Nesodden BK med sensasjon i NM for klubblag

Nesodden har slått ut flere sterke lag på sin vei til sjette og siste utslagsrunde i NM for klubblag, men da de skulle møte medaljegrossistene fra Bergen Akademiske BK var bergenserne i de aller flestes øyne klare favoritter. Sofie Græsholt Sjødal (17)-Agnethe Hansen Kjensli (20) og Sofies foreldre Elisabeth Græsholt Sjødal-Rolf Sjødal ville det annerledes.

Nesodden ledet kampen med 11 IMP ved halvtid. I andre halvrunde startet BAK best og vant 14 IMP på de første spillene, men så var det slutt! Nesodden vant en haug med spill, og fem av ga tosifrede IMP-gevinster. Sluttresultatet var smått utrolige 128-59 og bergenslaget var altså slått ut med klar margin. Bergen Akademiske BK er en gigant i norsk klubbridge så dette er sannelig et David mot Goliath-resultat!

Moro når "the underdogs" slår ut favorittene!

Her er et av Nesoddens mange gevinstspill som rullet inn på rekke og rad i andre halvrunde:

Syd giver, N/S i sonen. 


I dette spillet var syd for BAK frempå med en langt ifra usaklig opplysende dobling over østs 1 ruter i fjerde hånd. Syd hadde altså passet først (det gikk tre passer), så doblingen har absolutt noe for seg. Men i dette spillet gjor doblingen det enklere for spillefører Rolf Sjødal (øst) da han skulle spille 3 grand.

Syd fant det beste utspillet, kløver.

Det var de «vanlige» åtte stikkene. Men siden syd er mer eller mindre markert med begge kongene i de to sidefargene ble det nokså greit. Det var bare å kjøre i gang med fem ganger ruter, og syd ble skviset sønder og sammen. Dette er egenlig en ganske vanlig forkommende skvisvariant hvor en motspiller har godspilt nok stikk til å bete, men han har «alt», og dermed kan han ikke holde sine godspilte stikk idet spillefører tar sin langfarge. Bare prøv selv å finne avkast for syd på alle ruterstikkene! Han vil i forskjellige varianter bli innspilt for å gi spillefører det niende stikket om han da ikke blanker en konge som i så fall kan bli toppet ut.

Så 3NT ble vunnet med ni stikk, og da det ble to bet i samme kontrakt ved det andre bordet (der doblet ikke syd) ga spillet 11 IMP til Nesodden.

Vest giver, alle i sonen.


Her satt Sofie nord og hørte 2 spar fra vest. Hun vurderte å passe i håp om at makkeren kom med og doblet, men hun fryktet syd ikke hadde nok poeng til det og ville passe ut 2 spar. Så hun sa 2NT.

Hvis hun hadde tatt sjansen på pass ville syd i dette tilfellet ha doblet og kontrakten ville blitt 2 spar doblet, ingen fest for vest.

Over 2NT brukte Agnethe (syd) Puppet Staymen og de fant hjertertilpasningen. Mot 4 hjerter spilt av nord spilte øst ut spar til knekt, dame og konge. Sofie la opp til en krysstjeling ved å ta for kløver konge, ruter ess, den andre sparhonnøren så spar. Øst kastet ruter og syd fikk stjele. Så kløver ess, men vest stjal. Nå tror jeg riktig motspill må være trumfskift, og da blir det vanskeligere. Men da vest tok for ruter konge og spilte mer ruter stjal Sofie, og øst stjal over. Nå også virker det naturlig med trumfskift, men da det ikke kom fikk Sofie krysset hjem nok stikk til å notere ti stikk totalt, +620. Det ga 12 IMP inn i Nesoddens triumfferd som endte med den sensasjonelle seieren mot favorittene fra Bergen AK som spilte med et sterkt og særdeles erfarent lag. Triuemfen må være uendelig deilig spesielt for de to unge juniordamene som slo Sven Olai Høyland, deres mentor, trener og kaptein på juniorlandslaget.


Herlig seier! Fra venstre lagfinalistene Rolf Sjødal, Sofie Græsholt Sjødal, Agnethe Hansen Kjensli og Elisabeth Græsholt Sjødal

Om Bergen AK hadde vunnet denne kampen, noe det virker som om de i realiteten ikke var i nærheten av, ville de vært blant medaljekandidatene i lagfinalen, og gullaspiranter. Nå blir det Nesodden som skal spille finale, og det blir spennende å se hvordan de greier seg der. Med en så sterk prestasjon mot et så sterkt lag i en viktig 6.runde bør det ikke overraske noen om de gjør det skarpt også i finalen.