Yeh Bros: Norge ble slått ut

Norge tapte som  allerede nevnt med liten margin i den andre sluttspillkampen mot LAVAZZA. Men som en av topp-8 i kvaliken hadde vårt lag nok et "liv" og møtte så Israel. Der ble det igjen jevnt, og det ble et nytt knepent tap. Dermed går Norge over i Consolation Teams som har foregått en stund, og de utslåtte lagene fra hovedturneringen kommer inn der med 59 VP etter at de andre har split fem kamper. Lederlaget Singapore har 71 VP. Det skal spilles tre kamper til i den turneringen. 

Så det er mer å spille om, også prispenger, og etter Consolation Teams blir det parturnering med IMP beregning.

I kampen mot Israel ledet Norge ved halvtid. Det ble jevnt mot slutten, og i aller siste spill gikk Norge bet i en knallhard utgang som hadde visse sjanser hvis det satt fordelaktig. Men da det ikke gjorde det og Israel stoppet i delkontrakt ble det 7 IMP ut i stedet for 11 IMP inn om utgangen hadde gått hjem, en sving på 18 mens tapet i kampen ble på 11 IMP. Det var selvsagt mange andre spill fra kampen som kanskje heller kunne blitt dratt frem, spill som med fordelaktig utfall ville ført til at Norge gikk videre, men sånn er det alltid.

Norge har gjort mer enn en hederlig innsats i Kina så langt. Det er et kanonsterkt felt der, og det norske laget har vist at det absolutt er å regne med i topp internasjonal bridge. Det lover bra for VM. Den selvtilliten som det norske landslaget de siste årene har opparbeidet igjen i internasjonal sammenheng ble etter min mening forsterket gjennom denne turneringen.

Så det er all grunn til å glede seg til at Norge spiller VM (Bermuda Bowl), og selv om jeg blir en av "fansen" som håper på norsk medalje i Kina i september håper jeg de snubler i en kamp...Ja, du har kanskje gjettet det, jeg håper de tryner litt mot New Zealand 

I går kveld ble det klart at NEDERLAND og LAVAZZA er de to lagene som fortsatt er "undeafeated" i A-bracketen, og de spiller i morgen tidlig om finaleplass. Vinneren fra den kampen er altså klar for finalen og får oversitt når de andre gjenværende lagene spiller sin siste kamp som handler om finaleplass. Den som vinner av Nederland og Lavazza får en fordel, de får hvile mens de andre spiller en kamp til, og de får 6.5 IMP carryover (ledelse) idet finalen starter. 

Kampen mellom Nederland og Zimmermann ble spennende etter at førstnevnte ledet med hele 30 IMP ved halvtid. Zimmermann tok over og snudde kampen fullstendig i andre halvrunde, men så vant Nederland 14 og 12 IMP i de to siste spillene! Det var nok til å vinne kampen med 14 IMP.

Vi tar med et spill fra første halvrunde i kampen mellom Nederland og Zimmermann. Det viser med all mulig tydelighet hvor enkelt det er å være bakspiller, og noen av de som fulgte kampen på BBO sa nok "den kontrakten står!", eller "hvordan gikk han bet" etter at spillet var over.

Det er ikke så lett ved bordet, og når det er en levende bridgelegende som Lauria, fortsatt en av verdens beste bridgespillere som gikk bet er det grunn til å se nærmere på hva som skjedde.

 

Lauria var i 3 grand etter at syd hadde vært innpå med en rutermelding. Syd spilte ut spar 6 til nords knekt. Lauria stakk og spilte stor ruter som syd stakk med damen, nord fulgte farge. Syd spilte spar 10 som øst stakk.

Lauria hadde nå syv helt sikre toppstikk og det åttende om hjerteren gir fire stikk. Nå gikk han på hjerteren, og det er et lite valg der også om begge følger med småkort på A-K, og syd følger med et lite kort i fargens tredje runde; finesse i tredje runde eller spille på at knekten faller. Lauria misset ikke der, han spilte hjerter til damen og nords knekt falt. Opp på åtte stikk. Hvor kan det niende komme fra?

Lauria leste sitsen bra og visste at nord ikke hadde flere ruter samt at syd trolig hadde startet med tieren tredje i spar. Spillefører hadde gitt bort bare ett stikk (i ruter) og ved å spille spar etter den fjerde hjerteren ville nord komme inn. Han kan da ta to sparstikk, men så må han spille kløver. Hvis nord har kløver dame vil han altså etter å ha tatt sparstikkene sine bli tvunget til å spille unna den til bordets knekt, og det er det niende stikket. Så Lauria tok for hjerter 10 og kastet en ruter fra hånden, så spar fra vest.

Nord kom inn. Sparen satt som ventet 4-3 fra start så nord kunne ikke ta mer enn to sparstikk i alt før han måtte spille kløver. Det betyr at nord fra start hadde fordelingen 4-3-1-5, noe som øker sjansen for at kløver dame er hos han sammen med fem kløver heller enn hos syd som hadde bare to kløver fra start. Idet kløveren kom fra nord la Lauria liten fra hånden, men da stakk syd med damen og kunne ta en bøtte med ruterstikk, to bet!

Slik så hele spillet ut:

 

Lauria ville muligens blitt geniforklart (nok en gang) om nord hadde hatt kløver dame, for det ville vært et vakkert innspill for ni stikk. Men nå ble det bare nitrist.

"Kabalkontakt", sa nok mange idet disse kortene kom opp på skjermen og Ø/V meldte 3 grand. Det er jo 2+4+0+3 stikk når kløver dame faller så beleilig.

Alle de andre vant utgang her, de fleste med god hjelp av syd som startet med to store ruter. Da har spillefører tid til å sette opp ett stikk i ruter før forsvaret får slått hull på sparen.

Det går an å vinne med spar ut også, selvsagt ved å toppe ut kløver dame, men han kunne ha spilt annerledes enn det. Hvis første spar lasjeres kan spillefører senere ta hjerterstikkene og frispille seg i ruter. Hvis syd har bare to spar fra start må han spille ruter eller kløver. Her frir syd seg med sin tredje spar, som øst vinner og spiller en stor ruter til. Da må syd gi øst ett stikk i ruter eller spille  kløver som også gir spillefører ett stikk slik som det sitter her. Så med beste motspill handler dette spillet i stor grad om plassere kløver dame. 

Sånne spill er fine for oss bakspillere! Vi kan sitte å se at en internasjonal toppspiller går bet mens vi simpelthen kan telle stikkene som gir kontrakt, enkelt! Men så enkelt er det ikke i praksis, spesielt ikke om spillefører er en veldig god spiller...    

SURT TAP FOR NORGE I YEH BROS

I andre halvrunde benket Zimmermann seg selv og Multon, og laget Norge skulle forsvare sin 7-IMPs ledelse mot hadde en fryktinngydende line-up: italienske Lauria-Versace og polske Klukowski-Gawrys.

I det fjerde spillet (alle i sonen) satt Erik Berg med dette og hørte Versace til høyre åpne med 1 kløver.

Ville du doblet?

Det er ikke ideelle kort for dobling med minimum og ikke perfekt fordeling. Jeg vet imidlertid Eberg liker en frisk doblingstil på ett-trinnet, men her passet han. Det skulle vise seg å være fornuftig.

«Gamle» Gawrys doblet ved det andre bordet. Livgård viste hjerter med 1 ruter (kløverføringer), og Klukowski ville være med og sa 2 ruter. Etter 3 kløver fra Aa (vest) var syd med en gang til med 3 ruter. Aa spilte ut kløver ess og en kløver til, en god start. Livgård spilte hjerter tilbake til stjeling! Kontrakten gikk til slutt en bet, +100 til Norge.

Siden Berg ikke doblet med nords kort, og italienerne ikke fant spartilpasningen ble det et søtt, lite pluss-spill. Lauria endte i 2 hjerter og gikk en bet, +100 til Norge ved det bordet også, og 5 IMP-inn.

Det fortsatte fint.

En god slem ble funnet ved hjelp av en praktisk og god melding av Kristoffersen.

Berg (nord) åpnet med 1 kløver og Christer sa 1 hjerter som viser spar (kløverføringer). Vest hoppet inn med 3 hjerter, pass fra Berg og 4 hjerter fra øst.

Hva nå?

Christer meldte 5 grand – pick a slam. Over den meldte Berg 6 spar, og slik så hele spillet ut:

Berg hadde ingen problemer med å plukke opp østs sparbeholdning og tapte kun ett stikk, til kløver ess. På dette nivået er imidlertid ofte slikt uavgjort spill, og det ble det i denne slemmen og også i tre påfølgende harde og gode utganger som ble vunnet ved begge bord. Det hadde imidlertid vi norske tilskuere ingen ting imot. For på dette tidspunktet (med ni spill igjen) ledet Norge med 12 IMP.

I spill 25 synes jeg Norge hadde uflaks. Nord var giver og Ø/V i sonen.

Klukowski hadde disse kortene:

Ville du vurdert å melde inn 1 spar etter pass fra makker og 1 kløver fra motstanderen til høyre? Jeg må innrømme jeg har sansen for Klukowski sin 1 spar i disse soneforholdene. Kanskje kan vi forstyrre og presse motparten høyere hvis makker har tilpasning, og kanskje kan vi finne en fin stamp. 

Det ble imidlertid suksess av en annen grunn enn det. Ø/V hadde 3-3 i spar uten stopper, og Klukowski sin makker satt med AK-dobbel. Hvordan i all verden skulle Norges Ø/V kunne finne 3 grand etter motparten hadde meldt spar? De endte i 5 kløver som ikke kunne vinnes, og 3 grand var nedlegg siden sparen var blokkert.

Ved det andre bordet meldte ikke syd inn, og han kan aldeles ikke klandres for det. Ø/V meldte 3 grand og tok ti stikk, 13 IMP til ZIMMERMANN som ledet kampen med ett fattig IMP!

Norge tok tilbake ledelsen da de vant 2 IMP i det tredje siste spillet:

Berg-Kristoffersen som N/S lot Ø/V få spille 3 hjerter, og der ble det to bet, +100 til Norge.

Klukowski var med til 3 spar som også gikk bet, +50 til Norge og 2 IMP. Norge var i ledelsen med 1 IMP. For en thriller! 

Så meldte Lauria-Versace 3NT som var helt håpløst om motspillet satt. Men Kristoffersen doblet (for å hjelpe med utspillet). Hadde italienerne spilt der og utspill/motspill gått bra ville det blitt +1400 til Norge, for det norske paret kunne ha tatt ni stikk i motspill mot 3 grand! I stedet flyktet Lauria-Versace til 4 kløver hvor de noterte +130. I det spillet åpnet Aa, men motparten meldte og Livgård greide å unngå at de havnet i utgang selv om han hadde 12 hp. Aa vant også ti stikk, ugavgjort spill.

Så skulle det dessverre bli en trist avslutning. Norge gikk i det siste spillet to bet i 3 grand hvor det var åtte stikk, en viss mulighet for ni også med det stikket som ble vunnet i utspillet (samme farge ble spilt ut ved begge bord). Men det måtte gjettes hvem som skulle spilles inn i sluttposisjonen, og valget ble feil.

Da Klukowski spilte den kontrakten litt senere måtte han kun få fatt i åtte stikk for å vinne 2 IMP for at ZIMMERMANN skulle gå forbi med 1 IMP. Og han vant til og med kontrakten. ZIMMERMANN vant 11 IMP for det og smatt forbi på målstreken. SURT!

Dette betyr ikke at det er slutt for det norske laget. Nå må de opp mot ett av lagene som vant sin første kamp i B-bracketen (nr. 9-16 i kvaliken). Og de som fortsatt henger med i B kan gå helt til finalen og vinne turneringen, men nå tåles ikke et tap. Neste kamp spilles i kveld kinesisk tid, så det er midt på dagen i Norge. Følg med!  

YEH BROS: NORGE mot ZIMMERMANN

I sluttspillkampene er det to ganger 16 spill.

I sin første sluttspillkamp møtte Norge ZIMMERMANN. Det startet med at Norge lå under med 12 IMP etter to spill, men så kom en sterk norsk periode.

Etter 10 spill ledet Norge med 27-12.

Så etter et par butt-spill kom et skummelt spill (spill 13):


Nord passer, alle i sonen og øst åpner med 1 spar. Syd melder 2 hjerter, eller mer populært i Yeh Bros sperrer med 3 hjerter.

La oss si syd hopper innpå med 3 hjerter. Hva er du og din makker sine avtaler i den situasjonen?

Man må si 4 spar med en del marginale hender i denne situasjonen, for 3 spar er bare konkurrerende, ikke direkte invitt. Man har ingen utgangsinvitt til rådighet når det har kommet så høyt allerede. Det vanligste er å si at for å vise en god 4-sparmelding kan man si 4 hjerter som ikke er en vanlig kontrollmelding (men man har som regel kontroll i fargen), men bare sier at han har en god hånd for utgang (kan være visse slemmuligheter). Ville du vist en god løft eller bare sagt 4 spar?

Lilleslem er avhengig av at sparen ikke gir taper, i praksis veldig nær en 50% sjanse (det kan komme kløver ess og kløver til stjeling, så vinnersjansen i slem er egentlig litt mindre enn 50%). Her var det en uungåelig bet i 6 spar.

Spillet var tidlig ferdigspilt i åpent rom der Lauria-Versace satt Ø/V mot Kristoffersen-Berg. Italienerne stoppet i 4 spar.

På den løpende oppdateringen kunne vi se at godt over halvparten av de som hadde spilt spillet på dette tidspunktet hadde meldt slem og gått bet.

Det er merkelig hvor spennende det kan være bare å sitte der og se på en skjerm med tall, ventende på at det tikker inn et bridgeresultat.

Kunne Terje og Allan unngå slemmen?

Det tok tid, og den lange tiden gjorde at i alle fall jeg ble bekymret. Så tikket det inn +110 til Ø/V, og klarere feilpostering skal man lete lenge etter. De hadde trolig glemt å taste inn resultatet på det potensielle slemspillet?

Mer venting…

Og det var en feilpostering, 110 var resultatet i det neste spillet. Men dessverre, det norske paret meldte slemmen og gikk den opplagte beten, 13 IMP til ZIMMERMANN.

Hvis man bytter for eksempel spar konge med kløver ess hos nord og syd ville spillet gitt 13 IMP i favør av det norske laget, en 26-IMPs sving! Da spillet var ferdigspilt hadde akkurat halvparten av Ø/V-parene vært i 6 spar, resten i utgang.

Så gikk en litt for hard utgang meldt av Norge tre sonebeter, -300 der det var ganske vanlig med -100 eller -200. ZIMMERMANN greide imidlertid å stoppe i delkontrakt og vant den. Det gikk ikke Norge sin vei akkurat nå, ZIMMERMANN var plutselig i ledelsen med 4 IMP.

I det siste spillet hadde N/S:

 

Ville du likt å være i slem her?

Det er ganske perfekt tilpasning, og spartaperen kan kastes på ruter konge. I hjerterkontrakt er det imidlertid en sjanse for at de kan hente kløver ess og en stjeling. I kløverslem er det noe bedre, mindre sjanse for at de kan få seg hjerterstjeling der N/S har kun åtte kort.

Det viste seg å stå både i 6 kløver og 6 hjerter da ingen stjelinger var mulig å få for Ø/V.

Norge stoppet i utgang (4H) som ikke var uvanlig, igjen var halvparten av salen i utgang, den andre halvparten i slem, unntatt der Multon-Zimmermann satt N/S. Hvis det som er postet er korrekt må de ha hatt en megamisforsåelse, for det står vitterlig at de spilte 3 ruter N/S med to bet! Det var kjærkomment for Norge som dermed leder kampen 42-35 før de siste 16 spillene. 

De av dere som er morgenfugler og leser dette før frokost bør logge dere inn på BBO og følge andre halvrunde. Hvis ikke Norge sin kamp vises der får du i alle fall sett alle kortene, og du kan følge den løpende oppdateringen av resultatene her.