Alle slår alle - styrke- eller svakhetstegn?

Første spillehelg i seriemesterskapet har nok en gang vist hvor jevnt det er i 1.divisjon. Det gjør det spennende både i medaljekamp og den intensen slåsskampen om å holde seg i toppserien. Tre av de tolv lagene rykker ned, og etter seks kamper er de vel mulig å si at ingen er sikre på å holde plassen til neste sesong, kanskje med unntak av lederlaget Østfold og Follo - Thoresen (Thoresen, Ovesen, S.I Høyland og T. Stabell) som har fått fatt i 73 VP på seks kamper. Mellom 2.plass og nr. 12 er det kun 13 VP.

Det er interessant å merke seg at noen av forhåndsfavorittene sliter i bunnen av tabellen. Vinnerne av forrige sesongs 1.divisjon, Møre og Romsdal - Kindsbekken ligger sist. På nest-sisteplass finner vi Hordaland 1 som består av landslagsspillerne Hoftaniska, Charlsen og far og sønn Helness. 

På butleren er det heller ikke noen av 1.divisjonsparene som utmerker seg veldig. Såvidt jeg kunne finne ut av den felles butleren med de tre 2.divisjonspuljene ligger Brogeland-Lindqvist høyest av de som spiller i 1.divisjon. De har +0,54 per spill, en bra score, men at ingen par i toppserien har mer enn det er uvanlig. 

Hvis en går gjennom kampresultatene finner en at veldig mange kamper er jevnspilte. Ingen har så langt klart å slå motstanderne med maximum score, 20VP.

Det kan være fristende å spørre om en så jevn pulje er et styrke- eller svakhetstegn, og de siste par dagene har jeg fått det og lignende spørsmål fra flere på BBO. Men jeg har ikke noe godt svar...

Vi vet at nivået i toppserien er bra. At det er så jevnt tyder på at ingen lag er dårlige, eller om man vil: alle lag er gode? "Alle slår alle". Men det betyr vel også at ingen lag klarer å holde et klart høyere nivå enn de andre. Det kan selvsagt hende at noen slår til den siste helgen og viser at de har et ekstra gir i forhold til resten av feltet, men så langt er det lite som tyder på at det er tilfelle.

Hvordan de som steller med landslaget skal tolke dette er ikke godt å si. De vet jo at de har et internasjonalt topp-par i Brogeland-Lindqvist, det har blitt bevist en rekke ganger de siste årene. Men vi venter vel fortsatt på et ett eller flere par skal utmerke seg å vise at de er bedre enn et jevnt, bra norsk 1.divisjonspar?

Resultater, butler spill osv. både for 1.divisjon og de tre 2.divisjonspuljene finner du her.

Vi tar med oss et spill fra den siste kampen hvor Vest Agder 1 - Mæsel (ligger på 4.plass så langt) møtte Oslo 1 - Lillevik som etter denne helgen litt som nr. 8. Det var nord som fikk et vanskelig meldeproblem med makkeren som giver og alle i sonen.

NORD

 

Vest     Nord     Øst     Syd

                                    1 kløver

4 spar      ?

Ville du meldt noe nå? 

Nords kort er gode selv om det er kun 9HP. Men det er ganske perfekt fordeling. Om det finnes bra tilpasning kan det godt hende vi kan spille en høy kontrakt, enten at den kan stå, eller at det kan være en god stamp mot 4 spar. De fleste spiller dobling som take-out selv etter høye innmeldinger, som her. Er dobling en bra melding? Faremomentet er at det ikke er sikkert vi har noen tilpasning i det hele tatt. Det er ingenting i veien for at makker kan ha noen spar og helt jevn fordeling ellers? Så å melde er nok en "gamble", men å passe kan godt bli feil det og.

Der jeg så på (BBO) doblet Harding (Vest Agder) ved det ene bordet, mens nord (Johnsen for Oslo) sa 5 ruter ved det andre, for der hadde Stokkeland (syd) åpnet med 1 ruter som viste firekorts farge. Så det fantes altså tilpasning, men det ble feil å være på fem-trinnet likevel.   

Hvis en titter kun på N/S sine kort ser det ut til å være en fin hjerter- eller ruterkontrakt. Sitter det gunstig kan det til og med være elleve stikk med slike kort. Men sitsen var brutal. Der syd melde 5 hjerter over doblingen hadde øst en enkel dobling og noterte +800 for tre doblede bet. Ved det andre bordet, hvor nord meldte 5 ruter var ikke dobler så opplagt, og N/S fikk spille udoblet.

Merk at 4 spar står, det er kun tre minortapere. Resultatene i 1. og 2.divisjon viser en lang rekke +620 til Ø/V og noen +790 for 4 spar doblet med ti stikk.

Det er nok ganske tilfeldig at 5 hjerter ble mer feil enn 5 ruter, for ruterfargen kunne vel like gjerne sitte brutalt fordelt som hjerterfargen.

I 5 ruter hvor trumfen altså satt gunstig fordelt med kongen i saks ramlet det likevel sammen. Etter spar til øst spilte forsvaret to runder kløver, og da spillefører forsøkte å komme seg over til nord for å ta trumffinesse begynte Ø/V å stjele. Kontrakten gikk fire bet i sonen, men å notere +400 var likevel 9 IMP ut for lag Mæsel, men de vant likevel kampen med 3 IMP.  

Andre halvrunde i Rogalandsderbyet

Det meste gikk veien for Rogaland 2 – Skimmeland i andre halvrunde av 1.divisjons kamp 5 i «lokalderbyet» mot en av de store favorittene i mesterskapet, Rogaland 1 – Hauge.2

Rogaland 2 ledet 30-14 etter de første tolv spillene. Etter at flere spill hadde gått kretsens andrelags vei i begynnelsen av andre halvrunde kom denne hånden med øst som giver og N/S i sonen.

Liker du å åpne med 1 grand (15-17) med slikt?

Jeg har ikke noe imot det og må innrømme jeg sikkert ville gjort det selv. Hånden er verd mer enn 14 poeng, og etter å ha åpnet med 1 kløver vil 2 kløver neste gang være en undermelding, 3 kløver en overmelding. Men denne gangen ble det feil med grandåpning da hele spillet så slik ut:

Nei da, selv om 3 grand ble spilt fra feil hånd slik kortene så ut var det sjanser, men det må gjettes riktig etter sparutspill fra syd. Bårdsens 2 ruter viste en majorfarge.

Da Erik Berg valgte feil idet syd spilte ut liten spar ble det nitrist. «Sus opp», sa han, og da tok forsvaret seks sparstikk og to bet. Ved det andre bordet åpnet Nesdal (øst) med 1 kløver, og over syds innmelding 1 spar meldte Rekstad 3 grand. Der var det ni toppstikk, og ti med liten spar ut fra nord. Det endte med elleve stikk siden syd ga opp ruteren, +460 og 11 IMP til Rogaland 2.

Denne kampen ble en fin triumf for Rogaland 2 - Skimmeland som fortsatt ligger i bunnen, da de til slutt vant med 18,82-1,18 VP. Dermed har de bedre kontakt med de foran, og der er det jevnt. Toppserien ser ut til å bli rekordjevn. I øyeblikket har Østfold og Follo (Thoresen) ledelsen med 6VP forsprang til 2.plassen. Og scoren de leder med er kn 9VP over middels! Fra sølvplass til sisteplass ligger lagene tett som hagl, og marginen fra nr. 2 til nr. 12 er mindre enn 10 VP!

 

 

Fart og spenning i toppserien

I 5. runde skulle Rogaland 1 – HAUGE opp mot Rogaland 2 – SKIMMELAND som før denne kampen lå på sisteplass mens førstelaget var (som vanlig) er med helt i toppen.

Kampen startet umiddelbart med fart og spenning, og slik fortsatte det.

Her er spill 1:

Jeg har ikke klart å få bragt på det rene hva Rune Hauges 2 hjerter betyr, men antar det kanskje viser minst seskorts spar og minst invitt styrke. I så fall viser vel Sælensmindes 4 spar litt tillegg (og det har han i sparkontrakt), og det trigget antagelig Hauge til å gå på mot slem.

Kløver knekt kom i utspill, og nord tok for esset før han fortsatte med kløver. Kontrakten var bra, avhengig av ruterfinesse og at ruteren helst ikke sitter verre enn 4-2. Det satt som det skulle, +980, og da Ø/V ved det andre bordet spilte utgang var det 11 IMP til Hauge i aller første spill.

I spill 5 ble det mer dramatikk.

Jeg kjenner heller ikke her Ø/V sine avtaler i detalj. Kanskje er redoblingen obligatorisk og så er det opp til vest? Eller kanskje mente Sælensminde sin redobling som «meld en farge, makker», men Hauge ville la sin glimrende makker prøve seg i 1 grand redoblet.

Leinan- Eliassen gjorde ingen feil i motspillet og det ble to redoblede bet, +600 til Rogaland 2, noe som var verd 7 IMP da 1 grand var spilt udoblet ved det andre bordet.

Dette var nesten som å se på en (bra) boksekamp. I neste spill meldte begge lag – dog ikke unaturlig - over en innmelding 4 hjerter hvor den kontrakten ville gått minst en bet. Begge lag gikk to doblede bet, -500.

Litt uvisst av hvilken grunn spilte så Hauge-Sælensminde 4 spar på 5-1 tilpasning i noe som virket å være en standard 3 grand. Men trumfkontrakten var grei nok den, og kontrakten stod. Rogaland 1 hadde fått tak i ett stikk (eller egentlig to) for mye i 3 grand, men det ble likevel kun 2 IMP i sving.

I det niende spillet spilte Rogaland 2 kontakten 1 grand N/S ved det ene bordet og 1 grand som Ø/V ved det andre. Begge spilleførere fikk åtte stikk, en uvanlig dobbelscore +240 for 1 grand med overstikk begge veier – 6 IMP til Rogaland 2.

Dermed var kampen jevn, SKIMMELAND foran med 1 IMP.

Så kom et mislykket slemforsøk fra lag HAUGE, og da Leinan-Eliassen også her fant motspillet ble det en bet i 5 spar. Dermed måtte Rogaland 1 innse at første halvrunde mot kretsens andrelag var tapt med 30-14. Vi får se hvordan det går i andre halvrunde.

Kanskje ikke alt var like pent hele tiden, men moro se på var det.

To be continued!

Seriemesterskapet - Dag 2

Etter fire kamper av i alt tolv i 1.divisjon har Østfold og Follo 1 (Thoresen, T. Stabell, Oversen, S.I. Høyland) tatt en knepen ledelse. Det er imidlertid veldig jevnt, og mellom 3.plass og 11.plass er det mindre enn 10VP margin.

I de tre 2.divisjonspuljene er det favorittene som har tatt ledelsen, men også i de puljene er det jevnt og ingen har dratt fra de andre. Alle resultater, butler og spillstensiler finner du her.

Hvis en ser på kampresultatene i 1.divisjon så er det tydelig at nivået er jevnt, for det er veldig mange kamper som blir avgjort med kun noen få IMP.

Vi tar med et par spill fra lørdagens spilling.

Dette er fra lederlagets (THORESEN) kamp mot SMITH som ligger plassert et stykke bak i køen så langt. THORSEN vant kampen med 2 IMP. 

Ved begge bord doblet øst over nords 1 spar innmelding, en god avgjørelse med så fin fordeling til tross for kun 5HP. Jon Aabye satset da på at det var minortilpasning i hvert fall i en av fargene og viste begge minor med 4 grand. Og Ø/V sine kort passet perfekt sammen, men det bør nok bli bet i utgangen da spillefører med beste motspill ikke kan få trumfet to spar. Men kontrakten føk hjem, en massiv +600 til lag SMITH. 

Ved det andre bordet meldte ikke vest noe mer etter den samme starten, og Evjen (nord) ble spillefører i 4 spar. Som du ser har forsvaret to ruterstikk, hjerter ess og vest kan få en hjerterstjeling. Da øst ikke fant ruter ut, men sendte i vei en kløver ser det ut som spillefører kanskje har en sjanse. Men det er ikke nok stikk utenom hjerteren, for det er ikke komunikasjon mellom hendene til å få trumet alle nords kløver. Så Evjen spilt hjerter selv, og det er jo ofte riktig spilt da hjerteren ikke behøver å sitte 5-1. Øst føk opp med hjerter ess, men da han ikke ga makkeren hjerterstjeling nå (øst visste selvsagt ikke at det var vest som hadde bare en hjerter) føk utgang hjem ved det bordet også, men andre veien, og igjen i favør av lag SMITH (+420). Spillet ga 14 IMP til laget fra Buskerud. 

Dette er hentet fra trønderoppgjøret  mellom Midt-Trøndelag 1 og Nord-Trøndelag 1.

Forskjellen ved de to bordene var først og fremst at ved det andre bordet meldte vest inn 1 spar mens Christian Bakke sa 3 spar. Og Bakke spilte ut spar 7 som gikk til knekten og syds konge, mens vest ved det andre bordet (B.Kvaran) spilte ut kløver 7 til syds konge. Spillefører må leve av ruterfargen, men om den spilles fra topp blir det to rutertapere, og da rekker forsvaret å ta beten. Inne på spar konge i første stikk fant Anders Holmen Gundersen en fin variant. Ser du løsningen i dette spillet?

I andre stikk spilte Gundersen kløver konge som han stakk over hos nord! Så ruter til damen, ruter ess og mer ruter. Øst kunne forsyne seg for kløver dame, men på den kastet Gundersen hjerter 10, og deretter stod ånda hans, +600 til N-T. Ved det andre bordet spilte syd ruter ess og mer ruter og måtte tape to ruterstikk. Da øst kom inn første gang i ruter spilte han spar knekt. Vest stakk over den og godspilte sparen sin. Nå hadde ikke spillefører nok stikk, og idet øst kom inn på sitt andre ruterstikk og spilte hjerter måtte syd stikke opp med esset for å legge seg på en bet, N-T +100. Til sammen ga spillet 12 IMP til N-T, men M-T vant kampen med 17 IMP. 

       

Serien er i gang - kamp 1

De to øverste divisjonene startet fredag 2017-18 sesongens seriemesterskap. De spiller i Oslo, og mesterskapet avsluttes i februar. Lagene skal i løpet av de to helgene spille en kamp mot hver av de andre elleve lagene. Hver kamp er på 24 spill (2 x 12)., 

I 1.divisjon - toppserien - møttes to av gigantene i norsk lagbridge, Rogaland 1 - HAUGE og Midt-Trøndelag 2 - GRØTHEIM i første kamp. Etter de første tolv spillene hadde GRØTHEIM fått opp en liten ledelse (6 IMP). Ganske tidlig i andre halvrunde kom dette spillet:

Det er naturlig å havne i 4 hjerter som står om ikke motparten får tak i en kløverstjeling, noe som er lettest å få fatt i hvis nord er spillefører, for da er kløverutspill opplagt fra øst.

Dette er et spill som er enklest å løse for forsvaret om de spiller enkelt, alltid styrkekast på ess-utspill (og utspill ess fra ess-konge med flere). Noen benytter fordeling hvis damen kommer opp tredje eller flere hos blindemann (som her). Da kan det av og til oppstå problemer med å gjette om makker har fire eller to kort i fargen. Til gjengjeld får de som legger fordeling at klart signal om makkeren har trekorts (som kan være viktig hvis det er en situasjon hvor det haster må å "cashe" stikket, eller ikke). De som spiller med fordeling i slike posser og legger "norsk" argumenter gjerne med at de ville ikke lagt fireren uten at det var fra 4-2 dobbel, de ville lagt en høyere fra firekorts. Men den argumenteringen blir som å bite seg i halen, for om vest har for eksempel J982 og legger nieren (eller åtteren) kan vel det godt være 9-2 (eller 8-2) dobbel? Så med fordeling KAN av og til utspilleren ikke vite sikkert om det er to eller fire makkeren har hvis ikke det er andre indikasjoner (meldingsforløpet). De som rett og slett bruker styrke i denne possen (som jeg er tilhenger av) må legge høyt både fra tre og firekorts, og det kan gjøre det uklart i "cashe-poss", men de får det helenkelt om det er om å gjøre å finne stjelingen. Da legges styrke som med en sånn blindemann ikke kan bety noe annet enn at han vil at utspilleren skal fortsette med kongen og gi en stjeling.

Erik Berg (HAUGE) spilte ut kløver ess, og Christer Kristoffersen la toeren - styrke. To kløverstikk pluss en stjeling ble tatt med det samme. Sammen med spar ess ga det en bet - HAUGE +50. 

Legg merke til at Berg (øst) avga noe mange vil si er en litt konservativ pass over Lindqvists 2 hjerteråpning. Ved det andre bordet gikk meldingsforløpet slik: 

Da Tøndel meldte inn 3 ruter hadde Grøtheim bra kort og forsøkte 4 spar over 4 hjerter før han flyttet til 5 ruter idet 4 spar ble doblet. I den kontrakten var det en bet, HAUGE +200. Dermed ga spillet 6 IMP til HAUGE som på det tidspunktet overtok ledelsen i kampen med 1 IMP. 

Den ganske velspilte kampen mellom to av lagene som er blant favorittene i mesterskapet fortsatte å være jevn. Det kom flere "skumle" slemspill mot slutten av kampen. Begge lagene fant bl.a. en perfekt 7 grand. En slemsving gikk imidlertid i favør av HAUGE som vant kampen med 57-39 som gir 13,9-6,1 i VP.   

I de andre kampene var det Nord-Trøndelag - FLAKSTAD som startet best da de slo Oslo - LILLEVIK hele 19,22-0,78 VP. 

Resultatside med kampoppsett, spill, resultater, butler og det som er finner du her.  

Seriemesterskapet, 1.helg

I helgen starter seriemesterskapet 2017-18. Mesterskapet avsluttes i februar.

Spillested i helgen (for 1. og 2.divisjon) blir NBF Oslo sine lokaler i Lørenveien 68, Oslo.

All informasjon om lagene, tidskjema og resultater når turneringen er i gang finner du her. 

Det blir som hvert år spennende i en av de mest prestisjtunge mesterskapene i Norge, ikke bare om hvem som vinner medaljer, men også den intense kampen om ned- og opprykk.

Blant favorittene i 1.divisjon blir Møre og Romsdal som vant i sesongen 2016-17. Største utfordrer blir kanskje Rogaland (lag Hauge) som vant de tre foregående sesongene. Men det er helt sikkert andre lag som vil ha et ord med i laget om hvem som skal bli seriemestre. Det blir BBO-overføring fra helgens spilling, og selvsagt også oppdatering her i bloggen, i Kvangravens internett-blogg og andre steder. 

 

 

 

 

 

God nyhetsdekning - Larvik storturnering

I helgen ble denne parturneringen spilt med 37 par på startstreken. Et godt tiltak for å dekke slike turneringer er hva arrangøren bliBest.bridge gjorde, opprette en Facebook-side. En kan mene hva man vil om Facebook (og selv er jeg ikke super-fan av alt som foregår der), men det er en god variant for å formidle nyheter, bilder osv. fra diverse arrangement, for eksempel bridgeturneringer. Det vil være et godt supplement til andre resultatsider og det vi bloggere produserer. Selv ser jeg all formidling av bridge som alt annet enn et problem eller konkurranse mot oss bloggere! Alle som er glade i bridge bør ønske så mye omtale som mulig av spillet vårt, i alle fall omtale av alt det positive som skjer. Et tips til arrangører hvis de vil ha omtale av spill fra journalister som ikke har anledning til å være tilstede er å sørge for at spillstensilene blir publisert.

I Larvik vant Espen C. Fasting-Stig Drangsholt (Bridgekameratene/Kristiansand). Resultater med fine spillstensiler og resultat for alle spill finner du her.

   

Espen C. Fasting og Stig Drangsholt vant i Larvik

Vi tar med et spill fra Larvik som viser først og fremst at utspillet ofte avgjør mange poeng i parturnering i spill som ikke ville slått ut noe særlig i lagkamp.


 

N/S havner i 3 grand over alt med slikt, de fleste med nord som spillefører. En dobbel dummy-analyse sier at det maksimale N/S kan vinne er ti stikk i grand. Men for at det skal skje må øst spille ut hjerter. Da må spillefører lasjere hjerter to ganger, så gjette kløveren og også gi bort ett stikk i spar via finessen for å komme til ti stikk.

Å spille ut hjerter er dog ikke helt opplagt selv om det er et godt alternativ. Med litt her og der er spar 9 et alternativ - et passivt utspill, og noen velger selvsagt å spille ut ruter. Med begge de utspillene blir det elleve stikk om ikke spillefører bommer kløveren.

Er denne kløverfargen et rent valg? Nei, ikke om man ser på fargen isolert sett. 3-2 sitsene går mot hverandre, så hvis man hadde visst at fargen satt 3-2 så ville det vært hipp som happ hvilken vei finessen forsøkes. Men hvis det sitter 4-1 så løses fargen for full uttelling best ved å starte med kongen, så kløver 10 og la den seile. Da får man med seg Q-9 fjerde hos øst. Å spille på damen fjerde hos vest er mer spekulativt idet man i så fall må dra knekten la seile uten å legge ned en honnør fra syd hvis man vil ha med seg vests dame fjerde, og da kan finessen ryke til singel dame. Og om knekten blir dekket, må man for å løse firekorts hos vest gå over til syd og dra åtteren og la seile, og kan risikere å tape stikk i fargen selv om den kanskje satt 3-2 med nieren dobbel hos øst. Så beste fargebehandling er kongen først fulgt av tieren la løpe. 

De som fikk tak i +660 noterte +10 på spillet. Å vinne ti stikk ga middels mens flere fikk bare ni stikk da de bommet kløveren, og da ble det -10 på dem. 

Småkortenes betydning

For tiden pågår (onsdagskvelder) et nybegynnerkurs i regi av NBF på BBO. Der har vi de første kveldene fokusert på å lære spillerne det mest elementære med hensyn til stikktaking, og hvordan stikk blir til. Det gir ofte aha-opplevelser for ferske spillere når de oppdager at småkortene kan bli stikk, ikke bare ess, konger og damer.

Det spillet jeg i dag tar med blir nok litt for avansert for de aller ferskeste, og til og med mange erfarne spillere kan overse spillets poeng.

Under en kurskveld for litt mer erfarne spillere denne uken ble et spill som er sakset fra den gode bridgeskriventen Eddie Kantar brukt for å illustrere at man ikke må glemme å vurdere småkortenes verdi. Av og til er nøkkelen til suksess i spillet noen kort man kanskje ikke tenkte på sånn med det samme.

  

Syd er i 4 spar uten motmeldinger. Vest spiller ut kløver 10 til damen og østs konge. Derfra kommer hjerter dame tilbake. Det kan se ut som om det blir to hjertertapere slik at kontrakten er avhengig av ruterfinessen. Men det er kun om du ikke har fått med deg hvordan nords "små" kløver har vokset verdi. Ø/V har nå igjen kun esset og nieren i kløver, og det bør spillefører utnytte. Det han bør gjøre er helt gratis!

Hjerterskiftet vinnes med esset, så uttrumfing i to runder siden trumfen viste seg å sitte 2-2. Inne på bordet spilles kløver knekt. Øst må dekke, og syd trumfer. Så over til nord igjen i ruter og kløver 7. Den får seile til vests tier mens en hjerter kastes fra syd. Nå kan de ta ett stikk i hjerter, forsvarets tredje stikk, men deretter vil spillefører kunne kaste en ruter på den godspilte kløver 6 slik at ruterfinessen ikke må tas  - ti stikk.  

Hvor er inntaket?

Vi tar med et fint spill fra gamle dager. Det ble postet på nettet forleden hvorfra jeg sakser historien.

På spilleførers stol satt den italienske mesterspilleren Pietro Forquet. Han og makkeren (Garozzo for anledningen) hadde presset seg opp i en hardmeldt 3 grand.

Øst hadde åpnet i første hånd med 1 spar, og det er jo verdifull informasjon. Idet vest spilte ut spar dame visste Forquet hvor omtrent alt av uteværende honnører befant seg. Men nettopp det gjør at det ser mørkt ut i dette tilfellet, for vest har nok ikke kløver ess som ville gjort at kongen til et fint inntak slik at ruterfinessen kunne blitt tatt. 

Ved å sette opp ruteren med esset og en til er det kun syv sikre stikk. Jeg tipper Forquet tenkte: hvor er inntaket til blindemann? 

Svaret er: det finnes ikke...

Men kanskje kan det ordne seg med "a little help from our friend" (øst)?

Forquet vant første spar med esset og spilte spar konge i andre stikk! Heldigvis satt fargen 5-2, og da hadde italieneren taket på det.

Forquet fortsatte med en tredje runde spar. Øst kunne ta tre sparstikk (syd kastet to kløver), men så måtte han spille hjerter, ruter eller kløver.

Uansett hva øst velger å spille hjelper det spillefører. Hvis han spiller hjerter får nord for hjerter dame, ekstra stikk som gir ni totalt sammen med fem ruterstikk som enkelt vinnes via finessen over øst. Om øst spiller kløver gir kongen det nødvendige inntaket og ett ekstra stikk, og det blir også da ni stikk totalt via ruterfinessen.

Øst valgte det tredje alternativet, ruterskift. Da fikk Forquet hjelp til finessen, men nå hadde han kun åtte toppstikk: 2+1+5+0 = 8. Med så god oversikt over kortene var dette nok for den gamle mester som kjørte fem ganger ruter i hodet på øst.

Det blir etter ruterstikkene igjen kun tre kort. Hvis øst blanker hjerter konge så tidlig som mulig blir det valg for spillefører,han må tippe fordelingen, og han kan i så fall felle kongen med esset. Men vanlige motspillere holder som regel kongen dobbel i hjerter i slike spill, og da blir det kun plass til en kløver hos han - esset. Slik gikk spillet, og da overlot Forquet tredje siste stikk til østs nå single ess, og øst måtte avslutte med å spille unna hjerter konge dobbel til spilleførers kombinerte saks, Ax mot Qx på bordet - ni stikk! 

To tapere, men tolv stikk!

Det spillet du i dag skal få se er i kategorien "stikk som forsvinner", eller om du vil "hvis du melder for hardt må du spille godt!". 

Spiller godt og riktig, ja, men N/S meldte nok ikke bra her da spillet forekom under en treningskamp forleden. De fant ikke ut at tilpasningen ikke var så god som de trodde og havnet i 6 kløver med disse kortene:


Vest spiller ut spar 10. Det ser temmelig dødt ut. Hjerterstikkene gir to avkast, men om det kastes ruter fra nord blir det igjen en spar- og en rutertaper. Og om det kastes to spar fra nord blir det ingen spartapere, men da ser det unektelig ut til å bli to ruterstikk til motparten. Eller?

Det er en sjanse her, blokkering i ruter kan gjøre at et innspill fungerer for et gyldent ekstra stikk. For at slemmen skal kunne vinnes må en motstander ha to honnører dobbel i ruter. Det er en liten tilleggsjanse hvis en av de har ruter konge dobbel og ikke avlokkerer den under esset. Det som må til er å få til et innspill hvor de to ruterstikkene deres er "frosset" (de kan ikke få tatt dem) og han som kommer inn og ikke har flere ruter må spille til dobbeltrenons slik at en ruter kan kastes hos syd mens det trumfes hos syd. Slik satt det da mandag da spillet forekom:


Løsningen etter spar 10 ut er:

Vinn med esset, og ta et par runder trumf, så ruter ess så tidlig som mulig (kanskje helst før uttrumfing) for at det ikke skal være så lett for han som eventuelt har ruter konge dobbel å legge den under esset. Her sitter ruteren slik at forsvaret ikke har en sjanse uansett!

Tre runder hjerter tas med to sparavkast fra nord. Så stjeles syds siste spar, og situasjonen har blitt som den skal være, slik:


I diagramsituasjonen spilles ruter, og øst vinner for damen. Vest kan selvsagt ikke stikke over, for da står tieren. Så øst blir inne og må spille spar eller hjerter. Uansett hva han spiller kaster syd sin siste ruter, og nord trumfer. To rutertapere har blitt til en!

 

Jotun teams: Nederland vant foran Norge Blå

Det ene av de to norske landslagene (åpen klasse) som deltok i landskampene tidligere i uken, Norge Blå, ble nr. 2 i Jotun Bridge Teams bak Nederland. På det norske laget spilte Tor Eivind Grude, Fredrik Helness, Per Erik Austberg og Jan Tore Berg. På 3.plass kom et lag bestående av Terje Lie, Ole Marius Myrvold, Andre Øberg og Sondre Labraaten Hogstad. Norge Rød som vant landslagsturneringen ble på 6.plass i det 22 lag store feltet.

Resultater og butler finner du her.

Vi tar med et morsomt spill fra siste dag:


Hva ville du åpnet med som øst (giver) i første hånd, gunstig? 

Pass blir for tamt. 2 hjerter og 3 hjerter er begge alternativer. Hvis øst gjør det står N/S i fare for å bli utmeldt da nord får en ekkel meldeprøve idet vest hopper til 4 hjerter. Men han bør vel askjonere på en eller annen måte, kanskje dobler (ikke så fristende med dobbelton ruter). Om nord ikke finner noen melding bør vel syd komme tilbake med 4 grand, kanskje, men det er tross alt i ugunstig sone. Ved ett bord ble Ø/V (Hogstad-Øberg) spillende 4 hjerter med +420 (bør vel ikke vinnes, men...), til tross for at N/S kan vinne 6 kløver!

Det er en glimrende dobbel-tilpasning begge veier, N/S med minorfargene og Ø/V lastet i major. Vest har fine kort, og ved hele seks bord doblet vest N/S sin 5 kløver som greit ble vunnet med overstikk. Det er ingen problemer med å få tolv stikk siden kløveren ordner seg, og ruterfargen kan godspilles med to stjelinger og hentes etterpå. 

To par meldte 6 kløver og vant den, og det var Martin Reinertsen-Karl Olav Nybø Hansen og Tor Eivind Grude - Fredrik Helness. 

 

Jotun Bridge Lagturnering - Nederland leder

Landslagene som deltok i tre-nasjoners turneringen tidligere i uken deltar også i Jotun Bridge Lagturnering i Sandefjord i helgen. Etter den første av to dagers spilling har det nederlandske landslaget tatt ledelsen blant de 22 lagene. På 2.plass finner vi et lag med S.I. og S.O, Høyland, Smith og K.O. Kopstad, mens Polen ligger på 3.plass.

Best av de norske landslagene så langt er Norge Blå med Hoftaniska, J.T. Berg, Austberg, F. Helness og T.E. Grude på 4.plass, mens Norge Rød som vant tre-nasjoners turneringen også ligger bra an (6.plass). Du finner alle resultater, butler osv. her.

I dette spillet fra siste kamp den første spilledagen ble mye avgjort ved syds valg av melding. Hva ville du gjort?

Du sitter altså syd, og N/S er i sonen. Øst åpner med 1 kløver - din tur.

Noen kvidde seg nok for å melde for tøft pga. ugunstige soneforhold. Noen passet, andre meldte inn 1 spar. Jeg mener begge deler er litt feil hvis man spiller med svake innhopp. Riktignok kunne man tenkt seg å ha litt bedre kort, og/eller bedre fordeling for et innhopp i ugunstig, men trolig er det bedre å klinke til hver gang man har en brukbar sekskorts farge. Jeg vet mange eksperter sikkert er uenige med meg i dette, men å være nokså konsekvent med slikt har mye for seg fremfor å gjette på å være aktiv noen ganger og passiv andre. Det er forbausende sjelden man ender opp straffedoblet i akkurat denne meldesituasjonen, spesielt hvis man passer på å ha en tett farge. 

I dette spillet gjorde et svakt innhopp det vanskelig for motparten.

Lilleslem i ruter står for Ø/V med den snille sitsen (kløveren 3-3 gjør det enkelt), men er vel i hardeste laget. Det må sitte ganske snilt for at den skal stå selv om 3-3 i kløver kanskje ikke alltid er helt nødvendig med disse Ø/V-kortene.

Etter et svakt innhopp fra syd vil nord løfte til 3 spar (eller 4 spar). Jeg synes å løfte til 3 spar er nok med så flat fordeling.

Med riktig motspill kan ikke N/S få mer enn seks stikk i sparkontrakt. Melder N/S aktivt får Ø/V en vanskelig gjette-posisjon. Men merk: aktive sperremeldinger kan også pushe ut motparten i en marginal slem som står av og til!

Lilleslem ble meldt og vunnet ved tre bord, av disse parene: Verbek-Molenaar (Nederland), Grude-F. Helness og Sælensminde-Holdaas. 

Lagturneringen avsluttes søndag. 

 

 

 

Rettferdig?

Av og føler man som spillefører at det som har blitt gjort er korrekt, men så blir det bøttevis med IMPs til motparten uansett. Her er et spill fra en kamp mellom Norge Rød og Norge Blå under landslagssamlingen i Sandefjord denne uken.     

      Vest                                                                   Øst

Uten motmeldinger skulle Thor Erik Hoftaniska spille 3 grand som øst. Syd spilte ut liten spar, og fargen viste seg å sitte 4-4 (Syd hadde A-Q fjerde). Inne på den fjerde sparen skiftet nord til liten hjerter. Hoftaniska forsøke tre store i den fargen, og da den satt 3-3 hadde han sitt åttende stikk i hjerter. Da han tok for det stikket kastet syd en ruter og nord en kløver.

Hva ville du gjort nå?

Hvis nord har begge minordamene har han blitt skviset på dette tidspunktet. Men da kan like godt hende det er syd som har blitt skviset! Spillefører vet ikke. En variant er å toppe begge fargene, da vinnes om samme motstander faktisk hadde begge minordamene fra start, for på dette tidspunktet er det kun fem kort igjen.

En annen variant er rett og slett ta en finesse, enten i kløver eller ruter.

Hoftaniska prøvde den løsningen som gir størst matematisk sjanse, toppe den fargen han har flest kort i (kløver) for å se om damen faller, så ta finessen i ruter. Det gir en meget stor prosentsjanse.

Gjør det noe at nord kastet en kløver? Kanskje, matematikken fra start er nok den samme - kombinerte sjanser ved å toppe kløver og kutte ruter gir skyhøy odds. Så det ble hva Hoftaniska gjorde. Men slik satt det fra start:

Da kløver dame ikke falt under ess-konge og spillefører fortsatte med ruter konge og ruter til knekten viste syd frem par i damer som tok de to siste stikkene - to bet! 

Ved det andre bordet tok også N/S fire sparstikk. Forskjellen der var at nord var inne til slutt og så øst som blindemann, for der var vest spillefører. Nord visste ikke hva han skulle spille fra etter fire runder spar, da han satt med knekten tredje i hjerter, ruter 10 fjerde og to små kløver. Alt kan være favør og hjelpe spillefører. Da han valgte kløverskift rett opp i vests saks (som nord altså ikke så) ble det enkelt ni stikk og +600, 13 IMP til Norge Rød som til slutt vant turneringen. 

 

Landslagsturneringen: Norsk seier i Åpen klasse

Christer Kristoffersen, Erik Berg, Steffen Fredrik Simonsen og Christian Bakke (Norge Rød) gjorde en meget solid innsats i landslagsturneringen i Sandefjord. De vant til slutt finalekampen mot Polen ganske klart.

Resultater finner du her. 

I kampen om 3. og 4.plassen bet Norge Blå godt fra seg og ledet før siste sett. Da overtok imidlertid nederlenderne og vant knepent.

I dameklassen vant Nederland som slo Polen i finalen. De to norske lagene gjorde opp om 3. og 4.plassen og spilte en temmelig jevn kamp.

Vi tar med et spill fra finalekampen hvor valg av åpningsmelding avgjorde.

Det går to passer til deg og alle er i sonen. Hva ville du åpnet med her? Hvordan planlegger du det videre meldingene?

Steffen Fredrik Simonsen og en polakk med et navn jeg neppe klarer å stave riktig selv på flere forsøk satt øst. Steffen åpnet med 2 kløver. I andre melderunde har han et valg, vise hånden som 23(2)-24 grand, oppgradere til 25(4)-27 grand, eller melde sparfargen og da vise en mer ensfarget hånd, normalt. Her blir det litt ubekvemt å vise 24-27 (som man nok synes hånda er verd) hvis det i systemet er åpning 2 kløver fulgt av et hopp til 3 grand, for med dette kan det veldig godt være bedre i sparkontrakt. Spilles det med "Kokish" etter 2 kløver-2ruter får man (via 2H - kunstig) etter hvert vist den råsterke grandhånda med 2NT, og makker kan finne ut om grandhånda har femkorts major via Puppet Stayman.

Steffen valgte å gjenmelde 2 spar. Christian meldte 3 hjerter som åpneren løftet til 4 hjerter. Det ville blitt sluttkontrakten om øst hadde vist grandhånd også, i såfall spilt av øst etter overføring. Det norske paret noterte +650, egentlig et normalt resultat på spillet som så slik ut:


Men ved det andre bordet åpne Polens øst med 1 spar. Og den fikk han spille! Dermed ga spillet 10 IMP til Norge.

Jeg kjenner ikke det polske parets metoder, men jeg tror ikke det var metodene det var noe galt med her, heller valget av åpningsmelding. Kanskje var øst påvirket av forrige spill, for jeg har blitt fortalt at han virket irritert på makkeren som minutter før hadde spilt dårlig i en utgang og gått bet. Klassisk "følge-egg", altså, det er sannsynlig at han satt der og var irritert på makker, så åpna han bare "auto" med 1 spar før han så hvor sterk han var. 

De to topp-nasjonene Nederland og Polen spilte nok ikke med helt toppede lag i denne turneringen, men de nasjonene har så mange toppspillere at de hver for seg nok kunne stilt mange lag som kunne hevdet seg godt i Europamesterskapet. Derfor var det absolutt kvalifisert motstand de norske lagene møtte i denne turneringen. Slikt er meget verdifull trening for våre landslagsaktuelle spillere når vi i 2018 skal ut å vinne tilbake vår plass i Europatoppen!

Den planen - tilbake som en topp-6 nasjon i Europa har blitt nedfelt i en sportsplan utarbeidet av NBF. Det er sportsjef Jon Egil Furunes og landslagskoordinater Sten Bjertnes som står bak det, og det blir opp til landslagskapteinene i de respektive klasser, bl.a. Christian Wennerød (Åpen) og Tormod Røren (Damer) å følge opp dette. Mer om "sportsplanen" kan du lese her. 

Landskamper i Sandefjord

I Sandefjord møter to norske lag i hver klasse (Åpen og Damer) lag fra Nederland og Polen i en landslagsturnering. Den startet onsdag, og fortsatte med semifinaler torsdag før det avsluttes med finalekamper idag, fredag. Etter det vil landslagsspillerne delta i Jotun Bridge Lagturnering i helgen, en ypperlig anledning for andre til å møte topp motstand. 

I Round-Robin (en kamp mot hvert av de andre lagene) ble det Norge Rød som toppet i Åpen klasse. På det laget spiller Steffen Fredrik Simonsen, Christian Bakke, Christer Kristoffersen og Erik Berg. Polen ble nr. 2, Nederland nr. 3 og Norge Blå ble sist, dog like bak Nederland. 

 

Resultatlinker finner du her.

I semifinalen møttes nr. 1 og 4 og nr. 2 og 3. Dvs. Norge Rød møtte Norge Blå, og laget som vant kvaliken vant også denne innbyrdes kampen mellom de norske, og det ble nokså klart til slutt. Polen slo Nedreland, så i finalespillet blir det Norge Rød mot Polen, mens det andre norske laget møter Nederland i kampen om 3. og 4.plassen i turneringen. 

I dameklassen vant de norske noen kamper, men det ble tydeligvis litt for tøff motstand da de måtte finne seg i de to siste plassene i kvaliken. Og begge tapte sine semifinaleoppgjør. Så de norske damelagene spiller mot hverandre om 3. og 4.plassen totalt, mens Nederland og Polen gjør om seieren i den klassen.

Her er et spill hvor utspillet var helt avgjørende. Nederlandske Bruijnstee satt syd og hørte (så) dette meldingsforløpet:

   

Hun satt med:

Hva ville du spilt ut? Den nederlandske damen sendte i vei spar 7. Det var en innerblink!

Merk at Ø/V med slike kort normalt har tolv stikk med ethvert annet utspill, selv om denne gangen så satt kløveren 5-1. Kløverutspill gir tolv (fem kløverstikk).

Det kan vel innvendes at Ø/V kanskje burde tatt det mer med ro, og dermed funnet ut at det manglet kontroll i spar. Men det er også en velkjent og ofte fungerende strategi å melde slem uten noen fiksfakserier hvis man tror man har tolv stikk så snart man kommer inn, for å minke sjansen for at de skal finne utspillet. Her fungerte ikke det. 

Det er ikke lett å si noe fornuftig om utspill. Det er ofte ganske tilfeldig hva som er riktig. Men det er kanskje ikke helt tilfeldig at den nederlandske damen fant utspillet i dette tilfellet. Mot slemmer meldt slik som dette er det grunn til å spille offensivt hvis man ikke har noe spesielt attraktivt utspill uansett. Dessuten, dess færre honnørpoeng utspiller har, dess flere har makker, og da er sjansen for å treffe makker med en honnør i den fargen du spiller offensivt ut, for eksempel fra en konge, større enn om utspilleren selv har for eksempel 8-9 hp.

 

 

 

NM for klubblag 2018

Trekningen for første og andre runde i NM for klubblag 2018 er foretatt. Alle kampene som skal spilles i 1. og 2. runde, samt annen informasjon finner du her.

Årets yngste?

Laget fra Aust-Agder Juniorklubb må vel være årets yngste laget i turneringen, kanskje til og med det yngste laget i NM historien?

På det laget spiller Jørgen Lindaas Nordby, Hedvig Lindaas Nordby, Isabel Vadlid og Mathias Pedersen Solli. Jentene er begge 10 år, mens de to gutta er 12. Lagkaptein er en kjent turneringsspiller, landslagsaktuelle Pernille Lindaas som forteller at laget til sammen er yngre enn enn kapteinen! Det er jo frekt å spørre en dame om alder, men den som vil kan jo regne ut selv... To av spillerne er hennes barn (sammen med Gunnar Nordby, en annen velkjent spiller).

Beste spill-pris til Bakke-Sveindal

Kåringen av "Beste spill fra NM for par 2017" er nettopp foretatt av Norsk Bridgepresse (NBP), og prisen gitt til Tor Bakke og Jon Sveindal fra Bergen.  

Det er også en pris til journalisten som publiserte spillet, og den gikk til Svein-Olai Høyland som var produktiv i bulletinen under mesterskapet i Stavanger. Her er hans artikkel om spillet, og den ble publisert før siste sesjon av turneringen. Så artikkelen het "Medaljejakt", noe som var nokså beskrivende for bergensparets situasjon. Til slutt vant de da også bronsemedalje - en sterk prestasjon.

Her er Høylands artikkel:

Medaljejakt

av Sven-Olai Høyland

Jon Sveindal og Tor Bakke ligg på andre plass før siste sesjon. I første runde på søndag sat Jon i første hand i ugunstig sone med:


Han passa først. Nestemann åpnar med 1sp (presisjon, 5+ spar og maks 15 hp), pass hos makker og 2sp frå neste. Mange ville vel passa, men Jon viste at han er på medaljejakt då han meldte 2NT for å syne begge minor. Aggressivt, men han veit at makker har maks 2 spar. Åpnaren er også begrensa, så makker har sannsynlegvis ein del. Åpnaren meldte 3 sp, Tor 4kl som vart sluttkontrakten. Heile spelet såg slik ut:

Sjølv ei beit ville gitt god score for bergensarane, men Tor spelte nøyaktig som alltid. Utspel spar 6, som gjekk til kongen. Spar ess trumfa Tor. Deretter spelte han hjarter til kongen, spar til steling, hjarter ess og hjarter til steling. Når han no spelte kløver frå bordet, kom Vest inn og måtte enten åpne ruteren eller spele spar til dobbelt renons. Vest spelte spar og då vart det lett, men med ruter tilbake, vil Tor likevel vinne ved å legge liten og seinare spele ruter til åtteren. Det ville nok heller ikkje hjelpe Vest om han tok kløver ess før spar ess. Tor eliminerer marjorfargane på same måte (og ser at Vest har AKJ i spar, hjarter dame og kløver ess) og spelar ruter til åtteren og Øst er innspelt.

Juryen bestod av Marianne Harding, Knut Kjærnsrød og Harry Arne Vågen. Her er jruryens begrunnelse:

Jons innledende pass er ofte riktig i ugunstig sone, men når meldingene avslører spartilpasning hos motstanderne, er det stor grunn til å tro at makker har tilpass i hvert fall i èn minor. En fryktløs balansering med bare 4-4 i minor, absolutt rett timet, og makker Tor Bakke følger opp og konkurrerer på 4-trinnet til en kontrakt som han pent spiller hjem.

Slik kjemper man i toppen i parturneringer!

Fortjent pris til Tor Bakke og Jon Sveindal

KOMMENTAR (min):

Aggressiv bridge er på moten. Men det er ingen tvil om at aggresivitet kan være et tveegget sverd. For mye av det "gode", og det blir for mange bunner. For passiv bridge vil føre til at man blir alt for enkle å spille mot. Det gjelder å finne den riktige, hårfine balansen i dette.

Å åpne tynt, for eksempel med balanserte 11-poengere hele tiden gir ikke nødvendigvis noe sånn av seg selv, og det kan lett føre til at egen side kommer for høyt. Jeg synes Jon sin pass i åpning viser det vi alle vet, den mannen forstår bridge. Hånden er ikke så verst, men det er flere negative faktorer: få majorkort og en K-J dobbel kombinasjon som ikke nødvendigvis er verd så mye som om de fire poengene hadde vært i to farger. Når så meldingene utviklet seg som de gjorde viser Jon sin aksjon igjen god bridgeforståelse, spesielt siden dette dreide seg om parturnering hvor man med de riktige kortene må være med for ikke la motparten spille lave kontrakter, spesielt når de har vist tilpasning. At så den sluttkontrakten ble spilt pent av Tor gjør at Høyland sin artikkel rett og slett ble en historie om god bridge!

Faktisk vil noen kanskje si at Sveindal i dette spillet var litt passiv først (jeg synes dog ikke det), men så aktiv senere, på det riktige tidspunktet i meldingsforløpet! Og her ligger nøkkelen til dette med aggressiv eller passiv bridge - det gjelder å finne den riktige balansen. Erfaring er i så måte ingen ulempe...

.

 

Ekren-Berset vant Rondanecupen

Hele 51 par deltok i denne parturneringen på lørdag.

Bjørn Olav Ekren og Ole Berset vant en knepen seier foran de nybakte norgesmestrene for par, Tor Eivind Grude-Lars Arthur Johansen.

Resultatlisten finner du her.

En helt ny opplevelse

En ny opplevelse

Å tape i bridge er ingen ny opplevelse, men...

Etter at jeg flyttet til New Zealand har jeg vært så heldig å få spille på landets sterkeste lag. Under den årlige New Zealand Congress (ganske så lik den norske festivalen både i størrelse og hva slags turneringer som spilles) har laget nesten hatt klippekort på gullmedaljene i den mest prestisjetunge turneringen, NZ-teams. I år ble det imidlertid bråstopp i kvartfinalen, men om jeg må få lov å si det selv, på en ganske uvanlig måte.

Jeg har vært med på å tape mange knock-out kamper i min bridgekarriere, men aldri før etter at mitt lag scoret flere IMPs enn motstanderlaget i det kampen var ferdigspilt. Det kan såklart skje ved at de som ikke har flest IMPs etter spillingen er ferdig har carry-over fra kvalifiseringen, og carry-overen er større enn marginen mellom lagene i selve kampen. I den nylig avholdte NZ-teams var det mer spesielt enn som så.

Vi møtte i kvartfinalen et godt lag bestående av de to unge New Zealanderne som har gjort det godt på vårt landslag de to siste årene, samt to australske juniorer som har kommet for fullt i det siste. De hadde en formidabel kvalifisering, og følgelig fikk de beregnet en carry-over på 9 IMP som de altså ledet med før første spill. Da spillingen var ferdig hadde de "tapt" selve kampen med 9 IMP, altså stod lagene helt likt. Hva gjør man da?

Løsningen i slike tilfeller har normalt vært at man spiller noen ekstraspill, for eksempel 4 eller 8 spill. I andre turneringer har man den regelen at om det står likt inkludert carry-over bortfaller carry-overen slik at det laget som faktisk scoret flest imp i selve kampen går videre. Begge disse løsningene synes jeg har noe for seg. I NZ-Congress hadde de "glemt" å ta med noe om en slik eventuell hendelse i reglementet, og de høye herrer klødde seg i hodet.

Et poeng var dessuten at ett spill aldri ble spilt ved det ene bordet pga. sen spilling (ingen straff gitt). Har det noe med saken å gjøre?

Det trodde ikke jeg, i alle fall. Men så var det et lyst hode som kom opp med at det var en ny regel om slikt i WBF sitt reglement, en regel som visstnok kom 1.oktober, fem dager før NZ-Congress startet! I følge den regelen skal det spillet som ikke er spilt ved begge bord vurderes i forhold til hva som skjedde ved det bordet hvor det var blitt spilt! Ved det bordet hvor spillet var gjennomført hadde vårt lag et dårlig spill, og det ble utslagsgivende; motparten ble gitt IMPs i henhold til butleren.

Dermed var vi slått ut. .

 

Med fare for å høres litt sutrete ut: det må sies å være litt bittert å ryke ut etter å ha scoret flest IMPs, og tapt etter å ha mistet IMP i et spill som ikke var spilt ved de ene bordet. Men "never mind", vi får heller forsøke å spille litt bedre ved neste korsvei. 

Slemmer til besvær

Noen ganger er det nesten slik at man hater lagkamp-bridge. Det er når enorme svingspill kommer og påvirker resultatet i - etter min mening - uforholdsmessig stor grad, og det hvor det kanskje er nokså tilfeldig hva hvor impene havner. Eller enda verre, de som har gjort det riktige teoretisk sett, men ryker ut for en 4-0 trumsits eller lignende taper IMPs...  

Her er noen slemspill fra NZ-Congress:

     

Etter nord åpner med 1 spar ender det i slem, og det er klart at slik kortene ser ut vil et par med bra system i alle fall snuse på storslem i spar. Den er kun avhengig av å unngå trumftaper, og det er det kun om fargen sitter 3-0 og spillefører tipper feil på hvor lengden er.

Er det noe å gå etter idet øst spiller ut hjerter?

Vel, mange spiller ut ut trumf hvis de har det, men ikke om de har damen tredje, selvsagt! Hvem er mest sannsynlig å ha renons hvis noen har det?

Det er ikke noe klart svar på det her, men en bitte liten ekstra sjanse gir det kanskje i å spille spar konge først. Øst er antagelig litt mindre sannsynlig den som har renons, for med renons vil han hatt god fordeling, og da ville han kanskje vurdert å melde over 1 spar. Vest kan ha renons i spar og ikke være så fristet til å melde over syds svar 2NT (Stenberg) - på tre-trinnet?

Dette er bare en bitte liten indikasjon, selvsagt. Men det viste seg øst hadde damen tredje. Ved de bordene N/S hadde meldt godt og kommet seg i 7 spar ble det enorm sving hvis de var i 6 spar ved det andre bordet .

Vunnet storeslem: +14 IMP. En bet i 7 spar: -13, altså 27 IMP i sving i disfavør av det laget som meldte best!

Her var det spesielle kort og en ekkel meldeprøve:

Du hører 1 ruter fra din makker, og selvsagt (?) kommer det 5 kløver fra syd...

Hva melder du?

Det står vel mellom 6 ruter, 6 hjerter, eller storelsem i en av de fargene. Ved over 70 % av bordene ble det meldt storeslem direkte, noen steder 7 hjerter, andre sa 7 ruter. Slik så hele spillet ut:

 

Storeslemmen i enten i hjerter eller ruter er nedlegg. Ved et par bord hadde Ø/V stoppet i lilleslem, men nord syntes tiden var inne til å stampe i 7 kløver. Da kom det kravpass og 7 ruter fra motparten, lønn som fortjent til den løsmunnede stamperen.

 

 

 

 

 

Kløver Ess bridgeklubb på tur

De siste tre årene har Kløver Ess bridgeklubb vært på bridgeturer til Nord-Kypros, Bulgaria, og i år til Makedonia.

Vi har mottatt dette interessante "reisebrevet" fra Øystein Mauritzen

//

Makedonia – et land i utvikling, men ikke et utviklingsland.

Bridgeklubben Kløver Ess har vært i Makedonia der hovedformålet selvsagt var bridge, men vi fikk også med oss mange andre positive opplevelser. Makedonia var tidligere en del av Jugoslavia. faktisk det eneste landet som oppnådde løsrivelse uten at skudd ble løsnet. Den 8. september er selvstendighetsdagen, et par dager etter at den første gruppen fra Norge ankom Skopje. Etter en folkeavstemning fra 1991 ble Makedonia erklærte som selvstendig stat, men vi opplevde ingen store feiringer, da er det større dimensjon på vår feiring av 17. mai. I etterkant av uavhengigheten opplevde landet indre uro og etniske stridigheter mellom slavisktalende makedonere og landets albansktalende minoritet. Konflikten ble forsterket av at 360000 albanske flyktninger tok tilhold i landet i forbindelse med Kosovakrigen. Etter Balkan-krigene anmodet Makedonias regjering i slutten av 1992 om hjelp fra FN-styrker for å overvåke grensen mot Serbia og Albania. Denne styrken ble etablert av de nordiske landene og var operativ i løpet av første kvartal 1993. Selv om disse raskt forlot Republikken Makedonia, kom det i januar 2001 til væpnet konflikt mellom Republikken Makedonias militære styrker og den albanske opprørsgruppen, den endte i mars 2001 med at NATO gikk inn med en styrke for å overvåke våpenhvilen.

Striden mellom Makedonia og Albania berørte ikke Kløver Ess, tvert imot, den albanske bridge-presidenten Kapo, vår kontaktperson fra et tidligere arrangement i Albania, formidlet kontakten mellom Kløver Ess og Skopje BKs formann Pavle Grujoski slik at vi kunne invitere lokale spillere til vår turnering. Dette var veldig hyggelige folk som vi kom godt overens med og de ga oss hard kamp om «medaljene» uten at det påvirket det vennskapelige forholdet.

Makedonia satser friskt på å bli et turistmål, men skal de lykkes må servicen på enkelte områder forbedres. Stort sett var servicen og imøtekommenheten god, men enkeltpersoner på hotellet i Ohrid hadde nok ikke bestått hotell-fagprøven og det trekker ned helhetsinntrykket.

Hotell Grand Plaza i Skopje derimot var et vidunder av et hotell, enorme og flott rom og svært god service i resepsjonen. Et par uker før Kløver Ess var gjester der hadde de hatt besøk av Manchester United og dette bar hotellet preg av: Vestibylen var pyntet med MU-effekter, men det hadde ikke hatt innflytelse på tipsene til personellet, Kløver Ess ga mer i tips til de ansatte der enn MU, ble vi fortalt av flere av de ansatte. Da har kanskje bridgespillerne i Kløver Ess bedre råd enn fotbal-lspillerne i Manchester United? Det er mange gode muligheter for utflukter til historiske steder, blant annet omvisningen i oldtids-byen Stobi var en interessant opplevelse sammen med en guide som kunne sin historie. Det ble nesten i varmeste laget for oss nordboere å vandre rundt i +38 grader, desto mer befriende var det derfor å fortsette dagen på en vinfabrikk der temperaturen blant 100-vis av vintønner lå på behagelige 15+.

Den første uken bodde vi nær Ohridsjøen, en innsjø der grensen mellom Makedonia og Albania går og albanske militærfartøy som overvåker skillet. På makedonsk side av sjøen var fisken fredet, mens de på albansk side kunne fiske uhindret, en parallell til vår gråsone med Russland? Prisnivået i Makedonia må nevnes, det lå på et lavt og behagelig nivå, man får mye for pengene der, makedonske denarer. Eksempelvis koster et hårklipp i underkant av 30 kroner og regningen for en bedre middag med vin på de lokale restaurantene ligger på under 30 % av det man betaler på et tilsvarende norsk spisested, i tillegg til at porsjonene som oftest var for store, selv for matglade nordmenn.

.

Dette var tiende året på rad at BK Kløver Ess arrangerte bridgeturnering i Syden, denne gangen var vi 31 reisende, 28 kortspillere og 3 kortbrukere. Etter en litt trøblete start ble resten av den fem dager lange turneringen rodd greit i land, blant annet takket være de to flinke turneringsledere Halvard Fallang og Einar Lærum. De lokale parene bød på god motstand selv om det ble et norsk par som gikk av med seieren. Resultatlisten ble seenede slik ut:

 

Selv om Skopje er en millionby, har bridgeklubben der et beskjedent medlemstall så formannen ønsket å benytte vår tilstedeværelse til å promotere bridge. Resultatet ble en 20 minutters direktesending på makedonsk riks-TV, der bridge og turisme var hovedinnholdet.

Avslutningsmiddagen og premieutdeling sammen med våre makedonske bridgevenner og guidene hadde en noe dramatisk forhistorie. Vårt norske reisebyrået hadde ikke gjort opp for seg slik at vårt reisefølge ville bli nektet utreise hvis ikke beløpet ble overført før avreisen, politiet var informert og ville forhindre hjemreisen hvis ikke beløpet ble overført. Etter hektisk møtevirksomhet og «hete» meldinger til vår kontaktperson i Oslo ble det hele løst noen timer før flyavgangen.