Sperreåpninger i Orlando

Etter kaldusjen(e) for lag ZIMMERMANN i starten av den nest siste kvarfinale-settet i ROSENBLUM fortsatt bare maskineriet og kjøre for Helness og Helgemo sitt lag, og de tok inn en del imp mot slutten før det kom et tapsspill av den uheldige sorten helt til slutt.

Et par valg med hensyn til sperreåpninger var interessante i dette settet. Idet ZIMMERMANNS ledelse hadde krympet til kun 14 IMP tok Helness opp denne hånden i første hånd, gunstig sone.

Hva ville du åpnet med?

Tor klinket til med 3 ruter, en god melding i slike soneforhold, synes jeg. Geir sa etter pass fra øst 3 grand.

Syds 3 grand er en slags semi-bløff, kanskje, på en god dag kan 3 grand fyke hjem, og om den ikke gjør det kan godt Ø/V ha et stort spill i kortene.

Kontrakten gikk raskt to bet (de kunne i teorien tatt tre bet) etter sparutspill, -100.

Antallet bet spilte egentlig ikke så stor rolle siden Klukowski (vest) var i 4 spar ved det andre bordet etter svake 2 ruter i åpning fra nord. Spillets utfall var avhengig av om Klukowski vant utgangen, eller ikke.

Det er to kløvertapere, og spillefører må tippe hvem som eventuelt har hjerter ess dobbel for å unngå to hjertertapere.

Nord spilte ut kløver og de tok to stikk der fulgt av en tredje kløver som ble stjålet høyt av vest. Han tok ut trumfen, og da det viste seg at nord hadde to trumf i tillegg til de to kløverne han hadde vist var resten barnemat for Klukowski, nord var den som måtte ha trekorts hjerter (hvis ikke har han syv ruter og ville ha åpnet med 3 ruter).

En liten hjerter fra øst gikk til tieren og damen, så liten hjerter fra begge hender og esset kom «på luft». Ti stikk og 620 ga sammen med -100 ved det andre bordet 11 IMP til ZIMMERMANN.

Så var polakkene uheldige i siste spill.

Hva ville du åpnet med i første hånd som øst med ingen i sonen?

Åpning 3 grand viser for mange makkerpar gående minor uten noen side-ess eller konge. Det kan fungere godt med dette hvis motparten har kortene, men også andre ganger da det er nokså beskrivende melding for makkeren.

Ankepunktet mot 3 grand i åpning med akkurat disse kortene er at det kan fort bli vanskelig å finne en kjempefin spar- eller hjerterkontrakt når øst har 3-3 i de fargene og en renons!

Og slik var det, Ø/V hadde en kjempfin sparkontrakt (bildet under er fra en annen kamp).

Der Tor og Geir satt N/S åpnet øst med 3 grand, og uten å vite noe om den fantastiske tilpasningen sa vest bare 4 spar. Det var tolv enkle stikk i spar, og ser ut som det kan bli tretten, men siden kløveren sitter så skjevt får ikke spillefører både kastet sine hjertere og trumfet nok rutertapere. Spillefører fikk tolv stikk, +480.

Ved det andre bordet valgte Gawrys å ikke åpne med 3 grand, antagelig nettopp pga. det argumentet om fin majortilpasning. Han startet med 2 kløver, naturlig melding (Polsk kløver). Syd spratt innpå med 3 ruter og Klukowski sa 3 spar, naturlig og krav. Nord hoppet til 5 ruter, Gawrys støttet med 5 spar og det kom pass fra syd. Klukowski kunne se makkeren var kort i ruter, og at øst ikke har mer enn maks ett honnørpoeng i spar. Alt som må dekkes opp av Gawrys åpningskort er vests to hjertere! Så storeslem må nesten ha meget gode sjanser, og han meldte 7 spar!

Det er en hard men god storeslem. Slik det satt ble det imidlertid bare tolv stikk, og ZIMMERMANN tapte nokså uheldig 11 IMP. Ved fire av de åtte bordene i kvartfinalene ble det bet i slemmer (flere i kløverkontrakter etter 3 grand i åpning), og kun ett par noterte +980 i 6 spar.

Før de siste 14 spillene i kvartfinalen leder ZIMMERMANN sin kamp med 17 IMP.

 

OPEN TEAMS KVARTFINALE - Inderne tar innpå (spill)

I tredje sett i kvartfinalen (ROSENBLUM) startet TEXAN ACES veldig bra. Her et spill hvor de traff godt mot Helness-Helgemo som var heldige med system-varianten sin, og TEXAN ACES spilte godt ved det andre bordet også.

Geir og Tor var i 3 grand etter at syd hadde vist 18-19 grand med hopp til 2NT i andre melderunde, og nord viste femkorts hjerter med 3 ruter (overføring). Da fikk øst doblet, og mot 3 grand kom ruter ut. Øst satte i ruter knekt, og forsvaret hadde kommunikasjon så de kunne hente beten siden hjerteren ikke ga full uttelling - en bet.

Ved det andre bordet kom N/S i 4 hjerter. Forsvaret fikk tatt en kløverstjeling, men deretter fikk de kun for ruter ess selv om det ser ut som om vest også har ett stikk i trumf (hjerter). Etter to runder kløver, den andre stjålet av øst, kom ruter ess og mer ruter til syds konge. Han dro hjerter dame som vant stikket, så hjerter 10 som vest dekket (spiller ingen rolle). Siden åtteren hadde falt var nords J-7 en saksekombinasjon mot vests 9-6 i trumf. Spillefører tok et par kløverstikk og spilte sin siste ruter til stjeling for å redusere nords trumf til to trumf, like mange som vest. Så igang med sparen, og da vest fulgte to ganger endte det med denne fine sluttposisjonen:

Idet spar spilles fra syd smuldrer vests tilsynelatende sikre trumfstikk bort, vunnet utgang - vakkert! Dette ga 10 IMP til TEXAN ACES.

Kort tid etter kom et dramaspill:

 

Sannelig ikke lett å finne spar ut fra AQJ, og da hjerter ble utspillet stod den doblede slemmen ved å sette opp to kløverstikk for to sparavkast, +1540 til TEXAN ACES. Ved det andre bordet gikk meldingene akkurat likt frem til 6 ruter, men syd stampet i 6 hjerter. Det er egentlig (i teorien) en såkalt fantomstamp (stamp mot kontrakt som ikke står), men ble gevinstspill likevel da utspillet mot 6 ruter altså ikke ble funnet ved det andre bordet. 6 hjerter doblet gikk kun to doblede, +500 til Ø/V, og dermed ga spillet hele 14 IMP til TEXAN ACES som har knappet kraftig inn på ZIMMERMANNS ledelse. Midtveis i det nest siste settet leder ZIMMERMANN kampen med 14 IMP. 

 

World Bridge Series - oppdatering torsdag ettermiddag (Orlando-tid)

Det spilles kvartfinale i OPEN TEAMS. ZIMMERMANN med Helness og Helgemo møter TEXAN ACES og leder med 47 IMP idet tredje av fire 14-spills sett starter.

Vi merker oss at i tillegg til at ett av forhåndsfavorittene, DIAMOND (med Brogeland-Lindqvist) har røket ut var det stopp også for NICKELL i går. Det er selvsagt likeval bare gode lag igjen, kanskje med ZIMMERMANN og LAVAZZA som de største favorittene av de gjenværende lagene. Oppsettet viser at det kan bli en slags drømmefinale mellom nettopp de to. Men først må dagens kamp vinnes, så er det et hinder til, en tøff semifinale i morgen.

I LADIES TEAMS pågår semifinalen, og der har vi med Sølvi Remen for lag SMITH. I øyeblikket har de en knapp ledelse i sin kamp.

Samtidig med dette pågår semifinalene i par, SEMI A og B. Det er sparsomt med informasjon om hvor mange av de som spiller i SEMI-A som går til finalen, men det blir vel noe mindre enn halvparten av de 114 parene som spiller der. Dessuten vil noen få kvalle til finalen gjennom nåløyet SEMI-B.

Av de norske har T.E.Grude-C.Bakke startet semifinalen veldig bra og ligger som nr. 10 idet noen få spill gjenstår å spille i andre sesjon. Hele seks norske par spiller i SEMI-A, i tillegg til nevnte Grude-Bakke spiller Furunes-Farstad, Charlsen-Hoftaniska, Grøtheim-Tøndel (alle de tre parene ligger også pent plassert over middels), Høyland-Høyland og Brogeland-Lindqvist. I SEMI-B spiller M.Andresen-L.A.Johansen, og for dem kan det bli for tøft å kjempe seg opp blandt de veldig få som kvaller derfra. Men vi noterer oss at det paret toppet butlerlisten for lagkvalifiseringen!

I damenes parturnering er det også semifinale i dag. Der spiller for Norge Louise Nilsen og Solbritt Lindahl, og de har spilt veldig bra. I øyeblikket ligger de på 6.plass i SEMI A!

 

Vi kommer tilbake med mer informasjon i kveld (amerikansk tid), og også noen spill. Minner om mesterskapssiden som du finner her.

    

ROSENBLUM: Dramatisk da Brogeland-Lindqvist ble slått ut

Dette er uoffisielt og skrives minutter etter Round of 16 i Rosenblum er ferdigspilt, onsdag kveld amerikansk tid.

Det ble uhyre spennende i Brogeland-Lindqvist sin Round of 16 kamp, en thriller du kan lese litt om avslutningen av nederst i artikkelen.

ZIMMERMANN (Multon, Zimmermann, Gawrys, Klukowski, Helness og Helgemo) hadde imidlertid full kontroll i siste del av sin kamp og vant med 56 IMP. De som fulgte den kampen på BBO fikk se dønn solid bridge av Helgemo-Helness.

Dermed er ZIMMERMANN klare for kvartfinalen, og det var klart på forhånd at om også DIAMOND vant sin kamp ville det bli «helnorsk» møte i kvart’en.

DIAMOND sin kamp mot TEXAN ACES ble mye mer spennende.

Brogeland-Lindqvist (DIAMOND) har (som vanlig) spilte meget godt så langt i turneringen, men da de midtveis i siste sett brant en tilsynelatende normal utgang (som langt i fra var sikker) og motstanderne ved det andre bordet meldte og vant den, tok TEXAN ACES over ledelsen.

Men bare med 2 IMP.

Derfra lå det og vippet, overstikk eller en ekstra bet kunne fort avgjøre denne kampen.

Så kom spillet vi håpet på da John Diamond satt med disse kortene:

Han åpnet som han skal og bør (etter min mening) med 1 spar. Siden svarhånden hadde 16 hp meldte de seg naturlig opp i 3 grand som var en ganske trygg utgang.

Ved det andre bordet åpnet vest med 2 spar, antagelig med definisjonen sekskorts spar og 8-11. Makkeren med singel spar konge tok en litt konservativ «view» og passet. Dermed brant de utgangen, men fikk tak i elleve stikk for +200, likevel 6 IMP til DIAMOND som tok tilbake ledelsen i kampen med 4 IMP – fire spill igjen!

Men så smalt det andre veien.

Ekrens 2 ruter (eller var det "søppel-Multi"?) var ikke tingen selv i gunstig sone. Lindqvists 2 ruteråpning var med 5-4 i major og nesten uten poeng. Brogeland hadde det verste han kunne ha; 16 hp og 2-2 i major. Med så mye hos svarhånden hadde ikke motparten soneutgang, og da motstanderne var ubønnhørlige endte dette med -500 i 2 hjerter doblet.

Ved det andre bordet greide ikke Diamond-Platnick å ta seg av N/S, og der ble det spilt 2 spar udoblet på 4-3 tilpass med to bet, 100 til Ø/V. Dette ga et tapspill med 9 IMP for DIAMOND, og med tre spill igjen lå de 5 IMP under.

En delkontakts-sving inn ville være nok til å gå videre! Phew!

Men dessverre ebbet kampen ut med tre spill uten særlig utslag, og DIAMOND var slått ut med 7 IMPs margin. ZIMMERMANN møter dermed TEXAN ACES i kvartfinalen.