Nordisk for ungdomslag, dag 2

I Nordisk for ungdomslag gjør de norske lagene det ganske bra. Etter grunnspillet er over fredag kveld gjenstår finale og bronsekamp i de respektive klassene. Link til informasjon og resultater finner du her.

Laget i jenteklassen slet litt i de første kampene, men så har det blitt et par fine seiere.

Våre to U-16 lag har vunnet flere kamper, og det ene ligger på andreplass på tabellen med to kamper igjen å spille.

I U-26 har Norge tapt kun en kamp, og det var mot Sverige U-21 som til tross for at de er veldig unge virker som et sterkt lag.

Her et par spill fra kampen mot dem, en kamp som ble overført på BBO.


Hva åpner du med her i første hånd, ugunstig sone?

I Norge og er det nokså vanlig med «laveste fire-korts farge», dvs. med 4-4 i minor åpnes med 1 kløver. Også mange andre steder er stilen å porioritere åpning med 1 kløver. Det er nok litt tilfeldig hvordan det slår ut om man åpner med 1 kløver eller 1 ruter. Selv er jeg tilhenger av å ha muligheten for å åpne med 1 ruter med 4-4 i minor. En fordel er at da har man i alle fall vist en farge hvis det blir konkurranse i meldingene. Kløveråpningen viser for de fleste 2+ eller 3+ kløver, og man vet kanskje ikke at det er rutertilpasning idet meldingene har kommet ganske høyt. Et poeng er dog at mange bruker kløverføringer, dvs. svareren melder 1 ruter med hjerter og 1 hjerter med spar, noe som er et bra system. Det kan være en av grunnene til at så mange velger å åpne med 1 kløver.

I dette spillet ble de enklere med 1 ruteråpning som svensken valgte, mens nordmannen på vests plass sa 1 kløver. Slik så hele spillet ut:


Det norske paret ved det andre bordet fikk ikke ruterfargen på bordet etter 1 kløver fra vest. Nord meldte inn hjerter, øst viste spar, og før Ø/V visste ordet av det var N/S i 3 hjerter. Skulle øst konkurrere på firetrinnet uten å vite om tilpasning hos makkeren? Det var klart for øst at makkeren hadde noen hjertere, tre og kanskje fire, så 4 ruter behøvde ikke være så gull. Svenskene fikk spille 3 hjerter som gikk en bet.

Da svenske Sandin som du ser åpnet med 1 ruter viste også øst frem sparfargen etter 1 hjerter fra nord, men i neste melderunde meldte øst 5 ruter i trygg forvissning om en fet trumftilpasning, og i ruterkontrakt er øst sin hånd veldig god. De vant tolv stikk, 11 IMP til Sverige.

Norge U-26 kom litt på etterskudd mot Sverige U-21, men det bedret seg utover i kampen. Her fikk Sjødal-Bakke et bra spill selv.

N/S har utgang, og Sverige noterte +450 i 4 spar.

Jeg synes øst satset veldig friskt etter at vest hadde viste lang hjerterfarge. Det behøver ikke være all verdens med minortilpasning der borte, og det var det ikke heller

Motspillet startet litt uheldig da nord spilte ut spar ess. Men deretter var motspillet bra, og de fikk kontrollert inn +800, Det ga en redusering, 8 IMP, og kampen ble til slutt tapt med kun 5 IMP.

NORDISK MESTERSKAP FOR UNGDOMSLAG

Nordisk mesterskap for ungdomslag spilles nå i påsken i Nykøbing, Danmark. Det deltar en rekke norske lag i begge puljer. Det er følgende klasser: U-16, U-21, W-26 (jenter/kvinner) og U-26.

En link til nyhetssak om mesterskapet finnes et annet sted her på NBF sin side med informasjon om hvem som spiller på de forskjellige lagene og link til de danske sidene hvor all informasjon og resultater kan finnes. Nyhetssaken her på bridge.no finner du her.

Det er totalt tolv lag, hvorav fem norske. Norge stiller i alle klasser og har to lag i U16-klassen. Det spilles først seriespill, deretter blir det finalespill med tre 12-spills sett i de respektive klasser.

Spillingen startet torsdag og avsluttes 21.april. Det ble en frisk start bl.a. med noen slemspill. Her er ett av dem:


Hva er beste vei til 7 hj?

Bør man åpne med 1 sp eller 2 kl med syd sine kort?

Uansett valg av åpning bør det kunne være mulig å melde denne fine storeslemmen. Noen av de norske fant frem:

Norge U21:

Nord: Christian Fredrik Johnsen

Syd: Magnus Sætre

Nord      Syd

              2 kl

2 hj        3 hj

4 kl        4 gr

5 hj        5 gr

7 hj        Pass


Her ble det så godt som full kontroll, enkelt og greit meldt!

Nords 4 kløver var kontrollmelding (første- eller andrekontroll i kløver).

Idet syd sier 5 NT bekrefter han at alle nøkkelkortene (Key Card Blackwood) er på plass og at han er interessert i storeslem. Da har nord mer enn nok til å melde storeslemmen selv.

Om nord over 5NT hadde meldt 6 kløver i stedet ville det vist kløver konge (spesific kings), og da burde nok syd tatt sjansen på storeslem selv om det er en bitte liten sjanse for at nord har tre små spar.

Norge U16:

Nord: Jørgen Lindaas Nordby

Syd: Elias Veines-Jensen

Nord           Syd

                   1 sp

2 hj             4 gr

5 hj             5 gr

7 hj             Pass

Også bra meldt, en praktisk og enkel meldesekvens som sjelden vil gå galt!

Syd har enorme kort, og spesielt etter 1S-2H. Man kan kanskje si at det er et lite faremoment her, sett fra syd sin side behøver ikke finnes kløverkontroll slik at lilleslem en sjelden gang er bet (for.eks. nord har: Qx, KJxxx, Qx, QJx). Ideelt sett kunne de funnet ut det, spesielt om det spilles med 2-over-1 som utgangkrav. Da kan syd støtte til 3 hjerter som krav, og nord kontrollmelder kløver. Resten blir akkurat som de meldte.

Det er veldig morsomt å se disse ungdommene melde så bra, og at de ikke har problemer med å se mulighetene.

Marcus Scheie og Christian Bakke meldte også storeslemmen i U26-klassen.’

Det har nettopp startet i Danmark, og vi kommer selvsagt tilbake med flere spill og resultater etter hvert.