San Diego: Aa-Livgård til parfinale

I Kaplan Blue Ribbon Pairs under det amerikanske høstmesterskapet (Fall Natinals) har Terje Aa og Allan Livgård kommet seg videre til finalen etter å ha kjempet seg gjennom kvalifiseringen med bra score, så kommet på en sterk syvendeplass i semifinalen.

I finalen vil 78 par delta. Parene får en carry-over fra det som er spilt til nå, så det norske paret har et bra utgangspunkt idet finalen starter.

Her er de ti beste i semfinalen:

  

Kaplan Blue Ribbon Pairs

I San Diego fortsetter Fall Nationals (høstmesterskapet) med Blue Ribbon Pairs som spilles over tre dager med kvalifisering, semifinale og finale, onsdag til fredag.

I kvalifiseringen vant Zimmermann (Monaco) sammen med russiske Gromov med en monsterscore, over 70%.

Allan Livård og Terje Aa spilte også sterkt og fikk nesten 60% over to sesjoner, og det holdt til 13.plass. Petter Tøndel-Glenn Grøtheim fulgte bra opp med 24.plass. Videre gikk også Helge Stornes-Ann Karin Fuglestad på 60.plass og Boye Brogeland som spiller den turneringen med svenske Carl Ragnarsson (nr. 98).

 

Fint spill fra Fall Nationals

Akkurat nå foregår lagturneringen Mitchell Board-A-Match i San diego. Brogeland og Lindqvist spiller på lag med Diamond-Platnick og kvalifiserte seg greit videre i turneringen. Det gjorde også Helness-Helgemo som i denne turneringen spiller på lag med for meg helt ukjente størrelser.

Vi tar med et morsomt spill fra lagturneringen for veteraner. Det kom da jeg bakspilte litt på BBO forleden.

Mye avgjøres ofte ved åpnerens valg av melding. Ved det andre bordet åpnet øst med 1 ruter, og da var det ingen som hadde noe å tilføye. Med så gode ressurser skrapte spillefører sammen syv stikk og vant sin kontrakt til tross for den skjeve trumfsitsen, +70 til Ø/V.

Da Caprera valge 2NT som åpning endte det i utgang. Syd hadde ingen grunn til å gjette på noe annet utspill en en liten ruter som ga spillefører stikk for nieren mens nord kastet en kløver. Det var ikke så mye å spille på her, så øst bare fortsatte med ruter til knekten og syds konge samtidig som nord kvittet seg med enda en kløver. Da kom hjerter 7 fra syd som fikk løpe til østs dame. Øst spilte liten kløver, og syd tok for kongen for å fortsette med hjerter 6. Hvis nord nå legger liten kan ikke kontrakten vinnes på noen som helst måte lenger, forsvaret har godspilte hjerterstikk og overgang i fargen, de stopper ruteren og har spar ess. Spillefører har 0+2+3+3=8 stikk. 

Men da nord tok for hjerter ess og fortsatte fargen fikk spillefører sin sjanse. Han kastet spar 7 i tredje hjerterrunde da han vant stikket med knekten, og så tok han kløverstikkene sine. Idet østs fjerde kløver ble spilt så det slik ut.

Legg merke til at Wenstein (syd) er helt "toast". Han har blitt skviset, og må holde tre ruter, kort som spillefører vet han har. Derfor måtte han ned på singel spar ess. Det fikk han for i neste stikk bare for å være nødt til å spille fra 10-6.2 i ruter rett opp i spilleførerers saks, A-J-8, og dermed var det ni stikk!

 

 

San Diego: Brogeland-Lindqvist på sterk 4.plass i LM-Pairs

Boye Brogeland og Espen Lindqvist kom til slutt på 4.plass i NAIL LIFE MASTER PAIRS under det amerikanske høstmesterskapet (Fall Nationals) i San Diego.

Den sterke fjerdeplassen ble godt fulgt opp av Fredrik og Tor Helness som endte på 10.plass, og Geir Helgemo som ble nr. 13 sammen med svenske Jessica Larsson. Allan Livgård-Terje Aa ble nr. 39 i finalen (154 par).

Det ble litt "norsk" helt i toppen også. Danske Dennis Bilde som bor i Norge for tiden vant sammen med israelske Alon Birmann. Her er listen over de femten beste:

Birman til venstre, og litt "norske" Dennis Cilleborg Bilde

 

Brogeland-Lindqvist kjemper om parseier i USA

I NAIL LIFE MASTER PAIRS i San Diego ligger i skrivende stund (søndag morgen, norsk tid) Brogeland-Lindqvist på andreplass med en sesjon, 26 spill, igjen å spille. Franske Volcker-Bessis leder.

 

 

 

US Fall Nationals er i gang i San Diego

I kvalifiseringen for finalen i NAIL LIFE MASTER PAIRS gikk etter de opplysningene jeg har tre norske par videre: Espen Lindqvist- Boye Brogeland, Fredrik og Tor Helness og Terje Aa- Allan Livgård.

Det er mange forskjellige turneringer under dette mesterskapet, og den mest prestisjetunge, Reisinger Board-A-Match spilles mot slutten av neste uke. 

Vi sakser et spill fra bulletinen. Det er skrevet av en av mine favorittskribenter, Eddie Kantar, og denne gangen er kanskje ikke spillet så vanskelig? Prøv deg selv som syd:

Du åpner i første hånd (alle i sonen, lagkamp) med 2 hjerter og makker løfter til utgang. Fra vest kommer spar ess i utspill før vest skifter til liten kløver. Hvordan spiller du?

Ved første øyekast kan de se ut som ruterfinessen må gå, for det er jo to kløvertapere nå. Om du tar ruterfinessen og den holder, og fargen sitter 3-3 blir det elleve stikk. Men det er feil spilt, og det blir bet om det for eksempel sitter slik:

Løsningen ligger i spar-ressursene hos nord. Etter sparhonnør ut og kløverskift må Q-J i spar utnyttes. Det bør spilles et par runder trumf til nord, så spar dame som du kaster en kløver på. Da får du to spartapere i stedet for en, men den andre spartaperen er i bytte mot en kløvertaper du uansett ville fått. Forsvaret har fått to stikk og kan ta ett til i kløver. Men senere får du kastet en ruter på det godspilte sparstikket, utgang til notering.

(Det betende motspillet ville vært å ikke ta en sparhonnør, men spille ut kløver. Det er det imidlertid ikke mange som vil finne på, å starte med spar er helt naturlig.) 

 

 

Nyttårscup og julebridge

November går mot slutten, og det nærmer seg jul og nyttår igjen. Og da er det selvsagt julebridge og nyttårscup'er mange steder i landet. Informasjon om alle disse turneringene kan du finne på NBF sin side under "turneringer". 

Et arrangement som har blitt veldig populært er Nyttårscupen i Letohallen som Jessheim BK arrangerer. Den foregår i år i helgen 5.-7.januar, og hovedturneringen er lagturnering over to dager. Det er som de siste år forventet stor deltakelse, også av mange av landets elitespillere. På fredagen arrangeres åpningsturning. Både i den og lagturneringen vil det bli meget pene pengepremier. 

Mer informasjon om Nyttårscupen i Letohallen finner du her

Før julestria (og julebridgen) setter inn har noen av våre toppspillere tatt turen over dammen til San Diego, California for å spille FALL NATIONALS, en av de store amerikanske mesterskapene. Det starter i morgen, torsdag, og det er mange forskjellige mesterskap som skal avvikles. Men hovedturneringen Reisinger foregår mot slutten av Fall Nats som avsluttes 3.desember. Mesterskapssiden for Fall Nationals finner du her.

Vi håper det regner poeng på de norske i San Diego selv om det altså sies (synges) "It never rains in Southern California"

 

God norsk innsats på Madeira!

Fra de jeg har snakket som var på Madeira forleden var det bare lovord å høre om bridgefestivalen der.

Herlige omgivelser og klima, fine turneringer, pene premier, og de norske gjorde det godt!

I parturneringen ble John Helge Herland og John Våge beste norske par på 9.plass i et sterkt felt bestående av hele 193 par. Kåre Bogø og Espen Fasting fulgte bra opp med 13.plass.

I lagturneringen gikk det enda bedre! Der kom et norsk lag (Gladpack) bestående av Kåre Bogø, Espen Fasting, Marius Bartnes og Steffen Fredrik Simonsen på en sterk 2.plass blant 89 lag.

Andreplass i internasjonal lagturnering lar seg høre for Bogø, Fasting, Bartnes og Simonsen

På 6.plass finner vi lag "To tette og en badehette" med Espen Haugstad og hans tre piger, Haldis Guttormsen, Bodil Nyheim Øygarden og Vicky Chediak.

Sjetteplass til Guttormsen, Chediak (med maskot), Nyheim Øygarden og Haugstad

Uvanlig kontrakt - Uvanlig score!

Spillerne på "To tette og en badehette" er ikke akkurat kjent for å være noen surpomper, smilet og latteren sitter løst. Men Bodil Nyheim Øigarden og makkeren var litt ekstra blide etter dette spillet:

 

Bodil satt syd, Haugstad nord. De spilte mot velkjente Knut Blakset fra Danmark og hans makker. Vest åpnet med 1 hjerter og øst sa 1 grand. Bodil doblet, og Haugstad (nord) kunne ikke gjøre stort annet enn å foreslå 2 kløver med nords kort. Da meldte syd 2 hjerter - krav - der et alternativ var å si 2 spar, men hun syntes det var såpass stor sjanse for at kløverkontrakt var bedre at hun meldte motpartens farge. Vest doblet, og etter pass-pass redoblet Bodil for å be nord melde et eller annet. Og det gjorde han: PASS! 

Dermed ble syd spillefører i 2 hjerter redoblet i en farge hun selv er renons, og hvor motstanderen til venstre har åpnet og vist femkorts farge!

Det kom ruter ut og Bodil fortsatte med den fargen. Vest gjorde nok en feil da han ikke satte i trumf i tredje ruterrunde, så da forsvant en spar fra nord. På den fjerde ruteren trumfet vest med tieren og nord trumfet over med knekten. Så spar til esset, spar til stjeling, kløver til esset og spar til stjeling. Da var allerede åtte stikk innkassert! Nå fridde hun seg med en kløver og måtte få enda ett stikk i trumf, og det ga det redoblede overstikket. Dette fyrverkeriet ga den uvanlige scoren +840!  

Festivalsiden med resultater og mye annet finner du her.

Bedre tider for norsk bridge internasjonalt?

Det har vært flere eksempler på at norske par og lag gjør det godt internasjonalt i det siste. I helgen fortsatte det som vi får håpe er en trend for norsk bridge internasjonalt da Vikersund BK to sølv i European Champions Cup. Det som mangler nå er at landslaget slår til, og i EM i 2018 kan tiden være inne for et sterkt resultat, helst topp-6 så Norge kvalifiserer seg for neste VM (Bermuda Bowl). 

Stolte sølvvinnere: f.v. Saur, Smith, Evjen, Eide, Røren og Aabye

Det ble altså et knepent tap i finalen (7 IMP) mot nederlandske Onstein etter at de engelske mestrene Allfrey ble slått i semifinalen. Vi tar med det første spillet i finalen, og da gikk Vikersund rett i tet.

Spill 1. Nord giver. Ingen i sonen.

Nøkkelen til å finne slem er nords melding i andre melderunde etter han åpner med 1 kløver og syd viser sparfargen. Det er kun tretten poeng, men tillegg for singelton ruter. Dog er ikke singelton ess optimalt, men singelton er det uansett. Nord har også en meget fin (og lett spillbar) kløverfarge. Saur hadde alternativt 3 ruter til rådighet (minisplinter), men det er ikke riktig hånd for det (bedre med de fire poengene i ruter plassert i en annen sidefarge) og han hoppet derfor til 3 spar. Da var ikke lenger Aabye til å stoppe!

De endte i 7 spar, en bra storeslem. Aabye hadde ingen problemer med å ta alle tretten stikkene etter trumfutspill til knekten og damen. Han spilte ruter til esset, spar til tieren (spar satt 3-2), ruter til stjeling, kløver til kongen og nok en ruter til stjeling. Med to ruterstjelinger i boks var det seks trumfstikk totalt, og det var bare å spille hjerter til esset og ta ut motpartens siste trumf. Seks trumfstikk, to røde ess og fem kløverstikk = 13, +1510 til de norske.

Ved det andre bordet hoppet også nord i andre melderunde da han støttet syds spar, og da er det smått utrolig å ikke havne i slem. Men det gjorde nederlenderne, og det er nok syd som må ta på seg skylden for en ganske fattig +510 i 4 spar. Spillet ga 14 IMP til Vikersund BK, men nederlenderne kom altså sterkere etter hvert og tok gull med liten margin.   

 

 

Knallsterk innsats av Vikersund BK

I Europeans Champions Cup klarte Vikersund 4.plass i kvalifiseringen og kom med i sluttspillet om plassene fra nr. 1 til 4. I semifinalen slo de engelske ALLFREY og møtte så de nederlandske mestrene i finalen hvor det ble et knepent tap med fattige 7 IMP.

Andreplass i dette sterke feltet lar seg absolutt høre for Sigurd Evjen, Vidar Smith, Tormod Røren, Erik Eide, Jon Aabye og Øyvind Saur.

Resultater, spillstensiler, bulletiner osv. finner du her.

 

Vikersund i bridgens Champions Leauge

Vikersund BK, årets vinnere av NM for klubblag representerer Norge i European Champions Cup som spilles i Riga, Latvia fra torsdag til søndag. På Norges lag spiller Sigurd Evjen, Vidar Smith, Tormod Røren, Erik Eide, Jon Aabye og Øyvind Saur.


Vikersund, ikke bare en skiflyvingsbakke! (her fra NM, med prisutdeler Jon Sveindal til høyre)

Det deltar tolv lag som spiller Round-Robin (en kamp mot hver av de andre) før lagene deles inn i grupper for plasseringsspill (semifinaler), nr. 1-4, 5-8 og 9-12.

Vikersund startet ganske dårlig med tre tap og lå nest sist. Litt urovekkende, for man skulle tro de norske lagmestrene skulle kunne være konkurransedyktige selv i et såpass sterkt felt. Men det var jo kun etter tre kamper, og så kom tre fine seiere, den siste mot lederlaget etter seks kamper, ALLFREY (England). Det norske laget ligger på 5.plass etter første dag (6 av elleve kamper spilt).

Mesterskapssiden med all informasjon og resultatlink finner du her.

Vi tar med et spill fra kampen mot de polske mestrene, og her var nok nordmennene litt heldige.

Det er en glimrende lilleslem, og ikke så veldig dårlig lilleslem. Men i 6 ruter er det dog en fare for å gå bet etter hjerterutspill. Da er det nesten slik at det ikke er så mye dårligere sjanser i 7 ruter. Og Polakkene meldte 7 ruter! Den var avhengig av å løse kløverfargen. Det er tre mot to odds i favør av esset fulgt av finesse fremfor å toppe etter damen dobbel, og polakken gikk to bet da han tok kløverfinessen og hadde fått hjerterutspill.

Det er vel ganske naturlig å havne i slem (?), i alle fall om vest åpner med 1 grand. Hvis vest velger å åpne med 1 kløver har han et lite gjenmeldingsproblem, 1 spar eller 2 spar (litt for svak slik de fleste spiller), eventuelt oppvurdere til 18-19 grand. Derfor er jeg tilhenger av grandåpning med en god del sånne 2452 hender så er i alle fall styrken sagt fra om. Vikersund brant slemmen! I 3 grand ble det tretten stikk, 12 IMP til «the good guys».

Tredje- og fjerdedivisjon

I helgen spilles den første av to helger i seriemesterskapets tredje- og fjerdedivisjon.

I tredjedivisjon er det tolv avdelinger med ti lag i hver. Avdelingsvinnerne går opp i andredivisjon, de tre nederste må finne seg i å spille i fjerdedivisjon neste sesong. I fjerdedivisjon er det lagt opp til inntil 36 avdelinger, og i noen av dem er det noen færre lag. 

Resultater, tabeller, butler og spillstensiler finner du her.

Svingspill

I helgens første kamp kom dette spillet som ga store utslag i flere av kampene:

Slike spill med dobbeltilpasning begge veier gir ofte enorme utslag.

N/S kan vinne 6 kløver, men da må hjerteren tippes riktig. Noen N/S-par var i uheldige hjerterkontrakter hvor kløverstjeling(er) betet dem!

Ø/V har også flott tilpasning, og ti stikk i sparkontrakt kan ikke rokkes. Resultatene svingte fra +920 N/S for vunnet lilleslem til + 590 og til og med +690 Ø/V for 4 spar doblet med ti og elleve stikk! I noen kamper var begge N/S-parene i slem, og da den ene gikk beit etter feil hjertervariant, og den andre vant den ble det et svingspill som avgjorde veldig mange VP.

 

 

AVTALER

Å ha avtalt grunnsystemet og forskjellige konvensjoner er bra. Det viser seg imidlertid ofte at jobben ikke er helt ferdig utført selv om man har et systemkort med definisjon på alle åpnings- og svarmeldinger. I praksis viser deg seg, selv for såkalt samspilte makkerpar, at det oppstår enormt med «følgesituasjoner» i lengre meldingsforløp. Og da blir veldig mange makkerpar sittende å gjette, for de har ikke klare nok avtaler. Det er altså ikke nok å avtale «kløverføringer», «Stenberg» osv. om man skal kunne melde de fleste spill med kontroll. Begge i makkerparet må ha samme oppfatning av hva meldingene betyr også i «følgesituasjonene».

Denne artikkelen er inspirert av en e-mail fra Kristoffer Hegge, hvor han påpeker viktigheten av å ha avtaler også for slike situasjoner som ikke nødvendigvis er beskrevet i selve konvensjonen man bruker. Et innlegg på Facebridge (en gruppe på Facebook) ga mer næring til ideen om å skrive om slike ting.

Dette blir ingen detaljert, læreboklignende artikkel, men mer «food for thought» så makkerpar med visse ambisjoner selv kan jobbe med saken.

Her skal jeg ta med noen sånne situasjoner hvor avtaler kan være veldig nyttig.

1. Motparten melder inn over vår Stenberg 2NT

2. Motparten dobler en kontrollmelding

3. Sleminvitter i forbindelse med at vi etter makkers grandåpning overfører til major og melder utgang, eller overfører til major på firetrinnet


Motparten melder inn over vår Stenberg 2NT

For enkelhets skyld sier vi at det spilles med 2NT som utgangskrav med minst firekorts støtte.

Å melde inn over en slik konvensjon er populært. Det gjøres ofte for utspillet, eller også for kanskje å finne en stamp, men også av mange mest for å forstyrre. Man blir sjeldent straffedoblet når motparten har minst ni trump til sammen og normalt en sikker utgang. Innmeldinger forstyrrer, men en skal være klar over at det også kan gi ekstra melding(er) for de som er i en konvensjonell sekvens – men bare hvis de har avtalt posisjonen!

La oss si det går slik:

Hva betyr åpnerens meldinger nå?

Her er det mange muligheter, kun fantasien setter begrensninger. Vi kan skille mellom hender hvor man har kontroll i hjerter og hender hvor man ikke har det. Man kan også si at 4 i trumffargen (her: spar, som tar bort mye rom) i denne situasjonen viser minimum, for et problem i mange Stenberg-sekvenser er at man ikke får bragt på det rene den samlede styrken makkerparet har.

En håndtype jeg mener det er viktig å få frem er når man har kortfarge (singel eller renons) i den fargen motspilleren meldte. Det kan ofte være helt gullkantet informasjon til makkeren da han kanskje kan se at tilpasningen er glimrende.

Det man som sagt også kan gjøre er å skille åpnerens hender med ekte kontroll i hjerter fra hender uten kontroll. Et poeng er også at selv damen i den fargen de meldte inn i faktisk kan være et bra kort, for eksempel mot Stenberg-håndens konge. Hvis han som meldte 2NT har K-x-(x) i hjerter i eksempelet over vil han tro det er et håpløst kort, men det er ikke det om åpneren har damen!

Jeg prioriterer singletonvisning og bruker at dobler viser singleton i fargen det ble meldt inn i.

Har man denne avtalen betyr det at 4hjerter over 3 hjerter kan avtales som renons!

Eksempel:

(i) renons

(ii) To Keycards uten trumf dame

Øst får her den beskjeden han liker aller mest fra makkerens 4 hjerter, og svarhånden kan kontrollert melde en nydelig storeslem til tross for tre bortkastede poeng i hjerter.

Andre meldinger over innmeldingen:

Man kan jo som vest passe over 3 hjerter, for det blir krav (øst har krevd til utgang).

Pass bør derfor bety noe, mens en direkte melding over 3 hjerter bør bety noe annet.

Jeg liker å bruke det slik at pass viser første aller andre kontroll i hjerter, mens en annen melding er direkte kontrollmelding og benekter kontroll i hjerter. Kanskje går det an å si at 3 grand viser damen (og ellers bra kort) for å løse makkers problem om han har kongen?

Vel, uansett hvordan dette løses er det åpenbart at man vil ha nytte av klare avtaler i denne meldesituasjonen!


Motparten dobler en kontrollmelding

Det var denne situasjonen Hegge nevnte, og som han korrekt sa til meg har vel mange den avtalen at redobler (fra hvem som helst av oss) viser førstekontroll. Vi bruker igjen en Stenberg-sekvens som eksempel.

(i) Kontrollmelding, første eller andrekontroll

Her bruker altså mange redobler som førstekontroll, og om det går pass fra vest og nord viser redobler fra øst førstekontroll. Mer enn det er det ganske sikkert få som har avtalt. Bør pass bare spille ballen over på makker for at han kan få vist om han har førstekontroll (redobler) eller ikke?

Igjen er det slik at hvordan løse dette, og helst dra nytte av doblingen, kan gjøres på forskjellige måter.

Forslag:

Kanskje kan pass fra vest vise at han har en viss kontroll i kløver (damen), viktig hvis det er kongen øst har kontrollmeldt. Alternativt kan pass bare vise fortsatt interesse. Men som Hegge påpekte, det kan ha mye for seg å få avklart det tilfellet hvor øst faktisk har kontrollmeldt kløver konge og åpenbart vil tro det er et nokså håpløst kort med dobling bak.

Videre har man en direkte melding fra vest over syds dobling. Kontrollmelding, ja, men sier det noe om «kløverproblemet»?

Jeg skal overlate til de forskjellige makkerpar å spikre deres egne avtaler for disse situasjonene. Men at klare avtaler kan være avgjørende for å komme rett ut i slike spill er helt sikkert.

Husk: når vi utvikler systemet vårt (og bruken av det) så er det om å gjøre å tenke på hva det er vi har behov for i den aktuelle situasjonen.

Vi tar med en situasjon til, den som ble omtalt og diskutert på Facebridge.

Vest hadde da spillet forekom en monsterhånd, men «kan han/hun melde mer her?» var spørsmålet som ble stilt.

Nei, etter både min og de fleste av de som kommenterte sin mening. Men den beste kommentaren ville vært «hva er avtalene deres?» (og det var noen som var inne på akkurat det). For man bør ha en avtale som gjør det mulig for svarhånden til en 2NT-åpning å kunne sleminvitere med sekskorts major. Det er også et poeng i denne situasjonen at vest med så gode kort at han i det hele tatt vurderer å gå videre etter disse meldingene burde ha superakseptert med en kontrollmelding over 3 spar for å vise hånden sin;.


Vest viser her super-maks og god støtte (normalt firekorts støtte).

Slik jeg ser det, uten avtale, kan øst godt ha nesten ingen honnørpoeng og veldig lang spar slik han meldte, og i så fall blir det nok feil å gå videre! Et godt prinsipp (som ble nevnt av flere) er at den som har vist et ganske smalt grandintervall som regel skal overlate til makkeren å fastsette kontrakten. Men det kan være stor forskjell på hender innenfor et smalt grandintervall også. Derfor bør svarhånden ha en mulighet for å sleminvitere.

Mange bruker to varianter av overføring over makkerens grandåpning. Overføring på tre-trinnet, og direkte overføring på fire-trinnet (enten 4K/R til henholdsvis 4H/S, eller 4R til hjerter og 4H til spar). Bruker man det kan den ene veien å melde 4 major på være sleminvitt, og den andre kun stoppmelding. For eksempel kan «omveien» om tre-trinnet være sleminvitt, altså slik det ble meldt i eksempelet over. I så fall er overføring direkte på fire-trinnet kun for utgang. Man kan like gjerne gjøre det motsatt, slik at 4K/R direkte over 2NT er overføring, men også viser sleminteresse med henholdsvis hjerter- og sparfarge.

Det er utallige meldingsforløp hvor slike «følgesituasjoner» kan skape problemer hvis man ikke har avtaler. Mange vil kanskje synes de blir for mye teori, og for mye arbeid å grave så dypt ned i materien. Og det er en solid jobb å gjøre for dem som ønsker å utvikle ikke bare selve systemet, men også bruken av det i utvidet forstand. Så slikt systemarbeid blir nok mest aktuelt for makkerskap med ambisjoner, dog kan det godt være spillere på ulike nivå. Det kan være spillere med ambisjoner om opprykk fra fjerde- til tredjedivisjon, eller høyere, eller fra å være en klar dumpekandidat i toppserien til en klar medaljekandidat. Eller det kan være en måte å utvikle makkerskapet for de med ambisjoner om å bli representasjonsspillere, og også for dem som allerede er det.

Det som er helt klart at dess bedre man har definert systemet og sine «følgeavtaler», dess bedre vil man gjøre det! Selv om det ikke nødvendigvis alltid vil gi seg utslag konkret i gode enkeltspill gir det selvtillit om man alltid (eller nesten alltid) vet hva man driver med. Og spiller makkerparet med god selvtillit er mye gjort!

For de som ikke ønsker å jobbe så mye med makkerskapet sitt er det bare å fortsette som før og leve sitt lykkelige bridgeliv. Og ingen vil klandre dem!

Lykke til!