Skumle kort

Det ble en pangstart på tirsdagens andre kamp i VM, og det må være lov å si det var fryktelig vanskelig kort i kampens første spill samme hva slags system man bruker.

I BBO-kampen mellom USA 2 og Sveits åpnet Kalita (Sveits) med 2NT med nord sine kort. Klukowski (syd) meldte 3 spar som var spørsmål etter minorfarge, og han viste minst 5-4 i minorfargene. Her har jo syd en grusom hånd som er umulig å fortelle om på en fornuftig måte. Vest doblet den kunstige meldingen 3 spar. Nord sa 4 hjerter, og øst 4 spar. Da synes jeg Klukowski fant en fin melding, 5NT som måtte bety velg minorfarge. Nord sa 6 kløver som er en grei slem, men uheldig. For øst spilte ut ruter til vests ess og ruter tilbake som øst kunne trumfe – en bet.

Det må ruterstjeling til for å bete 6 kløver. Det står imidlertid i 6 ruter, men det kunne jo vært singel kløver i stedet hos øst eller vest så 6 ruter går bet med utspill i kløver, og eventuelt kløver til stjeling idet de kommer inn på ruter ess, trumfesset i ruterkontrakt. Men i ruterkontrakt finnes det ikke bet, for kløveren sitter jo 2-2.

Med andre ord et skummelt spill hvor det er litt tilfeldig hvor imp’ene ender.

I BBO-kampen ble det imidlertid uavgjort spill da også USA 2 sitt N/S par endte i 6 kløver med en bet.

Det må bli svingspill i mange kamper med slike kort. I Bermuda Bowl fikk både Norge og Hong Kong 6 kløver på syds hånd, og da føk kontrakten hjem siden vest ikke fant ruter ess ut fulgt av ruter til stjeling. I åtte kamper av 12 i den klassen ble det sving, fra 11 til 14 IMP.

I mix-klassen ble det samme type svingspill i syv kamper. I dameklassen fant Vist-Heskje den ubetelige kontrakten 6 ruter, og da Danmark gikk bet i 6 kløver på nords hånd ble det 14 IMP i favør Norge. I dameklassen ble det utbetaling av IMP i hele ti av tolv kamper, slik var det i Seniors også!

Johnsen-Stokkeland (Norge Senior) var også i 6 ruter med tolv stikk. Ved det andre bordet spilte Italia 6NT som vest doblet og tok to ess, 14 IMP til Norge der også.

Mot slutten av runde 8 leder alle de tre norske lagene ganske klart. Norge OPEN ligger i øyeblikket på 2.plass mens damelaget har kommet seg opp på 6.plass idet noen spill gjenstår å spille.

VM dag 3 - Hvem har møtt hvem så langt?

Alle ser på resultatlistene underveis, også når det spilles en kjempelang Round Robin i VM. Er man på topp-8 tidlig, noe som gir kvartfinalebillett om man er plassert der til slutt, er det fort gjort å tenke at «nå er vi der, nå er det bare å fortsette». Det er nok litt i tidligste laget å tenke slik.

For det første er det haugevis av VPs som skal deles ut i mange dager til. For det andre sier ikke resultatlisten så mye om hvem som egentlig ligger godt an. Selv om det ikke er mange dårlige lag med i VM så er det stor forskjell på nivået. De som har møtt to-tre av bunnlagene tidlig kan får en falsk følelse av at nå er vi virkelig med. Motsatt er det ingen grunn til å henge med hodet om plasseringen etter et par dager er dårlig hvis man har møtt flere av de beste nasjonene.

De poengene man har fått har man imidlertid fått, og er det mange poeng så er det selvsagt positivt. Men det må nok spilles et par dager til før det kan skimtes en tydelig trend. Og hvem som kaprer de siste plassene på topp-8 til slutt kan godt avgjøres i et av de siste spillene i Round Robin.

Det er grunn til å håpe på tre norske lag i sluttspillet. Vi blir mest overrasket om ikke Norge Open klarer det, de er tross alt regnet som klare medaljekandidater.

Tirsdag morgen møtte Norge det sterke polske laget i Bermuda Bowl i BBO-overført kamp. Det kom et slemspill tidlig:

Dette er en glimrende lilleslem i hjerter. Den avhenger av trumfen sitter 2-2 (40%), eller å løse ruterfargen uten taper hvis det viser seg å være en hjertertaper. Slik det satt handlet det om tolv eller tretten stikk siden trumfen satt fint.

Helgemo-Grude meldte enkelt og greit, slik:

Østs 4 kløver var Splinter (kortfarge og hjertertilpasning). Etter vest sin kontrollmelding 4 ruter hadde ikke øst særlig mer å fortelle om, og da han slo av med 4 hjerter meldte Helgemo slemmen som det måtte være spill for.

Helgemo tok alle stikkene, +1010. Litt overraskende (kanskje) klarte ikke Polen sitt Ø/V-par å melde slemmen, 11 ÌMP til Norge.

Åtte av 24 Ø/V-par i Bermuda Bowl meldte og vant denne lilleslemmen.

I Venice Cup (dameklassen) fant seks par slem, ett av dem var Heskje-Vist. Og da motstanderne (India) ved det andre bordet spilte utgang ble det 11 IMP til Norge i den klassen også. En god start på dagen for Norge i begge de klassene med andre ord.

De norske seniorene fant dessverre ikke slemmen og tapte spillet i deres kamp mot Reunion. I seniorklassen var det kun fire par som meldte slem, og i mix-klassen var seks par i slem.

Akkurat idet dette legges ut i bloggen spilles altså den første kampen på dag 3, og du kan følge med på det norske lagets innsats i åpen klasse på BBO. Eller du kan følge med på «running scores» som det finnes link til på mesterskapssiden, her.

Et VM-spill som tatt fra læreboka

I den ekstreme varmen i Marrakech fortsetter VM tirsdag. Det er så langt igjen i Round Robin at ting kan snu seg flere ganger for mange lag. Vi følger selvsagt spent med på utvklingen og rapporterer interessante spill her i bloggen. Fra mandagens spilling tar vi med et motspillspoeng som ganske mange ikke fikk med seg. 

Selv har jeg mange ganger her i bloggen hevdet at mange spillere fokuserer for mye på signaler, typisk på Lavithalsignaler og slikt. Logikk er viktigere, er min påstand. Men av og til er det viktig å hjelpe makker og. Dette spillet er et godt eksempel.

Øst åpner med 1NT. Det er lett å se at vest treffer veldig godt hvis han melder Stayman, det er ni stikk i hjerterkontrakt. Men om grandåpneren ikke har firekorts major kan det godt være slik at de heller burde spilt 1NT. Mange steder gikk det pass rundt på 1NT, og syd spilte ut liten kløver.

Problemet her er at nord ikke har en tredje kløver, og etter to kløverstikk vet han ikke hvilken farge han skal spille. Det står som vanlig mellom to farger, i dette tilfellet spar og ruter.

Nord ser det problemet med det samme. Det er her han skal "vekke" makkeren og be om et signal. Nord bør vinne med kløver ess først, så ta kongen, Det er unaturlig rekkefølge, normalt stikkes først med det laveste av likeverdige kort, Og når det spilles i unaturlig rekkefølge betyr det noe. I dette tilfellet betyr det: jeg har A-K dobbelton! 

Syd ser de har seks kløverstikk å hente. Etter nords kløverspilling i den rekkefølgen bør syd være på høyden og hjelpe makkeren med hva han skal spille, og syd vet at det er spar. Syd bør i andre runde kløver spille en høy kløver (gjerne damen) som Lavinthal for den høyeste rangerte fargen spar. Da tar forsvaret raskt de ti første stikkene i de sorte fargene. Det gir fire sonebet i 1NT, N/S +400.

Det er klart at nord kunne klart det uten signal også, spar ess kunne vært spilt i tredje stikk for å se om makkeren legger styrke. Men å skifte til spar ess kunne en annen gang vært et tempotap. Så det er syd som bør regulere dette motspillet i andre stikk.

Noen fikk tak i de fete +400 i motspill mot 1NT. Men mange steder sikiftet nord til ruter i tredje stikk. Da tok spillefører åtte kjappe stikk i de røde fargene, Ø/V +120.

 

'