Mot gull for Helness og Helgemo

Med ett sett igjen (14 spill) ser det lysegrønt ut for ZIMMERMANN med det norske paret Tor Helness og Geir Helgemo. De har en meget solid ledelse mot LAVAZZA, og mye rart skal skje om det ikke skal bli VM-gull. Men det er ikke offisielt før siste spill er spilt, så vi får vente med å gratulere.

Vi kommer tilbake med spill og mer om VM-finalene senere.

 

Live oppdatering finner du her. (Running scores)

I damenes finale ser det ut til at Sølvi Remens lag SMITH må se seg slått, også der er det en stor ledelse i kampen.  

ZIMMERMANN leder VM-finalen!

Helgemo-Helness sitt lag ZIMMERMANN leder VM-finalen for lag i Orlando etter to av seks sett mot LAVAZZA. Stillingen er 59-52. Det ser ut til at finalen kan bli like spennende som semifinalen var. Følg med på BBO!

I semifinalen lå ZIMMERMANN under mot SPECTOR hele veien, men i siste sett dundret våre gutter på og tok igjen de 23 IMPene de lå under før de siste 14 spillene. Så kom et par utganger og andre gode spill i ZIMMERMANNS favør, og de var plutselig i ledelsen med få spill igjen. Et avgjørende spill var dette:

Helness-Helgemo spilte 3 grand og fikk tak i tolv stikk. Kanskje noen overstikks-IMP inn om motstanderne ved det andre bordet også spilte 3 grand, men det var vel en mulighet for slem?

Og italienerne meldte 6 ruter. Som du ser satt det skjevt i begge rødfargene, og da slemmen ble betet var det 13 deilige IMP inn! LAVAZZA fikk inn en 9-IMPer like etter, så det var veldig jevnt før de siste fire spillene, ZIMMERMANN foran med 4 IMP. Råspennende! Men så kom fire uavgjorte spill og det norske paret og deres lagkamerater var klare for finalen!

DRØMMEFINALE!

Et herlig siste sett bragte Helness og Helgemo sitt lag, ZIMMERMANN, foran i semifinalekampen mot SPECTOR.

Dermed er de i finalen, og det blir mot LAVAZZA, så dette blir en kamp mellom gigantene!

Semifinalen var uhyre spennnende, og vi kommer tilbake til det, for undertegnede har selv spllt bridge i dag og dermed ikke kunne vært der for vanlige, hyppige oppdateringer.

Kommer selvsagt også tilbake til hvordan det går i OPEN PAIRS!

 

ROSENBLUM: ZIMMERMANN ligger under (et skummelt spill)

Helgemo og Helness sitt lag ZIMMERMANN kan følge Sølvi Remen (VM-finalist i LADIES TEAMS) til finale, og det i ROSENBLUM, sammen med VM for par den mest prestisjetunge turneringen i WORLD SERIES i Orlando. 

Men litt over midtveis i semifinalen ligger ZIMMERMANN under mot SPECTOR. Avstanden (30 IMP i øyeblikket) er langt i fra umulig å hente inn. I det andre spillet i 3.sett (av 4) var det litt kritisk:

Helgemo og Helness meldte altså som du ser 6 grand. Som du også kan se er 7 ruter glimrende, en hjerter kan kastes på den fjerde sparen. Men å finne ut at det er så perfekt er bortimot umulig med et vanlig system. Det er spar knekt som er nøkkelkortet som gjør at storeslemmen er perfekt.

Riktignok ville 7 ruter vært ganske bra også uten det kortet (spar konge tynt fjerde hos øst). Da ville storeslem (i ruter) vært avhengig av spar 3-3 eller knekten dobbel (fire sparstikk som gir hjerteravkast), og om ikke det var tilfelle kunne jo hjerterfinessen gått.

Det er også en skvissjanse om øst hadde hatt spar konge tynt fjerde. Om det hadde vært kortene kunne spillefører etter uttrumfing tatt to store spar (for å sjekke om knekten sitter dobbel), så ta av seg hjerter ess og trumfet en kløver hos øst, deretter resten av trumfene. Det ville gitt en tokorts posisjon hvor vest kun har igjen singel spar 10 og hjerter dame, og en motstander med fire spar og hjerter konge ville ikke kunne holdt to spar i den sluttposisjonen. Men selvsagt, å spille slik ville vært et valg, satse på skvis eller forsøke en enkel hjerterfinesse. Slik det var hadde altså øst spar knekt, og da var 7 ruter nedlegg. Men hvordan finne ut det?

Spillet var ferdigspilt hos H/H da Hurd-Wooldridge skulle melde kortene for SPECTOR. Det så litt skummelt ut da de med litt andre metoder enn H/H fant rutertilpasningen. Ville de finne storeslem? I så fall ville SPECTOR sin ledelse økt til litt ukomfortabelt mye.

Det var deilig å se at Hurd-Wooldridge stoppet i 6 ruter. Dermed var det 2 IMP inn for ZIMMERMANN i stedet for potensielt et stort taps-spill!

Kampen lever, vi kan fortsatt få to nordmenn til i VM-finaler!  

Sølvi Remen til VM-finale!

I damenes lagturnering ble det uhyre spennende i semifinalen da lag SMITH med Nicola Smith, Yvonne Wiseman, Paula Leslie, Sølvi Remen (Norge) og Jessica Larsson og Kathrine Bertheau fra Sverige møtte APEROL med franske og russiske toppspillere i kamp om en plass i finale. Det gikk i norsk-svensk-engelsk favør i en thriller-kamp! (men resultatet er uoffisielt nå like etter kampen er ferdigspilt). 


En lykkelig Sølvi Remen har allerede sikret sølv. Hvorfor ikke ta gullet med det samme, Sølvi?

APEROL ledet med 2 IMP før de siste 14 spillene. Da tok SMITH over og ledet med 13 IMP idet seks spill gjensto. Så kom et stort svingspill med disse kortene:

Remen og Leslie spilte det siste avgjørende settet, og mot dem meldte Gromova-Ponomareva 6 ruter i dette spillet. Det er hardt, men med brukbare sjanser. Selv om ruteren hadde gitt en taper ville det vært en sjanse, da måtte spillefører for å vinne blitt kvitt begge sine små spar på hjerter ess og den fjerde kløveren. Slik som det satt var det ganske enkelt å vinne tolv stikk. Da Nicola Smith spilte 3 grand ved det andre bordet ble det 12 IMP ut for det norsk-svensk-engelske laget, og kampen var helt åpen igjen. 

SMITH vant noen små-IMP i de neste spillene, men i nest siste spill ble det tapt spill da Nicola Smith og Yvonne Wiseman prøvde en ok 3NT hvor ruteren måtte gå med

109x mot AKJ-sjette

en bra sjanse. Da ruter dame satt tredje bak ble det bet, og 5 IMP ut siden det russiske paret stoppet i 3 ruter mot Paula og Sølvi. SMITH sin ledelse var på kun 2 IMP før det siste spillet! SMITH var sannelig uheldige i spill med ni rutere hvor damen manglet mot slutten av kampen! 

Heldigvis kom det et uavgjort spill i en delkontrakt til slutt, og Sølvi og hennes lagvenninner kunne slippe jubelen løs.

Det blir VM-finale!

 

Lag SMITH, VM finalister (f.v.): Kathrine Bertheau (Sverige/Norge), Yvonne Wiseman, Jessica Larsson (Sverige), Nicola Smith, Sølvi Remen (Norge) og Paula Leslie  

  

 

Rett skal være rett om "butlerkongene"...

Da jeg i bloggen nevnte at det var norsk på topp av butlerlisten fra kvalifiseringen i OPEN TEAMS ble det feilaktig skrevet at det var Martin Andresen og Lars Arthur Johansen som toppet. Det var det ikke, Martin spilte i lagturneringen med Fredrik Helness. (LA spilte par sammen med Martin)

De hadde spilt 40 spill, ikke så mange i en lang kvalifisering, men nok spill til at resultatet er kjempebra i en VM-turnering! 

Beklager feilen.

  

Orlando: Helness og Helgemo til semifinalen i OPEN TEAMS!

ROSENBLUM (OPEN TEAMS)

Det ble et potte tett siste sett i kampen mellom ZIMMERMANN og TEXAN ACES. Helgemo og Helness sitt lag (ZIMMERMANN) ledet med 17 IMP før de siste 14 spillene, og med ingen tosifrede svingspill i siste sett, og de fleste småsvingene i våre gutters favør ble det til slutt avansement til semifinalen med 27 IMPs margin.

LAVAZZA var i trøbbel mot CHAGAS, men en 12-IMP'er med tre spill igjen bragte dem foran, og de vant sin kamp med fattige 6 IMP!

Det var også fryktelig jevnt i kampen STRUL mot SPECTOR som ville avgjøre ZIMMERMANNS motstanderlag i semi’en. Med tre spill igjen var det helt likt! SPECTOR med stort sett verdensmestre fra fjorårets Bermuda Bowl fikk så et lite overtak og vant kampen med 10 IMP. De møter altså ZIMMERMANN i semifinalen i morgen.

Det var som nevnt svært få store svingspill, og solid spilling overalt i det siste semifinalesettet. Et av spillene som kunne gitt utslag mer enn i en kamp var dette som satte meldeteknikk og vurderinger på prøve.


Hvordan melde seg frem til storeslem?

Har du og makker metoder som gjør at det kan meldes med styring?

Det er jo tretten toppstikk, men ikke så lett i diagnostisere alt, spesielt ruter dame er et meget viktig kort. Mot Helness-Helgemo kom N/S i 6 spar, og Gawrys-Klukowski greide heller ikke å melde mer enn lilleslem – uavgjort spill.

I STRUL mot SPECTOR ble det imidlertid meldt storeslem ved begge bord!


Her er meldesekvensen som Kamil-Coren hadde. Det er litt uklart hva de forskjellige meldingene betyr, men gjetter på at etter syd krevde til utgang med 3 hjerter (motpartens farge) og så gjentok sparen, var hans 4 hjerter kortfarge. Så kom Key-Card Blackwood, og 5 grand storeslemsinvitt hvor det vises spesifikk konge, her kløver konge. Så antas at 6 ruter var spørsmål om tredjekontroll som nord bekreftet at han hadde (damen), og de var fremme på riktig nivå - syv-trinnet!

Også Kranyak-Demuy fant frem - uavgjort spill!

Den eneste semifinalen hvor det ble utslag var dermed i ALLFREY-FROGS hvor sistnevnte melde 7 spar, lilleslem ved det andre bordet. Men ALLFREY vant kampen.

I parturneringen (Open) er semifinalen halvveis. Tor Eivind Grude og Christian Bakke har vært plassert høyt oppe store deler av semifinalen så langt, men falt en del tilbake mot slutten. De ligger fortsatt bra plassert på en 20.plass med 54,31%. Av de andre norske har Hoftaniska-Charlsen (litt over middels) og Høyland-Høyland (litt under middels) fortsatt bra muligheter for å kvalle til finalen, mens de andre norske må ha en knall-dag i morgen om det skal bli finalespill.

I dameklassen for lag ligger Sølvi Remen og Paula Leslie stt lag under med 21 IMP. Det gjenstår to 14-spills sett i den kampen.

I parturneringen for damer spilles nå semifinale, og der ligger Louise Nilsen og Solbritt Lindahl på 15.plass i øyeblikket (51,54%).

Sperreåpninger i Orlando

Etter kaldusjen(e) for lag ZIMMERMANN i starten av den nest siste kvarfinale-settet i ROSENBLUM fortsatt bare maskineriet og kjøre for Helness og Helgemo sitt lag, og de tok inn en del imp mot slutten før det kom et tapsspill av den uheldige sorten helt til slutt.

Et par valg med hensyn til sperreåpninger var interessante i dette settet. Idet ZIMMERMANNS ledelse hadde krympet til kun 14 IMP tok Helness opp denne hånden i første hånd, gunstig sone.

Hva ville du åpnet med?

Tor klinket til med 3 ruter, en god melding i slike soneforhold, synes jeg. Geir sa etter pass fra øst 3 grand.

Syds 3 grand er en slags semi-bløff, kanskje, på en god dag kan 3 grand fyke hjem, og om den ikke gjør det kan godt Ø/V ha et stort spill i kortene.

Kontrakten gikk raskt to bet (de kunne i teorien tatt tre bet) etter sparutspill, -100.

Antallet bet spilte egentlig ikke så stor rolle siden Klukowski (vest) var i 4 spar ved det andre bordet etter svake 2 ruter i åpning fra nord. Spillets utfall var avhengig av om Klukowski vant utgangen, eller ikke.

Det er to kløvertapere, og spillefører må tippe hvem som eventuelt har hjerter ess dobbel for å unngå to hjertertapere.

Nord spilte ut kløver og de tok to stikk der fulgt av en tredje kløver som ble stjålet høyt av vest. Han tok ut trumfen, og da det viste seg at nord hadde to trumf i tillegg til de to kløverne han hadde vist var resten barnemat for Klukowski, nord var den som måtte ha trekorts hjerter (hvis ikke har han syv ruter og ville ha åpnet med 3 ruter).

En liten hjerter fra øst gikk til tieren og damen, så liten hjerter fra begge hender og esset kom «på luft». Ti stikk og 620 ga sammen med -100 ved det andre bordet 11 IMP til ZIMMERMANN.

Så var polakkene uheldige i siste spill.

Hva ville du åpnet med i første hånd som øst med ingen i sonen?

Åpning 3 grand viser for mange makkerpar gående minor uten noen side-ess eller konge. Det kan fungere godt med dette hvis motparten har kortene, men også andre ganger da det er nokså beskrivende melding for makkeren.

Ankepunktet mot 3 grand i åpning med akkurat disse kortene er at det kan fort bli vanskelig å finne en kjempefin spar- eller hjerterkontrakt når øst har 3-3 i de fargene og en renons!

Og slik var det, Ø/V hadde en kjempfin sparkontrakt (bildet under er fra en annen kamp).

Der Tor og Geir satt N/S åpnet øst med 3 grand, og uten å vite noe om den fantastiske tilpasningen sa vest bare 4 spar. Det var tolv enkle stikk i spar, og ser ut som det kan bli tretten, men siden kløveren sitter så skjevt får ikke spillefører både kastet sine hjertere og trumfet nok rutertapere. Spillefører fikk tolv stikk, +480.

Ved det andre bordet valgte Gawrys å ikke åpne med 3 grand, antagelig nettopp pga. det argumentet om fin majortilpasning. Han startet med 2 kløver, naturlig melding (Polsk kløver). Syd spratt innpå med 3 ruter og Klukowski sa 3 spar, naturlig og krav. Nord hoppet til 5 ruter, Gawrys støttet med 5 spar og det kom pass fra syd. Klukowski kunne se makkeren var kort i ruter, og at øst ikke har mer enn maks ett honnørpoeng i spar. Alt som må dekkes opp av Gawrys åpningskort er vests to hjertere! Så storeslem må nesten ha meget gode sjanser, og han meldte 7 spar!

Det er en hard men god storeslem. Slik det satt ble det imidlertid bare tolv stikk, og ZIMMERMANN tapte nokså uheldig 11 IMP. Ved fire av de åtte bordene i kvartfinalene ble det bet i slemmer (flere i kløverkontrakter etter 3 grand i åpning), og kun ett par noterte +980 i 6 spar.

Før de siste 14 spillene i kvartfinalen leder ZIMMERMANN sin kamp med 17 IMP.

 

OPEN TEAMS KVARTFINALE - Inderne tar innpå (spill)

I tredje sett i kvartfinalen (ROSENBLUM) startet TEXAN ACES veldig bra. Her et spill hvor de traff godt mot Helness-Helgemo som var heldige med system-varianten sin, og TEXAN ACES spilte godt ved det andre bordet også.

Geir og Tor var i 3 grand etter at syd hadde vist 18-19 grand med hopp til 2NT i andre melderunde, og nord viste femkorts hjerter med 3 ruter (overføring). Da fikk øst doblet, og mot 3 grand kom ruter ut. Øst satte i ruter knekt, og forsvaret hadde kommunikasjon så de kunne hente beten siden hjerteren ikke ga full uttelling - en bet.

Ved det andre bordet kom N/S i 4 hjerter. Forsvaret fikk tatt en kløverstjeling, men deretter fikk de kun for ruter ess selv om det ser ut som om vest også har ett stikk i trumf (hjerter). Etter to runder kløver, den andre stjålet av øst, kom ruter ess og mer ruter til syds konge. Han dro hjerter dame som vant stikket, så hjerter 10 som vest dekket (spiller ingen rolle). Siden åtteren hadde falt var nords J-7 en saksekombinasjon mot vests 9-6 i trumf. Spillefører tok et par kløverstikk og spilte sin siste ruter til stjeling for å redusere nords trumf til to trumf, like mange som vest. Så igang med sparen, og da vest fulgte to ganger endte det med denne fine sluttposisjonen:

Idet spar spilles fra syd smuldrer vests tilsynelatende sikre trumfstikk bort, vunnet utgang - vakkert! Dette ga 10 IMP til TEXAN ACES.

Kort tid etter kom et dramaspill:

 

Sannelig ikke lett å finne spar ut fra AQJ, og da hjerter ble utspillet stod den doblede slemmen ved å sette opp to kløverstikk for to sparavkast, +1540 til TEXAN ACES. Ved det andre bordet gikk meldingene akkurat likt frem til 6 ruter, men syd stampet i 6 hjerter. Det er egentlig (i teorien) en såkalt fantomstamp (stamp mot kontrakt som ikke står), men ble gevinstspill likevel da utspillet mot 6 ruter altså ikke ble funnet ved det andre bordet. 6 hjerter doblet gikk kun to doblede, +500 til Ø/V, og dermed ga spillet hele 14 IMP til TEXAN ACES som har knappet kraftig inn på ZIMMERMANNS ledelse. Midtveis i det nest siste settet leder ZIMMERMANN kampen med 14 IMP. 

 

World Bridge Series - oppdatering torsdag ettermiddag (Orlando-tid)

Det spilles kvartfinale i OPEN TEAMS. ZIMMERMANN med Helness og Helgemo møter TEXAN ACES og leder med 47 IMP idet tredje av fire 14-spills sett starter.

Vi merker oss at i tillegg til at ett av forhåndsfavorittene, DIAMOND (med Brogeland-Lindqvist) har røket ut var det stopp også for NICKELL i går. Det er selvsagt likeval bare gode lag igjen, kanskje med ZIMMERMANN og LAVAZZA som de største favorittene av de gjenværende lagene. Oppsettet viser at det kan bli en slags drømmefinale mellom nettopp de to. Men først må dagens kamp vinnes, så er det et hinder til, en tøff semifinale i morgen.

I LADIES TEAMS pågår semifinalen, og der har vi med Sølvi Remen for lag SMITH. I øyeblikket har de en knapp ledelse i sin kamp.

Samtidig med dette pågår semifinalene i par, SEMI A og B. Det er sparsomt med informasjon om hvor mange av de som spiller i SEMI-A som går til finalen, men det blir vel noe mindre enn halvparten av de 114 parene som spiller der. Dessuten vil noen få kvalle til finalen gjennom nåløyet SEMI-B.

Av de norske har T.E.Grude-C.Bakke startet semifinalen veldig bra og ligger som nr. 10 idet noen få spill gjenstår å spille i andre sesjon. Hele seks norske par spiller i SEMI-A, i tillegg til nevnte Grude-Bakke spiller Furunes-Farstad, Charlsen-Hoftaniska, Grøtheim-Tøndel (alle de tre parene ligger også pent plassert over middels), Høyland-Høyland og Brogeland-Lindqvist. I SEMI-B spiller M.Andresen-L.A.Johansen, og for dem kan det bli for tøft å kjempe seg opp blandt de veldig få som kvaller derfra. Men vi noterer oss at det paret toppet butlerlisten for lagkvalifiseringen!

I damenes parturnering er det også semifinale i dag. Der spiller for Norge Louise Nilsen og Solbritt Lindahl, og de har spilt veldig bra. I øyeblikket ligger de på 6.plass i SEMI A!

 

Vi kommer tilbake med mer informasjon i kveld (amerikansk tid), og også noen spill. Minner om mesterskapssiden som du finner her.

    

ROSENBLUM: Dramatisk da Brogeland-Lindqvist ble slått ut

Dette er uoffisielt og skrives minutter etter Round of 16 i Rosenblum er ferdigspilt, onsdag kveld amerikansk tid.

Det ble uhyre spennende i Brogeland-Lindqvist sin Round of 16 kamp, en thriller du kan lese litt om avslutningen av nederst i artikkelen.

ZIMMERMANN (Multon, Zimmermann, Gawrys, Klukowski, Helness og Helgemo) hadde imidlertid full kontroll i siste del av sin kamp og vant med 56 IMP. De som fulgte den kampen på BBO fikk se dønn solid bridge av Helgemo-Helness.

Dermed er ZIMMERMANN klare for kvartfinalen, og det var klart på forhånd at om også DIAMOND vant sin kamp ville det bli «helnorsk» møte i kvart’en.

DIAMOND sin kamp mot TEXAN ACES ble mye mer spennende.

Brogeland-Lindqvist (DIAMOND) har (som vanlig) spilte meget godt så langt i turneringen, men da de midtveis i siste sett brant en tilsynelatende normal utgang (som langt i fra var sikker) og motstanderne ved det andre bordet meldte og vant den, tok TEXAN ACES over ledelsen.

Men bare med 2 IMP.

Derfra lå det og vippet, overstikk eller en ekstra bet kunne fort avgjøre denne kampen.

Så kom spillet vi håpet på da John Diamond satt med disse kortene:

Han åpnet som han skal og bør (etter min mening) med 1 spar. Siden svarhånden hadde 16 hp meldte de seg naturlig opp i 3 grand som var en ganske trygg utgang.

Ved det andre bordet åpnet vest med 2 spar, antagelig med definisjonen sekskorts spar og 8-11. Makkeren med singel spar konge tok en litt konservativ «view» og passet. Dermed brant de utgangen, men fikk tak i elleve stikk for +200, likevel 6 IMP til DIAMOND som tok tilbake ledelsen i kampen med 4 IMP – fire spill igjen!

Men så smalt det andre veien.

Ekrens 2 ruter (eller var det "søppel-Multi"?) var ikke tingen selv i gunstig sone. Lindqvists 2 ruteråpning var med 5-4 i major og nesten uten poeng. Brogeland hadde det verste han kunne ha; 16 hp og 2-2 i major. Med så mye hos svarhånden hadde ikke motparten soneutgang, og da motstanderne var ubønnhørlige endte dette med -500 i 2 hjerter doblet.

Ved det andre bordet greide ikke Diamond-Platnick å ta seg av N/S, og der ble det spilt 2 spar udoblet på 4-3 tilpass med to bet, 100 til Ø/V. Dette ga et tapspill med 9 IMP for DIAMOND, og med tre spill igjen lå de 5 IMP under.

En delkontakts-sving inn ville være nok til å gå videre! Phew!

Men dessverre ebbet kampen ut med tre spill uten særlig utslag, og DIAMOND var slått ut med 7 IMPs margin. ZIMMERMANN møter dermed TEXAN ACES i kvartfinalen. 

 

Spennende i lagturneringen! (m/spill)

I Round of 16 møter DIAMOND med Lindqvist-Brogeland på laget TEXAN ACES, et transnasjonalt lag med indere, irer og noen som representerer USA (også indere?). Kampen pågår fortsatt, og med 14 spill igjen leder DIAMOND med 4 IMP!

ZIMMERMANN med Helness-Helgemo møter CONNECTOR som er en Polsk-Litauisk kombinasjon. Kampen var ganske jevn lenge, men i tredje sett dro ZIMMERMANN litt i fra og leder med 36 IMP før de siste 14 spillene.

Det er ikke bare i utganger og slemmer som er spennende i lagkamper. I dette spillet var det på delkontraktsnivået det skjedde. 

 

Vest åpnet med 1 grand mot Helness-Helgemo, nord doblet (sterkt), og øst sa redobler som i deres system er måten å "rømme" til en farge. Makkeren sa (obligatorisk) 2 kløver, og øst sa 2 spar. Over dette kom Helness tilbake med en opplysende dobling, han hadde jo perfekt fordeling for det. Hva ville du meldt med Helgemo sine kort? Helgemo passet, en litt tøff avgjørelse vil mange si, men det så ikke særlig fristende ut å spille egen kontrakt på tre-trinnet i sonen heller, normalt med kun 4-3 tilpasning. Dessuten har jo nord vist kjempekort etter dette. Slik så hele spillet ut:Å spille motspill mot 2 spar doblet var perfekt, N/S hadde fem minorstikk og hjerteress så de kunne notere en søt 200-lapp for en doblet bet.

N/S kan kanskje skrape sammen til 3 kløver eller 3 ruter. I kløverkontrakt vil ikke sparspill være så truende som i ruterkontrakt hvor trumfen sitter 4-2. Men i 3 kløver må spillefører ta åtte minorstikk for å vinne ni totalt, så ruteren må tippes.

Skrzypczak, syd for Connector endte i 3 ruter og fikk slite for å ha en sjanse til å vinne den kontrakten.

Det kom to runder spar ut, den andre stjålet. En måte å vinne ni stikk på er å kaste en hjerter i andre stikk. Vest har ikke flere spar og skifter kanskje til hjerter konge. Nå kan spillefører ta åtte minorstikk og hjerter ess om han tipper ruteren.

Da polakken stjal i andre stikk var han kortere enn vest i trumf. Han kunne han vel kanskje fortsatt vunnet ni stikk ved å ta tre runder kløver med det samme, og så trumfet den fjerde kløveren med ruter dame. En spar til kan trumfes med nords tier. Det ville gitt fire trumfstikk hos nord, ett hos syd ved å stjele en gang på den korte trumfhånden, og med hjerter ess og de tre kløverstikkene blir det ni totalt. Men det er ikke så lett ved bordet, med lukkede kort. Han prøvde, og var etter det på et vis, men det endte med en bet og dobbelscore til ZIMMERMANN, 7 IMP.

Så kom en knallhard utgang hvor utspillet spilte rolle, men selv etter å ha truffet det gikk det an å tråkke feil i motspillet senere. Hva som er riktig utspill er kanskje det mest tilfeldige i bridge. Dette spillet er et godt eksempel på det.   

CONNECTOR var i 4 spar spilt av øst og syd valgte spar ess i utspill. Det kan være et fornuftig utspill av flere grunner. Den viktigste er at syd ikke helt vet hvor forsvaret skal sette inn trykket, og ved å starte med trumfesset får han jo se bordet og kan vurdere hva som ser best ut i fortsettelsen.

Men her var det utspillet tempotap.

Spillefører hadde nå ingen problemer med å godspille ruter dame og senere få kastet en hjerter hos vest på ruter ess, overgang til øst i trumf.

Ved det andre bordet, mot 4 spar doblet spilte Skrzypczak ut hjerter knekt, en kanonstart på motspillet. Spillefører står nå i fare for å tape ett stikk i hver farge. Om han spiller trumf kan syd godspille seg ett hjerterstikk, og spillefører må tape også ett i ruter og ett i kløver senere – en bet.

Gawrys (øst) stakk hjerterutspillet på hånden fordi han måtte spille ruter derfra, og spilte liten ruter mot damen. Syd vant med kongen, og ved å fortsette med hjerter nå blir det bet. N/S får etter hvert tak i det gyldne hjerterstikket og må få ett stikk i kløver også.

Men Skrzypczak skiftet til kløver! Kanskje var det makkerens ruter 3 i ruterstikket som lurte han til å gjøre det? (polakkene spiller med mye Lavithal-betydning i signalene)?  

Med kløverskift var Gawrys ovenpå og kunne vinne med kløver ess, ta av seg ruter dame fra vest og spille trumf. Forsvaret kunne nå ta ett stikk i kløver, men spillefører hadde hjerter konge i behold og overgang i trumf til å kunne kaste en hjerter hos vest på ruter ess – ti stikk. Dermed ga også dette spillet gevinst for ZIMMERMANN, 5 IMP.

Sølvi Remen til semifinalen!

Under World Series i Orlando er damenes lagturnering (Mc Connell Cup) kommet frem til semifinalen, kvartfinalene ble avsluttet i dag, onsdag. 

Sølvi Remen og hennes makker Paula Leslie er med på lag SMITH som slo Polen i en spennende kvartfinale. På laget spiller Sølvi og makkeren Paula sammen med Nicola Smith og Yvonne Wiseman (England) og svenske Jessica Larsson - Kathrine Bertheau (Kathrine er opprinnelig norsk).

I semifinalen møter de et knallsterkt Russisk/Fransk lag.  

VM-semifinale for Sølvi (t.v.) og Paula!

I OPEN TEAMS (Rosenblum) spilles i øyeblikket Round of 16. De to lagene med norsk innslag leder sine kamper. Vinner begge de to "norske" lagene blir det helnorsk møte i kvartfinalen!

Vi kommer tilbake med mer derfra idet kampene avsluttes.

I OPEN PAIRS gjenstår en sesjon før semifinalistene er klare. Det skal spilles semifinale A (størst sjanse til å komme seg til finalen) og semifinale B. I øyeblikket ser det ut til at det kan bli mange norske par i semi-A, men detaljene om hvor mange par som kvaller er ikke helt klare pga. av regelen om "drop-ins" fra lagturneringen etter hvert som lag ryker ut der. I dag har C.Bakke og T.E. Grude gjort det bra etter en elendig sesjon i går, og de ligger i øyeblikket som nr. 14. Også A. Farstad - J.E. furunes har klatret (nr. 18).

Running scores for alle turneringene finner du her. 

 

OPPDATERING World Series - tirsdag kveld (amerikansk tid)

LAGTURNERINGENE

Det var slett ingen problemer for DIAMOND med Brogeland og Lindqvist på laget i siste del av ROUND of 32 lampen deres i Rosenblum (Open Teams). De vant kampen greit med 69 IMPs.

Det så også veldig lyst ut for ZIMMERMANN etter noen få spill i det siste settet, men så tapte de plutselig 12 IMP i et spill, og det kunne se litt mer spennende ut selv om de fortsatt ledet kampen med 26 IMP da det var 8 spill igjen å spille. Det taps-spillet er interessant, og du kan lese om det nederst i denne artikkelen.

Like etter det spillet bommet Helness-Helgemo sine motstandere kløveren i 4 spar, et mulig gevinstspill. Og ved det andre bordet var motspillet svakt. H/H sine lagkamerater vant 4 spar doblet etter at motstanderne var hjelpsomme og løste kløveren for spillefører. Det var 12 IMP tilbake, og ZIMMERMANN hadde etter det bra kontroll.

DE BOTTON kjempet bra i sin kamp, men måtte vinne siste sett ganske klart om det skulle bli avansement. De røk til slutt ut med kun 17 IMPs margin.

I dameklassen (lag) åpnet Paula Leslie og Sølvi Remens lag forrykende i fjerde sett og tok ledelsen i deres kvartfinale. I den kampen gjenstår imidlertid 28 spill før semifinalistene er klare. 

I parturneringen ble det en litt tøffere sesjon for de norske i kveldssesjonen, men de fire parene som lå godt an etter fem sesjoner ligger fortsatt godt an til å kvalle til semifinale B når kvalifiseringen avsluttes i morgen.

Alle resultater og live oppdaering finner du her.

HARDE TAK

Helness og Helgemo er et makkerpar som er veldig finjustert når det gjelder å melde knallharde utganger det er spill for, og å sette på bremsene når det er riktig. Det er pga. et bra utviklet system, to spillere med veldig gode vurderinger, og et samspilt makkerpar som vet hva de driver med. I dette spillet meldte de seg opp i 5 ruter, en bra men knallhard utgang. Den ble meldt ved det andre bordet også, og diagrammet under er derfra.

Det er kun to kløvertapere om en ser på kortene litt overfladisk, men kun to tapere betyr langt i fra alltid at det er elleve stikk!

Tre ganger kløver kom ut mot 5 ruter, og det måtte stjeles høyt fra nord.

For å komme til elleve stikk her må man gjøre noe med spartaperne, og det må skje før man tar ut trumfen. Det ble spilt på en kryss-stjelings plan som ville fungert om øst hadde hatt ruter 10. Ja, så marginalt er det av og til. Dette gikk galt, for idet en spar ble stjåletmed syds ruter 9 mot slutten kunne vest trumfe over - bet.

Ved det andre bordet satt Steve Bloom nord og ble spillefører i 5 ruter. Han var motspilleren som var så hjelpsom med å løse kløveren for +590 til Zimmermanns Ø/V i et senere spill, men i dette spillet var han god. Han hadde riktignok litt bedre peiling på fordelingen etter at vest hadde vist lang kløver med 2 kløveråpning (Presisjon), og øst hadde doblet nords innmelding 2 ruter for å vise majorfargene.

Også der kom det tre runder kløver fra start, Bloom stjal med esset. Så tok han spar ess og stjal en spar. Det fulgte ruter til nord og nok en spar til stjeling, denne gangen med nieren. Så ga han opp å stjele sin siste spar, men tok for trumfdamen. Deretter stjal han syds siste kløver og tok for ruter knekt i denne situasjonen:

 

På ruter knekt blir øst skviset i spar og hjerter, elleve stikk og +600.

Dette ga altså 12 IMP ut for ZIMMERMANN, men kampen ble likevel vunnet ganske komfortabelt (det var noen feilposteringer på bridgematen rett etter kampen, så det endelige resultatet er litt uklart, men ZIMMERMANN er videre med bra margin).

Rapport fra World Series, tirsdag

I Orlando fortsetter 15th World Series of bridge (VM) med forskjellige turneringer, og det er lenge igjen.

LAGTURNERINGENE

I Open Teams har de (tirsdag amerikansk tid) kommet til Round of 32. Vi har fortsatt med tre lag med norsk innslag, DIAMOND med Brogeland-Lindqvist, ZIMMERMANN med Helgemo-Helness og DE BOTTON med Hoftainiska-Charlsen.

Det hele ligner på utallige slike mesterskap vi har fulgt tidligere, det er ofte de samme lagene og spillerne som sloss om videre avansement i slike KO-kamper.

Mot slutten av artikkelen finner du et "sprekt" spill fra Round of 32 samt aller siste fra resultatoppdateringen. Running scores finner på resultatsiden, her. 

I dameklassen er Sølvi Remen fortsatt med sammen med makker og norgesvenn Paula Leslie på det engelsk-norsk-svenske laget SMITH. De er i kvartfinalen allerede, det startet ikke mer enn 17 lag i den klassen. I skrivende stund, vel halvveis i kampen ligger Sølvis lag litt under.

PARTURNERINGENE

Der dropper det stadig inn flere spillere i parkvalifiseringen etter hvert som lagene ryker ut i fra lagturneringene. De har nå kommet omtrent halvveis i kvalifiseringen, og det skal deretter spilles semifinale før VM for par avsluttes i neste uke. Regjerende verdensmestre for par er mine "buddies" Michael Cornell og Ashley Bach fra New Zealand. Så langt i kvaliken ligger de på middels, men uten å ha detaljene helt klart for meg skal det vel ikke mye mer enn middels til for å komme seg videre til semifinale A, slik bruker det i alle fall å være.

Av de norske har Tor Eivind Grude og Christian Bakke gjort det skarpt så langt. I begynnelsen av 6. sesjon ligger de på 3.plass. Også Grøtheim-Tundal (24), Høyland-Høyland (28) og Furunes-Farstad (40) ligger fint an så langt. Totalt spiller i øyeblikket 170 par i kvalifiseringen.

Louise Nilsen og Solbritt spiller i damepar hvor 50 par spiller for øyeblikket (det kan og vil fortsatt bli «drop-ins» der også). De ligger i begynnelsen av 3.sesjon på 17.pass med vel 52 %.

Spill fra Round of 32

I det det gjenstår 14 spill (av 56) leder DIAMOND (Brogeland-Lindqvist) med 33 IMP mot lag MAYBE (Island, USA, Sør Afrika).

ZIMMERMANN (Helness-Helgemo) lå under i starten av kampen, men nå har de fått opp en ledelse på 37 IMP i sin kamp mot JUSTER (USA).

DE BOTTON (Hoftaniska-Charlsen) ligger under med 23 IMP mot CONNECTOR (Polen, Litauen), ikke mer enn at de godt kan snu det i siste sett. Det gjelder for så vidt alle disse tre kampene, det er fortsatt ganske åpent selv om det ser lyst ut for to av de "norske" lagene.

Her et spill som svingte i noen kamper, og Geir Helgemo syntes nok han fikk det som han ville:Da motparten etter hvert landet i 4 hjerter fikk det være nok, syntes Geir: dobler!

Etter kløver ut til syd og spar derfra til vests ess skiftet Helgemo til ruter til esset før han fikk seg en ruterstjeling. Det kan se ut som om spillefører har en mulighet til å få kortet seg og via et trumfinnspill komme seg unna med kun en hjertertaper til, men det gikk ikke, og det norske paret noterte +300 for to doblede - normalt et godt spill. Riktignok sitter ruteren så snilt at det fort blir elleve stikk i kløverkontrakt (må antagelig liten kløver ut, eller esset fra syd for å stoppe spillefører fra å få satt opp ruteren med to stjelinger). Men det er jo ingen utgang med disse kortene normalt. Og ved det andre bordet spilte Ø/V 4 kløver med elleve stikk, +150, 4 IMP til ZIMMERMANN.

Mer drama var det i kampen DIAMOND-MAYBE. Der var begge Ø/V parene med til 4 kløver, og den hadde ikke syd særlig tro på! Ved begge bord ble det spilt 4 kløver doblet, og ved begge bord ble det ett doblet poverstikk, +910 til Ø/V!

Også Hoftaniska-Charlsen fikk seg et gladspill her. De spilte 5 kløver doblet, og da Hoftaniska fikk tatt to ruterstejlinger på vests hånd og ruteren dermed var godspilt ble det vunnet kontrakt og +750 til Ø/V. 

World Series: OPEN PAIRS har startet

Mandag startet Open Pairs i Orlando, selv om svært mange fortsatt spiller i lagturneringene. Det var med 108 par i de tre første sesjonene, og det kommer vel mange flere med etter hvert som flere lag ryker ut fra lagturneringen (det er tilltatt å komme inn på et senere tidspunkt i kvalifiseringen, og anatagelig også i semifinalen for par, såkalte "drop-ins").

På resultatlisten fra starten (tre sesjoner) finner vi to norske par, og begge gjorde det bra.

Glenn Grøtheim og Petter Tøndel fikk 57,04% som holder til 10.plass så langt.

Sam Inge og Sven Olai Høyland greide 55,72% og ligger på 15.plass. Men det er kjenninger for mange nordmenn helt i toppen så lang, der ligger Jacob Røn og Freddi Brøndum fra Danmark med 61,46%. 

Vi kommer tilbake med spill og flere detaljer om hvor mange som vil gå videre til semifinale og senere finale osv. så snart vi har fått fatt i slik informasjon.

Det blir kvartfinale for Sølvi Remen i damenes lagturnering. Hun spiller på lag SMITH som ble nr. 5 i kvalifiseringen. På laget spiller også svenske Jessica Larsson og Kathrine Bertheu, Paula Leslie fra Skottland og Nicola Smith og Yvonne Wiseman fra England.  

Hovedsiden for World Series i Orlando, Florida finner du her. 

 

ROSENBLUM: De "vanlige" gikk videre

Det begynner å tette seg litt mere til i OPEN TEAMS under World Series of Bridge i Orlando, USA.

Av de seks lagene med norsk innslag i Open Teams (Rosenblum) gikk fem videre til Round of 64. Kvalifiseringen var imidlertid egenlig for å krympe feltet til 64 lag fra de 95 lagene som startet. Dvs. å gå videre var mulig selv med under middels etter ti kvalik-kamper, og de som tok den siste kvalik-plassen, nr. 64, gjorde det med 7 VP under middels. Det er likevel alltid bra å komme seg gjennom en kvalifisering i en VM-turnering! 

I den første knock-out kampen var det over og ut for to av lagene med norske spillere, VICKY (helnorsk) og GILLIS (engelsk-norsk).

Profflaget DIAMOND med Boye Brogeland og Espen Lindqvist fikk en enkel kamp og vant med omtrent 100 IMP! Det norske stjerneparet spiller som har vært vanlig de siste årene på et firemannslag med amerikanske John Diamond og Brian Platcnik.

DE BOTTON er engelsk-norsk-polsk lag og har med Thomas Charlsen og Thor Erik Hoftaniska. De hadde heller ingen store problemer i sin kamp og slo lag Ventin klart.

Mye tøffere var det for ZIMMERMANN (Monaco) med Thor Helness-Geir Helgemo. De møtte et sterkt kinesisk lag. Zimmermanns profflag lå under før de siste 14 spillene (av 56), men et knallsterkt siste sett bragte dem foran med 9 IMPs margin.

I dameklassen har jeg funnet kun en norsk deltaker på listene, Sølvi Remen på lag Smith (engelske og svenske spillere). I den klassen spiller kun 17 lag, og idet et par kamper gjenstår i kvalifiseringen ligger Remens lag og kjemper om en topp-8 som gir plass i kvarfinalen.

Her et vanskelig spill som ga utslag i mange kamper i siste sett i Round of 64. Det er interessant både i meldingene og spillet hvis man havner i slem. Hvordan ville du og din makker meldt med disse kortene (øst er giver, alle i sonen, og øst/vest passer hele tiden)?

Mange spiller nå til dags 2-over-1, dvs. svar 2-over-1 over åpning med 1 i farge er utgangskrav. Etter 1 spar - 2 ruter er spørsmålet hva som kreves for et hopp til 3 spar fra åpneren. Han kan jo bare si 2 spar om han vil, selv med ekstra honnørpoeng (2 ruter er krav til utgang uansett). Derfor spiller mange med at fargekvaliteten er avgjørende for et hopp til 3 spar, og en vanlig definisjon er at et slikt hopp fastsetter trumfen. Det må være en gående farge, eller en selvspillende farge med maks en taper (for eks. KQJ10 syvende, eller noe slikt). Er dette en passende hånd for gjenmeldingen 3 spar?

Selv synes jeg det bør være en gående sekskortsfarge og ekstra styrke, eller en syvkortsfarge (maks en taper og ekstra styrke). Så spørs det da om dette er godt nok?

Er lilleslem i spar bra? 

Vel, den har visse sjanser, og dess mer jeg satt og tenkte på spillet kom jeg til at det faktisk er veldig mange sjanser både i teorien og ekstra sjanser i praksis.

At ruterfargen sitter 3-3 gjør det enkelt. Det er også en liten tilleggsjanse i den fargen, J-10 kan sitte dobbel.

Men slik satt det altså ikke:

Det kan også se ut som det er visse skvissjanser i dette spillet, men om forsvaret spiller kløver brytes en vital forbindelse. Men lilleslemmen ville stått ganske greit for en skarp spiller selv med kløverutspill om samme motstander hadde utstyrt seg med hjerter konge sammen med fire (eller fem) ruter. Ett kløverstikk kan gis bort tidlig til motparten, og en skvis ville materalisert seg i sluttposisjonen om det hadde sittet slik. Kansje vil det da være best på et tidspunkt å ta hjerter ess og så kjøre i gang med alle sparstikkene. Bare flytt hjerter konge over til øst eller ruterholdet over til vest, og gi bort ett kløverstikk først. Så hjerter ess og resten av sparstikkene (kanskje etter å ha sjekket om J-10 satt dobbel i ruter først). Den som i så fall var så uheldig å holde begge rødfargene ville vært "toast".

Slem har dog enda flere sjanser i praktisk bridge. Vest kan finne på å spille ut hjerter! Det skjedde ved flere bord. Da er det enkelt tolv stikk, og det ville blitt tolv med hjerter ut selv om øst hadde hatt hjerter konge fordi med to hjerterstikk godspilt ville spillefører hatt et avkast for kløvertaperen.

Dessuten får man ekstra sjanser uten kløver ut. Da kan man sjekke om øst har hjerter konge (liten mot damen), det ville vært nok. Og senere vil man hatt rutersjansen (og en skvis-sjanse) i behold.

Som du skjønner mener jeg at dette alt i alt er nok til at slem er bra, men mange av dem som var i slem gikk bet etter kløver ut. Ved et par bord ble 6 spar vunnet etter det litt merkelige utspillet ruter 10. Kommer det må spillefører bestemme seg om utspillet er ærlig, eller et lureutspill fra J-10. Jeg tror det er best i det lange løp å stole på utspilleren, og med ruter 10 ut går det bra ved å vinne første ruteren hos nord og senere ta en finesse med ruter 9 for det tolvte stikket!

Det skal lite til for at denne slemmen fyker hjem, og det kan oppstå interessante varianter også etter kløver ut når Ø/V begynner å føle presset! De forskjellige posisjonene som kan oppstå kan dere som er spesielt interesserte pusle litt med selv... 

 

Over til Orlando!

VM er i gang, 15th World Series of Bridge har startet i Orlando, Florida. 

Først spilles lag-VM, en transnasjonal turnering (spillere fra forskjellige land kan være på samme lag), den prestisjetunge Rosenblum.

Det er fem lag med norsk innslag. Idet noen runder av grunnspillet gjenstår er ingen av dem med helt i toppen. Men såvidt jeg har funnet ut går 64 lag videre (Round of 64) etter 15 ti-spills kvalifiseringskamper. Best an av de norske på en foreløpig 38.plass ligger VIKING NATURAL med Svein Olai og Sam Inge Høyland som spiller på lag med Glenn Grøtheim og Petter Tøndel. 

Orlando er stedet hvor VM foregår frem til 6.oktober

Den offisielle VM-siden finner du her.

 

 

Gratulerer til far og sønn Andersen!

Det ble som de fleste nå vet en meget populær seier til far og sænn Alf og Stian Andersen i parfinalen som ble avsluttet søndag i Lyngdal. Gratulerer her fra Auckland! 

I år som i fjor ble Svein Gunnar Karlberg og Kurt Ove Thomassen på 2.plass. Neste år lykkes det kanskje for det sterke Mo-paret å gå helt til topps?

Bronse gikk til Stian André Evenstad og Espen Larsen.

Resultater. bulletiner og spill finner du masse av i Snorre Aalbergs glimrende dekning av mesterskapet her i de uttalige bloggartiklene hans, og i den offisielle bulletinen.


NM-gull til ALF OG STIAN!

Sett fra langt hold virker det som det har vært et flott mesterskap i Lyngdal. Vel blåst til både spillere og dyktige arrangører.       

 

Re. strømbrudd - litt sånn "HUSKER DU"

Det er imponerende å se at bridgen ble fullført på en forsvarlig måte første dag med de problemene de hadde med strømmen. Vi får håpe det ordner seg slik resten av Parfinalen blir avviklet uten problemer. 

Det er imidlertid ikke første gangen slikt har skjedd.

De av dere som har holdt på lenge husker kanskje en lignende situasjon som oppstod under Par- og Lagfinalen på Fagernes en gang tidlig på 80-tallet.

Det skapte store problemer under Parfinalen da det var et flott sommervær, og alt av aircondition stoppet. Så i spillelokalet ble det en ren badstu! Enkelte fikk fyskiske problemer pga. av dette, og greide ikke å spille, det var jo ikke bare unge og spreke spillere som deltok den gangen heller. Det ble også litt komisk da spillerne rett og slett ikke kunne ha på seg så mye klær, og hvordan det artet seg kan du bare tenke deg (eller aller helst ikke tenke på, kanskje), med lettkledde mannfolk spradende rundt i spillelokalet med bar overkropp osv.

Vel, vi kom oss da gjennom det...

Men det samme problemet med strømmen oppstod igjen under lagfinalen. En av årets parfinaler var makkeren min, Tarjei Eck Hansen, og han husker det helt sikkert godt. Da Tarjei og jeg skulle spille mot velkjente Onkel Roy, RKK, eller Roy Kristiansen som var hans navn, gikk strømmen etter et par spill av halvrunden. Vi måtte spille med stearinlys ved bordet i vel en time eller så, og det ble noen merkelige spill da enkelte ikke så kortene godt nok. RKK hadde imidlertid ikke så store problemer, mente han. Han hadde som mange husker visse problemer med synet, og det og de der spesial-linsene han hadde (som han ikke sjelden mistet...) var noe vi visste om allerede den gangen. Da spillerne snakket om spill de hadde sett feil på korta i halvmørket husker jeg RKK sa:

"Det var ikke noe problem i det hele tatt for meg, for jeg ser ikke kortene mine i dagslys heller"