YEH BROS KVALIK: Norge på 3.plass!

Norge på 3.plass

Etter seks strake seiere av 10 kamper i starten av kvalifiseringen ble det noen små tap mot slutten for Norge, men det var aldri noen fare for ikke å kvalle inn i den øverste bracketen i sluttspillet.

Norge ble nr. 3 bak KRANYAK (USA) som toppet kvalifiseringen med god margin, og LAVAZZA.

Sluttspillet starter torsdag kl. 9.30 kinesisk tid. Regelverket er altså slik at de åtte beste lagene i kvaliken spiller i A-bracketen og har råd til å tape en kamp. Da "rykker" de ned i B, men vinner de alt deretter blir de til slutt å finne i finalen. De som spiller i B-bracketen er ute så snart de taper en kamp.   

Feil om den ekstreme 6-6 hånden

Jungeltelegrafen virket i dag, og det kom beskjed fra Kina via Norge om at jeg må ha blingset da jeg så på resultaten og skrev om den ekstreme 6-6 hånden i runde 4. 


Det er riktig at Ø/V for Norges motstanderlag hadde en meldeblemme og spilte 6 spar med bet der 7 kløver, 7 hjerter og faktisk 7 grand står. 

Her i bloggen ble det nevnt at det ikke alltid er så lett å melde storeslem med styring om motparten melder aktivt i mot, og syd har en sperrehånd. Feilaktig hevdet jeg at Norge ikke meldte storeslem, men vant spillet likevel pga. meldeblemmen ved det andre bordet. Men det var feil, +1460 for 6 hjerter stod på linjen under Norges kamp, og det norske resultatet var +2210 for meldt og vunnet 7 hjerter.

Det var Christer Kristoffersen og Erik Berg som meldte 7 hjerter selv om de fikk meldinger i mot. Når motparten melder er det en fordel å ha gode vurderinger, og det brukte de er! Meldingsforøpet er enkelt og logisk og varmer et "naturlig-bridgehjerte":

Idet nord var med og støttet makkeren sin til 4 ruter meldte Erik 6 kløver, en praktisk melding basert i hva han tror står! Over til Christer (vest) som ser ned på en fantastisk hånd i denne settingen. Kan virkelig makker melde 6 kløver uten å ha ruter ess og honnørene i sine farger. Christer satt jo selv med tre ess!  Nei, makker må ha "resten" tenkte han og meldte det han trodde sto: 7 hjerter. Glimrende meldt!

Det er ikke alltid man trenger fancy konvensjoner og slikt for å meldte godt. 

 

YEH BROS CUP: Norge kjemper helt i toppen!

Lag ALLFREY ledet Yeh Bros-kvalifiseringen idet de var halvveis, men så møtte de Norge i morgenkampen onsdag. Det ble en nokså ensidig affære! ALLFREY vant noen småspill, men Norge grabbet til seg fire tosifrede gevinstspill og vant komfortabelt 49-11 og noterte 18.97 VP som var nok til å ta ledelsen etter seks av ti runder.

Så skulle Norge opp mot Nederland som mangler noen av de mest kjente stjernene sine, men likevel har et meget sterkt lag. Den kampen ble overført på BBO.

Det begynte litt ruskete for Norge. En litt merkelig meldesekvens, i alle fall for oss tilskuere, gjorde at Norge brant en god slem som ble meldt ved 26 bord og vunnet ved 25 av dem. Nederland tok en god ledelse, men Aa-Livgård kontret i neste spill ved å melde denne utgangen:


Syd spilte ut en stor ruter mot 4 hjerter. Han skiftet til trumf. Livgård gjorde det enkelt, slapp trumfen til hånden og trumfet kløver 9.Så ruterstjeling hjem og ut med trumfen. Han kunne ikke tape mer enn ett stikk i hver av fargene spar, ruter og kløver, +620.

Nederland stoppet i delkontrakt og kampen hadde jevnet seg ut.

Så kom et spill som viser at det er forskjell på teori og praksis:


Kristoffersen var som du ser i 3 grand doblet. Doblingen var på et vis korrekt da kontrakten kan betes, men bare i teorien. For å bete må vest spille ut hjerter dame! Så hjerter til østs konge fulgt av sparskift. Da får motspillerne etablert fem stikk før spillefører har ni.

Det skjedde (selvsagt) ikke, vest spilte ut en kløver. Dermed hadde Kristoffersen ett kløverstikk og kunne med det samme godspille ett til i den fargen og sikre seg ni i alt, +550 til Norge.

Omtrent halve salen spilte delkontrakt i ruter med dette, men Nederland kom seg også i 3 grand, ved det bordet spilt av nord.

Også der kan kontrakten betes – i teorien – men øst må spille spar ut! Deretter må de få cashet de tre hjerterstikkene og kløver ess.

Det skjedde heller ikke, øst spilte naturlig ut kløver og kontrakten føk hjem omtrent på samme måte. Men det ga kun +400 til Nederland og 4 IMP til Norge.

Dessverre fikk Nederland hektet det norske Ø/V paret i 3 kløver i et spill, -500, samtidig som Norge som N/S meldte en normal utgang som gikk bet. Det ga 12 IMP til Nederland som fikk et overtak i kampen.

Før det siste spillet ledet Nederland med 8 IMP. Så kom dette:


Der Berg-Kristoffersen satt N/S var Berg ganske sprekt med og doblet opplysende med nords kort, og syd fikk vist hjerter. Da vest ble spillefører i 3 grand spilte Berg ut hjerter. Da ble det med den grusomme rutersitsen for vanskelig for den nederlandske spilleføreren. Han gikk en bet, +100 til Norge. Kontrakten burde nok ha blitt vunnet uansett, men han fikk det så vanskelig som mulig. De fleste andre steder slet spilleførerne hjem 3 grand.

Ved det andre bordet i vår kamp startet det med 1 kløver av øst (Livgård) og 1 hjerter som viste spar fra vest (Aa). Legg merke til at de systemmessig viser majorfargen, og dermed ikke viser frem ruterfargen for motparten. Det skulle vise seg å være gullkanet. Livgård sa 2 kløver, og Aa avsluttet med 3 grand.

Etter dette meldingsforløpet spilte nord intetanende ut ruter knekt! Aa slapp ruteren til damen og spilte ruter opp igjen mot bordets gjenværende  A-9-x. Nords ruterkombinasjon ble pulverisert. For en start på spillet, nå hadde Aa fire ruterstikk! Man gir ikke Terje Aa slike sjanser ustraffet, og idet røyken hadde lagt seg hadde nordmannen to overstikk i kontrakten som gikk bet ved det andre bordet, +660 til Norge verd 13 IMP - Norge foran med 5 IMP!

For første gang i kampen var Norge foran Nederland, og det var jo på et perfekt tidspunkt siden det var etter aller siste spill.

USA-KRANYAK er regjerende mestre i denne turneringen. Midtveis i kvaliken var de skikkelig i dytten. En stor seier i runde 7 gjorde at de overtok teten. Norge har fortsatt ikke tapt etter at de har spilt syv kamper, en kjempeprestasjon. De ligger før de tre siste kampene som nr. 2.

En topp plassering er veldig sannsynlig nå for det norske laget, men det aller viktigste er å bli på topp-8 for å komme i den øverste bracketen/puljen som har ett ekstra «liv». Er man i den bracketen kan man tape en sluttspillskamp og likevel komme tilbake og vinne hele turneringen. Tapes en kamp i den nederste bracketen er det over og ut.