Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Over til ISLAND!

Som vanlig har en god del norske bridgespillere tatt turen til Island for å spille Reykjavik Bridge Festival. Den startet torsdag og pågår resten av helgen.

 

Reykjavik Bridgefestival 2020 spilles i spektakulære Harpa Concert Hall and Conference Centre

Først var det parturnering for 142 par. Ingen norske nådde helt opp der, men noen danske par gjorde det bra. Anders Hagen-Jonas Houmøller gikk helt til topps foran Sabine Auken-Roy Welland (Tyskland) med et islandsk par på 3.plass. Resultater og annen informasjon finner du på festivalsiden, her. Lørdag starter lagturneringen.

Her er et spill fra parturneringen hvor det var litt overraskende at mindre enn 10% av N/S parene meldte slem:


Det er vel ikke unaturlig å havne i slem med dette? Hvis syd åpner med en sterk 2 kløver og de senere finner spartilpasningen har nord gode kort mot en gameforcing 2 kløver. Man kan si det var godt gjort å stoppe, for flertallet av N/S-parene hadde rett i at det ikke skulle meldes slem - i teorien. For i 6 spar blir det bet om det spilles ut hjerter. Med annet utspill får spillefører godspilt ruteren ved å presse ut esset og stjele en ruter. Det må imidlertid gjøres før trumfen tas ut (og stjele høyt hos syd), for spar dame må senere være inntaket til godspilte ruterstikk.

Seks par vant 6 spar, seks par gikk bet.

Toppen gikk imdilertid til et lavt plassert islandsk par som meldte og vant 6 grand. I den kontrakten er det enda dårligere sjanser enn i 6 spar, for det kan jo ikke stjeles ruter for å godspille ekstra stikk i fargen. Men det satt som det skulle for at det var håp. Riktignok kan 6 grand betes, men etter kløver ut må motspilleren med ruter ess være veldig nøyaktig om ikke spillefører skal få tolv stikk.

Kløverutspillet stikkes. så ruter dame som vest må stikke med esset. Ligger han unna (typisk "feil" lasjering) kommer esset på luft i neste stikk, og da er det fire ruterstikk. Så vest stikker, og da har spillefører kun to ruterstikk siden øst fortsatt har stopper i fargen. Hvis vest nå fortsetter med kløver eller spar vinnes 6 grand. Spillefører får tatt de fem sparstikkene tidlig nok, og kaster en hjerter og en ruter fra nord. Så ruter til nords knekt, og dette er igjen:


Kløver dame spilles og øst er "toast". Han nå holde hjerterne sine om ikke spillefører skal ta de to siste med A-J, og hvis han kaster ruter vil nords ruter 6 gi stikk.

Hvordan bete kontrakten?

Det er litt trøbbel med overganger. Hvis vest idet han er inne på ruter ess fortsetter med ruter får ikke spillefører til skvisen. Han må nemlig få tatt de fem sparstikkene først. Bare prøv selv, det går ikke.

Skift til hjerter idet vest er inne på ruter ess bryter også forbindelsen, i det tilfellet blir det ikke noen overgang til syds hånd i sluttpossen.  Det har han (i hjerter) i diagramsituasjonen. 

 

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.