For en thriller - Norge til VM finalen i Bermuda Bowl!

Det gikk ikke i orden for det norske damelaget i Venice Cup selv om de kjempet tappert mot Tyrkia. Det ble tap med 29 IMP, og nå blir det bronsekamp mot Kina som ble slått av Israel i deres semifinale.

NORGE – ITALIA, Bermuda Bowl, semifinale

I Bermuda Bowl ble det et helt utrolig nerverpirrende oppgjør mellom Italia og Norge. Italia ledet med 14 IMP før de siste 16 spillene (av 96). Tidlig i settet fikk Norge 10 IMP da Italia stampet mot en hårfin 6 kløver meldt av Bakke – Brogeland. Det var en fin slem de hadde meldt, men det satt skjevt så kontrakten ville kanskje vært touch and go. Stampen kostet 1100. Italia spilte 3NT med elleve stikk ved det andre bordet.

Det ble utvekslet noen IMP begge veier, og etter ni spill var lagene helt likt, 170-170.

Så vant Norge 1 IMP for å spille 1NT som Ø/V med syv stikk (+90), og 1NT som N/S med en bet utenfor sonen (-50). Norge 1 IMP foran, syv spill igjen å spille.

Merk at hvis kampen endte uavgjort ville Norge gå til finalen fordi de var best i Round Robin.

Spill 26: Vi ledet altså såvidt, men så vant Italia en 3 ruter hvor ikke de norske motspillerne fikk med seg de fem stikkene de kunne fått, Italia +110. De italienske motspillerne fikk tak i beten, og dermed vant de 5 IMP og tok ledelsen med 4 IMP.

Spill 28: Italia spilte 3NT med ni stikk, en skummel kontrakt på kort hvor det var minst ti stikk i hjerterkontrakt slik det satt. Slik så spillet ut:

Meldingene startet slik der Brogeland - Bakke satt N/S:

Det så et øyeblikk ut som om Brogeland skulle passe ut 3 hjerter etter disse meldingene, eller tenkte han på 3NT? Uten å være sikker så tror jeg de bruker 2NT som såkalt Good-Bad, dvs. slik Bakke meldte har han bare en vanlig åpning med lang hjerterfarge, han ville ha meldt 3 hjerter direkte med sterkere kort. Etter lang betenkning løftet Boye til 4 hjerter og de hadde funnet beste beste kontrakt.

Bakke stakk den utspilte spar konge og spilte mer spar, Han fikk trumfen sin siste spar og noterte 11 stikk, 2 IMP til Norge. Men fortsatt var vårt lag 2 IMP bak.

Dette var alt for spennende!

Spill 29: Begge lags Ø/V-par spilte 4 spar som ikke kunne vinnes – uavgjort spill.

Spill 30: Helgemo-Grude fikk spille 1NT som ble vunnet akkurat hvor motparten har nikorts spartilpasning, men seks tapere. Brogeland – Bakke var med til 3 spar, og hvis det ble kontrkaten ville det blitt uavgjort spill. Men øst doblet, og om det hadde blitt kontrakten ville det blitt 5 IMP ut (-300). Men italienerne gikk på til 4 kløver og gikk en bet selv. Det betød Norge +4 IMP og i ledelsen i kampen med 2 IMP.

Huttetu!

Så kom på en måte avgjørelsen, spill 31:

Helgemo – Grude meldte den hardmeldte slemmen 6 ruter med dette etter starten 1 spar – 2 ruter, 3 hjerter som Splinter (ruterstiøtte og singelton hjerter). Det kom kløver ut til damen, kongen og esset. Grude avblokkerte hjerter konge og spilte A-K i spar, stjal seg over til øst med en spar til (som satte opp sparfargen, kastet en kløver på hjerter ess, stjal en kløver og spilte trumf. Trumfesset var alt forsvaret fikk, Norge +920.

Det kunne ikke Italia kopiere, de stoppet i 3NT og Norge noterte 11 IMP til og ledet med 13 IMP før det siste spillet.

Der ble det for sikkerhets skyld 7 IMP til i favør Norge da Italia overmeldte til 3NT og gikk tre bet mens Norge spilte delkontrakt og vant den.

Norge – Italia 195-175

Dette var intenst, og det blir sikkert like intenst i morgen og lørdag, VM finale mellom Norge og Sveits!

VM: Nå må det spurtes

Det skal spilles kun 16 spill til før finalelagene i VM er klare. Det siste settet startet nå klokken 17 norsk tid, og kampene overføres på BBO.

Begge de norske lagene ligger under, men ikke med mer enn at det godt kan blir finale. I Bermuda Bowl leder Italia med kun 14 IMP mot Norge. Tyrkia leder med 36 IMP mot de norske damene.

I damekampen startet Norge det femte settet glimrende, og Tyrkias ledelse skrumpet. Men mot slutten av settet gkk det Tyrikas vei og de beholdt omtrent den ledelsen de hadde fra i går. I Kampen mot Italia (BB) så det litt stygt ut underveis i det femte settet, sett med norske øyne. Men Norge tok inn en del mot slutten, så nå er det temmelig åpent!

Dette spillet kom godt med for det norske BB-laget:

Begge lag spilte 3NT med vest som spillefører. Vest hadde vist lang kløver, øst hadde åpnet og meldt hjerter. Der Bakke satt nord hørte han øst melde spar også over vest sin gjenmelding 3 kløver(sparverdier vil jeg anta), mens ved det andre bordet støttet Livgård kløveren andre gangen siden Aa da sa 2NT som naturlig krav. 

Bakke spilte ut ruter 10 - innerblink. Det tok bort inntaket så spillefører ikke kunne safespille kløveren. Med åpne kort kan han selvsagt spille kløver til tieren, men det er helt umulig i praksis. Så kontrakten kollapset siden spillefører ikke fikk utnyttet kløverfargen - tre bet og +300 til Norge.

Ved det andre bordet kom spar ut mot Aa sin 3NT, Da kunne han stikke å ta en kløverhonnør fra vests hånd for å sjekke om kløveren satt 4-0. Det gjorde den, og Aa kunne ta en markert finesse over nords knekt fjerde, så kløver konge og deretter gå over på det deilige ruteresset som ved det bordet fortsatt var i behold. Pluss 630, 14 IMP til Norge!

 

 

 

The dream is alive!

Semifinalene, fjerde sett (av seks)

Dagens første tosifrede svingspill i Bermuda Bowl-semifinalen mellom Norge og Italia gikk i favør Norge da Helgemo – Grude meldte enkelt og godt:

Det norske paret spiller med 2-over-2 som utgangskrav, og vest sitt hopp til 3 kløver var naturlig utgangsinvitt. Grude avsluttet med 3NT. Siden kløveren satt 3-2 ble det enkelt ti stikk, Norge +630.

Ved det andre bordet startet vest med svaret 2 kløver. Christian Bakke (nord) spratt innpå med 3 ruter. Det gikk pass-pass før vest doblet opplysende, og øst sa 3 spar. Der spilte det italienske Ø/V-paret, Italia +170 og 10 IMP til Norge.

Det ble imidlertid 13 IMP ut i neste spill der et norsk slemforsøk endte på fem-trinnet, kontrakt 5 spar. Siden trumfen satt skjevt ble det bet der, og Italia spilte kun 4 spar som ble vunnet ved det andre bordet.

Italia fikk inn en utgangssving til mot slutten og vant settet med 14 IMP. Dermed leder italienerne med 10 IMP før de siste 32 spillene.

I dameklassen fikk Tyrkia litt grepet på det i morgensettet og leder nå kampen mot Norge med 32 IMP idet noen få spill gjenstår. Å ta igjen det over 32 spill er ingen umulighet, så finaledrømmen lever selvsagt i begge klassene!

I seniorklassen spilte det danske laget godt i morges og hentet inn mesterparten av Polens ledelse fra i går. De ligger i øyeblikket kun 7 IMP under.

Board-a-Match

I BAM-turneringen er det kommet med flere lag nå, utslåtte lag fra Transnationals, og det er 58 lag som spiller. Norge Senior gjør det fortsatt godt og ligger i øyeblikket på 4.plass.

Transnationals Teams

Her er lagene kommet frem til kvartfinalene. En nordmann er fortsatt med. Det er Espen Erichsen som riktignok bor i England. Han spiller på lag ORCA som foruten bergenseren Erichsen har med to enkelske spillere og Erichsens makker som er fra Wales. Etter det første av fire 14-spills sett ligger Orca under med 9 IMP.

Danske Dennis Bilde og norsk-engelsk-polske Artur Malinowski spiller på lag ROSENTHAL som leder sin kvartfinale med 25 IMP.

Blir det VM finale(r)?

Det blir nok en «rysare» i dag idet VM-semifinalene skal avgjøres.

Norges lag i Bermuda Bowl slet endel onsdag mot Italia, særlig i det andre settet hvor Norge tapte 0-36 på de fem siste spillene. Laget som vant klart i Round Robin har spilt bunnsolid mesteparten av den en og en halve uken her nede i Marrakech, men i det settet var det svakere spilling. I tredje settt hentet Norge seg godt inn (45-12), og stillingen etter halvspilt kamp er at Norge leder med 4 IMP.

I damelagets semifinale mot Tyrkia leder Norge, også der med liten marin, 2 IMP. Også i den kampen var det i dagens siste sett Norge fikk draget på det (41-15).

Det er god grunn til å håpe på to lag i finalene, to lag som spiller om VM-gull. I verste fall blir det bronsefinaler.

Det var går store problemer med innlogging på BBO hvor kampene overføres. Det ble fikset i går ettermiddag, og forhåpentligvis er det i orden i dag slik at de mange interesserte supporterne kan følge med. Alternativ kan man i alle fall følge med på live-updaten på mesterskapssiden, running scores.

Samtidig som dette dramaet i hovedturneringene VM for nasjonslag pågår spilles World Transnationals (WOT) og Board-a-Match. I WOT har de kommet frem til kvartfinaler som spilles torsdag. Selv var jeg med på Australia sitt Open-lag, og fikk den beste (etter min mening) australske spilleren som makker (Tony Nunn). Det var en fornøyelse, og lageet gikk greit videre til sluttspillskampene, men røk med 3 IMP i en spennede kamp mot lag Gillis som som kjent har med nordmannen Erik Sælensminde. I tillegg til han som jo er verdensmester (2007) har Gillis to verdensmestre til på laget, brødrene Rimstedt. Men selv mot tre verdensmestre var det likevel frustrerende å tape med så liten margin selv om det skal ærlig innrømmes vårt lag var heldigere enn dem, spesielt i det første settet.

I BAM’en som det må være lov å si er mer en sideturnering, men likevel har med en haug med toppspillere, har Norge Senior spilt bra  og ligger på 4.plass blant 38 lag.

Her er et interessant spill fra Transnationals.

Hvis vest åpner med 4 spar spørs det hva syd skal tenke, og det handler mye om hva slags stil man har for slike åpninger i gunstig sone. Hvis den er veldig aggressiv kan det av og til være bet i 5 spar, men det kan også stå i 7 spar! Derfor må nok øst spørre med 4NT, og når han får to nøkkelkort og trumf dame er det bare å melde storslem. Øst vet ikke om øst har inntak, så det bør meldes 7 spar.

Det merkelige er at verken 7NT eller 7 spar står om det kommer ruter ut. Spillefører kommer seg ikke over til hånden for å ta ut trumfen etter  å ha spilt trumfknekten i andre stikk, øst får trumfhøyning! Og i NT-kontrakt er det heller ikke inntak til vest hvis forsvaret tar bort ruter 10 i første stikk.

Det fleste som var i 7 spar vant den likevel, for hvem med nords kort vil spille ut ruter? Joda, det er en singelton, men mot storeslem er det sjelden riktig å spille ut singelton. Kløver konge kom ut omtrent overalt hvor 7 spar ble meldt, og da var det bare å spille spar knekt, så over på ruter 10 og ut med trumfen: claim! 

SEMIFINALENE: Jevnt i starten

Det er jevnt i begge de semifinalene Norge spiller etter det første av seks 16-spills sett. I Berbuda Bowl leder Norge med 10 IMP mot Italia, og det norske damelaget ligger under med kun 2 IMP mot Tyrkia. Det fortsettes med 2 x 16 spill til idag, og det blir det samme antallet spill i morgen, 3 x 16 før det er klart om vi får se norske spillere i VM finale(r).

Her er et tøft og ganske merkeli spill, det siste i morgensettet. 

Det ser ut som en slem som avhenger av kløverfinessen hvis en ser kun på Ø/V sine kort. Ved de fleste bordene ble det spilt sparkontrakt på vests hånd.

Fuglestad – Harding spilte 4NT på vests hånd etter et slemforsøk som stoppet der. Det ga +690 for tolv stikk. Ved det andre bordet spilte Tyrkia 4 spar med ruter ess i utspill fulgt av kløver til stjeling, Ø/V +650 og 1 IMP til Norge.

I Bermuda Bowl-kampen var det også utgang med spar som trumf ved begge bord, ti stikk mot Helgemo - Grude etter ruter ess ut og skift til kløver, og spillefører la esset som ble stjålet. Forsvaret fikk senere for kløver konge, +620.

Aa-Livård fikk hjerter ut mot 4 spar. Da var det tolv enkle med 5-3-0-4, og nord ble dessuten skviset i kløver og ruter så det ble tretten stikk, 3 IMP til Norge.

Det merkelige er imidlkertid at det altså står slem, men ikke i sparkontrakt. Der er det i teorien bet i utgang! Kløver ut mot 4 spar gjør susen sånn som det ser ut. Syd stjeler og skifter til ruter. Syd får nok en kløverstjeling samt at forsvaret får to ruterstikk, en bet!

USA 2 som spiller mot Sveits (Bermuda Bowl) var i 6 spar og fikk tretten stikk etter trumfutspill, +1460. Ved det andre bordet kom kløver ut fra nord mot 4 spar. Spillefører la esset, men syd stjal. Nå fikk N/S to stjelinger, to ruterstikk og for kløver konge, to bet i utgang der de vant slem ved det andre bordet!

Konklusjonen (teoretisk sett) blir altså at det ikke står i utgang i spar, men kan godt vinnes slem! Slik det sitter står det dog alltid i 6NT hvis den blir spilt av vest.

VM: Stor norsk dag i Marrakech

Allerede etter Round Robin hadde Norge bekreftet sin posisjon som en stormakt i bridgen. Tre lag av tre videre til sluttspill i VM er råsterkt. Det skulle bare bli enda bedre!

I seniorenes kvartfinale ble riktignok USA 2 for sterke for Norge som tapte kampen med 51 IMP. Likevel en god prestasjon av det norske laget i dette mesterskapet. På laget spilte Odd Frydenberg, Lars Eide, Sverre Johnsen, Åsmund Stokkeland, Arve Farstad og Jan Mikkelsen. 

I dameklassens kvartfinale gikk det imidlertid veldig bra, og det mot regjerende verdensmestre Sverige. De norske damene ledet hele veien, men det var litt skummelt da ledelsen før de siste 16 spillene skrumpet til kun 15 IMP. Men våre spillere holdt hodet kaldt og vant siste sett, og kampen ble til slutt vunnet med 40 IMP.

I Bermuda Bowl var det uhyre spennende. Kina tok ledelsen i siste halvdel av kampen før Norge tok over i nest siste sett, men ledelsen før de siste 16 spillene var kun på 3 IMP.

Dette er begynnelsen av det siste settet i kampen mellom Norge og Kina, og kinserene ga full gass.

Her var de heldige. De suste på til 6 ruter til tross for at de mangler ett nøkkelkort (Key Card) og trumfdamen, en situasjon hvor man normalt ikke bør melde slem. Det eneste N/S hadde bidratt med i meldingsforløpet var at nord hadde doblet en kunstig 3 kløver fra vest på et tidspunkt for det norske paret ikke hadde aning om hvilken kontrakt Ø/V ville havne i. Det ble altså 6 ruter.

Som du ser sitter hjerteren snilt, men det behøves ikke i kløverkontrakt da sparfargen gir avkast for vest hjertere. Det som må til er å tippe trumfen, og det – finesse eller toppe – er ganske nære et 50-50 valg.

Kineseren toppet, og nord hadde damen dobbel. Med utgang til Norge ved det andre bordet ble det 11 IMP til Kina som tok ledelsen i kampen. De økte ledelsen litt og var foran med 19 IMP idet det var ni spill igjen. Da kom Norge tilbake og vant kampen med 6 IMP etter 96 spill!

I semifinalen møter vårt Bermuda Bowl-lag Italia. Den andre semifinalen går mellom Sveits og USA 2.

I dameklassen skal de norske spille mot Tyrkia. Israel og Kina spiller i den andre semifinalen.

I seniorklassen kom Danmark seg til semifinalen hvor de skal møte Polen.

Semifinalene går også over to dager, 96 spill. Det blir selvsagt overføringer på BBO, så her er det bare å følge med!

Kvartfinaler i VM: Klart for en nervepirrende avslutning!

I Bermuda Bowl har Norge ligget under ganske lenge mot Kina. I femte av seks sett fikk Norge snudd kampen og leder med 3 IMP!

De norske damene hadde lenge en god ledelse mot Sverige, men svenskene har sakte men sikkert tatt innpå. Før de avsluttende spillene nå i ettermiddag leder Norge fortsatt med 15 IMP.

Seniorlaget vårt har også fortsatt sjansen i deres kamp mot USA 2. De ligger under med 26 IMP.

Da Sverige tok innpå i Nde norske damene sin kvartfinale kom dette spillet godt med for de norske:

Både Torild Heskje og Sveriges Ovelius var i 6 hjerter som vest, og ved begge bord tok nord for spar ess. Da handlet alt om kløveren. Det avhenger selvsagt endel av om hvordan meldingene har gått, og det har jeg foreløpig ikke fått svar på. Men Torild tippet kløveren, kongen fulgt av finesse gjennom nord, Norge + 1430. Ovelius bommet, Norge + 100 som sammen med vunnet soneslem ga 17 deilige IMP!

Nå litt over klokken 17 norsk tid har nettopp de siste 16 spillene startet, og det er overføring av Norge - Kina på BBO.

VM: Blir det nordmenn i semifinale(r)?

Det blir en råspennende tirsdag her i Marrakech tirsdag hvor tre norske lag skal kjempe hardt for å nå semifinale i VM!

I dameklassen (Venice Cup) møter Norge det knallsterke svenske damelaget. I første halvdel av kampen storspilte de norske damene! De leder kvartfinalen med 43 IMP. Det skal imidlertid spilles en hel dag til, men muligheten for å komme til semifinalen ble sannelig ikke mindre i går.

I seniorklassen og Bermuda Bowl så det med norske øyne litt skumlere ut i går ettermiddag. Seniorene møter USA 2, skikkelige ringrever med blant andre Hamman og Weichsel. Norge lå ganske mye under undeveis i går. De knappet imidlertid inn bra på amerikanerenes ledelse og ligger bare under med 32 IMP.

I Bermuda Bowl møter Norge Kina, et skummelt lag. Norge ledet tidlig, men i tredje sett så det litt ille ut en stund. En god avslutning av settet gjorde at Norge kun ligger under med 10 IMP idet halve kampen er spilt. Det skal spilles 3 x 16 spill på tirsdag før det er avgjort om vi ser en, to eller tre norske lag (eller, ingen...) i semifinalen. Vi tipper minst to!

Her et spill fra damenes kamp hvor en nesten måtte gni seg i øynene, det var nesten vanskelig å tro det som skjedde.

Syds 3 kløver viste ruterstøtte og omtrent denne styrken. Jeg kan forstå Ovelius (vest) som var litt redd for å bli robbet. Hvis makkeren har en farge kan Ø/V godt spille bra. Men Grønkvist hadde ikke til å melde noe på ett-trinnet utenfor sonen, så å doble opplysende på tre-trinnet med 7HP er langt i overkant. Øst straffepasset, kanskje også en litt tvilsom avgjørelse, for det er ikke slik at K-4-3-2 i trumf gir mange trumfstikk. Men hennes pass er nok forståelig, hvis vest har det hun har lovet så går nok som oftest 3 ruter bet.

Her var det ikke bet. Da sparutspillet ikke ble funnet, øst spilte ut trumf ble det ett doblet overstikk, +870 til Norge. Takkskarrujaggumegha!

Selv om Ø/V tar de tre sparstikkene blir det ni stikk, mer enn for ruter konge får ikke Ø/V etter den starten.

Ved det andre bordet spilte syd 1NT med åtte stikk, 13 IMP til Norge.

Følg med på kvartfinaledramaet utover dagen i dag. Det blir selvsagt overføringer på BBO. Dessuten er det en link til "running scores" på mesterskapssiden, her.

Kvartfinaler i VM

Norge har fått en grei start i kvartfinalene i to klasser, Bermuda Bowl mot Kina og Venice Cup (damer). mot Sverige. Det åpne laget leder med 9 iMP etter 32 spill (av 96) og damelaget med hele 42 IMP. Seniorlaget (mot USA 2) sliter litt mer, de ligger under med 48 IMP.

Samtidig med kvartfinalene har Transnationals startet med endel norske spillere på starlisten i det store 72 lag store feltet. Det kan såvidt jeg vet komme med flere "drop-ins" i morgen, tapende kvartfinalister. Selv har jeg slengt meg med på Australia sitt Open lag i den turneringen (traitor sier mine "landsmenn" fra NZ, dog med et smil om munnen). Siden jeg derfor spiller deler av dagen blir det litt vanskeligere med hyppige updates her i bloggen, men noe skal det bli tid til. Vi kommer mer tilbake til det mesterskapet senere når det blir mulig å få mer oversikt.

Her er et spill hvor Helgemo og Grude fant en interessant slem i det første settet i kvartfinalen mot Kina:

Du ser meldingene, og da Grude bestemte seg for å forsøke slem etter at de egentlig hadde kommet til å stoppe i 4 spar sa han 5NT - pick a slam. Med esset tynt sjette i spar sa Helgemo 6 kløver. Der er det bra sjanser, men med for eksempel hjerter ut må nok sparen tippes. Nord spilte imidlertid ut ruter, og da forsvant forsvarets stikk i den fargen. Da ble det ganske greit i kløverslemmen siden trumfen satt 3-2. Helgemo tok like godt alle stikkene, og +940 var verd 10 IMP siden Kina spilte utgang i sparkontrakt.

 

VM: Strålende norsk innsats!

Det gikk som vi nordmenn hadde håpet, alle de tre norske lagene gikk videre etter Round Robin i VM i Marrakech.

I Bermuda Bowl nærmest spaserte Norge seg videre, og vårt lag vant Round Robin over 14 VP foran nr. 2, Sveits. Meget sterkt av Geir Helgemo, Tor Eivind Grude, Christian Bakke, Boye Brogeland, Allan Livgård og Terje Aa. Tolle Stabell er NPC og Sten Bjertnes coach for laget.

I kvartfinalen møter det norske laget Kina som de slo med kun 1 IMP i Round Robin, da over 16 spill. Kvartfinalene går over to dager, hele 96 spill.

I Venice Cup (damer) fikk Norge stryk mot Sverige i siste runde, men vårt lag endte likevel på en sterk 5.plass. Nettopp Sverige blir motstander i kvart’en. Flott innsats så langt av Marianne Harding, Ann Karin Fuglestad, Gunn Tove Vist, Torild Heskje, Bodil Nyheim Øigarden og Liv Marit Grude. NPC er Anne-Lill Hellemann og Jon-Egil Furunes er coach.

Det var litt mer på vippen for seniorlaget, men med en solid avslutning gikk de videre etter 7.plass, en meget bra prestasjon av Odd Frydenberg, Lars Eide, Arve Farstad, Jan Mikkelsen, Sverre Jonsen (spillende kaptein) og Åsmund Stokkeland. Øivind Ludvigsen var coach. I kvart'en blir USA 2 motstander for seniorene.

Kvartfinalene starter i dag mandag klokken 11 norsk tid. Det blir selvsagt overføringer på BBO.

Her er et sprekt spill fra nest siste runde i RR:

Hva mener du er riktig kontrakt her?

Både 6 kløver og 6 hjerter er bra slemmer. Hvor mange stikk det blir avhenger i stor grad av sitsen. Og det ble mange forskjellige kontrakter rundt omkring, noen i utgang, andre i lilleslem og enkelte i storeslem!

Slik så hele spillet ut:

Helgemo – Grude var i 6 hjerter og vant tolv stikk, et resultat som ble kopiert av det italienske Ø/V-paret.

Både i damenes og seniorenes kamp ble det spilt utgang ved begge bord.

De besynderligste resultatene kom nok i kampen New Zealand-Irland (Bermuda Bowl) hvor New Zealand spilte 7 NT med tretten stikk og +2220, utrlog heldig med sitsen (kløver). Det ville blitt stort gevinstspill mot de fleste, men Irland meldte faktisk storeslem også, men i kløver. Det ble også tretten stikk, +2140 og kun 2 IMP til New Zealand. Det laget fulgte jeg naturlig nok litt ekstra med på. De lå lenge godt inne på topp-8, men en svak avslutning gjorde at de ikke kom seg videre.

VM: To norske lag videre før siste kamp!

En kamp gjenstår i Round Robin, og både Norge Open og Norge Damer er allerede klare for kvartfinale!

Norge Senior har også en god sjanse, de går videre med et greit resultat mot Canada i siste kamp.

Her er et spill fra gårsdagen hvor noen få låste seg på en åpenbar (eller to) sjanse(r).

La oss si du spiller 6NT som nord og får hjerter ut fra øst. Det telles opp elleve toppstikk (3+4+3+1= 11), og det første som slår imot en er at det er to finessemuligheter, både i kløver og ruter (K-10). Å prøve to finesser i tur og orden er en meget bra sjanse. Men det er nok ikke beste spilleplan her, for da overser spillefører den gode muligheten som finnes i sparfargen. Det er nok at sparfargen sitter 4-3 så kan den femte spare godspilles, ingen finesse er nødvendig. Og slik sits med seks kort til sammen er ca. 62%, bedre enn en finesse.

På en eller annen måte bør den muligheten sjekkes. Noen foreslo å dukke en spar til motparten med det samme. Det er nok feil, for om øst vinner det stikket og spiller kløver vet du ikke om sparen sitter 4-3, eller om du skal prøve kløverfinessen som altså er unødvendig å prøve om spar sitter 4-3.

En annen variant er kanskje å spille to store spar, så gi bort en spar. Hvis begge følger tredje gang kan du kreve resten, da vet du sparen sitter fint. Hvis sparen sitter 5-2 har du muligheten for å ta kløver- eller ruterfinesse, eller spille på skvis.

En tredje variant, som jeg tror er best er rett og slett å spille A-K-Q i spar. Hvis begge følger tre ganger gis ett sparstikk bort og du har tolv enkle stikk etter få sekunders spilling. Hvis det sitter 5-2 må du prøve finessene, men det er også både skvis og innspillsmuligheter.

Slik så hele spillet ut:

Det var noen som var i storeslem og gikk bet, og det var noen få i hver klasse som gikk bet i 6NT da de låste seg på «en av to finesser) og prøvde kløver til damen, og da det gikk galt spilte de senere ruter til tieren. En spilleplan som selvsagt ga en bra sjanse, men ikke god nok.

Merk at om det startes med kløver til damen og kongen står det likevel tolv stikk hvis man ikke senere prøver ruter til tieren. Det står altså uten at spillefører fikk med seg sjansen for 4-3 i spar. La oss si du starter (feil, tror jeg) med kløverfinesse og vest vinner med kløver konge fulgt av kløver knekt tilbake. Da oppdages at øst startet med singel kløver, og nå bør det være stor sjanse for at han kanskje har litt for mye å passe på i de andre fargene. I andre runde kløver kan øst kaste en ruter, men i fjerde runde hjerter må øst gi opp ruter- eller sparlengden. Da vinnes tolv stikk på skvis, men jeg tror altså ikke det er beste spilleplan å starte med en finesse når man har en så god farge som denne sparfargen.

Det er klart at i dette spillet står det faktisk i 7 hjerter på 4-3 tilpasning. Der er det bare å stjele en spar og det er tretten stikk med fire stikk i spar.

VM: Hvem går videre?

 I dag (søndag) skal det spilles to kamper i hver klasse før det er klart hvem som blir nr. 1. til 8. og avanserer til kvartfinalene. Det blir som alltid spennende, med lag so m bytter om 8. plass og litt dårligere fra spill til spill i siste kamp. Det kan godt bli kvartfinaler for alle de tre norske lagene som deltar her i Marrakech.

I Bermuda Bowl går Norge videre. De leder, og spørsmålet for det laget er kun om de vinner, eller med en litt svak dag mister førsteplassen. Å vinne eller bli nr. 2 anses som en fordel pga. at da får de velge motstander først blant de som er på 5. til 8.plass.

I Bermuda Bowl følger jeg også godt med på New Zealand. Før de to siste kampene ligger det laget på 7.plass. De skal møte Canada (16.plass) og Nederland (11.plass) til slutt. Nederlenderne har nok skuffet noe, men de har kanskje en viss sjanse til å gå videre hvis de vinner begge kampene i dag. Således kan den siste kampen mot NZ bli et oppgjør om 8.plassen. 

Norge Damer (Venice Cup) ligger på 5.plass. Det er fra Norges poengsum etter 21 av 23 runder 15 VP ned til nr. 9 (China) og 22 VP til nr. 10 (Danmark), tilsynelatende en trygg margin. Nen Norge skal møte to bra lag i dag, Canada (7.plass) og Sverige (2.plass).

Norge Senior (D'Orsi Cup) ligger på den utsatte 8.plassen, 5 VP foran nr. 9 og 9 VP foran nr. 10. De skal møte Chinese Taipei (9.plass) som akkurat nå er førsteutfordrer når det gjelder 8.plassen, og til slutt Canada (14.plass).

Følg med på BBO hvor flere kamper overføres. I den første runden i dag (kl. 11 norsk tid) overføres Norge - Italia (Bermuda Bowl). I Round Robins siste runde overføres bl.a det som kan bli et svært spennede oppgjør mellom New Zealand og Nederland. Dessuten finner du link til "running scores" på mesterskapssiden, her.  

Det vil også utover dagen bli noen rapporter med spill osv. her i bloggen. 

VM: Nå gjelder det for alvor!

Det er klart alle poeng lagene har vunnet, eller poeng de føler de har «rotet» bort, betyr noe. Men en haug med lag er uansett med å kampen om kvartfinaler i de fire klassene i VM i Mararkech. Det er nå, i løpet av det neste døgnet det skal avgjøres.

Norge deltar som de fleste vet i tre av klassene, og alle de norske lagene ligger bra an og kan fortsatt være med idet kvartinalene starter på mandag. Det er tre kamper i dag lørdag, og Round Robin avsluttes med to kamper søndag etter en hel ukes spilling.

I morgenkampen lørdag møtte Norge som leder i Bermuda Bowl de regjerende verdensmestrene, Sveits. Det startet med et norsk gevinstspill:

Klukowski satt syd for Sveits og åpnet med 1 spar som makkeren løftet til 2 spar. Da passet han. Det er kanskje litt forsiktig? Det kan selvsagt godt være riktig, og jeg kjenner ikke deres system så godt, for eksempel om de har en annen måte å høyne på (via 2 kløver, eller 2 hjerter for eksempel) for å vise en godt høyning. To ess er bra, selv om nord har falt fordeling. Så en er kanskje litt resultatorientert hvis syd kritiseres for sin pass, men syvkorts farge gjør kortene sterkere enn de honnøpoengene han har.

Det var kanskje ikke noen kanonutgang, men slik det satt var det gode sjanser i 4 spar. Det kan ende opp med et valg i kløver. Vest har imidlertid et vanskelig utspill, og kløverutspill fra vest var ganske vanlig. Da stod utgangen på at hjerter ess satt foran.

Sveits spilte 2 spar, men Grude-Helgemo kom seg i utgang etter 1 spar – 2 hjerter fra Grude som jeg antar viste en god løft til 2 spar etter pass i åpning (?). Helgemo sa 4 spar direkte og fikk fikk kløver ut. Han forsøkte seg litt med eliminasjon som kunne vært tingen om vest satt med singel sparhonnør og hjerter ess. Det endte dog med at hjerter ess måtte sitte foran, og da det gjorde det var det 6 IMP i norsk farvør – god start på denne viktige kampen.

I Bermuda Bowl var litt over halvparten av N/S-parene i 4 spar i spill 1.

Det skulle bli mye mer drama utover i BBO-kampen. Like etterpå kom dette spillet som normalt ikke ville gitt noe særlig spenning, men det sørget Sjoert Brink (vest) for at det ble.

Nord: Grude. Syd: Helgemo. Vest: Brink. Øst: Drijver

Ved det andre bordet spilte Sveits 2NT og vant den med ett overstikk etter et normalt sparutspill, +150. Mens Brogeland (vest) passet etter 2NT – pass – pass prøvde Brink seg med dobler, og det gikk pass rundt . Det skulle kanskje ikke sveits-nederlenderen gjort, selv om utspillet antagelig ba om hjerter ut, eller «korteste major ut», så de fant en god start på motspillet. Det gikk hjerter ut til vests konge, spar tilbake til kongen som tok med seg syds dame, hjerter til esset som felte damen og hjerter knekt. Nå kom mer spar. Hvis vest i stedet for å ta for hjerter knekt og dermed godspille syds tier spiller mer spar (eller kløver) blir det bet i 2NT doblet. Men siden ruteren ordnet seg og hjerter 10 var ett stikk ble det hjemgang for Grude i den doblede delkontrakten, Norge + 690! Spillet ga 11 IMP, og Norge ledet plutselig kampen med 17-1.

Like etterpå var Brink – Drijver på bærtur, de meldte en slem hvor Helgemo simpelthen tok for A-K i ruter! De manglet i tillegg trumf dame! Spillet ga 13 IMP til i favør Norge da Brogeland-Bakke spilte utgang - norsk ledelse med 30-3!

Kampen utviklet seg til et bikkjeslagsmål. Brogeland – Bakke meldte en storeslem som var avhengig av ruter konge foran – dessverre en bet siden finessen røk. De spilte spilllet først, og det kunne ligge an til et tapsspill. Men Brink-Drijver traff ikke særlig godt i denne perioden og meldte 7 kløver de også med en bet – uavgjort spill!

En av kommentatorene på BBO utbrøt: «for en kamp!».

Og ja, det var et fyrverkeri som Norge til slutt vant 38-12 (16,09 – 3,91 VP) og leder fortsatt i Bermuda Bowl.

I damekampen mot bunnlaget Barbados slet Norge i starten, men det løsnet etter hvert – klar seier med 17,59 – 2,41 VP. I den klassen ligger Norge nå som nr. 5, og det har blitt litt over 25 VP ned til 9.plassen som må unngås.

I Senior spilte Norge mot Sør- Afrika og vant ganske greit med 15,56 – 4,44 VP. Dermed ligger våre seniorer på 7.plass, 11 VP foran nr. 9.

Håpet om tre norske lag til kvartfinale lever i beste velgående!

VM: Det ser lovende ut!

Joda, det er for tidlig å innkassere noe som helst idet det fortsatt gjenstår fem kamper og hele 100 VP kan scores i de kampene - i teorien. Jeg er likevel temmelig sikker på at Norge Open som leder sin klasse går videre De er i øyeblikket hele 37 VP foran nr. 9. Det norske laget har igjen lag som ligger som nr. 4 og 5 samt to lag som foreløpig ligger på 13. og 15.plass, foruten de regjerende verdensmestrene Sveits i den viktige morgenkampen lørdag - ikke noe lett program.

Norges lag i dameklassen ligger på 4.plass. De har igjen tre lag som ligger og kjemper om topp-8 plassering, og dessuten Sverige som ligger på 2.plass. Men de har også bunnlaget Barbados i morgen tidlig. Marginen til nr. 9 er i øyeblikket litt over 17 VP.

Også Norge Senior kan kvalle. De er i øyeblikket på 7.plass, og det er 10 VP ned til nr. 9. Seniorlaget har imidlertid på papiret et litt lettere program, kanskje, hvis man kan snakke om lett program i et VM. De skal møte et par lag som kjemper om topp 8. plassering, og tre lag som ligger i omtrent på middels.

Det kan altså i beste fall skje at alle de tre norske lagene blir å finne i kvartfinalen i sine klasser. Det blir veldig spennende i morgen og idet de to siste kampene spilles søndag.

Mer fra VM i morgen tidlig, inkludert flere spill.

 

Snøstorm i Marrakech?

Nei, det kommer garantert ikke til å skje, det er tross alt fortsatt godt over 40 varmegrader her. Snøvær i Marrakech er vel omtrent like sannsynlig som at Norge OPEN ikke skal klare å kvalle til kvartfinalen. Det norske laget slo bunnlaget Panama med 18,77 – 1,23 VP i morgenkampen, og nå i dagens andre kamp leder de 69-0 mot Brasil idet det er igjen fire spill! Så Norge OPEN kvaller, det tør jeg vedde på selv om det gjenstår noen spill i runde 17 og deretter seks kamper til. Noe annet vil bety en total kollaps fra et norsk lag som så langt har virket bunnsolid. Topp-8 var første mål, men det vil også være veldig bra om de vinner Round Robin, eller i alle fall blir nr. 2, da de beste får velge mellom motstanderene som blir nr. 5-8. Og i den gruppen fra 5. til 8. blir det ganske sikkert et par topplag, så å få velge er en klar fordel.

Det ser også lovende ut for Norge Damer som ligger på 4.plass, og Norge Senior som var på topp 8 etter forrige kamp etter storseier 20-0 mot Kina, men seniorene ser ut til å tape nå i runde 17. De ligger i øyeblikket og vipper mellom nr. 9, det er veldig jevnt der.

Her er et skummelt spill fra morgenkampen, i alle fall i noe kamper ble det sving:

Giver syd. Alle i sonen.

Syd har åpnet (1 ruter), nord har vist spar og syd har støttet spar før du som øst har havnet i 5 kløver doblet av syd. Syd spiller ut hjerter 4. Hva gjør du?

Kampen Israel – New Zealand i Bermuda Bowl ble jevn til slutt, men New Zealand trengte dette spillet for ikke å tape kampen ganske klart.

Kontrakten var altså 5 kløver doblet, og Israels syd slapp hjerterutspillet – det ble feil.

Nord vant med kongen og ga syd stjeling med en hjerter til. Syd tok beten med ruter ess. Nå var det altså en bet, og for sikkerhets skyld prøvde spillefører å toppe ut kløver konge og gikk to doblede bet, NZ +500!

Ved det andre bordet ble uvisst av hvilken grunn vest spillefører i 5 kløver doblet. Nord spilte ut ruter knekt til esset fulgt av mer ruter. Spillefører stakk, spilte seg over på spar ess og tok trumffinessen. Trumfen ble tatt ut før to spar forsvant på ruterstikkene, og ett hjerterstikk var alt N/S fikk i tillegg til ruter ess. NZ +750 i samme kontrakt som de gikk -500 i, 15 IMP!

VM: fredag morgen

I fredagens første spill handlet det om meldingene, og som alltid, vurderinger.

Hvordan meldingene bør gå kan diskuteres. Det avhenger også litt av om nord gir lyd fra seg, enten i første hånd (for eksempel 2 spar som spar + en minorfarge), eller innmelding senere.

Helgemo-Grude meldte 6 ruter som Ø/V, og i den kontrakten var det tolv enkle stikk. Det er alltid håp om å vinne slike spill, og over halvparten av Ø/V-parene i Bermuda Bowl stoppet i utgang.

Norge Open spiller i denne kampen mot bunnlaget Panama, og de fant ikke slemmen. Ikke i det hele tatt, faktisk. For de spilte som eneste par delkontrakt, 13 IMP til Norge.

I Norge sin damekamp mot China Hong Kong ble det spilt utgang ved begge bord.

Farstad – Mikkelsen meldte 6 ruter for Norge Senior, og da Kina stoppet i 3NT med 13 stikk ble det 9 IMP til Norge.

Bermuda Bowl-historiens største sensasjon?

Etter fjorten runder av Bermuda Bowl hadde Sveits programmessig tatt ledelsen. Sveits er Zimmermanns profflag som vant forrige VM i Italia i 2022.

I runde 15 skulle de opp mot United Arab Emirates (UAE), normalt et bunnlag som etter 14 runder lå tredje sist (nr. 22). Men bunnlag i VM er ikke bunnlag på samme måte som i gamle dager, spesielt i så korte kamper som 16 spill. Nå for tiden ser en ganske ofte at de såkalte bunnlagene tar en og annen skalp mot toppnasjoner. Men det som skjedde i går savner antagelig sidestykke. Alle trodde nok Sveits ville trygge ledelsen i Round-Robin, men tidlig i kampen yppet UAE seg og fikk inn et par svingspill.

Det snur nok, tenkte alle. Neida, det bare fortsatte.

Seiersvante Sveits ble regelrett utspilt! Til slutt stod det 66-5 i UAE sin favør, eller 20-0 VP.

Sveits droppet til 3.plass, og Norge tok over ledelsen i RR.

Et av spillene UAE vant var dette interessante spillet:

Det er vel ganske normalt å havne i den ganske hardmeldte kontrakten 4 hjerter her, og det skjedde ved veldig mange bord. Ved en del bord ble det delkontrakt. Alternativt kan det spilles 4 spar, men der kan det være trumftaper hvis spar knekt sitter fjerde, så 4 hjerter ser vel bedre ut?

Problemet for dem som var i 4 hjerter var at kontrakten ikke kan vinnes med beste motspill.

Vest tenker/håper at han kanskje har fire minorstikk og spiller ut en ruter- eller kløverhonnør og ser nords hånd komme ned som blindemann. Hvordan bør vest tenke med hensyn til fortsettelsen? (husk vest ser kun sine egne og blindemanns kort)

Det er sannsynlig at syd har to eller tre spar. I så fall er ikke sparfargen på bordet truende, det er ikke inntak til den, for det er jo dobbelton trumf der og vest har fire. Så her behøves ikke signaler eller noen ting, vest bør skifte til trumf for å best mulig beskytte sine potensielle minorstikk. Og det motspillet gjør susen. Hvis spillefører forsøker å spille kløver fortsettes bare med trumf, og spillefører kan ikke unngå tre kløvertapere i tillegg til en rutertaper.

UAE sitt Ø/V-par fant motspillet mot 4 hjerter, og topp-paret Brink-Drijver måtte notere en bet på listen sin, -100.

Ved det andre bordet valgte UAE sitt N/S-par å spille 4 spar. Den kan ikke rokkes. Selv om forsvaret tar to kløverstikk og ett ruterstikk og fortsetter med ruter som syd må stjele med honnør blir det ikke trumfstikk til Ø/V, for spar knekt sitter jo dobbel. Øst spilte imidlertid ut sin single hjerter mot 4 spar. Den ble vunnet med esset, så tre runder trumf fulgt av hjerterstikkene, totalt elleve stikk og +650. Spillet ga 13 IMP til UAE på veien til sin historiske triumf, 20-0 mot de regjerende verdensmestrene!

I dette spillet ble det sving mange steder, tosifret sving der utgangen 4 hjerter ble dyttet på og gikk bet ved det andre bordet.

I Norge Open mot New Zealand stoppet Brogeland – Bakke i 2 hjerter og noterte +140. Ved det andre bordet meldte New Zealand 4 hjerter. Aa – Livgård fant motspillet og fikk inn beten, 6 IMP til Norge som var akkurat marginen Norge vant kampen med.

NORGE SENIOR knuste lederlaget USA 1

I dagens siste kamp i Marrakech torsdag møtte Norge Senior USA 1 som ledet før den runden. Da klaffet det godt for de norske «guttene» som slo amerikanerne med 17.85 – 2,15 VP. Etter det, med åtte kamper til å spille ligger Norge Senior som nr. 11, kun 4 VP bak 8.plassen som til slutt vil gi kvartfinale.

Norge fortsetter den gode spillingen både i OPEN og DAMER. I OPEN leder Norge Round Robin etter 15 runder (av 23), mens i dameklassen ligger de norske på 4.plass.

Her er et spill fra kampen mellom Norge og New Zealand i Bermuda Bowl (Open), en BBO-overført kamp:

Norge var i ledelsen før dette spillet. Ta vest sin plass og velg utspill. Meldingene gikk slik:

Syds har vist 15-17NT, og nord har spurt med 3 kløver, Puppet Stayman. Da viste syd en eller begge firekorts major, men ikke femkorts farge. Nord var ikke interessert i firekorts major og sa 3NT.

Hva spiller du ut?

Velger du et aggressivt sparutspill, eller et litt mere passivt hjerterutspill?

Hvis syd har firekorts spar kan spar ut, for eksempel kongen bli veldig kostbart. På den annen side kan hjerterutspill bli dumt det også.

De fleste satset optimistisk på sparutspillet, men Norges vest prøvde en liten hjerter. Slik så hele spillet ut:

Etter hjerter ut ble det lynraskt ni stikk, det var bare å sette opp ruteren så ble det 1+3+3+2= 9 stikk. Med stor spar ut fra vest er det umulig å vinne 3NT, og det fant New Zealand sin vestspiller. Dermed vant de 10 IMP, og kampen var helt jevn igjen. Til slutt slo Norge kiwiene, men bare med 6 IMP.

I Bermuda Bowl gikk 15 av 24 lag bet i 3NT, resten vant den.

I dameklassen vant også Norge 10 IMP da Øigaarden - Grude fikk hjem 3NT, mens kontrakten kom på nords hånd ved det andre bordet, og da kom liten spar i utspill fra øst.

Akkurat det samme skjedde i seniorenes kamp mot USA 1. Frydenberg - Eide noterte +400, mens det kom spar ut mot 3NT fra øst ved det andre bordet - en bet. 

Norge - New Zealand i BBO-overført kamp nå

Nå nettopp klokken 16.50 norsk tid startet torsdagens siste kamp hvor Norge OPEN møter New Zealand i BBO overført kamp. Det er litt spesielt for undertegnede siden New Zealand er mitt nye hjemland, og dessuten fordi fem av de seks som spiller på det laget er mine tidligere lagkamerater på New Zealand sitt lag. Før denne kampen ligger Norge på 2.plass mens New Zealand ligger som nr. 6.

I dameklassen ligger Norge som nr. 5 etter 14 runder etter en bra seier og en uavgjort så langt i dag. Seniorlaget slo USA 2 og spilte jevnt med Nederland tidligere i dag. De ligger som nr. 15, men det er kun 11 VP opp til 8.plassen.

Her er et spill hvor Norge gjorde det bra i dagens andre kamp:

Det handler om å finne frem til 6 ruter som er en glimrende slem. Uansett utspill avhenger kontrakten kun av at kløveren ikke sitter 5-1 slik at en av de kan trumfe i andre kløverrunde. For om A-K i kløver står er det bare å trumfe kløver, og om nødvendig trumfe en gang til om fargen sitter 4-2 så blir kløveren godspilt, og nords hånd står bortsett fra en spartaper. Merk at syd sine trumf egentlig er akkurat like store som A-K-Q, så noen overstjeling blir det ikke snakk om.

Problemet i meldingsforløpet blir først og fremst for nord som er avhengig av hjelp i kløverfargen, for det mangler jo ett ess. Noen steder kom Ø/V med med hjertertilpasningen, og da ble det enda mer gjettverk.

Brogeland – Bakke meldte 6 ruter og vant den (selvsagt), og det ga Norge 11 IMP siden Kanada ikke meldte slemmen i kampen hvor Norge omtrent feide kanadierne av banen (52-7).

Stokkeland – Johnsen meldte slemmen, og Norge Senior vant også 11 IMP siden Nederland stoppet i utgang. I dameklassen ble spillet uavgjort i Norges kamp, 5 ruter med tolv stikk ved begge bord.

I Bermuda Bowl meldte 8 av 24 par 6 ruter. I dameklassen var det fem par som noterte 920. I Senior var det kun fire par med meldt og vunnet slem, og i mix-klassen kun tre par, hvorav ett av dem så på at Ø/V prøvde stampen i 6 hjerter doblet, og det kostet 1700.

VM: Det ser bra ut for Norge

Da har lagene kommet litt over halvveis i Round Robin i verdensmesterskapet i Marrakech.

Torsdags morgen: Det ser veldig lovende ut for de norske lagene, speiselt i OPEN og LADIES. Både laget i åpen (Bermuda Bowl) og damer (Venice Cup) ser nemlig ut til å ha veldig god kontroll på plass blant de åtte beste som gir kvartfinalebilletter. Det er riktignok 11 kamper til som skal spilles, men i åpen ligger Norge som nr. 3 og i dameklassen nr. 4, begge lagene med god margin til den grusomme 9.plassen som ingen vil ha.

Seniorlaget ligger bare på 15.plass, men det er i underkant av 10VP opp til 8.plassen, så muligheten er absolutt til stede for dem også.

Her er et spill fra gårsdagens spilling hvor det kunne gå bra om man var optimistisk, men da måtte den vinnede spilleplanen finnes.

Giver nord, alle i sonen.

Dette er vel egentlig litt tynt for slem, men med veldig snill sits, 3-2 både i ruter og spar, kan det noen ganger bli tretten stikk i sparkontrakt. I meldingene fikk imidlertid Ø/V vite at det sannsynligvis ikke satt så snilt. Nord passet og øst åpnet med 1 spar før syd hoppet inn med en sperremelding, flere steder 4 kløver, noen steder 5 kløver. Da er det ikke så lett å melde med styring.

La oss si du har havnet i 6 spar og får kløver konge ut fra syd. Hvordan ville du lagt opp spilleføringen?

Etter det utspillet ser det nokså safe ut å ta ut trumfen som sitter 3-2, så seile ruter 10. Det er 100% hvis ruter sitter 3-2. Da er det nok stikk selv om ruter dame sitter hos nord, øst har jo hjerter ess i behold. Det er imidlertid en hake ved det prosjektet siden hele spillet ser slik ut:

Hvis spillefører etter å ha tatt tre runder trumf seiler ruter 10 blir det tolv stikk om nord stikker. Men hva om han ligger unna? Da blir det kun tre ruterstikk i stedet for fem, fargen kan ikke utnyttes lenger siden det ikke er inntak til vest. En hjerter forsvinner fra øst i tredje runde ruter, men selv om K-Q sitter dobbel i hjerter blir det to hjertertapere, en god byttehandel for nord i stedet for å ta det ruterstikket!

En måte å vinne tolv stikk på er å nøye seg med to runder trumf med A-K og la damen ligger der borte hos vest, og så la ruter 10 seile. Hvis nord stikker står resten, og hvis nord ikke stikker har spillefører ingen problemer siden han har spart ett inntak til vest. Ruteren godspilles med en stjeling, og stikkene hentes ved hjelp av spar dame. Dette går bra fordi den med fire ruter også har tre trumf, ikke så usannsynlig siden syd har annonsert en halvmeter med kløver.

Det går an å vinne tolf stikk ved å sette opp hjerteren også siden det sitter så snilt (K-Q dobbel), ved å gi bort ett stikk i fargen, så toppe ut den andre honnøren og stjele god fargen. Men stjeling av en hjerter må i så fall tas etter to runder trumf, hvis ikke får syd satt i trumfnieren som forfremmer nords trumf til stikk.

Alt i alt et spennende spill, og det ble sving der Ø/V vant slem eller gikk bet i slem hvor de andre kanskje spilte utgang.

I Norge OPEN (mot Chile) var motstanderlaget i 7 spar! Som nevnt kunne den ha stått på en heldig dag, men slik det satt gikk spillefører to bet i et forsøk på å vinne alle tretten stikkene. Ved det andre bordet spilte Norge utgang og vant dermed 13 IMP. Syv av 24 Ø/V-par meldte og vant 6 spar i Bermuda Bowl.

I dameklassen var Heskje-Vist i utgang, og Norge vant spillet fordi USA sitt Ø/V-par surret seg bet i 5 spar mot Fuglestad-Harding. To par i denne klassen melet og vant slem, en av dem i 6 ruter som er lett å vinne om det ikke kommer hjerter i utspill.

I seniorklassen, Norge – Pakistan var begge lag i utgang, og i den klassen klarte tre lag å melde og vinne 6 spar.

Torsdag formiddag:

I dameklassen har Norge startet dagen flott og leder klart mot et annet lag som er på topp-8 lag i øyeblikket, Israel. Norge Open spiller mot Kina, og i den kampen som overføres på BBO akkurat nå er det foreløpig jevnt. Seniorene ligger litt under mot USA 2. Det gjenstår 8-10 spill i dagens første runde.