endte på 12 .plass.

I BAM-turneringen var to lag med nordmenn ikke så langt unna pallen. Beste norske ble Erichsen (The Immigrants) som kom på 5.plass og Harding kom på plassen bak med sitt lag McAllister.

I A-finalen i for mix-par var det seks norske par med. Alle seks hadde bra perioder, men ingen klarte helt å henge helt med i teten selv om to-tre par sniffet litt på pall-plass underveis. Mot slutten var Brekka-Lindstrøm og Mirkovic-Naas Olsen nærmest tetsjiktet og lå og kjempet rundt plasseringene 5-8. Sivertsvik-Bogø og Sjødal-Heiberg-Evenstad var også stort sett rundt middels og kunne kanskje med en knallsesjon til slutt vært med og kjempet om medalje. Til slutt var det Brekka-Lindstrøm som ble beste av de norske på 5.plass ikke så veldig langt bak pall-plass. Mirkovic Naas-Olsen ble nr. 8. Det ble polsk på 1. og 3.plass, og svensk på 2.plass. Hele resultatlisten finner du her.

Fra i morgen, lørdag blir det OPEN TEAMS og WOMENS TEAMS kvalifisering. Så følger sluttspillskamper i de turneringene samtidig som det vil bli spilt BAM- og parturneringer mot slutten, helt til siste spilledag som er lørdag 5.juli.

Spill fra dagens spilling kommer her i bloggen i det neste innlegget.

Klart for innspurten - blir det norske medaljer?

Da gjenstår kun innspurten i mix-par finalen i Poznan. Siste sesjon består av to spill mer enn de to foregående sesjonene. Før det skal avjøres, etter to sesjoner ligger tre norske par på topp-10, Helness-Helness (7), Brekka-Lindstrøm (9) og Sivertsvik-Bogø (10). To polske par har stukket i fra og har over 60% score. Men paret på 3.plass har litt over 54% som absolutt er mulig å nå for de norske om de får til en sterk siste sesjon. Finalen skal være ferdigspilt kl. 18.40.

I BAM finalen ligger i øyeblikket The Immigrants (Erichsen) på 5.plass ikke langt bak medaljeplass.

I A-finalen for senior par kom Bjerkset-Bakke sterkt tilbake etter en svak første sesjon. I den andre scoret de hele 64,64% og klatret fra 20.plass til 6.plass. De ligger før siste sesjon like bak siste pall-plass.

 

TOPP MED SLØYFE!

I mix-par finalen ble det et sprekt meldingsforløp i dette spillet hvor Janet De Botton hadde disse kortene:

Øst åpnet med 1 spar og De Botton meldte 2NT – begge minor. Vest sa 3 spar, og Thomas Charlsen (nord) hoppet til 5 ruter. Da kom 5 spar fra øst. Hva ville du gjort nå?

De Botton meldte 6 ruter som øst til slutt doblet. Slik så hele spillet ut:

Med slik spar som N/S har her, og åpning 1 spar fra øst vil det normalt være glimrende å spille ruterkontrakten med nord som spillefører slik at spar ikke kan angripes. Men siden vest satt med spar kongen blir det bet i 6 ruter om øst spiller ut spar knekt. Vil noen i det hele tatt vurdere å gjøre det? Slik det sitter Ø/V ble den doblet slemmen i teorien spilt fra feil hånd, med syd som spillefører er det ikke mulig å bete 6 ruter. Men det er jo helt tilfeldig.

Og øst spilte ganske naturlig ut hjerter konge. Da ble det kun stikk for kløveresset til forsvaret, nord sine to små spar forsvant på kløveren.

Tolv stikk og +1540 som var topp med sløyfe og 100% på spillet til De Botton-Charlsen! Men den sløyfen behøvdes ikke, 6 ruter meldt og vunnet ville også gitt 100%. Å få spille 5 ruter med tolv stikk ville gitt bra det også, 66,7%. Men øst meldte jo 5 spar over 5 ruter. Hvis N/S gir seg der, kanskje dobler kan de maksimalt få +300 for to doblede (en stjeling med hjerter fra nord) med to trumfstikk, ett ruterstikk og ett kløverstikk. Da må i så fall hjerterstjelingen finnes, men +300 ville gitt kun 33%, og de som ikke fikk mer enn 100 inn mot 5 spar satt igjen med fattige 12,5%.

FINALEDAG i Poznan

Da er finalene i første ukes turneringer i gang i Åpent EM i Poznan. Norske par spiller om medaljer i mix-par, senior-par og BAM teams.

Oppdatert informasjon om hvem som er i aksjon finner du i innlegget ÅPENT EM på NBF sin side, her.

Mesterskapssiden med live updates osv. finner du her.

I mix par finale A skal de 26 parene spille to spill mot hvert av de andre parene, tre sesjoner med 16, 16 og 18 spill. Fem helnorske par spiller, og et norsk/engelsk par. Finalistene fikk en beregnet startposisjon (carry over) etter hvordan de ble plassert i kvalifiseringen.

Første finalesesjon er nå ferdigspilt. Geir Brekka – Mona Lindstrøm kom best i gang av de norske og ligger på 4.plass. Thomas Charlsen og engelske Janet De Botton er nr. 6, og Gunn og Fredrik Helness ligger på 8.plass. I seniorenes parfinale (A) er Stein Bjerkset-Tor Bakke med, men de fikk en litt tung start på finalen. Det er imidlertid mange spill igjen og muligheter for å klatre på resultatlisten.

I mangel av detaljert informasjon om spill fra mix-par finalen så langt i dag tar vi med et spill fra den pågående finalen i mix-lag hvor lag ASHE (USA, Danmark, Nederland, Serbia og Sverige) møter lag FERM (USA, Sveits, Sverige, Danmark og Italia).

Med 10 IMP inn i det siste spillet i det første settet tok ASHE ledelsen med 32-17. Her er det spillet, og du kan jo prøve deg som spillefører (giver øst/ingen i sonen):

Nord ble spillefører i 3NT etter at øst hadde passet i åpning, syd åpnet med 1 ruter, nord sa 1 hjerter og øst doblet opplysende med sin passede hånd. Mot 3NT kommer så en liten kløver i utspill fra øst. Hva gjør du i første stikk?

En kan se for seg at det er litt sårbart om vest får komme inn og spiller spar, i alle fall om vest har ruter ess og kommer inn og spiller mer spar gjennom nords beholdning. Å gå opp med kløver konge kan derfor være rett, men det kan også bli helt feil om utspillet er fra for eksempel A-Q femte. Hvis kongen spilles og kløveren sitter sånn får motparten fire kløverstikk i det de kommer inn, og i så fall vil jo knekten vunnet første stikk og alt vært is og brus. Men denne gangen ble det feil å legge knekten selv om det vel virker normalt?

Om vest får vinne første stikk for kløver dame og skifter til spar blir det bet. Vest kommer inn igjen på ruter ess og spiller mer spar. forsvaret vinner da to kløverstikk, to sparstikk og for ruter ess. Eneste måte å vinne 3NT på uten hjelp fra motspillerne er å suse opp med kløver ess og presse ut ruter ess. Med singel kløver dame hos vest og A-10 fjerde hos øst etter første stikk er kløveren blokkert for forsvaret. Men som nevnt kan det valget i første stikk godt være helt feil.

Danske Signe Buus-Thomsen (vest)-Mikael Rimstedt (ASHE) fikk fatt i en deilig bet her. Ved det andre bordet ble 3NT vunnet.

POZNAN: Kampen om finaleplass

I kveld blir det klart hvem som får spille A-finale for par i morgen i Åpent EM i Polen. Det blir som tidligere nevnt 26 par i den finalen, og en rekke norske par ligger bra an til å klare «cutten».

I mix-lag spilles idag semifinalene. De som taper de to kampene får spille A-finale for par om de ønsker det (drop-ins), og de to beste i parturneringens semifinale B kvaller også til A-finalen for par. Så for å være sikre på å få spille mix-parfinalen må man helst inn på topp-18-til 20 i semien, men det kan kanskje holde med plasseringer litt opp på tyvetallet også. Etter dagens første sesjon (sesjon 4 av 6) ligger Bogø-Sivertsvik og Mirkovic-Naas Olsen på topp-10.

I seniorfinalen for lag leder Danmark 23-9 etter det første av fire sett.

Fra semifinalen i mix-lag tar vi med et spill som med åpne kort ser opplagt ut, men som ved bordet ikke behøver å være så opplagt likevel.

Ta syds plass og bestem deg for et utspill:

Vest åpnet med 1 kløver og fikk 1 hjerter til svar. Vest hoppet da til 2NT (18-19), og deretter presset øst på til lilleslemmen 6 hjerter.

Utspill?

Det er nok temmelig tilfeldig hva som er rett utspill, hvis det i det hele tatt betyr noe hva man spiller ut i dette tilfellet da.

I kampen mellom YOSHKA og FERM spilte Christina Lund Madsen ut spar 7! Det var utspillet som skapte problemer for spillefører da hele spillet så slik ut:

Alle fire Ø/V-parene var i 6 hjerter. Tre av dem fikk kontrakten på vest sin hånd, og det var mer komfortabelt siden sparen er beskyttet. Alle de tre som spilte 6 hjerter av vest vant tolv stikk.

Der øst var spillefører kom altså spar 7 i utspill. Som sagt, vi som ser alle kortene synes det ser ut som om 6 hjerter bør vinnes lett, men sparutspillet ga spillefører noe å tenke på. Hvis spar konge sitter hos nord blir det jo bet automatisk hvis en tar finessen i første stikk. Og det er jo ruterstikk hos vest som østs andre spar kan kastes på. Så ganske naturlig gikk spillefører opp med spar ess og tok to ruterstikk med sparavkast. Forsvaret måtte så få for trumfesset, og da syd kom inn på det og fridde seg med trumf gjenstod et valg i kløver. Eller spar konge hos nord (presse ut mot trumf)? Det ville sammen med den tredje ruteren gitt to avkast. Yoshkas uheldige spillefører bommet. FERM vant 14 IMP på det spillet og leder sin semifinale mot YOSHKA med 46 IMP etter fjorten spill.

POZNAN: Semifinaler

Både i Mix-par og Senior Teams spilles nå (onsdag ettermiddag) semifinaler.

I parturneringen for mix par spiller 64 par i semifinale A. Hele elleve av dem har norske spillere og mange av dem har fått en god start. Best av de norske etter første sesjon (av seks) er Ranja Sivertsvik-Kåre Bogø som lå nr.3 etter de 16 spillene. Boye og Tonje Brogeland fulgte godt opp med 6.plass så langt, og Sofie Sjødal-Nicolai Heiberg-Evenstad er også på topp-10 (8.plass). Flere andre av de norske parene har fått en grei start i det som blir en lang semifinale, 6 sesjoner x 16 spill over to dager. I A-finalen skal 26 par spille, to av dem vil være de to beste fra semifinale B, og dessuten vil noen få par komme inn av dem som fortsatt spiller lag idag. 

I seniorens par-kvalik ligger Tor Bakke-Stein Bjerkset på 6.plass. 

De norske seniorene tapte som nevnt tidligere en meget spennende kvartfinale i går mot DUTCH SENIORS. I semifinalen møter nederlenderne Danmark som har med velkjente spillere for mange nordmenn: Dorthe og Peter Schaltx, Jørgen Cilleborg Hansen og Sten Schou. I den semifinalen tok danskene kommandoen fra start og ledet med hele 70-16 etter fjorten spill!

Vi tar meg et dramatisk spill fra den kampen. Prøv deg selv som syd med disse kortene:

Vest er giver og N/S i faresonen. Vest åpner med 1 kløver, pass fra nord og 1 hjerter fra øst. Hva melder du?

Det går vel an å tenke på 1 spar, 2 spar eller 3 spar. I denne kampen sa begge på syds plass 1 spar, mens i den andre semifnailen meldte den ene sydspilleren 2 spar, den andre 3 spar. Spillets avgjørelse kom imidlertid senere i meldingene, og delvis pga. et utspill.

Vest støtter hjerterfargen, og flere steder støttet nord sparen. Ganske raskt er Ø/V i 4 hjerter (meldt av øst), og N/S i 4 spar. Hva gjør du med syds kort hvis Ø/V melder 5 hjerter?

En kan aldri helt vite med sånne kort, men det er vel sjelden rett å gi seg med denne fordelingen siden nord har fortalt om sparstøtte.

Danmarks N/S-par var med til 5 spar, mens den nederlandske syd passet før nord doblet 5 hjerter med pass rundt. Slike så hele spillet ut:

Det er en opplagt bet i 5 hjerter doblet, men da må N/S få med seg kløverstikket. Vel, med kløver ut og ruter tilbake blir det to doblede bet siden nord får seg en stjeling i tredje ruterrunde. 

Men den nederlandske syd som ikke traff helt i meldingene traff heller ikke i utspillet da han spilte ut spar. Da tapte det danske Ø/V-paret kun to ruterstikk, kløvertaperen forsvant raskt på vests spar. DANMARK: 5 hjerter doblet med elleve stikk, +650.

Ekteparet Schaltz var i 5 spar doblet som N/S. Der ble det kun to trumftapere, doblet utgang andre veien ved det bordet. Doblet utgang ved begge bord og i begge retninger skjer av og til, men denne gangen var det faktisk doblet 5-melding som føk hjem ved begge bord, i begge retninger. Med +850 og +650 fra det andre noterte DANMARK hele 17 IMP på spillet.

 

 

ÅPENT EM: SPILL FRA MIX PAR

I mix par-kvalifiseringen hadde flere norske par noen voldsomme sesjoner, og det var norske par inne på topp-10 i sammendraget stort sett hele tiden. Det lover bra for semifinalen som spilles idag onsdag og i morgen. A-finalen på fredag blir for kun 26 par - et nåløye - men det vil nesten overraske om ikke det vil bli norske spillere som kan kjempe om medalje i den finalen.

Tonje og Boye Brogeland ble til slutt beste norske par i kvaliken (6.plass). De hadde en sesjon med nesten 66%. Ranja Sivertsvik-Kåre Bogø avsluttet ganske svakt i går etter å ha vært plassert på topp-10, men 12.plass totalt lar seg høre. Tidligere på dagen spilte de en sesjon det nesten ble 70% i - uvanlig i en internasjonal parturnering.

I parturnering teller overstikk, ekstra beter og slike ting relativt sett mer enn i lagkamp. En kan få 80% for en meget pent meldt slem, men i neste spill kan motparten kanskje få 100% for 3 ruter med ti stikk hvis de stolte slemmelderne slurver i motspill! I lagkamp ville paret med den gode slemmen ligget godt an etter de to spillene, i par ville de ligget under middels! Men dette betyr ikke at system er uten betydning! Det hjelper godt i parturnering også å finne noen fine kontrakter pga. av systemet sitt, og/eller gode vurderinger.

Her er et spill fra i går morges hvor systemet var til god hjelp for Sivertsvik-Bogø, og da var det bare å komme til den riktige konklusjonen.  

Med Ranja som vest og Kåre som øst gikk meldingene slik:

Forklaring:

2NT var Stenberg, minst firekorts støtte og utgangskrav.

Østs 3 ruter var naturlg, og over den meldingen sa Ranja 3 spar som var en hvilemelding og spurte etter mer informasjon. Kåres 4 kløver viste kortfarge i kløver. Nå begynte det å bli lite tapere hos øst syntes Ranja, og hun fortsatte med 4 ruter - kontrollmelding. Da doblet nord, og redoblingen viste førstekontroll. Da kom Key Card 4NT med svaret to nøkkelkort hos øst, og 5NT var storeslemsinvitt som også spør etter spesifikk konge. Øst viste hjerter konge. Hva visste Ranja nå?

Østnhar minst 5-4 i spar og ruter. Kløver konge gir ett avkast for en hjerter hos lst, og østs hjerter konge gjør derfor at det ikke finnes tapere, for østs smårutere kan trumfes hos vest. Konklusjon: 7 spar!

Nords dobling og syds ruterutspill gjorde det ikke noe verre, men 7 spar ville blitt vunnet uansett utspill.

Godt meldt og vurdert, og spillet ga velfortjent en score godt oppe på 70% tallet.

 

MIX PAR - Mange norske par til semifinale A

Etter de to dagene med par kvalifisering vil totalt 64 par spille semifinale A, resten spiller i semifinale B.

Av de 64 parene som skal spille i semifinale-A vil det være drop-ins av spillere på lag som taper i mix-lag round of 16 og ønsker å gå inn i parturneringen.

Semifinalene i parturneringen spilles også over to dager. Finalen vil derimot gå over en dag, og 26 par vil spille den. Parene i finalen vil spille alle mot alle, og det vil bli beregnet en carry-over som de får med seg fra start.

Også de som taper semifinalen i lag kan komme inn i A-finalen for par. Og fra semifinale B vil de to beste komme seg til A-finalen, så akkurat hvor mange som til slutt får spille A-finale av de som spiller i semifinale A er fortsatt uklart. Men for de norske som spiller i parturneringen gjaldt det først og fremst å komme seg til semi-A som er den beste muligheten til å spille parfinale på fredag 27.juni.

Kvaliken for par er nå over, og det blir definitiv mange norske par i semifinale A. Før den siste sesjonen lå Tonje og Boye Brogeland på 3.plass og Ranja Sivertsvik-Kåre Bogø på 5.plass. Sistnevnte par slo virkelig til i dagens første sesjon der de nesten nådde 70% grensen (69,88%). 

Tonje og Boye Brogeland falt litt av, men ikke mye. De ble til slutt beste norske par med 6.plass i kvalifiseringen - en veldig bra prestasjon. Også Ranja Sivertsvik og Kåre Bogø slakket litt av mot slutten, men endte på en pen 12.plass.

Vi har videre norske par plassert som nr. 17, 19, 29 og 40, 45, 53 og 59. Så får vi se hvor mange av dem som blir å finne i semifinale A som altså blir på 64 par. Det blir helt sikkert seks eller syv norske par, kanskje flere. Vi kommer tilbake med det i morgen før semifinalene starter. Vi skal også komme tilbake med et par spill fra parturneringen så langt i et innlegg i morgen.

Fra helgen fortsetter Åpent EM med OPEN TEAMS, WOMENS TEAMS og parturneringer i de klassene etter lignende mønster som i mixen. Mere detaljer om dette etter hvert.

MIX LAG - knepne tap for de norske

MIX LAG – Round of 16

Dessverre ble de to gjenværende lagene med norske spillere slått ut i dagens Round of 16 kamper.

Som nevnt i delrapportene tidligere i dag ledet MINITER (Larsson og Helgemo) med 18-8 etter det første av fire sett. Det andre settet gikk ikke så bra sett med norske øyne, JANICE vant de 14 spillene med 34-4 og ledet dermed med 20 IMP etter halvspilt kamp. JANICE økte litt i tredje sett før MINITER vant de siste 14 spillene med knapp margin. Dermed ble den relativt jevne kampen tapt for laget med de to norske spillerne.

DE BOTTON med de tre norske spillerne Thor Erik Hoftaniska, Thomas Charlsen og Gunn Tove Vist møtte det sterke profflaget FERM 

DE BOTTON startet som tidligere nevnt veldig godt, men FERM kom sterkt tilbake og vant det andre settet med 36-7. Etter halvspilt kamp ledet DE BOTTON med 5 IMP. FERM vant imidlertid det tredje settet klart (41 IMP) og så ut til å ha kontroll på kampen. Men DE BOTTON kom voldsomt tilbake på de siste 14 spillene. Så det ble et surt, knepent tap for de norske, FERM gikk videre med kun 7 IMPs margin!

Dermed er det desverre ingen norske spillere igjen i lagmixen, men flere av de norske som var på lagene som ble slått ut i R-16 vil ganske sikkert bli med videre i den pågående parturneringen. Mer om hva som skjedde i den turneringen i dag får du i neste innlegg.

POZNAN - NESTEN KJEMPEBRAGD AV DE NORSKE SENIORENE!

« At alle kamper lever sitt eget liv» fikk en slags bekreftelse da NORWEGIANS, det norske seniorlaget i EM spilte kvartfinale i dag.

De kvallet til kvart’en som siste lag (8.plass) og måtte opp mot laget som toppet i kvaliken, DUTCH SENIORS. Og det var for sikkerhets skyld laget som fullstendig knuste NORWEGIAN i en av de siste kvalik-kampene.

Tor Bakke, Stein Bjerkset, Åsmund Stokkeland og Sverre Johnsen lot seg imidlertid ikke affisere av det stygge nederlaget og gikk på med krum hals i kvarfinalen.

Det ble en jevn kamp hvor de to lagene vekslet på å lede. Før de siste 14 spillene var NORWEGIANS foran med fattige 9 IMP.

Et spill som kom veldig godt med er dette fra det tredje settet:

Hvordan bør disse kortene meldes? Det avhenger selvsagt veldig av hva slags system man spiller.

Bør det meldes slem? Ja. Det er en veldig bra lilleslem i hjerter. Om det kommer ruter ut og motspillerne får satt opp ruterstikk kan man ta for spar konge, trumfe ut og kaste syds lille ruter på spar ess, så deretter avgis stikk kun til kløver ess. De eneste problemene kan være at trumfen sitter 5-0, eller at kløveren sitter 4-1 og de kan få tatt for esset og gitt makkeren kløverstjeling. Så 6 hjerter har svært gode sjanser.

Slik det satt var det ingen problemer:

Stokkeland-Johnsen fant frem til 6 hjerter etter en lang meldeserie som startet med sterk kunstig kløveråpning av syd. Kanskje burde vest vært med og forstyrret mot sterk kunstig 1 kløver? Eller øst? Det var de ikke, og det norske paret hadde god styring på meldingsforløpet; resultat: 6 hjerter med tolv stikk og NORWEGIANS +1430.

Ved det andre bordet endte det nederlandske N/S-paret i 4 hjerter etter syds åpning 1 hjerter. Spillet ga derfor 13 IMP til NORWEGIANS.

I to av de andre kvartfinalene var +1430 uavgjort spill. I den fjerde kampen var +680 uavgjort spill, så det var kun i det norske lagets kvartfinale ble det utslag på spillet.

Det siste settet av det norske lagets kvartfinale måtte bli en thriller. Det startet med småimps begge veier, og det norske laget økte ledelsen litt. Så tapte nordmennene 5 IMP da de gikk 300 i bet hvor DUTCH SENIORS betalte ut kun 100. Da var den norske ledelsen på 8 IMP med åtte spill igjen å spille!

Det kom dessverre nok et spill hvor det norske laget betalte ut mer i et betespill (9 IMP), og plutselig ledet det nederlandske laget kampen. Men det dreide seg kun om noen veldig få IMP. Fortsatt håp...

Desverre smalt det i det tredje siste spillet, et «katastrofespill» om man har lov å bruke et så sterkt ord som katatrofe om bridge. Men så kom DUTCH SENIORS med et nesten et like ille resultat på spillet, så det var fortsatt ikke over!

Vårt lag lå 8 IMP under med to spill igjen og måtte få til en sving. Dessverre ble det to uavgjorte spill til slutt...

For en thriller!

NORWEGIANS ledet sin kvartfinale med syv spill igjen å spille (av 56), men måtte til slutt se seg slått med fattige 7 IMP. Uansett var dette en heroisk innsats av det norske laget, men dessverre blir det alså ikke semifinale.

I neste innlegg (om litt) kommer en oppsummering av dagens spilling i mix-lag og mix-par.

ÅPENT EM dag 4 - delrapport

Her er en rapport fra POZNAN etter halve spilledagen er ferdig idag, tirsdag.

MIX LAG – Round of 16

På Jessica Larsson og Geir Helgemo sitt lag MINITER spiller svenskene Sanna Clementsson-Fredrik Nystrøm og Joe Grue-Gillian Miniter fra USA. De møter i dagens KO-kamp lag JANICE som består av fem amerikanere: Adam Kaplan, Janice Seamon-Molson, Peggy Ware, Adam Wildavsky og Garth Yettick. Det er klart at alle lag som er igjen etter kvalifiseringen og har vunnet en sluttspillskamp er gode lag. Og JANICE består av svært gode spillere, men likevel er det neppe bare meg som har lag MINITER som ganske klar favoritt i den kampen.

Etter det første settet ledet MINITER med 18-8 (og de har 1 IMP i Carryover). Det andre settet gikk imidlertid ikke så bra sett med norske øyne. JANICE vant de 14 spillene med 34-4 og leder dermed med 19 IMP etter halvspilt kamp.

DE BOTTON består foruten norske Thor Erik Hoftaniska, Thomas Charlsen og Gunn Tove Vist av spillere engelske spillere: Janet De Botton, Arthur Malinowski og Nevena Senior. De møter det sterke profflaget FERM med frontfigurene Sjoert Brink og Bas Drijver, velkjente stjernespillere som opprinnelig er fra Nederland, men som nå representerer Sveits. De har med seg Barbara Ferm fra USA, svenske Ida Grønkvist, danske Christina Lund Madsen og italieneren Andre Manno. Det laget kan bli hardt å slå, men jeg har troen på at DE BOTTON kan avansere til kvartfinalen og at vi forhåpentligvis kan få to lag med norsk innslag idet det bare er igjen åtte lag.

DE BOTTON startet godt i dagens kamp som de også gjorde i den spennende Round of 32-kampen i går. De tok ledelsen med 34 IMP mot FERM etter 14 spill, 46-12. Men FERM kom sterkt tilbake og vant det andre settet med 36-7. Etter halvspilt kamp leder DE BOTTON med 5 IMP. Så dette kan se ut til å bli en ny «rysare» sånn som R-32 kampen deres i går ble. Forhåpentligvis får vi se fra denne kampen på BBO i ettermiddag.

Det blir garantert en spennende ettermiddag i lag-mixen. Kampene består av 4 x 14 spill så sluttresultatet vil ikke være klart før i kveld i halv 8 tiden.

SENIOR TEAMS – Kvartfinale

NORWEGIANS kom videre til kvart’en ved hjelp av 8.plass i kvalifiseringen etter å ha ligget bedre plassert helt til mot slutten. I dag må de møte de som vant kvaliken, DUTCH SENIORS. Det blir en knalltøff oppgave,spesielt siden det var laget som ga de norske spillerne en skikkelig nesestyver i går i nest siste runde, 0-51 IMP på 14 spill!

Men dette er en ny kamp, og våre seniorer er absolutt spillere som vet hvordan legge sånt bak seg. Og kampen startet da også bra sett med norske øyne. Det så ikke akkurat ut som det var klasseforskjell på de to lagene, sånn som resultatet i kvaliken kanskje kunne tyde på. Etter det første settet ledet like godt NORWEGIANS kampen med 23-17!

Desverre gikk det ikke like bra i det andre settet for de norske i denne kampen heller. DUTCH SENIORS vant de 14 neste spillene med 32-15 og leder kampen med 9 IMP idet halve kampen gjenstår å spille.

Et av spillene fra det gode førstesettet er dette:

Stein Bjerkset (vest) åpnet med 1 kløver og nord doblet opplysende. Da hoppet Tor Bakke til 2 hjerter som lover sekskorts sparfarge (overføring, og jeg antar det kan være med varierende styrke). Syd passet, og Bjerkset hoppet til 3 spar før nord forsøkte 3NT. Bakke meldte da 4 spar vel vitende om god tilpasning, og nå syntes syd det fikk være nok og doblet.

Vest ble altså spillefører, så det var nord som skulle spille ut. De fleste ville vel spilt ut ruter konge, men nederlenderen prøvde trumfkongen for å få se bordet før han skulle fortsette motspillet. Og utspillet var for såvidt godt nok hvis han hadde fortsatt med den andre sparhonnøren. Skjer det får ikke spillefører trumfet de to små ruterne hos vest og ender opp med to spartapere, en hjerter- og en rutertaper. Men Bjerkset fikk ruter i skift og fikk stjålet begge øst sine små rutere på den korte trumfhånden. Dermed tapte han kun stikk til A-K i trumf og hjerter ess og noterte +590, et nesten utrolig resultat siden motparten har 25 HP til sammen!

Ved det andre bordet spilte Stokkeland- Johnsen en ganske normal 3NT som ikke kunne vinnes slik det satt, -100. Men det ble likevel 10 IMP til NORWEGIANS.

Merk at 4 spar kan betes med hjerterutspill også. Da kan syd få seg en stjeling og det blir tre trumftapere og fire tapere totalt.

MIX PAR

I MIX PAR kvalifiseringen skjer det forandringer, men der handler alt først og fremst om å komme seg til SEMIFINALE A for å ha størst mulig sjanse til å komme til finalen. I dagens første 16-spills sesjon (sesjon 4 av 6) var det av de mange norske parene som er med Kåre Bogø-Ranja Sivertsvik som fikk kanondreis på det og scoret hele 69,92%! Det bragte dem helt opp på 3.plass. Det skal spilles 2 x 16 spill til før det blir klart om det blir A- eller B-finale.

Vi kommer tilbake med mer om mix-par i neste innlegg.

POZNAN - OPPSUMMERING OG SPILL FRA DAG 3

Her i denne bloggen blir det mange situasjonsrapporter og spill fremover fra Åpent EM i Poznan. Du kan også finne masse informasjon, lenker osv. i det som allerede er postet på NBF sin side (Åpent EM i Poznan). Det innlegget vil bli oppdatert underveis med ny informasjon etter hvert som arrangøren legger ut lenker. Den siden finner du ved å klikke her.

MIX PAR – KVALIFISERING

I mix par er det seks sesjoner med kvalifisering over to dager før det blir semifinale A og B,også over to dager. De som ryker ut i dag i lagmesterskapet for mix lag kan såvidt jeg vet gå inn dag 2 i kvaliken. Til slutt handler det om å komme seg til A-finalen for å kunne kjempe om medaljer!

Parkvalikens dag 1 var oppløftende sett med norske øyne. En rekke norske flagg var høyt oppe på resultatlisten hele veien. Beste norske par etter dag 1 er Sofie Sjødal og Nicolai Heiberg Evenstad som ligger på 5.plass med 59,16%. Etter ferdigspilt kvalikdag 1 er det også mange andre norske par i gode posisjoner.

MIX LAG – FØRSTE KNOCK OUT KAMP (ROUND OF 32)

I utslagskampene i dag ble det jevnt for flere av lagene med norske spillere.

I det tredje settet startet det bra for De Botton med et litt farlig spill hvor det kunne vært mulig å kløne det til. Prøv deg selv i motspill som vest:

Meldingene har gått slik:

Du velger å spille ut ruter konge mot 6 kløver. Spillefører stikker og spiller trumf. Makker følger farge tre ganger og ser ut til å ha startet med trumftieren tredje. Du kaster vel kanskje en ruter og en spar (?) i andre og tredje trumfrunde. Så kommer liten hjerter mot bordet. Hva gjør du nå?

La oss si du hopper på med esset. Hva blir det neste kortet du spiller?

Hvis du prøver ruter dame blir dette skikkelig fælt, for hele spillet ser slik ut:

Hvis vest altså tar for hjerter ess med det samme og spiller ruterdamen trumfer syd. Så spilles hjerter til kongen og hjerter til stjeling, og bordet har to godspilte hjerterstikk med inntak på sparesset. Syds spartaper forsvinner, og en knallhard 6 kløver fyker hjem.

Dette burde ikke skje, og det skjedde da heller ikke noe sånt i motspilllet mot slemmen.

Spørsmål: Hva legger dine makkere på din ruter konge i utspill mot en slem? Styrke/svakhet eller fordeling?

Selv er jeg generelt tilhenger av veldig styrke/svakhetsbaserte motspillsavtaler. Men mot slem bør kongeutspill etter min mening be om fordeling. Da finner utspilleren lettere ut om damen kan cashes. Mange spiller ut kongen fra både A-K og K-Q kombinasjoner mot slemmer. Mot slem handler det jo kun om å få tak i to stikk.

I så fall – fordeling legges på kongeutspill mot slem - får du i første stikk vite at øst har tre eller fem rutere. Du vet da at syd har en eller tre rutere. Hvis det er trekorts ruter hos syd kan det ikke haste med å cashe ruterstikk. Syd har jo vist syvkorts kløver, og har han trekorts ruter og for eksempel singel hjerter blir det igjen dobbelton spar. Det nytter i så fall ikke å for spillefører å bli kvitt nok til at slem skal kunne stå om du hopper på med hjerter ess og spiller spar konge, samme hvilken fordeling syd har. Det eneste som kan gå galt her er at syd har den aktuelle fordelingen og vest forsøker ruter dame etter å ha stukket med hjerter med det samme.

Vist/Hoftaniska satt mot 6 kløver og gjorde ingen feil. De fikk inn en bet som var verd 11 IMP inn siden Charlsen-De Botton stoppet i utgang. Det var bare tre N/S-par 6 kløver, men de to andre slemmelderne vant den! DE BOTTON tapte likevel tredje sett og den store ledelsen de hadde i starten av kampen hadde skurmpet til 15 IMP.

Det fjerde settet startet ikke bra for det «norske» laget. Motstanderlaget BRIDGE FOR BUSINESS vant 25 IMP på de tre første spillene, kampen var snudd! Det gjenstod elleve spill...

Og det ble en thriller da det nesten et lite øyeblikk kunne se ut som om DE BOTTON kunne rakne. Men nei, de slo hardt tilbake med 20 IMP på to spill. Det var en fin slem meldt og vunnet av Senior-Malinowkski som fulgte opp med +380 for 1NT doblet med ett overstikk.

DE BOTTON var foran igjen! Så var det Hoftaniska-Vist sin tur til å knalle til, først med en god utgang som ble gevinstspill, deretter en ganske hardmeldt slem som riktignok ble buttet ut. Det ble spennende til siste slutt, men ebbet ut med seier til det «norske» laget med seiersmarginen 14 IMP!

For NORDIC FOURS ble det for tøft mot profflaget YOSHKA som dro i fra utover i kampen og til slutt vant klart.

MINITER med Helgemo og Larsson ledet sin kamp hele veien og vant kontrollert mot et polsk lag.

THE IMMIGRANTS (Erichsen x 2) lå under tidlig i kampen deres, men de snudde kampen ledet før siste sett. Men da gikk det galt, og de tapte sin kamp mot LATEST med minimal margin. 

CONTRACT KILLERS (Helness x 2) hadde kontakt med motstanderne JANICE hele veien, og det lå og vippet i siste sett. Men JANICE vant til slutt kampen med 14 IMP.

MCALLISTER (Harding) ble slått ut av profflaget SHOURIE, også det i en relativt jevn kamp.

Dermed blir det to lag med norsk innslag i Round of 16 som spilles i morgen; DE BOTTON og MINITER.

DRAMATIKK FOR SENIORLAGET

For det norske seniorlaget (NORWEGIANS) som lå så godt an gikk seg på en skikkelig smell i nest siste kvalikrunde, tap med 0,75-19,25 VP mot DUTCH SENIORS som toppet kvaliken til slutt. Dermed så det litt skummelt ut for det norske laget med en kamp igjen. Men med 12 VP i siste kamp for oversitt (!) holdt det til 8.plass og avansement til kvartifinalen – en sterk prestasjon! På det laget spiller Bakke, Bjerkset, Johnsen og Stokkeland.

ÅPENT EM MIX LAG - Delrapport Round of 32

I dag spilles den første av sluttspillkampene i mix-lag i Åpent EM, Round of 32.

DE BOTTON er et av lagene med norske spillere som fortsatt er igjen i den turneringen. For det laget spiller norske Gunn Tove Vist, Thor Erik Hoftaniska og Thomas Charlsen. Resten av laget er Janet De Botton, Nevena Senior og (litt norske) Artur Malinowski.

DE BOTTON fikk en kanonstart på sin Round of 32 kamp mot et polsk lag som kaller seg BRIDGE FOR BUSINESS. Det «norske» laget ledet hele 58-7 etter første sett (14 spill). Kampen går imidlertid over 56 spill (fire sett), men en så bra ledelse hjelper selvsagt godt på.

Av de andre lagene med norske spillere (seks lag i R-32) som fortsatt henger med er ingen av dem helt ute av det idet andre sett pågår, og flere av dem er involvert i jevne kamper.

Live oppdatering fra kampene finner du ved å klikke her.

NORDIC FOURS som er en dansk-norsk lagkombo spiller mot YOSHKA som består av tre rutinerte og velkjente proffer samt sponsoren (Geeske Joel) som jeg kjenner godt og har spilt en del med selv. Hun er egentlig tysk, men har bodd i USA i en årrekke før hun for noen år siden flyttet til New Zealand.

YOSHKA må anses som et meget sterkt lag. Joels makker er Steve Weinstein, og Simon DeWijs-Daniela Von Arnhim spiller ved det andre bordet. Etter det første settet var det dog jevnt, og det ga et begrunnet håp om at NORDIC FOURS kanskje kan hamle opp med laget som nok er en medaljekandidat i turneringen.

Midtveis i andre sett har DE BOTTON tapt noe av sin store ledelse, mye pga. dette spillet:

Dette er en meget god kløverslem, og det skal ikke mye til før det blir tretten stikk om det ikke sitter skjevt. Det er egentlig ingen tapere, men med 4-1 i hjerter og kløverknekten tredje hos den med singel hjerter er det ikke så lett å vinne 7 kløver. 

Og 7 kløver var hva Senior-Malinowski meldte, men i den kontrakten ble det dessverre en bet. Siden N/S ved det andre bordet stoppet i utgang (4 hjerter) tapte DE BOTTON 11 IMP. Om deres N/S-par hadde stoppet i lilleslem ville det altså blitt 10 IMP inn i stedet, 21 IMP i sving. Med syv spill igjen å spille leder fortsatt DE BOTTON kampen med 33 IMP.

Tolv par meldte 7 kløver, og syv av dem vant den. For å vinne må de gjenværende to trumfene hos nord etter uttrumfing brukes til å stjele god hjerteren, og så må underveis ruter konge presses ut mot trumf for at det skal bli to ruterstikk som gir avkast for syds to spar.

NORDIC FOURS tapte også dette slemspillet. Det dansk-norske laget måtte tåle 10 IMP ut siden de ikke meldte slem mens motstanderlagets N/S-par meldte 6 kløver og fikk tolv stikk.

Poznan: EM MIX LAG OG SENIOR LAG

I Poznan, Polen startet i helgen European Transnational Championships (Åpent EM). I de mesterskapene som skal spilles over et par uker er det altså transnasjonale, så all lag kan ha med spillere fra flere nasjoner. All nødvendig informasjon, resultater osv. kan finnes på hjemmesiden her, og forskjellige linker og informasjon spesielt for norske lesere finner du på NBF sine sider i en artikkel som er lagt ut her. Her i bloggen skal det også bli hyppige rapprter med spill og nyheter fra Poznan.

I EM Mixlag ble det i helgen spilt 10 runder grunnspill (Kvalik). Det staret 94 lag fra 30 nasjoner. Hele 11 av de lagene har norsk innslag og flere lag med norske spillere kom seg videre til sluttspillet som starter med Round of 32 (utslagskamper, vinn-eller-forsvinn) i dag, mandag. 

Vi kommer tilbake med flere detaljer og mange spill utover de to neste ukene, og mesterskapene pågår helt til 5.juli. Vi håper selvsagt på å kunne rapportere om sterke, norske prestasjoner, for det er all grunn til å håpe på.

Beste rene nordiske lag i grunnspillet ble NORDIC FOURS som er en dansk-norsk kombinasjon med norske Sven Arild Naas Olsen og Ann Mari Mirkovic sammen med danskene Katrine Martensen-Larsen og Flemming Poulsen. Det ble nr. 13. I helgens siste kamp møtte de lag MINITER som har med Geir Helgemo og Jessica Larsson foruten svenske og amerikanske spillere. Kampen endte uavgjort selv om MINITER vant fem spill og NORDIC FOURS ett spill. Men "de nordiske fire" sitt gevintspill var mye mer verdifullt:

Du kan selv forsøke å finne ett vettugt meldinsforløp med det systemet du og din makker bruker. Det er klart at slike hender er lettere å melde med systemet 2-over-1 hvor svaret 2 kløver på syds åpning 1 ruter er definitivt utgangskrav.

MINITER sitt N/S-par meldte 6 ruter. Storeslem i ruter er bra. Det kan en sjelden gang være litt sårbar om trumfen sitter 4-0 og det kommer hjerter ut, og/eller kløveren 5-1 eller 6-0. Slik det satt var det ingen problemer med å vinne tretten stikk, og skjevere kløversits ville ikke gitt store problemer det heller. Mirkovic-Naas- Olsen fant frem til 7 ruter slik at NORDIC FOURS vant 11 IMP i kampen som endte 11-11. Kun 30% av N/S-parene noterte +1440 for 7 ruter med tretten stikk. De fleste var i 6 ruter, men det var også en god del par som kun spilte utgangskontrakter. 

På startlisten i SENIORS TEAMS finner vi kun et lag med nordmenn, et helnorsk lag som kaller seg NORWEGIANS. I den klassen er det med 19 lag og det norske laget ligger forløpig på 5.plass. 

 

 

INTERNASJONALT - TRAVEL SOMMER!

Utover sommeren blir det veldig mange internasjonale mesterskap. Det vil delta norske spillere over alt.

Her er en oversikt over mye av de som er i vente de neste månedene for de ivrigste spillerne som reiser mye for å spille bridge, og for dem som er interessert i følge med på hva som skjer i internasjonal bridge.

European Transnational Open i Poznan, Polen spilles over to uker. De mesterskapene starter allerede til helgen og pågår i tiden 21.juni til 5.juli.

Allerede i begynnelsen av juli spilles Dansk Bridgefestival i Svendborg. Det foregår i tiden 5.juli til 12.juli. Det blir nok noen norske spillere som spiller i Polen som fortsetter til Danmark på hjemtur for å delta i den fine festivalen der.

Litt senere i måneden starter Svensk Bridgefestival i Ørebro og foregår fra 25.juli til 5.august.

Norsk Bridgefestival som vil foregå på Lillehammer overlapper den svenske litt da den norske starter 2.august og pågår til 9.august.

Informasjon om de skandinaviske festivalene finner du her.

For noen av juniorene blir det før festivalene i Sverige og Norge spennende dager i World Youth Championships som går av stabelen i Salsomaggiore, Italia fra 12.juli til 17.juli. Til det mesterskapet er de norske lagene i klassene U26 W (jente/dameklassen, født 2000 eller senere) og U-16 (født 2010 eller senere) kvalifisert. Nyhetsak med navn på spillerne som skal delta osv. finner du her.

Forleden kom så nyheten om at også Norge U-21 får delta i Italia etter at Argentina har trukket seg. Det er også en egen nyhetsak om dette som du finner på NBF sine sider, her. 

Mesterskapsiden (Youth) finnes her.

For noen av proffene blir det tur til USA også. US Summer Nationals foregår i Philadelphia fra 24.juli til 3. August.

Etter de skandinaviske festivalene går det ikke lang tid før det som kanskje blir et høydepunkt skal skje, VM i Herning. De mesterskapene spilles i fire klasser og spilles fra 21.august til 31.august. Norske lag med klare medaljeambisjoner vil delta i Danmark i klassene Bermuda Bowl (Åpen), Venice Cup (damer) og i seniorklassen. På mesterskapssiden finner du masse informasjon om VM, og den finner du ved å klikke her.