Tor Eivind Grude vant SKEIDARPRISEN

Norsk Bridgepresse sin pris for beste spill i 2019 - SKEIDARPRISEN - gikk til Tor Eivind Grude.

Nyheten er behørig omtalt flere steder, men det tåles å bli nevnt her også. Det er flott å se at de unge, talentfulle norske spillerne så ofte viser hva de er gode for, og også hans makker Christian Bakke fikk jo tildelt juniorprisen forleden. 


Lekker spilleføring ga Tor Eivind Skeidarprisen 2019

Artikkelen om Grude sitt spill ble ført i pennen av Kristian Barstad Ellingsen som dermed får journalistprisen. Juryen bestod av Leif-Erik Stabell, Agnethe Hansen Kjensli og Harald Berre Skjæran.

Du kan lese om utdelingen og vinnerspillet her.

 

Over til ISLAND!

Som vanlig har en god del norske bridgespillere tatt turen til Island for å spille Reykjavik Bridge Festival. Den startet torsdag og pågår resten av helgen.

 

Reykjavik Bridgefestival 2020 spilles i spektakulære Harpa Concert Hall and Conference Centre

Først var det parturnering for 142 par. Ingen norske nådde helt opp der, men noen danske par gjorde det bra. Anders Hagen-Jonas Houmøller gikk helt til topps foran Sabine Auken-Roy Welland (Tyskland) med et islandsk par på 3.plass. Resultater og annen informasjon finner du på festivalsiden, her. Lørdag starter lagturneringen.

Her er et spill fra parturneringen hvor det var litt overraskende at mindre enn 10% av N/S parene meldte slem:


Det er vel ikke unaturlig å havne i slem med dette? Hvis syd åpner med en sterk 2 kløver og de senere finner spartilpasningen har nord gode kort mot en gameforcing 2 kløver. Man kan si det var godt gjort å stoppe, for flertallet av N/S-parene hadde rett i at det ikke skulle meldes slem - i teorien. For i 6 spar blir det bet om det spilles ut hjerter. Med annet utspill får spillefører godspilt ruteren ved å presse ut esset og stjele en ruter. Det må imidlertid gjøres før trumfen tas ut (og stjele høyt hos syd), for spar dame må senere være inntaket til godspilte ruterstikk.

Seks par vant 6 spar, seks par gikk bet.

Toppen gikk imdilertid til et lavt plassert islandsk par som meldte og vant 6 grand. I den kontrakten er det enda dårligere sjanser enn i 6 spar, for det kan jo ikke stjeles ruter for å godspille ekstra stikk i fargen. Men det satt som det skulle for at det var håp. Riktignok kan 6 grand betes, men etter kløver ut må motspilleren med ruter ess være veldig nøyaktig om ikke spillefører skal få tolv stikk.

Kløverutspillet stikkes. så ruter dame som vest må stikke med esset. Ligger han unna (typisk "feil" lasjering) kommer esset på luft i neste stikk, og da er det fire ruterstikk. Så vest stikker, og da har spillefører kun to ruterstikk siden øst fortsatt har stopper i fargen. Hvis vest nå fortsetter med kløver eller spar vinnes 6 grand. Spillefører får tatt de fem sparstikkene tidlig nok, og kaster en hjerter og en ruter fra nord. Så ruter til nords knekt, og dette er igjen:


Kløver dame spilles og øst er "toast". Han nå holde hjerterne sine om ikke spillefører skal ta de to siste med A-J, og hvis han kaster ruter vil nords ruter 6 gi stikk.

Hvordan bete kontrakten?

Det er litt trøbbel med overganger. Hvis vest idet han er inne på ruter ess fortsetter med ruter får ikke spillefører til skvisen. Han må nemlig få tatt de fem sparstikkene først. Bare prøv selv, det går ikke.

Skift til hjerter idet vest er inne på ruter ess bryter også forbindelsen, i det tilfellet blir det ikke noen overgang til syds hånd i sluttpossen.  Det har han (i hjerter) i diagramsituasjonen. 

 

Gammelt, men nyttig?

Litt "historietime" i denne artikkelen…

Siden det snek seg inn en liten trykkfeil i forrige innlegg (er rettet opp nå) får du her en presisering med hensyn til STORE FRIE 5NT som jeg nevnte, og har fått noen henvendelser fra nysgjerrige lesere om. Det er en gammeldags konvensjon som nesten ingen bruker lenger. På engelsk heter konvensjonen Grand Slam Force og den ble oppfunnet av Ely Culbertson i 1936!

Konvensjonen kan imidlertid ha en god funksjon også i dagens bridge. Det er i noen situasjoner hvor Roman Key Card Blackwood ikke vil hjelpe, og hvor Exclusion Blackwood ikke er tilgjengelig.

Det er imidlertid klart at nytteverdien for 5NT som trumfspørsmål for å undersøke storeslem var mye større før «fem ess Blackwood», Roman Key Card Blackwood og Exclusion Blackwood ble oppfunnet.

I situasjoner hvor flere slemmer er mulige kan man bruke 5NT som PICK A SLAM som for de fleste i moderne bridge er meningen med meldingen 5NT i veldig mange situasjoner. Når det er PICK A SLAM, og når det er STORE FRIE må man ha klar avtale for hvis man ønsker å ha "gamle gode" Store Frie på repertoaret.

Store frie 5NT (normalt et hopp til 5NT) spør utelukkende om trumfkvaliteten, og siden vi allerede har meldt så høyt at vi må spille slem er det med henblikk på mulig storeslem. Det er en forskjell med hensyn til rom for svarene på 5NT alt etter hvilken farge som er trumf.

Svar på STORE FRIE 5NT

Opprinnelig var 5NT brukt bare for å spørre om makkeren har en eller to honnører i trumf, og man meldte 7 hvis man hadde to honnører. Konvensjonen ble modernisert for å kunne bruke den også med andre trumfkombinasjoner enn en honnør selv, for eksempel med J10xx og slikt, og derfor ble svaret 6NT innført for å vise to honnører. Man kan i så fall «buklande» i 6 grand noen ganger hvis to honnører ikke er nok for storeslem.

Slik kan det for eksempel avtales (det er imidlertid mange muligheter for å definere dette):

Kløver er trumf:

6 kløver = ingen honnør, eller en honnør (A, K, Q)

6NT = to honnører

7 kløver = tre honnører

________________________

Ruter er trumf:

6 kløver = Ess eller konge

6 ruter = maks damen

6NT = 2 honnører

7 ruter = tre honnører

________________________

Hjerter er trumf:

6 kløver = ess eller konge (6 ruter spør da etter ekstra trumflengde)

6 ruter = damen

6NT = to honnører

7 hjerter = tre honnører

________________________

Spar er trumf

6 kløver = ess eller konge

6 ruter = damen

6 hjerter = ess eller konge med ekstra trumflengde

6NT = to honnører

7 spar = tre honnører

________________________

Med majorfarge som trumf har man plass til å differensiere dette med ekstra lengde. Det gjøres for at man kan noen ganger skal kunne finne ut at storeslem er bra selv uten trumfdamen, med for eksempel esset sjette mot kongen fjerde eller lignende (ti eller flere trumf til sammen med både esset og kongen). Her er det beste eksemplet på STORE FRIE som jeg kan huske fra "the Old Days":


Dette er fra en turnering i Kristiansand en gang på 80-tallet. Makker var Pål Haga (som dessverre døde bare noen få år senere), og han satt med disse kortene. Jeg åpnet med svake 2 ruter. To gamle stjernespillere satt i mot og han ene spurte: "Hva er 2 ruter"?

Pål sa: "Gamle, gode svake 2".

Motparten lo litt av det, og han ene sa: "Gamle, ja, men jeg vet ikke helt med hensyn til det der Gode?"

Han måtte sekunder senere ta i seg de ordene da Pål sa 5 grand, og jeg lydig meldte 7 ruter med KQ-sjette i ruter, slutt (vi brukte steinalderversjonen, hopp til 7 med to topphonnører).

Spilleføringen var en formalitet, kløverfargen gikk, men kunne også ha blitt godspilt med en stjeling. Merk at her ville ikke Roman Key Card Blackwood gjort nytten (det ene nøkkelkortet som vises av åpneren kan jo være hjerter ess), men Exclusion Blackwood i hjerter ville gjort samme nytte som 5NT. Uansett, nedlegg storelsem meldt på en og en halv melderunde med 21 HP til sammen, ved hjelp av de to gamle, men nyttige konvensjonene "Svake 2 ruter" og "Store frie 5NT". 

  

 

NM FOR KLUBBLAG - rundekampene

NM for klubblag er godt i gang, og lagene har kommet til 4.runde. Det skal spilles seks utslagskaper (vinn eller forsvinn) før finalen som i år skal spilles i Larvik med Larvik BK og Horten BK som arrangører. Det skjer i mai, men før det må altså finalelagene vinne noen flere kamper.

NM for klubblag – rundekampene – har alltid vært en prestisjetung turnering, på høyde med seriemesterskapet. Det er omtrent som cupen i fotball, og det er stor stas for alle å komme seg til LAGFINALEN.


På Quality Grand Hotel Farris skal lagfinalen spilles i mai.

Resultatene har begynte å tikke inn fra 4.rundekampene, og et par av kampene så langt ble avgjort uten særlig spenning. Bergen Akademiske 2 gikk videre til 5. runde med 116 IMPs margin, og Klepp BK 3 var ikke mye dårligere da de vant med 106 IMP. Du finner "alt" om NM for klubblag her.

Store spill er ofte avgjørende i lagkamp selv om det står mange IMP på spill også i utganger og delkontrakter. Jeg spurte Jon Helge Herland (Klepp BK 3) om han hadde noen artige spill fra deres kamp. Det ville vært merkelig om han ikke hadde det med så mange IMP scoret, og joda, han fortalte et par store svingspill som han innrømmet kunne gått motsatt vei. Som han sa, det var gjetting på «høyt» nivå, noe som ofte kan være en ganske tilfeldig greie.

Har du noe i ditt system som løser denne spesielle hånden, eller blir det bare gjetting?


Ingen i sonen. Makkeren åpnet med 1 ruter før Herland til høyre hoppet til 3 spar, sperremelding. Hva ville du meldt nå?

Det skal ikke mye til før 7 ruter er nedlegg. Om makkeren har god ruter står det storeslem. Det skal ikke mer enn esset femte til før det er en veldig bra syver, og selv med AJxx er det en brukbar sjanse. Hvis åpneren har kun esset fjerde i ruter er 7 ruter for hardt da det i så fall avhenger av 2-2 sits i ruter.

Makker har trolig noe bra i åpningsfargen, for han har sannsynligvis ikke noen poeng i spar. Men det kan jo hende han sitter med mange poeng i hjerter slik at ruterfargen er tynn. Det er kanskje en mulighet å melde 4 spar som sleminvitt først. Det vil neppe føre til noe særlig da makker aldri kan se for seg hva du sitter med.

Ved bordet tok spilleren med disse kortene en ikke urimelig sats da han hoppet rett i 7 ruter. Da nestemann (Jomar Lygre Undheim) doblet innså storeslemmelderen at han nok hadde satset feil. Og det var da også skivebom da makkeren hadde åpnet med dette:


Spilleføringen var ikke særlig interessant, de manglet jo trumfesset i storeslem.

Ved det andre bordet passet Jan Erik Olsen med den brukbare 11-poengeren (smak og behag/stil), og Fred Arne Moen sa 4 grand med monsterhånden – begge minor – over motstanderens 2 hjerteråpning som viste begge major (han satt med 6-4 i spar og hjerter). Over 4 grand meldte Olsen 6 ruter med den passede 11-poengeren. Dermed vant Klepp 14 IMP på spillet.

Hvis det er noen løsning på den meldeprøven han som sa 7 ruter fikk er det kanskje gode gamle Store Frie 5 grand som spør etter trumfkvaliteten.

Den konvensjon har gått av moten, mest pga. at at Roman Key Card dekker de fleste av de hendene Store Frie er nyttig. Men i noen situasjoner vil ikke Key Card Blackwood hjelpe. Her er kun ruteren interessant. Problemet er at de fleste har helt slettet Store Frie fra systemkortet og spiller 5 grand som «Pick a slam», en konvesjon som også kan være nyttig.

Med ruter som trumf er svarene på 5NT - Store Frie - slik jeg lærte det på 70-tallet litt forskjellige etter hva som er trumf. Med ruter som trumf viser 6 kløver kongen eller esset, 7 ruter meldes med to honnører (noen brukte 6 grand som 2 og 7 i fargen som 3 trumfhonnører).

Her får han 6 ruter til svar på 5NT. Da har åpneren benektet esset, og de er høyt nok. De vil ved hjelp av denne konvensjonen melde 7 ruter enkelt om åpneren har A-Q i ruter, men det vil fortsatt bli gjetting hva som er riktig om åpneren viser esset med 6 kløver. Uansett, Store Frie kunne vært tingen, enten direkte over motstanderens 3 spar, eller via 4 spar først.

Herland forteller videre at det var store kort i et annet spill hvor makkeren hans (Jomar Lygre Undheim) hadde dette som svarer til Herlands åpning 1 spar (egen side utenfor sonen, motparten i sonen):


Han svarte 2 hjerter og hørte en uvanlig gjenmelding fra åpneren, 5 kløver!

Hva betyr det?

Mange spiller et slikt hopp til fem-trinnet som Exclusion Blackwood. Det gir ingen mening i at et slikt hopp til 5 kløver skal være naturlig. Hva slags hånd skulle det innebære hvis det er naturlig? Nei, man vil aldri hoppe forbi andre mulige utgangskontrakter som 3 grand eller 4 spar, så en slik melding kan med fordel avtales som Exclusion. Med kløver meldes 3 kløver som krav over 2-over-1 svaret 2 hjerter.

Exclusion er normalt med renons i fargen. Som svar vises antall Key-Cards med siste farge som trumf (her hjerter), men esset i den meldte exlusion-fargen er uinteressant. Med andre ord skal ikke kløver ess regnes med her, og han viste kun ett Key Card. Herland sa da 5 grand som er storeslemsinvitt og bekrefter at alle nøkkelkortene er på plass. Da hadde jo unektelig Olsen mye ekstra, og han meldte 7 hjerter. Det er nok en sats, for det kan godt være at det er i spar det er et «hull» (mangler kongen), og det kan ikke tettes når åpnren jo har minst fem kort i fargen. Det kan hende åpneren har slike kort at han "ser" 7 hjerter er plankekjøring hvis svareren har spar konge.

Denne storeslemmen var også av den friske sorten, men denne gangen ikke uten sjanser da åpneren hadde:


Hullet var i spar, og 7 hjerter var avhengig av sparfinessen. Det var Klepp sin kamp det her, og sparfinessen lyktes! Ved det andre bordet stoppet fornuftig nok motstanderlaget i 6 hjerter, og en dramatisk dobbelsving var et faktum. Klepp vant 11 IMP på spillet, men de ville ha tapt 14 IMP om spar konge satt på den andre siden – 25 IMP i sving.

UVANLIG SPILLEFØRING (rettet)

(dette innlegget ble lagt ut noen minutter med noe rot med hensyn til spar/hjerter, men her er korrekt versjon)

Noen spillere har en tendens til å gjennomføre spilleføringer utenom det vanlige. Christian Bakke er et sånt talent, og fortjent fikk han nylig Norsk Bridgepresse sin juniorpris for beste spilleføring i 2019 (se omtale av det spillet her.)

Min nye makker (fra oktober) Nick Jacob (30) er også en sånn spiller. Han gikk for en stund siden lei av bridge. Frustrert tok han nesten et to års opphold fra spillet da han var bare 28 år. Nå er han tilbake og satser for fullt, og han har allerede etter noen måneder vist at han er en toppspiller.

I Summer Festival of Bridge I Canberra i januar spilte Nick bare bedre og bedre utover uken. Det ble dessverre som tidligere meldt et smertelig nederlag med 1,1 IMPs margin i semifinalen. Men mye gikk veien i den langvarige turneringen. Her skal du få se et spill hvor jeg synes Nick viste talentet sitt.

 

Da syd doblet og doblet igjen før han meldte ruter måtte han ha en monsterhånd. Jeg var ikke sikker på at det var riktig å løfte til 5 ruter, men trekorts trumf og en dobbelton var fine verdier selv om 3HP (hjerter konge) er bortkastet.

Og utgangen var god, men hvordan spille den?

Vi var fornøyde med å komme oss i utgang, men ved det andre bordet meldte den uhyre farlige spilleren Michael Courtney (kjent av noen nordmenn, bl.a. fra robberklubben TGR i London) slem uten egentlig å vite om noen verdier hos nord i det hele tatt! Men han greide ikke å vinne den.

Her skal du se hvordan Nick Jacob på en uvanlig måte vant tolv stikk i 5 ruter. Spilleføringen kunne godt vært den eneste måten å vinne elleve stikk på. Etter hjerterutspill som trumfes ser det naturlig ut å forsøke å trumfe kløver hos nord. Det er imidlertid farlig om øst har to kløver og kan trumfe over. Da risikeres to trumftapere, eller en trumftaper og en kløvertaper, og det blir det kun ti stikk om det også er en spartaper.

Slik så hele spillet ut:

I 6 ruter ved det andre bordet ble det spilt to store kløver og kløver til stjeling. Så hjem til syd via trumffinesse, og den fjerde kløveren måtte forsøkes trumfet nå da det kun var igjen en trumf hos nord. Men øst stjal over, og det ble senere en spartaper - en bet.

Nick’s spilleplan i 5 ruter er spesiell. Han trumfet hjerterutspillet, og i andre stikk spilte han kløver knekt!

Det virker helt merkelig å gjøre noe slikt med en sånn kløverfarge, men det er godt spilt, og ikke minst vakkert da han «så» hvordan fortsettelsen ville bli.

Vest tok for kløver dame og spilte mer hjerter som syd trumfet. Nå kunne spillefører gå over på kløver 10 og ta trumffinesse fulgt av esset. Han vinner da 5 ruter selv om øst har tre trumf, for han fortsetter med to store kløver og kaster to spar fra nord. Så A-K i spar og den siste sparen trumfes med nords siste trumf! Hvis trumfen sitter 3-1 tapes kun til kløver dame (!) og ett trumfstikk, selv om øst har dobbelton kløver, altså 3-2 fordeling i ruter og kløver i stedet for 2-3.

Siden trumfen ga null taper førte den spektakulære manøveren i kløver til tolv stikk. Etter to runder trumf som rensket trumfen kunne han ta to store kløver og kaste to spar, så stjele syds siste spar hos nord.

For å få ett stikk mer enn de andre måtte altså Nick Jacob gi bort ett stikk i kløver (!) med denne fargekombinasjonen. (Han må for øvrig spille knekten, for spiller han liten hopper vest på med damen og i så fall blir ikke tieren inntak med blokkerende AKJ igjen på hånden) .

Sjeldent?

EM KVALIK for mixlag

I juni er det EM for nasjonslag på Madeira i klassene Open, Women, Senior og Mix. Turneringene er som vanlig kvalifisering for VM året etterpå.

I helgen spilles kvalifisering for mixlaget. Ti lag deltar, og etter fredagens spilling leder et lag bestående av Ranja Sivertsvik, Tom Høiland, Egil og Marianne Homme.

Resultater, spill og butler finner du her.

I runde 2 fikk noen av de som var i slem et kinkig valg.

Vest åpnet ved mange bord med 3 kløver. Nord bør etter min mening melde inn 3 grand. Da er det ikke umulig at de ender i lilleslem i spar. Hvis vest ikke åpner med 3 kløver er det antagelig lettere å finne slem da nords innmelding 3 grand kan innebære mange forskjellige håndtyper, ikke alltid en balansert grandhånd.

Det verste utspillet spillefører i 6 spar kan få er ruter. La oss si vest spiller ut ruter 7. Hva ville du gjort da?

Det er to muligheter, og begge innebærer et umiddelbart valg. Du kan jo ikke gå opp med ruter ess og spille trumf, da har motparten trumfesset og ruter konge - en bet. Enten må det legges liten ruter fra nord og satse på at utspillet er unna ruter konge, eller man må gå opp og forsøke å kvitte seg med sine ruter på hånden umiddlebart. I så fall må det stikkes med ruter ess, kaste en ruter på kløver ess, så hjerter til esset fulgt av hjerterfinesse med det samme. Om den går bra forsøkes hjerter konge med avkast av den siste ruteren. Dette forutsetter at hjerteren sitter 3-3 i tillegg til finessen, ikke en veldig stor sjanse.

Løsningen var å satse på hjerteren som satt som bestilt. Med ruter ut vinnes, kløver ess, så hjerter til esset og hjerter til finesse fulgt av kongen med avkast av syds siste ruter. Så først, trumf.

Hvis kontrakten spilles av nord (etter grandåpning fra nord og overføring) er det tryggere. Da kan man trumfe en hjerter og fargen blir godspilt slik at ruter kan kastes. Ruterutspill fra øst er jo ikke truende. Likevel gikk ett par bet i 6 spar spilt av nord. En spillefører gikk bet i 6 grand som alltid er bet om det kommer kløver ut som godspiller ett stikk til forsvaret i den fargen, og spillefører må innom spar ess. En spillefører gikk bet i 6 spar som syd. To par vant 6 spar, og resten spilte utgang. 

Flott bridgeferie på Tenerife!

BRIDGE FOR ALLE som er en spesialklubb innen NBF arrangerer nå i januar en av sine bridgereiser/festivaler på Tenerife. Det er en slik festival i januar og en i november.

Akkurat nå går januar-festivalen mot slutten og avsluttes lørdag.

Mye av aktivitetene foregår på Paradise Park Fun Hotel (4 stjerner), men på disse turene kan imidlertid bridgespillerne gjøre mye mer enn det de liker aller best, spille bridge. Så oppholdene blir varierte. Foruten bridge (hver dag, men man kan selvsagt ta seg en fridag fra kortspillingen) er det mange aktiviteter å velge mellom: golf, sol og bading på gode strender, shopping, god mat, vennskap og sosiale aktiviteter, quiz, bridgepub (m/facitbridge), kurs og fotturer er blant det man kan få med seg. Alle stortrives! For mange er det jo godt for en periode bare å komme seg unna vinteren unna i Norge.

Bridge for alle: Bridge og andre aktiviteter i flotte omgivelser

Knut Kjærnsrød har sendt meg et leserbrev fra Tenerife og forteller:

//

Interessen for festivalen her nede er bare økende, og i år hadde vi over 330 påmeldte. Den første uka spilte vi i to puljer med et snitt på litt over 40 bord totalt. Den andre uka var det betydelig flere, og snittet lå på rundt 55 bord pr dag, fordelt på to-tre puljer. Vi spiller mix hver onsdag, med åpen pulje ved siden av, og en dag pr uke spilles det handikapp-turnering. Vi deltar også i alle simultanturneringer NBF arrangerer, og torsdag 16.1. tapetserte vi pallen. Rolf Lassen Lersbryggen - Wenche Austad Lersbryggen var alle best på landsbasis blant de 424 parene med den formidable scoren 72.57 %.

//

Kjærnsrød forteller videre at han ikke har fått med seg så mange spill fra deltakerne, men han og makker var i alle fall fornøyde med dette spillet i hovedturneringen uke 2:


.

Kjærnsrød satt vest og Bridge for alle sin leder Per Bryde Sundseth øst. Det var god motstand med nordtrønderne Ragnar Davidsen (nord) og Robert Althe (syd).

Mot 2 grand spilte nord ut kløver ess og skiftet til hjerter som gikk til liten fra øst og esset. Kløver fra syd gikk til nieren hos nord, og nok en hjerter derfra ble vunnet med knekten. Når nord ikke skiftet til spar, antok Kjærnsrød det var odds for at han hadde kongen. Han tok med seg hjerter konge før ruterstikkene ble innkassert. Hvis du da ringer rundt kortene som har blitt spilt ser du at nord kommer i trøbbel med hensyn til avkast. Han måtte kaste kløver og ble spilt inn i den fargen bare for å måtte spille unna spar konge til kombinert saks (damen på hånden mot esset hos øst) for åtte stikk.

Det er spilt en haug med turneringer disse ukene på Tenerife, og er du interessert i det kan du gå inn på klubbens hjemmeside å finne alt der.

Hvis du er en av de som fortsatt ikke har forsøkt en slik tur, men er interessert, kan du finne kontaktinformasjon og all annen informasjon på klubbens hjemmeside, her. Bridge for alle har dessuten en facebook-side.

En kløvernier unna finalen...

Det er vel ikke helt riktig at semifinalen i National Open Teams i Australia ble avgjort bare pga. den manglende kløvernieren – i siste spill – men når en semifinale tapes med 1,1 etter 64 spill IMP blir det naturlig å se på de siste spillene.

Vi hadde kløver 8 i kampens siste spill, men en av oss måtte hatt kløver 9 slik motspillet gikk. At det var nødvendig var dog etter at motspillet klikket.

Før det siste spillet ledet vi kampen med 8,9 IMP (desimaler pga. carry-over 0,1 IMP, så kampen kunne ikke ende uavgjort…).

Vest var i 4 spar og jeg spilte ut kløver ess. Denne kløverkombinasjonen viser med all mulig tydelighet at lavt som styrke på honnørutspill ikke alltid er bra. For hvis syd legger toeren som styrke vil nord fortsette fargen og forære vest stikk for damen. Idet syd i stedet legger kløver knekt under esset har spillefører fått seg en kombinasjon med saks Q-9 over 10-2, og det gir ett kløverstikk!

Med lavt kort som svakhet er det enkelere. Da legges toeren – svakhet – og nord fortsetter ikke fargen. Syd har J-10 i behold som gjør at de senere kan fange opp damen.

Vi bruker lalavt som styrke og da må nesten syd legge svakhet, og det gjorde makker med knekten.

Etter kløver ess, liten, knekten og liten er det fortsatt bet i 4 spar. Forsvaret har jo to kløverstikk, hjerter ess og en hjerterstjeling.

Jeg skiftet til hjerter i andre stikk, men det er nok en motspillsfeil når makker har hjerter ess og ikke kløver 9. Hvis nord vet at det er slik (at makker har hjerter ess) bør kløver ess innkasseres i andre stikk, så hjerterskift. Da kan ikke motspillet gå galt, syd vet det skal spilles hjerter tilbake i fjerde stikk. Men da han kom inn på esset i andre stikk var det ikke så enkelt. Nord kunne jo godt hatt dobbel hjerter og AK10x i kløver, og da må kløver gjennom til for å bete kontrakten.

Makker kan ikke klandres for at han stakk med hjerter ess og spilte kløver. Syd la nieren, og kongen kom på. Dermed stod 4 spar, 10 IMP ut mot den fornuftig delkontrakt ved det andre bordet, og dermed ble det tapt kamp med 1,1 IMP.

Hadde bare en av oss hatt kløver 9 ville det blitt finale selv med den motspillsfeilen.

Surt…

Canberra: Første lagturnering avsluttet

Lagturneringen South-West Pacific Open Teams Championship i Australias hovedstad Canberra ble avsluttet torsdag etter fire dagers spilling. De åtte beste går videre til National Open Teams (NOT) som spilles med cupkamper.

Uken endte som en skuffelse for Espen Erichsens  forsteseedete lag Leibowitz som har vunnet de to foregående årene. De manglet noen få IMP på å gå videre (10.plass). Erichsen bør ikke få skylden for det da makkeren hans (sponsoren) bestemte at de to skulle stå over de to siste kampene hvor avansement skulle sikres. De skjedde ikke, de to seiersvante parene som spilte gikk på et klart tap i nest siste kamp. .

Erichsen-Leibowitz kom for øvrige høyere på butleren enn de to andre parene på laget.

Det gikk bedre for oss selv om det var små marginer. Det endte med 6.plass og plass i NOT hvor det skal spilles 64-spills kamper.

Å spille her med ny makker, Nick Jackob har vært en fornøyelse. I oktober/november startet et nytt makkerskap i håp om å få representere New Zealand. Jacob er kun 30 år, men har lenge vært å regne som en toppspiller. For et par år siden fikk han imidlertid nok av bridge og lenge rørte han ikke kortstokken. Inspirasjonen kom heldigvis tilbake, og i denne lagturneringen har han vært fantastisk.


Nick Jacob (30) - en luring

Her et motspill i siste kamp som var helt jevn, og vi kunne røket ut med et tap.

Øst, han med kun tre trumf var spillefører i 4 spar og Nick valgte et utspill jeg personlig ikke liker fra en sånn beholdning, trumf. Han visste vest hadde fem og øst trolig tre spar samt at øst hadde en balansert hånd med 9-11 poeng..

Husk at østs kort er skjult motspillet. Spillefører stakk sparutspillet og dro ruter 10 som fikk seile. Det gikk liten, liten og Nick (syd) la liten i helt normalt tempo. Nå burde nok spillefører vært forsiktig og spilte kløver til kongen for å få trumfet en kløver. Men han ble grisk og tok ut trumfen fulgt av nok en ruterfinesse. Da den andre finessen røk ramlet taket i hodet på han.

Syd stakk og spilte hjerter. Spilleførers sjanse var nå at han fant kløver ess hos nord slik at ruteren kunne hentes, men da syd stakk kløver konge med esset var det slutt, østs hånd var en ørken. Spillefører kunne ikke unngå en taper i hjerter og en taper til i kløver til nord som sammen med ruter konge ga beten. Det er nok svakt spilt, men likevel et fint motspill av makker. ¨

MELDEPRØVE (korrigert versjon)

Her er et spill som avgjøres mye av hvor godt system og gode avtaler man har.

Spillet er fra nest siste dag i den store lagturneringen i Canberra. Den avsluttes torsdag, og selv om de fire dagene som da er spilt teller som et eget australsk mesterskap er det også kvalifisering til en ny "eliteturnering" , et sluttspill for de åtte beste lagene som spiller utslagskamper.

Disse kortene kom i kveldskampen onsdag. Hvordan ville du og din favorittmakker meldt? Det er lett å se at dette er en storeslem, men tydeligvis ikke så lett ved bordet.

Hvis N/S spiller sterk kløver (for eksempel Presisjonskløver) bør det være ganske greit.

For de som spiller naturlig starter det med 1 spar - 2 ruter. Hva bør syd melde da? Hvis paret spiller med 2-over-1 svar som rundekrav (10+) må syd hoppe til 3 spar og da våkner nok nord?

Å bruke 2-over-1 som utgangskrav gjør at det med mange store kort er enklere, man slipper å stresse fordi man kan risikere å bli passet ut i delkontrakt. Likevel fikk faktisk de som spiller 2-over-1 som utgangskrav større problemer flere steder idet mange sa kun 2 spar i andre melderunde. I det systemet brukes av mange hopp til 3 spar i andre runde som fastsettelse av trumfen (suit-set), dvs. helt solid farge, eller en farge som har maks en taper. Det har jo syd, men han ser også at det kan være en god ruterkontrakt her med kongen tredje selv, hvis nord ikke har noe i spar og fem eller sekskorts ruter. I så fall vil muligens hoppet til 3 spar skape problemer, mens 2 spar gjør at en eventuell rutertilpasning enklere kan finnes.

Av de 110 lagene meldte ett par 7 grand, syv par var i 7 spar og fire lag 7 ruter. Det var 36 som meldte lilleslem, og det ga dem +6 på butleren (!) selv om spilleføringen tok 0 sekunder, tretten stikk. Hele 62 lag spilte i utgang...

Dette var kampens første spill, og jeg likte ikke det som skjedde...men må inrømme jeg liker våre motstanderes meldingsforløp:

Syd valgte altså å hoppe til 3 spar. Nords 4 ruter og syds 4 hjerter var kontrollmeldinger (cuebids), og 4NT Roman Key Card Blackwood. Syd viste 0 eller 3 nøkkelkort, ikke 4 som jeg i halvsøvne skrev da jeg først postet dette innlegget før frokost... Poenget er imidlertid det samme, det må her være 3, dvs. nord "ser" syds A-K i spar og kløver ess. Nå kom 5 grand som er storeslemsinvitt og ber syd vise en konge hvis han har det. Syds 6 ruter viste kongen, og nord kunne telle til tretten stikk (Han kunne nok ha meldt 7 grand som er beste kontrakt, men...).

I vår kamp ble vi "reddet" av lagkameratene våre som var ett av de få parene som meldte storeslem - uavgjort spill. På butleren var det imidlertid brutalt, -12 IMP.

(Ps. merk at spillefører må ha fem ruterstikk. Eneste problem er 5-0 sits. Det er fem sikre selv om ruteren skulle sitte 5-0, hvis spillefører tar det første ruterstikket hos nord. Da ville han oppdage hvis en motstander har fem og kan enten spille ruter tilbake til syds konge og ta ruterfinesse over vests tier femte, eller spille ruter til åtteren hvis øst har tieren femte.)   

 

 

 

 

Vellykket NYTTÅRSCUP

Den poplære nyttårscupen i Letohallen ble avsluttet søndag. Til topps i den 68 lag store lagturneringen gikk lag ROBÅDANE som bestod av Jan Petter Svendsen, Fred Arne Moen, Karl Christian Baumann og Jan Erik Olsen. På 2.plass kom lag Aa (Karlberg, Thomassen, Livgård og Aa) og på 3.plass Vikings (Digre, Græsli, Grøtheim og Tøndel). Hele resultatlisten finner du her.

I Canberra ble den første hovedturneringen avsluttet søndag. Det var Swiss Pairs (parturnering med IMP beregning) for 204 par. Mandag starter lagturneringen som pågår hele uken. For meg og den andre nordmannen (Espen Erichsen) i feltet ble det en dårlig avslutning i par. Nå er det nye sjanser, og Erichsen er på laget som er ranket som nr. 1. Det laget består av en australer (sponsor) og fire fra New Zealand.

I siste runde i Swiss Pair hadde jeg sjansen til å finne et motspill som ville gjort at vi ble plassert 5-6 plassere høyere enn vi gjorde. Ser du motspillet?

Du, motspiller:

Du sitter nord og skal spille mot vests 5 ruter etter at han har åpnet med 1 ruter og senere meldt kløver. Da øst ga preferanse til ruter hoppet vest til 5 ruter. Du spiller ut hjerter konge som vinner stikket, vest følger med tieren. Hva gjør du i andre stikk?

Jeg spilte mer hjerter, men det var ikke godt nok med denne sitsen:


Spillefører stjal og dundret i vei med ruteren. Før den siste ruteren var det syv kort igjen, og jeg måtte kvitte meg med hjerterne for å holde fire kløver og tre spar. Da kom den siste trumfen og jeg var ubønnhørlig skviset i spar og kløver. HVis en spar kastes går den fargen ved å stikke over kongen. KAstess kløver godspilles den fargen med kun en taper.

Motspillet som beter?

Sparskift i andre stikk bryter forbindelsen og spillefører må tape to kløverstikk - en bet.

Vanskelig? Kanskje, men det mer en tenker på det, dess mer logisk blir det at sparskift ikke kan være galt. 

Klart for innspurt (Jessheim og Canberra)

Nyttårscupen på Jessheim avsluttes søndag. I denne lagturneringen deltar 68 lag. Lederlaget har fått opp et bra forsprang, NOE RUSK med Ovesen, Thoresen, Høyland og Brandsnes ligger vel 11 VP foran nr. 2. Hvis det ikke blir for mye rusk på søndag har de en prima sjanse. Det skal imidlertid deles ut mange VP søndag, og "the usual suspect" ligger på rekke og rad. Hele resultatlisten med spilldiagram, butler og det hele (etter første dag, 56 av totalt 91 spill) finner du her.

I Canberra er det også halvspilt SWISS PAIRS som regnes som det australske IMP-par mesterskapet. Så den innspurten jeg sikter til i overskriften er for Canberra sin del bare den første hovedturneringen. Deretter starter hovedturneringen for lag som spilles fra mandag og hels syv dager hvis man henger med helt til slutt. 

Makker og jeg har en bra posisjon, men en god del par foran oss. Marginen til tenten er imidlertid overkommelig. Swiss Pairs er imidlertid (etter min mening) ganske tilfeldig, det gjelder å vinne trekningen (hvem du får som motstander) og ikke sitte for mye mot kortene da vanlige spill med vanlige utganger og slemmer blir kostbare når det er gjennomstnittscoren i et stort og ujevnt felt som gjelder. Det deltar 204 par i tillegg til at det spilles flere turneringer for klassene intermediates" og "novices". 

Det gled bra for oss på lørdag og hver runde (9 spill) unntatt en ble vunnet. I den tapte runden ødela dette spillet som du kan prøve på som en spilleprøve:

   

Med slike kort blir det mange forskjellige kontrakter når det er over 200 par med. Det var delkontakter, utganger og slemmer. Og av de som var i slem gikk flere bet. Faktisk gikk noen bet i 5 kløver også, og for å gjøre det må det spilles dårlig.

 

I kløverkontrakte bør det satses på å godspille vest sin hånd. Han som satt øst mot oss spilte godt i 6 kløver. Syd spilte ut hjerter, og naturlig nok lot han ikke den gå til damen da det i så fall er automatisk bet om nord har hjerter konge. Hjerter ess vant første stikk, så hjerterstjeling, kløver til knekten og hjerterstjeling. Siden fargen fortsatt ikke var godspilt måtte han nå spille ruter. Liten fra syd, og...?Selv ville jeg tenkt at siden ruter ess ut er et alternativ har kanskje ikke syd ruter ess? På den annen side, hvis ruter dame sitter hos syd er det et ganske naturlig utspill (umeldt farge) heller enn hjerter unna konge-knekt fjerde? Så han ba om ruter konge. Slik så hele spillet ut:

Riktig rutervalg og bra timing i spilleføringen ga Ø/V +12 IMP mens en eller to bet som mange altså gikk i 5 kløver (!) ville gitt 7 IMP til N/S, nesten 20 IMP i sving. Slikt svir i korte 9 spillskamper. Men man kan ikke klage over det, det er mer enn nok IMPs som kom den riktige veien pga. dårlig spilling av motparten! 

Over til Tenerife, Canberra og ...Jessheim

I helgen spilles NYTTÅRSCUPEN i Letohallen, arrangør Jessheim BK. I skrivende stund er det påmeldt imponerende 69 lag!

Åpningsturneringen ble vunnet av Terje Garsegg-Arild Hoff (Askim/Førde) foran Aud Synnøve Bakken-Inger Marie Storsveen (Stange). De to parene var en langside foran resten, og det deltok 47 par. Resultatene finner du her. 

med trSamtidig er en hel rekke norske bridgespillere på Tenerife hvir Bridge for Alle har sitt faste arrangement. Alt om det kan du finne på websiden, her, eller på Bridge for Alle sin facebookside.

Undertegnede har tatt turen over det Tasmanske havet fra New Zealand til Canberra, Australias hovedstad. Der pågår Summer Festival of Bridge som varer litt over en uke. Bridgen lot seg ikke stoppe av de dramatiske forholdene i store deler av Australia hvor skogranner herjer. Luftkvaliteten er meldt å være elendig, Canberra har de siste ukene vært den hovedstaden med verdens mest forurensede luft! I juniordelen av festivalen forrige uke spilte nesten alle ungdommene med masker!


Bridgen lar seg ikke stoppe så lett!

Da jeg ankom Canberra fredag var det imidlertid ikke så verst luft, og livet gikk som normalt. Dog var det enorme demonstrasjoner og folkemøter da det australske folket denne gangen virker veldig engasjert.

I Canberra har det noen ganger vært med noen nordmenn. Jeg har ikke oversikt over alle deltakerne, men vet at Espen Erichsen som er norsk men bosatt i England vil være her. Han spiller på et profflag som har vunnet de to siste årene, og Espen spiller med sponsoren.

Alt om festivalen i Australia finner du her.

  

Tidenes yngste vinner av FP-turnering?

Nicolai Heiberg-Evenstad (11 år!) er så vidt jeg vet tidenes yngste vinner i en forbundsturnering. Han og pappa Stian André Evenstad vant Sortland BK sin turnering rett etter nyttår. Nyheten er behørig omtalt flere steder, men det er så morsomt og bra at det kan ikke nevnes for mye!

Nicolai (11) har snart hjerternåla! 

Les mer om dette i en artikkel på NBF sine sider, du finner den her.

 

MOTSPILL 2 - Signaler

I det forrige innlegget her i bloggen (video) handlet det om motspill. Det er et omfattende tema, veldig mange forskjellige faktorer spiller inn. For å bli et makkerpar som spiller gode motspill må de to spillerne tenke noenlunde likt om forskjellige situasjoner, hvilke signaler som gjelder akkurat i den situasjonen osv.

Hva er de viktigste signalene? Fordeling, eller styrke/svakhet?

Det kan bli problemer om man forsøker å kombinere signalene for mye. Å definere situasjoner som styrke situasjon, eller fordeling er nødvendig slik jeg ser det.

Det er delte oppfatninger om hva som er viktigst. I Norge er de fleste toppspillere mer fokusert på styrke/svakhet enn fordeling. Andre steder prioriteres fordelingssignaler mer. Det kan argumenteres for begge deler. Både styrke/svakhet og fordeling, og for den sakens skyld Lavinthal (fargeskiftsignal) her nytteverdi. Personlig liker jeg å spille relativt enkelt og med styrke/svakhet som det viktigste signalet. Det er imidlertid klart at fordeling er nyttig også i en del situasjoner. Den klassiske er hvor man må vite hvor mange ganger det skal ligges unna med et ess for å hindre spillefører overgang til en lang farge. Om makker har to, eller tre kort i den fargen er avgjørende for å vite at det skal stikkes med esset på riktig tidspunkt så spillefører ikke få ett stikk for mye, men også blir frarøvet overgang i fargen.

Fordeling er også nyttig for å kunne telle opp spilleførers hånd. Det handler jo som nevnt i forrige innlegg om å danne seg et så godt bilde som mulig av de skjule hendene.  Det er dog klart at om man konsekvent legger ritkig fordeling så kan spillefører dra nytte av det.

Min erfaring tilsier at fordeling er veldig nyttig i en spesiell situasjon. Det er når vi spiller tilbake en farge makker allerede har spilt (eller vi saker et kort i den fargen vi allerede har startet å spille). Å spille/legge fordeling fra gjenværende i en sånn situasjon klargjør for makker hvor mange kort du har, og dermed hvor mange kort den andre skjule hånden (spillefører) har i den fargen.

For eksempel: Du har A72 i en farge som makker spiller ut. La oss si du velger å stikke med esset for å spille fargen tilbake. Da spilles syveren, fordeling fra gjenværende lengde (7-2). Om du har A732 vinnes med esset fulgt av toeren (tre gjenværende). Også om du har lagt i en honnør i fargen makker spilte, og spillefører stikker over kan du senere spille fordeling fra gjenværende hvis du spiller den fargen idet du kommer inn, eller du kan sake fordeling fra gjenværende da det også er et informativt avkast. Å fortelle hvordan den fargen sitter hjelper på for at makker skal kunne danne seg et godt bilde av sitsen, sammen med annen informasjon han har.

Vi avslutter denne motspills-artikkelen med en farge som skal løses. Problemet oppstod under en turnering i sommermesterskapet i Las Vegas i fjor.

Syd åpnet med 1 grand ble spillende der. Om det er en høyere i grandkontrakt spiller ingen rolle for poenget i dette problemet.

Spillefører fulgte altså på med hjerter 9 i første stikk og la på damen i andre stikk. Hvis du ser bare på hjerterne han la så ser det unektelig ut som om han har Q-J-9 tredje?

Da spillet forekom stakk vest med hjerter konge og fortsatte med hjerter 10, antagelig i håp om at makkeren hadde noe sånt som A-J femte, eller A87-femte, for å avblokkere slik at øst kunne få hjerterstikkene nå (A-J femte), eller senere (A-8-7 femte) med overgang til øst ved at vest kan spille den minste hjerteren i fargens fjerde runde.

Det er nok feil motspill hvis makkerparet har en god avtale med hensyn til det med fordeling fra gjenværende. For hvis du og makker er konsekvente med fordeling fra gjenværende har ikke øst fem kort i fargen - han spilte jo toeren! Noen ganger kan det hende han har bare A-2 dobbel, men ikke her. For hvis du antar at øst har A-2 dobbel, hva har syd da? Sekskort hjerter!

Så toeren må være fra tre gjenværende kort i fargen. Det gir fire hjerter hos syd.

Hvordan ser syds hjerter ut?

Fargelengden er altså klar, syd har fire hjerter. Den informasjonen må i dette tilfellet kombineres med å ta syds plass et øyeblikk, og se for seg hva han kan, eller vil gjøre i første stikk med forskjellige hjerterkombinasjoner. Han la altså nieren i stikk en. Ville han gjort det med Q-J-9-3 eller Q-J-9-6 som er to muligheter?

Nei!

Å legge nieren fra de kombinasjone kan jo være å kaste bort stikk, rett og slett. Tieren kan sitte i saksen (hos øst), og da har syd to hjerterstikk og kontroll på fargen om han følger med hjerter 3 eller hjerter 6 i første stikk og beholder Q-J-9.

Det er kun en mulig hjertersits her:


Syds nier i første stikk lurte vest til å tråkke feil, men det var fordi vest ikke tenkte seg om, eller ikke er vant med å bruke fordeling fra gjenværende. Vest burde lagt liten på hjerter dame og beholdt saksen K-10 til øst eventuelt senere kommer inn. Da får Ø/V tre hjerterstikk. Da vest bet på agnet og stakk for å spille mer hjerter fikk spillefører to stikk i fargen og forsvaret kun for esset og kongen.

Var hjerter 9 et lurt påkast av spillefører i første stikk?

Ja, hvis det er mot en motspiller som ikke tenker seg om. Alt for ofte ser en at motspillere ser blindt på de kortene som kommer på og ikke tenker gjennom hvordan det sitter hvis det spilte kortet fra spillefører er "ærlig", for eksempel her Q-J-9 tredje.

Men her er faktisk å følge på med hjerter 9 i første stikk en dårlig falsecarding, altså hvis Ø/V er gode spillere. For å tåkelegge og lure en god spiller på vests plass burde syd fulgt på med åtteren og så lagt i damen eller knekten i andre stikk. Da kan jo syd sett fra vests ståsted ha Q-J-8-6 i hjerter (syveren var hos blindemann så åtteren og sekseren er like store), og da har øst A-9 fjerde fra start. I så fall kan det være riktig av vest å stikke for å spille mer hjerter.

MOTSPILL 1 (m/video, opplæring)

I dag får du en video som handler om motspill. Motspill er vanskelig, mye å ta hensyn til, men det er kanskje også den delen av bridgen som er morsomst når det klaffer!

Dette er jo et omfattende tema, og denne gangen handler det mest om logikk, «hvordan tenke i motspill». Det er mange andre faktorer som spiller inn, f.eks. signalsystem, men mitt intrykk er at mange spillere stoler for mye på at hjelpemidlene skal løse motspillene. Det jeg anbefaler er å forsøke å utvikle seg med hensyn til vaner for å tenke riktig, og logisk.

Vi kommer tilbake med mer stoff om motspill senere.

Stoffet i denne videoen passer for alle selv om det kanskje passer mest for litt viderekommende spillere.

For å se videoen som varer litt over 19 minutter klikker du her.