VM - Små marginer

Det er små marginer både på resultatlistene og i enkeltspill i VM idet lagene nærmer seg halvspilt Round Robin.

I Bermuda Bowl slår alle alle, og det er såpass jevnt at minst 15 nasjoner fortsatt har en sjanse til å bli på topp-8 til slutt. Det gir som kjent plass i kvarfinalen.

Norge er "inne" etter 10 av 23 kamper, på 5.plass nesten 9 VP foran Italia på den kjedelige 9.plassen om man ender der til slutt. 

New Zealand som jeg spiller på er "ute" etter en miserabel dag i går som dog ble litt reddet av en 20-0 til slutt mot svakt plasserte Uruguay. Så avstanden opp til topp-8 er ikke helt håpløs.

Før storseieren til slutt fikk vi føle på "alle slår alle syndromet" da erkefineden Australia knuste oss. Og de har ikke har vært særlig gode tidligeret i denne turneringentok, men mot tok de nesten neste maks. Det skjedde like etter vi tok 20-0 mot ledende England!

I dameklassen ligger Norge på 8.plass etter en storseier i kveldskampen mot Marokko. Norges veteraner sliter, men fikk en fin seier mot USA 2 i kveldskampen i går. Norge ligger der på 19.plass (av 24), og det er på tide å begynne klatringen 

I kveldskampen i går greide Norge (Bermuda Bowl) såvidt å slå (1 IMP) en kvarftinalekandidat, Israel. Kampens siste spill var et typisk eksempel på det med små marginer i enkeltspill. Av og til er det teoretisk riktig å gjøre noe bestemt, men i praksis kan det bli tapt spill.

Du hører makker åpne med 1 kløver (eller 1 ruter, alt etter avtaler) og du viser frem hjerterfargen. Makker hopper til 2NT som er 18-19. Hva melder du nå?

Jeg synes det er på vippen, enten 6NT direkte, eller 4NT invitt. Det siste er vel korrekt, for om det er 32 "flate" poeng til sammen er det som regel bare 11-11,5 stikk. 

Der øst inviterte med 4NT tok mange på vests plass imot, for de hadde 19 poeng:

Det er nokså nitrist for slemmelderne, 33 poeng til sammen som er nok til slem normalt, men de 7 du mangler er A-K i samme farge. Så 6NT er sjanseløs. Eller?

Vel, med vest som spillefører må nord finne ruter ut! Det er jo tolv sikre stikk i de tre andre fargene.

Terje Aa - Allan Livgård unngikk korrekt (teroetisk) slemmen og noterte +690 i 4NT.

Det kunne bli gevinstspill, men også tapt spill om lagkameratene ikke finner ruter ut mot slem. 

Christian Bakke fant ruter 7 i utspill mot 6NT, Boye tok fornøyd beten, og da var det 13 IMP til Norge.

Mine lagkamerater stoppet også i 4NT. Heldigvis meldte Ø/V 6NT med øst som spillefører mot oss. Min makker Nick Jacob doblet og tok to ruterstikk. Greit nok, så slapp jeg muligheten for å bomme et så ekkelt utspillsproblem...

Hele 13 nasjoner vant 6NT, flere av dem doblet (+1680)

I dameklassen ble dette et skikkelig gladspill for Norge.

Ann Karin Fuglestad fant ruter ut mot 6NT og Marianne Harding tok beten.

Ved det andre bordet var Ida Wennevold og Gunn Helness i 6NT med vest som spillefører. Med spar 10 i utspill stod den, +1440 og 17 IMP. 

 

 

VM dag 2: NORGE - NEW ZEALAND

Norge har fått en fin start både i Bermuda Bowl og i dameklassen (Venice Cup). Mitt eget lag startet også bra, men trynet i den første kampen tirsdag mot ganske svake Singapore.

I dagens andre runde var det så oppgjør mot Norge for oss. Så det var altså med en nordmann på motstanderlaget også. For undertegnede var dette litt ekstra, og i denne kampen var tre av mitt lag NZ sine motstandere spillere jeg har hatt som makker en eller flere ganger!

Kampen ble ikke noe fyrverkeri med hensyn til store svingspill, kun to spille ga tosifret IMP utslag, og det stod 25-25 før de to siste spillene. Det var etter at det hadde vært en slemavgjørelse som du kan få prøve deg på med ditt favorittsystem.

Før det tok Norge ledelsen allerede i spill 1 da jeg og Helgemo valgte litt forskjellig, og det er kanskje litt et stilspørsmål?

Nord åpnet med 1 kløver. Hva melder du?

Giver nord. Ingen i sonen

Det er vel tre alternativer, 3 hjerter, 4 hjerter og 1 hjerter. Hvis man spiller med en aggresiv stil for sperremeldinger på tre-trinnet utenfor sonen er dette kanskje litt vel gode kort til å gjøre det. Men å melde inn 1 hjerter kan gjøre det enkelt for motparten.

Jeg klinket til med 4 hjerter, og i samme sitasjon meldte Helgemo 3 hjerter.

Etter 3 hjerter innpå var Helness-Helgemo raskt i 4 hjerter hvor det er ti eller elleve stikk, alt etter om N/S får med seg kløverstjelingen.

Da jeg som nevnt hoppet inn med 4 hjerter er det ikke unaturlig at makker Nick Jacob på vests plass begynte å tenke på slem. Han sa 5 hjerter som han mente som sleminvitt uten kløverkontroll. Jeg passet, men der ble det en bet da Terje Aa spilte ut kløver. Allan Livgård tok de to kløverstikkene og spilte kløver til stjeling hos makkeren, og det var verd 10 IMP for Norge.

En stund senere kom meldeprøven jeg nevnte.

Board 10. Dealer East. All Vul.

Et spørsmål er, i et vanlig, standard system, ville du åpnet med 2 kløver eller 1 spar?

Hvis nord på et tidspunkt får vist kortfargen i kløver og sparstøtte, får ikke syd noe stort problem med å finne ut at 7 spar er fløte. Han får jo vite om de to essene, og det er det ikke så vanskelig å se at det ikke er tapere i sparkontrakt.

Både Norge og New Zealand fant frem til 7 spar, +2210 og uavgjort spill.

Av 24 lag i Bermuda Bowl meldte 14 lag 7 spar. Syv lag var kun i 6 spar, og tre lag kom ikke lenger enn til utgang!

I dameklassen meldte Vist-Heskje 7 spar og vant spillet da de var kun i lilleslem ved det andre bordet.

Da det stod likt mellom Norge og New Zealand (Bermuda Bowl) med to spill igjen å spille fant Helgemo-Helness en kontrakt som viste seg å være en stamp. Det er jo av og til at man melder over motpartens utgang fordi man tror egen kontrakt kanskje kan stå, men så viser det seg det er en stamp. Og ja, det var en stamp mot 4 spar selv om de hadde A-K i to farger, samt trumfesset. Det er jo ikke sjelden at det er bra motspillsverdier, men ikke denne gangen.

Da syd åpnet med 1 spar og nord meldte 2NT kom øst med i meldingene, han doblet. Nå var det vel ganske naturlig at vest over 4 spar meldte 5 kløver som ble doblet. Det var billig med den snille kløversitsen, N/S +100.

Og det var en god stamp, for 4 spar var enkelt å vinne siden Ø/V sine AK i to farger ga kun to motspillstikk totalt.

Livgård-Aa noterte +620 etter 2 spar som viste 8-11 poeng, og 4 spar fra nord med pass rundt. Spillet ga 11 IMP til Norge som selv om de tapte 4 IMP på det siste spillet vant kampen med 7 IMP, 12.30-7.97 VP.

I kveldskampen spiller Norge mot Danmark, og Kristian Barstad Ellingsen vil rapportere fra den kampen.

"Trylling" - sett det før?

At Geir Helgemo «tryller» er ikke noe nytt for alle oss som har fulgt med de siste 30 årene (eller mer enn det).

I en av turneringene i Reno forleden kom nok et eksempel. Spillets hovedpoeng er ikke nytt for erfarne spillere, men i dette tilfellet måtte det tenkes langt fremover med det samme og se for seg den fine sluttposisjonen. Det var ikke nok å se hva som mest sannsynlig måtte skje.

Du er i 3NT som syd og vest spiller ut kløver 6, fjerde høyeste. Motparten har ikke meldt.

Hva tenker du om dette?

Hvis ruterfinessen går og fargen gir fire stikk har du åtte fra topp. Ruterfinessen bør vel helst gå her. Det niende kan komme via en hjerter- eller sparfinesse. Problemet er at om de kommer inn på et majorkort kan de hende vest har fire kløverstikk og dermed beten.

Hvis vest har A-K i kløver begynner det å tyde litt på at kanskje majorfinessene ryker. Er det da noen sjanse?

Det kan være en skvis her, mot øst, men da må Ø/V få tatt sine stikk i kløver slik at øst blir satt under press.

Hvis kløveren sitter 4-3 har de kun tre stikk i den fargen og du kan gi bort ett majorstikk om ruterfinessen går.

En sånn skvis som vi her snakker om skjer kun om spillefører frivillig gir dem deres langfargestikk som han med stikkene må ta, hvis ikke får han dem ikke. I så fall blir han andre satt under press.

Alt dette kan mange gode spillere se, men som sagt må det fremsynthet til om en skal få det til i dette tilfellet. Hvis du spiller på automatisk i første stikk går det for galt.

Det ser jo uinteressant ut med denne kløverkombinasjonen, men det er det ikke!

Det satt slik at de der tankene om skvis er riktige, øst hadde stopperne i både hjerter og spar.

Ved det andre bordet ble nord spillefører i 3NT og fikk hjerter ut, behagelig, og da var det enkelt å vinne utgangen. Geir fikk det altså mye verre med kløverutspillet fra vest.

Hvis du legger liten kløver fra nord i første stikk, blir det bet.

La oss si du vinner første stikk på hånden og ønsker å ta ruterfinesse. Da må du gå over til bordet i spar. Etter en runde spar og la oss si tre runder ruter må det spilles kløver for å få press på øst så han kan bli skviset. Men på den fjerde og femte kløveren må du selv kaste fra begge hender. Fra hånden må det kastes en spar og en hjerter, og vest dreper da forbindelsene til skvisen ved å fri seg med spar etter kløverstikkene. Bare prøv selv!

Løsningen som Geir fant ved bordet er å se for seg denne utviklingen og suse opp med kløver knekt i stikk en. Det koster jo ikke noe, N/S har ett stikk i fargen uansett hvordan det sitter.

Forskjellen er dog enorm da han slik det satt var inne hos nord etter første stikk. Så ruterfinesse, og underveis i de tre første ruterrundene passet han på å avblokkere sånn at syds fjerde ruter var størst, også viktig som du skal få se om litt. Så spilles kløver som forærer vest stikkene i den fargen.

Vest kunne ta fire kløverstikk. Fra nord kastet da Geir en spar og hjerter dame. Det ble igjen disse fem kortene hvor øst fortsatt hadde stopperne sine:

Vest spilte spar til esset. Nå er overgangene i orden! Hjerter ess ble innkassert, så ruter til syd femmer, inne på riktig hånd, der hvor hjerter knekt var – trusselen mot øst.

I det stikket er øst ferdig. Kaster han hjerter konge tas simpelthen for hjerter knekt. Og kaster han spar kan spillefører toppe ut spar dame om han leser sitsen korrekt, og det gjorde selvsagt Helgemo. Simsalabim, ni stikk!

En kamp til før det er lagfinale

I NM for klubblag har de lagene som fortsatt henger med kun ett hinder før de kan kalle seg lagfinalister, 6.runden.

Årets finalearrangør er Kragerø BK og finalen skal spilles 19.-22.mai på Kragerø Resort.

Kampene i 6.runde har blitt trukket, og det endte slik:

Det ligger an til flere knokkeloppgjør her, for eksempel Vikersund-Studentenes BK 3. Det er en av flere 50-50 oppgjør slik jeg ser det, og mine tips til finalister vil derfor ikke nødvendigvis gi veldig mange treff. Jeg tipper imidlertid likevel, og tror disse lagene vinner sine 6.rundekamper:

Studentenes BK 3, Klepp BK 5, Sunndalsøra BK, Engerdal BK, Studentenes BK 1, Stavanger BK 1, Tromsø BK 1.

Unnskyld til de lagene jeg tipper ryker...men som sagt, det ser ut til å kunne bli mange jevne kamper her.  

VM-oppvarming i SKIEN OPEN

Denne parturneringen ble arrangert på RealBridge i helgen. Som meldt i et tidligere innlegg denne uken viste to av de norske landslagsparene at VM-formen er på plass da de spilte i USA under vårmesterskapet. Vi antok i samme innlegg at det tredje paret, Terje Aa-Allan Livgård har pleiet formen hjemme i Norge. Og nå kan de meldes at også de viser form før de braker løs i Italia. For blant 55 deltakende par i Skien Open ble det seier.

Hele resultatlisten og alle spillene med resutlater finner du her.

Dette spillet bør vel ikke by på for store problemer?

Hvordan ville du lagt opp meldingsforløpet som nord etter 1 spar i åpning fra makker?

Det er vel flere måter å gjøre det her på, men de fleste måtene bør vel føre til 7 spar. Om nord undersøker (for eksempel via Stenberg 2NT) kan han få vite om kløverkontroll hos syd, og idet han også får vite at trumfen er god nok via Key Card Blackwood må konklusjonen bli storeslem i spar. Nord kan også hoppe til 4 ruter direkte over 1 spar. Uansett har nord så stort stikkpotensiale at han blir storeslemsinteressert. 

Kanskje kan nord bruke Exclusion Blackwood?

Ruter ess behøves jo ikke for at at skal være tretten stikk i spar i dette tilfellet. Exclusion er hopp til femtrinnet som spør om antalll nøkkelkort utenom den fargen (renonsfargen). Noen brukte den konvensjonen, ikke alle lyktes med det...

Det fleste parene som satt N/S med disse kortene fant ut av det i Skien Open. Godt over halvparten meldte storeslemmen i spar.

Siden hjerterfargen sitter 3-2 står det også tretten stikk i grand, men å melde 7NT er gambling. Ett par var i 6NT med tretten, men det ga godt under middels selv om de slo en del par som var i i 6 spar. Nederst på listen finner vi imidlertid et par besynderlige resultater:

To par spilte 5 ruter som N/S! Det skjedde nok etter en mislykket Exclusion melding, for makkeren passet!

Hvis en ønsker å bruke slike konvensjoner som Exlusion må en være sikker på at makker er med på notene... 

Norske VM-par i form

Vi har her i bloggen fulgt med på og rapport mye om Boye Brogeland-Christian Bakke sin fantastiske suksess i det nettopp avsluttede vårmesterskapet i USA som foregikk i Reno, Nevada. Med så godt som hele verdenseliten på plass gikk de som de fleste nå vet helt til topps i den mest prestisjetunge lagturnerneringen, VANDERBILT. 

I den turneringen gikk det ikke så bra for lag LEVINE, Tor Helness-Geir Helgemo sitt lag. Men i den siste, store lagturneringen gikk det bedre for dem også. Det ble tredjeplass i det meget sterke feltet i Jacoby Open Swiss Teams. Danske Dennis Bilde var på vinnerlaget (Lebowitz) i den turneringen.

Neste stopp for den internasjonale bridgeeliten er VM.

Resultatene i USA tyder på at VM-formen er god for de norske landslagsspillerne, så dette lover godt for Norge i VM som starter til helgen i Salsomaggiore, Italia. Det tredje, norske paret i OPEN (Bermuda Bowl), Allan Livgård-Terje Aa antar vi har forberedt seg godt hjemme i Norge.

Norge er ett av lagene som er mest betrodd når det gjelder å komme seg videre fra Round Robin - en plassering på topp 8 er det som skal til for å nå kvartfinalen. Går det bra i Round Robin er det Knock-Out kamper.

Norge er helt klart en av de store medaljekandidatene i Bermuda Bowl etter at det ble bronse forrige gang, i Wuhan, Kina i 2019.

Norge deltar også i Dameklassen (Venice Cup) og veteranklassen (d'Orsi Trophy), men ikke i mix-klassen. 

Informasjonssiden om VM finner du her.

Siden hvor det etter hvert vil komme resultater, og du finner alle lagoppstillingen osv. kan du finne her.

.

 

SPILL FRA FINALEN I VANDERBILT

Som nevnt var det i det andre settet av fire lag ROSENTHAL med Brogeland og Bakke la grunnlaget for triumfen i Vanderbilt. De lå under med 1 IMP før det settet, og det startet litt kranglete i andre sett. Etter åtte spill (av 15 i settet) edet GUPTA med 6 IMP. Men så var det bare ROSENTHAL. På de syv siste spillene frem til halvspilt kamp scoret Boye og Christian sitt lag 40 ubesvarte IMP:

GAVEPAKKE

Det ble stort sett spilt tett og god bridge av begge lagene, men i spill fikk ROSENTHAL en gavepakke.

Med ruter i utspill blir det bortimot umulig å vinne denne 3NT-kontrakten, men hjerter dame er det normale utspillet.

Christian Bakke fikk hjerter dame ut mot 3NT. Han stakk med esset og spilte liten kløver. Vest tok for kongen og skiftet til ruter. siden 10-9 kom i de to første kløverrundene hadde Chrstian fire kløverstikk og ni i alt (2+2+1+4). Da Ø/V klønet det til mot slutten endte det med et overstikk, +630.

Skal en være ærlig så det ut som et butt-spill, eller trolig 1 IMP inn pga. av overstikket. Men syd har jo kun 6 poeng, så det er ikke sikkert de kommer ut i utgang ved det andre bordet. Bedre kan jo ikke det norske paret gjøre det på dette spillet, så en kan jo håpe.

Ved det andre bordet skjedde noe svært uvanlig på dette nivået. Jeg forutsetter at rapporteringen på BBO er riktig, og i så fall mistet spillefører konsentrasjonen fullstendig. Han fikk også hjerter dame ut til esset mot 3NT, og spilte kløver til nieren, damen og kongen. Idet spillefører kom inn igjen på ruter ess tok han for kløver knekt, spilte seg hjem på spar ess og tok for kløver ess. Da øst ikke fulgte farge trodde spillefører at vest hadde stopper med sin fjerde kløver. Han hadde altså ikke fulgt med på at østs to kløvere var nieren og tieren slik at åtteren var størts! Så med 8-5-4 igjen spilte han fireren, og vest vant for singel syver. Han tok sine ruterstikk, to bet og 11 IMP til ROSENTHAL.

Moralen er: hvis du ikke har fulgt med, og ikke vet om noen småkort står, spill i alle fall det høyeste kortet, i tilfelle...

MELDEPRØVE

Hva ville du meldt med disse kortene etter pass fra vest og nord, 1 kløver i åpning fra øst?

Det er i ugunstig sone, og da tenker mange man må være litt mer forsiktig. I gamle dager lærte vi den såkalte 3-2-1 regelen, dvs. for å sperre med for eksempel 3 melding måtte man ha 6, 7 eller 8 stikk på egen hånd, alt etter om det var gunstig, lik eller ugunstig sone. Tanken var at hvis det er ugunstig sone tåler man kun en doblet bet mot en utgang utenfor sonen for motparten.

Men den regelen er det ikke mange som følger lenger. Det blir ikke mange sperremeldinger hvis man må ha åtte stikk på egen hånd for å hoppe til, eller åpne på tre-trinnet!

Med god åttekorts farge synes jeg det er riktig å melde på firetrinnet med det samme. Det mener Brogland og, og han gjorde det uten særlig betenkning - 4 spar. Det gikk pass rundt, og Christian hadde det som skulle til:

Det var to sjanser i 4 spar. Enten at det ikke ble noen spartaper, eller at vest satt med (minst) en ruterhonnør så det kunne blitt kun en taper i den fargen.

Det var som du ser to rutertapere, men Boye spilte spar fra topp og løste dermed trumfen uten taper, ti stikk og +620.

Noen ville kanskje tenkt at å ta sparfinesse kunne være en variant siden øst hadde åpnet. Men N/S er i en utgang med kun 19 HP til sammen, så Ø/V har hele 21 HP. Derfor er det selvsagt god plass til spar dame, eller en ruterhonnør (eller begge deler!) hos vest og ingen god grunn til å ta en råsprek sparfinesse i fargens første runde.

Ved det andre bordet valgte syd det svært forsiktige innhoppet 3 spar i samme situasjon som Boye sa 4 spar. Dermed ble det delkontrakt siden nord passet. Hvis det var den gamle regelen fra 60-70 tallet som gjaldt (3-2-1) burde kanskje nord lagt på til 4 spar, men bare hvis han kunne stolt på at syd hadde åtte stikk (!) på egen hånd fordi det var ugunstig sone - nord har jo to stikk...

Men nei, sånn er det ikke i moderne bridge. Syds kort er for gode for 3 spar, det tror jeg de fleste er enige i.

Og det kostet denne gangen, 10 IMP til ROSENTHAL.

I det tredje settet kjempet GUPTA godt og vant de femten spillene med 22 IMP. Det var en helt åpen kamp med 15 spill igjen. ROSENTHAL 12 IMP foran.

I både sett 3 og 4 var det ganske få spill som slo ut. Det siste settet endte med 3 IMP i favør av ROSENTHAL som altså til slutt vant finalen med 15 IMP.

Triumferte i VANDERBILT!

Boye Brogeland og Christian Bakke spilte på lag ROSENTHAL som vant Vanderbilt, en av de mest prestisjetunge lagturneringene i verden. 

De ledet ganske mye halvveis (34 IMP), men de ble jevnere. ROSENTHAL var 12 IMP foran før siste sett, og til slutt var de 15 IMP foran GUPTA (med tre danske spillere).

Foruten at resultatet er en kjempefin triumf er det også en bekreftelse på storform for Brogeland-Bakke før de skal spille VM som starter til helgen i Italia.

 

Vi kommer tilbake med spill fra den spennende finalen om litt.

 

FINALEN, halvspilt kamp: Rosenthal har festet grepet

Finalen i VANDERBILT er halvspilt nå like etter midnatt norsk tid. I andre sett som startet med 1 IMP ledelse for GUPTA (med danskene) gikk det en stund litt begge veier for Brogeland-Bakke og deres lagkamerater. Bl.a kom det et resultat på den norske listen som vanligvis tyder på at noen har gjort noe galt. Men var det så unaturlig det som skjedde her?

Vest satt vel og gned seg litt i hendene da Brogeland meldte inn 2 kløver og håpet nok at makkeren ville doble opplysende i gjenåpningssiutasjonen. Da ville det blitt pass rundt og ikke noen hyggelig kontrakt for syd. Men det er ikke altid åpneren har en hånd egnet for motspill i sånne situasjoner, og øst valgte med dette å gjenåpne med 2 hjerter. Da Brogeland hadde en meget god hånd, og bra tilpsning til alle farger utenom hjerter doblet han opplysende. Bakke passet ut. Kontrakt 2 hjerter doblet av øst.

Den doblede delkontrakten var på ingen måte rett frem å vinne, men Cope spilte godt etter kløver konge ut til esset og ruteravkast. Han trumfet kløver med det samme og spilte stor spar som ble lasjert. Så den andre store sparen for å få syd inn. Hvis ikke syd spiller trumf nå får spillefører trumfet en spar med vests singel trumf, og vil til slutt ende opp med minst åtte stikk. Boye tok for trumfesset. Men spillefører fikk senere trumfet seg ned og fikk til slutt så mange trumfstikk at det endte med +670 til Ø/V.

På det tidspunktet var GUPTA i ledelsen.

Boye og Christian var uheldige i dette spillet. Er det en bra lillelsem i ruter?

Ja, det er ikke noen dårlig slem selv om det mangler ett nøkkelkort (hjerter ess) og trumf dame. Men med ni trumf og både knekt og tier er det en god sjanse.

Uten noen informasjon om sitsen må dog trumfen tippes. Det kom hjerter ut til esset og mer hjerter. Normalt er det nå avhengig av 2-2 (toppe) i ruter, eller singel ruter dame. Det er hvis ikke man har indikasjon på at den ene motspilleren har lengde i ruter. Da er honnør fulgt av finesse over den som trolig har tre best spilt.

Her valgte spillefører å fortsette med liten ruter til esset i tredje stikk. Da var det over:

Uheldig, og en bet i 6 ruter. Og igjen, ingen hadde vel gjort noe veldig galt?

Heldigvis skjedde det samme ved det andre bordet, uvagjort spill!

Mot slutten av andre sett gikk det meget bra ROSENTHAL og det norske paret bidro sterkt til det. Vi kommer tilbake til noen av de gode spillene om litt. 

Etter halvspilt kamp leder ROSENTHAL med de to norske spillerne med 44 IMP. Så de har nå et bra overtak, men med 30 spill igjen kan selvsagt mye skje. 

 

 

FINALEN I VANDERBILT - første sett (av fire)

Finalen i det amerikanske vårmesterskapets hovedturnering for lag, VANDERBILT spilles altså nå i kveld og natt norsk tid.

De to finalelagene er:

M.Bilde, Jepsen og Meister er fra Danmark.

I det første settet (15 spill) satt norske Boye Brogeland og Christian Bakke på benken. De har gjort det stort sett i alle kampene, og så spiller de normalt de tre siste settene.

Finalen startet ganske jevnt, men med noen svingspill i begge retninger.

I spill 8 tok ROSENTHAL ledelsen da Willenken-Jansma meldte godt:

6 kløver bød ikke problemer siden kontrakten kom på vest sin hånd. Om øst er spillefører blir det ganske automatisk bet om syd spiller ut hjerter. Vest sin 1 kløver var sterk, kunstig melding. Morten Bilde sin 2 hjerter var et svakt innhopp. Og her hadde Ø/V en god avtale, 2NT viste kløverfarge. Vests løft til 6 kløver over 5 kløver var vel litt frisk, men blink.

Spilleføringen bød ikke på problemer slik det satt, Det kom trumf ut, og det ble spilt to ganger spar mot vest, og spar ga avkast for en hjerter hos øst. Østs tredje ruter kunne trumfes hos vest om nødvendig (men sparfargen ble jo godspilt siden fargen satt så snilt).

Spar ess foran var gunstig, men selv om spar ess sitter bak er det gode sjanser i denne kløverslemmen. For sparkvisten kan settes opp ved å trumfe et par spar. Det går uansett bra om ikke fargen sitter verre enn 4-2. Det er mer enn nok inntak til å få til det.

ROSENTHAL +920.

Ved det andre bordet fant ikke GUPTAs Ø/V frem til slem og spilte 3NT med elleve stikk, + 460.

Spillet ga 10 IMP til ROSENTHAL som ledet med 17 IMP etter 8 spill.

I spill 12 kom Rosenthal-Silverstein for høyt og gikk to bet i 6 hjerter. Bilde-Gupta stoppet i 5 hjerter. Morten Bilde måtte imidlertid spille pent for å vinne den, og gjorde han. Det ga 13 IMP til GUPTA, og det var jevnt igjen med ROSENTHAL hakket foran.

I settets siste spill fikk vests avgjørelse i første melding betydning:

Giver syd, N/S i sonen

Syd passer.

Ville du åpnet med dette, og i tilfelle med hva?

GUPTA meldte utgang i kløver her etter at Jepsen (vest) åpnet med 1 spar. Øst hadde meget gode kort, og de vant utgangen med ett overstikk. Det var ikke akkurat noen slem, men det stod tolv stikk.

Og det ble ikke så lett for ROSENTHALs Ø/V da Willenken passet i åpning der Jepsen altså åpnet med 1 spar. Så de stoppet i delkontrakt!

Spillet førte til at GUPTA tok ledelsen i kampen, men kun med 1 IMP (!), 41-40, etter 15 av 60 spill.

Så får vi se, inn med Boye og Espen!

Vanderbilt: DANSK - NORSK FINALE!

Vel, overskriften er vel ikke helt riktig, det er ikke slik at det blir ren landskamp Danmark-Norge idet finalen i Vanderbilt spilles i Reno, USA i kveld og utover natten norsk tid. Men det er i alle fall to nordmenn på det ene laget og tre danske spillere på motstanderlaget! 

ROSENTHAL med Boye Brogeland og Christian Bakke gikk til finalen etter å ha slått SPECTOR (som blir USA 2 i VM senere denne måneden) i semien.

ROSENTHAL førte kampen hele veien, og bygget etter hvert opp en stor ledelse. Spesielt i andre sett gikk det veldig bra, og de femten spillene ble vunnet 55-10. Med en ledelse på over 60 IMP før det siste settet var det så godt som avgjort, men man vet aldri. Og SPECTOR prøvde mot slutten. De vant det settet, men ROSENTHAL vant kampen med 32 IMP.

GUPTA mot MOSS var ganske jevn en stund, men GUPTA fikk et grep på det og vant til slutt med 36 IMP. På finalelaget som skal møte laget med det norske paret spiller danskene Morten Bilde, Andreas W Mesiter og Emil Jepsen.

Finalen starter kl 20 norsk tid og overføres på BBO.

SILIDOR OPEN PAIRS har blitt spilt de siste dagene. Erik Berg kom sammen med engelske Peter Crouch til finalen. Det endte med en respektabel 12. plass.

Vi tar med et spill fra semifinalen i VANDERBILT. Det er fra perioden laget med de to norske bygget opp sin store ledelse. 

Giver vest. N/S i sonen

Øst åpner etter to passer i tredje hånd med 1 spar. Hvordan ville du sett for deg meldingene med disse kortene?

La oss si du sier 2 spar - Michaels Cuebid - minst 5-5 i hjerter og en minor. Vest passer og nord sier 3 hjerter. Det er kun preferanse, og han behøver ikke ha særlig mye. Hva gjør du nå?

Rosenthal passet på 3 hjerter, ganske pessimistisk selv om det godt kan bli riktig. Det så litt ut som en misset utgang når trumfen satt snilt:

Mot nords 3 hjerter kom spar 10 i utspill. Spillefører la lavt fra bordet (syd), og vest vant med kongen. For å bete 4 hjerter nå må antagelig vest spille kløver som øst kan trumf. Så kan øst enten underspille ruter A-Q til kongen og få nok en kløverstjeling. Han behøver ikke gjøre det (underspille ruteren), for med ett sparstikk og en kløverstjeling allerede kan øst bare ta for ruter ess, og vest vil senere få for kløver konge.

På en måte så det ut som Rosenthal hadde gjort det riktige da han sørget for at de stoppet i 3 hjerter. Men spillet er farlig, for motspillet må sitte for å bete 4 hjerter. Idet vest vant for spar konge i motspill mot 3 hjerter spilte han ruter til øst, så mer spar. Da kunne spillefører ha løst trumfen uten taper og tapt kun til kløver konge. Men han var bare i 3 hjerter og spilte hjerteren fra topp (esset først så liten til kongen) fordi han ville prøve kløverfinessen. Så det ble en hjertertaper og +140 for ni stikk. Det tror jeg N/S så på som ok. Men det er et sånt spill som enten kan bli et lite pluss-spill, eller et stort taptspill om N/S ved det andre bordet melder og vinner utgang.

Det ble ingen av delene.

Her er meldingene ved det andre bordet, med Brogeland vest og Bakke øst:

Som du ser valgte Bakke å åpne med 1 ruter fremfor 1 spar. Det er fordi han egentlig ikke har åpning, men åpnet likevel fordi det var en tredjehånds åpning og gunstig sone. Han tenkte nok på muligheten for at makkeren skulle bli utspiller, og ruter ut fra vest ser bedre ut med østs kort enn spar ut.

2NT viste minst 5-5 i de to laveste umeldte fargene (antar jeg).

Åpningen 1 ruter fungerte mye bedre siden Boye kunne være med siden han satt med så fin rutertilpasning, og han viste god hånd med ruterstøtte med 3 kløver.

Syd var så sterk at han være med en gang til og doblet 3 ruter. Jeg forstår ikke Kranyak sin 4 ruter, men kjenner ikke avtalene deres.

Dette ble i alle fall feil for det amerikanske makkerparet idet syd meldte 5 kløver som Boye doblet. Den kontrakten doblet i faresonen ble ingen fest. Det endte med +800 til det norske paret, og 15 IMP til ROSENTHAL som da var på god vei mot finale.

 

 

 

 

VANDERBILT: Semifinale for Brogeland og Bakke

I kvartfinalen ble ROSENTHAL med det norske paret for sterke for Team HILL som bla. hadde med de svenske tvillingbrødrene Ola og Mikal Rimstedt. 

Det ble en jevn og tøff kamp. Boye og Christian sitt lag fikk et lite overtak i det tredje av de fire settene. Seiersmarginen ble på 19 IMP.

I semifinalen møter ROSENTHAL lag SPECTOR som er identisk med USA 2 i VM som starter i slutten av denne måneden. 

I "danske-oppgjøret" mellom Dennis Bilde sitt lag LEBOWITZ og GUPTA (som har med tre dansker, Morten Bilde - Dennis sin far - Andreas W Meister og Emil Jepsen) ble det pappa Morten sitt lag som gikk videre til semifinalen etter en thriller som GUPTA vant med 3 IMP! De skal møte lag MOSS som slo ut NICKELL, storlaget som er USA 1 og en av gullfavorittene i det kommende VM. 

Boye og Christian sin kvartfinale ble knalltøff. I de spillene jeg fikk muligheten å følge var det som et slagsmål. Vi tar med et par eksempler.

1350 (LOMMEDALEN)!

Alle liker å skrive ned et POSTNUMMER (inn) på sin liste. For Boye og Christian sine lagkamerater skjedde det i et spill Christian og Boye forholdt seg rolige.

Dette er fra 2.sett. Hvor Dwyer hentet den doblingen fra vet han antagelig bare selv. 

Utspillet ble hjerter dame til vest sin konge. Som du ser kan spillefører fiske opp spar dame og da er det stikk i bøtter og spann. Det handler om doblede overstikk. Men det er ikke sikkert spill å ta noen finesse når hjerteren er vidåpen, i alle fall ikke uten å ta ni stikk først som han kan gjøre (hjerter konge, seks ruterstikk, kløver ess og spar konge...så eventuelt en sparfinesse?). 

Silverstein gikk i gang med ruteren. Nord fikk betydelige sakeproblemer. Mot slutten holdt nord tre spar og to kløver. Silverstein tok for kløver ess og spilte kløver til nord som måtte spille spar til saks. Tolv stikk, tre doblede overstikk og den sjeldne scoren +1350!

Mot det norske paret spilte de også 3NT, men udoblet, og det ble tolv stikk der også. Med kun -690 der ble det 12 IMP inn. Etter to sett ledet ROSENTHAL kampen, men bare med 5 IMP.

I tredje sett fikk ROSENTHAL opp en bra ledelse etter dette spillet:

Her var det ingen nåde fra det norske paret. Bakke la opp en rekke rødlapper og Brogeland stod med på 2 hjerter doblet. Idet røyken hadde lagt seg var det tre doblede bet i faresonen, +800. Med en delkontrakt i ruter N/S hvor det ble ni stikk ved det andre bordet var spillet verd 12 IMP. Det beynte å se lyst ut for ROSENTHAL.

Men allerede i NESTE spill (!) var det Team HILL som ga en uppercut. 

Synes du kontrakten 4 spar ser forferdelig ut med disse kortene?

Det er selvsagt knallhardt, og det må sitte pent og den skal kunne vinnes. Men om det ikke er spartaper og kløveren løses med kun en taper vil det bli ti stikk med tre minortapere.

Vi har vel alle av og til endt i så hardmeldte utganger, og noen ganger fyker de hjem.

Brogeland-Bakke meldte 4 spar, men da det satt grusomt for dem ble det kostbart.

Øst doblet 4 spar og det var vanskelig å få noe drag på spillet her. Kanskje er det mulig å gå kun to bet, men det ser veldig vanskelig ut. Det endte med tre doblede bet i faresonen, 800 ut etter å ha scoret 800 inn i forrige spill!

Ved det andre bordet meldte og vant Ø/V 4 hjerter, men det var kun +420, så her ble det 9 IMP ut.

Det var jevnt igjen.

Det siste spillet i tredje sett ble dramatisk. Willenken-Jansma meldte 7 kløver med denne trumfen som (selvsagt) måtte være uten taper siden det altså var snakk om storeslem:

xxx mot AQJxx

For meg kunne meldingene deres se ut som en misforståelse, men hva så når kløver konge satt tredje foran, +1440!

Det fantastiske resultatet ble ikke akkurat kopiert ved det andre bordet:

Delkontrakt N/S ved ett bord, storeslem meldt og vunnet Ø/V ved det andre - en sjeldenhet.

Spillet ga 16 IMP inn som var akkurat det ROSENTHAL ledet med før de siste femten spillene hvor de altså økte ledelsen litt og avanserte til semifinalen. Den har startet for litt siden (fredag kveld) og overføres på BBO.

 

Nesten på overtid

Da Brogeland og Bakke sitt lag ROSENTHAL snek seg forbi helt mot slutten i en av kampene i VANDERBILT måtte det litt hjelp til. Vi tar med det avgjørende spillet også da det har et godt og instruktivt motpspillspoeng.

 BLINDEMANN (VEST)

                                                                               MOTSPILLER (SYD)

Meldingene hadde gått slik:

Mot østs 4 hjerter spilte Compton ut ruter ess og fortsatte fargen til damen, kongen og stjeling hos spillefører.

Bakke spilte liten trumf mot J108, og Compton tok for damen. Nord fulgte med en liten hjerter.

Hva ville du gjort nå?

I motspill er det ofte slik at man må vurdere om det haster med å få tatt stikkene sine, eller ikke - dvs. gå for et passivt eller aktivt motspill. En truende farge man ser kan tyde på at det haster. Her er selvsagt kløverfargen litt truende, og det må nok den normalt dyktige proffspilleren Compton ha tenkt da han skiftet til spar. Men da må han nok ha glemt å telle stikk, for sparskift var det eneste som kunne gi Bakke denne utgangen:

Spar fra syd var favør, og med ett ekstra stikk i den fargen ble det ti stikk. To spar kunne senere kastes på kløveren og det ble kun en rutertaper og to trumftapere.

Hvorfor er det motspillet feil?

Som nevnt, syd glemte å telle stikk. Øst har temmelig sikkert fem hjerter, og han har jo allerede vist singel ruter. Så han har tre eller fire kløver, kanskje fem. Hvis han ikke har mer enn to kløver blir det fem spar på han, og da ville han åpnet med 1 spar.

Uansett hvor mange kløver øst har, 3 eller 4 blir det kun ni stikk (1+3+0+5 =9) hvis syd spiller passivt i mot. Om øst har tre kløver blir det to avkast for spar på kløver, men da har øst fire spar og blir hengende med en taper i den fargen. Om øst har fire kløver blir det kun ett sparavkast, og da har øst tre spar.

Så syd burde bare satt seg rolig ned å ventet så ville han fått betestikket til slutt for spar konge. Inne på hjerter dame burde han derfor skiftet til kløver, og hadde han gjort det ville ROSENTHAL blitt slått ut! 

Det er som kjent viktig å spille godt, og det gjør det norske landslagsparet, men det er greit med litt hjelp fra motparten og!

USA: Til kvartifnalen...såvidt

Til kvart'en

Brogeland-Bakke sitt lag ROSENTHAL avanserte til kvartfinalen i VANDERBILT, men det var jaggu bare såvidt det gikk bra. De lå under med 21 IMP før de siste 15 spillene, men greide å snu det mot slutten og vant til slutt kampen mot AMOILS med 3 IMP!

I kvartfinalen møter laget med de to norske spillerne et sterkt firemannslag uten spillende sponsor (Team Hill) med bl.a de to svenske brødrene Mikael og Ola Rimstedt. 

Feil i rapportering

Da vi rapporterte om avansement for det norske paret fra Round of 32 til Round of 16 ble det her i bloggen skrevet at ROSENTHAL ledet komfortabelt mot GOODMAN, men at ROSENTHAL tapte IMP mot slutten og vant bare såvidt. Det var helt feil, det var faktisk motsatt. Før det siste sett i den kampen lå de norske under med 28 IMP, men greide med en sterk sluttspurt å snu til seier med 8 IMP. 

Fra den kampen tar vi med et underholdende spill som kom under snuoperasjonen mot slutten. 

Boye Brogeland er en spiller som tør gjøre ting hvis han tror på det, selv om det på ingen måte er etter læreboka.

Det er ikke for ingenting at hans egen bok heter "At the Edge".

Akkurat det som skjedde i spillet du nå får servert er imidlertid ikke noe jeg tror det er grunn til å forsøke seg på for de fleste. Det er sannsynlig at om slikt prøves noen ganger blir det mye oftere feil enn riktig.

Men Brogeland tør... og han treffer ofte blink med utradisjonelle aksjoner.

Tre spill før slutt plukket Boye opp disse kortene i første hånd, gunstig sone:

Vi lar Boye fortelle selv:

"Jeg trodde vi lå 10-15 IMP bak på dette tidspunktet og forsøkte 1 grand (15-17). Dobling til venstre (én minor eller begge major), 2 hjerter (overføring) fra makker, dobbel (vil være med å kjempe om kontrakten) til høyre. Jeg passet for å fortelle at jeg ikke hadde tre spar. Trauet gikk over, og det tok laaaang tid. Forhåpentligvis var det Mike Passell og ikke Christian som tenkte. Da trauet kom tilbake, hadde det gått pass rundt!"

En gigantisk bløffmelding altså , og hele spillet så slik ut:

Vellykket operasjon får en si, men den dårlige nyheten var at siden ruteren satt 4-0 ble det til slutt en doblet bet i 2 hjerter, -100. Den gode nyheten var at N/S kunne vinne 6 kløver!

Ved det andre bordet var det norske parets lagkamerater i 5 kløver doblet som N/S og vant 12 stikk, og 12 IMP inn!

Før det siste spillet lå imidlertid ROSENTHAL fortsatt under med noen få imp. En motspillsfeil mot Christian Bakkes 4 hjerterkontrakt førte til at den føk hjem. Det ble en bet i samme kontakt ved det andre bordet. Det ga 10 IMP som kom usedvanlig godt med, for dermed var de akkurat foran etter aller siste spill! Det spillet kan du lese om i min neste artikkel her i bloggen.

 

 

USA: Brogeland - Bakke til Round of 16

I det amerikanske vårmesterskapet pågår nå hovedturneringen VANDERBILT (lag), og de har kommet til Round of 16 som starter i kveld (onsdag) kl. 20 norsk tid. Kampen som spilles i Reno, Nevada er face-to-face, og det er overføring på BBO. Det hele kan følges der, og det starter altså akkurat nå i skrivende stund.

I Round of 32 ble det en sensasjon da et av topplagene LEVINE med Helgemo-Helness røk ut mot 30.seedede GUPTA. På GUPTA spiller tre danske spillere, Morten Bilde, Andreas W. Meister og Emil Jepsen. Også Dennis bilde fra Danmark er videre (lag Lebowitz). 

Erik Berg sitt lag møtte storlaget NICKELL (2.seedet)  i R-32. Det startet lovende for nordmannens lag med 10-10 i det første settet, men etter det ble det juling å få - over og ut...

Men Boye Brogeland og Christian Bakke sitt lag gikk ganske greit videre da de slo ut et lag som var seedet som nr. 25. Kampen så lenge komfortabel ut for et norske laget, men de tapte siste sett nokså stort og vant til slutt med kun 8 IMP. I round of 16 møter de lag AMOILS som er seedet som nr. 9. Det norske paret sitter over det første av de fire settene.

 

 

Spilleprøve fra RealBridge Online

Dette spillet er fra en kamp i RealBridge-serien mellom Heimdal BK og et lag som kaller seg Nettwhist. På Heimdals lag spiller Terje Aa-Allan Livgård som i neste uke drar til Italia for å spille VM. Og slikt som skjedde her ser vi gjerne mer av i Salsomaggiore (bare det ikke skjer mot New Zealand...).

Det er Bård Kåre Græsli som fortalte meg om spillet, og han startet med å si at her gikk han i baret.

Du kan selv prøve deg på spilleprøven i en ganske normal 4 hjerter. 

(Giver syd. N/S i sonen)

Meldingene gikk slik ved det ene bordet:

Nord (Aa) spilte ut ruter 2 (norske) til syds (Livgård) konge. Tilbake kom spar syd til nords ess, så mer ruter til syds ess før syd fortsatte med en tredje runde ruter. 

Hvordan spiller du?

Ruteren sitter nok 4-3 etter det utspillet. Å tenke på at den kan sitte 5-2 er litt paranoid. Så spillefører kastet en kløver i tredje ruterrunde, og nord fulgte farge. 

Hvor er resten av honnørene plassert?

Det er veldig sannsynlig at syd har kløver konge pga. av åpningsmeldingen, men det er kanskje ikke helt sikkert.

Det gjenstår kun å løse trumfen uten taper samt å få god kløveren. Sparen sitter mest sannsylig 4-4. Det er endel som tyder på at syd har hjerter dame, for han har ikke mer enn 1 eller 2 HP i spar + A-K i ruter. Hvis han har kløver konge øker sjansen

Spillefører fortsatte med kløver til esset og kløver stjeling. Da kom kongen på, og flere kløverstjelinger behøvdes ikke. Nå er det såklart plass til hjerter dame hos nord, men hva med fordelingen?

Siden kløver konge kom på i fargens andre runde idet en kløver ble stjålet tyder veldig mye på at syd har 4-3-4-2 fordeling. Så nå spilte Græsli hjerter ess hvor det kom på liten hjerter fra begge motspillerne, så hjerter til finesse. 

"Der ble jeg lurt", var starten på Græsli sin melding til meg. Og det ble han, for slik så hele spillet ut:

Siden hjerterfinessen gjennom syd ble tatt ble det en bet.

I motspill er det noen ganger viktig å tenke på hva spillefører ser, og derfor om mulig forlede han til å tro at det sitter annerledes enn det egentlig gjør. Her hadde N/S laget et perfekt, men feil bilde av hvordan det satt N/S. Meldingen og utspillet fortalte mye, og syd (Livgård) sitt påspill av kløver konge i andre (!) kløverrunde var perfekt. Det var på ingen måte feil tenkt av spillefører å tro at kløver konge var et ekte påspill, altså dobbelton. I så fall måtte syd ha tre hjerter!

Livgårds lureri her er vakkert, men også logisk så lenge han tenkte på at her måtte det nesten handle kun om trumfen. Hvis han følger med liten i andre kløverrunde vil spillefører trumfen en spar hos vest for å trumfe en kløver til. Idet kongen kommer på tredje gang er fordelingen temmelig klar, og trumfen tippes riktig.

Merk at syd åpnet med 11 poeng og balansert hånd. Dette er et stilspørsmål og det ene behøver ikke være mye bedre enn det andre. Jeg har sansen for åpning med dette, men liker det ikke med 4333 hender. Det er fine honnører, 4432 hånd, og han har spar som er høyeste rangerte farge. Men slikt blir litt gi og ta, og syd som passet i åpning ved det andre bordet kan ikke klandres for det.

Ø/V meldte ved det bordet 4 hjerter uten noen meldinger fra N/S. Da valgte nord å spille ut kløver til kongen og esset. En spar ble spilt mot kongen, og nord tok for esset. Nå burde nok nord ha skiftet til ruter, men da han ikke gjorde det ble spillefører kvitt en ruter på spar konge og fikk til slutt hele elleve stikk. Og det bli like mange IMP (11) til Heimdal på spillet i kampen som de vant med 10 IMP. 

USA: Klart for VANDERBILT

Det amerikanske vårmesterskapet i Reno, Nevada fortsetter, og lagturneringen Vanderbilt starter mandag. Den spilles normalt som ren utslagsturnering, en runde hver dag. Så hvis det blir tap er det over og ut tvert, og da blir det å spille andre turneringer som foregår samtidig. Men i år er antall lag slik at for å komme ned til 32 lag (så 16, så kvartfinale, semifinale og finale) i andre runde spilles det i grupper så man kan komme seg videre fra første runde selv om en av kampene tapes. Opplegget så litt komplisert ut:

Vel, Brogeland-Bakke spiller på lag Rosenthal som er 8.seedet. Helgemo-Helness sitt lag er 3.seedet. Vi vet at Erik Berg spiller på et lag med engelskmenn, men har ikke fått så mye mer informasjon foreløpig. Kommer tilbake til det utover uken.

Søndag ble KAY PLATINUM PAIRS avsluttet med finale for 28 par. To par med norske spillere var kommet seg dit. Brogeland-Bakke ble til slutt nr. 9, og Helgemo som spilte med amerikanske Eddie Wold ble nr. 17. Vinnere ble amerikanske Michael Rosenberg-Zach Grossack. 

All informasjon fra vårmesterskapet finner du her. 

Vi håper på spill og gode norske resultater utover uken. I dag sakser jeg nok et spill fra Eddie Kantar sin spalte i bulletinen. Kantar skriver uten unntak spill med gode, instruktive poeng. Som oftest poeng som passer for vanlige spillere, men noen ganger er det ting som selv toppspillere bommer på av og til. 

Giver syd. Alle i sonen

Syd åpnet med 1 ruter, og nord svarte 1 hjerter. Øst meldte inn 1 spar, og syd sa 2 ruter. Da hoppet vest til 3 spar (sperr). Nord tenkte nå får det være nok, og avsluttet meldingene med 5 ruter. 

Utspill kløver knekt.

Spilleplan?

Det er jo en hjertertaper her så den første tanken er at du må unngå to kløvertapere. Men å legge kløver dame i første stikk er omtrent som å tro på julenissen. 

Ville vest i det hele tatt tenkt på å spille ut kløver knekt fra en K-J-10 kombinasjon etter dette meldingsforløpet? 

Neppe. Da ville han nok heller spilt ut makkers farge. 

Alså, øst har temmelig sikkert kløver konge.

Da er det to sjanser hvis en kun ser på kløverfargen, øst kan ha kongen dobbel, eller kanskje til og med konge singel!

Så du bør fyke opp med kløver ess med det samme. Merk for øvrig at om vest har kløver konge når du sitter med en slik kombinasjon så behøver man ikke spille liten til damen for å unngå to tapere. Esset først fungerer like godt (bedre, kongen kan sitte singel bak), senere kan det spilles liten til damen. Sitter kongen foran sitter den foran andre gangen og. Men her har du altså allerede plassert øst med kløver konge.

Det er en bra sjanse her, vest kan ha hjerter dame. Liten til knekten vil i så fall sett opp kongen idet øst må bruke esset. Hjerter konge gir så ett avkast for en kløver, og kontrakten står.

Men det er en enda bedre sjanse. Eliminasjon og innspill! 

Mønsteret er perfekt for den spilleteknikken. Mange trumf på hver side, og sidefarge(r) som kan elimineres slik at den som blir satt inn på riktig tidpsunkt ikke har noen for han gunstig farge å fri seg med, så han må gi spillefører favør. 

Her bør spar elimineres. For eksempel, stikk med kløver ess, spill spar til esset og stjel en spar, så trumf og nok en sparstjeling. Etter at dette har skjedd og Ø/V sine trumf er tatt ut (trumfen satt 1-1) ser det slik ut:

Nå spilles hjerter til knekten. Om vest har damen er det greit, men selv om øst har A-Q i hjerter går det bra nå etter å ha forberedt seg så godt.

Øst vinner med hjerter dame over knekten, men må så gi favør.

Spiller han hjerter får du et hjerterstikk som gir kløveravkast.

Hvis øst spiller kløver vil damen bli godspilt.

Og spiller øst spar blir det til dobbeltrenons som trumfes på den ene siden med avkast av en kløver fra den andre.

Det blir kun en kløvertaper og en hjertertaper - elleve stikk. 

 

 

 

 

OS JUNIOR OPEN: Flott helg for bridgeungdommene!

OS JUNIOR OPEN gikk av stabelen i helgen med rundt 80 deltakere i alderen 10-25 år.

Rapporter fra arrangementet tyder på at det ble en super helg i Bjørnafjorden, med mye bridge og også andre aktiviteter for ungdommene.

Leif Juvik forteller: "Turneringen var en kanonsuksess hvor alt gikk på skinner i strålande vårver på Os"

Han forteller videre at det neste nå er Skolemesterskap for lag på Lillehammer i slutten av mai. Under frokosten søndag hørte han at det ble satt sammen mange lag for deltakelse der.

På Os ble det spilt i tre klasser. I toppen ble det jevnt i alle klassene. Og i klassen 20-25 år ble det ekstremt jevnt i hele feltet, med en vinnerscore noe over 53% og sisteplassen på 46%!

Til topps gikk Magnus Sætre-Anders Brogeland (Lyngseidet/Flekkefjord). På 2.plass kom Kaja Brekke – Kristine Bjørbekk Kjellin (Jessheim/Klyve-Gulset) og nr. 3 ble Joakim Sæther – Carl-Otto Curran (Melhus/Os).

Vinnerparet i klasse 20-25 år, Magnus Sætre (t.v.) og Anders Brogeland.

Alle resultatene og spillene for denne klassen finner du her.

I klassen 15-19 år ble det seier til Joakim Isaksen – Jannick Aleksander Isaksen (Helgeland JBK). Men de var minimal vinnermargin med samme poengsum som Cathrine Wedvik – Solveig Grande-Weberg (Trondheim UBK). Så det måtte såkalt kvalitetsberegning til for å skille nr. 1 og 2. På 3.plass i denne klassen kom Johan Bjørkan – Oscar Fagerbakke (Trondheim/Os) som var kun 0,2% bak de to første parene på listen! Stort jevnere kan det nesten ikke bli!

Alle resultater osv. for klassen 15-19 finner du her.

I klassen for de yngste (10-14 år) gikk Heine Ween Klungland – Sander Haulan (Helgeland/Farsund) til topps blant hele 18 par. Også her var det jevnt, og kun 0,4% bak kom Markus Hansen Moe – Brage Hansen Moe (Helgeland JBK). På 3.plass i den klassen kom Ida Kristine Mathisen – Emil Olsen (Helgeland JBK/Trondheim UBK)

Resultater og spill fra klassen for de yngste finner du her.

Vi tar med et spill fra turneringen. Det handlet om hvor optimistisk man var, men også om hvordan kortene satt fordelt. Spillet er fra klassen 15-19 år, og paret som var så uheldige å miste førsteplassen med minst mulig margin gjorde det skarpt i dette spillet.

(Giver nord. N/S i sonen)

Her ligger det an til sparkontrakt, men er dette en utgang eller lilleslem?

Om det hadde vært mulig å melde lilleslem i spar med syd som spillefører ville det vært en bedre slem enn med nord som spillefører, for om syd spiller kontakten er kløverkombinasjonen beskyttet i utspillet. Hvis nord er spillefører og det kommer kløver i utspill må den finessen gå (50%), og det må litt mer til om det går bra også. Hvis det ikke kommer kløver ut fra øst er det ganske gode sjanser selv om vest har kløver konge, for ruter ess kan jo sitte foran slik at K-Q gir to avkast.

Idet nord åpner – ja, dette er nok en åpningshånd selv med kun 11 poeng siden det er 5-4 i major og en veldig god farge – blir naturlig nok syd sleminteressert.

Cathrine Wedvik – Solveig Grande-Weberg meldte som eneste par 6 spar!

Og slik så hele spillet ut:

Ruter ess satt bak, ikke gunstig for spillefører, men ellers satt det fint. Og slemmen som de to jentene hadde meldt føk hjem – ren topp! Vinnerparet satt mot 4 spar med elleve stikk som ga middels.

USA: Nicolai (14) i ledelsen

I vårmesterskapet i USA har så langt unge Nicolai Heiberg Evenstad spilt noen sideturneringer, og lørdag i en lagturnering (Swiss Pairs) på et lag (DONNELLY) med spillere fra USA, Finland, Norge og Colombia. I kvalifiseringen i den lagturneringen endte DONELLY helt øverst og leder idet finalerundene spilles søndag. 

 

Over til Reno, Nevada

Det amerikanske vårmesterskapet (US SPRING NATIONALS) er i gang, og det spilles på vanlig måte, face-to-face. Det er flere nordmenn i Reno, Nevada. Tor Helness-Geir Helgemo skal spille på lag LEVINE. Christian Bakke-Boye Brogeland er på lag ROSENTHAL. Begge de lagene forventes å gjøre det skarpt i hovedturrneringen for lag som er den prestisjetunge VANDERBILT. Den starter mandag med utslagskamper fra start.

Dette er jo to tredjedeler av det norske landslaget som skal spille VM i Italia som starter 28.mars, så et tøft amerikansk mesterskap er perfekt oppkjøring for dem.

I tillegg til de to nevnte parene har jeg funnet ut at Erik Berg er "over there" og skal spille med engelske Peter Crouch på et lag med bl.a. norsk-engelske Espen Erichsen. Unge Nicolai Heiberg Evenstad er også i Reno og skal spille, og jeg har fått med meg at Gunn Helness også har tatt turen til USA. Mer informasjon om de norske spillernes prestasjoner og spill kommer her i bloggen utover uken. 

Og det er alstå allerede i gang. Parturneringen KAY PLATINUM PAIRS er også et prestisjetungt mesterskap. I det mesterskapet er det kvalifisering første dag, så en hel dag til med semifinale. Feltet krympes altså før det skal spilles finale dag 3. De som ryker ut, og/eller de som ikke spiller parturneringen deltar i andre turneringer, for noen av dem delvis som en oppvarming før VANDERBILT.

I par-kvalifiseringen gikk Brogeland-Bakke enkelt videre med 3.plass. Geir Helgemo spiller i den turneringen med amerikaneren Eddie Wold, og de hadde heller ingen problemer med å gå videre med 4.plass like bak Boye og Christian. På andreplass finner vi to av mine til vanlig rivaler fra Australia, det unge paret Nabil Edgtton-Andy Hung. De er også VM spillere i Italia om et par uker. 

I siste halvdel av VANDERBILT blir det såvidt jeg har fått opplyst overføring på BBO. I påvente av rapporter om spill (spesielt norske) fra NATIONALS sakser jeg et spill fra bulletinen. Det er en av mine favoritt bridgeskribenter Eddie Kantar som står for det.

Nord åpnet med 3 kløver før syd meldte 3NT med pass rundt.

Vest spiller ut spar 2, fjerde høyeste. Øst legger liten spar i første stikk samme hva du legger fra nord.

Spilleplan?

_______________ 

Hvis du ikke spilte to sorte ess i de to første stikkene har du spilt bort kontrakten!

La oss si du legger spar dame som står. Da er nord helt uten inntak. Etter et slit utover i denne kontrakten blir det bet med kun to kløverstikk. 

Riktig spill er å stikke med spar esset på hånden i første stikket. Det er for å bevare et sikkert inntak til nord hvor det er mulig å få etablert mange stikk. 

I andre stikk spiller du kløver konge og stikker over med esset! Så kløver knekt som presser ut damen. Så snart du kommer inn igjen spilles simpelthen spar mot Q-J som må bli inntak, og du har stikk i bøtter og spann. 

Hvis det spilles slik er kontrakten sikker. De kan ikke få for mer enn spar konge, kløver dame og to hjerterstikk før du har nok stikk, og altså, inntak til stikkene. 

Spillet illustrerer godt to poeng som oppstår gang etter gang i forskjellig forkledninger. 

1. Stikk en. Ikke legg på med det samme fra bordet (og hånden). Planlegg først.

2. Hvis det er et stort stikkpotensiale på den ene siden må du forsøke å sikre inntak til den siden du skal godspille stikk så du får hentet dem senere.