Nesodden BK med sensasjon i NM for klubblag

Nesodden har slått ut flere sterke lag på sin vei til sjette og siste utslagsrunde i NM for klubblag, men da de skulle møte medaljegrossistene fra Bergen Akademiske BK var bergenserne i de aller flestes øyne klare favoritter. Sofie Græsholt Sjødal (17)-Agnethe Hansen Kjensli (20) og Sofies foreldre Elisabeth Græsholt Sjødal-Rolf Sjødal ville det annerledes.

Nesodden ledet kampen med 11 IMP ved halvtid. I andre halvrunde startet BAK best og vant 14 IMP på de første spillene, men så var det slutt! Nesodden vant en haug med spill, og fem av ga tosifrede IMP-gevinster. Sluttresultatet var smått utrolige 128-59 og bergenslaget var altså slått ut med klar margin. Bergen Akademiske BK er en gigant i norsk klubbridge så dette er sannelig et David mot Goliath-resultat!

Moro når "the underdogs" slår ut favorittene!

Her er et av Nesoddens mange gevinstspill som rullet inn på rekke og rad i andre halvrunde:

Syd giver, N/S i sonen. 


I dette spillet var syd for BAK frempå med en langt ifra usaklig opplysende dobling over østs 1 ruter i fjerde hånd. Syd hadde altså passet først (det gikk tre passer), så doblingen har absolutt noe for seg. Men i dette spillet gjor doblingen det enklere for spillefører Rolf Sjødal (øst) da han skulle spille 3 grand.

Syd fant det beste utspillet, kløver.

Det var de «vanlige» åtte stikkene. Men siden syd er mer eller mindre markert med begge kongene i de to sidefargene ble det nokså greit. Det var bare å kjøre i gang med fem ganger ruter, og syd ble skviset sønder og sammen. Dette er egenlig en ganske vanlig forkommende skvisvariant hvor en motspiller har godspilt nok stikk til å bete, men han har «alt», og dermed kan han ikke holde sine godspilte stikk idet spillefører tar sin langfarge. Bare prøv selv å finne avkast for syd på alle ruterstikkene! Han vil i forskjellige varianter bli innspilt for å gi spillefører det niende stikket om han da ikke blanker en konge som i så fall kan bli toppet ut.

Så 3NT ble vunnet med ni stikk, og da det ble to bet i samme kontrakt ved det andre bordet (der doblet ikke syd) ga spillet 11 IMP til Nesodden.

Vest giver, alle i sonen.


Her satt Sofie nord og hørte 2 spar fra vest. Hun vurderte å passe i håp om at makkeren kom med og doblet, men hun fryktet syd ikke hadde nok poeng til det og ville passe ut 2 spar. Så hun sa 2NT.

Hvis hun hadde tatt sjansen på pass ville syd i dette tilfellet ha doblet og kontrakten ville blitt 2 spar doblet, ingen fest for vest.

Over 2NT brukte Agnethe (syd) Puppet Staymen og de fant hjertertilpasningen. Mot 4 hjerter spilt av nord spilte øst ut spar til knekt, dame og konge. Sofie la opp til en krysstjeling ved å ta for kløver konge, ruter ess, den andre sparhonnøren så spar. Øst kastet ruter og syd fikk stjele. Så kløver ess, men vest stjal. Nå tror jeg riktig motspill må være trumfskift, og da blir det vanskeligere. Men da vest tok for ruter konge og spilte mer ruter stjal Sofie, og øst stjal over. Nå også virker det naturlig med trumfskift, men da det ikke kom fikk Sofie krysset hjem nok stikk til å notere ti stikk totalt, +620. Det ga 12 IMP inn i Nesoddens triumfferd som endte med den sensasjonelle seieren mot favorittene fra Bergen AK som spilte med et sterkt og særdeles erfarent lag. Triuemfen må være uendelig deilig spesielt for de to unge juniordamene som slo Sven Olai Høyland, deres mentor, trener og kaptein på juniorlandslaget.


Herlig seier! Fra venstre lagfinalistene Rolf Sjødal, Sofie Græsholt Sjødal, Agnethe Hansen Kjensli og Elisabeth Græsholt Sjødal

Om Bergen AK hadde vunnet denne kampen, noe det virker som om de i realiteten ikke var i nærheten av, ville de vært blant medaljekandidatene i lagfinalen, og gullaspiranter. Nå blir det Nesodden som skal spille finale, og det blir spennende å se hvordan de greier seg der. Med en så sterk prestasjon mot et så sterkt lag i en viktig 6.runde bør det ikke overraske noen om de gjør det skarpt også i finalen.

TRONDHEIM CUP (oppdatert med bilder)

Den årlige turneringen Trondheim Cup gikk av stabelen i helgen med par- og lagturnering.

Stian André Evensstad (Sørreisa) og Kåre Bogø (Nittedal) tok seieren i parturneringen hvor det deltok hele 52 par. Andreplassen gikk til Erik Berg-Christer Kristoffersen (Klepp) mens Ove Andersbakken (Fåvang/Ringebu) - Villiam Ovesen (Mostamark) ble nr. 3.

"Pallen" i par: Vinnerparet Evenstad-Bogø flankeres av Kristoffersen-Berg (t.v.) og Ovesen-Andersbakken. 

Hele resultatlisten og spillene fra parturneringen finner du her.

I lagturneringen deltok 24 lag. Der gikk seieren til et lag bestående av Haldor Sunde, Ranja Sivertsvik, Martin Reinertsen og Atle Grefstad. Andreplassen tok Sverre Johan Aal, Petter Aulid Eide, Olav Arve Høyen og Aksel Hornslien. På tredje kom Kaj Robert Brastad, Tommy Skodje, Lars Tore Langørgen og Kjell Helmersen.


Vinnerlaget: Sunde, Reinertsen, Grefstad og Sivertsvik.

m Alle resultater fra lag med butler osv. finner du her. 

Vi tar med et spill fra parturneringen på lørdag. 

Ville du åpnet med disse kortene som giver med alle i sonen?

Det er ganske populært å åpne tynt, spesielt med to majorfarger. Hvis du åpner med 1 hjerter med dette havner du raskt i 4 hjerter, og det har du vel ikke så mye imot, for kortene må være bra i majorkontrakt når det er minst åtte trumf. Men la oss se på N/S sine kort først og spørre oss: er dette en god utgang?


Nei, den er litt for tøff med to topptapere i kløver. Trumfen må gi kun en taper. Det er en bra sjanse hjerterfargen sett isolert. Men du må  trumfe noen spar hos nord, og da må trumfen sitte 2-2 for at det skal gå bra. 

Et spill beviser ingenting, men tipset mitt når det gjelder tynne åpninger er at det har størst sjanse til å lykkes når du har bra farger. Sparefargen er veldig bra i dette tilfellet, men hjerterfargen er tynn. Hadde syd hatt A-10-9 femte i hjerter ville 4 hjerter vært en mye bedre utgang da singel honnør i hjerter også ville gjort susen. 

Slik så hele spillet ut:

Sånn som det satt imot skulle absolutt ikke N/S ha meldt utgang her, men ved vel en tredel av bordene var de i 4 hjerter, de fleste stedene doblet. Det er aldri mer enn ni stikk, og det må spilles med fin hånd for å få ni stikk. Mange gikk 200 i bet, noen måtte notere -500 og et par steder ble det 800 til Ø/V. Vinnerparet tok inn en behagelig 500 lapp som N/S mot østs 3 spar doblet. Men det var ikke topp. To steder vant N/S 3 hjerter doblet for +730. Det var Kaja Brekke-Kristine Bjørbekk Kjellin og Marian W. Grude-Gunnleiv Grude som delte den toppen.  

Håper finessen ikke går...

I et spill fra en parturnering forrige helg var overskriften til denne artikkelen hva spillefører faktisk burde tenke mens han spilte, og det merkelige er at det faktisk var sånn i 7 grand hvor den første tanken er at det ser ut som om hjerterfinessen kanskje må gå. Men det gir høyere score hvis nøkkelkortet ikke sitter i saks, forutsatt at du ser riktig spilleplan. Først meldeproblemet noen fikk i det spillet. 


Vests 2 spar viser spar og en minor og under åpning, og siden du kjenner motspilleren på vests plass vet du at han ikke går av veien for å tråkke til med slike meldinger uten honnørpoeng, om han har fordeling. Aggressive meldinger får en si, syd sitter garantert med den klart beste hånden, men meldingene har kommet opp i 4 spar før det er hans tur! Makker på nords plass har dog doblet opplysende i faresonen. Så det får bli han du bør stole på. En dobling som forplikter oss til spill på tre-trinnet eller høyere er normalt ikke avgitt på 12-13 lusne poeng. Han må nesten ha alt du ikke har? Med A-Q i hjerter, ruter dame og kløver konge blir det bare 11 poeng, og trolig har han derfor ruter knekt eller kløver knekt også, eller begge. Kan det være noe hull her, eller må storeslem stå? En bekymring er at en minorfarge du kanskje er avhengig av trolig sitter skjevt. Men det kan godt være tretten stikk nedlegg også, så la oss si du klinker til med 7 grand! Vest spiller ut spar 10.


Nord hadde absolutt minimum og knapt nok det for sin dobling. Et strek i regningen var at nord satt med spar konge, så våre 9 hp i den fargen gir kun to stikk. Men det positive er makkers tette femkorts ruterfarge. Så med det samme ser du at det er tolv sikre stikk (2+2+5+3=12).

I videoen jeg postet forleden var det noen slike spill hvor du mangler ett stikk for kontrakten din. Spørsmålet som da bør stilles er: hva er sjansene for det stikket? I hvilken rekkefølge bør sjansene forsøkes hvis det er mer enn en sjanse?

Her er det to farger som kan gi det nødvendige stikket, kløver og hjerter. Kløveren kan sitte 3-3, eller knekten singel slik at tieren gir stikk. Hvis ikke er hjerterfinessen en bra sjanse (50%) så alt i alt er det gode sjanser for denne storeslemmen. Og det er bedre i grand enn i hjerterkontrakt hvor hjerteren må sitte 3-2 også.

Det er bra å ikke ha funnet hjertertilpasningen, Ø/V sine aggressive meldinger hjalp N/S. Om N/S får melde i fred og finner tilpasningen i hjerter vil de finne ut at trumfdamen mangler og stoppe i lilleslem. Så om vi får hjem 7 grand vil det selvsagt gi et kanonspill. Når blindemann kom ned ville vi dog foretrukket å være i den sikre 6 grand som vil gi ene god score.

Men vi er i 7 grand som altså har bra sjanser.  

Skal vi bare ta kløveren først og hvis den ikke gir uttellingen vi ønsker ta hjerterfinessen?

Nei, her er det et mønster erfarne spillere kjenner igjen. Hvis øst har kløverlengden er det en ganske automatisk skvis mot han i kløver og hjerter. Men hvis øst også har hjerter dame kan vi bare ta finessen sier du kanskje?

Riktig, men det er ikke hjerter dame tredje eller lengre vi skal skvise bort her, det er hjerterlengden hans vi tar knekken på fordi han må holde kløver. Det oppstår en såkalt show-up squeeze hvor vi mot slutten er sikre på at øst ikke har flere hjerter, så vi topper og får med oss at vest har damen dobbel også. Vi vinner om enten damen sitter i saks eller dobbel bak! Det er glimrende forutsetninger, ikke sant.


Denne analysen er nesten like viktig i 6 grand som 7 grand selv om det er tolv toppstikk, siden de dreier seg om parturnering. I lilleslem gjelder det å spille på beste sjanse for å få overstikket (viktig i par) når det dreier seg om en kontrakt mange andre også er i.

Vinn sparutspillet og ta for A-K i ruter. Så kløver til kongen (hvis knekten faller er det over, tretten enkle), så kløver til esset (øst dekker med tieren) og da kaster vest en spar. Øst hadde altså kn-9 femte fra start i kløver. Da er det duket for show-up squeeze! Vi tar den tredje kløverhonnøren og den andre sparhonnøren før vi spiller hjerter til esset og innkasserer ruterstikkene. Før det siste ruterstikket ser det slik ut:


På ruter 10 må øst holde kløver 9, hvis ikke gir kløver 8 det trettende stikket. Så han kaster hjerter, og da kaster syd kløver 8 som har gjort sin nytte. Med to kort igjen spilles hjerter, og øst følger med tieren. Da er det ingen variant å ta finessen nå, for du vet jo øst ikke har flere hjerter. Du vet jo at han har kløver 9! Så du tar for hjerter konge. Hvis øst hadde hatt hjerter dame vill den kommet på i dette stikket. På denne måten vinner du tretten stikk også om det så ut sånn fra start:


Elegant spilt?

7 grand ga selvsagt nesten alle poengen uansett, men poenget med hvor hjerter dame befant seg var mer interessant for dem som delte med mange andre i 6 grand.

Streket i regningen var at da spillet forekom hadde øst hjerter dame (bytt om åtteren og damen). De som timet det riktig (show-up squeeze) vant selvsagt tretten stikk i 6 eller 7 grand, damen kom som beskrevet over på i sluttpossen, ingen finesse nødvendig! Men de som ikke kjente igjen den varianten og simpelthen tok hjerterfinessen fikk også alle stikkene, men de ville fått kun tolv om damen satt dobbel bak, selv om det da også ville vært tretten stikk med riktig spill. Altså var det slik at de beste spillerne ville fått flere poeng om hjerterfinessen ikke gikk da de i så fall ikke ville vært nødt til å dele poengene med de som bare så finessesjansen (mange!).  

Hvilke kontrakter er vanskeligst å spille? (m/video)

Er bridge alltid så vanskelig?

Hva er de vanskeligste kontraktene, delkontrakter, utganger eller slemspill?

I denne videoen forsøker jeg å avlive myten om at slemspill er så vanskelige. Faktisk er sannheten at mange slemspill er mye enklere å forholde seg til enn uoversiktlige delkontrakter. I videoen får du noen eksempler på slemspill hvor det gis noen tips om hvordan tenke, step-by-step, for å få med seg flest mulig sjanser.

Norske juniorer gjorde (nesten) rent bord!

Under nordisk mesterskap for ungdomslag gjorde Norge nesten rent bord og vant tre av fire klasser! Dette er en fantastisk prestasjon som bare bekrefter den flotte trenden vi har hatt i mange år i norsk juniorbridge.

Undertegnede spiller selv nå i påsken, men lover å komme tibake med noen flere spill fra mesterskapet i Danmark.

Alle resultater og annen informasjon finner du her. 

Her er noen bilder tatt av Ida Marie Øberg og Kristian B. Ellingsen under premiesermonien.

U16 blå (vinnerlaget i den klassen): fra venstre Kristian B. Ellingsen, Nicolai Heiberg-Evenstad, Anders Brogeand, Thomas Tøsse, Linus Hjelvik og Are B. Landsvik. 

U16 rød: fra venstre Elias Veines-Jensen, Jørgen Lindaas Nordby, Sigrunn Faag, Maren Idland Sægrov, Kristine Bjørbekk Kjellin og Kristian Barstad Ellingsen.


Gull i U26: fra venstre Lars Eide, Joakim Sæther, Marcus Scheie, Sofie Græsholt Sjødal og Christian Bakke.


U21 (bronse): fra venstre Lars Eide, Magnus Sætre, Christian Fredrik Johnsen, Arne Osnes Devik, Marius Dalemark Austad og Markus Lund.


Gull i U26W: fra venstre Kaja Brekke, Ida Marie Øberg, Thea Lucia Indrebø, Katarina Ekren, Agnethe H. Kjensli, Sven-Olai Høyland og Elisabeth Græsholt Sjødal. 

Nordisk for ungdomslag, dag 2

I Nordisk for ungdomslag gjør de norske lagene det ganske bra. Etter grunnspillet er over fredag kveld gjenstår finale og bronsekamp i de respektive klassene. Link til informasjon og resultater finner du her.

Laget i jenteklassen slet litt i de første kampene, men så har det blitt et par fine seiere.

Våre to U-16 lag har vunnet flere kamper, og det ene ligger på andreplass på tabellen med to kamper igjen å spille.

I U-26 har Norge tapt kun en kamp, og det var mot Sverige U-21 som til tross for at de er veldig unge virker som et sterkt lag.

Her et par spill fra kampen mot dem, en kamp som ble overført på BBO.


Hva åpner du med her i første hånd, ugunstig sone?

I Norge og er det nokså vanlig med «laveste fire-korts farge», dvs. med 4-4 i minor åpnes med 1 kløver. Også mange andre steder er stilen å porioritere åpning med 1 kløver. Det er nok litt tilfeldig hvordan det slår ut om man åpner med 1 kløver eller 1 ruter. Selv er jeg tilhenger av å ha muligheten for å åpne med 1 ruter med 4-4 i minor. En fordel er at da har man i alle fall vist en farge hvis det blir konkurranse i meldingene. Kløveråpningen viser for de fleste 2+ eller 3+ kløver, og man vet kanskje ikke at det er rutertilpasning idet meldingene har kommet ganske høyt. Et poeng er dog at mange bruker kløverføringer, dvs. svareren melder 1 ruter med hjerter og 1 hjerter med spar, noe som er et bra system. Det kan være en av grunnene til at så mange velger å åpne med 1 kløver.

I dette spillet ble de enklere med 1 ruteråpning som svensken valgte, mens nordmannen på vests plass sa 1 kløver. Slik så hele spillet ut:


Det norske paret ved det andre bordet fikk ikke ruterfargen på bordet etter 1 kløver fra vest. Nord meldte inn hjerter, øst viste spar, og før Ø/V visste ordet av det var N/S i 3 hjerter. Skulle øst konkurrere på firetrinnet uten å vite om tilpasning hos makkeren? Det var klart for øst at makkeren hadde noen hjertere, tre og kanskje fire, så 4 ruter behøvde ikke være så gull. Svenskene fikk spille 3 hjerter som gikk en bet.

Da svenske Sandin som du ser åpnet med 1 ruter viste også øst frem sparfargen etter 1 hjerter fra nord, men i neste melderunde meldte øst 5 ruter i trygg forvissning om en fet trumftilpasning, og i ruterkontrakt er øst sin hånd veldig god. De vant tolv stikk, 11 IMP til Sverige.

Norge U-26 kom litt på etterskudd mot Sverige U-21, men det bedret seg utover i kampen. Her fikk Sjødal-Bakke et bra spill selv.

N/S har utgang, og Sverige noterte +450 i 4 spar.

Jeg synes øst satset veldig friskt etter at vest hadde viste lang hjerterfarge. Det behøver ikke være all verdens med minortilpasning der borte, og det var det ikke heller

Motspillet startet litt uheldig da nord spilte ut spar ess. Men deretter var motspillet bra, og de fikk kontrollert inn +800, Det ga en redusering, 8 IMP, og kampen ble til slutt tapt med kun 5 IMP.

NORDISK MESTERSKAP FOR UNGDOMSLAG

Nordisk mesterskap for ungdomslag spilles nå i påsken i Nykøbing, Danmark. Det deltar en rekke norske lag i begge puljer. Det er følgende klasser: U-16, U-21, W-26 (jenter/kvinner) og U-26.

En link til nyhetssak om mesterskapet finnes et annet sted her på NBF sin side med informasjon om hvem som spiller på de forskjellige lagene og link til de danske sidene hvor all informasjon og resultater kan finnes. Nyhetssaken her på bridge.no finner du her.

Det er totalt tolv lag, hvorav fem norske. Norge stiller i alle klasser og har to lag i U16-klassen. Det spilles først seriespill, deretter blir det finalespill med tre 12-spills sett i de respektive klasser.

Spillingen startet torsdag og avsluttes 21.april. Det ble en frisk start bl.a. med noen slemspill. Her er ett av dem:


Hva er beste vei til 7 hj?

Bør man åpne med 1 sp eller 2 kl med syd sine kort?

Uansett valg av åpning bør det kunne være mulig å melde denne fine storeslemmen. Noen av de norske fant frem:

Norge U21:

Nord: Christian Fredrik Johnsen

Syd: Magnus Sætre

Nord      Syd

              2 kl

2 hj        3 hj

4 kl        4 gr

5 hj        5 gr

7 hj        Pass


Her ble det så godt som full kontroll, enkelt og greit meldt!

Nords 4 kløver var kontrollmelding (første- eller andrekontroll i kløver).

Idet syd sier 5 NT bekrefter han at alle nøkkelkortene (Key Card Blackwood) er på plass og at han er interessert i storeslem. Da har nord mer enn nok til å melde storeslemmen selv.

Om nord over 5NT hadde meldt 6 kløver i stedet ville det vist kløver konge (spesific kings), og da burde nok syd tatt sjansen på storeslem selv om det er en bitte liten sjanse for at nord har tre små spar.

Norge U16:

Nord: Jørgen Lindaas Nordby

Syd: Elias Veines-Jensen

Nord           Syd

                   1 sp

2 hj             4 gr

5 hj             5 gr

7 hj             Pass

Også bra meldt, en praktisk og enkel meldesekvens som sjelden vil gå galt!

Syd har enorme kort, og spesielt etter 1S-2H. Man kan kanskje si at det er et lite faremoment her, sett fra syd sin side behøver ikke finnes kløverkontroll slik at lilleslem en sjelden gang er bet (for.eks. nord har: Qx, KJxxx, Qx, QJx). Ideelt sett kunne de funnet ut det, spesielt om det spilles med 2-over-1 som utgangkrav. Da kan syd støtte til 3 hjerter som krav, og nord kontrollmelder kløver. Resten blir akkurat som de meldte.

Det er veldig morsomt å se disse ungdommene melde så bra, og at de ikke har problemer med å se mulighetene.

Marcus Scheie og Christian Bakke meldte også storeslemmen i U26-klassen.’

Det har nettopp startet i Danmark, og vi kommer selvsagt tilbake med flere spill og resultater etter hvert. 

OLRUDPÅSKEN 2019

Denne tradisjonsrike før-påsketurneringen ble spilt i helgen med bra deltakerantall.

Velkomstturneringen på fredag ble vunnet av John Helge Herland og Jomar Lygre Undheim (Klepp BK). Det deltok 34 par. Hele resultatlisten, spilldiagram osv. finner du her.

Lørdag og halve søndag ble det spilt parturnering i to puljer. I Mesterpuljen gikk seieren til Harald Eide og Håkon Kippe (Hamar/Snåsa) foran Jan Olav Røseng-Stig Vestveit (Hamar) med Steffen Fredrik Simonsen-Lars Arthur Johansen (Topbridge /Rognan) på tredjeplass.

I den puljen deltok 34 par, og alle detaljer finner du her.

I åpen pulje vant Martin Rian-Arnold Digre (Orkdal /Sporveiens BK) foran Mari Fonkalsrud-Ingeborg Andersen (Lillehammer) med Tove Gullstein Jahr-Terje Jørgensen (Jessheim/Nittedal) på tredjeplass. Hele 59 par deltok i den puljen, og alt av tall og spill osv. for den puljen finner du her.

Søndag ettermiddag startet lagturneringen som ble avsluttet mandag. Det deltok 36 lag.

På vinnerlaget spilte Stian André Evenstad, Espen Larsen, Over Andersbakken, Kjell Gaute Fyrun.  Andreplassen gikk til Jim og Sven-Olai Høyland, Peter Marstrander og Kristian Barstad Ellingsen. «Bronsen» ble vunnet av et lag bestående av Tor Eivind Grude, Christian Bakke, Jon Egil Furunes og Kåre Bogø.

Detlajene fra lagturneringen finner du her.

Er dette spillet fra Olrud en slem?

6 hjerter er ikke en elendig kontrakt, langt ifra. Men det er fordi alle poengene «virker», det er intet bortkastet i øst sin singeltonfarge og mellomkortene i ruter er viktige. Så det er nært innpå en 50-50 slem. Men det kan jo være en sikker trumftaper her, så det er litt mindre enn en 50-prosenter. Og det er sannelig ambisiøst å melde slem.

Det kan hende det ved noen bord kom innmelding, eller hoppinnmelding i spar fra nord. Han har liten poengstyrke, men fin fordeling og det er langt i fra galt å melde selv i sonen.

Men la oss si Ø/V får melde i fred. Da oppstår en systemsituasjon.

Slik veldig mange spiller (sterk NT) kan meldingene starte slik:


Hvis 3 kløver er utgangskrav og naturlig skal grandåpneren vise sin hånd. Her er mitt forslag til hvordan det bør gjøres. Uten hjertertilpasning og kløvertilpasning melder åpneren 3 grand. Med kløverstøtte kan han støtte, og med hjerterstøtte har han to muligheter for å støtte, til 3 hjerter eller 4 hjerter. Jeg liker best at 3 kløver (ny farge) er definitivt utgangskrav i denne situasjonen. Det gjør det enklere med de store hendene.

Med hjerterstøtte kan da grandåpneren si 4 hjerter med minimum siden utgangskravet er etablert (Principle of fast arrival). Her har vest minimum, og det er vakre honnører, dvs. kontroller (ess og konger) som er supert i trumfkontrakt. Men med 3343 fordeling er det vel litt for lite til å si 3 hjerter som bør vise en sterkere grandåpning. Hvis vest over 3 kløver sier 4 hjerter og det blir oppfattet som minimum (ikke en veldig god grandhånd) bør øst passe. Det er alt for mange hender, selv med flere honnørpoeng hos vest hvor det ikke vil være noe særlig bra spill for slem.

Denne differensieringen av grandåpnerens støttehånd er viktig i slike meldingsforløp!

Det er altså etter min mening veldig pushy å melde slem, men never argue with success! Kun to par meldte og vant 6 hjerter. Tre par til meldte slem, men uvisst av hvilken grunn vant de ikke tolv stikk. For det handler vel kun om ruterfinessen her? Med spar ut til esset bør spilleplanen være å sjekke hjerteren med liten til honnør hos øst og liten tilbake til kongen. Da oppdages sitsen, og en markert finesse tas over nords trimfknekt fjerde. Deretter er det ikke noe annet å gjøre enn å ta ruterfinessen? Siden den går blir det en meget fet +1430 til notering.

De aller fleste var - fornuftig nok - i utgang, noen i grand med ti stikk, flertallet i hjerterkontrakter med ti (!), elleve eller tolv stikk. De to parene som til glede for deres lagkamerater kunne lese opp +1430 under sammenligningen var Knut og Anne Marie Pettersen og Liv Marit Grude-Bodil Nyheim Øigarden.

YEH BROS: Det ble norsk premie til slutt

YEH BROS CUP i Shanghai ble avsluttet lørdag.

Lagturneringen

LAVAZZA var nok favoritt i lagfinalen, men KINA ville det annerledes.

Det var tre sett (16 spill i hvert) i finalen. LAVAZZA tok en oppskriftsmessig og ganske stor ledelse i det første, men KINA slo voldsomt tilbake i det andre. Mot slutten lå det og vippet, men en sterk kinesisk avslutning gjorde at det ble seier til hjemmelaget.

Her er spillet som på en måte var spikeren i kista for Lavazza.


Da kineseren på syds plass åpnet suste de ut i utgangen 3 grand med syd som spillefører. Sementa åpnet ikke ved det andre bordet. Jeg holder med Sementa, den «søppelhaugen» der er ikke åpning. Men i den kinesiske meldestilen åpnes nesten alltid med 11 poeng.

Og «never argue with success» gjelder som alltid om sluttkontrakten vinnes!

Kontrakten 3 grand er ikke noe vakkert syn. Kløver, eller selv sparutspill vil gjøre det nokså håpløst, og selv med hjerter 10 ut som Madala valgte så det ut til å være en veldig lang vei til ni stikk.

Bilde (øst) dukket med hjerter konge i første stikk og dukket også da spillefører senere spilt hjerter mot nieren. Stikker han opp og skifter til kløver tror jeg det må bli bet?

Kineseren skrapte sammen ni stikk (2+3+2+2) for +600, en massiv score med disse kortene. Bocchi vant også ni stikk, men i 1 grand. Dette ga Kina 10 IMP, og de vant til slutt kampen med 29 IMP.

Det er ingen overraskelse at Kina går helt til topps. Mange har ventet på kinesisk suksess også i mesterskap. De har en haug med glimrende kortspillere, og utviklingen for kinesisk bridge er voldsom.

Kina blir nok å regne med i Bermuda Bowl også, og før det i Asia Pacific Championship i juni.

Nederland slo Israel i kampen om 3.plassen.

Bra norsk innsats i par

De fire norske spillerne i Shanghai gjorde det skarpt i lag-kvalifiseringen og i begynnelsen av sluttspillet. Men de ble slått ut med liten margin der og måtte over i «trøstespill» for lag hvor det virket «sett fra langt hold» som de norske var litt sluttkjørte.

Etter de ble det for dem parturnering, og da virket det som om de kviknet til igjen.

Christer Kristoffersen og Erik Berg vant parkvalifiseringen. Så måtte de gjennom Semi-finale A hvor det gikk tråere.

Terje Aa og Allan Livgård slet i kvaliken og måtte spille semi-finale B, et nåløye for å kunne komme seg til finale. Ingen av de to parene kom seg til finalen for par og måtte spille trøstefinalen, men også der var det snakk om pene premier.

Den finalen tok Terje Aa og Allan Livgård seg av og vant.

Dermed ble det til slutt nordmenn som fikk opp å bukke under premiebanketten!

Det norske laget fikk i Kina vist at de er å regne med selv når de spiller på det aller høyeste nivået i verden. Alle de fire har endel internasjonal erfaring fra før, og Terje Aa har jo massiv erfaring fra mesterskap. For alle fire er deltakelsen i denne turneringen med å bygge mer solid internasjonal rutine selv om det manglet litt for å nå helt opp denne gangen.

Fete pengepremier i YEH BROS CUP

Det er ikke småpenger lagene i Yeh Bros spiller om. Den totale premiepotten for alle turneringene er 319.500 USD. Selv i trøstepuljen i par er det 3000 USD i førstepremie, og i parturneringen som spilles fredag og lørdag er førstepremien 20.000 USD til paret. I Swiss Teams (Consolation) vil vinnerlaget få med seg 10.000 USD. Det er selvsagt i hovedturneringen YEH BROS CUP de store pengene er. Laget som sikret seg finaleplass akkurat nå (LAVAZZA) er sikret 48.000 USD som er andrepremien. Men det kan jo bli førsteplass også, og spillerne på vinnerlaget får dele svimlende 190.000 USD!

I semifinalen mellom Nederland og Lavazza ledet førstnevnte med 2 IMP ved halvtid, men LAVAZZA snek seg foran mot slutten og vant kampen med 7 IMP. Dermed er de klare for finalen og kan hvile seg i kveld før morgensdagens finale mens tre lag spiller om den siste plassen i finalen. Ett av de lagene er nettopp Nederland som har gått gjennom sluttspillet i A-bracketen uten tap før den siste kampen mot Lavazza, og derfor har de i behold sitt ekstra "liv" og kan meget vel sikre seg revansjeooppgjør mot Lavazza om titlene. De blir en såkalt tre-veis kamp hvor vinneren avanserer. De andre to lagene som kan bli finalelag er Israel og China. Alle disse tre samt selvsagt Lavazza er i "pengene", det er premie til de fire beste av de totalt 28 lagene.

For det norske laget ble Consolation Swiss Teams en nedtur etter glimrende spilling tidligere i uken. Det ble tre strake tap og en plassering i køen i den turneringen. Vi håper spillerne klarer å glemme de siste kampene og finner tilbake til storspillingen tidligere i uken. Da kan det godt bli topp-plasseringer i parturneringen som starter nå snart fredag kveld kinesisk tid og avsluttes lørdag.   

 

 

 

 

 

NEDERLAND - LAVAZZA

I YEH BROS CUP tok Lavazza raskt ledelsen i kampen om å sikre seg finale uten å måtte spille mer i deres kamp mot Nederland (de to lagene som fortsatt ikke har tapt i sluttspillet). Det andre finalelaget må gjennom en sesjon til. Nederland-Lavazza er altså på en måte en ren semifinale, men taperlaget får en sjanse til mens vinnerlaget får hvile.

Her et eksempel på god teft.

Madala (Lavazza) åpnet i gunstig sone som syd med 1 spar og hørte 2 ruter fra venstre. Bilde (nord) sa 3 spar som viser firekorts støtte og ikke så sterke kort, ikke nok til utgangsinvitt. Øst sa 3 grand. Ville du meldt noe mer nå (ikke titt på nords kort)?

Madala meldte antagelig 4 spar mest som en stamp mot 3 grand. Det kan godt hende de har 3 grand i kortene, for ruter konge ser miserabel ut etter meldingene, han tror jo ikke nord har ruter ess. Over 4 spar gikk det pass rundt.

Siden vest hadde tynn ruterfarge var ikke 3 grand tingen, men 4 spar var ikke så verst. Det er ti stikk om hjerterfargen løses uten taper, og det er mulig med denne sitsen. Det som skjedde var litt en såkalt gresk gave, for det ga spillefører en mulighet for å tråkke feil i hjerter mens han ellers trolig ville ha funnet hjerteren og tatt ti stikk ganske greit.

Vest spilte ut kløver konge, og øst stakk over for å spille ruter. Siden de ikke hadde tatt det andre kløverstikket ble det etablert en innspillsituasjon. Madala vant med ruter ess og tok sparfinessen fulgt av to runder spar til. Så innkasserte han ruter konge og fridde seg med kløver. Øst tok det stikket og spilte liten hjerter.

Nå ble det et valg.

Om øst har hjerter ess tredje og vest damen dobbel vinnes i den situasjonen ved å stikke med kongen og spille en hjerter til. Da vil motpartens to hjerterstikk være «frosset», dvs. de kan ikke få tatt dem! I så fall må vest få beholde for damen (Qx fra start) i fargens andre runde, øst kan jo ikke stikke over. Så må vest spille til dobbeltrenons som blir stjålet hos nord mens syd siste hjerter forsvinner. Men det satt ikke slik, og Madala ville spille bort kontrakten om han la kongen.

Madala tenkte vel og lenge, men så la han liten og kontrakten ble vunnet, +420. Det ga 8 IMP da lagkameratene hans hadde spilt 5 kløver Ø/V med en bet, +100.

Det kom to fine storeslemmer. Lavazza meldte bare en av dem mens Nederland fant begge, og kampen jevnet seg ut.

Nederland vant i neste spill enda en slemsving og tok ledelsen i kampen.

Så kom dette:

Vests 3NT var konvensjonell, men jeg vet ikke sikkert om det viser en sterk 4H/S-melding (trolig), bare en 4H/S-melding, eller om det viser hjerter. Da vest doblet tok øst ut i 5 hjerter (pass/korriger?), og da det gikk dobler fra syd og pass rundt var det klart at det ville komme ned en sterk hånd med lang og god hjerter hos blindemann.

Hva spiller du ut?

Spar dame virker naturlig etter makkerens 4 spar-melding. Ruter ess er kanskje et alternativ. Andre forslag?

Nederlenderen spilte ut spar dame. Slik så hele spillet ut:

Utspillet av spar dame var mer enn nok for Bocchi. Han stakk med kongen og spilte trumf. Nå kunne han senere ta sparfinesse med tieren og få kvittet seg med kløvertaperen hos vest på spar ess. Det hadde han helt sikkert fått til, men syd hjalp ham riktignok med det da han spilte mer spar da han var inne på trumfesset. Bocchi to en trumfrunde til fra øst og så spar ess med avkast av kløvertaperen, 11 stikk og +850.

Om ruter ess spilles ut blir det fortsatt bet om syd skifter til kløver i andre stikk (får ikke tatt for ruter konge med kløveravkast i tide fordi nord har singel ruter og en trumf). Ikke lett motspill å skifte til kløver etter disse meldingene...

Også om syd spiller ut trumfesset kan kontrakten fortsatt betes, men syd må også da finne kløverskiftet med det samme.

Ved det andre bordet fikk Dennis Bilde spilte 4 spar som nord, og der ble det en bet (tre trumftapere og en taper i kløver). Dermed vant Lavazza 13 IMP og lagene stod helt likt.

Nederland vant så 2 IMP mot slutten, og det er også ledelsen deres etter halvspilt kamp.

Det kan se litt ut som luften har gått litt ut av ballongen for det norske laget som gjorde det så bra lenge. De spiller nå i Consolation Teams. Til liksom å være en «trøstepulje» er det sannelig høyt nivå! I første kamp ble Norge sin motstander USA-Pepsi. Det ga klart tap med 24 IMP (3,22 VP). I andre kamp var det norske laget raskt i trøbbel mot Japan som mot slutten ledet 30-3. Det bedret seg noe mot slutten, men det ble likevel tap med 14 IMP (6,46 VP).

Norge ligger nå i ingenmannsland i den turneringen. Det gjenstår kun en kamp i Consolation Teams så det kan kun bli en plassering midt på treet der. Vi håper på gode norske resultater i parturneringen som starter i kveld kinesisk tid og avsluttes i morgen ettermiddag.

Yeh Bros: Norge ble slått ut

Norge tapte som  allerede nevnt med liten margin i den andre sluttspillkampen mot LAVAZZA. Men som en av topp-8 i kvaliken hadde vårt lag nok et "liv" og møtte så Israel. Der ble det igjen jevnt, og det ble et nytt knepent tap. Dermed går Norge over i Consolation Teams som har foregått en stund, og de utslåtte lagene fra hovedturneringen kommer inn der med 59 VP etter at de andre har split fem kamper. Lederlaget Singapore har 71 VP. Det skal spilles tre kamper til i den turneringen. 

Så det er mer å spille om, også prispenger, og etter Consolation Teams blir det parturnering med IMP beregning.

I kampen mot Israel ledet Norge ved halvtid. Det ble jevnt mot slutten, og i aller siste spill gikk Norge bet i en knallhard utgang som hadde visse sjanser hvis det satt fordelaktig. Men da det ikke gjorde det og Israel stoppet i delkontrakt ble det 7 IMP ut i stedet for 11 IMP inn om utgangen hadde gått hjem, en sving på 18 mens tapet i kampen ble på 11 IMP. Det var selvsagt mange andre spill fra kampen som kanskje heller kunne blitt dratt frem, spill som med fordelaktig utfall ville ført til at Norge gikk videre, men sånn er det alltid.

Norge har gjort mer enn en hederlig innsats i Kina så langt. Det er et kanonsterkt felt der, og det norske laget har vist at det absolutt er å regne med i topp internasjonal bridge. Det lover bra for VM. Den selvtilliten som det norske landslaget de siste årene har opparbeidet igjen i internasjonal sammenheng ble etter min mening forsterket gjennom denne turneringen.

Så det er all grunn til å glede seg til at Norge spiller VM (Bermuda Bowl), og selv om jeg blir en av "fansen" som håper på norsk medalje i Kina i september håper jeg de snubler i en kamp...Ja, du har kanskje gjettet det, jeg håper de tryner litt mot New Zealand 

I går kveld ble det klart at NEDERLAND og LAVAZZA er de to lagene som fortsatt er "undeafeated" i A-bracketen, og de spiller i morgen tidlig om finaleplass. Vinneren fra den kampen er altså klar for finalen og får oversitt når de andre gjenværende lagene spiller sin siste kamp som handler om finaleplass. Den som vinner av Nederland og Lavazza får en fordel, de får hvile mens de andre spiller en kamp til, og de får 6.5 IMP carryover (ledelse) idet finalen starter. 

Kampen mellom Nederland og Zimmermann ble spennende etter at førstnevnte ledet med hele 30 IMP ved halvtid. Zimmermann tok over og snudde kampen fullstendig i andre halvrunde, men så vant Nederland 14 og 12 IMP i de to siste spillene! Det var nok til å vinne kampen med 14 IMP.

Vi tar med et spill fra første halvrunde i kampen mellom Nederland og Zimmermann. Det viser med all mulig tydelighet hvor enkelt det er å være bakspiller, og noen av de som fulgte kampen på BBO sa nok "den kontrakten står!", eller "hvordan gikk han bet" etter at spillet var over.

Det er ikke så lett ved bordet, og når det er en levende bridgelegende som Lauria, fortsatt en av verdens beste bridgespillere som gikk bet er det grunn til å se nærmere på hva som skjedde.

 

Lauria var i 3 grand etter at syd hadde vært innpå med en rutermelding. Syd spilte ut spar 6 til nords knekt. Lauria stakk og spilte stor ruter som syd stakk med damen, nord fulgte farge. Syd spilte spar 10 som øst stakk.

Lauria hadde nå syv helt sikre toppstikk og det åttende om hjerteren gir fire stikk. Nå gikk han på hjerteren, og det er et lite valg der også om begge følger med småkort på A-K, og syd følger med et lite kort i fargens tredje runde; finesse i tredje runde eller spille på at knekten faller. Lauria misset ikke der, han spilte hjerter til damen og nords knekt falt. Opp på åtte stikk. Hvor kan det niende komme fra?

Lauria leste sitsen bra og visste at nord ikke hadde flere ruter samt at syd trolig hadde startet med tieren tredje i spar. Spillefører hadde gitt bort bare ett stikk (i ruter) og ved å spille spar etter den fjerde hjerteren ville nord komme inn. Han kan da ta to sparstikk, men så må han spille kløver. Hvis nord har kløver dame vil han altså etter å ha tatt sparstikkene sine bli tvunget til å spille unna den til bordets knekt, og det er det niende stikket. Så Lauria tok for hjerter 10 og kastet en ruter fra hånden, så spar fra vest.

Nord kom inn. Sparen satt som ventet 4-3 fra start så nord kunne ikke ta mer enn to sparstikk i alt før han måtte spille kløver. Det betyr at nord fra start hadde fordelingen 4-3-1-5, noe som øker sjansen for at kløver dame er hos han sammen med fem kløver heller enn hos syd som hadde bare to kløver fra start. Idet kløveren kom fra nord la Lauria liten fra hånden, men da stakk syd med damen og kunne ta en bøtte med ruterstikk, to bet!

Slik så hele spillet ut:

 

Lauria ville muligens blitt geniforklart (nok en gang) om nord hadde hatt kløver dame, for det ville vært et vakkert innspill for ni stikk. Men nå ble det bare nitrist.

"Kabalkontakt", sa nok mange idet disse kortene kom opp på skjermen og Ø/V meldte 3 grand. Det er jo 2+4+0+3 stikk når kløver dame faller så beleilig.

Alle de andre vant utgang her, de fleste med god hjelp av syd som startet med to store ruter. Da har spillefører tid til å sette opp ett stikk i ruter før forsvaret får slått hull på sparen.

Det går an å vinne med spar ut også, selvsagt ved å toppe ut kløver dame, men han kunne ha spilt annerledes enn det. Hvis første spar lasjeres kan spillefører senere ta hjerterstikkene og frispille seg i ruter. Hvis syd har bare to spar fra start må han spille ruter eller kløver. Her frir syd seg med sin tredje spar, som øst vinner og spiller en stor ruter til. Da må syd gi øst ett stikk i ruter eller spille  kløver som også gir spillefører ett stikk slik som det sitter her. Så med beste motspill handler dette spillet i stor grad om plassere kløver dame. 

Sånne spill er fine for oss bakspillere! Vi kan sitte å se at en internasjonal toppspiller går bet mens vi simpelthen kan telle stikkene som gir kontrakt, enkelt! Men så enkelt er det ikke i praksis, spesielt ikke om spillefører er en veldig god spiller...    

SURT TAP FOR NORGE I YEH BROS

I andre halvrunde benket Zimmermann seg selv og Multon, og laget Norge skulle forsvare sin 7-IMPs ledelse mot hadde en fryktinngydende line-up: italienske Lauria-Versace og polske Klukowski-Gawrys.

I det fjerde spillet (alle i sonen) satt Erik Berg med dette og hørte Versace til høyre åpne med 1 kløver.

Ville du doblet?

Det er ikke ideelle kort for dobling med minimum og ikke perfekt fordeling. Jeg vet imidlertid Eberg liker en frisk doblingstil på ett-trinnet, men her passet han. Det skulle vise seg å være fornuftig.

«Gamle» Gawrys doblet ved det andre bordet. Livgård viste hjerter med 1 ruter (kløverføringer), og Klukowski ville være med og sa 2 ruter. Etter 3 kløver fra Aa (vest) var syd med en gang til med 3 ruter. Aa spilte ut kløver ess og en kløver til, en god start. Livgård spilte hjerter tilbake til stjeling! Kontrakten gikk til slutt en bet, +100 til Norge.

Siden Berg ikke doblet med nords kort, og italienerne ikke fant spartilpasningen ble det et søtt, lite pluss-spill. Lauria endte i 2 hjerter og gikk en bet, +100 til Norge ved det bordet også, og 5 IMP-inn.

Det fortsatte fint.

En god slem ble funnet ved hjelp av en praktisk og god melding av Kristoffersen.

Berg (nord) åpnet med 1 kløver og Christer sa 1 hjerter som viser spar (kløverføringer). Vest hoppet inn med 3 hjerter, pass fra Berg og 4 hjerter fra øst.

Hva nå?

Christer meldte 5 grand – pick a slam. Over den meldte Berg 6 spar, og slik så hele spillet ut:

Berg hadde ingen problemer med å plukke opp østs sparbeholdning og tapte kun ett stikk, til kløver ess. På dette nivået er imidlertid ofte slikt uavgjort spill, og det ble det i denne slemmen og også i tre påfølgende harde og gode utganger som ble vunnet ved begge bord. Det hadde imidlertid vi norske tilskuere ingen ting imot. For på dette tidspunktet (med ni spill igjen) ledet Norge med 12 IMP.

I spill 25 synes jeg Norge hadde uflaks. Nord var giver og Ø/V i sonen.

Klukowski hadde disse kortene:

Ville du vurdert å melde inn 1 spar etter pass fra makker og 1 kløver fra motstanderen til høyre? Jeg må innrømme jeg har sansen for Klukowski sin 1 spar i disse soneforholdene. Kanskje kan vi forstyrre og presse motparten høyere hvis makker har tilpasning, og kanskje kan vi finne en fin stamp. 

Det ble imidlertid suksess av en annen grunn enn det. Ø/V hadde 3-3 i spar uten stopper, og Klukowski sin makker satt med AK-dobbel. Hvordan i all verden skulle Norges Ø/V kunne finne 3 grand etter motparten hadde meldt spar? De endte i 5 kløver som ikke kunne vinnes, og 3 grand var nedlegg siden sparen var blokkert.

Ved det andre bordet meldte ikke syd inn, og han kan aldeles ikke klandres for det. Ø/V meldte 3 grand og tok ti stikk, 13 IMP til ZIMMERMANN som ledet kampen med ett fattig IMP!

Norge tok tilbake ledelsen da de vant 2 IMP i det tredje siste spillet:

Berg-Kristoffersen som N/S lot Ø/V få spille 3 hjerter, og der ble det to bet, +100 til Norge.

Klukowski var med til 3 spar som også gikk bet, +50 til Norge og 2 IMP. Norge var i ledelsen med 1 IMP. For en thriller! 

Så meldte Lauria-Versace 3NT som var helt håpløst om motspillet satt. Men Kristoffersen doblet (for å hjelpe med utspillet). Hadde italienerne spilt der og utspill/motspill gått bra ville det blitt +1400 til Norge, for det norske paret kunne ha tatt ni stikk i motspill mot 3 grand! I stedet flyktet Lauria-Versace til 4 kløver hvor de noterte +130. I det spillet åpnet Aa, men motparten meldte og Livgård greide å unngå at de havnet i utgang selv om han hadde 12 hp. Aa vant også ti stikk, ugavgjort spill.

Så skulle det dessverre bli en trist avslutning. Norge gikk i det siste spillet to bet i 3 grand hvor det var åtte stikk, en viss mulighet for ni også med det stikket som ble vunnet i utspillet (samme farge ble spilt ut ved begge bord). Men det måtte gjettes hvem som skulle spilles inn i sluttposisjonen, og valget ble feil.

Da Klukowski spilte den kontrakten litt senere måtte han kun få fatt i åtte stikk for å vinne 2 IMP for at ZIMMERMANN skulle gå forbi med 1 IMP. Og han vant til og med kontrakten. ZIMMERMANN vant 11 IMP for det og smatt forbi på målstreken. SURT!

Dette betyr ikke at det er slutt for det norske laget. Nå må de opp mot ett av lagene som vant sin første kamp i B-bracketen (nr. 9-16 i kvaliken). Og de som fortsatt henger med i B kan gå helt til finalen og vinne turneringen, men nå tåles ikke et tap. Neste kamp spilles i kveld kinesisk tid, så det er midt på dagen i Norge. Følg med!  

YEH BROS: NORGE mot ZIMMERMANN

I sluttspillkampene er det to ganger 16 spill.

I sin første sluttspillkamp møtte Norge ZIMMERMANN. Det startet med at Norge lå under med 12 IMP etter to spill, men så kom en sterk norsk periode.

Etter 10 spill ledet Norge med 27-12.

Så etter et par butt-spill kom et skummelt spill (spill 13):


Nord passer, alle i sonen og øst åpner med 1 spar. Syd melder 2 hjerter, eller mer populært i Yeh Bros sperrer med 3 hjerter.

La oss si syd hopper innpå med 3 hjerter. Hva er du og din makker sine avtaler i den situasjonen?

Man må si 4 spar med en del marginale hender i denne situasjonen, for 3 spar er bare konkurrerende, ikke direkte invitt. Man har ingen utgangsinvitt til rådighet når det har kommet så høyt allerede. Det vanligste er å si at for å vise en god 4-sparmelding kan man si 4 hjerter som ikke er en vanlig kontrollmelding (men man har som regel kontroll i fargen), men bare sier at han har en god hånd for utgang (kan være visse slemmuligheter). Ville du vist en god løft eller bare sagt 4 spar?

Lilleslem er avhengig av at sparen ikke gir taper, i praksis veldig nær en 50% sjanse (det kan komme kløver ess og kløver til stjeling, så vinnersjansen i slem er egentlig litt mindre enn 50%). Her var det en uungåelig bet i 6 spar.

Spillet var tidlig ferdigspilt i åpent rom der Lauria-Versace satt Ø/V mot Kristoffersen-Berg. Italienerne stoppet i 4 spar.

På den løpende oppdateringen kunne vi se at godt over halvparten av de som hadde spilt spillet på dette tidspunktet hadde meldt slem og gått bet.

Det er merkelig hvor spennende det kan være bare å sitte der og se på en skjerm med tall, ventende på at det tikker inn et bridgeresultat.

Kunne Terje og Allan unngå slemmen?

Det tok tid, og den lange tiden gjorde at i alle fall jeg ble bekymret. Så tikket det inn +110 til Ø/V, og klarere feilpostering skal man lete lenge etter. De hadde trolig glemt å taste inn resultatet på det potensielle slemspillet?

Mer venting…

Og det var en feilpostering, 110 var resultatet i det neste spillet. Men dessverre, det norske paret meldte slemmen og gikk den opplagte beten, 13 IMP til ZIMMERMANN.

Hvis man bytter for eksempel spar konge med kløver ess hos nord og syd ville spillet gitt 13 IMP i favør av det norske laget, en 26-IMPs sving! Da spillet var ferdigspilt hadde akkurat halvparten av Ø/V-parene vært i 6 spar, resten i utgang.

Så gikk en litt for hard utgang meldt av Norge tre sonebeter, -300 der det var ganske vanlig med -100 eller -200. ZIMMERMANN greide imidlertid å stoppe i delkontrakt og vant den. Det gikk ikke Norge sin vei akkurat nå, ZIMMERMANN var plutselig i ledelsen med 4 IMP.

I det siste spillet hadde N/S:

 

Ville du likt å være i slem her?

Det er ganske perfekt tilpasning, og spartaperen kan kastes på ruter konge. I hjerterkontrakt er det imidlertid en sjanse for at de kan hente kløver ess og en stjeling. I kløverslem er det noe bedre, mindre sjanse for at de kan få seg hjerterstjeling der N/S har kun åtte kort.

Det viste seg å stå både i 6 kløver og 6 hjerter da ingen stjelinger var mulig å få for Ø/V.

Norge stoppet i utgang (4H) som ikke var uvanlig, igjen var halvparten av salen i utgang, den andre halvparten i slem, unntatt der Multon-Zimmermann satt N/S. Hvis det som er postet er korrekt må de ha hatt en megamisforsåelse, for det står vitterlig at de spilte 3 ruter N/S med to bet! Det var kjærkomment for Norge som dermed leder kampen 42-35 før de siste 16 spillene. 

De av dere som er morgenfugler og leser dette før frokost bør logge dere inn på BBO og følge andre halvrunde. Hvis ikke Norge sin kamp vises der får du i alle fall sett alle kortene, og du kan følge den løpende oppdateringen av resultatene her.  

 

 

YEH BROS KVALIK: Norge på 3.plass!

Norge på 3.plass

Etter seks strake seiere av 10 kamper i starten av kvalifiseringen ble det noen små tap mot slutten for Norge, men det var aldri noen fare for ikke å kvalle inn i den øverste bracketen i sluttspillet.

Norge ble nr. 3 bak KRANYAK (USA) som toppet kvalifiseringen med god margin, og LAVAZZA.

Sluttspillet starter torsdag kl. 9.30 kinesisk tid. Regelverket er altså slik at de åtte beste lagene i kvaliken spiller i A-bracketen og har råd til å tape en kamp. Da "rykker" de ned i B, men vinner de alt deretter blir de til slutt å finne i finalen. De som spiller i B-bracketen er ute så snart de taper en kamp.   

Feil om den ekstreme 6-6 hånden

Jungeltelegrafen virket i dag, og det kom beskjed fra Kina via Norge om at jeg må ha blingset da jeg så på resultaten og skrev om den ekstreme 6-6 hånden i runde 4. 


Det er riktig at Ø/V for Norges motstanderlag hadde en meldeblemme og spilte 6 spar med bet der 7 kløver, 7 hjerter og faktisk 7 grand står. 

Her i bloggen ble det nevnt at det ikke alltid er så lett å melde storeslem med styring om motparten melder aktivt i mot, og syd har en sperrehånd. Feilaktig hevdet jeg at Norge ikke meldte storeslem, men vant spillet likevel pga. meldeblemmen ved det andre bordet. Men det var feil, +1460 for 6 hjerter stod på linjen under Norges kamp, og det norske resultatet var +2210 for meldt og vunnet 7 hjerter.

Det var Christer Kristoffersen og Erik Berg som meldte 7 hjerter selv om de fikk meldinger i mot. Når motparten melder er det en fordel å ha gode vurderinger, og det brukte de er! Meldingsforøpet er enkelt og logisk og varmer et "naturlig-bridgehjerte":

Idet nord var med og støttet makkeren sin til 4 ruter meldte Erik 6 kløver, en praktisk melding basert i hva han tror står! Over til Christer (vest) som ser ned på en fantastisk hånd i denne settingen. Kan virkelig makker melde 6 kløver uten å ha ruter ess og honnørene i sine farger. Christer satt jo selv med tre ess!  Nei, makker må ha "resten" tenkte han og meldte det han trodde sto: 7 hjerter. Glimrende meldt!

Det er ikke alltid man trenger fancy konvensjoner og slikt for å meldte godt. 

 

YEH BROS CUP: Norge kjemper helt i toppen!

Lag ALLFREY ledet Yeh Bros-kvalifiseringen idet de var halvveis, men så møtte de Norge i morgenkampen onsdag. Det ble en nokså ensidig affære! ALLFREY vant noen småspill, men Norge grabbet til seg fire tosifrede gevinstspill og vant komfortabelt 49-11 og noterte 18.97 VP som var nok til å ta ledelsen etter seks av ti runder.

Så skulle Norge opp mot Nederland som mangler noen av de mest kjente stjernene sine, men likevel har et meget sterkt lag. Den kampen ble overført på BBO.

Det begynte litt ruskete for Norge. En litt merkelig meldesekvens, i alle fall for oss tilskuere, gjorde at Norge brant en god slem som ble meldt ved 26 bord og vunnet ved 25 av dem. Nederland tok en god ledelse, men Aa-Livgård kontret i neste spill ved å melde denne utgangen:


Syd spilte ut en stor ruter mot 4 hjerter. Han skiftet til trumf. Livgård gjorde det enkelt, slapp trumfen til hånden og trumfet kløver 9.Så ruterstjeling hjem og ut med trumfen. Han kunne ikke tape mer enn ett stikk i hver av fargene spar, ruter og kløver, +620.

Nederland stoppet i delkontrakt og kampen hadde jevnet seg ut.

Så kom et spill som viser at det er forskjell på teori og praksis:


Kristoffersen var som du ser i 3 grand doblet. Doblingen var på et vis korrekt da kontrakten kan betes, men bare i teorien. For å bete må vest spille ut hjerter dame! Så hjerter til østs konge fulgt av sparskift. Da får motspillerne etablert fem stikk før spillefører har ni.

Det skjedde (selvsagt) ikke, vest spilte ut en kløver. Dermed hadde Kristoffersen ett kløverstikk og kunne med det samme godspille ett til i den fargen og sikre seg ni i alt, +550 til Norge.

Omtrent halve salen spilte delkontrakt i ruter med dette, men Nederland kom seg også i 3 grand, ved det bordet spilt av nord.

Også der kan kontrakten betes – i teorien – men øst må spille spar ut! Deretter må de få cashet de tre hjerterstikkene og kløver ess.

Det skjedde heller ikke, øst spilte naturlig ut kløver og kontrakten føk hjem omtrent på samme måte. Men det ga kun +400 til Nederland og 4 IMP til Norge.

Dessverre fikk Nederland hektet det norske Ø/V paret i 3 kløver i et spill, -500, samtidig som Norge som N/S meldte en normal utgang som gikk bet. Det ga 12 IMP til Nederland som fikk et overtak i kampen.

Før det siste spillet ledet Nederland med 8 IMP. Så kom dette:


Der Berg-Kristoffersen satt N/S var Berg ganske sprekt med og doblet opplysende med nords kort, og syd fikk vist hjerter. Da vest ble spillefører i 3 grand spilte Berg ut hjerter. Da ble det med den grusomme rutersitsen for vanskelig for den nederlandske spilleføreren. Han gikk en bet, +100 til Norge. Kontrakten burde nok ha blitt vunnet uansett, men han fikk det så vanskelig som mulig. De fleste andre steder slet spilleførerne hjem 3 grand.

Ved det andre bordet i vår kamp startet det med 1 kløver av øst (Livgård) og 1 hjerter som viste spar fra vest (Aa). Legg merke til at de systemmessig viser majorfargen, og dermed ikke viser frem ruterfargen for motparten. Det skulle vise seg å være gullkanet. Livgård sa 2 kløver, og Aa avsluttet med 3 grand.

Etter dette meldingsforløpet spilte nord intetanende ut ruter knekt! Aa slapp ruteren til damen og spilte ruter opp igjen mot bordets gjenværende  A-9-x. Nords ruterkombinasjon ble pulverisert. For en start på spillet, nå hadde Aa fire ruterstikk! Man gir ikke Terje Aa slike sjanser ustraffet, og idet røyken hadde lagt seg hadde nordmannen to overstikk i kontrakten som gikk bet ved det andre bordet, +660 til Norge verd 13 IMP - Norge foran med 5 IMP!

For første gang i kampen var Norge foran Nederland, og det var jo på et perfekt tidspunkt siden det var etter aller siste spill.

USA-KRANYAK er regjerende mestre i denne turneringen. Midtveis i kvaliken var de skikkelig i dytten. En stor seier i runde 7 gjorde at de overtok teten. Norge har fortsatt ikke tapt etter at de har spilt syv kamper, en kjempeprestasjon. De ligger før de tre siste kampene som nr. 2.

En topp plassering er veldig sannsynlig nå for det norske laget, men det aller viktigste er å bli på topp-8 for å komme i den øverste bracketen/puljen som har ett ekstra «liv». Er man i den bracketen kan man tape en sluttspillskamp og likevel komme tilbake og vinne hele turneringen. Tapes en kamp i den nederste bracketen er det over og ut.

Fem strake for Norge!

Første dag av de to kvalifiseringsdagene i YEH BROS CUP var oppløftende for det norske laget som består av Christer Kristoffersen, Erik Berg, Allan Livgård og Terje Aa. De vant alle sine 10-spills kamper og har et veldig godt utgangspunkt før de siste fem kampene med 3.plass så langt. Engelske lag ALLFREY leder, og det laget er Norge sin motstander i morgenkampen onsdag. Den kampen blir trolig overført på BBO. Spillingen starter kl. 9,30 Shanghai-tid, og det er midt på natten i Norge så å se den blir antagelig kun for noen riktige natteravner. Men det er god grunn til å logge seg på BBO og følge avslutningen av kvalifiseringen i morgen tidlig norsk tid. Ellers kan alle resultater, bulletiner osv. finnes på mesterskapssiden, her. 

Opplegget i Yeh Bros er litt uvanlig i forhold til de fleste andre internasjonale lagturneringer. De 16 beste lagene av 28 går videre. Det kan være det ikke er nok å være nr. 16, for lag YEH med sponsoren Mr. Yeh er sikret plass i sluttspillet uansett hvordan de gjør det i kvalifiseringen. Så om lag YEH er dårligere enn nr. 16 blir det de 15 beste av de andre som går videre. Det er "prisen" de andre deltakerne må "betale" for å få være med i dette fantastiske arrangementet hvor Mr. Yeh har puttet inn et ukjent antall dollar både i premier og andre subsidider.


Mr. Yeh har lagt nok penger i potten til at han tillater seg å diktere litt av regelverket... 

Også i sluttspillet er det litt spesielt. Da spilles med en "øvre" og "nedre bracket" alt etter hvor høyt man plasserte seg i kvaliken, og de som er i den øvre bracketen tåler ett tap, men rykker ned. Vinner de resten er de fortsatt med. Det koker ned til finalespill, to kamper, en om 1. eller 2.plass og en om 3. eller 4.plass. De som ikke er med i sluttspillet kan spille en parturnering (IMP-beregning) hvor de som etter hvert ryker ut fra sluttspillet i lag kan komme inn. Ja, litt komplisert, men vi tar det etter hvert som det skjer, og forhåpentligvis er Norge med i lag helt til slutt!

Tirsdag spilte Norge solid mot gode motstandere. De hadde egentlig ikke spesielt mye flaks, men i spillet nedenunder fikk våre gutter en gavepakke. Giver Nord, Ø/V i sonen.

 

Hvordan vil du og din makker melde disse kortene? Det er lett å se at dette er en nedlegg storeslem i hjerter eller kløver, men hvordan finne frem dit? 

Det er ikke så lett selv om Ø/V raskt finner ut at her er det slem. Problemet for øst er at han må være sikker på at vest har både hjerter ess og kløver ess for å kunne melde storeslem. Skulle han spørre om ess underveis og få svaret to ess kan han ikke vite med sikkerhet at det er de to riktige essene. Og "Exclusion Blackwood"  (Blackwood hvor spar ess ikke teller) er ikke lett å få brukt med dette siden vest normalt vil ha meldt spar. I dette tilfellet ble det ved noen bord øst (etter at hjerter var etablert som trumffarge) som spurte om ess (Key Cards), og da han fikk svaret TRE kunne han si 7 hjerter. Men uansett om du mener du og din favorittmakker kanskje kan finne en god vei til storeslem er det i praksis ikke så lett, for det var ikke slik at Ø/V fikk melde i fred. Slik så hele spillet ut:

   

Merk at N/S er i gunstig sone, og syd har en fin farge å sperremelde med. Nord har dessuten rutertilpasning og kan finne på å lage litt lyd han også. Ved de fleste bordene hoppet syd til 3 eller 4 ruter hvis øst valge å åpne med 1 hjerter (mest vanlig). Da blir det jo en god del gjetting det her. Deretter ble meldingsforløpene forskjellige rundt omkring, men det var hele 19 Ø/V par av 28 som likevel fant frem til storeslem.

Norge stoppet i 6 hjerter og ville tapt 13 IMP mot mange motstandere, men det ble faktisk et heldig gevinstspill mot et kinesisk lag. De hadde nemlig en misforståelse og endte i 6 spar, en tullette kontrakt som dog ville blitt vunnet noen ganger, om sparfargen hadde vært mulig å spille for kun en taper. Men det var to spartapere, og en bet sammen med 6 hjerter - tretten - ga Norge dagens største utbetaling i et enkeltspill, 20 IMP! 

YEH BROS CUP: God start for Norge!

Yeh Bros Cup har startet i Shanghai, Kina. Norge deltar som tidligere nevnt med Christer Kristoffersen-Erik Berg og Allan Livgård-Terje Aa.

Jeg nevnte noen favorittlag i forrige innlegg, men glemte LAVAZZA som selvsagt er blant favorittene uansett hvor de spiller. For dem spiller danske Dennis Bilde, og Norge møtte dem i sin andre kamp.

Det startet greit for Norge mot Japan. Kampen så en stund ut til å gå mot en stor norsk seier, men et stort tapsspill til slutt gjorde at det ble seier med 11 IMP (13,72 VP).

Det spilles ti spill i hver kamp i kvalifiseringen, og åpningskampen var preget av mange slemspill. Det startet allerede i spill 1:

Det var Berg og Kristoffersen som satt i retningen slemspillene kom (N/S). Her meldte de seg pent opp i 6 spar. Det starter med 1 hjerter fra nord og svar 1 spar for dem som melder standard. Nord melder vel 2 kløver i andre melderunde selv om han ikke akkurat liker fargen. Syd fortsetter med 2 ruter – fjerde farge utgangskrav – og nord viser ruterstopper og at han ikke har noe særlig spesiell fordeling (ekstra fargelengde) med 2 grand (han benekter da tre-korts spar). Syd melder så 3 spar som normalt viser seks kort i fargen siden nord har benektet tre-korts støtte. Da har nord et valg, 4 spar, eller kontrollmeldingen 4 ruter. Han ville vel likt å ha litt bedre spar for å kontrollmelde, men kortene er fine! Og 4 ruter er uten tvil kontrollmelding med spar som trumf, for hva annet kan det være etter den nevnte innledningen?

Uansett hva nord gjør i den situasjonen bør vel syd gå i 4 grand (også over en høyning av 3 spar til 4 spar), og idet han finner ut om to nøkkelkort (essene og trumf konge) uten trumf dame (spar) hos nord sier han 6 spar.

Hvis nord hadde vist to nøkkelkort og at han også har spar dame kan syd satse på storeslem direkte, eller ta med seg 5 grand som storeslemsinvitt. Da melder nord 6 hjerter som viser kongen i den fargen, og syd kan si 7 spar, altså hvis nord har noe sånt som Qx – AKxxx – Ax – xx i stedet for det han hadde (samme antall HP). '

Slik kortene var er 6 spar en meget bra kontrakt. Slik så hele spillet ut:

Det var tretten enkle stikk stikk slik det satt, men ingen storeslem som skal meldes akkurat, for sparsitsen var som du ser veldig fordelaktig.

Jeg nevnte forleden at nivået i Yeh Bros alltid er høyt, og det viser resultatene i dette spillet og. Tre av 28 lag var kun i utgang. Resten var i den korrekte kontrakten 6 spar (+980) unntatt to par som var heldige da de meldte og vant 7 spar. Gjennomsnittscoren (datum) på spillet var +990 til N/S. I Norges kamp var +980 til N/S uavgjort spill.

I det syvende spillet fant også Berg-Kristoffersen den optimale kontrakten.

Det norske paret N/S var i 6 grand som er perfekt, en kontrakt du skal være nokså uheldig om går bet. Da må i så fall kløveren sitte 4-0 med alle kløverne bak.

Slik det satt ble det tolv stikk og +1440 som ga 13 IMP til Norge siden Japan stoppet i utgang. Datumscoren i dette spillet var +1120 til N/S.

Kampens siste spill som altså ødela for en større norsk seier så slik ut:

Jeg har ikke i skrivende stund informasjon om hvordan meldingene gikk i Norge sin kamp. Ved noen bord åpnet kanskje vest med 3 kløver i tredje hånd, og i så fall er det ikke lett å melde med styring.

Norge var i 6 spar spilt av syd, noe som kan tyde på at vest faktisk sperret og nord doblet opplysende?

Hvis N/S får melde i fred er det en bra sjanse for å finne frem til 7 ruter eller 7 spar. Tretten av de 28 lagene meldte og vant storeslem, deriblant Japan, og dermed ble det 12 IMP ut for Norge.

I den andre kampen møtte Norge det nevnte storlaget LAVAZZA!

Begge de norske parene ser ut til å spille godt i starten av denne turneringen! Vi har ikke for mye detaljer fra den kampen, men listene ser fine ut mot parene Bilde-Madala og Bocchi-Sementa, ingen hvemsomhelst akkurat!

Det så en stund ut til å gå mot en ny ganske klar seier mot stjernelaget. Med norsk ledelse 13-2 meldte Madala-Bilde en for hard slem og gikk to bet. Mange andre steder fant de frem til en 5-2 kontrakt i major med de kortene, og den ble vunnet. Men andre var i 3 grand som ikke kunne vinnes. Det skjedde også for Norge som dermed gikk en bet, likevel 2 IMP til Norge. Et tapspill (7 IMP) i kampens siste spill (igjen) gjorde at seieren ikke ble stor, men likevel seier, og der er en fin skalp å slå LAVAZZA. Norge vant med 8 IMP (12,83 VP).

Etter to seiere i starten ligger Norge på 4.plass. England leder. 

 

 

Norsk lag med i YEH BROS CUP

Den prestisjetunge YEH BROS CUP starter tirsdag 9.april i Shanghai, Kina. Denne turneringen regnes som en av de tøffeste i verden utenom de offisielle mesterskapene. Enkelte mener til og med at YEH BROS CUP har et sterkere felt enn i VM!

Det står 28 lag på startlisten, mange av dem rene landslag. For Norge stiller Christer Kristoffersen, Erik Berg, Allan Livgård og Terje Aa.

Det er som vanlig skyhøyt nivå i denne invitasjonsturneringen. To amerikanske lag er med og blir blant favorittene. ZIMMERMANN spiller med sin faste makker Multon og har med seg italienerne Lauria-Versace og polske Klukowski-Gawrys. Videre er det gode lag fra Nederland og England og noen sterke kinesiske lag. Vi tror likevel Norge vil hevde seg i Kina. I fjorårets utgave vant et av de amerikanske lagene foran ZIMMERMANN med Helness og Helgemo på laget. 


Utover uken kommer vi tilbake med resultater og spill fra turneringen. All informasjon så langt inkludert deltakernes systemkort, åpningsbulletinenen osv. finner du på Yeh Bros Cup sin hjemmeside, her. 

 

God norsk innsats i Thailand

AMAZING BRIDGE FESTIVAL i Thailand er nettopp ferdigspilt. Det deltok noen nordmenn, og de gjorde det bra.

Baard Olav Aasan og Espen Grebrof ble nr. 3 i parturneringen etter å ha vunnet kvalifiseringen. Mathias Beyer ble nr. 10 i par sammen med svenske Gøran Hammarstrøm.

I lagturneringen spilte de nevnte fire sammen og kom seg til semifinalen. Der ble det tap mot et indonesisk storlag som til slutt vant turneringen. I bronsefinalen vant imidlertid den svensk-norske kombinasjonen klart og ble altså nr. 3. 

Her er et fint gevinstspill for "vårt" lag:

Og her er meldingsforløpet ved det bordet Mathias Beyer og Gøran Hammarstrøm satt Ø/V, en meldesekvens som nesten kunne tyde på at de to har spilt sammen i mange år, men det har de ikke:


 

Forklaring:

 

2NT = 20-21

3C = Puppet Stayman

3R = en eller to firekorts major

3S = "jeg har fire hjerter"

3NT = "det har ikke jeg"

4R = sleminvitt med ruterfarge

4NT = ingen interesse (ikke rutertilpasning)

5S = "jeg har to Key Cards og trumfdamen" (svarer som om 4NT var Key Card med ruter som trumf om man går videre over avslaget 4NT)

6K = "jeg er aldeles ikke håpløs her" (har allerede slått av en gang)

7NT = "Ok, da må vel 7 NT ha en bra sjanse?"

Og det hadde 7 NT. Vel, kontrakten var nedlegg (3+1+5+3 = 13 stikk=)!

Ved det andre bordet fant ikke Ø/V frem til storeslemmen.