OLRUDPÅSKEN 2019

Denne tradisjonsrike før-påsketurneringen ble spilt i helgen med bra deltakerantall.

Velkomstturneringen på fredag ble vunnet av John Helge Herland og Jomar Lygre Undheim (Klepp BK). Det deltok 34 par. Hele resultatlisten, spilldiagram osv. finner du her.

Lørdag og halve søndag ble det spilt parturnering i to puljer. I Mesterpuljen gikk seieren til Harald Eide og Håkon Kippe (Hamar/Snåsa) foran Jan Olav Røseng-Stig Vestveit (Hamar) med Steffen Fredrik Simonsen-Lars Arthur Johansen (Topbridge /Rognan) på tredjeplass.

I den puljen deltok 34 par, og alle detaljer finner du her.

I åpen pulje vant Martin Rian-Arnold Digre (Orkdal /Sporveiens BK) foran Mari Fonkalsrud-Ingeborg Andersen (Lillehammer) med Tove Gullstein Jahr-Terje Jørgensen (Jessheim/Nittedal) på tredjeplass. Hele 59 par deltok i den puljen, og alt av tall og spill osv. for den puljen finner du her.

Søndag ettermiddag startet lagturneringen som ble avsluttet mandag. Det deltok 36 lag.

På vinnerlaget spilte Stian André Evenstad, Espen Larsen, Over Andersbakken, Kjell Gaute Fyrun.  Andreplassen gikk til Jim og Sven-Olai Høyland, Peter Marstrander og Kristian Barstad Ellingsen. «Bronsen» ble vunnet av et lag bestående av Tor Eivind Grude, Christian Bakke, Jon Egil Furunes og Kåre Bogø.

Detlajene fra lagturneringen finner du her.

Er dette spillet fra Olrud en slem?

6 hjerter er ikke en elendig kontrakt, langt ifra. Men det er fordi alle poengene «virker», det er intet bortkastet i øst sin singeltonfarge og mellomkortene i ruter er viktige. Så det er nært innpå en 50-50 slem. Men det kan jo være en sikker trumftaper her, så det er litt mindre enn en 50-prosenter. Og det er sannelig ambisiøst å melde slem.

Det kan hende det ved noen bord kom innmelding, eller hoppinnmelding i spar fra nord. Han har liten poengstyrke, men fin fordeling og det er langt i fra galt å melde selv i sonen.

Men la oss si Ø/V får melde i fred. Da oppstår en systemsituasjon.

Slik veldig mange spiller (sterk NT) kan meldingene starte slik:


Hvis 3 kløver er utgangskrav og naturlig skal grandåpneren vise sin hånd. Her er mitt forslag til hvordan det bør gjøres. Uten hjertertilpasning og kløvertilpasning melder åpneren 3 grand. Med kløverstøtte kan han støtte, og med hjerterstøtte har han to muligheter for å støtte, til 3 hjerter eller 4 hjerter. Jeg liker best at 3 kløver (ny farge) er definitivt utgangskrav i denne situasjonen. Det gjør det enklere med de store hendene.

Med hjerterstøtte kan da grandåpneren si 4 hjerter med minimum siden utgangskravet er etablert (Principle of fast arrival). Her har vest minimum, og det er vakre honnører, dvs. kontroller (ess og konger) som er supert i trumfkontrakt. Men med 3343 fordeling er det vel litt for lite til å si 3 hjerter som bør vise en sterkere grandåpning. Hvis vest over 3 kløver sier 4 hjerter og det blir oppfattet som minimum (ikke en veldig god grandhånd) bør øst passe. Det er alt for mange hender, selv med flere honnørpoeng hos vest hvor det ikke vil være noe særlig bra spill for slem.

Denne differensieringen av grandåpnerens støttehånd er viktig i slike meldingsforløp!

Det er altså etter min mening veldig pushy å melde slem, men never argue with success! Kun to par meldte og vant 6 hjerter. Tre par til meldte slem, men uvisst av hvilken grunn vant de ikke tolv stikk. For det handler vel kun om ruterfinessen her? Med spar ut til esset bør spilleplanen være å sjekke hjerteren med liten til honnør hos øst og liten tilbake til kongen. Da oppdages sitsen, og en markert finesse tas over nords trimfknekt fjerde. Deretter er det ikke noe annet å gjøre enn å ta ruterfinessen? Siden den går blir det en meget fet +1430 til notering.

De aller fleste var - fornuftig nok - i utgang, noen i grand med ti stikk, flertallet i hjerterkontrakter med ti (!), elleve eller tolv stikk. De to parene som til glede for deres lagkamerater kunne lese opp +1430 under sammenligningen var Knut og Anne Marie Pettersen og Liv Marit Grude-Bodil Nyheim Øigarden.