Fem strake for Norge!

Første dag av de to kvalifiseringsdagene i YEH BROS CUP var oppløftende for det norske laget som består av Christer Kristoffersen, Erik Berg, Allan Livgård og Terje Aa. De vant alle sine 10-spills kamper og har et veldig godt utgangspunkt før de siste fem kampene med 3.plass så langt. Engelske lag ALLFREY leder, og det laget er Norge sin motstander i morgenkampen onsdag. Den kampen blir trolig overført på BBO. Spillingen starter kl. 9,30 Shanghai-tid, og det er midt på natten i Norge så å se den blir antagelig kun for noen riktige natteravner. Men det er god grunn til å logge seg på BBO og følge avslutningen av kvalifiseringen i morgen tidlig norsk tid. Ellers kan alle resultater, bulletiner osv. finnes på mesterskapssiden, her. 

Opplegget i Yeh Bros er litt uvanlig i forhold til de fleste andre internasjonale lagturneringer. De 16 beste lagene av 28 går videre. Det kan være det ikke er nok å være nr. 16, for lag YEH med sponsoren Mr. Yeh er sikret plass i sluttspillet uansett hvordan de gjør det i kvalifiseringen. Så om lag YEH er dårligere enn nr. 16 blir det de 15 beste av de andre som går videre. Det er "prisen" de andre deltakerne må "betale" for å få være med i dette fantastiske arrangementet hvor Mr. Yeh har puttet inn et ukjent antall dollar både i premier og andre subsidider.


Mr. Yeh har lagt nok penger i potten til at han tillater seg å diktere litt av regelverket... 

Også i sluttspillet er det litt spesielt. Da spilles med en "øvre" og "nedre bracket" alt etter hvor høyt man plasserte seg i kvaliken, og de som er i den øvre bracketen tåler ett tap, men rykker ned. Vinner de resten er de fortsatt med. Det koker ned til finalespill, to kamper, en om 1. eller 2.plass og en om 3. eller 4.plass. De som ikke er med i sluttspillet kan spille en parturnering (IMP-beregning) hvor de som etter hvert ryker ut fra sluttspillet i lag kan komme inn. Ja, litt komplisert, men vi tar det etter hvert som det skjer, og forhåpentligvis er Norge med i lag helt til slutt!

Tirsdag spilte Norge solid mot gode motstandere. De hadde egentlig ikke spesielt mye flaks, men i spillet nedenunder fikk våre gutter en gavepakke. Giver Nord, Ø/V i sonen.

 

Hvordan vil du og din makker melde disse kortene? Det er lett å se at dette er en nedlegg storeslem i hjerter eller kløver, men hvordan finne frem dit? 

Det er ikke så lett selv om Ø/V raskt finner ut at her er det slem. Problemet for øst er at han må være sikker på at vest har både hjerter ess og kløver ess for å kunne melde storeslem. Skulle han spørre om ess underveis og få svaret to ess kan han ikke vite med sikkerhet at det er de to riktige essene. Og "Exclusion Blackwood"  (Blackwood hvor spar ess ikke teller) er ikke lett å få brukt med dette siden vest normalt vil ha meldt spar. I dette tilfellet ble det ved noen bord øst (etter at hjerter var etablert som trumffarge) som spurte om ess (Key Cards), og da han fikk svaret TRE kunne han si 7 hjerter. Men uansett om du mener du og din favorittmakker kanskje kan finne en god vei til storeslem er det i praksis ikke så lett, for det var ikke slik at Ø/V fikk melde i fred. Slik så hele spillet ut:

   

Merk at N/S er i gunstig sone, og syd har en fin farge å sperremelde med. Nord har dessuten rutertilpasning og kan finne på å lage litt lyd han også. Ved de fleste bordene hoppet syd til 3 eller 4 ruter hvis øst valge å åpne med 1 hjerter (mest vanlig). Da blir det jo en god del gjetting det her. Deretter ble meldingsforløpene forskjellige rundt omkring, men det var hele 19 Ø/V par av 28 som likevel fant frem til storeslem.

Norge stoppet i 6 hjerter og ville tapt 13 IMP mot mange motstandere, men det ble faktisk et heldig gevinstspill mot et kinesisk lag. De hadde nemlig en misforståelse og endte i 6 spar, en tullette kontrakt som dog ville blitt vunnet noen ganger, om sparfargen hadde vært mulig å spille for kun en taper. Men det var to spartapere, og en bet sammen med 6 hjerter - tretten - ga Norge dagens største utbetaling i et enkeltspill, 20 IMP! 

YEH BROS CUP: God start for Norge!

Yeh Bros Cup har startet i Shanghai, Kina. Norge deltar som tidligere nevnt med Christer Kristoffersen-Erik Berg og Allan Livgård-Terje Aa.

Jeg nevnte noen favorittlag i forrige innlegg, men glemte LAVAZZA som selvsagt er blant favorittene uansett hvor de spiller. For dem spiller danske Dennis Bilde, og Norge møtte dem i sin andre kamp.

Det startet greit for Norge mot Japan. Kampen så en stund ut til å gå mot en stor norsk seier, men et stort tapsspill til slutt gjorde at det ble seier med 11 IMP (13,72 VP).

Det spilles ti spill i hver kamp i kvalifiseringen, og åpningskampen var preget av mange slemspill. Det startet allerede i spill 1:

Det var Berg og Kristoffersen som satt i retningen slemspillene kom (N/S). Her meldte de seg pent opp i 6 spar. Det starter med 1 hjerter fra nord og svar 1 spar for dem som melder standard. Nord melder vel 2 kløver i andre melderunde selv om han ikke akkurat liker fargen. Syd fortsetter med 2 ruter – fjerde farge utgangskrav – og nord viser ruterstopper og at han ikke har noe særlig spesiell fordeling (ekstra fargelengde) med 2 grand (han benekter da tre-korts spar). Syd melder så 3 spar som normalt viser seks kort i fargen siden nord har benektet tre-korts støtte. Da har nord et valg, 4 spar, eller kontrollmeldingen 4 ruter. Han ville vel likt å ha litt bedre spar for å kontrollmelde, men kortene er fine! Og 4 ruter er uten tvil kontrollmelding med spar som trumf, for hva annet kan det være etter den nevnte innledningen?

Uansett hva nord gjør i den situasjonen bør vel syd gå i 4 grand (også over en høyning av 3 spar til 4 spar), og idet han finner ut om to nøkkelkort (essene og trumf konge) uten trumf dame (spar) hos nord sier han 6 spar.

Hvis nord hadde vist to nøkkelkort og at han også har spar dame kan syd satse på storeslem direkte, eller ta med seg 5 grand som storeslemsinvitt. Da melder nord 6 hjerter som viser kongen i den fargen, og syd kan si 7 spar, altså hvis nord har noe sånt som Qx – AKxxx – Ax – xx i stedet for det han hadde (samme antall HP). '

Slik kortene var er 6 spar en meget bra kontrakt. Slik så hele spillet ut:

Det var tretten enkle stikk stikk slik det satt, men ingen storeslem som skal meldes akkurat, for sparsitsen var som du ser veldig fordelaktig.

Jeg nevnte forleden at nivået i Yeh Bros alltid er høyt, og det viser resultatene i dette spillet og. Tre av 28 lag var kun i utgang. Resten var i den korrekte kontrakten 6 spar (+980) unntatt to par som var heldige da de meldte og vant 7 spar. Gjennomsnittscoren (datum) på spillet var +990 til N/S. I Norges kamp var +980 til N/S uavgjort spill.

I det syvende spillet fant også Berg-Kristoffersen den optimale kontrakten.

Det norske paret N/S var i 6 grand som er perfekt, en kontrakt du skal være nokså uheldig om går bet. Da må i så fall kløveren sitte 4-0 med alle kløverne bak.

Slik det satt ble det tolv stikk og +1440 som ga 13 IMP til Norge siden Japan stoppet i utgang. Datumscoren i dette spillet var +1120 til N/S.

Kampens siste spill som altså ødela for en større norsk seier så slik ut:

Jeg har ikke i skrivende stund informasjon om hvordan meldingene gikk i Norge sin kamp. Ved noen bord åpnet kanskje vest med 3 kløver i tredje hånd, og i så fall er det ikke lett å melde med styring.

Norge var i 6 spar spilt av syd, noe som kan tyde på at vest faktisk sperret og nord doblet opplysende?

Hvis N/S får melde i fred er det en bra sjanse for å finne frem til 7 ruter eller 7 spar. Tretten av de 28 lagene meldte og vant storeslem, deriblant Japan, og dermed ble det 12 IMP ut for Norge.

I den andre kampen møtte Norge det nevnte storlaget LAVAZZA!

Begge de norske parene ser ut til å spille godt i starten av denne turneringen! Vi har ikke for mye detaljer fra den kampen, men listene ser fine ut mot parene Bilde-Madala og Bocchi-Sementa, ingen hvemsomhelst akkurat!

Det så en stund ut til å gå mot en ny ganske klar seier mot stjernelaget. Med norsk ledelse 13-2 meldte Madala-Bilde en for hard slem og gikk to bet. Mange andre steder fant de frem til en 5-2 kontrakt i major med de kortene, og den ble vunnet. Men andre var i 3 grand som ikke kunne vinnes. Det skjedde også for Norge som dermed gikk en bet, likevel 2 IMP til Norge. Et tapspill (7 IMP) i kampens siste spill (igjen) gjorde at seieren ikke ble stor, men likevel seier, og der er en fin skalp å slå LAVAZZA. Norge vant med 8 IMP (12,83 VP).

Etter to seiere i starten ligger Norge på 4.plass. England leder.