Nyttig informasjon

Å utnytte den informasjon som er tilgjengelig for å kunne plassere kortene på de skjulte hendene er selvsagt svært viktig både når man er spillefører og i motspill. Det er imidlertid ofte sånn at det ikke er noen garanti for suksess selv om informasjonen man har tyder på en bestemt sits. Her er et spill fra en NM-kamp forleden mellom lag fra TopBridge (Oslo) og Studentenes BK (Trondheim) hvor det var nyttig informasjon ved det ene bordet.

Giver syd, alle i sonen.

La oss si du er i 4 spar som syd uten at motparten har latt høre fra seg. Ved det ene bordet gikk meldingene enkelt og greit 2 spar fra syd, 4 spar fra nord. Utspill fra vest: kløver til østs ess, kløver tilbake til vests kongen fulgt av ruterskift.

Hvordan ville du spilt denne utgangen?

Her er det egentlig ikke noe spesielt på gang. Det kan bli ni, ti, eller elleve stikk alt etter om hvor spar konge og hjerter konge sitter plassert. Du bør ta to de finessene (trumf først), og vinner utgangen hvis en av majorkongene sitter riktig. Det ble hva TopBridge sin spillefører gjorde.

Ved det andre bordet åpnet syd med 2 ruter, en Multivariant. Nord måtte da undersøke mer og svarte 2NT som var spørsmål. Nå doblet øst, og det viste gode verdier, minst en bra åpningshånd. N/S sitt system førte til at nord ble spillefører i 4 spar uten at Ø/V meldte noe mer.

Øst spilte ut ruter 4. Er det noen grunn til å spille annerledes enn spillefører ved det andre bordet som tok to majorfinesser gjorde?

Å ta de to finessene uten noen brukbar informasjon om hvordan det sitter er korrekt spilt, men det førte til en bet for TopBridge sin syd, for slik satt det fra start: 

Håkon Kippe var altså spillefører i 4 spar som nord ved det andre bordet etter at øst at vært med og doblet nords 2NT-svar. Det gjør en stor forskjell, også fordi han så spilte ut liten ruter. For det første har han neppe Q-J i ruter (ville som regel spilt ut damen). Og han har neppe A-K i kløver siden han ikke lettet på esset i den fargen. Følgelig har han (normalt) ikke ha mer enn 8 HP i minorfargene, og sammen med hjerter konge blir det 11 poeng på han. Ville han doblet så høyt som mot 2NT - i faresonen - med kun 11 poeng?

Neppe, tenkte Kippe.

Øst har nok spar konge også. Det er jo et kort som ikke er så verdifullt når motparten har spar, men det visste ikke øst idet han doblet. Så det er nå temmelig sannsynlig at øst har spar konge, men som sagt ingen garanti.

Kippe spilte på det han trodde på og dro spar dame til esset - ingen finesse. Og der kom kongen deisende! Så tok han ut trumfen og ga bort til hjerter konge. Siden forsvaret ikke tok med seg de to kløverstikkene fikk Kippe tolv stikk, +680 som sammen med en bet ved det andre bordet ga 13 IMP.

Tre stikk forskjell i samme kontrakt, uten at han som fikk kun ni stikk hadde gjort noe galt.

OS JUNIOR OPEN

I helgen arrangeres OS JUNIOR OPEN, et flott opplegg for unge bridgespillere. Det vil delta ca. 80 spillere. De skal spille i tre klasser, 20-25 år, 15-19 år og 10-14 år. Linker til puljeoppsett, etter hvert resultater og bulletiner finner du bl.a. på facebooksiden Facebridge.

Dette blir helt sikkert supert og en flott opplevelse for ungdommene. Det blir selvsagt mye bridge, men det er også lagt opp til andre aktiviteter.

Det blir bulletiner fra arrangementet, og velkomstbulletinen er allerde lagt ut. Vi tar oss den frihet å sakse litt fra den, en artikkel om "Årets beste juniorspill i 2021" som Thea Indrebø (som deltar på Os i helgen) stod for.

Thea snellet hjem 3NT på nydelig vis!

Artikkelen ble skreveet av Nils Kåre Kvangraven, og vi gjengir her hans ord.

//

Vest spiller ut hjerter dame mot 3NT. Øst følger med hjerter 5. Ser du en god plan for å vinne 9 stikk?

Thea Indrebø fant løsningen da hun lot hjerter dame beholde første stikk! Vest fortsatte med spar som løp til kongen. Ruter til damen gikk fint og da ruter konge falt under esset måtte Thea bestemme seg for hvilken sjanse hun skulle satse på. Hun fortsatte med kløver 9, 10, knekt og konge. Vest fortsatte med hjerter ess og ny hjerter, men resten av stikkene gikk til Thea for 10 stikk da kløver dame ble fanget foran håndens E-8.

Hele spillet så slik ut:

Hvis Thea vinner første stikk med hjerter konge vil hun bare nå frem til 8 stikk. Det blir 4 stikk i spar, 1 i hjerter, 2 i ruter og 1 i kløver. Motspillet vil hente sine 4 stikk i hjerter når de kommer inn i ruter eller kløver. Men da Thea lot hjerter dame beholde første stikk var forbindelsen brutt mellom øst-vest.

Et flott spill av Thea Indrebø, en prestasjon på øverste nivå.

Kanskje vest skulle fulgt med ruter knekt i første runde, men det hadde vært litt dumt hvis øst har singleton 10. Øst kunne gått i med kløver dame i stedet for tieren, men da spiller Thea spar til knekt fulgt av ruter. Vest kommer inn, kan ta for kløver konge og hjerter ess, men resten går til Thea for 9 stikk og hjemgang. Ved et annet bord i turneringen fikk en superstormester samme utspill. Der ble første stikk vunnet med kongen og kontrakten gikk beit.//

__________ 

Juryen var full av lovord om denne prestasjonen og sa bl.a.:

"Thea viste stor bridge-forståelse, fantasi og framsynthet. Spillet viser også at det beste utspillet ikke er nok når en mester håndterer kortene."

Jeg kan ikke annet enn å være 100% enig.

TEKNIKK, TELLEFEIL OG RETTFERDIGHET

Det er mye som ikke er sikkert i bridge, ofte kan det ene like godt være riktig som det andre. Men av og til er det 100% riktig å spille på en bestemt måte for å få med seg mest mulig. Dette dreier seg om tekniske ting som øker den prosentvise sjansen for å vinne uten å tråkke feil om det sitter «vanlig». De som da spiller «vanlig», eller kanskje det som ser litt naturlig ut, minsker sjansen for å lykkes. Men dessverre, ikke sjelden har det ikke noe å si. Det er litt urettferdig, og de som egentlig som spiller feil får samme score som de som spiller korrekt. 

Her er et eksempel fra en parturnering forleden. Det' handlet kun om overstikk, men det er jo gull verd i par. Varianten kunne like gjerne vært den samme i lagkamp og gjort at kontakten stod i stedet for at det ble en bet.

Syd har åpnet med 2 spar som viste fem spar og minst fire kort i en minor, under åpnings styrke. Om vest bør doble opplysende eller melde 3 hjerter kan diskuteres. Jeg er tilhenger av å melde majorfargen med slikt. Uansett, la oss si øst havner i 3NT, en glimrende kontrakt i parturnering selv om 4 hjerter også er greit. Syd spiller ut liten spar mot din (øst) 3NT.

(Giver syd, ingen i sonen)

Hvordan spiller du?

Det er ikke noen vanskelig kontrakt å vinne, med overstikk, for selv om du må gi bort ett hjerterstikk til kongen er det massevis av stikk, og du har fortsatt en sparstopper. Men hjerterfinessen må prøves. Da spillet forekom tenkte alle omtrent sånn, og selv noen toppspillere vant første spar på hånden og spilte hjerter knekt.

Feil!

Her er det mer enn nok med overganger. Derfor bør det ikke spilles hjerter knekt eller 10 i første hjerterrunde, for hjerteren kan jo godt sitte slik:

Hvis hjerteren sitter 3-2 spiller det ingen rolle hva du gjør, for etter starten liten hjerter til damen som holder kan du spille deg over til øst igjen å ta en finesse til. Men hvis det startes med en stor hjerter fra øst og det sitter slik blir knekten eller tieren autodekket med den single kongen, og nords hjerterbeholdning vokser opp til en stopper! Helt unødvendig.

Hvis det derimot startes med treeren kommer kongen «på luft», og du vinner med esset. Så tar J-10 ut to til av nords hjerterbeholdning, og senere tar damen ut nords fjerde hjerter. Null hjertertaper, og et kalas-spill for 3NT hvor mange pådrar seg en hjertertaper ved å starte med stor hjerter fra øst.

Merk at selv om syd normalt ikke har fire hjerter med kongen (pga. åpningen) er det slik at selv om syd har kongen fjerde så er det ikke noe tapt med å starte med treeren. Hvis han har for eksempel K987 blir det en stopper uansett om du spiller knekten, eller liten første gangen - bare prøv.

Merk også at en slik teknikk kan brukes når det er mer enn nok med overganger. For etter å ha spilt treeren til damen som står så kan du altså spille deg over til øst å spille knekten og få med deg det samme som de som feilaktig starter med en stor hjerter.

Husk også at det av og til kan være riktig å spille en stor først med slik eller lignende farger (ingen store mellomkort som for eksempel åtteren) hvis det er dårlig med overganger. Dette illustrerer at det kan være at en bestemt farge skal spilles forskjellig alt etter hvilken kontekst det er (hvordan resten av kortene ser ut). 

Kun et par spilleførere i det 48 par store feltet spilte hjerter 3 i første hjerterrunde, men de fikk ikke noe ekstra for god teknikk denne gangen, for hele spillet satt slik:

Alle fikk fem hjerterstikk, også de som spilte feil.

Spillet minnet meg om et surt tapsspill i 1.divisjon for mer enn 20 år siden. Motparten var et norsk topp-par. Og spillefører var en fersk norgesmester fra Lillehammer, men jeg sier ikke mer om det.

Det er merkelig hvor ofte det skjer Blackwood- eller Key-Card «katastrofer», dvs. enten han som viser et antall, eller han som spør rett og slett teller feil på essene (nøkkelkortene). På Lillehammer forleden fortalte en annen fersk norgesmester at hun i et meldingsforløp trodde makkeren hadde vist 2 Key Cards UTEN trumf dame idet makkeren korrekt at vist 2 MED trumf dame. Dermed brant de en nokså opplagt slem.

Dette skjer forbløffende ofte, et merkelig fenomen da det jo dreier seg om å telle til fem nøkkelkort, og forstå om makker sier MED damen, eller UTEN damen. Det burde jo være enkelt?

Jeg har selv bommet på dette noen ganger, og en gang skjedde det i en lagfinale med Geir Helgemo som makker. Vi havnet pga. av tellefeilen (!) i 7 ruter, men manglet trumfesset. Geir kjefter vel egentlig aldri på makker, og det gjorde han ikke i det tilfellet heller, men da den triste 7 ruteren var gått en bet sa han smått sarkastisk: «Ja, telling er vanskelig, GeO»

Tilbake til sent på 90-tallet hvor altså denne norske toppspilleren som jeg ikke nevner navnet på havnet i 7 spar med denne trumffargen:

 

Det var ingen tapere utenom trumfen.

Min makker (nord) spilte ut trumfnieren. Hva tenker du nå?

Du er temmelig fornøyd, ikke sant?

Det ser ut som vi har vært veldig heldige, meldt en storeslem med ett nøkkelkort borte, men det var heldigvis ikke ett ess. Og det ene nøkkelkortet vi mangler, trumfkongen sitter nokså sikkert i saks!

Med et smil om munnen forlangte spillefører spar dame fra bordet.

Feil!

Å forlange damen er egentlig et forsøk på å spille bort en storeslem. For hvorfor kan ikke sparen sitte slik:

Idet det går spar 9, og damen legges fra øst dekket med syds single konge blir det ett trumfstikk til nords fire korts beholdning. Hvis det derimot legges liten kommer kongen «på luft», og du har fire store trumf til å ta ut alle nords spar. Og om det sitter 3-2 får du spilte deg over til øst og fisket en gang til senere uansett om du legger liten og vinner med tieren i første stikk. 

Hvis utspillet hadde vært et annet er det også riktig spill å starte med spar 4 (det var nok av overganger til øst her)med med denne fargekombinasjonen. Som sagt, om det sitter 3-2 spiller det ingen rolle, og om syd har fire trumf har han sterke nok mellomkort til at han vil få ett trumfstikk uansett ved å dekke damen første eller andre gang.

Men som sagt er ikke bridge alltid rettferdig. Da 7 spar ble spilt og spillefører feilaktig forlange damen fra øst satt trumfen 3-2 med kongen i saksen, så det spilte ingen noen rolle hva han gjorde før han med ett bredt smil noterte +2210.

MEDALJEDRYSS PÅ LILLEHAMMER

Dame- og veteranmesterskapet for lag ble avsluttet på Lillehammer søndag.

I dameklassen ledet IS OG BRUS ganske klart, men de gikk seg på et tap i siste runde. Det kunne på en helsvart dag kostet seieren. Det var lag THE WOMEN på nedre del av tabellen som sto for den fine prestasjonen da de slo vinnerlaget og skape litt spenning. Men det holdt for IS OG BRUS, og norgesmestrene heter Ann Karin Fuglestad, Marianne Harding, Gunn Tove Vist og Torild Heskje.

Til slutt var lag BLOODY MARY kun 4,06 VP bak og vant sølv. På det laget spilte Ranja Sivertsvik, Ida Wennevold, Ingunn Uran og Siv Thoresen.

Bronse gikk til lag MADAM MIMM med Mari Fonkalsrud, Ingeborg Andersen, Marian Grude, og Maria Dam Mortensen.

I veteranklassen ble det enda jevnere mellom gullvinnerne NORD OG VEST og sølvvinnerne JUNIORS DISIPLER. Også bronsevinnerne YOUNG BOYS kunne med en større seier i siste kamp kapret førsteplassen.

Gull: Tor Bakke, Asbjørn Kindsbekken, Peter Marstrander, Jan Trollvik og Paul Bang.

Sølv: Lars Eide, Thorvald Tande, Olav Lomsdalen og Asbjørn Bjellånes

Bronse: Odd Frydenberg, Trond Wiborg, Johnny Holmbakken og Petter Lindquist.

Jeg vet det er dumt å spekulere om enkeltspill og se dem mot utfallet til slutt, spesielt i turneringer med så mange spill (100). Men vi journalister kan ikke dy oss.

Her er et spill fra innbyrdes oppgjør mellom gull- og sølvlaget i dameklassen. Prøv deg på utspillsprøven som BLOODY MARY sin vest fikk med disse kortene Giver

N/S var Vist-Heskje, og meldingene gikk slik:

Nords dobling viser hjerter. Forklaringen på 2NT er at det ikke er naturlig, men den såkalte «Good-bad-2NT» hvor 2NT brukes som en melding med (normalt) kløverfarge, meldingen 3 kløver er en annen måte å melde kløver på. Dette er for å differensiere mellom sterke hender og en god, lang farge, og hender med lang farge men ikke så mange poeng, kort som man også ønsker å konkurrere med.

Vest vet at nord har hjerterfarge. Den 3 rutermeldingen tyder vel kanskje på at det er femkorts hjerter hos nord også, eller kanskje nord bare ønsker å sjekke om det er god nok stopper i ruter?

Hva ville du spilte ut mot 3NT?

Vest valgte liten spar, men det var ikke tingen denne gangen:

Med liten spar ut til damen som vant stikket rasket Heskje med seg sine ti stikk, og hun fikk det ellevte på kjøpet da øst som ikke visste at syd hadde fire ruter kastet unna for mange ruter.

IS OG BRUS: +660

Ved det andre bordet startet meldingene likt, men øst melde ikke 2 ruter der. Hun passet over nords dobling, og der kom 3NT på nords hånd som vel er nokså naturlig. Fuglestad (øst) skulle spille ut. Hun spilte lydig ut spar 8, makkers farge. Harding vant med spar konge og så det ikke var særlig forhåpninger i den fargen. Vel vitende om at nord hadde fire hjerter skiftet hun til hjerter 3, invitt inni spillet. Spillefører la på tieren, og øst vant med damen. Så elegant hjerter 8 tilbake fra A-9-8, og vest vant med kongen før en tredje runde hjerter sagde opp nords hjerterhold temmelig effektivt. Ø/V fikk dermed fire hjerterstikk og to sparstikk, to bet og +200.

Sammen med resultatet ved det andre bordet var spillet verd 13 IMP for gull-laget som vant kampen med 3 IMP (11,14-8,86 VP).

Om 3NT hadde gått bet ved begge bord, eller utgangen hadde blitt vunnet begge steder – og alt de andre som skjedde resten av turneringen hadde skjedd på samme måte som det gjorde (!) – ville de to lagene byttet plass på pallen. Men det var jo et godt motspill mot 3NT, så gevinstspillet var fortjent. Og altså, det blir som sagt ren spekulasjon og tenke se på enkeltspill på denne måten. Men vi gjør alltid det likevel…

NM for dame- og veteranlag

På Lillehammer spilles denne helgen lag NM i to klasser, damer og veteraner.

Det deltar 14 lag i dameklassen hvor lag IS OG BRUS har tatt en god ledelse etter seks av ti kamper (10 spill per kamp). Lederlaget er 2/3 av damelandslaget som skal til Italia å spille VM senere i måneden: Gunn Tove Vist, Torhild Heskje, Ann Karin Fuglestad og Marianne Harding.

I veteranklassen spiller ti lag. NORD OG VEST med Asbjørn Kindsbekken, Tor Bakke, Peter Marstrander, Jan Trollvik og Paul Bang leder. Mesterskapene avsluttes søndag og kampene kan følges på BBO.

Forhåndsomtale av mesterskapene, lagoppstillinger osv. finner du her (dameklassen) og her (veteranklassen)

Resultatene i dameklassen.

Resultatene i veteranklassen.

Her er et spill hvor valg av utspill spilte en rolle, men uansett utspill kunne spillefører vinne sin kontrakt. Dog var det ganske vanskelig samme hva øst valgte å spille ut. (Giver vest, Ø/V i sonen)

   ØST

Flere steder gikk meldingen enkelt, 1hjerter (nord) og 2 hjerter (syd) før nord avsluttet med 4 hjerter. Hva ville du spilt ut?

Noen steder, trolig der de spilte med fire korts hjerteråpning gikk meldingene slik: 1Hjerter-1Spar, 3 kløver-3 hjerter, 4 hjerter (eller 4 hjerter direkte fra svarhånden over 3 kløver). Blir valget ditt et annet utspill om meldingene har gått slik?

Her har øst to muligheter for utspill som begge står høyt på prioriteringslisten over attraktive utspill mot trumfkontrakt: en meget god sekvens i spar, eller singelton kløver. Det er klart at om åpneren har annonsert kløverfarge ved siden av hjerteren er det litt mindre attraktivt å spille ut kløver. Og at øst har trumfdamen tredje er også et argument mot singelton i utspill da det er godt mulig utspilleren har ett trumfstikk uansett. Men selv med sikkert trumfstikk kan det noen ganger være riktig å spille ut sin singelton da det av og til er slik at man kan få to trumfstikk. Og med et sannsynlig trumfstikk som her med damen tredje i trumf er det jo slik at det er ikke sikkert det er noen trumfstikk.

Både med kløver og spar ut er det sjanser for bet. Slik så hele spillet ut:

Kontrakten var 4 hjerter ved samtlige bord i begge klasser. I dameklassen spilte ca. 2/3 av utspillerne spar dame, resten sin single kløver. Uansett utspill er det et interessant problem for spillefører. I veteranklassen spilte alle på østs plass ut spar dame.

La oss si du får spar dame i utspill til esset. Husk du ser ikke Ø/V sine kort når du sitter ved bordet. Motparten har to ruterstikk så snart de kommer inn, og om det blir trumftaper og kløver konge sitter bak ser det mørkt ut.

Det er jo en god sjanse for å unngå trumfttaper, så å denge ned A-K kan neppe kritiseres. Problemet er at det ikke er inntak til syd til å få tatt kløverfinesse. Og her fører to store trumf i starten til bet om ikke motspillet feiler. Hvis det etter den starten spilles kløver ess (kongen kan jo sitte singel) og en til, eventuelt etter å ha tatt for spar ess bør motspillet være enkelt. Ø/V får to ruterstikk, ett trumfstikk og for kløver konge.

Løsningen med spar ut er mulig hvis man i stedet for å håpe på null trumftaper satser på at vest har kløver konge. Trumfen kan spilles slik: en stor først, så knekten. En av dem får for damen, men tieren er deretter sikkert inntak i tredje trumfrunde, og kløverfinessen kan tas. Men å spille slik fører til en nitrist bet om trumfen egentlig var uten taper og kløver konge sitter bak.

Hvordan er det med kløver ut? For det første, nå er det lurt av spillefører å be om damen fra syd. Husk vest ser ikke nords kort, og om den skjulte hånden ikke har meldt kløver kan jo den utspilte kløver 2 en sjelden gang være fra en farge med knekten på topp?

Kløver dame blir kanskje dekket, men vest legger aldri kongen om du forlanger liten fra syd. Dekker vest er det enkelt, du taper kun ett stikk i trumf og to i ruter.

Hva om vest klarer å legge liten kløver?

Det kan fortsatt bli bet hvis du nå spiller A-K i trumf. Det er ikke noe inntak til syd for å få tatt flere kløverfinesser og du taper fire stikk. La oss si du etter to store trumf spiller ruter. Øst kan vinne og ta ut syds tredje trumf med damen, så spiller de bare ruter og mer ruter og låser deg inne på nords hånd. Vest får senere for kløver konge, betestikket.

Men «fasiten» (computeranalysen) sier at 4 hjerter står uansett motspill. Det tok meg litt tid å finne ut hvordan utgangen vinnes hvis det kommer kløver ut og spillefører får det første kløverstikk, dvs. vest beholder kongen sin.

Det går altså ikke bra å spille to store trumf. Det må faktisk spilles ruter, eller spar ess og så ruter! Hvis vest vinner med ruter konge og spiller kløver legges liten fra nord, og øst stjeler. Da har de to stikk, men får ikke for mer enn for ruter ess som øst heldigvis har. Etter dette sitter trumfen 2-1, og syds tredje hjerter gir inntak til å få tatt enda en kløverfinesse.

Hvis øst vinner første ruter kan han ikke annet enn å spille mer ruter (spar gir fra han stikk for kongen med ruteravkast, og trumf er rett opp i saksen). Vest får for ruter konge, forsvarets andre stikk, og de kan ikke få mer enn en stjeling. Hvis vest etter dette ikke gir stjelingen kan spillefører ordne seg inntak på hjerter 10 til senere kløverfinesser ved å spille esset fulgt av knekten (ikke lett). 

Uansett utspill må det spilles godt motspill for å sette spillefører på prøve i dette spillet.

I veteranklassen ble 4 hjerter vunnet ved seks bord av ti bord (en fikk fem trekk), fire spilleførere gikk en bet. I dameklassen vant halvparten av spilleførerne utgangen (hele fire fikk fem trekk), resten gikk en bet.

VM, INTRAFINESSE OG "HUSKER DU?"

Det nærmer seg VM som skal spilles i Salsomaggiore, Italia. Spillestart er 28.mars og det pågår som vanlig i 14 dager.

Norge er kvalifisert (via EM) og deltar i tre klasser, Open (Bermuda Bowl), Ladies (Venice Cup) og Seniors (D' Orci Trophy).

Dette er de norske lagene:

Stabell er non playing captain (NPC) og Bjertnes coach.

 

Hellemann er NPC og Furunes coach.

Johnsen er Playing captain.

Jeg tror alle de tre norske lagene kan kjempe seg gjennom det nåløyet det er i akkurat denne VM turneringen hvor man må være på topp-8 for å gå videre. Gjør de det kan alt skje og medalje er selvsagt mulig. Da er det knock-out kamper, vinn eller forsvinn, og alt kan skje. Så hvorfor kan ikke Norge være med å kjempe om VM-gull for andre gang etter den fabelaktige triumfen i Shanghai i 2007?

Foruten norske spillere og sikkert noen tilskuere blir de en nordmann til i Salsomaggiore, undertegnede som skal spille for New Zealand i Bermuda Bowl. Etter mye usikkerhet er det nå sikkert at New Zealand sender lag, men bare ett, i Open. Laget er det samme som det har vært i de tre foregående mesterskapene med unntak av at jeg har fått ny makker.

NZ har alltid gått inn i internasjonale mesterskap med en dempet, realistisk optimisme. Laget regnes vel som midt på treet, ett av 10-12 lag som alle på en god dag kan kvalle, bak de 5-6 lagene som er store favoritter til å være ett av de på topp-8.

NZ har imidlertid overrasket positivt i flere av de siste mesterskapene med kvartfinale i OL i Wroclaw 2016 (hvor de 16 beste gikk videre og vi slo Frankrike i Round of 16) og semifinale i Bermuda Bowl i Lyon 2017 (slo Nederland i kvartfinalen). I det siste VM som har blitt arrangert, i Covid-byen Wuhan like før pandemien startet høsten 2019 var NZ på den 8.plassen man håper på idet vår siste kamp i round Robin var ferdigspilt, men det gjenstod ett spill i Englands kamp. I det spillet vant de en delkontraktsving og snek seg forbi så det ble ikke kvartfinale den gangen. I det mesterskapet som var det første Bermuda Bowl Norge kvalifiserte seg til siden 2009 gikk de norske gikk videre og vant til slutt bronsemedalje etter å ha slått USA i en thriller i bronsefinalen. Norge damer kom til kvartfinalen.

Årets VM spilles altså i Italia, i den lille byen Salsomaggiore (ca. 20000 innbyggere). Det har opp gjennom årene vært arrangert mange mesterskap der, både bridge og andre ting. Siste gang det var bridgemesterskap der var så vidt jeg vet i 2002. Det var EM hvor Norge vant bronse i åpen klasse.

HUSKER DU?

Det var et VM (eller bridge OL?) i Salsomaggiore på 90 tallet, men eneste gang jeg har vært i årets VM by var i 1982. Det blir altså for meg gjensyn med Salso 40 år etter første gangen jeg var der for å spille bridge. Tiden går…

Det er veldig lenge siden, men jeg husker godt turen til Salsomaggiore for fire tiår siden hvor det var snakk om å spille EM for junior.

Italia 1982, Salsomaggiore

Jeg husker Grøtheim og jeg slet (og mislyktes og, tror jeg) med å finne en Pizzarestaurant i Milano. Går det an, da?

«E d’ muli?» sa Tor Helness.

Og husker godt at Italia sine juniorer hadde legendariske Giorgio Belladonna som coach og at han snakket på italiensk hele tiden, også under spillingen. Men åpenbart ikke for å hjelpe sine egne spillere, for det var lett å se at han skjelte dem ut etter noter i spill etter spill - en stor fordel for oss. Og jeg husker at de italienske juniorene som hjemmefansen hadde store forhåpninger til på hjemmebane var helt ordinære i det mesterskapet selv om de på laget hadde flere av dem som noen ganske få år senere dominerte i åpen klasse.

I 1982 vant Italia VM i fotball (du husker vel Paolo Rossi?), ikke lenge før vi spilte junior EM. Det var ikke internett den gangen med sånn resultatservice i bridgen som vi er vant med nå, men det var en «clever» ung mann som sørget for løpende oppdatering på en liten TV skjerm som hang og dinglet der oppe på veggen (ikke festet skikkelig den heller). Og da Italia aldri kom seg oppover på listen ble han til slutt litt lei av det hele. Men dag 5 eller 6 kom likevel rulleteksten med stillingen, med Italia som nr. 10 eller 11 som vanlig, og under resultatene hadde han føyd til:

«But who won the football championship?»

På laget vårt var nevnte Tor som allerede som junior spilte for Norge i åpen klasse på den tiden. Hans makker som dessverre har forlatt oss var John Kåre Schjeldrupsen som også var med i 1980 da Norge vant. Det samme, gull i 1980 vant lagkamerat i ‘82 Per Bjerkan som dessverre heller ikke er blant oss lenger. Han spilte med Glenn Grøtheim, og selv spilte jeg med Roar Aasen. Tarjei Eck Hansen var non-playing-captain.

Og jeg husker flere spill, men best huskes noen spill fra kampen mot Danmark som knuste oss i innbyrdes oppgjør. Spesielt godt huskes en slem jeg spilte. Da ble det skikkelig lang nese.

Kjenner du til intrafinessen?

Intrafinessen kan være tingen når det ser omtrent sånn ut, med forskjellige variasjoner av denne kombinasjonen:

Dette er jo ikke en finesse av typen "spille damen", for du mangler knekten. Hvis damen spilles blir den dekket om syd har kongen, og etter ha stukket den med esset blir du sittende igjen med bare småkort og får to trumftapere. Bedre blir det ikke om damen går rundt til kongen hos nord da du etterpå har esset tynt tredje mot tre små og får minst en taper til.

Riktig spill her er normalt å spille på at nord har kongen, foran det kortet du ønsker skal gi stikk (damen). Så esset fulgt av liten mot damen er beste fargebehandling.

Vel og bra, men om man har oppdaget eller kanskje lest om den fascinerende intrafinessen blir man fristet med en sånn fargekombinasjon.

Da spilles på at kongen sitter bak damen, men at det sitter knekt eller 10 dobbel foran damen, for eksempel slik:

Hvis esset spilles først, blir det to tapere. Liten til damen, eller å dra damen (dekkes) gir også to tapere. For å unngå to tapere med denne sitsen må det ikke spilles esset først, men liten mot Q-9 og legge nieren idet nord legger lavt. Nieren krever tieren. Når du så kommer inn igjen spilles damen. Syd med gjenværende K-x kan intet gjøre. Dekker han stikkes med esset og knekten kommer på, og du kan ta ut deres siste trumf med åtteren. Legger syd liten fra K-x i fargens andre runde får damen seile og vinner stikket, og i neste stikk tas den siste trumfen ut – kun en taper.

Elegant?

Jeg var i 6 spar, og motspillere var de for mange norske de velkjente danske brødrene Blakset (de er født på Steinkjer!). Og dette var trumffargen Ø/V, ingen tapere utenom trumfen:

Aha, her er den – intrafinessen, tenkte jeg.

Og spilte ikke esset, men liten fra vest, liten fra nord, nieren fra bordet. Syd vant stikket med tieren som planlagt. Jeg kom inn på bordet (øst) igjen og dro damen til liten, liten og…kongen fra nord.

Slik satt trumffargen fra start:

Ikke mange i en hvilken som helst klubb i Norge eller New Zealand får mer enn en spartaper med denne sitsen, men jeg fikk to...

Det var godt motspill av Knut Blakset å legge liten fra nord med K-x. Jeg har aldri tilgitt han.

Det ble altså en bet i 6 spar hvor danskene hadde stoppet i utgang ved det andre bordet, 13 IMP ut i stedet for 13 inn med normal fargebehandling (esset og en til) - 26 IMP i sving.

Husker det, og husker godt en del av resten av den kampen også, et mareritt i våken tilstand. Og jeg husker sammenligningen hvor vi måtte score opp med en grusom liste, mot noe som ikke akkurat var en gladliste fra det andre bordet heller. Det ble et smertelig 0-20VP tap. Men det jeg nesten husker best fra den kampen er nok NPC Eck Hansens etterpå. Han sa ikke mye, men jeg sverger på at det formelig dugget på brillene hans…

Med et så fælt tap ganske sent i turneringen kunne vi ikke forsvare titlene fra 1980, men en fin sluttspurt ga i alle fall bronse. Og det var like foran…Danmark.

Husker det godt!

Nå er det snart tid for å skape nye minner i Salsomaggiore, gode og dårlige vil jeg tippe. Det blir sikkert mest moro. Spesielt moro for meg vil det bli å møte mange norske bridgevenner etter noen litt frustrerende covid-år.

Veteranlaget: LAV "SPERRE"MELDING

Her er et spill fra den pågående turneringen RealBridge Online Lag.

Du får først to spørsmål:

(Giver øst, N/S i sonen)

1.

Passer du, eller svarer du noe - og i så fall hva - hvis din makker på østs plass har åpnet med 1 kløver, "kortkløver" som viser 2+, eller 3+ kløver?

------

(Giver øst, N/S i sonen)

2.

Motparten åpner med 1 kløver (kortkløver) og du sitter med disse kortene som nestemann. Melder du noe, og i så fall hva?

-----

Dette spillet er fra en kamp Topbridge Senior vant veldig komfortabelt. Det er et lag med landslagsspillere i veteranklassen, og de skal ut for å spille VM i Italia samt også til EM på Madera senere i år. 

Det er interessant hvordan starten på et meldingsfiorløp kan påvirke resultatet i veldig stor grad. 

Øst åpnet med 1 kløver ved begge bord. Da er mitt spørsmål nr. 2 relevant, hva kan syd gjøre? Han har 14 poeng, men ingen god melding. Noen er desperate etter å melde i en sånn situasjon, men doble opplysende er helt feil, og farlig med singel spar. Det går an å bruke meldingen 2 kløver som naturlig over en slik kortkløver, men de fleste bruker vel 2 kløver i den situasjonen som Michaels Cuebid. Dessuten er det ikke så bra å melde inn på to-trinnet med kun damen femte i fargen uansett. Da gjenstår 1 hjerter, og å melde inn på ett-trinnet med firekorts farge er ikke helt bort i natta. Men ikke med kongen fjerde, synes jeg. Eneste logiske melding er pass som ble hva Sverre Johnsen sa. 

Spørsmål 1. Det går an å passe på 1 kløver, det er ikke feil i henhold til "regla", pass viser 0-5 poeng. Men det er selvsagt fristende å melde med dette.

Det staret altså med 1 kløver (øst), pass fra syd og vest svarte 1 ruter ved det ene bordet. Nord passet, og øst sa 1NT. Syd passet igjen, og nå brukte vest XY, dvs. han sa 2 kløver som ba åpneren om å melde 2 ruter som vest passet på. Alt vel å bra for Ø/V, men det var ikke slutt. Åsmund Stokkeland var helt klar over at makkeren godt kunne ha en god hånd med en slik type fordeling at han ikke kunne melde verken første eller andre gangen. Så N/S kunne godt være litt "robbet". Stokkeland kom nå med en opplysende dobling, perfekt med 4-4 i major, men litt uvanlig at man melder seg på etter at alle de andre har meldt tre ganger! Enda mer uvanlig er at makkerparet som har passet hele tiden da melder utgang. For det gjorde Johnsen med syds kort, han hoppet rett til 4 hjerter! 

Vest spilte ut kløver til knekten og damen. Johnsen tok tre runder trumf og spilte kløver. Øst stakk med esset og skiftet til ruter. Johnsen tok "alt"  som var mulig da han vant med ruter ess, tok kløversttkkene og kastet en ruter og en spar fra nord, og så ruter knekt som presset ut vests konge mot trumf. Deretter tapte han kun ett sparstikk og noterte +650 for 4 hjerter med elleve stikk. Overstikk i meldt utgang er ikke uvanlig, men det er uvanlig at det er fra et makkerpar som passer så lenge:

Ved det andre bordet satt Arve Farstad på vests plass. Jan Mikkelsen (øst) åpnet med 1 kløver, og syd sa pass. Arve svarte 1 spar. Det fungerte bedre enn 1 ruter da det faktisk ble en slags sperremelding! Nord hadde ingenting å melde nå, og øst høynet til 2 spar. Syd kan vel ikke klandres for å passe, og dermed var N/S på en måte sperret ut av dette spillet.

Kontrakten ble altså 2 spar Ø/V hvor det ble meldt og vunnet utgang N/S ved det andre bordet. 

Farstad vant 2 spar akkurat, +110. Spillet ga 13 IMP til seniorlaget. 

Slikt vi vi se mye av i Salsomaggiore, Italia om noen uker!