Et innlegg fra bloggen GeOs blogg GeOs blogg

Yeh Bros: Norge ble slått ut

Norge tapte som  allerede nevnt med liten margin i den andre sluttspillkampen mot LAVAZZA. Men som en av topp-8 i kvaliken hadde vårt lag nok et "liv" og møtte så Israel. Der ble det igjen jevnt, og det ble et nytt knepent tap. Dermed går Norge over i Consolation Teams som har foregått en stund, og de utslåtte lagene fra hovedturneringen kommer inn der med 59 VP etter at de andre har split fem kamper. Lederlaget Singapore har 71 VP. Det skal spilles tre kamper til i den turneringen. 

Så det er mer å spille om, også prispenger, og etter Consolation Teams blir det parturnering med IMP beregning.

I kampen mot Israel ledet Norge ved halvtid. Det ble jevnt mot slutten, og i aller siste spill gikk Norge bet i en knallhard utgang som hadde visse sjanser hvis det satt fordelaktig. Men da det ikke gjorde det og Israel stoppet i delkontrakt ble det 7 IMP ut i stedet for 11 IMP inn om utgangen hadde gått hjem, en sving på 18 mens tapet i kampen ble på 11 IMP. Det var selvsagt mange andre spill fra kampen som kanskje heller kunne blitt dratt frem, spill som med fordelaktig utfall ville ført til at Norge gikk videre, men sånn er det alltid.

Norge har gjort mer enn en hederlig innsats i Kina så langt. Det er et kanonsterkt felt der, og det norske laget har vist at det absolutt er å regne med i topp internasjonal bridge. Det lover bra for VM. Den selvtilliten som det norske landslaget de siste årene har opparbeidet igjen i internasjonal sammenheng ble etter min mening forsterket gjennom denne turneringen.

Så det er all grunn til å glede seg til at Norge spiller VM (Bermuda Bowl), og selv om jeg blir en av "fansen" som håper på norsk medalje i Kina i september håper jeg de snubler i en kamp...Ja, du har kanskje gjettet det, jeg håper de tryner litt mot New Zealand 

I går kveld ble det klart at NEDERLAND og LAVAZZA er de to lagene som fortsatt er "undeafeated" i A-bracketen, og de spiller i morgen tidlig om finaleplass. Vinneren fra den kampen er altså klar for finalen og får oversitt når de andre gjenværende lagene spiller sin siste kamp som handler om finaleplass. Den som vinner av Nederland og Lavazza får en fordel, de får hvile mens de andre spiller en kamp til, og de får 6.5 IMP carryover (ledelse) idet finalen starter. 

Kampen mellom Nederland og Zimmermann ble spennende etter at førstnevnte ledet med hele 30 IMP ved halvtid. Zimmermann tok over og snudde kampen fullstendig i andre halvrunde, men så vant Nederland 14 og 12 IMP i de to siste spillene! Det var nok til å vinne kampen med 14 IMP.

Vi tar med et spill fra første halvrunde i kampen mellom Nederland og Zimmermann. Det viser med all mulig tydelighet hvor enkelt det er å være bakspiller, og noen av de som fulgte kampen på BBO sa nok "den kontrakten står!", eller "hvordan gikk han bet" etter at spillet var over.

Det er ikke så lett ved bordet, og når det er en levende bridgelegende som Lauria, fortsatt en av verdens beste bridgespillere som gikk bet er det grunn til å se nærmere på hva som skjedde.

 

Lauria var i 3 grand etter at syd hadde vært innpå med en rutermelding. Syd spilte ut spar 6 til nords knekt. Lauria stakk og spilte stor ruter som syd stakk med damen, nord fulgte farge. Syd spilte spar 10 som øst stakk.

Lauria hadde nå syv helt sikre toppstikk og det åttende om hjerteren gir fire stikk. Nå gikk han på hjerteren, og det er et lite valg der også om begge følger med småkort på A-K, og syd følger med et lite kort i fargens tredje runde; finesse i tredje runde eller spille på at knekten faller. Lauria misset ikke der, han spilte hjerter til damen og nords knekt falt. Opp på åtte stikk. Hvor kan det niende komme fra?

Lauria leste sitsen bra og visste at nord ikke hadde flere ruter samt at syd trolig hadde startet med tieren tredje i spar. Spillefører hadde gitt bort bare ett stikk (i ruter) og ved å spille spar etter den fjerde hjerteren ville nord komme inn. Han kan da ta to sparstikk, men så må han spille kløver. Hvis nord har kløver dame vil han altså etter å ha tatt sparstikkene sine bli tvunget til å spille unna den til bordets knekt, og det er det niende stikket. Så Lauria tok for hjerter 10 og kastet en ruter fra hånden, så spar fra vest.

Nord kom inn. Sparen satt som ventet 4-3 fra start så nord kunne ikke ta mer enn to sparstikk i alt før han måtte spille kløver. Det betyr at nord fra start hadde fordelingen 4-3-1-5, noe som øker sjansen for at kløver dame er hos han sammen med fem kløver heller enn hos syd som hadde bare to kløver fra start. Idet kløveren kom fra nord la Lauria liten fra hånden, men da stakk syd med damen og kunne ta en bøtte med ruterstikk, to bet!

Slik så hele spillet ut:

 

Lauria ville muligens blitt geniforklart (nok en gang) om nord hadde hatt kløver dame, for det ville vært et vakkert innspill for ni stikk. Men nå ble det bare nitrist.

"Kabalkontakt", sa nok mange idet disse kortene kom opp på skjermen og Ø/V meldte 3 grand. Det er jo 2+4+0+3 stikk når kløver dame faller så beleilig.

Alle de andre vant utgang her, de fleste med god hjelp av syd som startet med to store ruter. Da har spillefører tid til å sette opp ett stikk i ruter før forsvaret får slått hull på sparen.

Det går an å vinne med spar ut også, selvsagt ved å toppe ut kløver dame, men han kunne ha spilt annerledes enn det. Hvis første spar lasjeres kan spillefører senere ta hjerterstikkene og frispille seg i ruter. Hvis syd har bare to spar fra start må han spille ruter eller kløver. Her frir syd seg med sin tredje spar, som øst vinner og spiller en stor ruter til. Da må syd gi øst ett stikk i ruter eller spille  kløver som også gir spillefører ett stikk slik som det sitter her. Så med beste motspill handler dette spillet i stor grad om plassere kløver dame. 

Sånne spill er fine for oss bakspillere! Vi kan sitte å se at en internasjonal toppspiller går bet mens vi simpelthen kan telle stikkene som gir kontrakt, enkelt! Men så enkelt er det ikke i praksis, spesielt ikke om spillefører er en veldig god spiller...    

Kommentarer

Logg inn for å skrive kommentarer.